Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Noua Ordine Mondiala (NOM/NWO) => Subiect creat de: baguvix din 08 August 2008, 17:48:46

Titlu: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 08 August 2008, 17:48:46
Rusia a bombardat astazi Georgia, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului georgian de Interne, relateaza presa internationala..
"Trei avioane ruse Suhoi-24 au intrat vineri in spatiul aerian al Georgiei. Unul dintre ele a lansat doua bombe in apropiere de sediul politiei la Kareli", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Sota Utiasvili.

Dupa aceea, avioanele ruse au bombardat si orasul georgian Gori, din estul tarii.

Localitatea georgiana este situata in apropiere de teritoriul separatist Osetia de Sud, unde se desfasoara in prezent o ofensiva militara georgiana.

Trei soldati rusi din forta de mentinere a pacii au fost raniti, iar cartierul general al trupelor ruse a fost avariat in timpul bombardamentelor efectuate de Georgia asupra capitalei osete Thinvali.

"Fortele georgiene au lansat in zori cateva atacuri asupra cartierului general al fortelor ruse de mentinere a pacii in urma carora trei soldati au fost raniti si cladirea a fost avariata, cateva ferestre si usi au fost smulse" de suflul exploziilor, a declarat un purtator de cuvant citat de Interfax.

Tot astazi, premierul rus Vladimir Putin a avertizat la Beijing ca "agresiunea" Georgiei in Osetia de Sud nu va ramane fara replica.

"Actele agresive" ale Georgiei in Osetia de Sud vor antrena "masuri de retorsiune", a avertizat astazi premierul rus, care se afla la Beijing pentru a participa la deschiderea Jocurilor Olimpice.

"Este regretabil ca in ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice autoritatile georgiene intreprind acte de agresiune in Osetia de Sud", a spus Putin. "Ei (georgienii - n.r.) au lansat ostilitatile folosind tancurile si artileria", a adaugat el. "Este trist, acest lucru va provoca masuri de retorsiune", a mai spus fostul presedinte rus.

Mare parte din teritoriul republicii separatiste georgiene Osetia de Sud a fost "eliberat" si este controlat de Georgia, a afirmat presedintele georgian Mihail Saakasvili, intr-o declaratie televizata.

Georgia a lansat in noaptea de joi spre vineri o ofensiva militara pentru recuperarea controlului asupra republicii separatiste Osetia de Sud.

Potrivit partii georgiene, Rusia a trimis avioane militare care au bombardat un sat si un oras de pe teritoriul sau, dupa ce premierul Vladimir Putin anuntase ca agresiunea Georgiei asupra Osetiei de Sud nu va ramane fara raspuns.

Lupte intre separatisti si fortele georgiene se desfasurau in aceasta dimineata la periferia capitalei Osetia de Sud, Thinvali, care ramane totusi sub controlul fortelor separatiste, a anuntat liderul oset Eduard Kokoti.

"Avem controlul total asupra capitalei noastre. Luptele se desfasoara in suburbiile capitalei Thinvali", a declarat Eduard Kokoiti. "Situatia este sub control. Suntem acolo", a adaugat el.

"Luptele se desfasoara in prezent la periferia orasului Thinvali", a declarat, la randul sau, Ministerul georgian de Iterne, citat de agentia Interfax.

De asemenea, inainte de atac, presedintele rus Dmitri Medvedev convocase Consiliul de Securitate pentru a discuta despre situatia din regiunea separatista a Georgiei Osetia de Sud, unde rebelii sprijiniti de Moscova se lupta cu fortele georgiene.

Anterior, un purtator de cuvant al Kremlinului anunta ca presedintele rus Dmitri Medvedev avea consultari cu consilierii sai cu privire la strategia pe care o va adopta Moscova in conflictul din Osetia de Sud.
In replica, SUA a cerut incetarea imediata a violentelor din Osetia de Sud si inceperea negocierilor directe intre partile beligerante.

"Dorim ca violentele sa inceteze imediat si ca cele doua parti sa inceapa discutii directe", a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, Gordon Johndroe, care il insoteste pe presedintele George W. Bush la Beijing la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

In ceea ce priveste Consiliul de Securitate ONU, acesta nu a ajuns la niciun acord cu privire la un proiect de declaratie redactat de Rusia, care cerea Georgiei si separatistilor din Osetia de Sud sa inceteze imediat varsarea de sange.

Cei 15 membri ai Consiliul de Securitate au inceput discutiile in aceasta dimineata cu usile inchis si au discutat timp de doua ore proiectul de declaratie de trei propozitii al Rusiei.

Insa, potrivit unor surse diplomatice, o fraza din proiect a fost inacceptabila pentru georgieni, a caror pozitie a fost sustinuta de Statele Unite si de europeni. Fraza cerea tuturor partilor implicate in conflict "sa renunte la folosirea fortei", potrivit textului.

Dupa ce a esuat sa ajunga la un acord, Consiliul de Securitate a decis sa nu adopte nicio masura cu privire la aceasta chestiune, au declarat surse diplomatice, insa au fost de acord sa asculte declaratiile facute de Rusia si de alti membri individuali ai Consilului, dar si pe ale Georgiei.

Georgia a lansat o ofensiva militara impotriva regiunii separatiste Osetia de Sud, care s-a soldat cu "multi" morti si raniti in noaptea de joi spre vineri, au anuntat fortele beligerante.

Criza a alimentat temerile cu privire la izbucnirea unui razboi in regiune, situata pe un traseu vital al transportului de energie, unde Rusia si Occidentul incearca sa obtina influenta.

Rusia ii sustine separatisti, care au controlat regiunea din timpul razboiului din anii '90.


Sursa: 9AM, astazi

Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 08 August 2008, 17:52:51
UPDATE

Atacul Rusiei asupra Georgiei a starnit reactii in lant atat din partea fortelor beligerante, cat si din partea comunitatii internationale, care se declara foarte ingrijorata si doreste incetarea violentelor, informeaza presa internationala.
Secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a cerut  astazi incetarea imediata a violentelor din Osetia de Sud si lansarea unor discutii directe intre partile implicate.

"Secretarul general al NATO este profund ingrijorat de evenimentele care se petrec in regiunea georgiana Osetia de Sud", se arata intr-un comunicat al Aliantei. "Urmarim indeaproape situatia, iar secretarul general al NATO cere tuturor partilor implicate sa puna capat imediat ciocnirilor armate si sa lanseze negocieri directe".

Georgia a incercat sa obtina statut oficial de tara candidata la aderarea la NATO, la summitul de la Bucuresti. Cererea sa a provocat diviziuni in randul tarilor membre, dintre care unele nu doreau sa supere Moscova, care se opune vehement acestei perspective. Georgia, ca si Ucraina, a primit totusi la summitul de la Bucuresti promisiunea ca va adera la Alianta, intr-un viitor neprecizat.

Si Uniunea Europeana este foarte ingrijorata de luptele din Osetia de Sud si cere tuturor partilor sa renunte la violenta, a declarat vineri un oficial al UE.

"Urmarim foarte, foarte atent, suntem foarte ingrijorati de modul in care evolueaza situatia", a declarat oficialul, care a solicitat pastrarea anonimatului. "Repetam mesajul nostru tuturor partilor - sa inceteze imediat violenta", a mai spus oficialul european.

Uniunea Europeana este in contact cu partenerii internationali, inclusiv Rusia, Statele Unite, Georgia si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), potrivit oficialului UE.
De asemenea, Organizatia de Securitate pentru Cooperare in Europa (OSCE) si-a exprimat "profunda ingrijorare" in legatura cu violentele din provincia separatista Osetia de Sud si a cerut partilor beligerante sa vina la masa negocierilor.

Ministrul finlandez de externe, Alexander Stubb, presedintele in exercitiu al OSCE, a declarat  seara trecuta ca a fost in legatura cu Tbilisi si Thinvali si a invitat cele doua parti sa se intalneasca la Helsinki cat mai curand posibil. "Situatia in zona de conflict este extrem de tensionata si se impune o detensionare a relatiilor imediat", a precizat el intr-un comunicat.

Stubb a declarat ca intentioneaza sa mearga in Georgia in viitorul apropiat.

"Vom incerca din nou astazi sa stabilim un contact direct (intre Georgia si Osetia de Sud). Este necesar, pentru a ajunge la un armistitiu", a declarat trimisul OSCE in Georgia.

Consiliul Europei a cerut intr-un comunicat "incetarea imediata si neconditionata a focului" in republica separatista Osetia de Sud.

"Principala prioritate este de a se instaura incetarea imediata si neconditionata focului", a declarat secretarul general a Consiliului Europei, Terry Davis. "Incetarea focului ar trebui sa fie urmata de negocieri directe care sa duca la rezolvarea pasnica si durabila" a conflictului, a subliniat el.

Secretarul general si-a exprimat ingrijorarea cu privire la "bilantul victimelor in urma escaladarii violentelor din Georgia, care nu inceteaza sa creasca" si cere partilor sa se abtina "de la orice actiune care risca sa provoace moartea unor civili".

"Tara este in prezent in pragul unui razboi, care ar avea consecinte catastrofale pentru populatia din regiune", a apreciat el.

Si organizatiile neguvernamentale internationale au reactionat la acest conflict.

Comitetul internaþional al Crucii Roºii (CICR) a cerut deschiderea unui "culoar umanitar" în Osetia de Sud, pentru a permite ambulanþelor sã evacueze persoanele rãnite în urma luptelor.

"Suntem foarte îngrijoraþi de situaþia umanitarã (...) Ambulanþele sunt blocate, spitalele sunt pline, iar intervenþiile chirurgicale se fac pe culoare", a declarat un purtãtor de cuvânt al CICR.

Una dintre fortele implicate direct in conflict, presedintele Georgian, Mihail Saakasvili a ordonat mobilizarea completa a militarilor in rezerva din armata tarii sale, dupa ce avioanele ruse au bombardat pozitii de pe teritoriul georgian.

Saakasvili a acuzat Rusia de o "operatiune militara la scara larga impotriva Georgiei" si a ordonat mobilizarea rezervistilor. "Am mobilizat mii de rezervisti. Va cer sa nu va temeti de atacuri", a spus Saakasvili intr-un discurs difuzat de televiziune.

Seful statului georgian a cerut vineri Rusiei sa "opreasca bombardamentele" asupra oraselor georgiene, in care a precizat ca tara sa se confrunta cu o "interventie militara de anvergura".

De asemenea, Georgia a avertizat cealalta republica autoproclamata de pe teritoriul sau, Abhazia, sa nu se implice in conflict.

"Speram ca separatistii abhazi nu vor intreprinde actiuni care sa complice situatia", a declarat ministrul georgian pentru reintegrare, Temur Iakobasvili. "Contam pe faptul ca abhazii nu vor pune probleme in plus in regiune, pentru ca ar fi deplorabil pentru toata lumea", a spus el.

Liderul abhaz Serghei Bagaps a anuntat ca circa 1.000 de voluntari din regiunea sa se indreapta spre Osetia de Sud pentru a lupta impotriva fortelor georgiene.

O declaratie similara a facut si presedintele provinciei ruse Osetia de Nord.

Bagaps a spus de asemenea ca a ordonat trupelor sale sa se apropie de frontiera cu Georgia, de teama ca atacul din Osetia de Sud va fi urmat de o incursiune georgiana in Abhazia.

Insa situatia parea sa fie calma, desi tensiunea se simtea la Gali, din apropierea frontierei georgiene. "Situatia din Gali este extrem de tensionata, dar nu exista miscari de oameni sau de trupe si consolidam paza frontierei cu fortele pe care le avem", a declarat un oficial din oras.

"Este vineri, pietele sunt pline, oamenii sunt afara. Dar situatia s-ar putea schimba radical in orice moment. Saakasvili ne-a aratat ca nu isi respecta cuvantul", a spus el.

Avioane ruse au bombardat satul georgian Karelin, din apropierea Osetiei de Sud, si orasul Gori, din estul tarii, a anuntat partea georgiana. Gori este un oras cu 50.000 de locuitori, aflat la 76 de kilometri vest de capitala Georgiei, Tbilisi.

Atacurile georgiene au ucis cativa soldati rusi din fortele de mentinere a pacii din Osetia de Sud, a anuntat purtatorul de cuvant al fortelor ruse de mentinere a pacii.

Obuze de artilerie "cad direct asupra cazarmilor" fortelor ruse de mentinere a pacii desfasurate la Thinvali, capitala republicii separatiste Osetia de Sud.

Totusi, fortele georgiene au incercuit principalul oras din Osetia de Sud, iar 15 civili au fost ucisi in bombardamente, conform autoritatilor Osetiei de Sud.

Abhazia si Osetia de Sud si-au declarat independenta de Georgia la inceputul anilor '90, in urma unor razboaie sangeroase de dupa dezmembrarea URSS.

Pe de alta parte, premierul rus Vladimir Putin, aflat la Beijing pentru a participa la deschiderea Jocurilor Olimpice a declarat ca a vorbit despre aceasta cu presedintele american si colegii rusi si ca toata lumea este de acord: nimeni nu are nevoi de razboi, a declarat Vladimir Putin dupa o intalnire la Beijing cu presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev.

Oricum, Rusia isi va apara "compatriotii" din Osetia de Sud, a anuntat presedintele Parlamentului rus, Boris Grizlov.

Rusia este principala sustinatoare a separatistilor din Osetia de Sud si majoritatea populatiei non-georgiene din acest teritoriul are pasapoarte rusesti. Liderii rusi au promis ca vor proteja acesti cetateni, daca Georgia ataca Osetia de Sud.

Cu toate acestea, Ministerul rus de Externe neaga ca fortele sale aeriene au atacat Georgia.


Sursa: 9AM, astazi
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: Ronin din 09 August 2008, 13:33:56
Am inteles bine sau nu...americanii vor sa trimita in Georgia ceva soldati din Irak...?
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: Serban M din 09 August 2008, 13:49:30
Americanii se duc in Iran.
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 18 August 2008, 14:21:17
UPDATE: Rusia amana retragerea trupelor ruse

Retragerea trupelor ruse din Georgia va incepe marti dimineata, si nu luni, asa cum anuntase initial Moscova, a declarat un responsabil al administratiei prezidentiale ruse, Aleksandr Macevski, citat de AFP, potrivit NewsIn.
"Nu am intrat intr-o singura zi si va fi nevoie de mai multe zile pentru retragere", a adaugat oficialul care insoteste un grup de jurnalisti.

Presedintele Medvedev, care semnase sambata un acord de incetare a focului ce prevede retragerea fortelor ruse, ii promisese omologului sau francez ca va incepe luni "retragerea contingentului militar trimis ca intarire fortelor de mentinere a pacii ruse, in urma agresiunii georgiene impotriva Osetiei de Sud", fara a preciza exact la ce ora.

Sarkozy, care a negociat la Moscova si Tbilisi acordul de incetare a focului, si-a avertizat si el interlocutorul cu privire la "consecintele grave (...) pentru relatiile Rusiei cu Uniunea Europeana", daca acordul nu este respectat. Presedintele francez, care a cerut retragerea "fara intarziere" a fortelor ruse din Georgia, a afirmat ca "acest punct nu este negociabil". "Daca aceasta clauza a acordului de incetare a focului nu este aplicata imediat si complet, voi fi nevoit sa convoc un Consiliu European extraordinar pentru a decide consecintele" necesare, a avertizat presedintele francez.

Trupe georgiene, insotite de blindate, au instalat luni puncte de control pe soselele care duc spre orasul georgian Gori. Mai multi soldati rusi, cu casti pe cap, verificau portbagajele masinilor si le cereau soferilor actele de identitate. Pe drum, blindate, camioane si tancuri erau aliniate ordonat, acoperite cu panza de camuflaj.

Aleksandr Lomaia, secretarul Consiliului de Securitate georgian, a declarat ca a trecut pe langa 16 puncte de control ruse pe drumul de 130 de kilometri care leaga capitala Tbilisi de orasul Khashuri, situat la vest de Gori.

"Generalul rus (Viaceslav Borisov - n.red.) si-a luat angajamentul sa inceapa retragerea la ora 10 (9 ora Romaniei), dar deocamdata nu exista niciun semn", a afirmat el.

Kremlinul a anuntat ca trupele ruse vor incepe sa se retraga luni, dar nu a precizat o ora. Gori, punct strategic atat pentru transportul rutier, cat si feroviar din Georgia, situat in apropiere de regiunea separatista Osetia de Sud, se va afla in centrul retragerii promise de liderul de la Kremlin.

Drumul spre Gori prezinta semnele celor 10 zile de lluptesi de manevre militare ruse, asfaltul fiind distrus pe alocuri in urma trecerii tancurilor.

Televiziunea georgiana a difuzat imagini cu trupe si vehicule militare ruse iesind din Senaki, localitate situata in vestul tarii, si indreptandu-se catre Abhazia, o alta regiune separatista. Nu se stie, deocamdata, daca aceste miscari se incadreaza intr-o eventuala retragere sau reprezinta numai una dintre numeroasele ooperatiunisimilare desfasurate de cand trupele ruse au invadat Georgia.

Un corespondent Reuters a vazut camioane de la Senaki ajunse in Khobi, oras aflat in apropiere de granita cu Abhazia. Intrebat daca unitatea sa se retrage, un soldat a replicat: "Nu am primit ordine inca".


Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 18 August 2008, 14:23:42
New York Times: Rusia isi desfasoara fortele in Osetia de Sud

Potrivit New York Times, fortele armate ruse au desfasurat mai multe rampe de lansare de rachete tactice SS-21 in Osetia de Sud, de unde pot ataca Tbilisi. Citand specialisti americani din cadrul serviciilor de informatii, sub acoperirea anonimatului, cotidianul american precizeaza ca rampele de lansare au fost identificate la nord de Thinvali, capitala republicii georgiene separatiste Osetia de Sud, arata NewsIn.
Potrivit New York Times, care citeaza oficiali occidentali, trupe de elita ruse se desfasurau in regiune sau se pregateau sa o faca. Aceste actiuni sunt privite de Pentagon drept o demonstratie de forta menita sa ii faca pe unii membri NATO sa se indoiasca de oportunitatea de a primi Georgia in Alianta si nu drept un semnal ca Rusia ar lua in calcul posibilitatea de a ataca Tbilisi, mai scrie cotidianul american.

In Georgia, ajutoarele umanitare ajungeau inca destul de greu duminica in regiunea Gori. "Nu reusim sa le distribuim. Avem nevoie de informatii clare ca cei responsabili de distribuirea ajutoarelor se pot deplasa liber si rusii nu ni le dau", a declarat pentru AFP coordonatorul ONU din Georgia, Robert Watkins.

Papa Benedict al XVI-lea a cerut deschiderea de "coridoare umanitare" in Osetia de Sud si Georgia.
Potrivit Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), circa 158.600 de persoane au fost nevoite sa se deplaseze din cauza conflictului din Georgia.

Potrivit acordului de incetare a focului, fortele ruse de "mentinere a pacii" trebuie sa se retraga pe pozitiile din Osetia de Sud, cu drept de patrulare temporar pe o suprafata de cativa kilometri in interiorul teritoriului georgian, pana la sosirea observatorilor straini. Restul trupelor trebuie sa se intoarca in Rusia.

Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: daniel din 18 August 2008, 16:31:54
Conflictul din Osetia de sud a inceput pe 08-08-08
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 19 August 2008, 10:39:48
Conflictul cu Georgia a generat iesiri de 7 mld. dolari de pe piata rusa de capital

Conflictul armat dintre Georgia si Rusia din cauza regiunii separatiste Osetia de Sud a generat iesiri nete de 7 miliarde de dolari de pe piata ruseasca de capital, a spus, duminica, ministrul rus de finante, Alexei Kudrin, citat de RIA Novosti.
Potrivit declaratiilor lui Kudrin, iesirile de capital din Rusia au fost de 6 miliarde dolari in 8 august si de inca 1 miliard de dolari in 11 august.

Ministrul rus de finante a spus ca intrarile de capital din 2008 vor fi putin sub nivelul de 30-40 miliarde dolari estimat de banca centrala a Rusiei.

"Intrarile de capital vor fi putin sub estimarile oficiale, din cauza persistentei crizei financiare mondiale si a unor riscuri politice survenite recent si care au influentat comportamentul investitorilor straini", a spus oficialul rus, citat de RIA Novosti.


9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 20 August 2008, 00:22:53
NATO ar putea avea probleme cu Rusia daca va apara Georgia

Cooperarea dintre Rusia si NATO va avea de suferit, daca Alianta incearca sa "protejeze" Georgia, a avertizat viceministrul rus de externe Aleksandr Grusko, intr-un interviu publicat marti, preluat de AFP.
"Daca NATO incearca sa protejeze Georgia, vor exista probleme in cooperarea cu Alianta", a declarat oficialul rus intr-un interviu acordat cotidianul Vremia Novostei.

"Ne opunem in continuare extinderii NATO. O astfel de politica duce la impas", a adaugat el.

Ministrii de externe ai celor 26 de state membre NATO se reunesc marti, la Bruxelles, pentru a-si reafirma sustinerea fata de Georgia in conflictul cu Rusia.

Reuniunea extraordinara, convocata la cererea Washingtonului, incepe la ora locala 10.00 (11.00 ora Romaniei), la sediul NATO, si se va incheia dupa-amiaza.

Discutiile au loc in contextul in care retragerea trupelor ruse din Georgia, promisa de Moscova, intarzie sa se concretizeze pe teren. Un responsabil american din aparare declara luni seara ca nu a observat deocamdata niciun semn la unei retrageri semnificative a fortelor ruse din Georgia.

In aceste conditii, NATO urmeaza sa isi reafirme sustinerea pentru integritatea teritoriala a Georgiei.


Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 20 August 2008, 14:39:35
UPDATE: Rusia recunoaste independenta Abhaziei si Osetiei de Sud

Consilul Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus) este "pregatit sa recunoasca" independenta republicilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, a declarat presedintele sau, Serghei Mironov, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Consiliul Federatiei este pregatit sa recunoasca independenta Osetiei de Sud si Abhaziei, daca popoarele acestor republici vor acest lucru si daca exista o decizie in acest sens din partea presedintelui Rusiei", Dmitri Medvedev, a declarat Serghei Mironov, care se afla la Vladikavkaz, in Osetia de Nord, sudul Rusiei.

"Nimeni nu va mai atentat niciodata la viata pasnica a poporului Osetiei de Sud", a spus Mironov, sugerand ca statutul de independenta ar permite Rusiei sa protejeze republica.

Abhazia a anuntat miercuri ca vrea sa ceara Rusiei sa ii recunoasca oficial independenta.

"Poporul Abhaziei are intentia de a cere conducerii ruse sa recunoasca Abhazia", a declarat pentru AFP vicepresedintele Parlamentului abhaz, Viaceslav Tugba. Parlamentul abhaz va examina miercuri dupa-amiaza un apel in acest sens al republicii autoproclamate Serghei Bagaps.

Un "congres national" abhaz urmeaza sa aiba loc joi la Suhumi, capitala teritoriului separatist georgian Abhazia, pentru a cere Rusiei sa ii recunoasca independenta, a anuntat si agentia rusa Interfax, citand un reprezentant al Parlamentului abhaz.

"Ne asteptam ca aceasta adunare sa adopte o cerere a natiunii abhaze catre Rusia, pentru a recunoaste independenta republicii", a adaugat reprezentanul Parlamentului separatist, a carui identitate nu este precizata.

Initiativa abhaza intervine in contextul infrangerii armatei georgiene de catre militarii rusi, dupa incercarea esuata a Guvernului de la Tbilisi de a prelua controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.

Primindu-i la Kremlin vineri pe presedintele abhaz si pe omologul sau oset Eduard Kokoiti, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca Moscova "va sustine" si "va garanta" pe plan international orice decizie a republicilor separatiste cu privire la viitorul lor statut. Bagaps si Kokoiti au declarat apoi ca cele doua republici separatiste sunt decise sa isi obtina independenta. Osetia de Sud si-a exprimat in trecut dorinta de a se alipi Federatiei Ruse, iar separatistii abhazi vorbesc despre un statut de teritoriu "asociat" Rusiei.

Abhazia si Osetia de Sud si-au declarat independenta la inceputul anilor '90, dupa caderea URSS. Au urmat conflicte armate cu Georgia, pe care le-au castigat separatistii cu ajutorul Rusiei.

Astfel, Camera superioara a Parlamentului rus se va intruni in sesiune extraordinara pentru a discuta despre recunoasterea independentei regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, a anuntat agentia RIA Novosti.

"La 25 august, ne vom intruni in sesiune extraodinara pentru a dezbate aceasta chestiune", a declarat vicepresedintele Consiliului Federatiei (Camera superioara a Parlamentului rus), Svetlana Orlova.


Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 22 August 2008, 10:36:24
Rusia a inghetat cooperarea militara cu NATO

Rusia a notificat joi NATO ca si-a suspendat activitatile de cooperare militara cu tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice pana la noi ordine, a anuntat o purtatoare de cuvant a organizatiei militare occidentale, citata de NewaIn
"Rusia ne-a informat prin canale militare ca Ministerul Apararii al Federatiei Ruse a luat decizia de a opri evenimentele internationale de cooperare militara programate intre Rusia si tarile NATO...pana la primirea altor instructiuni", a declarat Carmen Romero, purtatoare de cuvant a NATO.

Norvegia, Estonia si Letonia, tari membre NATO, anuntasera deja ca au primit o notificare din partea Moscovei in acest sens.

Decizia Rusiei intervine dupa ce NATO a hotarat saptamana aceasta ca mentinerea unor relatii de normalitate cu Moscova nu mai este posibila pana cand Moscova nu-si retrage trupele din Georgia in conformitate cu prevederile armistitiului destinat sa puna capat conflictului legat de pronvicia separatista georgiana Osetia de Sud.

NATO si Rusia au cooperat in domenii precum sistemele de aparare antiracheta de mica amploare, activitati navale, lupta antiterorista si schimburi academice, iar la inceputul acestui an au semnat un acord pentru tranzitul prin Rusia al echipamentului neletal destinat frontului din Afganistan.

Purtatoarea de cuvant a declarat ca NATO a luat nota de masura luata de Rusia, dar nu a putut preciza daca decizia va afecta si acordul de tranzit referitor la Afganistan.

Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 22 August 2008, 14:50:01
SUA, foarte speriata de ostilitatile Rusiei

Daca invazia Rusiei in Georgia a avut loc intr-o perioada recunoscuta cu animozitati cu Occidentul, Washingtonul se teme ca Moscova, care si-a refacut puterile, poate sa-si foloseasca influenta, resursele energetice si financiare, veto din Consiliul de Securitate ONU si mai ales industria sa de armament sa submineze interesele americane in lume.
Presedintele Siriei a petrecut doua zile din aceasta saptamana in Rusia cu o lista de cumparaturi de arme sofisticate pe care el dorea sa le achizitioneze. Aceasta vizita se poate dovedi a fi foarte ingrijoratoare pentru evenimentele care vor urma pe scena internationala, potrivit New York Times.

Chiar daca Rusia furnizeaza de mult timp arme Siriei, abia acum i-a oferit ultima generatie de rachete. Insa presedintele sirian, Bashar al-Assad, a specificat foarte clar ca el doreste sa acumuleze capital din tensiunile dintre Moscova si Occident care se tot accentueaza, atunci cand s-a grabit sa ajunga la Sochi sa se intalneasca cu Dimitri Medvedev.

Lista de metode prin care o Rusie ostila poate sa creeze probleme Statelor Unite ale Americii se extinde dincolo de Siria si muntii Georgiei. Pe aceasta lista apar vanzarile multiple de arme statelor anti-americane precum Iran si Venezuela, manipularea resurselor de petrol si gaze naturale, presiune asupra SUA privind bazele militare din Asia Centrala si esecul eforturilor de continuare a tratatelor de control al armelor de dupa Razboiul Rece.

Michael McFaul, profesor la Universitatea Stanford si consilierul senatorului Barack Obama, candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA a spus ca Rusia pare ca incearca sa "distruga ordinea internationala" si are capacitatea sa reuseaca. "Potentialul ei este foarte mare, deoarece la sfarsitul zilei, ea sunt hegemona in aceea regiune, iar noi nu suntem si acesta este adevarul", a afirmat McFaud.

Rusia s-ar putea sa nu se dea inapoi de la multe dintre optiunile pe care le are de a-si impune interesele pe scena internationala in saptamanile si lunile ce urmeaza. Pe de o parte, aceasta nu doreste, la fel ca Occidentul, ca Iranul sa aiba arme nucleare sau ca talibanii sa castige puterea in Afganistan. Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO a declarat pentru ziarul Izvestia in aceasta saptamana ca Moscova ca sprijina in continuare alianta in Afganistan. "Infrangerea NATO in Afganistan nu este buna pentru noi", a adaugat oficialul rus.

Totusi, desi confruntarea din Georgia dureaza de multi ani, izbucnirea de violenta demonstrata in ultimele saptamani a demonstrat cat de repede se poate schimba scena mondiala. Acum Rusia se afla in topul discutiilor de Washington, unde multi diplomati se sperie ca situatia va scapa de sub control.

Pentru SUA, exista optiuni limitate de a impune presiuni asupra Rusiei. Senatorul John McCain, candidatul republican la alegerile prezidentiae, doreste sa scoata Rusia din Grupul celor 8 puteri majore. O asemenea decizie ar duce la esecul a 17 ani de politica bilaterala menita sa integreze Rusia in ordinea internationala.

Totusi, meniul de optiuni al Washingtonului paleste in comparatie cu cel al Moscovei. Masha Lipman, un analist al Centrului Carnegie din Moscova, a declarat "ca exista multe ale lucruri" de care SUA are nevoie de la Rusia, de la eforturile de a avea grija de vechile arme sovietice nucleare, sprijin in razboiul din Afganistan pana la presiuni asupra Iranului si Coreei de Nord de a renunta la programele nucleare.

Totusi tensiunile pot ingheta acordul recent semnat privind cooperarea nucleara si pot sa puna in pericol negocierile de continuare a programelor de verificare si control ale armelor strategice.

"In mod ironic, de la prabusirea URSS, a existat intotdeauna o grija ca Rusia sa nu devina o rasfatata", a declarat domnul Stent din Georgetown si "acum putem sa vedem cum asa se intampla".


Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 24 August 2008, 10:20:48
Conflictul ruso-georgian, o crizã majorã care va schimba lumea

Conflictul ruso-georgian a repus în discuþie fundamentele securitãþii în Europa, apreciazã centrul de analizã a conflictelor International Crisis Group (ICG), citat de AFP. Moscova a dat dovadã de "încredere în sine ºi agresivitate", "ignorând opinia internaþionalã" ºi fiind gata sã accepte "ostracizarea ºi confruntarea" pentru a-ºi atinge obiectivul de a "reinstitui o zonã de securitate la frontierele sale", aratã raportul institutului cu sediul la Bruxelles. "Timp de aproape douã decenii, Kremlinul ºi-a exprimat interesul pentru o colaborare cu instituþiile occidentale (...), însã revine acum la o posturã mai clasicã de mare putere, insistând sã joace dupã reguli aparte", adaugã documentul. Pentru ICG, folosirea "disproporþionatã" a forþei de cãtre Rusia dupã atacul georgian din 7 august împotriva Osetiei de Sud, "constituie o schimbare dramaticã în relaþiile dintre ruºi ºi occidentali".
Rusia a ameninþat în acest conflict "stabilitatea" Caucazului, "culoarele energetice vitale pentru Europa" ºi a "ignorat dreptul internaþional".

Mihail Saakaºvili, un amator periculos în marea politicã
Moscova nu poate fi consideratã singura vinovatã pentru declanºarea crizei, apreciazã organizaþia. Raportul subliniazã cã tentativa georgianã de preluare a controlului asupra Osetiei de Sud a fost "un calcul dezastruos", în contextul în care Georgia îºi "gestiona deja prost" relaþia cu Rusia din 2004, printr-un comportament "belicos" ºi "arogant". ICG insistã ºi asupra unor "greºeli grave" din partea Occidentului, care nu l-a convins suficient pe preºedintele georgian Mihail Saakaºvili sã caute o soluþie viabilã pentru republicile separatiste Osetia de Sud ºi Abhazia. Vânzarea de arme Georgiei, fãrã asigurarea cã acestea nu vor fi folosite împotriva rebelilor, este o altã greºealã subliniatã de raport, ca ºi sprijinul necondiþionat al Washingtonului pentru Saakaºvili, în pofida derivei sale "autoritare". ICG criticã ºi Uniunea Europeanã pentru incapacitatea sa de a gãsi un rãspuns ferm faþã de acþiunile ruse în Georgia.

Rusia a grãbit aderarea Georgiei la NATO
Rusia a grãbit procesul de aderare a Georgiei la NATO invadând aceastã þarã, a declarat sâmbãtã adjunctul subsecretarului de stat american ºi trimisul Washingtonului în regiune, Matthew Bryza, citat de Reuters. "Cred cã ceea ce a fãcut Rusia este cel mai puternic catalizator pe care îl putea crea pentru aderarea Georgiei la NATO", a declarat Bryza pentru postul rus de radio Ecoul Moscovei. "Asta e ceea ce se va întâmpla. Georgia îºi va accelera evoluþia spre NATO ºi, sper, în decembrie, spre Planul de acþiune", a spus el."Rusia a demonstrat exact de ce are nevoie Georgia sã fie în NATO... Rusia nu a mai ridicat un deget împotriva þãrilor baltice, dupã ce au aderat la NATO. Nu o va face nici împotriva Ucrainei, dacã Ucraina va fi în NATO. Acelaºi lucru este valabil ºi pentru Georgia", a explicat oficialul american."Avem nevoie de Georgia ºi Ucraina în NATO pentru a descuraja acest gen de aventuri militare tragice din partea Rusia, atunci când simte cã poate bloca întrucâtva aderarea acestor þãri la NATO", a adãugat el. Secretarul de stat american Condoleezza Rice declarase cã nu existã planul de a accelera dezbaterea cu privire la aderarea Georgiei. Aceastã þarã ºi Ucraina au solicitat Planul de acþiuni în vederea aderãrii (MAP) la summitul NATO de la Bucureºti, dar opoziþia unor state importante precum Franþa ºi Germania, care nu doreau sã supere Rusia, a dus la un eºec. Cele douã þãri au primit însã promisiunea cã vor fi membre NATO, pe termen lung.
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: parere din 24 August 2008, 10:46:01
Da...as ruga colegii care scriu despre calendarele mayase si despre sfarsitul lumii in topicul "2012" sa citeasca si acest topic ca sa vada cum ar incepe un potential sfarsit al luii pe care o cunoastem astazi....lasati balivernele si fiti mai mult interesati de geo politica
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: Serban M din 24 August 2008, 11:08:51
Citat din: parere din  24 August 2008, 10:46:01
Da...as ruga colegii care scriu despre calendarele mayase si despre sfarsitul lumii in topicul "2012" sa citeasca si acest topic ca sa vada cum ar incepe un potential sfarsit al luii pe care o cunoastem astazi....lasati balivernele si fiti mai mult interesati de geo politica


si eu te-as ruga sa citesti mai atent profetiile mayase si cum ar putea coincide chiar cu evenimentele din perioada aceasta 
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: lylyt_ice din 24 August 2008, 16:09:14
 Parere, inainte sa-i rogi pe altii sa citeasca acest topic, mai bine pune tu minuta si citeste "MACAR" ce ai la indemana; ce-i scris pe acest forum si poate si profetiile Biblice, Nostradamus...etc. si vezi tu ce mai gasesti !!! Cam peste tot vei gasii referiri la situatiile de fata...
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: parere din 25 August 2008, 00:31:11
nostradamus:) te rog, au trecut 500 de ani si  s-a demonstrat ca nici o"profetie de-a lui se poate aplica clar in viitor, unde zice concis ca in anul 2012 va fi sfarsitul lumii,arata-mi catrenul si imi recunosc nestiinta, sa scrie acolo anul 2012 si cuvatul sfarsit, atat. Nostradamus a fost un maestru al psihologiei umane si un comerciant, a vandut intr-un mod dibaci cuvinte. Uita-te la cei care spun ca vorbesc cu mortii, se numeste citire  la rece, sub aparenta ca iti furnizeaza informatie ei te pun pe tine sa le oferi materialul, asa a facut si Nostradamus, a oferit materie prima pentru imaginatie, imediat ce s-a intamplat un evenimet important unul a zis: " uite, nostradamus a prezis asta, cel tanar a spart colivia celui batran...da clar vorbea despre moarte regelui..."
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: parere din 25 August 2008, 00:42:56
Citat din: Sirius13 din  24 August 2008, 11:08:51

si eu te-as ruga sa citesti mai atent profetiile mayase si cum ar putea coincide chiar cu evenimentele din perioada aceasta 




ce pot sa zic...ce s-a mai zis, vorbim in 2013, dar te rog, daca nu se va intampla nimic....ii rog de fapt pe toti cei ce cred in aceste profetii si in iminentul sfarsit din 2012, va rog sa va cereti public scuze fata de toti oamenii slabi de inger pe care i-ati speriat toti anii astia, nu mai cautati senzational morbid.
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 25 August 2008, 14:21:00
Recunoasterea de catre Rusia a Abhaziei si Osetiei de Sud va avea rezultate dezastruoase

O recunoastere de catre Rusia a republicilor georgiene separatiste Abhazia si Osetia de Sud ar fi "o tentativa de schimbare a frontierelor din Europa prin forta" si ar avea "rezultate dezastruoase", a avertizat liderul georgian Mihail Saakasvili, intr-un interviu publicat de Liberation, potrivit NewsIn.
"Cred ca este o greseala grava, o tentativa de schimbare a frontierelor din Europa prin forta. Aceasta actiune va avea rezultate dezastruoase, inclusiv pentru Rusia", a declarat el.

Consiliul Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus, s-a pronuntat in aceasta dimineata dimineata pentru o astfel de recunoastere, decizia revenind acum Executivului rus.

Senatorii au adoptat in unanimitate o declaratie in care ii cer presedintelui Dmitri Medvedev sa recunoasca cele doua regiuni separatiste.

Sedinta extraordinara a fost transmisa in direct.

O recunoastere a Osetiei de Sud si Abhaziei de catre Rusia ar fi o palma pentru Georgia si o replica pentru europeni, dupa ce acestia au recunoscut independenta Kosovo, comenteaza AFP. Expertii apreciaza totusi ca Rusia ca nu va merge atat de departe, pentru ca statutul neclar actual al celor doua republici separatiste proruse este favorabil intereselor Moscovei.

Seful camerei superioare a legislativului, Serghei Mironov, a afirmat inca de saptamana trecutaca aceasta este "gata sa recunoasca statutul de independenta al Osetiei de Sud si Abhaziei", dar dupa o "decizie in acest sens a presedintelui" rus Dmitri Medvedev. Presedintele a declarat la randul sau ca Rusia "va recunoaste si garanta" pe scena internationala "orice decizie" vor lua abhazii si osetii cu privire la propriul statut.

"Nu cred ca cineva din comunitatea internationala va fi atat de iresponsabil sa accepte", o astfel de decizie, a afirmat Saakasvili. "Este o invazie clasica, fara nicio legatura cu dreptul international", a subliniat el.

Liderul georgian si-a exprimat "recunostinta" fata de presedintele frrancez Nicolas Sarkozy, care a negociat cu Moscova si Tbilisi un acord de incetare a focului. "A fost o operatiune de salvare din partea lui Sarkozy. Ii sunt recunoscator", a declarat Saakasvili. "Daca UE ar fi fost prezidata de o tara mica sau daca Sarkozy ar fi fost in concediu, ar fi fost un risc ca tancurile ruse sa fie deja la Tbilisi", a adaugat el.

Saakasvili a mai explicat ca a crezut ca intensificarea tensiunilor in Osetia de Sud era o "cacealma" si ca "se putea opri totul". "Am comis aceasta greseala pentru ca eram de parere ca atacul principal va avea loc in Abhazia, nu ca rusii ar putea ataca Tbilisi", a conchis presedintele georgian.



Sursa: 9AM,
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 26 August 2008, 10:40:21
Rusia reincepe jocul in Transnistria. Romania, spectator

Parlamentul rus s-a pronuntat ieri in favoarea recunoasterii independentei Osetiei de Sud si Abhaziei. Insa Romania nu este insa pregatita pentru o astfel de eventualitate, desi camera superioara a parlamentului de la Moscova a votat deja pentru independenta Transnistriei.
Daca presedintele rus ar fi de acord cu independenta celor doua enclave, atunci s-ar deschide calea si pentru Transnistria sau Nagorno Karabakh. Autoritatile romane nu au avut nici o reactie dupa votul din legislativul rus si nici dupa intalnirea de ieri dintre presedintele rus si omologul sau moldovean Vladimir Voronin, urmata de convorbiri neasteptate cu Igor Smirnov, liderul Republicii Separatiste Transnistria. Desi au facut mai multe strategii la Marea Neagra, diplomatii de la Bucuresti nu au prevazut situatia actuala, iar Bucurestiul nu are inca un tratat de baza cu Republica Moldova.

In absenta unui astfel de tratat, Romaniei nu-i ramane decat sa protesteze, constata Michael Radu, de la Institutul de Politica Externa din Philadelphia. In plus, Romania s-a retras cu mai bine de 15 ani in urma de la masa negocierilor pentru Transnistria, astfel vocea Bucurestiului desi poate fi auzita, nu este luata in seama. Expertul american crede ca, pe termen lung, Romania ar putea incerca sa se impuna in aceasta zona "printr-o alianta in cadrul NATO cu Polonia, balticii, SUA si poate alte tari realiste".

Specialist in problemele Republicii Moldova, Nicu Popescu sustine, la randul sau, ca Bucurestiul trebuie sa stranga legaturile cu statele care au viziuni similare cu ale sale si sa pastreze o legatura constanta cu Chisinaul, indiferent de puterea de la Bucuresti. Pana atunci, Romania nu poate face nimic pentru a reactiona fata de eventualele mutari brutale ale Moscovei pe teritoriul moldovean.

In vreme ce presedintele Medvedev se impune in fostul spatiu de influenta sovietic, Romania ramane marginala atat in zona Marii Negre, cat si la masa negociatorilor occidentali, arata Romania Libera.

"Multumesc, Moscova ! "

Parlamentul de la Moscova a fost ieri de acord cu recunoasterea independentei celor doua enclave aflate pe teritoriul Georgiei: Osetia de Sud si Abhazia. Votul legislativului rus nu are valoare juridica, ci poate functiona mai degraba in mod simbolic, ca presiune asupra adversarilor Rusiei, dar mai cu seama ca recomandare. O decizie in acest sens poate fi luata numai de liderul de la Kremlin. Cum observa si presedintele Traian Basescu dupa turneul facut in jurul Marii Negre, o eventuala declarare a independentei Osetiei sau Abhaziei ar putea deveni un precedent pentru celelalte conflicte inghetate din regiune: Transnistria, aflata pe teritoriul Republicii Moldova, sau Nagorno Karabakh, zona disputata de Armenia si Azerbaidjan.

Romania nu ar putea face nimic mai mult decat o luare de pozitie in cazul in care evenimentele din Transnistria s-ar precipita, dupa modelul regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud. Bucurestiul s-a retras de la masa negocierilor din Transnistria in 1992 si nu are relatii foarte bune cu celelalte tari care sunt in masura sa ia decizii in Transnistria: Rusia, Ucraina si Republica Moldova. In plus, Romania nu are un tratat politic cu Republica Moldova, fapt care, in cazul in care evenimentele din Transnistria ar degenera, in opinia analistilor ar limita actiunea Bucurestiului numai la luari de pozitie, fara a se putea implica efectiv.

Vizita lui Voronin la Soci nu solutioneaza conflictul transnistrean

Invitarea lui Vladimir Voronin la Soci ar putea fi o tentativa a Rusiei de a demonstra ca privilegiaza diplomatia in rezolvarea unui conflict inghetat, pentru a contrazice parerea Occidentului, insa analistii nu cred ca solutionarea problemei transnistrene este prioritatea Moscovei in acest moment, potrivit NewsIn.

Dmitri Danilov, seful sectiei de securitate europeana din cadrul Academiei de Stiinte a Rusiei, este de parere ca, pentru Moscova, inregistrarea unor progrese spre solutionarea problemei transnistreane ar fi in prezent "foarte binevenite si placute", dar Kremlinul nu este gata sa forteze o solutie definitiva si este interesat, pe o perspectiva medie de timp, de mentinerea actualului statu-quo in Transnistria.

"Consultatiile care au loc in prezent la nivelul Medvedev-Voronin-Smirnov au ca scop evitarea unor miscari bruste si mentinerea actualului echilibru cel putin pentru inca un an, pana la epuizarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Cel mai important pentru Moscova este acum conflictul din Georgia si evolutile din jurul lui, relatiile ruso-americane, etc. Deci nu cred ca Moscova este gata sa intreprinda pasi seriosi care ar putea schimba situatia in conflictul moldo-transnistrean", a declarat politologul rus.

"Transnistria nu este Osetia de Sud"

In acelasi timp, liderul regiunii separatiste Transnistria, Igor Smirnov, s-a aflat la Moscova, potrivit publicatiei Moskovskii Komsomolet. Publicatia rusa a apreciat insa ca "Transnistria nu este Osetia de Sud". Duma de Stat s-a pronuntat ieri pentru o recunoastere a republicilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud. Anterior, cei 130 de membri ai Consiliului Federatiei prezenti la o sesiune extraordinara au adoptat în unanimitate o declaratie care cere presedintelui rus Dmitri Medvedev sa recunoasca independenta celor doua teritorii.

Adjunctul ministrului rus de externe, Grigori Karasin, a apreciat ca evenimentele din Georgia sunt consecinta recunoasterii independentei Kosovo de catre Occident. Berlinul si Roma au facut ieri apel la presedintele rus sa nu dea curs declaratiei Consiliului Federatiei Ruse privind recunoasterea celor doua provincii. Liderul francez Nicolas Sarkozy a convocat un summit extraordinar al UE pentru 1 septembrie, dedicat crizei din Georgia si in particular retragerii trupelor ruse. Seful diplomatiei franceze Bernard Kouchner a precizat insa ca UE nu pregateste "sanctiuni" in cazul Moscovei. In alta ordine de idei, Medvedev a declarat ieri ca este pregatit pentru orice sanctiuni luate de NATO, inclusiv o suspendare a relatiilor dintre Alianta Nord-Atlantica si Rusia.

"Suntem pregatiti sa acceptam orice decizie, pâna la suspendarea relatiilor", a spus Medvedev cu ocazia consultarilor avute la Soci, la care a participat si trimisul rus la NATO, Dmitri Rogozin. Acesta a precizat ca o astfel de decizie va fi dificila, dupa cum informeaza Gardianul. "NATO este mai interesata de cooperare decât Rusia. Daca nu vor o cooperare, atunci nu este nimic groaznic din punctul nostru de vedere", a mai spus presedintele rus. Rusia a notificat saptamana trecuta NATO ca si-a suspendat activitatile de cooperare militara cu tarile Aliantei Nord-Atlantice pâna la noi ordine.


Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: Renovatio din 26 August 2008, 12:59:54
Citat

Mass-media moscovite publica date "de senzatie" - furnizate de "surse din cadrul serviciilor de informatii" - despre navele NATO care se afla, in prezent, in Romania. "Sursele" ruse amesteca doua nave militare americane care aduc ajutoare in Georgia cu cele care participa la un exercitiu NATO. Exercitiul la care participa acestea a fost anuntat cu mult inainte de inceperea conflictului din Caucaz
Peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon se gasesc la bordul navelor de razboi ale NATO care au intrat in apele Marii Negre, a declarat luni o sursa din cadrul serviciilor de informatii ruse, citata de RIA Novosti, preluata de Agerpres

In prezent, un grup de nave ale NATO format din fregata poloneza General Kazimierz Pulaski, distrugatorul american USS McFaul, fregata germana Lübeck, fregata spaniola Almirante Juan de Borbon si nava americana USCGC Dallas, se afla in Marea Neagra, a indicat sursa citata.

"Distrugatorul american USS McFaul, care in prezent este acostat in portul georgian Batumi, are la bordul sau de 50 de rachete de croaziera Tomahawk. Aceste rachete pot fi echipate cu ogive nucleare si servesc la neutralizarea tintelor la sol. Alte nave sunt concentrate in prezent in partea de nord a Marii Negre", a adaugat, sub acoperirea anonimatului, reprezentantul serviciilor de informatii ruse.

Potrivit aceleiasi surse, alte nave ale NATO sunt dotate cu 64 de rachete antinava Harpoon si cu opt elicoptere. "NATO este pe cale de a forma in Marea Neagra un grup de nave de suprafata echipate cu rachete", a mai declarat sursa mentionata.

Comentand prezenta navala a NATO in Marea Neagra, purtatorul de cuvant al marinei ruse, Igor Digalo, a afirmat: "Marina rusa este la curent. Flota Marii Negre continua sa-si indeplineasca misiunea sa in materie de securitate a navigatiei in largul Abhaziei".

Administratia americana a anuntat ca a mobilizat avioane militare si nave de razboi pentru a aduce Georgiei un lot de ajutor umanitar.

Rusia a acuzat insa SUA si NATO ca utilizeaza pretextul livrarii de ajutoare umanitare Georgiei pentru a aduce forte navale suplimentare in Marea Neagra. "Sub pretextul trimiterii de ajutoare umanitare, statele NATO continua sa acumuleze forte navale in Marea Neagra", declara recent adjunctul sefului Statului Major al armatei ruse, generalul Anatoli Nogovitin.

Contraamiralul Juan Rodriguez: Exercitiile nu au nici o legatura cu conflictul din Georgia

Comandantul Gruparii Navale Permanente nr. 1 a NATO din Mediterana (SNMG 1), contraamiralul Juan Rodriguez, a declarat luni, la Constanta, ca exercitiile militare planificate sa se desfasoare in aceasta perioada in Marea Neagra nu au nici o legatura cu conflictul din Georgia.

"Vom face exercitii tactice pe mare, conform programului stabilit, vom discuta despre operatiuni, scopul exercitiilor fiind de a promova interoperabilitatea intre fortele navale ale tarilor membre NATO", a declarat contraamiralul Juan Rodriguez, intr-o conferinta de presa organizata la bordul navei 'Juan de Borbon', una dintre navele care fac parte in prezent din SNMG 1.

Rodriguez a precizat ca 'exercitiile militare efectuate nu au nici o legatura cu conflictul din Georgia', fiind vorba de "exercitii de rutina in Marea Neagra, planificate de mai bine de un an, cu mult inainte de a se cunoaste ce se va intampla in Georgia".

"Va spun ca Rusia a fost informata de exercitiile pe care le vom face cu flotele romana si bulgara in Marea Neagra", a afirmat comandantul SNMG 1, precizand, totodata, ca navele gruparii nu vor merge cu ajutoare umanitare in Georgia.

Potrivit contraamiralului Juan Rodriguez, comandant al fregatei Juan de Borbon, pe 29 august, dupa plecarea gruparii militare din Portul Constanta, navele SNMG 1 vor participa la exercitii pe mare in comun cu fregata Regele Ferdinand, in apele teritoriale ale Romaniei.

Nave din componenta Gruparii Navale Permanente nr. 1 a NATO din Mediterana stationeaza in Portul Constanta in perioada 25-29 august.

Este vorba de fregatele 'Juan de Borbon' (Spania) - nava-comandant a gruparii, 'General Kazimierz Pulaski' (Polonia) si 'Taylor' (SUA), nave ce au sosit luni dimineata in portul romanesc, si de fregata 'Lübeck' (Germania), si ea componenta a gruparii, care a sosit in Portul Constanta pe 22 august.

Pe parcursul stationarii in Portul Constanta, militarii de pe navele gruparii NATO vor face vizite la Comandamentul Flotei, autoritatile locale, vor participa la activitati sportive impreuna cu marinarii militari romani si vor vizita litoralul romanesc.

In anul 1967 s-a infiintat Forta Navala Permanenta din Mediterana, STANAVFORMED, iar din anul 2005 ea activeaza sub numele Gruparea Navala Permanenta nr. 1 a NATO. Aceasta este formata din opt-zece nave din clasa distrugatoarelor si fregatelor. Componenta gruparii se schimba la sase luni, prin rotatie, cu nave din tarile membre NATO.

Principalele misiuni ale SNMG 1, una dintre cele patru grupari permanente pe care le are in prezent NATO, sunt de control si protectie a cailor maritime.
<

sursa: Ziua



CitatRuºii acuzã NATO cã vrea sã schimbe echilibrul de forþe la Marea Neagrã
25 AUGUST 2008

Una dintre dovezi: prezenþa navei militare germane la Constanþa

,,Pretextul" pentru intrarea navelor militare – aducerea de ajutoare umanitare în Georgia


Principalul port georgian la Marea Neagrã – Poti – rãmâne în continuare con­trolat de forþele ru­seºti. Intrarea pe uscat este blo­catã de tancuri, tranºee ºi o mul­þime de soldaþi ruºi, noteazã Associated Press. Chiar dacã Poti nu face parte din ,,zona tampon" stabilitã de Moscova pentru a proteja activitatea trupelor sale (graniþa cu Abhazia ºi Osetia de Sud), portul strategic va fi ºi pe mai departe patrulat de forþele ruseºti, a anunþat, potrivit Reu­ters, adjunctul sta­tului major rus, Anatoli Nogo­viþân.

,,Acest aspect este stabilit în documentul (n.r. acordul de înce­tare a focului) negociat de Franþa ºi Rusia", a explicat Nogoviþân. Generalul rus a acuzat NATO cã are ca obiec­tiv aducerea de forþe navale supli­mentare în Marea Neagrã, sub pretextul livrãrii de ajutoare umanitare, relateazã AFP. Româ­ nia este ºi ea implicatã în acest proces, a lãsat de înþeles oficialul rus.

Manevre inclusiv la Constanþa

,,Pe lângã fregatele spaniolã ºi germanã intrate în Marea Nea­grã la 21 august, o fregatã polo­nezã ºi un distrugãtor al Mari­nei americane au traversat strâmtoarea Bosfor", a spus oficialul în conferinþa de presã de sâmbãtã. Eforturile NATO vor fi pe cât de inutile, pe atât de dãu­nãtoare ,,stabilizãrii situaþiei în regiune", potrivit generalului Nogoviþân. Menþionãm cã fregata germanã Lübeck (care face parte din Standing NATO Maritime Group 1) s-a aflat în portul Constanþa între 22 ºi 24 august ºi cã, în cursul vizitei, a avut loc ºi o prezentare a industriei de apãrare maritime germane, la care a fost prezent ºi preºedinte român, Traian Bãsescu.

Potrivit comunicatului de presã emis de Ambasada Germaniei, este pentru prima datã dupã trei ani cã o navã militarã vine într-un port românesc, ea urmând sã desfãºoare exerciþii comune cu Marina românã ºi cea bulgarã.

Exerciþiile de rutinã ale NATO în Marea Neagrã au fost planificate de multã vreme, a încercat Alianþa sã se apere de acuzaþiile ruseºti. ,,Este vorba de vizite în porturi ºi exerciþii de rutinã care au fost planificate de circa 18 luni", a declarat purtãtorul de cuvânt al NATO, Carmen Romero. Ea a explicat ºi cã manevrele nu au nicio legãturã cu conflictul ruso-georgian.

Ajutoare umanitare ajunse cu distrugãtoare americane

Ajutoare umanitare au început într-adevãr sã soseascã, în Georgia, cu ajutorul navelor de rãzboi americane. Distrugãtorul USS Mc Faul a ajuns, ieri, lângã coastele georgiene, fiind obligat sã ancoreze la Batumi (port insuficient echipat pentru nave de asemenea dimensiuni), având în vedere cã portul Poti este încã sub control rusesc. Distrugãtorul american (de mari dimensiuni, având o lungime de 154 de metri) a fost deplasat în Marea Neagrã dinspre Marea Mediteranã, ob­þi­nând aprobarea Turciei sã intre prin strâmtorile Bosfor ºi Dardanele. Lui USS Mc Faul urmeazã sã i se alãture alte douã vase de rãzboi americane: Dallas ºi, spre sfârºitul lui august, USS Mount Whitney, nava amiral a celei de-a ºasea Flote americane. Ele vor transporta ajutoare umanitare: pãturi, alimente pen­tru copii, precum ºi medica­mente ºi produse de igienã, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Toate navele sunt obligate sã obþinã acordul Turciei pentru intrare ºi staþionare în Marea Neagrã ºi pot rãmâne aici maximum trei sãptãmâni. Iar Turcia, deºi este membrã NATO, nu este de acord cu o prezenþã militarã de duratã în Marea Neagrã. ,,Convenþia de la Montreux este în vigoare de peste 70 de ani ºi se aplicã fãrã excepþie", avertizase preºedintele turc, Abdullah Gul, în conferinþa de presã cu liderul de la Cotroceni. Potrivit Con­venþiei de la Montreux (acord prin care Rusia ºi Turcia îºi împart influenþa navalã în Marea Neagrã), este interzisã pã­trunderea în Marea Neagrã a portavioanelor, iar Turcia poate refuza sã permitã intrarea unor nave militare mai mari de un anumit tonaj. (E.F.)

Sursa : Gandul



Deci Nato pregateste ceva  .Rusi se pare ca vor fi prinsi la colt.Rusiei ii este frica de NATO.?Dupa cite se stie Rusia are mari probleme la capitolul echipamente militare,la administrarea si intretinerea bazelor militare.UK si Germania au buget al apararii cat il are si Rusia. Iar USa are bugetul armatei cat tot bugetul Rusiei.Rusia are intradevar arsenal nuclear mare ,dar nu au bani sa il administreze ,dupa cite am vazut intr-un documentar.
Si totusi Nato se simte amenintata de federatia rusa?Posibil daca au recurs la strategia de a trimite nave de razboi.Si totusi nu stiu de ce am impresia ca toata mascarada asta cu razboiul din Georgia si miscarea de trupe la Marea Neagra sa nu fie un scenariu pus de americani impreuna cu rusii face parte dintr-un plan in care vor sa imparta resursele naturale ale planetei si nu numai?.Desi suntem bagati in ceata  se pare ca se intrvede un  un viitor sumbru .Si totusi Rusia nu accepta ca tari ca Georgia ,Ucraina  sa intre in Nato.De ce ? Pt ca Aceste tari reprezinta un pericol mortal pt Rusia ,din punct de vedere strategic ci si din punct de vedere al resurselor naturale.
Ucraina detine teritorii smulse de la polonezi ( nord -estul Ucrainei )
Ucraina detine teritorii rusesti ( vezi Crimeea ,Donetzkul etc )
Ucraina detine teritorii istorice Bieloruse
Ucraina a primit de la Hrusciov Bucovina si sudul Basarabiei.
Toate acestea fac ca premierul ucrainean sa doreasca o alianta cu E.U.inainte ca Rusia sa revendice partea lor .
Scenariu.
In situatia cind NATO incercuieste Rusia ,rusii nu vor mai avea de ales si vor cauta pe toate caile sa aiba o zona tampon ( Ucraina ) in caz de razboi si o Mare Neagra controlata de flota rusa.Penetrarea navelor de razboi NATO sub acoperire umanitara sare in ochi rusilor. Deci cit de curind Ucraina va fi urmatoare tinta a Rusiei
In contextul unui scenariu de aceasta natura Romania trebuie sa se abtina pentru ca intra in conflict de interes.
Totusi cred ca in curind alte forte Nato se vor desfasura  in bazele cheie din Europa.
Astept si alte opinii .
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: romulus din 26 August 2008, 15:32:23
CitatTotusi cred ca in curind alte forte Nato se vor desfasura  in bazele cheie din Europa.
Astept si alte opinii .
Dragilor , nu neg ca n'ar fi un subiect interesant asta cu rusii si Georgia si OTAN , dar ....cred ca prea ne avantam in cometarii alambicate : ca ce-o face ala , ca alalaltu' ii da replica asa, pe dupa dud, alea, alea...!
Mai copii , e mult mai simplu decat atat (cu toate ca-i atat de complicat )   uite , e simplut, simplut : este vorba DESPRE PUTERE si despre (re)IMPARTIREA LUMII IN FELII !
  RUSII VOR  SA ARATE CA AU (din nou)  MUSCHI, ca au fost in rahat - unde i-a bagat GORBACIOV cu sprijinul calduros al GBR-ului si reginei mama - dar acum si-au revenit  si PAZEA , ca sunt din nou pe cai mari !!! IAR CINE SE BAGA (adica misca'n front ) RAMANE CU CURU IN ZAPADA, FARA GAZ,  ori intr-un caz fericit se alege cu niscaiva galcevi gen : KOSOVO, OSETIA ori AFGANISTAN , chiar in propria ograda . Punct .
Am zis ! 
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: CHIP din 26 August 2008, 15:43:14
Doua nave militare americane (McFaul si Dallas) se indreapta spre portul Poti, controlat de armata rusa

http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-08-26&id=11701
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 26 August 2008, 16:53:47
Genocidul comis de fortele georgiene in Osetia de Sud, confirmat

Faptele de "genocid" in Osetia de Sud in urma operatiunii georgiene asupra acestei republici separatiste proruse se confirma "in totalitate", a declarat presedintele Comisiei de anchete a Parchetului general rus, intr-un interviu, potrivit NewsIn.
"S-a stabilit ca in perioada 7-12 august fortele armate georgiene au intrat pe teritoriul acestei foste republici, cu obiectivul de a distruge total grupul etnic al osetilor care traiesc in Osetia de Sud", a declarat Alseksandr Bastrikin, presedintele Comisiei de anchete a Parchetului general rus.

"Am strans numeroase marturii potrivit carora georgienii au aruncat cu grenade in subsolurile in care se ascundeau locuitori din Thinvali", capitala Osetiei de Sud, teatrul unor violente confruntari, a adaugat presedintele Comisiei de anchete. "Sute de case au fost distruse, nu doar in Thinvali, ci si mai multe localitati" din teritoriul separatist, potrivit magistratului. "Am gasit o femeie insarcinata in luna a opta ucisa prin impuscare in cap", a adaugat el.

Justitia rusa a anuntat la 14 august ca a deschis o ancheta penala pentru "genocid" dupa ce a "primit informatii cu privire la actiunile fortelor militare georgiene care vizau eliminarea cetatenilor Federatiei ruse de nationalitate oseta si care locuiesc in Osetia de Sud", a precizat el.

Ofensiva georgiana din noaptea de 7-8 august s-a soldat cu un contraatac al armatei ruse, care a ocupat o parte din teritoriul georgian.



Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: Cautatorul din 26 August 2008, 17:03:28
"Rogozin evocã atmosfera de dinaintea primului rãzboi mondial"

"În general, atmosfera din prezent îmi aminteºte de situaþia din Europa din 1914 (...) când, din cauza unui terorist, puterile mondiale au intrat în conflict", a declarat Rogozin în acest interviu.
...
"Sper cã Mihail Saakaºvili nu va intra în istorie ca noul Gavrilo Princip", a afirmat Rogozin, fãcând referire la naþionalistul sârb care l-a asasinat, în august 1914, pe arhiducele austro-ungar Franz Ferdinand, declanºând un rãzboi mondial."
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: Cautatorul din 26 August 2008, 21:02:19
Medvedev: "Dacã europenii doresc deteriorarea relaþiilor, o vor obþine"

http://www.mediafax.ro/externe/medvedev-daca-europenii-doresc-deteriorarea-relatiilor-o-vor-obtine.html?3614;2978766

Sunt curios la cat va ajunge pretul gazului... pentru europeni.


"Marea Britanie cere formarea unei coaliþii împotriva Rusiei"

http://www.mediafax.ro/externe/marea-britanie-cere-formarea-unei-coalitii-impotriva-rusiei.html?3614;2976502

PS: oare ar trebui schimbat numele topicului din "Razboi in Caucaz" cu "Asa a inceput ce-l de-al III-lea razboi mondial"?
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 27 August 2008, 00:06:06
parerea mea ... dak Rusia le recunoaste ca fiind state independente , aceste 2 statuletze v-or fi in criza . In principal economica . Importarea de produse se va derula foarte greu ... locuri de munca f putine  ... infrastructura e la pamant dupa aceste conflite ... Si strategia Rusiei ar fi " aveti probleme economice , nui nimik va ajutam noi ... infrastructura , nui nimik ajutam la reconstruire , produse , nui nimik va dam noi " dar cu ce pret? " Va ajutam cu tot ce se poate dar voi pe viitor a-ti " adera la Mama Rusia " " . Si astfel cele 2 state independente vor fi teritorii ale Rusiei , normal cu un acord scris intre state si Rusia , ca si cum Rep. Moldova s-ar unii cu Romania. Si de aici probabil WWIII , este o posibilitate. De aceea UE , NATO si marile puteri ale lumii nu sunt de acord cu recunoasterea ca fiind state independente Abhazia si Osetia de Sud de catre Rusia.
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: Daz72 din 27 August 2008, 01:15:43
Preºedintele rus Dmitri Medvedev a anunþat marþi cã Rusia recunoaºte independenþa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud ºi Abhazia.

"Am semnat decretele privind recunoaºterea de cãtre Rusia a independenþei Osetiei de Sud ºi Abhaziei. Rusia cere ºi altor state sã îi urmeze exemplul", a afirmat Medvedev, într-o declaraþie solemnã pronunþatã la televiziunea rusã.

"Nu a fost o alegere simplã, dar este singura opþiune pentru protejarea vieþilor omeneºti", a adãugat el.

"Autoritãþile de la Tbilisi au fãcut alegerea în noaptea de 7 spre 8 august (lansând o ofensivã militarã împotriva Osetiei de Sud)", a spus preºedintele rus, apreciind cã liderul georgian, Mihail Saakaºvili, "a ales genocidul pentru a-ºi atinge obiectivele politice".

"El a pus astfel cruce tuturor speranþelor de convieþuire paºnicã într-un singur stat a oseþilor, abhazilor ºi georgienilor", a adãugat Medvedev.

"Înþelegem cã, dupã ceea ce s-a întâmplat la Þhinvali ºi ceea ce a fost planificat pentru Abhazia, oseþii ºi abhazii au dreptul sã-ºi decidã singuri soarta", a spus el.

Dmitri Medvedev cere stabilirea de relaþii diplomatice cu Osetia de Sud ºi Abhazia

Preºedintele rus, Dmitri Medvedev, a cerut marþi Ministerului rus de Externe sã negocieze stabilirea de relaþii diplomatice cu Osetia de Sud ºi Abhazia, la scurt timp dupã ce Moscova a recunoscut independenþa celor douã regiuni.

"Am semnat decretele privind recunoaºterea de cãtre Rusia a independenþei Osetiei de Sud ºi Abhaziei. Rusia cere ºi altor state sã îi urmeze exemplul", a afirmat Medvedev, într-o declaraþie solemnã pronunþatã la televiziunea rusã. "Nu a fost o alegere simplã, dar este singura opþiune pentru protejarea vieþilor omeneºti", a adãugat el.

Cele douã Camere ale Parlamentului rus, Consiliul Federaþiei (Camera superioarã) ºi Duma de Stat (Camera inferioarã), au votat luni în unanimitate o declaraþie care cerea preºedintelui Dmitri Medvedev sã recunoascã independenþa Abhaziei ºi Osetiei de Sud.

sursa: mediafax.ro

sa vedem ce raspuns au occidentalii la asta  :|
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 27 August 2008, 10:44:51
Rusia recunoaste independenta Abhaziei si Osetiei de Sud provocand multiple reactii

Rusia a recunoscut marti independenta celor doua regiuni separatiste ale Georgiei, o decizie condamnata imediat de Occident, care contesta si mentinerea unor pozitii ruse avansate in teritoriul georgian, transmite AFP, potrivit NewsIn.
"Am semnat decretele privind recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei. Rusia cere celorlalte tari sa ii urmeze exemplul", a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev, intr-o alocutiune solemna transmisa in direct de televiziunea rusa. Decizia Rusiei tine cont de dorinta popoarelor oset si abhaz si este conforma Cartei ONU, declaratiei din 1970 despre principiile de drept international cu privire la relatiile amicale si de cooperare intre state, Actului final de la Helsinki din 1975 si altor documentelor fundamentale internationale, a spus el, citat de RIA Novosti.

"Tbilisi si-a facut alegerea in noaptea de 7 spre 8 august (data ofensivei militare georgiene din Osetia de Sud - n.red.). Saakasvili a ales genocidul pentru a-si atinge obiectivele politice", a afirmat el. "A pus cruce, astfel, tuturor sperantelor de coabitare pasnica a osetilor, abhazilor si georgienilor in cadrul aceluiasi stat", a continuat presedintele rus, intr-o declaratie de o fermitate extrema.

Parlamentul rus ceruse luni recunoasterea celor doua republici separatiste ale Georgiei, dupa ce acestea isi manifestasera oficial aceasta dorinta cu o saptamana mai devreme. Medvedev declarase deja ca Rusia va "sustine" si "garanta" orice decizie a celor doua teritorii separatiste cu privire la statutul lor, dar cei mai multi analisti nu credeau totusi ca Moscova le va recunoaste independenta.

Presedintele rus a insarcinat astazi ministerul de Externe sa negocieze stabilirea de relatii diplomatice si sa negocieze tratate de prietenie si cooperare cu Osetia de Sud si Abhazia, a anuntat Kremlinul.

Decizia Moscovei intervine la sase luni dupa declararea independentei Kosovo, care fusese recunoscuta rapid de occidetali, spre nemultumirea Rusiei, si la mai putin de 20 de zile de ofensiva ratata a georgienilor in Osetia de Sud.

La Tbilisi, Guvernul georgian a reactionat imediat ca aceasta recunoastere nu are "niciun fel de valoare legala", dar va avea "consecinte politice grave" pentru Rusia. 

La Suhumi si Thinvali, capitalele Abhaziei si Osetiei de Sud, localnicii sarbatoreau deja claxonand si tragand cu arme automate in aer, dupa anuntul recunoasterii lor de catre Moscova.

In Occident, reactiile la discursul lui Medvedev nu s-au lasat asteptate: Franta, care detine presedintia Uniunii Europene, a calificat imediat decizia Rusiei drept "regretabila", iar Guvernul britanic a anuntat ca o "respinge categoric". Secretarul de stat american a calificat decizia drept "regretabila".

Alt semn al tensiunilor din ce in ce mai exacerbate, Rusia a anuntat astazi suspendarea cooperarii sale cu NATO intr-o serie de domenii si amanarea unei vizite a secretarului general al Aliantei in Rusia, care era prevazuta in octombrie. Rusia si-a mentinut in schimb cooperarea cu Alianta in ceea ce priveste tranzitul de provizii si echipamente pe teritoriul rus catre Afganistan, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri  Rogozin.

Aceste declaratii survin in momentul in care fortele armate americane si ruse s-ar putea afla fata in fata in Georgia pentru prima oara de la inceputul conflictului. Statele Unite au anuntat in aceasta dimineata ca unul dintre distrugatoarele lor este asteptat miercuri in portul Poti, insa ulterior au revenit asupra acestor declaratii, iar destinatia nu este cunoscuta pentru moment.

Fortele ruse de mentinere a pacii ocupau in continuare marti pozitii la intrarea in Poti, port comercial de importanta majora pentru economia georgiana. Rusia afirma ca actioneaza in cadrul acordului de pace negociat de Franta, in timp ce occidentalii cer retragerea militarilor rusi de la Poti, considerand ca acestia sunt stationati prea departe de regiunile separatiste in care ar trebui sa actioneze.

Pe de alta parte, rusii si-au exprimat public ingrijorarea pentru "nivelul de activitate extrem" al fortelor navale NATO in Marea Neagra. Pana la 18 vase ale tarilor NATO sunt asteptate in regiune, a afirmat comandantul adjunct al Statului Major rus Anatoli Nogovitin, adaugand ca zece dintre ele sunt deja in Marea Neagra.

REACTII:

Recunoasterea Osetiei de Sud si Abhaziei de catre Moscova "nu are nicio valoare legala", dar va avea "grave consecinte politice" pentru Rusia, a declarat secretarul Consiliului georgian de Securitate, Aleksandr Lomaia, citat de AFP.


Recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei este o "decizie regretabila", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului francez de Externe."Consideram ca este vorba despre o decizie regretabila si reamintim atasamentuj nostru fata de integritatea teritoriala a Georgiei", a spus purtatorul de cuvant al ministerului, Eric Chevallier.


"Am semnat decretele privitoare la recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si a Abhaziei. Rusia le cere celorlalte state sa-i urmeze exemplul", a spus presedintele Dmitri Medvedev, intr-o declaratie solemna la televiziune.


Decizia Rusiei de a recunoaste independenta celor doua regiuni separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud reprezinta o incalcare deliberata a dreptului internationala, apreciaza ministrul suedez de externe Carl Bildt, pe blogul sau. "Aceasta decizie reprezinta o incalcare clara si deliberata a dreptului international si principiilor fundamentale pentru stabilitate in Europa", a declarat seful diplomatiei suedeze.  Carl Bildt, a carui tara detine in acest moment presedintia Consiliului Europei, a mers la Tbilisi pentru a se intalni cu presedintele Mihail Saakasvili si pentru a face apel la rezolvarea conflictului.  Suedia a adoptat o pozitie foarte ferma, condamnand Rusia inca de la inceputul conflictului din Georgia.
Secretarul american de stat Condoleeza Rice a declarat marti ca decizia Rusiei de a recunoaste independenta celor doua regiuni separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia este "regretabila".


"Recunoasterea independentei Osetiei de Sud si Abhaziei incalca principiile fundamentale ale OSCE. Asemeni tuturor tarilor membre OSCE, Rusia si-a luat angajamentul sa respecte suveranitatea si integritatea nationala a altor tari", a declarat Alexander Stubb, ministrul finlandez de externe, intr-un comunicat. Finlanda este tara care detine presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europe (OSCE). "Rusia trebuie sa respecte principiile OSCE, respectand integritatea si suveranitatea Georgiei. Rusia trebuie sa isi retraga imediat trupele din Georgia si sa aplice acordul de incetare a focului", a adaugat el.


"OSCE va continua sa supravegheze aplicarea acordului pentru incetarea focului si este dispusa sa ofere mai multa asistenta pentru stabilizarea situatiei", a subliniat Stubb.Recunoasterea de catre Rusia a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei "nu se bazeaza pe un cadru juridic international", a declarat ministrul italian de externe, Frranco Frattini.


Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 27 August 2008, 10:49:34
Noul Razboi Rece a inceput

Presedintele rus a recunoscut republicile separatiste din Caucaz si a declarat ca Rusia nu se teme de perspectiva unei astfel de confruntari .Decizia lui Medvedev cu privire la Abhazia si Osetia de Sud este considerata ilegala de UE si SUA . NATO si-a mobilizat o flota in Marea Neagra, Rusia si-a trimis nava amiral
Presedintele rus Dmitrii Medvedev a declarat, ieri, ca Moscova recunoaste independeta "republicilor" Abhazia si Osetia de Sud. Liderii separatisti de la Tiraspol au declarat ca Transnistria este si ea pregatita pentru independenta. Rusia nu doreste un nou razboi rece, dar in acelasi timp nu se teme de perspectiva unei astfel de confruntari, a mai declarat ieri Medvedev. Statele occidentale au condamnat in termeni duri decizia Kremlinului. Georgia a amenintat cu ruperea relatiilor diplomatice dintre cele doua state. MAE de la Bucuresti considera decizia rusa un act "lipsit de temei legal".

Medvedev a anuntat ieri ca a semnat decretele prin care Federatia Rusa recunoaste independenta regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud din Georgia, relateaza agentia RIA-Novosti, citand serviciu de presa al Kremlinului. "Rusia face apel si la alte state sa urmeze exemplul sau. Nu este o alegere usoara, dar este unica optiune pentru a ocroti vietile oamenilor", a declarat presedintele rus. Anuntul a intervenit dupa o reuniune a Consiliului Securitatii Rusiei la care au participat premierul Vladimir Putin, presedintii Dumei de Stat si Consiliului Federatiei, ministrii de Externe si de Interne, Serghei Lavrov si Rasid Nurgaliev, ministrul Apararii Anatoli Serdiukov si directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bordnikov. "Saakasvili a ales genocidul pentru a-si atinge obiectivele sale politice. El a pus astfel cruce la toate sperantele unei coabitari pasnice intre oseti, abhazi si georgieni in acelasi stat", a precizat presedintele rus. Medvedev a dat dispozitii Ministerului de Externe de la Moscova sa urgenteze deschiderea oficiala a unor ambasade ruse in Abhazia si Osetia de Sud.

Decizia Moscovei intervine la sase luni dupa proclamarea unilaterala a independentei Kosovo de catre regimul albanez de la Pristina, recunoscuta de SUA si mai multe state europene.

Jubileu separatist

Liderii regimurilor separatiste din Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria si Nagorno-Karabach au salutat la unison decizia Moscovei de recunoastere a independentei regiunilor separatiste, relateaza Interfax. Conform Reuters, in capitalele abhaza si sud-osetina, Suhumi si Thinvali, precum si in orase din Federatia Rusa, Ucraina si Belarus, hotararea lui Medvedev a declansat ma­nifestari publice de bucurie. Liderul regimului separatist de la Thinvali, Eduard Kokoiti, a declarat ca va "propune Rusiei sa amplaseze o baza militara rusa pe teritoriul Osetiei de Sud".

Enigma transnistreana

Igor Smirnov, aflat in vizita oficiala in Federatia Rusa, a salutat decizia Moscovei, reluand, intr-un interviu acordat Interfax, acuzatiile la adresa Republicii Moldova. La randul sau, fostul presedinte al Sovietului Suprem al Transnistriei, Grigore Maracuta, a declarat pentru RIA-Novosti ca trebuie identificate modalitatile pentru a asigura un divort civilizat intre Chisinau si Tiraspol, pentru a evita un conflict similar celui din Georgia.

Proteste diplomatice

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a respins initiativa Rusiei de a recunoaste independenta regiunilor separatiste georgiene, relateaza Reuters. "Aceasta incalca direct numeroase rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite cu privire la integritatea teritoriala a Georgiei, rezolutii pe care chiar Rusia le-a sprijinit", a declarat Scheffer. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a apreciat drept "regretabila" decizia Rusiei de a recunoaste ca state independente doua regiuni separatiste georgiene.

Ministrul de Externe britanic David Miliband a condamnat decizia Moscovei, precizand ca are "discutii cu partenerii inter­nationali si vom vizita azi Ucraina pentru a asigura cea mai larga coalitie posibila impotriva agresiunii ruse in Georgia", relateaza Reuters. "Aceasta decizie reprezinta o incalcare clara si deliberata a dreptului international si a principiilor fundamentale pentru stabilitate in Europa", atrage atentia seful diplomatiei suedeze. Recunoasterea de catre Rusia a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud nu are ca baza "cadrul juridic international", a afirmat, la randul sau, ministrul italian de Externe, Franco Frattini.

18 nave de razboi NATO in Marea Neagra

NATO si Rusia sunt la un pas de o confruntare navala in apele Marii Negre, dupa ce Alianta, care sustine ca vrea sa ajute Georgia sa isi refaca sistemele de aparare aeriana, a trimis zece nave de razboi in regiune, alte opt urmand sa soseasca. Conform unor surse din serviciile de informatii de la Moscova, la bordul navelor NATO se gasesc peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon.


Sursa: Ziua
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 27 August 2008, 10:53:31
Georgia Statelor Unite

Razboiul scurt dintre Georgia si Rusia ar putea deveni o oportunitate pentru o noua strategie globala a SUA, cat si pentru modificarea "tabloului" scenei internationale.
Pe 8 august, in momentul in care zeci de lideri s-au intalnit la Beijing sa sarbatoreasca pacea la Jocurile Olimpice, fosta republica sovietica, Georgia, a atacat Osetia de Sud, o provincie georgiana separatista, care dorea alipirea la Rusia. Desi conflictul s-a sfarsit, consecintele sale raman neclare.


Care sunt consecintele acestui razboi fulger si socant pentru viitorul geopoliticii globale?

Potrivit publicatiei La Stampa, aceasta intrebare a primit multe raspunsuri nervoase din partea Occidentului, existand o puternica teama legata de posibilitatea unui al doilea razboi rece cu Rusia. Oricum, acest conflict ar trebui si ar putea fi transformat intr-o oportunitate pentru inceputul unei noi organizari a lumii internationale. Acest pas trebuie cu siguranta facut de Statele Unite ale Americii, care au o strategie globala clara, pe termen lung, in aceasta lume haotica.

Problema actuala este daca Georgia si teritoriul contestat, Osetia de Sud, fac parte din strategia SUA. Razboiul a starnit o serie de comentarii acide din partea diplomatilor, jurnalistilor si analistilor, si multa indignare. Multi au sugerat o regandire a viziunii Americii asupra situatiei internationale, altii au zis ca Moscova "s-a intors din mormant", cat si ca este finalul erei post-Razboiul Rece. Toate aceaste lucruri arata ca Georgia nu reprezinta un element strategic, insa este un semnal pe care americanii trebuie sa-l ia in serios.

In orice caz, un lucru trebuie sa-i faca pe americani sa se gandeasca foarte bine sa renunte la vechea mentalitate anti-ruseasca. Islamul fundamentalist, care a provocat tragedia de la 11 septembrie, a fost ajutat si incurajat de SUA in timpul Razboiului Rece. Apoi, SUA a considerat ca extremistii sunt o arma buna impotriva Moscovei. In 2001, America si-a dat seama ca radicalii sunt de fapt, adevarata amenintare. Acum, dupa razboiul din Georgia, este dificil sa intorci foaia si sa spui ca Rusia este dusmanul numarul 1 ai fundamentalistii, numarul 2.

Mai mult, este foarte greu, chiar inadmisibil din punct de vedere militar, sa doresti un conflict latent cu Rusia, in timp ce esti pe front cu Iraq si Afganistan,  Pakistanul nu este foarte stabil si Iranul are un arsenal nuclear. Avand in vedere deficitul financiar inregistrat in domeniul apararii, acesta nu este momentul pentru SUA sa fie ofensiva cu o putere nuclear care detine rezerve majore de petrol si gaze.

Aceste lucruri erau stiute de Rusia atunci cand s-a decis sa atace Georgia, fiind sigura ca SUA nu se afla in pozitia de a raspunde repede sau de a provoca o confruntare direct pe moment.

In mai putine luni, cu un nou presedinte care va sta la Casa Alba, lucrurile vor fi diferite. Europa este la mijloc intre cele doua puteri. Influenta Rusiei in Caucaz inseamna un rol mai mare in gestionarea conductelor care aduc energie din Marea Caspica si Asia Centrala in Europa. Astfel, SUA poate sa vada ca Europa, salvata de sovietici in timpul Razboiului Rece, nu poate sa ignore toata presiunea Rusiei.

La fel ca intr-un joc de sah, Rusia, indiferent de ambitiile ei, va stii sa nu forteze mana Europei. SUA, in mod similar, va fi incantata de oportunitatea ce le-a fost oferita de Georgia si evenimentele petrecute acolo pentru a-si clarifica scopurile si prioritatile.



Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 27 August 2008, 15:06:27
Presa rusa se teme de izolare

Recunoasterea de catre Rusia a regiunilor georgiene separatiste Abhazia si Osetia de Sud presupune numeroase pericole pentru Rusia, avertizeaza miercuri presa rusa, relateaza NewsIn.
"Rusia risca sa revina intr-o pozitie de izolare foarte periculoasa, daca niciun alt stat nu sustine independenta Abhaziei si Osetiei de Sud", potrivit cotidianului oficial Rossiïskaïa Gazeta.

"Rusia a reusit in ultimii ani sa imbunatateasca unele contacte, de exemplu cu lumea araba. Nu este exclus ca Turcia, Iranul, Siria sau Iordania sa sustina Rusia, dar nu este sigur", potrivit ziarului.

Mai rau, "numeroase regiuni ale Rusiei dispun acum de un nou argument in favoarea independentei lor. Astfel, stabilizarea Caucazului ar putea lua acum o cu totul alta turnura", subliniaza cotidianul.

"Pentru Caucazul de Nord, decizia Moscovei este o dovada a determinarii si fortei, dar aceasta satisfactie risca sa fie urmata de o reactie cu totul diferita", scrie Vremia Novostei.

Postura Moscovei risca sa-i afecteze si economia, pentru ca ea inseamna "obligatia de a sustine financiar aceste republici, mai ales daca nimeni altcineva nu le recunoaste", afirma analistul Aleksei Arbatov, pentru acest cotidian.

Vedomosti se teme ca "alegerea strategiei de confruntare cu lumea exterioara ar putea duce la oprirea tuturor reformelor din interiorul tarii". "Recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud este o bomba plasata sub relatiile Rusia-Occident", subliniaza ziarul.



Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 27 August 2008, 15:13:16
Slabiciunile lui Bush, cauza indraznealii Rusiei

Influenta tot mai redusa a presedintelui George W. Bush pe scena internationala a incurajat Rusia sa isi arate forta in Georgia vecina si sa recunoasca independenta celor doua regiuni separatiste ale acesteia, Abhazia si Osetia de Sud, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.
Avand mai putin de cinci luni de mandat la Casa Alba, Bush intra in faza de umbra a presedintiei sale, pe fondul cursei pentru desemnarea succesorului sau si al provocarilor aparute in Rusia si Coreea de Nord, pe langa cele deja existente din Irak si Afganistan.

"Faptul ca in Statele Unite este o perioada de tranzitie, cu siguranta face ca rusilor sa le fie mai usor sa actioneze provocator", a spus Jeff Mankoff, expert in Rusia de la Council on Foreign Relations.

Mai multi experti in politica externa sunt de acord ca administratia Bush nu a reusit sa dea Rusiei suficienta atentie inca de la inceput si a transmis Moscovei semnale contradictorii. De exemplu, Washingtonul a incercat sa coopteze Rusia in eforturile de a convinge Iranul sa renunte la programul sau nuclear, dar in acelasi timp a nemultumit Moscova mergand inainte cu proiectul scutului antiracheta din Europa de Est.

Dorinta din ce in ce mai mare a Rusiei de a-si recupera statutul de superputere, erodat in anii '90, a fost un factor important care a contribuit la ocuparea unei parti din Georgia si recunoasterea independentei Osetiei de Sud si Abhaziei. Un factor important a fost si interesul Rusiei de a profita de noul sau rol pe piata internationala a energiei.

Insa unii anasisti spun ca si calendarul politic american a contribuit la aventura Rusiei in Georgia. Pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, candidatii republican John McCain si democrat Barack Obama devin voci tot mai importante pentru viitoarea politica externa americana, dar fara a avea efectiv putere de decizie, in timp ce Bush este pus in umbra.

Rusia "a calculat calendarul politic american", spune Leon Aron, directorul pentru Rusia al grupului de reflectie conservator American Enterprise Institute de la Washington. Scenariul sau este urmatorul: cu influenta afectata de razboiul din Irak, Bush "nu va fi in masura sa dea un raspuns prea ferm" actiunilor Rusiei, in ultimele sale luni de mandat. Iar pana cand McCain sau Obama vor fi investiti la Casa Alba, in ianuarie, actiunile indraznete ale Rusiei impotriva Georgiei "vor fi stiri vechi, fapte implinite".

Daca Moscova ar fi asteptat si si-ar fi trimis tancurile si trupele in Georgia la inceputul mandatului viitorului presedinte, acesta ar fi reactionat cu mai multa forta decat Bush, crede Aron. "Rusia apreciaza foarte corect ca un presedinte nou este presat sa dea dovada de o anumita fermitate in politica externa" la inceputul mandatului, mai spune el.

Andrew Grotto, analist in domeniul securitatii nationale la grupul de reflectie liberal Center for American Progress, a minimalizat insa factorul politic american si influenta acestuia in cele mai recente actiuni ale Rusiei. "O parte din explicatie sta in personalitatea lui Putin. Este un fost membru KGB, foarte rece, foarte pragmatic. Vede oportunitati de a avea castiguri si le fructifica. Asta e ceea ce s-a intamplat in Georgia. Intregul episod a incurajat Rusia", a spus Grotto.

In timp ce Bush condamna recunoasterea Osetiei si Abhaziei de catre Rusia, consilierii sai se confruntau cu o noua durere de cap: Coreea de Nord a anuntat ca inceteaza dezafectarea instalatiilor nucleare si are in vedere repunerea in functiune a reactorului de la Yongbyon. Grotto nu vede in aceasta miscare a Phenianului o incercare de a profita de un presedinte american slabit, ci unul dintre obisnuitele suisuri si coborasuri ale negocierilor in dosarul nord-coreean. In plus, Coreea de Nord face presiuni pentru a fi scoasa de pe lista tarilor care sustin terorismul si considera ca are mai multe sanse de succes cu actulul presedinte, decat cu viitorul.



Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 28 August 2008, 16:47:23
Rusii vor regreta 'tot restul vietii' ca i-au recunoscut pe separatisti

Fostul presedinte georgian Eduard Sevarnadze a declarat ca liderii rusi vor regreta "tot restul vietii" ca au recunoscut independenta regiunilor separatiste georgiene, un gest care, in opinia sa, ar putea incuraja fortele separatiste din interiorul Federatiei ruse, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Vor regreta tot restul vietii", a spus Sevarnadze, vorbind despre liderii rusi, intr-un interviu publicat  de cotidianul nipon Asahi Shimbun.

"Acest lucru va duce la discutii pentru recunoasterea independentei Ceceniei si Daghestanului", doua republici ale Rusiei zguduite de insurgente separatiste.

Sevarnadze s-a pronuntat in favoarea boicotarii JO de iarna, care vor avea loc in 2014, la Soci, oras rus la Marea Neagra, vecin cu Abhazia. "Prin acest conflict militar, argumentele in favoarea boicotarii sunt mai puternice ca niciodata", a subliniat el.

Sevarnadze a fost ministru de externe al fostului presedinte sovietic Mihail Gorbaciov in perioada 1985-1990. El a prezidat Georgia din 1995 pana in 2003, cand a fost alungat de la putere de actualul presedinte, Mihail Saakasvili, in 2003.

Sevarnadze si-a acuzat succesorul in functie ca este prea apropiat de SUA. "In perioada mea, am avut relatii bune cu Rusia, ca si cu Statele Unite, dar acest echilibru s-a rupt", a spus el.

Fostul presedinte a subliniat ca Georgia este in mod clar marea perdanta a conflictului in curs, armata rusa ocupand in continuare portul Poti de la Marea Neagra. "Georgia si-a pierdut practic drepturile tertitoriale, iar pagubele economice sunt enorme", a subliniat el.


Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 28 August 2008, 17:52:00
Rusia va sustine in continuare Serbia in demersul de a obtine opinia CIJ cu privire la Kosovo

Rusia va continua sa sustina Serbia pentru ca CIJ - Curtea Internationala de Justitie - sa se exprime pe tema proclamarii independentei Kosovo, a declarat ambasadorul rus la Belgrad, Aleksandr Konuzin, relateaza AFP, conform NewsIn.
"Rusia recunoaste integritatea teritoriala a Serbiei si sustine eforturile Belgradului de a obtine parerea CIJ pe tema legalitatii independentei Kosovo", a subliniat el. Pozitia Serbiei nu este lezata de decizia Moscovei de a recunoaste independenta Abhaziei si Oosetiei de Sud, doua regiuni separatiste georgiene, a asigurat amabasadorul.

"Fiecare conflict este unic", a declarat Konuzin, spunand ca situatia din Kosovo este "diferita" de cea existenta in Caucaz.

Belgradul doreste sa obtina aprobare din partea Adunarii Generale a ONU pentru ca CIJ sa isi exprime opinia cu privire la proclamarea independentei Kosovo de la 17 februarie.

Serbia considera Kosovo o provincie sarba, iar Rusia a sustinut activ Belgradul in respingerea acestei independente.

Saptamana trecuta, premierul sarb, Vuk Jeremici, a declarat ca independenta Kosovo a fost "un precedent periculos" care a "destabilizat" Caucazul mult mai repede decat se preconizase, subliniind ca problemele de suveranitate nu se rezolva pe cale militara. "Inca de la inceput am spus ca proclamarea unilaterala a independentei Kosovo poate reprezenta un precedent periculos, susceptibil sa destabilizeze mai multe regiuni, in special Caucazul", a subliniat ministrul sarb de externe intr-un interviu publicat de cotidianul Vecernje Novosti. "Din nefericire, mai repede decat ne-am fi gandit, s-a dovedit a fi adevarat", a subliniat el.


Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 31 August 2008, 15:11:57
Ambasadorul rus: "Presa din România n-a înþeles nimic"

Relaþiile dintre Moscova ºi cancelariile occidentale sunt din ce în ce mai tensionate. În Osetia de Sud, militarii ruºi continuã epurarea etnicã, dupã cum relateazã observatorii strãini

Copleºiþi de bogãþia din petrol ºi îmbãtaþi de victoria militarã asupra micuþei Georgii, liderii ruºi au trecut la contraatac, în timp ce Vestul este în cãutarea unui rãspuns adecvat.

Suntem aproape de un al doilea rãzboi rece sau de un al treilea rãzboi mondial? În timp ce preºedintele rus, Dmitri Medvedev, a dat asigurãri cã trupele sale urmeazã sã se retragã, pare cã revenirea în þarã a soldaþilor treneazã ºi cã ruºii profitã de acest lucru pentru a pune în practicã epurarea etnicã în Osetia de Sud.

Preºedintele rus a acordat un interviu în exclusivitate postului TF1-LCI. El a afirmat în mod clar cã, dacã europenii "vor o degradare a lucrurilor, o vor avea". Rãspunsul occidentalilor nu s-a lãsat aºteptat. George W. Bush ºi NATO au cerut Moscovei sã îºi reconsidere "decizia iresponsabilã de recunoaºtere a independenþei Abhaziei ºi Osetiei de Sud.

Sfaturile Poloniei

Ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, susþine cã Rusia va pierde dacã va cãuta din nou confruntarea cu Occidentul. "Aº prefera ca Moscova sã coopereze ºi sã se integreze în Occident, dar ea cautã confruntarea, va pierde din nou", a spus el. "Europa este de zece ori mai bogatã decât Rusia ºi, împreunã cu Statele Unite, Occidentul este de 20 de ori mai bogat", a precizat ministrul.

El s-a declarat încrezãtor cã UE, care va avea luni un summit extraordinar pe aceastã temã, "va gãsi mijloace pentru exprimarea nemulþumirii ºi instrumente pentru cooperarea cu Rusia pe baze mai realiste".

Recunoaºterea de cãtre Rusia a regiunilor georgiene separatiste Abhazia ºi Osetia de Sud presupune numeroase pericole pentru Rusia, avertizeazã presa rusã.

Izolare periculoasã

"Moscova riscã sã revinã într-o poziþie de izolare foarte periculoasã, dacã niciun alt stat nu susþine independenþa Abhaziei ºi a Osetiei de Sud", potrivit cotidianului oficial "Rossiïskaïa Gazeta". Mai rãu, "numeroase regiuni ale Rusiei dispun acum de un nou argument în favoarea independenþei lor.

Postura Moscovei riscã sã-i afecteze ºi economia, pentru cã ea înseamnã "obligaþia de a susþine financiar aceste republici, mai ales dacã nimeni altcineva nu le recunoaºte", afirmã analistul Aleksei Arbatov în cotidianul "Vedomosti". El se teme cã "alegerea strategiei de confruntare cu lumea exterioarã ar putea duce la oprirea tuturor reformelor din interiorul þãrii".

Alexandr Ciurlin criticã presa românã

Ambasadorul Rusiei la Bucureºti, Alexandr Ciurlin (foto), a anunþat într-o scrisoare remisã Mediafax cã presa românã nu a înþeles cine poartã rãspunderea crizei din Caucaz ºi aminteºte cã în Georgia a fost gãsit armament rusesc.

"Georgia era alimentatã cu un flux continuu de arme moderne, inclusiv tancuri, avioane, rachete. În Rusia, pe bunã dreptate s-a format opinia cã o asemenea stimulare a militarizãrii celor de la Tbilisi fãcea parte dintr-un plan mai vast, în care Georgiei i se încredinþase rolul de cap de pod militar al NATO", susþine Alexandr Ciurlin.

Preºedintele Dmitri Medvedev cautã aliaþi în Estul euroasiatic

Preºedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a deplasat ieri la Duºanbe, capitala Tadjikistanului, sperând sã obþinã o susþinere fermã din partea aliaþilor sãi estici, în condiþiile în care politica sa faþã de Georgia este condamnatã de Occident, comenteazã Reuters.

Summitul Organizaþiei pentru Cooperare de la Shanghai va avea loc astãzi, într-o atmosferã tensionatã din cauza intervenþiei ruse în Georgia ºi a recunoaºterii de cãtre Moscova a Abhaziei ºi Osetiei de Sud.

Occidentul a condamnat categoric aceastã decizie, ceea ce a intensificat tensiunile pânã la un nivel comparabil cu cele din Rãzboiul Rece. Georgia nu este inclusã în agenda oficialã a summitului, la care participã ºi Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan ºi Uzbekistan. Analiºtii spun însã cã agenda va trece pe planul doi, din cauza necesitãþii dezbaterii noilor realitãþi politice.

Fostele state sovietice tac

Însã aliaþii Moscovei din fosta URSS, Asia ºi alte zone s-au remarcat prin tãcere. Toate state foste sovietice, au motive sã adopte o poziþie, ,,sã aºteptãm ºi sã vedem".

Cei patru ºi-au construit strategiile de politicã externã pe încercarea de pãstrare a unui echilibru între loialitatea faþã de Moscova ºi legãturile cu Occidentul. Pentru Kîrgîzstan este ºi mai dificil, având în vedere cã gãzduieºte atât baze militare ruse, cât ºi americane.

Analiºtii spun cã Medvedev nu poate obþine mai mult decât o declaraþie cã þãrile din organizaþie înþeleg motivele Rusiei. ,,Nimeni nu va recunoaºte Osetia de Sud ºi Abhazia", a subliniat Boris Makarenko, ºeful adjunct al Centrului pentru Tehnologii Politice din Moscova.

Rusia îºi pune speranþa în China

Cel mai mare premiu pentru Rusia ar fi susþinerea Chinei, care s-ar putea obþine când Medvedev se va întâlni cu Hu Jintao la summit, dar analiºtii spun cã Moscova nu va primi o susþinere decisivã din partea Beijingului.
,,China, care are separatiºtii ei, va avea cea mai mare problemã. Recunoaºterea Abhaziei ºi Osetiei de Sud este inacceptabilã pentru Beijing", a explicat analistul Aleksei Muhin.

Iranul, curtat de Moscova

La summit se vor analiza procedurile pentru aducerea de noi membri, ceea ce i-ar putea permite Iranului, care a fost observator la reuniunea precedentã, sã aibã un rol mai important. Un astfel de lucru ar ajuta Kremlinul sã-ºi îndeplineascã ambiþia de a transforma aceastã organizaþie într-o contrapondere la Occident.

Cine i-ar putea susþine pe ruºi

Dupã ce Rusia a recunoscut, marþi, oficial independenþa celor douã teritorii separatiste, a cerut ºi altor state sã îi urmeze exemplul, astfel ca aceastã decizie sã aibã mai multã legitimitate ºi sã îºi amplifice efectele. Experþii internaþionali sunt de pãrere cã state din fostul spaþiu sovietic ºi ,,duºmanii" declaraþi ai SUA vor fi cei care vor da curs îndemnului Rusiei. ,,Cu siguranþã, Belarus ºi Kazahstan, din sfera de influenþã a Rusiei, dar ºi alte þãri «stângiste», precum Iran, Venezuela, Cuba, Bolivia", a explicat expertul american Michael Radu.

,,Atacul asupra Georgiei este mai periculos decât invadarea Afganistanului de trupele sovietice"

Expertul american Ariel Cohen explicã pentru "Adevãrul" mizele rãzbo­iu­lui din Caucaz ºi cum poate fi contracarat "neo-imperialismului rusesc".

Adevãrul: Ce ar trebui sã facã SUA dupã ce Moscova a decis sã recunoascã independenþa provinciilor separatiste Osetia de Sud ºi Abhazia?

Ariel Cohen: Nici Statele Unite ºi nici aliaþii sãi nu ar trebui sã recunoascã independenþa provinciilor separatiste ilegale. Revizuirea graniþelor fostei Uniuni Sovietice este un joc periculos, la fel ca ºi apãrarea co-etnicitãþii ºi a populaþiei care vorbeºte aceeaºi limbã. Sã nu uitãm cã exact aceste lucruri au dus la cel de-al Doilea Rãzboi Mondial.

Osetia de Sud ºi Abhazia probabil cã nu vor primi totuºi recunoaºterea internaþionalã, aºa cum se întâmplã ºi cu Republica Turcã a Ciprului de Nord. Dar, sprijinul de care s-a bucurat invazia ruseascã din Georgia din partea unor state ca Venezuela, Cuba, Libia ºi Siria indicã faptul cã acest atac este mai periculos chiar ºi decât invazia Uniunii Sovietice din Afganistan.

Ce a urmãrit exact invazia ruseascã din Georgia?

Primul scop a fost împingerea armatei georgiene din Osetia de Sud ºi din Abhazia. Astfel, se punea capãt încã odatã de facto suveranitãþii Georgiei asupra acestor provincii. De altfel, relaþiile Rusiei cu Georgia au fost cele mai proaste din spaþiul postsovietic.

Pe lângã faptul cã Rusia a susþinut încã din 1990 separatismul Osetiei de Sud, Kremlinul a acordat chiar ºi ajutor militar Abhaziei - o altã provincie ce face parte tot din teritoriul Georgiei - în 1992-1993.

Moscova urmãreºte schimbarea regimului

S-a vehiculat ideea cã Rusia ar fi intenþionat sã-l înlãture de la putere pe Mihail Saakaºvili ºi sã afecteze ºansele Georgiei de integrare în NATO.

Kremlinul doreºte în mod evident înlãturarea lui Saakaºvili ºi instalarea unui preºedinte prorus la Tbilisi. Rusia oricum a avut o relaþie arþãgoasã cu fostul preºedinte Eduard ªevardnadze, ce a îndeplinit chiar funcþia de ministru de Externe al URSS.

"Durii" de la Moscova l-au acuzat pe acesta de retragerea trupelor ruse din estul Europei. În anii '90 au avut loc douã încercãri de asasinare a lui ªevardnadze, iar elemente ale statului rusesc, aºa cum sunt serviciile secrete sau agenþii ale Armatei, au fost principalii suspecþi de fiecare datã.

Totuºi, în ciuda pretinselor minoritãþi oprimate, liderii din Osetia de Sud sunt majoritatea etnici ruºi, iar mulþi dintre ei au servit în KGB, în armata rusã sau în Partidul Comunist din URSS. Folosirea cetãþeniei ruse pentru crearea unei populaþii ce are nevoie sã fie protejatã în statele vecine, pentru a le afecta suveranitatea este însã un teren alunecos care acum duce la redesenarea fostelor graniþe sovietice.

Moscova a pregãtit de multã vreme aceastã agresiune împotriva preºedintelui prooccidental Mihail Saakaºvili, iar unul dintre scopuri a fost, evident, sã-i afecteze nu doar influenþa internã, dar ºi ºansele de integrare în Alianþa Nord-Atlanticã.

Pe de altã parte, Moscova transmite un mesaj puternic Ucrainei, a cãrei insistenþã de a se integra în NATO ar putea duce la un rãzboi sau chiar la noi dezmembrãri teritoriale.

Rusia joacã un joc de ºah în care încearcã sã îºi intimideze adversarul. Fostul preºedinte ºi actualul premier a vorbit direct despre posibilitatea destrãmãrii Ucrainei. Cu sprijinul Moscovei, populaþia rusofonã ar putea fi influenþatã sã urmeze calea Osetiei de Sud ºi a Abhaziei cãtre "Mama Rusie".

Kievul vrea monopolul rutelor energetice

Cât de mult a fost afectatã securitatea energeticã europeanã de acest rãzboi?

Rusia demonstreazã în primul rând cã poate sabota proiectele americane ºi europene de integrare în NATO sau în UE a unor state din CSI. Însã, prin încercarea de a schimba regimul în Georgia, Moscova încearcã totodatã sã câºtige controlul asupra coridorului energetic de transport ce leagã Asia centralã ºi Azerbaidjanul de Marea Neagrã.

Un regim prorus în Georgia ar aduce totodatã coridorul petrolier Baku – Tbilisi – Ceyhan ºi reþeaua de transport de gaze Baku – Erzurum sub controlul Moscovei. O astfel de variantã ar distruge orice opþiune prooccidentalã în state ca Azerbaidjan sau ca Armenia ºi orice ºansã de rezolvare a conflictelor lor bazate pe diplomaþie ºi pe cooperarea regionalã dupã modelul occidental.

Rusia a anunþat cã nu este foarte afectatã de sancþiuni...

În primul rând, SUA ºi aliaþii sãi europeni trebuie sã foloseascã toate mãsurile diplomatice pentru a pune capãt agresiunii ruse. SUA ºi Europa trebuie sã conducã restul lumii ºi sã cearã Rusiei sã-ºi retragã trupele din toate regiunile georgiene ºi sã recunoascã integritatea teritorialã a þãrii.

Rusia trebuie sã înþeleagã cã ar putea spune adio nu doar G8, dar chiar ºi organizãrii Olimpiadei de la Soci, din 2014. Consiliul de Securitate al ONU, dar ºi Adunarea Generalã trebuie sã sporeascã presiunile pentru adoptarea unei rezoluþii care sã susþinã farã echivoc integritatea teritorialã a Georgiei, inclusiv Abhazia ºi Osetia de Sud. ONU, OSCE ºi UE trebuie sã trimitã observatori în Georgia. Totodatã, NATO trebuie sã acorde Ucrainei, în decembrie, Planul de Acþiune pentru Aderare.

Cine este Ariel Cohen

Expert în Rusia, spaþiul postsovietic, Asia centralã ºi Caucaz, Centrul ºi estul Europei, în problema securitãþii energetice.

Doctor în Relaþii Internaþionale la Fletcher School of Law and Diplomacy.

Senior Research Fellow la Fundaþia Heritage.

Consultant al Forumului Economic Mondial.

Expert în Congresul SUA.

Fost membru al Directoratului Asociaþiei de Comerþ California – Rusia.

Membru al Consiliului pentru Relaþii Externe.

Membru al Institutului pentru Studii Strategice de la Londra.

Membru al Asociaþiei pentru Studierea Naþionalitãþilor .

A devenit celebru odatã cu publicarea lucrãrii "Imperialismul Rusesc: Dezvoltarea ºi Criza", publicatã în 1996.

Insistenþa Ucrainei de a se integra în NATO ar putea duce la un rãzboi sau chiar la noi dezmembrãri teritoriale.
Ariel Cohen,
expert în relaþii internaþionale

Rusia trebuie sã înþeleagã cã ar putea spune adio nu doar G8, dar chiar ºi organizãrii Olimpiadei de la Soci, din 2014
Ariel Cohen,
expert în relaþii internaþionale

sursa : Adevarul
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 31 August 2008, 15:14:18
Rusia ameninþã cã distruge în 20 de minute navele NATO de la Marea Neagrã

Flota rusã de la Marea Neagrã este capabilã sã distrugã în doar 20 de minute navele NATO aflate acum în aceste ape, a declarat vineri un fost comandant de flotã, relateazã RIA Novosti.ªeful Statului Major rus a spus marþi cã zece nave NATO se aflã în Mare Neagrã - trei nave americane, fregata polonezã General Pulaski, fregata germanã FGS Lubeck ºi cea spaniolã Admiral Juan de Borbon, ca ºi patru nave turce. Alte opt nave sunt aºteptate sã se alãture grupului. "În pofida aparentei puteri, grupul naval al NATO din Marea Neagrã" nu are capacitatea de a lupta, a spus amiralul Eduard Baltin. "Dacã este necesar, o singurã salvã de rachetã de pe cruciºãtorul Moskva ºi de pe alte douã sau trei vase de rãzboi ar fi suficiente pentru anihilarea întregului grup", a subliniat el.  "În 20 de minute, apele ar fi libere", a mai spus el, subliniind cã, în pofida reducerilor masive, flota rusã de la Marea Neagrã are un arsenal de rachete formidabil. Totuºi, Baltin a declarat cã riscul unei confruntãri între NATO ºi Rusia în Marea Neagrã este mic. "Nu vom lovi primii ºi ei nu par oameni cu tendinþe sinucigaºe", a spus Baltin. NATO a anunþat cã va livra ajutor umanitar Georgiei, dupã încheierea ostilitãþilor dintre Tbilisi ºi Moscova. ªeful Statului Major rus a declarat cã desfãºurarea navalã din Marea Neagrã "nu poate sã nu provoace îngrijorare". Potrivit unor surse din armata rusã, navele NATO care au intrat în Marea Neagrã transportã mai mult de 100 rachete Tomahawk ºi rachete Harpoon antinavale.

sursa : infoportal.ro
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 31 August 2008, 15:20:50
Rusia este banuita ca ar putea reduce livrarile de petrol catre Vest

Posibila criza energetica este considerata o continuare a conflictului armat din Georgia si ar putea provoca mai multe pagube pe pietele internationale decat un razboi armat in Caucaz. Sursele citate de cotidianul londonez sustin ca firmele petroliere rusesti au primit ordin direct de la Kremlin sa pregateasca o reducere a livrarilor de combustibili spre Germania si Polonia prin conducta Drujba (Prietenia).

Presedintele Dimitri Medvedev, fost director general al gigantului Gazprom, i-a bagat in sedinta pe sefii de la Lukoil in acest weekend pentru a fi gata de reactie luni, cand Uniunea Europeana are programata o sesiune speciala dedicata crizei din Georgia. Moscova este gata sa raspunda prin represalii energetice unor eventuale sanctiuni ale Uniunii Europene si nu ar fi pentru prima data cand ar face uz de puternica arma de care dispune – petrolul – pentru a-si impune politica. In trecut, Kremlinul a dat vina pe probleme de ordin tehnic cand petrolul s-a oprit pe conducte. Analistii economici se asteapta la ce e mai rau la burse, in conditiile in care pietele financiare americane sunt bulversate de cresterea pretului petrolului din cauza uraganelor din sudul SUA. "Nu ne temem de nimic, nici de un posibil nou Razboi Rece", declara recent presedintele rus Medvedev. Potrivit presei britanice, Rusia ar putea sa-si riste reputatia de membru de incredere al comunitatii internationale pentru a-si urmari interesele geo-strategice. Rusia dispune de rezerve energetice estimate la 580 de miliarde de dolari, fiind a treia in lume. Directoratul pentru energie al Comisiei Europene anunta ca nu a primit informatii in legatura cu posibile reduceri de livrari ale Rusiei, iar guvernul polonez a spus ca Moscova continua sa trimita combustibil in acelasi ritm. Kremlinul a refuzat initial sa comenteze informatiile. Premierul Vladimir Putin a declarat, pentru agentia RIA, ca tara sa nu s-a folosit niciodata de avantajul energetic pentru a influenta vestul Europei si nici nu intentioneaza sa recurga la "arma" energetica. Rusia asigura 26% din necesarul de petrol si 29% din cel de gaze naturale al statelor din Uniunea Europeana si exporta per total 6,5 milioane de barili pe zi. Expertii sustin ca o reducere a livrarilor cu un milion de barili ar provoca o crestere importanta a pretului titeiului pe pietele internationale, in conditiile in care nu se stie daca Arabia Saudita ar putea suplini necesarul de petrol mondial. 

Cehia, prima victima
Cehia a cunoscut pe propria piele, ultima data luna trecuta, ce inseamna sa deranjezi Rusia. Imediat dupa ce oficialii de la Praga au semnat acordul de instalare a scutului antiracheta cu SUA, Rusia si-a redus livrarile de petrol catre Cehia cu 40%, din cauza "unor probleme tehnice". Si Estonia a simtit mania Moscovei in 2007, cand a primit mai putin petrol dupa ce a indraznit sa inlature un monument dedicat Armatei Rosii Eliberatoare. Letonia a fost lovita de reduceri de doua ori, in 2005 si 2006, in urma unor dispute cu Rusia legate de controlul asupra terminalului  Ventspils. Lukoil a negat informatiile potrivit carora ar planui o reducere a livrarilor de petrol spre Europa de Vest. "Lukoil livreaza aceeasi cantitate de petrol spre Europa ca si inainte. Nu am primit nici un ordin de la Kremlin", a declarat un purtator de cuvant al companiei. La randul lor, surse de la Paris sustin ca Uniunea Europeana nu intentioneaza sa sanctioneze Rusia la summitul UE de luni. "Nu a venit momentul sanctiunilor", sustine sursa franceza. In schimb, ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a spus ca "sunt avute in vedere sanctiuni si alte mijloace". Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat sceptic fata de ideea de a impune sanctiuni Rusiei din cauza crizei din Georgia. "Trebuie sa imi explice cineva ce anume reprezinta o sanctiune pentru Rusia", a declarat seful diplomatiei germane.

sursa:infoportal.ro
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 02 Septembrie 2008, 10:14:30
UE amana negocierile pentru acordul cu Rusia, dar nu are alte sanctiuni oficiale

UE a decis sa amane viitoarele reuniuni pentru negocierea unui acord de parteneriat consolidat cu Rusia, a anuntat luni presedintele CE, Jose Manuel Barroso, dupa summitul extraordinar, dar nu exista alte sanctiuni oficiale, relateaza AFP, consultata de NewsIn.
"Atat timp cit retragerea trupelor pe pozitiile anterioare conflictului nu are loc, orice reuniune in vederea negocierii acordului de parteneriat este aminata", a spus el. "Amanam toate reuniunile pentru acordul de parteneriat strategic", a confirmat Nicolas Sarkozy. "Acest lucru inseamna ca trebuie sa ne reexaminam relatiile cu Rusia. Pentru un parteneriat trebuie doi", a subliniat el.

Urmatoarele negocieri erau prevazute pentru 15 septembrie.

Liderul francez a subliniat ca "in cadrul UE consensul a fost relativ usor de obtinut in legatura cu atitudinea de adoptat in fata Moscovei".

"Condamnam fara ambiguitate reactia disproportionata a Rusiei si suntem constienti, in Europa, de responsabilitatea noastra in mentinerea dialogului cu vecinii rusi", a declarat Sarkozy,
Barroso si Sarkozy, insotiti de Javier Solana, au anuntat ca se vor duce la 8 septembrie la Moscova si Tbilisi, pentru a incerca progrese spre rezolvarea conflictului si sa obtina retragerea trupelor ruse din Georgia.

"Este clar ca, in lumina evenimentelor recente, nu putem continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", a explicat Barroso.

In afara de suspendarea negocierilor, Sarkozy a exclus orice sanctiune oficiala impotriva Rusiei,. "Sa nu lansam un razboi rece ca acesta, sa nu ne aratam muschii, demonstratiile de forta, sanctiunile, contrasanctiunile nu ar servi nimanui", a declarat Sarkozy. "Daca vine momentul, imi voi asuma responsabilitatile, dar acest mom nt nu a venit", a subliniat el.

"Trebuie sa se dea o sansa diplomatiei la 8 septembrie. Daca merge, UE isi va fi demonstrat eficienta si, daca nu merge, ne vom reuni si vom lua alte decizii", a conchis el.

Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 02 Septembrie 2008, 10:33:20
Rusia va anihila orice agresor, avertizeaza armata rusa

Armata rusa are capacitatea necesara pentru a distruge complet orice "agresor", chiar daca acesta beneficiaza de ajutorul Statelor Unite sau Europei, a declarat luni un general rus, facand aluzie la conflictul recent dintre Moscova si Tbilisi, relateaza AFP, monitorizata de NewsIn.
"Operatiunea vizand sa constranga Georgia (sa respecte - n.red.) pacea a demonstrat lumii ca, indiferent de agresor, indiferent daca beneficiaza de o sustinere de peste Atlantic sau din Europa, avem tot ce este necesar pentru a-l distruge si va fi distrus", a avertizat comandantul adjunct al Infanteriei ruse, generalul Valeri Evnevici, citat de agenta de presa ITAR-TASS.

El a facut aceste declaratii cu ocazia exercitiilor militare comune ale Rusiei, Kazahstanului si Tadjikistanului.

Armata georgiana a lansat in noaptea de 7 spre 8 august o ofensiva militara pentru a incerca sa preia controlul asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. In replica, fortele ruse au intervenit masiv pe teritoriul georgian.

Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 03 Septembrie 2008, 10:38:46
Rusia castiga pe mana UE

Reuniþi pentru a revizui relaþia cu Rusia, liderii europeni au preferat sã adopte o poziþie moderatã faþã de Moscova pentru a nu pune în pericol coeziunea UE

Reuniþi într-un summit de urgenþã la Bruxelles, pentru a revizui relaþia cu Rusia dupã conflictul din Georgia, liderii europeni au decis sã amâne reuniunile UE-Rusia pentru negocierea unui acord de parteneriat cu Moscova, dacã Rusia nu-ºi va retrage trupele staþionate în Georgia pe poziþiile ocupate înaintea invaziei de la începutul lunii august. Preºedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anunþat cã pe 8 septembrie se va deplasa la Moscova pentru a discuta cu omologul sãu rus aspectele legate de respectarea angajamentului rus de retragere a trupelor.

,,Dacã negocierile asupra documentului sunt cu adevãrat suspendate, atunci nu mai rãmâne decât sã exprimãm regretul", a reacþionat ministrul rus de Externe, sugerând cã UE ,,îºi face singurã rãu" luând asemenea decizie.

Declaraþia de la summit este rezultatul unui compromis între Germania, Franþa ºi Italia, care au susþinut parteneriatul cu Rusia, ºi Marea Britanie, Polonia ºi statele baltice, care doreau instituirea unor sancþiuni împotriva Moscovei.

Summitului i-au lipsit declaraþiile ferme, iar rezultatele sale au fost catalogate drept favorabile Rusiei. ,,UE a decis sã nu impunã sancþiuni Rusiei. De aceea, la Moscova, rezultatele Summitului UE de la Bruxelles sunt considerate o victorie a diplomaþiei ruse", scrie cotidianul rus ,,Kommersant". Potrivit ,,Daily Telegraph", declaraþia comunã a liderilor europeni nu prevede clar amânarea negocierilor cu Rusia, întrucât aceastã decizie va depinde de o viitoare analizã a relaþiilor UE-Rusia, care trebuie finalizatã pânã la 14 noiembrie, data viitorului Summit UE-Rusia. Totodatã, compromisul nefericit la care au ajuns Marea Britanie, pe de o parte, ºi Franþa, Italia ºi Germania, pe de cealaltã, aratã ineficienþa unei politici externe comune a UE, idee respinsã constant de britanici.

O cu totul altã interpretare a Summitului UE o oferã presa din Germania, þarã care este implicatã în proiecte energetice cu Moscova. UE a afiºat o ,,rarã unitate în prima sa încercare de a rezolva o crizã internaþionalã", comenteazã ,,Deutsche Welle" rezultatul summitului, considerând cã unitatea chiar ºi în privinþa unei poziþii moderate faþã de Rusia este mai favorabilã decât imaginea unei Europe dezbinate, care ar fi apãrut dacã UE decidea impunerea unor sancþiuni Rusiei.

Smirnov vrea dublarea trupelor ruse

Liderul transnistrean, Igor Smirnov, a cerut Moscovei sã suplimenteze contingentul rus de menþinere a pãcii din Transnistria pânã la 3.000 de militari, considerând cã trupele ruse sunt ,,singurul garant" al pãcii în zonã. Dupã izbucnirea conflictului din Georgia, Smirnov a întrerupt contactele cu Chiºinãul ºi a cerut recunoaºterea independenþei Transnistriei.

sursa: Cotidianul
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: baguvix din 03 Septembrie 2008, 10:41:28
Rusia va face presiuni asupra transnistrenilor pentru a ajunge la un acord cu Chisinaul

Rusia va incuraja separatistii din Transnistria sa ajunga la o intelegere cu guvernul de la Chisinau, a declarat, marti, un consilier de la Kremlin, in conditiile in care Moscova incearca sa-si refaca reputatia dupa conflictul cu Georgia, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
Serghei Prihodko, consilier pe politica externa al presedintelui Dmitri Medvedev, a declarat ca Moscova doreste sa aplice o alta politica pentru R.Moldova si regiunea transnistreana, decat cea aplicata in cazul Georgiei. "Pozitia noastra este sa sustinem eforturile presedintelui Vladimir Voronin in procesul de pace, iar disponibilitatea Rusiei de a oferi ajutor a fost exprimata recent", a adaugat el.

"In vederea continuarii eforturilor, ne pregatim pentru o discutie serioasa cu Igor Smirnov, in urmatoarele zile", a spus Prihodko.

O alta sursa de la Kremlin a declarat ca intalnirea dintre Medvedev si Smirnov ar putea avea loc miercuri, la Soci.

Smirnov a sugerat ca Rusia ar trebui sa recunoasca Transnistria, dupa ce a recunoscut independenta regiunilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud.

Unii analisti au spus insa ca, dupa ce a trimis trupele ruse in Georgia, Moscova doreste sa arate lumii ca poate rezolva mai amiabil un alt conflict inghetat.

UE si Statele Unite au criticat aspru raspunsul "disproportionat" al Moscovei la tentativa georgienilor de a prelua controlul in Osetia de Sud. Transnistria seamana mult cu Osetia de Sud si Abhazia, noteaza Reuters. Ca si aceste regiuni georgiene, ea si-a declarat unilateral independenta in anii '90, cu ajutorul Rusiei. Rusia are acolo trupe de mentinere a pacii.

Medvedev, care s-a intalnit cu Voronin la Soci la 25 august, i-a spus ca vede "sanse bune" de a se ajunge la o intelegere cu separatistii.

Sursa: 9AM
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: CHIP din 06 Septembrie 2008, 10:03:17
Rusia are un alt "drept international"

http://www.romanialibera.ro/a132950/rusia-are-un-alt-drept-international.html
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: antoniu din 06 Septembrie 2008, 12:49:48
la fel ca in 1965 rusii sunt in faza de sinucidere nucleara....marea neagra este o capcana pentru ei ...un singur submarin nuclear american din mediterana  supravegheaza letal europa ,africa si asia mica...s-o mai lase moale promoscovitii...directia este una singura CMI [ capitalismul mondial integrat]..GLOBALIZAREA.
Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: romulus din 15 Septembrie 2008, 21:43:28
Citatrusii sunt in faza de sinucidere nucleara....
Gresesi profund dom' profesor ! In urmatoarele saptamani, luni , vei vedea si de ce  si cum ...
Habar n'ai ce'i poate capu' lu' Ivan !
Si afla ca nici in vis n'am fost promoscovit, dar asta'i realitatea , nu vezi ? Dai cu nasul de ea !

Citatdirectia este una singura CMI [ capitalismul mondial integrat]..GLOBALIZAREA
Mda ,  Io n'as fi asa de sigur pe chestia asta ! Oricum, stii cum se zice : "... 'om trai s'om vedea "!
Am zis !


Titlu: Raspuns: Razboi in Caucaz
Scris de: Sidney din 15 Septembrie 2008, 21:48:45

    Ai dreptate, Romulus,  cand  Putin o  sa  bata  cu  pumnu  in  masa UE   nu  va  zice  nici  MAU :evil: