Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Piatra filozofala

Creat de Sidney, 05 Iulie 2007, 23:06:02

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Sidney

Piatra Filosofala (pulberea de proiectie sau transmutatorie), este practic un praf rosu care modifica timpul - este o concentrare a esentei vietii. Presarat peste metale le transforma in aur pur a fost considerat starea de maturitate suprema a oricarui metal. Presarat asupra plantelor le face sa creasca, sa rodeasca si sa faca fructe in cateva ore.

Transmutarea insemana transformarea unui element chimic in alt element chimic prin modificarea structurii atomilor. Pusa in pahar si bauta cu apa, Piatra Filosofala da omului cunoasterea suprema si nemurirea.

Alchimistii considera in general ca lumea va fi perfecta la sfarsitul vremurilor. Dupa catastrofa finala toate metalele vor fi aur si toate pietrele vor fi diamante. Omul, cu ajutorul Pietrei Filosofale, poate "indulci" istoria in favoarea sa, pana la acel final inevitabil.
Sunt multe scrieri ramase despre alchimisti si realizarile lor. Intre sfarsitul secolului al XVI-lea si sfarsitul secolului al XVIII-lea sunt mentionate aparitiile catorva alchimisti cu varste intre 40 si\\50 de ani, care pareau sa nu imbatraneasca, aveau infatisare si intonatie mediteraneene, erau certareti, refuzau mancarea si refuzau relatiile sexuale. Dispareau la fel de brusc pe cum apareau in scena publica a vremii.

Primul a fost Signor Geraldi, (1687-1690), cel care l-a determinat pe Helvetius sa devina alchimist. Johann Fridich Helvetius (Schweitzer pe numele real), a fost medic personal al Printului de Orange in Tarile de Jos. Suspicios fata de alchimie, a fost vizitat de Geraldi care l-a sacait cu o pudra transmutatorie pana i-a atatat curiozitatea.

Impreuna cu sotia sa, Helvetius a incercat pulberea pe o bucata de teava de plumb, incalzind-o intr-un creuzet, pentru a constata, dupa cateva schimbari de culoare lugubre si fasaieli sonore, ca teava se transformase complet in aur, intr-un sfert de ora. A vrut sa afle amanunte despre praf, dar Geraldi disparuse, parese in Tara Sfanta.

Helvetius a pastrat insemnari meticuloase ale acestei experiente alchimice, inclusiv expertiza argintarului Brechtil si a sefului monetariei. Cazul a facut valva in toata Haga. Chiar si Spinoza, scepticul scepticilor, scriindu-i lui Jarrig Jellis, a fost nevoit sa accepte dovezile lui Helvetius. Raportul acestuia a fost publicat in Vitulus Aureus (1667) si in Biblioteca Chemica Curiosa (1702).

Lascaris este alt alchimist care a aparut si apoi a disparut misterios. In urma numeroaselor demonstratii practice cu „pulberea de proiectie", Lascaris a fost parat Electorului Palatin din Leiptzich, care a hotarat sa-l aresteze. Probabil din curozitate, dar cel mai probabil din lacomie. Prevenit de intentiile Electorului a cerut azil in casa contesei Anna Sophia von Erbach.

Dupa ce pericolul a trecut, drept rasplata pentru generozitatea ei, Lascarius i-a transformat o mare parte din argintarie in aur, intreprindere confirmata de aurarul local. Veste s-a raspandit imediat, ajungand la urechile fostului sot al contesei, care i-a cerut acesteia jumatate din aurul alchimic. Cazul a ajuns in fata tribunalului din Leiptzich, in 1753.

Instanta a hotarat ca aurul sa-i ramana contesei, fiindca argintul ii apartinuse tot ei. Dupa asta Lascarius a avut intelepciunea sa dispara.

"Coacerea" Pietrei Filosofale dureaza aproape doi ani

Alti oameni de stiinta celebrii vizitati de diversi alchimisti au fost Jan Baptista van Helmont (descrie experienta in Ortus Medicine), si Robert Boyle.
Cele mai importante operatii descrise in tratatele clasice de alchimie si care au drept finalitate obtinerea pietrei filosofale incepe cu extragerea din mercurul obisnuit a unui ferment special numit de alchimisti "Mercurul filosofilor". Acesta este amestecat cu aurul si argintul, pentru a obtine fermentul de aur si fermentul de argint.

Cei trei fermenti se amesteca intr-un vas de sticla verde foarte solid, in forma de ou. Se inchide ermetic vasul si se pune la fiert intr-un furnal special numit de alchimisti "athanor". In timpul "coacerii" in athanor materia din ou isi modifica aspectul. Mai intai devine neagra, stare cunoscuta sub denumirea de "cap de corb". Urmeaza o albire stralucitoare.

Materia fixata la culoarea alba serveste pentru transmutarea oricarui metal in argint. Aceasta operatiune dureaza un an.
Daca se continua coacerea materialul trece prin toate culorile curcubeului, pentru a se opri la rosu. Atunci piatra este aproape terminata, in sensul ca in aceasta stare zece grame de Piatra Filosofala nu transmuta mai mult de douazeci de grame d emetal.

Pentru a desavarti piatra, aceasta se aseaza din nou in ou de sticla, cu putin mercur filosofal, si reincepe procesul de incalzire, timp de trei luni. Culorile reapar ca si la prima operatiune. In aceasta stare, Piatra Filosofala transmuta in aur de zece ori greutatea sa.

Dupa a treia incalzire, care dureaza o luna, piatra poate tansmuta aur de o mie de ori greutatea sa.
In sfarsit se mai coace o data si se obtine Piatra Filosofala perfecta, care transmuta aur pur de zece mii de ori greutatea sa.
Cartile de alchimie spun insa ca niciodata nu va obtine Piatra Filosofala cel care nu a ucis in el definitiv atractia fata de aur si averi.
Cele descrise mai sus sunt numite de alchimisti "Marea Opera". Prin ea, alchimistul cauta, de fapt, calea nemuririi. Primul alchimist roman, din cate se stie, a fost Nelchior Cibinensis (din Cibin) care a fost contemporan cu Mihai Viteazul si a trait multa vreme la curtea imparatului austriac Rudolf II, in prima jumatate a secolului al XVII-lea.

Un alchimist roman celebru, practic primul scriitor roman alchimist, a fost domnitorul Dimitrie Cantemir. in Istoria Ieroglifica, Cantemir spune ca istoria lumii evolueaza dupa un plan general, o data cu propriul ei Creator, dar exista oameni predestinati sa "indulceasca" amanuntele acestui plan, ceea ce poate modifica si istoria.
La final trebuie spus ca in incinta Kunstistorisches Museum din Viena exista un exponat care se numeste Alkimistiches Medallion. Este un medalion din aur alchimic obtinut in 1677 cu ajutorul Pietrei Filosofale de catre calugarul Augustin Wentzel Seiler si Leopold I al Germaniei, cel inebunit dupa alchimie.



DeReLiCt

Te rog sa nu te superi... dar Harry Potter nu este decat un roman.
A studia ºi a nu gândi este o risipã. A gândi ºi a nu studia este periculos.

Sidney


       Nu  ma   supar....dar  unde   vezi  tu  ca  am  scris de  H.Potter? :-D

Anna

"Piatra filosofala" este un element de basm care inca isi mai are si in ziua de astazi adeptii, sunt destui care "o cauta" convinsi ca exista....eu as numi-o lipsa de ocupatie, pierdere de vreme etc.
Am prin biblioteca o carte aparuta in '93 la editura Rao si anume Gerard Majax-Magicienii.
Cartea e structurata pe 3 mari capitole: In cautarea pietrei filosofale, Maestrii ocultismului si Vrajiorii anului 2000.
La capitolul cu piatra filosofala subcapitolele sunt:
*Nicolas Flamel si transmutarea plumbului in aur
*Caterina de Medici si decapitatul vorbitor
*Casanova si techinii diavolului
*Cagliostro si puterile fantasmagoriei
*Contele de Saint Germain si miracolul diamantelor
Va recomand sa cititi cartea...e o lectura mai mult decat placuta  :wink:


lylyt_ice

Acum sa zicem ca e un basm chestia asta cu"piatra filozofa",dar daca sint inca oameni care din cite am inteles,o cauta ,nu vad ce cauta si unde(?)ca din cite am inteles din postul lui loreley,se poate obtine printr-o procedura chimica,care dureaza peste doi ani.Daca ar fii asa....ereau destui interesati si ar fii incercat sa o produca.....
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

xennon_2000

Parerea mea este ca acea piatra este un mineral care joaca rolul de catalizator!
De fapt nu transforma plumbul in aur sau mai stiu eu ce....doar acopera suprafata unui metal cu 2 mm de aur si astfel poti pacali pe multi!

alx

Citat din: xennon_2000 din  06 Iulie 2007, 22:54:27
Parerea mea este ca acea piatra este un mineral care joaca rolul de catalizator!
De fapt nu transforma plumbul in aur sau mai stiu eu ce....doar acopera suprafata unui metal cu 2 mm de aur si astfel poti pacali pe multi!

nu vreau sa te contrazic,dar daca e un catalizator,atunci ar trebui sa functioneze la infinit,asta in primul rand,si in al doilea rand,ca sa ai o acoperire de 2mm ! cu aur,trebuie sa iei acel aur de undeva,si daca tu ai plumb si ''catalizator'',de unde aurul?

vin si eu cu o ipoteza:acesta piatra a existat in realitate,doar ca nu era o piatra,ci un dispozitiv mai complicat(de provenienta extraterestra),capabil sa schimbe configuratia atomilor intr-un spatiu bine precizat;vazut prin ochii omului obisnuit,semana cu o piatra,relatarea ''minunii'' transformandu-se in legenda peste ani, devenind visul alchimistilor...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Sidney

#7
         In  orice  caz  problema da   de  gindit....nu  cred  ca  trebuie
  tratat subiectul cu   ironie sau superficialitate...
  Ce  am  prezentat sant   fapte care  s-au petrecut  in  realitate si  consemnate in analele  vremii...iar Helvetius,Spinoza au  fost  niste corifei ai  vremii...
       Anna  ai  a dus vorba   de  Contele  de  Saint  Germain  si Cagliostro...
Dupa  cate  stiu au  avut  o  viata tumultoasa..dar  dincolo  de  asta
si  sant  consemnate  multe  marturii ei  aratau cade  40-50 ani..nu  imbatraneau...si   au  disparut  misterios...

Anna

Cartea pe care am amintit-o mai sus ofera explicatii plauzibile la multe din asa zisele vraji ale magicienilor evului mediu si nu numai.
Spre exemplu Cagliostro nu a disparut misterios deloc. Acuzat de tribunalul Inchizitiei ca fiind francmason, iluminat si eretic acesta a fost condamnat in 1791 la moarte. Facandu-i-se o favoare speciala pedeapsa comuta la inchisoare pe viata. Falimentar, bolnav, si sleit de puterile sale magice, dupa 6 ani de detentie Cagliostro moare la 51 de ani. Cartea este plina de informatii, de date, se fac multe legaturi cu casele nobiliare din Europa si cu influenta acestor "magicieni" asupra lor.
Referitor la Cagliostro, interesanta este o istorisire despre cum acesta a reusit sa-l pacaleasca pe cardinalul de Rohan, proiectand prin intermediul unei instalatii ingenioase,in timpul unei experiente "cabalistice", chipul amentei sale.
Nu neg ca multi dintre maestrii ocultismului din evul mediu si nu numai (de altfel inclinatia omului spre misticism, dorinta de a glisa dincolo de granitele palpabile ale realului e veche de mii de ani I.Hr)
aveau anumite puteri mai "deosebite". Astfel de oameni exista si astazi. Explicatiile sunt numeroase...unele chiar ne depasesc pe noi astia mai obisnuiti.
Dar nu trebuie sa ne lasam "bagati in ceata" de povestile frumoase ale lumii medievale occidentale...cum ca se poate transforma plumbul in aur. Asta nu se face asa ...cu abracadabra... :roll:

Sidney

         
       


   Este o  vorba "nu exista fum fara foc"
   DAr sa-i lasam pe   maestrii alchimiei si sa incercam  sa nu luam piatra  filozofala ad literam...     
   Poate piatra filozofala reprezinta prima trapta ce-l poate ajuta pe om sa  se  ridice la  absolut.   
Ce este defapt alchimia? Ei bine...o explicatie pe cat de "profana" pe atat de simplista ar fi urmatoarea: Alchimia este arta vechilor chimisti ce doreau transformarea plumbului in aur (obtinerea Pietrei Filosofale din materia bruta)
Si filosofi ca Schelling, Boehme, d'Alambert, Kant, s.a.m.d au preluat conceptia alchimica si au extrapolat-o intr-o filosofie de viata, intr-o filosofie a alchmiei aplicata in viata reala conform careia omul simplu trebuie sa fie "slefuit" si trecut printr-o serie de "transmutatii" pt a obtine omul perfect (care sa atinga Absolutul).
Sant  multe moduri de intelegere si de practicare a alchimiei..nu acele  moduri  empirice  si  neinspirate  care sant  insotite de ignoranta  si improvizatie.
Exista un prim nivel al alchimiei ca si predecesor al chimiei moderne.Experintele de laborator au putut da prin metode specifice, clasificarea reactiilor dintre anumite substante.Observatii si experimente care au stat apoi la baza dezvoltariii unor cunostinte din ce in ce mai sistematizate si stiintifice despre chimie.
Urmatorul nivel consta in sfidarea unor conceptii calsice despre materie si proprietatile ei.Clasica cautare a transformarii plumbului in aur. Aici se poate vorbi de o intelegere profunda a materie ca fiind energie si a posibilitatii de a o manipula prin mijloace adecvate.In ultimii ani aceste aspecte sunt tratate si de stiinta moderna, sub diferite aspecte ( fisiunea nucleara la rece, fizica stringurilor, cercetarile in domeniul campurilor integrate, etc.. )
Un nivel superior, la care se poate vorbi despre Marea Opera, are un aspect dublu ( interior si exterior ).Adica, marea transformare se petrece in interiorul fiintei umane.Plumbul ignorantei si al limitarii se transforma in aurul cunoasterii si al depasirii limitelor aparente ale capacitatilor umane obisnuite.Aceste transformari interioare sunt insotite de si fac posibile transformarile exterioare.Astfel ca regulile de procedura exterioara sunt inoperante fara o anumita trezire spirituala interioara ce permite reusita experimentului.Aici se manifesta Reagalitate Omului asa cum e privita din perspectiva oculta.

xennon_2000

In ziua de azi dupa cum stim s-a reusit transmutarea elementelor unul in altul, problema e ca se consuma cantitati mari de enrgie si ceea ce rezulta este radioactiv, dr nu in toate cazurile!