Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

"Uriasii au tunel secret in Bucegi", Acces Direct - Antena 1, 11 mai 2009

Creat de spooky, 12 Mai 2009, 12:13:49

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Yagg

Ãsta e profesor de... de ce? De educaþie fizicã?

ªi Yoga Esoteric, acest BBC al "paraanormalilor" români.

Nox

Yagg, aºa de dragul argumentului. ªi dacã ar fi profesor de ed. fizicã, ce? Nu vreau sã fiu avocatul nimãnui ºi nici sã pun semnul egal între cei doi, dar ºi Cãlin N. Turcu era profesor de ed. fizicã. Sã fiu în ton cu semnãtura ta: argumentul tãu e biased.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Yagg

"Argumentul" meu e o întrebare. Am cãutat detalii, toþi scriu cã e profesor, dar nu scrie nimeni disciplina sau domeniul în care este domnul profesor. Chiar nu am vrut sã fiu ironic deloc la primul punct, deºi am forþat-o cu educaþia fizicã.
Am pus pur ºi simplu o întrebare, pentru cã pun la îndoialã credibilitatea sursei ºi vroiam sã mã lãmuresc.

Ca sã fiu mai clar, dacã Google nu ºtie, în ce domeniu sau la ce disciplinã este profesor domnul Constantin Bursuc. Aºa e bine?


Nox

Nu e bine nici așa. Faci parte din categoria persoanelor care gândesc cã dacã nu se gãsește pe google înseamnã cã nu existã sau dacã nu se dã pe CNN atunci nu existã?
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Yagg

Nu cred... nu fac parte din nicio categorie enumeratã de tine. Dacã nu am gãsit pe Google, am întrebat aici. Sunt profesori care scriu cãrþi importante, serioase, documentate ºi despre care nu se gãsesc detalii pe Google. Eu nu am gãsit în cãutarea mea ºi am întrebat.

Comentariul tãu se prelungeºte la un argument "om de paie", pe care l-ai construit, probabil, fãrã sã vrei. Dacã sursa respectivã nu îmi inspirã credibilitate, asta nu înseamnã cã aprob doar CNN-ul ºi BBC-ul. Acest lucru îl poþi observa ºi din comentariile mele anterioare, chiar la subiectul despre "fantoma" lui Michael Jackson. Deci, îmi pare rãu dacã þi-am lãsat impresia cã sunt închis într-un cub ºi mã limitez doar la anumite idei fixe.

Deja sunt în afara subiectului, în fine, omul e profesor de...

Nox

Nu am avut intenția sã construiesc un argument "om de paie". Dar aºa am perceput ce ai scris.

Revenind la articolul cu pricina. Informațiile despre "rețeaua de tunele fizice" sunt date cu lingurița, ceea ce mã face sã-mi pun anumite semne de întrebare. Povara dovezii este pe cel care face o aserțiune. Dovezile... se lasã așteptate.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Lucian Cozma

Lipsa datelor concrete si a informatiilor stintifice face ca un astfel de subiect sa fie foarte alunecos, la indemana oricarui amator de senzational. Tocmai din aceasta cauza am incercat sa caut si sa determin explicatiile stiintifice pentru formarea de galerii subterane de mare adancime care sa mearga pe linia cutarii montane. Cum si unde s-ar fi putut forma mari cavitati subterane, mari interioare, etc. Lucrarea "Romania secreta" aparuta chiar in iunie a.c. la Editura Obiectiv (Craiova), vine sa stranga si sa puna cap la cap o serie de argumente stiintifice, istorice sau de alta natura, analizate alaturi de speculatiile care circula pe marginea unui astfel de subiect.
M-as lansa acum intr-o lunga analiza, dar ar insemna sa vorbesc de unul singur atata vreme cat aceia interesati si care posteaza aici, nu au cunostinta despre informatiile si analiza incipienta pe care am trecut-o in cuprinsul lucrarii sus-mentionate.
Sunt oarecum jenat de situatia de a face trimitere catre propriile mele lucrari, dar din pacate altele care sa abordeze problema de o maniera stiintifica, in bibliografia romaneasca nu mai exista... Lucrarile lui "Cinamar" sunt ca si acelea scrise de Corut, povesti; beletristica din genul "fictiune-spionaj". Sunt foarte multe minciuni si inexactitati in descrierile cuprinse in cadrul acestor lucrari, incepand cu aceea potrivit careia s-ar fi descoperit relativ recent galeria de sub Bucegi... Aiurea, chestiile astea erau cunoscute inca din perioada antica si medievala ! Odata cu construirea Palatului Peles, s-a tinut seama de formatiunile subterane iar constructiile realizate in regiune au intrat in cadrul unor scheme de amenajari ce cuprindeau atat obiective aflate la suprafata cat si in subsol. Odata cu venirea comunistilor obiectivele acestea strategice au fost preluate de noua ordine si administratie care a numit persoane ce urmau sa le conserve si administreze, PENTRU A LE TINE DEPARTE DE MANA COMISARILOR SOVIETICI. Stiu ca este pentru unii greu de crezut, dar pana si comunistii romani s-au ferit de amestecul prea "adanc" al rusilor in treburile Romaniei. Bunicul subsemnatului (pe linie materna) s-a ocupat de preluarea Castelului Peles, inventarierea, conservarea si administrarea acestui obiectiv; cu aceasta ocazie fostii agenti ai serviciilor secrete regale (ai Sigurantei) au prezentat tot felul de rapoarte si evident, s-au oferit sa-si exercite pe mai departe atributiile in slujba noului regim. De la ei s-au aflat informatii care i-au socat pe noii administratori, acestia la randul lor intocmind rapoarte detaliate pe care le-au trimis catre conducerea de Partid. S-a decis conservarea imediata a obiectivelor respective (fapt pentru care intrarile in subterane au fost zidite si mascate cu diverse constructii de suprafata, nu doar la Peles ci si la toate manastirile si asezarile fortificate din Carpati si Moldova, acestea FIIND TOATE asezate in schema unor amenajari subterane strategice) si mentinerea lor in stare de neutilizare, precum si stergerea oricaror urme si dovezi, fapt pentru care majoritatea fostilor agenti secreti care aveau astfel de informatii, au fost omorati. Iar cei trimisi de comunisti sa administreze Pelesul, dupa luarea masurilor de baza (de conservare) au fost imprastiati prin tara (ca sa nu mai aiba legatura intre ei) si numiti in functii de comanda (asta pentru a-i incarca cu responsabilitati care sa-i faca sa fie permanent supravegheati si deci sa inteleaga ca este cazul sa taca) la alte obiective similare.
Bunicul meu a fost trimis la conducerea unor santiere pentru obiective strategice, cum ar fi de pilda construirea marilor baraje si lacuri de acumulare, tuneluri transmontane, mine si prospectiuni miniere, etc - acestea toate nu au facut altceva decat sa mascheze o serie de lucrari de foarte mare amploare (ce implicau dislocarea unor mari cantitati de pamant) si care trebuiau mascate cu ceva. La fel s-a procedat si mult mai tarziu in cazul asa-numitului "canal Dunare-Marea Neagra" care nici nu va trece voua prin minte ce a mascat de fapt, la fel si in cazul "Casei Poporului" despre care toata lumea e impresionata de dimensiunile EXTERIOARE ale acesteia - hi,hi,hi, stati asa sa le vedeti pe-alea INTERIOARE ! Ce s-a publicat pana acum despre Casa Poporului- partea subterana, este o nimica toata; regiunea Bucurestiului de astazi, in vechime era o regiune alternanta de padure si mlastini, cu dealuri calcaroase si un bogat bazin de ape curgatoare; de la regiunea Calugareni si pana in Bucurestiul de acum se intindeau o serie de munti calcarosi de mici dimensiuni, scobiti in subteran si traversati de numeroase canale dintre care unele inundate; acest lant de munti calcarosi (despre care astazi nici nu se sopteste in scoli...) se intindea pe aproape mai multe sute de kilometri, plecand de la Dunare din regiunea Orsova, mergand apoi pe o linie neregulata, cand mai aproape cand mai departe de cursul Dunarii, urcand la un moment dat putin spre nord si trecand prin regiunea Calugareni si Bucuresti, apoi cotind iarasi catre sud si mergand aproape paralel cu Dunarea. Regiunea de padure, mlastini si munti calcarosi tociti pe care s-a amplasat mai tarziu Bucurestiul, a atras atentia dacilor pentru numeroasele ascunzatori subterane de mari dimensiuni dar si canale lungi sapate in peretele de calcar, acestea putand fi usor amenajate si adaptate diverselor scopuri. La inceput, dacii au utilizat aceste cavitati si galerii pentru a stoca rezerve strategice de alimente, piei si blanuri, etc. Cu timpul, la suprafata s-a format inca din perioada antica staulul si mai tarziul targul de animale, pe care in Evul Mediu avea sa se dezvolte la un moment dat si asezarea omeneasca de mai tarziu.
Primul care a sesizat potentialul strategic al Bucurestiului a fost Domnitorul Vlad Tepes, cel care a facut si primele amenajari "moderne" ale tunelurilor subterane. Mai tarziu, peste amenajarile facut de Tepes alti domnitori au construit obiective de mascare si prelungiri sau altfel de amenajari.
Retineti de pilda, ca de la Curtea Domneasca a lui Tepes pleaca un canal care trece pe sub Hanul lui Manuc dupa care se ramifica in trei directii diferite- unul merge inspre Universitate cotind spre Cismigiul de azi (fost munte calcaros si impadurit care avea la baza o mlastina de dimensiune medie) loc unde mai tarziu (incepand din perioada regelui Crol I) s-au amenajat obiective strategice de foarte mare importanta, alaturi de "centura fortificata" a Bucurestiului si altele; un alt canal pleaca de la Curtea Domneasca inspre ceea ce azi numim "Palatul Parlamentului" iar cel mai important si mai lung canal ducea catre cel mai mare din muntii calcarosi pe care este asezat Bucurestiul de astazi si ale carui ramasite se mai pot vedea si astazi in regiunea Parcul Tineretului (fosta Mlastina Cocioc); pe vremea lui Tepes, era un munte de dimensiuni mai mari, partial impadurit si inconjurat de cea mai mare mlastina din aceasta regiune, deci o fortareata inexpugnabila ! Acolo, pe varful muntelui si in mijlocul padurii, tunelul lui Tepes avea iesirea- astazi, locul iesirii este mascat de Crematoriul Cenusa, despre care unii din voi se mira de ce e aparat ca un obiectiv militar si nu poate nimeni la ora actuala sa se apropie la mai putin de 300 de metri si nici sa fotografieze/filmeze...
Mai retineti totodata ca toate manastirile din apropierea Bucurestiului sunt de fapt amplasate pe schema unr importante galerii subterane, ale caror porti de acces le si mascheaza cu aceasta ocazie; de pilda, fostul Sanatoriu TBC si actualul Palat si Restaurantul Lebada. Obiective care sunt pozitionate pe importante galerii subterane-   Palatul Cotroceni (fondat de Printul Serban Cantacuzino, amenajat ulterior si extins de Ferdinand, cand s-a extins legatura subterana pana la Clinceni, via Fortul Domnesti);
Palatul Mogosoaia(la 14 km de Bucuresti, fost construit in anul 1702 de Constantin Brancoveanu); Palatul Ghica(ridicat de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica in anul 1822);
Palatul Stirbei (construit in anul 1835); Palatul Sutu (a apartinut marelui postelnic Costache Grigore Sutu, fiind realizat in 1834, astazi Muzeul de Istorie si Arta a Municipiului Bucuresti dupa ce fusese muzeul PCR, punct nodal aflat deasupra stravechilor galerii subterane, in apropierea locului unde comunistii au construit obiective subterane strategice de dimensiuni foarte mari, situate astazi sub Intercontinental/TNB);Palatul Universitatii - (1857-1869) constructie ridicata dupa planurile arhitectului Al. Orascu si K. Storck, universitatea de astazi- impreuna cu Palatul Sutu, s-a amplasat pe una din cele mai mari cavitati subterane naturale care a fost amenajata si utilizata succesiv incepand cu perioada antica a dacilor, ale caror urme se pot gasi aproape peste tot in Bucuresti si apropierea acestuia (de pilda sit-uri arheologice importante sunt in comuna Pantelimon, in apropiere de Palatul de pe insula); Palatul de Justitie (1890-1895) si Palatul Cantacuzino.
Toate acestea sunt amplasate in schema marilor galerii subterane,- de pilda de la Insula Sfantul Pantelimon, unde Grigore Ghica a construit la 1735 manastirea si spitalul Pantelimon (partial fost demolate de Ceausescu) unde e acum complexul de agrement si hotelul Lebada,- pleaca un canal de mari dimensiuni (sosea pietruita) care leaga acest palat de alte obiective similare, respectiv Palatul Ghica si Manastirea Plumbuita.
Retineti ca TOATE aceste manastiri si palate, desi au fost contruite la intervale mari de timp unul de altul, NU AU FOST AMPLASATE INTAMPLATOR ele fiind in schema unor galerii subterane de mari dimensiuni,- Palatul ASE (cladirea veche), palatele si manastirile dintre care o parte le-am mentionat mai sus, regiunile in care au existat dealuri calcaroase de dimensiuni relativ mari si mlastini importante (Cismigiul si Parcul Tineretului de azi, dar si fostul munte tocit pe care este amplasata actualul Palat al Parlamentului, etc), toate acestea sunt asezate pe obiective subterane strategice si mascheaza porti de acces in ele.
Ce va spune "Cinamar" asta, e doar un mic sambure de adevar impopotonat cu povesti fictive, multe minciuni si speculatii preluate din alte surse ori variante ale istoriei ce au fost lansate de alti autori, precum ar fi Eugen Delcea, si altii.
Reteaua de subterane a Romaniei este O REALITATE, dar povestea si "detaliile" pe care le da asa-numitul "Cinamar", sunt in mare parte fictive.
Cititi lucrarea "Romania secreta" si veti gasi acolo mai multe detalii si aspecte ce pot fi supuse discutiei.

jean

  Da....Am citit ce a scris Lucian mai sus. Rezulta ca orasul Bucuresti este asezat pe o retea imensa de galerii, de mari dimensiuni. Daca mai punem si galeriile de metrou si canalele, inseamna ca pamantul de sub cladirile orasului arata ca un inens burete. Ma mir ca nu se prabusesc sub propria greutate in aceste galerii.
Nu cred.......realitatea este asta. Unde au dus pamantul excavat? Cu ce a fost transportat? tinand cont ca sa facut in timp. Cum au facut sa existe aer in galerii?, aerisirea lor. Denajul apei etc. Deci, cred ca este imposibil sa fie asa. Nu neg faptul ca pot exista cateava galerii cu lungimi mult mai mici, dar o asemenea retea....
Cat despre ,,Reteaua de subterane a Romaniei este O REALITATE", nici nu poate fi vorba. Sa fim seriosi, nu poate exista asemenea retea. Sa fie iar Romania buricul pamantului, sa avem tocmai noi ce altii nu au? Cate tari care au asemenea retele, mai cunoasteti? AAA...Aia nu au ingineri la fel de buni ca ai nostri.  :lol:
Adevarul este dincolo de noi

darksid3

11.11

Lucian Cozma

Formarea cavitatilor si galeriilor a fost naturala, ingineria naturii; au si altii, nu avem numai noi - aceia ca si noi, au acordat acestor formatiuni naturale si amenajarii lor o importanta strategica de unde si secretul acestor ativitati si informatii.

Subsolul Bucurestiului nu este "ca un burete",- inca din antichitate si evul mediu, au fost CATEVA mari tunele principale care aveau o serie de ramificatii iar pe schema lor s-au facut o serie de amenajari si extinderi, atat in interior cat si la suprafata. In anumite regiuni unde stratul calcaros a fost mai puternic erodat s-au format cavitati de dimensiuni mai mari,- cel mai adesea astfel de cazuri s-au petrecut acolo unde in regiunea Bucurestiului de astazi existau odinioara masive calcaroase sub forma unor dealuri de dimensiuni destul de mari. Acestea s-au tocit in timp si chiar au fost mai mult sau mai putin nivelate prin interventia artificiala. Oamenii lui Vlad Tepes sau mai tarziu Ghica ori Cantacuzino nu au avut nevoie sa faca excavatii, ci amenajari- intarirea boltei in anumite locuri, pavaj, nivelare, etc. Ca si dacii din perioada antica, ei au preluat niste formatiuni NATURALE. Situatia subterana a orasului Bucuresti (dpdv al conditiilor naturale) este foarte apropiata cu aceea a orasului Budapesta, care este la fel asezat pe un strat strabatut de multe galerii naturale, o parte din acestea fiind inundate.

Nu este nevoie SA CREZI; ai dreptul de a nu crede. In ceea ce ma priveste pe mine, eu nu-mi declar o credinta sau alta. Stiu anumite lucruri si consider ca am dreptul sa spun ceea ce stiu. De pilda, eu nu cred ca Crematoriul Cenusa este construit pe iesirea din fosta galerie principala ce pleaca de la Curtea Domneasca a lui Tepes, ci STIU ASTA. La fel de pilda si in legatura cu tunelul care pleaca de la ceea ce astazi se numeste "Complex Lebada",- el duce catre Manastirea Plumbuita si are pe traseu mai multe ramificatii,- nu "presupun" si nu "cred", STIU. Si exemplele pot continua, caci sunt foarte multe... Exista in anumite regiuni sub Bucuresti obiective subterane care au volum (deci cavitate subterana) foarte mare si care potrivit Planului de Aparare din "Lupta Intregului Popor pentru Apararea Patriei" (strategia RSR) ar fi trebuit sa devina obiective importante ale "protectiei civile", avand capacitate foarte mare de adapostire, pentru persoane si provizii de tot felul; in 1989 erau inca in faza de constructie fiind realizata doar structura de rezistenta, dar... cea mai mare parte nici pana astazi nu au fost finalizate, pentru ca nu s-au mai alocat fonduri. Retelele acestea de obiective subterane si galerii principale (magistralele) precum si ramificatiile lor zonale, LE STIU, nu le cred si nu le presupun...

Dar... Asa-i pe lumea asta, fiecare cu ce stie si cu ce crede. Eu CRED ca este de datoria mea sa atrag atentia asupra anumitor probleme de interes mai mult sau mai putin public, iar in lucrarile pe care le inaintez catre foruri si persoane mai mari decat mine, voi insista permanent asupra NECESITATII de a acorda atentia si fondurile necesare pentru conservarea (cel putin) si modernizarea INFRASTRUCTURII STRATEGICE, aceasta fiind o componenta de baza a SISTEMULUI DE SECURITATE SI APARARE NATIONALA. O mare parte din obiectivele subterane sunt lasate de mai multi ani IN PARAGINA si se afla intr-o stare avansata de degradare- chiar subsemnatul am inspectat starea catorva din aceste obiective in urma cu cativa ani- si lasate fara paza corespunzatoare; in ce priveste retelele civile ale orasului (metrou, canalizatie) nici la capitolul acesta nu stam deloc bine. Cam asta e.

StarDust

E posibil ca ceea ce ne scrie Lucian Cozma sa fie real.  Am vazut ceva candva(referitor la imprejurimile bucurestiului), dar pe moment mai multe nu discut.
Deci parerea mea e ca ceea ce afirma el, e posibil sa fie real.
Binenteles... e doar o parere personala.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

kitzkhan

jean  daca ajungi in Paris, intra intr-una din parcarile lor subterane, sau uita-te pe trotoare prin grilajele acelor parcari si ai sa vezi acolo retea subterana, si aia este doar ce se vede, gandeste-te ce nu poate vedea orice trecator....asa ca nu suntem noi buricul pamantului daca avem o retea subterana, ceea ce sunt sigur ca are orice oras cu o vechime mai mare de 100 de ani


Deanna

Cel mai documentat blog cu imagini si informatii despre tunelurile din Romania: http://rcristea.blogspot.com/
Personal,sint de acord cu afirmatia domnului Lucian Cozma ca au fost facute amenajari ale celor din anchitate,de ex.Braila e plina de asemenea tuneluri,incit s-a ajuns ca din cauza ploilor sa se scufunde casele de sub hrube.De la o fosta lucratoare la Muzeul Brailei stiu ca exista o harta a hrubelor,tinuta secret de muzeografi de frica sa nu scada pretul terenurilor si care au descoperit o hruba chiar si sub Dunare!Din pacate hruba este prabusita la jumatate,altfel nu se mai tineau atitea discursuri pe seama viitorului pod de peste Dunare.Nu cred ca au fost facute de turci,pe seama carora se pune constructia acestor hrube cit timp au ocupat orasul,mai ales ca am aflat -cu titlu de speculatie -ca exista o hruba si in delta,care se zice ca a provocat prin prabusire scufundarea navei Rostock.Poate domnul Lucian Cozma sa confirme sau sa infirme ce am scris,m-ar interesa daca se poate si cite ceva despre "Brazda lui Novac".

Lucian Cozma

Am dat destule detalii privind subteranele Deltei Dunarii in lucrarea mea "Romania secreta" aparuta chiar anul acesta la Editura Obiectiv, dar am sa reiau aici cateva din ideile principale...

Lasand la o parte procesul de formare a muntilor Carpati si particularitatile orogenezei acestora, felul cum a evoluat geosinclinalul (ridicarea fundului marii deasupra apei, mai pe scurt...) si influenta invaziunilor si retragerilor succesive ale marii de-a lungul catorva zeci de milioane de ani, la care s-a adaugat in final ultima mare glaciatiune care a condus la inghetarea cantitatilor mari de apa ce se infiltrasera pe linia de formarea a cutei montane in spatiile dintre straturile de consistenta diferita. Carpatii sunt niste munti foarte cutati pe orizontala si verticala, iar formarea lor a fost un proces discontinuu avand etape desfasurate de-a lungul mai multor epoci geologice. Retineti doar faptul ca foarta multa vreme regiunea aceasta a fost FUND DE MARE, apoi arhipelag (pe masura formarii geosinclinalului) si in cele din urma, odata cu inceperea glaciatiunilor si retragerea marii, apa de la suprafata odinioara s-a infiltrat in subsol intrand pe linia cutei montane intre straturile de consistenta diferita : stratul sedimentar si calcaros de la suprafata a fost lesne permeabil iar dedesubt apa s-a oprit cel mai adesea pe suprafata "impermeabila" a stratului bazaltic (cand era vorba de fund de mare) sau granitic (odata cu ridicarea geosinclinalului la suprafata); chiar si intre straturile suprapuse bazaltice ori granitice pe fondul fisurilor cauzate de fenomenele vulcanice si seismice, apa de mare s-a infiltrat iar in contact cu gazele si materiile vulcanice a format apele bazice sau mai ales cele acide (acid sulfuric de obicei) acestea putand eroda cu usurinta si straturile granitice sau bazaltice, dupa caz.
Dupa incetarea sau mai bine zis diminuarea activitatii vulcanice (care de fapt exista si acum in Romania in mai multe locuri din Apuseni si Orientali...) galeriile sapate de apele de infiltrare si de cele acide, de magma de activitatea mecanica a seismelor, etc - au putut fi invadate de apa. Repet, regiunea Carpatilor a fost in mai multe randuri sediul unor invaziuni si retrageri succesive ale marii ancestrale, fiind cand fundul unei mari de mica adancime, cand arhipelag, cand regiune de uscat (ca acum). Apa adanc infiltrata a format mari bazine subterane de apa si galerii de circulare interna a apei (rauri subterane) o mare parte din acestea EXISTAND SI IN CLIPA DE FATA in regiunea Carpatilor romanesti. Evenimentul determinant privind formarea galeriilor subterane de mari dimensiuni a fost insa venirea marii glaciatiuni... Aceasta a condus la retragerea apelor de suprafata in mediul teluric si inghetarea acestor ape subterane, formandu-se astfel MARII GHETARI SUBTERANI, din care ramasite ale acestora exista si astazi in anumite regiuni montane ale Romaniei, exemplul "ghetarului de la Scarisoara" fiind cel mai la indemana; se stie insa in principiu ca nu este decat "varful" unor formatiuni glaciare telurice mult mai vaste si mai adanci. Pe foondul activitatilor vulcanice si seismice care au continuat si pe timpul glaciatiunilor succesive, gheata subterana s-a incalzit si racit succesiv erodand peretele de roca magmatica si granitica (nici nu mai vorbim de cel calcaros ori sedimentar) curgand asa cum curg si ghetarii de suprafata. Curgerea ghetarilor prin fostele albii de rauri subterane a sapat adevarate canale prin straturile de mare adancime dar mai ales fenomenul acesta a gasit conditii optime la interferenta dintre stratul sedimentar de suprafata si straturile mai dure de dedesubt- metamorfice, magmatice si granitice. Se pune justa intrebare- cum s-a strecurat apa intre straturile suprapuse de consistenta diferita ?! Pai, simplu- pe fondul fenomenelor mecanice de "cutare" orizontala si verticala a muntelui; adica formarea cutei montane in forma de "V" sau "L" indiferent daca este pe verticala sau orizontala; este ca si cum iei si frangi un material format din placi de roca de consitstenta diferita,- pe linia cutei montane, cum s-ar zice "inauntrul" lui "V" sau "L" se formeaza fisuri si cavitati intre placi mai ales daca acestea au consistenta diferita.

Pe acolo apa se strecoara, ingheta cu ocazia glaciatiunilor, se topeste (partial) din cauza caldurii interne terestre (pe fondul activitatii vulcanice si geotermale asociate celei vulcanice) formand periculoasele amestecuri de apa si particule de gheata in centrul carora este gheta dura. Aceste fluvii subterane contineau gheata densa, dura, avand pe margini o "camasa" formata dintr-un amestec vascos de apa rece si particule de gheata- asa cum se intampla si cu periculosii "ghetari curgatori" de la suprafata. Astfel de fluvii glaciare au strabatut linia de cutare a Carpatilor sapand in special pe linia lantului montan al Carpatilor MERIDIONALI.

De ce Meridionalii ? Pentru ca acestia s-au format aproximativ in aceiasi perioada iar activitatea lor vulcanica a fost si este redusa ori inexistenta, ceea ce a facut sa reprezinte cea mai dreapta si continuua linie montana carpatina. La est si la vest de Meridionali apar cutarile orizontale de 90 grade urmate de Carpatii vulcanici ai Romaniei atat cei orientali cat si cei Apuseni, in cei Orientali fiind si o activitate tectonica deosebit de energica, pentru ca acolo se intalnesc si ramifica microplacile continentale ale acestei regiuni. Carpatii vulcanici (Orientalii si Apusenii) nu au galerii atat de mari SI PE LINIE CONTINUA, precum cei Meridionali si asta deoarece s-au format discontinuu de-a lungul unor procese diferite de orogeneza, in perioade diferite de timp, iar activitatea vulcanica si tectonica a faramitat si ramificat galeriile subterane, eroziunea generata de apele bazice sau acide, precum si de magma sau lava de la suprafata, spunandu-si cuvantul...

In ce priveste muntii din sudul Romaniei precum si cei de pe latura de est, sud-est,- acestia au fost de la bun inceput masive calcaroase si sedimentare:

- a existat un lant montan calcaros care cobora vertical pe linia "Republicii Moldova" de astazi dar care era mult mai lat decat aceasta "republica" intinzandu-se pana la Peninsula Crimeea; odata cu sfarsitul ultimei glaciatiuni, ghetarii din nord s-au topit si au curs catre sud chiar pe linia acestui lant muntos, erodandu-l, distrugandu-l aproape. Odata cu acesta curgere de suprafata, au curs pe aceiasi linia si apele/gheata din mediul teluric formand vaste retele de tunele (din care astazi unele mai sunt inundate, cele de la suprafata nu) in care se poate intra din regiunea de sud a Chisinaului de azi. De altfel o mica parte a acestora au fost deschise circuitului turistic putandu-se face plimbari cu autocarul prin aceste galerii subterane "oficiale" lungi de cateva zeci de kilometri; dar de fapt aceste retele sunt mult mai vaste si mai lungi, coborand spre Delta Dunarii (asa-zisul "Canal Bastroie" mascheaza lucrari de amenajare subterana care se fac la aceste galerii) trecand pr linia Galatiului si Brailei si apoi cotind putin spre est pe linia muntilor calcarosi dobrogeni, paraleli cu litoralul Marii Negre.

Dobrogea ca fost munte si actual podis calcaros este in mediul sau teluric ca un "schweitzer" si asta inca din vremea dacilor; multitudinea de galerii din straturile calcaroase si sedimentare ale Brailei AU FOST NATURALE nu sapate de vreun om, dar ele au fost amenajate, intarite si utilizate de-a lungul timpului- de daci, de turci...
Initial Braila nici nu a fost asezare de suprafata si Galatiul la fel (chiar si Drobeta Turnu-Severin din sudul Romaniei are o structura asemanatoare...),- abia cu timpul, peste ceea ce exista in subsol s-au amplasat contructii de mascare. De altfel v-am explicat cu alta ocazie CA ASA S-A NASCUT DE FAPT si Bucurestiul, la originea sa... Actualmente cea mai cunoscuta poarta de intrare in cadrul imensului labirint subteran din subsolul muntelui calcaros ce este Dobrogea este asa-numita Pestera Labirintului, de la intrarea in Comuna Limanu, poate cea mai sinistra pestera din Romania, care se intinde practic de la nordul... Republicii Moldova pana in sudul Bulgariei, urmand practic linia fostului lant muntos din calcar. Tocmai de aceea speologii romani se feresc de aceasta pestera ca de un loc blestemat- peretii calcarosi sunt instabili, inauntrul galeriile circula periculosi curenti de aer, uneori si apa; nu s-au putut face explorari ale acesteia decat pentru distante foarte mici si cu mari precautii. Am intrat si eu acolo si pot spune ca este intradevar sinistru- galeriile sunt atat de vaste si intortocheate, lungi de sute de kilometri, incat nimeni nu s-a aventurat mai mult de cativa kilometri. In perioada regimului Ceausescu aceasta pestera fusese avuta in vedere pentru a se face infiltrarea militarilor adanc in teritoriul Rep.Populare Bulgaria, in caz de razboi, deoarece se stia ca galeriile ajung cu siguranta dincolo de Varna si Burgas; dar pestera s-a dovedit atat de mare, de intortocheata si imposibil de cartat, incat s-a renuntat la acest program de amenajare in scopuri militare;

- a mai existat un lant montan calcaros care pleca de la Orsova si mergea aproape paralel cu linia Dunarii, cand apropiindu-se cand indepartandu-se de aceasta; ramasitele acestui masiv puternic erodat de timp si de fatorii naturali, se mai pot vedea si astazi; regiunea Bucurestiului de astazi a atras atentia inca din perioada antica deoarece aici se aflau cateva "creste" mai mari inconjurate de mlastini si paduri adanci,- intre aceste dealuri calcaroase erau formate galerii subterane uscate si inundate ce au putut fi cat-ce-cat amenajate inca din vremea dacilor; faptul ca "muntii" acestia scobiti in interior erau inconjurati de mlastini si paduri, faceau ca sa aiba o pozitie foarte bine aparata impotriva eventualilor agresori. Mlastinile si padurile Bucurestiului de altfel s-au pastrat peste milenii, Vlad Tepes le-a apucat aproape in forma lor originala, iar ultimele ramasite de mai dimensiuni au fost "sterse" relativ de curand,- Dambovita avea o multitudine de afluenti care intre timp au disparut, cum de fapt insasi Dambovita cea reala a disparut, Ceausescu facand-o sa curga pe un senal exclusiv subteran; apele de la suprafata Bucurestiului sunt ape reziduale pompate ARTIFICIAL, nu sunt apele adevaratei Dambovite, aceasta fiind la ora actuala UN RAU EXCLUSIV SUBTERAN; mlastina Cocioc de mari dimensiuni a inceput sa fie drenata abia prin 1968, ceea ce s-a dovedit imposibil, asa ca au transformat-o in actualul Lac Tineretului (lac periculos, cu mofete si strat foarte gros de mal sub care pot exista inca fisuri de acces in retele de rauri subterane) si mai tarziu, pentru a continua amenajarile la obiectivele subterane s-a contruit in regiune Crematoriul Cenusa (care mascheaza iesirea din fosta galerie principala ce pleca de la Curtea Domneasca a lui Tepes) dar si Sala Polivalenta obiectiv care de fel nici nu avea ce cauta intr-un asemena loc (care datorita volumului mare de sapaturi a mascat lucrari subterane de mare anvergura despre care nu e oportun sa discutam acum) si altele. La fel si cazul mlastinii ce era situata pe locul Cismigiului de azi, unde inca se mai afla o a doua din portile de aerisire/iesire ale galeriilor ce plecau de la Curtea Domneasca; si aici, inca din perioada regimului monarhic, dar mai ales regimul comunist de mai tarziu, a realizat importante obiective subterane. Atat mlastina Cocioc cat si cea de pe pozitia Cismigiului de acum, erau dominate de unul sau mai multe dealuri de dimensiuni destul de mari- astazi mai pot fi zarite doar palide ramasite ale acestora...

In fine, e mult de spus. Confirm informatiile privind Braila. De altfel, nu e doar cazul Brailei... Cititi "Romania secreta" ca de asta am scris-o, ca sa existe toate informatiile acestea stranse si sintetizate intr-o lucrare.

Lucian Cozma

Ah, si inca ceva... Dupa retragerea oceanului ancestral odata cu inceperea ultimei glaciatiuni, in apropierea Romaniei de astazi nu a mai existat decat o singura apa de suprafata ce rezista temperaturilor foarte scazute : o regiune depresionara (situata cam prin centrul "Marii Negre" de astazi), aceasta fiind bazinul de scugere al materiilor vulcanice provenite in special din puternica activitate vulcanica a Carpatilor Orientali de azi (ultimele mari eruptii fiind inregistrate acum cca. 40.000 de ani in regiunea Vulcanului Sf. Ana/Ciomatu). S-a format cu timpul un mare bazin de ape sulfuroase, cu pungi de hidrogen sulfurat, adica un lac vulcanic tipic. In cadrul acestuia s-au dezvoltat vietati special adaptate acestui mediu altminteri deosebit de toxic pentru majoritatea celorlalte vietuitoare,- anumite alge si bacterii care au existat si in oceanul ancestral de acum sute de milioane de ani. La finele ultimei glaciatiuni, acum cca. 11.000 de ani, apele si ghetarii scursi de la nord au invadat depresiunea aflata la est, sud-est de Romania de azi formand bazinul Marii Negre asa cum il cunoastem in clipa de fata. Mai tarziu s-a afirmat in mod gresit ca popularea adancurilor acestei mari de alge din specia celor adaptate lacurilor vulcanice, a condus la "toxifierea" marii sub adancimea de 300-400 metri. Fals !
"Marea toxica" s-a format de fapt pe fondul unui ancestral lac continental VULCANIC peste care mai tarziu s-au varsat apele ghetarilor topiti, algele acelea nefacand decat sa intregeasca procesul de mentinere a compozitiei chimice din adancuri, DAR NU ELE SUNT CAUZA. Principala cauza o constituie diferenta de densitate, care a facut ca apa toxoca sa stea la fund in vreme ce apa curata s-a pastrat la suprafata ca un fel de "dop"; stratul mare de apa curata scursa peste fostul lac vulcanic a facut ca pe acesta sa apese o mare presiune, fapt ce a condus la LICHEFIEREA hidrogenului sulfurat sub adancimea de 1000-1200 metri.
Daca va uitati la structura fundului de mare al Marii Negre, veti vedea ca este vorba de o mare groapa centrala (fostul lac vulcanic de acid sulfuric diluat si hidrogen sulfurat) inconjurata de o portiune aproape concentrica de apa de relativ mica adancime (platou continental inundat avand in centru o groapa) aceasta fiind de obicei apa "curata". Coborand sub 400 de metri incepe sa apara hidrogenul sulfurat si algele care traiesc in acest mediu toxic iar daca intram in groapa din mijlocul Marii Negre, acolo vom gasi la mare adancime hidrogenul sulfurat IN FORMA LICHEFIATA, din cauza presiunii foarte mari.

De retinut ca alegele acelea sunt BENEFICIARII acestor fenomene naturale de vulcanism si orogeneza, NU CAUZA formarii lacului vulcanic originar si a actualei structuri sau compozitii a Marii Negre.
Marea Neagra este un fost bazin vulcanic inundat si mentinut pana in ziua de astazi datorita presiunii stratului de apa curata de deasupra sa. Deschiderea la Marea Mediterana nu a afectat cu numic structura si compozitia Marii Negre, si nici Marea Neagra sau algele ei nu afecteaza Marea Mediterana...