Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Puterea mondiala de la rasarit

Creat de baguvix, 11 August 2007, 14:19:19

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

alinutzu

Citat din: baguvix din  06 Octombrie 2007, 09:18:43
Un rival pentru NATO
O alianta in domeniul apararii condusa de Rusia

Un vis urat:
Rusia(144.526.278 loc.) in alianta cu:
China(1,306,313,812 loc. )
India(1,112,225,812 loc. )
Japonia(127.417.244 loc)

+ Alte tarisoare apropiate:
Indonezia(241.973.879 loc.)
Pakistan(162 419 946 loc)
Vietnam(81.624.716 loc.)

Avand resursele celor din Arabia Sauditã
Vorba lu profu de franceza :roll:
can't stop the signal ...

baguvix

Vizita istorica, Putin la Teheran

Presedintele rus Vladimir Putin a inceput, ieri, la Teheran, prima vizita in Iran a unui lider de la Kremlin din 1943, pentru un summit al tarilor de la Marea Caspica, ce probabil va fi eclipsat de discutiile cu liderii iranieni despre dosarul nuclear, relateaza NewsIn.

Putin nu si-a amanat vizita, in pofida informatiilor cu privire la un posibil atentat sinucigas care l-ar viza in cursul vizitei sale.

Summitul celor cinci state de la Marea Caspica (Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia, Turkmenistan) probabil nu va duce la progrese importante in ceea ce priveste statutul definitiv al marii, bogata in hidrocarburi.

In schimb, suspansul persista cu privire la rezultatul discutiilor pe care presedintele rus le va avea cu presedintele Mahmoud Ahmadinejad, apoi cu ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, cea mai importanta autoritate a statului.

Putin a declarat in aceasta dimineata ca documentul final al summitului Marii Caspice, care urmeaza sa fie semnat in cursul zilei, fixeaza "principiul imposibilitatii pentru un stat de a-si pune la dispozitie teritoriul in cazul agresiunii impotriva unui alt stat".

O dispozitie deosebit de importanta pentru Iran, care se teme ca Statele Unite vor folosi Azerbaidjanul pentru un atac impotriva tarii, desi presedintele azer Ilham Aliev a exclus aceasta posibilitate. Ahmadinejad a laudat "unanimitatea tarilor riverane in ceea ce priveste faptul ca (...) doar navele si fortele lor militare trebuie sa fie autorizate in Marea Caspica".

Chestiunea securitatii urmeaza sa fie abordata in discutiile lui Putin cu interlocutorii sai iranieni. Presedintele rus si-a intensificat recent avertismentele referitoare la o inasprire a sanctiunilor impotriva Teheranului. Presedintele rus a mai declarat luni, ca "a se incerca intimidarea liderilor iranieni sau poporului iranian nu are sens. Ei nu se tem".




Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Frica de Rusia

Cresterea puterii armatei ruse, gratie veniturilor din industria petroliera, ingrijoreaza Statele Unite pe tema obiectivelor Moscovei, au declarat responsabili ai apararii si experti, relateaza NewsIn.

Exemplu al degradarii relatiilor americano-ruse este si faptul ca Rusia a amenintat cu retragerea din tratatele importante pentru dezarmare, lucru reiterat saptamana trecuta de presedintele Vladimir Putin, care i-a primit la Moscova pe Condoleezza Rice, secretarul de stat american, si pe secretarul apararii, Robert Gates.

Comandantii americani din Europa cer Pentagonului sa-si reconsidere planurile de redesfasurarea a celor doua divizii ale sale in Europa. "Nu stim ce va iesi din aceasta crestere a puterii Rusiei", a declarat generalul David McKiernan, comandantul armatei americane in Europa. El a recomandat pastrarea a patru brigazi de lupta si forte de sustinere, adica in total 40.000 de militari in Europa.

Avand in vedere declaratiile americane care vizau linistirea Moscovei, Rusia a avertizat ca va "neutraliza" scutul american antiracheta, daca acesta este amplasat in Europa de Est si a avertizat ca se va retrage din Tratatul pentru Fortele Nucleare Intermediare (INI), un tratat important, datand din Razboiul Rece. Printre altele, sunt amenintate alte doua tratate de dezarmare.

Gates a explicat comportamentul Kremlinului numindu-l o "reactie a posteriori", in urma umilintei de a-si pierde pozitia dominanta, de la inceputul anilor '90. "Cred ca presedintele Putin revine si afirma ca trebuie sa tinem cont" de Rusia, a declarat Gates.

"Ne-am reintors, avem bani si suntem figuri-cheie, veti avea nevoie de noi pentru a va rezolva problemele si, daca nu ne vreti ajutorul, am putea impiedica rezolvarea unor chestiuni", acesta este mesajul lui Putin, a subliniat Gates.

Potrivit lui Gates, daca se are in vedere demografia rusa, Moscova nu va putea forma forte militare importante in urmatorii 10-15 ani. Iar banii sai sunt mai degraba concentrati pe puterea strategica, decat pe fortele conventionale.

"Rusii cheltuiesc intre 30-35 miliarde de dolari pentru aparare, ceea ce este mult, dar, daca se compara cu banii Pentagonului, nu este ceva deosebit", a declarat Steven Pifer, fost ambasador american in Ucraina si expert in controlul armamentului. "Nu cred ca ceea ce vorbesc rusii in prezent are o semnificatie militara importanta. Dar ar putea avea in viitor, aceasta este problema", a declarat David Mosher, analist la Rand Corporation.

Anul trecut, Rusia a reluat insa, zborurile strategice ale bombardierelor pentru a testa apararea aeriana occidentala, a investit in noi arme strategice si profita de cresterea preturilor la hidrocarburi - Rusia fiind principalul exportator mondial - pentru a-si reconstrui armata slabita.

"Observam, asa cum am facut mereu" dar "in acest stadiu nu vad nimic amenintator", a declarat generalul american Bantz Craddock, comandantul suprem al fortelor aliate NATO in Europa, referindu-se la reluarea zborurilor strategice ale bombardierelor ruse.





Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Putin 'i-a facut un cadou' lui Ahmadinejad

Presedintele rus Vladimir Putin a facut totul pentru a-i arata omologului sau iranian Mahmoud Ahmadinejad ca-i ofera sustinere, la summitul statelor de la Marea Caspica, ce a avut loc la Teheran, a afirmat astazi, presa rusa, dupa cum informeaza NewsIn.

Angajamentul participantilor la summit - Azerbaidjan, Iran, Kazahstan, Rusia, Turkmenistan - de a nu autoriza folosirea de catre o tara terta a teritoriului lor pentru o agresiune impotriva unuia dintre aceste state a devenit "marele cadou" facut presedintelui iranian, potrivit Kommersant.

Angajamentul, stabilit in declaratia finala la initiativa lui Putin, este deosebit de important pentru Iran, care se teme ca Statele Unite ar putea folosi Azerbaidjanul pentru un atac impotriva Iranului. "Este o garantie pentru Iran ca nu va trebui sa lupte in Marea Caspica", potrivit Gazeta, care adauga faptul ca Statele Unite nu-si vor putea instala baze militare in Azerbaidjan sau Kazahstan.

Ziarele subliniaza si mentinerea acestei vizite de catre Putin, in pofida informatiilor legate de un presupus complot care viza asasinarea sa la Teheran. Venirea sa a aratat ca,  "in caz de conflict radical" pe tema programului nuclear iranian intre Iran si americani, "Moscova va veghea interesele Iranului", potrivit Kommersant.

Vremia Novostei si Izvestia atrag atentia pe tema anuntului facut de presedintele iranian despre organizarea unei conferinte economice a statelor de la Marea Caspica in vara lui 2008 sub presedintia lui Putin. Avand in vedere ca mandatul lui Putin expira in martie 2008 si ca nu mai poate candida pentru un al treilea mandat consecutiv, Izvestia conchide ca Ahmadinejad pare bine informat despre viitoarea cariera a lui Putin, si ca acesta ar fi inca un semn de incredere.




Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusia lucreazã la noi tipuri de arme nucleare

Putin ºi-a asigurat conaþionalii cã Rusia poate sã-ºi apere interesele atât pe propriul teritoriu, cât ºi în afara graniþelor.

Pentru a ºasea oarã, ºi cel mai probabil pentru ultima datã în calitate de preºedinte al Rusiei, Vladimir Putin s-a aflat, ieri, în dialog direct cu conaþionalii sãi. Cu aceastã ocazie, liderul de la Kremlin a anunþat cã Moscova lucreazã la noi tipuri de arme nucleare, ca parte a planului ,,grandios" de consolidare a apãrãrii þãrii. Nu au lipsit nici promisiunile electorale: compensaþii la cheltuielile pentru grãdiniþe ºi recalcularea pensiilor pentru militari.

"Vom dezvolta tehnologia de rachete, inclusiv noi complexuri strategice, cu caracter nuclear", a precizat preºedintele rus, ca rãspuns la o întrebare a militarilor de la baza spaþialã Pleseþk. Rusia dispune de suficiente forþe ºi mijloace ca, în cazul în care va fi necesar, sã-ºi poatã apãra interesele atât pe propriul teritoriu, cât ºi în afara graniþelor, a subliniat Putin.

Cât priveºte proiectul scutului american antirachetã din Europa, ºeful statului rus a declarat cã Statele Unite cautã modalitãþi de rezolvare a diferendelor, dar a avertizat cã Rusia ar putea sã-ºi desfãºoare din nou armele în cazul în care îngrijorãrile sale nu vor fi liniºtite. "Vã pot asigura cã astfel de paºi sunt pregãtiþi ºi cã îi vom face. Unde ºi ce vom staþiona, acest lucru þine de specialiºtii din armata rusã", a explicat Putin.

De petrolul rus nu se poate atinge nimeni

Întrebat despre imensele rezerve de petrol ºi gaze ale Rusiei, lucruri care ademenesc Occidentul, Putin a spus cã "astfel de idei circulã în capetele unor politicieni" din Occident. ,,Dupã pãrerea mea, este un fel de erotism politic ce le poate oferi plãceri unora, dar care nu are ºanse sã aducã rezultate bune", a spus ironic preºedintele, înainte de a ataca SUA pe tema politicii lor din Irak.

,,Cel mai bun exemplu îl constituie evenimentele din Irak, þarã care nu s-a putut apãra ºi care are enorme rezerve de petrol. ªi ce s-a întâmplat? S-a vãzut. Americanii au învãþat sã tragã. Însã deocamdatã nu au reuºit sã aducã ordinea ºi sunt puþine ºanse sã reuºeascã, pentru cã a combate un popor este un obiectiv fãrã viitor", a explicat Putin.

"Mulþumesc lui Dumnezeu, Rusia nu este Irak. Rusia are suficiente mijloace ºi forþã pentru a se apãra ºi a-ºi proteja interesele", a avertizat el.

Politica actualã va continua ºi dupã 2008

Preºedintele rus le-a mai spus concetãþenilor cã un nou preºedinte îi va lua locul la Kremlin dupã alegerile prezidenþiale din martie 2008, dar cã orientarea politicã actualã va fi menþinutã. Putin a dialogat trei ore ºi ºase minute în direct cu populaþia þãrii sale, timp în care a rãspuns în total la 69 de întrebãri. Ruºii trimiseserã peste un milion. Cel mai utilizat cuvânt în rãspunsurile preºedintelui a fost "promit", pe care l-a rostit de circa 20 de ori. Comentatorii au remarcat caracterul populist al celui de-al ºaselea dialog al preºedintelui cu populaþia Rusiei.

sursa : adevarul.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Razboi rece intre Rusia, SUA si UE in Kosovo

Kosovo este acum terenul pe care, la fel ca in cazul conflictului prin terti din perioada Razboiului Rece, marile puteri se lupta pentru influenta globala.

Intr-o perioada in care se poarta negocieri privind statutul provinciei Kosovo, redactorul Cotidianul, trimis special al Radio Romania Actualitati la Belgrad, a intrebat trei experti sirbi despre miza si consecintele deciziei finale.

Este posibila o solutie pentru Kosovo care sa multumeasca ambele parti pina in decembrie?

Svetozar Stojanovici: Cu siguranta, nu! Unul dintre obstacole este pozitia SUA, care ii incurajeaza pe albanezii kosovari la independenta si atunci acestia nu mai sint angajati cu adevarat in negocieri. Daca SUA ar fi mai practice, fara sa dea oficial impresia ca fac concesii, i-ar sfatui in culise pe albanezi sa accepte autonomia.

Kosovo va fi sursa de probleme si daca ramine in Serbia.

Svetozar Stojanovici: Desi vor mai fi probleme, e o chestiune de integritate teritoriala la care Serbia nu renunta. Ei spun ca vor independenta, dar nu vor fi cu adevarat asa. Vor depinde de UE ani si ani, din toate punctele de vedere. Albanezii vor sa fie independenti doar de Serbia. Serbia, in acest caz, nu apara doar propria suveranitate si integritate teritoriala, ci implicit si principii de baza internationale. Partitionarea functionala a Kosovo este oportuna, cea teritoriala, nu! Albanezii sa aiba autonomie larga, iar sirbii din Kosovo sa fie administrati de Belgrad.

Va reusi UE sa adopte o pozitie unitara si sa vina cu o solutie acceptabila atit pentru SUA, cit si pentru Rusia?

Ivan Vejvoda: Cred ca un compromis este posibil in privinta Kosovo. Nu e doar un compromis intre Belgrad si Pristina, ci si un compromis intre UE, Rusia si SUA. Un lucru care nu poate decit sa ajute este ca intreaga regiune a Balcanilor se orienteaza vizibil spre UE, iar in cazul Kosovo, cea mai buna schita pentru cautarea unei solutii este una europeana. Ce s-a schimbat mult in problema Kosovo este pozitia noua de lider a UE, vizibila chiar in faptul ca ambasadorul european este cumva liderul echipei de mediatori internationali din care mai fac parte un rus si un american. UE este cea care conduce acum spre gasirea unei solutii cu acceptul Rusiei si al SUA pentru simplul fapt, macar, ca geografic si politic Kosovo e in Europa. In plus, sint sanse reale ca Serbia sa devina tara candidata la integrarea in UE pina la sfirsitul anului viitor.

In ce masura este Serbia angajata sa adere la UE (cu preconditia obligatorie a rezolvarii problemei Kosovo) si la NATO?

Svetozar Stojanovici: Evident, locul nostru este in UE. Dar cred ca UE ar trebui sa grabeasca procesul de integrare a Serbiei, cu tot cu Kosovo. Atunci problema provinciei ar fi mai usor de rezolvat in interiorul UE, pentru ca separatismul ar deveni mai putin absolut. Daca insa a deveni membri UE inseamna renuntarea la Kosovo, ei bine nu vom deveni niciodata membri UE. Cu NATO e alta poveste. E prea devreme sa vorbim despre asta. Oricum, nimeni nu ne-a invitat si, cum stiti, noi sintem o natie foarte ambitioasa si orgolioasa. Oricum, majoritatea populatiei ar fi impotriva acum, dar pe viitor probabil ca vom vrea in NATO, doar nu sintem masochisti...

Ljubomir Kljakici: Sirbii nu au uitat ca NATO i-a bombardat. In plus, acum, cea mai importanta tara din Alianta, SUA, sustine ruperea Kosovo de tara. In ce priveste aderarea la UE, ea e sprijinita de peste 80% din populatie. Dar si UE, in problema Kosovo, nu pare in stare sa-si gaseasca propria politica. UE se afla la mijloc, intre puterea militara a SUA si puterea economica, in gaz si petrol, a Rusiei. Problema e ca UE ne tot spune din 2000 pina acum ca sintem pe drumul cel bun, ca vom deveni membri in 10-20 de ani. Sirbii nu vor sa auda ca vor deveni membri peste nu stiu citi ani. La drept vorbind, Serbia are o economie in crestere si atunci unii oameni se intreaba de ce sa mai intre in UE?! UE ne pune prea multe conditii.




Sursa: Cotidianul
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

China lanseaza prima misiune spatiala pe Luna

China a lansat prima misiune spatiala pe Luna din istoria sa. Aparatul de zbor nu are oameni la bord si marcheaza inca o etapa din cursa spatiala asiatica, dintre China, Japonia si India.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/c/75728/a
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

,,Poporul" îi cere lui Putin sã rãmânã la Kremlin

Marile oraºe organizeazã mitinguri cu zeci de mii de participanþi

Ruºii vor ,,continuarea politicii lui Vladimir Putin, politicã de succes naþional ºi o mândrie naþionalã"

Vocile care îi cer cu obstinaþie preºedintelui rus Vladimir Putin sã rãmânã pentru încã un mandat la Kremlin s-au înmulþit, pânã la punctul în care în mai multe oraºe din Rusia s-au strâns zeci de mii de oameni cu acest singur scop în minte.

Serghei Mironov, preºedintele Camerei Superioare din Parlamentul rus, a dat apã la moarã ruºilor care-l doresc preºedinte în continuare pe Putin, declarând cã existã ,,mijloace legale" pentru ca acesta sã-ºi pãstreze funcþia, noteazã publicaþia Financial Times.

Mironov a mai spus cã problema unui al treilea mandat pentru Putin ,,nu a fost scoasã de pe agendã", cu toate cã, potrivit Constituþiei, preºedintele nu poate avea mai mult de douã mandate consecutive. Însuºi Putin, aflat la summitul Rusia-UE la Lisabona, s-a simþit obligat sã repete cã nu va încerca sã se agaþe de funcþia sa, schimbând Constituþia, aºa cum s-a speculat la un moment dat în Occident.

Mironov însã, plin de zel, a anunþat cã examineazã metodele legale prin care ºeful statului poate rãmâne la Kremlin fãrã a încãlca prevederile Constituþiei. ,,În opinia mea, rãmânerea legitimã a lui Putin în funcþie ar fi o binecuvântare pentru Rusia", nu s-a putut abþine el sã spunã. ,,Manifestaþii spontane au loc pe tot cuprinsul Rusiei, ºi manifestanþii îi cer lui Vladimir Putin sã îºi pãstreze funcþia, aºa cã noi, ca ºi legislatori, ar trebui sã ne gândim cum putem sã supunem legitim aceastã chestiune atenþiei preºedintelui", ºi-a dezvãluit intenþiile oficialul rus.


SE ÎNMULÞESC MITINGURILE

El s-a referit la manifestaþiile organizate, pânã acum, în cel puþin cinci oraºe ruseºti. Multe altele se pregãtesc de miºcãri ,,spontane" similare, iar mai multe legislaturi regionale se gândesc cum sã facã un apel la preºedinte sã rãmânã în funcþie, noteazã Financial Times. În urmã cu câteva zile, 65.000 de artiºti ruºi au publicat o scrisoare în care îi cereau lui Putin sã nu îi abandoneze.

În capitala cecenã Groznîi s-au strâns 20.000 de persoane care au scandat acelaºi lucru. În Tver, 10.000 de ruºi au cerut ,,continuarea politicii lui Vladimir Putin, politicã de succes naþional ºi o mândrie naþionalã". La Novosibirsk, aproximativ 30.000 de persoane au arborat pancarte pe care scria ,,Putin este preºedintele nostru", ,,Planul lui Putin este planul stabilitãþii ºi al dezvoltãrii" sau ,,Putin este viitorul Rusiei". E drept, relateazã AFP, citatã de Mediafax, cã la un moment dat, în mijlocul mãrii de oameni s-a ridicat ºi pancarta ,,Putin este mai bun ca Hitler", însã autorul acesteia, un binecunoscut apãrãtor al drepturilor omului, Aleksei Manannikov, a fost somat sã o retragã.

În schimb, o reuniune politicã a opoziþiei, organizatã de fostul premier rus, Mihail Kasianov, a fost perturbatã grav, în douã rânduri, de alerte cu bombã ºi o întrerupere de electricitate, la Ufa, la 1.520 de kilometri est de Moscova.


,,SÃRAC ªI CINSTIT"

Toate aceste frãmântãri au loc pe fondul apropierii alegerilor legislative de la 2 decembrie. Putin a anunþat deja cã numele sãu se va afla pe lista partidului proguvernamental Rusia Unitã, ocazie cu care ºi-a fãcut publicã declaraþia de avere. Putin este ,,sãrac ºi cinstit", întrucât deþine ,,doar" un teren, un apartament, douã autoturisme Volga, o remorcã (moºtenire de la tatãl sãu) ºi un cont de economii de peste 120 de mii de dolari. Conform datelor publicate de Comisia Electoralã Centralã din Rusia, veniturile lui Putin s-au ridicat în 2006 la 56 de mii de euro.


sursa : gandul.info
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Putin este dorit pentru URSS

La alegerile legislative, partidul Rusia Unita, al actualului presedinte rus, reprezinta pentru rusi garantul renasterii puterii fostului imperiu rosu

http://www.ziua.net/display.php?data=2007-11-02&id=228824
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.