Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Diverse => Subiect creat de: SLEAH19 din 17 Noiembrie 2011, 00:16:23

Titlu: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 17 Noiembrie 2011, 00:16:23

    Auzim despre ele recent sau le ştim  de mult timp . 
Alţii le ştiu de atâta timp şi  se miră cât de naiv eşti, că tu  încă nu  ştii de ele . Pentru ei par atât de  banale, că se confundă cu normalitatea şi puţini mai vorbesc sau mai au timp pentru ele.

Dar nu sunt lucruri normale tocmai pentru că au o parte misterioasă , uneori  chiar ocultată, pentru care ai nevoie de  efort şi noroc să mai risipeşti din mister.

    Sunt Misterele de lângă noi.
    Prezente peste tot ,nu cred că există localitate sau regiune  mai mică sau mai mare fără  mituri şi  legende locale sau lagende urbane  , unele venind din istorie chiar  cu iz de credibilitate  cu dovezi materiale , cu simboluri plantate ciudat .

    Personal am fost atras de unele legende urbane din zona unde locuiesc , am încercat să  investighez o parte din ele, discret, poate naiv şi neprofesionist , şi doresc ca unele care prezintă oarece  interes , să le expun în acest topic. Toţi cei care cunosc mai mult despre cazurile expuse sau alte legende din orice zonă (de ex. pe topicul ştirilor sa pomenit de Biserica Neagră din Braşov si un tunel subteran),  să vină cu informaţii în măsura în care pot, fără să se expună (cunosc un caz, pe care nu pot să-l produc aici sau în altă parte, fără consecinţe) .


Lacul  Balaurul

Legendă:

    Totul a început cu vizita Preşedintelui Nixon în România din august 1969 La un an de la ,,Primăvara de la Praga", ,,rebelul estului comunist" Ceauşescu , care înfruntase Marele Urs , se bucura de atenţia Vestului.  Richard Nixon şi Henry Kissinger intenţionau creierea unui cap de pod în România , care să servească intereselor din acele vremuri , poate apropierea de URSS , poate ţinerea în şah a blocului comunist prin relaţii favorizate cu unul dintre statele blocului ,nu are în cazul de faţă importanţă.

     Legenda, lansată pe şoptite , la începutul anilor  70, în Timişoara , de surse se pare informate, spune că într-una din rundele de discuţii care a avut loc în 2 august 1969, dincolo de partea oficială, au avut loc şi câteva discuţii ,,pe problemele mai importante", la care au participat doar Nicolae Ceauşescu şi Ion Gheorghe Maurer, de partea română, şi Richard Nixon şi Henry Kissinger, de cea americană. Pe lângă transmiterea intenţiei de acordare a ,,Clauzei naţiunii celei mai favorizate" României în anumite condiţii, avantaje financiare din partea organismelor mondiale ,probleme sensibile de  politica în Orientul Mijlociu etc , la ,,cafea" liderii americani le transmit celor doi conducători comunişti printre altele , că sateliţii americani au descoperit un imens canal subteran ,plin cu apă,  navigabil care leagă Marea Adriatică pe sub fosta Iugoslavie , de sud-vestul Banatului , şi chiar comunică cu suprafaţa în anumite locuri.



Lacul Balaurul
Lacul Balaurul este de fapt o baltă situată in sud/vestul Timişoarei . La începutul anilor 70 zona era un câmp aproape pustiu între marginea oraşului şi satul de colonisti şvabi, Freidorf devenit acum cartier al Timişorii. Strada Lacului cu blocurile comuniste sau construit ulterior  iar cartierul de vile după revoluţie. În apropiere erau doar câteva case tărăneşti . Există martori din acea vreme care povestesc că la un moment dat nu au mai putut pescui în balta lor pentru că a fost înconjurată de garduri de tablă foarte înalte , soldaţi din efectivele de securitate au  creat o zonă interzisă de zeci de metrii şi în zonă au apărut tot felul de utilaje , varianta oficială fiind de amenajare a bălţii.
   Nu am din păcate , deşi am căutat mult, o mărturie la prima mână a curioşilor ( nu au fost puţini) care au văzut cu ochii lor, după câteva luni descărcarea de pe platforme impozante şi atrăgătoare de atenţie, mai ales pentru acele vremuri ,pe timpul nopţii a două ,,utilaje" , catalogate de martori la unison ca fiind minisubmarine.
Oameni care au fost martori există în zona Aurora şi dacă sunt colegi timişoreni care îi  au printre  cunoştinţe  ar putea veni cu relatări.

  După o perioadă în care accesul la Balaurul a fost interzis , în mod tacit paza a dipărut , totul reintrând aparent în normal. Aparent , pentru că în acea scurtă perioadă pe o rază de maxim un km de Lacul Balaurul au apărut trei ,, lacuri" mai mici de forme rectangulare: primul pe un teren închis dar izolat şi neaccesibil, din spatele Fabricii de Tramvaie, al doilea pe un teren la fel de inaccesibil si închis din spatele fabricii Dermatina şi al treilea şi cel mai interesant a apărut peste rambleul de cale ferată .
   Acest al treilea lac devine cel mai interesant din mai multe puncte de vedere.  Are formă dreptunghiulară şi mărimea unui teren de fotbal. A fost înconjurat imediat după excavarea lui de garduri şi vegetaţie , au fost construite pavilioane locul devenind Unitate militară pe toată perioada comunistă până după anul 2002 . Eu o să-l denumesc Lacul Militar din
motive evidente.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 17 Noiembrie 2011, 00:19:16
 Contrar părerii care ţi-ai putea-o face privind zona de pe Google Earth, vă asigur că locul este extrem de izolat , chiar de pe strada nou extinsă  din cartierul Freidorf, cu vile construită după 2003 ,  care cade perpendicular pe gardul  fostei UM , lacul e greu de remarcat , pentru că limita este de fapt o conductă înaltă de 3 metri pe stâlpi de beton şi vegetaţia e foarte deasă . In partea opusă este acum o ţară a nimănui cu câteva colibe/bordeie pitite la poala rambleului , greu de găsit si din satelit  locuite de boschetari crâncen de dubioşi şi multe schelete de maşini devalizate . Probabil că şi maşinile şi unii din boschetari sun ,,căutaţi frenetic" de poliţia română  . Poliţie care se află peste câteva pâlcuri de pomi canale şi boscheţi cam 800 de metri şi care prin nu ştiu ce departament păzeşte discret obiectivul după ce armata a desfiinţat unitatea . Locuiesc în partea opusă a oraşului, merg rar acolo la un cunoscut în vizită . L-am vizitat  o dată  în primăvară,am ieşit la plimbare  şitiind povestea cu ciudatele bălţi , am trecut rambleul de CF , am aterizat dincolo printr-o spărtură şi am nimerit pe un miniteren de fotbal care era folosit probabil in trecut de soldaţi şi în prezent de ceva copii din zonă.Langă terenul de fotbal în iarba mare erau aruncate in cantitate destul de mare tot felul de chestii  militare , ca şi atunci când goleşti o magazie: pături , efecte, măşti de gaze , raniţe , veselă de campanie furtune de hidrant şi chiar nişte registre banale . Am înaintat spre lacul dreptunghiular şi imediat au apărut doi poliţişti cu tot protocolul de rigoare  : - Este interzis să vă apropiaţi de apă , este obiectiv militar , părăsiţi imediat locul altfel vă luăm la pavilioane pentru legitimare. Binenţeles că mi-am cerut scuze şi am făcut cale întoarsă.
  L-am investigat discret pe cunoscutul meu despre ce e dincolo de calea ferată şi el mi-a spus că nici câinele nu-l plimbă pe acolo , e obiectiv militar , aşa a apucat el de când se ştie şi nimeni de pe acolo nu e curios ce fel de obiectiv este. Unii , naivi din zonă, cred că Lacul Militar ar aparţine unui colonel şi de aceia este păzit , să nu fie braconat de pescarii amatori .
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 17 Noiembrie 2011, 00:20:55
       Ultima vizită am făcut-o în octombrie 2011 , într-o duminică după amiaza locul fiind ,,mort" la acea oră , m-am apropiat , am dat un înconjur lacului , am făcut şi ceva poze la repezeală pe care le postez.  Cum spuneam Lacul Militar este de aprox 90/50 m , însă trecând din nou pe lângă micul teren de fotbal am rămas un pic stupefiat de lucrurile noi care au apărut aruncate în iarbă: pe lângă costume antichimice si raniţe se văd clar două bărci gonflabile militare ca şi cele din filmele de comando una parţial arsă şi elemente din costume de scafandru. Dragii mei, Banatul e o câmpie.Credeţi că aici era cel mai nimerit ca armata sau internele să îşi instruiască trupele de puşcaşi marini , într-un dreptunghi de 90 de metri? Deşi am fost sigur că mi-a ieşit în foto , din cauza vitezei nu a ieşit şi nu vă pot arăta acum un ciudat cheson pătrat de beton aflat în lateral sub pomi la nivelul solului, cu legătură evidentă pe dedesupt direct în dreptunghiul de apă , iar pe latura dinspre pavilioane sunt două rampe de beton , acum cucerite de vegetaţie dar evident folosite pentru îmbarcare .  Pavilioanele sunt mai toate dărăpănate , mai puţin unul care probabil mai are curent şi foloseşte ca adăpost pentru cei care au misiunea să mai supravegheze o baltă aprent fără nici o explicaţie , acum în 2011. Ei bine , în acea dupăamiază , lângă acel mic pavilion încă funcţional erau nu maşini ale poliţiei sau armatei ci două strălicutoare jeepuri negre. Poate erau boşii cu nişte amante , dar eu cred altceva.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 17 Noiembrie 2011, 00:22:21
De ce ? Pentru că în această vară au început la balta mamă recte Lacul Balaurul nişte lucrări de ,,amenajare turistică" , lacul este plin din nou de utilaje de decolmatare şi oficial balta a încăput pe mâna unor gospodari şi se doreşte crearea unui punct de atracţie turistică , bărcuţe etc. Vom trăi şi vom vedea. Realitatea este momentan cam aşa. Pe o latură a bălţii există un restaurant şi o terasă pe piloni deasupra apei . Ciudat că în lateral au mai fost construite pe piloni două terase  nefolosite vreodată iar unii s-au grăbit să spună că ar fi debarcadere . Ca să ajungi la restaurantul şi baza sportivă treci printr-o poartă cu un gard imens peste care nu prea se vede . La o adică dacă se îchide poarta , nu mai există acces la baltă. Cui credeţi că aparţine restaurantul ? Unui domn M. , care a ieşit din poliţie în urma unor evenimente de acum mulţi ani când partenerul lui, poliţist a fost ucis într-un schimb de focuri cu lumea interlopă . Mai târziu s-a spus în târg , că schimbul de focuri ere de fapt o reglare de conturi. Nu ştiu dacă ar avea legătură cu subiectul dar faptul că un subofiţer de poliţie mazilit,a făcut o investiţie de sute de mii de euro (restaurantul este de un  lux desăvărşit) mie mi-a dat de gândit . Poate fi o nouă misiune. Acum să trecem un pic la,  Lacul Balaurul de lângă restaurantul cu pricina . El este acum înconjurat de un gard de stuf dinspre parcare , nu există posibilitatea de a ajunge pe celelalte maluri în mod direct . Dacă  acum câţiva ani exista o mică plajă de iarbă , acum toate malurile au fost înălţate prin bascularea de pământ de la alte construcţii si după cum se vede din poze imaginea e dezolantă. Pe marginea bălţii există o avertizare pentru cei inconştienţi care ar dori să facă baie în aşa ceva , care spune că apa ar avea o adâncime de .... 8 – 12 metri.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 17 Noiembrie 2011, 00:24:26
   Şi acum nişte fandări logice : O baltă de maxim 200 de metrii este decolmatată în vederea realizării de agrement acvatic întrun oraş cu un canal navigabil de zeci de km (Bega), plin de vaporaşe , hidrobiciclete şi cluburi de caiac canoe. Să nu luăm în calcul aspectul dezolant în cea mai mare parte a peisajului dar când o amărâtă de baltă din ,,pusta Banatului" are deja o adâncime de 12 metrii de parcă ar fi un lac într-un crater de vulcan , la ce ar mai trebui decolmatat ? O să circule pe cei 200 de metri de luciu , iahturi cu turişti cu pescajul mai mare de 5 – 7 metri?


Părerea mea
   Posibil prin retragerea Mării Sarmatice sau Panonice , să se fi format astfel de canale subterane , destul de mari încât să fie navigabile cu minisubmarine . În evul mediu mare parte din sudul oraşului de astăzi, e consemnat ca fiind mlăştinos. Locuitorii satelor Utvin şi Sânmihaiul German spun că în zona lor , apropiată de Balaurul , pânza freatică era în anii 60 la un metru, dacă săpai şi multe zone erau mlaştini întinse.  În prezent pâza freatică e la câţiva metrii şi mlaştinile au dispărut, poate şi de aici nevoia de decolmatare şi revenire în prima Baltă.
La nivelul tehnologiei din 70 , au încercat să sondeze traseul canalului cel mai potrivit pentru mutarea bazei întrun loc mai ferit şi aşa au apărut cale trei bălţi cu maluri geometrice , cel mai potrivit a fost socotit cel Militar
Cred ,  că acel cheson din beton, a folosit sau  foloseşte la adăpostirea minisubmarinelor.
  Legătura subterană cu Marea Adriatică era evident în vremea comunismului de o mare importanţă : lansarea de spioni sau killeri politici , era ideală  când nici o graniţă vest europeană nu putea raporta mişcarea prin graniţe a spionilor/ contraspionilor români . Ar fi putut fi folosit în multe alte scopuri , de la contrabandă cu materilale rare  până la introducerea de valută cash pe care intreprinderile securiste  le făceau prin paradisurile fiscale . Puteai să realizezi orice contacte în apele internaţionale cu agenţi sau alte servicii . 
 
       Sunt păreri şi supoziţii ale unui mare amator ,care  sunt eu , investigaţii făcute fără profesionism , dar dacă cineva doreşte se poate convinge de unul singur: Lacul Militar e acolo, chesonul e acolo iar in iarbă la 50 de metri de lac sunt şi astăzi 16 nov 2011, două bărci de comando militare si părţi din echipament de scafandru . Poziţia o aveţi pe Goagăl Earth  şi legenda are destul de mult parfum de adevăr.


P.S. Postările repetate au fost inevitabile.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Tayka din 17 Noiembrie 2011, 02:04:27
Fiind şi eu Timişorean (ba mai mult din cartierul Dâmboviţa),şi mai fiind şi ..pescar,pot spune că cunosc f. bine belţile cu pricina,cred că ai omis-o pe cea mai adâncă;cea de lângă moara de porumb(e drept că a fost asanată de mult)cât despre cea a ,,militarilor",(care de fapt e a pompierilor militari)am avut ocazia să merg în unitate de mai multe ori, fata mea fiind cadru militar activ(maior).Într-adevăr m-a frapat şi pe mine faptul că era totul păzit straşnic şi peste tot este o imensă placă de beton.Acele ,,bărcuţe''nu sânt de fapt bărci ci echipament militar de..plutire,ele se ataşează cu centură în jurul militarului şi se gonflează,susţinând-ul deasupra apei,echipamentul complect mai conţine mască, 2 palete,şi conbinezon impermiabil.Sânt convins că cele ,,molărite''de tine au fost casate şi arse acolo.Cred că nu dezvălui vreun mare secret militar dacă îţi spun că acolo sânt nişte magazii de echipamente militare,şi care şti cum e la armată;când expiră termenul se casează.Este posibil să existe tuneluri inundate,şi eu am auzit de ceva tunele ce comunică cu Serbia,şi e posibil să comunice şi cu marea Adriatică,o să mai investighez şi eu problema,îţi dai seama ce bani s-ar scoate din turismul cu...mini-subarine... :-D Nici americanii nu au ,,metrouri subaqvatice".. :lol:
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 17 Noiembrie 2011, 10:17:27
  Tayka, dacă priveşti atent pozele cu echipamentul aruncat , se observă o placă de placaj tip tego , acela este spatele solid al unei bărci gonflabile de cel puţin patru persoane, parte solidă pe care se putea ataşa un motor cu elice. Asemenea bărci nu puteau face parte din echipamentul personal al unui soldat. Sigur că unitatea trebuia să aparţină unei ,,arme,, şi cel mai nimerit era să fie de pompieri , că de marină ar fi bătut la oki. Mari unităţi de pompieri erau la Kandia şi pe Baader , asta aruncată în câmp era sigur de acoperire.

   Timisoara are acum mari unităţi dezafectate in toate cartierele, Chişodei ,pustiu, în unităţile de tancuri de pe Girocului se pasc vacile în voie de către ţărani iar în unităţile de pe Calea Lipovei  dezafectate , locuitorii de la bloc trec gardul şi fac primăvara grătare pe baza sportivă a unităţilor , nu te deranjează nimeni de la ,,conservare,,.

  Dacă mergi cu o undiţă la Balta Militară care este dezafectată , eşti interceptat de poliţie în minutul doi.

  Poţi începe investiaţia folosind undiţa Tayku-le. 
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Xanadron din 17 Noiembrie 2011, 10:44:08
F. interesant topic, SLEAH19!
Desi-s imposibil (dupa mine) de condus oarece investigatii in conditiile obiective din zona.

Personal, regret si acum retragerea definitiva de pe RUFOn a documentatului user Lucian Cozma, din ale carui cunostintze transmise aici in scurta sa activitate (doar 23 de postari - unele dedicate sensibilei problematici a subteranelor mai mult sau mai putin naturale), multe s-au dovedit a fi extrem de interesante.
Si care ne-ar fi putut clarifica poate unele aspecte ale ipotezei "tunelului Banat-Adriatica"

P.S. @Tayka - Nu zi hop, :-D ca si americanii au d-astea!!! Ba chiar mai babane ca ale noastre.
Mai precis, ar fi vorba de o cale navigabila pentru submarine nucleare,  :-o (lunga de... 212 statute miles adica vreo 340 km) - fiindca Centrul pentru Dezvoltarea Armelor US Navy e amplasat... in mijlocul desertului Nevada. In fine, asta-i doar unul din motive.

Toate "gaurile astea de svaitzer" pot fi oricum incluse intr-o teorie a Pamintului macar... partial gol pe dinlauntru. 8-)
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Tayka din 17 Noiembrie 2011, 19:28:48
Am început,, investigaţia''!!! 8-) :-D  :evil:
Am 2 membrii din familie şi unul din fam. ginerelui,angajaţi la um. pompierii militari şi smurd-TIM.ba chiar şi unul ieşit la pensie,şi cărora când le-am povestit treaba mai întâi s-au tăvălit de râs,după care mi-au zis;Taica dela ce ţi so trage oare... :roll: Şi ca să nu mă supăr s-au apucat să-mi explice cum e cu acele grămezi de echipamente arse:Păi zice se fac antrenamente acolo;se strâng grămezi mari de tot ce arde,şi se incendiază,după care se stinge incendiul în barem... :| se fac aceste demonstraţii periodic s-au când vin specialişti în pompieristică .Apropo-ştiaţi că pompierii francezi înaintea acţiunii se pun în genunchi,imploră ajutorul divin timp de 5 secunde după care pe timpul întregii acţiuni,o staţie cântă un imn special de încurajare.Comenzile se dau prin echipamente individuale dotate cu aparatură radio,cameră tv,şi senzori la organele vitale... :rainbow:
Dar să revin;Acolo (în Freidorf)nu mai există decât un singur angajat care se ocupă de distribuirea materealelor.I-am întrebat ce caută bărci gonflabile acolo?şi mi-au zis că sânt casări dela smurd,instituţie care este parte componentă cu pompierii militari. Despre balta Balaurul se pare că într-adevăr s-a observat atunci demult ceva utilaj mare cu braţ de macara,şi care fiind plin cu noroi şi alge verzi,şi care în mod normal ne prea având ce căuta în mijlocul unei belţi,a fost uşor confundat cu un ,,balaur'',Deocamdată cam atât de-la Timişoara... :ufo:
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 17 Noiembrie 2011, 20:13:56
  SMURD e o instituţie mai nouă decât acele bărci , iar acolo nu este deloc un incinerator de echipament militar casat ci doar aruncat neglijent din acea mică unitate militară , ce a fost bun a fost probabil recuperat , ce nu mai era in stare de folosire l-a aruncat te miri ce tilicar care a rezolvat problema în stil românesc clasic. . Antrenamente cu bărci pe un lac aşa de mic e mai greu de crezut. Tayka dacă aţi locuit în cartierul Dâmboviţa este imposibil să nu fi auzit de povestea bălţilor încă din anii 70 . Eu sunt mai tânăr şi am auzit-o din multe surse , o sursă fiind un jurnalist de investigaţii din presa locală. Ce părere aveţi de lucrărările din Lacul Balaurul care au început in aprilie 2011 , cui folosesc ? Care vor fi finalitatea lor?Amenajările din 70, când oamenii confundau utilajele cu balauri nu au avut nici scop evident , nici finalitate , Lacul nu este nici măcar dalat cu dale de beton dar acum este decolmatat din nou cu mari eforturi într-o perioadă de criză . Cu ce fonduri ? Cum se vor amortiza investiţiile?

  E doar o legendă urbană de care şi eu m-aş amuza . Dar după ce am răspunsul la nişte întrebări.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Ganditorul din 17 Noiembrie 2011, 22:25:28
Sa ma bag si eu in vb.
Curajoasa si tenace investigatie a colegilor nostrii. Dar vin cu o idee - luam o piatra mai mare, legam o sfoara de cateva sute de metrii, mai reszistenta - ca cea folosita de zidari - si fleosc in mijlocul lacului. Daca se duce si se tot duce .... am pus de un Jurasic-parc subacvatic. Daca nu... asta e.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: fiulploii din 17 Noiembrie 2011, 22:50:59
@Tayka ,
Dupa opinia mea ar fi doua situatii :
1-cei din familie nu stiu pentru ca nu au acces la informatiile respective
2-cei din familie nu stiu pentru ca lucreaza sub acoperire . Stim toti ca sunt meserii legendate in care nici macar familia nu stie ce face persoana respectiva .

parerea mea e ca expunerea colegului @SLEAH19 este logica si nu contine exagerari . Sunt inclinat sa cred ca cele expuse de tine sunt o dovada indirecta a cele expuse de initiatorul acestui topic . Mai ales ca , citez :
Citat din: Tayka din  17 Noiembrie 2011, 19:28:48
...
Am 2 membrii din familie şi unul din fam. ginerelui,angajaţi la um. pompierii militari şi smurd-TIM.ba chiar şi unul ieşit la pensie,şi cărora când le-am povestit treaba mai întâi s-au tăvălit de râs,după care mi-au zis;Taica dela ce ţi so trage oare... :roll: Şi ca să nu mă supăr s-au apucat să-mi explice cum e cu acele grămezi de echipamente arse:...
adica sa moara investigatia din fasha  :-D
No offence .
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Tayka din 18 Noiembrie 2011, 00:39:08
Citat din: fiulploii din  17 Noiembrie 2011, 22:50:59
@Tayka ,
Dupa opinia mea ar fi doua situatii :
1-cei din familie nu stiu pentru ca nu au acces la informatiile respective
2-cei din familie nu stiu pentru ca lucreaza sub acoperire .
Este posibil să fie şi varianta 2-a;secretul militar rămânând azi printre puţinele legăminte care se mai păstrează.Numai că eu îmi cunosc fata care chiar dacă exista o asemenea problemă,prin care ea este obligată să nu punem în discuţie această problemă îmi spunea ceva în genul;Nu cunosc, hai să schimbăm discuţia,etc.etc.
La fel de bine e posibilă însă şi prima variantă; să existe fenomenul dar el să nu fie ştiut decât de comandant(sau poate nici de acesta) dar atunci există şi posibilitatea ca fenomenul să fie descoperit de neavizaţi şi să intre toată mass media pe fir.Fata mea este chiar ofiţer de investigaţii,merge după incendii şi evaluează situaţia,nu cred eu că dacă ar exista fenomenul,nu ar cunoaşte şi ea ceva amănunte,cel puţin la subunitatea Freidorf.Cât despre ,,curajoasa''ideie a colegului Gânditorul de a arunca cu piatra în mijlocul belţii,dela Balaur trebuie spus că zilnic se aruncă ,,la grund" de către pescari cu sute de cârlige dar nimeni nu a agăţat până acum vreun scafandru sau mini-submarin,doar câte un peştişor prăpădit.. :-D Acum nu zic că nu ar putea exista şi vreun un tunel acolo care să fie însă acoperit,şi probabil doar un chepeng,ceva de acces,care şi el să fie însă închis ermetic,iar poziţia să fie cunoscută doar de anumite persoane.
Un alt mister cred eu că este cel de-la ,,groapa fără fund''situată lângă terasa Albina căci unde atunci când s-a renovat şoseaua spre Buziaş,în dreptul acestei gropi,s-au ridicat paravane foarte înalte şi atenţie s-a asfaltat o deviere de trafic,până s-a terminat lucrările acolo,şi o treabă care în mod normal nu dura mai mult de 2,3 săptămâni a durat acolo mai bine de un an.Iar la scurt timp după terminarea şoselei aceasta sa..surpat  8-) :evil:
Eu cred că tunelele (dacă există) nu ar fi deloc inundate având în vedere diferenţa de nivel între zona Câmpiei de Vest şi nivelul mării.Şi dacă e cum au spus americanii că din loc în loc ies la suprafaţă,e posibil ca şi sârbii să cunoască această reţea. :|
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Ganditorul din 18 Noiembrie 2011, 01:45:30
Nu am spus-o ironic. Chiar mi se pare curajoasa si tenace investigatia. Nu oricine are tupeul sa intre si sa fotografieze o zona ... interzisa. Despre restul povestii nu pot sa ma pronunt. Ceva zvonuri despre tuneluri care acopera mari distante au existatt - si pe zona muntilor, si pe zona deltei si iata acum si pe zona Timisoaarei.  Dar e neverosimil... Pana la Adriatica sunt sute/mii de km. Un astfel de tunel nu se poate face ... necesita multa munca si e inutil. Dar poate fi ceva natural..
Pe de alta parte o comunicare subacvatica peste curba de nivel, deci mult deasupra nivelului apei, e iar o ipoteza greu de acceptat. Chestia cu "chepengul" sub apa ar functiona numai daca tot tunelul ar fi inundat - altfel o deschidere a "chepengului" ar transforma lacul intr-o imensa palnie, intr-un sorb.
Oricum, pe acest subiectt nu se pot pronunta decat localnicii... Noi doar citim si ne stapanim cu greu curiozitatea.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: fiulploii din 18 Noiembrie 2011, 01:50:02
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,2479.msg43931.html#msg43931 (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,2479.msg43931.html#msg43931)

Poate ar fi util de recitit sectiunea de mai sus cu accent pe postarile colegului @Lucian Cozma .
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: mm din 18 Noiembrie 2011, 04:49:27
CitatToţi cei care cunosc mai mult despre cazurile expuse sau alte legende din orice zonă (de ex. pe topicul ştirilor sa pomenit de Biserica Neagră din Braşov si un tunel subteran),  să vină cu informaţii în măsura în care pot, fără să se expună
Ca si brasovean, pot sa-ti raspund la aceasta cerere confirmand in proportie de 90% adevarul. Nu ma expun deoarece nu m-am plimbat prin tunelurile Brasovului. Altii insa au facut-o cu masina si pentru ca informatia am auzit-o din surse diferite /independente, o dau de sigura. De altfel, in stancile din jurul cetatii Brasovului sunt practicate multe intrari (multe blocate, zidite, sudate, etc.) in tot felul de cavitati prin care unii (inclusiv boschetari sau copii neastamparati) s-au plimbat, si, din spusele lor, te poti rataci prin ele.
  Acu' cativa ani, in ziarul local s-a dat o stire referitoare la descoperirea in subsolul strazii Republicii, sub canalizarea si canalele de telefonie existente, a unui alt canal practicat de sasi pe vremuri, la cativa metri sub canalele contemporane. Deoarece canalul/canalele presupuse "de scurgere" erau uscate, spatioase, se propunea chiar ca sa fie utilizate pentru cablurile telefonice, electrice, s.a. care sunt cam inghesuite in actuala pozitionare. Se dadea si o poza, din cate imi mai amintesc.
  La "revolutie" s-a vorbit chiar mult si insistent despre tunelurile prin care "teroristii" s-au deplasat nevazuti, aparand si disparand "ca din pamant". Probabil ca aceste tuneluri unesc cele mai importante cladiri construite de sasi in cetatea Brasovului, printre care si Biserica Neagra si Biserica Bartolomeu. Am auzit ca sub strada Lunga exista un astfel de tunel prin care se poate circula motorizat de la biserica din Bartolomeu pana la hotelul ARO.

  In ce priveste lacurile fara fund si tunelurile lungi de kilometri, am auzit aceste legende inca de copil, de la tara, caci in zona mea natala se gasesc multe urme lasate de stramosii nostri daci. De la mineri (din Apuseni) am auzit mereu, cu insistenta, despre tăuri fara fund care comunicau cu Marea Neagra. La Craiva, unde am rude, gasesti oricati povestitori care iti vor relata despre tunelul ce leaga cetatea de la Piatra Craivii cu (vechiul sat Craiva) si prin care imparateasa circula cu o trasura cu cai (nu mai stiu numele imparatesei). Aceleasi tuneluri se regasesc in legendele cu cetatea de la Tăuţi (aici chiar am vizitat un astfel de tunel si am postat vreo doua poze la adresa:
http://cercetareromaneasca.forumgratuit.ro/t29-baraj-hidrotehnic-sau-sclduul-uriailor (http://cercetareromaneasca.forumgratuit.ro/t29-baraj-hidrotehnic-sau-sclduul-uriailor)
  La iesirea din Alba Iulia spre vest, soseaua trece pe deasupra unei mici balti despre care stiu din copilarie ca este "fara fund" si tare imi vine sa cred ca-i adevarat deoarece constructorii in loc s-o astupe cu pamant, au construit un lung pod rutier peste ea!
  Densitatea extrem de mare de legende si povesti de tot felul din Romania si in mod special din Ardeal, da un semnal foarte clar, conf. zicalei: nu iese fum fara foc. Dar tunelurile, multe din ele pot fi si vizitate si nu-s putine.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Iunie 2012, 21:49:14
Tunelurile subterane

Stăteam cu materialul adunat de ceva vreme şi postul colegului fiulploii despre oraşele subterane, inclusiv ale geţilor, placa de la Iaşi , subteranele Bucureştului,Clujului şi a  Munţilor Bucegi şi pomenirea din nou a userului Lucian Cozma pe alte topicuri, mi-a dat un brânci să postez ce am până acum pe subiect .

  Nu cred că este oraş din Romania, cu atestare documentară în perioada zorilor evului mediu în care să nu existe legende despre tunelurile subterane.

     Tunelurile subterane alături de fortificaţii făceau parte din elementele militar/stretegice obligatorii din cele mai îndepărtate timpuri. Amintesc doar în treacăt de subteranele Parisului, Londrei, Madridului, catacombele Romei , pasajele si tunelurile secrete ale Berlinului ,  Budapestei sau Petersburgului .

Despre posibilele tuneluri subterane din Brasov a pomenit colegul mm in postarea de mai sus, despre Subteranele Bucurestilor sa scris enorm şi sunt convins că în perioada comunistă , în paralel cu metroul au fost construite cu rol strategic : galerii , bunkere şi depozite subterane etc.

  Ţin să precizez din start colegilor şi cititorilor care vor avea răbdarea să parcurgă subiectul , că abordarea într-o cheie mai lejeră are scopul de al face mai uşor de parcurs dar documentarea din izvoare istorice, monografii, discuţii cu martori în anumite cazuri şi munca de teren au fost făcute  serios.

Subteranele Timişoarei

      Timişoara are o istorie şi o arhitecturală asemănătoare unui tort de mireasă cu multe etaje .

      Începând din perioada ocupaţiei romane şi până în perioada comunistă toţi strategii cetăţii indiferent care au fost , au gândit metodele prin care o cetate şi mai târziu un oraş de câmpie pot fi apărate în siguranţă: de la fortificaţiile romane la zidurile şi palatul fortăreaţă a lui  Carol Robert de Anjou , modernizat de Huniazii lui Iancu de Hunedoara, adăugarea şanţurilor cu apă turceşti ,  cetatea de tip Vauban cu fortificaţii specifice şi esplanadă a Printului Eugen de Savoya şi a Contelui Claudius Florimund Mercy şi până la centura de cazemate a Timişorii , aşa zisele Buncăre AntiTito construite de comunişti, toate au avut acest scop.

  În timpul ocupaţiei lor, romanii au construit o fortăreaţă cu numele Zambara , cu timpul, locul s-a dezvoltat fiind denumit Castrum Tymes sau Timensiensis ( Cetatea de pe Timiş).În partea nordică a oraşului, urme ale aşa zisului "şanţ de fortăreaţă romană" pot fi văzute, deşi nu pot fi foarte corect datate.După retragerea romană teritoriile au fost invadate de avari care au stat aproximativ două secole , pecenegi, cumani, valahi . În 896 cneazul Glad, care a domnit în aceste locuri a acceptat suveranitatea ungară. În jurul secolului  zece regiunea Timişorii a fost inclusă în Ungaria, maghiarii,  tocmai se lăsau convertiţi de misionarii papei şi totodată se aşezau în final în câmpia Panonică  înfiinţând primul regat ungur.
În anul 1204, numele Timişorii a aparut atestat  pentru prima oara în documente ca oraş, fiind numit "Castrum Timisensis".
Situată la rascrucea drumurilor comerciale si militare Timişoara a fost obiectiv al disputei dintre turci şi austrieci şi mai apoi râvnită de aristocraţia maghiara.Între anii 1315-1323 regele Carol Robert de Anjou işi stabileşte în cetatea Timişoara resedinţă regală. Devine un însemnat centru de rezistenţă antiotomană de unde pornesc în 1396 cruciaţii europeni în expediţia creştină zdrobită la Nicopole. Tot de aici, peste  50 de ani, porneşte şi campania strălucită a lui Iancu de Hunedoara, iar peste alţi 50 de ani după cucerirea Belgradului de către turci  în 1521 Timisoara a fost fortificată rapid de arhitecti italieni. În timpul Huniazilor Cetatea avea patru porți: Poarta Ardeleană,Poarta Lipovei ,Poarta de Arad,Poarta Turnului Apei.Se ştie că cel puţin 3 turnuri de poartă au fost transformate în acel timp.

   Cronicarul turc Mustafa Seldzade a numit Timişoara "o fortăreaţă de invidiat, cea mai puternică şi cea mai importantă din Transilvania..." ,,Aceasta fortăreaţă puternică este dorită de toţi sultanii", astfel că o armată otomană de 160.000 de oameni sub comanda lui Ahmed–Pașa atacă cetatea,aparată de 2310 militari. Timişoara a rezistat asediului din 1551, dar vara urmatoare în 1552 turcii au cucerit Turnul de Apă, forţând astfel predarea fortăreţii.
     Fix 164 de ani au rămas turcii în acest avanpost strategic pentru Imperiul Otoman şi pentru cei care ştiu ce amatori de subterane erau turcii devine clar că pe lângă dezvoltarea comerţului , pavarea străzilor cu bârne de stejar, au avut tot timpul din lume să sape tuneluri sau să dezvolte unele deja existente.
  În timpul ocupației turcești, Timișoara era împărțită în trei părți: cetatea, orașul și suburbiile. În centru se afla castelul, care găzduia caimacanul sau guvernatorul turc. În fața castelului se afla turnul de apă, cu patru turnuri de apărare și unit de cetate printr-un zid. Turnul de apă era un important obiectiv strategic, pe care turcii l-au cucerit primul atunci când au asediat cetatea, reușind să taie legătura castelului cu orașul și îngenunchind apărarea.
Orașul era înconjurat de un zid cu palisade înalte, din împletitură de nuiele cu lut, după care urma un rând de șanțuri adânci, alimentate de apa Timișului. Intrarea în cetate se făcea prin  5 porți:
Poarta Azab spre Sud (Azab Kapî),Poarta Azab spre Est,Poarta Cocoșului (OrosCapisi sau Horros kapî, la nord),Poarta apei (Vizi Kapu sau Soukapî),Poarta parți (Parti Kapu)
Cele mai înalte edificii erau moscheile, în număr de opt, atât în oraș cât și în suburbii. Doar otomanii trăiau în oraș. Catolicii și rascienii (ortodocșii) trăiau în suburbii, unde aveau bisericile proprii. În mijlocul orașului se găsea Bazarul, centru al comerțului.
 
În urma luptelor dintre Imperiul Habsburgic si cel Otoman, Timişoara şi Banatul este eliberat de sub ocupaţia turcilor în 1716 de catre prinţul Eugen de Savoya şi devine domeniul al coroanei Habsburgice, condus de o administraţie militară .
Principele Eugen de Savoya l-a numit pe Contele Claudius Florimund Mercy, general de cavalerie ,guvernatorul orasului.
Primele activitati in domeniul constructiilor au vizat fortificarea oraşului. Pentru că fortăreaţa existentă nu mai corespundea noilor tehnologii de război, au fost studiate citeva variante posibile ale fortificaţiilor de tip Vauban
(CETĂŢILE VAUBAN. Stilul Vauban provine de la numele celebrului inginer militar francez Sebastien Le Prestre marechal de Vauban , care a servit în armata regelui Ludovic al XIV-lea. Fortificaţiile militare concepute de el s-au dovedit a fi invincibile. Acestea aveau, în afara bastioanelor, şanţuri (cu sau fără apă), raveline, contragarde şi anvelope, organizate pe principiul flancării reciproce şi al apărării de la distanţă. Unul din scopurile inovatiilor propuse de inginerul francez era eliminarea completa a oricaror unghiuri moarte si a eficientizarii tirului incrucisat. Fortificaţiile aveau si rolul de a întarzia avansarea inamicului, in aşteptarea unei forţe aliate.)

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Iunie 2012, 21:53:32
Contele de Mercy a prezentat Consiliului de Razboi un " Regulament de construcţie pentru oraşul si fortăreaţa Timişoara"
Timişoara avea o mare importanta militară si de aceea toate activitaţile de construcţie au fost dependente de Consiliul de Razboi. Reţeaua rectangulara urbană era organizată în jurul a două pieţe : Piata Paradei (astăzi numită Piaţa Libertăţii ) si Piaţa Iezuiţilor (Piaţa Sfîntul Gheorghe). 
  Contele Mercy a avut un rol deosebit in construcţia noii cetăţi a Timişoarei, a palatului de resedintă a guvernatorului, a cazărmii Transilvania ,care cu o lungime de 483 m era clădirea cea mai lungă din Europa în epoca respectiva.Fortificaţiile din jurul cetăţii Timişoarii aveau nouă bastioane cu cazemate, legate între ele prin zidul principal, în exteriorul căruia se aflau alte două centuri de apărare,deci trei inele în total ,  formate din ziduri duble de cărămidă, umplute cu pământ, între care se aflau şanţuri umplute cu apă. Uriaşa centură de fortificaţii bastionare avea o lăţime medie de 580 metri , cele  trei inele de fortificare concentrice, asemănătoare în plan cu o stea şi erau înconjurate  de glacis (o lucrare de fortificaţii de pământ, în pantă, care cobora spre inamic). De la linia de circumvalaţiune care marca limita exterioară a glacisului, se întindea Esplanada Cetăţii, o câmpie lată de 950 m. Pe această câmpie era interzis a se construi, pentru ca un eventual inamic să nu se poată apropia de fortificaţii,  ascunzându-se după clădirile care s-ar fi construit ,să poată fi vizibil de la distanţă.
De aceea, celelalte cartiere ale oraşului au fost ridicate la o depărtare de peste doi kilometri faţă de centrul cartierului Cetate.( între timp totul s-a umplut).

Cele nouă bastioane ale cetăţii au purtat nume de împăraţi şi împărătese sau de generali.

Bastionul Carol
Bastionul Francisc
Bastionul Theresia (singurul rămas până în ziua de azi)
Bastionul Iosef
Bastionul Hamilton
Bastionul Castelul
Bastionul Mercy
Bastionul Eugeniu
Bastionul Elisabeth
Poarta Viena
Poarta Petrovaradin
Poarta Transilvania


Bastionul Maria Theresia, reprezintă singurul bastion care s-a păstrat, fragmentar, până la ora actuală – este ceea ce timişorenii de azi numesc simplu "bastionul", dar de fapt este doar unul dintre cele nouă ce au existat. Toate celelalte bastioane au fost distruse pentru a face loc noilor construcţii ale orasului.


http://www.welcometoromania.ro/Timisoara/Timisoara_Bastionul_r.htm (http://www.welcometoromania.ro/Timisoara/Timisoara_Bastionul_r.htm)



Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Iunie 2012, 21:56:16
Deci  poziţia şi semnificaţia militar-strategică a Cetăţii Timişoarei este binecunoscută, ea perpetuându-se de-a lungul secolelor, urbea fiind pe rând capitală a regatului maghiar , capitală de paşalâc turcesc şi oraş de primă mână al Imperiului Habsburgic, secondând Viena şi Budapesta. O atare importanţă a cetăţii impunea, după obiceiul vremurilor, un sistem de fortificaţii din care nelipsite erau pasajele secrete. Utilitatea lor era indiscutabilă, permiţând fie primirea în taină a unor solii, fie trimiterea de emisari prin care se solicita ajutor în caz de asediu.
Lipsa unor asemenea subterane într-o cetate de calibrul Timişoarei ar reprezenta o notă discordantă foarte puţin probabilă.  (De altfel, existenţa tunelurilor ce comunicau cu exteriorul este atestată şi de istoricul veneţian Francesco Griselini, în a sa Istorie a Banatului. ,,Despre greaua situaţie a asediaţilor - ne spune Griselini - e încunoştinţat generalul Castaldo, prin românul Ladislau Bucoşniţa, care se strecoară în noapte printr-un tunel secret trece printre asediatori şi ajunge cu bine în tabăra imperială din Transilvania". )


Părerea mea este că pătrunderea sau ieşirea clandestină era practic imposobilă  dintr-o  astfel de cetate, care la un moment dat avea lăţimea dintre cele trei rânduri de ziduri care o înconjurau de 580 de metrii cuprinzând între ele cazărmi şi santinele, şanţuri cu apă iar în afara fortificaţiilor urma Esplanada , o suprafaţă de 950 metri, netedă ca în palmă de unde putei fi observat din turnurile de supraveghere dar şi de cei care asediau cetatea.
Devine practic obligatoriu construirea unor tuneluri subterane cu ajutorul căruia să poţi comunica cu exteriorul pentru a transmite şi a obţine informaţii , mai ales atunci când eşti asediat.

   Prezenta trupelor imperiale hapsburgice  în Transilvania, sub conducerea generalului Giovanni Battista Castaldo, este răspunsul împãratului Ferdinand de Habsburg l-a cucerirea Belgradului de către turci în idea de a opri înaintarea către Budapesta şi Viena , răspunsul otomanilor a fost ocuparea Banatului şi asediul cetăţii Timişorii in anii 1551-1552 .Dar asta e o altă istorie .
Ce pot eu deduce din acest moment istoric surprins cum spuneam de către  istoricul veneţian Francesco Griselini, în Istoria  Banatului(care pentru documentare a stat în Banat 2 ani şi jumătate la începutul sec XVIII) este că tunelurile subterane existau de dinaintea ocupaţiei turceşti deci au fost construite probabil de regele Carol Robert de Anjou care  între anii 1315-1323  işi stabileşte în cetatea Timişoara resedinţa regală a Ungariei.
Prin extensie dacă ne raportăm la faptul că el a construit prima variantă a castelului fortăreaţă care a fost apoi modernizat un secol mai târziu de Corvineşti si care azi este cea mai veche clădire din Timişoara cunoscută ca şi Castelul Huniazilor ,există  mari şanse ca pasajele subterane să aibă originea de aici. Logic nu?

Ipoteza mea
Cu scuze pentru această introducere lungă,plină de date şi evenimente poate neinteresante dar necesare pe undeva în sprijinirea ipotezei mele , voi aborda subiectul împletind  izvoarele contemporane nouă cu cele istorice.

    Dacă existau tuneluri secrete în Timişoara medievală, mai mult ca sigur de existenţa lor aveau ştiinţă doar câţiva oameni care prin natura rolului lor erau discreţi .
Nu ştiu dacă serviciile secrete de dinainte de primul război mondial acordau vreun rol important acestor tuneluri subterane dar mai mult ca sigur că după revenirea Banatului la România ele au fost uitate , neglijate şi doar amatorii de legende şi senzaţional mai vorbeau de ele.

  Din investigaţiile mele (de amator ţin să precizez), totul a luat o altă întorsătură o dată cu modernizarea Pieţei Operei care a avut loc între anii 1967-1970. Comuniştii au dorit să creeze un nou centru pentru oraş , si pentru că s-a impus un amplu pasaj pietonal subteran au început excavaţiile care surpriză , ,,au deschis"  un tunel medieval lat de trei metrii şi înalt de aproape doi metrii.  Tunelul avea originea dinspre Castelul Huniade aflat la o sută de metrii de lucrări iar după  30 de metrii se ramifica în două , un tunel mergea spre actuala Catedrală în direcţia sud iar celălalt margea în direcţia nord/vest spre actuala Piaţă 700. Securitatea a intervenit şi a împrejmuit şantierul a interzis zona dar până una alta câteva mii de timişoreni au văzut tunelurile aşa că avem şi astăzi mulţi martori oculari.
Peste alţi zece ani , undeva prin 1977 se executau nişte lucrări de schimbare a terasamentului liniei de tramvai de lânga Piaţa 700 ( parţial funcţională încă între zidurile construite de austrieci)  un Dorel al acelor vremuri din exces de zel a înfipt  buldozerul ceva metrii în lateral şi din nou s-a deschis un tunel din cărămidă. Ştiţi care era diferenţa între tunelurile descoperite cu zece ani înainte şi cel din 700? Acesta din urmă era bine iluminat elctric pe toată lungimea sa dintr-o zare-n altă zare, şi pentru acest eveniment am martori oculari cu nume şi prenume. Intervenţia şi acoperirea plus anchetele au venit imediat dar martori şi povestirea întâmplării nu au avut cum să fie împiedicate. Am martori în viaţă, cu nume şi prenume.
De aici se poate deduce că securitatea şi comuniştii au dat un rol acestor tuneluri, dar până să dezvolt această latură vreau să revin un pic la perioada medievală .

Redau mai jos Placa oficială de prezentare a Castelului Huniade

Castelul Huniade este un monument istoric și cea mai veche clădire dinTimișoara, construit între anii 1443 - 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe vechiul  castel din secolul al XIV-lea ,construit în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou , în 1315.Atât castelul cât și fortificațiile orașului au fost dotate cu turnuri în plan semicircular adaptate artileriei. A servit drept reședință nobiliară pentru toți regii care până în 1552 au poposit la Timișoara.În perioada ocupației otomane (1552-1716), a servit drept reședință a beglerbegilor Pașalâcului de Timișoara.Datorită asediului imperialilor, care a dus la recucerirea Banatului, castelul a fost deteriorat, astfel că după 1716 s-a impus renovarea lui. Însă funcția lui a fost schimbată, fiind transformat în cazarmă de artilerie și depozit militar.

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Iunie 2012, 21:58:54
În urma investigaţiilor şi observaţilor personale am ajuns la concluzia personală că primele tuneluri subterane au avut originea de aici , construit se spune pe locul castrului roman a fost unul din locuruile cu cea mai zbuciumată istorie.
Dacă primele tuneluri erau probabil mai scurte , ele au fost sigur preluate şi continuate de către turci . Dacă ar fi să legăm un pic legendele din Timişoara cu cele din Arad şi cu cele din Ungaria legate de perioada stăpânirii turceşti  a Budapestei am afla că din cetatea Timişoarei , turcii plecau catre Arad prin tunel în goana cailor sau cu trăsura , în Arad legenda care se povesteşte mai ales între maghiari spune că tunelul lega Aradul de Budapesta , chestie care ,,se pupă" cu legendele ungureşti.

   Personal nu am dovezi care să susţină aceste legende.

Ipoteza mea este că din cetate plecau cel mult două tuneluri subterane , amândouă nu erau mai mari în final de 4 km. Primul avea direcţia nord/vest  trecea de esplanada si de satele/cartierele de după această zonă liberă şi ieşea la suprafaţă mascat de curţile şi acareturile castelului Torontal . Castelul Torontal a existat până prin anii 60 iar din discuţiile cu persoane cunoscute de mine care au copilărit în cartierele Torontal Bucovina , Mircea cel Bătrân aflii că era un ansamblu de clădiri al nimănui care nefiind conservat sa distrus cu timpul ( acum pe acel loc se înalţă două clădiri semeţe : o biserică a unui cult nou şi un impunător palat romales) Fiindcă era  un loc de joacă ad-hoc , toţi au un element comun  în povestea lor: tunelul. Avea intrarea greu de dibuit dar la cei care lau găsit diferă doar distanţa până la care l-au explorat ,unii câteva zeci de metrii , alţii cât iau ţinut chibriturile şi unii până acolo unde el era infundat cu pământ surpat.
Ramificaţia de sub Piaţa Operei a tunelului de nord/vest către sud , înclin să cred că a fost făcută mai târziu de către hapsburgi şi era o ieşire secretă înspre canalul şi portul navigabil. Sudul cetăţii era o imensă mlaştină care apăra cetatea în mod natural dar austriecii după cucerirea cetăţii cu preţul a 3 milioane de zile muncă facute de către locuitorii din suburbii au regularizat cursul râului Bega , iau tăiat un alt traseu asanând mlaştinile, creind mai tîrziu cartierele noi Iosefin şi Elisabetin , legând Bega de Tisa şi Dunăre  , construind un port prin care Timişoara devenea un mare centru comercial prin transportul navigabil , mult înaintea celui feroviar. Doar aşa cred eu că se justuifică un tunel care ieşea din cetate orientat spre sud care altfel ar fi dat drept în mlaştină: legătura cu portul fluvial .
Sau poate avea legătură cu o altă legendă mult mai cunoscută şi povestită în Timişoara aceia că din cauza asediului austriecilor administraţia turcă şi comercianţii turci foarte bogaţi  nu au avut curajul să fugă cu aurul bijuteriile şi banii pe care îi deţineau de frică că le va îngreuna fuga şi atunci în speranţa că sultanul va trimite o armată numeroasă care va recucerii cetatea , au ascuns bogăţiile în subteran undeva în zona centrului actual şi au fugit peste mlaştini în Serbia. Legenda circula şi în perioada comunistă dar a generat multă imaginaţie imediat după revoluţie datorită  zvonului  că nişte turci intenţionează să cumpere sau să prospecteze toată zona centrală a Timişorii .  Se spune că noul sri (sau vechea securitate) a intervenit energic împotrivă.

Despre cel de al doilea  tunel tind să cred că el avea direcţia nord/ est spre Poarta Ardealului sau Lugojului si că ieşea la suprafaţă tot la aproximativ 4 km mascat undeva în Pădurea Verde care atunci era cu un km mai aporoape de cetate decât se află astăzi raportat la Bastionul Maria Tereza de exemplu. Dar ca să aflăm unde există capătul acestui tunel ,functional în mare parte şi astăzi părerea mea , trebuie să încep din alt registru continuarea poveştii.

În primele zile de după revoluţia  din 1989 în mai toate localităţile ţării, sub imboldul libertăţii , al răzbunării al descătuşării şi al senzaţiei că au scăpat de tot răul care li se putea în sfârşit , multe persoane care au avut cunoştinţă de anumite lucruri, convinse că fac un bine , în acele momente de disoluţie a autorităţii,au vorbit.  Sunt convins că vă aduceţi aminte numai la nivel de subteranele Bucureştiului câte s-au spus despre depozitele de armament  şi galeriile prin care se deplasau securisto-teroriştii. Imediat s-a cerut să se pună batista pe ţambal fiind obiective strategice de apărare naţională indiferent de natura clasei conducătoare.

Apelând la martori oculari şi bazându-mă pe articole scrise în ziar de jurnalişti de investigaţie la două luni de la revoluţie, mă vad nevoit să mă întorc iarăşi la Castelul Huniade.
După fuga lui Ceauşescu şi în Timişoara ca şi în Bucureşti şi alte oraşe au apărut teroriştii , adică indivizii neidentificaţi nici în ziua de azi care trăgeau la întîmplare semănând panica. Ei bine toate rafalele şi toate urmele de gloanţe prezente şi astăzi pe clădirile din centru sunt făcute de indivizi care ieşeau repede din Castelul Huniade trăgând rafale asupra militarilor şi civililor aflaţi în dosul tancurilor sau sub zidurile Operei. Militarii şi civilii înarmaţi care  care au respins câteva atacuri au intrat în castelul Muzeu şi atunci dar spre uimirea lor nu găseau nicăieri terorişti. După părasirea clădirii aceştia au apărut din nou iar martori care sau apropiat tîrâş au declarat că aceştia nu foloseau clădirea ci apăreau din curtea interioră unde există o statuie de bronz mascată de vegetaţie şi elemente de marmură.Statuia se rotea probabil pe un sistem de rulmenţi şi din subteran ieşeau atacatorii.
Ataşez cateva foto făcute din exterior şi unele un pic mai clandestin din interior unde am surprins ceva reparaţii. Mai menţionez că Castelul Huniade are o anomalie pentru care nimeni nu are o explicaţie logica: zidul de nord are peste 120 cm grosime , pe când celelalte au cam 60 cm .Posibil să mascheze un coridor de acces ?

Lucrurile care sau spus de către persoane posibil cunoscătoare în primele zilele de la revoluţie în Timişoara au fost că : oraşul are o reţea de tuneluri subterane modernizate prin care se poate face deplasarea chiar cu vehicule cu baterii electrice gen electrocariciurile din gări. Reţeaua are ca nod principal clădirea judeţenei de partid (actuala Prefectură) aflată fix pe direcţia tunelului medieval de nord est şi care este legată direct de casa lui Ceauşescu( aflată la 3 sute de metrii şi care după revolutie a primit nume de hotel şi se află într-o veşnică renovare) si de casa în care cu adevărat dormea Ceauşescu când venea în Timiş în vizită sau cel mai des la vânătoare, aflată lângă cea oficială( actualul Centru Cultural Francez)  Folosind vechiul tunel medieval până  la Castelul Huniade iar de aici tunelul de nord vest a fost utilizat doar un km , capătul acestui tunel fiind obiectul unui şantier ultrasecret şi special în perioada comunistă pentru că nimeni îainte nu a ştiut sau nu a descifrat ce înseamnă cu adevărat Parcul Botanic din Timişoara cum nici azi când poti intra liber în el, 99.99999 la sută din Timişoreni habar nu au pe ce calcă si ce este dedesupt.

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Iunie 2012, 22:07:07
Parcul Botanic

Este un parc inventat de comunişti , la suprafaţă pe un teren care fusese la început relativ neted au apărut munţi şi văi ,multă vegetaţie , arbori seculari, alei plante şi pomi rari care să legitimeze denumirea de parc botanic.Nimic deosebit la prima vedere un parc în care se întâlnesc aolescenţii , nu eşti mamă dacă nu-ţi duci bebelu în parcul botanic sau degeaba eşti mireasă dacă nu te-ai pozat la parcul botanic. Faptul că parcul este înconjurat de un gard din fier inalt, lung  de câţiva km precum o unitate militară are doar două porţi prevăzute cu gherete mai stilate dar fix ca acelea de la intrarea în unităţi militare porţi care se închideau de la şapte seara din perioada comunistă şi până hat către anii 2000 nu dă de bănuit la nimeni pentru că este un parc cu plante , arbuşti şi pomi rari , aclimatizaţi şi trebiue păziţi. Parcul este administrat de Horticola până la revoluţie şi de SC Horticola SA după revoluţie , dar şi la această societate o să revin un pic mai târziu.

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Iunie 2012, 22:09:41
Dacă însă mergi în parc după ce cineva îţi spune că sub cei doi mici munţi unul din granit verde dur şi celălalt dintrun granit alb dur ( dovadă că pietrele au fost aduse la intervale diferite în funcţie de cum au fost terminate construcţiile de dedesupt,din locuri diferite ) se află de fapt nişte bunkere cu rol de a adăposti nomenclatura comunistă locală şi un comandament militar în cazul unor conflicte armate şi că la acele comandamente se ajunge printr-un tunel subteran , parcă priveşti cu alţi ochi parcul şi atunci observi cei doi munţi uşor impozanţi printre dealurile artificiale care  pot rezista oricăror bombardamente convenţionale mai ales dacă sub ele se află la zece metrii de piatră un bunker de beton armat şi apoi în cazul unui atac aerian de regulă vor fi bombardate clădirile administrative şi cele ale garnizoanei nicidecum un parc ca toate parcurile din jurul centrului oraşului de ordinul a sute de hectare în care arborii maschează mai tot.

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Iunie 2012, 22:13:32
Dacă ai răbdare găseşti guri de aerisire fără nici o noimă , aiurea-n iarbă ca de altfel si guri de canal pe pantă de deal deşi blocurile sunt departe. Contururi de chese de beton care le giceşti forma după forma pământului şi multă piatră verde aruncată fără nici o noimă. Probabil după ce au făcut muntele, după ce au folosit piatră pntru a stiliza ziduri treaptă ,cascade  şi alei de lespezi, piatră în exces tot a rămas şi atunci cineva nu a mai dorit să ă încarce să o ducă de acolo şi pe sistemul ,,faceţi dracului ceva cu ia" a aruncat-o aiurea peste tot pe lângă pomi.  De altfel vă rog să priviţi un pic la foto.

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Iunie 2012, 22:16:23
Tot în vremea zilelor revoluţiei s-a vorbit că atunci când judeţeana de partid era înconjurată de revoluţionari , demnitarii şi generelii comunişti apăreau şi dispăreau(venind de la Bucureşti) de la convorbiri cu capii manifestanţilor fără săintre s-au să iasă din clădire . Le-au trebuit ceva timp până să-şi dea seama deoarece cei din faţa judeţenei credeau că vin de la aeroport de pe Bvd Take Ionescu şi intră prin parcul auto din Spatele Cladirii iar cei din spate credeau invers că vin dinspre aeroport pe lîngă miliţia municipiului şi intră prin faţă.
A fost repede vehiculată ideia că există un tunel subteran care leagă clădirea de aeroport. La început tindeam şi eu să-i dau crezare, chiar mă gândeam să am o discuţie pe MP cu userul zamotrak care a lucrat în UM de aviaţie militară de lângă aeroport , dacă nu are cunoştinţă de vreun hangar sau magazie mai specială care să fi mascat un capăt de tunel. Totuşi bănuind că tunelul medieval nu era cu mult mai lung decât esplanada şi suburbiile am privit mai cu atenţie zona limitrofă de la pădurea verde şi surpriză ce am găsit.
Undeva lângă cartierul UMT şi aproape integrată in Pădurea Verde se află sediu cunoştinţei noastre de mai de sus SC Horticola SA cu capital de stat cea care printre alte spaţii verzi se ocupă şi de parcul botanic. Ce mi s-a părut ciudat şi poate observa oricine care trece pe acolo este că unitatea este organizată tot ca o intrare de UM cu gheretă şi portar cu uniformă bordo iar pe gard stă mărturie a vechii ei importanţe o tablă aproape ruginită care te avertizează că fotografiatul este interzis!!??
Exact langă intrarea la Horticola se află o vilă impozantă dar lăsată în paragină care are niste chestii ciudate de beton pe terenul din faţă şi o gheretă veche degradată care în curtea unui om normal nu ar avea nici un rost langă poartă decât dacă în clădire doarme cineva important iar cel din gheretă trebuie să-l păzească. Vila are gard din plăci de beton cum aveau unităţile militare sau fabricile nicidecum personele private .Peste drum faţă in faţă se află o a doua vilă cu gard tip militar şi mai înalt cu semnul de foto interzis cu o poartă metalică masivă ,vopsită gri jandarm dar deşi ar vrea să aibă ceva arhitectură , are un aspect sinistru de temniţăde tranzit.

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Iunie 2012, 22:19:19
Dacă te dai jos din maşină cu aerul de agent imobiliar interesat de clădiri incepi să faci poze , te faci că aştepţi un trecător eşti imediat abordat de portarul de la horticola care are peste 55 de ani , culmea , blond cu ochi albaştrii  care te întrabă ce doreşti. Spui că ai dori să intrii în legătură cu proprietarii celor două vile şi te miri că asemenea vile în asemenea zonă cu pădure au trecut necumpărate peste bumul  imobiliar. Atunci portarul dă drumul aproape fără să răsufle la o bandă din care aflii că vilele au un singur proprietar care este plecat de mult în Germania din perioada comunistă , că este bogat, că mulţi l-au căutat dar nu e interesat să vîndă etc . Dacă mai laşi să treacă o săptămână , vii şi un alt coleg o să-ţi spună identic aceiaşi poveste.
Nu mai spun că dacă exista un proprietar ,lar fi găsit ţiganii şi la dracu cu crăci sau iar fi inventat ceva veri din fraţi moştenitori,dacă nu-l găseau şi acum ar fi stat în clădiri, ei şi caii lor frumoşi.Dar aici nu au putut pentru că aici se află capătul tunelului de nordest şi nu la aeroport , demnitarii comunişti plecau de la aeroport cu maşina, de pe Calea Lugojului , intrau apoi pe breteaua asfaltată de la pădurea verde şi ajungeau la vilele de la Horticola ,iar de acolo foloseau Tunelul.


Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Iunie 2012, 22:24:20

În loc de cireaşa de pe tort

Lumea nu stă în loc , vrem nu vrem dezvoltarea vine peste noi ,dar se ajunge şi la situaţii paradoxale când oamenii cu bani şi cu proiectele pregătite nu înţeleg de ce anumiţi oameni  le blochează începerea lucrărilor bănuindui pe aceştia din urmă că ar fi nişte funcţionari idioţi sau nişte şpagagii . Sar putea să fie doar nişte oameni care ştiu şi care incearcă să nu fie afectate anumite situri.

- Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Timişoara de marţi s-a aflat şi un proiect de hotărâre care prevedea construirea a cinci parcări subterane în oraş. Proiectul a obţinut 16 voturi ,,pentru" şi a fost respins potrivit secretarului Ioan Cojocari pentru că mai avea nevoie de două voturi în plus. Până una-alta, parcarea subterană din Piaţa 700 va fi gata în luna mai, a anunţat directorul ADP. Serviciul Juridic nu a avizat de legalitate proiectul. Reprezentanții primăriei au susținut că nu este posibilă aprobarea unui contract de asociere în participațiune între ADP și cele două firme pentru că nu există un contract de concesiune încheiat între Consiliul Local Timișoara și ADP cu privire la atribuirea amplasamentelor pentru executarea parcărilor. A fost aprobată concesionarea către ADP a unor suprafețe de teren pentru amenjarea de parcări subterane, printr-o hotărâre din 2011, dar oficialii municipalității susțin că până în prezent nu a avut loc încheierea contractului de concesiune.
Proiectul de hotărâre privind realizarea celor cinci parcări subterane a obținut 16 voturi ,,pentru" şi o abţinere, în timp ce doi aleşi nu au votat. Potrivit secretarului Ioan Cojocari, pentru aprobarea proiectului era nevoie de două treimi, adică 18 voturi, chiar dacă unii aleşi şi chiar directorul ADP Liviu Barbu au susţinut sus şi tare că proiectul, care făcea referire practic la continuarea negocierilor cu cele două firme, a fost aprobat cu cele 16 voturi favorabile.
,,Proiectul nu a trecut, pentru ca nu avea nici aviz juridic şi contine şi amplasamentele, deci nu este vorba numai de o asociere, este vorba de domeniul public, ceea ce înseamnă că este problemă de patrimoniu, deci erau necesare 18 voturi", a conchis secretarul Primăriei Timişoara



http://www.tion.ro/construirea-de-parcari-subterane-blocata-in-consiliul-local-timisoara/1097042 (http://www.tion.ro/construirea-de-parcari-subterane-blocata-in-consiliul-local-timisoara/1097042)

http://www.tion.ro/negocieri-pentru-cinci-parcari-subterane-la-timisoara/1064880 (http://www.tion.ro/negocieri-pentru-cinci-parcari-subterane-la-timisoara/1064880)

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Iunie 2012, 22:29:27
Ce se ascunde sub asfaltul Timişoarei: resturi de fortificaţii austriece şi ale oraşului medieval


Primăria a obţinut bani europeni pentru modernizarea zonei Cetate. Arheologii se aşteapă la descoperiri spectaculoase. Prin acest proiect se vor moderniza patru pieţe, inclusiv Piaţa Unirii, şi 10 străzi.
Dacă licitaţiile pentru desemnarea constructorului care va reamenaja centrul Timişoarei se vor desfăşura conform planului, şantierul va fi deschis în luna iunie a acestui an. Mai multe străzi şi pieţe vor fi sparte pentru a fi modernizate. Reprezentanţii Primăriei Timişoara au atras atenţia încă de la început că se lucrează pe un teren ,,minat", fiind vorba de o zonă încărcată de istorie.

Directorul Muzeului Banatului, Dan Ciobotariu, a explicat pentru ,,Adevărul" ce descoperiri pot fi făcute.
,,E vorba de cartierul Cetate, ceea ce înseamnă că în acest spaţiu va fi vorba de elemente ale fortificaţiilor austriece, despre resturile oraşului medieval din perioada regalităţii şi a ocupaţiei turceşti, care au o tramă stradală diferită şi care au mai fost investigate cu ocazia unor lucrări care au mai fost executate în cartier, dar niciodată nu au fost lucrări de o asemenea anvergură", a spus Ciobotariu.

Istorie păstrată la vedere?

Potrivit directorului de la Muzeul Banatului, echipele de arheologi sunt pregătite pentru o astfel de provocare, după ce s-au antrenat şi la siturile de pe autostradă. Ciobotariu spune că sunt aşteptate descoperiri spectaculoase.



http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/adevarul_timisoara-modernizare_timisoara-zona_cetate_din_timisoara-Piata_Unirii_din_timisoara-Primaria_Timisoara-Muzeul_Banatului-Dan_Ciobotariu-Directia_de_Cultura_Culte_si_Patrimoniu_Timis-Violeta_Zonte_0_633537120.html (http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/adevarul_timisoara-modernizare_timisoara-zona_cetate_din_timisoara-Piata_Unirii_din_timisoara-Primaria_Timisoara-Muzeul_Banatului-Dan_Ciobotariu-Directia_de_Cultura_Culte_si_Patrimoniu_Timis-Violeta_Zonte_0_633537120.html)


,,Farmecul arheologiei e că nu ştii niciodată ce urmează în următorii 10 centimetri şi aici chiar vor fi elemente spectaculoase.
.....", a mai spus Ciobotariu.

Sper că v-am făcut măcar să priviţi cu alţi ochi locurile de lângă voi.

                      Toate nu sunt decât ,, legende" ......... a mai spus Sleah.


PS- cu scuzele de rigoare, din cauza limitei de atachament foto , postarile repetate au fost inevitabile.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: tractorbeam din 09 Iunie 2012, 14:58:01
Citat din: SLEAH19 din  08 Iunie 2012, 21:56:16
Deci  poziţia şi semnificaţia militar-strategică a Cetăţii Timişoarei este binecunoscută, ....
     ... Peste alţi zece ani , undeva prin 1977 se executau nişte lucrări de schimbare a terasamentului liniei de tramvai de lânga Piaţa 700 ( parţial funcţională încă între zidurile construite de austrieci)  un Dorel al acelor vremuri din exces de zel a înfipt  buldozerul ceva metrii în lateral şi din nou s-a deschis un tunel din cărămidă. Ştiţi care era diferenţa între tunelurile descoperite cu zece ani înainte şi cel din 700? Acesta din urmă era bine iluminat elctric pe toată lungimea sa dintr-o zare-n altă zare, şi pentru acest eveniment am martori oculari cu nume şi prenume. Intervenţia şi acoperirea plus anchetele au venit imediat dar martori şi povestirea întâmplării nu au avut cum să fie împiedicate. ...De aici se poate deduce că securitatea şi comuniştii au dat un rol acestor tuneluri, dar până să dezvolt această latură vreau să revin un pic la perioada medievală .

Sistemul comunist draga SLEAH19 prin natura sa insasi a dat posibilitatea secretizarii oricaror informatii socotite de unii si altii ca fiind sensibile, nu uita ca ei comunistii la inceput kominternisti au activat in ilegalitate iar sistemul celulelor este preluat de la antemergatorii lor anarhistii - ambele avand asemanari in privinta mecanismelor teroriste de subminare a puterii de stat -regim parlamentar si regalitate la vremea respectiva - iar asta a avut repercusiuni in tot sistemul comunist de administrare, ducand la secretomania excesiva, daca ceva e secret atunci trebuie sa-l pazim sa ramana secret. Deci daca un to'aras hotara ca un carlig de rufe e secret atunci se infiinta imediat ocomisie casa-l protejeze,nu conta ca era doar un banal carlig.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 10 Iunie 2012, 19:34:02
Citat din: tractorbeam din  09 Iunie 2012, 14:58:01
Sistemul comunist draga SLEAH19 prin natura sa insasi a dat posibilitatea secretizarii oricaror informatii socotite de unii si altii ca fiind sensibile, nu uita ca ei comunistii la inceput kominternisti au activat in ilegalitate iar sistemul celulelor este preluat de la antemergatorii lor anarhistii - ambele avand asemanari in privinta mecanismelor teroriste de subminare a puterii de stat -regim parlamentar si regalitate la vremea respectiva - iar asta a avut repercusiuni in tot sistemul comunist de administrare, ducand la secretomania excesiva, daca ceva e secret atunci trebuie sa-l pazim sa ramana secret. Deci daca un to'aras hotara ca un carlig de rufe e secret atunci se infiinta imediat ocomisie casa-l protejeze,nu conta ca era doar un banal carlig.

  OK , tractorbeam, au fost chestii secrete, ocultate în stil kaghebisto/securist. Mă întreb care ar fi normalitatea? În condiţiile în care România este sub scut antirachetă face parte din cea mai cu ,,ouă" alianţă iar munca informativă se face cu sateliţi , pe net şi cu tehnică de mare performanţă, părerea mea că problema trebuie abordată un pic altfel. Am descris starea jalnică de conservare în care se află cele două vile de la pădurea verde, cum mascat printr-un şantier şi purtând nume de hotel ,  casa dictatorului stă de peste 10 ani în renovare, mai este o casă vis a vis de Maternitatea Bega care a aparţinut securităţii fiind folosită la deghizări şi machiaje artistice care este în aceiaşi stare şi probabil multe alte obiective şi case conspirative din patrimoniul serviciilor . Ori serviciile nu au bani să le întreţină ori nemaifiind de importanţă actuală, sunt deliberat neglijate ,ca de altfel probabil şi tunelurile  subterane.
  Cred că o abordare normală ar fi transformarea lor în obiective turistice , să poată fi vizitate, aşa cum poate fi vizitată în Franţa , celebra Linia Maginot. Aşa s-ar obţine o minimă finanţare pentru întreţinerea lor.
Şi pentru că tot veni vorba , mai jos , buncăre şi cazemate în jurul TM.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 04:51:15
 
Citat din: SLEAH19 din  04 Decembrie 2012, 01:34:48
....... unele lucruri spuse direct nu sunt înţelese , ca şi cum nu ai vedea un elefant de la doi metri, dar eu pot să spun ce văd .

Îngrijorător este (şi vorbesc aici de Timişoara) dezvoltarea pe orizontală a tot felul de cluburi care se năşesc între ele şi care acaparează şi înregimentează  rapid toată seva socială de calitate, profesorii tineri , oamenii de afaceri cu oarecare succes etc, primesc invitaţii , participă ............................
Nu exişti ,social vorbind dacă nu eşti cu ei.
Controlul devine atât de vorace ajungând să influenţeze  comisiile locale de cultură. Un monument sau o statuie se amplasează numai cu acordul lor în locurile alese de ei si cu proiecte aprobate de ei.

PS-Bătălia dintre simboluri o să o expun în scurt timp sper în următorul serial ,,  Misterele de lîngă noi ,,

A venit vremea.

Monumente si picturi cu inteles necunoscut

Vi se întâmplă vreodată să vă pocnească din senin o idee simplă emisă lejer de cineva dar care sparge una din vitrinele concentrice prin care privim lumea şi lucrurile par a se vedea un pic altfel după ? Ce scriu mai jos reprezintă doar părerea mea, pe multe ...alocuri lipsită de argumente dar plină de ipoteze.

Noosfera, învelişul de viaţă al planetei, este variabilă la fel ca şi stratul de ozon mai ,,groasă,, unde aglomerările sunt mai mari şi mai subţire la poli. Noosfera generează celebrele ,, câmpuri morfice,, probabil specifice fiecărei specii, unde vietăţile şi omul  depozitează/înregistrează  conştient sau inconştient  informaţiile, noutăţile, trăirile, cuceririle, curajul, frica etc.

Teoria câmpurilor morfogenetice este una extrem de interesantă şi explică multe fenomene uimitoare din lumea vie.
Mă folosesc de ea pentru că este una din posibilităţile prin care se pot întâpla/explica anumite fenomene.
Se pomeneşte adesea în varii ocazii despre : Spiritul localităţii noastre!
Deşi pentru mulţi este o noţiune abstractă acest subconştient colectiv se pare că există .
Spiritul localităţii este specific unei aşezări umane indiferent că este metropolă sau cătun.
În zona rurală tipologia comportamentului uman diferă de la un sat la altul chiar dacă sunt aflate la mică distanţă între ele , un individ ajuns dintr-un sat unde calitatea principală este lenea/beţivăneala în satul de peste deal unde ,,tradiţia,, subconştientului reclamă ca oamenii să fie gospodari harnici şi cinstiţi de când se ştiu în mare procent, veneticii, se updatează datorită informaţiei accesate de subconştient din câmpurile morfogenetice specifice acelei comunităţi, sau invers pot influenţa/tulbura în sens negativ aceste câmpuri. Dacă, câmpurile morfogenetice generează comportamente specifice unei regiuni, unei ţări sau unei rase (ex comportamentul germanici vs. latini) putem să explicăm cumva de ce românii care nu se omorau cu munca prin ţară ajung în Germania, Anglia , Silicon Valley etc, unii dintre cei mai apreciaţi şi căutaţi muncitori şi invers cum nişte străini formaţi în occident împrumută după puţin timp de şedere în Romania obiceiurile noastre : minciuna, corupţia, escrocheria şamd.
Deci dacă tradiţia unei şcoli este să dea olimpici de regulă cei care ajung acolo simt inconştient tradiţia şi o duc mai departe sau putem explica cum generaţiile de copii care se nasc acum, au deja abilităţi în a utiliza cu uşurinţă maşinării/gadgeturi pa care generaţiile mai vechi se chinuie să le folosească.
   Există cred şi posibilitatea ca un câmp morfogenetic să fie atacat, perturbat şi modificat. Auzim de multe ori atunci când se produce o crimă/jaf /viol/răpire etc.EX: Într-o localitate liniştită în care de zeci de ani nu s-a întâmplat ceva rău, cineva produce un viol. Se constată că aceasta este un declic, urmat de regulă în următoarele luni/ani  de câteva replici de acelaşi gen, dovadă că în subconştientul populaţiei violul era un eveniment de neîntâmplat dar totuşi prezent în stare latentă iar la declic anumiţi indivizi au conştientizat că ,, totuşi se poate,, şi frica,insecuritatea, gândurile că aşa ceva totuşi se poate întâmpla  să alimenteze subconştientul colectiv al comunităţii cu aceste unde negative iar unele laturi reprimate până atunci ale comportamentului indivizilor să refuleze generând evenimente.
Posibil ca aceste câmpuri morfogenetice să fie locul de manevră a mai multor lupte decît ne imaginăm la prima vedere. Noi oamenii după ce am căpătat darul comunicării articulate, sigur am pierdut alte daruri sau abilităţi. Ştim noi oare ce depozităm inconştient în mentalul colectiv? De ce eschimoşii care nu au părăsit de generaţii gheţurile au coşmaruri cu şerpi sau păianjeni?
Poate acolo se duc şi amintirile noastre deşi noi credem că rămân în neuronii noştrii şi când accesăm memoria poate accesăm cu un cod individual de fapt o cutie de valori personală situată în câmpul morfic.
Rezultă cumva că nici gândurile nu mai sunt ale noastre, noi ştim că zboară dar parese că cineva le captează, le depozitează şi cândva le va folosi  ....hmmm, Isus spune că va fi pedepsit şi gândul ,, ...ai poftit la o femeie în inima ta ? Deaja ai comis adulter,, .
Oare de ce este periculos gândul? Probabil pentru că va veni vremea când gândurile se vor materializa instantaneu si pot perturba universul: Enoch spune la un moment dat ca : dacă Stăpânul Timpului ar înceta să se mai gândească la Univers , acesta ar dispărea ca şi cum nu ar fi fost vreodată. Apocalipsa spune că în final, cerul (universul vizibil) se va strânge ca o carte de piele (pergament),  făcută sul.
Universul, noi, suntem oare materializarea unui gând?      UAU..!!


Aş vrea să discut acum despre ceia ce se numeşte Spiritul Timişoarei, pentru că aici se vorbeşte de el ca despre ceva viu.
Acest spirit, a fost alimentat in istorie de-a valma de mulţime de naţiuni care au fost nevoite să se tolereze , să se ajute, să se mixeze, să-şi  împrumute obiceiuri care au generat un câmp morfic cosmopolit des remarcat de persoane venite din alte locuri/medii. Nu sunt multe locuri unde ungurii să spună : cei mai buni dintre prietenii mei sunt români sau invers, unde într-o mică întreprindere sârbul să pună pe masă la comun cu românul, ungurul , (uneori bulgarul),  mâncarea , să mânânce, să-şi deguste unul altuia răchia  şi împreună să regrete plecarea nemţilor din Banat. Cei pe care viaţa îi aduce aici cu munca sau la studii remarcă în marea majoritate , senzaţia de pace/confort psihic iar un mic procent parcă sunt respinşi de spirit, nu se pot adapta şi recunosc că nu s-au simţit nici o dată în largul lor în oraş.

Cred că unul din cele mai extraordinare momente din istoria oraşului a fost cel de la revoluţia din 1989 când deşi în capitală conducerea comunistă făcea planuri, ce culturi agricole se vor  cultiva după ce vor ara teritoriul unde a fost Timişoara, aici 150 000  de oameni s-au întors cu faţa către Catedrală şi în genunchi au rostit într-un glas ,,Tatăl nostu,,
O cantitate uriaşă de energie , nu ştiu de ce natură dar sigur pozitivă a inundat atunci câmpul morfogenetic al oraşului şi a fost extraordinar de prezent şi de puternic multe luni după evenimente. Sunt persoane care au venit ceva vreme după evenimente care povestesc că au fost cuprinse de o vibraţie nemaiîntâlnită , cineva mi-a povestit că totul era cuprins de o sacralitate nedefinită dar puternică , a stat pironit minute în şir privind la treptele Catedralei unde au murit împuşcaţi tineri manifestanţi şi i sau părut , treptele , doar ele însele , cel mai impresionant monument pe care l-a văzut vreodată.


Există însă posibilitatea, ca unii iniţiaţi  , să influenţeze  acest câmp morfogenetic sau cel puţin să se încerce prin diferite metode ca el să fie manipulat iar pe teritoriul acestui câmp să se dea adevărate lupte, care nouă încuiaţilor de rînd , ne scapă.

Cu domnul B.,  mă întâlnesc datorită naturii muncii mele o dată pe lună, dar în acea zi trebuie să-mi fac loc în program o oră, două, doar pentru discuţiile care nu au legătură cu întâlnirea noastră. Face parte din categoria oamenilor în preajma căreia ai vrea să taci şi să asculţi. Într-una dintre discuţii a spus la un moment dat : Dragule, în oraşul nostru nici măcar un monument nu este pus la voia întâmplării, locul amplasării, modul cum arată şi semnificaţia lui spune  totul despre scopul şi rolul lui în lupta şi atenuarea influenţei celorlalţi, dacă te uiţi atent observi lupta. Atunci nu am realizat pe deplin ce vrea să spună, asta şi datorită cantităţii de discuţii neconvenţionale pe care le purtăm dar după ceva vreme, târziu în noapte, la un post local de Tv. , un domn respectabil vorbea foarte natural despre ,, comisia de esoterică,, neoficială a oraşului care a stabilit locurile unde se vor amplasa fântânile arteziene rotunde necesare pentru purificarea energetică a oraşului şi în apărarea de influenţe care ar perturba energia oraşului, susţinea necesitatea amplasării unei fântâni arteziene rotunde şi  imediat la ieşirea din aeroportul internaţional Timişoara afla la 10 km de oraş : - Domnilor , prin aeroport sosesc acum un milion de călători pe an, mai mult decât dublul populaţiei oraşului , oameni care vin cu trăirile lor, cu necazurile,ideile şi gândurile lor, nu ne putem permite să intre aşa în oraş..!!!

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 04:54:15

După ce am observat că în scurt timp au apărut în tot oraşul, fântâni arteziene rotunde sau hexagonale, în interiorul mallu-lui , şi în locuri de-a droanga direct în intersecţie unde a fost spart asfaltul şi instalată fântâna, am început să belesc ochii mai atent la chestia cu monumentele.


Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 04:56:47
 Prima impresie a fost că sunt cantitativ infinit mai multe basoreliefuri, monumente, obeliscuri cu ceas în vârf, picturi murale decât  realizam eu trecând normal pe lîngă ele. Unele vin din evul mediu, basoreliefuri greu de explicat, după părerea mea unele de sorginte masonică care probabil după adormirea din perioada comunistă a devenit foarte activă pe aici.
Există un fel de alternanţă a monumentelor care sugerează un fel de luptă, în apropierea unui monument pozitiv sau între două pozitive, cineva, amplaseză unul sau mai multe cu înţeles necunoscut .  Catedrala este ea însăşi un monument  care a fost marcată cu un contramonument  amplasat prin însăşi prezenţa lui Mussolini la  TM : statuia  Lupoaicei cu puii , care oficial voia să marcheze latinitatea acestor meleaguri, neoficial , fiara cu ..jde coroane a vaticanului îşi marca  teritoriul , fiind însă în debutul fascismului timişorenii i-au strigat însă ducelui în dulcele grai bănăţan, celebra frază :
,,Duce, Duce, ia-ţi căţaua şî ţ-o fuce,, ( rog a nu se cenzura, pentru că lozinca este consemnată în întregime de lucrările istorice) 
Tot în faţa Catedralei un monument de inox care se vrea al martirilor reprezintă de fapt un diavol care doboară crucea.


Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 04:58:34
De un stil aparte este lotul de monumente dedicat revoluţiei. În mod normal te aştepţi ca monumentele acestea să aibă valoare artistică asociată evenimentului pentru care sunt amplasate. Monumentele amplasate în locuri diferite trebuie să arate diferit dar cu temă cumva comună: eroii revoluţiei. Ei bine în Timişoara o entitate nedefinită a influenţat lotul de monumente al revoluţiei, cele de bronz arată toate la fel , adică nişte anunnaki chinuiţi sau cruci întoarse cu capul în jos , amplasaţe în locurile unde au fost evenimente , iar de ex în Calea Girocului ( Actualmente Calea Martirilor) acolo unde oamenii au murit oprind tancurile de la regimentele din Giroc cu mâinile goale practic, în loc de un monument  edificator , a fost amplasat un parc plin de astfel de monumente cu înţeles nedesluşit.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:00:22
Un loc aparte în arhitectura oraşului îl ocupă zona Traian, piaţa Romanilor  construit undeva pe la sf.  anilor 1800 . Avem aici astăzi clădiri care aparţin printr-o formă de proprietate sau alta cercurilor masonice. Toate clădirile au simbolistică ciudată care provine din secolul trecut sau de după revoluţie/trezire. Broaşte , fresca care preamăreşte dolarul/lira . Palatul Ştefania de exemplu construit acum 120 de ani are cinci statui mai mult decât ciudate care reprezintă cinci statui , trei gorile bipede şi trei urşi care ţin fiecare câte o tablă în mâini precum tablele legii iar mai jos sunt însoţite de nişte feţe de faraoni aurite la propriu. În zonă se află şi una dintre moscheiele evreieşti adevărată operă de artă.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:11:16
 Un basorelief interesant in care părul inei zeităţi se transformă în reptile către vârf iar deasupra ei se află un monument cu botul unei corăbii. Ciudat dacă te gîndeşti la ce distanţă se află marea. În general basoreliefurile clădirilor conţin lei, diavoli, dragoni chestii care nu cadrează nicicum cu tradiţia românească. Tot în zonă se află parcul poporului, un parc atât de îngrijit şi de tuns încât iar face invidioşi şi pe englezi. Parcul are două portaluri de intare cu arcade străjuite de patru acvile imense. În interiorul parcului se află o statuie mai mult decât interesantă a Reginei Maria.
(Regina Maria era fiica Marelui Maestru al Angliei, a fost membră în Liga masonică de Rit Scoţian )
Statuia Reginei Maria se află pe doi piloni de marmură neagră pe sub care trece o alee care duce la un ansamblu de clădiri alfate in interiorul parcului. Acele clădiri nu sunt străine de masonerie. Parcul este marcat de o fântână arteziană rotundă în mijlocul lui iar la o sută de metrii distanţă în capătul zonei se mai află una în plină stradă, dovadă că locul trebuie mai intens purificat. Interesant că între arteziana rotundă azurie şi clădirile masonice se află o baltă artificială la poalele unei pante de munte din piatră neagră cu apă neagră şi vegetaţie ,,macabră,,. Ca dovadă că simbolurile poartă lupte pe terenuri care ne scapă
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:17:35

O cruce albă marchează lucul undea fost altarul unei biserici din secolele trecute. La 25 de metri cineva a amplasat un stonehenge din marmură roz băniuesc destul de scumpă.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:20:25
Săpând un pic să văd cine aprobă amplasarea acestor monumente am aflat că este o comisie a primăriei dar formată din persoane abilitate, oameni de artă şi cultură, bla, bla. Ce aveau ca numitor comun aceste dezveliri de monumente ? În toate era implicat/prezent printre alţii şi Clubul Rotary. 
Nu am nici o  dovadă ca acest club aparţine vreunui rit masonic de aceia nu spun că sunt masoni dar structura lui organizatorică transnaţională cu 32 000 de cluburi în peste 200 de ţări este cel puţin interesantă. Spicuiesc ce spun ei despre ei:

Rotary este o organizatie de lideri de afaceri si profesiuni, uniti la nivel mondial, care furnizeaza servicii umanitare, ce aplica standarde etice inalte in toate vocatiile si ajuta la construirea bunavointei si pacii mondiale.
Despre lucrurile pe care le gandim, spunem sau facem, putem afirma ca:
1. Este acesta Adevarul ?
2. Este Drept pentru toti cei implicati ?
3. Va duce la sporirea bunavointei si la o mai buna prietenie ?
4. Va fi benefic pentru toti cei implicati ?

Motto:
A servi mai presus de tine insuti
Profita mai mult cel care serveste mai mult

Misiunea Rotary International este de a asista si ghida Rotarienii si Cluburile Rotary in atingerea Obiectivelor Rotary, de a asigura relevanta continua a Rotary, si de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, de a creste activitatile de servicii ale individului si a grupurilor, cele care cresc calitatea vietii si deminitatea umana, prin incurajarea inaltelor standarde etice, si crearea unei mai bune intelegeri intre oameni, cu scopul de a cauta pacea mondiala.

Şi salvarea balenei albastre împreună cu bufniţa de gheaţă de la polul nord aş mai adăuga eu.

Acest club si încă cîteva (ex Lions Club) sunt foarte active în tot ce se intreprinde în oraş în domeniul afacerilor dar şi cultural, totul se face doar prin ei, în orice acţiune unde apare sigla primăriei automat apare şi sigla rotarienilor , dovadă că structurile locale sunt foarte pătrunse, iar mai nou o serie de membrii au fost lansaţi de club către capitală unde au ajuns nu într-un clan oarecare bucureştean ( cum ar fi duduianu, gemenii,cămatarii, sportivii, luptătorii, Sile Pietroi etc ..) , ci direct în vestitul Clan al Parlamentarilor. Vă spui, băieţii ăştia spilcuiţi sunt un nou val şi au treaba lor transnaţională, care nu ştiu în câte puncte coincide şi cu interesul nostru , ca ţară vorbind. Căutînd pe net ceva date despre ei văd pe una din poze cu rotarieni în acţiune, un tip pe care îl cunosc personal şi cu care sunt în relaţii joviale ca să spun aşa. Lucrează în domeniul bancar, cu post important, arată şi se îmbracă exact ca în reclame, chiar am participat împreună la ceva chefuri de firme şi mereu sunt atent la ce dă pe goarnă când se destinde un pic. Tipii de genul ăsta participă la training-uri peste hotare care costă bani grei şi abia pe la al treilea pahar de vin poţi scoate de la ei o jumătate de frază, care nu se predă în mod normal la nici un curs
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:23:20
Undeva pe la începutul lunii decembrie a anului trecut, după o zi grea în care am înfruntat nămeţii cu maşina prin tot judeţul, mă întorc sera către casă terminat de oboseală cu gândul la un ceai fierbinte şi când ajung în holul clădirii unde locuiesc o damă pe care n-o pot refuza din motive pe care nu vi le spui, mă întâmpină grăbită şi mă roagă intempestiv să mă duc cu puştiulică al ei la un simultan de şah care avea loc în cealaltă parte a oraşului şi care începea peste o oră, iar ei nu-i încape în program. Plec, ca un gentelman ce sunt, cu ceaiul în gând. Puştiul, isteţ , abia prin clasa a doua cred, a făcut din proprie iniţiativă o pasiune pentru şah iar maestrul lui l-a propus pentru simultanul unde participau fix o sută de copii, majoritatea mai mari ca vârstă. Străzi înzăpezite, locuri de parcare asemenea, ajung fix când concursul începea , cer repede instrucţiuni, merg la masa de joc, îl înscriu, îl instalez apoi mă îndrept către un cuier să-mi pun haina, moment în care reperez în zona părinţilor un aparat de cafea, mă îndrept către el gândindu-mă  că are marea calitate că orice iese din el, e fierbinte. Chiar în timp ce îmi aşteptam băutura selectată aud un speech la microfon dar devi interesat doar dupăce aud o frază de genul:
....şahul este un sport al minţii, iar noi am organizat acest concurs tocmai pentru a identifica din vreme minţile sclipitoare din rândul vostru ....
Zău mă , şi cine mă rog sunte-ţi voi !Spun eu cu voce tare şi când mă întorc , mă lămuresc. Deasupra unui grup de domni sobrii, trona sigla rotarienilor. Brusc iau aer de ziarist şi mă apuc de făcut poze . Pun şi aici unele cu menţiunea : O vedeţi pe doamna în cărămiziu? Acea doamnă a fost propulsată câteva zile mai târziu ministru în guvernul actual pe post de elenaudrea
Adevăr zic vouă că încet, încet, pe nesimţite, indiferent prin ce formaţiune politică pe post de vehicul, rotarienii vor fi tot mai prezenţi în sferele puterii, ei vor schimba actuala clasă politică de toată praştia pe care o avem acum. De pregătit se pregătesc la toate nivelurile prin toate mijloacele şi după cum aţi văzut în toate ţările. Urmează să ne lămurim dacă o vor face şi în beneficiul bizonului de rînd.

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:27:47
Iulius Mall din Timişoara este în adevăratul înţeles al cuvântului un mall modern, catalogat aşa de mulţi străini care l-au vizitat. Construit în două trepte, mai întâi de firme româneşti este dublat după ceva ani ca şi suprafaţă construită  cu ajutorul câtorva sute de muncitori chinezi. (Remarcam atunci cât de disciplinaţi erau chinezii, aveau cazarea într-un fost cămin de nefamilişti şi se deplasau numai în grup, lucrau şi duminica, purtau numai haine de lucru, nu i-am văzut nici  odată la restaurant , terasă sau măcar la butic să cumpere ţigări sau suc , ştiu că proveneau dintr-o zonă a Chinei în care salariul era echivalentul a 60 de dolari sua iar aici erau plătiţi cu aprox. 600 de euro, colosal să câştigi de vreo 13 ori salariul din ţara ta, nu?)

Luînd în considerare la modul serios principiul : No parking, No business, proprietarii locaţiei, ţinând cont şi de faptul că românul e şi ocoş şi comod, au dotat mall-ul cu nişte parcări terane imense iar în partea de nord cu două foarte mari parcări subterane : parcarea portocalie la etajul -1 şi parcarea albastră la etajul -2.

Pe topicul ,, Analiza simbolisticii NWO a unor picturi murale ,,  Denver Internaţional Aeroport  îl agasam acum aproape doi ani cu ignoranţa mea pe stimatul coleg mr , el făcând atunci o interesantă analiză a simbolistcii conform topicului iar eu îi solicitam lui şi celorlalţi colegi răspnsuri brute si concise. În clinciul regretabil pe care l-am creat atunci am emis şi fraza cu ,, pereţii gării din Galaţi,,

Citat din: SLEAH19 din  24 Iunie 2011, 10:51:38

  Cui sunt adresate aceste fresce ?    Cine , cui şi ce doreşte sã transmitã?
   Unui  încuiat/neavizat , ca mine de exemplu care ar trece repede printr-un aeroport sau o bancã , asemenea lucrãri , fresce (sper cã ãsta e pluralul) sau  statui i se vor pãrea dacã nu nişte ciudãţenii , nişte chiciuri de 2 bani . Care ar fi ţinta/scopul expunerii lor. Bãnuiesc cã nu vor sã-şi transmitã ceva între ei , asta pot sã o facã în cadrul întrunirilor lor oculte.

...
         Dacã ,, zugrãvelile '' de la Denver ar fi fost fãcute pe pereţii gãrii din Galaţi, prima întrebare care ţi-ai fi pus-o , înainte de a le analiza semnificaţia , era ,, De ce dracu' au pus ãştia simbolurile tocmai aici? '' , şi nimeni nu te-ar fi taxat de superficialitate.

                                                                             Cu stimã!


Citat din: mr din  24 Iunie 2011, 23:07:28
..............
...iti mai spun doar ca nu ai inteles mare lucru din ce am incercat sa-ti  explic....intr-un fel este justificata prezenta acelor ample mesaje vizuale in orase ale singurei tari  "construite", in timp ce gara Galatiului, desi este noua, nu va avea niciodata astfel de fresce, din varii motive ce se vad  din cosmos; intrebarea ta este astfel lipsita de sens sau este ca "nuca-n perete" in acest context.
...............

Rufon, dragă mr dacă îmi permiţi să spun aşa este un loc unde sinele se slefuieşte indiferent dacă ai ajuns aici iniţiat sau tămâie. Îţi faci prieteni în măsura în care îi înţelegi.

Picturi murale nu au apărut pe pereţii gării din Galaţi dar am avut surpriza să dau de ele întâmplător la câteva sute de metri de casa mea.
Nu folosesc în mod normal Parcarea Albastră de la Iulius Mall aflată la subteranul -2 dar într-o zi am fost nevoit să cobor din cea portocalie în cea albastră, pentru că nu am găsit loc. Accesul din parcarile subterane către mall se face prin mai multe locuri, prin nişte holuri şi coridoare care te duc la scări rulante pe care le schimbi la fiecare etaj parcurgând alte coridoare. Când am intrat în acea zi am folosit scările rulante dinspre est ca să zic aşa iar după ce am terminat ce aveam de făcut, am hotărât să nu mai traversez o dată mall-ul şi am coborât pe scările rulante din partea de vest a parcării deşii aveam de mers prin parcare destulă distanţă până la maşină. De la capătul scării rulante până la uşa culisantă prin care intrii efectiv în parcare treci printr-o sală de câteva zeci de metrii. Ei bine când am ajuns în acea sală, cuprins de gândurile cotidiene ale slijbei nu am remarcat că ea este o veritabilă galerie de artă , apoi fără să analizez ce văd am gândit că sunt desene făcute de copii şi abia când inainte de ieşire o pictură care nu cadra nicicum cu normalul aproape că ma zgâlţîit . În sala mică ca să spun aşa toate cele patru planuri cu picturi murale sunt mai mult decît interesante.
Imediat cum intri din parcare , după uşi în stânga şi în dreapta se află două picturi/semnături, dimensiune 2.5m/2,5m , cea din dreapta reprezintă o piramidă care încadrează ochiul masonic iar în cea din stânga descrie autorii picturilor petronate de primărie, apoi o seamă de participanţi şi sponsori şi cu voia dumneavoastră ultimii pe listă cu un scris vag şi copilăresc ...,, Rotary,,.

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:29:20
Pictura a doua de pe partea stângă merită cred eu analizată la modul serios de aceea am pozato şi la detaliu. Eu o să o denumesc Pictura cu reptile.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:31:23
 Imediat în faţă se află din nou o pictură greu de explicat, cu .. patru cai frumoşi nu verzi pe pereţi cum spune cântecul ci ... aţi ghicit , albaştrii , ca la Denver, ca la Montauk, ca la apocalipsă etc.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:33:31
Sunt nevoit din cauza limitei de atachament să postez consecutiv si imi cer scuze!
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:35:07
 Repetat pt detalii foto.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:36:30
Dau fuga înapoi în sala mare şi constat că hectarele de picturi deacolo nu au nimic copilăresc ci doar sub formă copilărească toate transmit ceva. Poftiţi de priviţi:
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:44:12
Pt detalii foto.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:46:44
detalii foto
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:48:10

Uşor surprins de descoperire în zilele imediat următoare am hotărît să vizitez oraşul cu ochii deschişi şi spre surprinderea mea am constatat că este plin de picturi murale executate cu acordul primăriei de aceiaşi echipă care s-a semnat peste tot.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:53:52
Sunt zeci dragi colegi, nu ştiu dacă se încadrează la artă staradală poate că da, dar toate au o latură simbolistică , părerea mea.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:55:05
Ţăranul nostru vesel  de 30 de metri care ascultă naiul la căşti , visează la cai, este îmbrăcat în costum naţional dar în loc de iţari are o radiografie la oase ,picior tăiat iar la picioare un clovn vrea să spună ceva:
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Februarie 2013, 05:59:26
Ce părere aveţi de faţa copilului reptilian de la Piaţa 700?
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: zana@M din 02 Februarie 2013, 14:28:36
Citat din: SLEAH19 din  02 Februarie 2013, 05:59:26
Ce părere aveţi de faţa copilului reptilian de la Piaţa 700?


In ochii lui vezi intreg Universul cenusiu al copilariei .
Nu stiam de existenta acestui Club Rotary si ,cautand pe Google am constatat ca se gaseste si in alte orase ale Romaniei ,Constanta ,Bacau ,Craiova .Cutremurator ce se ascunde sub masca asa -zis-ului ajutor umanitar .Pozele tale arata exact acea fata!

http://www.rotaryclub-constanta.ro/ (http://www.rotaryclub-constanta.ro/)
http://www.rotarycraiova.ro/ (http://www.rotarycraiova.ro/)
http://www.rotarybc.ro/ (http://www.rotarybc.ro/)
http://hristofor.wordpress.com/2008/07/15/ce-nu-stiati-despre-rotary-club/ (http://hristofor.wordpress.com/2008/07/15/ce-nu-stiati-despre-rotary-club/)
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: fiulploii din 02 Februarie 2013, 14:49:13
Citat din: zana@M din  02 Februarie 2013, 14:28:36

Nu stiam de existenta acestui Club Rotary si ,cautand pe Google am constatat ca se gaseste si in alte orase ale Romaniei ,Constanta ,Bacau ,Craiova .Cutremurator ce se ascunde sub masca asa -zis-ului ajutor umanitar
Stai linistita, colega ! Totul a inceput in '89 inca cu ajutoarele  care asteptau in Ungaria la granita cu Romania venite unele -zic unii- prin reteaua LCI (http://en.wikipedia.org/wiki/Lions_Clubs_International)
Astia au fost avangarda. Apoi au venit rotarienii . Cum spuneam mai demult, cei multi sunt trup si suflet pentru comunitatile din care fac parte insa... mai este si cealalta parte a monedei . Sa nu uitam insa ca moneda are si cant sau dunga.  :lol:
  Parerea mea..
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: acme din 02 Februarie 2013, 15:13:37
Citat din: fiulploii din  02 Februarie 2013, 14:49:13
Stai linistita, colega ! Totul a inceput in '89 inca cu ajutoarele  care asteptau in Ungaria la granita cu Romania venite unele -zic unii- prin reteaua LCI (http://en.wikipedia.org/wiki/Lions_Clubs_International)
Astia au fost avangarda. Apoi au venit rotarienii . Cum spuneam mai demult, cei multi sunt trup si suflet pentru comunitatile din care fac parte insa... mai este si cealalta parte a monedei . Sa nu uitam insa ca moneda are si cant sau dunga.  :lol:
  Parerea mea..
Clubul Rotary e "next level" dupa Clubul Lions. Dupa el vine clubul "fratiilor".
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: uforever din 02 Februarie 2013, 15:15:12
CitatCe părere aveţi de faţa copilului reptilian de la Piaţa 700?

In ochii copilului am observat un craniu, simbolizand moartea, probabil constiinta mortii(moarte, constiinta, renastere). Interesanta "textura solzoasa" a fetei, te cam trimite cu gandul la reptile. Undeva la inceput, intr-una din picturi, am observat un individ ce avea 2 becuri in loc de lentile de ochelari, ma dus cu gandul la dependenta umana de tehnologie. Mai apare si o arca/biserica zburatoare, aham, hai ca-i buna...

Multumesc SLEAH19, foarte interesant.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: andrei din 02 Februarie 2013, 15:22:25
   Mai mult decat ciudat prietene SLEAH 19.Numai ca ,,exista o explicatie" :-D..Dupa ce am luat cunostinta de postarile tale,brusc am avut o revelatie. Adica mi-am adus aminte ca imediat dupa Revolutie, in orasul meu, ca de altfel sunt convins ca in mai toate orasele din tara, au inceput sa vina acele convoaie cu ajutoare.Ghici cine au fost primii care au ajuns aici? :-D Cavalerii de Malta... evident. Ghici ce cautau prima data? Primaria... evident.Ce sa intamplat mai apoi?Relatii intre intre parti ,infratiri, vizite reciproce...initieri etc...tot tacamul..stiti voi.Urmarea...pai ce ai postat tu mai sus :-D :-D :-D
   Bineinteles ca multi dintre balalaii nostrii habar nu au la ce sunt folositi de fapt.O sa postez si eu ceva de genul celor postate de tine.Culmea ca ii cunosc si pe cei care au executat lucrarea si bag mana in foc ca habar nu au ce simbolizeaza de fapt :lol:
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Xanadron din 02 Februarie 2013, 15:25:34
Laudabila vasta munca documentaristica a colegului SLEAH19 (da-i clar ca ti-a si placut, pariez :wink:), care ne convinge odata in plus ca un anume gen de "invazie tacuta" la nivel simbolistico-morfogenetic e in plina desfasurare inclusiv in TM, inainte de alte operatiuni mai cu... scintei :star: (gen Blue-Beam).
Care-s convins ca se apropie si ele.

"Leii" si rotarienii nu-s neaparat doar pionii masoneriei de toate culorile (desi sint mai multi decit membrii lojilor), tentaculele astea lucrind intrepatrunse. Grav mi se pare ca fluxurile monetare au ajuns sa curga mai ales prin canalele lor, indiferent de nuantzele orientarii - uneori mai "umane" si implicit cu tuse pozitiviste - ale unora dintre loji, indeosebi de pe linia traditiei vechi, antice si de demult. :-D

Multe ar fi de comentat, dar revin mai tirziu (copilul "reptilian" - nu-i insa, zic eu - din Piata 700 are de ex. chiar HARCA mortii in ambii irisi.)
Nimic nu deosebeste oricum, in esentza, picturile astea murale (graffiti) de alea din aeroportul Denver etc.
Ce sa mai zic de noua, agramata (si nasoasa :lol:) d-na ministru, care umple in ultima vreme ecranele TV? Cu ce le umple, nu mai zic, c-ar trebui cenzurat. :-P

Concluzie proprie (partiala deocamdata): lumea imaginata nu doar pe pereti de SLEAHta asta :-D (doar un joc de cuvinte fara adresa personala, draga coleg timisan) nu ma inspira deloc - si nici pe voi, sint convins.
P.S. Probabil ca si Micii Gri :moon: (NOI astia din viitor - ipo/teza reluata si de fiulploii recent) se regasesc printre finantatorii simbolisticii, murale sau nu.
La un capat invizibil al lantului trofic, clar.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: andrei din 02 Februarie 2013, 15:30:56
   P.S. Fiulploii sa stii ca nu observasem postarea ta cu ajutoarele din '89.Dar ai dreptate bineinteles
   Asadar ,,gand la gand cu bucurie" ca sa spun asa :-D
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: fiulploii din 02 Februarie 2013, 15:42:49
Apropo de ajutoare , inca un fir de deslusit cine era in spatele lor  :-D
  In '90 , dupa ce a reinceput scoala  s-au distribuit ajutoare la facultati , pe liste evident.
Ce s-a primit ca ajutoare? Ratii NATO . Atunci am dat si eu cu ochii de tehnologia expirata a altora , gen: incalzirea instantanee a supei din punga sau a felului doi, pastile pentru dezinfectat apa- chiar si aia cu namol si mormoloci prin ea  :-D , etc.
  Acum, e adevarat ca alea expirau cam in 3 luni insa totusi, cine a avut acces la ele ca sa le transfere?  :-P

Toata stima pentru munca ta , @SLEAH19
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Xanadron din 02 Februarie 2013, 15:47:46
P.S. Si eu inclin sa cred ca artistii stradali (unii talentati, nici vorba) nu prea au habar de simbolistica figurata, care pare sa fie clar comandata.

Ma uit doar la "naiul" ciobansului techno :-D lungit in pasaj, care asculta ceva misto la un mp-3-player si nu un nai (seamana insa) facut din baterii (v. poli +/-)... sau chiar calupuri de dinamita, dac-ar fi sa ne luam dupa culoare. :star:
Cam multe qui-propouri pentru pustanul (probabil) autor, zic eu.

P.S. Daca cineva finanteza bine, :wink: ma ofer sa materializez o campanie ANTI-NWO - tot pe pereti, evident, si cu minutza proprie.
Garantez rezultate artistice superioare astora pro-NWO (repet, remarcabile unele), dar la fel de clar imi e ca n-or sa apara finantatori. Pe :evil: ii intereseaza cu totul alte directii.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: mr din 03 Februarie 2013, 02:50:27
Draga SLEAH19, in primul rand, te rog sa primesti sincerele mele felicitari pentru munca ta si pentru faptul ca ai impartasit-o .
Posibilitatea de slefuire, pentru ca simbolic reprezinta cuvantul cel mai potrivit pentru imbunatatirea perceptiei asupra vietii, ne insoteste pretutindeni, chiar si acolo unde consideram ca fiind o pierdere de vreme. Cu atat mai mult aici pe Rufon, unde apar si se dezbat subiecte mai apropiate de gandirea normala, naturala, si mai indepartate de fluxul modelator mainstream.

Multe dintre cele expuse de tine se pot discuta lejer pe topicul picturilor murale din Denver pentru ca ele fac parte, in mod cat se poate de evident, din acelasi curent de gandire.

Si pentru ca si eu insumi sunt intr-un indelung proces de slefuire, permite sa-mi reconsider pozitia ferma exprimata in iunie 2011 cu privire la posibilitatea aparitiei unor picturi murale pe peretii garii din Galati. Aparitia unui semn/indiciu cu multa piatra incorporata(poza), in toamna lui 2012, ma face sa cred ca transformarea a primit unda verde. Pe ce linie, Rotary, Lions, nu mai conteaza...
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Nox din 03 Februarie 2013, 12:54:41
mr, transformarea (sau să-i spunem exoformare?) a început de mult timp. Acum ceva ani erau doar reclame nevinovate la metrou. Noi vedem doar diferite etape disparate elemente reziduale ale procesului, proces pe care nu-l putem identifica precis, ci poate doar intui.
Titlu: Re: Misterele si ministerele de lângă noi.
Scris de: Xanadron din 03 Februarie 2013, 13:26:05
Pe linga stilpii masonici... evidenti Jaquin & Boaz de pe bannerul ala pietros :-D postat de colegul mr, ma mira (si nu prea) formularea "NOUL Galati". :roll:

Nu cunosc orasul, dar ma-ndoiesc ca vreo schimbare radicala si recenta de gen "concret" (arhitectural etc) ar putea justifica atributul "NOU".
Ca alte... morfogeneze or avea totusi loc (si) p-acolo, e o cu totul alta Marie. 8-)

...Sa fi venit (si) Lakshmi Mittal :evil: prin zona impreuna cu spectrele miilor de indieni morti in timpul taierii vapoarelor pt. fier vechi, pe citiva dolari gauriti?

Nu stiu, dar ca-i membru in consiliul director al Goldman Sachs stiu sigur.
Sau ca LNM-ul lui e inregistrat in Antilele Olandeze.
Ori ca a cumparat Combinatul Siderurgic Galati cu mai putin decit a dat p-un casoi la Londra (spaga luata de guvernantii nostri a fost oricum mai mare).

Asta-i din pacate "Minunata Lume NOUA" - din care-i clar ca si-un Galati NOU nu putea lipsi. :|
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: mr din 03 Februarie 2013, 13:30:54
Asa este Nox, transformarea/exoformarea a inceput demult in lume, vizibil acum si in Romania.
Ma refeream la orasul Galati care de la revolutie incoace e in cadere libera. Ponosit, invechit, condus de aceeasi oameni la nivel de business si administrativ. Efectele imagistice ale orasului vorbesc de la sine despre natura celor care au tinut fraiele atatia ani. Iar speranta si placerea de a trai aici a scazut alarmant. Pacat de trecutul acestui oras...

Noul primar, prin tinuta si intentiile sale, pare sa-si asume "greutatea" mesajului pietrificat de la intrarea in oras (dinspre Braila). In sensul acesta am zis ca este posibil sa se fi dat unda verde acestui gen de transformare. Necunoscuta este ca, dupa 6 luni de la investirea sa ca primar, inca nu stim in ce se va transforma...
De aici si sumedeneia de ironii la adresa noului...

http://www.facebook.com/pages/Noul-Galati/423499624353912# (http://www.facebook.com/pages/Noul-Galati/423499624353912#)!/pages/Noul-Galati/423499624353912
http://www.viata-libera.ro/societate/31570-galati-noul-galati-inscriptie-rapa-real-marius-stan (http://www.viata-libera.ro/societate/31570-galati-noul-galati-inscriptie-rapa-real-marius-stan)

P.S. O rectificare: "monumentul" a aparut in primavara 2012, inainte de alegerile locale.
P.S.1. Pe mine ma duce cu gandul la ceea ce a devenit New Seul din Cloud Atlas, pastrand proportiile gandirii curentului, colega Xanadron.  :-D :star:
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Xanadron din 03 Februarie 2013, 13:53:51
Multumesc pt. precizari, colega mr: asa aflai ca "pietrele" bannerului de 15 m sint facute de fapt din polistiren expandat. :lol: Fara autorizatie, clar. Sau ca-i luminat din surse misterioase (Free Energy poate? :wink:)

Sau ca primarele Marius Stancu (credeam ca esti tu :-D... mai bine ca nu) e membru PP-DD.
Polistirenu' altoit cu Dan Diaconescu (in direct) definesc totusi perfect "NOUA Romanie", in care aparentzele "democratice" sint pentru turma, iar puterea pentru escroci.

Sieg Heil NWO! :evil: ( = "socialism" fascisto-corporatist de tip chinezesc)
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: mr din 03 Februarie 2013, 14:36:49
Citat din: Xanadron din  03 Februarie 2013, 13:53:51
Sau ca primarele Marius Stancu (credeam ca esti tu :-D... mai bine ca nu) e membru PP-DD.
Primarele (Marius Stan) e membru vechi PNL. Si parea cea mai buna alegere din "oferta" electorala.
Cunoscut mai ales ca presedinte al clubului de fotbal Otelul.
In ceea ce ma priveste...cu politica...mai am de asteptat! :rainbow:

Oricum, greutatea polistirenului sper sa nu echivaleze cu "greutatea" faptelor care trebuiesc facute la nivelul orasului de catre noua conducere. Prima fapta a actualului primar, demna de consemnat, a fost sa aduca ca investitor la Otelul pe potentul om de afaceri Dan Grigore Adamescu ( http://www.forbes.ro/Dan-grigore-adamescu_0_126.html (http://www.forbes.ro/Dan-grigore-adamescu_0_126.html) ), si acest lucru poate trada liga in care joaca actualul edil sef.

Pana la urma, transformarea e cu bataie lunga. Acum sunt primele etape. Si vor aparea inevitabil, cred, si semnele (operele stradale "artistice"), pentru a incununa opera.
Oricum, urbea are nevoie de investitii pentru a-si mentine statutul de oras mare. Macar pentru a-si duce supravietuirea galatenii. Ce-o fi mai incolo...cine stie?
Titlu: Misterele de lângă noi, voi, ei, ele si alte egiptene
Scris de: abyss din 10 Februarie 2013, 14:49:42
Trecusem lunile trecute multe zile la rand pe langa Camera de Comert si Industrii din Bucuresti.
(http://www.arhivafoto.ro/poze/wp-content/uploads/2010/11/0003912_camera_de_comert.jpg)
De curand am vizionat un video pe youtube si am remarcat asemanarea "arte-factelor". Postez acestea in ideea ca va vine poate vreo idee in special acelora stapani pe electronica si dornici de o eventuala axpeditie prin munti, guri de rai si alte piramide.

Stalpii "Djed", numiti si sangele lui Isis:
(http://www.globalegyptianmuseum.org/images/glos/djed-pillar.jpg)
Iata si o varianta de interpretare stiintifica aplicata a acestor stalpi:
Bosnian Pyramids - Exotic Energy Generation - ICBP 2011 (http://www.youtube.com/watch?v=27gjst70geE#ws)

In atasament puteti observa cum pe cladire deasupra stalpilor sun punctele rosii ce semnifica ceva mai mult decat iesirile de urgenta... 5 la numar.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi, voi, ei, ele si alte egiptene
Scris de: fiulploii din 11 Februarie 2013, 01:20:47
Citat din: abyss din  10 Februarie 2013, 14:49:42
In atasament puteti observa cum pe cladire deasupra stalpilor sun punctele rosii ce semnifica ceva mai mult decat iesirile de urgenta... 5 la numar.
Chiar nu m-am prins ce ar putea sa insemne cele 5 locuri ..rosii. Ai putea aduce lamuriri?
Multumesc.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 15 August 2013, 22:48:19
Citat din: SLEAH19 din  08 Iunie 2012, 22:29:27

[i]Primăria a obţinut bani europeni pentru modernizarea zonei Cetate. Arheologii se aşteapă la descoperiri spectaculoase. ..

.... Reprezentanţii Primăriei Timişoara au atras atenţia încă de la început că se lucrează pe un teren ,,minat", fiind vorba de o zonă încărcată de istorie.

Directorul Muzeului Banatului, Dan Ciobotariu,.....E vorba de cartierul Cetate, ceea ce înseamnă că în acest spaţiu va fi vorba de elemente ale fortificaţiilor austriece, despre resturile oraşului medieval din perioada regalităţii şi a ocupaţiei turceşti...

,,Farmecul arheologiei e că nu ştii niciodată ce urmează în următorii 10 centimetri şi aici chiar vor fi elemente spectaculoase.
.....", a mai spus Ciobotariu.



Declaraţia făcută acum mai bine de un an şi jumătate de respectivul personaj  este doar una de decor , în fond descoperirile arheologice sunt mascate şi masacrate tacit , repede şi cu fereală de ochii mulţimii.
Acum vreo trei săptămâni colegul horia2008  având în sfârşit la dispoziţie timp liber doar al lui mi-a propus să ieşim la o bere dar eu eram plecat departe , am mai discutat una alta, printre care i-am pomenit că am ceva material adunat pentru topicul prezent şi o să postez la întoarcere.

   City Business Centre Timişoara din Zona 700 , zonă ultracentrală, se vrea a fi o replică   a centrelor de afaceri din oraşe mult mai puternice şi influente, dar la scară spun eu,  ar putea fi unul regional, nimic anormal în asta. CBC este compus momentan dintr-un ansamblu de patru clădiri moderne  urmând a se construi cea de-a cincea. Zona tinde să devină un conglomerat pentru că imediat lângă CBC s-a construit clădirea Direcţiei Finanţelor Publice şi alte clădiri moderne : Fructus Plaza , Alcatel Lucent, Aquatim etc. 

Tot acest amplasament se află însă pe locul fostei cetăţi , în absolut toate săpăturile fundaţiilor  s-au găsit ziduri , fortificaţii, tuneluri ,  drumuri din bârne de stejar , piloni din stejar care susţineau fundaţia zidurilor.  Conform legislaţiei din care o să spicuiesc mai jos, descoperirile trebuiau evaluate arheologic şi lucrările suspendate .
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 15 August 2013, 22:52:07
Dar indiferent că a fost vorba de construcţii private sau  publice , vestigiile de sute de ani au fost rase rapid de lamele şi cupele excavatoarelor cu acordul autorităţilor mai mult ca sigur . Într-o ţară normală care îşi respectă istoria s-ar fi găsit soluţia ca, clădirile moderne să coabiteze cu vechea cetate , poate prin renunţarea la nivelul doi subteran al parcărilor , transformândul cu ceva costuri şi modificări de proiect în muzeu subteran  cam ca la Roma .

Undeva prin martie un fond de investiţii care are prin nume şi ceva în gen New Europa a cumpărat cei patru gemeni ai CBC iar când conform proiectului s-au apucat de cel de-al cincilea corp au avut surpriza să găsească vestigiile . Lucrările s-au oprit de acestă dată că de, nu mai era vorba de proprietar român dar descoperirea s-a vrut a fi ţinută cât mai secretă pentru ca prin sistemul pur românesc noul proprietar să i se fluture prin faţă legislaţia şi cam cât îl costă la oficial schimbarea proiectului şi mai apoi probabil neoficial cam cât ar face degrevarea de sarcini arheologice a terenului şi redarea lui proprietarului deşi al cincilea corp este la o distanţă de 4-5 metri de celelalte patru corpuri construite şi se vede clar că toate zidurile , tunelurile , drumurile şi ecluza descoperită duc direct sub cele patru corpuri şi sunt la nivel cu nivelul doi subteran al parcărilor CBC iar ele duceau după cum veţi vedea într-un filmuleţ postat de un timişorean (pe care ţin să-l salut pe această cale ) în parcarea subterană a clădirii Finanţelor Publice şi în care se observă raderea fără milă şi cu tupeu a zidurilor cetăţii .Ciţiţi vă rog cum sună legea înainte de a vedea cele 50 de secunde ale filmului:

... Bunurile de patrimoniu arheologic sunt parte integrantă a patrimoniului cultural naţional şi pot fi clasate şi protejate drept bunuri de patrimoniu cultural naţional mobil, drept situri arheologice sau ca monumente istorice, conform legii.
... Descoperirile de vestigii arheologice sau de bunuri mobile din categoria celor care fac obiectul clasării în patrimoniul cultural naţional mobil, realizate ca urmare a cercetărilor arheologice, se anunţă de către titularul autorizaţiei de cercetare serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, în termen de 72 de ore.
... Descoperirile arheologice întâmplătoare se anunţă, în termen de cel mult 72 de ore, primarului localităţii de către persoana descoperitoare, proprietarul ori titularul dreptului de administrare a terenului în cauză."

....asigură protejarea patrimoniului arheologic rezultat ca urmare a cercetărilor arheologice sistematice sau preventive şi a descoperirilor arheologice întâmplătoare, aflate în domeniul public ori privat al unităţilor administrativ-teritoriale respective, alocând resurse financiare în acest scop;



Ziduri din Cetatea Timisoara in Piata 700 (http://www.youtube.com/watch?v=TR8y6T5zKWg#ws)


Şi ce mândri suntem că avem acum adăposturi antiatomice :

LIBER LA PARCAREA SUBTERANĂ DIN PIAŢA 700 (http://www.youtube.com/watch?v=ibOp3fO9iEo#ws)
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 15 August 2013, 22:55:49
Când am vorbit cu horia2008 făcusem pozele dinspre clădirile CBC dar dinspre strada cu linia de tramvai totul era obturat cu panouri mari pe care erau puse anunturi cu ,, Circulaţi pe trotuarul de vis a vis,, şi noi românii asta facem , circulăm pe trotuarul de vis a vis 99,99% fără să mai punem întrebări. Am intrat pe la poarta-barieră  cu aerul că vreau să privesc un pic de istorie dar a ieşit un security  care mi-a repetet de trei ori că e domeniu privat şi nu am voie nici să privesc , darmite să fac vre-o poză. Fără îndoială că descoperirea s-ar fi făcut cunoscută din gură în gură şi voiam să văd cât va trece până când un ziarist ceva de investigaţii să facă un reportaj în idea salvării vestigiilor dar se vede treaba că astfel de ziarişti au dispărut , probabil că printre ultimii  a fost regretatul Mile Cărpenişan care a avut un sfârşit neclar după ce a transmis din Irak propriile investigări cu privire la afacerea ostaticilor si care opinie, vorba lui Urban, ,, nu cadra cu directiva,,
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 15 August 2013, 23:01:57
Dubla măsură acţionează însă în continuare. Pe acelaşi aliniament cu CBC la o distanţă de 50 de metrii se constriueşte un fel de mimimall cu o poveste aparte şi care este de fapt relocarea monstruosului acvariu  din Piaţa Operei care a fost un lung motiv de scandal şi interese care nu privesc subiectul de faţă  ci doar faptul că acum o lună când lucrau la fundaţie au dat de un tunel larg şi alte ziduri şi au turnat la betoane toată noaptea să nu le oprească cineva lucrările.


Reiau vorbele Directorului Muzeului Banatului, Dan Ciobotariu:

-E vorba de cartierul Cetate, ceea ce înseamnă că în acest spaţiu va fi vorba de elemente ale fortificaţiilor austriece, despre resturile oraşului medieval din perioada regalităţii şi a ocupaţiei turceşti,

Farmecul arheologiei e că nu ştii niciodată ce urmează în următorii 10 centimetri şi aici chiar vor fi elemente spectaculoase. .....",
a mai spus Ciobotariu.

Am scris despre aceste lucruri pentru că nu ştiu unde să scriu în altă parte . Conform directivei un post central de televiziune a făcut o ştire abia  ieri ( la distanţă de trei luni ) despre vestigii  păstrând cheia senzaţionalului şi a spălatului pe creier,  fără cap fără coadă, fără întrebări majore deşi distrugerea e evidentă.

Mai zilele trecute am asistat la un spectacol de depunere a candidaturii –
Timisoara Capitală Europeană  a Culturii  !!!!!

Ce s-a întâmplat la Timişoara este în opinia mea echivalentul a ceia ce s-a întâmplat cu tablourile furate din Olanda, ăştia suntem, Jaful Secolului .. cu patentul  făcut de Proştii Secolului care au ars  apoi opere de Matisse, Picasso si Monet într-o sobă la Carcaliu .

Ar trebui studiat ce procedură trebuie parcursă pentru declararea Sobei de la Carcaliu  ca MONUMENT NAŢIONAL .

Sunteţi careva din Carcaliu sau din apropiere?
Nu rataţi această oportunitate, cumpăraţi casa lui Dogaru şi tăiaţi bilete la intrare, tot Occidentul vă va călca pragul !

Il est trop tard, pentru orice fel de reacţie ,  génération de merde!
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 15 August 2013, 23:07:19

  În altă ordine de idei , mai apropiate de misterele de lângă noi aş mai puncta nişte mici chestii care sunt mai mult decât interesante.

  O iau mai întâi dinspre periferie şi constat că bătălia simbolurilor cum am denumit-o mai la începutul topicului este foarte prezentă din orice direcţie ai intra în oraş.

  Din orice direcţie ai dori să intri în Timişoara  vei fi întâmpinat de cel puţin o cruce cu Isus răstignit , de aproximativ 12 metri , vizibilă de la mare distanţă . Toate ,,porţile oraşului,, sunt străjuite de aceste cruci de marmură imense şi cumva  subliminal transmit călătorului în ce fel de oraş intră. Par un fel de antene energetice pentru echilibrarea câmpului morfogenetic. Mă apucă  fandările logice , oare dacă Isus ar fi fost executat  pe scaunul electric ce ar fi pus ăştia aici?
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 15 August 2013, 23:10:32
  Dar apropiindu-te de oraş , la fiecare intrare dai de alte simboluri , ale ălorlalţi care spun ostentativ şi pe faţă ,, băieţi noi suntem aici, oraşul e al nostru ,,   , altfel cum să înţelegi mesajul transmis prin punerea siglelor a două cluburiom la om pe tot terenul ,  lângă tablele de intrare inscripţionate cu numele oraşului, sau pe orice tablă alături de stema primăriei. Eu zic să daţi o geană pe la intrările în localităţile voastre , să vedem pe unde şi-au mai marcat teritoriul.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 15 August 2013, 23:13:31

  Doar fac atingere la faptul că picturile murale s-au înmulţit cu câteva hectare şi în clădiri publice şi în zone tot mai centrale , o să descriu un pic doar un ansamblu de astfel de picturi care se află pe zidurile cinematografului de vară a Filarmonicii Banatul şi aş vre să mă refer mai mult la o pictură care îl stilizează în mod elocvent pe Baphomet.  Este vizibilă atât de pe trotuar cât şi din mersul maşinii , cum treci de Catedrală eşti obligat să faci dreapta către Politehnică şi imedit după viraj îţi apare în oki , eu trec zilnic de câteva ori pe acolo şi realizez că acţionează  ca un flash.
Un detaliu mai mult decât interesant este că pictura formează un triunghi echilateral cu latura de cincizeci de metri iar în cele două vârfuri ale triunghiului se află biroul Primarului şi biroul Mitropolitului Banatului şi nu e nici o glumă , poftiţi de măsuraţi.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: horia2008 din 15 August 2013, 23:25:38
Citat din: SLEAH19 din  15 August 2013, 23:01:57....Conform directivei un post central de televiziune a făcut o ştire abia  ieri ( la distanţă de trei luni ) despre vestigii  păstrând cheia senzaţionalului şi a spălatului pe creier,  fără cap fără coadă, fără întrebări majore deşi distrugerea e evidentă.
http://www.tion.ro/cea-mai-importanta-descoperire-arheologica-timisoreana-va-fi-pusa-in-valoare-asa-cum-se-cuvine/1324657 (http://www.tion.ro/cea-mai-importanta-descoperire-arheologica-timisoreana-va-fi-pusa-in-valoare-asa-cum-se-cuvine/1324657)

Cum spui, in aceeasi nota, au dat o stire si la presa locala; care totusi a suscitat interes prin comentariile postate...

Ramane de vazut cat e gargara si ce finalizare va fi cu punerea in valoare....

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 15 August 2013, 23:38:35
Pariem pe berea aia horia , că până la sfârşitul anului terenul va fi ,,degajat,, de sarcini arheologice şi construcţia va continua făra protejarea vestigiilor!

  Trecerea prin media aşa de târziu a descoperirii are darul de a mării potul pentru redarea terenului liber constructorului.

Ce sa dărâmat cu acord tacit pe altarul afacerilor  până acum e de zece ori mai mult decât a rămas şi nimeni nu se sinchiseşte!
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: fiulploii din 16 August 2013, 00:29:39
Situatia e la fel in Cluj, Alba, Sibiu, Hunedoara in privinta protejarii sau macar a publicarii descoperirilor arheologice.
  Iar responsabilii e si ei om si au de pus o pita pe masa la famelie.
Intotdeauna o civilizatie noua s-a cladit din resturile celei vechi peste tot in lume . E mai aproape supravietuirea personala decat cea istorica, nu?
 
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: horia2008 din 16 August 2013, 00:33:46
Asa este din pacate.
Si tot din pacate, ar mai fi destule de spus despre ispravile primarului Robu (robu' cui? :oops:) (pe care disperatii s-au temut ca nu-l mai vad primar, ca a cam zacut la Cardiologie chiar inainte de alegeri, mai ca nu l-au plimbat cu targa) de la palmierii din centru, la decizia luata dupa sondaj pe facebook  :-o , de anulare a dispozitiei viceprimarului Stoia prin care au fost inchise mai multe cluburi din oras pe motiv ca tulburau linistea, pana la tzigania care a facut-o cu mimimall-ul mentionat ridicat pe o parcare abia amenajata brand new cu asfalt nou, ghereta si bariera si un panou de afisaj de vreo 4jdemetripatrati...
...dar o dam in off topic, sorry

ps
NB
comentariu fara nicio conotatie politica sau de partizanat; doar de cetatean...

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: gratian din 16 August 2013, 20:53:04
salut colega sleah  am sa incerc  si eu la bussines centre...  poate am mai mult noroc ca tine in a face niscaiva poze :-D  prin natura serviciului meu.. am ceva acces in si pe langa cladirile centrului...  nu promit ca maine .. dar in maxim doua trei zile  sper...
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Ganditorul din 19 August 2013, 18:22:06
SLEAH19:
CitatDin orice direcţie ai dori să intri în Timişoara  vei fi întâmpinat de cel puţin o cruce cu Isus răstignit , de aproximativ 12 metri , vizibilă de la mare distanţă . Toate ,,porţile oraşului,, sunt străjuite de aceste cruci de marmură imense şi cumva  subliminal transmit călătorului în ce fel de oraş intră. Par un fel de antene energetice pentru echilibrarea câmpului morfogenetic. Mă apucă  fandările logice , oare dacă Isus ar fi fost executat  pe scaunul electric ce ar fi pus ăştia aici?

Din pacate fenomenul nu este specific doar Timisoarei. Oriunde in tara, fie pe sosea sau cale ferata, dar si pe carari de munte, "romanul" a ridicat o cruce pe care l-a rastignit pe Isus. Alea de bun simtz sunt din marmura/piatra - dar te ingrozesti cand vezi la sfarsitul cararii ce coboara din munte (pe unde incarca in camioane  padurile taiate...) sau la monumente ale naturii si locuri de popas - cand vezi cruci mari de lemn, vopsite strident in rosu (sa se vada ca "romanul e crestin pana la sange si nu unul "obisnuit" ), cu un Isus - mai mult sau mai putin asemanator cu rasa umana - atarnand de cruce. 
In ritmul asta o sa ajungem o tara de caricaturi crestine - vizitabila pentru greatza pe care o provoaca "crestinismul romanesc"

P.S. Am vazut ca in ultima vreme au aparut fenomene/lumini misterioase pe Valea Cerbului, in Bucegi. Pe ce facem pariu ca se va gasi un "gugustiuc" de popa care sa ridice un "asezamant crestin" in zona ... sau macar o "cruce" care sa sfinteasca locul si sa alunge "spiritele rele" ale padurii ?
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 19 August 2013, 20:28:18
  Dar picturile murale sunt specifice.

La ce o fi făcând promo cântăreaţa fără cap, la ce se spune sau la ce ...nu se spune?
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Arhanghelul din 04 Septembrie 2013, 11:07:59
Aducere aminte ...

http://romanian.ruvr.ru/2013_09_01/Miasnoi-Bor-cea-mai-inspaimantatoare-padure-din-Rusia-4324/ (http://romanian.ruvr.ru/2013_09_01/Miasnoi-Bor-cea-mai-inspaimantatoare-padure-din-Rusia-4324/)
http://lostinmystery.wordpress.com/2013/06/27/lumea-stranie-a-mirajelor/ (http://lostinmystery.wordpress.com/2013/06/27/lumea-stranie-a-mirajelor/)
http://www.formula-as.ro/2011/996/enigme-16/intre-stiinta-si-lumea-de-dincolo-mirajele-14481 (http://www.formula-as.ro/2011/996/enigme-16/intre-stiinta-si-lumea-de-dincolo-mirajele-14481)

Amazing China mirage ?!? (Chinese version) (http://www.youtube.com/watch?v=AF43iwDWG9U#)

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: horia2008 din 04 Septembrie 2013, 19:32:36
Citat din: SLEAH19 din  19 August 2013, 20:28:18
  Dar picturile murale sunt specifice.

La ce o fi făcând promo cântăreaţa fără cap, la ce se spune sau la ce ...nu se spune?
Update

http://stirileprotv.ro/stiri/timis/cel-mai-mare-graffiti-realizat-pe-o-cladire-istorica-din-romania-se-afla-la-timisoara-video.html (http://stirileprotv.ro/stiri/timis/cel-mai-mare-graffiti-realizat-pe-o-cladire-istorica-din-romania-se-afla-la-timisoara-video.html)

Acum vad au pus si capu' la locul lui...

CitatAcest graffiti realizat pe cladirea istorica din centrul orasului promoveaza Festivalul Plai, eveniment realizat in totalitate de voluntari, care va avea loc in aceasta toamna la Timisoara
Norbert Tako, organizator al Festivalului Plai: "Ne-am dorit un zid central pe care putem pune putina culoare, sa arate arate putin mai bine, sa lasam ceva in urma orasului, sa nu fie doar o modalitate de promovare conventionala".
Festivalul Plai va avea loc in perioada 13 – 15 septembrie, la Muzeul Satului Banatean din Timisoara. Printre artistii care vor urca pe scena se numara Patrice, Zaz si Maia Vidal.
sursa: stirileprotv.ro

(http://image.stirileprotv.ro/media/images/600x375/Aug2013/61373731.jpg)
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 06 Septembrie 2013, 15:08:12
Ante scriptum
Postul acesta am vrut să-l urc în 4 septembrie Horia, dar din motive de atachament  foto nu am putut , eu crezând că nu merge din cauză că mă aflu la ceva sute de kilometri distanţă de TM într-un loc unde pentru a avea semnal la tel sau laptop trebuie să ochesc un copac mai înalt :x :lol: !!

Citat din: horia2008 din  04 Septembrie 2013, 19:32:36
Acum vad au pus si capu' la locul lui...


  Festivalul trece , pictura murală rămâne ,   finalul ei este altul ( fotografiat de mine acum trei săptămâni), după ce au pus capul, au pus şi lucruri şi te rog să fii atent la centura fetii care are stilizat lanţul cromozomic şi paftaua  seamănă şi cu Steaua lui David şi cu elipsa electronică iar trena care iese din fluier trece de la nuanţe de roşu la cele de albastru , apă şi foc,  iar pe trenă sunt clădiri, simboluri, imagini , oameni etc care nu au nici o treabă cu festivalul iar un umăr al iei are stilizat un cap de mort.

Printre susţinători se află primăria iar din partea primăriei , cea care a autorizat un asemenea desen mural ca şi afiş de spectacol probabil un consilier dintre cei care au coordonat şi celelalte picturi , a dat indicaţii  printre altele ce să apară pictat .
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Arhanghelul din 06 Septembrie 2013, 16:15:18
 :evil:

(http://www.rufon.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=3908.0;attach=18937;image)
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: horia2008 din 06 Septembrie 2013, 16:35:27
Citat din: Arhanghelul din  06 Septembrie 2013, 16:15:18
:evil:
:-)
supravegere pentru ca zidul pictat da chiar intr-o parcare mare cu bariera, facuta pe locul fostului comisariat militar...; cred ca-i ok sa ai totusi camere pe parcare

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: horia2008 din 06 Septembrie 2013, 16:56:16
Citat din: SLEAH19 din  06 Septembrie 2013, 15:08:12
Ante scriptum
Postul acesta am vrut să-l urc în 4 septembrie Horia, dar din motive de atachament  foto nu am putut , eu crezând că nu merge din cauză că mă aflu la ceva sute de kilometri distanţă de TM într-un loc unde pentru a avea semnal la tel sau laptop trebuie să ochesc un copac mai înalt :x :lol: !!


  Festivalul trece , pictura murală rămâne ,   finalul ei este altul ( fotografiat de mine acum trei săptămâni), după ce au pus capul, au pus şi lucruri şi te rog să fii atent la centura fetii care are stilizat lanţul cromozomic şi paftaua  seamănă şi cu Steaua lui David şi cu elipsa electronică iar trena care iese din fluier trece de la nuanţe de roşu la cele de albastru , apă şi foc,  iar pe trenă sunt clădiri, simboluri, imagini , oameni etc care nu au nici o treabă cu festivalul iar un umăr al iei are stilizat un cap de mort.

Printre susţinători se află primăria iar din partea primăriei , cea care a autorizat un asemenea desen mural ca şi afiş de spectacol probabil un consilier dintre cei care au coordonat şi celelalte picturi , a dat indicaţii  printre altele ce să apară pictat .
Bine marcat amice SLEAH19
Eu am gasit intamplator poza, cautand altceva, si am zis sa-ti mai dau apa la moara... :lol:
Si daca te uiti atent, cam ai dreptate, degeaba se dau naivi baietii, ca au vorbele la ei; au si site/blog - TRIPSUS
In plus vad ca sustinatori si Hella (care este angajator mare in Timisoara)


Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 07 Septembrie 2013, 21:39:15
Citat din: horia2008 din  06 Septembrie 2013, 16:35:27
:-)
supravegere pentru ca zidul pictat da chiar intr-o parcare mare cu bariera, facuta pe locul fostului comisariat militar...; cred ca-i ok sa ai totusi camere pe parcare

  Parcarea nu e una oarecare , se află la 40 de metri de Piaţa Operei şi este foarte folosită de către clienţii hotelului de 5 etoille de vis a vis , care aparţine discreţilor brothers C hotel care este foarte dotat cu săli imense unde se organizează multe congrese şi conferinţe cum ar fi de ex. Congresul Mondial al Diasporei Evreieşti din Toată Lumea şi care nu a fost menţionat în nici un  fel în media :-P
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Xanadron din 10 Septembrie 2013, 09:52:49
Asa cum mai ziceam p-acilea, "cheia" tuturor mesajelor oculte de genul astora cred c-ar fi doar (improbabila) dezvaluire a continutului convorbirilor care obligatoriu au avut loc intre misteriosii (sau nu prea?) comanditari :evil: ai lucrarilor si autorii picturilor - comanditari care-i clar ca au dat "indicatii pretioase" artistilor.

Ultimul exemplu postat de scormonitorul :-D nostru coleg SLEAH19 e, in orice caz, realizat la un nivel remarcabil din pdv strict artistic - cu nimic mai prejos decit picturile murale din Denver Airport sau Bank of America.
Tare-as fi curios deci CINE anume-i autorul, cit malai a incasat pt. lucrare (deloc simplu de executat, dar si de pregatit suportul mural ca sa dureze macar citiva ani, daca nu decenii) si cita libertate i s-a lasat in conceptie.

Jocu' de-a Creatoru' :star: (ori macar de-a Modelatoru' Subliminal ADN-istic) pare oricum tema "exercitiului impus" in care nu-i chiar greu de ghicit pe cine reprezinta flautista etno cu adenina/guanina/timina/citozina la briu si care scoate panglici pe nas :lol: - pardon, valatuci de ILUZIE pe fluier.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Urban din 10 Septembrie 2013, 10:24:11
Citat din: Xanadron din  10 Septembrie 2013, 09:52:49
Asa cum mai ziceam p-acilea, "cheia" tuturor mesajelor oculte de genul astora cred c-ar fi doar (improbabila) dezvaluire a continutului convorbirilor care obligatoriu au avut loc intre misteriosii (sau nu prea?) comanditari :evil: ai lucrarilor si autorii picturilor - comanditari care-i clar ca au dat "indicatii pretioase" artistilor.

Ultimul exemplu postat de scormonitorul :-D nostru coleg SLEAH19 e, in orice caz, realizat la un nivel remarcabil din pdv strict artistic - cu nimic mai prejos decit picturile murale din Denver Airport sau Bank of America.
Tare-as fi curios deci CINE anume-i autorul, cit malai a incasat pt. lucrare (deloc simplu de executat, dar si de pregatit suportul mural ca sa dureze macar citiva ani, daca nu decenii) si cita libertate i s-a lasat in conceptie.

Jocu' de-a Creatoru' :star: (ori macar de-a Modelatoru' Subliminal ADN-istic) pare oricum tema "exercitiului impus" in care nu-i chiar greu de ghicit pe cine reprezinta flautista etno cu adenina/guanina/timina/citozina la briu si care scoate panglici pe nas :lol: - pardon, valatuci de ILUZIE pe fluier.

Fericiti cei care inteleg mesajul, realizati ca 99,99 % din populatia Romaniei habar nu are ce inseamna desenul ala...
Din pacate si in interiorul asa zisilor "masoni" e valabil acest lucru, am avut ocazia sa ma aflu pe langa o sumedenie de "iluminati, masoni" si 99,99 % dintre ei sunt niste tampiti in cel mai adevarat sens al cuvantului asa ca nu va faceti griji... voi stiti oricum mai multe decat cei 99,99 % dintre ei.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: horia2008 din 10 Septembrie 2013, 10:28:27
Citat din: Xanadron din  10 Septembrie 2013, 09:52:49
Tare-as fi curios deci CINE anume-i autorul, cit malai a incasat pt. lucrare (deloc simplu de executat, dar si de pregatit suportul mural ca sa dureze macar citiva ani, daca nu decenii) si cita libertate i s-a lasat in conceptie.
Apoi dupa cum zice la reportajul de la stirile protv, autoriii sunt Nego si Lux - www.tripsusblog.wordpress.com (http://www.tripsusblog.wordpress.com),  www.tripsus.ro (http://www.tripsus.ro)
Alte detalii n-am  :x

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Xanadron din 10 Septembrie 2013, 12:08:30
Da, pseudonimele hartistilor :-D le vad si eu - Herakut Duo de ex. (Hera + Akut):
http://tripsusblog.wordpress.com/2013/09/03/there-is-something-better-than-perfection/ (http://tripsusblog.wordpress.com/2013/09/03/there-is-something-better-than-perfection/)

Mai concret, acu' ma trazni ideea sa-mi trag si io un blog cu mostre de grafica (si eventual ceva lucrari pe care ar trebui sa le fac mai moca pe garduri/pereti :lol:) si pe care sa caut oarece comanditari :evil: pentru picturi murale - domeniu in care intimplator chiar ma pricep, desi nu l-am mai atins de ani buni.
Doar asa as ajunge (poate) mai aproape de miezul problemei. :wink:

P.S. ...aproape serios: doritorii (bine iluminati si la portofele, evident :-D) deja m-ar putea contacta pentru mostre, idei etc.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Arhanghelul din 10 Septembrie 2013, 12:35:56
Pentru contracte vorbeste cu ... 6    (http://www.rufon.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=3908.0;attach=18951;image)


Date Domeniu
Nume Domeniu:tripsus.ro
Registrar:   Vodafone Romania SA
Data Înregistrării:2012-10-04 15:36:14
Nameservere:ns1.mydomain.ro
                       ns2.mydomain.ro
Status:OK
   
Date Deținător (Registrant)
Nume Deţinător: Vodafone Romania S.A.
Adresă#1: Piata Charles de Gaulles nr.15
Adresă#2:Sector 1
Adresă#3:
Oraș:     Bucuresti
Județ/Sector/Stat:   RO
Cod Poștal:   011857
Țara:   ROMANIA
Telefon:   +40.730000730
Fax:   +40.730000730
Email: liviu.pandrea@vodafone.com
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: mr din 10 Septembrie 2013, 12:43:01
Interesant moto-ul de pe wordpress: "vei afla in timp" sau vei afla in "timp"!

Am localizat si-n Galati o astfel de "opera" murala. Voi face o poza cand ajung pe acolo...
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Arhanghelul din 10 Septembrie 2013, 12:49:57
Citat din: mr din  10 Septembrie 2013, 12:43:01
Interesant moto-ul de pe wordpress: "vei afla in timp" sau vei afla in "timp"!

Am localizat si-n Galati o astfel de "opera" murala. Voi face o poza cand ajung pe acolo...

Poate  ... vei fi "alfa" in timp ...  :mrgreen: ... vei fi D-zeu ...

(http://1.bp.blogspot.com/-d4xXLJ0be74/T_WPuZACORI/AAAAAAAAATI/xUFEG6OhwDQ/s1600/Bechard.jpg)
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Arhanghelul din 10 Septembrie 2013, 12:54:19
.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 10 Septembrie 2013, 14:55:00
Despre  Baphomet care este stilizat în buricul târgului , practic sub geamul Primăriei şi sub streaşina Catedralei,  vreo părere? Şi nu e chiar singur , face parte dintr-un ansamblu de picturi de treizeci de metri cu portative muzicale şi porţi străjuite de lupi negri cu limbi de foc !

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3908.msg83718.html#msg83718 (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3908.msg83718.html#msg83718)
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: fiulploii din 10 Septembrie 2013, 15:07:08
Citat din: SLEAH19 din  10 Septembrie 2013, 14:55:00
Despre  Baphomet care este stilizat în buricul târgului , practic sub geamul Primăriei şi sub streaşina Catedralei,  vreo părere? Şi nu e chiar singur , face parte dintr-un ansamblu de picturi de treizeci de metri cu portative muzicale şi porţi străjuite de lupi negri cu limbi de foc !



Eu zic ca insotitorii nu sunt lupi negri ci sacali egipteni  :-D Parerea mea ...

''Omul este o frânghie care leagă bestia de supraom – o frânghie peste abis." – zis-a Friedrich Nietzsche
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: mr din 10 Septembrie 2013, 16:00:53
Un desen mai vechi din Galati, aflat in zona centrala. Poza e facuta din masina cu telefonul. Revin cu una mai clara  :star:
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Schiff din 02 Octombrie 2013, 23:42:52
Iată că se poate și invers, privitor la însemnele oripilante de la intrările în Timișoara, colega SLEAH19.
NAVETISTUL GOES ROTARY FULL (http://www.youtube.com/watch?v=C_u2dxuca1w#)
Cât tupeu la ,,gornistul" Rotary! Mai să afirme c-ar echivala tinichelele cu un titlu de noblețe al orașului, nu alta!
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 04 Octombrie 2013, 00:41:30
Sciff,  până şi navetistul vede selectiv , sunt în Timişoara în fiecare intersecţie sute de table puse de primărie de această dată, în care se asociază siglele instituţiei cu cele ale cluburilor.
Era a doua întrebare care trebuia pusă lui Robu.
Poate dacă ataşam mai de mult poza pe forum , i-ar fi pus-o ! :wink:
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Schiff din 04 Octombrie 2013, 08:27:32
E posibil să fie amplasate plăcile cu pricina la unele obiective finanțate parțial sau total de așa-zisele cluburi? Sau pe unde-or fi având o oarece altă contribuție, cât de mică? Sigur, chiar și așa, asta nu înseamnă că e în regulă. Autoritățile noastre de râsu-plânsu ar trebui să nu aibă nevoie de vreo sponsorizare pentru a-și face treaba. Doar au buget, ce &*@ :crescentmoon:%!
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: horia2008 din 08 Octombrie 2013, 17:25:23
Citat din: SLEAH19 din  15 August 2013, 23:38:35
Pariem pe berea aia horia , că până la sfârşitul anului terenul va fi ,,degajat,, de sarcini arheologice şi construcţia va continua făra protejarea vestigiilor!

  Trecerea prin media aşa de târziu a descoperirii are darul de a mării potul pentru redarea terenului liber constructorului.

Ce sa dărâmat cu acord tacit pe altarul afacerilor  până acum e de zece ori mai mult decât a rămas şi nimeni nu se sinchiseşte!
Amice SLEAH19 imi pare rau ca n-am apucat inca sa bem berea aia...

Dar mult mai rau imi pare, nu ca-s pe cale sa pierd pariul, ci ca situatia se indreapta spre acel deznodamant previzibil, dealtfel, din pacate, ca doar asta-i tara in care traim, cat ne-o mai suporta pamantul...

http://www.tion.ro/alesi-si-arhitecti-acuza-vestigiile-arheologice-descoperite-in-piata-700-in-pericol-de-distrugere/1341465 (http://www.tion.ro/alesi-si-arhitecti-acuza-vestigiile-arheologice-descoperite-in-piata-700-in-pericol-de-distrugere/1341465)

Citat,,Este vorba despre descoperirea din iulie de la Business Center, a stăvilarului sau a ecluzei care datează din perioada austro-ungară de fortificaţii, după cucerirea Cetăţii de către Prinţul Eugeniu de Savoya, respectiv aproximativ anul 1726. Acolo a fost dezvelită o contragardă, adică o parte a centurii de fortificaţii, compusă din gresie şi carămidă şi pavată cu lemn. În acelaşi timp, lucrul cel mai important, s-a descoperit ecluza care avea un rol de invadare a şanţului Cetăţii în caz de atac şi în decursul a şase ore se ridica nivelul apei cu 2 metri până sub gurile de tragere ale tunurilor... Acest lucru a dus ca în decursul timpului, respectiv în 200 de ani, Cetatea Timişoarei să fie de necucerit, şi asta cu toate că în anul 1849 ungurii, revoluţionarii unguri, au asediat cetatea timp de 102 zile, dar fără succes", a explicat Moşiu.

Consilierul local consideră că punerea în valoare a acestor vestigii deosebit de importante pentru istoria oraşului ar reprezenta un plus având în vedere candidatura Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.
,,Pe lângă luminiţele discutabile ale fântânii din centru, pe care mulţi le consideră kitsch, şi a altor tendinţe de a ilumina Bega, avem datoria de a pune în valoare ceea ce alţii s-au priceput să facă mult mult mai bine decât noi", crede Moşiu.

Alesul a sesizat că dacă în iulie managerul de proiect de la City Business Center (CBC), Ovidiu Şandor, dădea asigurări că stăvilarul descoperit va fi integrat în zonă, că va fi conservat şi redat oraşului şi toată lumea era de acord că vestigiile din zona Pieţei 700 reprezintă o descoperire unică în istoria Timişoarei şi una foarte importantă chiar pe plan european, variantele de punere în valoare propuse ulterior ridică multe semne de întrebare.

,,Domnul responsabil ştiinţific al cercetării arheologice, Dr. Ovidiu Bozu, spunea că e o descoperire cu caracter unic în ţară şi chiar pe plan european. De la ideea de conservare totul ia o întorsătură într-o altă direcţie (...) Declaraţiile se schimbă total şi se trimit trei proiecte la Bucureşti, pentru Comisia de Monumente din cadrul Ministerului Culturii. Mingea fiind la Bucureşti, arhitectul, şeful proiectului, vine cu trei variante. Prima variantă – o conservare totală arheologică, care oferă o mare expoziţie în spaţiile publice şi pe holul intern, ceea ce, sigur, este o abordare corectă, pentru că păstrează acest sit de importanţă naţională. A doua variantă este păstrarea parţială în subsol, în interiorul parcajului subteran, deci deja o parte din situl de 29 de metri pe 18 se ciunteşte. Iar a treia – se translatează cea mai mare parte a ansamblului de interese cu 30 de metri pe direcţia est şi se ridică pe Urban Plaza (n.r. – într-o piaţetă din zonă), pe care acest proiect îl oferă oraşului. Cu toate că se specifică, există dezavantaje, că se deplasează, dar oferă o surpriză – un crâmpei de muzeu dedicat acestor vestigii... Adică un crâmpei de muzeu. Ce înseamnă un crâmpei? O bucăţică. Cum putem noi azi să facem aşa ceva? Adică să demontăm şi să distrugem un obiectiv care a rezistat 300 de ani?", se întreabă retoric Moşiu, în condiţiile în care dezvoltatorul imobiliar înclina spre cea de-a treia variantă în vară.

Şi mai vehement în acest caz a fost arhitectul Valentin Luca. Acesta susţine că le-a atras atenţia dezvoltatorilor imobiliari că vor fi descoperite aceste vestigii încă din anul 2006, de când s-a demolat vechiul ModaTim, după ce a suprapus hărţile istorice vechi peste vederea din satelit. Luca l-a criticat dur pe arhitectul CBC, Vlad Gaivoronschi, pentru soluţiile propuse.

,,Putem să reconstruim ecluza, putem inclusiv să punem bărcuţe pe partea inundabilă, se poate face un loc excepţional (...) Eu am o întrebare pentru domnul Gaivoronschi, care este profesor la Facultatea de Arhitectură şi domnia sa predă la anul II Teoria Arhitecturii. Şi unul dintre subiecte este genius loci, adică pe româneşte, spiritul locului. Eu vreau să-l întreb: mutând şi masacrând acest monument istoric ce se întâmplă cu genius loci, pe care dânsul îl predă cu atâta foarte mare fervă? Mie, în locul dânsului, mi-ar fi ruşine (...) Acestor doi domni să le fie foarte clar. Acest sit nu aparţine nici familiei Şandor, nici familiei Gaivoronschi. Acest sit aparţine unei familii mult mai mari, care se cheamă familia Timişoarei. Şi eu ca timişorean n-am absolut niciun chef să-i las pe aceşti domni să-şi bage excavatoarele lor în acest sit cum au făcut din 2006 până acum (...) Dânşii spun că au avut autorizaţie. N-au avut autorizaţie. Au avut doar o descărcare arheologică. Dar descărcarea arheologică nu ţine loc de autorizaţie de demolare. Vorbim aici de două-trei contragărzi care au fost construcţii, au fost edificii, care s-au demolat fără autorizaţie de demolare. Demolarea ilegală a unui monument este caz penal. Evident că domnul Şandor vrea să-şi facă mastodonţii de metal în continuare, dar nu peste sit-ul acesta. A demolat destul. Gata, stop!", a conchis Valentin Luca.

Sa vedem ce s-o alege si de vehementa d-lor Luca si Mosiu



Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 08 Octombrie 2013, 23:54:45
  Da Horia, o civilizaţie se ridică pe o alta, scrisa pe undeva pe-aici fiulploii!

Mai atşez o mostră din noua civilizaţie,  admiraţi calitatea lucrării, culorile, ochii.. poate  pricepe cineva  ce cod transmit mâinile lu ..Lili.. ! :evil:
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: abyss din 09 Octombrie 2013, 08:26:49
Nasul e pictat nasol. In rest e interesanta lucrarea. Se refera cred la influenta subtila realizata prin telepatie a unor sunete armonice. Pe mainilecare executa acel "dans" controlat telepatic se pot observa stilizate chei muzicale.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Xanadron din 09 Octombrie 2013, 08:49:09
Citat din: abyss din  09 Octombrie 2013, 08:26:49
Nasul e pictat nasol. In rest e interesanta lucrarea. Se refera cred la influenta subtila realizata prin telepatie a unor sunete armonice. Pe mainile care executa acel "dans" controlat telepatic se pot observa stilizate chei muzicale.
Mi-ai luat vorba din... nas :lol:, compadre - asa-i deci, zona de tranzitie a narilor cu buza superioara e nefiresc imaginata.

De acord si cu varianta de simbolistica NLP-muzical-modelatoare, remarcata de curind si-n clipul reclamei aleia Rompetrol/Festivalul Enescu cu ADN-ul si portativul.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Arhanghelul din 09 Octombrie 2013, 09:21:53
Mainile "tatuate" imi dau impresia a fi ... "barbatesti" ... doar cele indreptate spre tample au conformatie  ... "femeiasca" ...
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 09 Octombrie 2013, 11:46:32
Păreri mai mult decât avizate mai, ales în ce priveşte grafica şi pictura. Nu intuiesc însă (vorba vine) scopul amplasării ei pentru că am omis să precizez , se află  în mijlocul Cartierului Studenţesc pe una dintre cele mai circulate străduţe , de aceea eu totuşi cred că falangele nu sunt pictate aşa aleatoriu  ... zice ele ceva!!
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: terraflorin din 09 Octombrie 2013, 12:12:53
Citat din: Arhanghelul din  10 Septembrie 2013, 12:35:56
Pentru contracte vorbeste cu ... 6    (http://www.rufon.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=3908.0;attach=18951;image)


cu Ku Klux Klan ? :D
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/KKK-symbol.jpg)
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Ganditorul din 09 Octombrie 2013, 16:17:56
Vodafone  :evil: :evil: :evil:
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 11 Octombrie 2013, 00:55:01
Citat din: Xanadron din  10 Septembrie 2013, 09:52:49
Asa cum mai ziceam p-acilea, "cheia" tuturor mesajelor oculte de genul astora cred c-ar fi doar (improbabila) dezvaluire a continutului convorbirilor care obligatoriu au avut loc intre misteriosii (sau nu prea?) comanditari :evil: ai lucrarilor si autorii picturilor - comanditari care-i clar ca au dat "indicatii pretioase" artistilor.

Ultimul exemplu postat, este  in orice caz, realizat la un nivel remarcabil din pdv strict artistic - cu nimic mai prejos decit picturile murale din Denver Airport sau Bank of America.
Tare-as fi curios deci CINE anume-i autorul, cit malai a incasat pt. lucrare (deloc simplu de executat, dar si de pregatit suportul mural ca sa dureze macar citiva ani, daca nu decenii) si cita libertate i s-a lasat in conceptie.

Tare aş fi dorit să dau răspunsuri complete curiozităţii tale Xanadron dar pentru moment trebuie să te mulţumeşti cu unul parţial dar interesant:

Treceam astăzi relaxat pe strada Pestalozzi din TM, când văd vis a vis de Liceul Jean Louis Calderon o nouă şi imensă pictură murală viu colorată. Parchez şi cobor să o admir şi spre surprinderea mea văd că pictura era in curs de executare, autorii fiind în plin exerciţiu al creaţiei. Fac discret câteva foto şi apoi profit de faptul că unul din cei doi artişti picta ceva pe o poartă, mă apropii de el cu aerul că aştept pe cineva, privesc cum pictează şi îl întreb:

- Pictaţi după un plan, o schiţă sau improvizaţi aşa .. din talent? 
- !? ... nu forbeşti romameşti !
- !!!???  :-o ... speak english, french?
-  Sao brasiliero , forbeşti portugesu ..


Nu o mai lungesc, am dedus cu greu că este un băiat cu talent , recrutat de pe străzi de undeva din Brazilia, el este simplu executant, cel de pe schelă este şeful lui, la el sunt schiţele, şi el pictează pe acea poartă un carusel, nici  şeful nu forbeşti romaneşti  e din Hamburg. Când am pus întrebarea cine i-a angajat, cine le dă bani pentru spray-uri şi pictură, a scos şapca neagră din cap şi mi-a arătat o inscripţie - ,, molotow,,

Mai mult nu am putut scoate, i-am făcut sem că vreau să-i fac o poză şi ne-am despărţit prieteni,  nu are nici vină, nici habar!

Ca şi precedenta pictură şi aceasta e amplasată pe o arteră pe care circulă foarte mulţi tineri pentru că lângă liceul amintit se află o facultate ( F de Economie si Afaceri ) a Universităţii de Vest cu mii de studenţi. 

 
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Xanadron din 11 Octombrie 2013, 08:01:09
Utile informatii, draga SLEAH - chiar de-or fi un pic dezamagitoare pentru fibra noastra patriotica. :-D
...Adica nici macar niste amarite de simboluri luciferice :evil: nu sintem in stare sa ne zugravim singurei? De ce tre' sa vina the Lions cu o carutza Rotary de vopsele acrilice taman de la Hamburg... si mai ales cu ideile??

Concluzia cam trista: raminem la statut de COLONIE si pe felia asta. :|
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: tractorbeam din 11 Octombrie 2013, 15:39:08
Citat din: Xanadron din  11 Octombrie 2013, 08:01:09
...Concluzia cam trista: raminem la statut de COLONIE si pe felia asta. ..
Bei Xanadroane eu am ajuns la o concluzie muuult mai trista: noi nici rahat nu mai suntem in stare sa mancam ca lumea, tre sa ne duca cineva stranier linguritza la gura, altfel nimerim pe langa.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 13 Ianuarie 2014, 17:17:39
Doar pentru a testa noile limite de atachament, am zis sa postez niste foto mai din toamna cu  opera  finalizata de care am pomenit mai sus.
O ,,salata,, de simboluri tot mai aberante !


P.S.   Alx - am incercat cu 7 foto care se incadrau ca tip, dimensiune si numar, avand in vedere ca maximul este de 10, dar m-a aruncat afara din postare de cateva ori, abia cand am revenit la vechiul numar de patru foto/post a mers . Nu stiu la alti colegi cum e dar la mine inca nu merge!
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: equilibrum din 15 Ianuarie 2014, 15:26:53
Se observa scris: capitala culturala europeana, ori asta ma face sa deduc ca fondurile au venit de la primarie... insa locatia picturii e si mai interesanta, acolo fara aprobarea italienilor de la enel (sau cum au mai numit storcatorul de bani) nu erau sanse de exprimare (h)artistica.
Simbolistica e un amestec interesant, nu cred ca am mai vazut o asemenea combinatie, desi sigur mi-a scapat ceva "arta" new age :))))
Strada pe unde am copilarit ce a ajuns! :))) :((((
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: dargali din 21 Martie 2014, 15:05:05
Superbe sunt desenele, adica grafitti-urile. Le-ma vazut si mi-au placut foarte mult. Imi pare rau ca nu stiu detaliile acestea interesante despre Timisoara, nu am stat decat 3 ani acolo si nevand atat de mult acces la informatii mai vechi sau cu persoane care cunosc orasul bine, nici nu stiam de zona aceasta cu lacuri. Oricum, nu-mi venea sa merg la nimeni in casa din zona sa intreb de legenda.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: horia2008 din 12 Mai 2015, 17:50:40
Curat mistere langa noi!...

Pictura murala/graffiti-ul de pe calcanul blocului de langa Biserica Sfantul Gheorghe-Nou din Bucuresti a starnit mania preotului paroh care prin mijloace specifice si probabil amenintand cu afurisenia a obtinut cu promtitudine stergerea


(http://static2.playtech.ro/wp-content/uploads/2015/05/Pictura-mural%C4%83-de-pe-zidul-cl%C4%83dirii-1024x644.jpg)


(http://static2.playtech.ro/wp-content/uploads/2015/05/Pictura-de-la-care-a-%C3%AEnceput-totul-%C8%99i-dou%C4%83-interpret%C4%83ri-1170x644.jpg)
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: mr din 16 Mai 2015, 08:24:03
In Bucuresti, pe Magheru, vis-a-vis de fostul hotel Lido, intr-un intrand, aceeasi tematica, aceleasi culori. Ianuarie 2014.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: horia2008 din 18 Mai 2015, 09:10:09
Citat din: horia2008 din  12 Mai 2015, 17:50:40
Curat mistere langa noi!...

Pictura murala/graffiti-ul de pe calcanul blocului de langa Biserica Sfantul Gheorghe-Nou din Bucuresti a starnit mania preotului paroh care prin mijloace specifice si probabil amenintand cu afurisenia a obtinut cu promtitudine stergerea


UPDATE  :-D :-o :-D

http://www.tion.ro/sfantul-gheorghe-si-balaurul-calare-pe-un-ponei-roz-s-au-mutat-la-timisoara/1535265 (http://www.tion.ro/sfantul-gheorghe-si-balaurul-calare-pe-un-ponei-roz-s-au-mutat-la-timisoara/1535265)

(http://cdn1.tion.ro/2015/05/B53A9930-600x400-7.jpg)

CitatRealizatorul este Irlo, unul dintre cei trei artiști care au creat și originalul de la București. Graffitiul de la Timișoara este puțin diferit. De data aceasta, balaurul, călare pe un ponei roz, este sfânt.

Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 18 Mai 2015, 23:29:22
 Cel puţin bizară insistenţa cu care este reprodus mural  Sfântul Gheorghe, oarece speculaţii s-ar putea face pe temă dacă ţinem cont că Sfântul Gheorghe este considerat patronul spiritual şi protectorul forţelor terestre române,  - în aste vremuri de fierbere la foc mic a unui conflict armat în astă parte de lume,  banalizarea şi bagatelizarea unui simbol spiritual are efect subliminal mai afectiv/devastator decât dacă ar fi defăimate, înfierate şi dezonorate steagul sau stema ţării.

Ţinând cont că forţele terestre române sunt sublime dar lipsesc aproape cu desăvârşire şi în România armata a devenit obligatorie pentru ...americani  :wink: poate aceştia să fie simbolizaţi de poneiul roz. Marşul lor de la mare la munte are vreo noimă : ori au schimbat strategia şi  vor să se antreneze în condiţii similare munţilor Urali, ori au vrut să fie mai aproape de Sfinxul din Bucegi !

  Acum dacă tot am intrat să fac rapid un update la ce am scris mai la deal:

- La Bussines Center dragă Horia, pe locul vestigiilor tronează mândru cel de-al cincilea ..geamăn...

- Într-adevăr lucrările de reabilitare a cartierului Cetate au demarat pe un front larg şi au paralizat centrul oraşului pentru cel puţin doi ani, le-am urmărit prin toate locurile ( Pţa Libertăţii, Pţa SF Gheorghe, Pţa Unirii , Eugeniu de Savoya şi restul străzilor) - au fost descoperiri pe verticală a o mie de ani de istorie stratificată, se poate găsi uşor şi pe Tion - pun şi un lik către foto-doar , cam aşa arată acum cartierul .

https://www.google.ro/search?q=descoperi+arheologice+cetate+timisoara&espv=2&biw=1517&bih=714&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=S0laVeP0IKLkyAPF6oDgBw&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=0.9#tbm=isch&q=descoperi+arheologice+cetate+timisoara+pia%C5%A3a+sf%C3%A2ntu+gheorghe+libert%C4%83%C5%A3ii (https://www.google.ro/search?q=descoperi+arheologice+cetate+timisoara&espv=2&biw=1517&bih=714&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=S0laVeP0IKLkyAPF6oDgBw&ved=0CAYQ_AUoAQ&dpr=0.9#tbm=isch&q=descoperi+arheologice+cetate+timisoara+pia%C5%A3a+sf%C3%A2ntu+gheorghe+libert%C4%83%C5%A3ii)

Precizez tot în legătură cu cele menţionate  mai de mult în topic că lucrările la Castelul Huniade trenează, acesta este îngrădit şi fără acces iar pe primar l-au cuprins realizările megalomanice prin .. subterane :

Mai întîi s-a apucat de pasajul Michelangelo- şantier masiv, avansare rapidă , apoi brusc se invocă oficial probleme inginereşti, se intră aparent în conservare, se schimbă antreprenorii , deşi capetele pasajului sunt blocate cu masive bariere metalice, circulaţia era interzisă în zonă, sunt mereu păzite şi apărate de echipaje de poliţie. Nici azi 19 mai el nu este dat în folosinţă, are un retard de câteva luni , gândeşti că i-a pictat Michelangelo bolta  :wink:

Dar primarul se înfoacă şi mai tare - v-a porni un nou pasaj subteran chiar pe sub Piaţa Operei , adică printre Operă şi Castelul Huniade ..unde ..se ştie există acel tunel iluminat electric- voi fi acolo chiar dacă voi escalada gardurile care vor bloca accesul.

Mai mult probabil ştiind că deja există un tunel către aeroport o arde pe aia cu metroul la Timişoara:

http://www.tion.ro/primarul-timisoarei-doreste-metrou-care-sa-lege-gara-de-nord-de-aeroport/1359482 (http://www.tion.ro/primarul-timisoarei-doreste-metrou-care-sa-lege-gara-de-nord-de-aeroport/1359482)


Timisoara, oras masonic? Un arhitect sustine ca a descoperit numeroase simboluri masonice in oras

  Elementele noi, numeroase perspective și informații în premieră, tratează felul în care ar fi putut să arate azi Cetatea Timișoarei, dacă nu s-ar fi demolat zidurile, dar și o Teorie a Conspirației. Descompunerea geometrică a Cetății Timișoara m-a ajutat să descifrez modul în care s-a trasat și am descoperit astfel simbolistici ascunse. Știm deja că Cetatea Timișoarei era un oraș fortificat bastionar având la baza conceptul de Oraș Ideal. Cele trei centre de trasare geometrică corespund Centurii Orionului, constelație care se suprapune în mod perfect peste planul cetății: steaua Sirius, cea mai veche din constelația Câinelui, dar prezentă și în ansamblul Orion, se suprapune exact peste cea mai veche casă din Oraș, Castelul Huniade"
"Universul este 'măsurabil' şi perceptibil în termeni matematici! Un oraş este ideal, atunci când din punct de vedere urbanistic se pliază pe acelti invarianţi numerologici. Volumul al doilea va trata acest aspect, acest aşa-zis ocult, dar care, în ultima analiză, este omniprezent",    -explică arhitectul Valentin Luca.


Cine este Valentin Luca ( Capotescu)?

Autorul, absolvent al Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii
Politehnice Timişoara.
În anul 2008 îşi face debutul editorial cu primul volum al colecţiei Arhitectura Militară
Bastionară în România — Cetatea Timişoarei, articolele care au precedat
lucrarea şi cele care i-au urmat suscitând interes în lumea academică.
Arhitectul Valentin Capotescu s-a născut la Timişoara, în 18 august 1979;
în anul 2005 obţine diploma în arhitectură, iar un an mai târziu finalizează
Masterul de Urbanism; în septembrie 2011 va absolvi şcoala doctorală,
obţinând astfel titlul de Doctor în Inginerie Civilă, cu teza Teoria Arhitecturii
Militare Bastionare, lucrare care va deveni primul tratat de arhitectură
militară din România


Arhitectul de 36 de ani a publicat prima carte în 2008, apoi în 2010 a scos de sub tipar cartea Orașul Ideal.


Probabil că a deranjat anumite cercuri pentru că după remarcarea simbolisticii masonice a avut parte de o campanie total nefavorabilă şi disproporţionată de discreditare.
Arhitectul şi-a schimbat numele în Valentin Luca (din Valentin Capotescu), după ce în anul 2010 a fost în centrul unui scandal mediatic. Acesta a fost nevoit să renunţe la cariera academică în cadrul Facultăţii de Arhitectură din Timişoara.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 19 Mai 2015, 00:18:40
Ansamblul ,, Monumentul Eroilor Revoluţiei ,, din Cimitirul Calea Lipovei  a apărut instantaneu după revoluţie. Inevitabil toti preşedinţii,  priminiştrii , demnitarii ,  români sau de aiurea  merg acolo într-o procesiune ciudată : Iliescu,Hans-Dietrich Genscher, Constantinescu, Băsescu,  Iohannis în prima ieşire după câştigarea alegerilor ... etc etc

Nu este un Monument al Eroilor dragii mei , asta e doar versiunea  pentru încuiaţi, mormintele de marmură neagră sunt simbolice, culorile alternate alb negru se ştie cui aparţin, o flacără arde veşnic acolo iar ceia ce ar trebui să fie ,,Capela,, este de fapt un veritabil ,,Templu Masonic,,

Analizaţi şi voi:
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: mr din 20 Mai 2015, 09:59:16
Realitatea e ca stiinta intemeierii si ulterior a administrarii localitatilor, nu este de ieri, de azi. Cred ca in trecut chiar era o stiinta veritabila, pentru ca a face un grup de indivizi sa locuiasca unul langa altul, pare usor doar la prima vedere. De aceea, doar anumiti indivizi, cu siguranta initiati, cu anumite calitati dezvoltate si care tineau cont de anumite semne, reuseau sa coaguleze o asezare omeneasca. Mai cred ca intemeierea unei asezari sau ghidarea unor grupuri de indivizi catre un anumit scop (de obicei benefic), reprezentau un soi de test, "proiect de diploma", o consacrare a cunostintelor dobandite la un anumit nivel de initiere. Astazi, un ecou destul de sugestiv este reprezentat de mitul (sau ce-o fi el) "muncilor lui Hercule".

Spun aceste lucruri pentru ca asezarile au ramas, insa stiinta administrarii si bunei gestionari a cetatii s-a tot diluat. Mai aproape de zilele noastre a capatat o forma masonica, cu manifestari in ambele directii, atat benefice cat si negative. Dupa profilul general al constiintei moderne...

Fiecare oras cu un minim de istorie, are cladiri ocupate de institutii ale statului (de obicei), cu simboluri stravechi. Si dau doar un exemplu: delta luminos pe frontispiciul cladirilor istorice, multe din ele construite din donatiile unor initiati ai vremii.

Picturile murale in discutie, foarte complexe ca si alcatuire, necesita anumite cunostinte pentru a le fi decodificat mesajul. Imi face impresia ca-i o concurenta in a le face si plasa in anumite locuri alese cu grija, de factiuni care poseda franturi de cunoastere si care cauta sa-si marcheze teritoriul (si transmite mesajul propriu). :) 
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: horia2008 din 20 Mai 2015, 13:37:06
Multumesc pt. sumar si prezentare amice Sleah.
Ce l-au luat la demolat pe Valentin Luca / Capotescu, nu stiu... probabil ca a deranjat; tot el a luat pozitie si impotriva mutarii stavilarului dezgropat la City Business Centre de care mentionezi; acusi e gata, sa vedem ce iese cu punerea in valoare a vestigiilor mutate...
iar cu pasajul de la Michelangelo, ceva e dubash acolo, la cat s-au zorit sa-i dea drumul de Craciun, de chiar ai fi zis ca se intampla minunea; apoi au dat-o cotita ca infiltratii, ca probleme cu hidroizolatia - cu un bonus 100Keuro extra-cheltuiala, dar totusi intram in vara acuma... :|
dar primarele robul se lauda cu realizari; mi-am sucit gatul privind la ditamai panoul de informare (cat tabela de la stadion, panou blocat acum privirii de acvariul mutat unul peste altul din Piata Operei in 700); am ajuns la 14 (realizari desigur ale primarului Însuşi :evil: ) si m-a luat cu ameteala
sa vedem acum cu ce mai vine din Maroc, ca palmieri avem deja...  :-o


Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Grifon din 28 Februarie 2021, 12:13:55
De curiozitate, domnule @SLEAH19, ai mai completat această interesantă cercetare in orașul natal ?
Sau nu au mai apărut elemente de noutate din 2015 ?
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Martie 2021, 10:39:36
Eu m-am oprit din a le semnala aici dar mai ales picturile murale/ street art s-au reprodus între timp pe ,,hectare,,. Cromatica s-a îmbunătățit iar ,,discursul artistic,, îmbină elemente mistice și naive dorind să transmită un mesaj  ...care mie îmi scapă!
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Martie 2021, 10:50:08
Pentru a picta clădiri de asemenea dimensiuni este nevoie și de logistică și de aprobare. Comisia care a aprobat picturile o fi dictat și tema ?
Timișoara are câteva cartiere cu clădiri istorice din perioada austro-ungară și perioada regalistă română( Elisabetin, Iosefin, Traian, Cetate) care ar avea mare nevoie de refacerea fațadelor, unele adevărate opere de artă măcar și în idea că vom fi Capitală Culturală Europeană. Aș dori să se refacă și acele fațade cu viteza și forța financiară  asemănătoare cu ,,năpădirea,, picturilor murale!









Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Martie 2021, 11:12:39
Clădirea United Bussines Center 1 din cadrul Iulius Town Timișoara utilizată de ceva corporații IT are o formă triunghiulară interesantă, respectând probabil niște principii de geomanție feng shui ale locului.
Ce mi-a atras mie și probabil nu numai mie atenția este ,,stilizarea,, în zid a unei ,,creaturi supranaturale ,, și iar îmi scapă înțelesul,  .. noi știam de Ana lui Manole zidită ca să nu se mai surpe zidul .. de ce-or fi zidit ăștia lighioana?
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: abyss din 02 Martie 2021, 20:12:59
Mda, pare sa fie un ceas solar din care s-au pastrat cifrele 9,2,3  care arata ca niste viermi, lipitori...
Interesant...
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 02 Martie 2021, 22:32:23
Citat din: abyss din  02 Martie 2021, 20:12:59
Mda, pare sa fie un ceas solar din care s-au pastrat cifrele 9,2,3  care arata ca niste viermi, lipitori...
Interesant...

Aș merge mai mult pe stilizarea vreunei creaturi mitologice, viermișorii fiind de fapt vârfurile unor brațe multiple sau cum ar fi părul Medusei

Știu că în ce privește pictura ai o părere avizată, poate măcar una din cele murale merită analizată! 
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Grifon din 03 Martie 2021, 10:13:49
Interesant acest...capriciu arhitectural.
Cred că ambele opinii enunțate au fundament. E o lucrare cu mai multe semnificații, deci cred că e și o incastrare (ca și cum o entitate ar fi simbiont cu clădirea), și e valabilă și supoziția unui soi de ceas solar.
In ultima ipoteză, probabil sensul e completat de diversele momente ale zilei, când umbra indicatorului principal se suprapune pe "viermișorii" ăia (ce par, intr-adevăr, a fi și niște cifre stilizate).

Sunt curios cum a arătat descrierea proiectului. Chiar dacă, bănuiesc, prezentarea nu a detaliat eventualele idei absconse.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: abyss din 04 Martie 2021, 00:58:44
Citat din: SLEAH19 din  02 Martie 2021, 22:32:23
Știu că în ce privește pictura ai o părere avizată, poate măcar una din cele murale merită analizată! 
Frate SLEAH19 sunt lucruri care ma depasesc, cum este si acest caz. Practic aceste reprezentari ies din orizontul meu cultural. Prin urmare in ceea ce priveste simbolistica introdusa, aici suntem mai toti profani si cumva pe picior de egalitate la datul cu parerea.
Fiindca vad in unele picturi tot felul de elemente pe acolo, inclusiv fatzade de cladiri vechi ce par a fi olandeze? daca nu ma insel prea tare...

Dar una peste alta, e oarecum fain.
De ce nu. Mai ales ca a venit in lumea buna occidentala vremea unui alt curent: "Cancel Culture" sau pe limba noastra: canci-cultura.

Insa iti multumesc pentru imaginile prezentate. Surprinzatoare!
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 04 Martie 2021, 17:22:27
 Am constatat că doar din unghiul din care am folosit zoom,  ,,șerpișorii,, par a stiliza cifrele 2, 3 și 9 din care 2 și 3  nu prea sunt pe pozițiile lor ceea ce ar sugera  ...un program de lucru ,,prelungit,,!! :lol:

Dacă privești în sus de pe trotuarul din fața clădirii se vede ca în imagine, o gheară sau un pinten impresionant!
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 04 Martie 2021, 18:03:33
Citat din: abyss din  04 Martie 2021, 00:58:44
Frate SLEAH19 sunt lucruri care ma depasesc, cum este si acest caz. Practic aceste reprezentari ies din orizontul meu cultural. Prin urmare in ceea ce priveste simbolistica introdusa, aici suntem mai toti profani si cumva pe picior de egalitate la datul cu parerea.
Fiindca vad in unele picturi tot felul de elemente pe acolo, inclusiv fatzade de cladiri vechi ce par a fi olandeze? daca nu ma insel prea tare...

Toate picturile sunt din Timișoara !

Mă opresc doar la una din picturile murale, cea în care apare Ion Monoran.
Ion Monoran a fost un poet rebel exmatriculat pentru că a vrut să plece din țară în vremea comuniștilor dar ÎN PRIMUL RÂND a fost un Mare Erou Necunoscut pe Nedrept de către români al Revoluției din 1989. El a fost acela care a avut curajul de a trage pantografele tramvaielor în Piața Maria și a cerut călătorilor să coboare și să ia parte la protest, El și Daniel Zăgănescu au fost primii care au strigat ,,Jos Ceaușescu/ Jos comunismul,,  ... așa s-a adunat prima mie de oameni și așa un protest mut la casa unui pastor  s-a transformat în Revoluția Curată de la început..... Lui Ion Monoran, plecat la scurt timp de la Revoluție dintre noi i s-a ridicat un monument la marginea Pieței Maria

De ce l-au stilizat aici în alb/negru și Hipnotizat pe Monoran?

Era un poet și jurnalist teribil, la un moment dat în momente grele  a găzduit în propriul apartament întreaga redacție a Ziarului Timișoara !
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: abyss din 05 Martie 2021, 00:46:25
In alb/negru presupun fiindca e plecat dintre noi. Ca pare hipnotizat... asta tine de puterea/nivelul de virtuozitate in a reda trairi/emotii/stari a celui care executa lucrarea. Nu stim ce s-a dorit dar vedem ce a iesit.

Revenind la ceas, e o tema interesanta. Un ceas topit, xanamorisit, o tema iubita de Salvador Dali trimitind la ideea despre conceptul timpului ce si-a pierdut orice semnificatie intr-o lume hipnotizata, onirica, inconstienta, subliniind relativitatea timpului prezent aflat in pragul unei metamorfoze cu tente demonologice (tentaculul poate fi un cioc sau un corn)... Cam nasol, ce pot spune. Un test de toleranta la disonante si accesarea inconstienta a subconstientului cu dorintele sale latente si poate paranoide. 
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Grifon din 06 Martie 2021, 13:39:56
Total de acord că stilizarea alb-negru semnifică transcendența, faptul că personajul evocat nu mai face parte din lumea fizică, dăinuind doar în spirit.
Iar referitor la bâzdâgania arhitecturală, noua imagine e mai relevantă (de aia e bine ca astfel de curiozități să fie studiate din cât mai multe unghiuri cu putință).
Văd că "viermișorii" nu sunt încastrați in zidărie, ci aplicați. De aici rezultă că sunt "peste fond", nu "țâșnind din...", așadar ipoteza că ansamblul prezintă o entitate simbiontă cam pică. Rămâne insă valabilă varianta cu posibilul ceas. Ora 9 e la locul ei firesc, dar 2 și 3 sunt împinse in avans, putând indica, cum s-a zis, o "prelungire" a timpului, sau ideea de eficientizare a programului de lucru (motto corporatist, naiba să-i ia, hahaha !)

Mai mult, 2 și 3 ingemănați pot insemna 2+3 = 5, și astfel avem programul standard de lucru la corporatiști, 9.00 - 5.00 (față de 8-4 la bugetari).
Ar merge interpretarea, conform teoriei Occam cu "cea mai simplă explicație e, de regulă, cea adevărată".
Dar mai vedem...poate ne mai vin idei.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: abyss din 06 Martie 2021, 16:26:11
https://www.opiniatimisoarei.ro/un-ceas-solar-din-bronz-de-400-kg-decoreaza-fatada-sudica-a-cladirii-de-birouri-ubc1-din-ansamblul-openville-timisoara/23/10/2017
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: Grifon din 06 Martie 2021, 16:43:08
Bravo, domnule @abyss !
Măcar putem să ne "simtem" bine că pe asta am decriptat-o noi, prin efort conjugat, inainte de a citi explicația autorului !
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: abyss din 06 Martie 2021, 17:37:38
Nu eu am găsit link-ul ci un alt coleg... :))))
Însă imi mențin parerea ca s-a inspirat după Salvador Dalí.
Titlu: Re: Misterele de lângă noi.
Scris de: SLEAH19 din 06 Martie 2021, 19:38:33
Case Closed! ..danke abyss!

... revin cu ,,delirul mural,,!!
Picturile de mai jos au dimensiuni de 6m/10m!
De remarcat mâinile cu patru degete!!