Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Puterea mondiala de la rasarit

Creat de baguvix, 11 August 2007, 14:19:19

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

baguvix

Cum s-au folosit serviciile secrete strãine de Hollywood

Cel mai renumit spion al URSS, care a reuºit sã recruteze o mulþime de staruri americane, Mihail Mukassei, a împlinit recent 100 de ani

Moscova a avut o mulþime de agenþi, fie cu acoperire legalã, funcþionari ai ambasadei, fie constituind o reþea paralelã din spioni intraþi cu acte false pe teritoriul Statelor Unite, chiar dupã victoria revoluþiei bolºevice. Aceste reþele au operat prin douã metode principale: "intoxicarea" anumitor medii (cum ar fi cetatea filmului, Hollywood) ºi recrutarea de colaboratori care lucrau în domenii-cheie, administraþie, bãnci, institute de cercetare (cazul soþilor Rosenberg, care i-au þinut la curent pe sovietici cu fabricarea bombei atomice).

Infiltrãrile comuniste la Hollywood sunt de notorietate. Unul dintre cei mai renumiþi spioni ai URSS care a recrutat nume celebre, precum Charlie Chaplin sau Walt Disney, Mihail Mukassei a împlinit recent 100 de ani. Viitorii agenþi secreþi ai Rusiei îi studiazã astãzi lucrãrile de specialitate.

Mihail Mukassei s-a nãscut în 1907 într-un mic orãºel din Belarus. În copilãrie a lucrat în fierãria taãlui sãu, apoi a luat drumul Leningradului, astãzi Sankt-Petersburg, unde a mers la ºcoalã. Ziua muncea pe ºantierul naval, iar seara se ducea la cursuri. În 1925, Mukassei a fost admis la Facultatea de Geografie economicã din cadrul Universitãþii din Leningrad. Aici a întâlnit-o pe viitoarea sa soþie, Elizaveta Emelianova, care era studentã la biologie.

Dupã ce a terminat Facultatea de Geografie s-a înscris la Institutul de limbi orientale din Leningrad unde a cãpãtat o pregãtire lingvisticã. În 1937, tânãrul diplomat, pentru cã fusese angajat în Ministerul de Externe sovietic, a fost trimis la ªcoala de spionaj a Armatei Roºii.

Un an mai târziu, a fost numit viceconsul sovietic la Los Angeles. Aici i s-a alãturat ºi soþia sa, în 1939. Au primit ordinul sã-ºi facã prieteni printre actorii ºi oamenii de culturã din Statele Unite, ºi au reuºit. Cei doi au primit informaþii secrete din cetatea filmului american, Hollywood, pânã în 1943.

De ce erau interesaþi sovieticii de Hollywood

Serviciile secrete ale Uniunii Sovietice ºtiau cã puteau obþine informaþii importante de la recepþiile unde participau actori, scriitori ºi oameni politici. Multe dintre vedetele de cinema ale vremii ºi oamenii de litere aveau cunoºtinþe în rândul reprezentanþilor guvernului american.

Theodore Dreiser, Charlie Chaplin, Walt Disney ºi alte celebritãþi erau invitaþi ºi nu refuzau sã vinã la recepþiile oferite de Consulatul sovietic din Los Angeles, devenind prieteni buni cu Mukassei. Agentul sovietic ºtia sã intre pe sub pielea acestora ºi le fãcea cadouri scumpe.

Centenarul, sãrbãtorit în sânul familiei

Cã au adus multe ºi valoroase servicii Uniunii Sovietice o dovedeºte lunga listã de decoraþii de stat. Colonelului Mihail Mukassei i s-a decernat ordinul Drapelul Roºu ºi Steaua Roºie, dar ºi numeroase medalii, între acestea fiind Medalia pentru Merit militar ºi insigna ,,agent emerit al securitãþii satului". Anul acesta, cu ocazia celei de-a 100 aniversãri a primit Ordinul de Onoare.

El ºi-a sãrbãtorit centenarul în sânul numeroasei sale familii. Soþia sa, care a împlinit 95 de ani, este la fel de galonatã. Mihail ºi Elizaveta Mukassei sunt împreunã de 75 de ani. Foºtii agenþi secreþi duc încã o viaþã activã. Sunt l-a curent cu actualitatea socialã ºi politicã ºi citesc zilnic presa. În 2004 ei ºi-au publicat memoriile autobiografice intitulate "Zefir", dupã indicativul radio pe care l-au avut pe timpul misiunii lor în Statele Unite. Lucrãrile de specialitate ºi cãrþile lor sunt ºi astãzi studiate de studenþii Academiei ruse de informaþii externe.

Misiunea americanã s-a încheiat în 1947

În vara anului 1941, serviciile secrete sovietice le-au cerut soþilor Mihail ºi Elizaveta Mukassei (foto) sã afle dacã japonezii se pregãtesc sã atace URSS. Aceºtia au transmis cã pentru moment japonezii nu erau deciºi pentru o asemenea acþiune. Informaþia a fost confirmatã ºi de cãtre un alt agent secret sovietic, Richard Sorge, aflat în post la Tokyo.

Misiunea americanã a cuplului Mukassei s-a încheiat. În 1947 ei s-au întors în URSS ºi li s-a propus sã lucreze în strãinãtate sub o falsã identitate. Cei doi au petrecut 25 de ani în slujba imperiului sovietic în diverse state. Mihail Mukassei avea un mare atu. El vorbea ºase limbi strãine: englezã, germanã, spaniolã, francezã, bengalezã ºi polonezã. Misiunile celor doi au fost tot timpul clasate top secret.

Charlie Chaplin, informatorul URSS

Dar cea mai spectaculoasã racolare a soþilor Mukassei în acea perioadã a fost actorul Charlie Chaplin. Acesta nu-ºi ascundea simpatiile pentru Uniunea Sovieticã. FBI-ul a prins de veste ºi a fost cu ochii pe el. În fiecare an, înainte cu 20 de zile de sãrbãtorirea Marii Revoluþii din octombrie din 1917, Chaplin trimitea poporului sovietic o telegramã de felicitare prin intermediul lui Mukassei.

Actorul i-a furnizat numeroase informaþii secrete agentului sovietic. El a prevenit URSS-ul de iminenta invazie germanã, pentru cã primise asemenea date de la cunoºtinþele sale de la ambasada germaniei în Statele Unite.

Faþa necunoscutã a lui Walter Elias Disney

Mulþi actori, regizori ºi scenariºi de la Hollywood au refuzat sã recunoascã apartenenþa la partidul comunist american sau ºi-au ascuns simpatiile faþã de regimul bolºevic. Dar cu timpul au început sã iasã la ivealã nume celebre de colaboratori.

Scritorul Marc Eliot susþine cã, în 1940, ºeful FBI din acea vreme, John Edgar Hoover, i-a propus lui Walter Elias Disney sã devinã informator al serviciilor americane de informaþii interne al SUA. Eliot povesteºte cã Disney era un conservator notoriu ºi avea slãbiciune pentru tot ceea ce era american.

În plus, Hoover a profitat de faptul Walt voia sã afle care este originea sa ºi i-a promis cã îl ajutã, în schimbul colaborãrii. Din acte reiese cã pãrintele celebrelor personaje animate s-a nãscut în 1901, la Chicago. Dar s-ar putea sã nu fie chiar aºa.

Mulþi susþin cã Walt era de fapt de origine spaniolã, nãscut pe undeva prin Almeria. Aceastã informaþie nu a putut fi verificatã.

Ideea cã s-ar putea sã nu fie american, ci fiul nelegitim al lui Jose Guirao – un bãrbat cãsãtorit – ºi al Isabelei Zamora, care a emigrat în America cu fiul ei de abia nãscut, pentru a-l da spre adopþie familiei Disney, l-a urmãrit toatã viaþa, iar ºeful FBI a profitat de aceastã obsesie a lui pentru a-l determina sã spioneze lumea Hollywoodului.

Agent CIA

Walt nu a avut nicio remuºcare sã participe la "vânãtoarea de vrãjitoare" declanºatã în vremea aceea în citadela filmului ºi care a pus pe jar Comisia pentru Activitãþi Antiamericane a Congresului, printr- o interminabilã perindare de martori prietenoºi care ºi au denunþat o grãmadã de prieteni, acuzându-i de comunism ºi antiamericanism ºi ruinându-le cariera. Charles Chaplin, unul dintre acuzaþi, s-a vãzut obligat sã pãrãseascã þara.

Gestul i-a servit lui Disney pentru a-ºi pune la punct personalul de desenatori cu înclinaþie spre grevã, nemulþumiþi de locul de muncã ºi având tendinþa de a se înscrie în sindicat pentru a protesta faþã de salariile mizere oferite de patron.

Unul dintre desenatori, care s-a confruntat cu represalii pentru cã a participat la o grevã în 1941, a mãrturisit cã "Disney a refuzat sã recunoascã talentul de­senatorilor sãi care au lucrat ore în ºir în laboratoarele sale la preþuri scãzute ºi care au rãmas niºte iluºtri anonimi.

Activitatea de turnãtor la FBI al lui Disney nu se prea leagã cu vizitele sale pe la consulatul sovietic din Los Angeles unde activa Mihail Mukassei. Sã nu fi ºtiut sovieticii cã era informator al FBI-ului sau îl foloseau ºi ei?

Dupã victoria revoluþiei bolºevice în Rusia, în Statele Unite s-a declanºat o adevãratã isterie de teamã ca aceasta sã nu se extindã. Comisia iniþiatã de senatorul McCarthy, care îºi propunea sã deconspire agenþii sovietici, a obþinut însã efecte opuse celor scontate.

În anii '50, a circulat formula "vânãtoare de vrãjitoare", lansatã de comuniºti ºi care a prins ºi la cei care pretindeau cã apãrã valorile democraþiei. Pe atunci circula ºi expresia "Hollywood Ten" (Cei 10 de la Hollywood), care îi desemna pe cei 10 producãtori, autori sau realizatori de cinema care fuseserã convocaþi în 1947 de cãtre Comisia McCarthy.

Aceºtia erau: Alvar Bessie, scenarist, Herbert Biberman, scenarist ºi realizator, Lester Cole, scenarist, Edward Dmytryk, realizator, Ring Lander jr, jurnalist ºi scenarist, John Howard Lawson, autor, Albert Malty, autor ºi scenarist, Samuel Ornitz, scenarist, Adrian Scott, scenarist ºi producãtor, Dalton Trumbo, scenarist ºi romancier.

Laurence Olivier, agent MI5

Nu numai Moscova sau Washingtonul au folosit actori pe post de spioni sau factori de influenþã. ªi Londra a fãcut acelaºi lucru. Recent s-a aflat cã Laurence Olivier a fost agent al serviciilor secrete din Marea Britanie, fiind recrutat la cererea fostului ministru Winston Churchill.

Îndrãgitul actor britanic, acuzat de unii dintre contemporanii sãi de lipsã de patriotism pentru cã a preferat sã rãmânã la Hollywood dupã ce a izbucnit cel de-al Doilea Rãzboi Mondial, a lucrat ca agent pentru MI5. Biograful Michael Munn scrie într-o carte ce va apãrea luna viitoare cã "alãturi de ceilalþi agenþi secreþi britanici, Olivier a depus multã energie pentru a convinge Statele Unite sã sprijine Marea Britanie în lupta cu Germania nazistã.

În 1940, actorul era deja celebru la Hollywood datoritã unor roluri precum cele din "La rãscruce de vânturi" ºi "Rebecca". Potrivit biografiei scrise de Munn, "Lord Larry", ministrul britanic din acea epocã, Winston Churchill, l-a recrutat pe cunoscutul producãtor de film sir Alexander Korda pentru a înfiinþa un birou al MI5 în Statele Unite. Korda l-a recrutat apoi pe sir Olivier sã lucreze pentru aceastã unitate specialã.

Munn, autor specializat în biografii de oameni celebri, precum cele ale lui James Stewart, Gregory Peck, John Wayne ºi Frank Sinatra, spune cã toate aceste lucruri i-au fost dezvãluite de foºti colaboratori ai actorului. Fiul lui Olivier, Tarquin, a declarat cã nu ºtie dacã tatãl sãu a fost agent secret, dar nici nu a negat acest lucru.

În 1941, Olivier s-a întors în Marea Britanie ºi s-a înrolat ca pilot, apoi ºi-a continuat cariera de actor cu o serie de roluri în filme patriotice. Un alt star al cinematografiei britanice, Leslie Howard (Ashley din ,,Pe aripile vântului"), a fãcut parte din spionajul britanic.

El a transmis informaþii în perioada celui de-al Doilea Rãzboi Mondial din Peninsula Ibericã. Ruºii au avut ºi ei o actriþã în anturajul lui Hitler, Goering ºi Goebbels. Este vorba de Olga Tschechowa, cãsãtoritã cu un nepot al lui Cehov. Pentru a-ºi însoþi soþul la Berlin, dupã revoluþia bolºevicã, a fost nevoitã sã facã un târg cu Ceka, acceptând sã devinã agenta Kominternului. Dupã înfrângerea Germaniei naziste, aceasta s-a întors la Moscova.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Un important lider al rebelilor a fost ucis in Cecenia

Oficiali din Rusia au anuntat ca fortele de securitate l-ar fi ucis pe Rustam Basaiev, unul din principalii lideri ai rebelilor ceceni.

Basaiev ar fi fost ucis in capitala Ceceniei, Groznai, in cursul unui schimb de focuri intre rebeli si politia locala.

Moscova i-a urmarit in ultima vreme pe liderii rebeli ceceni, si sustine ca numarul acestora ar fi in scadere.

Daca in Cecenia situatia din ultima vreme pare sa fie destul de linistita, in alte parti din Caucazul de nord, securitatea ramane destul de precara.

Oficiali ceceni au declarat ca lui Rustam Basaiev i s-au cerut actele la un punct de control in Groznai, dar a refuzat si a incercat sa fuga intr-o casa din apropiere.

A avut loc un schimb de focuri intre politia locala si rebeli in urma caruia doi politisti ceceni au fost ucisi.

Basaiev, considerat un luptator profesionist, era un apropiat al lui Doku Umarov, liderul din umbra al miscarii rebele cecene, care a luptat pentru trupele rusesti mai mult de 10 ani.

Pentru Rusia, eliminarea lui Rustam Basaiev reprezinta o victorie de imagine.

Moscova i-a urmarit pe principalii lideri rebeli ceceni si nu a ascuns ca principala tinta era eliminarea lor fizica.

Odata cu instalarea la putere in Cecenia a lui Ramzan Kadirov, fidel Moscovei, Rusia a preluat controlul din punct de vedere al securitatii in zona.

Insa din moment ce cumpararea de arme este la indemana oricui in Cecenia, situatia din acest punct de vedere ramane instabila.

In Ingusetia si Daghestan, doua republici autonome apropiate de Cecenia, atacurile asupra fortelor de ordine au devenit o obisnuinta.

Un amestec de militanti islamisti, banditi si luptatori de profesie fac din Caucazul de nord o zona aproape neguvernabila.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Nou avertisment rus la adresa Occidentului

Ambasadorul Rusiei in Marea Britanie a repetat avertismentul potrivit caruia Moscova percepe intentia Statelor Unite de a construi un scut de aparare anti-racheta in Europa Centrala ca o amenintare la adresa sa si va lua masuri de protectie.

Intr-un interviu la BBC, Iuri Fedotov a mai spus ca decizia Moscovei de a relua patrulele aeriene pe distante lungi ale bombardierelor sale nu trebuie privita ca o actiune beligeranta.

'Mentinerea statutului de putere nucleara'

Reluarea acestor patrule - la 15 ani dupa ce fusesera suspendate ca urmare a dezmbembrarii fostei URSS - a fost anuntata recent de presedintele Vladimir Putin.

Ambasadorul Rusiei in Marea Britanie, Iuri Fedotov, a spus ca acum 15 ani Rusia a renuntat la aceste patrule ale fortelor aeriene pur si simplu pentru ca nu-si mai permitea sa plateasca cheltuielile implicate de astfel de zboruri. Acum insa - a adaugat el - timpurile s-au schimbat.

Economia Rusiei este infloritoare si - a spus el - patrulele bombardierelor sunt necesare pentru a mentine statutul Rusiei ca putere nucleara.

Ambasadorul rus a insistat insa ca aceste zboruri nu implica nici un fel de intentii de violenta si ca Rusia nu intentioneaza sa incalce spatiul aerian al nici unui membru NATO.

"Nu cred ca Marea Britanie are motive de ingrijorare. Nu cred ca lumea in general are motive de ingrijorare. Este o chestiune de rutina si este un act necesar pentru a ne mentine statutul de putere nucleara", a spus domnul Fedotov.

'Parteneriat de pe pozitii egale'

Domnul Fedotov a adaugat insa ca Occidentul trebuie sa ia in seama ingrijorarea Rusiei cu privire la intentia Statelor Unite de a plasa un sistem de aparare anti-racheta in Polonia si Cehia - doua fost membre ale Pactului de la Varsovia.

"Trebuie sa fim parteneri, dar trebuie sa fie un parteneriat de pe pozitii egale", a declarat el la BBC.

in acest context, el a lasat clar sa se inteleaga faptul ca Rusia nu accepta asigurarile date de Washington ca scutul anti-racheta din Europa Centrala nu va fi indreptat impotriva arsenalului de rachete balistice rusesti.

Declaratiile ambasadorului rus vin pe fondul inrautatirii relatiilor Rusiei cu Occidentul din ultimele luni din cauza unei arii largi de puncte de divergenta in domeniul militar si comercial, precum si din cauza tensiunilor cu Londra in privinta refuzului Moscovei de a-l extrada pe presupusul asasin al fostului spion rus Alexander Litvinenko care a fost otravit cu poloniu la Londra.

Ambasadorul Rusiei la Londra a spus ca el spera ca alegerea unui nou presedinte in Rusia - programata pentru anul viitor - va oferi o noua sansa de a reface relatiile cu Marea Britanie.

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Georgia deschide focul impotriva unui 'avion rusesc'

Fortele militare ale Georgiei au deschis focul impotriva a ceea au considerat a fi un avion rusesc care viola spatiul aerian al tarii, a anuntat un demnitar al guvernului de la Tbilisi.

Autoritatile georgiene n-au putut confirma daca avionul a fost doborat, dar au afirmat ca o parte a padurii din defileul Kodori, din regiunea separatista Abhazia era in flacari.

Rusia a respins afirmatiile spunand ca este "cea mai recenta dintr-un sir de provocari impotriva noastra."

Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat simtitor de la un scandal de spionaj in 2006.

In cursul lunii august, Georgia a mai acuzat Rusia ca doua avioane ale sale au violat spatiul sau aerian.

Tbilisi a acuzat de asemenea Rusia ca ar fi tras o racheta care a aterizat pe teritoriul sau in apropierea capitalei.

Rusia a respins categoric acuzatiile.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Computerele ministrilor nemti, spionate de chinezi



Guvernul german anunta ca este tinta unor atacuri informatice de spionaj, de care, potrivit ,,Der Spiegel", vinovata ar fi armata chineza

Saptaminalul german relateaza ca reteaua de calculatoare a Guvernului de la Berlin a fost atacata cu ajutorul unor programe numite ,,calul troian", iar aceste atacuri ar proveni de la armata chineza. Programul copiaza datele din computere si le expediaza piratilor cibernetici. Pina acum, specialistii germani au impiedicat transferul a peste 160 de gigabiti de date secrete, dar incercarile de a instala noi programe ,,calul troian" in computerele institutiilor germane continua si in prezent. Articolul despre atacurile cibernetice a aparut in ,,Der Spiegel" cu exact o zi inainte de vizita oficiala a cancelarului german Angela Merkel in China.

,,Mai multe ministere au fost vizate de piratii informatici", a confirmat un purtator de cuvint al Ministerului de Interne. El a refuzat sa faca precizari legate de originea atacurilor si de ministerele vizate. ,,Programul «calul troian» este o problema majora, constanta, dar au fost luate masuri pentru contracararea atacului", a spus el.

Potrivit ,,Der Spiegel", serviciile de informatii interne si organismul federal pentru securitatea informatica (BSI) au descoperit, in urma cu citeva luni, ca pirati informatici se infiltrasera in programe ale cancelarului Angela Merkel, ale Ministerelor Economiei, Cercetarii si Externelor. Atacurile informatice provin de la armata chineza, iar autorii lor au actionat pentru Guvernul chinez, sustine publicatia. Ambasada chineza din Berlin a respins acuzatiile pe care le-a calificat drept ,,speculatii iresponsabile care nu se bazeaza pe nici o dovada". Potrivit unui raport confidential al serviciilor interne, Germania ,,este o tinta principala a spionajului economic chinez".

Ziarul ,,Der Spiegel" sustine ca informatiile sale sint furnizate de surse din interiorul serviciilor secrete.

Cancelarul german Angela Merkel a plecat duminica in China, intr-o vizita de o saptamina, unde va discuta cu oficialii de la Beijing despre schimbarea climatica, drepturile omului si relatiile economice dintre cele doua tari.


Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Iranul a realizat o ,bomba inteligenta'

Televiziunea iraniana a prezentat duminica o asa-numita "bomba inteligenta" de 900 de kilograme, realizata de specialistii din tara. Potrivit Ministerului Apararii, bomba este operationala si poate fi lansata de avioanele militare livrate fostului regim iranian de Statele Unite in anii '70, aflate si astazi in serviciu. Majoritatea sistemelor de arme detinute de Iran sunt vechi si depasite, dar expertii occidentali cred ca specialistii iranieni sunt in stare sa le modernizeze. Statele Unite acuza Iranul ca incearca sa realizeze bomba atomica si ca-i ajuta pe insurgentii siiti din Irak.


Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Colaborare si spionaj in relatiile chino-germane

Cancelarul german Angela Merkel se afla in China, intr-un turneu axat pe relatiile economice, dar si pe lupta impotriva incalzirii globale si pe marile crize ale momentului, cum ar fi provincia Darfur.

In prima zi a vizitei cancelarul german, a carui tara detine presedintia Grupului celor opt state industrializate (G8) s-a intalnit cu primul ministru Wen Jiabao si cu presedintele Hu Jintao, inainte de a se deplasa spre Nanjing, pentru partea cu incarcatura economica a vizitei. Intalnirea de dimineata cu primul ministru s-a concretizat in semnarea a trei acorduri in domeniile energiei si mediului. Grupul ThyssenKrupp a semnat, de asemenea, un acord pentru productia de arbori cotiti la o uzina in apropiere de Nanjing, investitie de 150 milioane de euro. Surpriza primei zile a fost nesemnarea unui acord de catre grupul MAN pentru o societate mixta de productie de autoutilitare si a unui alt acord de leasing avioane de catre Air Windrose. Presedintele Camerei de Industrie a Germaniei (BDI), Jürgen Thumann, evoca de asemenea, inaintea vizitei, un posibil sprijin german in ecologizarea minelor de carbune din China.

Germania este principalul partener comercial al Chinei din UE, dar schimburile sunt puternic dezechilibrate in favoarea Chinei (exporturi chineze in Germania 48,8 miliarde euro, importuri 27,5 miliarde). Insotita de o delegatie de 25 de oameni de afaceri, Angela Merkel (care viziteaza China pentru a doua oara de la inceputul mandatului) a anuntat ca nu intentioneaza sa evite subiectele delicate. "Relatiile noastre economice si politice sunt atat de stranse, incat putem aborda chestiunile litigioase, cum ar fi drepturile omului si calitatea produselor chinezesti de pe piata europeana", a declarat cancelarul german.

Litigii escamotate

Subiectele delicate in relatiile chino-germane se acumuleaza mereu. In saptamanile dinainta vizitei, Germania a acuzat China de generarea unei crize europene a laptelui, prin folosirea importurilor din Europa pentru acoperirea progamului scolar "Fiecarui elev un pahar cu lapte pe zi". La subiectele delicate ale relatiilor chino-germane s-a adaugat, chiar in ajunul vizitei Angele Merkel, scandalul infiltrarii de programe-spion chinezesti de tip Troian in computerele Cancelariei de la Berlin si a trei ministere federale (Externe, Economie si Cercetare). Dupa mai multe dezmintiri, in fine, un purtator de cuvant a Ministerului de Externe a declarat ca Beijingul "s-a opus mereu activitatilor criminale", intre care este inclusa pirateria informatica. Si premierul Wen Jiabao a abordat chestiunea cu omologul din Germania, promitand "toate masurile" pentru a pune capat actiunilor de piraterie informatica. "Hackerii care patrund si saboteaza computere reprezinta o problema cu care se confrunta intreaga lume...Dorim sa pastram cooperarea cu guvernul german si sa luam masuri ferme si efective pentru a preveni orice actiune de piraterie care ameninta sistemul de computere", a subliniat Wen. In conferinta de presa de dupa convorbiri, Merkel nu a acuzat direct China, spunand doar ca "unele tari cu o dezvoltare exploziva trebuie sa respecte regulile jocului". Astazi Angela Merkel are prevazut un alt punct in program menit sa starneasca iritare, o intalnire cu gazetari si scriitori despre libertatea presei in China.

In ceea ce priveste temele de interes international, China este acuzata ca nu actioneaza suficient pentru a pune capat masacrelor din provincial sudaneza Darfur, din dorinta de a nu-si sacrifica relatiile privilegiate cu autoritatile sudaneze, de la care cumpara petrol in cantitati mari. Beijingul a reusit sa obtina, de la presedintele Omar el-Bashir, unda verde pentru desfasurarea unei forte ONU in Darfur. De asemenea, Angela Merkel incearca sa pregateasca in China (de fapt in turneul asiatic, care va continua maine in Japonia) terenul pentru un acord global asupra prevenirii efectului de sera, acord ce ar trebui obtinut la Conferinta ONU din decembrie la Bali (Indonezia). Germania si-a jucat partial rolul in lupta contra incalzirii globale, obtinand la summit-ul din iunie de la Heiligendamm un acord de principiu intre Statele Unite si UE pentru reducerea gazelor cu efect de sera cu 50 la suta pana in 2050. La Beijing, Wen a aratat ca tara sa este interesata in reducerea gazelor cu efect de sera, dar ca ea este un poluator de data mult mai recenta decat marile puteri industriale.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

UE vrea sa blocheze accesul Rusiei la piata sa energetica

Gazpromul si alte companii detinute de state terte cu interese politico-strategice in Europa ar putea fi blocate de Comisia Europeana pe piata energetica a UE.

Un proiect confidential al Comisiei Europene obtinut de ,,Financial Times" sugereaza o serie de masuri pentru a restrictiona accesul companiilor straine in domeniul sectorului energetic al Uniunii Europene. Documentul se refera in special la retelele de transport al gazului si electricitatii in Europa. Una dintre variantele luate in considerare este introducerea unei ,,clauze de reciprocitate" pentru companiile din Rusia si Arabia Saudita, state care au adoptat restrictii severe pentru investitiile europene.

Alt document intern al Comisiei Europene, obtinut de "FT Deutschland", arata ca UE ar putea fi "vulnerabila in fata strategiei tarilor terte de a domina pietele UE nu doar in ceea ce priveste furnizarea, dar si prin obtinerea retelelor de distributie" (din domeniul energiei - n.r.). Documentul atrage atentia asupra situatiilor in care "investitiile sint cauzate de alte motive decit cele economice". Rusia si China, se pare, ar incerca sa controleze pietele energetice europene prin intermediul companiilor controlate de stat, cum ar fi Gazpromul, sau prin intermediul unor fonduri de investitii detinute de stat. Gazpromul detine deja investitii importante in Europa si are planuri de dezvoltare a acestor investitii.

Proiectele UE sint un ecou al avertismentelor lansate de cancelarul german Angela Merkel, in luna iulie. Cancelarul spunea atunci: "Nu trebuie sa fim naivi. Fondurile detinute de alte state au si scopuri politico-strategice, care pot deveni problematice in anumite domenii".

Documentele Comisiei indica mai multe variante pentru a contracara "atacul investitional" energetic din afara Uniunii. Conform celei mai slabe variante, Comisia ar avea dreptul sa examineze indeaproape orice potential cumparator care ar dori sa intre pe piata energetica europeana. Cea mai dura varianta prevede declararea sectorului energetic drept "industrie strategica", excluzind, in acest fel, majoritatea tarilor terte de la dreptul de a investi in acest domeniu.

Propunerile Comisiei sint pregatite in vederea lansarii, pe 19 septembrie, a unor planuri de crestere a concurentei in domeniul energetic. Comisia va relua, cel mai probabil, principiul conform caruia retelele de transport al energiei ar trebui separate de furnizori.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Kremlinul a mai pus pe fugã un oligarh al petrolului

Miliardarul Mihail Gutseriev a fost supus ,,presiunii fãrã precedent" de a-ºi ceda afacerea statului rus

Încã un oligarh înspãimântat a pãrãsit în mare grabã Rusia lui Vladimir Putin, lãsând în urmã un fiu mort în circumstanþe misterioase, o afacere cu hidrocarburi pe care Kremlinul aproape a pus mâna ºi un mandat de arestare pentru evaziune fiscalã.

Potrivit unor rapoarte, miliardarul Mihail Gutseriev, fost lider al uneia dintre cele mai mari companii petroliere private, Russneft, s-ar fi refugiat sãptãmâna trecutã fie la Londra (la fel ca ºi mai vechiul exilat Mihail Berezovski) fie în Azerbaidjan.
Click here to find out more!

La câteva zile dupã dispariþia lui, un tribunal moscovit a emis un mandat de arestare pe numele sãu, procurorii au pus deja sechestru pe firmã ºi îl acuzã pe Gutseriev cã este dator statului cu taxe în valoare de 800 de milioane de dolari.

Gutseriev, în vârstã de 47 de ani, este cel mai de succes om de afaceri musulman din Rusia ºi, potrivit revistei Forbes, al 31-lea cel mai bogat om din aceastã þarã. El a  fost vãzut pentru ultima datã în Rusia sãptãmâna trecutã, la înmormântarea fiului sãu, mort în circumstanþe misterioase. Chingiskhan Gutseriev, în vârstã de 22 de ani, a murit, conform unor rapoarte, în urma unui accident în care a fost implicat Ferrari-ul pe care îl conducea.

Poliþia ºi spitalele din Moscova nu au însã nici o dovadã a acestui accident, relateazã publicaþia britanicã The Guardian. Potrivit relatãrilor presei internaþionale, necazurile lui Gutseriev au început în momentul în care acesta a cumpãrat proprietãþi care au aparþinut unei alte companii îngenuncheate de Kremlin, Yukos. Similaritãþile cu destinul tragic al gigantului petrolier condus de Mihail Hodorkovski (încã un oligarh acuzat de evaziune fiscalã, care stã ,,la rãcoare" în Siberia pentru opt ani) sunt de-a dreptul uimitoare.

Ca ºi Hodorkovski, Gutseriev a ,,îndrãznit" sã denunþe ,,presiunile fãrã precedent" la care a fost supus de cãtre statul rus. La data de 30 iulie, el a dat publicitãþii o scrisoare în care acuza Kremlinul cã se foloseºte de tot felul de pretexte pentru a pune din nou mâna pe rezervele de petrol ºi gaze naturale deþinute de companii ruse ºi strãine. Gutseriev a refuzat sã vândã compania, însã, scrie el,  ,,pentru a mã face mai înþelegãtor, au strâns ºurubul în jurul companiei, persecutându-mã".

La scurt timp dupã aceastã scrisoare, Gutseriev a anunþat cã se aflã în tratative avansate cu un alt miliardar, Oleg Deripaska, cãruia i-ar putea vinde Russneft pentru o sumã de aproximativ 3 miliarde de dolari. Presa rusã se referea la Gutseriev drept ,,al doilea Mihail", aluzie foarte transparentã la Hodorkovski, apreciind cã, la fel ca ºi Yukos, compania Russneft va fi cumpãratã de Deripaska (un aliat al lui Putin), dezmembratã bucatã cu bucatã ºi apoi absorbitã de o nouã firmã de stat.

Russneft produce aproximativ 17 milioane tone de petrol brut pe an, are 20.000 de angajaþi ºi un profit de 1 miliard de dolari pe an, scrie Forbes, care comenteazã cã ,,afacerea Russneft" serveºte drept aducere-aminte cã statul este pregãtit sã foloseascã o serie de presiuni administrative pentru a ,,uºura" companiile strãine de proprietãþile strategice ºi pentru a se asigura cã aceste proprietãþi cad în mâinile potrivite.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Rusia, inflexibila pe pozitiile anti-SUA

-- Desi Rusia si Statele Unite sunt responsabile pentru mentinerea stabilitatii strategice globale, acest lucru nu este suficient pentru relatiile actuale dintre cele doua tari, a declarat, ieri, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, sintetizand divergentele ruso-americane.

Amplasarea scutului american antiracheta in Europa si statutul provinciei Kosovo reprezinta "linii rosii" pe care Moscova nu le va negocia, a declarat, ieri, seful diplomatiei moscovite, Serghei Lavrov, citat de agentiile de presa internationale.

"Dincolo de politica Rusiei, care nu doreste confruntarea, exista ceea ce numim linii rosii - cele care reprezinta o amenintare reala pentru securitatea nationala sau pentru ordinea internationala", a explicat oficialul rus in fata studentilor de la Institutul pentru Relatii Internationale de la Moscova (MGUIMO).

"Printre acestea figureaza proiectele de instalare a unor baze antiracheta in Europa Centrala si problema provinciei Kosovo", a spus Lavrov.

"Rusia nu se targuieste, iar partenerii nostri internationali trebuie sa inteleaga acest lucru", a adaugat el. Seful diplomatiei ruse si-a exprimat, totodata, speranta ca discutiile cu partea americana pe aceasta tema vor avea succes.

"Statele Unite si Rusia au mostenit din trecut o responsabilitate comuna pentru mentinerea stabilitatii strategice in lume", a afirmat Lavrov, subliniind ca "nu exista dispute profunde in relatiile dintre Statele Unite si Rusia". "Rusia nu este un opozant al Statelor Unite, iar revenirea la Razboiul Rece este exclusa", a conchis seful diplomatiei ruse.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Bombardiere strategice ruse, deasupra Oceanului Arctic

Un numãr de 12 bombardiere strategice ruse participã la un exerciþiu militar derulat în Oceanul Arctic, care va include manevre tactice cu rachete de croazierã, a declarat un purtãtor de cuvânt al Forþelor Aeriene, citat de Reuters. Oficialul rus nu a menþionat locul exact al manevrelor militare, dar a precizat cã avioanele de tip TU-95MC vor decola de la cinci baze aeriene situate în regiunea cuprinsã între oraºul Engels, de pe fluviul Volga, ºi Anadir, din Pensinsula Ciukotka, situatã în apropierea Peninsulei Alaska.

,,Avioanele vor efectua ºi manevre de realimentare în cursul zborului cu aeronave de transport de tip Il-78", a declarat purtãtorul de cuvânt. Preºedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat Forþelor Aeriene ruse, luna trecutã, sã reia patrulele aeriene pe arii extinse, efectuate de bombardierele strategice, abandonate dupã încheierea Rãzboiului Rece. Liderul de la Kremlin ºi-a motivat cererea prin necesitatea garantãrii securitãþii naþionale.

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Putin pregateste un dar otravit

Amplasarea de rachete nucleare in Belarus este ultimul raspuns asimetric pe care Rusia se pregateste sa-l dea in caz ca SUA vor instala scutul antiracheta in Cehia si Polonia.


Presedintele rus, Vladimir Putin, pare sa urmeze o politica externa a pasilor marunti, dar hotarati. La zece zile dupa ce a anuntat ca Rusia va relua, dupa o pauza de 15 ani, zborurile permanente ale aviatiei strategice, Kremlinul prepara o noua mutare amenintatoare: arme nucleare in Belarusul "vecin si prieten".
Potrivit ambasadorului rus la Minsk, Aleksandr Surikov, cele doua tari "ar putea lua decizia de a crea noi obiective militare comune, inclusiv nucleare, ca replica la planurile Washingtonului". Surikov a adaugat ca "toate acestea se vor intampla dupa ce se va atinge un anumit nivel de incredere reciproca si integrare" intre cele doua state, foste entitati ale imperiului sovietic si actuale componente ale Uniunii Rusia-Belarus.


Pentru cei atenti la declaratiile rusesti din ultima vreme, masura preconizata de Moscova nu e surprinzatoare. La inceputul lunii iulie, primul vicepremier al Federatiei Ruse, Serghei Ivanov, avertizase ca, daca SUA vor respinge propunerile lui Putin privind exploatarea in comun a statiilor-radar de la Gabala (Azerbaidjan) si Armavir (Rusia), Moscova "ar putea amplasa noi rachete in partea europeana a teritoriului sau, inclusiv in Kaliningrad".
Varianta amplasarii de rachete rusesti in Republica Belarus este pe cat de serioasa, pe atat de simpla. Adjunctul secretarului de stat al Uniunii Rusia-Belarus, Ivan Makusok, declara ca "toata infrastructura militara din timpul Pactului de la Varsovia – inclusiv sistemele de lansare ale rachetelor cu focoase nucleare, rachete care au fost duse in Rusia dupa destramarea URSS – se afla la belarusi intr-o stare excelenta". "Este putin probabil – adauga el – ca Moscova sa piarda o asemenea posibilitate –doar pentru noi Belarus este un fel de atu in disputa cu SUA. Sa readuci rachetele in mina este mult mai simplu decat sa construiesti un radar in Polonia, astfel ca aceasta nici nu va fi o replica, ci o anticipare."
Potrivit ziarului Kommersant, masura este sustinuta de conducerea de la Minsk, destul de ingrijorata de cresterea prezentei militare americane in Europa de Est. Inca din aprilie presedintele Aleksandr Lukasenko promitea: "Poporul belarus nu a fost si nu va fi niciodata tradator, iar noi nu vom lasa tancurile sa treaca spre Moscova". Insa un reprezentant al hartuitei opozitii belaruse crede altceva: "Numai cineva care se gandeste la o sinucidere politica ar incepe discutii pentru desfasurarea de arme nucleare. Majoritatea belarusilor au suferit dupa dezastrul de la Cernobal din 1986 si nu vor tolera acest proiect".
Analistii se gandesc deja la un viitor targ intre Lukasenko si Putin. Minskul va obtine inca o parghie de influenta in disputele cu Moscova pe marginea livrarilor de combustibili. "Noi nu vom putea, pe de o parte, sa-i dictam Republicii Belarus preturi nemotivate la gaz si petrol, iar pe de alta parte sa purtam un dialog strategic", recunoaste Ivan Makusok.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Bombardierele Moscovei adulmeca Atlanticul

Reluarea survolurilor strategice ale bombardierelor rusesti continua sa dea batai de cap aviatiei norvegiene si celei britanice, autoritatile de la Oslo si Londra dispunand, ieri, deturnarea a opt aparate de zbor rusesti de tip Tu-95 Bear, aflate in nordul Oceanului Atlantic.

Bombardiere rusesti au fost reperate, ieri, deasupra Atlanticul de Nord, provocand trimiterea in zona a unor interceptoare norvegiene si britanice, a indicat Statul Major al Armatei norvegiene, citat de agentiile de presa internationale. Opt bombardiere strategice de tip TU-95 "Bear" au fost observate in spatiul international al Marii Barents in cursul diminetii, a precizat un responsabil militar de la Oslo. "Urmand rutina obisnuita, noi am decis decolarea a doua interceptoare F-16 pentru a marca spatiul aerian norvegian. Avioanele ruse erau aproape de spatiul aerian norvegian, dar nu au intrat in el", a precizat purtatorul de cuvant al Statului Major norvegian, colonelul Jon Inge Oegland. Incidentul a fost confirmat si de Marea Britanie, Ministerul Apararii de la Londra anuntand, ieri, ca Aviatia Regala Britanica (RAF) a trimis patru avioane Tornado pentru a intercepta opt bombardiere rusesti cu raza lunga de actiune. "In cursul acestei dimineti, patru avioane Tornado F3 ale fortelor aeriene regale, de la bazele Leeming si Waddington, au fost lansate pentru a intercepta opt avioane rusesti, care nu au intrat in spatiul aerian britanic", precizeaza o declaratie a Ministerului Apararii londonez. Operatiunile norvegiene si britanice s-au produs in contextul in care oficialii de la Moscova au anuntat, miercuri, ca vor initia o serie de operatiuni de patrulare deasupra oceanelor Pacific, Atlantic si Arctic. "Avioanele vor decola in zilele de 6 si 7 septembrie de pe aerodromurile Vorkuta si Tiksi pentru a patrula spatiul aerian in regiuni indepartate", au precizat oficialii moscoviti, fara a oferi mai multe detalii. La 17 august, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat reluarea zborurilor strategice ale bombardierelor cu raza lunga de actiune, la 15 ani de la intreruperea lor.

Putin, suparat de starea flotei nucleare

Asteptat, saptamana aceasta, in Australia, pentru a participa la reuniunea Forumului de Cooperare Economica in Asia-Pacific (APEC) desfasurata la Sydney, presedintele Vladimir Putin i s-a alaturat, miercuri, vicepremierului Serghei Ivanov, in cadrul unei vizite-surpriza la o baza a submarinelor nucleare rusesti din peninsula Kamciatka, pentru a verifica daca dispozitiile sale sunt respectate acolo. Nemultumit de situatia gasita la fata locului, liderul rus a abandonat limbajul protocolar si i-a admonestat fara menajamente pe liderii locali. Putin a mai vizitat baza de submarine din Kamciatka in urma cu trei ani, cand, uimit de conditiile precare de trai ale militarilor, a dispus reconstruirea tuturor locuintelor si a cladirilor sociale de acolo, precum si realizarea unei conducte de gaz in regiune. Desi autoritatile civile si militare din regiune au incercat sa se conformeze dispozitiilor prezidentiale, se pare ca lucrarile nu au inaintat in ritmul dorit de Putin, stagnarea construirii gazoductului fiind aspru sanctionata de liderului moscovit. "Discutam despre asta de trei ani, dar nu s-a facut nimic. Mai bine ati fi dat lucrarea Gazprom-ului si pana acum ar fi fost gata. Nu faceti altceva decat sa va scobiti in nas. Nu inteleg ce tot scoateti de acolo. Iertati-mi grosolania, dar e pacat ca s-au pierdut atatia ani", a izbucnit Putin. Potrivit Kommersant, presedintele rus a identificat si responsabilii pentru actualul stadiu al lucrarilor. "Totul a inceput cu Mihail Kasianov. De la cuplul Kasianov-Gref", a precizat liderul de la Moscova, facand trimitere la fostul ministru al Dezvoltarii Economice, Gherman Gref, si fostul premier, Mihail Kasianov. (A.M.L.)

Exercitii ca-n Razboiul Rece

Fortele aeriene ruse au efectuat, in ultimele luni, numeroase exercitii militare. La 20 iulie, Statul Major al Armatei norvegiene a semnalat prezenta bombardierelor ruse in Marea Nordului. La inceputul lunii august, avioanele de lupta rusesti au survolat teritoriul din apropierea bazei americane din Guam, in Pacific. La 11 august, bombardiere strategice au efectuat exercitii in Atlantic, Pacific, dar si in apropiere de Polul Nord, in cursul carora au lansat rachete de croaziera. La 17 august, 14 bombardiere au decolat de la 7 baze militare de pe teritoriul Federatiei Ruse, pentru misiuni de patrulare in afara spatiului aerian.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

#28
Rusia, sub þarul Putin

Relaþiile cu Occidentul au ajuns aproape ca acelea din timpul Rãzboiului Rece. Moscova nu-ºi va schimba tonul pânã dupã alegerile prezidenþiale de anul viitor.

Spre deosebire de predecesorul sãu, Boris Elþîn, care nu a încercat sã supere prea tare Occidentul, Vladimir Putin a jucat o altã carte, imediat de la venirea sa la putere. Imaginile promovate intens de mass-media ruse, din vacanþa siberianã a liderului de la Kremlin, au arãtat cã, în comparaþie cu omologii sãi europeni sau americani, Putin preferã sã poarte pantaloni militari în timpul liber, ºi nu blugi.

Dupã ce a privit mult timp de pe margine cum alþii conduc lumea, Moscova a revenit în joc, decisã sã reacþioneze la "provocãrile" SUA ºi NATO. Apropierea acestora de graniþele Rusiei, prin proiectul scutului antirachetã din Europa Centralã, a fost perceputã ca o ameninþare la adresa securitãþii naþionale.

Noul rãzboi rece îºi are originile în discursul lui Putin de anul trecut, de la München. În cadrul unei conferinþe pe probleme de securitate, în faþa a numeroºi miniºtri ai apãrãrii din statele occidentale, preºedintele rus a acuzat administraþia Bush cã încearcã sã creeze o lume unipolarã.

Discursul a fost primit "cu aplauze" în Rusia. Presa l-a felicitat pe Putin pentru cã i-a pus pe occidentali la respect. În Europa ºi SUA, afirmaþiile sale au provocat o reacþie cu totul diferitã. Vestul era deja îngrijorat de folosirea resurselor energetice drept armã, de atacurile verbale la adresa fostelor þãri sovietice ºi de revenirea la o guvernare din ce în ce mai autoritarã.

De la acel discurs, prãpastia dintre Occident ºi Rusia s-a adâncit ºi mai mult, existând neînþelegeri în privinþa ambiþiilor nucleare ale Iranului, problema irakianã, viitorul provinciei Kosovo ºi mai ales extinderea NATO. Relaþiile ruso-britanice au ajuns la un punct critic dupã asasinarea prin otrãvire cu poloniu a fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko.


Politica SUA, comparatã cu cea a lui Hitler

În mai, liderul de la Kremlin a þinut un alt discurs care a dat fiori ascultãtorilor. Prezent la a 62-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste, Putin a comparat politica americanã pe plan mondial cu cea a celui de-al Treilea Reich.

O altã þintã a fost un stat membru al UE, Estonia. Preºedintele rus a criticat mutarea monumentului soldatului sovietic din centrul capitalei estoniene într-un cimitir al eroilor necunoscuþi.

Mãsura autoritãþilor de la Tallinn nu a rãmas nepedepsitã, site-urile guvernamentale ale principalelor cotidiene ºi par­tide politice fiind atacate de hackeri. Summitul UE-Rusia, organizat la Samara, cu scopul de a mai detensiona relaþiile, nu a fãcut decât sã le înrãutãþeascã, dupã ce membrii unei grupãri de opoziþie conduse de Garry Kasparov au fost arestaþi în apropiere de locul de desfãºurare a summitului.

Episodul urmãtor a fost marcat de ameninþãrile cu oprirea livrãrilor de þitei cãtre Belarus, amintind de pãþania Ucrainei din 2006, "pedepsitã" pentru Revoluþia Portocalie.


Retragere din CFE

Cele mai mari tensiuni dintre Rusia ºi Occident s-au înregistrat în zona militarã. În replicã la scutul american antirachetã, Rusia a decis sã se retragã din Tratatul privind armele convenþionale din Europa. Pe 17 august a avut loc o nouã demonstraþie de forþã a Moscovei. Preºedintele Putin a dat ordin pentru reluarea zborurilor strategice. 20 de bombardiere au patrulat deasupra oceanelor Pacific, Atlantic ºi Arctic.

În aceeaºi zi, Londra a precizat cã douã avioane britanice au interceptat un bombardier rusesc în spaþiul sãu aerian. Cea mai recentã implicare a Rusiei în "lupta pentru supremaþia mondialã" este reprezentatã de nominalizarea-surprizã a cehului Josef Tosovski pentru postul de director al FMI, în condiþiile în care UE a decis sã îl sprijine pe francezul Dominique Strauss-Kahn.

În ciuda acestor tensiuni, majoritatea analiºtilor considerã cã Rusia ºi Occidentul vor reuºi în cele din urmã sã gãseascã o cale de reconciliere. Mai ales cã ei pun nostalgia lui Putin dupã era sovieticã drept o strategie pentru apropiatele alegeri parlamentare ºi prezidenþiale.


UE aºteaptã viitorul locatar de la Kremlin pentru a-ºi ameliora relaþiile cu Rusia

Cei 27 pãreau resemnaþi, la sfârºitul sãptãmânii trecute, cu ideea cã relaþiile lor cu Rusia vor rãmâne dificile cel puþin pânã la alegerile prezidenþiale din martie, când va fi cunoscut numele succesorului lui Vladimir Putin, noteazã AFP.

"În perioada electoralã actualã, nu ne putem aºtepta ca urmãtorul summit UE-Rusia sã fie revoluþionar", a explicat ºeful diplomaþiei europene, Javier Solana, dupã o discuþie cu miniºtrii europeni de externe despre pregãtirea summitului UE-Rusia din 26 octombrie din Portugalia.

"Sunt sigur cã unele probleme concrete vor putea fi rezolvate, dar nu toate. Va trebui sã aºteptãm pentru a vedea cum Rusia ºi Uniunea Europeanã pot acþiona credibil pentru a construi o adevãratã relaþie strategicã", a adãugat Solana. Pentru moment, aceastã relaþie strategicã pe care o doresc Cei 27 rãmâne "teoreticã", a subliniat el. Un diagnostic împãrtãºit de toþi miniºtrii europeni, potrivit ministrului suedez de externe, Carl Bildt.

"Toatã lumea este de acord cã la ora actualã nu avem o relaþie strategicã cu Rusia, deºi ne-ar plãcea sã avem", a spus el. Pentru a ajunge la o astfel de relaþie, lipsesc douã ingrediente esenþiale, crede ­Bildt: "Încrederea reciprocã ºi dialogul".

"Vom vedea dacã vom reuºi dupã schimbãrile aºteptate în Rusia", a mai spus el, referindu-se la alegerile parlamentare din decembrie ºi prezidenþiale din martie.


Putin vrea o nouã ordine economicã a lumii

Lumea are nevoie de o nouã ordine economicã mondialã care sã susþinã mai mult þãrile emergente aflate în dezvoltare rapidã, a declarat preºedintele rus. Putin a adãugat cã rubla ar putea fi o alternativã la dolar pentru rezervele valutare ale þãrilor lumii.

La câteva zile dupã ce a participat la summitul grupului þãrilor industrializate G8, Putin a sugerat cã acest club este demodat ºi cã nu reflectã schimbãrile survenite în ceea ce priveºte puterea economicã, dinspre þãrile industrializate înspre þãri cum este Rusia.

"Dacã acum 50 de ani, 60% din produsul intern brut (PIB) al lumii provenea din þãrile membre ale G7, acum lucrurile s-au inversat, iar 60% din PIB-ul lumii provine din afara acestui spaþiu", a spus Putin, cu ocazia unei conferinþe economice. El a criticat ºi organizaþii financiare ca Fondul Monetar Internaþional (FMI) ºi Banca Mondialã ºi a spus cã acestea au fost create "într-o realitate complet diferitã" ºi ºi-au­ pierdut relevanþa în economia lumii aflatã în schimbare rapidã.

Rusia se bucurã de o creºtere economicã fãrã precedent, care i-a permis acestei þãri sã îºi plãteascã datoriile strãine ºi sã acumuleze rezerve valutare în valoare de peste 400 miliarde dolari. "Avem nevoie de mai multe centre financiare ºi de mai multe monede în care sã fie acumulate rezervele valutare internaþionale", a declarat Putin oficialilor prezenþi la Forumul Economic Internaþional de la Sankt Petersburg. Putin a cerut þãrilor industrializate sã ridice barierele din calea companiilor ruseºti care vor sã facã investiþii în strãinãtate.


Pregãtiri pentru succesiune

A doua jumãtate a mandatului preºedintelui Vladimir Putin a stat sub semnul consolidãrii puterii atât interne, cât ºi externe. Locatarul de la Kremlin ºi-a pregãtit terenul pentru fi sigur cã partidele proprezidenþiale vor câºtiga detaºat alegerile legislative din decembrie, iar succesorul agreat de el ºi de FSB nu va avea contracandidaþi serioºi.

Prima mutare a fost eliminarea adversarilor incomozi. Opoziþia liberalã a fost fãcutã K.O. Oligarhii neloiali Kremlinului care au îndrãznit sã sponsorizeze opoziþia sau sã nu cotizeze la partidele agreate de camarilele lui Putin au ajuns în închisoare, cum este cazul lui Hodorkovski.

Alþii au luat calea exilului, renunþând la afaceri, ca patronul Rusneft, Mihail Guþeriev. Manifestaþiile firavei opoziþii au fost reprimate brutal de forþele de securitate ruse, multe organizaþii nonguvernamentale au fost declarate în afara legii sau sunt strict supravegheate.

Preºedintele rus a cerut serviciilor speciale sã se pregãteascã pentru alegerile legislative de la începutul lunii decembrie ºi sã blocheze influenþa extremiºtilor în societate. Mai multe organizaþii guvernamentale ruse au acuzat FSB cã se implicã din ce în ce mai mult în viaþa de zi cu zi a cetãþenilor, cã le încalcã drepturile ºi libertãþile.

"Ne-am­ ales cu un stat guvernat de serviciile secrete (...), ceea ce este principala catastrofã a vieþii noastre, deoarece colaboratorii lor au obiceiul de a acþiona în afara legii", a declarat secretarul Comitetului pentru Apãrare Politicã a Oamenilor de ªtiinþã, ­Ernst Cerni.


Presa, ca-n epoca Brejnev

Marea majoritate a mass-mediei ruse este controlatã de Kremlin prin intermediul companiilor de stat care deþin acþiuni la posturile de televiziune, radio ºi presa scrisã. Numeroºi ziariºti incomozi au plãtit chiar cu viaþa. Cel mai celebru caz este al jurnalistei de la "Novaia Gazeta", care a fost asasinatã anul trecut.

Patronul acestui cotidian declara recent cã presa rusã din timpul lui Putin poate fi comparatã cu cea din epoca Brejnev. Preºedintele Adunãrii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden, cere Moscovei sã permitã opoziþiei ruse accesul la media, mai ales la posturile de televiziune, în condiþiile apropierii alegerilor legislative din decembrie 2007 ºi prezidenþiale din 2008.


FSB-ul a primit dezlegare sã ucidã în afara graniþelor Rusiei

Profitând de rãzboiul antiterorist declanºat de SUA, preºedintele Putin a dat ºi el dezlegare serviciilor secrete ruse sã elimine "inamicii" Rusiei din strãinãtate.

În afara unor lideri ceceni care au fost executaþi pe teritoriul altor state, analiºtii îl trec pe listã ºi pe fostul agent KGB Aleksandr Litvinenko, adversar declarat al Kremlinului, dezertor la Londra. ªi companiile energetice fidele lui Putin, Gazprom ºi Transneft, au primit permisiunea sã-ºi înfiinþeze propriile servicii de securitate, înarmate ºi cu drepturi extinse.

Spre deosebire de so­cie­tãþile dae pazã clasice, foarte multe în Rusia ºi autorizate sã poarte arme în condiþii precise, noii agenþi de securitate ai Gazprom ºi Transneft vor avea aceleaºi prerogative ca forþele de ordine ruse.

Mãsura a suscitat critici în Rusia, fiind denunþatã cã autorizeazã crearea de miliþii private. Gazprom este considerat de unii analiºtii ca fiind un stat în stat: are 430.000 de angajaþi, controleazã unul dintre cele mai mari trusturi de presã din Rusia, controleazã exporturile de gaz ºi are în proprietate a treia bancã din þarã ca mãrime.

Majoritatea ruºilor vãd în Putin un "tãtuc" bun. Dacã se uitã în urmã, la epoca Elþîn, când îºi primeau la câteva luni salariile, ºi acelea uneori în naturã, salariul mediu de acum din Rusia de peste 500 de dolari pare un lux. Venitul mediu a urcat în iunie pânã la 13.810 ruble (544 dolari), în Rusia, potrivit datelor publicate de serviciul federal de statisticã, Rosstat. Salariile urcã anual cu 20-27%, iar în perioada ultimilor opt ani au crescut cu 750%. Creºterea salariilor este un element-cheie al popularitãþii preºedintelui rus.

În momentul venirii lui Putin la putere, în anul 2000, un salariu mediu era de doar 50 dolari. În pofida creºterii generale, în Rusia existã în paralel douã economii, care aratã ca o cursã între un armãsar pur-sânge ºi un mãgar", a spus strategul-ºef de la Alfa-Bank din Moscova, Chris Weafer, citat de Reuters.

"Calul de curse este reprezentat de cei care beneficiazã de investiþiile în valoare de 650 miliarde de dolari ºi care au creat peste 100.000 de milionari în regiunea Moscovei", a adãugat strategul. "ªi mai existã a doua Rusie, care se zbate ºi se opinteºte sã recupereze distanþa, cu birocraþie îmbâcsitã ºi sectoare industriale care nu au beneficiat de explozia energeticã", a mai spus Weafer.

Rusia este încã în urma altor þãri est-europene, care au fãcut cândva parte din blocul sovietic. În Polonia, salariul mediu este de 875 de dolari în prezent, iar în Ungaria, 882 de dolari. Rusia rãmâne însã cu mult înaintea Chinei, unde salariul mediu lunar este de 230 de dolari.



sursa : www.adevarul.ro
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

'Cand, la ce masa, unde, cine?' l-a otravit pe Iuscenko

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko s-a declarat convins ca dioxina cu care a fost otravit in 2004 a fost fabricata intr-un laborator din Rusia. Declaratia a fost facuta intr-un interviu publicat ieri de cotidianul francez Le Figaro.

"Trei laboratoare din lume produc acest tip de dioxina (...). Doua laboratoare au trimis probe, laboratorul rus nu. Ceea ce limiteaza ancheta", a declarat presedintele ucrainean.

"(Investigatia - n.red.) a reconstituit, practic, puzzle-ul. Anchetatorii stiu cand, la ce masa, unde, cine. Exista informatii in legatura cu trei persoane-cheie aflate in Rusia", a adaugat Iuscenko. Acesta a mai precizat ca a discutat aceasta chestiune cu presedintele rus Vladimir Putin "in decembrie anul trecut", dupa cum informeaza NewsIn.

"Din pacate, de atunci nu am mai primit niciun raspuns. Sunt convins ca dupa interogarea acestor persoane faptele vor fi dovedite", a asigurat presedintele proccidental, care este sigur ca atacul care l-a vizat "nu a fost o actiune privata".

In 6 septembrie 2004 Iuscenko, in acea perioada candidat al opozitiei la alegerile prezidentiale, s-a imbolnavit grav, in timp ce se afla in plina campanie electorala. Principalul sau contracandidat era prorusul Viktor Ianukovici.

De trei ani, presedintele ucrainean merge regulat in Elvetia pentru a primi ingrijiri. El a reusit, pana in ianuarie 2007, sa elimine din organism 80% din dioxina.

Sursa: 9AM
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.