Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Nano-tehnologie

Creat de alinutzu, 08 Mai 2008, 20:24:51

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

alinutzu

Ma scuzati ca fac un subiect nou, nu am gasit la cautare :( ...

M-a facut curios un film, anume "Knight Rider", este vorba despre o masina ce foloseste inteligenta artificiala si nano-tehnologie.
Cu inteligenta artificiala nu stiu cum stau lucrurile, dar m-a facut curios nano-tehnologia, stiu ca se fac cercetari in legatura cu acest domeniu.
In film, se spune ca aceasta tehnologie are capacitatea de a se auto-repara. De exemplu daca o placa construita din aceste particule este zgariata aceasta are capacitatea de a se reface ...
Nu stiu daca aceasta afirmatie este adevarata, posibila sau pur si simplu SF.

Dupa cum calculatoarul a deschis o noua usa in domeniul descoperirilor, asa va face si aceasta tehnologie.

Ce va putea oferi nano-tehnologia
1.Din punct de vedere medical, se va putae ajunge la organe artificiale(ar putea fi ca niste celule stem artificiale)
2.Vor putea deasemenea sa lucreze precum anticorpi si sa curete corpul de boli.
3.Dupa cum inventarea calculatorului a deschis usa catre noi inventii(se stie foarte bine ca inainte de aparitia calculatorului, totul decurgea mult mai greu, in domeniul descoperirilor) , asa va face si aceasta tehnologie.
4.Folosirea in construirea procesoarelor(sau altor piese) a noilor calculatoare cuantice

Mai multe despre nano-tehnologie:
crnano(engleza)
nanotech(engleza)

stire de ultima ora in acest domeniu
" May 8th, 2008

Taking the NanoPulse -- Hot Nanotechnology. Cool Energy Solutions.

Abstract:
Skyrocketing energy costs. Carbon footprints. Global warming. We're consumed with the concerns about consumption of energy. And well we should be. Our industries, our economy, our lifestyles and our environment are on the line. Some of the best minds on the planet are pursuing solutions -- and a number of them, I'm proud to say, are nanotechnology based.

This month, I'll be part of a panel discussing Thermal Nanotechnology Solutions at NanoBusiness 2008, a gathering of some of the best scientific and business minds in nanotech. As excited as I am to share information about work on a nanofilm for windows to lower energy needed for heating and cooling, I'm more excited to hear about the work others are doing. I've been investigating some of the technology on the agenda, and it's pretty hot stuff. Let me give you a preview.

Here's one. We recycle paper and metal. What if we could recycle "waste heat" from other processes to generate electricity? That's the plan for Nextreme Thermal Solutions. The idea is a thermoelectric generator so small it can be embedded into a thin film. Imagine a device smaller than a contact lens that could generate 300 milliwatts of electricity in a high-heat environment. Imagine the energy output if it's built into large arrays. No smokestacks, no fuel rods, no power plants. Here's a bonus, even at low-levels of heat, it could generate enough power to run medical implants. No batteries to manufacture, charge, dispose.
"
in mare parte face referire la aplicarea aceste tehnologi in domeniul energiei, ar putea sa absoarba caldura degajata si s-o transforme in energie, chestia interesanta este ca ar putea inlocui bateriile. Pe langa bateriile tradtionale acestea ar avea un nou bonus, dimensiunile ar putea fi mai mici decat o lentila de contact si nu este ostila mediului...

can't stop the signal ...

Nox

Nu ºtiu cât de atent ai fost la film, dar acolo ce þinea de nano tehnologie era controlat de AI, când AI-ul era oprit toatã aceastã capacitate era dezactivatã. În primul rând pentru cã avea nevoie de o sursã de energie ºi al 2-lea pentru cã era nevoie de un computer care sã controleze modul (informaþia) în care interacþiona materialul composit. Ideea e cã fiecare nano-element e un fel de nano-computer în care ai nevoie automat de o sursã de energie.

Citat
For example, the 2008 KITT utilizes nano-technology, allowing the car's outer shell to change colors and morph itself into similar car forms temporarily.[2] The nanotech platform is written as needing the AI active in order to do any of these effects, unlike the original car's gadgets and "molecular bonded shell" which allowed it to endure extreme impacts. These nano-tech detriments are shown as when the bulletproof ability of the car windows is lost and the villains are able to shoot through to the driver when the AI is deactivated. These new effects are achieved primarily with CGI animation.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

alinutzu

Deci sa inteleg ca fara AI nu se poate obtine asa ceva ?
Pur si simplu un super computer nu ar putea sa coordoneze aceasta tehnologie ?

Din cate am inteles cu nano-tech au inceput sa inteleaga cum functioneaza si peste vreo 10 ani va fi flosita la scara larga, dar cu inteligenta artificiala , nu prea au facut mare lucru, tot la simpli algoritmi si reguli au ramas ...

"În informaticã, în general, inteligenþa artificialã e împãrþitã în douã categorii:

    * inteligenþã artificialã puternicã (strong AI): prin aceasta se înþelege o intelegenþã artificialã, de obicei bazatã pe un computer, care chiar poate "gândi" ºi este "conºtientã de sine".
    * inteligenþã artificialã slabã (weak AI): o inteligenþã artificialã care nu pretinde cã poate gândi, putând însã rezolva o anumitã clasã de probleme într-un mod mai mult sau mai puþin "inteligent", de exemplu cu ajutorul unui set de reguli.

Progresul în crearea unei inteligenþe artificiale puternice este mic. Aproape toate simulãrile inteligenþei se bazeazã pe reguli ºi algoritmi obiºnuiþi, existând un progres doar în domeniul celei slabe (de exemplu la recunoaºterea verbalã ºi a scrisului, la traducerea automatã dintr-o limbã în alta sau ºi la jocul de ºah).
sursa"

can't stop the signal ...

Nox

Ba da se poate ºi fãrã AI, dar în contextul filmului nu se putea.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

LupinThe3rd

#4
Buna. Cu AI-ul lucrurile stau asa si asa. Lumea e optimista dar progresele nu sunt mari. Se lucreaza, se ajunge intr-o fundatura apoi se mai face un salt. Samd. Domeniul acum are un nume de nou: inteligenta computationala pentru ca au aparute modele noi, in afara retelelor neurale si a sistemelor fuzzy de la inceput. Artificial Intelligence: A Modern Approche(http://www.amazon.de/Artificial-Intelligence-Modern-Approach-Second/dp/0130803022/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books-intl-de&qid=1210330617&sr=8-1) e clasica. Cu putin efort poate fi gasita pe net. Cine e interesat sa dea un mp.
Swarm Intelligence  a lui Bonabeau si Dorigo e excelenta dar e orientate spre ACO(Ant Colony Optimization). Swarm Intelligence( http://www.amazon.de/Intelligence-Morgan-Kaufmann-Evolutionary-Computation/dp/1558605959/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books-intl-de&qid=1210330818&sr=1-2) e ok la randul ei.
Era sa uit Genetic Algorithms plus Data Structures = Evolution Programs (http://www.amazon.de/Genetic-Algorithms-Structures-Evolution-Programs/dp/3540606769/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=books-intl-de&qid=1210330910&sr=1-3).
Personal cred ca prima e obligatorie de citit, chiar si in salturi, iar Swar Intelligence si  Genetic Algorithms plus Data Structures = Evolution Programs ofera o imagine destul de clara a domeniului.
In functie de domeniu apar "specialitatiel" gen algoritmi genetici aplicati la multi-criteria optimization, samd.
Din pacate e nevoie si de putina matematica in toata povestea. Nu multa dar niste matrici, o integrala, niste ecuatii si rabdare
Revenind la problema. Teoretic se poate si fara AI. Mult mai greu deoarece se algoritmi "clasici" (Donald Ervin Knuth The Art of Computer Programming ) nu sunt facuti pentru asa  ceva. Cartea exista si in  Romana. Daca o citesti cap coada mergi la Universitate si spune asta. Te vor angaja pe loc. Exista in schimb alogritimi scrisi empirici pentru o anumite problema.
In schimb nu se paote gasi o solutie universala care sa functioneze bine in toate cazurile (vezi teorema NFL). Cand a fost enuntata si demonstrata a fost unul din momentele de tristete/realist din cadrul comunitatii AI

AdiM

midiclorienele, ce parere aveti de ele?


alinutzu

ca tot am inceput sa vorbesc despre masinile viitorului ...
iata urmatorul pas  ... masina care isi "muleaza" caroseria GINA from BMW ...

"În momentul deschiderii uºilor, materialul polimeric se cuteazã în zona balamalelor, fiind înlãturatã astfel zona de discontinuitate întâlnitã la o caroserie clasicã. Mai mult, materialul special cu care este acoperitã maºina este transparent în zona stopurilor, care sunt vizibile numai atunci când sunt aprinse."
sursa text

site:
http://bmw-web.tv/en/channel/new
can't stop the signal ...

maiami

 :-)cea mai clara nanotehnologie este corpul umana care se vindeca singur dupa anumite rani sau virusi
leucocitele ar fi nanobotii
asta arata cat e de avansata fiinta superioara care ne-a creat
VOICA MARIAN tel. 0746075513
va invit la cunoasterea prin stiinta

adipop


Interesant. Mai ales ceretarile nano-celulelor fotovoltaice, pe baza de carbon.
adi

maiami

nano-tehnologia ar putea fi de mare ajutor in viitor in eradicarea bolilor :rocket: :planet: :ufo: :martiansad:
VOICA MARIAN tel. 0746075513
va invit la cunoasterea prin stiinta

elena78

Dragi forumisti  aceasta este ultima  nanotehnologie  care apartine exercitului american .Aceasta nanotehnologie  este dotata cu  telecamera  microfon si seringa .Autoritatile spun ca  ea poate preleva DNA si mai mult poate sa introduca dispozitivi RFID-(microchip) in oameni ,bineinteles serviciile secrete americane  au ajuns mult prea departe cu tehnologia ... ...suntem atacati din toate partile ..

a fost si un video foarte interesant  as fi vrut sa-l vedeti si voi dar  din pacate l-au blocat  cei de la you tube


http://www.google.it/imgres?q=%22mosquito+drone%22&hl=it&client=firefox-a&hs=VpQ&sa=X&rls=org.mozilla:it:official&channel=fflb&biw=1280&bih=931&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=_o7SPF2cWnoqVM:&imgrefurl=http://concen.org/forum/showthread.php%3Ftid%3D46078&docid=iiWKnvcmGcbvWM&imgurl=http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/526925_478686798813709_1080698241_n.jpg&w=640&h=480&ei=wuf3T4azI5Tc4QSQ6-yEBw&zoom=1&iact=rc&dur=649&sig=109610861456728609276&page=1&tbnh=134&tbnw=179&start=0&ndsp=30&ved=1t:429,r:0,s:0,i:72&tx=93&ty=117

elena78

#11
Citat din: alinutzu din  08 Mai 2008, 20:24:51

Dupa cum calculatoarul a deschis o noua usa in domeniul descoperirilor, asa va face si aceasta tehnologie.

Ce va putea oferi nano-tehnologia
1.Din punct de vedere medical, se va putae ajunge la organe artificiale(ar putea fi ca niste celule stem artificiale)
2.Vor putea deasemenea sa lucreze precum anticorpi si sa curete corpul de boli.
3.Dupa cum inventarea calculatorului a deschis usa catre noi inventii(se stie foarte bine ca inainte de aparitia calculatorului, totul decurgea mult mai greu, in domeniul descoperirilor) , asa va face si aceasta tehnologie.
4.Folosirea in construirea procesoarelor(sau altor piese) a noilor calculatoare cuantice




toate aceste tehnologii ,in realitate ,computerul , nanotechnologia ,si toate celelalte   existau cu mult timp in laboaratoarele subterane ,asteptau doar momentul just pentru a ,,iesi la suprafata Pamantului ,,..Cei care au  lucrat  in interiorul acestor baze subterane (Area 51 si  Dulce in Mexic )   spun ca  au vazut tehnologii foarte avansate acolo, acea tehnologie ,,sa intram in interior Scotti,,fraza celebra luata din filmul Star Trek in care capitanul Kirk ii cere inginerului sau mister Scotti sa intre in astronava Enterprise prin intermediul teleportarii. :wink:In interiorul  bazelor subterane foarte secrete  se afla si ceea ce numesc oamenii de stiinta jump rooms care transportano ocupanti  in alte  parti ale lumii doar intr-o    clipa ..... :wink:americanii si restul lumii habar nu au unde se duc si pe ce se cheltuiesc miliarde si miliarde de dollari..cum zicea Einstein,,Imaginatia este avampremiera atractiilor viitoare,...oamenii de stiinta isi imagineaza cum functioneaza  diferite sisteme  si la urma urmei cu timpul  functioneaza  de-adevaratelea.... :wink:.