Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Curentii telurici - Legătura dintre geofizică, arhitectură și biomedicină

Creat de abyss, 16 Iulie 2021, 11:19:30

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

abyss


Imagine: Edificii Stupa și Paya, Bagan, Myanmar

Legătura misterioasă dintre geofizică, arhitectură și biomedicină

Din trecutul antic și până în epoca modernă, omul a experimentat diverse abordări arhitecturale, în funcție de epocă, de funcțiile specifice și de propriul nivel de conștiință.
În zilele noastre, în ciuda întregii evoluții tehnologice și a instrumentelor pe care le avem în mână, există încă atât de multe întrebări fără răspuns în ceea ce privește utilizarea și scopul templelor antice și al monumentelor megalitice.
Cum au fost construite, de ce au fost construite în locații cu proprietăți specifice și cu utilizarea unor materiale deosebite? De ce au cheltuit oamenii din antichitate și mai târziu misticii și zidarii atât de mult timp, energie și resurse pentru a construi aceste structuri? Era doar pentru cultul divin sau existau și alte funcții mai complexe?
Pentru a începe decodificarea răspunsurilor, să analizăm straturile unei astfel de structuri:

- Locația Pământului și proprietățile solului

- Geometria clădirii și proprietățile materialelor

- Relația cu corpurile cerești și evenimentele astronomice

- Amplasarea Pământului și proprietățile solului

- Amplasarea acestor monumente a fost dovedită de numeroase studii că nu este întâmplătoare, ci extrem de cercetată și localizată cu precizie.

După cum au arătat cercetările mele, susținute și de mulți alții înaintea mea, monumentele au fost întotdeauna amplasate pe ceea ce numim anomalii geofizice - locuri în care au loc următoarele: o schimbare intensă a câmpului magnetic și/sau gravitațional, schimbarea nivelului de radioactivitate, o discontinuitate de conductivitate a materialului din sol, prezența unei falii și/sau a apei subterane. Parametrii menționați mai sus transformă aceste zone în zone de stres.


Siturile antice sunt de obicei localizate în zone cu anomalii geofizice, ca aici, de-a lungul liniei St Michael ( ancient-code.com)

Ori de câte ori există o fluctuație a câmpurilor de mai sus, aceasta duce la generarea de curenți electrici telurici de curent continuu, care sunt măsurabili. Concentrarea fluctuațiilor geomagnetice și electrice naturale este cea mai de bază caracteristică a monumentelor și templelor antice.
Așadar, într-adevăr, templele erau într-adevăr amplasate pe locații cu energie, afirmație care nu este doar o credință teoretică, ci acum o revelație științifică.


FOTO: Măsurători cu ultrasunete în Rollright Stones, Marea Britanie (Robins, 1985)

Tesla scrie că "s-a constatat că pământul este viu cu vibrații electrice". Turnul Radcliffe, creat de el, era un generator de energie care nu ar fi funcționat dacă nu ar fi "apucat pământul", după cum a scris.
Erau templele antice transmițătoare de unde electrice staționare longitudinale?

Sesh Heri, scrie în "Handprint of Atlas": "Întreaga topografie și geomorfologie a elementelor terestre sunt rezultatele unor unde staționare în pământ. Monumentele artificiale sunt construite în jurul unor geomorfologii semnificative care apar în mod natural"

Imagine: Intensitatea câmpului geomagnetic pe locația de la Balanced Rock (Burke,2005)


Img: Intensitatea câmpului geomagnetic în Stonehenge (David, 1997)


Imagine: Studiu termic în piramidele Visoko, Bosnia (Smailbegovic, 2006)

De asemenea, curenții induși pot fi conduși în funcție de proprietățile materiale ale solului. Intensitatea acestora va depinde de conductivitatea solului; un sol cu un contact mineral mai ridicat va avea, de obicei, curenți mai puternici.


Geometria construcției și proprietățile materialelor

Dr. Konstantin Meyl, cu o pregătire în inginerie electrică și în fizica câmpurilor, explică, în cartea sa unde scalare, că radiația terestră a fost sursa de energie pentru templu. Pentru ca edificiul să poată transmite această energie, a trebuit să fie construit ca o cavitate rezonantă. Pentru a o face cât mai eficientă, au fost încorporate proporții și forme specifice - cunoscute sub numele de geometrie sacră.


Multe monumente istorice încorporează geometria sacră, precum această moschee din Iran ( utaot.com)

Brian Desborough scrie, în cartea They Cast No Shadows : "geometria sacră a fost încorporată în proiectarea clădirilor, ceea ce le-a permis să funcționeze ca niște cavități rezonante. Încorporarea acestor geometrii în templele antice pentru a funcționa ca "oscilatoare armonice cuplate"."

Arhitectul Dr. Ibrahim Karim a demonstrat prin lucrările sale privind biogeometria efectul formei și al formei asupra diferitelor aspecte. Un studiu de caz semnificativ a fost atenuarea simptomelor negative asupra sănătății rezidenților de la o antenă mobilă amplasată în interiorul unei biserici vechi din Hemberg, Elveția, prin utilizarea unor geometrii specifice. Întrucât bisericile vechi au fost plasate, de asemenea, în puncte de energie, iar arhitectura clădirii a fost concepută pentru a amplifica acea energie prin geometria și materialele sale, aceasta a amplificat și emisia de energie a antenei.

Forma și geometria moleculelor conferă proprietățile acestora. Prin alăturarea acelorași tipuri de atomi în configurații geometrice diferite se obțin molecule diferite - ceea ce arată efectul geometriei asupra energiei și materiei.
Accentul pus pe formă și materie a fost pus pe concentrarea în continuare a fluctuațiilor energetice naturale ale Pământului.
Materialul ar putea să le multiplice și să le conducă în continuare; din acest motiv, în structuri au fost folosite materiale cu un conținut ridicat de cristale (silice), care sunt piezoelectrice.


Relația dintre corpurile cerești și evenimentele astronomice

Curenții electrici telurici sunt intensificați la anumite ore și date, datorită efectului corpurilor cerești, cum ar fi soarele.
Câmpul geomagnetic fluctuează în funcție de mișcarea zilnică a soarelui și de vânturile solare. De asemenea, variază în funcție de ziua lunară și de orientarea anuală a soarelui.

Simularea pe calculator a câmpului terestru într-o perioadă de polaritate normală între inversări. (domeniu public )

S-a constatat că deschiderile, geometria și orientările monumentelor antice erau aliniate cu locația solară la anumite momente și date, precum și cu puncte sau evenimente astronomice.
Motivul este că anumite modele planetare creează câmpuri în care pot avea loc anumite tipuri de evenimente.
Geometrii celeste specifice au fost de fapt o modalitate de a intensifica concentrația de energie a unei structuri, plasată pe o anomalie geofizică, așa cum s-a descris mai sus.

Inginerul J H Nelson, în timp ce lucra pentru RCA, a realizat experimente timp de 5 ani, care au demonstrat că calitatea semnalului radio varia în funcție de pozițiile planetare și că exista o corelație clară între unghiurile planetare și variațiile câmpului.
Rezultatele variază în timp, în funcție de poziția corpurilor cerești în raport cu Pământul, precum și de poziția pe Pământ și de anotimpul în care a fost realizat un experiment.


Efectul asupra oamenilor, animalelor și plantelor

S-a demonstrat că nivelurile scăzute de stres în perioade scurte de expunere pot fi extrem de vindecătoare. Diferite terapii electromagnetice, tratamente cu radiații slabe, expunere la cald și rece, toate se bazează pe acest principiu.  Stresul pe termen scurt, în doze mici, poate crește numărul de mitocondrii pe celulă, în timp ce stresul pe termen lung din aceeași sursă poate fi extrem de dăunător și poate induce boli cronice. Același principiu a fost folosit de John Burke și de alții după el, pentru a pretrata semințele cu un stres electromagnetic pe termen scurt, având ca rezultat plante mult mai puternice și cu randament mai mare.

Lucrarea doctorului Dieter Aschoff, a demonstrat efectul anomaliilor geo-fizice asupra oamenilor, prin utilizarea unui test de sânge electromagnetic. El a constatat că aceste anomalii au provocat inversarea polarității de oscilație a câmpului sanguin.
Într-un experiment de cercetare efectuat pe mai mult de 800 de persoane, numit Raportul de la Viena, un grup de 20 de oameni de știință, inclusiv, a constatat rezultate semnificative asupra persoanelor expuse la o anomalie geofizică.  Au existat modificări semnificative ale nivelului de serotonină, zinc și calciu, precum și ale imunoglobulinelor, cum ar fi IgA.
Fluctuațiile câmpului terestru creează câmpuri electrice nu numai în pământ, ci în orice material care poate conduce electricitatea. În special creierul nostru este un mare conductor electric, astfel încât aceste fluctuații pot crea câmpuri electrice de curent continuu în creierul nostru, ceea ce poate avea efecte mentale intense.

Dr. Persinger a studiat efectul fluctuațiilor geomagnetice asupra biologiei umane și a observat o schimbare semnificativă a activității cerebrale, tulburări de somn și de dispoziție și alte efecte asupra sănătății.

Dr. Debertolis, în domeniul arheoacusticii, a descoperit că există frecvențe specifice care pot fi detectate în monumentele antice (în jurul a 90-120 Hz). Lucrările sale cu EEG pe oameni în timp ce I aceste temple au arătat că există o activitate intensă în lobul frontal sau occipital. De asemenea, lucrările doctorului Cook au avut aceleași constatări în ceea ce privește frecvențele găsite în templele antice și efectul lor asupra creierului uman.

Hipogeul din Malta este un monument antic care produce frecvențe sonore specifice ( malta.com)

Dr. Hacker indică, de asemenea, că undele scalare longitudinale sunt cauza simptomelor biologice în diferite locații. În unele dintre experimentele sale, el a făcut măsurători care arată efectul anomaliilor geofizice și creșterea A-amilazei, un semnal de stres.

Dr. Barbara Tombarkiewicz a demonstrat în propriile cercetări efectul anomaliilor geomagnetice asupra sănătății vacilor. Atunci când acestea au fost mutate în locația anomaliei, au dezvoltat probleme de sănătate peste un raport normal așteptat și au prezentat, de asemenea, niveluri mai scăzute de zinc, cupru și fier.

Un efect secundar al curenților telurici este acela că atrag în aer particule încărcate electric de sarcină opusă acestea pot avea un efect semnificativ asupra biologiei. Efectele respirației ionilor din aer au fost prezentate în detaliu în studiile lui A. P. Krueger.

Concluzie
Am putea spune că un templu este suma/fuziunea energiilor pământești și cerești - nu este doar o teorie spirituală, ci una dovedită științific - care ar putea afecta biologia, plantele și animalele în diverse moduri.
Lydia Giannoulopoulou plănuiește cercetări pentru a investiga efectul anomaliilor geofizice asupra sănătății și relația acestora cu clădirile, precum și motivul amplasării templelor antice în locații cu proprietăți geofizice deosebite. Pentru a susține această cercetare, vă rugăm să vizitați pagina campaniei ei.
Imaginea de sus: Hypogeum din Malta, cunoscut pentru crearea unor frecvențe sonore specifice, care au un efect asupra corpului uman ( heritagemalta.org)

Articol de Lydia Giannoulopoulou
Sursa=>https://www.ancient-origins.net/ancient-places/mysterious-connection-between-geophysics-architecture-and-biomedicine-006210

References
Bachler, K., Earth Radiation, John Living, 1976
Bergsmann O: Risikofaktor Standort. Vienna, Facultas University Press, 1990
Burke, J., Halberg, K.  Seed of Knowledge, Stone of Plenty: Understanding the Lost Technology of the Ancient Megalith-Builders, Council Oak Books, 2005
Cook I. A., Pajot S. K., Leuchter A. F., Ancient Architectural Acoustic Resonance Patterns and Regional Brain Activity, Time and Mind: The Journal of Archaeology Consciousness and Culture, Volume I-Issue I March, 2008
David, A., Payne,A., Geophysical Surveys within the Stonehenge Landscape: A review of Past Endeavour and Future potential, Proceedings of the British Academy, 92, 73-113, The Britihs Academy 1997
Debertolis P., G. Tirelli, F. Monti. "Systems of acoustic resonance in ancient sites and related brain activity", Proceedings of Conference "Archaeoacoustics. The Archaeology of Sound", Malta, February 19 - 22, 2014
Hacker G. W, Augner C., Pauser G., Daytime related rhythmicity of GDV parameter glow image area: time course and comparison to biochemical parameters measures in saliva,book chapter in Energy Fields Electrophotonic Analysis in Humans and Nature, 2012
Meyl K: Scalar waves. From an extended vortex and field theory to a technical, biological and historical use of longitudinal waves. INDEL GmbH Publishers, Villingen-Schwenningen, ISBN 3-9802 542-4-0,2004
Persinger, M.A. Geopsychology and geopsychopathology: mental processes and disorders associated with geochemical and geophysical factors. Experientia, 43, 92–104, 1987
Robins, D. Circles of Silence, Souvenir Press Ltd, 1985
Smailbegovic, A.,  Survey of Remote Sensing Techniques Used for the Anomaly Detection at the Presumed "Pyramid" Locality near Visoko, Bosnia and Herzegovina, Bosnian Pyramid of the Sun – The Archaeological Park Foundation, 2006
Tesla,N.,  Art of transmitting electrical energy through the natural mediums. US-Patent no. 787,412 vom 18.4, 1905
Tombarkiewicz, B., Geomagnetics studies in cow house. Acta Agr. Et 426 Silv. Seria Zoot. 34, 1996


abyss

Scria in articolul de mai sus si citez:
Sesh Heri, scrie în "Handprint of Atlas": "Întreaga topografie și geomorfologie a elementelor terestre sunt rezultatele unor unde staționare în pământ. Monumentele artificiale sunt construite în jurul unor geomorfologii semnificative care apar în mod natural"

M-am tot straduit sa gasesc aceasta carte insa fara succes. Am gasit pe net cateva postari, informatii si trimiteri pe care le voi traduce si pune aici. Intrucat nu am reusit sa gasesc cartea "Handprint of Atlas" am cumparat trilogia Empire of the Wheel de Walter Bosley si alte titluri care leagă o serie ciudată de șapte morți aparute în San Bernadino în 1915 de :
- biserica Spiritualista,și zeița antică Hecate/Hekate,
- Aeroclubul - Sonora Aero Club,
- jurnalele lui Charles Dellschau și misteriosul grup NYMZA,
- Harriman, baronul căilor ferate
- naționalismul german/prusac
- primele semne ale "Breakaway Civilizations"("civilizațiilor separatiste")
- Crowley, atât ca spion, cât și ca ocultist,
- Harry Houdini, ca activist împotriva falșilor spiritiști,
- Etta Plaice din asociația "The Sundance Kid",
....
ȘI CURENȚII TELURICI

Cercetările lui Bosley îl determină să concluzioneze că aceste decese au făcut parte dintr-un act magic al unui grup de spiritiști care, într-un fel, sunt legați de grupul german care s-a desprins din Sonora Aero Club și care au legătură cu / sunt susținuți de / sunt dirijați de NYMZA. El numește acest act magic "Lucrarea din San Bernadino".

O mare parte din logica stabilită pentru legătura dintre aceste diverse piese este determinată de curentii telurici din zonă și din alte părți ale lumii. Prin intermediul acestor curenți telurici, el face o posibilă legătură cu atacurile ucigașului Zodiacului. La acesta trilogie a colaborat si cu Sesh Heri.

Va urma...

LE:
Mai multe hărți bine desenate și detaliate care arată curenții TELURICI din zonă sunt incluse în prima carte Empire of the Wheel și câteva fotografii ale unor hărți mai puțin detaliate în cea de-a treia carte.
Bosley își extrage cercetările sale TELURICE actuale în principal din lucrările lui Sesh Heri și, în special, din cartea sa "The Handprint of Atlas".
(El citează, de asemenea, lucrările și unele scrieri realizate de Tesla și se referă la istoria industriilor feroviară și telegrafică, unde aceste proprietăți de frecvență foarte joasă [VLF] ale solului erau cunoscute și utilizate).
Munca lui Sesh Heri a fost recomandată și citată de Joseph Farrell într-una dintre cărțile sale, iar acesta a scris articole pe blog despre aceasta:
Recomandând-o:
https://gizadeathstar.com/2007/01/se...ting-new-book/
Abordând teoria în sine:
https://gizadeathstar.com/2009/09/th...-to-sesh-heri/
Heri pare să fi răspuns la un moment dat:
http://handprintofatlas.blogspot.ae
Această carte, Handprint of Atlas, pare a fi interesantă și bine documentată, dar nu o pot obține. A fost scoasă de pe Amazon și nu este disponibilă pe Abebooks, Book Depository sau chiar pe EBay, din câte am găsit.
Voi continua să caut și voi posta mai multe pe măsură ce voi găsi pe acest subiect.

Așadar, iată mai jos câteva extrase din cartea Empire of the Wheel I a lui Walter Bosley.... Le voi evidentia pe parcursul mai multor postări.
Din: Bosley, Walter; Spence, Richard (2011-07-19). Empire of the Wheel: Spionaj, ocultism și crimă în California de Sud. Corvos Books. Kindle Edition.

Trebuie reamintit faptul că istoria mistică a Văii San Bernardino și a întregii Californii începe cu primii rezidenți atestați documentar, iar în tradiția lor se regăsește o conștientizare și un respect pentru proprietățile ascunse ale pământului. Printre aceste proprietăți, se spune că se numără credința Chumash într-un "Humqaq" sau o poartă între tărâmurile celor vii și ale celor morți. În alte privințe, acest "portal interdimensional", ca să spunem așa, funcționa ca un punct nodal pentru energia naturală și supranaturală. Culturi din întreaga lume, datând din cele mai vechi timpuri, au avut credințe similare. Așa cum credeau Chumash, așa credeau și celții antici, grecii clasici și egiptenii. Conform muncii legendarului John Peabody Harrington și a surselor sale Chumash, printre care se numără și un istoric tribal pe nume Maria Qiliqutayiwit, în conceptul de "Humqaq" al tribului Chumash se găsesc multe lucruri cu trimitere la misterul nostru.

Noțiunea de Humqaq și alte căi similare rezonează cu ideea că Pământul este străbătut de o rețea virtuală de linii naturale de forță și că aceste linii pot radia din sau pot converge în anumite puncte. Astfel de linii de forță pot fi descrise ca fiind curenți telurici sau, poate mai frecvent, ca "leys" sau "linii ley". În termeni pur electro-magnetici, curenții telurici sunt un fapt științific și străbat atât marea, cât și pământul, inclusiv interiorul Pământului. Pentru a sublinia realitatea lor în mintea cititorului, vom examina utilizarea documentată istoric a curenților telurici de către Marina Statelor Unite într-un capitol următor.

Natura magnetică a planetei a fost conștientizată de mult timp de către oameni, probabil încă de la împăratul Hoang Ti în anii 2400-2300 î.Hr., iar apoi în cele mai vechi anale ale dezvoltării busolei magnetice, Ara Frode a scris în secolul al XI-lea că Flocke Vilgerdersen a folosit un "leidarstein", sau o piatră magnetizata natural, pentru a găsi Islanda în anul 868 d.Hr. Între anii 868-1100 d.Hr., tehnologia busolei magnetice a devenit cunoscută în Europa. Poate că cel mai relevant aspect pentru cercetarea noastră este tine de căpitanul Creak care, în 1889, a scris despre rocile magnetice din terenul submarin care aveau un efect asupra busolei. Acest aspect al întregului teren al Pământului, deasupra și dedesubtul mării, este cel care joacă un rol în povestea noastră. Modificări in câmpului magnetic al Pământului induc curenții telurici.

Din acest punct încolo, conceptul de curenți telurici devine proeminent în teoria noastră din spatele acestui mister. Curenții telurici sunt curenți electrici care se deplasează sub pământ și sub mare. Curenții telurici rezultă atât din cauze naturale, cât și din activitatea umană, și interacționează într-un model complex. Curenții sunt de frecvență extrem de joasă (ELF) și se deplasează pe suprafețe mari la suprafața Pământului sau în apropierea acesteia. Acești curenți au fost folosiți pentru sistemele de telegraf încă din 1859 și, prin urmare, erau bine cunoscuți de ingineri în 1915. Pentru cei care sunt familiarizați cu "liniile Ley", este ușor de înțeles cum pot fi confundate din greșeală cele două aspecte.

În definiția lor cea mai corectă, "liniile ley" erau căi mai mult sau mai puțin drepte care legau situri antice cu semnificație spirituală. În Europa, se presupune că astfel de linii făceau legătura între diverse catedrale, care la rândul lor fuseseră construite pe situri păgâne sacre. Aceste ley-uri păreau să țeasă modele prin văi, prin lanțuri muntoase și se răspândeau în mai multe țări în aliniamente atât de sofisticate încât păreau de necrezut. Dar natura și influența liniilor ley rămâne un subiect controversat.


abyss

Continuăm cu Imperiul Roții vol I, de Walter Bosley - extrasul 2.
Din: Bosley, Walter; Spence, Richard (2011-07-19). Empire of the Wheel (Imperiul roții): Spionaj, ocultism și crimă în sudul Californiei. Corvos Books. Kindle Edition.

Primul cercetător modern al liniilor ley, ca atare, a fost Alfred Watkins din Anglia, a cărui carte Early British Trackways din 1922 și The Old Straight Track din 1925 au fost primele care au popularizat acest concept. Criticii lui Watkins i-au trântit la pamant ideea ca fiind ridicolă, deoarece a legat între ele situri și ruine construite în epoci diferite de culturi diferite. Dar apărătorii săi au replicat corect că, în mod obișnuit, culturile reutilizează siturile sacre dezvoltate de popoare anterioare sau străine. Dar au făcut acest lucru din obișnuință și practicitate sau ca răspuns inconștient la aceleași energii naturale subtile?

De atunci, doctrinele New Age au ridicat modesta descoperire a lui Watkins la înălțimi uluitoare. O sursă populară, Occultopedia, definește liniile ley ca fiind "alinieri și modele de energie puternică și invizibilă a pământului care se spune că leagă diverse locuri sacre, cum ar fi biserici, temple, cercuri de piatră, megaliți, fântâni sfinte, locuri de înmormântare și alte locații de importanță spirituală sau magică..."... Liniile Ley sunt astăzi considerate pe scară largă căi invizibile de-a lungul cărora călătoresc orice, de la spiritele morților la farfurii zburătoare. Alții susțin că energia ley poate fi exploatată, amplificată și dirijată prin acțiuni umane. Pe tărâmul ficțiunii, Umberto Eco, în cartea sa Pendulul lui Foucault, relatează teoria conform căreia Turnul Eiffel și alte structuri monumentale similare sunt amplasate în mod deliberat în puncte cheie ale ley pentru a concentra forța invizibilă. Pentru scopurile noastre, nu contează cu adevărat dacă astfel de idei sunt valide sau chiar dacă liniile ley există. Ceea ce contează este că unii oameni cred că există și acționează în baza acestei credințe.

Autorul Sesh Heri, după ce a dedicat ani de studiu geomorfologiei, crede că a aflat secretele formării și funcționării curenților telurici. În cartea sa "The Handprint of Atlas" (Amprenta mainii lui Atlas), Heri susține că majoritatea a ceea ce se numește în mod obișnuit "linii ley" (și ceea ce noi identificăm ca fiind curenți telurici) sunt de fapt "concentrări de masă" sau masconi (mascons in lb. engleza) lineari și curbilinii care se întind pe suprafața pământului. Masconii sunt falduri de compresie create de mișcările de derivă continentală. Heri susține că acesti mascons acționează ca ghiduri de undă pentru energiile care conduc pământul: curenți telurici, unde radio hertziene și electricitate longitudinală. Sesh Heri crede de asemenea, că masconii sunt atractori ai energiilor vitale. Heri dă exemple banale de grupare a energiilor vitale în jurul acestor mascons, cum ar fi poziționarea habitatelor naturale de reproducere a animalelor și poziționarea artificială a incubatoarelor de pești determinată de zonele naturale de reproducere. Heri oferă, de asemenea, exemple dincolo de cele lumești, sau paranormale, de grupare a energiilor vieții în jurul masconilor, cum ar fi creșterea percepțiilor psihice, o preponderență a locurilor antice unde sunt amplasate pietre/altare de sacrificiu și a locurilor în care au fost raportate numeroase OZN-uri. Intersecțiile acestor linii sunt importante, în această teorie. Teoria scalării globale a doctorului Harmut Muller afirmă: "Undele longitudinale de presiune din mediul însuși sunt responsabile de, deformarea locală a spațiu-timpului și de gruparea obiectelor în apropierea anumitor puncte nodale în care aceste unde se suprapun".

Nu puțini cercetători au asociat fenomenul liniilor rețelei planetare cu fenomene anormale (anomalii) și cu amplasarea unor situri sacre străvechi. Heri adaugă: "Am emis ipoteza că o corelație statistică ridicată (90% sau mai mult) a liniilor de regresie a locurilor împrăștiate de apariții OZN, megaliți și incidente de fenomene psihice cu anomaliile gravitaționale pe linii drepte identificate anterior ar stabili o relație, alta decât cea întâmplătoare, între aceste variate fenomene."

Heri crede că "liniile ley" conduc în cele din urmă însăși energia generată de rotația Pământului. Potrivit acestuia, "movilele de pământ, megalitii și piramidele amplasate în punctele nodale de stres mecanic au servit cu toții scopului de a se conecta la un flux de energie extras din substratul eteric subiacent și interpenetrant al spațiului. Construcțiile megalitice au fost concepute atât ca izvoare ale acestei energii, cât și ca, condensatori pentru stocarea ei - erau "depozite", leys (dupa o alta interpretare a lui Sesh Heri in limba egipteana ,,ley" insemna depozit, sau leul sezind facandu-si digestia n.t.). Stocarea, utilizarea sau eliberarea controlată a acestei energii era guvernată de mulți factori, inclusiv de pozițiile schimbătoare ale câmpurilor gravitaționale apartinatoare corpurilor ceresti."

Joseph Farrell intervine aici. În cartea sa, Babylon's Banksters (Babylon's Banksters, Feral House, 2010), el scrie: "Ideea acestor unde longitudinale de stres în mediul însuși este că ele se stabilesc cel mai bine prin manipularea rezonatorilor lor naturali: planete și stele întregi... Cel mai bun loc pentru desfășurarea unor astfel de sisteme este tocmai suprafața planetelor." Noi susținem că acest lucru poate susține și ceea ce spune Heri despre conceptul de "depozit" al liniilor ley, deoarece, chiar dacă Farrell aplică afirmația sa la aplicațiile armelor scalare, același concept se poate aplica și la "armele" magice ezoterice sau oculte.

Deși poate că nu era familiarizat cu termenul "linii ley" la acea vreme, un om care a apreciat cu siguranță puterea și potențialul curenților telurici a fost Nicola Tesla. Poate cea mai faimoasă, deși neîmplinită, întreprindere a sa, complexul Wardenclyffe Tower de pe malul nordic al Long Island a fost o încercare deliberată de a exploata curenții electromagnetici ai Pământului cu scopul de a produce și de a difuza cantități practic nelimitate de energie electrică în întreaga lume. Acest lucru este, de fapt, uimitor de asemănător cu unele dintre conceptele New Age menționate mai sus.


va urma
Nu poți vedea acest atașament.

abyss

#3
Și continuăm cu fragmentul 3 din Empire of the Wheel I al lui Walter Bosley:
De : Walter Bosley; Spence, Richard (2011-07-19). Empire of the Wheel (Imperiul roții): Spionaj, ocultism și crimă în sudul Californiei. Corvos Books. Kindle Edition.
,,Ley, sau cea pe care o identificăm aici ca fiind "telurică", energia, mai ales urmând logica lui Heri, ar fi strâns legată de formele de relief și prin urmare, de studiul geomorfologiei. Acest lucru ne aduce înapoi la spiritistul nostru proeminent din 1915 din San Bernardino, Orlis Kennedy."
Orlis Kennedy este unul dintre persoanele care au fost "implicate" în cele șapte morți care sunt investigate în trilogia Imperiul Roții.
,,Vă amintiți că Kennedy a pretins că are un talent special în găsirea petrolului și în prezicerea cutremurelor, talente care ar fi putut implica nu numai înțelegerea terenului, ci și a energiilor care îl străbat. Dacă cineva ar fi înțeles rețeaua de curenți telurici care trece prin și în jurul zonei San Bernardino, acela ar fi fost Kennedy.
Iată de ce: Măsurătorile curenților telurici sunt folosite pentru explorarea structurii de sub suprafața Pământului, în special în minerit, explorarea geotermală și petrolieră. După cum știm, Kennedy a fost un petrolist de renume. Curenții telurici sunt, de asemenea, folosiți pentru cartografierea zonelor de falie și pentru investigarea limitelor plăcilor tectonice - două elemente implicate în producerea cutremurelor. Kennedy a scris o carte despre predicția cutremurelor (acum dispărută). Curenții telurici pot fi valorificați pentru a produce un curent util de joasă tensiune cu ajutorul unor baterii de pământ, așa cum se folosea în acele sisteme de telegraf din secolul al XIX-lea din Statele Unite. Probabil că Kennedy știa cum să identifice depozitele naturale de curent teluric, cum ar fi punctele nodale în care acești curenți se intersectează, iar acestea au jucat probabil un rol semnificativ în talentul său de a găsi petrol. Până în ziua de azi, curenții telurici sunt folosiți în găsirea surselor de petrol.
Townsend Brown, cunoscut mai ales pentru isprăvile de inginerie electromagnetică pentru Departamentul Marinei SUA, a scris și despre "petrovoltaică", care presupune o metodă care utilizează curenți electrici telurici care înconjoară scoarța Pământului la o adâncime despre care se crede că este aproximativ aceeași cu cea a depozitelor de petrol. Datorită conductivității sale electrice mai scăzute, petrolul distorsionează câmpul electric al centurii și provoacă efecte inductive rezonante în rocile înconjurătoare care se extind până la suprafață. Rocile detectează petrolul prin rezonanță inductivă, indiferent dacă sunt sau nu izolate de centura de curent teluric de dedesubt.
Ed Johnson, președintele companiei eField Exploration, cu sediul în Orange County, raportează că firma sa a efectuat o cercetare aeriană pe o distanță de 3.100 de mile de câmpuri de petrol și gaze din Texas, folosind o tehnologie în curs de dezvoltare care dezvăluie localizarea apei și a petrolului până la 20.000 de metri sau mai mult sub suprafață. O astfel de tehnologie "Electro-Magnetotellurica" este montată pe o aeronavă și folosește cele mai noi tehnologii de analiză și sisteme computerizate.
Potrivit lui Johnson: "Sistemul eField detectează prezența hidrocarburilor prin citirea modelelor asociate cu curenții electrici naturali cunoscuți științific sub numele de curenți telurici, care sunt induși de erupțiile solare și de fulgere și care pătrund adânc în miezul pământului. Efectele de încărcare apar la interfața dintre apă și hidrocarburile dizolvate - un efect numit acum în literatura de specialitate NFIP (Natural Field Induced Polarization). Acumularea acestor sarcini și migrarea lor la suprafață (coloane de infiltrare) este cartografiată de sistemul EMT aeropurtat eField."


abyss

Și continuăm cu fragmentul 4 din Empire of the Wheel I al lui Walter Bosley:
De : Walter Bosley; Spence Richard (2011-07-19). Empire of the Wheel (Imperiul roții): Spionaj, ocultism și crimă în sudul Californiei. Corvos Books. Kindle Edition.

,,Lucruri destul de complicate pe anumite niveluri, dar nu atât de departe de cunoștințele din 1915 încât un expert ca Orlis Kennedy să nu fi putut înțelege conceptele de bază și să nu fi aplicat o metodă proprie adecvată pentru a obține în esență aceleași rezultate. Reamintim că Kennedy era considerat ca fiind înaintea tuturor colegilor din domeniul său, deci înțelegerea sa era avansată. Știind ceea ce știm despre asocierea lui Kennedy cu Primul Templu Spiritist din San Bernardino, ce altceva am putea cere ca Kennedy să fi învățat și notat despre curenții energetici care străbat terenul?

Ar fi ignorat el interesul ezoteric pentru acești curenți?

Din punct de vedere ocult, curenții telurici reprezentau atât o sursă de energie, cât și un nexus invizibil prin care energia putea fi canalizată dintr-un loc în altul. "Lucrările" magice ritualice efectuate în locul potrivit ar putea teoretic să se bazeze pe o astfel de energie pentru a spori efectul. Din nou, nu contează dacă acest lucru este adevărat, ci faptul că unii au crezut că este așa. Astfel, o concentrație perceptibilă de energie telurică "ley" ar prezenta probabil un interes deosebit pentru ocultiști, sau cel puțin pentru cei de o anumită speță.

Toyne Newton, autorul cărții The Dark Worship, scrie că "Puterea Ley este probabil cel mai bine descrisă ca fiind asemănătoare unei rețele de energie psihică, cuprinzând o rețea de forțe subterane și căi energetice lineare supraterane care se leagă de influențele cosmice și atmosferice... Majoritatea ocultiștilor vor recunoaște că există o singură forță, care în esență este neutră. Cu toate acestea, natura acestei forțe este guvernată de obiectivele operatorilor magici care încearcă să utilizeze puterea sa considerabilă."

Noi propunem că Toyne Newton folosește "ley", dar de fapt, fără să vrea să spună "teluric". După cum am demonstrat, pare a fi foarte ușor să confundăm conceptele în ciuda definiției stricte pe care cineva ar putea să o impună. Oricum ar fi, este vorba despre o forță măsurabilă care străbate terenul Pământului, gata să fie utilizată.

Dacă ocultistul care o folosește o face cu intenții dăunătoare, energia va fi, teoretic, negativă. Electricitatea pur și simplu exista, aparatul electric care folosește acea energie este cel care determină natura acestei utilizări, de exemplu, un cuțit electric poate fi mortal, o periuță de dinți electrică este relativ inofensivă.

În The Handprint of Atlas, Sesh Heri descrie, de asemenea, cum energia telurică tinde să radieze în linii sinuoase dintr-un punct central, formând un model circular, în spirală. Privite într-un alt mod, liniile de iradiere pot semăna cu o roată."În restul cărții și în următoarele două din serie, Bosley se referă la sistemul teluric mai mult prin raționamentul său în modul în care explorează cele șapte morți. El adaugă ocazional detalii suplimentare ici și colo despre curenții telurici, poate le voi adauga si pe acelea intr-un final, dar această parte extrasă mai sus pare a fi nucleul principal al discuției sale despre curenții telurici.
Toate aceste extrase (1-4) de pana acum provin din capitolul 13 al cărții "Imperiul roții I".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Iată câteva comentarii și speculații despre liniile Ley și curenții telurici din ,,That Old Blood Track" postate pe VISUP:

//// În teorie, pe măsură ce ființele umane au apărut și au evoluat, au observat că anumite formule numerice apăreau mereu și mereu în natură și că anumite locuri (de obicei marcate de un anumit tip de nume) generau un fel de energie unică, sau magnetism. În aceste locuri au construit primele temple, măsurate după specificul exact al geometriei sacre pe care o observaseră în natură. De acolo s-a stabilit că momentul optim pentru a efectua ritualuri magice ar fi în date semnificative din punct de vedere numeric și în locuri semnificative din punct de vedere magnetic. Această energie magnetică se producea de-a lungul unor căi sau trasee care traversau Pământul și care se suprapuneau la diferite răscruci, care erau locațiile preferate ale centrelor sacre. În epoca modernă, acest fenomen a fost recunoscut pentru prima dată de un englez pe nume Alfred Watkins la începutul secolului XX.

,,Watkins a marcat bisericile și siturile antice pe o hartă Ordnance Survey de 1 inch... Adesea a găsit opt și nouă și chiar mai multe situri aliniate pe porțiuni destul de scurte de țară. Extinse pe hărțile învecinate, liniile puteau fi urmărite uneori pe mai mulți kilometri, sfârșind adesea pe un vârf de munte sau pe un deal înalt.
Sugestia sa era că, în zilele în care păduri mari și sălbăticiuni se aflau între comunități împrăștiate, călătorii navigau după repere naturale, observând de la un munte la altul și luând cele mai drepte rute prin țară. Acolo unde un vârf era invizibil de la altul, se plasau stâlpi de piatră sau movile de pământ, marcate clar pe linia orizontului de-a lungul drumului. Pe pantele munților se ridicau movile de pietre, iar scrijelituri erau crestate pentru a-l ghida pe călător mai jos...
O trăsătură particulară a vechilor aliniamente este faptul că anumite nume apar cu o frecvență remarcabilă de-a lungul traseelor lor. Numele cu Red, White și Black sunt frecvente; la fel și Cold sau Cole, Dod, Merry și Ley. Acesta din urmă i-a dat lui Watkins numele liniilor, pe care le-a numit leys."
(The New View Over Atlantis, John Michell, pag. 23-4)


Watkins va scrie o carte despre aceste "linii ley", pe care a numit-o "The Old Straight Track". Watkins, un om practic până la capăt, a considerat aceste întinderi masive de drumuri antice pe care le-a descoperit în Marea Britanie ca fiind simple rute comerciale. Cu toate acestea, numeroase tradiții ale căilor drepte există în culturi din întreaga lume și le atribuie o semnificație mult mai mistică:
""Cele mai vechi amintiri ale rasei aborigene sunt exprimate în termenii țării lor natale. Caracteristicile sale naturale, dealuri, râuri și stânci, au fost modelate de ființe elementale din Timpul Visului, o epocă nesfârșită care a precedat-o pe a noastră și care continuă să curgă într-o dimensiune care, în mod normal, se află dincolo de percepția noastră.
Zeii creatori străbăteau odinioară țara pe cărări ale căror linii sunt încă amintite; pentru anumite anotimpuri ale anului, acestea devin animate de o forță vitală care fertilizează pământul și dă viață nouă plantelor și animalelor. Pentru a asigura întoarcerea sezonieră a acestei forțe, aborigenii îndeplinesc anumite ritualuri. Ei sculptează tjuringas, aranjamente de puncte și cercuri interconectate, exact ca cele întâlnite pe pietrele cupe și inele din Europa. Aceste linii și cercuri reprezintă căile și centrele sacre ale peisajului australian, iar cei care călătoresc pe aceste căi își găsesc drumul consultând modelul tjuringa...

În mai multe alte părți ale lumii, liniile care leagă centrele sacre nu sunt doar căi mitologice pe care zeii care reprezintă diferitele corpuri cerești trec în anotimpuri regulate, ci au și o altă calitate cunoscută doar de magicienii autohtoni. Indienii americani, în special indienii Hopi din sud-vest, par să le folosească drept cabluri de comunicare mentală. În China, ele sunt cunoscute sub numele de lung-mei, cărările dragonului, și trec între movilele astronomice și munții înalți...

...În mai multe părți ale Irlandei, el [J.D. Evans Wentz, la începutul secolului al XX-lea] a auzit despre cărările zânelor. Se spunea că aceste cărări, uneori vizibile ca drumuri vechi, alteori păstrate doar în memoria locală, erau traseele unor procesiuni sezoniere. În anumite zile, zânele treceau prin ținut, iar oricine le stătea în cale putea fi lovit de moarte sau luat de acolo, pentru a nu se mai întoarce niciodată... Evans Wentz povestește că a cerut unui clarvăzător irlandez o explicație a drumurilor zânelor și i s-a spus că acestea erau linii ale unui fel de curent magnetic...

Chinezii credeau că lung-mei se întindea în toată lumea, iar această credință este pretutindeni susținută de dovezile tradiției locale. În Australia și în America de Nord, liniile dragonului sunt căi ale creației, bântuite de zei și de marele șarpe primordial, gardianul ancestral al tuturor ființelor vii. În Irlanda, ele sunt drumurile zânelor.""
(The New View Over Atlantis, John Michell, paginile 36-38)


Cercetătorul și jurnalistul John Keel, cunoscut mai ales pentru clasicul său The Mothman Prophecies (Profețiile Omului Molie), a ajuns la concluzii similare cu privire la proprietățile "magice" ale anumitor locații în urma propriilor sale investigații:

,,Activitățile acestor paraoameni sunt în mare parte limitate la anumite zone ale acestei planete, unde apar și reapar secol după secol. "Îngerii își păstrează locurile lor străvechi", scria poetul Francis Thompson. Astfel, există multe locuri "bântuite" în întreaga lume, evitate de omul străvechi sau făcute sacre de acesta. Acestea sunt locații geografice precise, iar oricine sapă în istoria și legendele unor astfel de locuri va găsi mii de relatări despre fantome, demoni, monștri și farfurii zburătoare localizate pe o rază de câțiva kilometri pătrați și care acoperă o mie de ani sau mai mult de timp. Pentru adepții cultului OZN, astfel de locuri sunt Windows: puncte de intrare pentru navele spațiale de pe o planetă îndepărtată. Ocultiștii învață că acestea sunt Porți, puncte slabe în învelișul eteric al Pământului prin care ființe din alte continuumuri spațio-temporale se infiltrează în realitatea noastră.

Comitatul Sussex din Anglia este o Poartă, la fel ca și Valea Mississippi, Valea Ohio și părți din statele noastre occidentale, cum ar fi zona din jurul orașului Prescott, Arizona. Există literalmente mii de astfel de puncte slabe pe toată planeta noastră. Activitățile paranormale și supranaturale din aceste zone par să fie controlate de factori ciclici complicați. Periodic, se dezlănțuie iadul în toate aceste locuri simultan, iar atunci avem parte de un val de apariții de OZN-uri, apariții, poltergeiști, dispariții inexplicabile și bruște de animale și oameni, incendii misterioase și chiar o formă de nebunie în masă.""

(Our Haunted Planet, pg. 81)

Interesant este că Keel a fost, de asemenea, favorabil față de munca lui Alfred Watkins privind leii, în mare parte datorită numelui legendarului cryptid, cunoscut la nivel național sub numele de Mothman, pe care l-a întâlnit în Virginia de Vest la sfârșitul anilor '60. Această entitate i-a spus lui Keel că numele său este Indrid Cold. Watkins a descoperit că numele de familie "Cold", sau o variantă precum Cole, era frecvent întâlnit în rândul familiilor care trăiau de-a lungul liniilor ley.

Keel și John Michell sunt de asemenea de acord că ceea ce face ca aceste locuri să fie atractive pentru Macrobi (macropredatori paraziti) este calitatea lor magnetică unică. În ceea ce privește acest curent magnetic, Michell afirmă:
"Practica de a localiza centrele sacre în funcție de fluxul de curent magnetic terestru nu s-a limitat la perioada preistorică, deoarece se pare că fiecare biserică creștină a fost amplasată în mod similar. Orientarea unei biserici, chiar și dimensiunile și planul arhitectural al acesteia, erau determinate de liniile de curent, al căror izvor cel mai puternic este frecvent situat direct sub turn. În acest loc, influențele celeste, atrase de turlă, se combină cu forța terestră pentru a produce fuziunea.
Devine evident că  preistoriciele cai ley și căile dragonilor din Marea Britanie sunt într-adevăr linii ale curentului terestru. Iar cea mai remarcabilă trăsătură a întregului sistem este că drumurile fluxurilor subterane sau ale fluxurilor magnetice nu sunt în mod natural drepte; ele spiralează și se ondulează precum râurile de la suprafață sau curenții de aer; totuși, curenții care urmează aliniamentele preistorice sunt la fel de direcți și de regulate sub pământ precum leii de la suprafață. Centrele magnetice sunt așezate în rânduri drepte de-a lungul țării cu o precizie care caracterizează mai degrabă construcția umană decât opera naturii."

(The New View Over Atlantis, pg. 93)

Keel împărtășește aceste sentimente, scriind:
,,"Un factor semnificativ, care nu este un secret pentru ocultiști, și anume că zonele cu ferestre tind să fie locuri în care există falii magnetice deosebite. Planeta noastră bântuită este acoperită de falii magnetice și, din ce în ce mai mult, multe dintre ele sunt grupate în jurul movilelor antice, a templelor și a locurilor unde farfuriile zburătoare sunt văzute cel mai frecvent. Persoanele cu orientare psihică care trăiesc în aceste regiuni tind să aibă experiențe extraordinare cu elementali, îngeri, MIB și oameni din spațiu...

În Evul Mediu, Vaticanul a ordonat cu insistență ca noile biserici să fie construite pe siturile vechilor temple ori de câte ori este posibil. Tradiția locurilor sacre este profundă și pare să se bazeze în mare parte pe observațiile continue ale manifestărilor paranormale. Entitățile care se presupune că s-au apropiat de ființele umane în evenimente miraculoase au ordonat frecvent construirea unei biserici sau a unui templu pe locul respectiv al aparitiei...

Un studiu magnetic al Statelor Unite a fost realizat de guvern în anii 1950. Hărți care detaliază variațiile magnetice din aproape fiecare stat pot fi obținute de la Biroul de prospecțiuni geologice din Washington. Compararea concentrărilor de manifestări paranormale cu aceste hărți arată aglomerări unice în jurul aberațiilor magnetice. S-ar putea ca măturarea periodică a acestor raze din spațiul cosmic să fi declanșat un fel de reacții fizice sau psihice în aceste zone de falie?""

(Our Haunted Planet, pg. 84)

Michell merge chiar atât de departe încât sugerează că unele situri megalitice antice au fost folosite pentru a stoca energia magnetică generată de-a lungul acestor linii ley:
,, Peșterile din interiorul movilelor artificiale ar fi putut fi folosite cu siguranță pentru acumularea de energie și este posibil ca în acest scop să fi fost proiectate. Ele ar fi fost folosite împreună cu megalitii, deoarece selecția geologică este similară în fiecare caz. Cercurile galeze includ adesea un singur megalit din cuarț, care este de asemenea, o caracteristică a cercului Boscawen-un din Cornwall. Este greu de crezut de ce ar trebui să fie așa, decât că au fost alese, ca și pietrel de culoare albă de la Stonehenge, pentru a atrage o anumită formă de curent.""
(The New View Over Atlantis, pag. 209)

Oricât de exagerat ar părea aceast lucru, ideea megaliților ca centrale electrice a căpătat o oarecare popularitate. Meșterul și inginerul Christopher Dunn a publicat o explicație excelentă a Marii Piramide de la Giza în cartea sa "The Giza Power Plant", adăugând câteva dovezi concrete acestei teorii. Un profesor de teologie si ufolog, Joseph P. Farrell, a publicat, de asemenea, o trilogie de cărți, denumită în mod obișnuit trilogia "Steaua morții de la Giza", care dezvoltă lucrarea lui Dunn. Unii cred chiar că secretul misterioaselor baterii magnetice ale lui Nikolas Tesla consta în capacitatea lor de a atrage curenții magnetici naturali ai pământului.

Cu toate acestea, este probabil ca aceste tehnici de valorificare a energiei terestre să fi fost transmise de Macrobi, entități non-umane considerate în mod obișnuit demoni, "extratereștri malefici" și altele asemenea și care vor fi explorate mult mai în profunzime într-un eseu ulterior. John Keel s-a remarcat prin scepticismul său în ceea ce privește mesajele și ritualurile transmise de Macrobes. De asemenea, el era obosit de atracția lor pentru toate tipurile de energie:

,,Energia electromagnetică joacă un rol cheie în aceste manifestări. Încă învățăm despre ea. Este posibil ca planeta noastră să facă un schimb constant de energie cu o forță exterioară. Acest schimb de energie este o parte importantă a credinței oculte. Se întâmplă, ni se spune, la toate nivelurile. Filozofii chinezi de demult susțineau că omul era hrană pentru lună (adică, energia sufletelor individuale era drenată și absorbită de o forță extraterestră care avea nevoie de această energie pentru a se reface). Mai târziu, teologii au extins acest lucru pentru a forma explicația clasică potrivit căreia am fi subiecții unui război între Dumnezeu și diavol... un război pentru a câștiga sufletele oamenilor și a controla astfel planeta. Astfel, se presupune că demonii și MIB care au apărut în vremurile anterioare urmăreau sufletele. Ei au făcut promisiuni generoase, conform înregistrărilor, și au oferit filozofii și cosmologii fanteziste, dar, după cum și-a dat seama Swedenborg, s-au dovedit întotdeauna a fi doar niște mincinoși splendizi.""
(Planeta noastră bântuită, pag. 85)

În ciuda înclinației sale new age, John Michell abordează cel puțin latura întunecată a acestor ritualuri care trebuie să fie efectuate de-a lungul și la intersecțiile liniilor ley:

,,"Apariția unei tehnologii spirituale organizate, controlate de preoți, a fost însoțită în fiecare țară de o creștere masivă a sacrificiilor umane. Masacrele aztece sunt de notorietate; se spune că druizii din Irlanda au decimat populația. Nenumăratele pietre de sacrificiu, sculptate cu bazine și canale pentru scurgerea sângelui, precum și asocierile tradiționale violente și sângeroase ale atâtor situri antice confirmă ceea ce se consemnează despre măcelul efectuat de preoți în interesul necromanției.
Practica sacrificiilor umane a înflorit în ruinele civilizației universale. Secretele invocării spirituale, cândva proprietate comună, deveniseră exclusivitatea celor desemnați de comunitate să producă reînnoirea sezonieră a fertilității și să interpreteze voința lui Dumnezeu prin intermediul potentaților cerești. Preoții, astfel stabiliți într-o poziție de putere, au început, ca și membrii tuturor profesiilor aflate într-o poziție similară, să își extindă influența și activitățile și să ceară populației ofrande sacrificiale. Era recunoscut în întreaga lume antică faptul că spiritul la moartea fizică reintră în esența vieții din care a provenit și, dacă nu este eliberat pe un plan superior de existență, se contopește cu curentul terestru, căutând prilejul unei renașteri.""

(The New View Over Atlantis, pag. 95-96)
...
//

abyss

Efectele anomaliilor geofizice asupra biologiei
LYDIA GIANNOULOPOULOU
Departamentul de Fiziologie, Universitatea din Ioannina, Grecia lydarch@tee.gr
ANGELOS EVANGELOU
Facultatea de Medicină, Universitatea din Ioannina, Grecia
SPYROS KARKABOUNAS
Facultatea de Medicină, Universitatea din Ioannina, Grecia
STAVROS PAPAMARINOPOULOS
Departamentul de Geologie, Universitatea din Patras, Grecia

Prezentat la 7 februarie 2018; Acceptat la 12 mai 2018; Publicat la 30 iunie 2018
DOI: https://doi.org/10.31275/2018.1295 Copyright: Creative Commons CC BY NC ND

Rezumat-Efectul locației și al proprietăților sale geofizice asupra biologiei a fost cunoscut încă din cele mai vechi timpuri. Această lucrare încearcă să defineasca anomaliile geofizice, să analizeze diverșii parametri care le constituie și să analizeze mecanismele prin care aceste anomalii interacționează cu biologia umană, flora și fauna.
Cuvinte cheie: anomalii geofizice - radiații terestre - câmp magnetic- bioelectromagnetism

Introducere
Știința geobiologiei se referă la studiul modului în care un sit și diferitele sale caracteristici influențează dezvoltarea biosferei.
Hipocrate, părintele medicinei, în lucrarea sa "Despre nutriție", menționează că locația geografică și tipologia solului sunt factori de sănătate la fel de importanți ca și nutriția. El afirmă:

Succesul unui diagnostic corect constă în faptul că medicul trebuie să cunoască natura omului ca întreg. Sănătatea omului, pentru a fi obținută și menținută, are nevoie de o alimentație adecvată, proporțională cu sexul, vârsta, activitatea profesională, anotimpul anual, schimbările climatice, în sincronie cu poziția geografică a locului în care trăiește și cu condițiile predominante, cu tipologia solului și, în sfârșit, cu influențele soarelui, lunii și universului în viața noastră. (Hippocrates 1992: Paragraful 2 [Ιπποκράτης, Περί Διατροφής, παρ. 2])


S-a observat că diferitele caracteristici ale subsolului, morfologia și compoziția acestuia pot avea efecte benefice sau negative asupra oamenilor, florei și faunei.
Arhitectura, așa cum este practicată în prezent, nu ia în considerare posibilele efecte ale solului din punctul de vedere al anomaliilor geofizice create de diverse caracteristici geologice.
Anomaliile de radiație terestră sunt legate de diverse fenomene, cum ar fi piezoelectricitatea, radioactivitatea, gazele geochimice, falii seismice, anomaliile gravitaționale, emisia electromagnetică, fenomenele electrocinetice ale fluxului de apă subterană, câmpurile electrice de rotație, fluxul de ioni, discontinuitățile de conductivitate, câmpurile magnetice non-dipolare, geoplasma și geoneutronii. De asemenea, anumite materiale geologice pot modifica și/sau spori aceste fenomene.

Această lucrare analizează aspectele fizice ale acestor anomalii și modul în care acestea pot interacționa cu biologia - în special modul în care pot afecta oamenii, animalele și plantele.
Corpul uman, prin diferiți parametri, poate interacționa cu aceste fenomene, datorită existenței magnetitei, a fierului, a siliciului și a apei, precum și a câmpurilor electromagnetice proprii. Cercetările au arătat că expunerea pe termen lung în locuri cu stres geologic poate avea diverse efecte negative asupra oamenilor, în special asupra activității cerebrale, sănătății sângelui și sistemului imunitar.
Au fost observate diverse efecte similare asupra florei și faunei. Există studii care au demonstrat efectele semnificative ale acestor anomalii asupra animalelor de laborator, cu rezultate clare axate pe tumorile maligne.
Înplus, există indicii că diferite tipuri de anomalii geofizice pot afecta plantele, iar diferiți parametri sunt responsabili pentru rezultatul în ceea ce privește randamentul, greutatea, forma și timpul de creștere.

Anomalii geofizice
Clasificare

Anomaliile geofizice sunt zonele în care au loc modificări semnificative ale parametrilor diferitelor cmpuri, cum ar fi cmpurile magnetice, gravitaționale și electrice naturale. Acestea sunt distorsionate la nivel local din cauza caracteristicilor geologice subiacente, iar anomaliile rezultate sunt măsurabile. Existența unor diferențieri locale ale subsolului poate fi analizată științific și oferă o explicație a rezultatelor.
Fenomenele specifice asociate cu geobiologia sunt următoarele:

Efectul piezoelectric sau piezomagnetic. Se referă la sarcina electrică acumulată în anumite materiale solide (cum ar fi cristalele cu defecte, anumite ceramice și materia biologică, cum ar fi oasele, ADN-ul și diverse proteine) ca reacție la aplicarea unei tensiuni mecanice (Hacker, Pauser și
Augner
2011, Freund 2003, Adler, Le Mouel și Zlotnicki 1999).

Fenomenul hidrogeofizic este curentul electric de intensitate scăzută și, prin urmare, câmpul magnetic asociat acestuia, creat de frecarea dintre apele subterane și rocile calcaroase poroase, pe măsură ce moleculele de apă încearcă să treacă prin micro tunelurile din matricea rocii (Burke & Halberg 2005, Yang, Kostiuk, & Kwok 2003, Adler, Le Mouel, & Zlotnicki 1999).

Radioactivitatea este prezența materialelor radioactive, cum ar fi granitul și altele, care creează condiții pentru emiterea de radioactivitate (Comitetul științific al Națiunilor Unite, 1993).

Gazele geochimice reprezintă eliberarea de gaze geochimice, cum ar fi radonul, cauzată de o varietate de condiții geologice complexe într-un mediu seismogen sever (Comitetul științific al Națiunilor Unite, 1993).

Fluxul de ioni se referă la un flux ascendent de ioni pozitivi sau negativi care emană din formațiunile geologice (Burke & Halberg 2005).

Anomalia magnetică, electrică sau electromagnetică puternică se referă la diferența locală puternică a proprietăților magnetice, electrice sau electromagnetice ale structurilor geologice subiacente, care diferă în ceea ce privește susceptibilitatea magnetică și, respectiv, conductivitatea electrică (Florinsky 2010, Burke & Halberg 2005, Persinger 1987).

Anomalia gravitațională puternică reprezintă variația locală bruscă a intensității câmpului gravitațional și este legată de schimbarea densității structurilor geologice adiacente (Florinsky 2010, Gak & Gridin 2008).

Faliile tectonice sunt creatia unui câmp electromagnetic într-o perioadă pre-seismică (Florinsky 2010, Shitov 2006, Persinger 1987).

Câmpul magnetic nondipolar se referă la fluxul unui câmp magnetic nondipolar (Miller & Lonetree 2013).

Anomalii de potențial electric la sol. Se referă la crearea de potențial electric la contactul structurilor geologice cu diferite proprietăți electrice (Burke & Halberg 2005).

Geoplasma. Se referă la emanația de plasmă de joasă energie legată de   geo-anomalii   și   eterogenități   în   structura   câmpurilor   geofizice (Mamirova 2010).

Geoneutroni. Se referă la anomalii în fluxul de neutroni care emană din structurile geologice (Langer 2008, 1997).

Fenomene geoelectrice
Câmpul  electromagnetic  al  Pămânutlui  este  rezultatul  interacțiunii  dintre câmpul magnetic care provine din miezul topit de fier și nichel al planetei și   gazele   încărcate   din   ionosferă.   Fluctuațiile   diurne   ale   câmpului geomagnetic depind de mișcarea solară și de vânutrile solare. De asemenea, variază în funcție de ziua lunară și de lună, iar anual în funcție de distanța față de soare.

Suprafața Pămânutlui și ionosfera creează o cavitate electrodinamică care produce  microimpulsuri în  câmpul magnetic la frecvențe extrem de joase, de la aproximativ 7,83 Hz la 25 Hz (rezonanțe Schumann). Cea mai mare parte a energiei micro-impulsurilor este concentrată la aproximativ 10 Hz. Erupțiile solare dispersează particule încărcate în câmpul terestru, provocnd furtuni magnetice. Aceste particule au fost deja încorporate în limitele exterioare ale câmpului (centura Van Allen), care ne protejează de absorbția lor și de alte raze cosmice de mare energie (Becker & Selden 1985).

Fenomenul de  inducție se referă la modificarea intensității câmpului magnetic, care va genera un curent electric în orice substanță conductoare prezentă.   Prin   urmare,   fluctuațiile   zilnice   ale   intensității   câmpului geomagnetic produc așa-numiții curenți telurici care traversează solul în apropierea suprafeței.
Acești  curenți  telurici  își  produc  propriul  câmp  magnetic,  care  va amplifica  sau  slăbi  câmpul  geomagnetic  în  funcție  de  polarizarea  sa. Variația  câmpului  magnetic  este  proporțională  cu  variația  intensității curentului teluric, urmâdn un raport cunoscut în știință (Hessler & Wescott 1959).

Fenomene geologice
Atunci cânddouă tipuri diferite de roci geologice sau chiar de subsoluri sunt în contact, se creează o discontinuitate de conducție care poate slăbi sau potența fluctuațiile magnetice zilnice, uneori de peste o sută de ori (Rikitake & Honkura 1986).

Această  modificare  a  câmpului  magnetic  creează  sarcini  electrice suplimentare, astfel încâtîn aceste zone curenții electrici ai solului sunt mult mai mari decâtîn zona înconjurătoare. Curenții electrici telurici atrag moleculele de aer încărcate electric de sarcină opusă.
Roci precum bazaltul, lava vulcanică, calcarul, granitul și altele cu un conținut ridicat de argilă, magnetită, fier, magneziu sau alte metale prezintă o conductivitate electrică ridicată, devenind astfel canale pentru orice curent electric, cum ar fi cel creat de un flux de apă subteran. În special, unele tipuri de granit emit de obicei radon și neutroni. Radonul și radiațiile creează ioni (Burke & Halberg 2005).
Rocile bogate în cupru sunt deosebit de conductive, deoarece cuprul este unul dintre cele mai conductive metale din punct de vedere electric. Rocile bogate în cuarț creează fenomenul piezoelectric, deoarece au capacitatea de a stoca sarcini electrice, produse în defectele structurii lor cristaline datorate tensiunilor tectonice, ca niciun alt mineral; de aceea sunt utilizate în construcția de ceasuri. În plus, capacitatea solului de a conduce electricitatea este proporțională cu conținutul de apă (Burke & Halberg 2005).

Prezența calcarului are o interacțiune puternică cu fluxul de apă, deoarece interstructura sa geologică este perfectă pentru producerea de electricitate naturală prin mijloace hidrogeofizice, așa cum este descrisă mai jos, în secțiunea următoare. Electronii sunt îndepărtați din apa de ploaie în timp ce aceasta trece prin porozitatea rocii și sunt atașați de aceasta, într-un proces numit adsorbție (Μizutani et al. 1976).

Fenomene hidrogeofizice
Prin urmare, moleculele de apă au acum o sarcină pozitivă și au lăsat creta cu o sarcină negativă. Fenomenul se întărește de două ori pe măsură ce apa dizolvă calcarul. Moleculele de carbonat de calciu se vor descompune; în timpul acestui fenomen, roca de calciu este încărcată negativ de către electronii liberi extrași din molecula de apă, lăsând moleculele de apă încărcate pozitiv (Burke & Halberg 2005).

Rezultatul general este că creta are o încărcătură negativă semnificativă, iar apa care curge este încărcată pozitiv. După cum știm, opusul se atrage și astfel se creează o sarcină electrică în sol. Mișcarea apei va crea prin ea însăși un câmp magnetic a cărui fluctuație depinde de porozitatea rocii, iar creta este extrem de poroasă (Martin, Haupt și Greenfield 1982).

Densități de curent de 2,5 * 10-4 amp/m² pot fi generate de migrația constantă a apelor subterane în acviferele arteziene. Acești curenți de curent continuu sunt suficienți pentru a genera anomalii magnetice care depășesc 200 nT atât în Menindee Trough (Australia), cât   și   în   bazinul Karoo (Africa de Sud). Curenți telurici asociati cu activitatea ionosferică pot fi detectati prin variațiile inducției magnetice, dar decalajele constante asociate cu potențialele de flux și activitatea geochimică (anomalii PF) sunt ascunse de zgomotul de fond. În consecință, unele anomalii magnetice regionale pot fi atribuite în mod eronat unor variații ale susceptibilității magnetice, cu reziduuri explicate prin remanență (Cull & Tucker 1986).

Oamenii de știință care au studiat vulcanul La Fournaise de lângă Madagascar au descoperit că și curgerea subterană a apei prin rocile vulcanice poate genera electricitate (Adler, Le Mouel și Zlotnicki 1999).
De asemenea, o echipă de oameni de știință, care a efectuat măsurători la Popo, un vulcan mexican, a observat rezultate similare, măsurând dimensiuni foarte mari ale încărcăturii electrice în acel loc, provenind din fondul geologic (Markson & Nelson 1970).
Capacitatea apei de a produce sarcină electrică poate fi observată cu ajutorul unui picurător de apă Kelvin (Thomson 1872).

Lumina și alte fenomene
Multe fenomene stranii auto-luminoase se manifestă adesea cu precădere deasupra faliilor seismice, dar și deasupra unor geoanomalii puternice asociate cu un conținut metalic puternic, fără înregistrare seismică. În mod frecvent, ele se manifestă sub forma unor sfere colorate, dar au și alte forme, care sunt, în principiu, o indicație și un rezultat al unui curent electric care circulă. După cum explică Dr. Levengood, moleculele de aer deja electrizate absorb energia suplimentară a fotonilor din blițul unui aparat foto și sunt împinse într-o stare de energie și mai mare. Dr. Bruce Cornet, un geolog, a cartografiat locațiile mai multor astfel de evenimente luminoase și a observat că acestea erau concentrate pe o linie de anomalii magnetice negative puternice (Burke & Halberg 2005).

De asemenea, s-a observat că manifestările luminoase traversează solul în perioadele pre-seismice, datorită stresului de presiune al rocilor presurizate care emit semnale electromagnetice (Kerr 1995). În laborator, această presiune a provocat sfere luminoase similare, chiar și în roci fără cuarț (Brady & Rowell 1986).
Specialiștii în emanații de sfere luminoase au estimat că sunt suficiente câmpuri electrice de 5kV/inch de curent continuu pentru a produce o sferă luminoasă de aer ionizat (Powell & Finkelstein 1970).
Inginerul Lonetree descrie fenomenul cmpului non-dipolar:

Pe măsură ce nucleul exterior se rotește, se creează un pol nord și un pol sud magnetic. În timpul acestui proces se produce o altă formă de magnetism, de natură non-dipolară. Acest magnetism care nu are nord sau sud. Este doar energie magnetică pură. Cea mai mare parte a acestei energii libere este absorbită de dipolul primar,(Nord/Sud), dar o parte din el poate atinge și pătrunde pe suprafața planetei noastre. În interiorul Pământului, magnetismul non-dipolar ia forma unui vortex (spirală sau cerc) care prezintă o mișcare ascendentă și descendentă. (Miller & Lonetree 2013).

Parametrii
Parametrii implicați într-o anomalie geofizică sunt următorii:

•   Conductivitatea solului și a aerului
•   Câmpuri magnetice de curent continuu
•   Câmpuri electromagnetice rotative
•   Intensitatea ionilor de aer
•   Temperatura solului
•   Umiditatea solului și a aerului
•   Activitatea seismică
•   Infraroșii și ultrasunete
•   Radioactivitate
•   Existența apelor subterane
•   Existența unor falii
•   Intensitatea gravitațională
•   Geoneutroni
•   Undele scalare
•   Existența cuarțului sau a magnetitei în subsol

Cele mai puternice efecte ale forțelor electromagnetice apar la limita unei zone perturbate, și nu în centru. La limita unor astfel de discontinuități de conductivitate electrică, se observă instabilități extreme în componenta verticală a câmpului geomagnetic (Rikitake & Honkura 1986). Fenomenul intensității acestor fenomene este întărit în locurile în care se intersectează limitele zonelor magnetice, seismice și gravitaționale (Burke & Halberg 2005).

Interacțiunea cu biologia
Efecte asupra oamenilor
Potrivit cercetătorilor, există o boală asociată cu anomaliile geofizice ale subsolului (Derek 1994) care afectează funcționarea normală a organismului și poate fi descrisă ca o boală a regiunii geopatogene (Kharat 2000).
Efectul undelor electromagnetice naturale și al diferitelor tipuri de geoanomalii asupra biologiei umane este evident, datorită:
•   Prezența magnetitei și a cristalelor magnetice în creier, în zona etmoidului și în urechi (Kirshivink, Kobayashi-Kirshivink, & Woodford 1992, Barinaga 1992, Ruttan, Persinger, & Koren 1990).
•   Prezența fierului în sânge
•   Compoziția corpului de 70% apă, care are o conductivitate electrică ridicată și creează cristale magnetice (Fesenko & Gluvstein 1995)
•   Proprietatea țesuturilor de a funcționa ca semiconductori fără rezistență specială, cunoscută sub numele de efect non-termic (Oschman 2000)
•   Producerea de câmpuri electromagnetice de către inimă și creier, transmiterea electrică a semnalelor prin nervi. Cel mai puternic câmp electromagnetic este cel al inimii, de 100 de ori mai mare decât cel al creierului (McCraty 2003)


abyss

Oamenii și toate ființele vii sunt, printre altele, o rețea de producție, recepție și emisie de câmpuri electromagnetice. Funcția electrică a diferitelor sisteme, particulele de fier din celule, funcția proteinelor ca semiconductori ai componentelor membranei celulare și apa intra și extracelulară ca si cristale lichide constituie biologia ca producător, emițător și receptor de informații electromagnetice. Se știe că microtubulii corpului celular sunt conductori de unde electromagnetice (f = 1013 Hz cu armonicele lor la λ = mm) care coordonează funcțiile celulare (Rahnama, Tuszynski și Bókkon 2011) și că centrosomii conțin oxizi de siliciu și emit și recepționează semne electromagnetice.

Corpul uman produce o serie de frecvențe electromagnetice fundamentale care sunt caracteristice structurii și funcției sale (Andreev, Beliy și Sit'ko 1984). În prezent, se pot face măsurători ale diferitelor funcții cu magnetometre moderne, cum ar fi SQUID-urile, dispozitivele de rezonanță magnetică nucleară (RMN) și de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM). În 1970, radiofizicienii ruși și ucraineni au descoperit că există o rezonanță de coordonare a țesuturilor și a celulelor cu unde radio de frecvență foarte înaltă și intensitate scăzută. Astfel, pentru prima dată au fost înregistrate frecvențele de rezonanță ale oamenilor, animalelor și ale altor componente (substanțe biologice și chimice) (Kositsky, Nizhelska și Ponezha 2001). Transmiterea și înregistrarea activității cu intensitate fotonică foarte scăzută (biofotoni) din corpul uman, de o frecvență diferită pentru fiecare organ, reprezintă un alt indiciu important al prezenței câmpurilor (Cohen & Popp 2003).

Bioinformatica a demonstrat că comunicarea - limbajul din interiorul corpului - este electrică și chimică. Stimulii electrici nervoși conțin informații, iar semnalele compusilor biochimici conțin informații care urmează să fie executate, codificate în structura lor. Celulele sunt pline de receptori de informații (receptori) și conțin toate structurile funcționale și căile biochimice pentru traducerea și transferul acestor informații către nucleele celulare în vederea executării (Oschman 2000).

Câmpurile  electromagnetice  modifică  transmisibilitatea  celulelor  la ioni, cu o creștere a aportului de calciu. De asemenea, acestea modifică expresia genelor și transducția semnalelor în interiorul celulelor (Habash 2008).
Au fost descoperite două tipuri de câmpuri magnetice: Primul este cel din interiorul ființelor umane și al altor ființe vii, care este produs în timpul transferului de ioni către nervi, precum și în timpul funcționării inimii   și   a   creierului;   al   doilea   este   câmpul   magnetic   propriu   al Pămânutlui, generat de miezul său lichid și de rotația sa. Se pare că cele două câmpuri interacționează și afectează activitățile corporale ale ființelor vii. Becker și Selden (1985) au raportat că, câmpul geo- magnetic normal joacă un rol important în menținerea în limite normale a sistemului de curent continuu de control al funcțiilor corporale.

Magnetometrul SQUID a identificat, de asemenea, existența unui câmp peri-neural de curent continuu, care produce în principal în creier câmpuri magnetice constante de curent continuu de ordinul unei miliardimi din intensitatea câmpului geomagnetic, care este în medie de aproximativ 50 000 nT. Experimentele pe melci au demonstrat dependența bioritmurilor de câmpul magnetic terestru.

Procesul principal al diviziunii celulare, în care cromozomii celulelor sunt rupți, aliniați și distribuiți în mod egal între cele două celule, durează doar cteva minute. Sunt necesare mai multe etape mai lungi, dintre care una este duplicarea întregului ADN celular. Toate etapele împreună durează o zi. Prin urmare, creșterea și repararea celulelor, care se bazează pe  reglarea  diviziunii  celulare,  este  sincronizată  cu  câmpul  magnetic  al Pămânutlui (Becker & Selden 1985).

Becker și Selden (1985) au realizat un experiment pentru a observa dependența principalelor bioritmuri umane de câmpul geomagnetic. Ei au izolat două grupuri de persoane în două încăperi subterane, dintre care una era blocată de orice activitate care să indice trecerea timpului, iar cealaltă era blocată și de câmpul geomagnetic. A constatat că în ambele încăperi exista o perturbare a bioritmurilor, care a fost tradusă ca o prelungire a ritmurilor  din  încăperea  care  fusese  blocată  de  câmpul  geomagnetic. Atunci  câdn voluntarii  din  această  cameră  au  fost  expuși  la  o  gamă  de frecvențe de 10 Hz (0,025 V/cm), similară cu cea a Pămânutlui, tulburarea ritmului a fost restabilită (Becker & Selden 1985).

Studiile detaliate arată că toate vertebratele au un instrument magnetic similar în zona etmoidului, iar acest instrument transmite elemente de timp bioritmic  de  la  microrețelele  câmpului  geomagnetic  la  glanda  pineală (Becker & Selden 1985).
Oamenii de știință din India au decis să măsoare efectul radiațiilor electromagnetice, câmpuri de diferite frecvențe asupra oamenilor (Subrahmanyam, Narayan, &Srinivasan 1985). Parametrii înregistrați au fost pulsul cardiac, presiunea, undele cerebrale și nivelurile de neurotransmițători din sâng.eAceștia au observat că voluntarii au avut cele mai multe reacții la frecvențe de 0,01 Hz în curent continuu și 50 nT într-un câmp magnetic produs. Cele de mai sus   sunt   caracteristici   ale   variațiilor   din   timpul   zilei   ale   câmpului geomagnetic și mai ales într-o zonă cu anomalii (Burke & Halberg 2005).

Shitov (2010) a constatat o corelație foarte puternică între bolile sângelui, ale sistemului nervos, respirator și genito-urinar și anomaliile geofizice .
Persinger și Psych (1995) au studiat influențele geo-anomaliilor în legătură cu investigațiile legate de decesele inexplicabile la pacienții cu epilepsie, care sunt maximizate la răsăritul soarelui, deoarece fluctuațiile câmpului geomagnetic ating un maxim chiar înainte de răsăritul soarelui. Michael Persinger a declarat: "n acest caz, nu este vorba de un fenomen de tip "geomagnetic":

Variațiile temporale și regionale ale proceselor psihologice au fost asociate cu trei factori geologici: caracteristicile geochimice, schimbările geomagistice și stresul tectonic. În domeniul geochimic, prezența cuprului, aluminiului, zincului și litiului poate afecta incidența tulburărilor de gandire, cum ar fi schizofrenia și demența senilă. Aceste elemente comune se găsesc în multe soluri și ape subterane.

Anomaliile geomagnetice au fost asociate cu creșterea anxietății, tulburări de somn, alterarea stării de spirit și o incidență mai mare a internărilor psihiatrice. Epidemiile tranzitorii și locale de comportamente ciudate și neobișnuite sunt fenomene sociologice, care au crescut înainte ca activitatea seismică să crească într-o regiune și sunt asociate cu tensiunile tectonice.

Multe dintre asocierile moderne dintre parametrii geologici și comportamentul uman sunt evidente în datele istorice. Efectele parametrilor geofizici și geochimici asupra comportamentului uman sunt adesea complexe și nu sunt detectate de domeniul de aplicare limitat al majorității studiilor. (Persinger 1987)


El concluzionează, de asemenea, că funcția cerebrală asociată cu conștiința răspunde la schimbările subtile ale activității geomagnetice. Măsurând rezultatele acelorași schimbări în laboratorul său, a observat că acestea au un efect direct asupra sensibilității electrice a celulelor cerebrale (și, în formă extremă, au provocat crize) și au influențat capacitatea indivizilor de a se concentra în timpul zilei. În experimentele sale a ales să reproducă variația câmpului magnetic de 50 nT, care este în concordanță cu fluctuațiile care apar de obicei în natură. Cele de mai sus confirmă faptul că toate ființele umane sunt pătrunse de câmpul geomagnetic și că suntem conectați la acesta, precum și la toate câmpurile secundare care rezultă din această conexiune. Ca urmare, schimbările foarte mici în activitatea câmpului geomagnetic afectează direct biologia umană și creează capacitatea de a schimba creierul cuiva fără ca oamenii
să realizeze acest lucru (Persinger &Levesque 1983).

În cercetările efectuate de Rudnik și Melnikov (2010), s-a demonstrat în mod clar că incidența cancerului a crescut foarte mult la intersecția liniilor de falie (Figura 3).
Geofizicianul Andrei Apostol și-a folosit propriul dispozitiv pentru a măsura numărul de contracții musculare la voluntari, pe măsură ce aceștia se deplasau în diferite medii geologice. Rezultatele au arătat o corelație puternică între contracțiile musculare, anomaliile gravitaționale și inciziile geologice (Apostol 1995).

Un exemplu puternic de geo-anomalie este așa-numita Cliff of Tears,o zonă din America de Nord unde feedback-ul vizitatorilor a arătat că bărbații vizitatori sângerau din nas, în timp ce femeile aveau menstruații bruște. David Barron, directorul Mlaștinei Gungywamp din Connecticut, a realizat un experiment cu 20 de voluntari și asistente medicale care au înregistrat o diferență semnificativă a tensiunii arteriale după expunerea la zonă (Burke & Halberg 2005).

În cadrul unui experiment de cercetare efectuat pe mai mult de 800 de persoane, numit Raportul de la Viena, un grup de 20 de oameni de știință a constatat rezultate semnificative în cazul persoanelor expuse la o anomalie geofizică. Au existat schimbări semnificative în nivelurile de serotonină, zinc și calciu, precum și în imunoglobuline, cum ar fi IgA (Bergsmann 1990).
Dubrov (2008) a studiat zone cu anomalii geofizice și a constatat că există o morbiditate mult mai mare în ceea ce privește diverse boli în comparație cu zonele cu parametri geofizici omogeni (tabelul 1).
Dharmadhikari definește zonele geopatice ca fiind locurile de pe pământ cunoscute pentru că provoacă probleme de sănătate. El și echipa sa au făcut măsurători la persoane aflate într-o zonă geopatică și într-o zonă neutră. Rezultatele au arătat că potențialul electric al corpului a crescut și rezistența pielii a fost redusă atunci când au fost expuși la o zonă geopatică în comparație cu zona neutră (Dharmadhikari et al. 2011).

Aschoff (2014), un medic, a fost primul care a folosit oscilațiile electromagnetice ale sângelui, care pot fi măsurate printr-un simplu test de sânge (Aschoff et al. 1994). După 20.000 de teste, el a observat că persoanele cu sânge cu oscilații electromagnetice trăiau fără excepție într- o zonă geopatică perturbată, fie în zona de somn, fie la locul de muncă. Indivizii care aveau doar sânge cu oscilații magnetice nu erau expuși la o tulburare geopatică și erau sănătoși. Din cauza stresului provocat de curentul electric și de radiațiile (mai ales raze gamma) emise de o zonă geopatică, sângele își pierde structura naturală și se polarizează electric în sarcină opusă. Aschoff menționează, de asemenea, că radiația neutronică emisă de zonele geopatice poate provoca mutații în celule.

Hacker, de asemenea medic, raportează că undele scalare longitudinale emise în diferite locații pot provoca diverse efecte sub formă de simptome asupra sistemelor biologice. Împreună cu echipa sa, el a efectuat experimente cu ajutorul GDV (Gas Discharge Visualization) al doctorului Korotkov, efectuând în același timp măsurători ale imunoglobulinei A (IgA) și ale A-Amilazei. Rezultatele au fost în deplină armonie; deoarece în zonele cu o zonă medie GDV mai mare, nivelurile de IgA au fost, de asemenea, mai ridicate, ceea ce indică o relaxare; iar în zonele geopatice cu o zonă medie GDV mai mică, A-amilaza a fost mai mare, ceea ce indică o stare de stres. Diagramele Corona Discharge ale GDV au arătat o slăbire a sistemului imunitar și a funcției epifizei în cazul expunerii la zonele geopatice (Hacker, Augner și Pauser 2011).

Un efect secundar al curenților telurici este acela că aceștia atrag în aer particule încărcate electric de sarcină opusă, care pot avea un efect semnificativ asupra biologiei. Efectele respirației ionilor din aer au fost demonstrate în studii detaliate. În clădirile moderne cu o permeabilitate sporită a crustei (cum ar fi falii), s-a observat o scădere a numărului de ioni negativi (Rudnik & Melnikov 2010), care poate afecta negativ sănătatea umană, suprimând sistemul imunitar (Krueger 1972, Tchijevsky 1929).

Floră și faună
Evident, zonele geopatice afectează nu numai oamenii, ci și toate speciile de animale, plante, ciuperci și bacterii (Dubrov 2008, Gak & Gridin 2008, Hacker et al. 2008, Von Pohl 1983).
O metodă străveche de alegere a locului de reședință consta în observarea prezenței arbuștilor, a culorii terenului, a prezenței sistemelor de apă și a creșterii copacilor. De asemenea, o altă metodă folosită era adăpostirea animalelor în zona propusă și observarea comportamentului și sănătății acestora pentru o anumită perioadă de timp (Bradna 2002). Astfel, este evident că efectul anomaliilor radiațiilor terestre asupra plantelor și animalelor este cunoscut de mai multe mii de ani.

Tombarkiewicz (1996) a demonstrat în cercetările sale efectul anomaliilor geomagnetice asupra sănătății vacilor. Atunci când au fost mutate într-o locație cu anomalii, acestea au dezvoltat probleme de sănătate peste un raport normal așteptat și, de asemenea, au prezentat niveluri mai scăzute de zinc, cupru și fier.

Yeagley (1947) a arătat că porumbeii au o senzație magnetică care le permite să folosească câmpul geomagnetic ca busolă. S-au găsit cristale magnetice la aproape toate animalele care folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru navigație (Long 1991). În ceea ce privește plantele, Boyarskikh și Shitov (2010) au arătat că plantele fructifere situate în zone cu anomalii geofizice au produs fructe mai mici și o diversitate crescută a fructelor (figura 5), precum și o creștere a expresiei trăsăturilor recesive.

Creșterea variabilității intrapopulaționale a plantelor are loc în mediile cele mai puțin favorabile, conform lui Mamaev (1973). Anomaliile geofizice acționează ca parametri de stres pentru plante.

Concluzie
Diferiți parametri constituie o anomalie geofizică. Printre aceștia se numără  modificarea  intensă  a  câmpului  magnetic  și/sau  gravitațional, modificarea nivelului de radiații sau de radioactivitate, discontinuitatea conductivității materialului din sol, prezența unei falii și/sau a apei subterane.
Efectul acestor anomalii asupra sănătății umane poate fi explicat prin prezența magnetitei, a fierului, a apei, dar și a câmpurilor electromagnetice proprii organismului (creier, inimă, rețea neuronală). Efectele negative se manifestă, de asemenea, în floră și în faună.

Multumiri
Mulțumiri speciale pentru IKY, fundația de stat pentru burse din Grecia, pentru susținerea financiară a acestei teze de doctorat.abyss

Referinte citate
Adler, M. P., Le Mouel, J. L., & Zlotnicki, J. (1999). Electrokinetic and magnetic fi elds generated by
fl ow through a fractured zone: A sensitivity study for La Fournaise volcano. Geophysical
Research Letters, 26(6):795–798, March 15.

Andreev, Y. A., Beliy, M. U., & Sit'ko, S. P. (1984). Occurrence of the human body's own characteristic
frequencies. Documents of AN USSR, pp. 60–63.

Apostol, A. (1995). North American Indian effi gy mounds: An enigma at the frontier of
archaeology and geology. Journal of Scientifi c Exploration, 9(4):549–563.

Aschoff , D. (2014). Electromagnetic Property of Blood Measurable Diff erences on Geological
Fault Zones—Detection of Fault Zones by Measurement of a Drop of Blood [original
in German: Elektromagnetische Eigenschaft des Blutes durch Reizzonen messbar
verändert—Feststellung von Reizzonen Einwirkung durch einen Tropfen Blut]. In Der
Elektromagnetische Bluttest, Yashi Kunz. Lightball Media.

Aschoff , D., Dräger, M., Heinz Müller, H., Aschoff , J., Gruner, S., Rothdach, P., Schumacher, E.,
Uiblacker, K., & Worsch, E. (1994). Location as a Risk Factor: Mutation and Measurement
of Biologically Eff ective Radiation and Fields and Their Infl uence on Humans [original in
German: Standort als Risikofaktor: Mutung und Messung biologisch wirksamer Strahlen
und Felder und ihr Einfl uss auf den Mensche]. Reich Verlag.

Barinaga, M. (1992). Giving personal magnetism a whole new meaning. Science, 256:967.

Becker, R., & Seldn, G. (1985). The Body Electric. New York: William Morrow, pp. 240, 245.

Bergsmann, O. (1990). Risikofaktor Standort. Vienna: Facultas University Press.

Boyarskikh, I. G., & Shitov, A. V. (2010). Intraspecifi c Variability of Plants: The Impact of Active
Local Faults. Chapter 5 in Man and the Geosphere edited by I. V. Florinsky, Happauge, NY:
Nova Science Publishers.

Bradna, L. (2002). The Infl uence of Hydro Pathogenic Zones on Drivers. Pune, India: Narendra
Prakashan, pp. 38–43.

Brady, B. T., & Rowell, G. A. (1986). Laboratory investigation of the electrodynamics of rock
fracture. Nature, 321:490.

Burke, J., & Halberg, K. (2005). Seed of Knowledge, Stone of Plenty: Understanding the Lost
Technology of the Ancient Megalith-Builders. San Francisco: Council Oak Books.

Cohen, S., & Popp, F. A. (2003). Biophoton emission of human body. Indian Journal of Experimental
Biology, 41:440–445.

Croome, D. J. (1994). The eff ect of geopathic stress on building occupants. Renewable Energy,
5(58):993–996.

Cull, J. P., & Tucker, D. H. (1986). Telluric currents and magnetic anomalies. Geophysical Research
Letters, 13(9):941–944, September.

Dharmadhikari, N. P., Meshram, D. C., Kulkarni, S. D., Kharat, A. G., & Pimplikar, S. S. (2011). Effect
of geopathic stress zones on human body voltage and skin resistance. Journal of
Engineering and Technology Research, 3(8):255–263, August.

Dubrov, A. P. (2008). Geopathic Zones and Oncological Diseases. Proceedings of the Sixteenth BDA
Congress on "Earth's Fields and Their Infl uence on Human Beings", Druskininkai, Lithuania,
June, pp. 42–44.

Fesenko, E. E., & Gluvstein, A. Y. (1995). Changes in the state of water, induced by radiofrequency
electromagnetic fi elds. FEBS Letters, 367:53–55.

Florinsky, I. V. (Editor) (2010). Man and the Geosphere. New York: Nova Science Publishers.
Freund, F. T. (2003). Rocks that crackle and sparkle and glow: Strange pre-earthquake
phenomena. Journal of Scientifi c Exploration, 17(1):37–71,

Gak, E. Z., & Gridin, V. I. (2008). About Nature's Infl uence on Geophysics and Earth's Fields
Anomalies on Living Systems. Proceedings of the Sixteenth BDA Congress "Earth's Fields
and Their Infl uence on Human Beings", Druskininkai, Lithuania.

Habash, R. W. (2008). Bioeff ects and Therapeutic Applications of Electromagnetic Energy. Boca
Raton, FL: CRC Press.

Hacker, G. W., Augner, C., & Pauser, G. (2011). Daytime related rhythmicity of gas discharge
visualization (GDV) parameter glow image area: Time course and comparison to
biochemical parameters measured in saliva. In Energy Fields: Electrophotonic Analysis in
Humans and Nature edited by Korotkov, St. Petersburg, Russia, pp. 214–232

Hacker, G., Pauser, G, & Augner, A. (2011). Geophysical background, target structures, and
eff ects of geopathic stress zones, as detected with gas discharge visualization (GDV)
methodology. In Spiral Traverse, Journey into the Unknown edited by K. Korotkov, pp.
315–348.

Hacker, G. W., Eder A., Augner, C., & Pauser, G. (2008). Geopathic Stress Zones and Their Infl uence
on the Human Organism. Proceedings of the Sixteenth BDA Congress on "Earth's Fields and
Their Infl uence on Human Beings," Druskininskai, Lithuania, 21 pages.

Hessler, V. P., & Wescott, E. M. (1959). Correlation between earth-current and geomagnetic
disturbance. Nature, 184:627.

Hippocrates [πποκράτης] (1992). Concerning Nutrition [Περί Διαίτης]. Odisseas Chatzopoulos.

Kerr, R. A. (1995). Quake prediction tool gains ground. Science, 270(5238):911–912

Kharat, A. G. (2000). Theoretical and Empirical Investigations of the Built Environment. Ph.D.
thesis, Pune University, India.

Kirshivink, J. L., Kobayashi-Kirshivink, A., & Woodford, B. J. (1992). Magnetite biomineralization in
the human brain. Proceedings of the National Academy of Science, 89:7683–7687.

Kositsky, N. N., Nizhelska, A. I., & Ponezha, G. V. (2001). Infl uence of high-frequency
electromagnetic radiation at non-thermal intensities on the human body. No Place to
Hide Newsletter of the Cellular Phone Taskforce Inc., 3(1):1–33.

Krueger, A. P. (1972). Are air ions biologically signifi cant? A review of a controversial subject.
International Journal of Biometeorology, 16(4)(December):313–322.

Langer, H. D. (1997). Das geophysikalische Standortproblem der Solitärbäume, Teil 1: Ergebnissesystematischer Naturbeobachtungen [The geophysical location problem of solitary trees, Part 1: Results of systematic observations of nature]. Veröff entlichungen des
Museums für Naturkunde Chemnitz, 20:115.

Langer, H. D. (2008). A fi rst consistent physical model of radiestesy? Proceedings of the Sixteenth
BDA "Earth's Fields and Their Infl uence on Human Beings", Druskininskai, Lithuania, June.

Miller, I., & Lonetree, B. (2013). The Sedona Eff ect: Correlations between geomagnetic anomalies,
EEG brainwaves & Schumann Resonances. Journal of Consciousness Exploration &
Research, 4(6).

Long, M. (1991). Secrets of Animal Navigation. National Geographic Magazine, pp. 70–99.
Mamaev, S. A. (1973). Forms of Intraspecifi c Variability in Woody Plants. Moscow: Nakua. [in
Russian]

Mamirova, G. N. (2010). Bioindication of Geological Anomalies in Ecosystems. Dissertation on
Biological Science, Republic of Kazakhstan, City of Almaty.

Markson, R., & Nelson, R. (1970). Mountain-peak potential-gradient measurements and the
Andes glow. Weather, 25(8):350–360.

Martin, R. J., III, Haupt, R. W., & Greenfi eld, R. J. (1982). The eff ect of fl uid fl ow on the magnetic
fi eld in low porosity crystalline rock. Geophysical Research Letters, 9(12):1301–1304.

McCraty, R. (2003). The Energetic Heart: Bioelectromagnetic Interactions Within and Between
People. Heartmath Institute.

Mizutani, H., Ishido, T., Yokokura, T., & Ohnishi, S. (1976). Electrokinetic phenomena associated
with earthquakes. Geophysical Research Letters, 3(7):365–368.

Oschman, J. L. (2000). Energy Medicine: The Scientifi c Basis. Philadelphia, PA: Churchill Livingstone.

Persinger, M. A. (1987). Geopsychology and geopsychopathology: Mental processes and
disorders associated with geochemical and geophysical factors. Experientia, 43:92–104.

Persinger, M. A., & Levesque, B. F. (1983). Geophysical variables and human behavior: XII. The
weather matrix accommodates large portions of variance of measured daily mood.
Perceptual and Motor Skills, 57:868–870.

Persinger, M. A., & Psych, C. (1995). Sudden unexpected death in epileptics following sudden,
intense, increases in geomagnetic activity: prevalence of eff ect and potential
mechanisms. International Journal of Biometeorology, 38(4):180.

Powell, J. R., & Finkelstein, D. (1970). Ball Lightning: Less well known than stroke lightning, ball
lightning is about as frequent and can be simulated in the laboratory. American Scientist,
58(3):272.

Rahnama, M., Tuszynski, J. A., & Bόkkon, I. (2011). Emission of mitochondrial biophotons and
their eff ect on electrical activity of membranes via microtubules. Journal of Integrative
Neuroscience, 10(1):65–68.

Rikitake, T., & Honkura, Y. (1986). Solid Earth Geomagnetism. Tokyo: Scientifi c Publishing, pp.
296–325.

Rudnik, V. A., & Melnikov, E. K. (2010). Pathogenic Eff ect of Fault Zones in the Urban Environment.
In Man and the Geosphere edited by I. V. Florinsky, New York: Nova Science Publishers,
pp. 169–183.

Ruttan, L. A., Persinger, M. A., & Koren, S. (1990). Enhancement of temporal lobe-related
experiences during brief exposures to milligaus intensity extremely low intensity
magnetic fi elds. Journal of Bioelectricity, 9(1):33–54.

Shitov, A. V. (2006). Ecological consequences of activization of geodynamic processes in
the Mountain Altai. Vestnik Tomskogo Universiteta, Bulletin Operativnoi Nauchnoi
Informatsii, 72:118–135 [in Russian, with English abstract].

Shitov, A. V. (2010). Health of people living in a seismically active region. Chapter 7 of Man and
the Geosphere edited by I. V. Florinsky. New York: Nova Science Publishers.

Subrahmanyam, S., Sanker Narayan, P. V., & Srinivasan, T. M. (1985). Eff ect of magnetic
micropulsations on the biological systems—A bioenvironmental study. International
Journal of Biometerology, 29(3):293–305.

Tchijevsky, A. L. (1929). L'aéroionothérapie des maladies pulmonaires. Recherches expérimentales
de l'eff et de l'air ionisé sur la tuberculose des poumons, la pneumonie et la bronchite. La
Presse Thermale et Climatique, 70:653–665.

Thomson, W. (1872). Reprints of Papers on Electrostatics and Magnetism. London: Macmillan.
Τombarkiewicz, B. (1996). Geomagnetics studies in cow house. Acta Agriculturae Scandinavia
Section A, 426:34.

United Nations Scientifi c Committee on the Eff ects of Atomic Radiation (UNSCEAR) (1993).
Sources and Eff ects of Ionizing Radiation: UNSCEAR 1993 Report to the General
Assembly, with Scientifi c Annexes. United Nations Publications.

Von Pohl, F. G. (1983). Earth Currents as Pathogenic Agents for Illness and the Development of
Cancer. Freich Verlag. [out of print]

Yang, J., Lu, F., Kostiuk, L. W., & Kwok, D. Y. (2003). Electrokinetic microchannel battery by
means of electrokinetic and microfl uidic phenomena. Journal of Micromechanics and
Microengineering, 13(6)(October 20):963–970.

Yeagley, H. (1947). A preliminary study of a physical basis of bird navigation. Journal of Applied
Physics, 18(12):1035–1063.