Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Tehnologii vechi și noi => Subiect creat de: fiulploii din 10 Februarie 2012, 23:33:37

Titlu: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 10 Februarie 2012, 23:33:37
Daca tot suntem in 2012 o sa incep cu mayasii  :lol:

Mayasii nu considerau timpul omogen . Unele parti ale timpului aveau unele proprietati , altele, nu. Pentru mayasi timpul avea 6 vectori . De la mayasi au mai ramas 3 manuscrise .
  - primul, seamana cu un evantai , are 74 pagini si se afla la Dresda.
  - al doilea este la Madrid, are 112 pagini dar se vede clar ca lipsesc inceputul si sfarsitul .
  - al treilea are 24 pagini in stare precara si se afla in arhivele Bibliotecii Nationale din Paris.
Se pare ca mayasii au incercat sa stapaneasca mai mult timpul decat spatiul.
La originea timpurilor este notata o data zero , data la care Omul apare pe Pamant. Conform unei inscriptii din 3113 i.e.n., aceasta data se plaseaza in urma cu 5.041.738 ani .
Mayasii au venit dinspre Nord , nu se stie cand. In limba lor, acel cuvant inseamna ''nord'' si ''trecut'' . Dupa ultimele cercetari sunt anteriori olmecilor, care dateaza cel putin de la anul 10.000  i.e.n.
Pe la anul 1.000 e.n. si-au parasit orasele dar nu se stie de ce.
In varful unei piramide imense de la Palenque se afla Templul Inscriptiilor.
Calendarul lor deriva de la un sistem de numerotare  cu baza 20. In acest calendar, aceeasi data  nu putea sa revina decat la fiecare 52 de ani. Anul incepea la 23 decembrie , la solstitiul de iarna si cuprindea  urmatoarele luni :
  - soare nou
  - putz
  - semanat
  - alb
  - cerb
  - extinderea focului
  - soare galben
  - toba
  - ploaie mare
  - zgomot de furtuna
  - zeu necunoscut
  - broaste
  - zeul vanatorii
  - liliac
  - zeu necunoscut
  - luna finala
Textele precizeaza ca nu se poate merge inapoi in timp mai departe de 5 041 738 ani ; asta inseamna ca nu se poate explora timpul dinainte de aparitia oamenilor.
Timpul este marcat de culoarea sa , care nu este aceeasi in fiecare luna. O data, revenind dupa 52 de ani , nu are neaparat aceeasi culoare. Unele culori ale timpului sunt bune, altele, rele.
Si, cand te plasezi in fluxul timpului ca sa-l examinezi, vezi nu doar trecutul si viitorul ci si alte 4 directii.
Cartile Chilam Balam insista asupra faptului ca preotii mayasi preziceau nu numai invaziile ci si catastrofele naturale , indeosebi cicloanele si valurile seismice. Aceste predictii erau considerate  ca fiind marcate de pecetea fatalitatii  si nu puteau in nici un caz sa schimbe un destin ineluctabil .
Despre tehnica folosita de preotii mayasi ca sa exploreze timpul intr-un post urmator .

In atasament , o reprezentare grafica despre ''pacalirea timpului '' in conceptia fizicii actuale , folosind o trecere prin hiperspatiu.
La final , o sa prezint si bibliografia  :-D
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Siberia din 11 Februarie 2012, 01:16:51
Pacalirea timpului  prin "indoirea" spatiului, nu ? Folosindu-ne de elasticitatea spatiului si-a timpului.
Dar daca timpul si spatiul n-ar exista ?
Ai putea vedea o multitudine de rezultate ale unei actiuni in acelasi moment, ca intr-un caleidoscop ?
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: dab270277 din 11 Februarie 2012, 11:33:02
Un subiect foarte interesant pe care o sa il urmaresc foarte atent. Nu am nici o teorie dar tot ce spuneti par lucruri lojice care nu sfideaza nivelul ratiunii umane.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 12 Februarie 2012, 17:49:19
Acum despre Fo-Hi , imparatul nemuritor al Chinei.
LEGENDA.
     Este asociat cu regatul Xia . Cronicile chineze spun ca a fost nascut de o fecioara dar fara interventia divina. Aceasta fecioara, mergand sa faca baie, a gasit o floare agatata in haine si a mancat-o. Apoi l-a nascut pe Stapanul Timpului.
Traditia chineza situeaza aceasta nastere la date care variaza intre 50.000 si 3.000 de ani i.e.n.
Dupa unele traditii, Fo-Hi a venit din cer  insotit de extraterestrii cu trompe de elefant - imagini ramase pe basoreliefuri .
A inventat cele 8 trigrame esentiale astfel incat sa dezvaluie fenomenele celeste care se desfasoara in natura si sa fie intelese de toti.
A  scris Yi-Jing  sau Cartea Schimbarilor  - singurul mijloc cunoscut, aflat pana in prezent la dispozitia oamenilor ca sa navigheze
in ramificatiile timpului si care se bazeaza - se pare- pe informatii obtinute din adancurile inconstientului colectiv sau din alte surse mai esoterice pentru noi, oamenii.
REALITATEA   Yi-Jing 
       Teoria de baza a cartii este urmatoarea: in fiecare punct al parcursului sau , timpul se desparte  in ramificatii diferite, pe care le poti aborda dupa dorinta. Si cartea da sfaturi ca sa preferi una sau alta dintre decizii, ca sa abordezi una sau alta dintre caile timpului.
       Apare in 1143 i.e.n.  Un nobil chinez , ducele Wen a fost inchis de imparat pentru tentativa de rebeliune. In temnita incepe si studiaza trigramele imparatului nemuritor. Le-a combinat in 64 de hexagrame dand o explicatie pentru fiecare dintre ele.
       Inzestrat cu aceasta cunoastere a reusit sa evadeze , a purtat un razboi impotriva imparatului castigand victoria dupa 15 ani. Dar a murit cu putin timp inainte de victoria definitiva si a fost numit rege postum.
- Confucius a studiat-o cu pasiune
- Leibnitz s-a folosit de ea ca sa descopere calculul binar
- C.G.Jung  dupa ce a experimentat-o , a ajuns la concluzia ca este un mijloc de a obtine din ceva sfaturi valabile
- amiralitatea japoneza s-a folosit de ea ca sa pregateasca Pearl Harbor 

Pe plan experimental Yi-Jing functioneaza .
  In viata, cand esti pus in fatza unei decizii sau a unei alegeri , primul lucru este sa determini hexagrama care se potriveste pentru imprejurarea respectiva. Se arunca atunci in aer 2  monede sau betisoare.
  Dupa Jung, mintea umana influenteaza soarta si permite, gratie combinatiei de  obiecte, alegerea hexagramei. El spune ca exista o sincronizare intre caderea obiectelor indicatoare si situatia in care este plasat  cel care intreaba.
De-a lungul fluxului temporal , din trecut spre viitor, unele evenimente se influenteaza. Este vorba de cauzalitatea determinista clasica sau probabilistica- functie de teoriile alese.
Dar unele evenimente se influenteaza si perpendicular acestui flux temporal.

Exemplu-anecdotic.
   In 1951, CGJung primeste un pacient care ii spune ca il doare gatul. Jung crede ca aceasta durere este doar psihosomatica insa ii recomanda totusi pacientului sa isi faca analize complete.
   La o jumatate de ora de la plecarea acestui pacient Jung primeste un telefon de la sotia sa. Era cuprinsa de panica pentru ca niste pasari se adunasera in numar mare la fereastra ei, fenomen care se mai intamplase cand bunicul si apoi tatal ei murisera. Jung o linisteste  cum se pricepe mai bine.
Dar, in momentul acestei convorbiri telefonice, pacientul era deja mort; fusese rapus de un infarc cand se intorcea acasa pe jos.
Intr-o ordine logica, nu se poate spune ca adunarea pasarilor a provocat moartea , nici ca moartea a provocat adunarea pasarilor.
Cele doua evenimente au fost sincrone.
Perpendicular pe axa timpului , s-au influentat.

Yi-Jing constituie un fel de linie perpendiculara pe axa timpului si arata, printre diferitele bifurcatii ale timpului, pe cea care se cuvine a fi aleasa.

Printre stiintele chineze existau si stiinte secrete - ca peste tot in lume , oricand . Una din aceste stiinte era Alchimia care incepe, in anul 140i.e.n. cu lucrarile lui Wei-Bo-Yang si manualul sau , Unirea celor trei principii.
De la aceste stiinte secrete provin busola magnetica, acupunctura si relatarea luptelor cu fiinte neumane despre care vorbesc legendele. Unele din aceste fiinte sunt numite ''saci goi''   .
Xu Lu Zhai care a trait in perioada 1029-1081 , folosindu-se de Yi-Jing a calculat originea civilizatiei chineze in anul 129.600 i.e.n.

O teorie chineza care dateaza de mai bine de 3.000 de ani zice ca spatiul nu exista si ca obiectele pot sa actioneze unele asupra altora de la distante fantastice . - aici este jumatate din raspunsul la intrebarea ta , colega Siberia.

In limba romana, una dintre editari este
I:Ching  Cartea schimbarilor , versiunea integrala cu glose la textul lui Confucius , editura Antet

A experimentat cineva cu Yi-Jing?  :roll:

http://en.wikipedia.org/wiki/I_Ching_hexagram_64#Hexagram_64 (http://en.wikipedia.org/wiki/I_Ching_hexagram_64#Hexagram_64)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Siberia din 12 Februarie 2012, 18:42:50
Multumesc pentru raspunsul partial, fiulploii  :wink:

   Pentru a exemplifica in mod vizual folosirea trigramelor din Cartea Schimbarilor aka I-Ching, il las pe Alan Watts sa prezinte modul in care foloseste divinatia prin aceasta metoda orientala.

Alan Watts - Law and Order (PHILOSOPHICAL DISCOURSE series) (http://www.youtube.com/watch?v=XIjuZLqzE_g#)

p.s. - remarcabil este modul in care ajungem sa redescoperim adevaruri cunoscute din timpuri stravechi privind legile universale bazate pe dualitate sau bipolaritate...
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Nox din 12 Februarie 2012, 19:22:21
Citat din: fiulploii din  12 Februarie 2012, 17:49:19
Exemplu-anecdotic.
   In 1951, CGJung primeste un pacient care ii spune ca il doare gatul. Jung crede ca aceasta durere este doar psihosomatica insa ii recomanda totusi pacientului sa isi faca analize complete.
   La o jumatate de ora de la plecarea acestui pacient Jung primeste un telefon de la sotia sa. Era cuprinsa de panica pentru ca niste pasari se adunasera in numar mare la fereastra ei, fenomen care se mai intamplase cand bunicul si apoi tatal ei murisera. Jung o linisteste  cum se pricepe mai bine.
Dar, in momentul acestei convorbiri telefonice, pacientul era deja mort; fusese rapus de un infarc cand se intorcea acasa pe jos.
Intr-o ordine logica, nu se poate spune ca adunarea pasarilor a provocat moartea , nici ca moartea a provocat adunarea pasarilor.
Cele doua evenimente au fost sincrone.
Perpendicular pe axa timpului , s-au influentat.

Cred că ceva greşit acolo... poate s-a pierdut în traducere. Între evenimente există o corelaţie (sau nu) ceea ce nu implică neapărat cauzalitate.

http://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_and_dependence (http://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_and_dependence)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: horia2008 din 13 Februarie 2012, 00:35:20
Tot aici, daca s-a inceput cu mayasii si continuat cu I-Ching, ar trebui mentionat si Terence McKenna (subiect atins si in alte topicuri) cu TimeWave Zero (teoria Noutatii (Unda temporala) teorie in care Mckenna interpreteaza si analizeaza tipare numerice în sirul King Wen al I Ching-ului, descriind grafic fluctuatia dintre obisnuit si Noutate)



Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 13 Februarie 2012, 00:56:24
Citat din: Nox din  12 Februarie 2012, 19:22:21
Cred că ceva greşit acolo... poate s-a pierdut în traducere. Între evenimente există o corelaţie (sau nu) ceea ce nu implică neapărat cauzalitate.
Ceea ce este evident sau real pe un nivel , nu e obligatoriu sa aiba aceeasi valoare de adevar logic si pe alt nivel .
Si apoi , incerc doar o trecere in revista a unor concepte, fapte si enigme cu si despre timp , pe cat posibil din surse istorice .  Am incercat sa despart legenda de real si mai ales sa evit formule si matematici ne-euclidiene, absolut necesare cand se discuta fizica fundamentala .

Ruggiero Giuseppe Boscovici
- nascut la Dubrovnik , in 18 mai 1711
- a intrat in Societatea lui Iisus in 1726 si a fost prof de matematica la universitatea iezuita.
- a parasit Italia in 1740 pentru Franta unde a fost director al departamentului de optica din cadrul  Ministerului Marinei
- in 1758 ii apare lucrarea Theoria philosophiae naturalis   
Printre altele, el vorbeste in aceasta lucrare despre :
          - posibilitatea de a ajunge la universuri care nu sunt nici din timpul si nici din spatiul nostru
          - posibilitatea de a traversa materia solida
          - posibilitatea de a te afla in mai multe locuri in acelasi timp
          - existenta unui univers in care al nostru e doar un atom
          - despre calatoria in timp

Astfel, zice ca poate exista o ordine a lucrurilor diferita de a noastra, cu care, de exemplu, sa nu avem nici o legatura de distanta sau de timp. Mintea umana are probleme incercand sa conceapa acest lucru si mai ales sa admita aceasta realitate.
       Fie un punct material oarecare.
    Daca, mai intai , acest punct material este unit in acelasi punct spatial cu el insusi in mai multe momente ale timpului separate de un interval  oarecare, se va produce o regresie in acel loc . Astfel , ar fi posibil sa trecem prin orice materie solida - porti, ziduri- fara sa intampinam nici un obstacol cu conditia mentinerii unei viteze..suficiente  :-D
   Apoi, s-ar putea ca Soarele si toate stelele fixe sa nu fie decat o singura particula de un ordin superior si sa apartina unui ordin si mai mare. Inevitabil, exista mai multe particule de acelasi ordin.
  Tot in aceasta lucrare se specifica ca grauntele de materie, grauntele de spatiu si grauntele de timp pot sa se combine in 8 moduri diferite .
Theoria   contine si pasaje despre universurile care nu reactioneaza intre ele si plutesc fara sa se influenteze unul pe altul , despre forme de materie foarte densa , despre ideea ca universul nu poate niciodata sa revina la aceeasi stare , despre un timp plasat in afara timpului nostru , adica format din momente care nu sunt nici in prezent , nici in trecut, nici in viitor.

ceva surse :
   http://www.newadvent.org/cathen/02691a.htm (http://www.newadvent.org/cathen/02691a.htm)
   http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Biographies/Boscovich.html (http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Biographies/Boscovich.html)
L.E.
Citat din: horia2008 din  13 Februarie 2012, 00:35:20
Tot aici, daca s-a inceput cu mayasii si continuat cu I-Ching, ar trebui mentionat si Terence McKenna (subiect atins si in alte topicuri) cu TimeWave Zero (teoria Noutatii (Unda temporala) teorie in care Mckenna interpreteaza si analizeaza tipare numerice în sirul King Wen al I Ching-ului, descriind grafic fluctuatia dintre obisnuit si Noutate)
Esti binevenit sa contribui la subiect . Si oricine doreste. De fapt asta e si scopul subiectului, pentru ca o minte umana nu poate cuprinde totul  si e nevoie de cooperare. Multumesc.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 07 Martie 2012, 19:26:25
Universul holografic
In 1982 la Universitatea din Paris, grupul de cercetători condus de fizicianul Alain Aspect a realizat unul dintre experimentele
epocale din secolul al 20-lea.
http://www.drchinese.com/David/EPR_Bell_Aspect.htm (http://www.drchinese.com/David/EPR_Bell_Aspect.htm)
Aspect şi echipa sa au stabilit că, în anumite condiţii, doi electroni sunt capabili să comunice instantaneu între ei indiferent de distanţa care-i separă, 10 metri sau 10 miliarde de kilometri. Fiecare electron pare să fie, nu se ştie cum, "informat" despre ce se întâmplă cu cealălalt. Problema este că acest comportament încalcă teza lui Einstein conform căreia o informaţie nu poate călători mai repede
decât lumina.
Astfel, fizicianul David Bohm  de la Universitatea din Londra crede că, din perspectiva descoperii lui Aspect, realitatea obiectivă
nu există, că, în pofida aparentei solidităţi, Universul este o fantasmă, o gigantică şi splendid de amănunţită hologramă.
Până în prezent, ştiinţa occidentală a operat sub deviza conform căreia calea optimă de înţelegere a unui fenomen fizic este "disecarea" lui în părţile componente. Holograma ne învaţă că unele lucruri din univers nu se  pretează la o astfel de abordare. Dacă încercăm să disecăm ceva structurat după principiul hologramei, nu vom obţine părţile componente ale acelui ceva ci doar versiuni ale "întregului".
Această abordare i-a sugerat lui Bohm o altă cale de înţelegere a descoperirii lui Aspect. Astfel, Bohm crede că motivul pentru care particulele subatomice sunt capabile să rămână în contact, indiferent de distanţa care le separă, nu rezidă în faptul că ele schimbă un fel de mesaj misterios, ci pentru că separarea lor spaţială este, pentru noi, o iluzie! Avansând pe firul deducţiilor, Bohm afirmă că, la un nivel mai profund al realităţii, particulele nu sunt entităţi individuale ci extinderi ale aceluiaşi "ceva" fundamental.

Pentru o mai bună înţelegere, Bohm propune următorul exemplu: Să ne imaginăm un acvariu în care înoată un singur peştişor. Nu putem vedea direct acvariul, iar ceea ce se petrece în el observăm doar cu ajutorul a două camere TV, una orientată spre partea frontală a acvariului, iar cealaltă spre laterală. Pe cele două monitoare vom vedea doi peşti (aparent diferiţi) fără să ştim că ei
sunt de fapt unul şi acelaşi. Când o imagine se mişcă, observăm că şi cealaltă se mişcă simultan, dar oarecum diferit. Concluzia ar fi că cei doi peşti comunică între ei. In realitate există doar un singur peşte, în timp ce noi vedem două imagini diferite ale acestuia. La fel se întâmplă şi în cazul electronilor din experimentul lui Aspect.

       Conform ipotezei lui Bohm, aparenta comunicare cu viteză superluminică între particule ne conduce la ideea că există un nivel mai profund al realităţii la care nu avem acces, o dimensiune cu mult mai complexă decât cea ilustrată în exemplul cu peştele din acvariu. Particulele subatomice le observăm ca entităţi separate deoarece noi avem acces doar la o parte din realitatea acestora. Aceste particule nu sunt « părţi » separate, ci faţete ale unei unităţi mai   profunde care, în ultimă instanţă, este la fel de indivizibilă ca şi holograma unui obiect.
        Şi, întrucât tot ceea ce există în realitatea fizică este compus din astfel de entităţi holograme, universul însuşi este o proiecţie holografică,  o Super-hologramă. In afară de natura iluzorie (pentru noi), un astfel de univers ar trebui să posede caracteristici şi mai surprinzătoare: dacă separarea dintre particulele subatomice este iluzorie, rezultă că, la un nivel mai profund al realităţii, toate lucrurile din univers sunt infinit interconectate.
         Intr-un univers holografic chiar şi spaţiul şi timpul nu mai pot fi considerate entităţi fundamentale. Deoarece conceptul de localizare spaţială dispare într-un univers în care nimic nu mai este izolat, atunci timpul şi spaţiul 3-dimensional (asemenea imaginilor peştişorului) ar trebui privite ca proiecţii ale acestei ordini mai profunde. La acest nivel mai adânc, realitatea este un
fel de superhologramă în care trecutul, prezentul şi viitorul coexistă. Astfel, cu mijloace potrivite, am putea cândva să ajungem la nivelul superholografic al realităţii şi să surprindem scene dintr-un trecut de mult uitat.
         Ce anume conţine Superholograma rămâne o întrebare fără răspuns. Admiţând, de dragul argumentaţiei, că Superholograma este matricea care a dat naştere la tot ceea ce există în universul nostru, atunci ea conţine fiecare particulă subatomică existentă sau viitoare, fiecare configuraţie posibilă a materiei şi energiei, de la fulgii de zăpadă până la quasari, de la balena albastră până la razele
gama. Această matrice poate fi privită ca un soi de depozit cosmic a "Tot Ceea Ce Există". Deşi Bohm admite că nicicum nu putem cunoaşte ce se află ascuns în superhologramă, el îndrăzneşte să spună că nu avem nici un motiv să credem că ea nu conţine mai multe. Probabil, nivelul superholografic  al realităţii este doar o "treaptă"  dincolo de care «"există o infinitate de extinderi superioare".

                                 O dovada in sprijinul acestei teorii vine din alt domeniu al cunoasterii
Karl Pribram, neurofiziolog la Stanford, a fost fascinat de misterul stocării memoriei în creier. Timp de decenii, nenumărate
studii au arătat că, în loc să fie localizate într-o anumită zonă, amintirile sunt dispersate în tot creierul. Intr-o serie de experimente efectuate în anii 1920, neurologul Karl Lahley descoperise că, indiferent care porţiune a creierului de şobolan este îndepărtată,
memoria animalului legată de efectuarea unor operaţiuni complexe, învăţate anterior, nu era afectată. Singura problemă era că mecanismul din culisele acestei stocări de tip holografic a memoriei nu a putut fi explicat.
          Pribram crede că informaţiile (amintirile) nu sunt codificate în neuroni sau în formaţiuni restrânse de neuroni ci în configuraţii de impulsuri nervoase care se încrucişează în creier la fel cum structurile de interferenţă a razei laser se întrepătrund pe bucata de film care conţine imaginea holografică. Cu alte cuvinte, Pribram crede că însuşi creierul este o hologramă. Unul dintre cele mai uluitoare
aspecte ale procesului de gândire la om este faptul că fiecare unitate de informaţie pare să fie interconectată cu oricare alta – o altă caracteristică intrinsecă a hologramei.
           O altă enigmă este modul în care creierul translează avalanşa de informaţii vibraţionale venite pe calea simţurilor (frecvenţe luminoase, sonore, mecanice, etc.) în lumea concretă a percepţiilor noastre. Codarea şi decodarea acestor frecvenţe este exact ceea ce holograma poate face mai bine. Aşa cum holograma funcţionează ca un fel de "lentilă" (dispozitiv de translare capabil să convertească noianul aparent fără noimă de vibraţii într-o configuraţie/imagine coerentă), Pribram crede că şi creierul conţine o "lentilă" similară şi
foloseşte principiile holografice pentru a converti matematic frecvenţele pe care le primeşte prin simţuri înspre universul interior al percepţiilor umane. Există numeroase dovezi care sugerează că creierul apelează la principii holografice
pentru a-şi realiza sarcinile. Teoria lui Pribram, de fapt, a câştigat un sprijin tot mai consistent din partea neurofiziologilor.
Insă, aspectul cel mai derutant al modelului holografic al minţii umane propus de Pribram este rezultatul fuziunii cu teoria lui Bohm.
              Dacă palpabilitatea lumii înconjurătoare este doar o realitate secundară şi ce se află "acolo" este de fapt o
multitudine holografică de frecvenţe, şi dacă creierul este la rândul lui o hologramă care selectează din acest amestec vibraţional doar unele vibraţii şi le transformă matematic în percepţii senzoriale, ce devine atunci realitatea obiectivă?
Această realitate încetează să mai existe. După cum susţin religiile orientale, lumea materială este Maya, o iluzie, şi, deşi suntem convinşi că suntem fiinţe materiale evoluând într-o lume fizică, şi aceasta este o iluzie!
              Noua şi surprinzătoarea faţetă a realităţii, de fapt sinteza teoriilor lui Bohm şi Pribram, a fost numită paradigma holografică .Acesta ar putea fi cel mai corect model al realităţii din câte a elaborat ştiinţa până în prezent. Mai mult chiar, unii consideră că el poate descifra unele mistere care nu au fost nicicând explicate de ştiinţă şi că readuce paranormalul chiar în sfera normală a naturii.Bohm şi Pribram, au remarcat că numeroase fenomene parapsihice devin mult mai comprehensibile prin prisma noii paradigme.
              Prin anii 1950, în timp ce efectua studii privind utilizarea LSD ca unealtă psihoterapeutică, Stanislav Grof ţinea sub observaţie o femeie care, deodată, a simţit că o invadează identitatea unei femele dintr-o specie de reptile preistorice. Pacienta nu numai că a furnizat, în timpul halucinaţiei, o descriere detaliată a senzaţiilor trăite pe când era "captivă" în noua identitate, dar a remarcat că un mascul din aceeaşi specie avea o coloraţie deosebită în zona capului. Ce l-a uluit pe Grof a fost faptul că femeia nu avea habar despre reptilele preistorice iar, ulterior, o discuţie avută cu un zoolog a confirmat că anumite specii de reptile preistorice aveau zone ale capului colorate identic cu cele descrise de pacientă, coloraţii care aveau rolul atragere a sexului opus. Regresiile subiecţilor umani în regnul animal nu au fost singurele fenomene neobişnuite cu care Grof s-a confruntat. El a întâlnit pacienţi care păreau să pătrundă într-un fel de inconştient colectiv. Indivizi cu nivel scăzut de educaţie ofereau descrieri detaliate despre practici funerare zoroastriene sau scene din mitologia hindusă. In alte experienţe, subiecţii relatau amănunţit despre călătoriile lor în afara trupului, străfulgerări precognitive sau regresii în vieţile lor anterioare.
              Deoarece elementul comun în aceste experimente era transcenderea conştiinţei individuale dincolo de graniţele egoului şi/sau limitările spaţiului şi timpului, Grof a numit aceste manifestări "experienţe
transpersonale" iar în anii ' 60 a pus bazele unei ramuri a psihologiei numită "psihologia transpersonală" dedicată în totalitate studierii acestor fenomene.
               După cum remarca însuşi Grof, dacă mintea este în realitate o parte dintr-un continuum, asemenea unui labirint conectat nu doar cu oricare altă minte care există sau a existat vreodată, ci şi cu orice atom, organism şi regiune din imensitatea spaţiului şi timpului, nu mai pare un lucru straniu faptul că ea (mintea) este capabilă sa efectueze incursiuni în labirint şi să trăiască experienţe transpersonale.
              Paradigma holografică are implicaţii şi pentru ştiinţele aşa-zise clasice cum este biologia.
Keith Floyd, psiholog la Virginia Intermont College, a arătat că, dacă palpabilitatea realităţii este doar o iluzie holografică, nu ar mai fi corect să afirmăm "creierul secretă/produce conştiinţa", ci, mai curând, conştiinţa este cea care creează apariţia creierului – dar şi a corpului şi a tot ceea ce există în jurul nostru şi pe care le interpretăm ca fiind realitatea fizică.
             Dacă aparenta structură fizică a corpului este doar o proiecţie holografică, reiese clar că fiecare dintre noi este mult mai răspunzător faţă de propria sănătate decât (ar) admite înţelepciunea medicală actuală. Ceea ce considerăm acum drept remisii miraculoase ale unor boli incurabile se poate datora schimbărilor la nivelul conştiinţei care, la rândul ei, operează modificări în holograma corpului.
             Similar, noile şi controversatele tehnici de vindecare care folosesc tehnici de vizualizare pot funcţiona atât de eficient pentru că în zona holografică imaginile gândite sunt în ultimă instanţă la fel de reale ca şi "realitatea" însăşi.
             Chiar şi viziunile şi experienţele care implică realitatea "ne-obişnuită" devin exeplicabile sub paradigma holografică. In cartea sa "Daruri de la Lucrurile Necunoscute", biologul Lyall Watson descrie întâlnirea sa cu o femeie şaman din Indonezia care, prin efectuarea unui dans ritual, a fost în stare să facă un pâlc de arbori să dispară din faţa martorilor oculari. Watson relatează că în timp ce urmărea femeia-şaman continuându-şi dansul magic, aceasta a readus arborii la locul lor, apoi i-a făcut nevăzuţi din nou, miracolul repetându-se de mai multe ori. Deşi ştiinţa actuală este incapabilă să explice astfel de fenomene, ele devin mai acceptabile dacă admitem că realitatea "concretă" este doar o proiecţie holografică.
              Experienţe miraculoase cum este cea la care martor a fost Watson nu sunt la ordinea zilei pentru că minţile noastre nu au fost programate cu credinţe sau convingeri care ar permite repetarea unor astfel de miracole. Intr-un univers holografic, "canavaua"
realităţii poate fi modificată fără limite. Ceea ce percepem drept realitate este doar un fundal, o urzeală, pe care putem "desena" orice imagine dorim. Aşadar, orice este posibil, de la îndoirea lingurilor cu puterea minţii până la faptele fantsmagorice experimentate de Carlos Castaneda în timpul remarcabilelelor sale întâlniri cu Don Juan şi asta pentru că magia este un dar funciar dobândit de om chiar de la naştere. In acest caz chiar şi cele mai fundamentale noţiuni despre realitate devin superflue pentru că, într-un univers holografic
aşa cum l-a imaginat Pribram, chiar şi evenimentele întâmplătoare trebuie considerate ca bazându-se pe principii holografice şi, prin urmare, determinate.
              Sincronicităţile sau coincidenţele semnificative capătă brusc sens şi tot ce există în realitate ar trebui considerat doar ca o metaforă, pentru că până şi cele mai întâmplătoare evenimente ar trebui să fie manifestări ale unei ordini sau simetrii ascunse.

Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 14 Martie 2012, 00:51:36
O scurta trecere in revista de legende si mitologie .

Traditiile aztece
    - masoara marile perioade de timp din trecutul Pamantului prin cicluri denumite Sori .
    - Primul Soare - Nahui Ocelotl - lumea era locuita de giganti ce traiau in interiorul pamantului . Aceasta perioada s-a sfarsit atunci cand lumea animalelor a pus stapanire peste lumea oamenilor.
    - Al Doilea Soare - Nahui Ehecatl - perioada cand oameni noi au inceput sa cultive si sa incruciseze plante. Aceasta periaoda s-a sfarsit cand si-a facut aparitia un mare vant care a maturat totul in calea sa.
    - Al Treilea Soare - Nahui Quiauhuitl - oamenii Pamantului au construit temple si orase . Ciclul s-a incheiat cand Pamantul s-a cascat larg in multe locuri si a fost acoperit de o ploaie de foc.
    - Al Patrulea Soare - ciclu care s-a sfarsit prin acoperirea Pamantului cu gheata urmata de o mare inundatie.
    - Al Cincilea Soare - ciclu care se sfarseste in zilele noastre prin suferinta si purificare ( ???)
    - Al Saselea Soare - ciclu despre care nu s-a descifrat nimic , cel putin aparent .

Traditiile indienilor Hopi din America de sud-vest
        - zic ca au existat mai multe cicluri ale experientei umane , inainte sa fie consemnata istoria noastra  .
        - fiecare s-a terminat printr-o perioada de distrugere , un fel de formatare a hard-ului  :-D
        - inainte de incheierea actualului ciclu , exista o perioada de declin , numita vremea purificarii pentru ca Pamantul si trupurile noastre sunt una, starile pamantului sunt un fel de feedback care ne arat cand am facut alegeri prin care am afirmat sau am negat viata din lumea noastra.
        - una din viziunile Hopi , cea referitoare la 3 semne care indica programul de desfasurare a Marii Transformari :
                     - primul semn zice aparitia Lunii in Cer si pe Pamant . Se considera ca implinirea acestei parti a profetiei s-a petrecut in 1993 , anul cand imagini lunare au aparut sub forma cercurilor in lanuri din regiunile agricole ale UK.
                     - al doilea semn zice aparitia unei stele albastre     Acest semn se considera ca s-a implinit in 1994 la impactul cometei Shoemaker-Levy cu Jupiter . Analizandu-se imaginile spectrografice ale lui Jupiter dupa coliziune s-a observat ca avea o stralucire albastra .
                     - al treilea semn zice ca timpul marii schimbari va fi sosit atunci cand oamenii din cer sau kachinas se vor intoarce din stele si vor dansa din nou in pietele satelor lor , in zilele de sarbatoare.

Timpul nu este deloc ceea ce pare a fi. Nu curge doar intr-o singura directie , iar viitorul exista in mod simultan cu trecutul .
                    Albert Einstein

O coincidenta ciudata este faptul ca doar 10% din masa universului este cunoscuta si doar 10% din capacitatea creierului este utilizata. Unde e restul din creatie si care e scopul celor 90% de procente neutilizate?

Fiecare posibilitate exista deja. Fiecare rezultat este real. Diferenta intre rezultate este o chestiune de perspectiva personala prin prisma a 6 parametri : gand, sentiment, emotie, respiratie, hrana si miscare precum si a calitatii fiecaruia dintre ei.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 14 Martie 2012, 07:30:07
Timpul nu exista.
Timpul este o conventie creata de om pentru a-si explica si a tine masura schimbarilor pe care le vede in jur. Asa cum putem crea un ceas care masoara cele 24 de ore ale unei zile pe cadranul sau rotund sau dreptunghiular tot asa putem crea un ceas cara sa masoare epocile geologice. Putem crea un ceas care sa masoare ziua formata din 365 de zile sau 100 x 365 zile s.a.m.d.
Noi oamenii avand o existenta efemera si chiar scurta in raport cu fenomenele fizice la nivel macro am avut intotdeauna nevoie sa masuram aceasta existenta , la inceput deoarece trebuia sa stim cand semanam si cand culegem , mai apoi ca sa nu intarziem la seviciu sau la intalnire cu gagica.
Timpul poate fi eliminat usor din ecuatiile de miscare si in final ar trebui inlocuit cu o variatie a miscarii fata de un sistem referential.
Imi scapa numele dar este un fizician brazilian care a avut ideea asta si pe care eu o gasesc geniala si seducatoare de a inlocui timpul din ecuatiile de miscare.
Trebuie sa ajung sa-mi consult arhiva.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Ganditorul din 14 Martie 2012, 09:49:22
Hai sa privim lucrurile si altfel.
Timpul exista si este ceea ce a spus colegul nostru - succesiunea unor evenimente. Conventia se refera la felul in care masuram timpul - si putem gasi zeci/sute de modalitati de a introduce sub o conventie succesiunea de evenimente.
Prin analogie si "distanta" exista. O masuram, in limbaj conventional, cu "m", multiplii si submultiplii acestuia, asa cum masuram si "timpul" cu "s", multiplii si submultiplii acesteia.
Diferenta este ca in timp ce "disatanta" se poate masura, si remasura, si de la un capat la altul al segmentului, si de la jumatate si in sens invers ... timpul se poate masura doar intr-un singur sens si doar avand ca reper momentul "0" - prezentul.
Intrebarea care se pune este - poate "timpul" sa fie masurat si ca distanta ? Putem interveni in succesiunea unor evenimente reluand "masurarea timpului" pe alte coordonate de evolutie, ne putem intoarce in timp si relua succesiunea evenimentelor cu datele avute la un moment dat in viitor, corectand astfel desfasurarea evenimentelor ?

Timpul nu este deloc ceea ce pare a fi. Nu curge doar intr-o singura directie , iar viitorul exista in mod simultan cu trecutul .
                    Albert Einstein

Gandirea lui Einstein arata ca acest lucru e posibil si ca singura certitudine e prezentul. Trecutul e variabil (si poate fi modificat) de unde rezulta si modificarea viitorului. Cum se poate face asta ...doar savantul stia. Dar a deschis o directie in care putem gandi - modificand trecutul putem schimba viitorul simultan.
O alta necunoscuta este - se modifica trecutul la nivel universal - pt ca succesiunea unor evenimente in timp atinge tot ceea ce exista pe milioane si milioane de ani lumina in jur - sau se modifica trecutul sub ceea ce in literatura SF se numeste "bula de timp" - adica numai pe o suma limitata de evenimente in jurul unui punct de referinta in spatiu ?
Enigma fara raspuns este insa - putem face astfel de interventii in succesiunea evenimentelor in timp ? Si daca DA ... ce am putea schimba ? Avem voie sa schimbam succesiunea unor evenimente atata timp cat nu cunoastem in totalitatea urmarile ?

CitatTimpul poate fi eliminat usor din ecuatiile de miscare si in final ar trebui inlocuit cu o variatie a miscarii fata de un sistem referential

Timpul nu va disparea asa cum se sustine - el va fi eliminat doar din ecuatia de calcul a unor evenimente - nu si din viata reala.
Iar "punctul de referinta" ... e punct de referinta si in varianta actuala a fizicii.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 14 Martie 2012, 12:14:21
Citat din: tractorbeam din  14 Martie 2012, 07:30:07
Timpul nu exista.
Nici spatiul nu exista fie si datorita faptului ca poate fi eliminat din ecuatii si inlocuit cu timpul . Spatiul poate fi definit functie de timp , poate fi considerat timp inghetat . De fapt , in spatele conceptelor timp si spatiu exista conceptul de energie iar in spatele acestui concept ar fi ultima frontiera la care se reduce totul , informatia si campul asociat ei , necesar creierului uman pentru a explica realitatea .
Citat din: tractorbeam din  14 Martie 2012, 07:30:07

Timpul este o conventie creata de om pentru a-si explica si a tine masura schimbarilor pe care le vede in jur. Asa cum putem crea un ceas care masoara cele 24 de ore ale unei zile pe cadranul sau rotund sau dreptunghiular tot asa putem crea un ceas cara sa masoare epocile geologice. Putem crea un ceas care sa masoare ziua formata din 365 de zile sau 100 x 365 zile s.a.m.d.
Si spatiul este o conventie creata de om pentru nevoile sale.
Desi, cel mai corect ar fi spus, ca spatiul si implicit timpul sunt niste repere date , preinstalate   omului pentru a putea naviga pe aici , prin aceasta realitate , pentru a avea un sistem de referinta la care sa se raporteze . Vezi si postarile de la Philadelphia Experiment reloaded  
Parerea mea..
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 14 Martie 2012, 14:07:30
Citat din: fiulploii din  14 Martie 2012, 12:14:21
Nici spatiul nu exista fie si datorita faptului ca poate fi eliminat din ecuatii si inlocuit cu timpul .
Aici gresesti deoarece pentru notiunea de camp de forte (oricare ar fi acesta) ai nevoie de spatiu, de timp te poti dispensa in anumite acceptiuni deoarece foarte multe lucrari din fizica folosesc campul care se propaga instantaneu.

Citat din: fiulploii din  14 Martie 2012, 12:14:21
Spatiul poate fi definit functie de timp, poate fi considerat timp inghetat.

Insuficient argumentat, as zice ca numai in anumite conditii, vezi si cazurile de singularitate si atingerea orizontului singularitatii - de ex gaura neagra.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Siberia din 14 Martie 2012, 20:34:11
   Parerea mea este ca Spatiul si Timpul sunt notiuni necesare intr-o lume materiala, notiuni ce ajuta in definirea actiunilor, interactiunilor sau insusirilor materiei.
   Intr-o altfel de lume (energetica) se pot elimina aceste doua notiuni, dar daca le eliminam din aceasta lume definita de materie, s-ar produce un haos.
   Deci din punctul meu de vedere, Spatiul si Timpul sunt doua notiuni (fizice) Organizatorice (n-am gasit alta denumire :-D, imi cer scuze :-D)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 14 Martie 2012, 20:43:26
Citat din: tractorbeam din  14 Martie 2012, 14:07:30
Aici gresesti deoarece pentru notiunea de camp de forte (oricare ar fi acesta) ai nevoie de spatiu, de timp te poti dispensa in anumite acceptiuni deoarece foarte multe lucrari din fizica folosesc campul care se propaga instantaneu.
De camp temporal ai auzit ? E foarte dificil sa eliminam spatiul din conceptele noastre adanc inradacinate - nu inseamna ca mie imi reuseste totdeauna  :lol:  si mai putin dificil este sa eliminam timpul din conceptele noastre si asta din cauza ca aparent , noi percepem ca distincte 3 dimensiuni spatiale si una temporala.
Cat despre campul care se propaga instantaneu , fii amabil si citeste ceva mai sus , despre universul holografic - sunt curios sa aflu parerea ta.

Citat din: tractorbeam din  14 Martie 2012, 14:07:30

Insuficient argumentat, as zice ca numai in anumite conditii, vezi si cazurile de singularitate si atingerea orizontului singularitatii - de ex gaura neagra.
Aici eu nu argumentez nimic , pur si simplu trec in revista concepte , fapte si enigme ( inca) despre timp , culese de-a lungul timpului ( sic!!) si de-a latul spatiului  :wink: si imi permit sa mai emit din cand in cand pareri profane . Si astept pareri si din partea altora de pe forum , dom' profesor  :wink:
Normal ca numai in anumite conditii , asa cum si legile fizicii cuantice sunt valabile numai in anumite conditii , nu?
Ca doara n-o sa aplicam principiul de incertitudine a lui H. la mersul tramvaielor prin Bucuresti  :lol:

Vorba ta ,  @tractorbeam  Trebuie sa ajung sa-mi consult arhiva ca sa dau date exacte, insa pana atunci pot sa aduc in discutie cazul a doi gemeni care erau cuplati doar temporal in realitate iar spatial nu puteau percepe si intelege cum se misca restul lumii prin spatiu cand pentru ei era foarte clara si normala miscarea prin timp. 
Deci, ma astept la ceva contributii pe tema subiectului , evident dupa rasfoirea arhivei , sigur vor fi chestii interesante .
Parerea mea..

Lateru Editu . :lol:
    @Siberia  nu neaga nimeni ca spatiul si timpul sunt absolut necesare in aceasta lume materiala .
Insa omul , curios din fire si avand in el samanta celesta ce il impinge sa treaca mereu dincolo de barierele vremelnice ,iscodeste intunecatele cute ale Spatiului dand la o parte ceatza densa a Timpului .
Na, ca am reusit o exprimare ..poetica  :lol:
Citat
   
telepatia este doar gandul din timpul accelerat   sau campul excitat in timp ce materia este doar gandul impietrit in timp lent sau camp gravitational  . Deoarece gravitatia si excitatia reprezinta un spectru larg se pare ca nu exista separatie intre minte si realitate, viata si moarte.
  - una din inventiile Tesla este numita Generatorul de referinta cu timp zero
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 15 Martie 2012, 16:01:15
Citat din: fiulploii din  14 Martie 2012, 20:43:26
...De camp temporal ai auzit ? ....

Pentru tine fiulploii un mic explicativ:
De unde vine oare timpul? Pai rasare soarele si apoi apune, intre timp rasare luna si apoi apune si ea si uite asa trece ziua si noaptea. Numai ca ziua a trecut ca urmare a miscarii Pamantului in jurul propriei axe. De fapt asta este timpul: miscarea planetei PAMANT in raport cu o stea numita de noi SOARE si care, din punctul nostru de vedere si numai al nostru, produce efectul ciclic de zi-noapte.
TIMPUL nu se poate DILATA! SPATIUL este singurul care se poate dilata. Aici este vorba de perceptia, gresita zic eu a omului preluata si de fizicieni (ca si ei este uameni), privind caracterul tangibil al timpului cand de fapt este vorba de folosirea, cu "succes" pana in ziua de azi, a unui concept abstract drept unul concret.
AICI ESTE EROAREA! Daca ne detasam de ideea de existenta a timpului si acceptam ca este vorba doar de o fateta a miscarii, atunci descoperim SPATIUL dilatabil si in raport cu pseudo-dimensiunea pana acum numita TIMP si care dimensiune NU EXISTA!
De unde si tot felul de artificii matematice pentru a introduce cu de-a sila o dimensiune in plus intr-un sistem de legi fizice care pot bine-merci sa traiasca si fara. Trebuie doar sa ne dezbaram de acest narav, e drept foarte greu de eliminat, e ca si cum dupa ce o viata ai halit paine cu unt, paine cu branza si paine cu te mai miri ce, deodata vine cineva, in speta brazilianul Nilo Gallindo, si iti spune: De maine nu mai mananci paine ca nici nu iti face bine si de fapt painea nici nu exista, era ceva abstract ce te-au invatat parintii fara ca tu sa si asimilezi logic si ai folosit pana acum conceptul fara sa te intrebi daca este valid, adica ai folosit principiul "CREDE SI NU CERCETA!".
In tot ceea ce facem cred ca acest principiu trebuie inlocuit cu "CREDE DAR CERCETEAZA"!
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: SLEAH19 din 15 Martie 2012, 17:09:24
   Te naști , trăiești, îmbătrânești și în final mori. Aici pe pământ , distanța dintre naștere și moarte se raportează  la mișcarea pământului în jurul axei sale. Dacă pe o stație spațială aflată în afara sistemului nostru solar, se naște experimental un copil și el trece prin toate fazele acolo pe stație , de la sticla de lapte , la sticla de vin și apoi la perfuzie în final moare fără să fi vizitat vreodată pămantul, perioadei dintre nașterea și moartea  acestui subiect nu i se poate aplica pseudo-dimensiunea numită timp de care ,,beneficiem,, noi pe pămant, ce dimensiune putem aplica perioadei dintre cele două evenimente naștere- moarte?

  Privim bolta cerească noaptea și știm inclusiv de la Eminescu că ea este o proiecție a unor corpuri cerești luminoase care sub acțiunea unui sistem de legi fizice , s-au născut au trăit și s-au stins de mult , lumina lor ajungând abia acum să fie expusă privirii noastre. La fel , perioada dintre nașterea și dispariția corpurilor cerești  cărui sistem ar putea fi raportată?

  Problema e interesantă și destul de ,,adâncă,, în ce mă privește așa că mulțumesc anticipat pentru vreun răspuns!
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Siberia din 15 Martie 2012, 17:32:12
Fiule poetic al Ploii :)
   Ca sa-ti raspund in mod elegant, citez din clasici: "Ignorantul traieste intr-o lume marginita de timp si spatiu" , si curiozitatea a omorat pisica lui Schrödinger :-D
   Discutam despre niste lucruri care erau cunoscute se pare de pe vremea piramidelor (sau a lui Tutankhamon) - stiinta nu face decat sa le redescopere acum sau sa le explice (la fel cum s-a intamplat cu redescoperirea curentului electric cu un secol si ceva in urma).

   Paranteza apropos de telepatie: tot pe vremuri (ale grecilor cu cetati si batalii) se vorbea despre "telegrafia sangelui". Se explica intr-o lucrare numita "Steganologia" faptul ca soldatii raniti al caror sange s-a amestecat pe campul de batalie (cazuti unul peste celalalt, sangele unuia scurgandu-se in rana celuilalt) au devenit "telepati" - putand receptiona pe distante de 50 km semnale (sentimente, dureri, ganduri) intre ei. De aici si pana la traditia "fratilor de sange" n-a mai fost decat un pas. Mai tarziu, au fost si altii care au cercetat acest fenomen si au ajuns la concluzia ca aceasi "telegrafie sanguina" apare si-n cazul donarilor de organe sau doar de sange. Are spatiul vreun rol in aceasta "telegrafie/telepatie" ?

   Tot pe vremuri, unii si altii se intrebau daca inainte de Primum Mobile ar fi putut sa existe timp si spatiu si au ajuns la concluzia ca NU.
   Acum am si eu niste intrebari:
Daca elimini lumina, lumea holografica mai poate exista ?
Daca elimini lumina, spatiul si timpul mai exista ?
Daca Big-Bang-ul este punctul de pornire al primei miscari, a luminii care creaza lumea holografica, iluzorie, materiala, putem crede ca simbolul unui Bec Aprins care reprezinta aparitia unei Idei/Intentii ar putea fi folosit si ca simbolul Big-Bang-ului ?

Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Ganditorul din 15 Martie 2012, 18:03:56
Tractorbeam
CitatDe fapt asta este timpul: miscarea planetei PAMANT in raport cu o stea numita de noi SOARE si care, din punctul nostru de vedere si numai al nostru, produce efectul ciclic de zi-noapte.

Nu cred ca "asta e timpul". Poti fi pierdut undeva in nemarginirea spatiului universal - fara gravitatie, fara miscare, fara spatiu ...si totusi timpul curge independent de perceptia ta. Cred ca pana la urma timpul e singura marime stabila si independenta de orice - restul sunt marimi relative.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: dab270277 din 15 Martie 2012, 18:45:25
Timpul este una dintre cele mai ciudate propietati ale universului si cu toate astea notiunea de timp poate sa fie alterata de catre creier.
Putem sa alteram perceptia de timp? Binenteles. Creierul nostru o face in timpul viselor care desii dureaza 1/2 secunde, avem impresia
ca dureaza ore.
Poate ca in afara timpul, a spatiului si a materiei nu exista creatie.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 15 Martie 2012, 19:06:45
''- Stapane, e Luna lucind prin copaci .
zicea servitorul razand cu dispret
dar printul raspunse intorcandu-se :
- Taci ,
iar Luna sclipea ca un colt de mistret .''
        - Mistretul cu colti de argint -  :wink:

@tractorbeam 
   Multumesc pentru explicativul personalizat si simplificat atat de mult .

Dincolo de toate teoriile exista fenomenologia practica , rezultatele empirice care duc la nevoia unor explicatii rationale .
Nu trec acum in revista cazurile de plecare din punctul A si ajungere in punctul B intr-un timp mai scurt decat normal - caz care mi s-a intamplat de cateva ori .
Propun oricui vrea un mic experiment :
    - stai intr-un loc cat mai izolat - de zgomote, lumina, cu temperatura constanta . O cabana izolata sau retrasa este un loc bun.
    - fa intuneric, eventual acopera si ochii cu o esarfa neagra .
    - in faza intai , lasa auzul sa primeasca eventualele semnale .In faza doi, suprima si auzul .
    - treci cu stoicism peste faza de mancarimi diverse si sacaitoare si care necesita actiune imediata din partea ta  :lol: ideea e sa stai cat mai nemiscat si relaxat .
    - stai cat poti de mult astfel
Sunt curios ce senzatii, impresii va apar voua . La mine, primul lucru care a disparut  a fost spatiul - sau iluzia lui  :evil:
Experimentul se numeste privarea de simturi - printre alte denumiri .

Si aici nu pot sa nu remarc ca exista doua tehnici de a te pierde in multime in sensul de a nu fi detectat :
   - ori iti restrangi campul-prezenta cat mai mic, preferabil la un punct
   - ori iti expandezi campul-prezenta astfel incat sa inglobezi toata zona, preferabil toata lumea

Deci, a ne raporta doar la miscarea Pamantului ..... sau la alta miscare .... eu zic ca nu ne duce la esenta .

@Siberia
Citat din: Siberia din  15 Martie 2012, 17:32:12
  Daca elimini lumina, lumea holografica mai poate exista ?
Daca elimini lumina, spatiul si timpul mai exista ?
Daca Big-Bang-ul este punctul de pornire al primei miscari, a luminii care creaza lumea holografica, iluzorie, materiala, putem crede ca simbolul unui Bec Aprins care reprezinta aparitia unei Idei/Intentii ar putea fi folosit si ca simbolul Big-Bang-ului ?
Si Dumnezeu a zis sa fie Lumina .
Ei bine , ca sa poata zice asta , El trebuia sa se bazeze ca asa va fi . Asta inseamna ca cablurile erau deja trase si intrerupatorul pus  :-D
Si acum vin si intreb : Cine a tras cablurile ca sa poata fi lumina ?  :lol: :lol:
Cele de mai sus pot fi considerate un raspuns la intrebarile puse ?  :wink:

Evident, parerea mea..

Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Ganditorul din 15 Martie 2012, 19:49:26
Esenta intrebarii puse de Siberia cred ca era " daca elimini timpul mai poate exista lumea materiala ? "  Buna intrebare, a naibii ded buna intrebare... Eu cred ca nu mai poate exista lumea materiala... dar cine poate demonstra asta ?
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 15 Martie 2012, 20:07:09
La un anumit nivel se asociaza timpul cu miscarea .
Daca ne indreptam spre temperatura de zero absolut  miscarea devine tot mai inceata , iar la zero absolut , miscarea inceteaza cu totul .
http://en.wikipedia.org/wiki/Absolute_zero (http://en.wikipedia.org/wiki/Absolute_zero)

O moneda are doua fetze . Si totusi , din cand in cand poate sa stea si pe cant .  :-D
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Tayka din 15 Martie 2012, 20:48:40
Citat din: tractorbeam din  15 Martie 2012, 16:01:15
De unde vine oare timpul? Pai rasare soarele si apoi apune, intre timp rasare luna si apoi apune si ea si uite asa trece ziua si noaptea.
Dacă Luna s-ar zice că de fapt nu e lună..dece nu ar fi şi Soarele altceva decât ceace credem noi că ar fi....Iar dacă cumva EL (soarele) ar conţine pe lângă ,,instalaţiile'' producătoare de lumină şi pe cea  producătoare a timpului de peTerra,atunci este posibil ca navele observate că ,,intervin'' acum în Soare să umble tocmai la reglajul TIMPULUI împlinind astfel profeţia Mayasilor sau,,Venirea Vremurilor''. :x  :planet:
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 20 Martie 2012, 12:48:27
Despre Tao
TAO TE KING prezintă TAO ca fiind Principiul ultim care există dinaintea apariţiei cerului şi a pământului şi care cuprinde tot ceea ce există. TAO este inefabil şi indescriptibil. El este originea (mama) tuturor lucrurilor, cel care dă naştere, fără însă a acţiona. Forţa sa, TE, este singurul element pe care manifestarea fizică îl mai păstrează de la TAO; această forţă este cea care îi susţine existenţa.
  -citat din cartea prezentata in atasament -
Consider ca numele actual al lui Tao poate fi Matrix .
Tao este descris ca fiind perfect , ca un spatiu vast in  care nimic nu lipseste si nimic nu este in exces.

O concluzie ar fi ca noi suntem o perturbare in Matrix  :evil:
Oare asa sa fie? Exista Matricea sau nu ? Exista dovezi in acest sens?
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mr din 20 Martie 2012, 15:50:15
Citat din: fiulploii din  20 Martie 2012, 12:48:27
Consider ca numele actual al lui Tao poate fi Matrix .
Tao este descris ca fiind perfect , ca un spatiu vast in  care nimic nu lipseste si nimic nu este in exces.

O concluzie ar fi ca noi suntem o perturbare in Matrix  :evil:
Oare asa sa fie? Exista Matricea sau nu ? Exista dovezi in acest sens?
La modul cel mai practic, cred ca Matrix-ul, lumea fizica si reala asa cum o percepem, are un scop clar. Si acest scop nu este de a exista, pur si simplu inert, ci de a servi ca si mediu de manifestare altui scop, cumva superior.

Acel scop superior cred ca este reprezentat de acea perturbare in Matrix, de suma tuturor experientelor, pozitive si negative, generate de spiritele care populeaza acest mediu, de intriga care favorizeaza aparitia acestor experiente.
Simpla noastra existenta ca fiinte umane poate fi prima dovada a existentei matricei si a "perturbarii". Studiul sinelui, cu toata "nebunia" aferenta,  poate genera si alte dovezi....
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 26 Martie 2012, 13:38:14
Citat din: fiulploii din  15 Martie 2012, 20:07:09
....Daca ne indreptam spre temperatura de zero absolut  miscarea devine tot mai inceata , iar la zero absolut , miscarea inceteaza cu totul...

Asa ar trebui sa fie numai ca in absenta unui vid total din care sa lipseasca ingredientele supei gluonice nu se poate atinge aceasta valoare limita fie si cu o milionime de milionime de grad. Nu numai miscarea inceteaza ci si vibratiile la nivel atomic, si atunci oare ce se intampla cu electronii? cad ei spre nucleu sau coboara spre o orbita mai joasa energetic? Oare electronul se invarte in jurul nucleului la0 absolut? Sau poate ca de fapt electronul este tinut intr-un lob in echilibru ca un zmeu de copilul care trage sfoara?  Atunci cand atingem 0 absolut electronul ar trebui  sa ramana in nemiscare fata de nucleu in echilibru la o anumita distanta deoarece este atat respins cat si atras de forta nucleara.  Nu e ciudat ?
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: zana@M din 28 Aprilie 2012, 15:34:58
Si in folclorul ramanesc exista o multitudine de legende si mitologii.
Cum au ajuns aceste legende si mitologii universale ale creatiunii lumii in folclorul nostru romanesc? Ce fir tainic duce sau aduce in memoria omeneasca stirile unor fapte din vremile primare?Oricum cred ca nu gresea Lucian Blaga afirmand ca "la sat s-a nascut vesnicia", filosofia lui fiind a unui erudit filosof care stia  documentat ceea ce spunea!
Legenda zeului mitic ,Eros in care geniul nostru national Eminescu aminteste de acel  "nebunatec Eros" zeul iubirii!

"Misterele noptii".

''Într-un cuib de turturele
Ca si fluturii de-usor
Salta Eros nebuneste,
Îl desmiarda, l-încalzeste
Cu un vis de tainic dor;''

Se spune ca Eros a iestit din "chaos", ca primul zeu al mitologiilor, fiind zeul iubirii! Dar inainte de a se naste el, era un chaos  de ape peste tot, din care a aparut prima data pamantul, pe care vechii greci l-au numit Gaia. Nu la mult timp, fara a se sti cum si de unde, din chaos sau chiar din Gaia a aparut Eros ca zeu al iubirii. Dar el a aparut cu mult timp inaintea celorlalti zei, caci prin Eros zeul iubirii au sa se faca toate cele ce s-au facut ulterior. Eros a indemnat-o pe Gaia sa-l creeze pe Uranus, iar din  aceasta unire dintre Gaia(Pamantuli) si Uranus(Universul-Cerurile) s-a nascut prima rasa de oameni, numiti Titani! Apoi Gaia a mai nascut si alti monstrii cum au fost Ciclopii cei cu un ochi mare in frunte, apoi pe Hecatonci(cu zece capete si o suta de maini), pe care insa Uranus i-a sfartecat, mancat  sau azvarliti inapoi in burta lui Gaia, Tartar, de unde nu au mai iesit niciodata la lumina zilei. Bineinteles ca acestia au creat multe tulburari interne, fapt pentru care Gaia hotaraste sa se razbune pe Uranus. Pentru aceasta ii cere  fiului ei cel mai tanar titanului Cronos, caruia ii da o secera mare ca sa-l rapuna. Din sangele lui Uranus s-au nascut Furiile, iar zeul se retrage in singuratate. Cronos devine liderul titanilor uriasi. Uriasii sau Titanii erau oamneni  inalti, giganti, dar erau si placuti spune legenda, binevoitori! Cronos se casatoreste cu sora lui Rhea, aceasta naste cinci copii: Hestia, Demeter, Hera, Hades, si Poseidon. Dar Cronos la randul lui, isi devora fii din gelozie ca ii va lua locul  de zeitate suprema. Rhea tocmai fiind insarcinata iar, de teama ca Cronos va inghiti si pe noul nascut, se retrage  pe insula Creta, unde il naste si ii da noului nascut numele de Zeus, care avea sa locuiasca in Olimp!

Ioan Miclău a scris : ,,Titanii (Urieşii-Horoieşii)

In aceasta carte vom afla minunatii de necrezut. Batrani din diferite zone si localitati povestesc ceea ce si ei au auzit de la bunicii lor, deci e vorba de izvoarele de circulatie orala a istoriei stravechi. Si interesant ca se dezvaluiesc stiri despre uriesi si titani .
In carte auzim  de "Legenda Dealului Magura", in care se spune ca era vorba de o fata de urias pe care o chema Magura. Aceasta avea obiceiul sa omoare oamenii mici, dar a murit si ea intr-o zi, iar corpul ei a fost atat de mare incat din el  a devenit un deal, ce si azi ii poarta numele de "Dealul Magura". Aceasta legenda a fost culeasa in anul 1980, de la Venter Augustin din satul Borod, informeaza autorul antologiei.
I n alta legenda  citim si "Cat de puternici erau uriasii", cum dupa multi ani uriasi se mai imputinara, cativa uriasi trecura pe langa un ogor unde un om mic si o fata arau cu plugu tras de boi. Atunci uriasii i-au luat in poala hainei pe toti, pe oameni, plug si boi, si i-a dus la uriasul cel batran. Dar unul din uriesi ia zis omului mic, ca tunci cand va da mana cu uriesul cel batran sa aiba in mana cioroslanul de la plug, si pe acesta sa-l prezinte. Uriasul cel batran trebui sa-si descopere ochii de sprancenele mari ca sa-l poate privi. Vazandu-l asa mic, a vrut sa stie cat e de tare acest neam de oameni mici si i-a intins mana, iar omul mic cioroslanul de la plug. De indata uriasul a "ciuntit cioroslanul", la deformat. Asa si-a dat seama omul nostru ce putere aveau uriasii. Auzita de la Lal Sabina, in 1980, satul Borod .
http://www.dacii.info/2011/03/05/titanii-uriesii-horoiesii-in-folclorul-romanesc/ (http://www.dacii.info/2011/03/05/titanii-uriesii-horoiesii-in-folclorul-romanesc/)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: zana@M din 28 Aprilie 2012, 15:44:39
Citat din: Ganditorul din  15 Martie 2012, 18:03:56
Tractorbeam
Nu cred ca "asta e timpul". Poti fi pierdut undeva in nemarginirea spatiului universal - fara gravitatie, fara miscare, fara spatiu ...si totusi timpul curge independent de perceptia ta. Cred ca pana la urma timpul e singura marime stabila si independenta de orice - restul sunt marimi relative.
Completare la ce scrie Tractorbeam....
Timpul există în mod obiectiv, independent de noi, însă nu am ajuns să îl înţelegem, parerea mea! :-o

Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: SLEAH19 din 28 Aprilie 2012, 17:08:24

Inegalabilul Eminescu inclin sa cred si eu ca ajunsese sa stie mai multe decit ni se pare noua acum c-am sti despre el. ... spunea un înţelept pe chat.

Trăim într-un prezent continuu iar versurile poetului merită analizate şi interpretate, yotă cu yotă.
................Chiar moartea însăşi e-o părere............

Cu mâine zilele-ţi adaogi,
Cu ieri viaţa ta o scazi
Şi ai cu toate astea-n faţă
De-a pururi ziua cea de azi.

Când unul trece, altul vine
În astă lume a-l urma,
Precum când soarele apune
El şi răsare undeva.

Se pare cum că alte valuri
Cobor mereu pe-acelaşi vad,
Se pare cum că-i altă toamnă,
Ci-n veci aceleaşi frunze cad.

Naintea nopţii noastre umblă
Crăiasa dulcii dimineţi;
Chiar moartea însăşi e-o părere
Şi un vistiernic de vieţi.

Din orice clipă trecătoare
Ăst adevăr îl înţeleg,
Că sprijină vecia-ntreagă
Şi-nvârte universu-ntreg.

De-aceea zboare anu-acesta
Şi se cufunde în trecut,
Tu ai ş-acum comoara-ntreagă
Ce-n suflet pururi ai avut.

Cu mâine zilele-ţi adaogi,
Cu ieri viaţa ta o scazi,
Având cu toate astea-n faţă
De-a purure ziua de azi.

Priveliştile sclipitoare,
Ce-n repezi şiruri se diştern,
Repaosă nestrămutate
Sub raza gânduluï etern.


             Mihai Eminescu.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 09 August 2012, 17:32:49
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3900.msg74829.html#msg74829 (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3900.msg74829.html#msg74829)
In asteptarea lui Xanadron ( multumesc pentru detalii nu cunosteam subiectul )  :-D cu eventuala deschidere a topicului pe subiectul mai sus mentionat , am sa trec un scurt rezumat desprins de aici http://www.kronos-projekt.de/index-start.html (http://www.kronos-projekt.de/index-start.html)

Unul din vagoanele de metrou a fost modificat ca sa devina un fel de cusca Faraday . Ferestrele au fost eliminate si sigilate cu panouri , vagonul a fost acoperit cu un strat absorbant de lumina . A fost practicata o trapa cu deschidere doar din exterior , rotile au fost inlocuite cu zbaturi excentrice pentru a asigura centrului de greutate o miscare sinusoidala , centru continand un rezonator cu cca 105 kg mercur .
  In interior a fost amenajat un sistem de inregistrare sonora pe banda magnetica , un comutator de urgenta,  o masa , un dulap cu bauturi si o magazie pe post de toaleta.
  Participantii voluntari au fost/sunt barbati singuri pana in 40 ani . Lista si fotografiile lor pot fi vazute pe site-ul mai sus mentionat.
Inainte de a experimenta pe oameni s-a experimentat pe animale si totul a decurs bine . Nu se stie ce s-a intamplat insa experimentul cu oameni nu a decurs conform planului si aparatul nu a mai putut fi gasit .
Exista 3 explicatii posibile:
  -1 . aparatul are un factor de intarziere ( amanunte despre asta pe site-ul mentionat ) de 112.000 si astfel are o lungime de doar 0.05mm
-2 . la factorul de intarziere se adauga simultan si un factor de diluare optica astfel incat aparatul are o lungime de 1.200Km  substanta fiind atat de diluata incat a devenit aproape eterica
-3 . se presupune ca aparatul este intr-o bucla spatio-temporala, dincolo de spatiu-timp perceptibil si deci nu mai este vizibil

Acum , de ce nu se intrerupe alimentarea exterioara , inca nu am habar . S-ar putea sa nu aiba nici o influenta intreruperea, aparatul fiind dotat cu propriul generator iar timpul scurs acolo fiind de doar 7 ore ....
ideea e ca nu poate fi localizat si inca circula , detalii pe www.kronos-projekt.de (http://www.kronos-projekt.de)
:roll: :roll: :roll:
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme pt o deturnare a liniei temporale initiale?
Scris de: fiulploii din 15 Octombrie 2012, 20:52:56
Nu ar fi interesant de strans dovezi posibile despre fapte/misiuni esentiale facute/indeplinite cu scopul de a mentine viabila o linie temporala a carei modificare a inceput dupa parerea mea, candva in trecut .Incep cu o lista de morti suspecte :

Această declaraţie a fost făcută în timpul unei conferinţe internaţionale de la Amsterdam, dedicată studiului de căutare a inteligenţei spaţiale.

Hood a relevat câteva cazuri bizare, care nu pot fi catalogate coincidenţe şi în care au fost implicate mai multe "minţi luminate", în domeniul de cercetare a obiectelor neidentificate provenite din spaţiul cosmic.

Astronomul american, Morris K. Jessup, autorul cărţilor SF despre viaţa inteligentă existentă în afara celei de pe Terra, a fost găsit mort. Se pare că acesta s-a sinucis în maşina sa prin inhalarea gazelor de evacuare de la motor.

Profesorul James Edward McDonald şi-a tras un glonţ în cap. A fost pentru o lungă perioadă directorul Institutului de Fizică Atmosferică a Pământului şi s-a ocupat, în paralel, de studierea OZN-urilor.

Edward Ruppelt a condus un proiect de cercetare a apariţiilor neobişnuite de pe cerul Statelor Unite. El a murit la 37 de ani, din cauza unei crize cardiovasculare.

William Milton Cooper, cel care a acuzat, în mod repetat, autorităţile americane că ascund adevărul despre prezenţa extraterestră, a fost omorât de poliţie în casa sa.
Cooper ajunsese într-o stare medicală gravă, suferind de boli psihice agravante. El a strâns arme de foc pentru formarea unei unităţi, care să lupte împotriva guvernului ostil, condus de extratereştrii.

De asemenea, Hood a reamintit de "Lista lui Sheldon". Celebrul scriitor american, Sidney Sheldon, a reamintit în lucrarea sa, "Sfârşitul Lumii", despre moartea învăluită în mister a mai multor specialişti britanici, care proiectau arme spaţiale.

În octombrie 1986, profesorul Arshad Sharif, o altă somitate din domeniu, a ales o cale ciudată de a se spânzura. El a legat o sfoară de un copac, a făcut un nod în care şi-a aşezat capul, iar celălat capăt l-a legat de maşina personală, pe care a împins-o de pe un deal.
"Un procedeu cam complex pentru o sinucidere, nu?!", se întreabă retoric Hood.
Câteva zile mai târziu, un alt profesor londonez, Vimal Dazibay, s-a aruncat în gol de pe podul Bristol.
Ambii lucrau la un program britanic de dezvoltare a armelor electronice, similar proiectului american, "Războiul Stelelor".

Seria evenimentelor din "Lista lui Sheldon" continuă cu mai multe decese, cel puţin suspecte.

În ianuarie 1987, Avtar Singh-Guide a fost dat dispărut. El a fost declarat mort câteva luni mai târziu.
Februarie 1987, Peter Pippel a murit strivit sub roţile maşinii sale din garaj.
Martie 1987, David Sands s-a sinucis după ce s-a izbit cu maşina într-o clădire.
În luna aprilie a aceluiaşi an, au mai murit patru persoane, care lucrau la acelaşi program militar secret.
Mark Wiesner s-a spânzurat
Stuart Gooding a fost asasinat, în urma unui jaf,
David Greenhalgh s-a aruncat de pe un pod,
Shani Warren s-a înecat într-un râu.
Ultimul de pe lista bizară, este Michael Baker, care a murit o lună mai târziu, în mai 1987, într-un teribil accident rutier.

Într-un timp relativ scurt, 25 de oameni, care lucrau în domeniul aerospaţial, şi-au pierdut viaţa sub auspicii ciudate.
Sidney Sheldon, cel care a descoperit acest tragic fenomen al şirului de morţi suspecte s-a declarat convins, în repetate rânduri, că nu este vorba doar de simple coincidenţe.

Conform lui Timothy Hood, toate aceste decese nu au fost simple accidente, ci mai degrabă a fost "mâna" diverselor Servicii Speciale, care au eliminat, rând pe rând, pe toţi cei care "ştiau prea multe".

În perioada 1970 - 1980, Statele Unite au desfăşurat programe secrete de cercetare a OZN-urilor. Cele mai controversate demersuri de acest gen au fost "Blue Book", "Aquarius", "Area 51", "Majestic 12" şi GEIPAN.


Preluare de aici http://www.antena3.ro/stiinta/coincidente-sau-pure-speculatii-cercetatori-ai-fenomenului-ozn-au-murit-in-conditii-misterioase-187862.html (http://www.antena3.ro/stiinta/coincidente-sau-pure-speculatii-cercetatori-ai-fenomenului-ozn-au-murit-in-conditii-misterioase-187862.html)
Daca vor si alti colegi sa contribuie cu fapte care s-ar subscrie temei acestui post sunt bineveniti si asa poate ne putem face o idee.
Parerea mea..
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: alx din 15 Octombrie 2012, 21:40:56
2 decembrie 2010
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 15 Octombrie 2012, 22:09:06
Citat din: alx din  15 Octombrie 2012, 21:40:56
2 decembrie 2010
Da, @alx sa traiesti , cum de nu m-am gandit la asta . Inevitabil, mai multe minti gandesc mai bine decat una, nu?
  Si acum, pentru ne-initiati  :wink: , esti bun sa faci un rezumat ? ca nu cumva moderatorii sa intre in alerta .
   Multumesc.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Nox din 15 Octombrie 2012, 22:12:54
Jim Keith (http://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Keith), a murit imediat după operaţia la genunchi, la terapie intensivă. Acesta credea că există un efort concertat pentru a pune ETH (ipoteza extraterestră) în conștiința publică. Principala temă a lucrărilor lui Jim Keith era că fenomenul OZN este de origine terestră, fenomen care îşi are rădăcinile într-un program paralel de dezvoltare tehnologică.

P.S. 2 decembrie 2012 (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3339.0.html) (nu trebuie să fim iniţiaţi, doar să nu uităm)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 15 Octombrie 2012, 23:41:21
Daca tot s-a deschis subiectul cu 2 decembrie poate ca a sosit timpul pentru unele detalii si/sau lamuriri , nu?
Ca altfel, tot asa ca peste tot , initiatii intr-un subiect se feresc sa dea explicatii celor ne-initiati.
Pentru ca , daca nu se fac lamuririle necesare , nu are rost sa ne mai lamentam de tacerea altora , de pe diverse meridiane . Gresesc?

Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: alx din 15 Octombrie 2012, 23:58:53
Citat din: fiulploii din  15 Octombrie 2012, 23:41:21
Daca tot s-a deschis subiectul cu 2 decembrie poate ca a sosit timpul pentru unele detalii si/sau lamuriri , nu?
Ca altfel, tot asa ca peste tot , initiatii intr-un subiect se feresc sa dea explicatii celor ne-initiati.
Pentru ca , daca nu se fac lamuririle necesare , nu are rost sa ne mai lamentam de tacerea altora , de pe diverse meridiane . Gresesc?

Sa nu-ti fie cu suparare prietene,insa aproape toate lamuririle necesare sunt deja acolo...depinde de fiecare sa vada ce si cum...in plus,cestiunea e intr-adevar nitel mai delicata in continuare,asta pentru ca nu sunt singurul care...stie...si nu depinde NUMAI de mine ce si cum...
  Oricum,povestea asta e departe de a fi dezlegata,si,probabil,nu va fi niciodata...din pacate...
Insa in tot raul,si un bine...te asigur...uneori, a sti mai putin e ca si cum ai avea centura de siguranta pusa...


PS   nu cred ca a sosit timpul pentru ceva anume,si s-ar putea sa nu soseasca...degraba...
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 27 Noiembrie 2012, 04:31:28
Citat din: Siberia din  15 Martie 2012, 17:32:12
  ..   Acum am si eu niste intrebari:
Daca elimini lumina, lumea holografica mai poate exista ?
Daca elimini lumina, spatiul si timpul mai exista ?
Daca Big-Bang-ul este punctul de pornire al primei miscari, a luminii care creaza lumea holografica, iluzorie, materiala, putem crede ca simbolul unui Bec Aprins care reprezinta aparitia unei Idei/Intentii ar putea fi folosit si ca simbolul Big-Bang-ului ?
Te referi la lumina ca spectrul vizibil omului sau la lumina acoperind intreaga gama ?
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/EM_spectrum.svg/500px-EM_spectrum.svg.png)
Pentru ca daca vorbim numai de lumina vizibila omului atunci e clar DA la intrebarea unu si doi.
La a treia :
   Inainte de Big-Bang lumea era intr-o stare ce se numeste singularitate   ce se presupune a fi o stare de infinita densitate care ingloba toata materia si toate fortele din univers, forte care la inceput alcatuiau una singura . Marea explozie a creat spatiul, timpul si materia . Cel putin asta e teoria , ca adevarul sigur inca nu se cunoaste . Iar daca vorbim de simbolul becului aprins ca si idee a cuiva  :-D, facem ce facem si ne intoarcem la Lumea Ideilor a lui Platon, nu?  Deci, cata dreptate a avut de fapt unchiul Platon ?

  Iar faptul ca putem percepe Spatiul si sa dovedim ca el exista , masurandu-l in orice directie vrem, de cate ori vrem si de catre oricine iar Timpul nu putem nicicum sa distingem daca e inventie sau realitate din motivele expuse de colegi inainte , eu zic ca este din cauza ca Omul - mai precis constiinta umana - este perpendicular pe Spatiu si inglobat in Timp .
  Ca sa fiu mai clar: asupra spatiului avem o privire de ansamblu , de aceea il putem masura , strabate in orice directie , etc .
  Asupra timpului nu avem aceasta pozitie de privilegiu , fiind parti din timp si creatori de timp , miscandu-ne solidar cu timpul. De aceea nu putem masura fizic timpul .
  Parerea mea, evidenta ... :lol:
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 27 Noiembrie 2012, 10:38:03
Citat din: fiulploii din  27 Noiembrie 2012, 04:31:28
"... Inainte de Big-Bang lumea era intr-o stare ce se numeste singularitate   ce se presupune a fi o stare de infinita densitate care ingloba toata materia si toate fortele din univers, forte care la inceput alcatuiau una singura . Marea explozie a creat spatiul, timpul si materia."

Dar oare aceasta densitate era si stabila? Pentru cat timp s-a mentinut ea-singularitatea stabila? Dar cum a ajuns in aceasta stare atat de densa? A fost singularitatea in aceasta stare de la inceput (unde incepe inceputul, apropos) si la un moment dat s-a modificat ceva si a inceput expansiunea? Cine ne poate lamuri?  :|

Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Xanadron din 27 Noiembrie 2012, 10:51:17
Citat din: tractorbeam din  27 Noiembrie 2012, 10:38:03
...] Cine ne poate lamuri?  :|

Normal ca fiulploii, Siberia, tractorbeam sau primul RUFOn-ist care-o sa poata scoate capul din butoiul cu Timp :lol: si-o sa intrevada prin vortexurile eterice profilul nedistorsionat al Singularitatii.

In toate fazele ei simultan-pulsatorii :-o (n.b.: aici am vb. serios).
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: darksid3 din 27 Noiembrie 2012, 14:57:30
Sunt mai multe teorii cu privire la cum s-a nascut Universul. Personal mi se pare mai plauzibila teoria Membranelor, dar cat timp explicam o notiune ce ne depaseste arhitectura mintala, nu facem altceva decat sa zgariem iceberg-ul. Sa nu uitam ca noi privim realitatea doar prin prisma celor <5% din ce reprezinta Universul, adica materia atomica. Cand vom invata sa punem mai multa atentie la realitatile abisale, continute in entitatea noastra, atunci vom CUNOASTE ceea ce mintea si logica nu pot accepta, precum  si acele "lucruri" ce nu pot ajunge in spectrul nostru de perceptie, prin prisma legilor fizice, cunoscute si necunoscute inca.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: roxaline din 30 Noiembrie 2012, 14:41:41
Citat din: fiulploii din  14 Martie 2012, 12:14:21
........... iar in spatele acestui concept ar fi ultima frontiera la care se reduce totul , informatia si campul asociat ei , necesar creierului uman pentru a explica realitatea . [....]

@Fiulploii PLS ... ce este informatia? am un anumit motiv pentru care intreb, de fapt niste mari dubii  :roll:
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: darksid3 din 30 Noiembrie 2012, 20:45:23
Din punct de vedere al receptorului (creierul ca decodor de frecvente), informatia inseamna perceptia realitatii printr-un filtru, "catalogarea" ei si apoi trimiterea catre procesele cognitive. Din punct de vedere obiectiv, informatia este ceva ce exista dar "asteapta" sa fie perceput. E cam greu de explicat, spre exemplu, noi suntem obisnuiti sa percepem realitatea, in mare masura, cu ajutorul fotonilor (simtul vizual). In lipsa fotonilor, creierul trimite catre procesele cognitive, semnalul "e intuneric". Daca ne aflam intr-o camera intunecata pentru prima oara si nu cunoastem mobilierul sau aranjamentul lui, ne lovim de scaune, canapea, masa, etc. Faptul ca noi percepm doar intunericul (lipsa de informatie pe care creierul o filtra doar cu ajutorul fotonilor), asta nu inseamna ca acea camera e goala.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 03 Aprilie 2013, 16:23:57
Citat din: abyss din  03 Decembrie 2010, 13:50:31
Voi fi succint :)
Modelul nostru actual e tare interesant. Avem in primul rand un fundament al acestui model alcatuit din religii. Acestea au reusit sa condenseze atentia oamenilor de-a lungul mileniilor prin manipulare desfasurata pe multiple planuri, tintind ca scop un anumit tip de rezultat. Unul "nobil" sa ipotetizam.

Totusi sunt multe voci care sustin cu diferite dovezi ca marile religii ale lumii au fost initiate de inteligente ET, sau ca noi suntem o rasa hibrida dintr-un material genetic inferior/local.
Intrebare: - Oare arunci cu buna intentie un chibrit intr-un butoi cu dinamita?

Care sa fie scopul crearii atator religii? In mare ele transmit acelasi tip de mesaj... Totusi, conflictele umane majore isi au obarsia modul aparent diferit de a plonja in aceste teme "sacre" ori de a gestiona un anumit tip de raspuns vizavi de necunoscutul ce poate deveni cunoscut, reactie de multe ori manifestata prin xenofobie, etc.

Privind in trecutul indepartat al civilizatiei umane deslusim dovezi relativ vagi ale unor perioade de inflorire tehnologica si spitituala. De ce au disparut ele in negura uitarii? Sa nu fi corespuns ele tipului de rezultat urmarit de cei care ne-au creat?

In istoria mai recenta a omenirii religiile au creat sau rasturnat imperii. In viziunea mea religiile se manifesta ca un program de control ce nu permit atingerea unui punct critic, in care o singura tara, ori coalitie de indivizi sa poata detine controlul asupra unei eventuale "decizii" la nivel de putere economica si tehnologica planetara. De ce oare? Ce anume ar trebui sa realizeze in plan fizic fiinta umana ori poate mai degraba in planul realizarii/intelegerii/constientizarii de ordin spiritual? Pentru ca in fiece enclava religioasa te-ai afla iti poti permite a continua un demers personal de evolutie spirituala, constient ori nu, prestient ori nu. Deci mecanismul nu ia in calcul indivizii in parte ci doar marile "asociatii" numite imperii... care au mai fost pe pamant, oamenii de pe atunci zburau oriunde... sunt destule teorii sustinute si de dovezi in acest sens... oare de ce nu s-au lasat lucrurile sa evolueze? De ce au fost literalmente "obliterated" si s-a instaurat o presupusa "carantina cosmica"? Dar cine a instaurat-o? Si chiar si asa, oare este o instanta cosmica ce poate manifesta aceasta decizie oriunde in existentza indiferent de timp si spatiu ori linie temporala? Inclin sa cred ca da.

Cine a "sters" cunoasterea veche si totusi s-a straduit s-o pastreze in mod subtil prin edificii, simboluiri, etc?

Care este scopul? Ce trebuie noi sa-ntelegem si incotro va trebui sa ne intreptam, din t.p.d.v.? Pentru ca am puternica senzatie ca multi se vor reancarna pacilea pana la "nemurire" sau pana le-o iesi pe nas, in timp ce altii vor re-veni pe acest taram cu intentii nobele...

Intrebari si ganduri "aiurea" as mai avea... :)

In aceasta postare a colegului @abyss se gaseste exprimat intr-un mod mai clar decat as fi putut eu sa o fac , momentul sau momentele ( ???? )   in care s-a schimbat linia temporala .
  Doar parerea mea , care consider ca suntem pe o linie temporala experimentala al carui scop nu il stiu, normal.
Inca.  :-D
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: roxaline din 09 Iunie 2013, 10:41:33
Pentru cei curiosi( si cunoscatori de engleza ) , iata o conferinta interesanta, sustinuta de fizicianul Lee Smolin cu ocazia lansarii ultimei sale carti - Time Reborn :

http://www.perimeterinstitute.ca/videos/time-reborn (http://www.perimeterinstitute.ca/videos/time-reborn)

Inca nu mi-am luat cartea dar .. e programat pentru aceasta vacanta  :rainbow:

Si conferinta si cartea au nascut destul de multe discutii.

Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 11 Iunie 2013, 00:53:22
Doua repere in timp care imi par ciudate si unde e posibil sa se fi intervenit  :-D :
  1. anul asasinarii lui Burebista si al lui Cezar cei doi lideri care isi disputau lumea la ora aceea . Prin asasinarea amandurora s-a creat o  mare bresa care a trebuit ''mentinuta'' in :
  2. anul cand mister H. a renuntat sa atace SUA si a schimbat total planul atacand URSS  intai. Cu urmarea care se cunoaste .

Doar parerile mele, evident...
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 06 August 2013, 22:29:02
Citat din: fiulploii din  09 August 2012, 17:32:49
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3900.msg74829.html#msg74829 (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3900.msg74829.html#msg74829)
In asteptarea lui Xanadron ( multumesc pentru detalii nu cunosteam subiectul )  :-D cu eventuala deschidere a topicului pe subiectul mai sus mentionat , am sa trec un scurt rezumat desprins de aici http://www.kronos-projekt.de/index-start.html (http://www.kronos-projekt.de/index-start.html)

Unul din vagoanele de metrou a fost modificat ca sa devina un fel de cusca Faraday . Ferestrele au fost eliminate si sigilate cu panouri , vagonul a fost acoperit cu un strat absorbant de lumina . A fost practicata o trapa cu deschidere doar din exterior , rotile au fost inlocuite cu zbaturi excentrice pentru a asigura centrului de greutate o miscare sinusoidala , centru continand un rezonator cu cca 105 kg mercur .
  In interior a fost amenajat un sistem de inregistrare sonora pe banda magnetica , un comutator de urgenta,  o masa , un dulap cu bauturi si o magazie pe post de toaleta.
  Participantii voluntari au fost/sunt barbati singuri pana in 40 ani . Lista si fotografiile lor pot fi vazute pe site-ul mai sus mentionat.
Inainte de a experimenta pe oameni s-a experimentat pe animale si totul a decurs bine . Nu se stie ce s-a intamplat insa experimentul cu oameni nu a decurs conform planului si aparatul nu a mai putut fi gasit .
Exista 3 explicatii posibile:
  -1 . aparatul are un factor de intarziere ( amanunte despre asta pe site-ul mentionat ) de 112.000 si astfel are o lungime de doar 0.05mm
-2 . la factorul de intarziere se adauga simultan si un factor de diluare optica astfel incat aparatul are o lungime de 1.200Km  substanta fiind atat de diluata incat a devenit aproape eterica
-3 . se presupune ca aparatul este intr-o bucla spatio-temporala, dincolo de spatiu-timp perceptibil si deci nu mai este vizibil

Acum , de ce nu se intrerupe alimentarea exterioara , inca nu am habar . S-ar putea sa nu aiba nici o influenta intreruperea, aparatul fiind dotat cu propriul generator iar timpul scurs acolo fiind de doar 7 ore ....
ideea e ca nu poate fi localizat si inca circula , detalii pe www.kronos-projekt.de (http://www.kronos-projekt.de)
:roll: :roll: :roll:

  Cum s-ar putea afla locatia portiunii respective de metrou? Adica adancimea fata de suprafata , lungimea traseului, forma traseului si mai ales orientarea traseului fatza de punctele cardinale.

  Faptul ca experienta a decurs bine cu animale insa cu oameni aparatul nu a mai fost de gasit s-ar putea sa spuna ceva  :roll: .  Dar totusi, ma intereseaza detaliile traseului in cel mai inalt grad .. de curiozitate.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Urban din 06 August 2013, 22:42:46
@Fiul Ploii

Salut,
Ceva pe acelasi principiu aproximativ (Roland Boden)
Roland Boden_Personal Transportation System_deutsch (http://www.youtube.com/watch?v=ULXU3ducPiU#noexternalembed)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: kefren din 07 August 2013, 00:18:34
Citat din: fiulploii din  11 Iunie 2013, 00:53:22
Doua repere in timp care imi par ciudate si unde e posibil sa se fi intervenit  :-D :
  1. anul asasinarii lui Burebista si al lui Cezar cei doi lideri care isi disputau lumea la ora aceea . Prin asasinarea amandurora s-a creat o  mare bresa care a trebuit ''mentinuta'' in :
  2. anul cand mister H. a renuntat sa atace SUA si a schimbat total planul atacand URSS  intai. Cu urmarea care se cunoaste .

Doar parerile mele, evident...


    Am citit si eu undeva despre aceste evenimente care au schimbat Istoria.
Referitor la primul punct,se pare ca Burebista avea o armata mult mai numeroasa si mai bine pusa la punct decat Cezar,rezultatul confruntarii ar fi dus la disparitia Imperiului Roman,cu toate consecintele ce ar fi urmat in Istoria umanitatii.deci............
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 07 August 2013, 01:33:13
Citat din: Urban din  06 August 2013, 22:42:46
@Fiul Ploii

Salut,
Ceva pe acelasi principiu aproximativ (Roland Boden)
Roland Boden_Personal Transportation System_deutsch (http://www.youtube.com/watch?v=ULXU3ducPiU#noexternalembed)

  Salut,

  Multumesc , este si nu este totusi. Din germana priceputa de mine cu ajutorul lui gogu' - ca nu graiesc nemteasca - e vorba de un proiect teoretic.
  Ma gandeam in rugamintea mea la cei care stiu germana sa detalieze putin subiectul .
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: uforever din 07 August 2013, 02:19:44
CitatMa gandeam in rugamintea mea la cei care stiu germana sa detalieze putin subiectul .
iverse

Nu promit, am mai promis diverse :-D si ma enerveaza cand nu pot sa le onorez, dar daca ai "putintzica rabdare" pana maine, vin eu cu ceva detalii. Din cate am inteles e cam pompoasa explicatia, dar pare ca merita atentie.
Amu, sa nu ma-njuri daca nu-mi iese pasenta si sa devi irascibil :fullmoon:, stiu ca "blanosii albi" naparlesc in perioada asta, deci e periculos sa te apropii de ei :lol:
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: uforever din 07 August 2013, 22:13:44
Roland Boden_Personal Transportation System_deutsch (http://www.youtube.com/watch?v=ULXU3ducPiU#noexternalembed)
Cu "dedicatie" pentru fiulploii si scuzele de rigoare pentru stie el ce :-D. My friend, nu sunt cine stie ce informatii, cam asta se spune in film despre "w.c.-ul ecologic zburator" :lol: Sincer ma asteptam sa aflu mai multe.

Sistem de transport personal.
O noua dimensiune pentru siguranta si confort in transportul aerian.

Intotdeauna oamenii cauta suspans si se lasa  "vrajiti " de farmecul tarilor straine. Avioanele sunt cautate pentru a ajunge la destinatii cat mai indepartate. In multe cazuri viata calatorilor este in primejdie. Din pacate pasagerul se supune singur, destul de des unui risc si asta nu trebuie sa se intample. Acest sistem de transport personal inovativ are grija de dumneavoastra. Va prezentam un sistem care va face calatoria sigura si in acelasi timp comoda. Cabina de siguranta PSU nu trebuie parasita pana la destinatie. Cabina este dotata cu tot ce va trebuie in timpul zborului. In boxa frigorifica gasiti mancare, bauturi si o masa plianta ce se afla in partea dreapta a scaunului. Apa potabila puteti gasi in partea stanga. In partea dreapta se afla o maneta de siguranta pe care o puteti conecta la  hotline si o masca cu oxigen. Pentru calmarea pasagerului exista un gaz usor si deloc periculos care poate fi pulverizat in cabina.
Un program video cu multe aplicatii va sta la dispozitie si in acelasi timp un monitor va ofera  date actuale despre calatorie si un zbor optim. Cabina poate fi pusa in diferite locuri ale aeroportului, in terminale speciale. Pentru calatorie aveti nevoie de un card WORLD TOURS TRAVELCARD pe care trebuie sa-l achizitionati din timp. La intrarea in cabina sunt verificate datele de pe card, dupa care se inchide usa si procesul de calatorie incepe. Dupa inchiderea cabinei incepe transportul automat. Computerul alege cea mai rapida ruta si va informeaza despre costuri. Inainte de aterizare esti informat despre sfarsitul calatoriei.

p.s. oricum ar fi, interesanta "combina frigorifica", sper sa nu fie BEKO :lol:


Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Xanadron din 07 August 2013, 22:47:36
BEKO? Mai degraba-i Messerschmitt. :-D

Si mai interesante-s insa clipurile aceluiasi neamt pe tema proiectului nemtesc Kronos din anii '20 (si care aparent se deruleaza bine-mersi si-acum in subteranele berlineze, cu pasagerii imbatriniti doar cu vreo 8 ore-n 90 de ani - ca tot intreba curiosul FiuAlPloii de noutati pe tema asta inimaginabil de importanta, desi pe nedrept ignorata de 99,99999999999999999% :lol: dintre omuletzii paminteni):

Roland Boden_Kronos-Projekt # interviews (http://www.youtube.com/watch?v=prVX-Y_nl3k#noexternalembed)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 08 August 2013, 02:12:34
@uforever ,
      Multam fain de recenzie . Daca te intalnesti candva cu vreun lup spune-i ca suntem amici  :lol:

@Xanadron
      Multam la fel de fain pentru raspunsuri . Daca mai esti in trecere pe aici da te rog o ipoteza din ce cauza proiectul nemtesc s-a derulat/se deruleaza altfel atunci cand au introdus oameni in vagon? Nu cred ca a umblat careva pe la butoane ca nu au avut timpul necesar- probabil ca dorm de amiaza acum si inca cativa ani  :-D

 
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 13 Februarie 2014, 03:01:50
 Daca spun ca timpul are densitate mai mare la ecuator si densitate mai mica la poli inseamna asta ca la ecuator timpul curge mai incet fiind mai ''vascos'' iar la poli curge mai repede fiind mai rarefiat ?
Analog, un disc cu o viteza f mare de rotatie , produce o ''indesire'' a liniilor de camp temporal la margine ?
Ce inseamna asta?

P.S. credeti-ma ca stiu demonstratia oficiala de ''bun simt'' ca timpul are o singura dimensiune . Sa incercam sa facem abstractie de ..varianta din manualele de fizica obisnuite.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Ganditorul din 13 Februarie 2014, 04:20:33
Era o problema de fizica-logica prin care se intreba : ce lungime trebuie sa aiba palele unui elicopter pt ca la o rotatie de n mii rot/min la capatul palei sa avem "viteza luminii". Teoretic, in conditii de lipsa a gravitatiei si frecarii, se ajungea la un rezultat acceptabil. Si de aici apare urmatoarea teoretizare cu timpul care curge altfel la periferia unui disc fata de centrul sau - teorie care are ca baza postularea lui tata Enstein care ne arata ca timpul are alta valoare de perceptie la viteze ce se apropie de viteza luminii. E o forma de interpretare ...
Personal dau o alta interprecatare fenomenelor de la limita vitezei luminii : cred ca e mai mult vb de teleportare/invizibilitate atunci cand corpul ajunge la destinatie inaite de imaginea lui . dar aici vb de fizica cuantica si deci totul e permis (inca). Desi era o experienta prin care unele particule subatomice au ajuns la destinatie (la observatorul de marcaj) inainte de a fi fost lansate.  Deocamdata cred ca suntem in zona teoriilor SF - mai mult F decat S.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Ganditorul din 13 Februarie 2014, 06:32:50
Am vizitat site-ul recomandat de Zen, am vazut si filmul care simuleaza miscarea "metroului" aici :

Roland Boden_Das Kronos-Gerät (http://www.youtube.com/watch?v=-DKUblwvky4#noexternalembed)

Nemtii au facut probabil o masinarie sofisticata - dar interpretarea miscarii care ar trebui sa insoteasca masinaria e demna de almanahul "Urzica"  : adica miscarea aia de crocodil in calduri ce face flotari este generatoare de fenomene spatiu-timp ?
Or fi filmele americane fanteziste - dar asta, cu crocodilul beat, le intrece pe toate. Cred ca pasagerii, in afara faptului ca se dau, periodic, cu fundul de podea si capul de tavan nu puteau simti nimic - desi asta e o stare in care se poate sa crezi ca mergi in timp, inapoi, pe vremea "omului cu ghioga".
Parerea mea.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 13 Februarie 2014, 12:16:36
Citat din: fiulploii din  13 Februarie 2014, 03:01:50
Daca spun ca timpul are densitate mai mare la ecuator si densitate mai mica la poli inseamna asta ca la ecuator timpul curge mai incet fiind mai ''vascos'' iar la poli curge mai repede fiind mai rarefiat ? ... Sa incercam sa facem abstractie de ..varianta din manualele de fizica obisnuite.
Timpul curge la fel peste tot.

Einstein a gresit.
Einstein a gresit (putin) in folosirea paratului matematic pentru GRT.
Einstein a gresit (mult) in interpretarea rezultatelor. Trebuie sa-i fie iertate aceste greseli deoarece le-a facut la nivelul de cunostinte din anii 1900-1920.
 
Nu timpul se dilata/contracta ci distantele. Este doar o iluzie ca poti trage de timp ca de o peltea.
Timpul l-am inventat noi pamantenii pentru a ne masura existenta (efemera).
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: abyss din 13 Februarie 2014, 12:56:55
.

Iata si banala pagina din wiki cu diagrame si explicatii referitoare la curgerea timpului masurata stiintific vizavi de viteza si distanta fata de o densitate gravitationala:
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_dilation#Experimental_confirmation (http://en.wikipedia.org/wiki/Time_dilation#Experimental_confirmation)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 13 Februarie 2014, 15:39:35
Citat din: tractorbeam din  13 Februarie 2014, 12:16:36
Timpul curge la fel peste tot.

Einstein a gresit.
Einstein a gresit (putin) in folosirea paratului matematic pentru GRT.
Einstein a gresit (mult) in interpretarea rezultatelor. Trebuie sa-i fie iertate aceste greseli deoarece le-a facut la nivelul de cunostinte din anii 1900-1920.
 
Nu timpul se dilata/contracta ci distantele. Este doar o iluzie ca poti trage de timp ca de o peltea.
Timpul l-am inventat noi pamantenii pentru a ne masura existenta (efemera).

   Tu cum ai interpreta rezultatele GRT la nivelul de cunostiinte de acum?
   Zici ca timpul l-am inventat noi pamantenii... e ca si cum ai zice ca timpul l-am inventat noi cei din ...Bumbesti-Jiu, de exemplu. Cred ca timpul este urzeala matrixului. Este o iluzie insa cum scapi de ea?
    Eu sunt de acord ca acum suntem tributari conceptului de timp formulat de Einstein insa despre conceptia lui Tesla asupra timpului nu am reusit sa gasesc nimic palpabil. Ramanem deci in acelasi matrix in care de exemplu tie iti este greu sa continui aventura temporala inceputa de acel scafandru roman  :-D
     Singurul indiciu cat de cat diferit ramane tot populatia aymara despre care s-a mai vorbit pe forum. Insa conceptiile lor asupra timpului ne scurt-circuiteaza neuronii.

Citat din: abyss din  13 Februarie 2014, 12:56:55
.

Iata si banala pagina din wiki cu diagrame si explicatii referitoare la curgerea timpului masurata stiintific vizavi de viteza si distanta fata de o densitate gravitationala:
http://en.wikipedia.org/wiki/Time_dilation#Experimental_confirmation (http://en.wikipedia.org/wiki/Time_dilation#Experimental_confirmation)
Ma intrebam cu si despre densitatea timpului si nu despre densitatea gravitationala. Aparent, gravitatia este legata intrinsec de timp si invers insa sunt zvonuri ca atat gravitatia cat si timpul sunt doar proiectii sau umbre a altceva .
  Iar noi oamenii suntem inglobati in aceste umbre , aparent prinsi fara scapare. E analog intr-un fel cu faptul ca ai ochii in si la nivelul umbrei si asta e sistemul de referinta neputand concepe mental un plan superior.
  Cam in genul asta gandesc eu in timp ce fac umbra pamantului  :lol:
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: abyss din 14 Februarie 2014, 11:21:03
Matrix!!!... (asta e o noua injuratura :) , scrisesem ceva mai mult si pac! s-a sters... In fine )

Ca sa faci un pas in intelegerea undelor/faldurilor substantei/tesaturii universului vizioneaza ori dupa caz, revizioneaza urmatorul documentar netradus din nefericire. Ca la noi se traduc toate mizeriile mai putin ceea ce e interesant:
https://www.youtube.com/watch?v=GrQ8NeUvhP4 (https://www.youtube.com/watch?v=GrQ8NeUvhP4)

Deformarea timpului si a spatiului formeaza gravitatia.
O stea sau o planeta distorsioneaza spatiul-timp din jur atragand astfel lucruri, de aici si secretul cel are: Einstein avea teoriile bazate pe natura luminii ca unda electro magnetica super rapida si vasta, care strabate abisul cosmic.
Dar ce erau acele unde?
Th. Kaluza a incercat un raspuns pe baza explicatiilor lui Einstein despre electomagnetism si gravitatie, asociind lumina cu complexele deformari de spatiu-timp intrebandu-se daca sunt valuri/unduiri/falduri ale substantei/tesaturii universului.
Raspunsul a fost Da.
A fost pe moment la acea vreme spuberat de Fizica Cuantica.

Acum avem Teoria M. In documentar e foarte frumos pusa in exemplificare vizuala, imi aminteste de acea gravura postata de Xanadron cu tipul care scoate capul din universul nostru...
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 14 Februarie 2014, 13:14:43
  Parerile raman impartite in lume precum karma destinica    - eu zic ca nu e pleonasm .
 
  Vecinele mele ziceau ca Einstein a fost doar un, citez : '' copchil razgaiat, razbunator si egoist aducand mult cu dl. Goe. ''
  Gata cu citatele ca sunt cam dure. In esenta , cazul lui de gravitatie, spatiu si timp este doar un caz particular analog teoriei mecanicii clasice si care nu explica decat ''local'' aparenta unor legi.
  Nu mai continui cu aberatiile vecinelor mele pensionare pe acest forum serios .

  Pana la urma, indiferent cum explica unii sau altii timpul , tipul ala de a scos capul de sub poala matrixului s-a retras speriat de ceea ce a vazut/gustat/mirosit.

Evident, parerea mea..
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Ganditorul din 18 Februarie 2014, 09:12:15
E pacat ca "s-a racit" subiectul asta atat de interesant. Acu' daca meriganii au propus forma aia de miscare a "metroului temporar" ce seamana cu miscarea unui crocodil beat mi-a venit si mie curajul sa propun o alta posibila interpretare a miscarii vehicolului minune :

- Nu vi se pare mai normal ca vehicolul prezentat sa se miste lin, pe sine, cu rotile mici (care sa functioneze ca niste roti nu ca niste pistoane, miscare ce putea fi exersata si pe camp, cu mai putina scartzaiala si bubuiala - nu neaparat in metroul berlinez ) - iar prinderea rotilor prin acea prelungire, prin acel brat  sa nu fie altceva decat o suspensie extrem de bine controlata care sa imprime vehicolului o miscare oscilanta abia perceptibila sus-jos - miscare extrem de bine controlata si sincronizata cu evolutia masinariei pe traseu.
Parca asa arata mai aproape de o "masinarie nemteasca" care merge "perfekt" (mama lui de neamt, ca nu vrea sa gandeasca 'meriganeste si face utilaje care n-au fost concepute sa mearga "ca crocodilul" - ca oricat ar fi fost el otelul de Krupp tot s-ar fi spart odata si odata, dupa atatea lovituri cu fundul de pamant). Parerea mea

P.S. Mai am si alte obiectii la modul cum au conceput "filmangii" modul de functionare a masinariei - dar ma opresc aici, ca-i criza si informatia-i pe bani .
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Xanadron din 18 Februarie 2014, 10:17:39
Experimentul nemtesc din ani '20 - pe care tu-l analizezi OK dar numai din pdv strict mecanic, Ganditorule - se misca asa "cu ghionturi" :-D din motive profund gindite de experimentatori, care nu urmareau vreo inovatie mecanica (in echipa lor erau si fizicieni de elita... evrei - inca nehaituiti la vremea respectiva).

N-am cum sa disec insa aici toata daravela, ca mi-ar lua citeva ore bune (e suficient sa stii ca "metroul" belinez a parcurs doar 387 metri in 7-8 ORE din timpul "LOR", al ocupantilor, ca sa-ti imaginezi lipsa problemelor mecanice).

Iar "filmangiul" neamt a facut clipul doar  orientativ, accelerind f. mult miscarea vagonului - altfel nici n-ar fi fost observabila, la "viteza" lui reala de citiva milimetri pe ora.
In orice caz, o analiza atenta a detaliilor experimentului (greu de facut fiindca majoritatea datelor sint pe websituri in lb. germana) lasa pe oricine "ca la dentist" si intareste convingerea ca nemtii au acum tehnologii de domeniul SF, daca acum aproape un secol dispuneau de ex. de "baterii" f. apropiate de conceptul "Free Energy". 8-)

P.S. ...Si DA, toate calculele unor experti (care nu risca totusi sa-i calce vreun Mertzan negru :-D daca vorbesc deschis) sugereaza ca "metroul" respectiv inca se misca - insa pe o alta linie temporala, se pare... Ba chiar unii sustin ca cei 8 "pasageri" voluntari au iesit deja la suprafatza - intr-o Germanie dintr-un viitor extrem de indepartat insa. :-o
Eliberati, evident, din vagonul ermetic de catre... nemtii din viitorime (nazisti sau nu, doar pasagerii stiu deja poate.)

Securistii BND-ului (Bundes Nachrichten Dienst) stiu oricum mai bine ca noi de ce alimentarea tronsonului respectiv n-a fost decuplata vreodata, nici macar in timpul celui de-al doilea rezbel mondial.

P.S. Subiectul ar avea loc si-n topicul cu Evadarea din Matrix de fapt - fiindca poate fi privit si ca o joaca (sau lupta?) a "recoltatilor de pe plantatia Terra" cu implacabilul Nea Cronos. :planet:

Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 18 Februarie 2014, 10:46:56
Citat din: fiulploii din  13 Februarie 2014, 15:39:35
  ... Tu cum ai interpreta rezultatele GRT la nivelul de cunostiinte de acum? ... 
As interpreta... cam asa: http://gsjournal.net/Science-Journals/Essays/View/2147 (http://gsjournal.net/Science-Journals/Essays/View/2147)
Teoria nu a inceput si nu se va termina cu Einstein.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Ganditorul din 18 Februarie 2014, 10:50:02
Adica doar miscarea de hutza-hutza da efectul de translatare in timp ?
Adica, acum, daca construiesc o hidosenie d'aia crocodiliana si ma dau hutza-hutza pe o pista de cart de vre-o 400m (cat o tura de stadion becalian) ajung in viitor, peste 100 de ani, cu varsta pe care o am acum ?
- Pai si pe aia de-s interesati de experimente de "intinerire" cine-i opreste sa faca o excursie cu hatza-hatza in timp - ca doar au experienta, au si concursuri cu vacari care stau cateva minute "experimentale" pe carca unui taur in calduri, au si aparate mecanice pe care se antreneaza pentru acest sport intelectual ?

Abia acum inteleg de ce blondelor le place "deasupra" - ele sunt de fapt la o sedinta de "intinerire" prin translatare in timp, sedinta ce tine intre 20 de minute si 2 ore - in functie de armasarul incalecat  :evil:

  - Imi cer scuze ca am emis aceasta divagatie aiurita dar nu am vrut decat sa egalez "explicatia stiintifica" din film si prezentare (atat cat inteleg eu germana...) prin care suntem "invatati" ca simpla pendulare pe verticala in timp ce strabatem un traseu orizontal, impachetati intr-o conserva de otel ... are ca rezultanta translatarea in timp.
Pai daca era asa de simplu eram de mult - toti - "conservati" in timp, macar pana trecea "apocalipsa" (ca iar au inventat astia una ...acuma-i nordica ).
Nici n-avem nevoie de "sistem electric de alimentare" - pentru rezultatul asta de translatare 100 de ani in timp dadeam 6-7 ore la pedale   :martiansmile:
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mariusvlad din 18 Februarie 2014, 11:58:50
Cred ca se omite ceva important. In acel vagon sunt blocate toate simturile , deci reperele prin care cei din interior masoara trecerea timpului au fost suprimate.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 18 Februarie 2014, 14:12:24
Citat din: mariusvlad din  18 Februarie 2014, 11:58:50
Cred ca se omite ceva important. In acel vagon sunt blocate toate simturile , deci reperele prin care cei din interior masoara trecerea timpului au fost suprimate.
Eu zic ca te inseli .
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Xanadron din 18 Februarie 2014, 14:13:45
Citat din: Ganditorul din  18 Februarie 2014, 10:50:02
Adica doar miscarea de hutza-hutza da efectul de translatare in timp ?
Adica, acum, daca construiesc o hidosenie d'aia crocodiliana si ma dau hutza-hutza pe o pista de cart de vre-o 400m (cat o tura de stadion becalian) ajung in viitor, peste 100 de ani, cu varsta pe care o am acum ?
Ar fi dragutz sa fie atit de simplu. :-D
Repet insa: pentru minime (si oricum deloc 100% garantate) clarificari ale temei asteia atit de ocultate ar trebui sa scriu o carte (sau chiar doua - si moca, evident :lol:) aici pe RUFOn... ca sa conving pe cine si de ce anume ?! :roll:

Sorry deci - ramine cum am stabilit :-D (pe topicurile unde-am puricat ceva mai in extenso tema asta, impreuna DOAR cu agerul fiualploii).

P.S. Valabila totusi  remarca colegului mariusvlad, dar numai apropo de blocarea oricarei legaturi senzoriale cu exteriorul (pt. ai au trecut in 90 de ani doar 7-8 ore-n vagon - dar au simtit trecerea timpului) - asta-i insa doar unu' din 1001 alte aspecte mult mai importante ale experimentului.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Urban din 18 Februarie 2014, 14:19:17
Citat din: mariusvlad din  18 Februarie 2014, 11:58:50
Cred ca se omite ceva important...
In acel vagon sunt blocate toate simturile , deci reperele prin care cei din interior masoara trecerea timpului au fost suprimate.

Timpul este o Iluzie.

2. The Illusion of Time (http://www.youtube.com/watch?v=yqzgYRBlslw#ws)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 18 Februarie 2014, 14:32:53
  Si spatiul este o iluzie, nu-i asa?
http://www.u10-berlin.de/projekte/d-proj4-boden.htm (http://www.u10-berlin.de/projekte/d-proj4-boden.htm)
(http://www.u10-berlin.de/pictures/projekte/proj04-boden3.jpg)

Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Urban din 18 Februarie 2014, 14:36:03
Citat din: fiulploii din  18 Februarie 2014, 14:32:53
Si spatiul este o iluzie, nu-i asa?

The Fabric of the Cosmos 1 of 4) What Is Space (http://www.youtube.com/watch?v=sUtVw7NMYoY#ws)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 18 Februarie 2014, 14:43:11
  Concluzia logica e ca avem o problema de constiinta ?
  Initiere, traire si finalitate , totul e constiinta . Nimic real sau palpabil .
  Faptul ca nu pot trece prin zid e tot o problema de percepere si de blocare a constiintei pe o anumita sina de metrou desi sina nu exista si nici macar metroul ? :-D
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Urban din 18 Februarie 2014, 14:54:32
Citat din: fiulploii din  18 Februarie 2014, 14:43:11
Concluzia logica e ca avem o problema de constiinta ?
Initiere, traire si finalitate , totul e constiinta . Nimic real sau palpabil .

Poate nu avem nici o problema de Constiinta... poate este alterata sau "bruiata".
Povestile cu vrajitorii, magicienii, druizii si alti hocusi-pocusi din vechime s-ar putea sa nu fie chiar atat de false pe cat par.
Sa nu uitam ca in vremurile alea Terra nu era imprejmuita de cohorte de sateliti, atmosfera terestra nu era imbacsita de miliarde de unde (radio, telefoane, televizoare, avioane, HAARP, etc) iar Constiinta intelegea mai bine "cine e" si "cu ce se mananca".
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme - ceva mai pe romaneste :-)
Scris de: Xanadron din 18 Februarie 2014, 15:09:17
Ceva mai multe... cuvinte (da' tot in germana :-D) despre proiectul Kornos :evil: - pardon, Kronos - inceput in 1922 (si nu doar clipuri derutante) se pot citi aici:

Das Kronos Projekt (http://www.youtube.com/watch?v=eW7V2LerSgc#ws)

...Hai sa citez/traduc totusi citeva paragrafe, ca sa nu-mi bulesc Karma de tot: :lol:

1. In cadrul Kaiser-Wilhelm Institut fuer Physic din Berlin-Dahlem a demarat in 1924 (partea teoretica fiind lamurita incepind cu 1922) exerimentul MILITAR numit Kronos Projekt. Scopul: manipularea "indoirii spatiului" sub influentza vectorilor spatiu/timp LENTI, in anumite conditii de oscilatii lente, sub actiunea unor cimpuri torsionale (n.b. - mi-am batut se pare gura de pomana :-D p-aici despre alt proiect derivat evident din asta-n anii 40 de nazisti - v. Die Glocke dirijat de "disparutul" (sanchi) general-inginer Hans Kammler, "aliajul metalic lichid rotativ" ...deloc lent insa Xerum-525 supus unor curenti enormi, anchetele polonezului Igor Witkowski cu dovezi solide aduse-n sensul veridicitatii "clopotului" re-fabricat dupa aia tot de nemtii paper-clipati in SUA-n anii '60 - v. Kecksburg-incident etc. etc).

2. Din lipsa banilor (era inflatia aia enorma p-atunci la nemti) s-a decis mai intai experimentarea "la scara redusa", dar dupa succesul asteia s-a decis forarea unui tunel scurt de metrou cu conexiune-n statia Steglitz - p-acolo se pare c-ar circula si-acu' vagonul de metrou radical modificat, cu o viteza (pentru cei 8 ocupanti voluntari) de 10,7 mm pe zi. :-o

3. Das Heerensforschungsamt des Reichswehr a dat ordin subdiviziei Reichsforschungsstelle-7 (alt cuvint haios, nu? :lol: ) sa caute voluntari umani - rezolvat rapid, ca doar erau tot nemti si aia d-atunci, nu? Scopul - strict militar, clar. Capitanu' Oskar von Niedermayer (1885-1948 - si asta a sifonat ceva sigur inainte sa moara-  de la el au ramas si putinele fotografii existente) a asigurat finantarea proiectului (caruia-i trebuiau, pe linga vagon, curent, baterii cu radiu etc, si cantitati f. mari de cupru, argint, aur si mai ales Hg=mercur, ca SI "clopotului" nazist de fapt - hmmm, sa mai repet ca si p-asta cu mercuru' aparent inexplicabil "interzis" de UE-n '94 am tot pisat-o p-aici :?)

4. F. interesant e ca se banuieste ca nemtii au incercat sa colaboreze pe aceeasi tema si cu Armata Rosie :evil: (Niedermeyer fiind din 1925 si sefu' aeroportului din Lipetzk, unde se antrenau si sovieticii), dar ordinul de f. sus a venit negativ, dupa primele tatonari.

5. Mijlocul lunii aprilie 1926 e totusi data cea mai sigura a inceperii efective a experimentului - martorii sigilarii tunelului sustinind (imediat dupa terminarea WW-II) luminiscentza progresiv crescinda a buloanelor de etansare - semn al inceperii "dilatarii temporale", dupa unii mai destepti ca JE. :-D

...Ei, ajunge atit? Si daca nu, tot aici ma opresc - definitiv de data asta (deja mi-a parcat un Mercedes negru la poarta...  :evil::lol: )
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 18 Februarie 2014, 15:16:14
Citat din: Urban din  18 Februarie 2014, 14:54:32
Poate nu avem nici o problema de Constiinta... poate este alterata sau "bruiata".
Povestile cu vrajitorii, magicienii, druizii si alti hocusi-pocusi din vechime s-ar putea sa nu fie chiar atat de false pe cat par.
Sa nu uitam ca in vremurile alea Terra nu era imprejmuita de cohorte de sateliti, atmosfera terestra nu era imbacsita de miliarde de unde (radio, telefoane, televizoare, avioane, HAARP, etc) iar Constiinta intelegea mai bine "cine e" si "cu ce se mananca".
Si asta nu e o problema de rezolvat? E vremea pentru un update.

@Xanadron,
  imbraca-te casual , ia-ti rucsacul si hai la o plimbare  8-)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 25 Mai 2014, 13:59:37
Octav Onicescu,
        " Spatiul, ca si punctele, sunt niste abstractii care nici nu se dilata, nici nu se contracta."
       . "Masa e proportionala cu potentialul elastic ν*r . . . Asa-zisa lege a lui Hubble apare ca o simpla teorema mecanica."
        " S-a incetatenit prezentarea fenomenului Hubble drept o dilatare a universului spatial care este o abstractie. "
        Onicescu a fost foarte preocupat de notiunea de spatiu folosita in mecanica.  " Singura definitie pe care o putem da Spatiului este urmatoarea: spatiul constituie sistemul locurilor pe care le ocupa corpurile materiale in necontenita lor miscare."
         Prin urmare, spatiul nu e doar ceva imuabil legat de lungime ci este, dupa parerea sa, un sistem.
       " Timpul nu este doar un parametru care ne mijloceste calculul vitezelor, al acceleratiilor ci un factor direct in orice proces, in expresia caruia el trebuie sa intervina tocmai pentru a-i da sens, cel al vietii sistemului . "

Ion Popescu - fizician :
        "Avand ca model lucrarea clasica a lui Euclid, Newton foloseste in expunerea Principiilor sale metoda deductiva, desi modul in care a ajuns la rezultatele sale a fost in primul rand cel inductiv.
         Pentru a expune teoria sa dupa o astfel de metoda deductiva, el ( Newton ) postuleaza, ab initio, in axiome si definitii toate absoluturile sale (spatiul absolut independent de existenta si miscarea corpurilor, repausul absolut, miscarea absoluta, etc.) necesare justificarii intrinseci aposteriori a artificiului sau matematic . . . Schema de prezentare a teoriei gravitatiei utilizata de Newton, a fost preluata ad literam de epigonii sai; prin simpla repetare axiomele si definitiile newtoniene, au capatat cu timpul, semnificatia unor adevaruri directe, intuitive, semnificatie pe care Newton insusi nu le-o acorda.
       Mai mult, Newton pune explicit in garda impotriva tentatiei de a acorda o semnificatie fizica artificiului sau matematic scriind textual in Definitia VIII din cartea  L: « De asemenea, folosesc in mod indiferent si amestecat numirile de atractie, impuls sau impingere spre un centru oarecare, considerand aceste forte nu in sensul fizic, ci  numai matematic. » Mult prea limpede spus pentru a mai adauga ceva''
http://www.physics.pub.ro/Cat_Fizica_1/CV/Popescu_M_Ion/I_M_Popescu_home.htm (http://www.physics.pub.ro/Cat_Fizica_1/CV/Popescu_M_Ion/I_M_Popescu_home.htm)
A complectat expresia fortei de atractie universale cu un termen suplimentar, proportional  cu inversul puterii a treia a distantei.

       S-ar parea ca fizica actuala si toate explicatiile asupra lumii sunt pe o cale ..iluzorie  :-D

Se zice ca si Sf. Augustin a afirmat ca timpul nu exista.

  Idem se trateaza si Spatiul si Masa. Totul este iluzoriu si fac parte din Sistem sau mai bine zis, asa cum sustin unii , timpul si spatiul sunt proprietati ale viului/vietii. Iar aici cred ca sa refera la spatiul tridimensional si timpul asociat lui din oaza asta de ''liniste'' pe care se bat toti , terestrii sau mai putin terestrii .  :lol:

  Pe scurt ca altfel devine plictisitor  :evil:
             - Cauzalitatea fenomenelor fizice, pe care Kozârev a cautat-o permanent si a facut referire la ea, ba chiar a gasit si viteza ei de desfasurare (C2=350Km/s) este, in mod evident, legata de fenomenul τ.
                    In mod normal, un fenomen se poate dezvolta daca este intretinut; nu are nevoie de timp si spatiu. In acest caz, o oscilatie fizica, chimica sau biologica intretinuta de o forma oarecare, cauzala, va avea o frecventa de oscilatie mai mare sau mai mica dupa cum este si aportul cauzal, mai rarefiat sau mai dens. In legatura cu acest aspect Kozarev a facut legatura intre cresterea sau descompunerea unor cristale concomitent cu absorbirea sau iradierea de tau. De asemenea a facut referiri la viteza reactiilor de polimerizare dependente de densitatea timpului.
                  " In spatiu, densitatea timpului nu este uniforma, ci depinde de locul unde se desfasoara procesele. Este de asteptat ca unele procese sa slabeasca densitatea timpului si sa-l absoarba, altele insa - dimpotriva - sa maresca densitatea lui si prin urmare vor iradia timp.
             Termenii iradiere si absorbire sunt justificati de caracterul actiunii asupra substantei – detector. Astfel, actiunea densitatii sporite a timpului scade dupa legea inverselor patratelor distantelor, se ecraneaza prin substanta dura cu grosimi de ordinul centimetrilor si se reflecta in oglinda (anumita) dupa legile obisnuite ale opticii.
            Densitatea in scadere a timpului langa procesul respectiv este produsa de atragerea intr-acolo a timpului din ambianta inconjuratoare. Actiunea acestui fenomen asupra unui detector se poate ecrana dar nu se reflecta in oglinda. Experienta a aratat ca procesele care produc cresterea entropiei, iradiaza timp. "

   
         Renuntarea la timp face necesara revenirea la realitatea numararii oscilatiilor deci lumina are acelasi numar de oscilatii fata de toate sistemele de referinta ceea ce e diferit de legea care zice ca viteza maxima a luminii in vid este o bariera.

   - va urma ? -  :lol:
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 28 Ianuarie 2015, 01:09:01
Citat din: fiulploii din  25 Mai 2014, 13:59:37
   Renuntarea la timp face necesara revenirea la realitatea numararii oscilatiilor deci lumina are acelasi numar de oscilatii fata de toate sistemele de referinta ceea ce e diferit de legea care zice ca viteza maxima a luminii in vid este o bariera.

   - va urma ? -  :lol:

Se pare ca urmează si e destul de interesant
http://m.bbc.co.uk/news/uk-scotland-glasgow-west-30944584 (http://m.bbc.co.uk/news/uk-scotland-glasgow-west-30944584)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mm din 28 Ianuarie 2015, 03:43:08
  In mod normal ar fi trebuit o urmare dar a vrea si a putea in nod paradoxal sunt doua verbe opuse. In privinta sursei indicate (anglosaxona), nu am incredere de nici un fel caci acestia ne servesc informatii tehnice cu pipeta.
  Cercetarile efectuate de altii decat cei incolonati, in special din ultima vreme, pun in evidenta mereu neajunsurile legate de notiunile de baza (fundamentale zise), precum spatiul, timpul, forta, energia, etc., definite cu ceva secole in urma in cadrul mecanicii simple, care notiuni impiedica la propriu progresele stiintifice de azi. E nevoie de analizarea acestor fundamentale si de explicitarea lor dar nu se finanteaza asa ceva (pentru ca nu se doreste sa se afle "noutati").

  Spatiul este un "efect" , o iluzie creata de interactiuni , putem preciza la interactiuni presiunea, potentialul. In lucrarea unui cercetator "amator", sing. Gh. Adrian, o fizica in viziunea sa proprie (foarte interesanta si valoroasa dupa mine), in mod indubitabil reiese (si a fost criticat pentru aceasta) ca dimensiunea capacitatii electrice este lungimea (unitatea de masura metrul). Suna bizar insa capacitatea electrica este o presiune intre sarcini, e un potential (cum zice Bearden), ca tot vorbeam ca cineva sufla in balonase, lucru ce poate fi legat cumva de distanta.
Timpul este si el, cred eu la ora actuala, un efect iluzoriu, dat de miscare. Mai exact, creat de miscare. In felul acesta inlocuim notiunea de timp cu cea de miscare. Si ce este miscarea daca nu mai avem ceasul ca etalon? Inca nu pot raspunde la aceasta intrebare dar daca as medita o vreme la ea ....  :lol:
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 28 Ianuarie 2015, 09:46:58
Citat din: fiulploii din  25 Mai 2014, 13:59:37
.... Renuntarea la timp face necesara revenirea la realitatea numararii oscilatiilor deci lumina are acelasi numar de oscilatii fata de toate sistemele de referinta ceea ce e diferit de legea care zice ca viteza maxima a luminii in vid este o bariera. ... - va urma ? -  :lol:

Evident ca va urma, incepem sa ne trezim si sa vedem realitatea fizica din spatele conceptelor - uneori gresite dat fiind ca la vremea cand aceste concepte au fost ridicate la rang de certitudini atat se putea sti - important e sa nu ramanem in eroare, sa ne corectam.
Un mic exemplu referitor la viteza luminii si a propietatilor fotonului.   http://gsjournal.net/Science-Journals/Essays/View/5836 (http://gsjournal.net/Science-Journals/Essays/View/5836)
Am observat ca sunt multi autori care precum soriceii rod de zor si din toate directiile sacul teoriei relativitatii, sa vedem cand ajunge sacul golit de continut sa se dezumfle de tot.  :-D
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mm din 28 Ianuarie 2015, 17:08:23
  Chiar daca voi continua sa nu am incredere in scrisele anglo-saxone, linkul pe care l-ai dat, @tractorbeam, cu sublinkul lui,
http://gsjournal.net/Science-Journals/Research%20Papers-Gravity/Download/5836 (http://gsjournal.net/Science-Journals/Research%20Papers-Gravity/Download/5836)
este absolut minunat. Afirm acest lucru datorita impactului asupra mea - revelatia ca fotonul are masa, binemersi tot timpul aceeasi, in felul acesta stergandu-mi(-se) din memorie dualitatea unda-corpuscul, cea mai tampita idee de fizica.
  O formulare ce sintetizeaza aproape jumate din cele 14 pagini ale teoriei McMahon (scotian si nu engl) este ca: observatorii diferiti nu pot sa detecteze intreaga masa a particulei (foton sa zicem) ci fiecare masoara / detecteaza o catime din ea, in functie de viteza particulei fata de fiecare observator. [Cel putin asa am inteles eu.] In loc de invatatura relativista, ca masa particulei variaza cu viteza ei.
  Nu, nu variaza masa particulei, masa ei ramane constanta, ci detectarea acelei mase fata de observatori (fiecare aflat la viteze diferite de deplasare fata de particula) variaza. Cam asta am inteles eu si-i o chestie esentiala pentru teoria respectiva cat si pentru mine.

  In privinta elicei aparente ce apare la miscarea rectilinie, dreapta, a unei particule (relativiste), asa cum sustine McMahon, aici unii ar putea riposta insa eu recomand un autor roman, Abel Cavasi, un incapatanat matematician care a conceput o fizica elicoidala in care tocmai acest lucru il sustine - ca o linie dreapta contine si o elice (spirala). O sa mai studiez.

  Multumesc pentru link, @ tractorbeam!
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 29 Ianuarie 2015, 10:28:28
Ce mi se pare curios la acest matematician - o sugestie buna pt el ar fi sa facă echipa cu un fizician teoretician fiindcă din ce am citit pana acum pe blogul lui e cam derutat de unele aspecte  :roll: - ziceam ca e curios ca revoluția propusă de el e doar in domeniul spațială nu si temporal .

Zic si eu de dimineața ...
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 29 Ianuarie 2015, 19:49:56
Citat din: mm din  28 Ianuarie 2015, 17:08:23
  ... Afirm acest lucru datorita impactului asupra mea - revelatia ca fotonul are masa, binemersi tot timpul aceeasi, in felul acesta stergandu-mi(-se) din memorie dualitatea unda-corpuscul, cea mai tampita idee de fizica. ...
...  Nu, nu variaza masa particulei, masa ei ramane constanta, ci detectarea acelei mase fata de observatori (fiecare aflat la viteze diferite de deplasare fata de particula) variaza. Cam asta am inteles eu si-i o chestie esentiala pentru teoria respectiva cat si pentru mine.

Sa-ti mai spun draga mm ce soc nervos am avut eu dupa ce am citi lucrarea asta? Cand mi-am dat seama ca multe concepte din fizica pe care am invatat-o de nevoie (ca sa iau nota de trecere) sau am lecturat-o de placere se dovedesc azi inexacte? Asta arata ca din invatat nu trebuie sa te opersti niciodata si ca foarte putine concepte le putem declara batute in cuie pe perete pentru totdeauna.

In final, peste vreo 30-50 de ani, cei ce vor trai atunci, vor invata o cu totul alta fizica. O fizica in care fotonul are masa. Eu pe Einstein il aseman cu un arheolog care a facut prima spartura in peretele unde in camera respectiva exista comoara faraonului si prin acea spartura micutza a indreptat fasciculul ingust al lanternei sale. A luminat o statuie in intregime din aur si a fost minunat impresionat de ce a descoperit. Insa lumea a ramas cu gura cascata numai dupa ce tot peretele a fost daramat si intregul tezaur s-a revelat publicului in lumina reflectoarelor.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 29 Ianuarie 2015, 20:02:43
  Din cate cunosc eu, in fizica se considera ca masa fotonului este zero.
  Aceasta neglijare nu da erori in zona noastra de univers si este un principiu binecunoscut acela in care se neglijeaza unul sau mai multi parametri ce nu influenteaza experimentele sau aplicatiile practice.

Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mm din 30 Ianuarie 2015, 00:57:15
CitatDin cate cunosc eu, in fizica se considera ca masa fotonului este zero.
Corect! Precizare: masa fotonului in miscare (cu viteza "c"). Dar se specifica in aceeasi fizica oficiala si faptul ca in stare de repaus fotonul are masa de repaus nenula. Teoria lui McMahon (imi place numele asta de esenta lemnoasa valoroasa  :-D ) respecta aceste borne ale teoriei oficiale. Insa vine cu binevenite adaugiri, precizari, foarte placute si mie deoarece indeparteaza confuziile "atasate" ca de obicei la conceptele fizicii.

  Am in biblioteca vreo cateva cartulii de fizica (aceasta a fost materia scolara la care m-am descurcat cel mai bine) scrise de fizicieni de f. buna calitate (datorita netului am acces inclusiv la Feynman si Newton). Emanuel Vasiliu, unul din acestia, a reusit sa aduca fizica aproape de intelesul publicului larg (interesat). Cu toate acestea, am citit atent cap-coada "Lumina - unda sau corpuscul?" si nu am gasit nici un raspuns pana la urma la intrebarea din titlul cartii. Absolut normal deoarece inclusiv autorul si fizicienii in speta aveau in cap aceleasi confuzii ca si noi ceilalti, "tehnici" nefizicieni.

  Intentionam ca dupa traducerea si pritocirea lucrarilor lui McMahon sa sintetizez si pentru ceilalti rufonisti cateva idei importante. Imboldit de intrebarea @fiul(ui)ploii incep de-acum, cu ce am pregatit azi. Lumina care s-a facut brusc in mintea mea (ca si la tine, @tractorbeam) a fost provocata de afirmatia lui McMahon ca fotonul are masa , aceeasi, tot timpul, indiferent ca sta sau se deplaseaza cu orice viteza, si e chiar masa de repaus din fizica clasica. Deci am primit (brusc un) raspuns (logic) la intrebarea lui Vasiliu, pusa in titlul cartii sale: - fotonul este corpuscul
  Era foarte deranjant si nefiresc ca o particula sa fie cand corpuscul, cand unda, asa cum aratau experimentele. Confuzia, perplexitatea (amplificate si de TR) erau provocate de o mica inexactitate de exprimare (unde-i satya?) care desi spunea cuvintele observator si observare nu facea vreo precizare in privinta posibilitatii ca observarea sa fie eronata. In cercetare se intampla insa f. multe "ciudatenii" din cauza unor scapari, mici inexactitati.
  Deci, McMahon sustine ca observatiile (practic niste masuratori) nu pot sa puna in evidentza intreaga masa a particulelor (aici, fotonul) aflate in miscare. Destul de curajos! Presupun ca se intampla asa din cauza felului cum interactioneaza partile acestei lumi intre ele. Cred ca din aceasta afirmatie (daca se va dovedi) se vor putea extrage niste consecintze importante asupra lumii noastre (electrice). De data aceasta relativitatea isi va gasi in sfarsit un sens (din nonsensul ce era), aceala de inexactitate. Deci masuratorile pot sa fie inexacte si, din ce stiu, in tehnica este cvasipermanenta problema masuratorilor. Tocmai spuneam ieri ca eu cred numai in adevarul masurat.  :lol: Asa este! Dar "am uitat sa spun" si cate probleme sunt cu masuratorile de calitate, precizia e cuiul lui Pepelea, erorile de masurare sunt permanente, nestiintza, eroarea umana, erorile de interpretare a datelor, influentele mediului, etc.

  Voi incerca sa atasez fig. 2. cu curba elipsei ce modeleaza formulele de transformare ale lui Lorenz (ce stau la baza relativitatii). Aceasta curba (si inversul ei) cred ca le-am mai prezentat aici pe forum (in versiunea mea), atunci cand am mai rontzait si eu din TR. Atasez in citat comentariul autorului la fig. 2.
CitatDin fig. 2. vedem ca la fiecare punct de pe graficul albastru [e vorba de punctele de pe curba albastra pentru care a considerat valoarea vitezelor lor relative si a calculat cele doua ordonate, una rosie si alta verde] [este] o arie rosie sub fiecare punct si o arie verde deasupra fiecarui punct, egala cu Mc2. La o viteza relativa de zero, toata masa de repaus a particulei poate fi observata. Ca urmare toata aceasta masa de repaus e disponibila pentru conversia de energie. De aceea nu exista nici o zona verde deasupra punctului [de pe grafic] la care viteza e zero m/s. La capatul celalalt al graficului, la o viteza a particulei de lumina de 299792458 m/s, vedem ca toata masa de repaus a particulei apare sub forma de energie. Ca urmare, nu exista nici o masa de repaus observabila care sa [poata sa ] fie convertita in energie (Nu exista zona rosie sub punctul v= 299792458 m/s) Această ecuație arată că pe masura ce o particulă se apropie de viteza luminii masa sa de repaus incepe sa apara ca energie pentru noi observatorii stationari, astfel incat chiar daca particula are masa de repaus noi nu putem detecta aceasta masa la viteza luminii. Astfel, toate formele de energie ale spectrului electromagnetic, inclusiv lumina, au masa doar n-o putem detecta. 

  Ideea principala este ca sub curba e energia, ca valoare egala cu ordonata punctului de pe curba, si deasupra curbei se evidentiaza (pana la dreptunghi) diferenta de ordonate ca masa ramasa inca observabila. Formula energiei si a masei dau aceleasi valori numerice; probabil va trebui sa adaug aici un calcul de exemplificare (facut si de mine cu ani in urma desi nu intelegeam ce calculam). Teoria McMahon pare in regula, un semn bun e ca formulele nu sunt ininteligibile, autorul explica ceea ce altii doar au prezentat pana acum cam imprastiat.

  Mai adaug ceva: TR desi este o teorie f. atacata de f. multi specialisti, si nu numai, a inglobat cumva niste evidentze experimentale insa a confuzat totul. De aceea, desi gresita, TR probabil va mai fi folosita sau se va vedea ca are si unele parti valide. Dar TR a innebunit mintile fizicienilor -si nu numai ale lor- in ultima suta de ani tocmai din pricina erorilor ei multiple (pe unele le-am numit cred si aici pe forumul acesta).
.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: fiulploii din 30 Ianuarie 2015, 13:34:33
Dacă tot ne axăm pe lumina si al ei Foton
http://m.phys.org/news/2015-01-mobius-experimentally-polarization.html (http://m.phys.org/news/2015-01-mobius-experimentally-polarization.html)

O idee mai veche de prin secolul trecut zicea ceva de aranjamente spațiile 3D care au efecte in spații multidimensionale . S-ar părea ca încet ne apropiem de realitatea ipotezei respective.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 01 Februarie 2015, 09:41:33
Citat din: mm din  30 Ianuarie 2015, 00:57:15

...Ideea principala este ca sub curba e energia, ca valoare egala cu ordonata punctului de pe curba, si deasupra curbei se evidentiaza (pana la dreptunghi) diferenta de ordonate ca masa ramasa inca observabila. Formula energiei si a masei dau aceleasi valori numerice; probabil va trebui sa adaug aici un calcul de exemplificare (facut si de mine cu ani in urma desi nu intelegeam ce calculam). Teoria McMahon pare in regula, un semn bun e ca formulele nu sunt ininteligibile, autorul explica ceea ce altii doar au prezentat pana acum cam imprastiat...

Bravo ! Ecce homo!

UIte dom'le asta vreau de la stiinta: o sinteza clara dupa ce citim 100 de foi de formule - o concluzie clara ca lumina zilei.

PS. Imi amintesc, cu nostalgie de teoria erorilor, cum se clasifica, cum se produc si ce putem face sa le eliminam/sa le facem neglijabile pe unele din ele iar cu cele pe care nu le putem elimina (vorba lu' savanta : este lucruri care se poate si este lucruri care nu se poate  :lol: :lol:), sa invatam sa traim cu ele.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mm din 01 Februarie 2015, 19:44:42
CitatCe mi se pare curios la acest matematician - o sugestie buna pt el ar fi sa facă echipa cu un fizician teoretician fiindcă din ce am citit pana acum pe blogul lui e cam derutat de unele aspecte   - ziceam ca e curios ca revoluția propusă de el e doar in domeniul spațială nu si temporal .
In privinta cercetatorului (autodidact) respectiv, daca mai citesti si postarile sale de pe alte forumuri, te vei alege si cu mai multe semne de intrebare. Eu l-am recomandat ca si specialist in matematica (si este) si, evident, pentru (eventualele) realizari ale sale din domeniul cel mai bine stapanit de el. In rest, este si el om ca mine, ca tine, ca s.a., adica cu defecte si calitati. Nu pe acestea le discutam. Abel intretine un forum www.cercetare.forumgratuit.ro (http://www.cercetare.forumgratuit.ro), de buna calitate, pe care se pot citi multe lucruri interesante.

  @tractorbeam, te rog nu sari peste sha, eu am marcat ca mi-ai "servit" o informatie, eu o analizez si in paralel o prezint. Asta nu inseamna ca aprioric cred in aceasta informatie (ca poate fi o intoxicare tehnica), doar suntem in plin razboi informatic, ci o studiez, primo - pt. ca are niste ipoteze atractive, secundo - pare sa nu se ralieze parerilor oficiale. In al treilea rand, studiul face mai bine la creier decat "increderea pe cuvant". In speta, da, e asa cum zici: vrem de la stiinta sa ne serveasca concluzii clare ca lumina zilei si nu gogosi clare ca lumina zilei. Ce am mai aflat/tradus intre timp de la McMahon? - voi incerca o scurta prezentare.

  Autorul spune ca energia maxima a unei particule se compune din doi termeni. Nu voi umple de formule pagina dar formula 5 este importanta si o reproduc aici.

Emax= T1 = T2  (Ec. 5.)

T1= Moc2/rad   - energia einsteniana a particulei de viteza mica [continuta in masa de repaus, conf. E= mc2];
T2= Moc(f/R)/rad   -  energia suplimentara a particulei, peste cea einsteiniana, pe care o observam/ percepem sub forma de fecventa.
 
  Mo - masa de repaus a particulei; c - viteza luminii; f - frecventa; R - constanta Rydberg;
[rad= (1- v2/c2)0,5 - radicalul binecunoscut din formulele lui Lorenz (care este un cosinus)]. [Comentariile mele, intercalate in citatele autorului sunt puse intre paranteze drepte.]

  Din cate stiu eu, T2 ar trebui sa fie energia cinetica a particulei. Din aceasta formula, McMahon face urmatoarea deductie:
CitatDe aici, vedem că energia ce depaseste energia particulei din ecuatia  Einstein este  observată [perceputa] ca o schimbare de frecvența. 
Deductia 5 a lui McMahon ne propune "spiralarea traiectoriei" particulelor, pe care o iau de ipoteza deocamdata:
CitatPentru a ilustra teoria lui McMahon folosim exemplul unor electroni care se misca intr-un conductor electric. Avand in vedere ca viteza acestor electroni poate fi considerata la sau aproape de viteza luminii [aici apare o nepotrivire: eu stiam ca electronii in conductor nu pot depasi viteza de 2cm/s] putem presupune ca acestia-electronii pot fi afectati de dilatarea timpului si contractia lungimii.
  Sa efectuam un experiment imaginar. Presupunem un arc spiral, intins la maxim, [pana devine un fir intins,] ce reprezinta calea pe care se plimba electronii [in linie drepta ziceam]. Acuma, din cauza contractiei lungimii, calea electronilor va fi afectata, in sensul ca va fi comprimata. Asta se va produce sub forma replierii [rebobinarii] arcului spiral. Ca urmare, calea sub forma de linie dreapta a electronilor incepe sa se respiraleze. Eu numesc acest lucru spiralare primara. Acesta este efectul pe care contractia lungimii il are asupra masei care se apropie de viteza luminii si este dilatata de contractia lungimii [cred ca vrea sa zica prin dilatare, cresterea in diametru a caii (spirale)].
Momentan nu sunt sigur daca spiralarea este reala, adica traiectoria particulei chiar devine spirala sau ca aceasta e doar un efect /iluzie/ pe care observatorul il constata. Foarte interesant imi pare ca autorul este familiarizat cu "spiralarea multipla" (desi nu e chiar o noutate in sine caci strunele instrumentelor muzicale cu coarde de multa vreme sunt construite astfel). Spiralarea dubla (si chiar tripla) dovedeste inventivitatea autorului.
CitatCand o particula, cum ar fi un electron, atinge viteza luminii, ea devine complect ,,bobinata" sau complect comprimata [arcul spiral complet comprimat, spira langa spira zicem noi] iar  contractia lungimii devine egala cu zero si ecuatia dilatarii timpului devine ,,nedefinita". Aceasta particula acum se misca pe un cerc cu viteza luminii in aceeasi directie (ca inainte).  Daca aceasta particula incearca sa se miste inca si mai repede, ea va suporta o bobinare secundara. Adica bobina se va bobina ea insasi devenind o spirala spiralata, pe o spirala de rang doi. [Surprinzator, aici e vorba de aceleasi spirale din Chimia Oculta, care sunt spiralate pana la spiral de ord. sapte] 
Retinem deocamdata ca viteza luminii poate fi depasita (in conceptia McMahon). In aceasta privinta imi voi permite o parere personala. Teoria TR are diverse hibe. Una dintre hibe este faptul ab initio se masoara prin intermediul luminii (sau undelor EM) chiar lumina. Toata teoria TR se bazeaza pe acest inconvenient, ni se propun experimente imaginare cu nave cosmice ce pleaca de pe Pamant si care mentin legatura cu observatorul de pe Pamant cu ajutorul impulsurilor luminoase (sau cu unde EM de un tip oarecare), emise de pe nave si receptioante continuu de observatorul "stationar", care ne vor induce in eroare in cel mai bun caz, daca masuram viteza navei apropiata de cea a luminii cu viteza luminii. O aiureala, din start. E ca si cand as masura un metru cu un metru, as masura o secunda cu o secunda, as masura ceva cu el insusi. E o gresala de gandire in primul rand, plus ca mai e si imaginara! Citatele cu spiralarea particulelor (poate si cu .... "impletirea luminii") se refera la fig. 3. pe care o reproduc.

Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 02 Februarie 2015, 10:02:32
Cam asa ziceam si eu. Probabil ca el face o confuzie in sensul ca daca electronii se misca efectiv cu o viteza mult mai mica decat c intr-un conductor (un mediu dens) el cred ca se refera la campul electric care se propaga cu viteza apropiata de c.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Ganditorul din 02 Februarie 2015, 23:27:49
Nu cred ca mergem pe drumul corect incercand sa legam depasirea vitezei luminii (c) de depasirea barierei timpului.
Pana la urma ne aflam pe aceleasi coordonate de eroare ca si atunci cand am zis ca "trenul care va depasi 90km /h" va produce ...nu stiu ce problema majora, sau ca "nici un obiect solid nu se va putea ridica singur in aer".

Oricat de frumoase ar fi teoriile matematice (in care ne pierdem uneori) depasirea barierei de viteza a luminii nu cred ca va insemna decat ceea ce am descoperit la depasirea vitezei sunetului - corpul, materia, va ajunge din punctul A in punctul B inainte ca imaginea lui sa ajunga in B, tot asa cum corpul, materia, ajunge din pct A in pct B inainte ca sunetul sa ajunga in B.

Eu cred ca timpul ca variabila are alte coordonate de definire. Pana la urma timpul poate fi definit ca o suita de evenimente succesive ce se deruleaza intr-un anumit sens. Daca putem sau nu sa facem timpul variabil depinde de capacitatea noastra de a relua anumite evenimente care s-au produs din punctul A spre B trecand prin C si sa le derulam din pct A spre D trecand prin pct F.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mm din 03 Februarie 2015, 09:44:56
  Am rasfoit si restul teoriei McMahon si am remarcat aceeasi potrivire a formulelor McMahon cu formulele relativitatii, in speta cu formulele de transformare Lorentz HA. Bine "acordata" (formule de calcul) este teoria McMahon si cu deplasarea spre rosu (respectiv interpretarea relativista) si cu lung. de unda de Broglie si cu constanta structurii fine, etc. Mi-a placut. Cred ca deocamdata nu este nevoie de reproducerea aici si a celorlalte articole publicate de autor pe GSJ intrucat nu avem din acesta teorie elemente de progres in discutia din topicul acesta. [Criticat GSJ pe internet de unele guri rele: ca teoriile din GSJ nu au valoare; eu nu consider chiar asa.]
   Singurele noutati /puncte bune/ sunt de ordin "interpretativ"; teoria nu are aspecte tehnice (legaturi mai stranse cu practica) amanuntite, experimentale, explicative tehnic. Poate s-au facut dar nu am eu stiinta de cercetarile experimentale asociate teoriei.

  Foarte curajoasa totusi aceasta viziune, care permite depasirea unor neajunsuri din TR, viteza mai mare ca c este o normalitate, fotonul isi "recapata" masa lui si nu si-o mai pierde (dupa cum cere TR si cum o cer imprejurarile) iar spiralarea traiectoriei este o idee f. buna. Inclusiv spiralarea se potriveste cu faptele experimentale (caracterul elicoidal al c. magnetic din jurul unui conductor parcurs de un curent). In acest sens, o exprimare muult mai tehnica gasim la Radu Forgaci: http://cercetareromaneasca.forumgratuit.ro/t5-o-noua-fizica-r-forgaci (http://cercetareromaneasca.forumgratuit.ro/t5-o-noua-fizica-r-forgaci)
Citat.  Asadar in cazul inaintarii longitudinale a unui µce izolat (singular), care circula de la polul pozitiv (+) al sursei de curent spre cel negativ (-), cele doua microcampuri in miscare se deplaseaza coaxial, efectuand un traseu bielicoidal, asemanator cu aspectul unei duble elici gen ARN-ADN, de tip "pe dreapta" (tip D).
.  In cazul unui macrocurent electric, care este constituit din foarte multi µc-ti electrici, care circula in acelasi sens, de la polul pozitiv (+) spre cel negativ (-), se produce un fenomen de coaxializare a µc-lor, adica un fenomen de deplasare elicoidala, de tip dreapta, in jurul unei aceleiasi axe longitudinale comune pentru toti µc-tii respectivi, care circula sub forma unor straturi ("pături") concentrice, inaintand si rotindu-se simultan in lungul si in jurul axei - longitudinale - comune, cu densitati transversale mai mari spre partile exterioare ale conductorului, unele microcampuri depasind chiar suprafata conductorului respectiv.

*  propagarea "curentului electric" se face - in oarecare masura - si prin mediul din jurul conductorilor, chiar izolati, inclusiv in cazul curentilor continui;

*  constatarea acestor importante lipsuri ale conceptiilor fizicii cuantice, care trebuie pusa pe alte baze;
lipsa principiala de valabilitate a conceptiilor relativiste (restranse si generalizate) care nu se bazeaza pe fenomene fizice reale
Din pacate teoria lui McMahon are si multe lipsuri (e o regula simpla: cu cat dai mai multe explicatii, cu atat mai multe greseli apar proportional cu lungimea explicatiilor).
- Dupa parerea mea, inca din start, teoria aceasta noua nu este decat o suprapunere peste mai vechea Teorie a Relativitatii, deci nu poate constitui un progres propriuzis fata de mult criticata TR.
- Exista numeroase posibilitati de confuzie si in aceasta teorie.
- In ciuda caracterului explicativ, de buna calitate, teoria nu prezinta incredere (am zis deja despre sustinerea experimentala) si - am senzatia ca - urmasii vor trebui sa gaseasca dovezi si pentru aceasta teorie, exact cum a fost si in cazul TR (dovezile de laborator pentru TR inca nu s-au gasit).
- s.a.

   Teoria McMahon nu constituie - din motivele aratate mai sus,si nu numai - un pas inainte fata de ceea ce aveam deja -TR si nici macar un pas inainte in discutia noastra depre timp, dupa cum bine observa si @Ganditorul.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: tractorbeam din 03 Februarie 2015, 10:28:05
Citat din: mm din  03 Februarie 2015, 09:44:56
... Dupa parerea mea, inca din start, teoria aceasta noua nu este decat o suprapunere peste mai vechea Teorie a Relativitatii, deci nu poate constitui un progres propriuzis fata de mult criticata TR.
- Exista numeroase posibilitati de confuzie si in aceasta teorie.
- .... teoria nu prezinta incredere (am zis deja despre sustinerea experimentala) si ....exact cum a fost si in cazul TR (dovezile de laborator pentru TR inca nu s-au gasit)....

As zice ca vine sa completeze TR in ceea ce TR nu avea la vremea respectiva.
Zic ca o schimba fundamental deoarece vit. luminii c nu mai este o constanta.
Dovezile de laborator ale TR nici nu aveau cum sa fie gasite deoarece TR fiind incompleta (daca nu cumva este total gresita conceptual - chestia aia cu unitatea de masura chiar mi-a dat de gandit - ie. sa masori secunda cu secunda si metru cu metrul) ajungem la : ipoteza gresita/incompleta + demonstratie corecta (da doamne!) = rezultat (gresit) care, comparat cu observatia empirica a ceea ce  trebuia  sa fie rezultatul, ne da un nonsens sau o valoare mult departata de asteptari.
Oricum dupa ce l-am citit si pe M. Mathis mi-am format ferma convingere ca TR este in cel mai bun caz incompleta iar in cel mai rau caz ceva lipsit de valoare. Merg pe primul scenariu.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mm din 04 Februarie 2015, 14:12:11
CitatAs zice ca vine sa completeze TR in ceea ce TR nu avea la vremea respectiva.
Zic ca o schimba fundamental deoarece vit. luminii c nu mai este o constanta.
Dovezile de laborator ale TR nici nu aveau cum sa fie gasite deoarece TR fiind incompleta (daca nu cumva este total gresita conceptual - chestia aia cu unitatea de masura... 
CitatIn final, peste vreo 30-50 de ani, cei ce vor trai atunci, vor invata o cu totul alta fizica. O fizica in care fotonul are masa. Eu pe Einstein il aseman cu un arheolog care a facut prima spartura...
Da, McMahon a complectat TR, compusa din ipoteze, cu alte... ipoteze. Din pacate, teoriile trebuie sa fie validate de experimente, de dovezi clare (masuratori clare), altfel, daca dupa 100 de ani nu ai reusit sa dovedesti nimic, n-ar fi mai bine sa recunosti ca ai gresit si nu stii nimic? [Pentru ca a sti trebuie sa fie egal cu a face, noi (incl. oamenii de stiinta) ar trebui sa spunem stiu pentru ca am facut, ziceam undeva.] Nu poti sa recunosti ca ai gresit (macar pe ici pe colo) pentru ca-ti pica galoanele? Atunci am inteles.

  Cu unitatea de masura lucrurile stau mai complicat (deja ne aflam in domeniul lui "a face"). Cu metrul se masoara, de fapt se compara, lungimi. Metrul este etalon de lungimi. Cu secunda nu se masoara nimic deoarece nu s-a definit inca etalonul pentru timp. Chiar marii fizicieni evita (sau se incurca) sa stabileasca etalonul de timp. Unii zic ca ar fi ceasornicul!?
  @Ganditorul are dreptate, singura evidentza este o insiruire de cadre, evenimente in derulare, insiruire de faze ale unor transformari. De aici apar alte intrebari, ce o transformare, ce e derulare, ce e eveniment, etc.? Si o luam de la capat.

  TR nu numai ca este incomplecta, ea nu este deloc deoarece este doar o ipoteza veche de ~100 de ani. Ipotezele nedovedite sunt asemeni basmelor. Si sunt unii care se ocupa cu obstinatie si incapatanare sa ne spuna basme...

  Da, esti genial,  arheolog e cea mai buna asociere cu Einstein. Pentru ca asta si fac arheologii: sapa, sparg, gauresc, demoleaza uneori, distrug situri (din gresala uneori), fac presupuneri (ipoteze) asupra "descoperirilor", isi insusesc niste bunuri inventate/produse de altii si se dau foarte mari, etc. Einstein si-a insusit rodul formulelor Lorentz, a demolat eterul, "a deformat" (spatiul si timpul - niste categorii abstracte) si ne-a cam de(zin)format si pe noi, etc.
.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme, dar si experimente (nexam?)
Scris de: Xanadron din 04 Februarie 2015, 14:23:45
...Si totusi, desi nici Je n-am o parere grozava despre TR (singurul care-a fost cit de cit convingator fiind dupa mine... Eminescu), stiam demult ca oarece experimente ar fi venit in sprijinul demonstrarii macar a unor bucatzele din ea:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tests_of_general_relativity (http://en.wikipedia.org/wiki/Tests_of_general_relativity)

Acu' poate ca mi s-a sclerozat si mie capu' cu neuronu' aferent :-D mai rapid decit picioarele,
http://www.popsci.com/science/article/2010-09/superaccurate-clocks-prove-your-head-older-your-feet (http://www.popsci.com/science/article/2010-09/superaccurate-clocks-prove-your-head-older-your-feet)
...dar se vehiculeaza diverse ticaieli neconcordante de ceasuri atomice "calatoare" pe tema asta:

http://www.astronomy.ohio-state.edu/~pogge/Ast162/Unit5/gps.html (http://www.astronomy.ohio-state.edu/~pogge/Ast162/Unit5/gps.html)
http://www.alternativephysics.org/book/TimeDilationExperiments.htm (http://www.alternativephysics.org/book/TimeDilationExperiments.htm)

...ba chiar 5 teste recente :-o care ar confirma TR:
http://www.popularmechanics.com/science/space/deep/5-recent-tests-that-prove-einstein-right (http://www.popularmechanics.com/science/space/deep/5-recent-tests-that-prove-einstein-right)

...Doar aceleasi intoxicari aburitoare sub masca stiintei oficial-oficioase deci?
Fiindca altii (nu doar Dharanis deci) sustin ca "dilatarea timpului" a fost de fapt contrazisa de pendulele cu cuc :-) ale satelitilor GPS:
http://www.network54.com/Forum/304711/thread/1414383019/last-1414511430/GPS+Clocks+Prove+Relativity+to+be+WRONG. (http://www.network54.com/Forum/304711/thread/1414383019/last-1414511430/GPS+Clocks+Prove+Relativity+to+be+WRONG.)
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mm din 04 Februarie 2015, 16:28:01
  Maestre Xana, e normal sa fii inclinat sa-i crezi pe acesti infocatzi sustinatori intrucat nu ai avut posibilitatea sa-i verifici acolo in laboratoarele lor si poate nici nu ai o calificare tehnica (ca mai toata lumea) care sa-ti permita sa emiti o asemenea pretentie.
  Referitor la experimentele (excluse cele astronomice) relatate in saiturile pomenite de tine, trebuie sa fac o remarca generala care le pune pe toate sub semnul indoielilor "din capu' locului". Este vorba de experimentele Kozyrev , care au pus in evidenta un fenomen de modificare a timpului extrem de general, si aproape imposibil de impiedicat, modificare provocata de orice fel de miscare, orice deformare, orice fenomen de frecare, orice fenomen de tensionare (mecanica), chiar si de dizolvarea zaharului in cana cu ceai (a cercetatorului amator de ceaiuri si nu de whisky) ori de insasi gandurile cercetatorilor.

  Eu, daca as fi nevoit sa-i verific, cu asta as incepe. I-as intreba daca au tinut cont de acest fenomen (si daca au cunostintza -in afara de TR- de lucrarile savantului Kozyrev), ceea ce ma-ndoi ca as primi de la ei un raspuns pozitiv. Prin urmare, in functie de aparatele de masura folosite de ei, ar trebui verificate acele experimente special si diferit pentru fiecare aparat/metoda in parte (pentru ca fiecare aparat sau metoda de masurare introduce erorile lui/ei). Bref, orice modificare indusa in timpul functionarii ceasurilor respective, poate afecta mersul acelui ceas. Orice diferenta intre doua ceasornice poate fi explicatia diferentelor (si nu neaparat TR). Fizicistul Chou (inseamna varza in fr) a folosit doua ceasuri usor diferite, sau le-a pus sa functioneze in conditii diferite.

  De unde stiu ce presiune solicita peretii vasului spatial? Daca e o astfel de presiune, tensiunea din peretii metalici-ea va modifica curgerea timpului, din motivele aratate de Kozyrev si nu neaparat motivele TR. Chiar si daca sunt doua vehicule apropiate, dar la altitudini diferite, exista o sumedenie de explicatii probabile, la fel de probabile ca expl. TR, pentru inregistrarea de timpi diferiti de catre ceasornicele respective. Sa nu uitam, ceasornicele (chiar daca ei zic ca sunt identice) va spun eu sigur ca nu pot sa fie identice. Noi ne chinuiam sa facem doua piese identice si ele nu erau niciodata identice - este o imposibilitate tehnica ce explica faptul ca nu se dau cote fara tolerantze. Daca ai nimerit cumva cota in campul de toleranta, ti se va accepta de catre controlorul de calitate ca piesele sunt "la fel", sunt bune, sunt "in cota", desi ele nu sunt identice! Ce sa vorbim despre instrumente complicate compuse din zeci sau sute de componente?

  Deci, cine nu a lucrat in domeniul asigurarii calitatii sau domeniul masuratorilor, sau domenii conexe si nu a facut diagnoza defectelor, nu a raspuns de precizia aparatelor, pieselor sau a tehnologiei, s.a., ar putea fi influentzat de niste specialisti de vaza, pe motiv de incredere in ei (=naivitate), sa creada in ce zic ăia. Aveam aparate de masura de foarte mare precizie, le reglam dimineata la sapte si la pauza de masa aratau "vangli" si trebuiau reglate din nou (cu mari eforturi).

  In plus, aceste experimente nu sunt facute publice (mai ales ca nu-s secrete militare) sau nu sunt accesibile pentru tăt natul. Este o politica insistenta de a ascunde rezultatele cercetarilor de orice fel desi ele-experimentele, ele-cercetarile sunt pe banii a tăt natul. Deci nu-i poti verifica in scripte sau desene, nici vorba sa profiti de rezultate. Si-atunci, dece trebuie sa-i credem pe cuvant, din moment ce scopul lor este sa ne prosteasca? Am mai zis: cred ce pot (re)masura! Pe saituri, in ziua de azi, se poate da orice si pe oricine insa parerea cunoscatorilor in ale stiintei (neincolonati) este ca TR nu a fost dovedita prin experimente de laborator ci numai prin dovezi colaterale, astro-fizice (gen gauri negre) s.a., ce pot avea si alte interpretari nu numai TR.
  Ca sa inchei, experimentele semnalate de tine, @Xanadron, pot primi si alte explicatii in afara de dubioasa TR.
.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Xanadron din 04 Februarie 2015, 17:12:06
Citat din: mm din  04 Februarie 2015, 16:28:01
[...]
  Ca sa inchei, experimentele semnalate de tine, @Xanadron, pot primi si alte explicatii in afara de dubioasa TR.
.
...Cam stiam asta, desi n-am "profil tehnic" - in ciuda faptului ca fusei in secolu' trecut olimpic la fizica. Si chiar daca (continui deci cu conjunctiile prolixe :-D) zgandaresc netul, nu cred decit un minusculissim procent din toate vrutele/nevrutele colportate...  si de A.I :evil: (Artificial Intelligence) in definitiv.

In orice caz, cred c-ai dat cele mai clare / concise motivatii ale semnelor justificate de-ntrebare / mirare apropo de debilitatea TR.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Ganditorul din 04 Februarie 2015, 22:18:01
Vorbind despre experimente si certitudini cred ca ar trebui sa plecam de la faptul ca nu realitatea se modifica ci perceptia noastra asupra realitatii.

Am considerat mult timp ca pamantul e drept (plat), ca avem o linie dreapta, un drum drept...
Am descoperit imensitatea spatiului si am realizat ca tot ceea ce credeam drept e de fapt curb - si aici putem mentiona meritul lui Einstein de a fi enuntat pentru prima data curbarea spatiului.
Si acum, dupa ce stim atatea si putem pune toate stiintele sub aceiasi "palarie" putem da exemplul unei singure linii drepte ? Care este materialul care sa constituie "linia dreapta" si sa nu se curbeze (insesizabil) dupa liniile de forta ale gravitatiei Pamantului ? Dar sa nu se modifice dupa fortele ce rezulta din miscarea cosmica a Pamantului ? Lucram sau nu cu o "relativitate a dreptei" ?
Privim din pacate realitatea prin doua prisme aparent identice - una plafonata la "mecanica newton-iana" care permite linia dreapta si aplicatiile "macro" si o prisma cuantica prin care vedem realitatea cu multitudinea ei de manifestari "curbe" ale atomului si derivatelor sale. Vom avea probabil in viitor o privire unitara asupra realitatii , cu repere stiintifice, cu legi stiintifice aplicabile si in sistem "micro" si in sistem "macro"- dar ma indoiesc ca asta va aduce rezolvarea enigmei timpului.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mm din 05 Februarie 2015, 02:26:52
CitatAm descoperit imensitatea spatiului si am realizat ca tot ceea ce credeam drept e de fapt curb - si aici putem mentiona meritul lui Einstein de a fi enuntat pentru prima data curbarea spatiului.
Spatiul nu este curb (spatiu-timp, de fapt) intrucat exista suficiente motive sa credem ca spatiul ... nu exista material. Nu pot garanta, insa e f. probabil ca spatiul este doar "o umbra" a unei realitati electrice. Un cercetator amator roman, Gh Adrian, a reusit sa elaboreze o intreaga fizica pe baza de unitati de masura. Avantajul citarii lui Gh Adrian este ca poate fi contactat. Intr-una din ultimele sale postari el spune ca impulsul este produsul dintre curent si spatiu (Intensitate x lungime), in linkul:
http://cercetare.forumgratuit.ro/t1638p60-offtopic-din-ce-ar-trebui-sa-intelegem-prin-impuls#53693 (http://cercetare.forumgratuit.ro/t1638p60-offtopic-din-ce-ar-trebui-sa-intelegem-prin-impuls#53693)
  Prin urmare, masa (impuls= mv) va fi Ixt [A x s] . Produsul dintre intensitate si timp, Amper x secunda. L-am citat deoarece aveam nevoie de o exemplificare (ca masa e un fenomen electric). Fizica lui nu este atestata oficial dar mie mi-a facut o buna impresie (demonstreaza prin calcule acceptabile cam tot ce afirma in a sa fizica).
  De altfel, nici macar McMahon nu este de acord cu curbura spatiului (un nonsens), argumentand si folosind aceasta negare a curbarii din TR (desi in rest el este un adept al TR) in teoria sa; specificare in "Light has mass", Deduction 1 part B.

  In ce priveste mecanica newtoniana si cea cuantica, trebuie sa recunoastem ca la materia "macro" mecanica clasica functioneaza perfect - de aceea a si fost creata. Ea a inceput sa nu mai dea rezultate de-abia cand formulele sale au inceput sa fie folosite in mec. cuantica. Unele formule din newtoniana se potrivesc si la cuantica (la ciocniri de particule, la traiectorii de particule in camp magnetic sau altele) dar altele nu, dupa cum era si normal, microcosmosul avand alte legi (deocamdata neclare noua). Mecanica cuantica in buna masura este o matematica statistica (nu poate localiza particulele in spatiu, asa cum se face la newtoniana). Statistica si ale ei calcule nu explica nimic ci doar modeleaza (cam orice), nemaiavand legatura cu fenomenul fizic, fiind independenta de fizic. Parerea mea este ca formulele din mecanica clasica sunt mai atasate de fenomenul fizic (poate ma insel caci orice formula e o modelare). Cuantica nu prea este o mecanica (in sens clasic), eu o percep ca pe un amalgam eteroclit de gaselnite. Probabil isi va gasi si ea drumul in viitor.

  Aceste analize (pe care le facem si aici) pot avea si au legatura cu problema timpului datorita consecintelor ce pot fi extrase, intr-o incercare de (auto)depasire si de altfel de interpretare a experimentelor (si datelor din stiintele acestea, mecanica, fizica, etc.). Se emit ipoteze in prima instanta (precum Einstein, McMahon sau altii) si apoi, dupa identificarea neajunsurilor, se vor emite altele. Noi amatorii avem voie de asemenea sa analizam astfel de teorii (si fapte) si chiar sa emitem ipoteze proprii. Din pacate, pentru declararea lui Einstein drept cel mai genial, s-a trecut peste orice fel de probe care contraziceau TR. Geniu ca a lui Teslea nu a mai existat in lume si el se descurca cu teoria eterului (in elaborarea celor 2.000 de inventii, din care au ajuns publice numai 120, poate 200, nu mai stiu), teorie care a fost inlocuita cu TR. Scopul? Senzatia multora este ca s-a dorit indepartarea teoriei eterului si escamotarea absolut genialului Teslea (despre care noi nu am invatat nimic la scoala).

  Daca nu avem o idee mai clara (cat de cat) despre lumea fizica, nici nu putem avansa in emiterea unor ipoteze fiabile despre natura timpului. Am mai zis, timpul si spatiul sunt niste abstractiuni si trebuie gasite niste explicatii (altele) mai profunde despre lumea fizica. In sensul: ce provoaca iluziile de timp si spatiu?
.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Ganditorul din 05 Februarie 2015, 07:04:55
Corect punctat - fizica newtoniana este functionala sau altfel spus erorile date de fizica Nw nu ne afecteaza folosinta. Nu ma intereseaza traiectoria si fortele dintre particolele unui material in descrierea miscarii fizice ale unui obiect compus din mii de miliarde de atomi.
Dar eu cred ca e o problema de perceptie a realitatii - fortele care actioneaza asupra si in interiorul atomului, energiile si transformarile din interiorul materialului studiat in "macro"-miscare au cu siguranta un efect asupra miscarii insasi.
Si aici apare factorul timp - transformarile si fortele "micro" isi manifesta efecte vizibile pe o perioada de timp infinit mai lunga decat timpul in care se produce miscarea studiata in fizica Nw - si atunci aceste transformari pot si sunt ignorate. Noi percepem realitatea undeva de la mijlocul fenomenului - suntem in fizica Nw pentru fizicaaplicata in activitatile zilnice, cu efect relativimediat dar ne aflam in fizica cuantica pentru fizica atomului, dar si in cazul fizicii universului.
Fenomenele, fortele ar trebui sa fie similare - doar timpul de manifestare al fenomenului difera in comparatie cu perioada noastra de viata - care e si perioada de observatie.

Tot asa spatiul - este perceput ca drept pentru o furnica care merge pe cantul unei rigle (asa cum a fost mult timp si pentru omul care nu avea pespectiva imensitatii spatiului universal) dar devine o continua forma curba pentru cei care au revelatia imaginii unui univers unde totul este o miscare circulara.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mm din 05 Februarie 2015, 21:26:26
CitatTot asa spatiul - este perceput ca drept pentru o furnica care merge pe cantul unei rigle (asa cum a fost mult timp si pentru omul care nu avea pespectiva imensitatii spatiului universal) dar devine o continua forma curba pentru cei care au revelatia imaginii unui univers unde totul este o miscare circulara.
Lucrurile nu stau chiar asa. O definitie mai elaborata a liniei drepte spune ca este distanta cea mai scurta dintre doua puncte (A si B, desigur :-D ). Ce ascunde aceasta definitie? Informatia ca drepta este traiectoria de consum minim de energie, in cazul unui mobil care se deplaseaza din A in B. Pe orice alta traiectorie el va consuma mai mult. De aici se pot deduce consecinte importante (daca se studiaza problema spatiului). In conditii de spatiu omogen, adica neafectat de (alte) forte. Ce putem concluziona de aici?
  Ca spatiul este o creatie a unei interactiuni intre doua sau mai multe entitati (electrice desigur), unde energia minima da si lungimea.
  Faptul ca asertiunea de mai sus este valabila doar in anumite conditii (de omogenitate) "deconspira" efectele unor alte "campuri", cum ar fi cel gravitational dar nu numai, care vor "consuma" energie suplimentara pentru traiectorie drepta de sens opus gravitatiei, ceea ce (la latitudinea cercetatorului) poate fi considerata ca o dilatare de spatiu. Si de aici, un matematician iscusit poate dezvolta o intreaga geometrie.

  Spatiul cu care lucram noi in mecanica este cel cartezian, nu are curbura (atentie, nici in TR spatiul in sine nu are curbura ci spatiu-timpul). Treaba cu curbura e o ipoteza (neconfirmata exp.), o interpretare, e o simpla propunere.

  Nu din intamplare am apelat la Gh. Adrian si la Fizica lui ci pentru ca este printre putinii (de) care (stiu eu ca) ofera o explicatie a spatiului, a interactiunilor dintre particulele de materie, si anume pe baza fluxurilor de eter care intra (sau ies) prin suprafata particulelor (sau corpurilor). Reuseste sa demonstreze acest lucru deoarece in formulele atractiei (interactiunii) el regaseste unitatile de masura specifice suprafetei (traversate de flux), adica are demonstartii foarte bune. Fizica lui poate fi gasita pe forumul lui Abel (de care am mai pomenit) si cred ca eu insumi am lansat-o pe net printr-un link. Incerc sa-l regasesc. .... dar nu reusesc. Insa mai am o copie, in caz ca cineva doreste amanuntele/formulele din lucrare.

  Am regasit si un link cu 47 de dovezi experimentale ale eterului,
http://web.archive.org/web/20040607062702/ca.geocities.com/rayredbourne/docs/21.htm (http://web.archive.org/web/20040607062702/ca.geocities.com/rayredbourne/docs/21.htm)
  De asemenea, am gasit intr-o postare afirmatia lui Gh Adrian ca masa gravifica si sarcina electrica au aceeasi unitate de masura: [ L3/T2 ], respectiv, [ m3/s2 ]
.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: Ganditorul din 06 Februarie 2015, 00:52:50
Corect punctat - numai ca noi am inventat teoria ca un mecanism al memorarii si repetarii unor experiente de un numar infinit de ori - mecanism care sa ne ajute in efortul de explicare si modelare a realitatii.
Ganditi-va ce ar insemna sa redefinim de fiecare data aria triunghiului sau volumul cubului de cate ori incercam sa producem o modificare/constructie in realitate.
Numai ca dupa o lunga practica a teoriei in realitate am ramas prizonierii teoriei - pentru ca acum, iata, cand avem o alta cunoastere, o mult mai fina perceptie a realitatii, ne e greu sa recunoastem ca gresim si nu renuntam totusi la multitudinea de aproximari si "constante" care despart teoria de practica, de realitatea inconjuratoare. Ne raportam cu incapatanare la teorii matematice, care, dincolo de frumusetea lor, recunoastem ca sunt aproximative in raport cu realitatea - si aceasta aproximatie creste in raport direct cu gradul de complexitate al teoriei.
Traim intr-o lume reala in care practicam o teorie ideala - altoita cu diverse forme de aproximari sub care ne ascundem distanta - mai mica sau mai mare - sub care teoria se suprapune pe realitate. Si de aceea nu vreau sa aduc in discutia despre timp-concepte-enigme teoriile pur matematice ( la care nici nu ma pricep prea tare ) dar care, asa cum stiu iubitorii matematicii, induc erori mai mult sau mai putin evidente
DA, limia dreapta este distanta cea mai scurta intre doua puncte - dar unde este aceasta linie dreapta in realitatea noastra ? E linia dreapta distanta pe care se consuma cea mai putina energie ? Poate ... dar de ce nu am trimis pe Luna un proiectil care sa aiba o traiectorie perfect liniara ? Teoria ideala versus realitatea practica ... si multa relativitate in aceasta incercare de a pune in "aceiasi palarie" cam tot ce stim pana acum.

- As aduce in schimb in discutie conceptul prin care viata se afla la zona cea mai lipsita de energie din univers - concept pe care se bazeaza imposibilitatea miscarii perpetue - concept pur matematic - inca nedemonstrat de practica. Caci asta spune termodinamica printr-o demonstratie matematica de exceptie - ca noi traim la numai 273,15 grade Celsius de limita minima absoluta ...si la multe sute de mii de grade fata de cea mai fierbinte zona (stea) din Univers. Tot teoretic stabilit temperatura ( sau mai bine zis acumularea de energie0 poate fi infinita "in sus" si limitata la 273.15 grC "in jos". Avem o multime de manifestari ale materiei pe scara "in sus" a temperaturii si ...o limita de jos, foarte apropiata de temperatura mediului in care traim, peste care nu mai exista nimic - fara ca cineva sa defineasca acest ...nimic.

- Negam miscarea perpetua la nivelul "macro" al  fizicii mecanice - dar o recunoastem si aceptam atat la nivel "micro" in miscarea electronilor din atom cat si la nivel "super-macro" in miscarea si realitatea Universului. Asta in loc sa recunoastem ca suntem la o bifurcatie de drumuri in cunoastere si ca nu am reusit sa transpunem in realitatea imediata un concept - al miscarii perpetue - care ne inconjoara de peste tot.

Dupa aceasta paranteza sa revenim la conceptul timp-enigme.
Sa presupunem teoretic ca viata noastra ar dura numai cat o molecula de apa se deplaseaza din pct.A in pct.B in conditii de temperatura si presiune normala, terrana. Acumularea de energie (termica) este tradusa in marirea agitatiei moleculare, in marirea vitezei de deplasare a moleculelor. Ce se intampla insa cu particula de apa de care depinde viata noastra atunci cand va primi un surplus de energie ? Se va delasa mai repede din pct.A in pct.B si va depasi acest punct spre pct.C.

Limitand conceptul "TIMP" la succesiunea de evenimente observate (in cazul asta molecula care parcurge distanta din A in B ) avem intrebarile :
- Inseamna asta ca am varia TIMPUL, ca am trait mai mult sau doar ca prin surplus de energie aplicat apei ne-am marit timpul de observatie ?

- Insemna ca molecula de apa "traieste" mai putin sau mai mult prin surplusul de energie ?
- Dar daca in loc sa avem surplus de energie avem o pierdere si "pe timpul vietii noastre " molecula nu mai ajunge din A in B ? S-a modificat timpul sau doar perioada de observatie ?
- dar daca in loc sa scadem temperatura apei scadem temperatura noastra (criogenie)... ne prelungim viata ? dar constiinta ca "ne prelungim viata" mai exista sau suntem doar o leguma inerta, congelata intr-un laborator de milioane ?
- dar daca, teoretic, am putea trece de cele -273.15 gr.C ce s-ar intampla ? Am forta timpul sa "mearga inapoi" ?
- Care ne sunt limitele in gandire ? dar in practica ?

Nu e doar o problema teoretica oarecare - e un alt fel de a privi teoria miscarii browniene emisa de acelasi prim magician al timpului - Enstein - si am convingerea ca marele savant a stiut mai mult decat a spus publicului despre acest concept - timpul - dar nu a pus niciodata public punctul pe i.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Agitație_termică (http://ro.wikipedia.org/wiki/Agita%C8%9Bie_termic%C4%83)


P.S. o ultima intrebare - Ce se intampla cu atomul de Cesiu - acest orologiu natural care defineste secunda - daca ii scadem temperatra spre -273.15 grC ? Ce inseamna asta pentru "timpul" perceput de noi ? Va creste ? Va scade ? sau e doar un instrument de masurare a timpului devenit "defect" din cauza conditiilor de mediu ?
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .
Scris de: mm din 21 Februarie 2015, 02:45:40
  Colegul @fiulploii a amintit de "liniile de timp", spunand ca el are o anume incredere in ele. Da, exista literatura multa in legatura cu aceasta varianta de timp. O gasim la col. Bearden si pare bine fundamentata, fiind foarte legata de undele scalare. Eu nu am studiat pana acum acest aspect. Din intamplare am dat peste un sait interesant,
http://members.iimetro.com.au/~hubbca/scalar.htm#What (http://members.iimetro.com.au/~hubbca/scalar.htm#What) is
in care autorul (necunoscut mie) pare foarte familiarizat cu problema undelor scalare. In ultimele zile a aparut un video aici pe forum, cu niste instalatii de "tip Tesla" in padurile moscovite. Este foarte posibil ca ceea ce s-a filmat acolo cu o drona sa fie tocmai un emitator de unde scalare. Voi folosi cateva citate din articolul semnalat mai sus.
CitatCând 2 emițătoare trimit impulsuri temporizate, care se intalnesc, o explozie va avea loc care fie produce energie fie o extrage. În cazul în care 2 raze încrucișate sunt tinute "continuu" energia dintre raze este continua iar globurile și emisferele Tesla pot fi facute sa acționeze ca un scut care sa distruga armele ce sosesc și aeronavele care intră in el. Dacă mai multe frecvențe sunt transmise pe razele respective, la intersecția [lor] apare un glob tridimensional.
CitatTimpul curge ca un râu de unda-forma[?] în hiperspațiu [sub forma de] grilă.[??] Aceasta constă din cercuri mari interconectate [concatenate] care înconjoară polii și includ o [ca o] plasa de linii care sunt spatiate la 30 de mile marine sau 55.5 km [intre ele]. Când razele scalare încarca din hiperspațiu aceste "râuri de timp" se produce blocarea și redirecționarea temporara a acestora.
Conceptul de timp al lui Bearden este ca energia rezida tocmai in notiunea de timp! Timpul (din hiperspatiu) este izvorul tuturor lucrurilor. E un concept diferit fata de ceea ce am reusit sa cunosc pana acum. 
CitatExistă un plan ascuns sub picioare[?] pentru a schimba curgerea timpului, manifestat pe aceasta planeta, care  este indeplinit folosind pe deplin fizica hiperdimensionala și tehnologia Tesla, prin legarea/ innadirea/ matisirea/ pământului înapoi pe o linie de timp [un calendar] atlanteana, acum defuncta, în care Lucifer nu ar fi căzut din har. (a se vedea celelalte lucrari ale mele in aceasta problema in cărțile ,,Universal Seduction" vol 2 și 3 de la sfârșitul acestui articol). 
Intrucat sunt convins (pe baza experimentelor facute de rusi) ca "deplasarea in timp" sau modificarea "curgerii timpului" sunt perfect posibile (tehnic) consider ca in ciuda faptului ca trimiterea Pamantului pe o alta linie de timp (cea Atlanteeana) pare o idee SF, ideea este posibila tehnic, ba chiar, in acelasi articol se dau unele informatii in sprijinul ideii (chiar daca "mi-a luat piuitul").
  In acelasi timp, foarte multe din intrebarile privitoare la actiunea intensa de  "globalizare" cu insistentele distrugeri de "frecvente" ale vietii comunitatii sau coborare a mentalului uman, au devenit logice (in asociere cu ideea trmiterii Pamantului pe alta "linie de timp", eventual una de "frecventa mai joasa". Inserez si un citat netradus,
CitatThe Russians in 1985 once threatened the earth itself by activating their scalar weapons with multiple scalar transmitters turned on at once, endangering the survival of the entire planet. According to nuclear physicist Bearden, they conducted a massive, 'full up' scalar weapon systems and communications strategic exercise. During this sudden exercise American Frank Golden discovered the Russians activated 27 gigantic 'power taps', established by resonating the earth electrogravitationally on 54 powerful scalar frequencies (27 pairs where the two are separated from each other by 12 kHz.) transmitted into the earth and they utilized this to stimulate the earth into forced electrogravitational resonance on all 54 frequencies. Each of the 27 power taps extracted enormous energy from the molten core of the earth itself, and turning it into ordinary electrical power.
Intrucat urmaresc vremea inca din liceu (faceam observatii si am antrenament ca sa pot prezice exact vremea cu trei zile inainte in localitatea unde locuiesc), am ramas mereu cu o intrebare fara de raspuns, privitor la incalzirea ce s-a declansat din 1960 incepand. Poate cu 2-3 ani inainte. Aceasta incalzire s-a manifestat prin aceea ca zapada nu mai era buna de schiat in acesti ani, mai tarziu zapada disparand cu totul pe timpul iernii. Este pentru intaia data ca am raspunsul in fata si cred in el. Chiar in articol este subliniata aceasta idee - a incalzirii climei din pricina armelor scalare (pe care, afirma autorul, rusii le detineau din 1960). Ramane de comentat daca numai rusii le aveau si nu si ceilalti. De asemeni cred in realitatea cutremurelor "artificiale" provocate cu aceleasi instalatii in decursul anilor. 
.
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme .Teoria universului care se ramifica
Scris de: fiulploii din 04 Iunie 2015, 22:29:40
Branching Universe Theory sau teoria universului care se ramifica in permanenta - postulata de fizicienii de la Princeton John A. Wheeler si Hugh Everett zice ca inca de la inceput s-au format prin ramificare nenumarate copii ale universului nostru pt inlaturarea sau evitarea evenimentelor straine realitatii, evenimente ce s-ar opune destinului .
   Si astfel se elimina toate paradoxurile temporale - teoretice deocamdata . Cu alte cuvinte , nu exista nici o sansa ca sa mergi inapoi in timp si sa-ti ucizi din greseala strabunica ceea ce ar rezulta disparitia ta. Iar daca tu nu mai existi atunci nu ai fi putut sa comiti acea greseala.
  Daca se intampla un eveniment de genul acesta atunci tu nu esti de fapt in universul realitatii ci in unul invecinat si persoana respectiva nu este strabunica ta ci a copiei tale , iti elimini cu alte cuvinte una din copii. Iar asta ne duce cu gandul la filmul The One , nu?

  Astfel, traim de fapt intr-un univers de tip fractal si atunci cand ceva se intampla si nu e conform cu destinul aka planul de management-dezvoltare, pur si simplu esti translatat impreuna cu tot universul tau pe o linie secundara  :roll:
  Si o alta rezerva devine universul realitatii.

  Idem la o calatorie in viitor numai ca explicatia e putin mai stufoasa insa se poate deduce din ce am zis mai sus.

  O alta explicatie prin care se elimina paradoxurile temporale ar fi ca urmele evenimentelor trecute sunt atat de adanci incat aterizarea in trecut se face doar pe acele urme si exista o integrare si o armonie a actiunilor pe care le poti face in trecut astfel incat sa nu deranjezi fiindca nu ai cum indiferent de efortul depus. Tot la teoria asta intalnim aspectul valului temporal analog unui val pe suprafata linistita sau nu a unui lac. Aruncand o piatra se provoaca o schimbare, un val care pe masura ce se departeaza de origine se estompeaza astfel incat la o distanta minima, urma schimbarii nu mai exista.
   Si nu, nu poate exista un eveniment atat de major incat sa provoace o furtuna pe lacul din comparatie. Energia necesara unui asemenea eveniment e comparabila cu ipotetica energie a BigBangului .

  Un aspect intalnit aici este armonia dintre actiunea calatorului in trecut si ''destinul'' sau programul universului cand cele doua evenimente conlucreaza armonios pt realizarea destinului. Asta implica necesitatea aparitiei calatorului temporal pt ca evenimentul sa se produca .

   - va urma-
Titlu: Re: Timpul - concepte, efecte, mandele, manele, mandale, pandele, pandalii etc.
Scris de: Xanadron din 09 Septembrie 2016, 12:01:22
Citat din: fiulploii din  04 Iunie 2015, 22:29:40
Branching Universe Theory sau teoria universului care se ramifica in permanenta - postulata de fizicienii de la Princeton John A. Wheeler si Hugh Everett zice ca inca de la inceput s-au format prin ramificare nenumarate copii ale universului nostru pt inlaturarea sau evitarea evenimentelor straine realitatii, evenimente ce s-ar opune destinului .
   Si astfel se elimina toate paradoxurile temporale - teoretice deocamdata . Cu alte cuvinte , nu exista nici o sansa ca sa mergi inapoi in timp si sa-ti ucizi din greseala strabunica ceea ce ar rezulta disparitia ta. Iar daca tu nu mai existi atunci nu ai fi putut sa comiti acea greseala.
  Daca se intampla un eveniment de genul acesta atunci tu nu esti de fapt in universul realitatii ci in unul invecinat si persoana respectiva nu este strabunica ta ci a copiei tale , iti elimini cu alte cuvinte una din copii. Iar asta ne duce cu gandul la filmul The One , nu?

  Astfel, traim de fapt intr-un univers de tip fractal si atunci cand ceva se intampla si nu e conform cu destinul aka planul de management-dezvoltare, pur si simplu esti translatat impreuna cu tot universul tau pe o linie secundara  :roll:
  Si o alta rezerva devine universul realitatii.

  Idem la o calatorie in viitor numai ca explicatia e putin mai stufoasa insa se poate deduce din ce am zis mai sus.

  O alta explicatie prin care se elimina paradoxurile temporale ar fi ca urmele evenimentelor trecute sunt atat de adanci incat aterizarea in trecut se face doar pe acele urme si exista o integrare si o armonie a actiunilor pe care le poti face in trecut astfel incat sa nu deranjezi fiindca nu ai cum indiferent de efortul depus. Tot la teoria asta intalnim aspectul valului temporal analog unui val pe suprafata linistita sau nu a unui lac. Aruncand o piatra se provoaca o schimbare, un val care pe masura ce se departeaza de origine se estompeaza astfel incat la o distanta minima, urma schimbarii nu mai exista.
   Si nu, nu poate exista un eveniment atat de major incat sa provoace o furtuna pe lacul din comparatie. Energia necesara unui asemenea eveniment e comparabila cu ipotetica energie a BigBangului .

  Un aspect intalnit aici este armonia dintre actiunea calatorului in trecut si ''destinul'' sau programul universului cand cele doua evenimente conlucreaza armonios pt realizarea destinului. Asta implica necesitatea aparitiei calatorului temporal pt ca evenimentul sa se produca .

   - va urma-
Convins prin efecte pervers-mandeleze c-am citit TOT ce s-a postat  vreodata pe RUFOn, constat ca ultima ta postare de-aici am sarit-o, fiualploii - si-i una f. interesanta, chiar daca... n-a mai urmat :-D si-n plus stiam de teoria lui John A. Wheeler si Hugh Everett.

Cele mai valabile completari la mai toate teoriile savante pe tema asta cred ca le aduc insa [unii] scriitori SF - d-aia o sa revin ontopic, dar numai dupa ce regasesc un inteligent (si aproape exhaustiv) studiu critic bastinas pre-'89 despre +50 moduri de tratare a "intrigilor distopic-temporale" in literatura SF mondiala.
...Pe care-l caut mai demult, dar nu gasesc decit altu', cu titlul format din doua cuvinte unite si nu separate d-un shantzuletz in coperta, cum mi-l aminteam ca era... :roll: :lol: :-D
Titlu: Re: Timpul-concepte, fapte, enigme, iluzii.
Scris de: fiulploii din 09 Septembrie 2016, 19:39:33
Am zis " va urma" dar e funcție de interesul manifestat....ori nimic, nimic  :lol: ....pana acum .
Ca o paranteza că nu mai stiu daca am mai zis , cum s-ar schimba toate daca cercul ar avea de fapt 366 de grade in loc de 360?
366 de grade deoarece Pamântul se rotește de 366 de ori intr-un an - asta ar fi măsura unui cerc pe Pamant in cazul " științei pierdute" a megalitilor, menhirilor si altor pietre ciclopice.
Cum ar fi daca "pound" si " the pint" deriva din unitățile de măsura folosite de așa numita " Civilizație megalitică" ?

Sumerienii si babilonienii foloseau o combinație de numerotare si in baza 10 si in baza 60 . Ceea ce a ramas pana in zilele noastre in faptul ca o ora are 60 de minute si un minut are 60 de secunde . Prin consens , sumerienii sunt creditați cu inventarea măsurătorii cercului la 360 de grade iar un grad are 60 minute si un minut are 60 secunde cum zisăi mai devreme.

De aici ajungem la măsurarea timpului insa in alta postare .