Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Cafenea => Subiect creat de: Flight33 din 26 Iulie 2008, 12:21:29

Titlu: Buzau
Scris de: Flight33 din 26 Iulie 2008, 12:21:29
tin sa spun ca mi`a venit inca de la inceput draci pt ca vroiam sa atsez mai multe poze si dupa ce am scris un editorial pe aceasta tema , am primit un raspuns ca textul este prea mare, trebuia sa o iau de la inceput, asa ca nu am chef sa scriu de doua ori, dau doar poze
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Flight33 din 26 Iulie 2008, 12:23:06
poze
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Flight33 din 26 Iulie 2008, 12:38:03
observati in prima poza dealul peste care a trebuit sa tranversez, iar in ceea de a doua poza dincolo de deal, unde am insemnat prima grota si anumte grota Sf Dionisie Torcatorul
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Flight33 din 26 Iulie 2008, 12:40:56
nu am putut merge mai departe pt ca este mult de mers, doar pina aici am facut aproape o ora
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Kbal din 26 Iulie 2008, 12:54:07
Trebuia sa inchiriezi un atw sau un cross ca sa ajungi mai rpd. si mai usor in locul dorit.
Bun dar pana la urma despre ce este vorba ?
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: lylyt_ice din 26 Iulie 2008, 13:28:34
 Ce am putut itelege, este faptul ca vrei (probabil) sa scoti in evidenta prezenta simbolurilor masonice pe crucile respective?
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: loreley din 26 Iulie 2008, 14:22:55
   Frumoase  poze :-D
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Flight33 din 26 Iulie 2008, 14:53:52
GEOGRAFIA SACRA
Muntii Buzaului au fost inclusi, din cele mai vechi timpuri, in geografia sacra a lumii. Este vorba de o geografie ale carei coordonate ezoterice au fost stabilite in vremurile de dinainte de Marele Potop, cand pe Pamant domneau zeii, dupa cum ne transmit toate mitologiile lumii, incepand cu cea sumeriana, considerata cea mai veche. Coordonatele respective includeau zone unde se manifestau anomalii magnetice, zone cu potential energetic care se manifesta in plan fizic si spiritual, numite de catre expertii in parapsihologie "perimetre energo-informationale". In astfel de perimetre se petrec fenomene ciudate, corpul se dematerializeaza, calatorind in spatii atemporale sau primeste informatii telepatice de la entitati necunoscute, iar subsolurile sunt intotdeauna bogate in zacaminte de mare interes. Oamenii cu perceptii extrasenzoriale se simt foarte "apasati" de incarcatura energo-informationala existenta in asemenea zone geografice sacre, de care Romania este plina. Este suficient sa citesti "Dacia preistorica" a lui Nicolae Densusianu ca sa ai dimensiunile geografiei sacre ale tarii noastre.


CERUL STRANIU
Zona la care ne referim in acest material este o regiune "sihastrita", ce cuprinde comuna Bozioru, cu satul Fisici, catunul Nucu, pana dincolo de Lacul Gotes, zona intinsa peste culmi stravechi, unde poti vedea straturile geologice ridicate aproape pe verticala, in urma unor contorsiuni ale scoartei petrecute in vremuri imemoriabile. Satele si catunele cu putini locuitori urmeaza o linie serpuita peste culmi salbatice, unde ursii sunt la ei acasa (iar ursii de pe aici sunt renumiti pentru ferocitatea lor). Peste aceasta zona se intinde un "cer straniu", care uneori capata o intensitate ce nu poate fi descrisa prin cuvinte, pe care oamenii de stiinta o masoara in grade Kelvin, avand valoarea de peste 23.000. Pentru comparatie, azurul cerului deasupra marilor orase abia depaseste 16.000 de grade Kelvin. Avem norocul sa observam cu ochii nostri acest fenomen. Treptat, cerul senin, acel albastru curat ca in zilele frumoase, capata nuante atat de profunde, incat parca devine un vortex. Cu cat te uiti mai mult, cu atat simti ca te absoarbe infinitul. Este ca o vraja care iti cuprinde toata fiinta si-ti paralizeaza simturile, nu mai auzi nimic in jur, iar pupilele se dilata. Suntem scosi din aceasta stare de companionii nostri care ne spun zambind: "Ati simtit cum se deschid portile energetice ale Universului, cand toata fiinta devine spirit". Cel mai straniu ni s-a parut noua faptul ca eram foarte aproape sa ratam momentul, daca nu ni s-ar fi atras atentia fiind preocupati sa ne uitam pe unde calcam, prin bolovanisurile cararii.


SECRETELE DIN ADANCURI
Ne dam seama cat de usor este sa ratezi un astfel de fenomen, fiind dezobisnuiti sa privim cerul. Cercetatorul Vasile Rudan ne spune ca testele extrasenzoriale au rezultate maxime atunci cand cerul capata acea intensitate de peste 23.000 de grade Kelvin, perceptia fiind acuta. In anii '80, Vasile Rudan a coordonat un grup de copii carora le testa aptitudinile extrasenzoriale. Acestia nu constientizau puterile lor deosebite, participand la teste ca si cand ar fi fost jocuri normale. Erau impartiti pe grupe, asezati pe anumite culmi si li se spunea sa transmita prin puterea gandului, de la o grupa la alta, diferite informatii. Aceste transmisii telepatice aveau o mare acuratete cand cerul ajungea la intensitatea maxima. In plus, ei au indicat cu precizie, tot prin perceptie extrasenzoriala, locuri unde se afla vestigii antice, fapt ce i-a uimit pe arheologii care fusesera chemati pentru experiment. De unde stiau? Percepeau informatii ca si cand pamantul le dezvaluia tainele sale. Aici ar trebui amintita alta coincidenta stranie cu denumirile oculte ale civilizatiei sumeriene. "Buzuru" (Bozioru ), avand ca simbol un triunghi cu baza pe verticala, se referea la un zeu enigmatic "care rezolva secretele din adancuri", asociat de unii sumerologi cu un zeu al minelor. Era ca si cand acest enigmatic zeu intrase in "rezonanta" cu micii cercetatori.
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Flight33 din 26 Iulie 2008, 14:55:02
ceea ce este mai sus, este luat dupa un site, dar eu vreau sa relatari personale........pt ca de obicei pe site`uri gasesti aceleasi relatari.......
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Flight33 din 26 Iulie 2008, 15:04:44
La Crucea Spatarului (nu a logofatului) se ajunge pornind de la Agatonul Nou, de fapt e un circuit care incepe la Chilia lui Dionisie Torcatorul in Poiana Cozeana si continua astfel: Pestera lui Iosif, Agatonul Vechi, Agatonul Nou si apoi Crucea.
De acolo pe un povarnis abrupt se coboara muntele, nu oricine stie acest drum.
Exista un ghid - o persoana in varsta dar nu oricine ajunge la el.
Despre Tara Luanei e mai mult de discutat.
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Flight33 din 26 Iulie 2008, 15:06:32
Sa nu uitam ca in aceasta zona se afla si Tara Luanei din ce am citit se afla situata cumva mai la nord est de aceasta zona si se intinde pana la Coltii Tainitei si cascada Tainita
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Cautatorul din 26 Iulie 2008, 16:54:27
Se discuta despre:
"Masina timpului la Buzau"
la:
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,1260.0.html

Un documentar interesant:
"Asezarile rupestre din muntii Buzaului - Bozioru si Colti"
http://www.youtube.com/watch?v=QnLL2NdkESU


"Athosul Romanesc Crestinism in Romania in primul mileniu DC"
http://www.youtube.com/watch?v=Ru2F0LC_vx4

"În Munþii Buzãului existã mai multe chilii vechi de 1700 de ani"
http://www.realitatea.net/183251_In-Muntii-Buzaului-exista-mai-multe-chilii-vechi-de-1700-de-ani-.html
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: alinutzu din 26 Iulie 2008, 23:53:04
Frumos loc Buzaul , mai ales imprejurimile ...
Un loc, incarcat de istorie.

Oameni dupa acolo vin intrafevar din sudul Dunarii , nu stiu daca toti , dar cativa sigur.
Fosti negustori greci s-au stabilit prin imprejurimi.
Mai puteti vedea inca vechi case boieresti prin anumite sate.

Unii oameni , batranii in special, ca tinerii nu prea mai sunt iteresati de astfel de ... legende , spun ca au existat tuneluri lungi ce mergeau de-alungul dealurilor.
In timp de primejdie , chiaburii mai instariti isi ascundeau averile in aceste tuneluri , chiar le transportau departe, in locuri mai sigure. (Ca sa dau si nume: Doamna Neaga)
Am mai intrebat si eu daca stie cineva pe unde sunt aceste tuneluri , toata lumea mi-a spus ca nu stie , dar nu neaga nimeni existenta lor si toti stiu ce scop aveau  , unii spun ca s-au daramat.

Se stie ca la Pietroasele a fost gasita Closca cu puii de aur.
Prin zona dealurilor exista diverse cetati.

Si din punct de vedere al cerului, noaptea , nu neaparat ca intensitate , ca nu dispun de aparate de masura, dar din punct de vedere al claritatii , in noptile senine ... este cu mult mai clar si mai plin de stele , decat cerul Bucurestiului.

Cand eram mic, imi placea sa stau noaptea afara si sa privesc cerul, decat zgomotul greierilor se mai aude din cand in cand si doar mireasma reginei noptii(nu este ceva specific Buzaului :lol:) te face sa realizezi, ca esti inca aici :)

Mai jos am atasat scrisul de la intrare in Manastirea Ciolanu, stie cineva in ce limba e scris ? , o fi romana veche ?
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Flight33 din 27 Iulie 2008, 13:37:24
Alinutzu, ma bucur ca esti cam pe aceasi unda cu mine. Poate dam o raita pe acolo impreuna, eu spre deosebire de multi cei dupa forum, care discuta doar anumite probleme, doar participind cu parerea, incerc sa si merg in acele locuri. Imi este geu ca nu am carnet, de cele mai multe ori sunt la mana altora, de aceea nici nu pot aprofunda.
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: liteady73 din 27 Iulie 2008, 14:36:04
 Salut Flight33 !...

Salut Alinutzu !...

Pozele postate sant cu adevarat suberbe. In acelasi timp, pline de mister.  :-)

In legatura cu textul inscriptionat deasupra intrarii in biserica, iti pot spune ca e vorba de un amestec de romana si slava (secolul XIX), continand, deopotriva, caractere chirilice, slavone si latine.

Expun mai jos, o modesta incercare de traducere al unui pasaj din acest text:

Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: liteady73 din 27 Iulie 2008, 15:05:27
 Salut !...

Imi cer scuze pentru greseala facuta in postul meu anterior, in speta : "In legatura cu textul inscriptionat deasupra intrarii in biserica, iti pot spune ca e vorba de un amestec de romana si slava (secolul XIX), continand, deopotriva, caractere chirilice, slavone si latine."

Erata : ... caractere chirilice, grecesti si latine ...

PS: Drumul lung dauneaza grav atentiei.  :-)

Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: jean din 27 Iulie 2008, 22:50:56
   O poza cu textul si cateva cuvinte explicate din textul respectiv. Cele din partea superioara a pozei sunt subliniate deasupra, iar de la jumate in jos, sunt subliniate dedesubt. Intradevar interesanta zona de deal si munte a Buzaului. Am fost la vulcanii noroiosi cu bicicleta, foarte frumos. Seamana cu peisajul Martian sau de pe Io. Doresc sa mai vad ,,Focurile vii" si ,,Muzeul de chilimbar"
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Cautatorul din 18 August 2008, 01:43:03
"Scriere a unei civilizatii necunoscute descoperita in pesterile din Muntii Buzaului"

"Arheologii de la Muzeul Judetean Buzau au descoperit in zona asezarilor rupestre din Muntii Buzaului o piatra gigant inscriptionata cu semne apartinand unei civilizatii necunoscute.
....

Sunt semne absolut ciudate, in forma de triunghi, steluta sau patrat, cu certitudine facute de o fiinta umana, care nu se regasesc in nici o scriere cunoscuta pana la aceasta ora"

http://www.ziua.ro/news.php?data=2008-08-18&id=11298

Poate e civilizatia care a construit "Masina timpului de la Buzau" subiect dezbatut la:

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,1260.0.html
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: boemu din 08 Noiembrie 2008, 01:54:12
Citat din: alinutzu din  26 Iulie 2008, 23:53:04

Mai jos am atasat scrisul de la intrare in Manastirea Ciolanu, stie cineva in ce limba e scris ? , o fi romana veche ?

Citat din: liteady73 din  27 Iulie 2008, 15:05:27
Salut !...

Imi cer scuze pentru greseala facuta in postul meu anterior, in speta : "In legatura cu textul inscriptionat deasupra intrarii in biserica, iti pot spune ca e vorba de un amestec de romana si slava (secolul XIX), continand, deopotriva, caractere chirilice, slavone si latine."

Erata : ... caractere chirilice, grecesti si latine ...

PS: Drumul lung dauneaza grav atentiei.  :-)


Textul este in romana insa cu litere chirilice. :wink:
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: tractorbeam din 25 August 2010, 12:54:19
Exista tuneluri - in mare parte prabusite azi - in zona Colti-Alunis si Fisici-Nucu.
Erau folosite de cei din vechime pentru a se ascunde in caz de pericol (turci, tatari, etc.) Dupa sapatura par mult mai vechi decat populatia medievala care le-a exploatat. Cele superioare strabat dealurile dintr-o parte in alta insa accesul la ele este f. dificil. Pe poteca de acces sunt fel si fel de semne ciudate sapate din vechime - dovada ca si in zonele acoperite semnele scrijelite au marginile foarte tocite - eroziunea naturala.  Drumul pana la tunele este dificil chiar si in momentele cand solul este uscat, fiind vorba de sleauri mari de tractor sau caruta. E nevoie de 4x4 pregatit, eu cu 4x4 suv nu am facut fata si a trebuit sa opresc sa nu "parlesc" ambreiajul. Tunelul cu pricina se afla in Alunis si in unele portiuni - se zice, eu nu am vazut asa ceva - era destul de inalt ca sa incapa si oameni si vite.
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Xanadron din 25 August 2010, 15:16:22
Asa-i, tractorbeam - uite (pentru alti "exploratori") un posibil traseu cu punct de plecare Gura Teghii:

Gura Teghii - Valea Tainita - Cascada Tainitei - dreapta prin saua de langa Coltii Stalpilor - Muchia Hansaru - Lacul Hansaru - Nucu

Ca sa mai punctam insa una-alta despre... intr-adevar "anormala" zona a M-tilor Buzaului, uite si-un articol primit de la un amic (luat din "Lumea misterelor" parca - o revista nu chiar credibila, dupa unii - dar ce-i oare 100% credibil in domeniul asta al paleoastronauticii, misterelor si conspiratiilor?).

Il atasez aici din simplul motiv ca ar putea deschide o noua pista eventualei clarificari a evenimentul disparitiei subite si inexplicabile a doi frati din Braila (la un interval, cel de-al doilea venit disparind la citeva zile distantza) - accident real, petrecut in 1981 si nu in 1980, asa cum mai apare pe net, unde pot fi gasite oricum doar chestii nebuloase (chiar daca nu toate false) despre M-tii Buzaului.

In cazul respectiv n-ar fi deci vorba de stinca din zona Bozioru-Nuci (numita "de la Tiharie"), ci de una din coloanele de piatra de la Tainitza. :roll: Desi nimeni (cunoscut cel putin) din Gura Teghii nu mi-a pomenit de asa ceva.
Stinca de la Tiharie exista si-acum, provoaca diverse senzatii stranii celor care se apropie de ea, dar eu cel putin n-am reusit sa aflu in mod cert daca aia e intr-adevar stinca cu pricina, versiunea "semioficiala" - dar neconfirmata de localnici - fiind ca stinca "rapitoare" ar fi fost dinamitata la o saptamina dupa evenimentul disparitiei celor doi (care se pare ca NU erau securisti, ci geologi - sau cel putin unul din ei). Si ca in urma exploziei ar mai fi persistat un... halou verzui cu conturul stincii, vreme de trei zile. In orice caz, obiectul cu aparentza unui LANTZ de pe virful stincii, a carui apucare a provocat se pare respectivele disparitii, NU exista acolo.

Iar pe Stalpii Tainitzei, din cite stiu, nimeni n-a mai avut (poate) curajul sa se mai urce de 29 de ani... 8-)

In orice caz, daca cineva trece prin Ojasca/Bratilesti-BZ inaintea mea (fiindca n-am avut vreodata trebi p-acolo), n-ar fi poate rau sa stea la o cafea "vorbita" cu numitul asistent medical Ciprian Gidiutza. Chiar daca n-am auzit inca de la vreun localnic, de pilda, povestea cu "autobuzul fara usi/ferestre" care ar mai levita cind si cind deasupra apelor, prin zona Tainitzei... :-)
...Ori o fi tot un vehicul israelian si asta?! :-D

(http://s3.postimage.org/Jh6ui.jpg) (http://www.postimage.org/image.php?v=PqJh6ui)
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: calator astral din 26 August 2010, 00:29:22
ai uitat sa mentionezi Rapa Diavolului, xanadron.  :evil:
voluntar?
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Xanadron din 26 August 2010, 11:09:58
Citat din: calator astral din  26 August 2010, 00:29:22
ai uitat sa mentionezi Rapa Diavolului, xanadron.  :evil:
voluntar?
?! :roll: - probabil ca voluntar, calator astral - ca sa nu fiu offtopic :wink: fiindca, din cite stiu, Rapa Diavolului nu-i prin Buzau, ci in Prahova:

"Rapa Diavolului (PH), un loc in care se pare ca exista un fel de poarta interdimensionala. Situata intr-o zona deluroasa impadurita, la cativa kilometri de satul Poiana Treistii din comuna Cosminele, Rapa Diavolului apare ca un loc plin de magie si mistere. Este un loc situat pe coama unui deal, care consta intr-o panta abrupta de cativa zeci de metri. Localnicii, care au creat o adevarata legenda cu privire la acest loc, vorbesc cu oarecare frica si reticenta despre acest loc. Candva, aceasta zona a fost bantuita de haiduci. Dar locul are o istorie mult mai bogata. Cu mult inainte de formarea poporului roman, aici existau cateva triburi dacice. La Rapa Diavolului, preotii daci efectuau ritualuri si invocau fortele naturii si se aflau in legatura permanenta cu spiritele din subtil, care le ofereau ghidare si protectie."

Ca sa ramin insa ontopic, uite o poza recenta din zona Mtilor Buzaului (Gura Teghii - Fulgerish), in care albastrul cerului e parca mai... albastru decit in alte locuri:

(http://s3.postimage.org/MdoXS.jpg) (http://www.postimage.org/image.php?v=PqMdoXS)
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: calator astral din 26 August 2010, 16:09:44
Citat din: Xanadron din  26 August 2010, 11:09:58
?! :roll: - probabil ca voluntar, calator astral - ca sa nu fiu offtopic :wink: fiindca, din cite stiu, Rapa Diavolului nu-i prin Buzau, ci in Prahova:

"Rapa Diavolului (PH), un loc in care se pare ca exista un fel de poarta interdimensionala. Situata intr-o zona deluroasa impadurita, la cativa kilometri de satul Poiana Treistii din comuna Cosminele, Rapa Diavolului apare ca un loc plin de magie si mistere. Este un loc situat pe coama unui deal, care consta intr-o panta abrupta de cativa zeci de metri. Localnicii, care au creat o adevarata legenda cu privire la acest loc, vorbesc cu oarecare frica si reticenta despre acest loc. Candva, aceasta zona a fost bantuita de haiduci. Dar locul are o istorie mult mai bogata. Cu mult inainte de formarea poporului roman, aici existau cateva triburi dacice. La Rapa Diavolului, preotii daci efectuau ritualuri si invocau fortele naturii si se aflau in legatura permanenta cu spiritele din subtil, care le ofereau ghidare si protectie."

Da,exact,scuze, iesi deja în Prahova,am facut o confuzie, eram p'aproape oricum  8-) Foarte straniu xanadron, ai fost la fata locului, eu am gasit cîteva poze din zona si un mic film al unei expeditii recente acolo, se poate observa ceata albastrie, umbre, siluete, sfere de tip orbs,un ozeneu portocaliu in levitatie...serios mie mi-a  placut.  :wink:
(Râpa Diavolului,imagini clare, se vede zona unde vegetatia a ramas verde... :-o : http://www.esnips.com//nsdoc/6080e9ab-8e0d-4057-939e-c075acec8cf3)
Râpa vazuta de pe culme:
(http://s4.postimage.org/xPq0S.jpg) (http://www.postimage.org/image.php?v=aVxPq0S)

Un ozeneu RUPESTRU...  :abduct:
(http://s4.postimage.org/xPsw0.jpg) (http://www.postimage.org/image.php?v=aVxPsw0)

Niste nebuni filmeaza noaptea..bravo lor! în ei e speranta, în curiozitatea si curajul lor.

Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: tractorbeam din 26 August 2010, 16:20:39
Evident poza luata pe valea paraului Fulgerisul, corect?
Incet, incet adevarul iese la lumina.  :evil:
Acum daca e sa povestim, acolo exista 3 paraie care converg spre Valea unde este Gura Teghii: Tainita, Fulgerisul si Hansaru. Numai daca o iei ascendent pe valea Tainitei dai de Coltii cu pricina, si DA si eu inclin sa cred ca treaba cu brailenii s-a petrecut in zona Stalpilor si nu la Tiharie dupa cum mi-a confirmat un localnic care le mai si cunoaste si care nu a vrut sa ma conduca acolo invocand diverse motive.
Deoarece am lucrat cu oameni in cadrul unor "interviuri" pot spune ca am simtit ca acel om se simtea absolut inconfortabil cand aduceam vorba de mers in acel loc.


Citat din: Xanadron din  26 August 2010, 11:09:58
...Ca sa ramin insa ontopic, uite o poza recenta din zona Mtilor Buzaului (Gura Teghii - Fulgerish), in care albastrul cerului e parca mai... albastru decit in alte locuri:

Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: tractorbeam din 26 August 2010, 17:41:03
Hai sa ne luam in piept cu geografia:

In zona comunei Furtunesti se varsa paraul Gotis apoi mai sus, in zona Gura Teghii exista pe versantul estic cum vii dinspre Patarlagele vreo 3 paraie: cel mai sudic este cel numit Tainita cu celebra cascada a Tainitei apoi mai la nord paraul Fulgeris si mai sus paraul Tigva care si el are o cascada.
Apoi pana in dreptul  localitatii Varlaam nu mai este nici o apa importanta. Ceea ce descrie omul se petrece in zona piciorului Vinele Calde, mai sus si mai la nord-est, dar in permanenta la sud de drumul 203K. Zona de interes este marginita la sud de localitatile Bratilesti si Goidesti, la est de Plaiul Nucului, la vest si nord de drumul 203k cu meandrele sale. De fapt confuzia vine de la faptul ca a fost inlocuita localitatea Plaiul Nucului cu Nucu, deoarece cei din Plaiul Nucului ii mai zic si ,,La Nuc".
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Xanadron din 26 August 2010, 18:16:20
@ calator astral: N-am fost prin zona respectiva (Rapa Diavolului) si, sincer, nici nu cred c-o sa ajung acolo prea curind - pe principiul concentrarii cercetarilor pe o singura directie (zona), timpul si banii fiind ambele in cantitati limitate pentru "exploratorii amatori". :| Din pacate...
Rape cu "taietura" aia ciudat de plana sint insa destule si-n Mtii Buzaului (exemplu vizibil chiar din drum: stinca de la Genunea Nemertei) - probabil ca exista explicatii geologice in sensul formarii lor, dar impresia lasata de unele e aia de megaliti cumva... prelucrati.

Uite si-o imagine cu Stinca lui Persescu (si asta, vizibila de pe soseaua ce duce la Varlaam) - unde nu-i doar o poveste faptul ca acolo a existat, in secolul XIX, un sanatoriu pentru bolnavii de plamini (TBC) unde se trata extrem de eficient numita maladie. Poate ca, pe linga proprietatile curative ale laptelui de capra, contau si anumite influentze geomagnetice ale locului?!  :star: Senzatia de... BINE resimtita acolo poate fi subiectiva, dar poate ca n-ar strica si un studiu stiintific.

(http://s4.postimage.org/yAmES.jpg) (http://www.postimage.org/image.php?v=aVyAmES)


Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Xanadron din 26 August 2010, 18:39:34
Citat din: tractorbeam din  26 August 2010, 17:41:03
Hai sa ne luam in piept cu geografia:

In zona comunei Furtunesti se varsa paraul Gotis apoi mai sus, in zona Gura Teghii exista pe versantul estic cum vii dinspre Patarlagele vreo 3 paraie: cel mai sudic este cel numit Tainita cu celebra cascada a Tainitei apoi mai la nord paraul Fulgeris si mai sus paraul Tigva care si el are o cascada.
Apoi pana in dreptul  localitatii Varlaam nu mai este nici o apa importanta. Ceea ce descrie omul se petrece in zona piciorului Vinele Calde, mai sus si mai la nord-est, dar in permanenta la sud de drumul 203K. Zona de interes este marginita la sud de localitatile Bratilesti si Goidesti, la est de Plaiul Nucului, la vest si nord de drumul 203k cu meandrele sale. De fapt confuzia vine de la faptul ca a fost inlocuita localitatea Plaiul Nucului cu Nucu, deoarece cei din Plaiul Nucului ii mai zic si ,,La Nuc".
Absolut corecta localizarea zonei Vinele Calde si clarificarea confuziei "Nucu-Plaiul Nucului", tractorbeam! Se vede ca nu vorbesti doar "din fatza monitorului". :wink:
Ce spuneai in precedenta postare gindesc si eu apropo de o posibila "limpezire a apelor" despre nelamuritele disparitii de-acum 3 decenii. Zona Tainitzei poate fi deci o noua pista de cercetare - pe care as recomanda-o insa nu doar "paranormalilor", :-) ci si alpinistilor cu experientza, fiindca eu de pilda m-am preumblat pe-acolo, dar recunosc ca n-am pregatirea necesara escaladarii (extrem de dificila si pentru profesionisti) a Stilpilor Tainitzei - a nu se confunda insa nici astia cu Coltii Tainitzei, asa cum unii confunda de fapt si lacul Hansaru cu Gotis.

Cit despre poza culmii Fulgeris, e luata de pe celalalt mal (dreptul) al riului Basca (vizavi de drumul 203K, de-a lungul carora-s, in ordine de la Varlaam, culmile Tigva, Cujbesti, Fulgeris si Tainitza).
Repet insa si-o precedenta opinie - aia ca si malul asta (dreptul) al riului Basca ar putea rezerva unele surprize (mai ales unele portiuni ale culmii Rusila - unde mi-a disparut cainele acum o luna).

P.S. O stire recenta -si interesanta - despre numita zona a Tainitzei:

http://www.adevarul.ro/locale/buzau/Asezare_rupestra_noua-in_Muntii_Buzaului_0_295170638.html

Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: ryn din 02 Septembrie 2010, 03:08:53
Citat din: jean din  27 Iulie 2008, 22:50:56
   O poza cu textul si cateva cuvinte explicate din textul respectiv. Cele din partea superioara a pozei sunt subliniate deasupra, iar de la jumate in jos, sunt subliniate dedesubt. Intradevar interesanta zona de deal si munte a Buzaului. Am fost la vulcanii noroiosi cu bicicleta, foarte frumos. Seamana cu peisajul Martian sau de pe Io. Doresc sa mai vad ,,Focurile vii" si ,,Muzeul de chilimbar"
Dau tarziu acest raspuns, dar este clar ca pisania este in romana scrisa cu caractere chirilice. Oricum precizarea mea este lipsita de importanta... Continuati  :?
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Xanadron din 02 Septembrie 2010, 16:11:19
Citat din: ryn din  02 Septembrie 2010, 03:08:53
Dau tarziu acest raspuns, dar este clar ca pisania este in romana scrisa cu caractere chirilice. Oricum precizarea mea este lipsita de importanta... Continuati  :?
Fii sigur ca eu cel putin o sa continui pe tema asta centrata pe straniile "anomalii buzoiene", Ryn - dar numai atunci cind o sa reusesc sedimentarea unor concluzii proprii - inca nebuloase, recunosc (si nu doar comentarii la materiale internautice... si mai confuze :-D decit nelamuririle mele post-cercetari, fie ele doar amatoristice, prin zona).
Am scris doar asta p-aici:
"Timpul (liber, evident) e tare scurt din pacate si deja mai am doua promisiuni de topicuri inca neonorate ("Nazi OZN - ET/NWO Connection" si deloc neimportantul "M-tii Buzaului - Tara Luanei, a lui Io-Anu-Reptilianu', a prepelasgilor, tartarilor, strablajinilor, targetul argonautzilor, sau toate la un loc?"  - cam lung titlu, dar asta-i ideea in definitiv)."

N-are rost sa mai repet oricum ideea ca eventuale (dar foarte improbabile) dezvaluiri ale unor persoane implicate oficial in studiul zonei - cum e de pilda dl. profesor Rudan - ne-ar fi nu doar noua, "ozenautilor rufonisti" :wink: utile, ci poate chiar intregii omeniri.

Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: ryn din 02 Septembrie 2010, 17:04:41
E foarte bine ca ai reusit sa strangi date si acum astepti sa se sedimenteze. Cat despre toata tevatura aceasta despre zona Buzau, cred ca ar trebui sa lasam cat mai deoparte toate datele de pe net, sau cel putin sa le selectam, eventual sa extragem informatiile de baza si sa nu mai punem tot sufletul in semidoctrina implementata cu buna stiinta de romane ieftine. Cine a mai postat despre acest subiect si a expus parerea lor personala ca urmare a une experiente personale este cel mai demn de crezut. De ce? Pentru ca a fost acolo, a investigat sau a facut un gratar nu conteaza. Dar urasc sa vad posturi influentate de povesti citite in publicatii de senzational, in , repet, romane sau emisiuni pe la TV de doi lei. Dl. Rudan a lucrat acolo a fost implicat dar nici dumnealui nu poate sa iti spuna direct ce si cum pentru ca inca nu poate. Iar ceea ce primim de la astfel de surse poate fi orice, si bun si rau, sau doar un exercitiu de a citi printre randuri. Si exemplul il ai mai sus pisania aia din 1828 care din start a fost expusa ca fiind misterioasa, scrisa in cine stie ce limba si cu ce anume caractere - nu se stie. Brusc, acela care citeste postul mai pune la index inca o ciudatenie, cum ca o biserica are o placa pe zidul de la intrare care contine un text misterios. Fals din start! redau o parte din text - nici macar nu pot sa ii spun traducere pentru ca este doar o transpunere din caractere chirilice tarzii in neaosa noastra limba de clasa I-

... sa zidit si infrumusetat intracest chip aceasta sfanta dumne
zeiasca biserica intru cinstea si slava sfintilor smeritilor
apostoli Petru si Pavel placanduse din temelie prin osardia
si cheltuiala slujitorului de Dumnezeu episcop al Buzaului cuv. Chesarie
mult silinul si osteneli si ajutor pus si parintii schi-
tului si cu ajutor dela multi pravoslavnici crestini ale
carora numele Dumnezeu lau scris in cartea vietii. Si sau i-
nceput adeca zidirea in zilele domnului Grigore Ghica V.V. (voievod) dar sa
ispravit cu toate dupa ce a intrat intracest pamant ar-
mia preaputernicii imparati atoata rusia. Si cand carme-
le (carma;a carmui) pravoslavii tinea preasfintitul mitropolit Grigorie al B.
leat 1828 aprilie 25

Primul rand nu il vad bine asa ca nu l-am mai chinuit... :)

Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: Xanadron din 02 Septembrie 2010, 18:21:03
E utila intr-adevar cite-o readucere cu picioarele pe pamint a unora cu capetele dincolo de  nori, :moon: ryn!
Subscriu si la opinia ca indiciile internautice au un rol limitat in problematica asta a zonelor stranii din M-tii Buzaului - mai mult de incitare - si, partial, sint de acord si cu motivatiile tacerii unora ca profesorul Rudan. Desi ma gindesc ca, spre apusul vietii fiind totusi si mai ales dupa ultimele evenimente nefericite din viata domniei sale, dl. profesor ar putea fi automotivat cumva sa mai "toarne" una-alta... :wink:

In fine, dificil de cintarit din exterior mecanismele declansatoare (sau nu) ale dezvaluirilor "incomode", da-i clar ca dezvaluirea ta... comoda :lol: apropo de "misterioasa inscriptie de la 1828" era necesara.
Titlu: Raspuns: Buzau
Scris de: tractorbeam din 17 Septembrie 2010, 12:45:53
Am fost acolo de curand. Pot spune ca mi-am imbogatit experienta referitor la aceasta zona. Am ramas cu impresia ca fiecare vizita acolo aduce ceva imbunatatiri avutiei (nematerile) a propriei persoane. Mai pe scurt ca iti imbunatateste nivelul vibratiei. Am ajuns intr-un loc unde mai fusesem cu un an inainte cu 2 amici de tura. De aceasta data am fost cu un coleg de off-road care nu mai fusese chiar acolo. Brusc, in locul unde poteca marcata intalneste stancarisul care vine de la Coltii Tainitei inspre baza vaii, amicul se opreste brusc si acuza o violenta durere de cap si furnicaturi in tot corpul, rezista cateva minute, fenomenul scade in intensitate dar probabil ca starea este urmata de instalarea panicii (il trada glasul chiar daca el se dadea viteaz) si se intoarce pe calcaie si parasim zona de voie de nevoie. Nu am simtit nimic decat o imensa liniste sufleteasca si initial m-am mirat de starea lui, apoi mi-am amintit de o alta tura cu alti oameni cam in aceiasi zona si mi-a fost clar ca cel putin pentru el urma aclimatizarea/ acomodarea sau rejectarea. Mi-am propus sa-l iau cu mine din nou, cu alta ocazie, sa vad daca mai prezinta aceleasi fenomene. :-D
(//)   
Titlu: Re: Buzau
Scris de: Xanadron din 20 Aprilie 2012, 14:28:32
Mda, furnicaturi clar sesizabile (desi doar in maini si fara dureri de cap) am simtit si eu prin zona Tainitza - ba chiar si cind am postat p-aici cite ceva despre numitii coclauri. :-D

Tangential cu discutiile de pe celalalt topic-mamut dedicat dlui prof. Rudan, se poate admite cred posibilul acces la unele "realitati nevazute", :star: permis doar unora "acordati vibrational" cu zona.
Ma abtin insa deocamdata de la speculatii cu tenta "New Age" :-P - cel putin pina oi avea vreodata acces "mai sus", fara sa fi dat inca-n mintea copiilor. :wink:

Acces posibil (dupa unii) nu doar la virsta "copiilor empatic-telepati" din enigmaticele expeditii buzoiene ale anilor '70-'80, ci si la virste spre matusalemic - cu conditia acordarii... neincordate cu toate spectrele imateriale ce ne inconjoara.
Titlu: Re: Buzau
Scris de: roxaline din 22 Aprilie 2012, 14:24:06
Mai multe din zona Buzaului, imagini ale inscriptiilor si diverse idei, informatii, gasiti aici:
- https://picasaweb.google.com/107715167787060404583 (https://picasaweb.google.com/107715167787060404583)
- http://strasihastrii.blogspot.com/ (http://strasihastrii.blogspot.com/)
- http://vremuialavremii.blogspot.com/ (http://vremuialavremii.blogspot.com/)

Sunt enorm de multe informatii, iar domnul Grigore Rotaru este uluitor din multe puncte de vedere. Stie enorm de multe lucruri despre zona.

Have fun!
Titlu: Re: Buzau
Scris de: tractorbeam din 31 Mai 2012, 15:56:42
Se pare ca si mai sus in zona Varlaam-ului sunt niste tunele intersante,din pacate si la ora actuala accesul este restrictionat de niste baieti atletici si inarmati (MApN, MAI, servicii?) iar drumul de acces este bine disimulat ca ajungi in gardul de sarma si nu-ti dai seama ca e o zona ingradita. Stie cineva mai multe?  :evil:
Titlu: Re: Buzau
Scris de: Rayden din 31 Mai 2012, 17:02:47
am fost prin zona cu pricina tractorbeam ..nu am intalnit nimic out of the ordinary, ca de ex tipi atletici ..ca sa nu mai zic de inarmati..m-am plimbat atat cu masina cat si la picior prin zona de care zici..desi nu atat de mult cat as fi vrut, asta recunosc!
poate reusesc sa mai ajung prin vara asta..si sa stau ceva mai mult..
voi pune ceva poze din prin zona unde am fost..daca e, mai discutam pe mp..sunt interesat si de alte opinii d-ale tale ..mai personale  :mrgreen: if you don't mind, that is..  :-D
Titlu: Re: Buzau
Scris de: fiulploii din 16 Octombrie 2012, 14:06:29
Deci, daca cineva are vizita barata de baieti simpatici iar altcineva se plimba nestingherit ce inseamna asta?
Sper ca acest topic sa nu fie murdarit de desertaciunile omenesti .
Titlu: Re: Buzau
Scris de: Ganditorul din 16 Octombrie 2012, 14:36:07
Si eu am fost prin zona anul asta - fara sa stiu ca e ceva de interes pe acolo, in afara de un peisaj fain. Am recunoscut in poza stanca pusa de colegul Rayden (pe care am fotografiat-o si eu ) altfel nici nu stiam ca am fost in "Vaarlam". Nu am intalnit baieti "simpatici". Taietori de lemne "la negru" cat cuprinde... Zmeura, mure, apa si pietre, loc de scaldat si soare.
Cat despre intrebarea pusa de Fiulploii, e simplu - daca pici suprapus peste vre-o aplicatie facuta de militari in zona e normal sa te tina aia "la coltz". Ar fi si culmea sa ai parte de "emotii" daca "baietii" confunda masina ta cu una din scenariul de aplicatie (ca sa nu mai spunem de ploaia de bastoane ce intra in orice scenariu serios ...  :evil: )
Titlu: Re: Buzau
Scris de: licuriciu din 16 Octombrie 2012, 15:04:00
Un pont. Incercati pe APIA sa faceti rost de un cont de agricultor si aveti aerofotograme color full resolution pentru toata tara la scara enorm de mica. Adica vedetoi copacul din poiana.
Maio exista varianta Global Mapper, dar trebuie sa faceti rost de porgram si crack de pe un torrent.
Titlu: Re: Buzau
Scris de: Rayden din 17 Octombrie 2012, 17:16:59
pe undeva pe un drum vai mama lui spre focurile vii (poza 2678), am intalnit pe un munte / deal acele straturi aproape verticale (poza 2616), am oprit sa fac niste poze, si m-am jucat un pic cu degetul aratator de la mana dreapta cu ..straturile acelea de pamant din simplul motiv ca..acestea cadeau foarte usor..decat le atingeai si cadeau, dovada se vede si mormanul de pamant de la poale..
dupa cca 1 min..nu stiu ce mi-a venit si m-am uitat la deget..era rosu precum racul fiert si ..nu mai aveam jumatate de unghie  :?  nu ma durea, nu imi amortise..pur si simplu am ramas masca de..faptul ca mi se mancase jumatate de unghie..repet: straturile cadeau incredibil de usor
dupa ce m-am dat jos de pe morman..cam la vreo 5 min, a inceput o usoara usturime si ..amorteala. acum degetul e ok desigur - nu mi-a cazut  :roll:
ati mai intalnit / patit ceva de genul asta?
Titlu: Re: Buzau
Scris de: Ganditorul din 17 Octombrie 2012, 17:34:36
Da am intalnit fenomenul descris. Nu am incercat sa vad care este rezistenta structurii asa ca nu pot spune nimic - am fotografiat doar frumusetea dispunerii straturilor. \ceva mai incolo, spre Vaarlam, am intalnit o structura de o frumusete extraordinara - un fel de placare a unei parti mici a muntelui cu pietre penta si hexagonale. Am fost convins ca e o lucrare de amenajare de pe vremea comunismului. Intreband localnicii am aflat ca de fapt asa e muntele si straturile de "placare" cad rand pe rand lasand acea frumusete la suprafata.
Titlu: Re: Raspuns: Buzau
Scris de: Forest Gump din 19 Octombrie 2012, 00:28:52
Citat din: ryn din  02 Septembrie 2010, 17:04:41


... sa zidit si infrumusetat intracest chip aceasta sfanta dumne
zeiasca biserica intru cinstea si slava sfintilor smeritilor
apostoli Petru si Pavel placanduse din temelie prin osardia
si cheltuiala slujitorului de Dumnezeu episcop al Buzaului cuv. Chesarie
mult silinul si osteneli si ajutor pus si parintii schi-
tului si cu ajutor dela multi pravoslavnici crestini ale
carora numele Dumnezeu lau scris in cartea vietii. Si sau i-
nceput adeca zidirea in zilele domnului Grigore Ghica V.V. (voievod) dar sa
ispravit cu toate dupa ce a intrat intracest pamant ar-
mia preaputernicii imparati atoata rusia. Si cand carme-
le (carma;a carmui) pravoslavii tinea preasfintitul mitropolit Grigorie al B.
leat 1828 aprilie 25

Primul rand nu il vad bine asa ca nu l-am mai chinuit... :)

Cu vrerea Tatalui si cu ajutoriul Fiului si cu  s..... Sfantului Duh  antepenultimul cuvant nu-l inteleg nici eu complet.
Titlu: Re: Raspuns: Buzau - se cere un update :)
Scris de: fiulploii din 16 Aprilie 2013, 13:36:40
Citat din: Xanadron din  02 Septembrie 2010, 16:11:19
Fii sigur ca eu cel putin o sa continui pe tema asta centrata pe straniile "anomalii buzoiene", Ryn - dar numai atunci cind o sa reusesc sedimentarea unor concluzii proprii - inca nebuloase, recunosc (si nu doar comentarii la materiale internautice... si mai confuze :-D decit nelamuririle mele post-cercetari, fie ele doar amatoristice, prin zona).
Am scris doar asta p-aici:
"Timpul (liber, evident) e tare scurt din pacate si deja mai am doua promisiuni de topicuri inca neonorate ("Nazi OZN - ET/NWO Connection" si deloc neimportantul "M-tii Buzaului - Tara Luanei, a lui Io-Anu-Reptilianu', a prepelasgilor, tartarilor, strablajinilor, targetul argonautzilor, sau toate la un loc?"  - cam lung titlu, dar asta-i ideea in definitiv)."

N-are rost sa mai repet oricum ideea ca eventuale (dar foarte improbabile) dezvaluiri ale unor persoane implicate oficial in studiul zonei - cum e de pilda dl. profesor Rudan - ne-ar fi nu doar noua, "ozenautilor rufonisti" :wink: utile, ci poate chiar intregii omeniri.
Deci  @Xanadron , Raspunzaretul proaspat scapat din Parfumul Ispitei    si trecut prin Apocalipsa lenta     :wink: ar putea face un update peste ani ? Ar cam fi momentul , zic eu . Mai ales ca e marti .  8-)

Citat din: tractorbeam din  17 Septembrie 2010, 12:45:53
Am fost acolo de curand. Pot spune ca mi-am imbogatit experienta referitor la aceasta zona. Am ramas cu impresia ca fiecare vizita acolo aduce ceva imbunatatiri avutiei (nematerile) a propriei persoane. Mai pe scurt ca iti imbunatateste nivelul vibratiei. Am ajuns intr-un loc unde mai fusesem cu un an inainte cu 2 amici de tura. De aceasta data am fost cu un coleg de off-road care nu mai fusese chiar acolo. Brusc, in locul unde poteca marcata intalneste stancarisul care vine de la Coltii Tainitei inspre baza vaii, amicul se opreste brusc si acuza o violenta durere de cap si furnicaturi in tot corpul, rezista cateva minute, fenomenul scade in intensitate dar probabil ca starea este urmata de instalarea panicii (il trada glasul chiar daca el se dadea viteaz) si se intoarce pe calcaie si parasim zona de voie de nevoie. Nu am simtit nimic decat o imensa liniste sufleteasca si initial m-am mirat de starea lui, apoi mi-am amintit de o alta tura cu alti oameni cam in aceiasi zona si mi-a fost clar ca cel putin pentru el urma aclimatizarea/ acomodarea sau rejectarea. Mi-am propus sa-l iau cu mine din nou, cu alta ocazie, sa vad daca mai prezinta aceleasi fenomene. :-D   
Aventura continua ... mai ales daca plusezi cu paginile acelea promise  :-D

Ma gandesc ca aici e bine de pus o anume legenda din partea locului :

Principala apă curgătoare care străbate judeţul Buzău are o istorie bogată, cu aproape două milenii scurse de la prima pomenire a sa într-un document. Numele Mouseos (Mousaios), cel de la care a derivat actuala denumire, Buzău, apare într-o epistolă religioasă în care era relatat martiriul Sfântului Sava, pedepsit prin înecare de goţii care se opuneau creştinării localnicilor. Râul Buzău izvorăşte din Carpaţii de Curbură, Munţii Ciucaş, şi se varsă în Siret. Vechea denumire în limba greacă veche a râului Buzău a fost Mousaios (Μουσαίος).

Despre originea numelui, există mai multe ipoteze lansate de-a lungul vremii de istorici. Plecând de la forma grecească Μουσεος (Mouseos), Vasile Pârvan considera că numele Buzăului vine de la forma tracică Bouzeos, transcris greşit (Μπ se pronunţă B în greceşte, ori în textul antic a fost omis π). A emis ipoteza că denumirea derivă din radicalul trac Buzes, la care s-a adăugat sufixul -eu, formă a vechiului -aios (greco-latin).

Mai multe surse istorice precizează că prima atestare documentară a râului Buzău apare într-o scrisoare din anul 374 după Hristos, care se află acum la Vatican, privitoare la martiriul Sfântului Sava Gotul. Este vorba despre o corespondenţă între guvernatorul Sciţiei şi Sfântul Vasile cel Mare, prin care era cerută mutarea în Capadocia a rămăşiţelor pământeşti ale martirului Sava.


Se pare ca legenda crestinarii locuitorilor de p-aici   este cam dubasha . O sursa zice  ca ''crestinarea'' impusa de apostoli si locotenentii lor era cu mesaj fals . Insa azi , dupa atata ''batuceala'' Noua Ordine Mondiala impusa prin foc si sabie de acum 2.000 de ani este la fel de necesara ca si aerul pe care il respiram.

Sursa legendei : http://adevarul.ro/cultura/istorie/mures-suleyman-magnificul-marea-neagra-1_51693288053c7dd83f03e26d/index.html (http://adevarul.ro/cultura/istorie/mures-suleyman-magnificul-marea-neagra-1_51693288053c7dd83f03e26d/index.html)
Titlu: Re: Buzau
Scris de: Anduta din 21 Ianuarie 2015, 19:30:32
Eu sunt din zona Buzau.

Denumirea orasului Buzau:
Permanent malul raului Buzau se surpa, casele se prabuseau in rau.
De aici a venit si numele raului, si numele orasului.
Orasul de pe buza raului - Buzau.



Titlu: Re: Buzau
Scris de: Arhanghelul din 22 Ianuarie 2015, 09:38:29
Citat din: Anduta din  21 Ianuarie 2015, 19:30:32
Eu sunt din zona Buzau.

Denumirea orasului Buzau:
Permanent malul raului Buzau se surpa, casele se prabuseau in rau.
De aici a venit si numele raului, si numele orasului.
Orasul de pe buza raului - Buzau.

S-au poate ... buza haului ... acolo se spune ... cica stiintific (o stiinta care inca nu are ceva ""batut in cuie" in legatura cu litosfera nu mai zic ce celelate straturi ale Terrei) ca este o linie de subductie tectonica  a convengertei mai multor placii tectonice ...


P.S. Am trecut de multe ori prin zona BuzauLui ... cu malurile ce se prabusesc in ape Buzaului si afluientilor lui ... si este o combinatie de eroziune cu deplasare /apropiere de falii ... pur si simplu ... mi-a povestit un tataita ... cum casa X si casa Y inainte aveau o distanta n ... care  dupa 50 de ani a devenit mai mica cu 3m ... deci logic aproximativ 6cm /an ...

http://voxpublica.realitatea.net/life/un-cutremur-devastator-in-romania-cand-unde-si-de-ce-31750.html (http://voxpublica.realitatea.net/life/un-cutremur-devastator-in-romania-cand-unde-si-de-ce-31750.html)
Titlu: Re: Buzau
Scris de: Rayden din 22 Ianuarie 2015, 12:27:21
s-au poate vine de la Zeul Buzuru, (aka?) inginerul sef (colonizator?) de pe meleagurile alea acum..cine stie cati ani in urma...
maestrul Xanadron tot zicea ca ne mai spune ceva despre el..pe undeva dar..tot sper ca nu ne-a uitat.
Titlu: Re: Buzau - toponimii, SF-uri, letargii
Scris de: Xanadron din 22 Ianuarie 2015, 15:49:42
Citat din: Rayden din  22 Ianuarie 2015, 12:27:21
s-au poate vine de la Zeul Buzuru, (aka?) inginerul sef (colonizator?) de pe meleagurile alea acum..cine stie cati ani in urma...
maestrul Xanadron tot zicea ca ne mai spune ceva despre el..pe undeva dar..tot sper ca nu ne-a uitat.
Mda, poate-i nevoie si de... frageziri SF-neuronale :lol: prealabile inscrierii pe RUFOn, mai stii?
"Aiurelile" sefistice  - ca asta: http://revistanautilus.ro/povestiri/citius-altius-subterius-fortius-florin-nae/ (http://revistanautilus.ro/povestiri/citius-altius-subterius-fortius-florin-nae/)  ...in care am strecurat intr-adevar si legenda toponimiei Buzaului (de la zeul sumeran Buzuru, evident) continuu sa cred ca-s mai sugestive decit comunicatele stiintifice seci.

Toponimia intregului spatiu mioritic e insa neasteptat de aiuristic interpretata de lingvistii sau istoricii "clasici", mai toti fiind intr-un tremurici permanent de a nu-si pierde stipendiile daca deraiaza cumva de pe linia "oficios-oficiala".
Un singur exemplu: numele comunei (tot buzoiene) Colti rezulta a fi derivat din anticul Colchi[da] - da, aia pe unde catau argonautii asa-zisa lina de aur.
Nu mai intru insa-n detalii odiseice, :-D ca ma tem ca s-o-nsera.