Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Ce cărţi ştiinţifico-fantastice citiţi? Recomandări.

Creat de Nox, 08 Octombrie 2011, 21:57:05

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Citiţi literatură ştiinţifico-fantastică?

Da, citesc în mod curent literatură ştiinţifico-fantastică (Elaborează în subiect. Exemple.)
27 (75%)
Nu citesc literatură ştiinţifico-fantastică, dar citesc alt gen de literatură (Elaborează în subiect. Exemple.)
3 (8.3%)
Nu imi permit să cumpăr cărţi.
0 (0%)
Mi-ar plăcea să citesc, dar nu găsesc timpul necesar deoarece sunt ocupat cu alte treburi!
4 (11.1%)
Nu mă pasioneaza cititul.
1 (2.8%)
Sigurele cărţi pe care le-am "citit" au fost cărţile de joc.
1 (2.8%)

Numărul total de membrii care au votat: 36

Nox

În principal subiectul este despre cărțile științifico-fantastice (science-fiction) și aş dori să țineți cont de acest detaliu. Poate reușim sa facem un schimb de gânduri sau poate simțiți sau ați vrea să recomandați o carte colegilor care credeți că merită citită. Precizați următoarele aspecte: Ce carte SF citiţi în prezent sau ce ați citit recent. Ce carte v-a impresionat/marcat din ceea ce ați citit până acum. De asemenea nu uitați sa precizați titlul complet, editura și anul tipăririi, cât și formatul în care preferați să citiți (tipărită sau electronic). Puteți sublinia câteva idei ce sunt prezente în carte. Nu sunt admise linkurile externe în acest subiect. Dacă citiți/preferați alt gen de literatura puteți să postați ce anume va place și să dați exemple în acest sens. Dar nu uitați că subiectul se adresează în mod special științifico-fantasticului.

Am creat și un sondaj în acest sens. Poate o să vi să pară neobișnuit sau amuzant, dar e făcut pentru a valida seriozitatea celor care participă la el.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Tzompa

Citesc si recitesc binenteles seria Dune (Frank Herbert) care este cu siguranta cartea de capatai a geniului SF apoi seria Fundatia (Isaac Asimov).Am citit si posed colectii impresionante ale unor autori legendari ai genului, A.E.van Vogt , A. Heinlein, Norman Spinrad, Vladimir Colin.....Din vechea  colectie Science fiction de la editura Brancusi am citit si posed o multime de carti de diversi autori de calitate mai buna sau mai putin buna....

andrei

 Salut!
Pentru mine cartea de capatai, care mi-a deschis apetitul pentru S.f. a fost Seniorii Razboiului de
Gerard Klein,aparuta la editura Univers,  Bucuresti-1975.Tot cam in aceeasi perioada am citit Hobbitul,aparuta la noi sub titlul ,,O poveste cu un hobbit".Desigur,cativa ani mai tarziu,am reusit sa gasesc ,,Stapanul inelelor".Totusi , nun cred ca voi uita niciodata ,,Almanahul Anticipatia".Cred ca pastrez cateva numere si sper ca vre-o data voi reusi sa intru in posesia numerelor care i-mi lipsesc.Au urmat ani in care am citit cam tot ce a aparut la noi(asa cred cel putin).Oricum,recomand cartile aparute inainte de,, revolutie",cel putin pentru traducerile  mai complete si parca mai pitoresti.,,Hobbitul"cel putin, aparut in 1975 la ,,Biblioteca pentru toti copii"e ..fantastic.
Dacă citești doar cărți pe care toată lumea le citește nu vei putea gândi decât cum toată lumea gândește.

fiulploii

#3
Regret dar varianta mea de raspuns nu e prinsa in sondaj si anume ,  am citit literatura SF , recitesc atunci cand am timp , destul de putin de altfel- ca parca asa se zice La varsta mea nu mai citesti ci recitesti   :lol: - si parca azi nu mai ai ce citi sau poate am ramas eu in urma . Prefer sa citesc in format tiparit , in format electronic atunci cand sunt in deplasare , ca doara nu o sa port cuferele cu mine  :-D
  Asimov -  seria Fundatia - 7 carti
             - seria Eu, Robotul

  Clarke-seria Rama - 4 carti
           -seria Odiseea spatiala - 4 carti
           -Sfarsitul copilariei
           - Sentinela
           -Orasul si stelele

  Jules Verne - toate romanele

  Arkadi si Boris Strugatki - Picnic la marginea drumului

  Gerard Klein - Seniorii razboiului
                     - Sceptrul hazardului   

  Stanislaw Lem - Solaris
                        - Catirul

  Bernard Werber - Furnicile
                          - Revolutia furnicilor

  A.E. van Vogt - seria Non-A , 3 carti
                       - Fauritorii de arme
                       - Arsenalele din Isher

Frank Herbert - seria Dune - 6 carti
                      - seria Pandora - 3 carti

John Brunner - Oile privesc in sus
                     - Rabdarea timpului
                     - Retelele infinitului

   Larry Niven - Lumea Inelara - 4 carti

  Philip K. Dick - Vanatorul de recompense
   
Poul Anderson - Ziua reintoarcerii lor
                      -  Operatiunea Haos
                      - Pazitorii timpului

  Ray Bradbury -   Fahrenheit 451
                       - Cronici martiene

   Victor Kernbach - Luntrea sublima 

  Vladimir Colin - Pentagrama

  Colectia Almanahul Anticipatia  .

Cam atat am reusit sa imi aduc aminte dintre cele mai valoroase dupa a mea parere .         

Nox

Am înțeles, fiulploii. Chiar dacă nu vă regăsiți în opțiunea respectivă 100% alegeți-o pe cea mai apropiată.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Tayka

Mărturisesc că copil fiind m-a pasionat literatura sf.deşi pe atunci(anii '60,70) nu erau prea inspiraţi scriitorii genului sf.Mai apoi m-a captivat literatura ştiinţelor de frontieră,un gen fascinant,pe care pentru al înţelege cât de cât trebuie să-i investeşti  timp,căutări şi renunţări.Dintre scriitorii genului îmi amintesc cu plăcere de:
Rudolf Şteiner,Dan Seracu,Eduard Shure,Dr.Geanine Fontaine,Allan Kardec,Scarlat Demetrescu,Aurel Popescu Bălceşti,Jimmy Guieu,Prof.d.doc.Victor Pauchet(ale cărui lucrări ,,Calea Fericirii''2 vol.)le-am copiat prin dactilografiere foaie cu foaie),Viorel Octavian Paşcanu,Edgar Cayce,Mihai E.Şerban,Raymond Moody,Maria Treben,Dr Fritz Geiger,şi nu în ultimul rând Toni Victor Moldovan. :planet: :ufo: :fullmoon:
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

Siberia

Da, recunosc... Sunt vinovata ! Sunt vinovata ca citesc literatura stiintifico-fantastica, dar si literatura pur stiintifica sau doar fantastica :-D

Cele mai dragi carti au fost cele din ciclul Fundatia a lui Asimov. Nu au fost si primele, pentru ca primele au fost cele din colectia Jules Verne, dar recunosc ca dupa citirea acestora, am prins un mare drag de carti care faceau referire la alte planete, alte civilizatii, carti care ma tineau captiva in alte lumi mult mai interesante decat cea in care traiam :)
(Imi amintesc si acum despre cum imi camuflam cartile imprumutate de la biblioteca in manualul de istorie :) Mama credea ca am nevoie de 3 ore cel putin ca sa invat o lectie la istorie, in timp ce eu citeam bine mersi despre alte lumi :)) Pacat ca n-a mai apucat sa traiasca sa ii povestesc despre ghidusiile astea... )
As fi vrut sa vin si eu cu o lista de titluri, dar colegul @fiulploii a insirat acolo cam ce-as fi scris si eu. Totusi, imi mai amintesc cateva titluri:

Copiii Mintii, Jocul lui Ender, Umbra lui Ender, Umbra Hegemonului, Umbra Marionetelor, toate scrise de Orson Scott Card.
Trilogia nomilor de Terry Pratchett
Egipteanul si Etruscul de Mika Waltari
Solarienii de Norman Spinrad
Nebuloasa din Andromeda, Corabii astrale sau Umbra dinozaurului de Ivan Efremov
Cavernele de otel sau Omul Pozitronic de Isaac Asimov (din nou) :-D
Ciclul Rama scris de Arthur C. Clarke
Ciclul Non scris de A. van Vogt

Mai sunt multe altele... dar trebuie ceva timp sa-mi reamintesc.
In prezent citesc o carte mai mult stiintifica decat fantastica si sper s-o termin in anul 2012 :) Se numeste:
The greatest story never told - A scientific inquiry into the evidence of the fall of man from a higher civilization in antiquity  scrisa de Lana Cantrell.
Este o carte foarte interesanta, dar si foarte greu de citit nu doar din cauza faptului ca este in engleza, ci pentru ca e plina de argumente stiintifice aduse in sprijinul teoriei conform careia au existat mai multe civilizatii pe Pamant, razboaie devastatoare si catastrofe planetare pana la momentul pe care-l cunoastem astazi.

Sa nu uit... am reusit sa citesc in ultima vreme chiar mai mult decat mi-am propus si asta datorita unui accesoriu modern - cititorul de carti in format PDF :)
"The end is the beginning of all things, Suppressed and hidden, Awaiting to be released through the rhythm Of pain and pleasure." - Jiddu Krishnamurti

Xanadron

#7
Fiindca tot l-am citit de curind, recomand deocamdata volumul "Alte Americi" al lui Norman Spinrad - proze scurte axate pe ideea unui viitor sumbru pentru USA. Epoca plauzibila la orizontul anilor viitori, in care saracia unora e dusa la extrem, mincarea devine un lux si asta-i transforma pe oameni aproape in animale, pentru care un sobolan vinat la metrou e o delicatesa.
Ori ipoteze de raspuns la intrebari de genul: cind mincarea se termina pentru toti, te poti abtine de la canibalism?  :roll:

Mai sint insa si povestiri in cheie ironica - cum ar fi descrierea unei intilniri la nivel inalt intre presedintii american si rus. Numai ca presedintele american e un fost vinzator de masini la mina a doua, obsedat de secs :-D si pe care serviciile secrete il transforma intr-un adevarat maniac. Pseudo-presedintele rus e in schimb un gen de zombie - mort impaiat, care vorbeste prin intermediul unui program informatic, care contine si-un virus parshiv. In toata nebunia asta, cei doi reusesc totusi sa se inteleaga cumva. :lol:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

romulus

Am inceput cu "Amintiri despre viitor" a lui Erich von Daniken; cred ca a urmat Solaris-ul  lui Lem Stanislav si apoi, TOT CE MI-A CAZUT IN MANA din literatura de gen ! Fara discernamant  si fara limita . Gandeam ca, si cel mai fad si plictisitor autor, o idee ,cat de mica, tot are de transmis !
Pastrez si azi - spre disperarea sotiei  :-D - colectia cartuliilor SF  de 1 leu care apareau parca lunar (ori saptamanal nu mai stiu  ) la chioscurile de ziare, inainte de revolutia lu' peste prajit !
Am zis !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

romulus

Cer scuze pentru postarea succesiva dar am uitat( de , varsta :-D) sa recomand o carte : nu stiu altii cum sunt .... :-D , si ce cred , insa mie dragilor, mi-a placut la nebunie Orasul si stelele al lui Arthur C.Clarke si o recomand cu caldura  !Am si pomenit-o de cateva ori pe aici ....
Enjoy !
Am zis !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

@Lex

eu am citit ''Viitor Cu Cap De Mort'' a lui Radu Cinamar ; ''Gods of eden'' (William Bramley),si am mai luat ''Cel Mai Mare Secret'' (David Icke),''Din Tainele Vietii Si Ale Universului''(Scarlat Demetrescu) , ''Biocentrismul si principiul Antropic''  :-) :-)

danoctavianciocan

Am citit intotdeauna cu placere literatura SF . Acum , din cauza lipsei de timp , citesc mai putin , dar am totusi o colectie marisoara de carti SF . Recent am descoperit un site care pune la dispozitie  foarte multe carti din gen . Poate ati aflat de el . Daca nu  :http://www.cpsf.info/ .

mr

Din ce-mi aduc aminte, poate cele care m-au marcat cel mai mult:
- seria "Fundatia" de Isac Asimov
- "Astronautii" de Stanislaw Lem
- "Jocul lui Ender" de Orson Scott
- "Caverne de otel" de Isac Asimov
- "Ciuma Alba" de Frank Herbert
- "Egipteanul" de Mika Waltari
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

Xanadron

Citat din: danoctavianciocan din  09 Noiembrie 2011, 12:16:36
Am citit intotdeauna cu placere literatura SF . Acum , din cauza lipsei de timp , citesc mai putin , dar am totusi o colectie marisoara de carti SF . Recent am descoperit un site care pune la dispozitie  foarte multe carti din gen . Poate ati aflat de el . Daca nu  :http://www.cpsf.info/ .
Un link realmente util pentru fanii literaturii SF (numeric in scadere constanta, spre deosebire de fanii filmelor SF), pe care nu l-am postat respectind interdictia destul de stranie :roll: a initiatorului topicului, binevenit de altfel ("Nu sunt admise linkurile externe în acest subiect.")
Ar fi deci utile poate linkuri pt. descarcarea unor e-books SF mai greu detectabile de catre neofitii navigarii pe net.
Iar citeva bloguri dedicate SF-ului sint chiar interesante - cum ar fi de pilda cel al pasionatului librar Haralambie (Bebe) Ionescu..

Strict ontopic, regret ca nu pot recomanda tot SF-ul citit in (prea) lunga-mi viatza, fiind vorba de peste 1.500 volume - mai ales in "epoca de trista amintire", :-P cind aripa neagra a cenzurii nu prea atingea totusi domeniul asta.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

derma

Ce bine ca am gasit topicul asta, abia ce am terminat "Starship Troopers" de Robert Heinlein (ganditi-va la film ca la un fel de trailer facut de amatori) si chiar cautam ceva nou de citit.

Ca multi dintre voi am citit Asimov (seria Fundatia conduce detasat topul preferintelor mele literare), Orson Scott Card (ce-mi gadila rabdarea cu obsesia sa pentru religie), ceva Arthur C. Clark, Dune si Pandora lui Herbert, si mai tot ce mi-a picat in mana.

Din pacate n-am prea avut tangenta cu SFul romanesc asa ca linkul de mai sus imi e mai mult decat util. Vreo sugestie cu ce sa incep, e vreun autor roman care v-a impresionat ?