Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Intoarcerea la Principiu

Creat de mr, 08 Februarie 2011, 18:25:30

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mr

#60
 Acum inteleg de ce te-ai exprimat asa:
Citat din: mm din  17 Octombrie 2011, 00:36:01
Nu inteleg motivul pentru care acest topic atrage atatea postari si, oarecum in contrasens cu aceasta idee, am sa  comentez

Citat din: mm din  25 Octombrie 2011, 10:31:59
   In privinta principiului, se pare ca toate drumurile (filozofice) duc la ... Samkhya, cea mai  veche dintre cele sase scoli ortodoxe de Filozofie Hindu, despre care se spune ca este "fundamentul filozofic al  intregii culturi Orientale".
  Samkhya postuleaza doua realitati fundamentale, Spirit (Purusha) si Natura (prakriti). Primul principiu  postulat de sistemul Samkhya, purusha, de regula inseamna sufletul universului, pricipiul animator al naturii,  Spiritul universal. El este acela care sufla viata in materie; el e sursa constiintei. Purusha e postulat sa  justifice aspectul subiectiv al naturii. Este Spiritul universal , etern, indestructibil, omniprezent (a tot  patrunzator); el este Spirit pur, fara activitate si calitate, fara parti si forma, necauzal, necalificabil si  neschimbat.
Am pescuit acest citat de pe infinitul internet pentru ca pare sa se inscrie perfect la topicul  acesta. Felul in care se trece de la Purusha la materie si toate celelalte conceptii sunt descrise de aceasta  filozofie. Din pacate, pe noi europenii ne intereseaza mai mult aspectele practice, utile, daca se poate imediate,  ce nu pot fi gasite in cele filozofii.
  Asta insemna ca noi mergem in sens invers "intoarcerii la Principiu", viata noastra materiala fiind o indepartare  de principiu. Intoarcerea la principiu insemnand renuntare, taierea legaturilor (personale) cu trecutul si cu  viitorul ceea ce se si face la manastire sau la alte "discipline". Ma intreb "cu cine tineti" voi ceilalti care  dezvoltati acest topic?

Daca luam doar rational afirmatiile din Samkhya si le combinam cu ceea ce traim acum, acestea pot conduce la o  anulare reciproca. Sensul cred ca este totusi unul superior prin faptul ca daca era sa ne manifestam doar  indepartarea de principiu, eram dizolvati demult sau poate vietuiam doar la nivel visceral (desi sunt multe tendinte  de genul asta azi).

Deci, ce ne opreste sa ne indepartam brusc?
Nu cred ca nevoile practice ne satisfac acel foc interior care ne dicteaza directia. Daca o fac, se intampla  temporar si doar ca o deturnare a atentiei. Daca ar fi altfel, ar trebui sa devenim indivizi foarte predictibili,  usor de incadrat intr-o rutina. Cred ca tendintele Purusha si Prakriti se manifesta ciclic in noi si genereaza  tendinte care se schimba in timp in favoarea uneia sau alteia, poate chiar atingand extremele.

Intoarcerea la principiu, vorbind la nivel practic, in faza in care suntem, insemana doar un pas mai sus pentru a ne  fi mai bine. Pentru ca nu ne este bine deloc acum deoarece se vede cu ochiul liber cat suntem de separati si dispusi  sa ne scoatem ochii din motive puerile de multe ori.
Singura mutare majora care ar trebui facuta, pentru fiecare in parte, am descris-o in posturile anterioare. Daca  vrem sa ne indepartam si mai mult....nu are rost sa mai discutam.

socrate, exact asta ziceam si eu intr-un post mai sus:
Citat din: mr din  15 Octombrie 2011, 19:29:03
Energiile masculina si feminina (implicit matriarhatul si patriarhatul de care vorbesti) cred ca sunt caracteristice  doar lumii fizice, necesare existentei dualitatii. Energia initiala cred ca a fost androgina.

Citat din: lylyt_ice din  25 Octombrie 2011, 15:48:34
Mai mr...tu esti baiat simpatic, ai si talent oratoric. dar pe mine asa putin ma intereseaza ce accepti tu sau nu...  :lol: mai omule te fortezi sa faci pe guru(?!?), OK...fa-ti treaba cu cine-ti tine, ceea ce incerci tu sa faci acum,  au mai predicat si altii innaintea ta chiar si aici pe forum, nu mai zic...scoli dastea de "sculare fortata" sunt cu  nemiluita. TREzirea nu se preda si nu se invata...asta simte fiecare om indiferent in ce situatie se afla..ce tot  categorisesti tu pe fiecare cum este si cat de trezit este? Teoriile tale sunt valabile pentru tine, ale mele pentru  mine si asa pentru fiecare om in parte. vad ca de la o vreme e o moda...toata lumea filozofeaza... :lol: TRAIASCA  NETUL ca fara el toti filozofii astia care s-au "trezit" (pe dracu), nu mai stiu nici sa gangureasca. Ce mare lucru  spui tu in afara de ce a spus IISUS? NIMIC!!! Ba din contra plimbi omul de la HANA la KAIAFA de se lipseste sa se  mai trezeasca... :cry: Nu te mai lega de mine ca raia de om sanatos ca pe urma ma bag si eu in Guruielile tale si nu  cred ca te mai infoiezi ca un a tot stiutor. Eu te-am lasat sa scrii sa sa faci ce doresti...am intrebat doar; la  care principiu ii indemni pe oameni sa se intoarca si CUM??? Tot o tii langa ca "ala" cu trezitul...CUM bre?) zii  mai pe sleau, ce tot scrii pagini intregi de filozofii dragute care plac oricui? Asta poate oricine cat are netul la  dispozitie...Spui ca oameni trebuie sa renunte la tot.TU ai renuntat(?) ca romanii ar renunta cu placere(la datorii)  dar cui sa le dea? Sau tu vrei sa scoli din vise numai unii oameni, iar amaratii si ai de nu pricep filozofiile  tale, duca-se  :evil: ? Ai grija ca io cred ca cei trezizi sunt de fapt cei pe care tu ii numesti adormiti. Nu-mi  raspunde ca nu am chef sa-mi stric buna dispozitie...mai avem si altele de facut decat sa stam calare pe tastatura  si sa filozofam!!! Multumesc pentru intelegere!!!

Ma asteptam sa rectionezi asa. Dar am sa-ti raspund, pentru ca nu ai nici un drept sa-mi blochezi dreptul la  replica, mai ales dupa ce te lansezi in astfel de acuzatii.   

Daca recitesti acest topic mai atenta, ai sa constati ca ceea ce am dorit nu a fost ca eu sa scriu din traista mea  de guru atotstiitor, ci a fost doar sa lansez cateva subiecte de reflectare (nu-i obligatoriu ptr toata lumea sa  citeasca acest topic). Simplul fapt ca am incercat sa-mi dezvolt subiectele sau sa invit si pe alti colegi sa le  dezbata din perspectiva lor, m-a expus si mai mult tirurilor de abordari care nu aveau nici o treaba cu subiectele,  ba mai mult m-a plasat in postura de a-mi apara si justifica existenta topicului. Deci cine de cine se ia prima  data?
Tocmai pentru ca trezirea nu se preda sau se invata in scoli, este importanta parerea personala a fiecaruia. Asta  s-a vrut si se vrea acest topic, dar se pare ca nu prea se trece de un nivel elemetar in care egoul este lasat sa  niveleze totul. Isus a spus multe....dar de aplicat, cati aplica? Crezi ca-mi place doar sa ma aud?

Intoarcerea la Principiu implica o anumita abstractizare, o anumita simbolistica, simtire, nefiind un subiect usor  si, mai ales, nu este o nascocire a mea. Nu m-am gandit o clipa sa-l transform intr-un topic unidirectional. Dar se  pare ca unii dintre colegi, dupa aprecieri de ei stiute (treaba cu atotstiitorul nu tine) , s-au simtit ofensati,  iar tu  ai raspuns cum ai raspuns. Simplul fapt ca alti colegi au incercat sa raspunda ontopic, cu propriile pareri, ii  transforma si pe ei in niste paria?
Nu am incercat sa directionez pe nimeni, nicaieri....daca nu ai observat. Am  sustinut un singur lucru: observati-va egoul pentru ca este marul discordiei. Tu crezi ca actionezi din iubire  neconditionata acum, de te-ai infoiat asa? Nu cred, dar sunt sigur ca te lasa rece si consideri ca asta esti tu si  ca ai dreptul sa fii asa. Ei uite, de asta ne contram! Eu macar incerc sa-ti spun ce gandesc si ce motivatii am in a  sustine una sau alta, dar tu doar ma "suporti" si ma ataci cand nu mai poti suporta. Nu am facut decat sa urmez  sugestia lui Tayka si sa vorbesc deschis despre "buna mea credinta neinteleasa". Am spus vre-un neadevar?  :)

Nu am sustinut si nu sustin ca cineva sa renunte la una sau alta. Chiar nu ma intereseaza. Este alegerea fiecaruia  in ceea ce face. Asa ca te rog sa nu-mi atribui afirmatii pe care nu le-am spus.

Pe subiectul de reflectare pe care l-am propus, tu ma intrebi direct ce este acest principiu si cum se ajunge  la el?  Daca nu am dat un raspuns satisfacator pentru tine, automat mai catalogat, etichetat si atacat! Mi se pare  cel putin dubios, daca nu tendentios, modul tau de actiune.

Intre timp sau dat cateva raspunsuri de la care sa pornesti ....daca te intereseaza acest principiu, care te integreza fie ca vrei fie ca nu vrei, pe una din pantele sale.
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

lylyt_ice

  AMIN... :lol: Hai lasa ca nu am de ce sa te suport sau nu. Daca vreau nu citesc si gata, dar fiindca tot mi-am pierdut timpul sa citesc ce s-a scris, am inteles ca-i o incercare de a aburii ce deja au mai aburit si altii."faza a treia a betiei; toti vorbesc si nimeni nu pricepe nimic" Si nu vad de ce te-ai simtit atacat? Mie chiar mi-au placut unele mesaje de-ale tale, dar nu sunt decat ceea ce stiu deja cam toti de pe aici...nu-i nimic nou, ci numai o interminabila invarteala pe dupa piersic..De aceea am intrebat daca ceva mai la subiectul topicului aveti...de fapt nu ma adresasem tie ci tuturor. De ce te-ai simtit tu cu musca pe caciula (?) e berea ta. Nu crede ca daca unii tac sunt si afoni in tematica in care tu te crezi AS...De ce tu te crezi "trezit" si pe altii ii tratezi de sus(?), iar nu am inteles! De exemplu eu cred ca eu m-am trezit si altii bajbaie in acelas vis de mi de ani si cred ca daca asi incerca sa explic ce simt eu, ce am vazut si  la ce treapta de evolutie spirituala (am impresia ca) sunt; asi fi luata cu targuta... :-D Nu vrei mai bine sa cauti totusi sa fii mai clar si sa le spui si cititorilor si colegilor cum si ce trebuie sa caute si cum ajung la principiu? Practic si fara intortochieli. Nu de alta dar cam umblii cu amenintari ca daca nu se trezesc acum, vine "criza" si gata . s-au taiat de la viata vesnica... :x
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

mr

#62
Nu as fi deschis subiectul daca nu aveam o idee despre ce se discuta. Pana la a fi as ...asa cum ma consideri tu....e cale mult prea lunga....si nu cred ca asta e scopul. Poate nu intelegi sensul lui "a reflecta". Si, oricum, oricare ar fi fost in postura mea ar fi incasat "papara" celor care vad lucrurile ca tine. Ca asa-i viata! Cred ca te crezi mai as decat mine, din moment ce vorbesti cu atata siguranta ca ceea ce sustii are si o baza reala. Eu sunt unul care a ales sa nu mai sustina nivelarea impusa de cei ca tine. Am voie?

Daca esti trezita, in sensul ca ai avut niste experiente personale in urma carora ai realizat ordinea anumitor lucruri din viata ta, asa cum te consideri, sigur ai fi avut cu totul alta abordare. Sarcasmul si ridicolul nu prea rezoneaza cu trezirea. Daca vorbim de aceeasi trezire....

Esti chiar asa de sigura ca nu pricepe nimeni ceea ce am prezentat pe topicul asta? Eu nu sunt chiar asa sigur ca tine. Si am motivele mele pe care nu intentionez sa le insir ca o lista de definitii si postulate. Claritate mai multa de cat poate obtine fiecare in parte, prin munca proprie in a cunoaste, nu cred ca poate furniza nimeni. Atunci ce claritate, mai mult decat reamintirea si dezvoltarea unor principii prin coparticipare vrei tu sa dau aici? Cred ca a fost suficient de clara intentia mea de la initierea topicului.

Nu tratez de sus pe nimeni. Da, unii se simt tratati de sus, dar nu din cauza ca eu lucrez activ la aceasta atitudine. Si asta nu mai e problema mea! Nu fac concurs aici, care e mai elevat sau mai trezit. Ai inteles complet gresit acest lucru. Posturile mele care ti-au placut ar fi trebuit sa-ti furnizeze suficiente indicii asupra felului cum gandesc per ansamblu si sa nu-mi mai atribui moduri de a gandi care nu-mi apartin.

Faptul ca tu consideri ca daca vorbesti despre experientele personale (pe care nu ti le neg absolut deloc) vei fi luata cu targuta reflecta in mod clar ca nu-ti convine sa vorbesti despre asta si, mai rau, imi dai si mie in cap in momentul in care incerc sa vorbesc deschis despre parerile mele obtinute in urma unor la fel de experiente personale . La asta ma refer cand iti spun ca incerci sa nivelezi. De cine te temi sa vorbesti? Tocmai despre asta era vorba in acest topic. Vorbeste deschis si fara teama! Eu mi-am asumat ridicolul cu care sunt tratat prin simpla deschidere a acestui topic, dar daca nu incerc sa arat ce intentii am si sa sper ca si altii sa se deschida nu fac decat sa blochez totul. Tocmai experienta directa si personala, impartasita, a celor care vorbesc despre aceste lucruri aduce aportul nou pe care tot il invoci si-l clamezi tu. Te astepti ca vreo academie sau vreun savant sa aduca aceste elemente noi?

Pespectiva personala despre un sfarsit brusc al civilizatiei actuale imi apartine si se integreaza perfect in randul colegilor de pe forum care au aceeasi viziune. Nu profetesc si nu urmaresc sa obtin anumite avantaje de pe urma acestei atitudini, de orice natura ar fi. Inca o data, te rog, sa nu-mi mai atribui indemnuri pe care nu le-am spus si nici nu am intentionat vreodata sa le spun. 

Mai continuam?!

Cu toata simpatia!  :rainbow:
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

lylyt_ice

Bine mai mr. Hai ca m-ai lamurit bustean, buna ziua ti-am dat belea mi-am capatat... :lol: vad ca te-ai blocat si nu mai sti ce sa zici. Considera ca sa rezolvat si nu se poate. Gata eu ma declar multumita cu ceea ce am aflat nou de la tine...(mai nimic)! Uita ce am intrebat." Afara ploua!"de T.B. :wink:
Toate cele bune...
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?

Tayka

#64
Citat din: mr din  25 Octombrie 2011, 02:22:30
..Pentru a ajunge la ceea ce frumos numesti "uniformele viitorului lipsite de grade, scoli,si dogme" mai intai trebuie  sa invatam sa ne stapanim ego-ul, fiecare in parte. pentru a fi capabili sa ajungem sa percepem cate  ceva pe verticala...
Scuză-mă te rog dar chiar NU pot să înţeleg cum aş putea eu ca om să pot stăpânii EGO (CS),care după cunoştinţele mele este..creatorul meu,şi care este poate de miliarde de ori mai inteligent şi mai dotat decât mine,şi care m-a plămădit şi mi-a dat viaţă în pântecele măicuţei mele.Este pentru mine o blasfemie,e ca şi cum ţi-aş propune şi eu să-l tragi de urechi pe Dumnezeul tău biblic.Sânt convins însă că ai greşit din grabă confundând EGO(Corpul Spiritual)cu EU-l personal (Corpul Astral,Sufletul,) care (CA) într-adevăr poate fi stăpânit în ideia de a-ţi controla la un nivel superior subconştientul,sau de a te iniţia în lucrul cu chakre-le.
Dacă te-aş considera ca fiind un susţinător convins al dogmei iudeo -creştine,(dogmă care nu acceptă existenţa EGO),aşa cum probabil crezi,atunci desigur ţi-aş înţelege expresia ,,stăpâneşte-ţi EGO-ul''aruncând-o ca pe o anatemă,şi atunci desigur aş întrerupe dialogul cu tine,..dar eu sânt convins că ai depăşit de mult acel stadiu întunecat,şi chiar îmi permit să te citez:
Citat din: mr din  25 Octombrie 2011, 02:22:30
...Se tot vorbeste ca ezoterismul nu are nici in clin nici in maneca cu fenomenul OZN sau cu manifestarile paranormale,   de frontiera.
Cum va explicati ca mai toate cartile fundamentale se bazeaza si pe descrierea unor astfel de fenomene paranormale?
Cum va explicati "obsesia" cosmologiei la civilizatiile vechi?
Cum va explicati existenta castelor sacerdotale in legatura permanenta cu zeitatile si starile superioare ale  fiintei legate intodeauna de ceea ce astazi numim, de dragul definitiei, minuni?
Cum va explicati devenirea veritabililor calugari, pustnici, lamasi etc din oameni obisnuiti in persoane calme,  calde, pline de intelepciune, eliberate de grijile rutinei zilnice si preocupate in permanenta de armonie,  simplitate si cunoastere? Cumva au luat Extasy?
Mai am o nelămurire;În mesajul tău de mai sus aprobi cu admiraţie chiar,ideia călugărilor,pustnicilor, iar aici mai la vale îi renegi ca ne mai fiind ,,la modă''acum..
Citat din: mr din  18 Octombrie 2011, 16:23:45
...Tayka, nu cred ca mai sunt vremuri in care sa se manifeste pustnicia sau sa se scrie carti. ...
În sfârşit aş dorii să-mi explici şi problema cu cunoaştrea pe verticală pentru că sincer nu prea înţeleg ideia,şi de aceia voi reda mai alegoric următoarea scenă:Eu dacă ajung în faţa unei prăpăstii adânci şi doresc neapărat să o trec,voi alege procedeul clasic adică să mă chinui căţărându-mă pe versanţi,coborând în vale şi urcând din nou,pe când tu să înţeleg că te concentrezi şi reuşeşti printr-un procedeu special să ajungi dincolo ..În ideia că vei avea suficient timp şi vei considera cele 3 întrebări ale mele sincere şi de bină cuviinţă te rog frumos a-mi răspunde
  O SEARĂ BUNĂ TUTUROR!. :fullmoon:





Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

Tayka

Citat din: Tayka din  26 Octombrie 2011, 01:28:23
..În ideia că vei avea suficient timp şi vei considera cele 3 întrebări ale mele sincere şi de,, bină'' cuviinţă te rog frumos a-mi răspunde
  O SEARĂ BUNĂ TUTUROR!. :fullmoon:
PS.-Îmi cer scuze pentru greşeala din mesajul meu;desigur e vorba de buna cuviinţă şi nu ,,bină'' aşa cum adormit fiind aseară am scris.De asemeni admir curajul tău în încercarea de a-i explica LYLYT-ei cât de mult o...iubeşti (colegial) :-D
şi care cam nărăvaşă fiind observ că nu prea vrea să te înţeleagă... Ce săi faci... doamnelor e mai complicat să le vorbim doar despre ideia înălţării,trezirii,şi iubirii spirituale,ele doresc să fie iubite pur şi simplu,convinse fiind că..cei în mână,nu-i minciună.  :lol:  ...şi desigur că au mare dreptate. :wink:
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

horia2008

parerea mea de profan :|(again) ne prea priceput in teorii, filozofii si scrieri este ca lucrul cu sine ar trebui prin stapanirea orgoliului (poate la asta se referea mr) si cu smerenie (nu umilinta) (asta fara vreo conotatie sau referinta religioasa sau dogmatica) care cred ca e o calitate ce trebuie cultivata, alaturi de bun simt in detrimentul orgoliului si mandriei (nemasurate, desigur)....


angellla29

Citat din: horia2008 din  26 Octombrie 2011, 10:14:33
parerea mea de profan :|(again) ne prea priceput in teorii, filozofii si scrieri este ca lucrul cu sine ar trebui prin stapanirea orgoliului (poate la asta se referea mr) si cu smerenie (nu umilinta) (asta fara vreo conotatie sau referinta religioasa sau dogmatica) care cred ca e o calitate ce trebuie cultivata, alaturi de bun simt in detrimentul orgoliului si mandriei (nemasurate, desigur)....

Frumoase vorbe...dar din cate am vazut pe forumul asta....doar vprbim, dar ce vorbim ramane aici....nu incercam sa ne schimbam mentalitatea deloc...Tot suntem rautaciosi, ne credem superiori fata de ceilalti, nu prea ne suportam unii pe altii...Hai macar sa incercam, noi, daca nu altii, sa fim mai intelegatori, mai darnici, mai calmi....Nu sunt eu mare desteapta....nu am fost niciodata si nu cred ca voi fii...dar Intoarcerrea la Principui, dupa umila mea parere...asta inseamna...sa lasam rautatea si invidia si toate celelalte rautati deoparte....Scuze, daca cineva s-a simtit ofensat de ceea ce am scris eu aici...Trebuie sa recunoastem in sinea noastra ca suntem rai...toti....si trebuie sa ne schimbam...chiar daca EGO-ul nostru spunem ca sunte perfecti, mai destepti ca Einstein, etc....

mm

@mr,
CitatNu cred ca nevoile practice ne satisfac acel foc interior care ne dicteaza directia. Daca o fac, se intampla  temporar si doar ca o deturnare a atentiei. Daca ar fi altfel, ar trebui sa devenim indivizi foarte predictibili,  usor de incadrat intr-o rutina. Cred ca tendintele Purusha si Prakriti se manifesta ciclic in noi si genereaza  tendinte care se schimba in timp in favoarea uneia sau alteia, poate chiar atingand extremele.
As face aici o prima observatie: nevoile practice de tip utilitar indreptate spre ingrijirea propriei fiinte si a propriei familii ne ocupa noua, celor 90% dintre noi, tot timpul. Si nu e o chestie "temporara" si nici o "deturnare". Existam volens-nolens intre limitele unei "conditii umane" planificate si realizate (prin diverse restrictii, cum ar fi interdictia la cunoastere dar si altele), care este un "cadru" obligatoriu al suferintei si nu e o bagatela.

  In ce priveste manifestarea celor doua tendinte in noi, fara sa ma pricep (caci tocmai de aceea postez la acest subiect, in speranta ca voi afla lucruri utile noi) opinez ca ce ai spus aici seamana cu ce am invatat ca ortodox si anume necesitatea (imperativul) pastrarii unei linii de conduita numita cumpatare. (Si care mie sigur imi lipseste.) Dar aceasta linie de conduita este un "continuum" si nu un "ciclic". Sa inteleg de aici ca ai vrut sa spui ceva mai profund, mai tehnic? Ma intereseaza daca te-ai referit la ceva anume.

  In mare, deduc ca viata noastra (in varianta reprezentare-matematica) este o curba in elice ce se desfasoara in spatiul dintre doi cilindri coaxiali. Cilindrul interior fiind Purusha, un fel de ax energetic radiant, cilindrul exterior fiind Prakriti, un fel absorbant de energie in care daca te afunzi, indepartandu-te de ax, esti in pericol de a nu mai primi fluxul viu de la Purusha. Nu prea vad in aceasta reprezentare mentala matematizata unde ar mai incapea inca o oscilatie ciclica intre cei doi pereti cilindrici.

  Sunt de acord cu ce ai spus in continuare: "apropierea de principiu nu inseamna sa ne scoatem ochii". Asta e totuna cu banalele principii de viata cunoscute (dar nerecunoscute) de noi toti si la care ader spontan, numite dreptate, cinste, corectitudine, respect, bunavointa, etc.

Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

Tayka

#69
Citat din: mm din  25 Octombrie 2011, 10:31:59
...  Samkhya postuleaza doua realitati fundamentale, Spirit (Purusha) si Natura (prakriti). Primul principiu postulat de sistemul Samkhya, purusha, de regula inseamna sufletul universului, pricipiul animator al naturii, Spiritul universal.
...In mare, deduc ca viata noastra (in varianta reprezentare-matematica) este o curba in elice ce se desfasoara in spatiul dintre doi cilindri coaxiali. Cilindrul interior fiind Purusha, un fel de ax energetic radiant, cilindrul exterior fiind Prakriti,
Îmi cer scuze pentru intervenţie. Preluând această definire,, matematecă''desigur nu vom putea observa decât pe PURUSHA ca pe un generator energetic radiant şi pe PRAKRITI ca şi consumatorul acestei energii,Punctul Alfa (PRINCIPIU) s-ar afla desigur undeva  în faţa obiectului etern PRAKRITI,iar întoarcerea noastră(a creaţiei)la el (întoarcerea la principiu) este imposibilă,după umila mea părere. În cazul doctrinei SAMKHYA şi ADVAITA VEDANTA Prima realitate este PURUSHA sau ,,martorul" (,,persoana"), iar cea de-a doua realitate este PRAKRITI sau ,,Natura" (,,Manifestarea"). PURUSHA reprezintă Sinele care, fiind pură conştiinţă, este martorul întregii activităţi care se desfăşoară în sfera obiectivităţii (adică a Creaţiei). Pe de altă parte,  PRAKRITI include nu numai lumea fizică exterioară (universul fizic), dar de asemenea trupul şi mintea (cu toate manifestările ei, psihice (emoţionale şi intelectuale),şi cum desigur această manifestare a ,,naturii''de a creea viaţă este un continuum (cum bine ai observat);creaţia nu poate revenii vreodată în punctul Alfa,fiind concepută ulterior,faţă de acel punct.Dacă ar fi ciclică,probabil ar exista mai multe puncte Alfa situate la începutul fiecărui ciclu.Ayurveda pune mai diferit problema în sensul că  fiecare fiintă umană este o creatie a cosmosului - constiinta cosmică pură, alcatuită din cele două energii( pe care le şi asortează iată după gen); masculină numita Purusha si energia feminină numita Prakriti. Purusha reprezintă constienta pasiv fără posibilitatea de a alege, iar Prakruti reprezintă constiinta activa cu puterea de a alege.Această doctrină integrează ambele energii în cadrul fiinţei umane,situaţie pe care personal nu o concep.Poate cunoşti mai îndeaproape problema şi mă poţi ajuta.Cu stimă.
http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=5436&lang=RO
http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t75283.html
http://www.romedic.ro/filosofia-ayurveda-0C869
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

Nicipreaprea

Citat din: Tayka din  27 Octombrie 2011, 00:03:31

Această doctrină integrează ambele energii în cadrul fiinţei umane,situaţie pe care personal nu o concep.


Probabil ca nu o concepi pentru ca nu ai pus ghilimele ... n-ar fi rau pe viitor sa citezi ca la carte, cu ghilimele si restu'  :mrgreen:

"Energia" masculina e constienţa, de fapt ce nu concepi tu, ca esti constient ? Intr-un fel ai dreptate, esti inconstient, adica constienţa ta hraneste ganduri, le fiinţeaza, din pacate fara discernamant, practic ideile din cartea lui TVM se hranesc din constienţa ta. Daca iti convin atunci hraneste-le in continuare, treaba ta.

Numa' bine @Tayka.  :rainbow:
________________________________________
"Know your enemy and they probably will not be your enemy."

mm

  Tayka, am inteles cu usurinta postarea ta deoarece ai fost logic si explicit. Mai putin am inteles explicatiile inteligente ale lui Dan Bozaru din linkul ce l-ai semnalat.

  Intr-adevar, lucrurile scapa intelegerii daca pui intrebarea cum fac parte din fiinta umana cele doua, Purusha si Prakriti. Bozaru le scalda si el aici, ba fac parte ambele, ba nu face parte si "martorul".
  Eu, ca si necunoscator dar curios, presupun sau constat ca fiinta umana e formata dintr-o parte fizica, materiala, cu proprietati limitate de reactie si o parte invizibila, nemateriala (deci nu se afla in acest "spatiu material") pe care ma vad nevoit sa o plasez -pentru a ma exprima logic in continuare- undeva in alta parte. Eu ii spun "lumea cealalta" si inteleg prin asta o lume unde timpul poate fi oprit, unde toate celea sunt altfel. In acest fel, imi imaginez ca sufletul nu este "aici" pentru ca el este "dincolo", dincolo unde el este "vizibil" tot atat de bine pe cat este aici un motor demontat pe care il repari, il gresezi, ii schimbi niste piese, etc. Acuma nu stiu daca "lumea cealalta" este identificabila cu Purusha insusi sau cu o lume mai "energetica" decat a noastra, respectiv una mai putin materiala, aflata insa pe o treapta mai sus ca a noastra.

  Deci nu prea sunt capabil sa raspund la intrebarea ta, poate va sti mr.

Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

mr

#72
Citat din: Tayka din  26 Octombrie 2011, 01:28:23
În ideia că vei avea suficient timp şi vei considera cele 3 întrebări ale mele sincere şi de bină cuviinţă te rog frumos a-mi răspunde

Cu placere! Cu rapsunsuri la fel de sincere si de buna cuviinta! 

Citat din: Tayka din  26 Octombrie 2011, 01:28:23
Scuza-ma te rog dar chiar NU pot sa înteleg cum as putea eu ca om sa pot stapânii EGO (CS),care dupa cunostintele mele este..creatorul meu,si care este poate de miliarde de ori mai inteligent si mai dotat decât mine,si care m-a plamadit si mi-a dat viata în pântecele maicutei mele.Este pentru mine o blasfemie,e ca si cum ti-as propune si eu sa-l tragi de urechi pe Dumnezeul tau biblic.Sânt convins însa ca ai gresit din graba confundând EGO(Corpul Spiritual)cu EU-l personal (Corpul Astral,Sufletul,) care (CA) într-adevar poate fi stapânit în ideia de a-ti controla la un nivel superior subconstientul,sau de a te initia în lucrul cu chakre-le.

Ceea ce numesti tu Ego (CS), eu numesc Spirit, care vine din planul cauzal si reprezinta legatura nostra directa cu Creatorul. Ceea ce numesc eu Ego (mentalul - parte a planului astral, sursa a sentimentelor si ratiunii) este, asa cum bine ai spus, cel care poate fi stapanit in ideea de a deveni cat mai constient de toate gandurile il traverseaza, de a le stabili sursa (pentru ca unele pot veni direct din planul cauzal), de a le vizualiza desfasurarea si de a hotara, in functie de efectele care le genereaza, daca sa fie materializate sau nu. Asupra acestui punct este focalizata ideea intoarcerii la Principiu, ea fiind o treapta necesara a cresterii in constiinta si de a imbunatati calitatea manifestarii fizice. Facand acest salt calitativ cu o treapta, se pot elimina multe din blocajele energetice si poate imbunatati substantial circulatia energetica la nivelul chakre-lor. In plan social efectele se vad intr-o viziune mai clara asupra proiectelor, o abordare mai putin egoista si partinitoare asupra interactiunii cu semenii, o abordare mai putin brutala asupra naturii si o forma de organizare a societatii care ar permite o atentie mai mare acordata dezvoltarii individuale.

Citat din: Tayka din  26 Octombrie 2011, 01:28:23
Mai am o nelămurire;În mesajul tău de mai sus aprobi cu admiraţie chiar,ideia călugărilor,pustnicilor, iar aici mai la vale îi renegi ca ne mai fiind ,,la modă''acum..

Intradevar ii aprob cu admiratie, le inteleg modul de actiune, munca lor in folosul tuturor si in cautarea Creatorului prin ei insisi. Nu i-am renegat niciodata si nici nu o voi face! Asa cum observi rapiditatea cu care se desfasoara evenimentele in ultima vreme, am afirmat ca nu mai este timp pentru a deveni pusnic, calugar etc., ci doar ca, in acest context, evolutia se face in societate, folosind intriga sociala. Timpul scurs intre momentul generarii unei cauze, de catre fiecare dintre noi, pana la observarea efectelor s-a micsorat indeajuns de mult incat  desfasurarea karmei a devenit evident mult mai rapida. Cei pe care aceste vremuri i-a prins in postura de calugari, vor ramane calugari, iar ptr noi restul evolutia tinde sa se faca real-time, permitandu-ne, cel mai probabil, sa vedem aproape imediat efectul actiunilor noastre.

Citat din: Tayka din  26 Octombrie 2011, 01:28:23
În sfârşit aş dorii să-mi explici şi problema cu cunoaştrea pe verticală pentru că sincer nu prea înţeleg ideia,şi de aceia voi reda mai alegoric următoarea scenă:Eu dacă ajung în faţa unei prăpăstii adânci şi doresc neapărat să o trec,voi alege procedeul clasic adică să mă chinui căţărându-mă pe versanţi,coborând în vale şi urcând din nou,pe când tu să înţeleg că te concentrezi şi reuşeşti printr-un procedeu special să ajungi dincolo 

Cunoasterea pe orizontala consider ca reprezinta totalitatea cunostintelor dobandite si percepute in mediul fizic, prin intermediul celor cinci simturi. Creatia la nivel fizic este vasta in comparatie cu posibilitatile noastre de intelegere si de aceea va fi tot timpul ceva nou de aflat.
Cunoasterea pe verticala, asa cum am formulat-o eu, reprezinta marirea nivelui de perceptie al evenimentelor din planul astral superior (in planul astral superior opereaza emanatiile scapate de sub control ale mintilor ratacite si a celor rau intentionate) si mai sus, din cel cauzal pe cat posibil. Pentru ca acolo opereaza ideea, gandul inainte de a se materializa in planul fizic. Asta e si cauza pentru care sustin importanta gandirii si, mai ales, pe ce baze se face ea. Pare filozofie.... dar ce alta explicatie ar putea fi data?
Ca sa putem obtine raspunsurile la intrebarile legate de originea si natura noastra ar trebui sa intrebam corect tinand cont de toate cele trei planuri pe care fiintam simultan. Intreband numai in plan fizic, sau avand doar o atitudine ce tine doar de logica simpla rationala si legata strict de limitarile impuse de simturi, nu putem obtine raspunsuri, macar satisfacatoare, legate de combinatia celor trei planuri diferite si care ne genereaza un anumit profil, la un moment dat. Aici intervine munca noastra personala pentru ca imbunatatirea nivelui de perceptie pentru a traversa granitele dintre planuri se pare ca nu vine de la sine.
Lumea moderna este prinsa in foarte adanc in acest plan, cu o gandire cantitativa si cu tendinte exclusiv materialiste, iar parcurgerea unui sens invers implica multa munca. Si asta doar pentru a ne fi mai bine ca umanitate in intr-un viitor imediat sau mediu....  nu pentru a realiza sincronizarea celor trei planuri  si de a produce eliberarea de matrice.


P.S. Voi incerca sa raspund si la celelalte posturi, pe masura ce timpul imi permite.
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

mr

#73
Scuze pentru postare succesiva!

Citat din: Tayka din  26 Octombrie 2011, 09:32:16
PS.-Îmi cer scuze pentru greşeala din mesajul meu;desigur e vorba de buna cuviinţă şi nu ,,bină'' aşa cum adormit  fiind aseară am scris.De asemeni admir curajul tău în încercarea de a-i explica LYLYT-ei cât de mult o...iubeşti  (colegial) :-D
şi care cam nărăvaşă fiind observ că nu prea vrea să te înţeleagă... Ce săi faci... doamnelor e mai complicat să le  vorbim doar despre ideia înălţării,trezirii,şi iubirii spirituale,ele doresc să fie iubite pur şi simplu,convinse  fiind că..cei în mână,nu-i minciună.  :lol:  ...şi desigur că au mare dreptate. :wink:

Pai curajul meu se inscrie in simpatia sincera si calda care o port oamenilor, in genereal (colegial, binenteles :P)  implicit si colegilor de pe forum, chiar daca uneori mai intru in polemica cu unii din ei. Ma inscriu in valtoarea  lumii, ma manjesc cu toate magiunurile, risc sa fiu etichetat in fel si chip, dar e singura modalitate a-i lua  pulsul real.

Desigur, treaba cu " cei in mana, nu-i minciuna" isi are sensul si adevarul ei, dar pentru intrebari mai  existentiale cred ca ar trebui inteleasa in sensul de a da Cezarului, ce e al lui. Firesc, lumea fizica, fiind  caracterizata de anumite dimensiuni masurabile si palpabile, cere a fi definita cu aceste masuri. Si sunt multe  rau... Pentru a masura celelalte planuri cred ca masurile fizice se limiteaza doar la a furniza indicii despre ele,  pentru ca lumea fizica este rezultatul/efectul lumilor astrale si cauzale. Si aici, ma repet, intervine munca celui  ce cauta sa vada cu ce coordonate este definita lumea non-fizica.
Prin indemnul de reflectare care l-am dat acestui topic nu am urmarit sa satisfac astfel de dorinte ale concretului.  Le satisfac in multe alte locuri (colegial, deasemnea).   8-)


Citat din: angellla29 din  26 Octombrie 2011, 10:27:22
Frumoase vorbe...dar din cate am vazut pe forumul asta....doar vprbim, dar ce vorbim ramane aici....nu incercam sa  ne schimbam mentalitatea deloc...Tot suntem rautaciosi, ne credem superiori fata de ceilalti, nu prea ne suportam  unii pe altii...Hai macar sa incercam, noi, daca nu altii, sa fim mai intelegatori, mai darnici, mai calmi....Nu  sunt eu mare desteapta....nu am fost niciodata si nu cred ca voi fii...dar Intoarcerrea la Principui, dupa umila mea  parere...asta inseamna...sa lasam rautatea si invidia si toate celelalte rautati deoparte....Scuze, daca cineva s-a  simtit ofensat de ceea ce am scris eu aici...Trebuie sa recunoastem in sinea noastra ca suntem rai...toti....si  trebuie sa ne schimbam...chiar daca EGO-ul nostru spunem ca sunte perfecti, mai destepti ca Einstein, etc....

angellla29, tu ai un suflet mare si bun, dar esti in aceasta lume care este departe de a fi perfecta.  Incearca sa gasesti sensul pentru care esti aici, pentru ca sigur nu este o intamplare. Priveste dincolo de  abordarile mai conflictuale si incearca sa patrunzi ce rezulta bun din ele. Eu zic ca ai ce vedea! 

Citat din: mm din  26 Octombrie 2011, 10:42:34
@mr,  As face aici o prima observatie: nevoile practice de tip utilitar indreptate spre ingrijirea propriei fiinte  si a propriei familii ne ocupa noua, celor 90% dintre noi, tot timpul. Si nu e o chestie "temporara" si nici o  "deturnare". Existam volens-nolens intre limitele unei "conditii umane" planificate si realizate (prin diverse  restrictii, cum ar fi interdictia la cunoastere dar si altele), care este un "cadru" obligatoriu al suferintei si nu  e o bagatela.

De acord cu tine, in mare. Insa, nu am bagatelizat lumea fizica, de care asa cum bine te-ai exprimat, nu ma pot  dezice. Ne mananca mai tot timpul pe fondul anihilarii vointei proprii (si automat al curiozitatii, al cunoasterii),  dar nu cred ca este un cadru obligatoriu al suferintei. Avem tot ce ne trebuie in fiinta noastra tripartita pentru a  ne usura viata, imbunatati perceptiile, a invata din greseli si de a alege, intr-un sfarsit, sa materializam acele  ganduri care ne aduc intelegere, armonie si altele asemenea. Acum, lumea moderna, se afla cam departe de a cunoaste  acest potential, existent in oricare dintre noi, latent. Este vorba doar de a incerca, gresind probabil mult la  inceput, in a ne schimba sensul care acum duce spre si mai rau.

Citat din: mm din  26 Octombrie 2011, 10:42:34
  In ce priveste manifestarea celor doua tendinte in noi, fara sa ma pricep (caci tocmai de aceea postez la acest  subiect, in speranta ca voi afla lucruri utile noi) opinez ca ce ai spus aici seamana cu ce am invatat ca ortodox si  anume necesitatea (imperativul) pastrarii unei linii de conduita numita cumpatare. (Si care mie sigur imi  lipseste.) Dar aceasta linie de conduita este un "continuum" si nu un "ciclic". Sa inteleg de aici ca  ai vrut sa spui ceva mai profund, mai tehnic? Ma intereseaza daca te-ai referit la ceva anume.

Cumpatarea, nu cea impusa de o religie sau un curent de gandire, executata mecanic si doar pentru imagine,  ci ideea  care vine din convingerea personala si constienta de implicatii, ca este necesar sa fii cumpatat.
Legat de ciclicitate, iti propun un exercitiu: urmareste-ti starile cu care te trezesti dimineata, acelea prime si  nealterate de interventia gandirii rationale. Nu cred ca vor fi mereu aceleasi, si unele poate foarte diferite. Apoi  urmareste-le in timp mai indelungat si observa daca nu cumva multe dintre ele se produc cu o anumita ciclicitate.
La un nivel mai mare ciclicitatea, conform doctrinelor orientale, se produce in sens descendent, pe varste cu anumite versiuni de omeniri, pornind de la varsta caracterizata de constienta si constiinta maxima, sfarsind cu cea minima. Dupa cea minima se trece la cea maxima samd.

Citat din: mm din  26 Octombrie 2011, 10:42:34
  In mare, deduc ca viata noastra (in varianta reprezentare-matematica) este o curba in elice ce se desfasoara in  spatiul dintre doi cilindri coaxiali. Cilindrul interior fiind Purusha, un fel de ax energetic radiant, cilindrul  exterior fiind Prakriti, un fel absorbant de energie in care daca te afunzi, indepartandu-te de ax, esti in pericol  de a nu mai primi fluxul viu de la Purusha. Nu prea vad in aceasta reprezentare mentala matematizata unde ar mai  incapea inca o oscilatie ciclica intre cei doi pereti cilindrici.

Poate nu asta e scopul acestei vieti, atata vreme cat se vrea o masurare a non-fizicului cu instrumente ce apartin  de fizic. Sunt atatea de facut la nivelul nostru de intelegere actual pentru a ne fi mai bine si de a intelege  gradat creatia, incat explicarea unor idei de ordin constructiv ne distrage de la adevaratul job. Un lucru este  cert: Viata duala se desfasoara intr-o imensitate de forme, in acest joc al Purushei cu Prakriki. Asa cred eu.
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

Tayka

#74
 
Citat din: mm din  27 Octombrie 2011, 15:59:49
  Tayka,
.. Intr-adevar, lucrurile scapa intelegerii daca pui intrebarea cum fac parte din fiinta umana cele doua, Purusha si Prakriti. Bozaru le scalda si el aici, ba fac parte ambele, ba nu face parte si "martorul".
 
MM-Sânt foarte bucuros de abordarea acestei fundamentale înţelepciuni a spiritualităţii hinduse,chiar dacă aşa cum spui lucrurile ne scapă uneori de sub control,şi cred că unul din motive ar fi acela al definirii şi,,jalonării''exacte a unei creaţii perfecte exemplu OMUL (ca monadă pură şi conştientă) precum şi schimbarea calităţii sale prin EVOLUŢIE ÎN VIAŢĂ SAU DUPĂ VIAŢĂ. (ca joc al obiectivităţii).
Şi iată că ajung aici la un punct extrem de sensibil şi la fel de de greu de înţeles.Fapt pentru care personal am fost cotat mereu şi mereu ca fiind adeptul unor curente non-conformiste,gen TVM,DAN SERACU,etc.Iată aşa dar concepţia mea personală despre fiinţa umană,referitor la durata fiinţării sale ca om:
Omul între naşterea sa şi moarte,NU este o entitate desăvârşită,ci doar purtătorul (vehicolul) efemer al unei mari entităţi complect necunoscută,atât ca identitate(fiinţă sau maşină),cât şi ca motivaţia creaţiei sale;omul.
Aşa dar ne fiind o creaţie directă a celei de a doua realităţi( PRAKRITI),el (omul)nu  intră în ciclul evolutiv,servind doar ca suport în evoluţia entităţii care l-a creat în acest scop.Cum însă acea entitate pe care noi o numim CORP SPIRITUAL,SPIRIT,EGO,etc.NU are nevoie de evoluţie (el fiind evoluat) crează în om o entitate capabilă de evoluţie;CORPUL ASTRAL,SUFLETUL,EU-L.această entitate creată încă de-la naşterea omului, va trebuii să-şi procure experienţa evoluţiei sale de-a lungul vieţii ca om,şi în acest sens i se acordă dreptul la Liberul Arbitru.Dacă ratează şansa evoluţiei va murii la scurt timp după moartea omului.Dacă însă reuşeşte el va fi preluat de spirit şi va devenii o entitate evolutivă ieşind din ,,wortex''-ul PURUSHA-PRAKRITI.accesând astfel Absolutul Divin (BRAHMAN).Probabil acesta fiind cel de-al treilea vector energetic pe care îl căutai între cela două energii (masc.şi fem.)
Înconcluzie:Omul se naşte - trăieşte producând experienţă de viaţă ;(SINELE) softwar-ul sau amprenta,-şi moare.Sufletul conţinând amprenta dacă nu ratează şansa va evolua pe un nivel superior,iar Spiritul (probabil)etern,depune şi el o copie a amprentei undeva la o bază de date(AKASHA)După care revine într-o nouă viaţă.Dacă experienţa vieţii anterioare a fost una deosebită,lăsând ceva urme în ,,hard-ul'' (perispirit),acestea vor devenii avatare care vor influienţa de obicei pozitiv viaţa noului om.(capacităţi paranormale,deja-wu,aptitudini spontane,etc.etc.).Aceasta este o părere personală.. :-D :mrgreen:

Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).