Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Fenomene conexe si paranormale => Subiect creat de: Dreamy din 13 Februarie 2007, 23:19:56

Titlu: Fulger globular
Scris de: Dreamy din 13 Februarie 2007, 23:19:56
Pe suprafata Pamintului se produc anual aproximativ 16 milioane de furtuni cu descarcari electrice. Pe linga fulgere, trasnete si tunete, fenomene cu care suntem obisnuiti, apar si fulgerele globulare, discuri de foc cu un comportament ciudat. Deseori sînt asociate cu OZN-urile.
Forma lor poate fi sferica, ovala, de picatura sau cilindrica. Cele mai mari fulgere globulare sunt in jur de 15-40 centimetri.
Exista mai multe teorii asupra naturii fulgerelor globulare.
Cea mai populara dintre ele spune ca sunt niste bile de plasma care raman concentrate la un loc datorita campurilor magnetice auto-generate.
Eu personal am vazut de doua ori in viata acest fenomen, si de fiecare data imediat dupa producerea unui seism de o intensitate relativ mare.

Va invit sa discutam pe marginea producerii acestui fenomen precum si cat de posibila este confuzia dintre un fulger globular si un OZN!!!

Fulgerele globulare au fost fotografiate foarte rar (fotografie atasata) a fost facuta in 1987 de un student japonez.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: sxn_b din 13 Februarie 2007, 23:24:14
Salut dreamy.  :-)
Un asemenea fulger globular a aparut in Bucuresti pe 27 octombrie 2005. Stirea a aparut si pe Antena 1.
Download video:http://www.rufon.org/video/antena1-fulgerglobular-ROBU20051027NL.avi (http://www.rufon.org/video/antena1-fulgerglobular-ROBU20051027NL.avi)
Eu n-am avut norocul sa vad vreunul pana acum.  :-)
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jackie28t din 13 Februarie 2007, 23:39:57
Dreamy,
foarte buna initiativa de a deschide acest subiect despre fulgere globulare sau asa numite ''Lightning Ball''
Sunt atat de multe lucruri de spus si de aflat despre acest fenomen incat ma fascineaza numai cand aud numele.Brovo dreamy,un topic foarte bun la care se poate invata foarte multe din el.Toate in timp :wink:

sxn_b,
acel video cu fulgerul globular din Romania filmat in Bucuresti de echipa de televiziune Antena1 a-l consider unul dintre cele mai calitative secvente cu un asemenea fenomen.O secventa clara si fascinanta.

Tocmai a-mi propusesem de ceva timp(defapt incepusem deja) sa deschid o noua galerie in websitul meu despre acest subiect.
Dar ca la inceput ca sa ajut si eu un pic datimi voie sa adaug aici un film foarte reusit unde se poate vedea foarte bine doua fulgere globulare.Va rog sa urmariti filmul expus..Nu trebuie decat sa apasati pe play din imaginea de mai jos.Daca nu merge atunci va puteti duce la legatura originala aici: http://www.youtube.com/watch?v=D3vBW_eW238&eurl=
Vizionare placuta

http://www.youtube.com/v/D3vBW_eW238


Voi reveni cu mai mult cand timpul a-mi va permite.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jackie28t din 14 Februarie 2007, 00:13:20
Atentie: Fulgerele globulare pot fi si fatale.
Ele se pot deplasa rapid si in cateva secunde se pot descarca direct in corpul persoanei.Te pot chiar si ucide.Defapt exista si cazuri in care unele persoane au murit pe loc din cauza acestui fenomen de fulger globular.Fenomenul de fulger globular este fascinant dar pe cat de frumos este pe atat de periculos.Ele pot trece prin ferestre ,pot pluti in jurul nostru (deoarece cauta sursa de descarcare) pot exploda oricand dupa cateva secunde de la aparitie sau chiar cateva minute.Depinde de fiecare fenomen in parte cum este evoluat adica de gradul de energie pe care a-l reda fiecare fulger globular in parte.

(http://img49.imageshack.us/img49/6550/balllightningpng1mb1.png)
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: Arckadii din 14 Februarie 2007, 09:07:56
impresionant filmul. felicitari:)
Ark
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: Dreamy din 14 Februarie 2007, 09:25:06
Salutare la totata lumea!!!

Jackie, multumesc pentru implicare, iti astept cu interes materialele in continuare!!
Si eu am strans ceva material, o sa-mi fac timp sa-l redactez si o sa-l postez.
Multam si tie  sxn_b, citisem pe un topic de fenomenul petrecut in 2005!

Referitor la ce am vazut in urma seismelor va pot spune ca fulgerele globulare s-au manifestat total diferit.
Prima oara am vazut o mingie de plasma alb stralucitor care avea o traiectorie precisa si o viteza foarte mare, mi-a trecut prin dreptul feretrei de la camera, la momentul respectiv locuiam la etajul 4.
A doua oara eram la pik-nik, cum se obisnuia, mergeam de pe o zi pe alta cu cortul, in noaptea respectiva s-a produs seismul si din obisnuita am iesit speriata din cort si am vazut o lumina galben-portocalie care se deplasa la o distanta cam e 60 cm fata de sol cu o viteza mai redusa ca cea vazuta prima oara, si mi-a dat impresia de cometa...adica dadea impresia de coada.
De data asta am simtit si un puternic miros de ozon..
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: calinahanna din 14 Februarie 2007, 10:43:35
Am gasit un articol ceva mai explicit, din care citez un singur lucru:

"Pana acum, din toate studiile efectuate asupra fulgerelor globulare, se pot constata anumite caracteristici: apar sporadic, in zone care pot fi incadrate in anumiti parametri; dureaza cel mai putin cateva luni; uneori au traiectorie de deplasare, aleatoare; pot stationa la punct fix si o ora; exploreaza incaperi si zone ce se intind pe cativa kilometri, dand impresia unor jucarii electronice. Cea mai importanta caracteristica este ca produc o mare cantitate de energie, un cu totul alt tip decat cele cunoscute, pe care specialistii incearca sa o capteze."

(sursa acestuia se gaseste la http://www.ziarulcn.com/article/aid/13693)

Ma bate gandul sa incerc sa vad daca pot crea chiar si eu unul... :-D
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: pri3st3ss din 14 Februarie 2007, 13:02:13
daca nu e ozn,sau fulger globular, e misterioasa insecta Schizodatylus Monstruosus  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
am sa incerc sa caut o imagine cu aceasta uriasa insecta care a fost confundata cu un ozn/fulger globular...


" Satenii atacati cred ca se afla in fata unei invazii extraterestre, considerind sfera ce trimite raze un OZN in miniatura, care pleaca in fiecare noapte de pe o nava-mama ce supravegheaza totul de sus. Un ofiter de rang inalt din politie are o ipoteza si mai ciudata. Bizarul obiect ar fi, de fapt, o creatura fabricata de Pakistan, mai exact o insecta modificata genetic pentru a instaura teroarea in India. S-a mai vorbit si despre fulgerele globulare, teoria fiind popularizata drept foarte solida prin intermediul cotidianului "Times of India", pentru a linisti spiritele.

Insa, dupa ce experti in fulgere globulare au declarat ca asa ceva este imposibil, acelasi cotidian a incercat varianta unei insecte mai putin cunoscute, dar care a gasit in zona conditii favorabile pentru o inmultire rapida. Profesorul K.C. Pandey de la Lucknow University sustine ca este vorba despre o specie rara, numita Schizodatylus Monstruosus, care atinge lungimea de noua centimetri. Dar nu este genul de explicatie care sa ii multumeasca pe taranii care stiu ca au vazut un obiect sferic si nu altceva."(http://misterium.tripod.com/news/2002/08aug/4atac_ozn_india_2.htm)


http://danielabullas.tripod.com/daniela2/id36.html
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: pri3st3ss din 14 Februarie 2007, 13:20:31
"The object, described as a flying sphere emitting red and blue light, is said to strike in the middle of the night, leaving victims with burns or scratches on their faces and limbs, and earning it the name the muhnochwa (face-scratcher)."

oamenii se tem de tot felul de ganganii uriase,dar e de inteles...inca nu i-am gasit poza..ma ajuta cineva? :roll:
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: xennon_2000 din 19 Februarie 2007, 12:57:02
Informati-ma si pe mine despre fulgerul globular...care din cate stiu eu nu stationeaza ci are tendinta de a se descaraca (el reprezentand un potential electric foarte mare), atunci cum poate sa stationeze...s-au facut cumva studii despre acest fenomen si s-au tras concluziile????????????? :? :? :-o :-o
Astept raspuns
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: starlookboy din 22 Februarie 2007, 14:23:32
pri3st3ss am gasit o poza cu muhnochwa, dar nu stiu daca este ce trebuie

(http://www.likeyou.com/gfx/philip_metten_haasfischer_0.jpg)
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: starlookboy din 22 Februarie 2007, 14:27:06
FULGER GLOBULAR LA CONSTANTA

FULGER GLOBULAR LA CONSTANTAUn fenomen neobisnuit, intitulat stiintific "fulger globular", s-a inregistrat in urma cu cateva zile in zona statiei CFR din Palas, un cartier marginas al Constantei.
Desi pare greu de crezut, declaratiile martorilor oculari si pagubele provocate certifica fenomenul.


"MINGEA DE FOC"

1 iunie, dimineata, la ora 10.30. Afara era o vreme ploioasa si razlet tuna si fulgera. La un moment dat s-a auzit o bubuitura puternica, un trasnet mai intens a cutremurat geamurile din cartierul Palas. Angajatii statiei CFR Palas erau la serviciu si isi vedeau de treaba. Impiegatul de miscare se afla la panoul de comanda si ghida trenurile. "La un moment dat, in spatele colegei mele am vazut un glob de foc, rosiatic, de marimea unei mingi de ping-pong. Am crezut initial ca cineva a facut o gluma proasta si a aruncat o petarda. Apoi lumina a venit catre scaunul meu si s-a disipat in mai multe luminite. Totul nu a durat nici o secunda", povesteste seful de tura de la serviciul Miscare, Cornel Boldea. Alti colegi ai sai au vazut fulgerul afara, dupa care au ramas inmarmuriti cand au observat ca globul intra in cladire, prin zid.


STRICACIUNI

Dupa ce socul a trecut, salariatii CFR au constatat ca mai multe echipamente se defectasera: calculatoare, unele aflate in functiune, altele inchise, precum si panoul TTR (linie telefonica cu circuit inchis) devenisera inutilizabile. In raportul intocmit de specialistii CFR este mentionat ca defectiunea a fost cauzata de fenomene meteorologice, lucru confirmat chiar de catre directorul Infrastructura Feroviara Dorin Maer. Nu numai echipamentele s-au defectat; televizoarele din dormitoarele ceferistilor s-au stricat, chiar daca aproape toate erau inchise. De asemenea, mai multi locatari ai zonei s-au trezit cu televizoarele defecte, iar unii specialisti au declarat ca defectiunile nu au fost cauzate de fluctuatii ale tensiunii curentului electric.


DESPRE FULGERELE GLOBULARE

Fulgerele globulare sunt si acum niste fenomene mult prea putin cunoscute, deoarece nu au fost studiate suficient. Si asta datorita faptului ca astfel de fenomene meteorologice sunt inregistrate foarte rar, chiar daca ele se produc destul de frecvent. Dar nu este suficient ca cetatenii sa vada globurile de foc, important ar fi ca specialistii - in speta meteorologii - sa fie martori ai acestor fenomene pentru a le putea studia. "In Constanta nu s-au inregistrat fulgere globulare. Am citit, cu ani in urma, inainte de 1989, ca la o statie meteo din Polonia meteorologul de serviciu a sesizat o sfera alba si un zgomot disipat. Asta se intampla pe timp de furtuna, deci pe vreme neprielnica", a declarat Stela Pimedis, meteorolog al Centrului de Meteorologie Constanta.
Informatii despre fulgerele globulare sunt extrem de putine, bazate, de cele mai multe ori, pe declaratiile martorilor oculari. Este greu de precizat cum se formeaza ele si in ce conditii. Pana acum, la nivel mondial, au fost inregistrate oficial doar 19 cazuri. Cel de la Constanta ar fi al 20-lea. Dar daca va fi consemnat ca atare, fulgerul sferic ar avea cateva atuuri pentru a fi declarat unic. Este vorba despre faptul ca s-a format aproape la nivelul solului (de regula se formeaza la inaltimi mari - 3.000 - 4.000 de metri), in zona liniilor de cale ferata, si ca a trecut prin zid.

Sursa: http://www.ziarulcn.com/article/aid/18474/
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: xennon_2000 din 22 Februarie 2007, 19:52:50
Sunt cele mai controversate obiecte si se confunda mereu cu OZN
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: alx din 07 Martie 2007, 00:06:18
un astfel de fenomen s-a petrecut în casa unui prieten de-al meu prin august  1989,el lucrase în strãinãtate ºi îºi adusese de acolo un  tv color AKAI ºi un receptor de satelit(un AMSTRAD cred),era mare lucru sã ai aºa ceva pe vremea aceea,ºi vedeam la programe...într-o dupã-masã tocmai se uita la tv,nu era înnorat, când a zãrit ceva ca o luminã de blitz în casã,ºi apoi s-au auzit pocnete dinspre televizor,ºi sãreau scântei,iar receptorul de satelit trepida ºi pãrea cã sare în sus...prietenul meu s-a speriat ºi a ieºit afarã,când s-a întors ,dupã vreo 2 minute,televizorul ºi receptorul încã fumegau...
   Îmi aduc aminte cã am vãzut interiorul receptorului,tot ce era componentã activã era distrus,întreg receptorul pãrea sã fi luat foc,deºi plasticurile nu erau topite,mã rog,nu atât cât ar fi trebuit sã fie...iar tv-ul se afla cam în aceeaºi situaþie...sã înnebuneascã omul,nu alta...fuseserã o grãmadã de bani...
  Ce era mai interesant:acest fenomen îl afectase doar pe el,ºi doar aceste echipamente,restul,adicã frigider,becuri,radio-casetofon erau intacte...se poate sã fi fost un fulger globular?
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jackie28t din 07 Martie 2007, 01:19:31
Alx,
Cea ce ai spus mai sus este tipic fenomenului unui fulger globular.Aceste fulgere sferice pot intra in casa si sa se descarce izbinduse de o anumita sursa care poate fi un TV,PC sau chiar altceva.Cand se descarca defapt se aude o mica explozie.Periculos este atunci cand se descarca in corpul uman.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: DepthOfField din 07 Martie 2007, 08:36:44
Alx...ceea ce ai descris seamana pur si simplu EXACT cu o banala defectiune... s-au ars niste aparate...mai stii, poate erau pe standardul american, adica cu alimentare la 110 volti.... Ca pana la urma nu ati vazut nici o bila luminoasa, adica fulger, asa am inteles, nu?! Sau pur si simplu si mai probabil poate a fost un soc de tensiune pe retea... s-au mai vazut...
Citatºi doar aceste echipamente,restul,adicã frigider,becuri,radio-casetofon erau intacte...
Pai poate DOAR acele echipamente, pentru ca DOAR ele functionau in acel moment... ca sa vezi filmul, aveai TV-ul si receptorul DESCHISE, dar aveai becurile INCHISE, casetofonul INCHIS, iar frigiderul (termostatul) era poate tocmai oprit in acel moment (nu merge in continuu) ...  :roll:
Mi se pare o ipoteza MULT MULT mai probabila decat exoticul fulger globular... macar daca il vedeati..
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: alx din 07 Martie 2007, 09:01:01
*ciuciulete*  nu pot sã nu îþi respect pãrerea,nici nu am afirmat cã ar fi fost un fulger globular...DAR:1 acele echipamente au funcþionat vreo 3 luni înainte sã...
                              2 nu am fost de faþã(dacã ãsta era un test).
                               3 aº fi fost curios sã-þi aud pãrerea DUPÃ ce ai fi vãzut aceste echipamente...un ºoc de curent distruge surse în comutaþie,ceva condensatori,diode...în acest caz tot ce însemna componentã electronicã era distrus,spart sau crãpat,urme de fum(sau ceva ce semãna) cu inserþii albãstrui ,pe toatã partea cablatã,circuitele integate erau înflorite(la propriu),adicã erau deschise,unele aveau câte un crater...
                                  4 am avut ocazia sã vãd scule distruse de trãznet,supratensiuni,ºi seamãnã doar de departe cu ce am vãzut atunci...
                                     5 casetofonul FUNCÞIONA,era un gadget mai rar pe atunci,soþia lui asculta muzicã în altã camerã...

Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: DepthOfField din 07 Martie 2007, 09:25:04

CitatDAR:1 acele echipamente au funcþionat vreo 3 luni înainte sã...
inseamna ca nu erau pe 110 V, ci ipoteza "soc de curent" e valabila daca e sa fim detectivi
Citat2 nu am fost de faþã(dacã ãsta era un test).
nu a fost test, intelesesem gresit ca si tu ai vazut intamplarea..dar tu ai vazut doar consecintele si ai AUZIT intamplarea.
Citat3 aº fi fost curios sã-þi aud pãrerea DUPÃ ce ai fi vãzut aceste echipamente
Ai mai vazut astfel de echipamente (TV-receptor) busite sau facute teste de "hai sa vedem ce sa intampla daca bagam 380 Volti pe ele?" deci nu esti expert in echipamente arse, deci doar presupui cum ar fi aratat prin prizma unor experiente personale anterioare (doar cateva)

Citat5 casetofonul FUNCÞIONA,era un gadget mai rar pe atunci,soþia lui asculta muzicã în altã camerã...
neverificabil.

Ok, toate dovezile prezentate duc la ceva "straniu" daca vrem sa privim astfel. Data fiind numele topicului, inseamna ca a fost fulger globular. Sau asa se va intelege de multi cititori.

Poate chiar a fost fulger globular, sau mai stii poate pt ca nu aveai impamantare s-au amestecat faza cu nulul prin cablul de legatura dintre aparate si a afectat fara sa stii cum circuitele, poate si pe fondul unui soc de curent de la Renelul de atunci.
Una peste alta, nu sunt suficiente informatii, asa ca doar ne invartim in jurul unor speculatii. Totusi, la prima vedere pentru mine este vorba doar de o defectiune. Altii pot crede ce vor. Si unii si altii ne putem insela. Nu exista suficiente informatii. mai ales: nu a fost vazut "faptasul". S-a vazut o lumina de arc electric, deci consecinta unui scurtcircuit, si niste componente arse. Un ghinion pt prietenul tau de atunci.

No offense, poate chiar a fost fulger globular, dar de fapt ca si concluzie personala: nu se stie ce s-a intamplat, nu sunt suficiente informatii, restul sunt speculatii.

Numai bine!
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jackie28t din 07 Martie 2007, 21:29:43
Salut alx si Ciuciulete

Alx,eu am precizat ca intamplarea povestita de tine duce la un fenomen de ''fulger globular'' deoarece in trecut cand am studiat acest fenomen am dat peste o arhiva de sute de rapoarte  cu fel de fel de incidente cu fulgere globulare de la diferiti oameni din mai multe tari.
Am citit foarte multe intamplari asemanatoare cu ce ai relatat si tu.
De exemplu unul preciza ca stand la computer ceva ia atras atentia pe partea dreapta si intorcandusi capul ,plutea o sfera luminoasa in jurul lui dupa care s-a izbit de computer facandul bucati.
O alta intamplare de la cineva tocmai a precizat ca dormind in dormitor intr-o zi cu vreme de furtuna tocmai deschizand ochii a observat cum o sfera la marimea unei mingi de ''baseball'' plutea pe deasupra capului pentru cateva secunde dupa care s-a izbit rapid de perete urmand de o explozie.
Si as putea sa continui cu zeci si zeci de exemple care NU sunt fenomene de OZN ca si cum cineva a vazut o luminita pe cer si hopa e nava spatiala...sunt doar niste lucruri normale FACTS ce tin de fenomene naturale si se poate intampla oricand.Nui nimic paranormal sau ceva neobisbnuit.Binenteles asta nu inseamna ca fenomenul precizat de tine a fost un fulger globular.Poate ca a fost poate ca nu.Eu am precizat doar ca seamna cu distrugerea facuta de un fenomen al unui fulger globular.

Se poate totusi sa fi fost un soc de curent cum a precizat si ciuciulete deoarece nu s-a precizat ca vremea era furtunoasa si nici nu s-a vazut o sfera de lumina ca drept ''personajul principal'' dar totusi neavand mai multe informatii este greu de spus exact cea fost facand ca, atat ipoteza unui ''fulger globular'' cat si ipoteza uni ''soc de curent'' sa fie doar speculatii.Pana vom sti exact cea fost acel fenomen avem toti dreptul sa ne intrebam si sa ne miram. :-D
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jackie28t din 07 Martie 2007, 21:44:39
Revenind la subiect......la riscul unui intampinari cu un fulger globular.
Voi expune mai jos o intamplare care m-a socat.

Voi lasa raportul in original (in engleza)
In the spring of 1984, my youngest brother was struck and killed by "a ball of lightning". This happened during the beginning of a thunderstorm in western lower Michigan. The "ball" made no course changes, just traveled in a straight line about 3 feet off the ground. It struck him square in the chest and blew his shirt off of him. The heat from the impact was so fierce that it burned his internal organs. This is not something to play around with if anyone has the misfortune to be near this phenomena. STAY AWAY!

Un alt exemplu. Se spune ca imaginea de mai jos este un desen al unui martor cu cel mai vechi caz (stiut) fatal de fulger globular.Defapt studiind miile de cazuri al acestui fenomen de fulger globular nu putem sa negam ca acest fenomen poate fi pe cat de fascinant pe atat si de periculos.

(http://img163.imageshack.us/img163/4456/theearliesteyewitnessskru3.jpg)
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: alx din 07 Martie 2007, 23:38:36
                                     DOMNILOR!
   în primul rând eu nu am vrut decât sã relatez o întâmplare despre care ºtiu cã e realã,întrebându-vã dacã s-ar fi putut sã fie un fulger globular...oricum la momentul de faþã nu mai e important decât statistic...
  Însã Ciuciulete a spus:*Ai mai vazut astfel de echipamente (TV-receptor) busite sau facute teste de "hai sa vedem ce sa intampla daca bagam 380 Volti pe ele?" deci nu esti expert in echipamente arse, deci doar presupui cum ar fi aratat prin prizma unor experiente personale anterioare (doar cateva)*;aici avem o problemã,pt.cã am vãzut cel puþin 35-40 de aparate lovite de trãznet,ºi vreo 4 alimentate între 2 faze,adicã la 380v,plus vreo 20 de telefoane distruse,surse de calculator trãznite,n-modemuri ,etc.Întâmplarea face sã fi fãcut electronicã o bunã bucatã de viaþã,iniþial ca ºi pasiune,apoi ca un mod de a face un leu mai pe uºor...aºa cã aº putea îndrãzni sã spun cã ºtiu ce vorbesc-niciodatã nu am vãzut o distrugere totalã ca atunci!
     Oricum,fenomenele astea existã,iar eu nu am prea multã experienþã în domeniul ãsta,aºa cã nu fiþi supãraþi pe mine...
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jackie28t din 08 Martie 2007, 00:12:59
Alx,totul e OK stai linistit. :-D
Este foarte bine ca ai precizat acel incident.Toate au rostul lor...si mai ales ca asa dai si motivatie altor membrii de a relata intamplari asemanatoare.Deci revenim la subiectul FULGERUL GLOBULAR.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: xennon_2000 din 18 Martie 2007, 17:45:24
mai exista o teorie, conform careia fulgerele globulare ar acumula energii enorm de mari (superplasma de genul soarelui) care ar crea conditii propice dilatarii timpului si spatiului, prin care se face transportul unor obiecte misterioase cazute "din cer" sau aparitii OZN!
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: adrianh din 07 Decembrie 2007, 00:30:11
un articol cat de cat detaliat despre fulgerele globulare
sursa:www.softpedia.ro

Fulgerele globulare – o bila de lumina care se misca incet plutind prin aer si care apare uneori in timpul furtunilor – este un fenomen rar care i-a uimit pe cercetatori timp de secole. Mult timp au fost chiar considerate a fi un mit sau un fenomen pur psihologic. Cu toate acestea, un grup de oameni de stiinta din Israel a reusit acum sa recreeze asemenea bile de foc in conditii controlate in laborator.

Fulgerele globulare au fost fotografiate foarte rar (aceasta fotografie de alaturi a fost facuta in 1987 de un student japonez), iar detaliile martorilor sunt de multe ori contradictorii. Ele apar uneori in timpul furtunilor ca o consecinta a fulgerelor obisnuite, insa exista si relatari ale aparitiilor unor fulgere globulare pe vreme senina. Forma lor poate fi sferica, ovala, de picatura sau cilindrica. Cele mai mari fulgere globulare sunt in jur de 15-40 centimetri.

Pana acum, toate incercarile de a le reproduce in laborator fie au esuat, fie au generat numai rezultate vag similare.

Exista mai multe teorii asupra natura fulgerelor globulare. Cea mai populara dintre ele spune ca sunt niste bile de plasma care raman concentrate la un loc datorita campurilor magnetice auto-generate. Plasma este un gaz de molecule ionizate si electroni. Cu toate ca per total plasma este neutra electric, la scara mica ea este formata din particule incarcate electric. Miscandu-se, aceste particule incarcate genereaza campuri magnetice. Cu toate acestea, teoria plasmei arata ca pentru ca o asemenea bila de plasma sa poata exista sustinuta de campurile magnetice auto-generate, ea ar trebui sa fie extrem de incinsa – cu alte cuvinte, particulele care produc campurile magnetice ar trebui sa se miste foarte repede. Insa, datorita faptului ca gazul fierbinte este mai usor decat cel rece, o asemenea bila de plasma s-ar ridica in atmosfera extrem de repede. Iar acest lucru nu se observa in cazul fulgerelor globulare.

Cercetatorii istraelieni au folosit o alta idee. Ei cred ca fulgerele globulare sunt produse in timpul furtunilor de un traznet care loveste pamantul si creaza un "punct fierbinte" topit. Acest lucru face ca particule minerale de sol sa fie aruncate in atmosfera. Aceste particule sunt punctul de plecare al unui fulger globular. Pe langa plasma care se formeaza in jurul lor si care emite lumina, aceste particule mai sunt implicate si in reactii de oxidare – cu alte cuvinte ard. Prin urmare, un fulger globular este o combinatie de torta si bec cu halogen (care e cu plasma).

Eli Jerby si Vladimir Dikhtyar de la Universitatea din Tel Aviv au recreat asemenea bile de foc in laborator folosind o "foreza cu microunde". Dispozitivul este similar unui cuptor obisnuit cu microunde de 600 de watti cu singura exceptie ca intreaga putere este concentrata in numai un centimentru cub. Cercetatorii au indreptat microundele in interiorul unui substrat de sticla, siliciu, germaniu, oxid de aluminiu si alte ceramice. Energia microundelor a produs o zona fierbinte in substrat, iar apoi, pe masura ce oamenii de stiinta au ridicat foreza din solid, zona fierbinte a fost ricata si ea.

Odata ce a fost ridicata in atmosfera, aceasta picatura fierbinte a devenit in mod spontan, datorita interactiei cu oxigenul, o bila de foc de aproximativ 3 centimetri care a rezistat cateva zeci de milisecunde. "Bila de foc arata ca o meduza incinsa, zbatandu-se in aer", a spus Jerby. Prin urmare, au reusit sa creeze un fulger globular in miniatura.

"Abilitatea noastra de a genera asemenea bile de foc intr-o maniera sistematica poate conduce la diverse tehnici de a sintetiza bile de foc din diferite materiale", explica Jerby. El spera chiar ca aceste bile de foc pot avea aplicatii practice precum depunerea de straturi subtiri sau combustia si producerea de energie.

Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: StarDust din 07 Decembrie 2007, 00:39:38
Alx, intamplarea descrisa de tine ma duce cu gandul la o descarcare EMP in acea camera  (cred ca va tavaliti pe jos) :-D, dar ai zis o chestie interesanta... "tot ce era componentã activã era distrus", si mai ales dupa cum zici ca ai experienta in electronica, inteleg ca acolo s-a petrecut ceva mai "ciudat" cu acele aparate.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: Roswel din 28 Ianuarie 2008, 14:41:34
foarte interesant...nici eu nu am avut norocul de a vedea un fulger globular pana acum :oops:
Titlu: O compilatie cu FULGERE GLOBULARE
Scris de: jackie28t din 21 Octombrie 2008, 19:42:01
Dragi colegi, doresc sa va prezint o compilatie cu fulgere globulare pe care tocmai am facut-o de curand si expus aseara pe YouTube. In film ve-ti putea vedea unele secvente mai vechi chiar si unele mai rare cu fulgere globulare cat si putin din secventa cu fulgerul globular filmat in Romania. Prin toate acele secvente se poate observa oarecum cam cum se manifesta aceste fulgere globulare si cat de usor pot fi confundate cu Obiecte Zburatoare Neindentificate. Sper sa fie de ajutor. Va doresc o vizionare placuta.

http://www.youtube.com/v/nmUClLDb2dE

Link direct catre filmul de pe YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=nmUClLDb2dE)
Mai multe filme cu fulgere globulare le voi expune cat de curand AICI (http://valuca.piczo.com/?g=27387894&cr=1)
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jean din 22 Octombrie 2008, 22:43:48
 Specialisti de la Centrul de cercetare si urmarire a fizici atmosferice terestre NOAA din Boulder, Colorado SUA, au determinat inca din 1970 ca la un fulger globular imensa energie a trasnetelor mari concentreaza o cantitate de ordinul a 10 la puterea 20 nuclee atomice, in volumul echivalent al unei mingi de tenis.
    Nici pana in prezent savanti nu au putut explica teoretic modul in care in timpul marilor furtuni se pot forma uneori fulgere globulare, avand dimensiuni de marimea unei portocale, ca aglomerari de aer puternic ionizat sub actiunea potentialelor electrice de milioane de volti ale trasnetelor. Fulgerul globular generat de trasnet si care este format din nuclee atomice incarcate electrostatic la potentiale foarte inalte - aflate in deplasare solitara aleatoare, in functie de curentii locali de aer si variatiile campului electrostatic al mediului ambiant. Fulgerele globulare evidentiaza o descarcare treptata sau brusca a potentialului sau electrostatic. Aceasta se face prin scurgeri filamentoase de sarcini electrice in mediul atmosferic (sau la pamant). Orce apropiere a uni astfel de plasmoid fata de un element bun conducator de electricitate sau fata de sol face insa ca incarcarea sa electrostatica sa se descarce instantaneu.
 
  Mai sus am subliniat cateva caracteristici ale fulgerelor globulare. In filmuletul postat nu se vad asemenea efecte. Cred ca, cel putin o parte din acele prezente, nu sunt fulgere globulare.
  Citat din postul lui adrianh:
CitatFulgerele globulare au fost fotografiate foarte rar, iar detaliile martorilor sunt de multe ori contradictorii. Ele apar uneori in timpul furtunilor ca o consecinta a fulgerelor obisnuite, insa exista si relatari ale aparitiilor unor fulgere globulare pe vreme senina. Forma lor poate fi sferica, ovala, de picatura sau cilindrica. Cele mai mari fulgere globulare sunt in jur de 15-40 centimetri.
Pana acum, toate incercarile de a le reproduce in laborator fie au esuat, fie au generat numai rezultate vag similare.
Sunt de acord cu aceste afirmatii.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jackie28t din 22 Octombrie 2008, 23:30:43
Citat din: jean din  22 Octombrie 2008, 22:43:48
  Mai sus am subliniat cateva caracteristici ale fulgerelor globulare. In filmuletul postat nu se vad asemenea efecte.

Jean, a-mi spui te rog ce ai subliniat mai exact si ce efecte dorei sa se vada?
Un fulger globular nu se manifesta cum doreste ''Mitica'' sau Popescu'' Nu este ceva standart.
Este un fenomen natural si se manifesta asa cum vine manifestarea de la sine. Depinde de marimea si energia fulgerului globular, de imprenjurari si alti factori care sunt implicati pentru a produce acea manifestare a unui fulger globular.

Citat din: jean din  22 Octombrie 2008, 22:43:48
Cred ca, cel putin o parte din acele prezente, nu sunt fulgere globulare.

Cunosc povestea la fiecare secventa pe care am expus-o in acel clip pe care l-am facut despre fulgere globulare si pe care l-am prezentat mai sus .
Toate au avut conditiile favorabile pentru a se produce acele fulgere globulare iar manifestarea lor dupa cum se vede si in acele secvente este specifica fulgerilor globulare. La sfarsitul clipului poti vedea chiar si unele fotografii,reale sau doar artistice. Iar oamenii de stiinta inca studiaza acest fenomen.
Recomand cateva linkuri despre fulgere globulare:

Ball lightningb From Wikipedia, the free encyclopedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Ball_lightning

Educational - Ball lightning
http://wiki.wunderground.com/index.php/Educational_-_Ball_lightning

Si cea mare mare arhiva de pe net cu fel si fel de intamplari legate de fulgere globulare:
BALL LIGHTNING REPORTS: http://amasci.com/weird/unusual/bl.html

Deci jean, daca ai sa citesti cateva din marturiile martorilor si daca te uiti la compilatia facuta de mine ai sa vezi ca imaginile din film reprezinta fulgere globulare. Si sa stii ca exista mai multe secvente cu fulgere globulare si oricand pot aparea noi inregistrari. Dupa cum da natura.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: StarDust din 23 Octombrie 2008, 00:31:20
In secventa care o postez, nu sunt atat de sigur ca e vorba de fulger globular, e evident ca e vorba de mai multe obiecte care se "aprind" succesiv. Doar daca nu o fi vorba de un fenomen natural, electric inca neexplicat, desi sincer, ma indoiesc de asta. Fi-ti atenti la timing-ul acelor "obiecte". Nici eu nu sunt 100% convins ca in compilatia lui Jackie sunt numai fulgere globulare.
Cazul de care sunt aproape convins ca e fulger globular e cel din China, unde se vede "disiparea" lui intr-un puternic arc electric.
Asta in care acelea nu sunt efectele unui sistem de teleportare al UFO :D
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jackie28t din 23 Octombrie 2008, 01:16:21
Citat din: StarDust din  23 Octombrie 2008, 00:31:20
In secventa care o postez, nu sunt atat de sigur ca e vorba de fulger globular, e evident ca e vorba de mai multe obiecte care se "aprind" succesiv. Doar daca nu o fi vorba de un fenomen natural, electric inca neexplicat, desi sincer, ma indoiesc de asta. Fi-ti atenti la timing-ul acelor "obiecte".
http://www.rufon.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=879.0;attach=9996

StarDust, filmul expus de tine este exact una din secventele pe care am expus-o in compilatia mea cu fulgere globulare.
Este filmarea lui ''josh'' si e doar o filmare de pe ecranul TV. Daca vei citi AICI (http://wiki.wunderground.com/index.php/Educational_-_Ball_lightning) ai sa vezi ca scrie acolo citez:

CitatOccasionally a ball lightning has been observed to break up into two or more smaller ball lightnings.

Deci este exact manifestarea ca si in unele secvente prezentate in clip cat si in cea expusa de tine care exista tot in compilatie.
Doar ca nu toate fulgerele globulare se manifesta la fel.


Citat din: StarDust din  23 Octombrie 2008, 00:31:20
Nici eu nu sunt 100% convins ca in compilatia lui Jackie sunt numai fulgere globulare.

Asta este si dovada precum ca fulgerele globulare sunt luate de multi drept OZN'uri.  :lol:  LOL
Daca le treci in categoria ''unknown'' deja devin OZNuri si daca doresti sa fie OZNuri in conceptia unora vor ramane OZNuri.

La fel tot pe acel link adica AICI (http://wiki.wunderground.com/index.php/Educational_-_Ball_lightning) scrie citez:

Citat
4. Motion
Ball lightning usually move horizontally at a velocity of a few meters per second. They may also remain motionless in mid-air or may descend from a cloud towards the ground. They do not often rise, as would be the case if they were spheres of hot air at atmospheric pressure in the presence of only a gravitational force. Many reports describe ball lightning which appear to spin or rotate as they move. Ball lightnings are sometimes reported to bounce off solid objects, typically the ground.

8. Types
There may be more than one type of ball lightning. For example, the ball lightning that attaches to conductors may be different from the free-floating ball lightning; and the ball lightning that appears near ground may be different from the ball lightning that hangs high in the air or the ball lightning that falls out of a cloud.

Deci exact tipic manifestarea unor fulgere globulare ca si in secventele din compilatie, dar se nu se uite faptul, repet, ca nu toate fulgerele globulare se manifesta la fel. Cred ca pana la urma fiecare isi face o parere personala despre fiecare inregistrare in parte. Cu timpul in viitor sigur vor aparea fel si fel de inregistrari noi cu fulgere globulare si poate se vor afla si mai multe date si se va observa mai bine manifestarea lor.

Compilatia mea (http://www.youtube.com/watch?v=nmUClLDb2dE) am pus-o defapt ca pe un raspuns la un alt film prezentat de ''Globide'' despre fulgere globulare numit
''Encounters with Ball Lightning''  vezi clipul de mai jos.


http://www.youtube.com/v/cS8bA0Un0tM

LINK (http://www.youtube.com/watch?v=cS8bA0Un0tM)

Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jean din 23 Octombrie 2008, 22:37:16
  Nu doresc sa fiu ,,Gica Contra", doresc numai o discutie libera pe aceasta tema. Nu contest existenta fulgerelor globulare, sunt sigur ca exista si asemenea manifestari atmosferice. Dar se pare ca exista fenomene asemanatoare (fulgerelor globulare) ce nu au legatura cu acest fenomen. Acestea par a avea legatura mai mult cu fenomenele OZN si conexe.
  Am sa expun mai jos trei cazuri extrase din cartea ,,Lumi invizibile" a lui Florin Ghiorghita, avand legatura cu astfel de fenomene. Se gasesc suficiente in literatura de profil. Cine doreste le poate gasi usor. Cititi si judecati si voi daca acestea sunt fulgere globulare sau altceva. Eu cred ca reprezinta alta realitate, pe care noi incercam sa-o explicam pe baza fulgerelor globulare.

1) Caz petrecut intr-un satuc de munte apropiat de Mount de Marsan (Landers)  in august 1944.
Dupa o ploaie buna, cerul se degajase si timpul devenise frumos. La o spalatorie sase femei lucrau de zor. Fiinca se ivise soarele din plin ferestrele era deschise larg. La un moment dat, afara a aparut un balonas cu totul esit din comun cu un diametru de vreo treizeci cm. care venind spre cladire intr-o coborare tot mai lenta, a intrat prin fereastra deschisa,  Parea transparent insa in unele momente suprafata sa devenea  mai densa ca o incetosare gri, iar in alte momente devenea translucida chiar stralucitoare. In plutirea sa facea mici salturi, ce a nelinistit pe acele femei, ce se oprisera din lucru si stateau pironite de frica. Apropiindu-se de ele a inceput sa pluteasca deasupra capului fiecareia, la o distanta de doua degete, coborand intre persoane si urcand apoi la fel de lent. Dupa ce a parcurs in arcuri de cerc sirul primelor cinci femei, stationand cateva secunde deasupra capului fiecareia, a urmat extraordinarul. Apropiindu-se de ultima femeie (Andree), globul luminos a incetinit si mai mult plutirea si in loc sa se inalte iarasi, a intrat direct in capul femeii! Dar dupa cateva secunde a aparut in cealalta parte a capului, si ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, s-a indreptat spre fereastra si a iesit afara, a accelerat brusc si s-a ridicat rapid spre inaltimi pe o panta lina.
   In timpul stationari deasupra capului femeilor, acestea au simtit toate ca o briza usoara, calduta si fara miros. Femeia al carei cap a fost traversat nu a avut nici o suferinta in momentele respective, avand insa impresia ca are capul plin cu vata, simtind mici vibratii la nivelul creierului. Dupa cateva zile i-au aparut dureri de cap acute care o oboseau intens.
Pag.137

2) Tanarul Javier Bosque citind o carte, nu mai tine cont de scurgerea orelor nocturne, ascultind muzica si avand magnetofonul pregatit pt. a inregistra melodiile dorite.
Trecuse de ora doua cand s-a sesizat ca in camera aparuse o lumina ciudat de intensa; dupa bazaitul surd, si-a dat seama ca aparatul radio ramasese deschis, dar lipsit de vreo emisie. Atentia i-a fost atrasa imediat de un alt fapt neasteptat: cele doua geamuri ale ferestrei s-au deschis usor, si la inaltimea de vreo doi metri a patruns in incapere un ovloid intens radiant, care inainta lent. Avea cca.30/50cm. diametru si a coborat la 30/40 cm. de podea si a inaintat spre coltul patului. A inceput sa-i fie frica. Radiatia era atat de putrenica ca ii ardea fata. A putut totusi constata ca era pulsanta. Radioul incepuse sa produca un fel de fluieraturi ascutite. Subit i-a venit idea sa inregistreze ciudatele manifestari sonore. Cu o miscare rapida a scos mana de sub pled si a pornit magnetofonul. A urmat reactia globului, din mislocul acestuia a tasnit o raza stralucitoare care a cercetat radioul si magnetofonul dintr-un capat in altul. Dupa insolita cercetare a retras raza, s-a inaltat iarasi la vreo doi metri, pentru ca apoi sa iasa prin fereastra intredeschisa in exterior. Lumina din camera revenind la normal.
Pag. 158

3) Globuri luminoase mari cat o portocala sau minge de tenis capabile de orice, in incaperea unde a fost dus rapitul. Comunicare cu ele, le auzea in urechi.
Pag. 163
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: StarDust din 24 Octombrie 2008, 13:32:13
Din pacate asemenea intamplari sunt adesea trecute cu vederea de cei ce nu vor sa vada si celelalte laturi inexplicabile a asemenea fenomene. E comod si placut sa putem da o explicatie la tot, ne da sentimentul ca cunoastem totul, si putem explica totul. Totusi, asemenea fenomene s-au intamplat si se intampla nu trebuie trecute cu vederea ci trebuie analizate cu toata seriozitatea. Eu citeam la un moment dat de o intamplare care intr-adevar nu putea fi decat un fulger globular. Acesta avea cam 10-12 cm diametru, si dupa ce a zburat prin camera s-a fixat de intrerupatorul de lumina, pe care a inceput sa il topeasca. O femeie aflata in acea camera, fara sa gandeasca, a lovit acea sfera cu mana, rezultatul? A fost arsa pana la os. Acela fara indoiala era un fulger globular, un glob de plasma. Nu mai retin unde am citit de acest caz, a fost demult, dar mi-a ramas intiparit in minte, parca s-a intamplat in Rusia.
S-ar parea ca exista si un fel de Orbb-uri, de cu totul alta natura decat cea plasmatica,si, culmea par sa aiba si un fel de miscari "inteligente" asa cum a descris Jean mai jos.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: StarDust din 26 Octombrie 2008, 13:36:34
O filmare interesanta ce arata o posibila dezintegrare a unui fulger globular:
http://www.youtube.com/watch?v=-CewH99F0K0
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: Fr0styan din 26 Octombrie 2008, 13:43:26
Citat din: StarDust din  26 Octombrie 2008, 13:36:34
O filmare interesanta ce arata o posibila dezintegrare a unui fulger globular:
http://www.youtube.com/watch?v=-CewH99F0K0

eu zic ca nu este un fulger globular in acest videoclip. si sunt detalii care sa imi sustina  parerea  :-P
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: StarDust din 26 Octombrie 2008, 13:48:29
Din punctul meu de vedere nu e decat posibil un glob plasmatic dezitegrandu-se. Se vede o mica parte din el cum e proiectata in sus, iar restul inclusiv un "miez" incandescent cad pe pamant. Cred ca asta e intr-adevar un fulger globular :D. Eu am rezerve in legatura cu alte fimari de genul asta... :D.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jean din 26 Octombrie 2008, 20:21:23
  Nu stiu ce sa zic...Daca nu a-ti observat, pe primul glob mare se vede in partea stanga o pata mai inchisa la culoare care tot vibreaza sau pulseaza. Din secunda 20 in partea inferioara a globului apare o prelungire care da impresia ca se tot lungeste si se retrage. Dezintegrarea globului de aici incepe. Globul se divide in patru parti. care devin niste globuri, lumini mai mici (individuale). Acestea pastrandu-si forma mai mult timp. Greu de crezut ca dintr-un fulger globular mai mare sa rezulte alte patru mai mici, fara a pierde rapid energia in mediul inconjurator.  Ba mai mult, a doua lumina de sus se mai divide inca o data. Din film rezulta ca globul mare de la inceput are o pozitie relativ stabila in spatiu, raportat la cele doua stele care se vad. Fulgrerul globular de regula se deplaseaza aleator in spatiu.
 
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: StarDust din 26 Octombrie 2008, 20:30:13
Am vazut si eu acea pulsatie din partea stanga. Cred ca aceasta se vedea doar cu amplificatorul de lumina si pare mai inchisa la culoare din cauza supraexpunerii. Nu stiu ce e acea pulsatie, dar cred ca asemenea globuri plasmatice se pot manifesta in acest fel, energia lor interna ar putea "pulsa" cu o anumita frecventa, care ar fi dependenta de nivelul energetic acumulat si masa de plasma, etc...Ceea ce se ridica deasupra, in momentul scindarii mie imi seamana f. bine a fum, sau gaze fierbinti deoarece ceea ce se vede ca are o aparenta difuza.
Daca va uitati cu atentie, acea mica sursa de lumina de sub acel glob se vede inca de la primul cadru al filmarii, in filmarea in lumina vizibila. Nu stiu daca e neaparat necesar ca un fulger globular sa se miste. Poate ca in anumite conditii poate fi si stationar.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jean din 26 Octombrie 2008, 22:22:38
CitatNu stiu daca e neaparat necesar ca un fulger globular sa se miste. Poate ca in anumite conditii poate fi si stationar
Aceasta conditie este foate greu de indeplinit. Fulgerul globular este un glob de plasma si are energie mult mai mare de cat mediul inconjurator. Conform legilor fizici el va ceda energie mediului. Deci aerul din jurul sau se va ioniza, si in functie de densitate, umiditate, curenti de aer si alte conditii el se va deplasa.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: StarDust din 26 Octombrie 2008, 22:53:43
Da, Jean, de acord. Dar, daca un glob de plasma radiaza energie in mod egal pe toata suprafata lui, atunci forta lui de propulsie e zero. Iar daca nimerste intr-o zona de acalmie, cu curenti de aer zero, ar putea sa stationeze.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jean din 02 Noiembrie 2008, 21:53:08
  Da sunt fulgere globulare, dar sunt si OZN-uri (obiecte zburatoare neidentificate), ce pot fi usor confundate cu aceste fulgere. Uneori asocierea fiind facuta in mod intentionat, cu scopul de duce in eroare si a crea confuzie.
  Obiectele sferice cu aparenta metalica sau forme de sfera de lumina au devenit un adevarat fenomen dupa anul 1990. Aceste obiecte au fost observate deja de sute de martori de pe toate continentele si in special deaspura marilor aglomerari urbane. Proliferarea camerelor video a permis ca zeci, mii de observatori independenti din intreaga lume, sa filmeze jocurile aeriene ale acestor OZN-uri luminoase de pe cerul noptii.
http://www.enigme.ro/enigme/OZN/134/Sferele-luminoase.html
CitatDe ce aceste masinarii sunt in principal reperate deasupra marilor aglomerari urbane (Mexico City, Londra, Phoenix, Geneva etc.)? Oare densitatea populatiei explica aceasta tendinta sau o activitate reala a fenomenului in mijlocul urban?
Chiar de ce sunt reperate deasupra marilor aglomerari?...Probabil folosesc mici sonde (globuri de lumina),  pentru a fi usor confundate cu luminile orasului si cele de deasupra orasului. In acest mod activitatile lor se pot desfasura in liniste si ar fi mai greu de detectat. Imaginati-va ce panica s-ar crea daca pe cerul unui mare oras apare o nava mare necunoscuta.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: DepthOfField din 02 Noiembrie 2008, 23:09:23
Citat din: jean din  02 Noiembrie 2008, 21:53:08
Chiar de ce sunt reperate deasupra marilor aglomerari?...
poate pentru ca pe campie sau in jungla nu are cine sa le vada/filmeze?  :roll:  :lol:

CitatObiectele sferice cu aparenta metalica sau forme de sfera de lumina au devenit un adevarat fenomen dupa anul 1990
...odata cu posibilitatea "productiilor" "home" de a fi usor mediatizate (TV si mai ales internet) si odata cu transformarea in comercial a subiectului UFO.

Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: jean din 03 Noiembrie 2008, 20:31:58
CitatChiar de ce sunt reperate deasupra marilor aglomerari?...
Vad ca s-a inteles gresit si doresc sa fac o mica rectificare. Eu ma refeream la acele mici sfere luminoase, metalice sau semitransparente si la probabilitatea aparitiei lor in jurul marilor aglomerari umane, nu la nave spatiale si extraterestri ce fac cu mana.
CitatAu devenit un adevarat fenomen dupa anul 1990....odata cu posibilitatea "productiilor" "home" de a fi usor mediatizate (TV si mai ales internet) si odata cu transformarea in comercial a subiectului UFO.
Pai ce sa faca oamenii?...Sa astepte  sa le vanda altii istorii mai mult sau mai putin adevarate. Daca vad ceva este bine sa faca cunoscuta intamplarea nu? Se vor gasi oameni care sa poata dovedi (sau nu) daca este minciuna sau adevarat. Sau daca interpretarea fenomenului este gresita. Din pacate sunt si oameni care incearca din toate puterile sa demonstreze ca observatia nu este adevarata si o tin numai pe-a lor, indiferent de ce s-a intamplat cu adevarat.
  Ce este rau daca se mediaza astfel de intamplari? Daca nu ar fi mediatizate, noi nu am cunoaste fenomenul si nu ar mai fi subiect de discutie pe acest forum, nu ar mai fi scrise carti etc. Rau este ca, probabil printre aceste persoane sunt si indivizi care incearca sa duca in eroare in mod intentionat. Pe acestia ii consider bolnavi, un om normal nu ar face asa ceva, imdiferent de motiv. Noi trebuie sa fim capabili de a discerne.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: DepthOfField din 03 Noiembrie 2008, 23:36:53
CitatChiar de ce sunt reperate deasupra marilor aglomerari?...

nu am facut decat sa raspund intrebarii.
orice se petrece in preajma unui grup mare de oameni, are sanse mai mari de a fi observat decat ceva ce s-ar petrece undeva aiurea, nu am zis nimic mai mult.

CitatAu devenit un adevarat fenomen dupa anul 1990....odata cu posibilitatea "productiilor" "home" de a fi usor mediatizate (TV si mai ales internet) si odata cu transformarea in comercial a subiectului UFO.
aici nu am zis nimic printre randuri, ci doar ca proliferarea oarecum a diverselor observatii e si o consecinta a usurintei comunicarii. desigur, cantitate nu inseamna si calitate...dimpotriva, exista foarte mult "zgomot de fond" care paraziteaza si confuzeaza si mai mult realitatea fenomenului.
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: Tha D din 21 Februarie 2009, 22:56:35
Exista acest phenomen si in Romania?
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: Donkeypapuas din 02 Iunie 2009, 23:54:54
Îmi poate explica ºi mie ce ar fi aceasta? E postat la mine pe blog: http://hociungmarian.blogspot.com/2009/05/drona-fulger-globular-sau-ozn.html sau http://marianhociung.wordpress.com/2009/05/23/drona-fulger-globular-sau-ozn/
Am reuºit sã fac o pozã, dar a trebuit sã mãresc ºi sã tai imagine, rezultãnd ceea ce vedeþi
(http://www.postimage.org/aV19HfpS.jpg) (http://www.postimage.org/)
Am postat pe Youtube ceea ce am reuºit sã înregistrez în ultimul moment cu camera foto:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/6QwLkyuVFDs&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/6QwLkyuVFDs&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: Nox din 03 Iunie 2009, 01:01:15
Citat din: Donkeypapuas din  02 Iunie 2009, 23:54:54
Am reuºit sã fac o pozã, dar a trebuit sã mãresc ºi sã tai imagine, rezultãnd ceea ce vedeþi

Salut. Încearcã sã ataºezi poza originalã (nemãritã ºi netãiatã) aici pe forum folosind Opþiuni adiþionale -> Ataºeazã ...
Titlu: Raspuns: Fulger globular
Scris de: Donkeypapuas din 03 Iunie 2009, 02:02:40
Originalul nemodificat