Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Harta Lumii din 1507 la rezoluþie mare

Creat de Yagg, 01 Iulie 2007, 00:20:41

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Yagg

Aici este articolul: http://en.wikipedia.org/wiki/Waldseem%C3%BCller_map

Ce pãrere aveþi? Cum au realizat oamenii o hartã atât de detaliat în 1507?

pri3st3ss

Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

Anna

#2
Nu vad de ce ar trebui sa ne surprinda. Cartografia era o indeletnicire veche, serioasa si foarte respectata la toate popoarele cunoscute pentru navigatie.
Primele harti "serioase" si realizate cu o oarecare precizie au fost gasite evident in Babilon si Sumer.
In prima poza am pus o harta realizata in jurul anului 500 dupa Hristos, de catre cartograful grec Hacataeus of Miletus, si dupa cum se observa bazinul mediteranean este reprezentat cu destula precizie, inclusiv cizma italica.
In cea de a doua poza este o harta mai veche cam cu 1 suta de ani decat prima,realizata de Herodot.
In cartografie excelau evident popoarele interesate de comert. Grecii, fenicienii, romanii aveau tot interesul sa realizeze harti cat mai bune si mai corecte, astfel incat transportul de marfa sa se faca in timp cat mai eficient, acum aproape 2000 de ani sistemul de navlosire din  sudul Europei era unul chiar performant.
Spre exemplu vikingii, buni cunoscatori ai marilor(Leif Ericcson-a ajuns pe coastele Americii in jurul anului 1000 d.H  ) nu se ocupau cu realizarea de harti, tocmai pentru ca nu erau interesati de comert si de eficienta acestuia.
O data cu secolul 15 si mai ales secolul 16 cand imperiul britanic si cel spaniol au inceput sa-si pregateasca marile cuceriri cartografia a cunoscut o explozie. Competitia dintre englezi si spanioli a crescut interesul pentru o reprezentare cat mai ampla si corecta a continentelor...la o adica cine ajungea primul devenea stapanitor. Regina Elisabeta 1 a Marii Britanii cea care a deschis gustul englezilor pentru a iesi in lume si a cuceri, le spunea "piratilor" englezi ca nu e interesata atat de mult de aurul si comorile galioanelor spaniole cat de hartile acestora.
Harta reprezenta informatia, si cine detine informatia detine puterea.
E si normal sa ni se para interesante si "marete" hartile vesticilor, in timp ce noi la 1500 eram obligati sa dam bir imperiului otoman, altii ieseau pe mari si oceane salvandu-si neamul pentru totdeauna de saracia evului mediu timpuriu. La sfarsitul secolului 16 cand noi ne goleam visteriile si acumularile la istanbul, englezii asteptau in coastele filipinelor galionul de manila care venea burdusit de aur, pietre scumpe si alte avutii. Fie ca aurul ajungea la Madrid sau in Marea Britanie, Europa de vest avea de castigat de pe urma asta. Lucru care evident se realiza nu orbecaind pe mare fara rost si cautand o limba de pamant ci avand la dispozitie harti chiar foarte performante.
Inca de la 1400 Spania, Portugalia,Anglia , Olanda, Venetia aveau un adevart sistem complex de navigatie, format din armatori, firme de cruing, cataloage in care se tinea evidenta clara a vapoarelor, curselor, porturilor, marfii, termenele limita de livrare. Nimic nu se facea la intamplare.
In poza 3 este o harta realizata spre sfarsitul secolului 15 de catre un calugar venetian. Din nou acuratetea e uimitoare avand in vedere ca totul s-a realizat din navigat kilometru cu kilometru de-a lungul coastelor, fara nicio poza din satelit.
Cat despre harta lui piri reis...aia are un statut mai aparte...e o copie dupa ceva mult mai vechi datand probabil in jurul 10 000 i Hr...iar precizia ei ma face sa cred ca a fost realizata de undeva..."mai de sus"  :-D