Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Diverse => Subiect creat de: Dreamy din 23 Noiembrie 2006, 13:36:05

Titlu: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Dreamy din 23 Noiembrie 2006, 13:36:05
Cu ceva timp in urma mi s-a sugerat ca ar fi bine sa deschid un topic despre observatii astronomice, intre timp am uitat.....insa cum niciodata nu e prea tarziu...iata-l!!!!

Deci va invit sa va expuneti experientele vostre in domeniul Astronomiei.
De exemplu:
Cunosteti constelatiile?
Ati avut privilegiul sa vedeti inelele lui Saturn?
Si  multe altele legate de domeniul astronomic.

Ca sa va fac o introducere va las link-ul spre Observatorul Astronomic pentru a va putea face o idee cam ce spectacol astronomic ne ofera luna Noiembrie(ce a mai ramas din ea).

http://www.astro-urseanu.ro/calendar_noiembrie.html

Cu ocazia asta va mai atasez o fotografie cu Luna, facuta de mine prin telescop.

Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: DepthOfField din 23 Noiembrie 2006, 16:51:29
Auzi, luna aia parca zici ca e intr-un fel de eclipsa  :-D , nu se vede intreaga in ocular. Mareste ceva unealta aia a ta.
Eu vazusi inelele lui Saturn, am facut si poza. Ceva mic, un fel de litera  FI rotita, dar oricum extraordinar, pentru ca era ceva real si tangibil lucind in ocular, plus ca nu prea ma asteptam sa vad cu doar un binoclu si niste improvizatii. Am de fapt mai multe experiente reusite materializate ca si fotografii, dar momentan nu dispun de nici una, sunt pe niste CD-uri indisponibile acum. Tu Dreamy, nu ai vazut inele lui Saturn in perioada asta? (e-adevarat, trebuie sa te scoli dimineata...).
Constelatii..hmmm. stiu doar cateva, unele din alea mari sau reprezentative..cred ca sub 5  :|. Vezi ca acum iarna se vad Pleiadele ("Closca cu pui" parca popular), si am de gand sa le fotografiez inaintea ta  :-P. Si apare din ce in ce Orion, cu a sa nebuloasa, pe care am reusit eu odata sa imortalizez ceva mic acolo....dar, stiti cum este, experientele reusite personale, cat de mici, sunt deosebite!
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: adelinn din 24 Noiembrie 2006, 00:18:12
acu vreo 10 ani am vrut sa fac si eu un telescop tip Newton,dar ideea a murit in fasa.in rest,m-am multumit sa privesc cerul cu ochiul liber.cred ca recunosc si eu cateva constelatii mai cunoscute
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: DepthOfField din 24 Noiembrie 2006, 21:51:28
adelinn, telescopul Newton parca e cel cu oglinda reflectoare, nu?
Dreamy, pana la urma ce model de telescop ai? zi-mi codul scris pe el, ca-l gasesc pe Internet. Sunt curios. Erau vreo 3 modele cu acelasi nume dat de tine, si difereau.

In seara asta, pe la 18 fara 3 minute, am vazut vreo 6-7 Iridium Flare!! Adica era un singur satelit (o steluta mica, de luminozitate uniforma si care mergea uniform, dar care cam la 21 secunde baga cate o licarire scurta si puternica. Pesemne ca era unul din satelitii aia "bezmetici", adica scapati de sub control, si care se rotesc haotic (si totusi uniform! - legea inertiei!) in jurul axei sale, si de-aia mai "baga" luciri de la razele soarelui reflectate de panourile solare, cand acestea, prin rotatia satelitului, ajungeau in pozitia corespunzatoare, periodic.. mi-amintesc ca mai povestise cineva pe forum de ceva similar.
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Dreamy din 24 Noiembrie 2006, 22:36:15
salut ciuciulete!!

telescopul este Tasco iar modelul 40-060660, D=60mm, F=800mm
se pare ca ai noroc de cer senin...eu nu prea :cry:
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: adelinn din 24 Noiembrie 2006, 23:01:10
da ciuciulete,ala e ...din tot proiectul a ramas....oglinda  :-D
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: DepthOfField din 25 Noiembrie 2006, 20:41:22
Adelinn a spus:
Citatacu vreo 10 ani am vrut sa fac si eu un telescop tip Newton,dar ideea a murit in fasa
Citat...din tot proiectul a ramas....oglinda
ai facut totusi oglinda parabolica?
Te intreb pentru ca acum si mai mult timp :-P, am inceput si eu sa fac unul (detalii intr-o carte "Laboratorul astrofizicianului amator" sau cam asa, cumva aceeasi?)...Si chiar am slefuit ceva la oglinda aia (de 10 cm diametru, F~1800 mm) vreo cateva luni (cate putin in fiecare zi), mai era de finisat, eliminat erori si de argintat, si am ... spart-o  :cry: .... am apucat sa ma uit cu ea apeland la improvizatie (sprijinita cu chiu cu vai pe niste carpe/obiecte, ca nu aveam nimic, si umbland cu ocularul in mana prin zona focarului  :-D ) si am observat astfel soarele cu pete solare, si chiar si luna, desi nu reflecta decat slab, ca orice geam simplu. Se vedea misto, dar totusi avea una din erorile de sfericitate descrise in carte, si deci trebuia corectata..dar, cum spuneam, un ghinion teribil a pus capat experimentului.

dreamy, deci il ai pe asta: http://www.opticsplanet.net/tasco-800x60-luminova.html
merci.
Din cartea sus-mentionata, un obiectiv optic perfect poate distinge unghiular detalii calculabile de o formula pe care nu am uitat-o niciodata, pentru ca am folosit-o de mai multe ori, si anume
alfa = 12 / D
unde alfa este unghiul in secunde de arc ( stiti ca 1 grad = 60 minute = 3600 secunde de arc )
D = diametrul obiectivului in centimetri.
Deci Dreamy, obiectivul tau de 60 mm are o putere de separatie de 2 secunde de arc. Cu o putere de separatie de 5 secunde poti distinge clar inelele lui Saturn, deci... ce mai astepti?  :-P  (eu nu am avut obiective mai mari de 5 cm la dispozitie, deci teoretic si cred ca si practic m-am cam apropiat de 2,5 secunde de arc)
Si pentru ca mi-am regasit CD-urile cu experimentele mele, pun si eu una din pozele cele mai reusite cu luna... reamintesc ca am folosit improvizatii din binoclu, obiectiv foto demontat, si camera web la care i-am scos obiectivul sau, ramanad deci senzorul liber... plus calculatorul evident.)

LOL, in seara asta am mai vazut un iridium Flare, unul singur, dar l-am nimerit la fix, a fost unul clasic, de dat ca exemplu.. a lucit tare, si a durat destul de mult, peste 10 secunde...l-am observat inainte de a atinge stralucirea maxima, asa ca am avut timp berechet sa-l vad, si sa-i decelez si miscarea... dupa aia a revenit la stadiul de satelit obisnuit, o mica luminita ca o steluta destul de slaba care se misca pe cer...
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: adelinn din 25 Noiembrie 2006, 22:48:03
am fost mai norocos,am primit-o  :-D
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Dreamy din 05 Decembrie 2006, 13:08:58
hello everybody!!!

Pentru cei împãtimiþi de observaþii astronomice vã aduc în atenþie cã, în noaptea de 13-14 decembrie 2006, Pãmântul va trece printr-o zonã în care se aflã praf de la asteroidul-coemtã 3200 Phaeton. La contactul cu atmosfera particulele de praf se vor aprinde, lãsând o dârã luminoasã pe cer: steaua cãzãtoare.
Majoritatea stelele cazãtoare din perioada 7-17 decembrie par cã vin din constelaþia Gemini (Gemenii). Din acest motiv aceºti meteori se numesc Geminide.

Stelele cãzãtoare se observã fãrã instrument astronomic. Trebuie doar sã priviþi sus pe cer.

Va urez observare palcuta si va astept cu pareri propri despre fenomen.

Pentru mai multe detalii:http://www.astro-urseanu.ro/geminide.html
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: jackie28t din 05 Decembrie 2006, 14:29:29
Multumim Dreamy de intiintzare :wink:
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: DepthOfField din 08 Decembrie 2006, 08:45:06
Pentru cei fara de somn dimineata devreme, puteti vedea o aliniere foarte stransa a 3 planete, Jupiter, Marte, Mercur dimineata cand se crapa de ziua...numai sa aveti cer senin in diminetile de 9 si 10 decembrie:

CitatPLANETARY ALIGNMENT: Set your alarm. Jupiter, Mercury and Mars are converging, and they can be seen in the eastern sky at dawn shining through the rosy glow of sunrise:

(http://www.spaceweather.com/swpod2006/07dec06/tezel_strip.jpg)
Photo details: Canon 300D, 135 mm lens, 1.3 sec, ISO 200.
Tunz Tezel took this picture from Bolu, Turkey, on Dec. 7th. It merely hints at what is to come in the mornings ahead. On Dec. 9th the three planets will form a tiny triangle about 1o wide. And on Dec. 10th, the best morning of all, Mercury and Jupiter will be less than 0.25o apart. The view through binoculars should be splendid. Don't miss it! Sky maps: Dec. 8 http://spaceweather.com/images2006/08dec06/skymap_north.gif (http://spaceweather.com/images2006/08dec06/skymap_north.gif) , 9 http://spaceweather.com/images2006/09dec06/skymap_north.gif (http://spaceweather.com/images2006/09dec06/skymap_north.gif) , 10 http://spaceweather.com/images2006/10dec06/skymap_north.gif (http://spaceweather.com/images2006/10dec06/skymap_north.gif) , 11 http://spaceweather.com/images2006/11dec06/skymap_north.gif (http://spaceweather.com/images2006/11dec06/skymap_north.gif) .

sursa: www.spaceweather.com
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: francis.dumas din 08 Decembrie 2006, 09:23:12
sper sa fie senin.
de 3 zile in oras este ceata mai tot timpul :-(
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Dreamy din 08 Decembrie 2006, 09:46:56
lol ciuciulete...ce faci tu se numeste a pune "sare pe rana" :cry:...ceata ma deprima rau in ultima vreme...ce sa mai vedem de atata ceata..ceata seara, noaptea, dimineata, ziua iar...imi vine sa-mi vand telescopul :-(

...insa cum speranta moare ultima, trag nadejdie ca voi avea placerea sa vad macar ploaia de stele de saptamana viitoare :roll:
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: DepthOfField din 08 Decembrie 2006, 12:54:58
sorry, nu vreau sa dau cu sare, ci sa informez..macar pe unul de aici care prinde o spartura in nori, sau locuieste in hawaii :-D
Una peste alta asta inseamna astronomia... RABDAREEEEEEEEEEEEEE

am asteptat vreo 10 ani de cand am aflat, pana am si vazut tranzitul lui Venus peste Soare din 8 iunie 2004 ... si am avut si noroc ca era senin.
Rezultatul modest dar totusi reusit in context,este acesta atasat (am folosit un binoclu cu care am proiectat imaginea soarelui pe o carcasa de calculator - eram la servici la ora aia -, si am fotografiat ansamblul cu un aparat digital "primitiv"). Venus e punctul negru din susul discului solar...si cand te gandesti ca Venus e cam tot atat de mare ca si Terra ....

Sa nu credeti ca eu sunt astronom amator... ash ... nici nu am instrument altul decat un binoclu... dar, mai ma uit pe cer si chiar incerc sa mai fac cate ceva cand si cand, chiar si apeland la improvizatii.
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: DepthOfField din 09 Decembrie 2006, 22:11:09
Imi face placere sa impartasesc cu voi unul din experimentele cele mai reusite legate de petele solare... A fost o perioada cu multe pete solare. Am scos obiectivul camerei web si l-am montat improvizat la un teleobiectiv de aparat fotografic F=200mm  (deci cam un zoom de peste 20 x fata de obiectivul original al camerei web). Peste teleobiectiv am pus un filtru negru sa nu-i dau foc :-D senzorului camerei web, si am filmat (evident a trebuit sa mi-ajunga firul de la calculator pana la geam :-D) . Am facut asta cateva zile la rand, pentru a scoate in evidenta ROTATIA SOARELUI in jurul propriei axe (cam odata la 28 de zile daca nu ma insel). Unele chestii sunt mai usoare decat ai crede. Dar in general iti trebuie perseverenta.
Am pus cu rosu si imaginea soarelui din arhiva de pe www.spaceweather.com de la acea data. LOL, seamana :-D (la data aia habar n-aveam de acest site)
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: jackie28t din 10 Decembrie 2006, 00:08:53
Citat din: ciuciulete din  09 Decembrie 2006, 22:11:09
Imi face placere sa impartasesc cu voi unul din experimentele cele mai reusite legate de petele solare... A fost o perioada cu multe pete solare. Am scos obiectivul camerei web si l-am montat improvizat la un teleobiectiv de aparat fotografic F=200mm  (deci cam un zoom de peste 20 x fata de obiectivul original al camerei web). Peste teleobiectiv am pus un filtru negru sa nu-i dau foc :-D senzorului camerei web, si am filmat (evident a trebuit sa mi-ajunga firul de la calculator pana la geam :-D) . Am facut asta cateva zile la rand, pentru a scoate in evidenta ROTATIA SOARELUI in jurul propriei axe (cam odata la 28 de zile daca nu ma insel). Unele chestii sunt mai usoare decat ai crede. Dar in general iti trebuie perseverenta.
Am pus cu rosu si imaginea soarelui din arhiva de pe www.spaceweather.com de la acea data. LOL, seamana :-D (la data aia habar n-aveam de acest site)

Frumoase pozele Ciuciulete si asemanarile sunt chiar foarte mari.Da-mi voi sa te felicit pentru munca depusa.Inprovizatiile tine de inspiratie si pasiune ce unori duce la noi descoperiri.Se cheama talent.Keep up the good work my friend. :wink:
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: DepthOfField din 13 Decembrie 2006, 19:20:22
CitatMETEOR SHOWER: The Geminid meteor shower peaks tonight. Start watching around 9 p.m. local time on Wednesday, Dec. 13th. The display will start small but grow in intensity as the night wears on. By Thursday morning, Dec. 14th, people in dark, rural areas could see one or two Geminids every minute.
In seara asta este senin, cel putin la Braila, asa ca ar fi propice de vazut niscaiva meteori. Nu stiu daca am timp pentru asta si nu o sa pic de somn, insa tocmai am fotografiat Pleiadele (Closca cu Pui), pe care le voi pune mai tarziu cand am timp sa downloadez din aparat.
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: DepthOfField din 13 Decembrie 2006, 20:51:22
atasez Pleiadele.
zoom 12x
timp de expunere 2 secunde reglat manual (la mai mult, la acest zoom,  imi ies stelele miscate ca niste mici liniute, datorita rotatiei Pamantului), aparatul asezat pe ceva fix si stabil, declansare cu temporizare ca sa nu misc aparatul la inceputul expunerii cu degetul cand apas pe declansator)
Focus manual pe infinit (daca lasam pe auto, probabil ca electronica aparatului nu reusea musai sa focalizeze corect, neavand informatii, imaginea fiind foarte intunecata)

In vreo 3..4 minute de observatii, am vazut un meteor. Ma bate gandul sa incerc si sa fotografiez. Eventual.
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: sxn_b din 13 Decembrie 2006, 21:24:17
Citat din: ciuciulete din  13 Decembrie 2006, 20:51:22
In vreo 3..4 minute de observatii, am vazut un meteor.
Si cum se vede? Ca o stea cazatoare?
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: DepthOfField din 13 Decembrie 2006, 21:51:18
iesi afara vreo-un sfert de ora si ai sa vezi ;) (daca ai senin)
pai steaua cazatoare = meteor.
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: sxn_b din 13 Decembrie 2006, 22:56:27
Da, am vazut si eu unul!  :wink:
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: jackie28t din 14 Decembrie 2006, 00:39:27
Stati afara cam 15 minute si la fiecare meteor punetiva in gand o dorinta.Va spun eu ca se merita.
Eu am prins sa vad doua saptamana trecuta plus o gripa a cate 3 antibioatice.LOL  :|
(http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/em/google_emoticons/emoti_429.gif)

Ciuciulete,merci de fotografia atasata.Vad ca ai prins-o bine.Am sa arunc si o privire la parametrii exif.
Te rog spune cate ceva despre acele asa spuse ''Pleiadele'' (Closca cu Pui) de care spui.M-ar interesa sa stiu.
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: DepthOfField din 14 Decembrie 2006, 08:20:29
Am prins o stea cazatoare pe fotografie! De fapt...prima. (desi acum mai multi ani am mai filmat una cu o camera web)
Aparatul fotografic are o optiune "intervalometer": face singur un anumit numar de poze la intervale definite de timp. Am pus aparatul pe un suport fix, fara zoom ca sa prind unghi cat mai mare, am reglat manual parametrii (Focus infinit, expunere 15 secunde), ca daca-l lasam pe automat putea iesi si "varza", si l-am setat sa faca cate o fotografie de 15 secunde expunere (maximul acestui aparat) din minut in minut (adica 15 secunde urmarea cerul, 45 secunde pauza).
Am stat vre-un sfert de ora langa el, am vazut vreo 4..5 meteori, dar niciunul nu s-a manifestat in cele 15 secunde al unei fotografieri. Am plecat si am revenit peste vreo ora. Dintr-un total de vreo 70 poze, am gasit doar una singura cu o stea cazatoare. cea atasata.  8-)
Si, oricum, Jackie, eram deja racit de dinainte, asa ca nu conta  :-D
Despre Pleiade, nu stiu ce sa-ti spun..decat ca e o constelatie de referinta pt ca se vede usor si e deosebita. Detalii gasesti aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Pleiades_%28star_cluster%29
Puteti incerca sa vedeti stele cazatoare si in cateva din serile urmatoare, aseara a fost doar maximul ca numar de stele cazatoare pe ora, deci sanse mai mari sa le vedeti fara a ingheta prea mult.
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: darkness din 14 Decembrie 2006, 12:17:44
super poza,ciuciulete..dar trebuie sa fie si senin afara...(http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/em/google_emoticons/emoti_7.gif)
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: jackie28t din 14 Decembrie 2006, 22:01:38
Reusita imagine ciuciulete.Tocmai mi-ai facut pofta sa postez si eu o imagine pe care am fotografiato in vara acestui an. :-)
Pe data de 11 Mai 2006 cam pe la orele 20 fiind luna plina si incercand sa scot o fotografie cand colo ceva s-a prins pe imagine.Ce sa fie?LOL,sper sa va placa.
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: sxn_b din 14 Decembrie 2006, 22:02:39
Super, jackie si ciuciulete!  :wink:
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Dreamy din 04 Ianuarie 2007, 19:52:56
Salutare tuturor!!!

Nu stiu cum va reusesc voua pozele asa de clare ca mie imi tremuta mana si pe aparat si pe trepied  :cry:
Am profitat de luna mare si stralucitoare de afara si am scos de la naftalina telescopul...drept urmare va atasez cateva foto...tremurate bineinteles....abia astept vara, poate ca acum tremur de frig :roll:
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Dreamy din 04 Ianuarie 2007, 19:54:41
Si cum atunci cand pui mana pe aparatul foto ai si multe surprize....de data asta surpriza a fost mai mult decat artistica....ia sa vad cui ii mai reuseste??? :lol:
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: sxn_b din 04 Ianuarie 2007, 20:17:32
Foarte reusite pozele, dreamy. Dar cum reusesti? Ca eu de cate ori incerc sa fac o poza prin telescop nu imi iese mai nimic.
Cum ai facut ultima poza? Eu am facut niste poze asemanatoare punand ocularul telescopului peste obiectivul aparatului foto.
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Dreamy din 04 Ianuarie 2007, 20:42:19
 :lol: sxn_b...dupa cum am spus...imi tremura mana pe aparat...de frig, de emotie....
nu reusesc mereu sa fac fotografi prin telescop...doar atunci cand sunt cat de cat odihnita si am rabdare... insa nu reusesc sa am claritatea pozelor facute de ciuciulete sau jackie...cred ca secretul este profesionalismul :roll: si bineinteles calitatea aparatului foto... :wink:
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: calinahanna din 05 Ianuarie 2007, 13:51:15
@dreamy

Cat te-a costat telescopul ala?
:-)
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Dreamy din 05 Ianuarie 2007, 14:13:50
Hi calinahanna si La Multi Ani!!!

Povestea cu telescopul e simpatica foc...de mult imi doream un telescop si ma inscrisesem la tot felul de concursuri pe net ca sa castig unul, insa sansa mi-a suras mai repede decat ma asteptam....l-am primit cadou de ziua mea :lol:!!!
Deci se pare ca dorintele si visele se implinesc, trebuie doar sa ai speranta!!

ca idee, insa nu stiu sigur, pretul telescopului meu e in jur de 6 milioane !!
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: calinahanna din 05 Ianuarie 2007, 14:24:49
@dreamy

Mea culpa, "la multi ani"!

Misto poveste. Eu asa am patit cu masina. In octombrie 2005 ma gandeam cat ma costa o masina, iar in decembrie 2005 mi-am cumparat o dacie cu 15 milioane. Am mai bagat inca 15 in ea si am avut-o toata vara, am umblat cu ea in juma de tara... Nu conta ca e Dacie, era a mea si mergea, si era cald in ea, si nu era rupta tabla, si avea si o "detenta" super tare. Si nici nu-mi sarea elicea de la motor la 100/h :lol: (Acum imi doresc o garsoniera :|) Si cand o voi avea, imi voi cumpara si un telescop. Cadou de casa noua. Cine stie cat o sa mai dureze...


Apropos de visele care se implinesc...

Dar e misto rau ce poti face tu cu telescopul acela. Sunt tari pozele.
Am vazut si eu o luna deosebita, la 7 dimineata, alaltaieri. Dar cum nu am avut telescop...cam  asa arata. Nu am mai vazut-o de mult timp in acest fel...
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: DepthOfField din 11 Februarie 2007, 13:43:28
de pe www.spaceweather.com, archive, 10 sau 11 februarie:
CitatThis weekend Saturn is at its closest to Earth: 762 million miles. It thus looks bigger and brighter both to the naked eye and through a telescope than it will at any other time in 2007. Look for Saturn rising in the east at sunset and soaring nearly overhead at midnight
Ceea ce mi-a adus aminte de cele mai bune imagini pe care am reusit sa le capturez acum mai multi ani, cu ajutorul unor improvizatii (teleobiectiv camera foto si "montat" la o camera web careia i-am scos obiectivul ei original).
Filmul e o secventa cu Saturn, si vedeti cat de repede se misca Pamanul in jurul axei sale, cata vreme se vede ca Saturn o ia la vale din cadru vazand cu ochii). Pozele sunt obtinute din cadrele filmului, adunate si mediat intr-o singura poza cu ajutorul unui program (denumit "registax"), ceea ce imbunatateste calitatea. Nota: imaginea este rasturnata, adica in realitate Saturn se ridica de la dreapta la stanga)
Desigur nu se compara cu ceea ce se obtine cu instrumente si aparatura adecvata, dar si cu improvizatii poti obtine ceva...
Dreamy, si altii, care tocmai v-ati luat telescoape, in perioada asta e momentul propice sa vedeti si voi pe Saturn cu ochii vostri. Sau v-ati plictisit de unealta?  :wink:

Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Dreamy din 15 Februarie 2007, 11:48:39
Hello!!

De maine 16 Februarie, Statia Spatiala Internationala se poate vedea cu ochiul liber!!

ISS devine vizibila seara, cateva saptamani la rand, dupa care se vede dimineata pentru alte cateva saptamani. Aceste perioade alterneaza odata la doua luni.

In februarie si martie 2007 vom putea vedea cu ochiul liber Statia Spatiala, seara, dupã apusul Soarelui.

Pentru mai multe informatii accesati site-ul Observatorului Astronomic
http://www.astro-urseanu.ro/iss.html
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Dreamy din 15 Februarie 2007, 11:52:05
La inceputul lunii Martie va fi vizibila cea mai spectaculoasã eclipsa de Luna din ultimii ani !!
In noaptea de 3 spre 4 Martie din 15 în 15 minute, puteti privi Luna pentru a vedea toate schimbarile prin care trece.

http://www.astro-urseanu.ro/eluna_mar07.html
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: ionu din 15 Februarie 2007, 16:18:35
Sper sa fie frumos pentru eclipsa de luna...imi pregatesc si eu telescopul si aparatul foto...poate prind ceva, si o sa incerc si diseara cu SSI ca vad ca se insenineaza
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: sxn_b din 15 Februarie 2007, 20:09:18
Multumim dreamy pentru informatii!  :-)
Salut ionu! Poti sa-mi spui mai multe despre telescopul tau?  :-P :-)
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: ionu din 16 Februarie 2007, 10:17:57
telescopul meu este Bresser pluto reflector/ lung focal 500 mm/diam lentila 114 mm

dar momentan am folosit mai mult binoclul
asta vara l-am luat in delta dar e foarte greu din cauza tantarilor...
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Arckadii din 16 Februarie 2007, 10:23:27
hmm, ai incercat sa pozezi prin lentila telescopului?
am vazut ceva poze asa. ma gandeam daca iti merge si tie.
Ark
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: ionu din 16 Februarie 2007, 10:30:12
Am niste pdf-uri cu constructia de telescoape si cu astronomie, telescoape, etc daca exista interes le postez...
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: ionu din 16 Februarie 2007, 10:32:41
Inca nu am incercat ...( e bun somnul de dimineata ) dar am sa incerc pe masura ce se imbunatateste vremea... si vine primavara
stii cum e , ai telescop, poti sa iesi sa te uiti, dar daca nu ai cui povesti parca e egal cu zero...acum daca v-am gasit pe voi...poate voi sta mai mult pe afara
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Arckadii din 16 Februarie 2007, 10:34:25
ionu. da ma intereseaza. chiar te rog mult sa imi trimiti si mie.
vreau de mult sa fac unul.
terminalzero2003@yahoo.com este mailul meu. trimite-mi acolo daca poti, te rog...sau daca iti este mai usor pe forum...
Multumesc anticipat,
ARk
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: ionu din 16 Februarie 2007, 10:36:44
ok ....iti trimit tot ce am
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: sxn_b din 16 Februarie 2007, 10:46:54
CitatAm niste pdf-uri cu constructia de telescoape si cu astronomie, telescoape, etc daca exista interes le postez...
Hei, ar fi mai bine sa le postezi, as vrea si eu sa le descarc. Chiar daca am un telescop cumparat, mi-ar placea sa vad niste scheme.  :-)
PS. Arata bine telescopul tau, am vazut niste poze.  :-)
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: ionu din 16 Februarie 2007, 11:07:37
http://www.funsci.com/fun3_en/tele/tele.htm#9

Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: ionu din 16 Februarie 2007, 11:10:08
si inca una care mi-a placut mult
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Dreamy din 16 Februarie 2007, 11:14:47
Ionu...sunt frumose pozele, insa nu se compara cu senzatia pe care o ai cand obti propria ta fotografie, e o senzatie superba!!
In Martie o sa ai ocazia sa faci propriile tale fotografi la eclipsa de luna!!
Intrebare: de ce te intereseaza cum sa construiesti un telescop atata timp cat tu ai unul, parca asa am inteles, nu?
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: ionu din 16 Februarie 2007, 11:18:09
e adevarat ca pozele facute de tine sunt altceva, dar asa cum spuneam mai sus...neavand pana acum cu cine impartasi ceva ...nu m-am stresat foarte tare.Poate ca acum gasind acest forum ma voi stradui mai mult...am acele fisiere de pe vremea cand nu aveam telescop si ma uitam la stele cu gura cascata incercand sa inteleg cate ceva... :-D
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Arckadii din 16 Februarie 2007, 11:28:11
ionu. te intrebasem si pe mail. din ce oras esti?
ai gasit greu materiale pentru telescop?
eu nu gasesc lentile:) nu stiu unde sa ma duc. poate ma poti lamuri.
Ark



p.s.:multumesc pentru pdf-uri
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: ionu din 16 Februarie 2007, 11:43:02
nu am citit mailul, din brasov, am avut doar gandul de a construi un telescop ...nu s-a realizat pt ca am ajuns sa imi cumpar unul, nici nu am cautat materiale ci doar documentatie
despre lentile ...cred ca ar trebui sa cauti in afara si nu am nici o ideee de cat ar costa

totusi ...de ce nu cumperi un telescop de-a gata? cred ca sunt multe e-shopuri si nici nu cred ca vrei unul cat cel de la observatorul astronomic din bucuresti :) vezi la www.meade.de
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Arckadii din 16 Februarie 2007, 11:43:49
ma gandeam ca este foarte scump...
Ark
Titlu: Raspuns: Astronomie - observatii si experiente personale
Scris de: Skywalker din 14 Martie 2007, 18:27:07
Am urmarit cu interes discutiile de aici. Din pacate nu am nici telescop, nici aparat foto, dar asta nu inseamna ca nu va pot spune nimic.

Cate ceva despre telescoape. E bine de stiut:
(preluat de pe telescoape.3x.ro)

Ce este un telescop astronomic?

În esenþã, telescopul optic este un instrument ce concentreazã o imagine din realitate într-un mãnunchi suficient de mic de raze astfel încât sã intre prin pupila ochiului uman. Ca un produs secundar al acestei operaþii, lumina este intensificatã, lumina slabã devenind uºor vizibilã.

Tipuri de telescoape

Existã trei tipuri principale de telescoape, în funcþie de tipul obiectivului colector de luminã:


Refractoare (obiectiv dioptric): cunoscute ºi sub numele de lunete, adunã ºi focalizeazã lumina prin intermediul unei lentile aflatã în partea din faþã a instrumentului.
(http://www.telescoape.3x.ro/images/refractor%20optica1.JPG)
Refractoarele sunt cel mai popular design de telescoape deoarece din punct de vedere istoric este primul model de telescop apãrut. Obiectivul este compus fie din douã lentile de densitãþi diferite (refractoare acromate), fie din trei lentile (refractoare apocromate) pentru a reduce aberaþia cromaticã specificã sticlei. Avantajele refractoarelor sunt date de lipsa obstrucþiei centrale în calea razelor de luminã, specificã celorlalte tipuri de telescoape, ceea ce duce la un contrast mai mare, de faptul cã acestea îºi menþin foarte bine alinierea opticii ºi de faptul cã sunt utilizabile atât la observaþii astronomice, cât ºi la observaþii terestre. Dezavantajele principale sunt greutatea ºi preþul lor mare pe mãsurã ce creºte dimeniunea obiectivului, precum ºi aberaþia cromaticã specificã modelelor acromate.


Reflectoare (obiectiv cataoptric): cunoscute ºi sub numele de reflectoare newtoniene, adunã ºi focalizeazã lumina prin intermediul unei oglinzi aflatã în partea din spate a instrumentului

(http://www.telescoape.3x.ro/images/reflector%20optica1.JPG)

Telescopul newtonian este cel mai simplu dintre telescoapele reflectoare. Oglinda principalã este din sticlã ºlefuitã sub formã sfericã în cazul oglinzilor mici (de obicei pânã la 114 cm) ºi sub formã parabolicã în cazul oglinzilor mai mari. Parabolizarea este necesarã pentru a corecta aberaþia de sfericitate specificã oglinzilor sferice (razele de luminã nu sunt focalizate într-un acelaºi punct decât de partea centralã a oglinzii). Discul de sticlã este acoperit cu un strat de aluminiu, protejat la exterior cu un strat de protecþie în general din SiO2. Oglinda secundarã, numitã diagonalã, are rolul de a reflecta razele de luminã sub un unghi de 900 pentru a menþine capul observatorului înafara acestora ºi a le dirija spre ocular.

Principalele neajunsuri ale designului newtonian sunt date de obstrucþia centralã a razelor de luminã datã de oglinda secundarã ºi de faptul cã pentru dimensiuni mari ale oglinzii principale lungimea tubului va fi ºi ea mare astfel cã pentru a ajunge la ocular în cazul în care telescopul este îndreptat spre zenit este nevoie de scarã. Efectul principal al obstrucþiei centrale este reducerea contrastului, însã aceasta nu este majorã pânã la obstrucþii de aproximativ 30-35% din diametru, rar atinse de telescoapele newtoniene, în general obstrucþia centralã încadrându-se între 20% ºi 29% din diametru.

Aceste neajunsuri sunt compensate însã de simplitatea sa ºi valorea scãzutã a preþului sãu de producþie per centimetru.


Si mai sunt catadioptricele, dar despre ele, data viitoare.