Un raport al SRI clarifica rolul KGB in Revolutie
Intr-un raport al Serviciului Roman de Informatii, intitulat "Punct de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din Decembrie 1989", exista un capitol dedicat implicarii KGB si GRU (serviciu de informatii al armatei), in colaborare cu alte agenturi de spionaj in derularea evenimentelor.
"Gardianul" va prezinta, in premiera, acest document, precum si fotografia unuia dintre principalii agenti ai KGB, realizata de serviciile de contraspionaj in timpul desfasurarii Revolutiei.
Ceausescu, lucrat de rusi
1. Datele si informatiile existente converg spre concluzia ca dispozitivul informativ si de diversiune sovietic a fost conectat la toate fazele evenimentelor.
Asa cum rezulta din instructajul facut, inca din 1982, de un cadru de informatii sovietic venit din Centrala in tara noastra, Romania era "lucrata" la nivelul unui stat inamic, mod de abordare care s-a pastrat, chiar s-a accentuat dupa venirea la conducere a lui MIHAIL GORBACIOV. In perioada premergatoare Revolutiei, activitatea rezidentelor sovietice - intensificata pe toate planurile - avea in vedere, mai mult decat inainte, obtinerea de informatii privind: starea sanatatii dictatorului, posibili succesori, conceptiile acestora, de unde se poate trage concluzia ca se urmarea doar schimbarea lui CEAUSESCU si mentinerea sistemului.
In contactele cu reteaua informativa, cadrele de spionaj dadeau asigurari ca "lucrurile se vor schimba", iar in cateva cazuri au avansat ca data probabila "perioada Plugusorului" 1990.
Corespondentul Izvestia - agent KGB
Dupa intalnirea de la Berlin, cadrele de spionaj aflate in Romania si-au intensificat activitatea, iar unele dintre acestea, sub acoperirea de corespondenti de presa (exemplu: VICTOR VOLODIN - Izvestia, VLADIMIR VIDRASCU - Pravda), si-au sporit preocuparile pentru a obtine informatii privind starea de spirit a populatiei si alte aspecte negative ce ar fi putut fi exploatate. Articolele acestor cotidiane cu privire la Romania erau din ce in ce mai "critice", iar Izvestia (care aparea si in Romania) a publicat scrisoarea celor sase.
"Turistii militari sovietici"
Incepand cu data de 9 decembrie 1989, numarul "turistilor" sovietici in autoturisme "particulare" a crescut vertiginos, de la circa 80 la peste 1.000 masini pe zi. Ocupantii (cate 2-3 in masina), in majoritate barbati cu constitutie atletica, in varsta de 25-40 ani, evitau in general locurile de cazare, dormind in autoturisme, iar in unele cazuri, rare, cand au solicitat servicii hoteliere, plateau in valuta. Masinile erau preponderent marcile "LADA" si "MOSKVICI", se deplasau in coloana, de multe ori remarcandu-se ca aveau numere consecutive si stare tehnica asemanatoare (multe noi).
Majoritatea erau "in tranzit spre Iugoslavia", dar unora nu li s-a permis intrarea in aceasta tara, intrucat la bordul masinilor s-au depistat arme. Cert este ca in timpul evenimentelor din Timisoara, in Romania se aflau numerosi "turisti" sovietici. In zilele de 15, 16 si 17 decembrie 1989, celor deja existenti li s-au adaugat cei care "se intorceau din Iugoslavia", majoritatea cu autoturisme.
Exista si alte date care nu lasa dubii asupra calitatii ocupantilor lor.
Astfel, cu ocazia unor controale efectuate de organele de Politie ale judetului Dolj, din documentele prezentate a rezultat calitatea de militar a majoritatii "turistilor". In acelasi judet, in dimineata zilei de 24 decembrie 1989, la C.P.U.N. s-a primit un telefon anonim care semnala apropierea unei coloane de masini de municipiul Craiova. Factorii militari au interpretat ca ar fi vorba de teroristi veniti cu misiunea de a ataca Combinatul Chimic Craiova, au trimis doua transportoare blindate, care au interceptat coloana si au deschis foc, ranind circa 20 persoane (doua decedand ulterior la spital) si avariind cinci autoturisme, dintre care unul a ars complet. Cadrele de la transportoare, care au controlat autoturismele avariate, fara prezenta altor persoane, nu au incheiat proces-verbal, care sa poata restabili integral adevarul, dar, ulterior, organele de Politie au constatat existenta mai multor truse medicale si cutite lungi, al caror numar depasea necesarul normal. Majoritatea ranitilor fiind internati intr-un spital din Turnu-Severin, s-a stabilit ca in ziua de 25 decembrie o cetateana sovietica a informat telefonic Ambasada fostei U.R.S.S., dupa care atasatul militar sovietic a vizitat de doua ori spitalul. In aprilie 1990, la organele de Politie din comuna Bradesti s-au prezentat trei cetateni sovietici, intre care o femeie care a afirmat ca are gradul de maior si s-a aflat in una dintre masinile respective, solicitand restituirea celor patru autoturisme.
Agentii GRU, cu uniforme ale Armatei Romane
La scurt timp dupa Revolutie, a fost accidentata masina in care se afla turistul sovietic LOUT ALEXANDER si inca un barbat. Cu ocazia reparatiilor efectuate la "Service", in masina s-au gasit 12 uniforme militare romanesti MApN de camuflaj si un veston sovietic cu insemnele gradului de maior. Cei doi au afirmat ca sunt "ofiteri in rezerva" si au luptat anterior in Afganistan.
Pe raza judetului Mehedinti, in comuna Butoiesti, un alt autoturism sovietic a fost acrosat de un autotren TIR, provocand moartea unei persoane si ranirea grava a alteia. In autoturismul avariat s-au gasit 240 capse pirotehnice de fabricatie sovietica.
Semnificativa este "recomandarea" facuta, la catva timp dupa evenimente, de un cetatean moldovean, JIGAU ALEXEI, cadru didactic la Institutul Politehnic din Chisinau, ca romanii sa nu mai caute "teroristii", intrucat acestia "sunt de mult plecati din Romania". In context, a precizat ca, in timpul Revolutiei, fratele sau, cadru KGB, s-a aflat "in zona Craiovei, undeva intre Timisoara si Bucuresti".
Diplomatii sovietici, evacuati
Exista, de asemenea, indicii ca pe timpul evenimentelor de la Timisoara s-a intensificat activitatea unor persoane cunoscute ca agenti sovietici si ca aceasta a fost coordonata cu cea a "turistilor". Semnificativ este si faptul ca o asemenea persoana, dupa ce a contactat mai multi intelectuali din Timisoara participanti la evenimente, s-a deplasat in seara zilei de 21 decembrie 1989 la Bucuresti, unde, conform propriilor afirmatii, "a predat Ambasadei U.R.S.S. documente privind derularea evenimentelor".
Sursa - Gardianul - 19/12/2003
CitatRomania era "lucrata" la nivelul unui stat inamic, mod de abordare care s-a pastrat, chiar s-a accentuat dupa venirea la conducere a lui MIHAIL GORBACIOV
----Romania a fost "lucrata" in mod continuu inca din vremea Imperiului Tarist.
----Lucratura nu a incetat in anii de asa-zis comunism iar apogeul a fost atins in perioada ocupatiei sovietice dintre 1944-1957 cand rusii si-au infiltrat agentii (ofiterii) in TOATE structurile tarii , de la Marea Adunare Nationala , pana la CAP-ul din Poplaca .
----Securitatea, Armata, erau intesate de agentii rusi . Securitatea a fost scoasa temporar din lupta - cu ajutorul neprecupatit al unor tampiti autohtoni - insa Armata a fost multi ani dupa revolutie bantuita de agentii rusi.
----Dupa ce s-a petrecut "minunea" evacuarii trupelor rusesti din tara si a inceput "curatenia", adica usor usor agentii rusi erau scosi din punctele unde fusesera plasati, KGB-ul si GRU turbau de furie. Unitatea noastra ANTI KGB (U.M.0110) isi facea meseria . Atat de multi au fost insa agentii rusi, si atat de profesionist plasati, incat dupa aprecierile mele pierderile provocate de agentii statului sovietic ROMANIEI, daca ar fi transformate in bani ar depasi binisor valoarea tezaurului pe care azi refuza sa-l inapoieze !
---Chestia cu agentii rusi care au facut revolutia la noi, a mai fost dezbatuta aici.
---Mai putin a fost insa aceea a INTELEGERII/CONLUCRARII care a existat intre serviciile secrete ale mai multor state. NU NUMAI RUSII erau atunici si faceau
revolutie in Romania!!!. Mai erau si altii .......acum prieteni "la catarama " cu noi.
---- Dar ce sa-i faci, asta-i viata !Oricum sub aspect al profesionalismului, rusii merita respectul nostru. Si sa-i tratam - macar de acum inainte cum se cuvine. Cum? Profesionistii stiu, nu-i tema de dezbatut pe forum !
----Howgh !
Cum se numeau "turistii" ? Spetsnaz cumva? :roll:
Citat din: dedeiu din 13 Noiembrie 2007, 23:44:17
Cum se numeau "turistii" ? Spetsnaz cumva? :roll:
----Naiba sa-i ia cum se numeau, important e ca, uite, si-au indeplinit misiunea : au adus
"democratia" in Romania ! Nu-i asa ca atualmente
traim bine ?
----Asta e !
----Howgh !
NU STIAM COANE CA ESTI IMPOTRIVA DEMOCRATIEI ce faci cu saracii copii - ii bagi in ceata cu astfel de teorii...restauratorii,nostalgice... mai scriai liber pe internet la pastele cailor..
Citatmai scriai liber pe internet la pastele cailor..
----Da, sigur, ce sa-ti spun, ca acu' tare ma incalzeste internetu' asta.....!!! De parca n-ati sti ce este si la ce folosecte el.....!
----Dar asa cum am mai spus - si repet - putin imi pasa la ce-l folosesc aia! Sa fie acolo, de capu' lor! (Na, ca asta suna a blestem...)
---Howgh !
Citat din: romulus din 05 Noiembrie 2007, 11:41:49
----Dupa ce s-a petrecut "minunea" evacuarii trupelor rusesti din tara si a inceput "curatenia", adica usor usor agentii rusi erau scosi din punctele unde fusesera plasati, KGB-ul si GRU turbau de furie. Unitatea noastra ANTI KGB (U.M.0110) isi facea meseria . Atat de multi au fost insa agentii rusi, si atat de profesionist plasati, incat dupa aprecierile mele pierderile provocate de agentii statului sovietic ROMANIEI, daca ar fi transformate in bani ar depasi binisor valoarea tezaurului pe care azi refuza sa-l inapoieze !
Din ziarul de maine :
"
Independenta lui Ceausescu fata de Moscova, contrazisa de documentele Securitatii"
http://www.gardianul.ro/Independenta-lui-Ceausescu-fata-de-Moscova,-contrazisa-de-documentele-Securitatii-s119691.html
Nu ma pot abtine sa fac o observatie : Nu stim ce s-a petrecut prin "culisele" ultimilor 50 de ani, pe meleagurile mioritice,aici, pe Terra (vezi Revolutie,dosare,"sfori" si "funii" trase prin culisele politicii ) in schimb tragem speranta ca vom gasi un raspuns la OZN-uri ,extraterestrii si planurile acestora... :lol:
Un amestec de tragic si comic...
NU VEI GASI NICI UN RASPUNS .... AM DIXIT
CitatNu stim ce s-a petrecut prin "culisele" ultimilor 50 de ani, pe meleagurile mioritice,aici, pe Terra (vezi Revolutie,dosare,"sfori" si "funii" trase prin culisele politicii ) in schimb tragem speranta ca vom gasi un raspuns la OZN-uri ,extraterestrii si planurile acestora...
Un amestec de tragic si comic...
Nu prea inteleg ce vrei sa zici .....ca nu stim ! Cum adica, nu stii ?
Pai, monser tu unde traisi ? Nu fusesi aici cu noi? Macar asa din ceea ce auzeai la serviciu, la scoala, la piata, prin teatre, prin biblioteci, in armata si tot trageai o concluzie !
Faci si tu ca nasolu' ala de Tatulici care se plangea la o emisiune facuta ca vai de mama ei , ca vezi doamne, comunistii au blocat total accesul la istorie si nu stia lumea cine e si ce a facut regele Mihai......!
Jenant !
Cat despre extraterestrii :"
ai putintica rabdare ...." In curand - adica in timpul vietii noastre actuale - vom afla !
Am zis !
Citat din: romulus din 15 Septembrie 2008, 21:35:40
Nu prea inteleg ce vrei sa zici .....ca nu stim ! Cum adica, nu stii ?
Pai, monser tu unde traisi ? Nu fusesi aici cu noi? Macar asa din ceea ce auzeai la serviciu, la scoala, la piata, prin teatre, prin biblioteci, in armata si tot trageai o concluzie !
Faci si tu ca nasolu' ala de Tatulici care se plangea la o emisiune facuta ca vai de mama ei , ca vezi doamne, comunistii au blocat total accesul la istorie si nu stia lumea cine e si ce a facut regele Mihai......!
Jenant !
Eu imi aduc aminte manualele de istorie moderna si contemporana care nu erau ca acum ,"manuale alternative"... :-D
Imi amintesc de muzeul grotesc al PCR,ala de linga Muzeul Antipa...Rideau si curcile cind vedeau cum era prezentata istoria, de rolul lui Pingelica in miscarea comunista..! :lol:
De faptul ca trei ore din doua de emisie ale posturilor nationale de televiziune erau cu "Traiasca Ceasca,traiasca PCR,traiasca si infloreasca...
De faptul ca ascultam citeva crimpeie de informatii la Europa Libera si Vocea Americii...
Imi amintesc de emisiunile de radio,ce "culturalizau" ,sa nu zic "imbecilizau" poporul...
Imi amintesc de mincatorii de cacao si ciocolata ( cafea se gasea mai greu...) care erau mindrii ca au absolvit Stefan Gheorghiu,care predicau in sedinte,prin scoli si intreprinderi, precum popa in amvon...
Imi amintesc cum discutam pe soptite cu colegii ce mai auzeam la Europa Libera....
Imi amintesc selectia facuta la comisariate,cind mergeai in Armata...Aveai "origine sanatoasa",era bine,altfel munca cimpului si tirnacoape pe santier te pasteau...
Era o transparenta totala Romulus,presa si cuvintul erau libere, informatiile nu erau cenzurate si huzuream in raiul comunist.
Erau atit de multe partide in vremea aceea,ca nu stiai unde sa te inscrii...
Nu vroiam sa invatam istorie,mda....
Se rasturnau rafturile in librarii sub greutatea cartilor de istorie moderna si contemporana...Imi amintesti de cartile din perioada respectiva :"Omagiu ","Societatea socialista multilateral dezvoltata ","Rolul maret al partidului", "Al 9-lea congres", al 'nspelea congres " si alte carti pline de gargara....Invata lumea istorie din ele,se destepta,se culturaliza,se deschideau chakrele de cita spiritualitate era in cartile acelea cu coperti rosiii...
Imi amintesc intoarcerea regelui Mihai in Romania,dupa 1989, si cum a fost intors de autoritatile "democratice" ale vremii ,sub pretextul ca n-avea pasaport romanesc... :-D
Unii stiau mai multe ,e adevarat, dar stiau pentru ca montau microfoane in scrumiere si pereti. :lol:
Citat......Unii stiau mai multe ,e adevarat, dar stiau pentru ca montau microfoane in scrumiere si pereti.
Eeeeeee , pai vezi ca stiai - totusi - ceva, stiai de microfoane, da faceai pe niznaiu' ! Vezi cum esti ?!
CitatImi amintesc cum discutam pe soptite cu colegii ce mai auzeam la Europa Libera....
Pe soptite ? Ei na !Afla ca eu ma distram de minune cand citeam cu glas tare si comentam cu colegii mei de munca, de la strung,
"Saptamana" lui Eugen Barbu si Corneliu Vadim Todor tocmai pe teme zise la
sopirlita .
Era distractia noastra saptamanala ....!!!! Ce vremuri .....
CitatEra o transparenta totala Romulus,presa si cuvintul erau libere, informatiile nu erau cenzurate si huzuream in raiul comunist.
Erau atit de multe partide in vremea aceea,ca nu stiai unde sa te inscrii...
Stii care-i culmea? Ca de politica lu' Pingelica - cum ii zici tu - mie mi se cam rupea - pardon de expresie ! Eu eram doar cu literatura, istroia si SF-ul ! Punct .Cred ca d'aia am si luat examenul la scoala de ofiteri, cu astea: ISTORIE, LITERATURA/GRAMATICA, FILOSOFIE , ECONOMIE POLITICA, TEST PSIHOLOGIC si SPORT . Cred ca daca se dadea si mate acu' eram maistru orin CTC-ist, ca io si matematica &fizica = paralele !!
CitatImi amintesc selectia facuta la comisariate,cind mergeai in Armata...Aveai "origine sanatoasa",era bine,altfel munca cimpului si tirnacoape pe santier te pasteau...
Eu n'am prins-o p'aia !
Cand m'au repartizat la
" Cercetare " , tin minte ca erau doar doua criterii , cerute expres de comandantul companiei, care participa personal la selectie : 1) sa ai liceul 2) sa fii bine cladit fizic !! Asa ca am fost la Cercetare . Nasol: instructie multa, mult de invatat......multe sedinte de tragere .....! Cum ar zice un tanar de'acu :
naspa ....!
Citat"Al 9-lea congres", al 'nspelea congres " si alte carti pline de gargara....Invata lumea istorie din ele,se destepta,se culturaliza,se deschideau chakrele de cita spiritualitate era in cartile acelea cu coperti rosiii...
Tu te uitai la rahaturile alea?? Hai bre ca glomezi ! Nu ?
Sorry ! Nu stiai unde sa cauti ! Si apoi nu stiu ce profesori ai avut tu dar pe'ai mei ii voi tine minte pana dincolo de moarte : !.PIGULEA si 2. LAZAR ! Cu cel din urma ma mai vad si acum si mai comentam .
Ei aveau un mod original de predare : vorbeau trei surcele din carte, ne puneau (obligau) sa scriem ce ne dictau ei in caiete, apoi incepeau sa povesteasca, asa cum ai povesti la nepoti: spuneau si de rege (regi) si de liberali, taranisti, ce-au facut ei cat au condus tara, cum au fost inlaturati si apoi exterminati laolalta cu legionarii, LA CANAL s.a.m.d. ( ca sa folosesc o expresie consacrata ) DAR ALEA NU ERAU SCRISE IN CARTI !
Ce sa-ti fac Shadow ? N-ai avut bafta !!!
Am zis!