Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Legaturi catre stiri interesante!

Creat de jackie28t, 12 Iulie 2006, 01:12:37

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

alinutzu

http://www.realitatea.net/?stire=83993

CitatAstronomii au descoperit o gaurã giganticã - ce se întinde pe o distanþã de aproape un miliard de ani-luminã - vidã de orice materie cunoscutã gen stele, galaxii sau gaz, potrivit AFP.

"Nu numai cã nimeni nu mai gãsise o gaurã atât de mare, dar nici nu ne imaginasem vreodatã cã am putea gãsi una de asemenea dimensiuni", a declarat Lawrence Rudnick de la Universitatea din Minnesota, care a condus echipa ce a anunþat descoperirea în revista "Astrophysical Journal".

Astronomii ºtiau cã, la scarã mare, Universul cuprinde zone vide de orice materie, dar în majoritatea cazurilor acestea sunt mult mai mici decât cea descoperitã de profesorul Rudnick ºi colegii sãi.

Descoperirea lor, ce aratã o reducere importantã a numãrului de galaxii dintr-o regiune a cerului situatã în constelaþia Eridanus, a rezultat din analiza programului NVSS (NRAO VLA Sky Survey). Acesta a permis observarea a aproximativ 82% din cerul vizibil mulþumitã radiotelescopului VLA (Very Large Array) al Observatorului naþional americam de radio-astronomie (National Radio Astronomy Observatory - NRAO, New Mexico).

Totul se leagã de radiaþia apãrutã la 380.000 de ani dupã Big Bang, când Universul s-a rãcit suficient astfel încât atomii de hidrogen au putut exista. Înainte de acest moment, cercetãtorii spun cã Universul era atât de fierbinte încât materia ºi lumina existau împreunã, iar cosmosul era opac.
can't stop the signal ...

alinutzu

Deci super tare:
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=13463&art=34594&cHash=8cc88b72ac
Scut impotriva asteroizilor
CitatSpulberarea cu o arma nucleara, trimiterea unei sonde kamikaze sau aplicarea unei presiuni care sa-i indeparteze sint citeva dintre solutiile gindite impotriva asteroizilor care ameninta Terra.
can't stop the signal ...

baguvix

Bolnavi de SIDA, ingropati de vii in tarile lumii a treia

Persoane bolnave de SIDA au fost ingropate de vii in Papua Noua Guinee de catre propriile familii, care nu au mijloacele necesare pentru a le ingriji si se tem ca se vor infecta la randul lor, a declarat astazi reprezentantul unei organizatii umanitare, citat de AFP.

Margaret Marabe, care a stat cinci luni intr-o regiune izolata din aceasta tara in cadrul unei campanii de prevenire a SIDA, a povestit ca a vazut cinci bolnavi de SIDA ingropati de vii, informeaza NewsIn.
Unul dintre ei striga dupa ajutor in timp ce rudele aruncau pe el pamant, a declarat Marabe, care lucreaza pentru organizatia umanitara Igat Hope.

"Unul dintre bolnavi imi era var. Am intrebat de ce se practica asa ceva. Mi-au raspuns: 'Daca ii lasam sa traiasca cu noi in aceeasi casa, vom lua si noi boala si vom muri si noi'", a povestit ea.
Satenii i-au spus ca aceasta practica este foarte raspandita.

Margaret Marabe a lansat un apel guvernului si organisnelor de prevenire pentru a se asigura ca programele de informare despre SIDA sa nu se limiteze la orasele mari, ci sa ajunga si in regiunile rurale.
Potrivit unor martori, in unele localitati, au existat cazuri de femei acuzate de vrajitorie, torturate si ucise pentru ca ar fi provocat moartea, inexplicabila pentru sateni, a unor tineri contaminati cu HIV.

Papua Noua Guinee, tara cu sase milioane de locuitori, se confrunta cu o propagare necontrolata a virusului SIDA. Potrivit unui raport ONU recent, numarul persoanelor infectate a crescut cu 30% pe an din 1997. In 2005, numarul lor era de 60.000.

Sursa: 9AM, 27 August 2007
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

loreley

 S-a descoperit cel mai mare gol cosmic
--------------------------------------------------------------------------------

Aparut in editia din 28 August 200/cotudianul
Astronomii au reperat un imens vid in spatiu, al carui diametru masoara aproape un miliard de ani-lumina.

Golul descoperit de cercetatorii americani nu contine nici materie cosmica normala, precum galaxii sau stele, dar nici particule din misterioasa ,,materie intunecata", care nu poate fi vazuta direct cu telescoapele.

Gaura se afla in directia constelatiei Eridanus, fiind identificata in urma unei monitorizari realizate cu unde radio, relateaza BBC News. Cercetarile anterioare care au trasat structura uriasa a universului apropiat au aratat cum sint separate galaxiile de spatii imense, insa ,,haul" adus la lumina de echipa Universitatii din Minnesota este de 1.000 de ori mai mare decit orice se estimase anterior. ,,Este extrem de dificil chiar si pentru astronomi sa isi dea seama cit de mare este acest vid", declara Lawrence Rudnick, profesor in cadrul institutului din Minnesota.

,,Daca am calatori cu viteza luminii, ne-ar lua citiva ani si numai pina la cea mai apropiata stea din galaxia Calea Lactee. Daca am intra insa in acest vid ne-ar trebui un miliard de ani pina am ajunge la capatul lui", completeaza acesta pentru BBC News. Golul americanilor se afla la aproximativ 6-10 miliarde de ani-lumina de noi si antreneaza o bucata considerabila din univers in directia sa.

Echipa de peste Ocean a utilizat date oferite de catre US National Radio Astronomy Observatory din New Mexico, unde sint concentrate nu mai putin de 27 de telescoape radio. Descoperirile se potrivesc cu observatiile asupra ,,celei mai vechi lumini" din univers, faimoasa radiatie Cosmic Microwave Background, al carei studiu a recompensat mai multi oameni de stiinta cu numeroase Premii Nobel. Radiatia in cauza vine la 380.000 de ani dupa Big Bang, in urma caruia universul s-a racit intr-atit incit a permis existenta atomilor de hidrogen. Inainte de aceasta etapa, spun oamenii de stiinta, universul era atit de fierbinte incit materia si lumina formau un tot unitar, iar intregul cosmos era opac.

La ora actuala, lumina provenita dinspre aceasta radiatie atinge o temperatura de -270 de grade Celsius. Oamenii de stiinta explica acest fenomen printr-o ,,energie intunecata", cunoscuta destul de putin de specialistii in domeniu, dar care se pare ca accelereaza expansiunea universului. Descoperirea realizata in Minnesota este privita ca o provocare de catre profesorul Rudnick: ,,Va fi de mare ajutor pentru cei care incearca sa inteleaga dezvoltarea universului. Este un pas mare in studiul cosmologiei".



baguvix

Insurgentii irakieni incep sa recruteze copii

Din ce în ce mai mulþi minori irakieni sunt autorii unor rãpiri, atacuri cu bombã ºi omoruri, au declarat oficiali militari americani din Irak, pentru cotidianul "Los Angeles Times".

Ei spun cã insurgenþii au început sã recruteze bãieþi, cu vârste începând de la 11 ani, faptul fiind evident ºi din creºterea numãrului de minori prinºi de forþele americane ºi plasaþi în tabere de detenþie.

Începând din martie, numãrul copiilor deþinuþi a crescut de la 100 la peste 800, potrivit maiorului general Douglas Stone, comandantul operaþiunilor de detenþie, fiind mai mare decât numãrul deþinuþilor de origine nonirakianã, care este de numai 130.

Potrivit lui Stone, explicaþia constã în faptul cã suplimentarea trupelor a redus fluxul de combatanþi strãini, deoarece aceºtia sunt împiedicaþi sã intre în Irak.

"În lipsã de combatanþi, Al-Qaida din Irak a început sã foloseascã mai mulþi minori în luptã ºi, ca rezultat, noi am început sã prindem din ce în ce mai mulþi copii", a declarat Stone.

El spune cã, pentru insurgenþi, copiii sunt luptãtori mai eficienþi decât adulþii deoarece sunt mai uºor de influenþat, nu sunt atât de temãtori ºi stârnesc mai puþine suspiciuni. În plus, lipsurile financiare fac ca unele familii sã accepte bani de la insurgenþi, contra unor astfel de servicii oferite de copii.

Stone afirmã cã unii copii au declarat cã au fost încurajaþi de pãrinþi sã facã treburile murdare ale militanþilor, deoarece aceºtia au plãtit. Suma de 200 - 300 USD pentru plasarea unei bombe permite unei familii sãrace sã trãiascã douã sau trei luni în Irak, afirmã instructorii de la un centru de reabilitare. Circa 85% din copiii-luptãtori sunt sunniþi.

Creºterea numãrului de mi­nori-insurgenþi este încã o plagã care afecteazã copiii din Irak, pe lângã dãrâmarea ºcolilor, rãni­rea, înfometarea sau omorârea pãrinþilor sub ochii lor.

Haos în Basra, pe mãsurã ce britanicii se retrag

Miliþiile ºiite loiale clericului Muqtada Sadr au devastat un sediu al poliþiei irakiene din Basra, imediat ce trupele britanice cantonate în incintã s-au retras, scrie "The Independent". Potrivit martorilor anonimi citaþi de cotidianul britanic, poliþia irakianã a fost datã afarã din sediu, iar luptãtorii ºiiþi au furat generatoare, computere, mobilã ºi chiar maºini, spunând cã acestea reprezintã pradã de rãzboi.

Forþele britanice ºi-au anunþat intenþia de a pãrãsi Basra în urmãtoarele sãptãmâni ºi de a se retrage gradual cãtre baza militarã de la aeroportul situat în afara oraºului. Britanicii mai ocupã în momentul de faþã un singur sediu în Basra – fostul palat al lui Saddam Hussein, de unde intenþioneazã sã se retragã în curând. Episodul ruºinos contribuie la crearea impresiei de înfrângere a britanicilor. Armata britanicã a declarat cã informaþiile sunt discutabile ºi nu pot fi confirmate din surse militare.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Cel mai bun soldat din Europa este un roman

Caporalul Mihai Mocanu, de origine romana, a castigat titlul de "soldatul anului" in cadrul unei competitii organizate de comandamentul armatei americane din Europa la Heidelberg, in Germania, relateaza publicatia The Stars and Stripes in editia electronica.

Mocanu a servit anterior in armata romana. El este nascut la Hirlau, Romania, si de un an si jumatate este infanterist in Corpul V al armatei americane, dupa ce timp de sase ani a fost agent de securitate al firmei Ponds Security la Hohenfels, Germania, firma ce deserveste armata americana. In 1997 Mocanu a fost campion european la arte martiale. Este casatorit si are o fiica si vrea sa urmeze cursuri la scolile pentru misiuni terestre prin parasutare.

Daca n-ar fi castigat competitia, tot nu s-ar fi descurajat, a declarat el. "Poate uneori pierzi o batalie, dar nu inseamna ca pierzi razboiul", a spus romanul, citat de NewsIn.

Alaturi de Mocanu, care face parte din Batalionul al II-lea, regimentul 6 de infanterie al armatei americane, sergentul Travis Snook din armata a 7-a acastigat titlul de subofiterul anului in Europa.

Competitia s-a desfasurat intre 13 si 15 august la Grafenwöhr, in Germania. Candidatii au luat parte la doua trasee de orientare terestra, un mars de 15 kilometri, testarea cunostintelor de manuire a unor arme pe timp de zi si pe timp de noapte, un test de conditie fizica specific armatei si o serie de alte sarcini de lupta.

Cei doi castigatori ai competitiei vor reprezenta USAREUR (componenta terestra a fortelor armate americane din Europa) la competitia care va avea loc la nivelul Departamentului Armatei, la 1-5 octombrie, la Fort Lee, in statul Virginia.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Ultima-ora/70951/Cel-mai-bun-soldat-din-Europa-este-un-roman
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Leacul bolilor neuronale: ovulele vacilor combinate cu ADN uman

Cercetatorii britanici se lupta pentru dreptul de a li se permite crearea primelor embrioane care sa combine ADN uman cu ovule luate de la vaci moarte. Cercetatorii afirma ca in acest fel, intelegerea modului in care se manifesta bolile genetice va fi facilitata.

Autoritatea pentru Fertilizare si Embrionologie Umana din Marea Britanie va decide pana sapatamana viitoare daca va permite laboratoarelor britanice sa creeze embrioanele hibride. Problema a creat controverse, astfel incat, grupuri religioase afirma ca nu este etic ca un ovul animal sa fie modificat genetic si apoi combinat cu ADN de origine umana.

Dr. Minger spera sa obtina licenta pentru folosirea hibridului pentru a intelege mai mult bolile neurologice printre care si Alzheimer. "Sunt foarte optimist in ceea ce priveste decizia autoritatilor. Sper ca am convins asupra faptului ca acest tip de cercetari va putea fi folosit pentru a deschide noi sperante in ceea ce priveste terapii pentru boli ca Alzhaimer, boala care afecteaza atat de multi oameni, si pentru care momentan nu detinem inforamatii asupara nici unei modalitati de vindecare.", a afirmat cercetatorul.

Minger, profesor universitar doctor la Colegiul King din Londra, argumentaeaza faptul ca este mult mai eficienta folosirea unor astfel de hibrizi, obtinuti prin preluarea unor ovule de la mii de vaci care sunt macelarite, decat folosirea unor ovule si a unor spermatozoizi umani.

Guvernul Marii Britanii si-a schimbat de curand pozitia in privinta embrioanelor hibride. Daca la inceput nu sustinea aceast concept, acum propune aprobarea proiectului , numai in cazul in care oamenii de stiinta vor folosi hibridul cu scopul de a obtine rezultae noi in cercetarea bolilor neuronale, dupa cum informeaza ziarul britanic The Observer.

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil!/70962/
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

loreley

Afectaþi de creºterea nivelului planetar
2007 08 31| de Alexandru Nastase Jurnalul National

Cercetãtori ONU au descoperit care vor fi zonele cele mai afectate de creºterea nivelului planetar dacã gheþarii se vor topi în acelaºi ritm ca pânã acum ºi procesul de încãlzire globalã nu va fi încetinit. Pe harta statelor calamitate este ºi România.


Creºterea nivelului mãrilor ºi oceanelor a devenit o realitate în ultimele decenii din cauza topirii gheþarilor. Topirea acestora, afirmã oamenii de ºtiinþã care au studiat fenomenul, are drept cauzã principalã încãlzirea globalã. Experþi ai ONU au întocmit ºi o hartã de risc, arãtând care sunt cele mai expuse zone din lume. Printre ele, ºi România.


INUNDAÞII. În cazul în care procesul de încãlzire globalã nu va fi redus, nivelul Mãrii Negre ar putea creºte cu 3 pânã la 5 metri faþã de nivelul actual. În aceste condiþii, Delta Dunãrii ar putea fi inundatã total, întregul curs al Dunãrii inferioare urmând sã fie afectat. Malurile vor avea de suferit, în special cele îndiguite, iar mari aglomerãri urbane din zonã, precum Tulcea, Galaþi ºi Brãila, de pe malul românesc ºi Vâlcovo, Chilia Veche, Ismail ºi Reni, ar urma sã fie parþial inundate. Simularea realizatã la New York aratã cã sub ape ar putea ajunge ºi zona de sud din lunca Prutului ºi Siretului, precum ºi Insula Mare a Brãilei. De asemenea, ºi zona litoralã a Mãrii Negre, între Sulina ºi Vama Veche, este în pericol. Vestea liniºtitoare, de care mulþi îºi agaþã speranþele, este aceea cã prognozele aratã o creºtere cu maximum trei metri a oceanului planetar în acest secol, influenþele cele mai nefaste urmând a fi resimþite abia dupã anul 2100.


REACÞIE. Autoritãþile române spun cã situaþia este oarecum sub control. Surse din Ministerul Mediului ºi Dezvoltãrii Durabile spun cã România a demarat deja programe de salvare a litoralului, ale cãror efecte se vor vedea în curând. În plus, în ce priveºte Dunãrea, existã de la începutul anilor 2000 proiectul "Coridorului Verde al Dunãrii", care presupune distrugerea digurilor.


ÎN LUME. Dacã nivelul oceanului planetar va creºte cu cinci metri, mai bine de 245 de milioane de oameni vor trebui sã se mute, mai bine de 750.000 de kilometri pãtraþi urmând a ajunge sub ape. Raportul a fost dat publicitãþii ºi va fi analizat la reuniunea din noiembrie de la Valencia a Convenþiei ONU pentru Schimbãrile Climatice (IPCC).





baguvix

Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

loreley


Ochiul negru vede viitorul     
Wednesday, 29 August 2007


In subsolul unei obscure biblioteci universitare din Edinburgh se afla o cutie metalica, de culoare neagra, nu mai mare decât doua pachete de tigari puse unul peste altul. La prima vedere, ai crede ca ai de-a face cu ,,creierul" unui computer obisnuit, cu atât mai mult cu cât dispozitivul are, intr-adevar, dincolo de carcasa de metal, un microcip. Dar, potrivit unui numar tot mai mare de savanti de top, cutia aceasta ar fi inzestrata cu puteri extraordinare. Ea este, de fapt, ,,ochiul" unei masini ce pare capabila sa scruteze viitorul si sa prezica evenimente de impact global.

,,Nu putem decât contabiliza faptele, fara sa le putem si explica, deocamdata. Oricum, acest dispozitiv pare conectat la constiinta colectiva umana, interferând cu aceasta intr-un mod pe care noi nu-l cunoastem", spune dr. Roger Nelson, profesor emerit la Universitatea Princeton, institutia unde Einstein si-a desasurat o importanta parte a activitatii sale stiintifice.

Predictii uimitoare

Nelson a elaborat un proiect revolutionar, numit Global Consciousness Project, sub egida renumitei universitati, pentru a descoperi daca, dincolo de activitatea specifica miliardelor de creiere umane, exista si un singur subconstient colectiv, in stare sa presimta evenimentele de mare incarcatura emotionala. Desi ar putea parea o fabulatie, precum incercarea de a gasi piatra filosofala, proiectul a atras totusi 75 de savanti de la diverse institutii de stiinta din Statele Unite, Marea Britanie, Olanda, Elvetia si Germania.

La ora actuala, ei au pus la punct 65 de cutii (numite ,,oua") similare celei din Edinburgh, cutii instalate in diverse puncte ale lumii. Ele folosesc o tehnologie numita ,,random event generator" (REG), care apeleaza la limbajul informatic pentru a genera doua numere - 0 si 1 - in serii aparent intâmplatoare, serii ce pot fi ulterior tiparite. Legile statisticii prevad ca aceste generatoare de cifre ar trebui sa afiseze cifrele in proportii aproximativ egale. Si totusi, inaintea producerii unor evenimente de rasunet, proportiile o iau razna... Asa s-a intâmplat pe 6 septembrie 1997, când miliarde de oameni au asistat la funeraliile printesei Diana. De asemenea, acesti ,,ochi negri", cum au mai fost numiti, au dat alarma si inainte de inceputul bombardamentelor NATO in fosta Iugoslavie, inaintea scufundarii submarinului Kursk si mai ales cu patru ore inainte de prabusirea turnurilor WTC, pe 11 septembrie 2001. Sa fie acesta un semn ca subconstientul umanitatii a presimtit oroarea ce avea sa aiba loc?

Se pare ca da, daca avem in vedere faptul ca, dupa câtiva ani, masinile au ,,innebunit" inca o data; savantii se gândeau cu groaza la incidentul preconizat de ele si nu aveau sa astepte prea mult: dupa un cutremur in largul Oceanului Indian, cel mai devastator tsunami al ultimului secol facea sute de mii de victime... ,,Pâna in prezent, Global Consciousness Project a generat o serie de predictii zguduitoare, iar posibilitatea unor coincidente este totalmente exclusa. Speram ca, nu peste multa vreme, sa intelegem mecanismele prin care aceste aparate sunt influentate de subconstientul uman si sa traducem, inaintea declansarii unor catastrofe, avertismentul pe care ele ni-l dau, pentru a salva poate milioane de vieti", spune prof. Chris French, de la Goldsmiths College, din Londra.

GABRIEL TUDOR/magazin



baguvix

Rusia-SUA, alianta incredibila

In 2002, dupa infiintarea Consiliului NATO- Federatia Rusa, reputatul analist francez Pierre Lorrain, autorul cartii "Misterioasa ascensiune a lui Vladimir Putin", a publicat lucrarea "Incredibila alianta Rusia - Statele Unite", in care, luand in calcul doctrine, modele si planuri emise de personalitati in materie, cum ar fi H. Kissinger si Z. Brzezinski, referitoare la cursul evenimentelor de pana atunci, acredita ideea ca o astfel de alianta este posibila si suficient asiguratorie a echilibrului geostrategic mondial.

Colapsul URSS si ofensiva americana

Evenimentele majore ale ultimului deceniu din mileniul trecut au conturat o alta fizionomie geopolitica a planetei, dupa destructurarea fostului sistem socialist din Europa si demolarea lagarului sovietic, oferind unui numar de state eliberate de sub hegemonia moscovita sanse reale de a evolua conform propriilor optiuni si posibilitati in regulile democratiei si economiei de piata.

Colapsul sistemului socialist in Europa, destramarea Uniunii Sovietice si disparitia Tratatului de la Varsovia au conferit Statelor Unite ale Americii statutul de unica superputere, pusa in situatia de a gestiona singura echilibrul geostrategic planetar, intr-o perioada marcata de conflicte regionale de diverse genuri: teritoriale, etnice, confesionale, economice. Concomitent, s-a produs o debilitare a organizatiilor internationale, context in care SUA au inceput sa le domine si manevreze, punand in discutie valabilitatea unor acorduri si tratate internationale.

In ciuda solicitarilor moscovite de desfiintare a NATO - considerat "un atavism al perioadei Razboiului Rece", care nu mai are ratiune de a functiona - Alianta Nord-Atlantica si-a adecvat doctrina, incluzand, ca sarcina prioritara, lupta impotriva terorismului. A inceput apoi un amplu proces de largire a NATO in spatiul european, acompaniat de o dislocare a bazelor americane in proximitatea Federatiei Ruse, care in anul 2000 ratificase Tratatul START II.

Majoritatea analistilor s-au grabit sa afirme transant ca, scapate din tiparele politico-ideologice si dirijizmele economice, cultivate si intretinute prin constrangeri instrumentate de organele de forta, statele fost comuniste vor urma o singura cale, tranzitia spre capitalism, intr-o ordine mondiala derobata de angoasele Razboiului Rece, cursa inarmarilor si pericolul izbucnirii unei noi conflagratii mondiale. Pe parcurs, aceiasi analisti s-au angrenat intr-un veritabil "concurs de frumusete" al scenariilor, modelelor si cailor de urmat, in care acreditau avantajele dominatiei unui singur pol de putere (SUA).

Rusia revine cu Putin si arma energetica

Federatia Rusa, economic mult sub parametrii necesari statutului de concurent, a cunoscut o perioada de declin, in care insa si-a conservat si consolidat forta de a reveni in joc, cu ceea ce azi denumim "arma energetica" - capabila sa creeze influente si dependente in economia europeana si mondiala.

"Era Putin" a propulsat, intr-o perioada scurta de timp, Federatia Rusa in postura de arbitru al pietei mondiale de hidrocarburi, in contextul in care marii consumatori - Uniunea Europeana si China, partial chiar SUA - s-au vazut nevoiti sa cheltuiasca enorm pentru propriile necesitati. Razboiul din Irak ce antreneaza scumpiri ale petrolului, razboiul din Afganistan care amputeaza posibilitatile de alimentare cu petrol si gaze din spatiul caspic si central asiatic, disputa iraniana, cu aceleasi efecte, au facut ca permanent Federatia Rusa sa castige in plan energetic. Deja Moscova a revenit pe pozitia decidenta cu privire la hidrocarburile azere si turkmene, dictand pretul de vanzare al acestora spre spatiul occidental.

Sub Putin, economia rusa, cu o insertie a capitalului strain bine controlata (juridic, administrativ si operational) a fost temeinic asezata pe un trend pozitiv. "Rusia lui Putin este cu totul alta decat cea a lui Eltin", recunosc aproape toti analistii occidentali.

Liderul de la Kremlin, secondat de personaje venite din esaloanele secunde ale nomenclaturii comuniste si din fostele servicii secrete, are o alta filozofie. Aplicand parabola "sacului de lana pe care sabia nu-l taie", a inteles avantajul renuntarii la confruntarea dura cu NATO si SUA.

Crearea "Consiliului NATO - Rusia" s-a realizat in baza unor calcule pe care Administratia Bush le-a facut la vremea respectiva, in care au predominat interesele SUA in sfera petroliera, dupa cum si cele ale Kremlinului se raportau in mare parte la aceeasi problema, energetica.

Razboiul oleoductelor

In anul 2000, Rusia era a doua tara producatoare de petrol a lumii (dupa Arabia Saudita), pozitie de pe care putea sa impiedice dictarea de catre OPEC a pretului petrolului si sa elibereze SUA de dependenta lor prea mare fata de monarhiile din Golf (De altfel, in noiembrie 2001 s-a infiintat o comisie bilaterala, condusa de Dick Chaney si Mihail Kasianov, care stabilea ca "Rusia va fi un furnizor de energie pentru piata americana pe o baza permanenta". In aceeasi luna, compania petroliera YUKOS facea prima livrare de titei catre SUA prin supertanker). Rusia miza pe un eventual sprijin american in stabilizarea zonei caucaziene, spre a-si exploata si redimensiona oleA urmat o veritabila cursa pentru crearea premiselor de pe care, fiecare parte, separat, isi poate asigura suprematia in valorificarea marelui rezervor de hidrocarburi din bazinul Marii Caspice, demersurile vizand tarile riverane, indeosebi Azerbaidjanul. S-a declansat un adevarat razboi al oleoductelor. Rusia dispunea de un avantaj: cu o singura exceptie, oleoductele traversau teritoriul sau, deci pentru transportul titeiului din zona operatorii straini erau obligati sa trateze cu Moscova. Exceptia era semnificativa, insa: oleoductul Baku-Batumi avea terminalul la Supsa, pe teritoriul Georgiei - aspect care a facut ca atentia americanilor sa focalizeze in acest stat, fost sovietic, cu deschidere la Marea Neagra. SUA i-au impulsionat si sprijinit actiunile axate pe consolidarea independentei, iesirea de sub influenta moscovita si inscrierea pe un demers vizand integrarea in Alianta Nord Atlantica.

Intr-un context mai larg, expansiunea americana spre rezervorul hidrocarburilor caspice s-a inscris pe stimularea unor tendinte separatiste transcaucaziene, care fac si azi obiectul "conflictelor inghetate", contencios aflat in asteptarea unui moment prielnic detonarii de confruntari ce pot justifica interventia SUA, dupa ce in prealabil ar fi rezolvata ecuatia irakiana si iraniana, care pune in cauza existenta unei alte directii, cu incidenta spre acelasi spatiu caucazian, necesar a fi controlat spre edificarea unui coridor sigur de transport al hidrocarburilor caspice catre destinatii occidentale, se inscrie si ecuatia de securitate din zona extinsa a Marii Negre, unde SUA si-a asigurat avanposturi prin bazele militare din Romania si Bulgaria (alaturi de cele deja existente in Turcia).

Reactia Federatiei Ruse, care acuza "indiguirea" sa si a spatiului de securitate pe care si-l revendica in ideea protejarii "rusilor din strainatatea apropiata", a evoluat constant, de la atitudini protestatare pana la forme actuale, explicit de riposta. Prioritar a actionat in ideea impunerii sale ca prima putere mondiala in sfera energetica, reusind pana in prezent sa-si prezerve dominatia asupra oleoductelor caspice si sa acapareze suprematia asupra gazoductelor de care depinde si economia UE si, partial, a tarilor membre in "Grupul de la Shanghai". Rusia detine 12% din totalul explorat de rezerve petrolifere si 21% din rezervele de gaze naturale ale lumii.

Surprinzatoare este actiunea prin care, marcand "cucerirea" fundului oceanic de sub Polul Nord, prin arborarea unui steag al Federatiei Ruse, Moscova revendica platoul continental de 1,2 miliarde km2, de sub Cercul Polar, despre care se afirma ca adaposteste cel mai mare rezervor de hidrocarburi al lumii. Urmeaza, cu siguranta, un lung sir de dispute politico-diplomatice, in materia dreptului international.

Putin, avantajat de contextul international

Evolutiile pe plan international par, deocamdata, favorabile Rusiei. Razboiul impotriva terorismului international, cu interventiile militare din Afganistan si Irak, s-a dovedit a fi fost gresit estimat de strategii americani si evolueaza catre un esec al SUA si aliatilor sai. Deosebit de costisitor, a antrenat cheltuieli enorme, care intretin cursa inarmarii si creeaza reactii de respingere in interiorul statelor aliate, se soldeaza cu pierderi umane de o parte si de alta a beligerantilor, afecteaza stabilitatea regionala si impulsioneaza cresterea pretului petrolului in detrimentul statelor implicate si al tertelor tari dependente de rezervele arabe. Pe acest fond, state partenere in Coalitie si-au retras, sau isi propun retragerea propriilor militari din teatrele operationale.

Creste continuu reactia interna fata de atitudinea belicoasa a Administratiei Bush si, pe plan international, reactia fata de ceea ce s-ar dori sa fie "pax americana" - perceputa a fi doar anvelopa intereselor cinice ale unui grup de petrolisti, producatori si comercianti de tehnica militara.

Cronicizarea dramelor din Irak si Afganistan conduce la o continua regenerare a fortelor teroriste islamice precum si la o coagulare a pozitiilor antiamericane in state detinatoare de mari rezerve petrolifere (Iran, Venezuela si alte state latino-americane) care percep realitatea ca expansiunea SUA in lume se deruleaza doar pe directii in care exista mari cantitati de hidrocarburi si alte bogatii ale subsolului. Harta bazelor americane in lume releva "coincidenta" amplasarii lor in zone cu mari rezerve de hidrocarburi, resurse biologice de minerale si apa, ori in proximitatea traseelor de transport ale acestora.

Semnificativa este mentiunea din raportul "Future Trends in External Engagement with Africa" (Tendinte viitoare in angajamentul extern din Africa), in care se afirma ca necesitatea crearii U.S. AFRICOM, in februarie 2007, este data de "cresterea importantei sectorului petrolier in calculele politice americane din Africa" (Nigeria, Angola, Sudanul - care dispun de rezerve ce pot depasi, in productia petroliera, Iranul si Arabia Saudita). Ambasadorul SUA la ONU, Zalmay Khalilzad, a atentionat ca, in situatia in care Sudanul nu va accepta prezenta fortelor de pace in Darfur, "SUA vor trece la adoptarea rapida de masuri unilaterale". De ce interesul subit al Washingtonului pentru formarea unei coalitii militare in Darfur, dupa ce o perioada lunga, in care drama umanitara a evoluat spre cote greu de controlat, nu a luat nici o atitudine? Sa fie doar o repliere a SUA catre zonele petrolifere africane (unde China are deja o prezenta considerabila) dupa ce razboiul oleoductelor caspice a fost castigat de Federatia Rusa?

Patru poli de putere, trei mari forte militare

Pe "esichierul planetar" (expresie indusa in limbajul analistilor geostrategici de Henry Kissinger) exista o superputere militara, SUA, cu o forta care le surclaseaza, prin buget, pe toate competitoarele sale (Federatia Rusa, China si UE ). Potrivit "Center for Arms Control and Non Proliferation", bugetul militar al SUA de 625 miliarde dolari anul acesta va creste in 2008 la 640 miliarde dolari.

In SUA exista 6000 baze militare, totalul personalului militar insumeaza 1.400.000 de oameni, din care 325.000 se afla in afara granitelor nationale, in locatii dispuse pe o retea care urmareste cu acuratete marile trasee energetice ale planetei.

Pe locul secund se afla Federatia Rusa, mostenitoarea cvasitotalitatii arsenalului fostei Uniuni Sovietice, care, dupa un timp in care a traversat un declin drastic, indus de insuficienta resurselor bugetare, a revenit in joc, conservand piloni din extremitati (Kaliningradul, Transnistria si Vladivostocul), revitalizandu-si segmentele operationale ofensive, cu accent pe inzestrarea lor cu tehnica de ultima generatie, dezvoltand cercetarea tehnico-stiintifica militara la nivelul suficient de contrapondere fata de ofensiva americana. Putin a crescut bugetul Apararii cu aproape 500% (desi cel din 2007 este de 40 de ori mai mic decat cel american; se vehiculeaza, insa, informatia conform careia 44% din cheltuielile militare ruse nu se cunosc, scapand controlului civil).

Pe locul trei se afla China, cu cea mai mare armata ca numar de militari, 2,5 milioane, cu un buget de aproximativ 45 miliarde dolari si 18 baze de lansare a rachetelor nucleare cu un singur focos I.C.B.M., cu numeroase echipamente pentru rachete de croaziera cu raza lunga de actiune si instalatii ultramoderne de interceptare radio-electronica, inclusiv a rachetelor americane. Cu ocazia aniversarii a 80 de ani ai armatei populare, presedintele Hu Jintao preciza: "Odata cu cresterea economica, vom mari, gradual, bugetul destinat armatei, pentru a continua modernizarea sa in interesul securitatii".

Intr-o ordine fireasca, ar trebui sa plasam pe locul patru puterea militara a Uniunii Europene dar, deocamdata, nu putem sa luam in calcul o astfel de entitate necristalizata inca, functionala "de facto" cu dispersii in interiorul NATO.

Pe aceasta stare de fapt ne permitem sa afirmam ca destinul societatii planetare parcurge o etapa multipolara. Limitele hegemoniei unipolare ( SUA sunt evidente si, cu siguranta, vor fi mai accentuate dupa ce actualul presedinte american, Bush junior, va parasi Casa Alba.

Razboiul de pe frontul nevazut

Mentionam ca in ecuatia noastra nu am inclus rolul si efectele serviciilor secrete ale tuturor partilor. Liderul de la Kremlin le acorda un interes special, afirmand recent ca "situatia internationala si interesele politice interne reclama ca Serviciul de Informatii Externe sa-si intensifice capacitatea de culegere si analiza a informatiilor necesare conducerii statului". Recent, Duma de Stat a initiat un act normativ prin care, in 39 de sectoare strategice, strainii nu pot detine mai mult de 50% din actiuni, iar serviciile secrete pot bloca anumite acorduri de parteneriat in aceste sectoare. FSB are drept de veto asupra acordurilor din industria de armament, aviatie, energie atomica.

Noul mediu de securitate determina cresterea rolului serviciilor secrete de o parte si de alta, nu doar din ratiuni axate pe combaterea terorismului international si a celorlalte amenintari transfrontaliere. Cu certitudine, spionajul a ramas unul dintre cele mai active domenii de activitate ale serviciilor secrete, cu sarcini in concurenta acerba din sfera economica, in industria tehnologiilor militare si in cunoasterea planurilor strategice adverse (dovezi in acest sens transpar periodic: "defectarile unor agenti", prezenta unor sateliti si alte aparate de zbor cu tehnologii sofisticate de spionaj).

Semnificativ este, in prezent, diferendul ruso-britanic pe tema dosarului Litvinenko-Lugovoi, soldat cu expulzarea, de o parte si de alta, a cate patru diplomati acuzati de spionaj. In linii mari, cazul se aseamana cu diferendul similar ruso-american, cand dupa arestarea lui Edmond Pope condamnat pentru spionaj dar gratiat de Vladimir Putin, Departamentul de Stat a decis expulzarea a 50 de diplomati rusi banuiti ca lucreaza pentru SVR. Rusia a reactionat imediat si, pe principiul reciprocitatii, a expulzat 50 de diplomati americani (Evenimentul avea loc la inceputul mandatului de presedinte al lui George W. Bush).

Dosarul Litvinenko indica atitudinea transanta a Marii Britanii de a nu permite ingerintele serviciilor secrete rusesti pe teritoriul sau, cu usor accent provocator (deoarece solicitarile Londrei de extradare a lui Lugovoi erau de la inceput sortite esecului, stiut fiind faptul ca serviciile secrete moscovite isi pedepsesc totdeauna tradatorii si nu angajeaza negocieri pe aceasta tema decat atunci cand au un castig). In plus, miza disputei nu o reprezinta Litvinenko, ci magnatul Boris Berezovski, principalul oponent a lui Vladimir Putin, care recunoaste ca actioneaza de la Londra pentru "rasturnarea de la putere a liderului de la Kremlin" (Un reprezentant al serviciilor secrete ruse afirma ca "Berezovski este sustinut puternic de americani, pentru a crea in Federatia Rusa un curent de opinie anti-Putin si nuclee operationale, pe structura unor ONG-uri, in acest sens").

Consolidata economic si militar, Rusia lui Putin revine in forta

Imediat dupa ce a devenit presedinte al Federatiei Ruse, Vladimir Putin, fost ofiter KGB, care avea in biroul sau tabloul lui Petru cel Mare, acuzand "indiguirea" tarii de catre armatele americane, a emis decretul referitor la "conceptul de securitate nationala", in care insista asupra "necesitatii de a contrabalansa agresiunea externa reprezentata de extinderea NATO" si punea accent pe cresterea investitiilor militare. (Atunci, un raport al autoritatilor canadiene considera ca decretul "marcheaza hotararea Rusiei de a-si restabili rolul in treburile internationale, bizuindu-se pe o armata puternica si potential agresiva, fapt care antreneaza posibilitatea revenirii la tensiunile din timpul razboiului rece. Punerea in practica a conflictului reprezinta o amenintare fundamentala pentru securitatea internationala".)

Dupa 11 septembrie 2001, Kremlinul a achiesat la razboiul impotriva terorismului international si, in 2002, la Roma, a luat fiinta Consiliul NATO-Rusia care elabora "Declaratia sefilor de stat si de guvern din statele membre ale NATO si din Federatia Rusa", ca un corolar al altor intelegeri ce se derulasera pe relatie directa cu SUA.

Anterior, Rusia isi inchisese baza navala de la Cam Rauh din Vietnam si statia de ascultare de la Laurdes din Cuba, acceptase sosirea primilor soldati americani in Uzbekistan, in cadrul ofensivei contra talibanilor si protestase anemic impotriva deciziei unilaterale a SUA de retragere din Tratatul ABM si trimiterii de consilieri militari la Tbilisi.

Washingtonul stigmatiza colaborarea nucleara militara cu Iranul, reprosa Moscovei opozitia fata de largirea NATO prin integrarea tarilor baltice si demersurile sale de a crea o "lume multipolara", era ingrijorat de noul concept de securitate nationala a Federatiei Ruse - care preciza "necesitatea de contrabalansare a oricarei amenintari de agresiune externa, indeosebi cea reprezentata de extinderea Aliantei Nord Atlantice".

Avand ca argument dreptul la atitudine in replica fata de incalcarea de catre SUA a "International Nuclear Non Proliferation Treaty" si "Conventional Armed Forces in Europe", invocand "indiguirea" de catre NATO si amplasarea bazelor americane in proximitatea propriului spatiu de securitate (in Romania si Bulgaria) precum si demersurile vizand extensia in spatiul european (Polonia si Cehia) a scutului american antiracheta, Moscova a suspendat respectarea Tratatului Fortelor Conventionale in Europa (amenintand cu iesirea din acesta) si precizeaza ca "isi rezerva dreptul aducerii unui numar mai mare de arme la frontierele sudice si vestice ale Federatiei Ruse". Kremlinul a trecut deja la demonstratii de forta: avioane rusesti au fost semnalate in apropierea spatiului aerian britanic, altele au intrat in spatiul aerian al Georgiei unde au lansat o bomba, Rusia a testat, cu succes, lansarea unei rachete din Atlantic catre o tinta dintr-o zona nordica a propriului teritoriu.

Retorica reprezentantilor moscoviti pe tema neacceptarii continuarii demersurilor americane de incercuire militara a Federatiei Ruse evolueaza catre tonalitati agresive. La randul ei si China, prin manevre militare si etalari festiviste ale potentialului sau de aparare, da de inteles ca, pe suportul unei economii ce tinde sa ocupe primul loc in lume in raza anilor 2030, nu este dispusa sa accepte hegemonia unipolara.

Fie si numai pe baza aspectelor expuse, reprezentand doar o parte a dezvoltarilor strategice "la vedere", concluzionam ca, in fapt, cursa inarmarii, care nu a incetat niciodata, evolueaza intr-o noua faza in care echilibrul strategic mondial va fi cu siguranta multipolar. Parcurgem o etapa in care se cauta formula optima de coexistenta a cel putin patru poli de putere: SUA, Federatia Rusa, China si UE. Angajate intr-o competitie inegala pentru asigurarea resurselor vitale, prioritar energetice.

Phanta rei! Talazul evenimentelor actuale a sfaramat vechile modele si previziuni, din cioburile lor aceiasi autori, ca intr-un joc de puzzle, incearca sa refaca noi doctrine si planuri cu iz profetic. Au revenit in scena Kissinger si Primakov, sfatuitorii din umbra ai celor doi atleti care se infrunta, George W. Bush si Vladimir Putin, inainte de a parasi comanda celor mai mari si mai dotate armate care au existat vreodata.

Poate fi destinul planetei dus mai departe sub obedienta unipolara? Aceasta este intrebarea. Aceasta a fost si ratiunea intalnirii, in 13 iulie a.c. a grupului de dialog Rusia - USA din statiunea Novo Ogariovo, unde Vladimir Putin i-a primit pe H. Kissinger si G. Schultz, insotiti de E. Primakov!

Deocamdata "Incredibila alianta Rusia - Statele Unite" a lui Pierre Lorraine se dovedeste a fi mai mult ca oricand, incredibila.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

loreley


Taramul ascuns de sub Antarctica     

Cand in 1957, sovieticii puneau, in estul Antarcticii, nu departe de Polul Sud, bazele unei statiuni de cercetare numite, la fel ca si primii sateliti trimisi de ei in spatiu, ,,Vostok", nimeni nu banuia ca savantii trimisi sa-si desfasoarea activitatea stiintifica pe intinderile inghetate nu erau singurele fiinte vii din acest pustiu de gheata. Abia in 1970, insa, când la statiunea Vostok a fost adus un radar performant - americanii isi instalasera, la rândul lor, baze in Antarctica si trebuiau supravegheati -, savantii sovietici au realizat ca, exact sub laboratoarele lor se gaseste o imensa pestera inundata, de care ii despartea insa un strat de gheata gros de aproape 3000 metri!

O atmosfera perfect curata

Gratie metodelor tot mai perfectionate de geodetectie, s-a ajuns la concluzia ca pestera, formata din mai multe ,,sali", in suprafata totala de câtiva kilometri patrati, era scaldata de apele unui lac, denumit ,,lacul Vostok", si a carui adâncime maxima atingea incredibila cifra de 1000 metri! Specialistii veniti de la Moscova au stabilit ca aceasta ,,enclava" din gheata s-a format in urma cu cel putin 13.000 de ani, in timpul ultimei glaciatiuni. Bizar este faptul ca scanarile termoluminiscente realizate au indicat faptul ca apa lacului are o temperatura de aproape 20 grade Celsius!

Aceasta anomalie, imposibil de explicat din punctul de vedere al fizicii actuale, a dus insa la formarea unui microclimat, in interiorul pesterii, unde, apreciaza specialistii, exista o atmosfera respirabila! Mai mult decât atât, forajele efectuate, la inceputul anului 2000, de catre rusi si americani, au relevat faptul ca in interiorul acestui ,,tarâm ascuns" traiesc microorganisme, bacterii si microbi, care s-au dezvoltat, ulterior, si in laboratoarele de la suprafata Pamântului.

,,Blestemul atlantilor"

O alta anomalie enigmatica o reprezinta marile variatii de câmp magnetic terestru din aceasta parte a Antarcticii, care, apreciaza oamenii de stiinta, nu se pot explica decât fie prin existenta in adâncuri a unei mari cantitati de minereu de fier fie a unor... ruine! Expertii NASA au declarat ca descoperirea ,,pesterii de sub gheata", prezentând conditii pentru sustinerea unor forme de viata, reinvie sperantele ca si pe alte corpuri ceresti din Sistemul Solar - Marte, Luna, Europa (satelitul lui Jupiter), sa existe asemenea ,,rezervatii naturale", in care omul ar putea trai fara probleme. Si totusi, se pare ca probleme exista.

In ultimii ani, la statiunile de cercetare din Antarctica s-au semnalat mai multe morti misterioase, carora medicii nu le-au putut gasi vreo explicatie. Se pare ca savantii respectivi au cazut victime unor virusuri necunoscute, ,,extrase" din pestera subterana, o data cu mostrele de apa din Lacul Vostok! Aceste incidente au dus la aparitia a tot felul de speculatii, privind existenta unui ,,blestem" care i-ar afecta pe toti cei ce vor incerca sa descifreze taina pesterii.

Hitler cunostea taina pesterii

,,Se stie ca, in urma cu câteva zeci de mii de ani, Antarctica era un continent inverzit, care a fost acoperit cu o platosa groasa de gheata, in urma unei schimbari bruste a aliniamentului polilor terestri, probabil dupa ce Pamântul a fost lovit de un meteorit, spune parapsihologul german Rainer Holbe. Este foarte posibil ca locuitorii de atunci ai Terrei, care ajunsesera la o civilizatie foarte avansata, sa fi descoperit aceasta pestera, ce prezenta conditii favorabile de viata, si sa se fi retras pentru totdeauna acolo.

Eu nu exclud posibilitatea ca sub Antarctica sa existe fiinte asemanatoare omului actual, si care se protejeaza de interventia acestuia prin acesti virusi, la care ele sunt imune, dar care pe noi, cum s-a si vazut, de altfel, ne pot ucide!". Holbe, care este un impatimit cercetator al civilizatiei atlante, crede ca Hitler si alti membri ai societatii secrete Thule cunosteau povestea pesterii scufundate, si la ea se refereau atunci când vorbeau despre ,,Atlantida de sub gheturi"...

sursa / magazin

loreley

S-a descoperit cel mai mare gol cosmicCosmin Popan
--------------------------------------------------------------------------------


Astronomii au reperat un imens vid in spatiu, al carui diametru masoara aproape un miliard de ani-lumina.

Golul descoperit de cercetatorii americani nu contine nici materie cosmica normala, precum galaxii sau stele, dar nici particule din misterioasa ,,materie intunecata", care nu poate fi vazuta direct cu telescoapele.

Gaura se afla in directia constelatiei Eridanus, fiind identificata in urma unei monitorizari realizate cu unde radio, relateaza BBC News. Cercetarile anterioare care au trasat structura uriasa a universului apropiat au aratat cum sint separate galaxiile de spatii imense, insa ,,haul" adus la lumina de echipa Universitatii din Minnesota este de 1.000 de ori mai mare decit orice se estimase anterior. ,,Este extrem de dificil chiar si pentru astronomi sa isi dea seama cit de mare este acest vid", declara Lawrence Rudnick, profesor in cadrul institutului din Minnesota.

,,Daca am calatori cu viteza luminii, ne-ar lua citiva ani si numai pina la cea mai apropiata stea din galaxia Calea Lactee. Daca am intra insa in acest vid ne-ar trebui un miliard de ani pina am ajunge la capatul lui", completeaza acesta pentru BBC News. Golul americanilor se afla la aproximativ 6-10 miliarde de ani-lumina de noi si antreneaza o bucata considerabila din univers in directia sa.

Echipa de peste Ocean a utilizat date oferite de catre US National Radio Astronomy Observatory din New Mexico, unde sint concentrate nu mai putin de 27 de telescoape radio. Descoperirile se potrivesc cu observatiile asupra ,,celei mai vechi lumini" din univers, faimoasa radiatie Cosmic Microwave Background, al carei studiu a recompensat mai multi oameni de stiinta cu numeroase Premii Nobel. Radiatia in cauza vine la 380.000 de ani dupa Big Bang, in urma caruia universul s-a racit intr-atit incit a permis existenta atomilor de hidrogen. Inainte de aceasta etapa, spun oamenii de stiinta, universul era atit de fierbinte incit materia si lumina formau un tot unitar, iar intregul cosmos era opac.

La ora actuala, lumina provenita dinspre aceasta radiatie atinge o temperatura de -270 de grade Celsius. Oamenii de stiinta explica acest fenomen printr-o ,,energie intunecata", cunoscuta destul de putin de specialistii in domeniu, dar care se pare ca accelereaza expansiunea universului. Descoperirea realizata in Minnesota este privita ca o provocare de catre profesorul Rudnick: ,,Va fi de mare ajutor pentru cei care incearca sa inteleaga dezvoltarea universului. Este un pas mare in studiul cosmologiei".


Sursa/cotidianul

Kymosabe

CHUPACABRA, LEGENDARUL CÂINE VAMPIR, PRINS ÎN TEXAS
      
   În statul american Texas îºi face veacul un animal monstruos denumit ,,Chupacabra", un fel de câine vampir aproape legendar, despre care se crede cã suge sângele caprelor ºi gãinilor, scrie revista germanã Der Spiegel. Legendarul animal este pentru oamenii din America Centralã ºi de Sud ceea ce este Nessie pentru scoþieni, Big Foot pentru nord-americani sau Yeti pentru cei din Hilmalaya ºi umple paginile ziarelor în timpul pauzei jurnalistice de varã. Chupacabra, descris pânã acum cu niºte trãsãturi amintind de extratereºtrii din filmele kitsch de SF, era un adevãrat coºmar, care fãcea copiii sã tremure de fricã.

Timp de patru zile la rând, locuitorii dintr-o fâºie aflatã la 140 de kilometri depãrtare de San Antonio au descoperit trei animale misterioase, cãlcate de maºinã ºi care nu corespund niciunui clasament ºtiinþific. Dat fiind cã în ultima vreme, Phylis Canion, o femeie din zonã, a descoperit la ferma ei 26 de pãsãri moarte care, în afarã de faptul cã fuseserã golite de sânge, nu pãreau sã fie atinse în vreun fel, ea a bãnuit cã animalul care a produs acest masacru trebuie sã fi fost temutul Chupacabra.

În iulie, femeia a gãsit cadavrul unuia din temutele animale ºi, ca o pasionatã vânãtoare ce era, l-a fotografiat, l-a preparat ºi, la sfârºit, i-a desprins capul de trup ºi l-a pus într-o ladã frigorificã în scopul de a-l da pentru analiza ADN-ului ºi a-l agãþa apoi ca trofeu de perete, lângã capul de zebrã din camera ei. Creatura descoperitã de Phylis seamãnã cu un câine fãrã pãr, cu niºte dinþi puternici de vampir ieºindu-i din gurã. ,,Nu este nici mãcar un coiot enorm, monstruos", spune Phylis, care a vãzut ,,multe lucruri urâte la viaþa ei" dar încã ,,nimic asemãnãtor".

Phylis are ºi o teorie în legãturã cu ciudatul animal, despre care ea crede cã ar putea fi o încruciºare din ,,trei sau patru rase", ºi ,,ar putea avea ceva dintr-un lup" în el. Este posibil ca acest Chupacabra gãsit de femeie sã fie o mutaþie geneticã sau o încruciºare care a dezvoltat un apetit special pentru sânge în loc de tradiþionala pradã. În orice caz, animalul descoperit de Phylis avea o greutate apreciabilã, de 20 de kilograme.

Rompres
Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
(Adam Smith)

baguvix

Bateriile viitorului, facute din... hartie

Un grup de cercetatori de la Rensselaer Polytechnic Institute a anuntat ca a creat o baterie... din hartie si nanotuburi de carbon, care poate fi nu doar indoita sau rasucita, ci si taiata cu foarfecele pentru a se obtine forma dorita. Bateria minune, care are aspectul unei foi de hartie de culoare neagra, este compusa in mare parte din aceeasi celuloza pe care o gasim in hartia obisnuita. Diferenta consta in faptul ca hartia incorporeaza nanotuburi de carbon, care servesc drept electrozi. Hartia este impregnata cu o solutie ionica ce serveste drept electrolit. Rezultatul este o hartie din celuloza care stocheaza energie electrica. Prin alaturarea a doua astfel de foi de hartie, cu partea cu celuloza la interior, se obtine un super-condensator, celuloza avand rolul de separator intre electrozii din nanotuburi de carbon. Electrolitul dizolva celuloza, transformand-o intr-un fel de gel ce conduce ionii intre electrozi. Mai mult, prin alaturarea unor folii metalice din litiu sau aluminiu de ambele parti ale unei singure foi de hartie, impregnata cu electrolit, se obtine o baterie litiu-ion reincarcabila. "In esenta, este o bucata obisnuita de hartie, dar realizata intr-un mod foarte inteligent", a afirmat unul dintre co-autorii inventiei, Robert Linhardt. "Partile componente nu sunt combinate laolalta, ci este vorba despre un singur device integrat. Componentele sunt atasate molecular unele de celelalte: nanotuburile de carbon sunt incorporate in hartie, iar electrolitul impregneaza hartia.
Rezultatul final este un device care arata, se simte si cantareste la fel ca hartia". Bateria astfel rezultata este flexibila, putand fi indoita, infasurata, impaturita sau taiata in orice forma dorita, fara a-si pierde proprietatile. Cercetatorii au realizat un prototip putin mai mare decat un timbru, capabil sa genereze aproximativ 2,4 volti, cu o densitate de putere de aproape 0,6 mA/cm2. Bateria este insa scalabila prin simpla suprapunere a mai multor foi de "hartie", pentru a se obtine o capacitate suficienta pentru a alimenta device-uri de dimensiuni mari. Bateria poate fi folosita pentru a alimenta atat laptop-uri, telefoane mobile sau camere digitale, cat si automobile, avioane sau barci, fiind foarte usoara. Cercetatorii au folosit sare lichida pe post de electrolit, dar afirma ca aceasta ar putea fi inlocuita de electroliti care se gasesc in secretiile si fluidele din organismul uman, facand din acest tip de baterie un candidat pentru implantarea in corpul uman. "Aceasta ar putea fi o modalitate de a alimenta un device de mici dimensiuni precum un stimulator cardiac fara a introduce in organism compusi chimici toxici care se gasesc in bateriile tipice", a declarat un alt autor al inventiei, Victor Pushparaj. Bateria se pare ca se comporta foarte bine intr-o plaja larga de temperaturi, de la -73 la 150 grade Celsius. In ceea ce priveste bateria reincarcabila, cercetatorii au afirmat ca au supus-o la aproximativ 100 de reincarcari, fara a observa vreo deteriorare a performantelor. In continuare, autorii inventiei doresc sa dezvolte metode pentru a imprima aceste baterii folosind prese de tiparire traditionale.


Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.