Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Evenimente OZN în România => Subiect creat de: andreimra din 06 Septembrie 2012, 12:07:23

Titlu: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 06 Septembrie 2012, 12:07:23
 Salutare Ufologi !

Facand curat zilele trecute prin biblioteca am dat de un articol interesant despre o anume aparitie ciudata pe cerul Banatului in 68 , interesant este ca numarul martorilor si durata observatiei est incredibila ...(!)  Fiti atenti ..

29 martie 1968 ( sinteza declaratiilor ) :

* Statia meteorologica Muntele Semenic - orele 16 :00 :

  Insistenta cu care un grup de schiori privea cerul atrage atentia meteorologului Stefan Balasa ,, Nebulozitatea se micsorase lasand cerul liber .. indreptandu mi si eu privirea in directia respectiva am observat un obiect stralucitor care sta pe loc in directia est fata de punctul de observatie la cca 75-80 grade deasupra orizontului .
Privit prin binoclu ( 6x30 ) obiectul se dovedeste a fi un con cu partea dinspre Soare puternic luminata . L am urmarit pana seara dupa apusul Soarelui ( ora locala 18:40 ) cand incet incet stralucirea sa micsorat si obiectul a disparut treptat fara a se deplasa din acel punct'

* Muntii Semenic- orele 17:30--18:00

Tanarul Matei Mircea ( elev in ultimul an la Liceul nr 1 din Lugoj ) se afla pe partia de schi impreuna cu colegii Virgil Strein , Stefan Lazar si tehnicianul Mircea Balotescu . Straniu vizitator dp cerul senin nu scapa atentia celor patru prieteni : un trunchi de con argintiu stralucind puternic sub razele Soarelui . O bositi si cuprinsi de curiozitate amana coborarea . O jumatate de ora mai tarziu ciudatul obiect parasi punctul in care actionase deplasandu se extrem de lent spre Varful Tarcu . Pe parcurs imaginea se extompa treptat topindu se in lumina palida a apusului .

* Tismana Gorj - orele 18:50 stadionul din localitate

Domnii Nicu Tomoniu , M Ungureanu , Boris Lemac ( asistent medical ) si Vasile Mihalcea ( Tehnician ) asistau la o partida de football .... ... ,, L a o minge inalta am vazut la zenit un obiect extrem de stralucitor de culoare albastru verzui ce parea nemiscat .. Intre timp obiectul a inceput foarte lent sa si schimbe culoarea evenind din ce in ce mai rosu pana a disparut complet catre orele 19:30 .
In final martorii ajung la concluzia : forma conica , deplasare foarte lenta spre este-sud-est bruiaj radio puternic pe UL atenuat pe UM si absent pe US - a perturbat receptia la un aparat de radio portabil .

* Targu Jiu orele 19 :00

Jucanduse in balconul apartamentului doi scolari Ileana si Mihai Oprita au asistat la o lectie de geometrie insolita : un triunghi alb usor rotunjit la colturi se desena pe tabla cerului . La insistentele copiilor au asistat la spectacol surorile Antoanette si Elena Roventa ( invatatoare ) . Copiii nu mintisera , un triunghi isoscel cu baza in jos stralucea intens pe cer la cca 60--65 grade deasupra orizontului spre sud - vest .
Dupa un timp se puse in miscare coborand in zig zag pana atinse marimea unui mar de dimensiuni medii : trecu din alb in rosu apoi portocaliu si albastru dupa care se indeparta spre sud - sud - vest pierzandu se in noapte .

* Ciudanovita orele - 22:00

Inginerul Gheorghe Tanase observa un corp luminos , catre est-sud-est la cca 30 de grade deasupra orizontului . A stationat pana a doua zi catre orele 16:00 si dupa parerea domnului Tanase a fost remarcat de un grup rastrans de persoane .


Asta a fost sinteza pentru ziua de 29 martie am sa revin cu sinteza zilei din 30 martie .

In cazul in care a mai fost discutat cazul am rugamintea sa imi spune ti , sunt nou aici si nu ma pricep .
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 06 Septembrie 2012, 13:32:59

30 martie 1968 ( sinteza declaratiilor )

* Oravita orele - 2:30

OZN ul este vazut de un grup de colegi ai domnului Teofil Iorga , pana in zori ramanand luminos ca un glob mat cu un bec de 40 de lumini ( scrisoarea domnului Teofil Iorga catre autor ) .

* Oravita orele - 6:10

Spre nord-est profilat pe cerul senin stationa la cca 35-40 de grade deasupra orizontului un obiect alb galbui spunea  T Iorga observandul in drumul sau catre santierul unde lucra .
La locul de munca a reluat observatiiile : ora 8:00 Ozn u este fotografiat la 8:15 este privit prin teodolit si se face o incercare nereusita de fotografiere prin luneta aparatului topografic . Forma observata este un trunchi de con puternic luminat pe partea expusa Soarelui , stationar .
In jurul orei 9:00 obiectul incepe sa ia altitudine indreptanduse catre sud . A fost urmarit de catre 120 de persoane aflate in santier .

* Ciudanovita orele - 6:30

Pana la ora 7:00 salariatii inteprinderi unde lucra inginerul Gheorghe Tanase au urmarit evolutia OZN ului ,, Fiind vb de un fenomen cu totul nou am solicitat serviciului topografic sa repereze acest obiect cu ajutorul teodolitului fapt ce a permis reproducerea lui grafica ..
In scrisoarea dm Gh Tanase figurau 3 siluete diststincte :
             1 . Trapez isoscel cu baza mica in jos ( inaltimea egala cu baza mare , baza                  mica jumatate din baza mare ) .
             2 . Acelasi trapez isoscel dar cu bazele reduse la jumatate din valorile primei siluete - forma mai putin persistenta .
             3 . Triunghi isoscel cu varful in sus - forma foarte putin stabila .
Sa pus in vedere ca obiectul oscila odata la cca 2 secunde cu amplitudinea de 3 grade si 10 secunde ( valoare deternimata cu ajutorul teodolitului )
Luminozitatea era ca Lueafarul ziua iar pozitia lui era variabila in spatiu cat si ca forma geometrica .
Din observatiile facute cu ochul liber obiectul aparea ca un corp geometric , in forma de trunchi de con cu varful in jos , putin inclinat de marinea 1/2 Luna noua la linia de orizont . Deplasarea in zona sudica a avut loc in cca 5 ore deplasanduse in zig-zag .

* Statia meteo Muntele Semenic orele 7:50

,, Am observat ca obiectul vazut cu 16 ore inainte se afla acum deasupra punctului de observatie deviat putin spre sud , deasemenea foarte stralucitor pe partea dinspre Soare .... la ora 9:00 am constatat ca se misca aproape fara sa se observe catre sud-vest .
La ora 10:00 am anuntat colegii de serviciu de la statiile meteo vecine : Caransebes , Varfu Tarcu si Muntele Curtu care dupa 10 minute au confirmat ca au vazut obiectul ... A continuat deplasarea lenta spre sud vest pana la ora 12:00 cand nu sa mai vazut .

SCRISOARA METEOROLOGULUI STEFAN BALASA .

   * Resita orele 10:00

Cineva atrage atentia ca un punct luminos se gaseste deasupra orizontului format pe dealul Golului . OZN ul a fost observat printr un binpclu si descris ca un trapez isoscel cu baza mica in jos puternic luminat pe partea dinspre Soare , pe partea opusa prezentand culorile curcubeului .
SCRISOARE TRIMISA DE UN GRUP DE TEHNICIENI DE LA OTELARIA SIEMENS MARTIN DIN LOCALITATE .

* Statia meteo Varful Tarcu orele 10:00

Corpul cu pricina parea la prima vedere un balon obisnuit de sondaj aerologic . Forma era a unui con cu unghiurile mult rotunjite avand aspectul unui ou , cuoarea alb - mat cu partea dinspre soare foarte stralucitoare .
Datorita reflectiei puternice micarilor haotice si variatiei foarte mici pe verticala si miscarii contra vantului ( lucruri care nu sunt caracteristice unui balon de sondaj ) ne am trezit urmarindul cu atentie . Miscarile au fost lente alternand cu miscari repezi si chiar cu orpiri .
  SCRISOAREA METEOROLOGULUI VASILE COTOI .

* Berzeasca orele 11 :00

OZN ul de forma unui balon meteo ( piriforma ) de culoarea aluminiului stralucitor a stationat cca 1 ora la 3 km de Dunare .

DL ILIE IENCIU

  * Statia meteo  Berzeasca orele 13 :00

La ora 13:00 am fost anuntat de statia Caransebes ca obiectul este observat de statia Berzeasca situata pe malul Dunarii si care neavand binoclu a spus ca seamana cu o parasuta .
scrisoara DL STEFAN BALASA .

* Marila orele ( nespecificate )

Observatiile au prezentat 2 etape :
1. Ozn ul dinspre sud-vest deplasandu se rectiliniu  catre sud : aspect piriform culoare alba
2 . La catva timp dupa aceasta obiectul a aparut in alt loc si in alta directie cea ce a creat senzatia ca ar fi fost 2 astfel de obiecte . ( poate din cauza raiectoriei sale in zig-zag ) .
Scrisoarea DL ION MADESCU

*  Statia meteo Muntele Semenic orele 16:00

In aceiasi zi apare din nou in acelasi punct in care il vazuzem in data de 29 .martie . Din nou l am urmarit impreuna cu prietenul meu Vasile Cotoi de la statia Varful Tarcu pana dupa apusul Soarelui cand eu nu l am mai vazut .
Scrisoarea DL BALASA

* Oravita orele 16:30

Acest obiect a fost fotografiat sub un unghi de 80 - 85 de grade cu un aparat SMENA . Ozn ul fiind urmarit in continuare pana la aparitia stelelor .

* Anina orele 17:00

La apusul Soarelui luminozitatea nu sa schimbat ( dupa parerea mea avea lumina proprie incandescenta ) . Dupa apus a devenit stralucitor si a capatat aspect de stea .
Scrisoarea DL MIHAI BACHICI .
Martori au urmarit evolutia 2 ore si jumatate din care 2 ore a stationat . Dispare catre est dupa Muntii Semenic .
Pe durata evolutiei obiectului martorii au remarcat linistea nefireasca ce se lasase peste natura iar pasarile de curte se pregateau de culcare in plina zi dupa afirmatia domnului Bachici .

* Muntii Semenicului orele 17:30

Am asteptat aparitia obiectului , declara domnul Mircea Matei .
Evolutia Ozn ului nu se deosebeste cu nimic de cea anterioara din 29 martie , forma de con cu baza mica in jos inclinare de 45 grade fata de sol si nu lasa jet . sursa de lumina proprie ( soarele era la asfintit dar obiectul era de culoare argintie stralucitoare ) .

* Caransebes comunicat extras de la statia meteo :
Ozn ul a fost vizibil spre sud-sud-est fata de statie la 70- 75 grade deasupra orizontului . Forma de trunchi de con , foarte stralucitor a stationat cca o ora . Sa deplasat spre est-nord-est pe traseul statiei meteo Muntele Semenic - Varful Tarcu cu viteza mica .
In noaptea de 30/31 martie a fost urmarit si fotografiat de statia meteo Varful Tarcu . A fost prezent toata noaptea stralucind mai puternic decat stelele .

Acesta a fost rezumatul zilei de 30 martie 1968 , am sa revin cu ziua de 31 martie .
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 06 Septembrie 2012, 13:46:26
 31 martie 1968 - sinteza declaratiilor

* Statia meteo Muntele Semenic

Pe la orele 6:00 ajunsese din nou deasupra Semenicului dar incepea dezvoltarea nebulozitatii insatotita de aer cetos care ma impiedicat sa il mai observ . scrisoarea Dl Balasa

* Statia meteo Varful Tarcu

Dimineata a avut aceleasi faze de schimbare a luminozitatii iar miscarea era acum aproape paralela cu prima dar de sens contrar .
Scrisoarea Dl Balasa .

Dupa ridicarea cetei obiectul nu sa mai aratat pe cer .

Cam asta a fost dragi colegi intamplarea din Banat ce parere aveti ? , am ra revin cu analiza materialului facuta de autori  Pf Aurel Carasel si Pf Dan Mihailescu .

Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: Arhanghelul din 06 Septembrie 2012, 15:33:17
Deocamdata ... completare ... incerc ... sa gasesc (in curand ... )ceva pe la sarbi ... despre acest caz ...

Bine ai venit ... andreimra ...


http://ro.scribd.com/doc/100604855/CPSF-418 (http://ro.scribd.com/doc/100604855/CPSF-418)

Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: prodcomb din 06 Septembrie 2012, 15:33:52
Mi-aduc aminte!
Pe vremea aceea erau la modă sacii din plastic goliţi de îngrăşămintele chimice şi umflaţi cu gaz metan; după aceea erau ridicaţi în atmosferă şi ancoraţi la punct fix. În asfinţitul de Soare căpătau nişte culori superbe.
Observaţi cu un 6x30 se vedeau exact ca în descrierile de mai sus.
Dar, cu o lunetă cu un grosisment peste 25x, se identificau foarte bine; mai ales că de multe ori firele de ancorare străluceau în lumina Soarelui, funcţie de rotirea "drăciei"!
Vremuri apuse! ;)
Titlu: Re: Cazul Banat 29-31 martie 1968 - observatie OZN pe bune, zic eu
Scris de: Xanadron din 06 Septembrie 2012, 17:06:49
N-as subscrie la ipoteza sacilor de plastic umpluti cu metan si ancorati cu sfori - desi metanul (densitate relativa de 0,554 in raport cu aerul) e intr-adevar mai usor.

Zic de asta data deci "parerea mea" ceva mai decis decit in alte ocazii :-D fiindca, asa cum mai scriam p-aici apropo de  raspunsul la intrebarea "cine pastele navei-mama zboara pe cerul patriei?", :-) :ufo: taman in 1968 am fost martor "la prima mina" a observatiilor masive de OZN-uri - nu doar de la Cluj (si Timisoara (dintr-o postare a lui Tayka tin minte asta), dar si-al aceluiasi grup de obiecte "parcate" ore intregi la foarte mare altitudine, undeva intre Ploiesti si Bucuresti chiar in vara "invaziei sovetice" in Cehoslovacia (aveam aproape 12 ani p-atunci si le-am observat impreuna cu multi alti martori ziua-n amiaza mare, chiar si printr-un binoclu).

Si cu alta ocazie pomeneam ca "[...] stirea cu presupusul scut de protectie tetraedral al cometei Elenin  m-a tulburat un pic mai mult decit credeam, din simplul motiv ca mi-a readus in memorie observarea din august 1968 (nu mai tin minte ziua, dar era imediat dupa invadarea Cehoslovaciei de URSS) a unui "scut" cu structura absolut similara, pe cerul Bucurestiului.
De fapt "stationat" intre Bucuresti si Ploiesti se pare, la mare inaltime - un fenomen similar s-a raportat in luna si anul ala si-n Cluj daca tin bine minte, desi informatiile sint sarace sau inexistente acum pe net.

In orice caz, desi aveam doar 12 ani neimpliniti p-atunci, prima observatie OZN "pe bune"  din viatza clar ca m-a marcat cumva. Detalii: "obiectul" (piramida aparent triunghiulara translucida - dar putea fi si conica - ce-si schimba culoarea aprox. din 20 in 20 de minute si prin care se intrevedeau doua OZN-uri aparent discoidale) a stat pe cer citeva ore bune ziua in amiaza mare si-a fost vazuta de f. multi vecini de pilda, inclusiv cu ajutorul unui binoclu.
Mai nimeni n-a fost insa interesat/impresionat de fenomen (de unde si lipsa pozelor) - poate si fiindca dimensiunea aparenta a ansamblului de obiecte era destul de mica (circa 1/3 din diametrul unei Luni pline :moon:)  si luminozitatea de contrast cu cerul senin nu chiar grozava.
La modul real, cred ca avea insa latura de 1,5-2 km (si-o altitudine de multe jdemii de metri)."

Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: prodcomb din 06 Septembrie 2012, 17:53:00
Nu era suficient un binoclu pentru identificarea obiectului observat; eu am depasit "momentul" facand observatia si cu luneta mea astronomica. Am fost si eu atunci in "zona", eram intr-a X-a si ma pasiona astronomia.
Ce ma uimeste in relatarile postate, este inexistenta unei aprecieri asupra dimensiunilor unghiulare ale obiectului; binoclul 6x30 are reticul gradat in miimi.
Observatiile mele au fost facute in grup, toti observatorii privind si prin binoclul meu 7x50 si prin luneta mea astronomica 50x50. Doar observatia prin luneta era edificatoare asupra provenientei obiectului.
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 07 Septembrie 2012, 13:59:42

Salutare salutare ,

Asa cum am promis am revenit cu analiza materialului :

1* Traseele -

Pornind de la observatiile personale simultane din punctele diferite , de la perioadele de stationare si descriererile deplasarilor a fost posibila marcarea pe harta a unor puncte posibile ale traseelor parcurse de OZN ; evident , este vb de proiectiile in planul hartii ale traiectoriilor probabile dezvoltate in spatiu-timp . Zona survolata poate fi incadrata intr un dreptunghi de 60 km /100km iar traseul posibil se dezvolta pe 500-600 km . evolutia obiectului poate fi potrivit ca o suma de variabile simultane , pentru fiecare secventa/segment de stationare-deplasare ; sa ne oprim la 3 dintre ele ; timpii miscarii ( h=intervalul miscarii , t=durata ) viteza estimata / calculata = v , direnctia de deplasare in functie de observatie ( directia = d , distanta parcursa = D ) .

* 29 martie - 30 martie
h ( 16:00- 18:00 ) , t=0 , d=est ( ST Meteo Semenic ) + h ( 18:00 - 18:30 - 18:40 ) deplasare lenta rectilinie , d = est-nord-est, v =? +h ( 18:40 - 18 :50 ) traverseaza muntii si este reperat din Tismana , t=10 min , d= vine dinpre sud-est de Tismana , D=45-50 km , v=270-300 km/ ora + h( 18:50-19:00 ) , stationar la zenitul Tismanei + h ( 19:00-19:30) , miscare variabila ( rectilinie lenta , stationar coborare in zig zag ) , d =sud-sud-est ( fata de Tg Jiu ) dispare deplasanduse + h ( 19:30-22:30) , perioada care lipseste din relatari + h ( 22:00-9:00) , stationar d=est-sud-est ( de Ciudanovita ) + h ( 9:00 - 12:00 ) , deplasare zig zag pe fondul careia are loc o micro miscare haotica  v = variabila v= medie = 10 - 20  km/ora d=sud ( de Oravita si Ciudanovita ) , d = sud vest , h = ( 12;30 - 16:00 ) , infosrmatii insuficiente + h  16:00 -18:00 , stationar d=est ( de Statia meteo Semenic ) + deplasare ferma rectilinie , t= 10 min , D=25 km , v = 150 km /ora , d=est-nord-est ( de statia meteo Semenic ) + devine stationar la zenitul St meteo Vff Tarcu pana in zorii zilei de 31 martie .

* Cazuri de determinare a altitudinii de evolutie :

Cazul 1  - 30 martie ora 10 :00 : se creaza prima situatie favorabila pt determinarea ltitudinii de evolutie a OZN ului  ; personalul tehnico administrativ al otelariei Siemens- Martin Resita observa obiectul , simultan cu martorii din Oravita ( Teofil Iorga spre nord-est sub unghi de panta de 35-40 grade ) siiudanovita ( Gh Tanase spre est-sud-est la cca 30 de grade deasupra orizontului marimea aparenta estimata 1/2 din Luna Noua la linia orizontului ) . Din intersectia pe harta a directiilor sa determinat punctul deasupra caruia se gasea Ozn ul ; din distantele masurate de la punctul de observare la punctul de intersectie si valorile unghiulirol de panta sub care a fost observat obiectul au fost calculate trei valori apropiate pentru altitudine care poate fi estimata intre 13 si 15 km deci ora H = 14+_ 1

Cazul 2 - 30 martie 18:10 : Ozn ul este stationar la zenitul St. meteo Vf Tarcu si este reperat din St meteo Caransebes ( spre sud sud est , 70 - 80 grade deasupra orizontului ) si statia meteo Semenic ( la 70-80 grade deasupra orizontului ) se obtine altitudinea H=80km .
In calcule nu sa tinut cont de curbura Pamantului si nici de diferentele de nivel dintre puntele de observare , eoarece eventualele corectii au valori neglijabile in raport cu altitudinile rezultate din calcule .

* Dimensiunea posibila a OZN ului :
 
Cazul 1 : are la baza primul caz de determinare a altitudinii si aprecierea dimensiunii aparente la 1/2 din luna noua la orizont ( 4mm , masurata pe rigla la o distanta de 0.7 m de ochi ) a rezultat lungimea de 108 m (!) .

Cazul 2 : cand se gasea la zenitul St meteo Vf Tarcu la o altitudine probabila de 80 km meteorologul Vasile Cotoi a executat 4 fotografii alea Ozn ului . Cunoscand in plus datele constructive ale aparatuluifotografic si dimensiunea maxima a obiectivului de pe clisee ( 0.08 mm - valoarea medie demasurare ) a rezultata lungimea maxima posibila de 160 m .

* Vizibilitatea :

Se pune problema determinarii distantei maxime observator- OZN de la care acesta l ar putea distinge cu ochiul liber . Raspunsul ar limpezi situatiile de disparitie prin indepartare sau alte motive . Desigur vizibilitatea depinde de o serie de factori cum ar fi calitatea vederii , claritatea atmosferei ( in functie de umiditate , particule in suspensie etc ) , pozitia obiectului in raport cu Soarele , dimensiunile obiectului etc. Admitand ca prima ipoteza claritatea pesfecta a atmosferei , atunci pt dimensiunea maxima -medie de 134 metri si puterea de separatie a ochiului uman normal ( arcul de cca 3 secunde ) rezulta distanta limita de observare de 150 km ; considerand si factorii de diminuare a vizibilitatii putem opta pt 80 - 100 km , in aceste conditii fiind explicabila disparitiei Ozn ului pt observatori dp Semenic si Vf Tarcu distantele de observare a Ozn ului depasind 100 km .

* Forma - variatii de silueta

Siluetele triunghi si trapez ne conduc la volumele de con si trunchi de con , care se exclud reciproc si atunci se poate pune intrebarea daca obiectul are geometrie variabila sau o forma speciala constanta , schimbarea siluetei realizandu se prin rotirea volumului in jurul axelor . Acceptand ipoteza formei constante sa realizat o macheta a Ozn ului care privita in pozitii diferite prezinta cele trei siluete schitate de dl inginer Gh Tanase . Poate fi descrisa ca provenind dintr un trunchi de con drept presat lateral pana ce baza mica ajunge aproape liniara , iar baza mare o elipsa mult turtita , cu generatoarele pornite din capul axei mari ale acesteia catre varful volumului devenite muchii usor rotunjite ; pe  una din fete este aplicata o carlinga pornind de la baza formata din jurul surafetei laterale a unui con cu varful prelungit pana aproape de varful machetei . Rotind macheta in jurul axei longitudinale pot fi distinse si cele trei siluete descrise de dl Gh Tanase .

* Estimarea volumului , suprafetei si greutaii OZN ului ( pam pam :)) )

Aceste caracteristici ale obiectului au putut fi calculate pe baza masuratorilor efectuate pe macheta , aceasta fiind realizata la scara 1;1000 , sa obtinut o suprafata totala de 39 000 m2 si un volum de 314 000 m3 . Greutatea a fost calculata in ipoteze ca obiectul a fost confectionat din folie de polyetilena ( 0.025 kg/m2 ) sau pt o greutate medie plina de gol plin de 100 kg / m3 au rezultat valorile de 850 kg , respectiv 31. 000 tone ( !!!! ) .

* Lumina- cromatism

Fenomenele de luminozitate - cromatism observate de martori solicita raspunsuri la intrebari privind sursele de lumina diurna/nocturna si cauzele variatiei cromatice . In cursul zilei obiectul este fie stralucitor in Soare fie argintiu intens ; afirmatiile de acest gen nu ridica semne de intrebare , obiectele metalice , din mase plastice si in general suprafetele polisate prezentand aceste caracteristici .
Odata cu largimea gamei cromatice  ( albastru - verzui , alb , portocaliu , rosu ) fenomenul devine mai interesant lumina fiind de imprumut ( reflectata ) s au proprie ( emisa ) . Culorile calde ( rosu , portocaliu ) pot proveni din lumina apusului , nuantele albastre pot proveni din transparenta obiectului ( imprumuta culorile cerului ) .
Mai important imi pare in cercarea de determinare a sursei de lumina in timpul noptii ; ca surse externe ar putea fi stelele , Luna , Soarele , luminile de la sol , luminile aeronavelor in trecele sau altor corpuri naturale s au artificiare aprinse in atmosfera etc .
Pe timpul noptii Ozn ul este mai stralucitor decat orice stea ( deci cad stelele ) , dl Iorga il vede ca un bec de 40 lumini ( deci mai stralucitor ca Luna ) , Nu au fost reperate reflectoare s au obiecte , fenomene luminoase in apropierea lui .
Am lasat la final Soarele ca sursa externa cea mai probabila data fiind puternica stralucire a obiectului ; se pune intrebarea la ce altitudine ar trebuii sa fie obiectul pt a putea fi luminat de Soare la 2:30 noaptea ( !!! ) . Din calcule a rezultat o altitudine de 1580 km (!)
In acesst caz Ozn ul ar fi stationat in Cosmos o stea mica putin stralucitoare si care nu ar fi atras atentia martorilor (!) .
O singura concluzie logica ; altitudinea de stationare a fost mult mai mica deci se gasea in conul de umbra al Pamantului , deci avea sursa proprie de lumina ...

  C am asta a fost analiza materialului prieteni , am sa mai scriu si cateva concluzii legate de caz .  Astept si de la voi ceva concluzii

   
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 07 Septembrie 2012, 19:53:31

Buna seara colegi UFOlogi am revenit pe forum pt a incerca sa postez cateva concluzii despre cazul Banat mai sus prezentat .

NOTA ** se pare ca postul cu analiza materialului pus dimineata pe forum nu a fost postat de un moderator (!!) rog daca se poate sa fie postat inaitea concluziilor pt a putea tine o linie a subiectului cat mai corecta .

Vom incercA pe baza materialului prezentat sa eliminam elementele posibile de identificare a OZN ului elemente care nu rezista contraargumentelor :

1 * elementele hipnotice/iluzii optice/alte fenomene PSI --- contraargument numarul mare de martori (!)
2 * meteorit/comata/alte obiecte cosmice aprinse in atmosfera --- contraargument perioada indelungata de stationare alrternate cu deplasari lente , haotice etc .
3 * racheta , avion , elicopter alte aparate de zbor cu motor --- contraargument ( punctul 2 este suficient )
4 * stea , Luna , Soarele --- contraargument  dimensiunile si luminozitatea din divesele perioade de observare nu corespund elementelor mentionate .
5 * balon de voiaj , dirijabil , balon de sondaj meteo , stratosferic , tetraedic -- contraargumente , baloanele de voiaj si dirijabilele evolueaza la altitudini relativ mici sunt usor de identificat si nu pot avea perioade mari de stationare fara ancoraj , baloanele meteo au dimensiuni mici nu sunt stabile si dispar repede din vedere , baloanele stratosferice tetraedice au cele mai mari sanse de a scoate din cataloagele OZN cazul Banat , au dimensiuni relativ mari ( cca 100 000 m3 ) si se pot inalta pana la 40 km altitudine . Ramane sa fie pusa in balanta pro si contra identificari cu un astfel de balon .

PRO ;
pe relatare OZN ului se intelege bombarea spre exterior a laturilor triubghiului fapt ce se poate explica prin umflarea balonului datorita diferentei de presiune dintre interior- exterior echilibrata prin rezistenta la intindere a anvelopei .
Dimensiunile aparente pe timpul noptii sunt mai mari decat cele pe zi datorita pierderii de altitudine prin racirea gazului interior ( hidrogen ) .
Plafonul de ascensiune si dimensiunile relativ mari .
In zori si la apus capata aspect de stea mai mare si mai stralucitoare ca Venus .

CONTRA ;

Stationari indelungate in straturile atmosferice cu curenti puternici ( la altitudini de peste 30 km ) . In perioada septembrie - aprilie sunt curenti permanenti de la est la vest cu viteze de 400 km/ h .
Variatiile de viteza si viteza de deplasare in interiorul unor curenti puternice si pe directie constanta .
Deplasari in zig-zag revenire pe pozitia anterioara dupa trasee lungi si complicate .
schimbari de silueta .
Aspect de stea pe timp de noapte presupune existenta unei surse proprii de lumina .
 
Lista argumentelor contra poate continua dar le consider suficiente pe cele expuse pt a respinge identificarea Ozn ului cu balon stratosferic tetraedric  .
Un ultim argument si cel mai solid il constitue observatia prin lupa teodolitului ( dispozitiv optic care mareste imaginea de cel putin 25-30 de ori ) care ar fi putut identifica fara dificultate amvelopa balonului .

Ca tot amintea un coleg despre un caz similar in Jugoslavia in 68 in acelasi timp se intampla si  la ei  un caz asemanator iar pe parcursul intregului an triunghiurile zburatoare sunt prezente pe cerul Europei de est .
Nu cred ca in acela an Romania a fost invadata de baloane stratosferice tetraedice frantuzesti ( singura tara la acea vreme producatoare ) cu comportament anormal .

Dupa parerea mea Cazul Banat poate fi inscris in catalogul Oziectelor Zburatoare Neidentificate . Voi ce spuneti ? Astept pareri .

Salve .
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: sunnyboy din 07 Septembrie 2012, 21:57:06
Nu pot sa zic mare lucru, refeitor la intrebarea "ce ziceti?" Sa nu uitam ca 1968 a fost si anul pozelor din padurea Baciu, (demonstrate ca fiind un fals, potrivit unei analize pertinente - zic eu - prezentate chiar pe acest forum), adica o perioada in care lumea a cam vazut ozeneuri... in conditiile in care eu cred ca in Romania, in acea perioada, au aparut primele informatii despre existenta in alte parti a unor obiecte zburatoare greu de identificat. Consider ca trebuie luat in considerare si acest aspect - anume ca in acea perioada am inceput sa ne uitam pe cer dupa OZN-uri!
Din cate stiu eu - poate ma insel - in 1968 a aparut in romaneste una din primele carti despre acest fenomen (cel putin prima de care am auzit eu) Frank Edwards "Farfuriile zburatoare o chestiune serioasa".
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 07 Septembrie 2012, 22:49:56
 Da asa e Sunny multi in perioada aia incepusera sa priveasca cerul in speranta unui fenomen iesit din comun , dar stii eu cred ca aici nu este cazul pt ca numarul de martori este relativ mare plus gradul lor multi fiind oameni cu carte ingineri , tehnicieni , meteorologi etc .. apoi mai este si aria mare in care a fost reperat .  Acuma na cine stie poate a fost vre un experiment aviatic al lui IVAN ca tot aveau ei remorci de prototipuri din WW2  :-D . Multe nebunii se petreceau pe la Kapustin Yar de erau si ei in floarea varstei ( anul de infiintare 1946) :) ) .
:rocket:
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: Arhanghelul din 08 Septembrie 2012, 10:47:36
Am incropit cativa vectori de observatie cu puncte de observatie si ora (intervalul orar) la care sa facut observatia... totul cu aproximatie ...

*sageata galbena ...29.03.1968;
*sageata rosie ...........30.03.2012;
*sageat albastra ......31.03.2012.

Dubioas ... este ca niste meteorologi ... dau atat de putine date (imprecise si chiar neprofesional ) ... nu tu conditi meteo(vant, nebulozitate ,etc.) lipsa de dotari pentru observati ... foarte romaneste ... :mrgreen:

P.S. Observand ca fenomenul s-a petrecut dincoace(la nord) de Dunare ... nu voi mai cauta marturi la sarbi (iugoslavi pe la 1968) ... si asa mah omoara "slavona" lor (sarba) ...
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 08 Septembrie 2012, 12:54:06

Se descurcau si ei cu ce puteau Arhanghel ( mai bine ca acum ) . Legat de harta care ai pus o aici dupa cum vezi se plimbau Cand pe la Noi cand pe la Sarbi .... probabil de asta sau raportat cazuri asemanatoare si acolo in acelasi timp .  :rocket:
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: kandaon din 08 Septembrie 2012, 21:36:35
Citat din: Arhanghelul din  08 Septembrie 2012, 10:47:36
Am incropit cativa vectori de observatie cu puncte de observatie si ora (intervalul orar) la care sa facut observatia... totul cu aproximatie ...

*sageata galbena ...29.03.1968;
*sageata rosie ...........30.03.2012;
*sageat albastra ......31.03.2012.

Dubioas ... este ca niste meteorologi ... dau atat de putine date (imprecise si chiar neprofesional ) ... nu tu conditi meteo(vant, nebulozitate ,etc.) lipsa de dotari pentru observati ... foarte romaneste ... :mrgreen:

P.S. Observand ca fenomenul s-a petrecut dincoace(la nord) de Dunare ... nu voi mai cauta marturi la sarbi (iugoslavi pe la 1968) ... si asa mah omoara "slavona" lor (sarba) ...

Interesant materialul adus in discutie de colegul "andreimra", si acum si legat si de ce spunea colegul Xanadron (si topicul cu "cine zboara pe cerul Patriei") si de harta postata de colegul Arhanghelul.

Din ce am citit, si exista sigur si pe net daca nu toata stenograma, macar parti din discutiile dintre Ceausescu si Tito, Ceausescu (si Bodnaras) ii spuneau lui Tito ca in cazul in care vom fi atacati si luptele merg rau pentru noi, sa ne retragem in Iugoslavia.

Tito raspundea ca ei asigura "spatele" si ca vom avea frontiera dinspre ei asigurata, dar ca nu poate fi de acord ca armata noastra, in caz de retragere, sa intre inarmata in Iugoslavia, pentru ca rusii i-ar fi luat la rand si pe ei, considerand ca ne ajuta pe fata.

Uitandu-ma la harta postata, si la ce s-a spus despre unde s-au observat acele aparitii, vedem ca aceasetea s-au semnalat in special in Banat, (mai ales muntii dinspre frontiera cu sarbii), cu extensii spre Bucuresti (capitala tarii) sau Ploiesti (centrul petro-chimic) si Cluj (centrul Ardealului, de unde se putea controla si frontiera spre Ungaria si cea de nord dinspre Maramures spre URSS).
E interesant de stiut daca a fost ceva si in Moldova sau Dobrogea.

Oricum, daca ar fi sa dau frau liber imaginatiei, si sa speculez la greu, as putea spune ca acele OZN-uri ar fi fost ale noastre, baza lor fiind in muntii din zona Banat-Caras-Severin, in apropierea frontierei cu Serbia, singura dinspre care nu puteau veni inamici.

Ele ar fi avut baza principala de redislocare acolo pentru ca era cel mai protejat loc in cazul unor  posibile atacuri ale aviatiei sau rachetelor sovietice, si era locul unde trupele terestre de invazie ar fi ajuns cel mai tarziu.
Asadar avand baza acolo puteau sprijini trupele noastre terestre, fiind mai greu de ajuns si de lovit de inamic.

Cum spunea colegul Xanadron legat de ce a vazut el la acea data in zona Bucuresti-Ploiesti, unele e posibil sa fi avut ca sarcina protectia din aer a capitalei si a rafinariilor din zona Ploiesti.

Altele ar fi fost dislocate in zona Ardealului, si au fost vazute la Cluj. Si locul ala era bine ales, pentru ca trupele terestre inamice (sovietice) ar fi trebuit sa treaca prima data Carpatii pentru a ajunge in podisul transilvan (ceea ce nu era usor, odata pentru ca aveam trupe de vanatori de munte foarte bune si odata pentru ca terenul insusi nu permite manevre masive cu tancuri, blindate etc.). Iar ungurii singuri nu prea erau in stare de mare lucru, cu atat mai putin sa treaca rapid de linia Apusenilor.

Mai exista varianta sa fi fost ale altora, adica ale americanilor sa zicem, ceea ce ma indoiesc insa  (desi nu este total exclus este insa foarte greu de crezut din mai multe motive).

O alta varianta ar fi cea extraterestra, ceea ce ar fi un pic ciudat ca si moment al aparitiei si ca frecventa.

Varianta secundara cumva (si cea mai SF  :-D :mrgreen: :fullmoon:), aici, ar fi ca sunt ale rom^nilor dintr-un univers paralel, unde Coanda al lor a construit avionul cu reactie in Romania in 1910 si apoi aerodina in 1932, tot in Romania "paralela", astfel in cat in 1968 al lor aveau deja "farfurii zburatoare" facute dupa principiile de propulsie ale lui Tesla al lor si construite de Coanda la uzinele IAR ale lor.

Ei au intrat aici prin portalul cautat de domnul Rudan, dupa ce au fost contactati de agentii lor inflitrati aici, sau cine stie de cine de la noi. :-D

Ori desigur, puteau fi un fenomen terestru neidentificat pana in prezent, sa nu para ca am o imaginatie mult prea bogata  :-D
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 09 Septembrie 2012, 12:16:51
 Salut Kandaon , tare aia cu stenograma daca o gasesti pune si tu link ul cu stenograma chiar sunt curios ce scrie acolo  :-D cat despre caz eu sunt de parere ca a fost un experiment super secret din URSS , nu cred sa fi fost ceva de natura extraterestra si cu atat mai mult de natura naturala .  Dupa cum se stie prin Polonia exista o baza secreta care se ocupa cu un super proiect denumit The Bell ( inceput ca project Rise , Wunderwaffe de catre Nemti pre;uat de Rusi si in acelasi timp si de Americani ) , deci poate fi si o testare a draciei  , si unde se poate face o testare decat in zona in care gradul de opresie conunista era ridicat si lipsa interesului fata de necunoscut era relativ mic ( tarile din Est )

Eu raman la ideia ca a fost un experiment .
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: kandaon din 09 Septembrie 2012, 22:29:22
Citat din: andreimra din  09 Septembrie 2012, 12:16:51
Salut Kandaon , tare aia cu stenograma daca o gasesti pune si tu link ul cu stenograma chiar sunt curios ce scrie acolo  :-D cat despre caz eu sunt de parere ca a fost un experiment super secret din URSS , nu cred sa fi fost ceva de natura extraterestra si cu atat mai mult de natura naturala .  Dupa cum se stie prin Polonia exista o baza secreta care se ocupa cu un super proiect denumit The Bell ( inceput ca project Rise , Wunderwaffe de catre Nemti pre;uat de Rusi si in acelasi timp si de Americani ) , deci poate fi si o testare a draciei  , si unde se poate face o testare decat in zona in care gradul de opresie conunista era ridicat si lipsa interesului fata de necunoscut era relativ mic ( tarile din Est )

Eu raman la ideia ca a fost un experiment .

Aici e ceva legat de ea, eu am citit discutia asta acum detui ani, intr-un Magazin Istoric parca, pe cand mai exista si pe cand mai citeam si eu carti si reviste hehe

http://www.ioanscurtu.ro/ceausescu-catre-tito-suntem-hotarati-sa-aparam-independenta-tarii/ (http://www.ioanscurtu.ro/ceausescu-catre-tito-suntem-hotarati-sa-aparam-independenta-tarii/)

Cateva chestii mai interesante (sau chiar ciudate) de acolo:

"Ceausescu:................................In ce priveste eventualitatea unei interventii din partea lor, noi am luat hotarârea unanima, a întregului Comitet Central, de a respinge cu armele orice încercare de patrundere pe teritoriul tarii noastre. Ne dam seama ca raportul de forte nu e chiar egal, sa zic asa. Dar consideram ca nu exista alta posibilitate, daca se va ajunge acolo."

"Bodnaras:
Noi credem ca lor trebuie sa le fie clar ca în cazul unei încercari similare cu Cehoslovacia, noi vom lupta cu arma în mâna. Ceea ce nu a fost cazul în Cehoslovacia.
Ceausescu:
In popor este un spirit unanim în acest domeniu. Iata, tovarase Tito, punctul nostru de vedere."

"Bodnaras:
Fata de felul cum s-a procedat în Cehoslovacia, noi nu excludem sa se procedeze si la noi peste noapte. Aventura e aventura. Hotarârea noastra e clara, asa cum tovarasul Ceausescu a expus-o: luptam cu arma în mâna. Imi pare bine ca am auzit ca si hotarârea dv. e aceeasi... In cazul unui atac asupra României, trei frontiere vor fi atacate. Nu avem decât un flanc deschis cu Iugoslavia.
Tito:
Poate sa fie spatele frontului la noi."

""Bodnaras:
Noi vom face tot posibilul ca acest flanc sa fie deschis cu toate mijloacele noastre. Avem în vedere sectorul Timisoara-Turnu Severin. Si daca lucrurile se pot petrece pe neprevazute, noi vrem sa cunoastem daca putem conta pe concursul dv. ca acest coridor sa ramâna deschis si sa fie aparat.
Tito:
In ce sens sa fie aparat acest coridor?
Bodnaras:
In cazul ca se va ajunge la aceasta, nu stiu daca ei se vor opri pe teritoriul român. Noi dispunem de forte care se vor opune pe teritoriul nostru. Noua ne e teama de o actiune care sa cuprinda si teritoriul Iugoslaviei, sa încerce prin surprindere.
Tito:
Noi nu vom permite asa ceva. V-ati convins ca si noi suntem vizati.
Ceausescu:
Aceasta e problema. Deci dorim ca la aceasta discutie sa avem asigurata legatura cu dv. pentru ca pâna la urma e singura cale sa ne aprovizionam cu armament, cu mijloace de lupta si cu ajutoare.
Tito:
E bine.""

""Tito:
Aici aveti spatele frontului. Acum e alta problema: problema daca va strâmtoreaza pe dv. si veti trece frontul în Iugoslavia, cu echipament militar cu tot. Daca veti veni cu echipament militar, aici nu veti mai putea opune rezistenta. Aici noi vom opune rezistenta. Atunci va vom accepta ca militari, însa armamentul pe care îl aveti va trebui lasat. Ma întelegeti ce am în vedere, ca U.R.S.S. sa nu ne atace si pe noi. Sa nu-i dam pretext.
Bodnaras:
Cel mai probabil e ca va trebui sa luptam împreuna.
Tito:
Asta e alta treaba.
Bodnaras:
Noi nu vrem sa parasim teritoriul national, noi vom lupta. Coridorul nu e pentru retragerea noastra.""

""Totusi, serviciile de informatii occidentale supravegheau respectivele miscari de trupe si stirea a ajuns rapid la presedintele Johnson. Acesta se afla la ranch-ul sau din Texas si l-a chemat urgent pe Rusk. Când am ajuns la el, Rusk avea pregatit un mesaj pentru guvernul sovietic, care s-a dovedit destul de impulsiv.
"In numele omenirii – a spus el – va cerem sa nu invadati România, întrucât consecintele vor fi imposibil de prevazut.""

Pare destul de clar ca Romania considera zona aia unde s-au observat cele mai multe aparitii (Banat-Caras-Severin) ca importanta pentru ca pe de o parte era cea mai sigura (nu puteam fi atacati din directia aia) si pentru ca puteam primi ajutor material pe acolo (cel mai probabil arme de la americani/NATO).
Muntii asigurau protectia ideala pentru niste baze, mai ales daca "OZN'-urile aveau decolare si aterizare verticala.

De acolo puteau pleca sa asigure acoperirea aeriana a trupelor noastre, a capitalei sau a altor zone strategice (Ploiestiul cu rafinariile de acolo). O alta zona de dislocare putea fi podisul transilvan, inconjurat de munti si unde inamicul putea patrunde iarasi cu greutate si putea fi observat cu mult inainte.

Ce e cumva ciudat dupa mine e afirmatia presedintelui american, aia din mesajul catre guvernul sovietic, ""In numele omenirii va cerem sa nu invadati România, întrucât consecintele vor fi imposibil de prevazut"".

Astea sunt cuvinte foarte mari, daca insasi soarta omenirii era in joc in cazul unui atac al URSS impotriva Romaniei. Si nu cred ca americanii sau NATO ar fi atacat Pactul de la Varsovia ca reactie la asta, mai ales ca americanii erau infundati si aveau probleme chiar mari in Vietnam la acea data iar din Europa nu vad ce tari ar fi putut sa ne ajute la modul serios (cu trupe adica).

Rusii nu s-au dat in laturi sa atace China in 1969 si sa o ameninte cu arme nucleare, iar chinezii declarasera inainte ca ne vor ajuta in caz de conflict. Asta plus o posibila rezistenta a noastra ar fi complicat mult lucrurile pentru sovietici dar nu cred ca ar fi pus in balanta soarta omenirii cum spunea presedintele american.

Chinezii aveau deja arma nucleara, de doar 4 ani insa, si nu aveau inca rachete si nici chiar avioane, si nici destule bombe, sa ameninte serios URSS-ul cu distrugerea.
Daca insa aveau unii un mijloc de transport mai eficient (sa zicem niste OZN-uri) pentru bombele lor, Moscova putea sa fie in mare pericol, iar apoi rusii incepeau sa lanseze rachete in toate directiile si lucruile puteau sa o ia razna rau de tot.

Sigur, recunosc ca am o imaginatie foarte bogata uneori.

Cat despre "clopotul" german, colegul Xanadron poate sa-ti explice mai multe, inclusiv ce crede Joseph Farrell, un scriitor serios si deloc cazut in latura "senzationalului cu orice pret".
Din ce am citit si eu pe la el, a fost un singur "clopot" si ala ar fi fost luat de cel ce conducea cercetarile (un general SS, am uita numele) si dus a fost, nimeni nu stie sigur ce s-a intamplat cu "Clopotul" si chiar cu generalul ala (sunt mai multe variante cum ar fi murit, oricum nu i-ar fi gasit nimeni trupul).

Cel mai probabil a ajuns la americani, care erau mai mai sa-l piarda si ei, deci era inca in teste la 20 de ani dupa razboi (si cu trei ani inainte de incidentele astea de le discutam noi)

http://en.wikipedia.org/wiki/Kecksburg_UFO_incident (http://en.wikipedia.org/wiki/Kecksburg_UFO_incident)

Parca tot la Farrell am citit ca asta ar fi fost motivul real pentru care varful de lance al armatei americane, armata lui Patton, a cotit-o brusc spre Cehoslovacia in loc sa intre in Germania si sa se indrepte spre Berlin.
Asta spre uluirea (si neplacerea) sovieticilor, care stiau ca se intelesesera deja cu vesticii despre cine ce teritorii si sfera de influenta va lua in Europa. Iar Cehoslovacia era in sfera lor, intra in teritoriile ce trebuiau "eliberate" de Armata Rosie.

Ce nu ar fi stiut ei era ca neamtul care comanda cercetarile alea secrete, inclusiv "clopotul", isi avea cartierul general la Praga, si posibil dusese acolo si "clopotul". Probabil i-a contactat pe americani si le-a spus despre ce e vorba, cerand in schimb imunitate si cine stie ce alte chestii.

Asa ca armata lui Patton a facut un ocol pana in Cehia pentru a-l recupera cu tot cu cercetarile lui, inainte ca sovieticii sa ajunga primii acolo.
Rusii saracii au facut scandal, sa nu intre americanii in Praga sa o elibereze, pentru ei era important sa isi treaca ei succesul asta in palmares si sa dea bine in ochii viitorilor "eliberati" si bagati apoi sub pulpana URSS.

Patton s-a oprit la portile Pragai si apoi a facut cale intoarsa, dar posibil sa nu fi plecat cu mana goala si interesul americanilor sa fi fost altul de fapt. Mai ales ca americanii (si britanicii) erau in pozitia de a ajunge primii la Berlin (mai ales daca nu stateau dupa Patton si armata lui de tancuri ajunsa pe langa Praga) si a incheia razboiul cu o victorie spectaculoasa in chiar inima Reichului.

Insa se pare ca pragmatismul lor proverbial a iesit la suprafata si de data asta, si le-au lasat rusilor satisfactia istorica de a cuceri capitala inamicului sau de a-si trece in palmares cat mai multe capitale eliberate, si s-au axat pe chestii ce ii puteau ajuta practic mult mai mult in viitor.

Lui Patton i se umflasera muschii insa, si vroia sa-i ia la rand pe sovieticii (aliat cu trupele SS despre care zicea sa fie reinarmate), impresionat poate si de ce vazuse la generalul ala SS si animat si de anticomunism (cum erau multi din generalii americani).

Asa ca a patit un accident destul de ciudat si a murit la scurt timp dupa, poate si pentru ca devenise incomod pentru unii si stia si prea multe.

Scuze pentru offtopic, m-am cam luat cu vorba si am sarit de la una la alta
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: sunnyboy din 09 Septembrie 2012, 23:03:32
Da, mi se pare foarte interesanta integrarea fenomenului OZN din Banat si a celorlalte din acea perioada in contextul politic al anului respectiv! Multumesc andreimra, Arhanghelul si  kandaon pentru informatii, pentru deschidere si pentru felul in care faceti legaturi intre fapte aparent disociate! Dau o bere cand veniti la Cluj!
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: Xanadron din 09 Septembrie 2012, 23:44:23
"Cazul Banat" fiind nu doar extrem de interesant, ci si f. bine documentat de catre colegul andreimra (plus comentat la fel de cuprinzator de alti colegi), nu ma pot abtine sa nu-mi mai dau si eu c-o parere-doua prin zona.

1. Subscriu 100% la ideea ca poate fi inscris in "catalogul observatiilor credibile de Obiecte Zburatoare Neidentificate". :ufo:
2. Chiar daca absolut orice-i posibil in domeniul asta atit de nebulos (inca), inclin sa NU cred insa c-ar fi fost vorba de un "simplu" experiment (ET sau IT) - incluzind aici "clopotul" nazist, caruia n-am avut din pacate timp sa-i dedic un topic separat (desi o scurta cautare imi spune c-am postat pina acum de sapte ori pe tema lui).
Ca de pilda aici: http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3714.msg62885.html#msg62885 (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3714.msg62885.html#msg62885)
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3384.msg55982.html#msg55982 (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3384.msg55982.html#msg55982)

Inepuizabila tema a conexiunilor asa-zisilor invinsi din WW-II cu Cabala sforarilor actuali >:D e tentanta si fiindca apar noi surse ce sustin veridicitatea implicarii lui Walter Gerlach (premiu Nobel in 1944 pentru descoperirea spinului electronului impreuna cu Stern in 1922) in proiectul cu atitea denumiri (Die Glocke-Der Laternenträger (Prometheus)-Kronos (Saturn)) - proiect mutat de la Breslau la Neumarkt, apoi linga Frankfurt/Main - deloc strain nici de misterioasa "Charite-Anlage" care oprea motoarele avioanelor aliate p-o raza de 16 km - si in final la Schlesische Wekstätten dr Fűrstenau (castelul Furstenstein), nu departe de situl principal al "utilajului" nazist, situat la mina Wenceslas de linga fostul orasel  Ludwigsdorf (acum Ludwikowize) - v. Igor Witkowski - google it, please).

...Si totusi, singura conexiune postbelica cu "The Nazi Bell = Die Glocke" continui deci sa cred ca ramine clasicul caz Kecksburg din SUA (1965) legat evident de cunoscuta operatiune "Paperclip".
Dac-ar fi sa mergem pina la capat cu demantelarea "regiei perverse" a asa-zisului Razboi Rece (si conectind la tot teatrul asta global ipoteza nu tocmai respectatelor tratate secrete Bormann/aliati din '56-57), se poate specula totusi si pe varianta unui "semnal nazist" de atentionare a sforarilor NWO contra interventiei sovietice-n Romanica anului '68. :roll:

Evident ca se poate emite si... aparent aberanta ipoteza a interventiei unei "Protectii de Foarte Sus" :star: a tzarii asteia atit de chinuite - o protectie de nimeni ceruta la nivel de trecatoare tratate militare, aparente diviziuni sociale etc (si nici atit de catre Nea Nicu ori Bodnaras/Bodnarenko).
Desi ceva "nu rimeaza" :roll: parca nici cu varianta asta, in ciuda unor detalii favorabil interpretabile din avertismentul realmente straniu al ex-presedintelui Lyndon Johnson adresat sovieticilor.

...Cam prea cinamareza :-D deci varianta lui Zalmoxis tragind de  maneta Potopului din celebrele tuneluri intracarpatice in cazul invadarii Romaniei - zic asta fiindca "invadati" sintem de vreo doua decenii si nimeni nu pare sa miste vreun deget macar. :|
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 10 Septembrie 2012, 00:26:32
  :-)He he , ma bucur sa vad ca ne am animat asa toti cu postarea asta intradevar cazul este extrem de interesant si merita puricat la sange , cat despre socierile cu diferite fapte petrecute in perioada aia pe plan politico militar cred ca sunt multe enigme de deslusit care au legatura directa extrem de importanta cu fenomenul OZN (!)

Ms de link Kandaon foarte interesante discutiile chiar nu stiu cum de mi au scapat  :?

Sunnyboy cu cea mai mare placere cand ajung prin Cluj tragem o bere si impartasim conceptia despre ,,inevitabil" :)))  frumos ar fi sa se reia cercurile alea de dezbateri cum erau odata pe vremea raposatului ;)

Xanadron chiar ar merita sa facem un topic despre clopotul nazist una peste alta isi merita locul lui in istoria enigmelor Ozenistice .

 

Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: prodcomb din 10 Septembrie 2012, 09:27:59
A.S.F.A.N. ROMANIA nu are acest caz in arhivele de pe situl lor.
Oare de ce ?
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: Xanadron din 10 Septembrie 2012, 11:29:14
Citat din: prodcomb din  10 Septembrie 2012, 09:27:59
A.S.F.A.N. ROMANIA nu are acest caz in arhivele de pe situl lor.
Oare de ce ?
Probabil fiindca ASFAN se ocupa indeosebi de cazurile documentate de membrii lor (ca si alte organizatii).
Multe date interesante dispar insa pur si simplu de pe tarlaua netului mereu schimbatoare -  sterse voluntar sau doar "dizolvate" treptat in timp, paralel cu dinamica normala cumva a schimbarilor de domenii/adrese/IP-uri/servere etc.

In treacat doar pomenesc fosta existentza pe net a unor marturii (chiar daca succinte) ce sustineau observatia mea clara din august 1968 - doar pina acum citiva ani insa. :| Acelasi fenomen poate fi constatat si-n alte cazuri.
Inca ma chinui de pilda - desi tardiv cred - sa redescopar pe undeva o filmare absolut veridica din arhivele SS cu OZN-urile naziste. :ufo: Pelicula vinduta vesticilor de KGB-istii fomisti p-atunci, avind durata de vreo 10 minute, facuta-n Antarctica prin 1944 si prezentata prin 1994-95 de studioul teritorial TVR Cluj - epoca-n care CGI-urile tip "IRON SKY" sau "SKINNY BOB" :-) nu erau deloc fezabile. 
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: prodcomb din 10 Septembrie 2012, 11:44:20
Citat din: andreimra din  07 Septembrie 2012, 13:59:42
* Dimensiunea posibila a OZN ului :
 
Cazul 1 : are la baza primul caz de determinare a altitudinii si aprecierea dimensiunii aparente la 1/2 din luna noua la orizont ( 4mm , masurata pe rigla la o distanta de 0.7 m de ochi ) a rezultat lungimea de 108 m (!) .

Cazul 2 : cand se gasea la zenitul St meteo Vf Tarcu la o altitudine probabila de 80 km meteorologul Vasile Cotoi a executat 4 fotografii alea Ozn ului . Cunoscand in plus datele constructive ale aparatuluifotografic si dimensiunea maxima a obiectivului de pe clisee ( 0.08 mm - valoarea medie demasurare ) a rezultata lungimea maxima posibila de 160 m .

* Vizibilitatea :

Se pune problema determinarii distantei maxime observator- OZN de la care acesta l ar putea distinge cu ochiul liber . Raspunsul ar limpezi situatiile de disparitie prin indepartare sau alte motive . Desigur vizibilitatea depinde de o serie de factori cum ar fi calitatea vederii , claritatea atmosferei ( in functie de umiditate , particule in suspensie etc ) , pozitia obiectului in raport cu Soarele , dimensiunile obiectului etc. Admitand ca prima ipoteza claritatea pesfecta a atmosferei , atunci pt dimensiunea maxima -medie de 134 metri si puterea de separatie a ochiului uman normal ( arcul de cca 3 secunde ) rezulta distanta limita de observare de 150 km ; considerand si factorii de diminuare a vizibilitatii putem opta pt 80 - 100 km , in aceste conditii fiind explicabila disparitiei Ozn ului pt observatori dp Semenic si Vf Tarcu distantele de observare a Ozn ului depasind 100 km .


Două observaţii:
- diametrul unghiular al Lunii la orizont este acelaşi ca cel de la zenit; pentru 1/4 grade de arc rezultă că 4mm trebuie să fie la 91,7cm şi nu la 70cm;
-puterea de separaţie a ochiului uman normal este 1' (un minut de arc-"minutul limită") şi nu 3" (trei secunde de arc).
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 10 Septembrie 2012, 12:49:08
 Salutare ,

Dupa mai multe cercetari se pare ca obiectul a continuat sa se arate in toamna aceluiasi an dar de data asta pe cerul Transilvaniei , am sa postez mai jos cateva scrisori trimise scriitorului si ozenologului Ion Hobana  si pf Dan Mihailescu :

Abuseanu Augustin / Medias :

,, Sunt de profesie inginer mecani cu specialitatea in cinstructii aeronautice , absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti si am avut prilejiul sa lucrez timp de cativa ani in specialitate .... Completez ca straniul obiect de forma piramidala de dimensiuni foarte mari cu invelis transparent , iradiind un puternic flux luminos , a fost observat in seara de 19 septembrie 1968 si in localitatile Teius , Blaj, Tarnaveni , Dumbraveni si Sighisoara . Eu l am observat la Medias incepand cu orele 18:00 si pana la 18:15 cand a fost acoperit de nori"

Bajun / Turda ;

,, In legatura cu obiectul triunghiular aparut in data de 19 septembrie deasupra orasului Turda in jurul orelor 17:50 - 18:00 relatez urmatoarele ; obiectul a aparut si a fost fotografiat cu un aparat Exa , folosind inca un teleobiectiv de 22 cm . Cerul a fost acoperit pe o parte cu nori .
Mentionez ca culoarea acestui obiect a fost albastru deschs dar dupa parerea mea nu era de culoare metalica si nici zborul ei nu actiona ca o forta motrica , mai mult isi schimba directia in raport cu directia curentilor de aer . Dupa parerea mea distanta de la sol la el era de cca 1800-2000 metri iar dimensiunea dupa ochi de circa 60-70 cm . "

Ciambur Dan / Fagaras ;

,, In ziua de 19 septembrie 1968 incepand cu orele 18:50 am observat pe bolta cereasca in partea de nord vest a orasului Fagaras cam la 40 de grade de orizontala un obiect luminos . Afara inca nu se intunecase privind cu ochiul liber parea planeta Venus in perioada de dinainte sau dupa conjuctia cu Soarele sau chiar mai mare . Obiectul a stationat 10 minute timp in care l am observat .
  Tin sa mentionez ca se vedea numai lumina emisa de obiect nu si corpul ce o emitea . Fiind in posesia unei lunete de productie Japoneza (40x) am privit obiectul si imi parea ca un trapez/colopot (!) . Conturul se vedea precis cu exceptia partii de sus , datorita constructiei lunetei aureola ce o inconjura nu se mai vedea . Obiectul era de un rosu destul de viu .
Catre sfarsitul evolutiei obiectul a inceput sa piarda din luminozitate si dimensiuni iar in cele din urma a disparut in urma unei deplasari .
Obiectul a fost vazut de o multime de cetateni ai orasului Fagaras si al comunelor din apropiere . De altfel a fost reperat si de lucratorii statiei meteo Fagaras care au confirmat faptul la emisiunea locala si statiei radio Fagaras (! )  . Dansii afirma ca obiectul a aprarut de la ora 18:00 si sa deplasat pe bolta cereasca pana la locul mentionat de mine .
Toti acesti locuitori sustin ca se afla la 7km inaltime dar eu cred ca se pozitiona mult mai sus . "

Ciambur Dan  / Fagaras ;

,, Am fost de doua ori la statia meteo Fagaras , am stat de vb cu seful statiei cerandu i date despre starea vremii in ziua de 19 septembrie 1968 cat si parerea dumnealui despre obiect .  Reproduc mai jos observatia culoeasa din catalogul statiei meteo cu privire la obiect : ,, Un corp luminos oval vazut la orele 18:30 in directia nord-nord-vest . L a ora 18:55 si a schimbat culoarea in rosu in alburiu . Inaltimea 7000 m " .
Tin sa precizez ca din cauza unei luminozitati foarte puternice nu se putea vedea forma obiectului cu ochiul liber . Lucratorii de la statia meteo nu dispuneau de nici un aparat optic (!) .
Vantul batea dinspre vest-nord-vest cu 8m/sec ; 6/10 din cer era acoperit de nori inferiori ( 100-1200m ) norii se deplasau inspre est cu o viteza mai mare ca viteza vantului langa sol , claritate foarte buna . Obiectul se deplasa incet de la est spre vest si sa oprit in directia nord nord vest a orasului . La inceput sa deplasat cu  axa mare a ovalului pe orizontala iar dupa ce a oprit a luat pozitie verticala . Imediat dupa aparitie obiectul avea merimea unei farfurioare de ceai ca la ora 18:55 sa se reduca destul de mult . La ora 19:10 numai cu mare atentie se mai putea observa .
Obiectul a mai fost observat la Dumbraveni pe la aceiasi ora .
Seful statiei meteo Fagarasi a spus ca obiectul ar fi fost vazut si de alta statie meteo , insa nu e sigur . Cei de la statie au afirmat categoric ca nu este vb de un balon , obiectul deplasandu se in sens contrar norilor , avea o stralucire foarte puternica dar nu au mentionat ce ar putea fi acest obiect . "

Chironici Radu / Fagarasi :

,, In ziua de 19 septembrie ora 18:00 s a observat deasupra orasului nostru pe directia nord-est un corp ceresc neobisnuit in forma ovala cu o tesitura in partea de jos c am in forma aceasta ( urmeaza un mic desen o elipsa orizontala turtita raportul axelor 1;6 in partea de jos la mijloc avand o excrescenta semirotunda de marimea a 1/2 din axa mica a eliptei ) , diametru aparent fiind de cca 30-35 cm , cu o luminozitate mare alb incandescenta . Timp de 60 min cat ne am uitat la ea toti cetatenii care se aflau pe strada aceasta nu si a schimbat forma dimensiunea si luminozitatea si a ramas perfect imobil .
Dupa cca 60 min a inceput sa isi schimbe culoarea devenind roz iar apoi de un rosu mat ( aceasta in jurul orei 19:00 cand incepuse sa se intunece ) . Dupa aproximativ 15 minute sa indepartat deodata pe verticala si orizontala facand un unghi de 30-40 de grade cu verticala si a ramas in acea pozitie ca o mica stea foarte stralucitoare .
Pana la orele 20:00 a ramas asa . Mai mentionez inaite de a se deplasa a facut cateva miscari stanga dreapta foarte mici , dupa care a inceput sa se inalte foarte repede .
Acest lucru a fost vazut de sute de cetateni care se oprisera in grupuri si discutau ca este o farfurie zburatoare .
Sotia mea sustine ca in timo ce eu vb cu copiii a vazut mici fulgere intrand si iesind di acest corp , timp de cateva secunde . "

Cusmir Anatolie / Cluj

,, In ziua de 19 septembrie pe la orele 18:00 atat cei din casa noastra cat si vecini si munlti oraseni am observat ceva luminos pe cer . Sesizat fiind de fica mea ( profesoara ) ca pe cer se afla o farfurie am iesit si eu observand ceva luminos chiar foarte luminos avand forma unui triunghi s au con . Directia est-sud-est inaltimea 30-40 grade deasupra orizontului , marimea nu o puteam aprecia din cauza distantei . Obiectul mentinanduse in acelasi loc am luat binoclul si am putut remarca forma obiectului care era cea a unei sfere in care intra o linie foarte groasa ( in schita este descris de forma unei arfurioare de cafea  pe  care se afla o tigare orientata spre centru jumatate in interior jumatate afara . ) . Ulterior am aflat ca obiectul a fost vazut si de ginerele meu de la orele 17:00 , nu mi pot permite sa apreciez nici distanta la care se afla nici marimea obiectului . Daca era un balon cu nacela aceasta ar fi atarnat in jos si nu ridicat in sus la 75-80 grade . Sunt in varsta am 59 de ani a fost ofiter artilerie am vazut baloane si Zeppeline si sonde etc ; lumea spune ca sunt sanatos la cap . "

Glatzr Wilhelm / Medias :

,, In ziua de 19 septembrie am observat un obieect care arata la prima vedere cu un balon . uitandu ma mai atent mi s a parut un triunghi cu colturi rotunjite  , am intalnit un gruo de tineri care priveau spre cer cu un binoclu , i am rugat sa imi imprumute si mie binoclul ... Am observat astfel clar conturul unui clopot ( ! ) in pozitie inclinata care avea o stralucire intensa alb argintiu . Am mai observat o pendulare usoara a obiectului , deasemenea tot timpul cat l am observat obiectul a ramas in acesali punct . Pe la orele 19:00 au aparut norii si nu sa mai putut observa obiectul . "

Jucan Antita / Cluj :

,, Eram in jurul orei 18:00 statea la nemiscat la mare inaltime si avea o forma conica s au mai precis de piramida . Obiectul iradia o lumina multicolora predominand culorile rosu galben si albastrui iar uneori devenea argintiu . Persoane diferite mi au declarat ca l au vazut si in timpul noptii . Ozn ul statea nemiscat desi la inaltimea la care se afla cca 10 000 metri ar fi fost tarat de vant orice aparat de zbor obisnit . Observatorul meteo din Cluj a publicat un comunicat in care rcunoaste ca nu este vb de un balon sonda . "

Keleti Alexandru / Cluj :

,, L am vazut si eu cu ochiul liber precum si cu un binoclu in ziua de 19 septembrie orele 16:45 si pana la orele 18:20 cand norii au intunecat complet vizibilitatea , Era luminat puternic din exterior si parca era un cristal multicolor extrem de clar . Caforma exterioara era ca un triunghi mai bine zis o piramida care a schimbat insa in mai multe randuri pozitia in sensul ca varful ei nu era mereu in aceiasi pozitie .  Cu toate ca in timpul aparitiei nori  intunecati erau goniti cu viteza mare dinspre vest catre est obiectul a ramas nemiscat in spatiu . "

Peligrad Dumitru / Cluj :

,, La intrebarea daca obiectul stralucitor de forma conica poate fi o radiosonda ibisnuita lansat zilnic zilnic la observatorul aerologic , raspund negativ . Considerentele pe care ma bazez sunt urmatoarele : radiosonda respectiva care efectuaza observatii in atmosfera asupra temperaturii , umezelii si presiunii aerului este suspendata de un balon de cauciuc umplut cu hidrogen cu o voteza ascensionala de 350 m / minut . Acest balon este purtat de vant si in directie orizontala putand atinge inaltimi de 20 - 30 km .  In ziua amintita la inaltimi de 8000 - 9000 m la care sa presupus a fi obiectul taria vantului a atins 72-86 km / h iar directia predominanta a atins vest sud vest . In aceste conditii balonul dispare repede din raza vizuala , ori acest obiect a fost zarit de la orele 15:30 la 19 :15 deplasandu se usor spre nord-vest deci contrar curentului general de la 9000 m . Alti observatori au evaluat inaltimea la cca 15- 20 km . In acest caz identificarea obiectului ca radiosonda ar fi oarecum neverosimila deoarece vantul in stratosfera inferioara este mai slab decat sub tropopauza si nu poate fi zarita cu ochiul liber . "
dl Peligrad era meteorolog principal la CPT Cluj .

Russu Coriolan / Turda

,, In ziua de 19 septembrie am vazut in directia turnului bisericii reformate un obiect triunghiular , cu capul ascutit spre Cluj .  Era ora 17:00 am privit mult si dupa ce am vazut ca nu dispare am luat un binoclu sportiv si am privit di nou si indelungat . Am vazut obiectul ; parea sa fie incadrat de sarma (!) varf ascutit triunghiular , in spate forma de cerc . In interior o banda luminoasa ca de tub ( fluorescenta ? ! ) . "

Schuster Peter / Medias :

,, In ziua de 19 septembrie in jurul orei 17:30 a fost observat un obiect foarte luminos la nord nord est de Medias la un unghi de cca 65 grade . Obiectul a fost vazut venind din est spre vest cu o viteza relativ mare schimbandusi directia spre nord-est.
A luat inaltine si in jurul orei 17 : 35 sa oprit si a ramas nemiscat cca 1/2 ora dupa care a inceput sa se deplaseze spre est .
Aceasta deplasare sa putut observa foarte greu . La ora 19:13 a fost acoperit de nori si disparitia lui na mai fost observata . Observatia sa facut prin binoclu si din schita domnului Peter reies urmatoarele : un fel de trapez isoscel cu baza mica in jos , baza mare in arc de cerc si colturile adiacente rotunjite , de baza mica este atasat un dreptunghi ca o nacela , un altul mai mic gasindu se pe latura din stanga jumatate intrat in figura .  In colturile rotunjite sunt 2 cercuri ce reprezinta zonele luminoasa , un altul la nacela ca trei mingi asezate una lanaga alta . Pornind de la nacela catre partea de sus se dezvolata un evantai de dungi mai intunecate . Obiectul avea trei zone de nuante dferite care se schimbat alternativ .
In acelasi timp a fost si observatia de la Sighisoara , dupa parerea noastra este vb de o altitudine de 100 000 m ( !! ) . Afirmam asta pt ca a fost vazut din toate localitatile in aceiasi directie . "

Xantus Ioan / Cluj

,, Obiectul a fost vazut de mine cu ajutorul telescopului astronomic personal incepand cu aparitia farfuriei zburatoare la ora 16:30 . Sa vazut foarte frumos ca intregul obiect era confectionat dintr un material plastic alb semitransparent . Reflecta lumina soarelui si avea o forma piramidala cu 3 fete . Muchiile si colturile straluceau si mai intens decat laturile avand un albeon (?) mult mai mare cea ce indica dupa parerea mea ca acolo au fost captusite din metal / duraluminiu (?) .
Faptul ca obiectul a fost vazut sincron atat la Timisoara cat si la Baisoara / Mtii Gilaului ,  Cluj . Sighisoara  , Tg Mures , si Dumbraveni confirma faptut ca se gasea la o inaltime considerabila .
A doua zi pe data de 20 septembrie atat dimineata cat si la orele 12:00 s a semnalat aparitia altor obiecte luminoase deasupra orasului dar din cauza norilor nu a putut prinde in focarul telescopului meu aceste obiecte . "


C am astea sunt prieteni , eu spun ca au o legatura directa cu cazul Banat si se pot trage ceva concluzii ...  :ufo:




 
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: prodcomb din 10 Septembrie 2012, 16:29:05
"Farsa cu balonul", nu-mi amintesc acum autorul.
În anii aceia au navigat multe baloane stratosferice, lansate nu de noi.
Să vedem dacă putem identifica "intrusul".
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 10 Septembrie 2012, 16:46:32

  prodcomb citeste articolul ai sa vezi ca nu prea vb aici de baloane  :-) legat de  ASFAN ma abtin .

stima 
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: Arhanghelul din 10 Septembrie 2012, 17:58:57
Acum sper ca nu este ... un concurs "ghicitoare" ...


http://193.230.235.141/carti/Beletristica/Nesortate/e/Edgar%20Alain%20Poe/Mellonta%20Tauta.doc. (http://193.230.235.141/carti/Beletristica/Nesortate/e/Edgar%20Alain%20Poe/Mellonta%20Tauta.doc.)

... tot ... anul 1968 ...

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,346.0.html (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,346.0.html)

http://www.revistamagazin.ro/content/view/7202/4/ (http://www.revistamagazin.ro/content/view/7202/4/)

___________________________________________________________________________
"Într-adevăr, pe ruşi, atunci, în 1940, nu-i putea împiedica nimeni să ne atace. Şi au făcut-o fără prea mari fasoane. Rezultatul, pentru noi a fost dramatic.
Putea fi la fel şi în 1968. Cine i-a oprit, poate luciditatea politicienilor de la Kremlin. Ceauşescu, în calitate de comandant suprem ar fi făcut ceea ce se impunea: rezistenţa până la capăt. Sârbii, aşa zişii noştri aliaţi trediţionali, ne propuseseră, aşa ca o mare facere de bine, să ne permită refugierea, dezarmarea şi internarea armatei,(în cazul că aceasta era înfrântă de trupele sovietice) în baza Convenţiei de la Geneva, atât. Inadmisibil pentru Ceauşescu. Şi pentru aproape toţi românii, militari sau nu. Aşa că, noi fiind pregătiţi de rezistenţă, sovieticii, nedorind să pornească un conflict în Europa (le-ar fi sărit toată lumea civilitată în cap), comunismul românesc, naţionalist atunci dar ortodox şi fără deviaţii, aranjamentele economice făcute după aceea, diplomaţiile, lobbz-ul şi toate au determinat neânceperea agresiunii sovietice asupra României. Şi sovieticii au ieşit mai câşticgaţi, importând tehnologie nouă prin intermediul României. Aşa că ne-au lăsat un timp în pace, până cănd ne-au "lucrat" iarăşi, în 1989 şi după, prin subordonarea economiei noastre intereselor lor distructive."

http://cristiannegrea.blogspot.ro/2012/07/28-iunie-1940-fapte-si-eroi-necunoscuti.html (http://cristiannegrea.blogspot.ro/2012/07/28-iunie-1940-fapte-si-eroi-necunoscuti.html)

_________________________________________________________________________________________
(http://ufofyi.blogspot.ro/2009/08/ufos-one-year-at-time-1968.html)
http://ufofyi.blogspot.ro/2009/08/ufos-one-year-at-time-1968.html (http://ufofyi.blogspot.ro/2009/08/ufos-one-year-at-time-1968.html)
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: kandaon din 10 Septembrie 2012, 19:47:50
Citat din: sunnyboy din  09 Septembrie 2012, 23:03:32
Da, mi se pare foarte interesanta integrarea fenomenului OZN din Banat si a celorlalte din acea perioada in contextul politic al anului respectiv! Multumesc andreimra, Arhanghelul si  kandaon pentru informatii, pentru deschidere si pentru felul in care faceti legaturi intre fapte aparent disociate! Dau o bere cand veniti la Cluj!

Cu placere, da amu nu uita nici de ceva tuica de prune, cu berea iesi cam ieftin  :-D
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: kandaon din 10 Septembrie 2012, 19:52:52
Citat din: Xanadron din  10 Septembrie 2012, 11:29:14
Probabil fiindca ASFAN se ocupa indeosebi de cazurile documentate de membrii lor (ca si alte organizatii).
Multe date interesante dispar insa pur si simplu de pe tarlaua netului mereu schimbatoare -  sterse voluntar sau doar "dizolvate" treptat in timp, paralel cu dinamica normala cumva a schimbarilor de domenii/adrese/IP-uri/servere etc.

In treacat doar pomenesc fosta existentza pe net a unor marturii (chiar daca succinte) ce sustineau observatia mea clara din august 1968 - doar pina acum citiva ani insa. :| Acelasi fenomen poate fi constatat si-n alte cazuri.
Inca ma chinui de pilda - desi tardiv cred - sa redescopar pe undeva o filmare absolut veridica din arhivele SS cu OZN-urile naziste. :ufo: Pelicula vinduta vesticilor de KGB-istii fomisti p-atunci, avind durata de vreo 10 minute, facuta-n Antarctica prin 1944 si prezentata prin 1994-95 de studioul teritorial TVR Cluj - epoca-n care CGI-urile tip "IRON SKY" sau "SKINNY BOB" :-) nu erau deloc fezabile.

Imi amintesc ca cei de la TVR Cluj (parca emiteau si pe TVR 2) aveau niste emisiuni foarte tari in anii 90', cu OZN-uri, Noua Ordine Mondiala etc. Imi amintesc ca acolo am vazut prima data faza cu cipurile implantate in corp sau cu cartile de credit si codurile de bare care vor deveni omniprezente (si chiar au devenit azi).
Cred ca atunci era un pic un haos asa dupa sfarsitul "razboiului rece" si scapau tot felul de informatii peste tot.
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: kandaon din 10 Septembrie 2012, 20:04:23
Citat din: Arhanghelul din  10 Septembrie 2012, 17:58:57
Acum sper ca nu este ... un concurs "ghicitoare" ...


http://193.230.235.141/carti/Beletristica/Nesortate/e/Edgar%20Alain%20Poe/Mellonta%20Tauta.doc. (http://193.230.235.141/carti/Beletristica/Nesortate/e/Edgar%20Alain%20Poe/Mellonta%20Tauta.doc.)

... tot ... anul 1968 ...

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,346.0.html (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,346.0.html)

http://www.revistamagazin.ro/content/view/7202/4/ (http://www.revistamagazin.ro/content/view/7202/4/)

___________________________________________________________________________
____________________________________________________________________
(http://ufofyi.blogspot.ro/2009/08/ufos-one-year-at-time-1968.html)
http://ufofyi.blogspot.ro/2009/08/ufos-one-year-at-time-1968.html (http://ufofyi.blogspot.ro/2009/08/ufos-one-year-at-time-1968.html)

Interesant, se pare ca a fost intradevar o frecventa mai mare a aparitiilor atunci

Citat din: Arhanghelul din  10 Septembrie 2012, 17:58:57"Într-adevăr, pe ruşi, atunci, în 1940, nu-i putea împiedica nimeni să ne atace. Şi au făcut-o fără prea mari fasoane. Rezultatul, pentru noi a fost dramatic.
Putea fi la fel şi în 1968. Cine i-a oprit, poate luciditatea politicienilor de la Kremlin. Ceauşescu, în calitate de comandant suprem ar fi făcut ceea ce se impunea: rezistenţa până la capăt. Sârbii, aşa zişii noştri aliaţi trediţionali, ne propuseseră, aşa ca o mare facere de bine, să ne permită refugierea, dezarmarea şi internarea armatei,(în cazul că aceasta era înfrântă de trupele sovietice) în baza Convenţiei de la Geneva, atât. Inadmisibil pentru Ceauşescu. Şi pentru aproape toţi românii, militari sau nu. Aşa că, noi fiind pregătiţi de rezistenţă, sovieticii, nedorind să pornească un conflict în Europa (le-ar fi sărit toată lumea civilitată în cap), comunismul românesc, naţionalist atunci dar ortodox şi fără deviaţii, aranjamentele economice făcute după aceea, diplomaţiile, lobbz-ul şi toate au determinat neânceperea agresiunii sovietice asupra României. Şi sovieticii au ieşit mai câşticgaţi, importând tehnologie nouă prin intermediul României. Aşa că ne-au lăsat un timp în pace, până cănd ne-au "lucrat" iarăşi, în 1989 şi după, prin subordonarea economiei noastre intereselor lor distructive."

http://cristiannegrea.blogspot.ro/2012/07/28-iunie-1940-fapte-si-eroi-necunoscuti.html (http://cristiannegrea.blogspot.ro/2012/07/28-iunie-1940-fapte-si-eroi-necunoscuti.html)

Aici cred ca bloggerul cam greseste, probabil din nestiinta. Ultima fraza e chiar hilara, adica sovieticii ne-au subordonat economia intereselor lor distructive dupa 1989? Poate FMI-ul si ceva mari companii multinationale (si chiar state) sunt subordonate tot lor si eu nu stiam

Cat despre sovietici si 1968, se pare ca nu prea au iesit asa de castigati, din ce scrie omul asta (istoric american, si unul chiar bine informat cred), si au tot incercat si mai tarziu sa schimbe lucrurile in Romania, atata doar ca nu au facut-o cu forta armata
http://www.larrylwatts.com/excerpts/with_friends_like_these_excerpts.pdf (http://www.larrylwatts.com/excerpts/with_friends_like_these_excerpts.pdf)

Ceauşescu has gone too far. He leads the fight against us [and] he is the fundamental obstruction to our line. ...We have had patience regarding Romanian behavior. We must try to exert influence on developments inside the country.1
- Leonid Brezhnev, August 1971

[It] is clearly impossible for things to go on with Romania any longer. Thus, some measure must be undertaken to eliminate this situation...the Soviet Army is prepared and the operation could be realized much sooner than in the case of the Czechoslovak Socialist Republic.7
- Marshal A. Grechko, November 1973

Beijing and Washington [seek] rapprochement on an anti-Soviet, anti-Socialist basis [and] take advantage of the nationalistic deviations of Ceauşescu. It is difficult to say something about his behavior. Basically he is a traitor. The devil knows what else he might possibly do.8
- Leonid Brezhnev to Erich Honecker, July 1978

Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 10 Septembrie 2012, 20:52:38
 Asa am zis si eu cand am citit , chiar asa o frecventa mare de aparitii in 1968  :? ceva ceva tre sa fi fost acolo nu ..  :wink:

Si uite tot din 1968 cica e si asta filmulet furat de mafia Rusa din arhivele KGB cu filmarea unui OZN prabusit  in Siberia  :ufo: ce nu inteleg este ca in filmare sunt jeep uri ale armatei SUA s au cel putin asa va eu , de ce ?? :)) o fi pe bune filmul ?  :martiansmile:

UFO Crash Recovery 1968 Siberia, Allegedly Stolen KGB Film (http://www.dailymotion.com/video/xft8wm)
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: prodcomb din 11 Septembrie 2012, 08:02:00
Citat din: andreimra din  10 Septembrie 2012, 16:46:32
  prodcomb citeste articolul ai sa vezi ca nu prea vb aici de baloane  :-) legat de  ASFAN ma abtin .

stima

Observaţiile confirmă că este vorba de un "stratosferic"; nu am mai spus balon pentru a nu se înţelege forma sferică. Stratosfericele nu au formă sferică.
Este interesant că observaţiile cu instrumente optice mai puternice dau "rateuri" datorită opticii lor (chinezeşti?).

Subscriu pentru ASFAN, pentru că au dat multe "rateuri strălucitoare".
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 11 Septembrie 2012, 19:54:17
 
Stiu la ce te referi prodcomb uite am sa incer sa iti dau cateva detalii pro si contra ;

baloanele stratosferice tetraedice au cele mai mari sanse de a scoate din cataloagele OZN cazul Banat , au dimensiuni relativ mari ( cca 100 000 m3 ) si se pot inalta pana la 40 km altitudine . Ramane sa fie pusa in balanta pro si contra identificari cu un astfel de balon .

PRO ;
pe relatare OZN ului se intelege bombarea spre exterior a laturilor triubghiului fapt ce se poate explica prin umflarea balonului datorita diferentei de presiune dintre interior- exterior echilibrata prin rezistenta la intindere a anvelopei .
Dimensiunile aparente pe timpul noptii sunt mai mari decat cele pe zi datorita pierderii de altitudine prin racirea gazului interior ( hidrogen ) .
Plafonul de ascensiune si dimensiunile relativ mari .
In zori si la apus capata aspect de stea mai mare si mai stralucitoare ca Venus .

CONTRA ;

Stationari indelungate in straturile atmosferice cu curenti puternici ( la altitudini de peste 30 km ) . In perioada septembrie - aprilie sunt curenti permanenti de la est la vest cu viteze de 400 km/ h .
Variatiile de viteza si viteza de deplasare in interiorul unor curenti puternice si pe directie constanta .
Deplasari in zig-zag revenire pe pozitia anterioara dupa trasee lungi si complicate .
schimbari de silueta .
Aspect de stea pe timp de noapte presupune existenta unei surse proprii de lumina .
 
Lista argumentelor contra poate continua dar le consider suficiente pe cele expuse pt a respinge identificarea Ozn ului cu balon stratosferic tetraedric  .
Un ultim argument si cel mai solid il constitue observatia prin lupa teodolitului ( dispozitiv optic care mareste imaginea de cel putin 25-30 de ori ) care ar fi putut identifica fara dificultate amvelopa balonului .

Tu ce crezi ?  :-D
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: prodcomb din 12 Septembrie 2012, 08:19:05
Din păcate doar putem presupune la ce altitudine plutea.
La acele altitudini sunt straturi de calm relativ, cu turbulenţe care determină evoluţiile observate.
Aspectul pe timp de noapte este datorat reflexiei luminii cerului nocturn.
Este regretabil că cei care au observat obiectul prin luneta teodolitului sau alte instrumente optice nu au realizat ce au observat: distanţa între a observa şi a descoperi este cuprinsă între zero şi infinit; în cazul acesta infinit!
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: zamotrak din 12 Septembrie 2012, 08:32:36
Citat din: prodcomb din  12 Septembrie 2012, 08:19:05
Din păcate doar putem presupune la ce altitudine plutea.
La acele altitudini sunt straturi de calm relativ, cu turbulenţe care determină evoluţiile observate.
Aspectul pe timp de noapte este datorat reflexiei luminii cerului nocturn.
Este regretabil că cei care au observat obiectul prin luneta teodolitului sau alte instrumente optice nu au realizat ce au observat: distanţa între a observa şi a descoperi este cuprinsă între zero şi infinit; în cazul acesta infinit!

Am cautat,fara succes pe net,eventuale imagini/filmari cu baloane care ar putea arata/semana cu obiectele observate de martori(forma tronconica).
Presupun ca dvs.,stimate coleg,aveti.
Ar fii posibil sa le postati?
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: prodcomb din 12 Septembrie 2012, 08:40:04
Dovezile fotografice pentru acest caz există, le putem vedea?
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: andreimra din 12 Septembrie 2012, 10:10:36
 Din ce am inteles din document  s au efectuat un set de 4 fotografii dar dat fiind tehnologia de atunci nu mai exista o fotografie care sa fie transpusa in format digital si urcata pe net , tot ce sa putut face a fost sa se reproduca in text desenele trimise de unii  martori catre ozn ologul Ion Hobana si pf Dan Mihailescu .

Ce nu inteleg prodcomb este lipsa argumentelor contra pe care se pare ca nu le dai aici ( cu toate ca eu ti am dat destule ) , dar totusi esti extrem de sceptic legat de unul din cel mai documentat si complex caz de pe teritoriul nostru . Inca astept sa ma lamuresti dc este rosu si nu galben ? ..  :wink:

Am atasat cateva imagini cu un balon stratrosferic tetraedic ( totusi nu se vad bulele pe colturi luminate si nu vad cum ar putea un astfel de balon sa nu fie reperat prin instrumente optice ( amvelopa ) ;
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: ADYRAPHAEL din 16 Aprilie 2015, 20:16:12
Şi eu am văzut un obiect similar din păcate nu ştiu data exactă dar a fost după 15 iunie 1969 ştiu că începuse vacanţa de vară şi era în luna iunie. Obiectul l-am observat începând cu ora 8 a.m. după ce am ieşit din casă şi am privit pe cer. Eram la nişte rude lângă Câmpulung Muscel în satul Măţău,comuna Mioarele în zona Pantilimoneşti la intrarea în sat(la circa 5 km de Câmpulung pe şosea dar în linie dreptă erau vreo 3 km cel mult pentru că drumul şerpuieşte şi urcă pe dealul Măţău care are 1017 m în vârf iar în zona de observaţie circa 700m). Nu eram singur ci cu familia Vişoiu formată din 4 persone care au fost martori şi au observat fenomenul înaintea mea pentru că se trezeau devreme pentru a avea grijă de animale. La ora 8a.m. eram situat aproape sub obiect care părea imens dar nu aveam nici un indiciu să apreciez mărimea şi altitudinea la care se găsea. privit de sub el avea o formă triunghiulară iar după ce s-a deplasat foarte lent spre Est avea o forma de piramidă dar nu foarte regulată adică nu avea muchii ascuţite(posibil şi trunchi de piramidă pt. că nu am văzut nici un vârf). Nu avea aspect metalic ci mai degrabă părea acoperit cu o folie dintr-un material plastic şi era netransparentă sau semitransparentă şi reflecta lumina soarelui dar prin material nu se vedea ce este în interiorul lui. Obiectul nu părea să se învăte în jurul unei axe dar în partea inferioară am observat o mică sferă ce părea făcută din metal şi care se învărtea în jurul obiectului pe o treiectorie circulară ca un satelit.Sfera era vizibilă doar atunci cînd ajungea în poziţia în care era luminată de soare. Sfera de mici dimensiuni faţă de mărimea obiectului se mişca destul de repede cred că parcurgea o rotaţie completă în mai puţin de 1 minut.
Obiectul mare a fost văzut de toată familia pe parcursul întregii zile după ce s-a îndepărtat lent spre Est spre vârful dealului Măţău(1017m) . Eu l-am observa până după ora 18 p.m. Normal că după ce s-a îndepărtat nu i-am mai dat mare atenţie. Nu am observat avioane în zonă pentru a face o comparaţie privind marimea sau altitudinea la care se afla. Nu aveam binoclu sau aparat de fotografiat în acel timp dar aveam numai 11 ani . Un membru al familiei mai în vârstă a făcut afiramaţia că ar putea fi un balon sau un zmeu de mari dimensiuni dar cei mai tineri l-aiu contrazis şi nu au fost de acord cu această părere. De dimineaţă cerul era senin şi nu se simţea prezenţa vântului la sol şi vremea fost la fel toată ziua. La altuduninea la care se găsea obiectul posibil să fi fost curenţi de aer mai puternici dar obiectul părea să stea nemişcat dacă îl priveai un timp mai scurt. Aparent îm cursul întregii zile s-a deplasat mai puţin de 5km(în circa 12 ore). Posibil ca obiectul să fi fost şi în timpul nopţii pe cer dar în mod aproape sigur obiectul a apărut deasupra localităţii în cursul nopţii). Nu pot să ştiu cănd şi unde a dispărut. Ce a fost acel obiect şi ce a făcut pe timpul nopţii şi al zilei nu se poate dacât formula ipoteze mai mult sau mai puţin  s.f.
După ora 8a.m. în partea de SW dasupra unui deal au apărut penrtru scurt timp cred că mai puţin de 1 minut două obiecte de formă discoidală asemănătoare a două farfurii suprapuse părând făcute dintr-un metal strălucitor. Se deplasau spre West(Câmpulung Muscel) cu mare viteză pe deasupra unui deal şi au dispărut foarte repede din vedere. Primul obiect observat avea partea din faţă mai întunecată apoape neagră şi am vazut-o doar pe muchie iar al doilea s-a răsucit cu partea superioară către zona de unde priveam şi am văzut forma de farfurie a obiectului. Comprând mărimea obiectului cu copacii de pe deal am estimat mărimea obiectelor la circa10 m diametru cel mult. Nu ştiu de unde şi când a apărut obiectul cel mare şi nici când a dispărut eu l-am mai zărit la orizontul estic până după ora 18p.m. şi părea că se află la o altitudine mai mare faţă de prima oră la care l-am observat. Posibil să fie un balon stratosferic de foarte mari dimensiuni dar observarea si a celor două obiecte care arătau exact ca UFO clasice nu m-a făcut să susţin această ipoteză. Obiectul mare a fost văzut de toată populaţia comunei Mioarele satul Măţău şi din satele învecinate şi cred şi din oraşul Câmpulung Muscel aproape toata ziua de iunie în anul 1969. Posibil să fi fost şi fotografiat dar nu am cunoştiinţă de acesta. Aparate de filmat nu cred că avea cineva din comună dar posibil să fi avut cei din Cămpulung. Obiectul mare a fost prezent pe cer toată ziua şi se putea cere şi la Piteşti(la 50km de Câmpulung) o echipă de filmare. În Câmpulung erau mai mulţi fotografi profeşionişti care aveau aparate performante pentru acel timp şi la ARO fabrica de autoturisme era un cabinet foto-film unde aveau specialişti şi aparate foto-film care lucrau şi color.
Posibil ca fenomenul de mare importanţă să fi fost nebăgat în seamă, nu ştiu să se fi vorbit de el în presa timpului, ziare locale apăreau numai la Piteşti în acele timpuri.
https://www.google.ro/maps/@45.250045,25.070463,3a,75y,99.98h,90t/data= (https://www.google.ro/maps/@45.250045,25.070463,3a,75y,99.98h,90t/data=)!3m4!1e1!3m2!1sxWgk0Yhq-vUd0OIc2yUnWg!2e0
În dreapta este casa din curtea căreia am observat fenomenul.
https://www.google.ro/maps/@45.242831,25.07926,3a,75y,234.85h,90t/data= (https://www.google.ro/maps/@45.242831,25.07926,3a,75y,234.85h,90t/data=)!3m4!1e1!3m2!1sKaNBQ52DIVT5aWQL_ZL0Eg!2e0
În plan îndepărtat este dealul Măţău(1017m), se văd mai multe antene GSM şi TV. dar în 1969 era numai o singură antenă a releului TV. După ora 19 obiectul aproape nu se mai vedea deasupra dealului.
https://www.google.ro/maps/place/M%C4%83%C8%9B%C4%83u+117484/@45.250008,25.070726,3a,75y,209.18h,90t/data= (https://www.google.ro/maps/place/M%C4%83%C8%9B%C4%83u+117484/@45.250008,25.070726,3a,75y,209.18h,90t/data=)!3m4!1e1!3m2!1sYvJRT6lHx56eWcX-9pOpiw!2e0!4m2!3m1!1s0x40b2d7e57054a2d5:0x312d84234f9c91b5
Deasupra dealului din faţă am văzut cele două obiecte lenticulare. Eu mă găseam în curtea casei care se vede în imagine.
https://www.google.ro/maps/@45.249932,25.071264,3a,75y,256.79h,90t/data= (https://www.google.ro/maps/@45.249932,25.071264,3a,75y,256.79h,90t/data=)!3m4!1e1!3m2!1slyIsOHBn2ITuV3tkvXMA1w!2e0
Vedere spre Câmpulung Muscel a DJ737 iar în stânga jos curtea(cu nucul mare) din care am observat fenomenele descrise;în stânga sus o parte a dealului deasupra căruia am văzut cele două obiecte lenticulare. Obiectul cel mare se afla mult deasupra zonei şi se deplasa apoape 
insesizabil spre vârful dealului adică în direcţia DJ737(acum este denumit aşa în 1969 nu ştiu) în direcţia centrului comunei adică opus Câmpulungului.
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: jean din 17 Aprilie 2015, 08:17:17
Interesanta observatie, pacate a trecut mult timp de atunci. Am gasit prin cartile citite de mine cazuri asemanatoare in care obiecte mai mici erau mascate in interiorul unui balon mai mare, se vedeau putin sau intrau si ieseau, insoteau acel obiect.
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: sunnyboy din 17 Aprilie 2015, 18:42:04
Pentru mine e interesanta perioada observatiei in primul rand - daca nu gresesc prin '68-'69 a fost si pozarea ozeneurilor de la Hoia-Baciu, nu? Tot cam atunci cred ca au aparut primele carti despre fenomenul OZN traduse in romaneste. Nu cred ca e doar o coincidenta.
Titlu: Re: Cazul Banat 29--31 martie 1968
Scris de: ADYRAPHAEL din 18 Aprilie 2015, 17:09:07
 Cele două obiecte văzute de mine în iunie 1969 erau aproape identice ca formă şi dimensiuni cu cele fotografiate de Ion Barnea în pădurea  Hoia-Baciu din apropiere de Cluj în 1968.
Obiectul cel mare rămâne un mister şi ar putea fi un balon stratosferic al unei ţări străine probabil URSS. Totuşi rămân multe elemente neexplicate cum ar fi faptul că a apărut în timpul nopţii şi deplasarea foarte lentă pe cer şi nu în ultimul rând mica sferă metalică care se rotea în jurul zonei inferioare a obiectului(baza triunghiulară)la mică distanţă în timp ce obiectul de formă piramidală părea nemişcat. Probabil că obiectul a dispărut în cursul nopţii următoare la fel cum a apărut.
A fost văzut cu siguranţă de oricine care locuia în acea zonă şi se uita pe cer dar nu ştiu dacă a fost fotografiat sau filmat acest lucru fiind foarte uşor de făcut întrucât obiectul a fost vizibil toată ziua deplasându-se foarte lent pe cer de la West la Est.