Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Noua Ordine Mondiala (NOM/NWO) => Subiect creat de: fiulploii din 02 Ianuarie 2014, 22:01:33

Titlu: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: fiulploii din 02 Ianuarie 2014, 22:01:33
Acest subiect se vrea un domeniu conex topicului Evadarea din Matrix.
Pe topicul principal ma intrebam la un moment dat daca eu personal as iesi din Matrix in conditiile in care morala dupa care ma conduc ar fi calcata total in picioare. Revin acum cu ceva amanunte si bineinteles ca astept cu interes si alte pareri.
   
  Pentru inceput un site unde fiecare poate sa-si verifice cat de mult valoreaza morala lui
http://moral.wjh.harvard.edu/index2.html (http://moral.wjh.harvard.edu/index2.html)

In timp ce majoritatea din noi ne stresam la greu in privinta asigurarii nevoilor de baza pentru trai si luam de-a gata stiri mestecate, altii fac studii in diverse domenii parca ar fi un razboi total impotriva a ce? Din punctul meu de vedere , mai adaug o piatra la constructia teoretica care imi dovedeste ca omul este pur si simplu un bio-robot care poate fi re-setat, sters sau dezasamblat si refolosit pe componente  :-D

  In 2005 , biologul evolutionist Marc Hauser a creat the Moral Sense Test prin intermediul caruia participantul este pus in cateva scenarii in care trebuie sa decida daca ucide o persoana sau daca o lasa sa traiasca cu conditia mortii la schimb a altei/altor persoane.  Ops! dificil sa fii dumnezeu cu morala umana ?
  Pana in prezent, circa 300.000 de persoane au participat online la experiment si poate participa oricine - linkul este mai sus.

Ca sa va faceti o idee despre ce va asteapta :
  scenariul 1 . esti la un macaz de cale ferata si trenul vine spre tine. Daca nu misti macazul 5 muncitori vor fi loviti in plin de tren si vor muri. Daca muti macazul , cei cinci vor scapa insa alt muncitor de pe linia alaturata va fi lovit de tren si va muri.
  scenariul 2 . te afli alaturi de un om pe un pod de cale ferata si singura modalitate de a opri trenul care vine si a salva 5 muncitori care lucreaza la sina este sa impingi omul de langa tine de pe pod si in fata trenului.

  Ce faci? Ii salvezi pe cei 5 in fiecare din cazuri sau depinde de scenariu ? Daca in primul caz e mai usor ca nu ai contact direct , in al doilea pare a fi mai dificil ?
  Pana acum , rezultatele testelor de mai sus arata cam asa: la primul scenariu , 90% au schimbat macazul salvand viata celor 5 muncitori iar la al doilea scenariu , 16% au impins omul de pe pod pentru a salva pe altii cinci.

  Cu toate acestea , omul nu are nevoie sa fie pus in situatii extreme ca sa-si abandoneze principiile si sa-si schimbe comportamentul normal/obisnuit.    Acest lucru a fost dovedit de cercetatorii Armin Falk de la Universitatea din Bonn si de Nora Szech  de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe .
  Cei doi au initiat un experiment cu 120 de participanti in care fiecare a primit in posesie un soarece sanatos cu o speranta de viata de 2 ani. Le-a fost aratat apoi un film in care se vedea cum este gazat un soarece. Au fost apoi intrebati daca ar fi dispusi sa sacrifice soarecele in schimbul a 10 euro.  :-D
   Ca o variatie la experiment, cercetatorii au schimbat apoi regulile jocului. Au cautat sa afle daca comportamentul subiectilor umani se schimba introducand un scenariu de comert/piata.
  Un subiect a primit un soarece , alt subiect a primit 20 de euro. Amandoua partile au negociat apoi pretul soarecelui . Odata stabilit pretul, vanzatorul primeste banii iar cumparatorului ii ramane restul de la 20 de euro. Ambii participanti erau pe deplin constienti ca daca nu ar putea ajunge la un acord in privinta pretului, soarecele va ramane in viata. Daca tranzactia se va face, soarecele va muri.

  In a treia varianta a experimentului- sper ca nu v-ati plictisit pana aici  :-) - cei doi cercetatori au pus si mai multa presiune pe negociere. Sapte cumparatori si noua vanzatori se tocmesc pentru pretul soarecelui si asta e Soarta , nu?

  Rezultatele experimentului in toate cele trei variante au surprins iar concluzia este ca aproape fiecare fiinta umana poate fi manipulata intr-o  anumita directie/masura .
  Versiunea unu a experimentului : 46% si-au dat soarecele pentru 10 euro
                                                        54% au refuzat banii si au salvat viata soarecelui.
  Versiunea doi a experimentului  : 72% si-au sacrificat soarecele
  Versiunea trei a experimentului : 76% au lasat soarecele sa moara pentru o medie de 5,10 euro fiecare.

  Daca inlocuim soarecii cu matriciabilii cred ca putem intelege multe aspecte care ne revolta .
  Parerea mea...
  Astept cu interes si alte opinii , daca sunt  :-)

  Am folosit parti dintr-un articol preluat din revista Wonderpedia din decembrie 2013
http://www.wonderpediamagazine.co.uk/ (http://www.wonderpediamagazine.co.uk/)
   Pe siteul revistei se pot gasi si alte lucruri interesante.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: equilibrum din 02 Ianuarie 2014, 23:49:36
Una din marile intrebari care macina filozofii e aceasta: cat de morali suntem? Poate multi am am citit diferite teorii viabile sau bajmaneli mai mult sau mai putin cretine. Insa poate cineva sa ne spuna daca exista diferente intre morala de azi si cea de acum 1000 sau 4500 de ani?
Presupusul (sau nu) Matrix functioneaza de la inceput in aceeasi parametri sau e tranformabil, poate autoreglabil? Iesirea din Matrix a unuia nu presupune o noua autoreglare pentru ca in viitor sa nu mai permita evadari?
Mi-a placut ideea conform careia civilizatia maya a trecut in masa intr-un plan subtil. Basme, dar macar ne sugereaza un posibil scenariu: iesirea (evadarea) e mai probabila in grup si de ce nu, poate ca asta e varianta prin care modifici sau spargi actuala codare.
E moral sa detii sclavi?
Raspuns din:
Trecut: da, exprima statutul social
prezent: e ilegal sa detii sclavi, ai dreptul doar la muncitori platiti prost
in viitor:  adica roboti? da doar de asta ii fabricam... cum oameni sclavi? nu, doar servitori ai zeilor ce suntem.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: fiulploii din 03 Ianuarie 2014, 00:56:49
Cat de ascultator/supus este omul in realitate?

Putini spun despre ei insisi ca sunt rebeli. In acelasi timp insa, nimeni nu poate spune despre sine ca este un adept fara coloana vertebrala si ca poate fi fortat sa faca rau altor persoane. dar ce se intampla daca nu bagam de seama ca suntem manipulati?

  Jerry Burger de la Universitatea din Santa Clara a reluat ''infamul'' experiment Milgram din anii '60 in  care psihologul Stanley Milgram a cerut subiectilor sai sa pedepseasca pe alti participanti la experiment cu socuri electrice atunci cand nu puteau raspunde la anumite intrebari.Ceea ce nu stiau subiectii a fost ca respondentii erau actori iar socurile electrice nu erau reale .

  Burger a reluat experimentul in aceleeasi conditii de regie si le-a explicat subiectilor sai ca investigheaza  efectul pedepsei ca metoda de invatare.
  In experimentul initial, 65% dintre subiecti au ''daruit'' socuri electrice de pana la 450 Volti dupa ce au fost incurajati sa faca asta de catre conducatorul de proiect.  In experimentul reluat , procentul a fost de 75%.
  Concluziile au fost ca
  25% din populatie are ceea ce se numeste '' gena de a fi rebel''  care ii determina sa puna la indoiala autoritatea si ii face sa refuze sa fie ascultatori/obedienti .
65% sunt adepti ascultatori care vor urma ordinele chiar daca vor avea remuscari
  10% sunt sadici care se bucura de aplicarea acestor comenzi

Este aceasta ascultare obedienta inradacinata by default in societatea umana astfel incat ea permite dictatorilor sa ramana la putere? In particular, orice sistem totalitar - chiar si Matrixul presupus a exista  :evil: - beneficiaza de cei 10% care nu numai ca va tortura dar se va si bucura de aceasta actiune.
Exemple sunt peste tot fiindca studiul se poate extinde nu numai la sistemele totalitare ci chiar la orice sistem in care este implicat socialul .
  Parerea mea, evident.

 
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: equilibrum din 03 Ianuarie 2014, 01:12:14
Pai substratul intrebarilor mele era acesta: mostenim genetic si transmitem urmasilor obedienta (si nu numai)? Daca da, atunci suntem cam terminati, pentru ca lantul obedientei tine de minim 3 secole. Stiu ca intelegi ramnificatiile asa ca nu mai detaliez. :)
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: fiulploii din 03 Ianuarie 2014, 01:47:23
  Nu cumva ai gresit din graba si in loc de 3 secole voiai sa zici 3 milenii ?  :-D
  Parerea mea e ca obedienta asta se invata iar prin repetare de-a lungul generatiilor se transmite urmasilor asa cum bine spunea si @Xanadron pe alt topic despre alta informatiei inoculata softului initial .
 
  Cat despre jump to the next level la gramada sau in grup, ma cam indoiesc ca s-ar realiza fara vreun ajutor extern - vezi fantastica si ipotetica varianta din Sfarsitul Copilariei , pomenita cam des pe aici in ultimul timp  :roll:
  Fac pariu insa , tot ipotetic si fantastic ca acel ajutor extern nu va veni la modul cum e inoculat de mii de ani . Mitul ( si nu Ziua ) Reintoarcerii lor are un scop anume iar fenomenul Isus ( indiferent de cum se scrie ) este doar ultimul dintr-o serie destul de lunga pentru reinitializarea Asteptarii pline de speranta Dreptatii finale. Toata lumea pare a uita de faptul ca ar fi doar 144.000 de locuri in nava  :lol:
  Sa nu alunecam insa pe tema altui subiect , pe cat posibil.

  Daca consideri omul ca fiind un biorobot ca sa nu zic o masinarie vie  atunci iti vine usor sa intelegi rolul moralei .
  Parerea mea...
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: equilibrum din 03 Ianuarie 2014, 04:10:59
3 secole de cand a fost apasat butonul pentru faza finala... deci nu am gresit... inceputul e undeva intre 10 si 30 de milenii.

Sa nu crezi ca in urma cu multi ani, cand am citit prima data legile roboticii nu am avut acelasi gand :)

P.s. daca ai timp de citit trimite-mi un p.m. :D
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Urban din 03 Ianuarie 2014, 10:42:14
Oamenii traiesc toata viata cu Adevarul ascuns in ei insisi, moralitatea fiind una din cheile care il tin incuiat.
Este corect a fi Moral intr-o societate profund Imorala?

@Fiul Ploii
Care este definitia moralitatii dupa care te conduci?
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Arhanghelul din 03 Ianuarie 2014, 12:51:24
Legea lu'Om ... Fii om cu mine, ca sa fiu om cu tine ...

Daca ai sti mai multe depre cei 5 lucratori ... ca ... ei sunt detinuti ...ce-au comis individual urmatoarele infractiuni :2 violuri, 2 omoruri, 1 sechestrare de persoane (prostitutie)  ... si celalalt lucrator este angajat al cailor ferate .... este un om cu 3 copii acasa si-un credincios practicant(cu frica de Dumnezeu), dar cu  IQ-ul sub medie ...

Mai deviezi trenul pe abatere sau il lasi sa-si urmeze parcursul ...  :evil:

P.S. Eu va dau raspunsul legal valabil in legea/regulamentul  transportului feroviar in Europa ... daca nu este atributia ta de serviciu ... sa actionezi macazul ... nu pune mana pe el ... poti fi acuzat de omor din culpa si sabotarea infrastructuri de transport (adica daca nu esti acar sau operator circulatie n-ai voie sa atingi comanda de actionare macaz) ...
P.S2. Si mai exista o regula ... se lucreaza la infrastructura doar cu acordul operatorului circulatie ... el trebuie sa stie ora de incepere a activitatior de reparatie si mentenanta si deora de finalizare ... si va aduce obligatoriu la cunostinta conducatorilor de tren si altor a utilaje ce vor trece pe firul in reparatie ... asa ca mai greu cu accidentele din chestiunea discutata ... toate au fost din cauza operatorului circulatie si a infrastructuri de semnalizare si comunicare ...
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Arhanghelul din 03 Ianuarie 2014, 13:29:57
(http://i696.photobucket.com/albums/vv322/vlad_cm/Poj-Fm/IMG_6204.jpg)
Obiectul din  poza se numeste placa de deraiere ... se pune in capetele de linie scoase din uz sau cu restrictie de circulatie ...

http://i109.photobucket.com/albums/n55/Dadu_01/Club%20CF/15%20martie%202008/IMG_0710.jpg (http://i109.photobucket.com/albums/n55/Dadu_01/Club%20CF/15%20martie%202008/IMG_0710.jpg)

Mai exista abaterea de deraiere ptr. trenurile scapate de sub control ... mecanic mort, tractiune blocata pe mers, atac terorist ... in aceste situati extreme trenul va fi deraiat, se va taia curentul de pe firul aerian de alimentare sau bagat in buclele fara sfarsit ...

http://www.forumtrenuri.com/t122p620-infrastructura (http://www.forumtrenuri.com/t122p620-infrastructura)

In filmele americane cu teroristi care merg cu trenul 2-3 zile  ..este o minciuna ... regulile le-am enumerat mai sus ... abaterea (macaz) de deraiere se continua cu o linie ce este intrerupta la un capat ... dupa care urmeaza un covor de pietris de cariera  ... pe care va fi franat trenul ...
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: fiulploii din 03 Ianuarie 2014, 13:33:08
Citat din: equilibrum din  03 Ianuarie 2014, 04:10:59

Sa nu crezi ca in urma cu multi ani, cand am citit prima data legile roboticii nu am avut acelasi gand :)

P.s. daca ai timp de citit trimite-mi un p.m. :D
:lol: Multumesc pentru impresia ca doar acum am citit legile roboticii. Timp de citit ceva interesant am oricand . Daca cu multi ani in urma ai citit prima oara , inseamna ca ai adunat si ceva dovezi in favoarea acelui gand si sunt doritor sa le aflu. Deci...

Citat din: Guest din  03 Ianuarie 2014, 04:13:02
@fiulploii

Am facut testul  de "moral sense" ( http://moral.wjh.harvard.edu/index2.html (http://moral.wjh.harvard.edu/index2.html) ) ~ 30-40 minute, si am ramas cu zero feedback:

Pacat ca nu au specificat dinainte!
Si? Ar trebui sa ma simt vinovat?  :lol:

Citat din: Urban din  03 Ianuarie 2014, 10:42:14

@Fiul Ploii
Care este definitia moralitatii dupa care te conduci?
Intrebare foarte personala  :-D si se poate continua discutia in particular. Daca in spatele acestei intrebari sta intentia de a demonstra ca aproape zilnic nu respect morala dupa care ma conduc atunci e inutila chestionarea fiindca stiu ca asa este . :-) Pana la o limita auto-impusa insa.
   Vremea cavalerilor Mesei Rotunde a apus de mult ca si cea a Cavalerilor Traci/Danubieni iar cea a Cavalerilor Jedi este intr-un alt matrix .  :wink:

Citat din: Arhanghelul din  03 Ianuarie 2014, 12:51:24

:lol: :lol:  Interesant mod de a ocoli / adormi constiinta moralitatii bazandu-ne pe justitia aceluiasi Sistem . Nu are sens sa discutam despre Justitia sistemului fiindca exemple de greseli grave ale ei au fost si sunt tot timpul.
  Eram curios @Arhanghelul ce ai fi facut la varianta doi  :wink: insa nu trebuie sa raspunzi nimanui. Era doar asa , caz ipotetic. Si sunt convins ca ai inteles perfect .

@Urban , ai putea te rog sa dezvalui care ar fi celelalte chei ?
Multumesc.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: equilibrum din 03 Ianuarie 2014, 13:55:01
:)))) Impresie involuntar sugerata; cred ca la cate atacuri ai suferit pe aici te-ai sensibilizat prea mult  :lol:

Pe scurt: acelasi model de programare poate ca e valabil si cu "moralitatea" umana si poate ca ereticii incalca aceasta lege 1 sau 2... psihologia mderna ne demonstreaza zilnic ca suntem programabili, ramane doar factorul amintit mai sus: pe cat timp tine un program?

Ma indoiesc serios ca suntem bioroboti, dar daca suntem, atunci intreaga fauna e biorobotica... doar parerea mea  :-D
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: romulus din 03 Ianuarie 2014, 13:57:35
Si in privinta moralei - ca si in alte privinte - atitudinile individului (aceluiasi individ) cunosc modificari : evolutii ori involutii, in functie de situatiile pe care le experimenteaza. Fapt constatat si analizat pe propria persoana. Mi-am inceput - si incheiat - cariera profesionala cu teste: de personalitate, de inteligenta, de , de  ...de toate. Periodic, in timp,  testele erau repetate (aceasta este o regula). Avand in vedere distanta in timp dintre ele si multitudinea lor, in genere le uitai si iti ramaneau in minte doar cele obsesive: adica in interiorul aceluiasi test o intrebare iti era repetate de "n" ori in aceeasi forma, ori modificata, vezi doamne, ca sa te prinda cu ocaua mica!
Nu stiu daca sa zic ca am fost surprins, dar am constatat,  faptul ca la aceleasi intrebari am raspuns intr-un fel in anul 1981 si in cu totul alt fel 25 de ani mai tarziu !! Am avut si confirmarea "testatorului" in mana caruia erau toate testele date de mine, si care mi-a zis ca in ceea ce priveste "personalitatea" am unele  "constante", cele care conteaza, insa si destule "variabile" (zicea el) care nu dauneaza profesiei si sunt "cauzate" ( ori datorate) de timp, educatie, experienta acumulata!
In loc de concluzie pot sa zic ca,  la varsta de 30 de ani nu prea iti pasa de "morala" cand pui mana pe o "bucatica" buna! :-D Altfel vezi insa situatia la 60 de ani!
Am zis!

PS
Testul alora, al universitarilor, l-am intrerupt cand am vazut ca ma intreaba cat de "geeky" is io !
Iaca nu vreau sa zic, na!Daca ziceau cheeky, ei ,aia da, le spuneam !
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Arhanghelul din 03 Ianuarie 2014, 14:36:05
Citat din: fiulploii din  03 Ianuarie 2014, 13:33:08
:lol: :lol:  Interesant mod de a ocoli / adormi constiinta moralitatii bazandu-ne pe justitia aceluiasi Sistem . Nu are sens sa discutam despre Justitia sistemului fiindca exemple de greseli grave ale ei au fost si sunt tot timpul.
  Eram curios @Arhanghelul ce ai fi facut la varianta doi  :wink: insa nu trebuie sa raspunzi nimanui. Era doar asa , caz ipotetic. Si sunt convins ca ai inteles perfect .

@Urban , ai putea te rog sa dezvalui care ar fi celelalte chei ?
Multumesc.

Da ... am inteles ... dar nu te-ai prins tu (defapt te-ai prins ... dar n-o spui) ... :-D
La treaba cu podul si aruncatul peonului in fata trenului ... ca sa-l opresti ... este atat de idioata intrebarea/situatia ca raspund zambind acru ... in momentul in care arunci un om in fata trenului se cheama .... ii orice sistem de gandire pamantean sau religios c-ai ... omorat/sacrificat ... sa salvezi ce? ... 5 oameni care poate s-ar putea feri din fata lui ...
In acest caz vorbim  de viteze (franare) ,mase si forte colosale ... nu vad alt raspuns logic in functie de distanta dintre mine si tren ... si mai ales tinand cont de viteza  trenului (daca este prea mare oricum n-are spatiu suficient de franare) ... asa ca eu as incerca o semnalizare vizuala a mecanicului prin pozitionarea intre sine pe o traversa si semnalarea(agitatul din maini catre inainte si-n jos) cat mai mult timp pana la o apropiere periculoasa a trenului cand voi parasi pozitia periculoasa ... nu trebuie sa fi tu criminalul pentru 5 "prosti" ... daca esti crestin ... ce vei raspunde cand va aparea intrebarea de ce l-ai omorat pe Gigel ...??? capisci ...

In filmele europene-asiatice vedem cum personajul (oarecare) in fata unei morti iminente si  fara scapare isi v-a accepta resemnat soarta ... pe cand intr-un film american vei vedea ca scapa la secunda "zero" ...

L.E.  Virginia Square Metro Incident - View 1 (http://www.youtube.com/watch?v=9t18HRNrQTs#)

Madrid : Un policier sauve un homme tombé sur les rails du métro (http://www.youtube.com/watch?v=dXThbY9S0L0#)
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Urban din 03 Ianuarie 2014, 15:06:01
Fiecare individ are dorinte care sunt in deplina concordanta cu nevoile/necesitatile pe care le are.
Abraham Maslow a ierarhizat si sintetizat aceste nevoi intr-o piramida.
Toate aceste nevoi sunt instinctuale, dar cele mai puternice sunt cele de la baza piramidei.
Orice individ are nevoie sa-si satisfaca necesitatile fiziologice (cum ar fi cele biologice ca hrana, apa, aerul, igiena), somnul, sexul si o temperatura relativ constanta a corpului.
Sunt indivizi care nu-si pot satisface aceste necesitati prin forte proprii, morale.
Dintre acestia se disting criminalii, violatorii si hotii...Ei actioneaza doar instinctual.
Nu cred ca se gandeste vreunul la moralitate cand ucide, violeaza sau fura.

Urmatorul lucru pe care-l preocupa pe individ (avand satisfacute nevoile de baza) nu este moralitatea, ci siguranta sa.
Nevoia de siguranta deriva din instinctul de conservare.
Cum obtii siguranta intr-o lume din ce in ce mai violenta si instabila?
Dictonul care-l motiveaza pe individ este urmatorul: "decat sa planga mama, mai bine plange mata"......si este plin de moralitate!

Apoi individul constata ca are nevoie de iubire/afectiune si apartenenta.
Vrea sa aiba o relatie, vrea sa apartina unui grup.
De cele mai multe ori este nevoit sa faca concesii pentru a fi acceptat, de cele mai multe ori in defavoarea lui.
Poate accepta o relatie amoroasa doar de teama singuratatii, poate sa adere la un grup doar de dragul unor beneficii...Unde-i moralitatea aici?

Mai departe are nevoie de stima, recunoastere, respect.
Nevoia asta este direct proportionala cu orgoliul individului.
Intr-o societate care promoveaza non valoarea, in care daca nu ai bani mirosi a prost, ghici ce te motiveaza? Ai ghicit! Lacomia!
Cu cat esti mai lacom cu atat esti mai respectat!
Pana la acest nivel individul este in competitie cu ceilalti indivizi.
Daca reuseste sa depaseasca stadiile anterioare individul intra intr-o competitie cu el insusi, depasindu-si limitele.
Devine constient de adevaratele valori ale vietii si are nevoie de spiritualitate.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: fiulploii din 03 Ianuarie 2014, 17:09:36
Citat din: Guest din  03 Ianuarie 2014, 16:55:58
Eram curios cati au si incercat sa faca acel test, se pare ca tu nu esti printre ei desi tu ai publicat acel link si ai recomandat sa-l facem ca prim pas. Eu unu l-am facut si la sfarsit am vazut ca nu primesc defapt niciun feedback, poate ar trebui sa fi recunoscator ca am spus ca linkul este cam mort in privinta unui raspuns al testului; dar nu ma astept la asta de la tine.

Nu stiu cat de vinovat ar trebui sa te simti pentru ca nu te-am acuzat pe tine personal, deoarece am spus clar "Pacat ca nu au specificat dinainte!"

Lasand frustrarile deoparte, o zi frumoasa in continuare!

PS: Haideti sa publicam cu totii linkuri pe care nu le verificam, @fiulploii nu are nimic impotriva

  Doar parerile tale cele de mai sus. Cat despre frustrari , sa fim mai atenti in noul an .
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Arhanghelul din 25 Februarie 2014, 18:46:02
Citat din: fiulploii din  03 Ianuarie 2014, 13:33:08
:lol: :lol:  Interesant mod de a ocoli / adormi constiinta moralitatii bazandu-ne pe justitia aceluiasi Sistem . Nu are sens sa discutam despre Justitia sistemului fiindca exemple de greseli grave ale ei au fost si sunt tot timpul.
  Eram curios @Arhanghelul ce ai fi facut la varianta doi  :wink: insa nu trebuie sa raspunzi nimanui. Era doar asa , caz ipotetic. Si sunt convins ca ai inteles perfect .
..............................................................................

Nu raspund ... doar vin cu elemente noi in acest caz ...

" instanţa de judecată a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii pentru o perioadă de 2 ani, reţinându-se că, la data de 05 iulie 2012, având calitatea de acar, nu a asigurat sabotul fix de deraiere în poziţia aşezat pe şină, astfel încât convoiul să întâlnească în parcurs sabotul în poziţie regulementară, poziţie de natură să producă deraierea controlată a convoiului şi să nu permită intrarea acestuia în pasajul de cale ferată ce intersectează DN 72."

http://adevarul.ro/locale/targoviste/video-trei-angajati-cfr-condamnati-inchisoare-accidentul-feroviar-produs-caragiale-murit-doi-oameni-alti-doi-fost-grav-raniti-1_530b6a07c7b855ff56a0045d/index.html (http://adevarul.ro/locale/targoviste/video-trei-angajati-cfr-condamnati-inchisoare-accidentul-feroviar-produs-caragiale-murit-doi-oameni-alti-doi-fost-grav-raniti-1_530b6a07c7b855ff56a0045d/index.html)

Q.E.D.

Resurse:
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,4518.msg87144.html#msg87144 (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,4518.msg87144.html#msg87144)

P.S. Sicronicitate ... saptamana trecuta am avut treaba pe la ... Republica (F.A.U.R.) ... si-am ramas uimit sa vad ca mai exista o gara (Titan Sud) functionala ...  in care asteptau  navetisti ... am facut cateva poze pentru niste prieteni care au forumuri si bloguri in domeniul feroviar ... printre poze am bagat si la un sabot de deraiere ( GPS: 44.434214, 26.186221 sau 44°26'03.2"N 26°11'10.4"E )... ce era pus pe o linie cu abatere ... scosa din uz ( cale) ...
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: ela_rebela din 20 Aprilie 2014, 11:22:25
Citat din: Arhanghelul din  03 Ianuarie 2014, 14:36:05
in momentul in care arunci un om in fata trenului se cheama .... ii orice sistem de gandire pamantean sau religios c-ai ... omorat/sacrificat ... sa salvezi ce? ... 5 oameni care poate s-ar putea feri din fata lui ...

[/url]

Lasand la o parte sistemele religioase si discutand srict in termeni de moral si imoral (desi, cel putin ce e prefigurat in religia crestina - si aici vorbesc ca o fundamentalista crestina care se raporteaza strict la "era Iisus" si deloc la ce a fost inaintea lui, iudaic, sau nu mai mult decat a facut-o el - cam tot ce se cere dinauntrul ei se suprapune in mare masura cu ceea ce se considera a fi moral, deci ne-am situa tot pe acolo), de ce nimeni nu se gandeste la - de fapt - cea mai morala situatie din contextul asta cu aruncatul altuia de pe pod?
Daca tot sunteti doi pe pod si crezi ca cineva aruncat in fata trenului ii salveaza pe cei 5, de ce nu te arunci tu? Ia iubeste-i tu pe toti 6 (5 de jos + 1 de pe pod) si salveaza-i pe toti si aruncandu-te tu. Da'  sari tu!  Ca ce chestie iti arogi tu posibilitatea de a-i face aluia de langa tine vant de pe pod ca sa ii salvezi pe ceilalti? Adica cine te crezi tu?  Mai sa fie... si dupa aceea cred ca te vrei si erou cumva, dupa treaba asta.

PS: e un "tu" impersonal, Arhanghelul, nu ma adresam tie direct, doar am citat ca sa arat la ce fac referire.  :-D
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Tyanu din 20 Aprilie 2014, 15:39:15
Eu cred ca omul se naste "rebel". In ce sens ? Copiii fac doar ceea ce vor ei pana cand vin parintii si le "explice" de ce nu e bine sa faci anumite lucruri. Incepand de la lucruri elementare, (oare cati ii lasa pe copiii lor sa cada de pe un scaun pentru a vedea ei insisi ce se intampla ? ) pana la chestiuni asa zis morale ( nu e frumos sa faci asta, e rusine, etc).

Oare cati dintre moralisti ar fi dispusi sa aiba inelul fermecat al lui Platon (parca). Se spune ca era un cioban de o bunatate rar intalnita. Intr-o zi a gasit un inel ce il facea invizibil. In scurt timp omul nostru s-a transformat in ceea ce specia umana este de fapt. Folosindu-se de inel l-a omorat pe rege si a devenit conducatorul regatului. Sunt sigur ca stiati povestea insa am zis totusi sa o reproduc.

Sunt unii care afirma ca e imoral sa omori animale pentru a-ti satisface poftele, intr-o lume in care tehnologia iti permite sa traiesti sanatos fara carne. Au dreptate ? Se insala ? Cine decide asta ? Majoritatea, bineinteles. Aceeasi majoritate care in trecut credea in alte forme de moralitate.

Societatea e cea care traseaza linii. Problema ce se pune e de ce le urmam ? Pentru ca asa fac cei mai multi ? Pentru ca noi consideram aceste linii ca fiind corecte ? Si de unde stim noi ca daca nu urmam acele linii trasate vom merge pe calea cea buna? In ultimul timp e la moda sa fi antisistem, sa nu te conformezi regulilor. Insa cati fac cu adevarat asta ? Multi spun, ca tot e ziua de paste :D ca nu cred in aceasta sarbatoare insa, voit sau nu, o celebreaza.

La fel se intampla si cu legile. Alegem o gasca de oameni care fac anumite legi cu care suntem sau nu de acord. Insa le respectam. Tacuti, resemnati... Credem ca noi stim mai bine decat altii ce e bine si ce e rau insa toti mergem in aceeasi directie. Nimeni nu incearca sa schimbe ceva. Adevaratii oameni antisistem sunt in puscarii. Multi isi merita soarta in atimp ce altii doar au fost impotriva sistemului, a regulilor impuse de catre ceilalti.

Cat despre partea spirituala... poate ca ideile ce se vehiculeaza de cativa ani sunt spuse de mii de ani insa nimeni nu le-a pus in practica. Sau poate ca cei ce au reusit cu adevarat sa realizeze complexitatea sistemului numit Matrix si-au dat seama ca e in zadar sa incerce macar a discuta despre acest subiect cu ceilalti roboti, pardon, oameni.

De ce chiar acum se inoculeaza ideile ca trebuie sa evadam din aceasta realitate ? Poate ca trebuie sa o facem cum vrem noi. Stiu ca suntem conditionati de multe aspecte, insa e posibil doar sa credem asta pentru ca asa se doreste.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: ela_rebela din 20 Aprilie 2014, 17:01:39
Citat din: Tyanu din  20 Aprilie 2014, 15:39:15

Societatea e cea care traseaza linii. Problema ce se pune e de ce le urmam ? Pentru ca asa fac cei mai multi ? Pentru ca noi consideram aceste linii ca fiind corecte ? Si de unde stim noi ca daca nu urmam acele linii trasate vom merge pe calea cea buna? In ultimul timp e la moda sa fi antisistem, sa nu te conformezi regulilor. Insa cati fac cu adevarat asta ? Multi spun, ca tot e ziua de paste :D ca nu cred in aceasta sarbatoare insa, voit sau nu, o celebreaza. 

Permite-mi, Tyanu sa intervin putin: pentru unii a fi rebel e o optiune, pt altii, poate fi o nevoie. Cel mai bine cred ca e sa te gandesti inainte sa te razvratesti impotriva a ceva si nu sa te razvratesti oricand, oricum ca si cum ar fi o lupta perpetua eu-sistem indiferent ce are "sistemul" de zis. Sunt unele "legi" trasate care sunt si utile. E bine sa pui in balanta si sa te gandesti inainte sa-ti conduci "rascoala" ce s-ar intampla daca prin rascoala ta ai obtine ce vrei. Daca legea spune ca violul sau crima se pedepsesc , inchipuie-ti ce s-ar intampla daca te-ai razvrati impotriva acestei legi, cat s-ar inmulti numarul de violuri si crime? Ti-ar placea sa traiesti intr-o lume d-asta? Mie nu. Si deja consider suficienta constiinta mea si probabil si a multora ca sa nu faca raul/imoralul (adica nu legea e cea care ii motiveaza) dar pana cand constiinta umana nu se trezeste in fiecare din oameni, e nevoie de ceva sa-i opreasca de la a face raul pe multi dintre ei.

Incercand sa fac o mica paralela cu religia - ca mi se pare interesant contextul care se ofera: inchipuie-ti oare ce era in vremea lui Moise , in societatea sau mai bine spus, in triburile alea ale lor de a fost nevoie sa vina Moise sa le dea porunci: sa NU ucizi, sa NU minti, sa NU furi, sa NU poftesti la femeia altuia...samd, amenintandu-i cu moartea de Sus pana la al nu stiu catelea neam. Iti dai seama ce barbarie era acolo?Ce crime, ce violuri? Vad in Moise eroul care a reusit sa ii adune si sa ii organizeze social, in spatiul exterior, care a reusit sa ii faca sa se stapaneasca (prin metodele de atunci, fireste si adaptate constiintei lor atavice - vezi controlul prin frica, vezi legea Talionului) si sa NU mai faca raul (ca la asta am rezuma totul, pana la urma).  Daca iei oamenilor si acum legile prin care se asigura aceasta elementara ordine si securitate, te intorci inapoi de unde ai plecat. Inca mai sunt oameni care sunt capabili sa dea in cap dar n-o fac de frica legii sau reusesc sa se abtina de la unele chestii pe motiv ca "ma ia politia ca esti minora" (deci  e clar ca functioneaza legea asta si dezirabil e cat mai multi sa se supuna ei).  Nu-i productiv si nici inteligent sa te razvratesti impotriva a asa ceva.  (divagand un pic - ma simt norocoasa sa traiesc in europa, vedeam in state analize a unor orase unde pe langa alte caracteristici, era luata in vizor si criminalitatea, cate crime la suta de mii de locuitori... m-am crucit, ma gandeam eu europeanca cuminte asa si obisnuita cu linistea, cum e posibil ca in veacurile astea sa mai analizam asa ceva, sa mai punem astfel de probleme - dar nu sunt ei de vina, ei doar fac ce au fost invatati sa faca de mici - prin vizual, prin audio, presa si toate mediile prin care se mai manifesta cultura americana, n-ai de ce sa te mai miri ca nu stiu ce elev impusca toata clasa).

Again, te supui cui consideri ca se justifica. Eu, personal, ma razvratesc impotriva a orice ma face sa fiu sclav sau incearca sa ma dezumanizeze... si-asa hedonisti cum suntem din fire, sustin razvratirea chiar si impotriva propriei placeri daca e nevoie, daca tinzi sa devii sclavul ei si daca incet incet te dezbraca de valori, iti indoaie coloana vertebrala si te impinge sa faci rau altora pentru a ti-o procura. Si cred ca cele mai multe acte imorale care se fac, se fac din cauza acestei firi hedoniste pe care o avem...si din cauza normelor sociale care par sa o fi luat razna, care par sa iti sustina manifestarea instinctelor primare (pe motiv ca e ok, ca deja e perfect normal, ca nu trebuie sa te simti vinovat, chiar se inventeaza si noi termeni cu o conotatie intens pozitiva ca acela de "open minded" - cum sa zic, semana cumva cu conditionarile pavloviene - reusesti sa faci un thresome (scuzati-mi exemplul) , aaa esti open minded (esti rasplatit cu apreciere (ca si cum e f bine ce ai facut), pe care nu stiu cine a considerat-o cand a inventat-o ca fiind pozitiva dar care face societatea din ce in ce mai lasciva si dezumanizata... si imorala! Dar macar te simti mandru ca esti open-minded).
Nu se mai solicita cultivarea unor valori umane care-ti influenteaza intens si  morala pana la urma, ci e sprijinit libertinajul (care e diferit de libertate, mai bine spus, e doar o libertate prost inteleasa) si orice actiune care iti produce placere. Dar, totul e normal, nu va panicati...
  [Am o carte pe care o citesc acum si care presimt ca o sa se refere la asa ceva  :| ]

Ptiu, ce m-am lungit... asa scriu eu cu patima cand ma inflamez.  :-D

Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Tyanu din 20 Aprilie 2014, 21:31:52
Exemplele date de tine, ela_rebela sunt cele date de cei mai multi dintre cei credinciosi. Stii bine ca nu la astfel de legi ma refeream, insa nu are rost sa intru in subiect. Paralela facuta cu Moise cred ca e irelevanta... sistemul propus de el este destul de pamantean si de primitiv, nu are nimic de a face cu vreo divinitate. Nu te gandi ca in Egipt sau in vechiul Babilon nu existau astfel de legi.

Conditionarea. Asta e cuvantul de baza cand aducem in discutie religiile, oricare ar fi ele. Toate religiile te conditioneaza.  Primesti ceva doar daca faci, sa nu faci ceva. In termeni moderni acest lucru e depasit. Trebuia ca acest aspect sa evolueze. Atunci s-a gasit metoda aceasta, a evadarii. Omul modern vrea sa evadeze... din tot, din slujba ce o are, din orase, din sistem, chiar din Matrix. In acelas timp provocarile de a ramane in sistem par tot mai atractive pentru multi.

Oare chiar vrem acest lucru sau asta se vrea de la noi ? Eu cred ca asta e intrebarea de la care trebuie pornit.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: ela_rebela din 20 Aprilie 2014, 22:18:39
"sistemul propus de el este destul de pamantean si de primitiv" - pai asa erau oamenii, nu puteai sa le vorbesti despre cat de frumos e bine sa fii moral si fiinta superioara pana nu ii potoleai din apucaturile alea. Asta am si zis, ca metoda era dupa constiinta lor, atavica. Plus ca nici nu l-am invocat pe Dumnezeu ca sa imi zici de divinitate, nici macar nu cred ca au fost "dictate" acele legi ci cred ca au fost concepute de insusi Moise in asa fel incat sa rezolve problemele poporului lui, in functie de lucrurile cu care se confrunta zilnic ("de a fost nevoie sa vina Moise sa le dea porunci" el adica).
Exemplele pe care le-am dat au fost arbitrare si am cautat sa priveasca in primul rand moralitatea (ca doar la topicul asta suntem).

"Toate religiile te conditioneaza." - poate ca si tie ti-a fost conditionata o astfel de gandire de catre altii. Ia lasa ce cred altii si citeste tu singur si descopera tu singur cine, unde si daca te conditioneaza cu ceva. Ti-ai pus vreodata intrebarea daca exegeza generata din sanul bisericii (aia pe care o stiu toti) este cea corecta sau daca mai exista si alte variante dar se pastreaza asta cu anumite scopuri? Nu vroiam sa schimb subiectul spre religie, chiar nu mi-a fost asta intentia, dar eu mi-am facut o alta exegeza in care nimic nu iti e conditionat de nimic ci totul e, dimpotriva, neconditionat. Cica mintea e ca o parasuta, functioneaza si te ajuta doar daca o deschizi.   :-D  (hey, n-o lua personal, cred doar ca oamenii trebuie sa-si deblocheze mintile de dopurile ideatice ale altora)

"Primesti ceva doar daca faci, sa nu faci ceva. In termeni moderni acest lucru e depasit. Trebuia ca acest aspect sa evolueze."  - de ce crezi ca e depasit? si cu ce a evoluat? lucrurile doar s-au transformat, au capatat alte nume. Oamenii se inchina altor "zei", au alti idoli. Si in zilele noastre ne confruntam cu aceeasi problema: nu primesti bani sa-ti faci existenta cum vrei decat daca muncesti... cu cat mai mult cu atat primesti mai mult. Si asta e doar un exemplu... nu-i deloc depasit conceptul. Cel putin nu in viziunea mea.

"Oare chiar vrem acest lucru sau asta se vrea de la noi ?" - cred ca depinde f mult de prioritatile pe care ti le faci, de ce decizi ca e mai important pt tine. Stiu oameni care sunt si vor ramane creaturi urbane orice ar fi si vor ramane la viata de orase si vor munci sa-si faca banii necesari cerintelor unui oras, chiar daca asta presupune sa ignore sistemul sau sa deal with it. Pt ca e mai important pt ei sa se simta bine si sa se distreze decat ce vrea sistemul de la ei. Par niste victime, dar poti sa faci ceva cand mirajul sistemului i-a prins oferindu-i atatea placeri si chestii de consum si ei singuri zic "eu vreau aici, n-am nevoie de liniste, de natura"? :)
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate, pareri
Scris de: Xanadron din 21 Aprilie 2014, 13:14:02
Citat din: ela_rebela din  20 Aprilie 2014, 22:18:39
(1) [...] nici macar nu cred ca au fost "dictate" acele legi ci cred ca au fost concepute de insusi Moise in asa fel incat sa rezolve problemele poporului lui, in functie de lucrurile cu care se confrunta zilnic ("de a fost nevoie sa vina Moise sa le dea porunci" el adica).

(2) "Toate religiile te conditioneaza." - poate ca si tie ti-a fost conditionata o astfel de gandire de catre altii. Ia lasa ce cred altii si citeste tu singur si descopera tu singur cine, unde si daca te conditioneaza cu ceva.

(3) Si in zilele noastre ne confruntam cu aceeasi problema: nu primesti bani sa-ti faci existenta cum vrei decat daca muncesti... cu cat mai mult cu atat primesti mai mult. Si asta e doar un exemplu... nu-i deloc depasit conceptul. Cel putin nu in viziunea mea.

(4) [...] Par niste victime, dar poti sa faci ceva cand mirajul sistemului i-a prins oferindu-i atatea placeri si chestii de consum si ei singuri zic "eu vreau aici, n-am nevoie de liniste, de natura"? :)

1. Chiar crezi ca Moise a inventat totul de capu' lui si n-a fost "pre-programat" De-Mai-Sus?

2. Negarea negatiei sau metoda reducerii la absurd se pot aplica oricarei teorii.

3. Chiar crezi si-n minciuna asta gogonata - "primesti mai mult doar daca muncesti mai mult"? :lol:

4. Daca vrei, poti. :-D

P.S. Clar ca oricine-i liber sa creada orice, inclusiv noua noastra colega (btw, bun venit pe RUFOn!)
Ba-i chiar util din pdv. statistic sa aflam (nu doar noi forumistii "fara ochi albastri" :lol:) cam ce idei are noua generatie.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: ela_rebela din 21 Aprilie 2014, 17:00:50
Hai s-o iau la fel de sistematic:

1. Da. E ce cred eu.  (in general daca te bagi cu mine in discutii pe teme d-astea  :-D ai sa observi ca rebeliunea mea se manifesta cel mai proeminent aici. Am niste pareri de ma excomunica astia... arunca anatema dupa mine :)))) ). Da, cred ca Moise le-a facut ca un conducator bun ce era si intelept si deprins cu tehnici diverse de prin Egipt de la eruditii de acolo in sanul carora a crescut el si de unde a invatat atatea tertipuri si lucruri si uite asa si-a facut tabiltele. Nu cred ca au cazut din cer la propriu. O fi fost si vreun foc ... focu` inspiratiei.

2. Sunt pro cercetat de unu' singur... tu acolo cu carticica in mana, cu creionul sa-ti notezi ce simti, cu formatul de opinii de unul singur si renuntatul la uitatul in gura formatorilor de opinie sau a celor care merg cu turma. Daca dupa ce ai studiat singur ajungi la o concluzie, hai s-o dezbatem (daca am studiat si eu). Iar relativ la subiectul pt care am tras de maneca, pot sa zic ca am studiat. Singura. Nu mai suntem nealfabetizati sa ne citeasca la biserica si sa ni se reproduca totul prin imagini/picturi... si tot ea sa ne si "invete" cum trebuie sa intelegem lucrurile de acolo.

Cum ziceam si mai sus, nu-mi place sclavagismul, nu-mi plac manipularile si nici nu o sa fiu instrumentul de manipulare a maselor (cat depinde de  mine, fac, am o functie prin care pot sa servesc drept instrument de manipulare a oamenilor si nu numai ca n-o fac, ba chiar indemn la fix inversul decat ceea ce mi s-a bagat in cap ani de zile sub frumoasa aparenta a binelui).

3.  Umm, nu stiu cum e in cazul tau... dar in cazul jobului meu, cu cat muncesc mai mult, cu atat am mai mult. Si oamenii care ma ajuta primesc in plus daca stau peste program.

4. Pemite-mi sa te intreb: ce?  Cand pe om il fascineaza orasul si consumul? Se simte motivat sa faca bani si sa-i consume pe alte lucruri care-i fac placere. Stii ce greu e sa smulgi un om din placerile in care se scalda? Ale naibii placeri! Zici ca sunt sensul vietii unora.   :|

Mmm, da, sunt noua.  :-D   Mama, mama, ce va stiti toti pe aici... imediat sesizati ca a venit cineva nou.   :lol:
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: socrate din 21 Aprilie 2014, 22:14:24
Citat din: ela_rebela din  21 Aprilie 2014, 17:00:50
Hai s-o iau la fel de sistematic:

1. Da. E ce cred eu.  (in general daca te bagi cu mine in discutii pe teme d-astea  :-D ai sa observi ca rebeliunea mea se manifesta cel mai proeminent aici. Am niste pareri de ma excomunica astia... arunca anatema dupa mine :)))) ).

Da, cred ca Moise le-a facut ca un conducator bun ce era si intelept si deprins cu tehnici diverse de prin Egipt de la eruditii de acolo in sanul carora a crescut el si de unde a invatat atatea tertipuri si lucruri si uite asa si-a facut tabiltele. Nu cred ca au cazut din cer la propriu. O fi fost si vreun foc ... focu` inspiratiei.
  :|

Mmm, da, sunt noua.  :-D   Mama, mama, ce va stiti toti pe aici... imediat sesizati ca a venit cineva nou.   :lol:

...da,bine ai venit!, ela_rebela,era necesara o mica "rebeliune" pe forum...vreau sa spun, o nanta mai  "tonica",data fiind si terminarea "supliciului hristosesc" si trecerea la "rebeliunea" normala a vietii cre(s)tine,cauza in sine, a efectului,"supliciu".
Am inteles.....
Citat. Da, cred ca Moise le-a facut ca un conducator bun ce era si intelept
de ce?....
CitatIncercand sa fac o mica paralela cu religia - ca mi se pare interesant contextul care se ofera: inchipuie-ti oare ce era in vremea lui Moise , in societatea sau mai bine spus, in triburile alea ale lor de a fost nevoie sa vina Moise sa le dea porunci: sa NU ucizi, sa NU minti, sa NU furi, sa NU poftesti la femeia altuia...samd, amenintandu-i cu moartea de Sus pana la al nu stiu catelea neam. Iti dai seama ce barbarie era acolo?Ce crime, ce violuri? Vad in Moise eroul care a reusit sa ii adune si sa ii organizeze social,

asa .....eu am inteles ideea......un pic ma cam incurca o fraza, a ta.....spui tu...
Citatfac o mica paralela cu religia
.....si eu de asemenea......daca nu te superi...

...
CitatLasand la o parte sistemele religioase si discutand srict in termeni de moral si imoral (desi, cel putin ce e prefigurat in religia crestina - si aici vorbesc ca o fundamentalista crestina care se raporteaza strict la "era Iisus" si deloc la ce a fost inaintea lui,

deci.... ca o fundamentalista crestina.... spui tu ca urasti sclavagismul etc...altfel spus... Moise sa le dea porunci: sa NU ucizi, sa NU minti, sa NU furi, sa NU poftesti la femeia altuia......pai,ce a spus Moise si ce a spus "criti'nel"(de fapt nu el, ci tat'su prin el) ....e paralel....daca nu... antagonic....unu cu pedeapsa, celalat cu iertarea :| :- ...zic si io...apropo,de vorba ta....
CitatDaca dupa ce ai studiat singur ajungi la o concluzie,
hai s-o dezbatem (daca am studiat si eu)

PS....da,asa....fara sa starnim "valuri pe forum"...tu esti mai nouta..sa inteleg...deci ia seama...acest forum nu este de hala de pupatori da moaste sfinte(cre(s)tine....nu,deoarece, sa constatat ca "moastele" au spirite....da... nu toti  stiu....da aia uni pupa "moastele"....  :| :-D

Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: ela_rebela din 21 Aprilie 2014, 23:27:14
Aoleo!! stai, socrate,  ca m-ai luat tare si m-am speriat. =)))

De ce le-a facut sau de ce cred ca era un conducator bun si intelept?

Vezi tu, el a trait cumva ca la curtea regala, a avut parte de cele mai alese invataturi si-a iesit din miezul lor de acolo un bun cunoscator al multor chestii.  Vedea tot ce facea faraonul, cum isi conducea regatul, oamenii, e lesne de inteles ca Moise venit printre evrei nu era un oarecare.  Cred doar, dupa poruncile pe care le-a adus si a fost nevoie sa le implementeze, ca poporul lui era un popor barbar. Nu te duci sa-i poruncesti "sa nu ucizi" daca el e cuminte si nu ucide. Nu te duci sa ii poruncesti "sa nu furi" daca el stie clar care ii e bucata si n-o depaseste. Doesnt make sense! Cel putin nu in capul meu. Deci Moise vazand asta si haosul ala intrinsec al poporului, mi-l si imaginez cum isi zicea in barba "ma, tre sa fac ceva cu astia ca nu se mai poate! se omoara intre ei!". E si s-o dus omu` pe munte si-o venit cu miraculoasele tablite. Da' pe care el le-a elaborat (conform cu ce vedea el, de la nivelul lui superior, ca se intampla cu poporul lui - ce-a fost nevoie, aia a asternut) si le-a scris (cum? sigur a invatat de la egipteni cum sa scrie in piatra, daca nici de-acolo...). Bun, doar ca vezi tu , pe oamenii aia atat de obisnuiti sa-si indeplineasca la discretie primele impulsuri e greu sa ii stapanesti cu chestii intelepte, serafice, superioare (iti imaginezi ridicolul situatiei, nu? ). Noah, pe astia trebuie sa ii faci constienti ca exista o forta puternic decat ei, ceva mai rau decat ei, care se poate razbuna nu pe unul  ci pe toti, trebuia sa ii faci sa le fie frica. Na si odata cu tablitele magice  (care pam pam au aparut din seninul  miraculosului cer pt evrei)  a adus Moise cu el si frica ... "bagati-va mintile in cap, ca mai sus de voi e Dumnezeu, ui' ce mi-a dat aici si e manios si va omoara pana la al nu stiu catelea neam...".Era nevoie sa creeze o astfel de imagine.  Cred ca l-a dus capul si-a facut treaba bine ca s-au speriat evreii si-au zis "ascultam ca sa nu murim".

Acuma, sigur ca iertarea e o chestie sublima, e minunata... doar ca niste constiinte atavice obisnuite pana mai ieri sa-ti dea in cap sa te omoare, n-o s=o priceapa. Nu stiu daca ti-ai dat seama, dar Iisus de multe ori a zis "cine are urechi de auzit , sa auda". De ce oare? In niciun caz nu putea el sa vina sa le vorbeasca de iertare si iubire salbaticilor alora, se adresa celor ceva mai avansati dpdv al constiintei, care au trecut cu brio de "etapa Moise".  Du-te la doi salbatici care se bat in strada si incearca sa-i desaprti spunandu-le ca ce frumos e sa iti ierti aproapele. Ca iti da si una in cap (asta stiu sa faca, nu ai zis ce trebuie, cui trebuie). Si-atunci, vorba aia, Moise n-a riscat :)))) dar si-a dat seama ca singura forma de dreptate imediat superioara lor la care puteau accede cu intelegerea era ca daca totusi iti da un pumn, poti maxim sa ii dai si tu tot un pumn. Si ca daca iti scoate un dinte, poti sa ii scoti maxim un dinte si tu. Si ca daca iti scoate un ochi, nu poti sa il omori pt asta, poti sa ii scoti si tu cel mult un ochi. Iaca talionul. Evident noua acum ni se pare barbar si asa ceva, daca ne sparge cineva un dinte, putini sunt cei care vor sa-si faca o astfel de dreptate si sar si ei sa-i scoata un dinte.( Pt oameni de felul asta a ramas vechea Lege pe care Iisus n-a vrut sa o strice.) Dar pt constiinta de atunci asta era maximul ce puteai scoate de la ei, si pe undeva era fairplay jucat. Si uite ca a mers. S-au conformat evreii... Adica, cum sa zic, i-a luat asa cu baby steps si pana la urma i-a cizelat. I-a organizat social, le-a dat niste legi, le-a facut dreptate dupa capul lor asa, si-a reusit sa ii domoleasca. Ma, io il vad un erou pt treaba asta. Mi se pare ca tre sa fii si un fin psiholog, sa intuiesti obstacolele, sa stii cum sa iti pui probleme si sa faci salbaticii aia sa te asculte, sa incepi sa scoti oameni din ei. Practic vad ca Moise a avut misiunea asta de a-i organiza social si de a le da o minima constiinta a individului si o elementara notiune de dreptate. A trece de lectia lui Moise presupune a fi capabil sa te stapanesti si sa reusesti sa NU mai faci raul (ca la asta ziceam ca se rezuma totul pana la urma).

Odata trecuta lectia asta, incepeai sa iti deschizi urechile si pt ce avea sa spuna si Iisus mai tarziu. El deja nu mai are misiunea sa te organizeze social (a facut Moise treaba asta, a lasat el Legea). El vine si iti spune "stii, nu e suficient doar sa nu mai faci raul" (evident doar cine a ajuns la stadiul asta putea sa il priceapa si sa deschida ochii sa vada ce mai e mai departe daca doar asta n-ajunge?), "nu e suficient sa fii bun in mod pasiv, trebuie sa fii bun in mod activ: iubeste!". Si de fapt, la asta se rezuma era lui Iisus. A si zis Iisus "Nu am venit sa stric Legea (veche, a lui Moise, inca e valabila pt cine are nevoie de ea, pentru cei care inca pastreaza tiparul ala de constiinta), ci sa o implinesc (adica sa o fac sa fie completa). Nu puteti sa fiti cu adevarat oameni (umani) daca nu stiti sa fiti buni in mod activ, sa iubiti, sa iertati etc". Vezi, Iisus lucreaza la deja alt nivel cu oamenii. Daca Moise lucra cu partea lor vazuta, cu viata lor exterioara, Iisus lucreaza cu partea lor nevazuta, vrea sa miste ceva in viata interioara a omului, nu in cea exterioara. Te invata cum sa folosesti ce ai in exterior, ca sa imbunatatesti ce ai in interior. (ca tot vorbim de morala)

Evident ca nu se pupa vechiul cu noul. Si cand am zis ca sunt fundamentalista crestina si ca ma raportez strict la "era Iisus" - inteleg prin asta ca nu iau in seama decat ce are el de zis. Nu ma intereseaza cine si ce a zis DUPA Iisus (respectiv asa numitii "Parinti ai Bisericii" care au inventat o tararaie de chestii si obiceiuri si datini si blabla) cum nu ma intereseaza (pe mine personal, pe altii s-ar putea sa ii vizeze in mod acut si personal) nici Moise care a fost INAINTE de Iisus. Moise nu mi se adreseaza mie, n-am tipul ala de constiinta, nu simt sa dau in cap sau sa ma razbun dar vibrez la auzul indemnului "iubeste!".  Deci nu cred ca un crestin care constientizeaza ce inseamna sa fii crestin, ar putea sa impace vreodata in el vechiul cu noul. Ori esti acolo ori esti acolo. Si nu inteleg cum biserica reuseste sa ii faca sa creada ca ele doua se impaca.  Cum nu inteleg de ce mai foloseste frica cu aceia dintre oameni in care vad licarul unor constiinte superioare. Adica daca ok, sunt la faza la care am inteles ca nu e productiv sa fac raul si reusesc sa ma stapanesc si incerc sa trec la o etapa superioara, la ce mai e buna frica?  Astia ori ne cred prea prosti si reusesc sa inoculeze si in capul oamenilor ideea asta, ca sunt prosti si ca trebuie sa asculte de popa... ori ne cred prea inteligenti si de frica sa nu ne razvratim inca foloseste frica.  La mine nu mai merge... sadly! :(


Sper ca am reusit sa raspund din mers tuturor punctelor indicate de tine. N-am putut sa o fac altfel decat arogandu-mi dreptul sa scriu pe larg si intr-un mod mai omogen, nu asa fragmentar. De data asta am gasit ca era nevoie astfel . :D
Oricum, te felicit daca ai avut rabdare pana la final! Dar pt mine e o viziune importanta asupra lucrurilor si vroiam sa pasez cat mai clar ce am in cap ca sa poti sa iti faci niste idei macar in mare despre ce e acolo...si as putea inca sa mai scriu mult pe tema asta =))) as putea sa scriu o carte intreaga  in care sa-mi expun toate viziunile si intepretarile. =))) pt mine au atata sens vazute asa!

Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: horia2008 din 22 Aprilie 2014, 09:55:19
Citat din: socrate din  21 Aprilie 2014, 22:14:24vietii cre(s)tine, moaste sfinte(cre(s)tine...., "criti'nel"(de fapt nu el, ci tat'su prin el)
Auzi socrate, daca ai pretentia la dezbateri civilizate, incearca sa-ti si respecti preopinentii prin expunerea teoriilor tale intr-un limbaj mai elevat de care sunt sigur ca esti in stare, si nu prin subtilitati de-astea gen cre(s)tin, "criti'nel"; poti sa fi cat de radical vrei tu dar nu cu astfel de exprimari; ce vrei sa dovedesti, ca esti mai bun si le stii tu pe toate si sa lamuresti plebea? ok, dar incearca cu frumosul, chiar daca, dupa tine, nu se merita; asta nu-i forum fundamentalist crestin (si cu atat mai putine eu de ex.), dar nici anti-crestin sa-ti suporte exprimarile elevate la adresa a orice nu-ti convine
Asa ca ar fi bine sa te conformezi cu ce ti-a spus alx


Titlu: Re: Spargerea Moralei - ura si la gara :)
Scris de: Xanadron din 22 Aprilie 2014, 10:57:41
Mai intru p-aici doar ca sa repet un sfat amical pt. noii veniti (n.b.: era si greu sa ne dam seama ca ela_rebela e noua p-aici dupa doar 3 postari... :-D): e preferabil deci sa rasfoiti atent forumul inainte de-a posta... orice.

Zic asta nu doar din cauza probabilitatii enorme de-a relua opinii identice deja exprimate (n-ar fi oricum vreo hiba asta - doar se zice ca spiritele apropiate ajung la solutii similare, fie si pe cai diferite), ci mai ales fiindca unele subiecte au fost deja disecate pina la a mia "foaie de ceapa". 8-)
Chestie valabila de ex. si cu tema "Moise" - despre care am ajuns cindva sa ne intrebam pina si de ce oare-i figurat... cu coarne :evil: (nu doar de Michelangelo).
Si, evident, sa [ne] si raspundem mai mult sau mai putin veridic. Proces in urma caruia am atins insa - cam fara sa vrem poate - :lol: detalii ocultate de mare profunzime (nu zic eu asta, ci altii).

Nu mai intru deci in teritoriul truismelor emise acum (cu orizont atit de general-banal incit se pierde-n ceatza), motivat totusi mai ales de sugestia justificata a moderatorilor de-a nu (mai) ataca domenii conexe Religiei - tarla de discutii cu potential maxim in a genera "flames". :star:
Voi puteti pe de alta parte sa bagati carbuni cit vreti in continuare. :-D
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: fiulploii din 22 Aprilie 2014, 19:21:40
 :lol:  Tipic ....despicarea firului in sasesprezece cu accente metafizice , filozofice si emotionale.
  Cu vreo 2-3 exceptii se inoata cu scrasnete din dinti in acelasi Matrix ..evadarea e aproape insa atat de departe in atare conditii ..

Parerea mea ..criptica? deloc ...
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Xanadron din 05 Februarie 2015, 19:14:49
Citat din: fiulploii din  03 Ianuarie 2014, 01:47:23
[...] Parerea mea e ca obedienta asta se invata iar prin repetare de-a lungul generatiilor se transmite urmasilor asa cum bine spunea si @Xanadron pe alt topic despre alta informatiei inoculata softului initial .
 
  Cat despre jump to the next level la gramada sau in grup, ma cam indoiesc ca s-ar realiza fara vreun ajutor extern - vezi fantastica si ipotetica varianta din Sfarsitul Copilariei , pomenita cam des pe aici in ultimul timp  :roll:
  Fac pariu insa , tot ipotetic si fantastic ca acel ajutor extern nu va veni la modul cum e inoculat de mii de ani . Mitul ( si nu Ziua ) Reintoarcerii lor are un scop anume iar fenomenul Isus ( indiferent de cum se scrie ) este doar ultimul dintr-o serie destul de lunga pentru reinitializarea Asteptarii pline de speranta Dreptatii finale. Toata lumea pare a uita de faptul ca ar fi doar 144.000 de locuri in nava  :lol:
  Sa nu alunecam insa pe tema altui subiect , pe cat posibil.

In loc de raspuns, un articol-completare f. bine legat (parerea mea subiectiva, normal), pornind de la ideile genialului Chomsky - si care putea fi la fel de bine postat pe defunctul topic "Ucideti Sistemul!": 8-)

http://antiiluzii.blogspot.com/2015/01/anarhismul-alternativa-viabila-unui.html (http://antiiluzii.blogspot.com/2015/01/anarhismul-alternativa-viabila-unui.html)
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: fiulploii din 07 Februarie 2015, 03:02:10
http://www.dailydot.com/lol/lamb-dog-border-collies/?utm_source=huffingtonpost.com&utm_medium=referral&utm_campaign=pubexchange_facebook (http://www.dailydot.com/lol/lamb-dog-border-collies/?utm_source=huffingtonpost.com&utm_medium=referral&utm_campaign=pubexchange_facebook)
Titlu: Re: Spargerea de ganglioni :) - experimente, conditii, rezultate
Scris de: fiulploii din 14 Februarie 2015, 21:58:39
Sa mai centrez una  :lol:

Cartita isi face provizii de hrana vie alcatuita din rame carora le distruge ganglionul din inelul al patrulea pentru a nu mai fi in stare sa se miste .
- De unde stie cartita asa ceva?
- Din instinct !
- Daca instinctul este o suma de ''invataturi'' necesare supravietuirii unei specii atunci de unde a fost acumulata informatia respectiva ? Ca sa nu zic cine a scris codurile programului numit instinct pt fiecare specie in parte  :evil:

Referitor la postarea anterioara de pe acest subiect dar cu legaturi si in alte subiecte: daca un comportament poate fi invatat sau ''revelat'' atunci cine suntem noi cu adevarat? Cine si de ce ne vrea ...oi?
  Eu am cateva idei sf dar astept , poate mai scrie cineva pe aici  :lol:

P.S. hai sa ne imaginam ca omul nu poate exista in forma actuala fara hrana aferenta si specifica si fara ambientul necesar . Fapt cam dovedit . Atunci cum transformi omul? Prin hrana si prin ambient facandu-l sa uite puterea latenta de transformare a realitatii prin gand.
   Parerea mea.

L.E. cate rame trebuiau ucise si cate cartite trebuiau sa ramana infometate ca sa acumuleze aceasta informatie toata specia pe cale darwiniana?  :lol:
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: fiulploii din 17 Mai 2016, 17:26:45
De fapt întrebarea esențială cred ca este : morala este intrinseca Matrixului sau nu?
Despicare in doua: - morala umana nu este o constanta ci o variabila așa cum putem vedea toți . Daca morala este o condiție sine qva non a matricei si morala este dinamica atunci rezulta ca Matrixul este dinamic . Daca Matrixul este dinamic atunci se poate ieși mai ușor ? -  :lol: se observa ca nu pun la îndoiala ca poti ieși din Matrix ?
                            - morala Altora de mai sus "umbrește" morala umana ?

De fapt cum a apărut morala? In creație , morala ne-a fost dată prin legi - clar suntem bioroboti  :martiansmile:  In evoluționism , nu conteaza inițierea vieții , panspermie sau creație genetica ori decădere in urma unui flux de radiații , in evoluționism chiar nu imi dau seama cum a putut sa apăra morala decât prin experimentari si memorie saau , daca teoria morfogenetică e adevarata atunci prin transmitere genetica .
   Poate lumina cineva in întunericul de aici ?
Titlu: Re: Spargerea-experimente,conditii,rezultate ...dejeaba :)) The Matrix is better
Scris de: fiulploii din 14 Iulie 2016, 16:56:29
Morala pare a fi legată indisolubil de credința religioasă folosită ca un instrument de impunere sau de transmitere cu perioade faste sau nefaste .
   Corect? Ce deducem de aici ?

Studiu de caz.
    Avem o creștina minora , frumușica . In masina cu ea sunt evident si părinții ei . Au un accident in care părinții decedează iar fetița are răni grave . Transportată la spital e supusa la intervenții chirurgicale si transfuzii de sânge iar fata e salvata .
    Dupa aceea se afla ca credința din care făcea parte interzice transfuziile de sânge .

     Întrebări . Ce se întâmpla cu fata , va fi rejectata din sânul comunitații ? Va fi considerată impură si păcătoasa ?
                     A cui morala este mai ' curată ' , a medicilor sau a cultului respectiv ?
Apropo, echipa de medici era alcătuită dintr-un ateu, un musulman, un hindu, un budist, un evreu , un simpatizant satanist si evident , un creștin .

     PS zicala din popor: " dracul nu-i atat de negru pe cât pare "  :lol: Mai încolo putem sa vorbim si despre rolul Satanei in Matrix daca se dorește  :wink:

   
Titlu: Re: Spargerea-experimente,conditii,rezultate ...dejeaba :)) The Matrix is better
Scris de: horia2008 din 14 Iulie 2016, 18:14:39
Citat din: fiulploii din  14 Iulie 2016, 16:56:29
Morala pare a fi legată indisolubil de credința religioasă folosită ca un instrument de impunere sau de transmitere cu perioade faste sau nefaste .
   Corect? Ce deducem de aici ?

Studiu de caz.
    Avem o creștina minora , frumușica . In masina cu ea sunt evident si părinții ei . Au un accident in care părinții decedează iar fetița are răni grave . Transportată la spital e supusa la intervenții chirurgicale si transfuzii de sânge iar fata e salvata .
    Dupa aceea se afla ca credința din care făcea parte interzice transfuziile de sânge .

     Întrebări . Ce se întâmpla cu fata , va fi rejectata din sânul comunitații ? Va fi considerată impură si păcătoasa ?
                     A cui morala este mai ' curată ' , a medicilor sau a cultului respectiv ?
Apropo, echipa de medici era alcătuită dintr-un ateu, un musulman, un hindu, un budist, un evreu , un simpatizant satanist si evident , un creștin .

     PS zicala din popor: " dracul nu-i atat de negru pe cât pare "  :lol: Mai încolo putem sa vorbim si despre rolul Satanei in Matrix daca se dorește  :wink:

   

in acest studiu de caz, are vreo relevanta faptul ca fetita e frumusica ?   :-D

Titlu: Re: Spargerea-experimente,conditii,rezultate ...dejeaba :)) The Matrix is better
Scris de: fiulploii din 14 Iulie 2016, 18:43:23
Citat din: horia2008 din  14 Iulie 2016, 18:14:39
in acest studiu de caz, are vreo relevanta faptul ca fetita e frumusica ?   :-D

Tu ce părere ai?  :-D
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate... incomode ? false? :)
Scris de: fiulploii din 15 Iulie 2016, 11:48:12
Tema sacrificiului .
     Dupa părerea mea, o tema care însoțeste omenirea odată cu apariția conștiinței si care poate fi legată destul de substanțial de tema recoltărilor de .. "loosh" . Dar sa nu o luam cu începuturile fiindca sunt prea departe si fără implicații emoționale . Sa ne oprim deocamdată la Miorița si la Balada Meșterului Manole .
     Nu reiau acțiunile prezentate in balade , presupun ca le cunoaște toata lumea . Trec direct la întrebări .
    - e moral sa ai un serviciu de informatii pe plan intern - ca sa vorbesc in termeni moderni - aka oaia ?
    - e moral sa nu profiți de informațiile obținute si sa te resemnezi in fața "sorții" ?
    - e moral sa te sinucizi prin inacțiune ? Bag sama ca baciul respectiv era deprimat rău .
    - dincolo de toate astea nu cumva avem de-a face cu un autosacrificiu pe model creștin-cosmic?
    - e moral sa faci sacrificiu la temelia unei construcții pt a o face durabilă?
    - meșterul Manole era mason dupa canoanele moderne dar așa erau toți constructorii de biserici . Atunci cand nu esti implicat emoțional in ceva , lucrul pare firesc si "regal" . Cand insa cea care vine la sacrificiu e Ana lui Manole , treaba se schimba si sortii se doresc a fi schimbați . A făcut o acțiune morala acest meșter zidar invocând ajutorul divin pt a schimba sortii ?
    - acest divin acordând ajutor , inutil de altfel, a făcut o acțiune corecta, morala ?
    - putem foarte ușor presupune ca ceilalți membri ai echipei s-au rugat si ei invocând aceeași divinitate pt a le întârzia consoartele . Sau putem pur si simplu presupune ca ei si-au anunțat consoartele sa întârzie cu mâncarea. A fost moral din partea lor sa o condamne astfel la moarte pe Ana?
    - sacrificiul principal nu este al Anei ci al lui Manole ce in final alege sinuciderea prin calea ce o urmează . Alta rezultanta decât ca a disparut un Master mason ce putea sa lase si alte construcții in urma lui eu nu văd . De ce ar fi fost necesar acest lucru sa se întâmple ?
    - concluzia ar fi ca soarta este mai puternica decât dumnezeul invocat de Manole, care manole era creștin de fapt , cel putin prin deductie . Putem zice ca Soarta este analogă Gravitației care iti stabilește traiectoria obligatorie funcție de alegerea traseului ? Eu zic ca da. Atunci mai putem zice ca o " chestie" e morala sau nu?

    Exista niste legi matriciale care singure fac sa meargă sistemul funcție de alegerea fiecărei particule - conștiente sau nu - din el, sistemul. Poate fi considerat conceptul de " morală" un inhibitor sau un catalizator de reacții umane astfel încât sistemul sau ferma sau planeta închisoare sau grădinița ori scoala - spuneți-i cum vreți - sa funcționeze impecabil ? fără supraveghere constanta?

  Nu conteaza conștiința ca unitate individuală decât in anumite momente si in anumite puncte ale " graficului" , nu conteaza nici conștiința globală de la un anumit interval al aceluiași " grafic " , conteaza doar perpetuarea Mișcării . Evident, părerea mea apăruta in urma unor conexiuni chimice intre niste nori nedefiniti exact fiindca nu știm ce e pe acolo unde energia înghețată coexista cu energia fluida  :lol:
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Aseneth din 15 Iulie 2016, 22:34:30
In primul rand, in balada Miorita, nu reiese de nicaieri ca cineva moare. Cine e povestitorul? Singurul care poate povesti este chiar presupusa viitoare victima. Deci, un tip care vorbeste cu oile si oile ii mai si raspund, face o poezie frumoasa. Nu e nimic de mirare, schizofrenia paranoida, in momentele de luciditate, poate da nastere la opere de arta memorabile. Da, e adevarat ca inainte sa inceapa baciul sa vorbeasca cu oaia, "povestitorul" ne spune ca ceilalti doi baci s-au vorbit  ca sa-l omoare. E o dovada in plus pentru ce am zis mai sus. Ciobanul se simtea persecutat, si, normal, oaia ii confirma temerile paranoice. Dar, inca o data spun, practic, nu moare nimeni in Miorita. Daca ar fi murit, balada ar fi continuat pentru a confirma spusele oii si ale baciului.
In concluzie, nu este o balada despre sacrificiu, ci, eventual, despre riturile funerare si, cel mai important, despre cum sa vorbesti  cu oamenii in doliu.

In al doilea rand, balada Mesterului Manole este, la o prima vedere, despre jertfa pentru creatie. La o vedere mai adanca, este vorba despre creatie. Probabil despre creatia primului om, dupa un mit demult apus, distorsionat de diverse credinte/superstitii ramase in constientul colectiv de-a lungul milenilor. Tatal este Manole, care are un nume sugestiv, vezi zeii Mani, biblicul Emanuel, Manoah, Manu, persanul Mani, Man, Manitu si lista poate continua. Negru Voda - noaptea, intunericul... element primordial in multe teogonii, ii cere lui Manole sa faca o "manastire", adica un OM cum nu s-a mai vazut. Manole incearca sa creeze un om asa cum mai crease si inainte, probabil, printr-un fel de creatie care acum a ramas doar in foarte putine legende, dar teoretic, stia cum, practic, nu reusea. Pana ii vine ideea sa foloseasca o femeie. Si asa ajunge Ana sa fie prima mama. Nu stiu daca este relevant, dar in limba turca, Anne inseamna mama. Ziditul si restul e actul creatiei. Ana nu moare, in fapt, ea sta la baza creatiei sale. Asa cum spun multi eruditi, ca o femeie cand devine mama se transforma in altceva, nu va mai putea fi femeia dinainte. Ce se intampla la sfarsit cu Manole pare doar o adaugare ulterioara si este foarte probabil sa fie chiar sfarsitul adevaratului arhitect al manastirii Argesului. Oricum, legende despre monarhi care si-au asasinat sau mutilat arhitectii sunt in toata lumea, asa ca nu putem stii sursa de inspiratie.

In concluzie finala, nu prea sunt lucruri imorale in cele doua balade sus mentionate....

Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate neașteptate :))))
Scris de: fiulploii din 16 Iulie 2016, 02:19:55
Iti aduci aminte de ușile din Alice in Țara Minunilor ? Ca si acolo fiecare din noi a folosit alta cheie si a deschis alta ușă insa calea tot nu e deschisă , au mai ramas uși închise . Părerea mea ...
Chiar daca cheia folosită de tine pare a fi ironica  :lol: o apreciez ca fiind de calitate superioară
Apoi , eu nu am zis ca ar fi ceva imoral in cele doua balade  :lol: iar aici ai aplicat tactica reflexiei in oglinda si nu cred ca era cazul , iarăși doar părerea mea . Pe de alta parte insa sunt sigur ca ai înțeles exact ce am vrut sa spun in postarea mea anterioară  :wink:

Daca esti amabila as dori sa folosești aceeași cheie pe poezia de mai jos

"Zece negri mititei au papat oua
Unul s-a intoxicat si-au ramas doar noua

Noua negri mititei au plecat la inot
Unul s-a inecat pe loc si-au ramas doar opt

Opt negri mititei au mancat castane coapte
Unul s-a fript tare rau si-au ramas doar sapte

Sapte negri mititei construiau la case
Unul si-a rupt un picior si-au ramas doar sase

Sase negri mititei incaltau opinci
Unul a alunecat si-au ramas doar cinci

Cinci negri mititei au plecat la teatru
Unul a jucat cam prost si-au ramas doar patru

Patru negri mititei au mancat ardei
Pe unul l-a piscat cam tare si-au ramas doar trei

Trei negri mititei au fost la razboi
Unul a fost impuscat si-au ramas doar doi

Doi negri mititei au tras cu tunul
Unul a murit din ei si-a ramas doar unul!

Un negru mititel s-a-nsurat c-o fată
Si nebuna i-a făcut 10 negri dintr-odată ! "


Multumesc anticipat !
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Aseneth din 16 Iulie 2016, 08:51:41
Eu am inteles ce ai zis in postarea anterioara, dar sincer, am crezut ca 80% din postare nu iti apartine. Mi s-a parut prea banala ca sa fie a ta. Imi pare rau ca te-am pus pe un piedestal, cateodata am tendinta asta. M-am gandit ca te-o fi rugat un amic sa ii expui nedumeririle si ca, dupa ce singur nu l-ai putut lamuri, ai postat aici ca sa vada si parerile altora.
Morala si intregul sistem care urmeaza dupa ea, nu este cea care inhiba sau tine omul inchis. Exagerarea moralei este. De la 10 legi si 12 legi pana la sute si mii de legi si amendamente si ordonante de urgente... e exagerare. Plus interpretarea interpretarii interpretarii interpretarii...............interpretarii legilor.
Cat despre poezia ta, iti spun asa, doar ca fapt divers, ca in forma ei initiala, este material de studiu pentru gnostici. Interpretarile  nu mi se par relevante pentru dezvoltarea personala. Nu pot folosi aceeasi cheie pentru ca nu e cazul, tot ce iti pot spune e ca ai tu ce ai cu minore frumusele si negri mititei. Cred ca e o faza trecatoare, asa ca nu pierd timpul analizand inefabilul aprioric.
In principiu, folclorul popular si textele sacre nu sunt exemple prea bune despre cum functioneaza sau nu morala. Avem exemple foarte bune in actualitate, de exemplu, este moral ca in Canada s-a legalizat sexul cu animalele? Sau este moral ca in unele tari este legal sexul cu minore? Si exemplele pot continua. Daca incepem sa ne intrebam daca e moral ca fluierarul din Hammelin a luat copiii de langa parinti, intram intr-o bucla nesfarsita si nu vad sensul.
Acum chiar ma simt de parca as vorbi in oglinda, pentru ca sunt sigura ca stii toate astea.
Parerea mea proprie si personala, este ca singura morala valida este VEZI-TI DE TREABA TA. Daca toti oamenii ar face asa, planeta asta ar fi o versiune mult mai buna.
Titlu: Re: Spargerea Moralei sau VEZI-TI DE TREABA TA :)))
Scris de: fiulploii din 16 Iulie 2016, 15:10:21
Citat din: Aseneth din  16 Iulie 2016, 08:51:41
Eu am inteles ce ai zis in postarea anterioara, dar sincer, am crezut ca 80% din postare nu iti apartine. Mi s-a parut prea banala ca sa fie a ta. Imi pare rau ca te-am pus pe un piedestal, cateodata am tendinta asta. M-am gandit ca te-o fi rugat un amic sa ii expui nedumeririle si ca, dupa ce singur nu l-ai putut lamuri, ai postat aici ca sa vada si parerile altora.
Morala si intregul sistem care urmeaza dupa ea, nu este cea care inhiba sau tine omul inchis. Exagerarea moralei este. De la 10 legi si 12 legi pana la sute si mii de legi si amendamente si ordonante de urgente... e exagerare. Plus interpretarea interpretarii interpretarii interpretarii...............interpretarii legilor.
Cat despre poezia ta, iti spun asa, doar ca fapt divers, ca in forma ei initiala, este material de studiu pentru gnostici. Interpretarile  nu mi se par relevante pentru dezvoltarea personala. Nu pot folosi aceeasi cheie pentru ca nu e cazul, tot ce iti pot spune e ca ai tu ce ai cu minore frumusele si negri mititei. Cred ca e o faza trecatoare, asa ca nu pierd timpul analizand inefabilul aprioric.
In principiu, folclorul popular si textele sacre nu sunt exemple prea bune despre cum functioneaza sau nu morala. Avem exemple foarte bune in actualitate, de exemplu, este moral ca in Canada s-a legalizat sexul cu animalele? Sau este moral ca in unele tari este legal sexul cu minore? Si exemplele pot continua. Daca incepem sa ne intrebam daca e moral ca fluierarul din Hammelin a luat copiii de langa parinti, intram intr-o bucla nesfarsita si nu vad sensul.
Acum chiar ma simt de parca as vorbi in oglinda, pentru ca sunt sigura ca stii toate astea.
Parerea mea proprie si personala, este ca singura morala valida este VEZI-TI DE TREABA TA. Daca toti oamenii ar face asa, planeta asta ar fi o versiune mult mai buna.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: multumesc pt răspunsul tău inteligent si moral(izator?) in care ai punctat cu destula tărie atacul la persoana in lipsa de altceva .
    Șăzi blânduț , nu sunt aici sa fiu pus sau dat jos de pe vreun piedestal sau sa acumulez karma-like-uri  :lol: Si nici sa critic pe cineva personal ci doar imi permit sa am păreri mai altfel indiferent de gradul de inteligență înțeles ori dedus din părerea respectiva .
   Restul , ei bine, restul e doar tăcere - zis-a cineva cândva .
  Un sfârșit de săptămana linistit iti doresc , stimată doamnă!
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: fiulploii din 26 August 2016, 16:34:12
 Sa ne mai luam putin in serios si sa comentam pe marginea citatului distinsului coleg de forum @SLEAH19 care zice așa : " lipsa moralei egal lipsa lui Dumnezeu" .

  E corectă afirmația ?
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Aseneth din 26 August 2016, 17:15:41
Am cunoscut multi atei care au o morala puternica. Nu stiu ce inseamna Dumnezeu pentru colegul SLEAH19, dar cred ca e mai corecta afirmatia : lipsa moralei egal haos . Avand in vedere ca  haosul a fost inainte de Geneza, intr-un fel in-indirect se potriveste si afirmatia pusa in discutie.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: SLEAH19 din 26 August 2016, 19:22:04
 Scrisesem eu:

Lipsa moralei din afaceri - fără morală afacerile rămân în trei piloni: profit prin orice mijloace, minciună, înşelătorie.
Dacă ne raportăm la - să nu furi, să nu minţi , să nu pofteşti nici la măgarul sau alt lucru care nu este al tău ...logic lipseşte de aici Dumnezeu!

Lipsa moralei din ştiinţă - aproape orice lucru descoperit de ştiinţă care nu este asociat cu morala poate fi folosit împotriva omului. Dumnezeu nu acţionează împotriva creaţiei Sale!
Mai jos o să revin la ştiinţă.

Lipsa moralei din Familie/educaţie-  Ooooo... să mai dezvolt, am citit că prin Japonia deja s-au oficiat căsătorii între trei bărbaţi pe acelaşi certificat de căsătorie.
O familie fără  morală duce la îmbolnăvirea naţiunii şi a umanităţii în final, urmaşii unei familii imorale intră în contradicţie cu toate regulile lăsate de Creator, pot fi ucigaşi, tâlhari, manipulaţi, mituiţi,  folosiţi, masă de manevră, carne de tun ...etc.

Se va pune întrebarea :

- Ce se întâmplă cu cei care nu au auzit de Dumnezeu?

  Ei acţionează după  Legea morală naturală! iar aceasta vine de la Creator. Adam nu avea nevoie de studii, toate marile descoperiri savante din zilele noastre el le cunoştea by default, am fost creaţi cu o mare doză de divin, legea morală, naturală pusă de Creator,  se află în interiorul oricărui om născut pe pământ, chiar dacă Cuvântul de Reaprindere al Luminii nu a ajuns la el , omul datorită fărâmei ancestrale de divinitate pe care o poartă, ştie care este binele şi care este răul.

   Omul care este deştept, cultivat, filozof, autodidact, nu va accesa poruncile religioase, pentru că el este propriul său Dumnezeu.

   Omul cu lumina vie  în interior va lua şi mai multă lumină, pe sistemul ... cine nu are i se va lua şi cui are i se va da pe deasupra ! 

   Omul materialist/dialectic are impresia că el inventeză totul, pe când Cuvântul/Principiul spune că toate s-au hotărât mai dinainte, totul este creat, omul doar descoperă,   cum mai spuneam cândva, a fi inteligent nu înseamnă neapărat a fi înţelept,  Enoch spunea că a văzut în ceruri cum înţelepţii se adăpau la izvoarele înţelepciunii Dumnezeu a lăsat ştiinţa la ,,cheremul,, Omului - ,,Ceea ce se numeşte creaţionism ştiinţific nu este altceva decât o  teologie naturală care are la baza premisa că raţiunea umană poate,  fără ajutorul revelaţiei, să descopere adevărul despre Dumnezeu prin studiul naturii si filozofiei. Dacă omul poate prin puterea minţii lui să ajungă la adevărurile revelate, înseamnă că raţionamentele logico-filozofice şi concluziile ştiintei pot fi adevăruri absolute.

Ne-am îndepărtat de Creator şi  divinul din noi s-a împuţinat aşa că nu ştim cât ne aparţine din ceia ce suntem, indiferent din ce parte a lumii şi sub ce filozofii ne ghidonăm viaţa, moralitatea este de natură DIVINĂ, iar lipsa ei înseamnă lipsa Lui Dumnezeu !

Dumnezeu iniţiază stiinţa , dar nu intervine. Este de fapt relaţia dintre stiinţă şi Biblie de-a lungul mileniilor. Biblia iniţiază efortul ştiinţific şi aşează în mintea noastră conceptul unui Dumnezeu care priveşte "să vadă" la ce concluzii ajungem, dar nu ne impune un canon intelectual  ci doar un standard moral!


  Ateii cu morala puternică au o mare doză de divin, şi în final nu sunt chiar atei, şi ei au o credinţă -  aceia că Dumnezeu nu există!
Interesant ar fi Aseneth dacă vreunul din ateii cu morală puternică îl contestau militant şi vehement pe Dumnezeu, dacă nu, nu erau atei, erau agnostici!

Nu era haos înainte de Genesa, au mai întrebat alţii mai demult şi au primit răspuns, sper  să ai un drum al Damascului în care să primeşti personal răspunsul ( ceia ce-mi doresc şi mie!):

....unde erai tu când Eu am făcut cerurile şi pământul, când tot ceia ce vezi era o idee a Mea şi Eu mă mişcam prin invizibil .... la început a fost Cuvântul...toate s-au hotărît mai înainte ca voi să fiţi

1.   La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul.
2.   Acesta era întru început la Dumnezeu.
3.   Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.


Deci din perspectiva mea, a adeptului Cosmologiei Creaţioniste, stimate fiulpolii - DA, lipsa moralei egal lipsa Lui Dumnezeu!
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate, întrebări
Scris de: fiulploii din 26 August 2016, 20:36:29
Perspectiva amplă , stimate SELAH19 .
   Din graba condeiului cred ca ai uitat câte ceva din întreaga perspectiva a afirmației si anume :
     - ce se întâmpla cu cei care au auzit de Dumnezeu si in numele Lui au ucis , au furat si au siluit ? In unele cazuri erau creștin contra creștin .
    - ce se întâmpla cu cei care au auzit de Dumnezeu insa il cunosc sub alt nume si nu se autonimicire creștini ?
    - ce se întâmpla cu creștinii care mor refuzând tratamente medicale ?
Si alte multe exemple . Unde e morala ? Faptul ca te naști in Romania  te face mai moral decât un chinez , un indian sau un arab?

    Si de fapt si peste toate , întrebarea care se cere singura in urma multiplelor citate biblice ar fi următoarea : "este Dumnezeu moral? "

@Aseneth , subscriu la ideea ca fără morala este haos din punctul nostru de vedere , al omului de secol 21. Pe de alta parte , morala este practic un set de reguli de comportament , conduita si gestica necesar a fi respectat de membrii unei comunități pt a putea trai si supraviețui împreuna . Din punctul asta de vedere , morala exista peste tot , chiar si in cadrul bandelor de cartier . Cine nu respecta regulile este excomunicat , ucis , închis sau alungat . Acum , faptul ca civilizatia actuala este de tip creștin , a impus morala de tip creștin .

Evident , doar părerea mea
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Aseneth din 26 August 2016, 21:21:27
Am inteles din postarea dlui SLEAH19 ca prin Dumnezeu intelege Dumnezeul biblic, iudeo-crestin, cu toate ca il numeste o data Creator, probabil incercand sa para mai universal. In acest caz, afirmatia sa este incorecta. Si periculoasa. Pentru ca, asa cum a punctat si colegul fiulploii putin mai sus, astfel de afirmatii pot conduce la pierderi de vieti omenesti.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Aliosa din 26 August 2016, 21:35:05
Citat din: Aseneth din  26 August 2016, 21:21:27
Am inteles din postarea dlui SLEAH19 ca prin Dumnezeu intelege Dumnezeul biblic, iudeo-crestin, cu toate ca il numeste o data Creator, probabil incercand sa para mai universal. In acest caz, afirmatia sa este incorecta. Si periculoasa. Pentru ca, asa cum a punctat si colegul fiulploii putin mai sus, astfel de afirmatii pot conduce la pierderi de vieti omenesti.
Da, logic , daca oameni nu gandesc la asta se ajunge .
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Grifon din 26 August 2016, 22:33:32
D-le @fiulploii, mă așteptam la mai multă profunzime din partea dumitale. Obiecțille aduse de d-ta colegului @SLEAH19 sunt superficiale, si nici măcar nu trebuie să fie cineva expert in creștinism pentru a-ți răspunde.

Ce treabă are morala creștină cu cei ce fac abuzuri in numele ei ? Aici nu vorbim de exaltările unora sau altora, ce-și acoperă prin religie propriile frustrări sau adânca prostie. Mesajul creștin, cum poate fi lesne descoperit de cine citește, cât de cât,  Noul Testament (adică, mă-nțelegi, nu ca TVM, doar in diagonala, căutând SD-uri sau CS-uri) cuprinde o profundă moralitate - atât de profundă, că greu ne putem ridica la standardele ei.
Cine refuza tratament medical....etc...să fim serioși ! Unde ai descoperit dumneata asa indemnuri in doctrina creștină ? A, că auzi de preoți fanatici care se lansează...hm...mai mult decât ii tine plapuma propriei credințe - asta iar n-are nimic de-a face cu mesajul creștin.

Să nu facem iar - cum am remarcat că se face, din pacate mult prea des - confuzia intre esența religiei creștine și practicile unora din exponenții ei. Biserica e o instituție, supusă la sute/mii de greșeli, dar invățătura cristică nu inseamnă sinoade, cruciade, sau mai știi ce alte forme...

Cei ce-l cunosc pe Dumnezeu sub alt nume ? Arabi, chinezi, etc ? La o privire mai atentă, ai putea remarca și in religiile lor multe elemente comune cu creștinismul - diferența fiind de profunzimea ideii de "mântuire", nu de practici morale.

In sfârșit,  imi reiterez surprinderea pentru superficialitatea abordării - dar, poate mă pripesc, si doar e vorba de, cum spuneai....o pripă a condeiului.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Ganditorul din 26 August 2016, 22:37:56
Tot aud vorbindu-se de atei... Cica tot raul ne vine de la ei - lipsa de morala, lipsa de omenie etc etc.
A intalnit cineva un ateu pana acum ? Cum arata un astfel de om ?
Exemple ?? !!
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Grifon din 26 August 2016, 22:47:49
Dle. @Ganditorul, eu n-am intalnit vreodată un ateu veritabil - doar agnostici. Insă au existat, iar de vrei exemple caută in perioada Revoluției Franceze, in cluburile iacobine. Indivizii ăia au proclamat lipsa oricărei divinități, inlocuind-o cu cultul "zeiței supreme"- rațiunea. Au fost și in nucleele marxist / leniniste, deși, acolo, cu ceja mai puțină convingere ca iacobinii.
Una peste alta, chiar de eu nu i-aș impărtăși convingerile (eminamente materialiste), totuși, aș admira curajul unui asemenea ateu. Dar de are au ba acest curaj, in cazul ateului se vede doar când ajunge in proximitatea morții...
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Ganditorul din 26 August 2016, 22:59:50
Inca o data repet - se vorbeste de atei ca si cum ar fi majoritari in procentul populatiei si ar da tonul la tot ce e rau pe lumea asta . Deci, fara generalisme si istorii scrise si rescrise in functie de interese ... a intalnit cineva un ateu sau poate da exemplu de UN ateu care a "schimbat in rau" soarta lumii ?
- Cum arata un ateu ca si comportament social, morala, educatie ?
- care e ponderea ateilor in randul populatiei si care este influenta lor reala in viata societatii ?

- Sau e doar un laitmotiv care apare in discutie de cate ori vrem sa dam vina pe cineva atunci cand nu avem solutii pentru o situatie (si nu ne convine adevarul obiectiv ) ?
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: mr din 26 August 2016, 23:25:21
Subscriu ideii generale conform careia lipsa moralei conduce la haos. Zic acest lucru pentru ca ideea de Dumnezeu, de Creator, cred ca se subantelege. Traim intr-un mediu creat, dotat cu inteligenta, vizibil si tangibil!
Exclud perspectivele habotnice si idolatrice, cu toate aberatiille care deriva din acestea,  prin care se incearca uneori substituirea ideii de Dumnezeu al acestei lumi. Dumnezeu, prin dovada creatiei Sale, implica un mediu incarcat de cunoastere, de stiinta, de logica. Implica dorinta de descoperire a Unitatii Sale.

Un om care intelege aceste lucruri si merge pe aceasta cale, dobadeste treptat ceea ce numim morala. Un set de reguli care- i permite sa-si controleze egoul, pe de o parte, iar pe de alta sa nu obstructioneze vointa si caile semenilor. Si ateii cu morala sunt pe o cale de descoperire a Unitatii, chiar daca la suprafata, din varii motive, inca neaga ideea Creatorului. Faptele lor sunt cele care conteaza...

Cred ca lipsa de morala si a ideii de Dumnezeu este doar o etapa. Haosul generat nu este decat un motor care conduce treptat, de pe o curba negativa si ilogica - prin saturatie si reevaluare,  catre cunoastere, logica, morala ...Creator.

Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: fiulploii din 27 August 2016, 01:29:48
Dle@Grifon , regret neplăcerea ce involuntar v-am provocat-o si sper ca mesajul meu sa va găsească desprins din "surprinderea" unei anumite superficialități la care nu v-ați așteptat .
    Uneori viata si oamenii ne surprind plăcut , alteori neplăcut , este evident un truism demn de feisbuc iar altcineva celebru zicea " sa nu ne facem iluzii ca sa nu avem deziluzii" .
    Pana una-alta nici istoria si nici morala nu au inceput cu creștinismul , cred ca trebuie reamintit acest aspect . Învățătura christica este adunata in biblie de aceeași biserica pe care încerci sa o excluzi din ecuația ce da si solutii negative  :lol: E corect? E moral ?
    Poate ar trebui recitit codul lui Hammurabi deși nu e cel mai vechi ci doar cel maicunoscut .
Esenta creștinismului a fost înca de la începuturi interpretata de oameni prin reprezentanții divinului pe Pamant si aplicată tot de oameni asupra oamenilor deci nu poti vorbi de morala creștina fără a vorbi de cei care au făcut abuzuri in numele ei , zic eu .
  Si nu in ultimul rând , dle. Grifon , este a doua oară când dai cu periuța de sârmă  :evil: că vai, dle fiulploii , ma dezamăgiți , vai, dar nu se poate , tocmai dumneata , etc etc  :lol:
   Sper sa încetați astfel de practici domnule Grifon fiindca nu vă fac cinste.
   Un an bun in continuare ! vă doresc .

                              ******************

  Revenind la subiect , Dumnezeu , Creatorul si Demiurgul sunt unul si acelasi sau reprezintă o trinitate necesară începând cu ...sa zicem Big-Bang-ul descoperit de știința .
   Daca sunt trei , care e divinul ? Nu cumva Divinul e dincolo de Dumnezeu ?

  Ca o părere , am impresia ca Tao este mult mai complet si mai profund .

  Morala - o chestie imaterială  Volens-nolens, se impune prin pedepsiri materiale asupra corpului fizic sau asupra bunurilor fizice deținute . Indiferent ca e de tip creștin, musulman, hindu sau mormon ori alte specializări mai laice sau mai religioase. Nu mai dezvolt ca nu doresc sa fiu profund  :wink: amintesc doar de existența canoanelor atat pt mireni cat si pt cler in zona creștina si nu numai .

   Daca un copil are prieteni invizibili pt oamenii Adulți , prieteni cu care se joaca sau vorbeste , e certat si eventual pedepsit daca insista sa susțină treaba cu amicii nevazuti . Daca un adult organizează aceeași treaba si sustine aceeași chestie împreuna cu alți Adulți atunci afacerea se numește biserica sau cult ori religie .
   Care din ei e moral, copilul sau adultul ?

   Cum ziceai @mr , clar ca "sfârșitul nu-i aici" si e doar o etapa obligatorie pe acest fir din orizontul evenimentelor . De drumul duce la Creator , la Demiurg , la Dumnezeu ori dincolo de Dumnezeu , 'om vedea.

  PS. Spargerea moralei in bucăți se numește amoralitate ? Vorbesc evident de morala umana indiferent de forma pe care o ia. Daca esti amoral , ai șansa sa detectezi Matrixul , sa te uiți dincolo de cortina ?
      Oare care o fi morala Creatorului? Dar a Demiurgului ? Morala lui Dumnezeu clar este alta decât cea a omului - dar care or fi normele ei?
      Întrebările de mai sus sunt din colțul omului . Câte alte Colțuri mai sunt subcupola Universului plat ? Fiindca daca nu s-a știut , nu Pamântul este plat ci tot Universul .
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Grifon din 27 August 2016, 11:00:38

Citat din: fiulploii din  27 August 2016, 01:29:48
Dle@Grifon , regret neplăcerea ce involuntar v-am provocat-o si sper ca mesajul meu sa va găsească desprins din "surprinderea" unei anumite superficialități la care nu v-ați așteptat .
   ............
  Si nu in ultimul rând , dle. Grifon , este a doua oară când dai cu periuța de sârmă  :evil: că vai, dle fiulploii , ma dezamăgiți , vai, dar nu se poate , tocmai dumneata , etc etc  :lol:
   Sper sa încetați astfel de practici domnule Grifon fiindca nu vă fac cinste.
   Un an bun in continuare ! vă doresc .

Domnule @fiulploii, n-aș vrea să fiu greșit înțeles.
Nu am folost un truc conversațional aici, camuflând o ironie intr-un pseudo-compliment - tocmai fiindcă nu mi-ar face cinste. Regretul exprimat de mine era sincer, așa cum sincerà este și aprecierea mea față de numeroasele contribuții aduse de d-ta pe acest forum (e drept, pe alte subiecte).
Nu-mi amintesc să fie vorba de o recidivă - ai mai primit d-ta o asemenea replică, adevărat, chiar pe acest subiect, in urmă cu câteva postări, dar nu fost-am eu "vinovatul", ci un alt user - care bănuiesc că avea la bază aceeași sinceritate.
Voi conchide că avem, in mod evident, abordări cam...hm...net diferite față de morală, in general, si față de cea creștinà, in special. Nimic rău in asta, mai cu seamă că eu, precum am iterat și altă dată, am suficiente "găuri" in morală cât să nu-mi pot permite a mă juca de-a apologetul (sau, de-ți place mai mult, de-a Apollo Getul).
Nu-ți doresc un "an bun inainte", căci sper să mai discutăm până la Crăciun...haahaha..deși d-ta mi-ai sugerat astfel (cu delicatețe) să nu te mai "inoportunez" pe anul curent. Dialogul cu dumneata mi-a făcut deseori plăcere, așa că intenționez să mai schimbăm păreri și experiențe.
Dar...pe alte subiecte, mai neutre, așa, d.p.d.v. moral...
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: SLEAH19 din 27 August 2016, 17:59:45
Citat din: Ganditorul din  26 August 2016, 22:59:50
Inca o data repet - se vorbeste de atei ca si cum ar fi majoritari in procentul populatiei si ar da tonul la tot ce e rau pe lumea asta . Deci, fara generalisme si istorii scrise si rescrise in functie de interese ... a intalnit cineva un ateu sau poate da exemplu de UN ateu care a "schimbat in rau" soarta lumii ?
-

  Dacă aluzia vis a vis de atei era pentru mine, să ştii că eu m-am referit mai sus strict la  ateii cu morală puternică ai lui Aseneth, nu pun la îndoială moralitatea ateilor, mai ales a celor atât de perfecţi morali încât dau primii cu piatra şi pun la îndoială însăşi moralitatea Creatorului !

Pe de altă parte e posibil ca măcar unul dintre : Hitler, Stalin , Mao, Pol Pot, Idi Amin ... să fi fost ateu? Unii s-au declarat ei în persoană ca fiind atei!  Dar ala din North Korea   ...care o fi credinţa lui?

Zii tu cu mâna pe inimă, cu argumente şi fără abureli, Gânditorule, că aştia au schimbat în bine soarta lumii!






Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Ganditorul din 27 August 2016, 21:33:54
Nici o aluzie, doar o abservatie. Eu nu am intalnit ateu convins ca nu exista Dumnezeu, Divinitate - indiferent cum se numeste acea divinitate. Farisei, falsi atei DA, multi. Ii gaseai in schimb prin manastirile din tara, inchinandu-se si pupand icoane ... cica pentru documentare, sau din interes turistic. Daca sunt o molima atat de mare incat schimba in rau soarta lumii ar trebui sa-i vedem ca majoritari. Eu nu-i  vad majoritari, nici macar semnificativi.
- Dar vad ca institutia "Acarului Paun" functioneaza perfect : Cum nu ne place cum a deraiat de la "directia morala acceptata" un nebun ajuns la putere (ajuns la putere de cele mai multe ori prin vointa si elogiul maselor, pline de credinta, morala si incredere in "geniul conducator" !!! ) ...cum il declaram ateu.

Altfel facem niste analize pornind de la ipoteze despre un personaj important-utopic - ateul - si evident, de la o ipoteza eronata vom ajunge la un rezultat al analizei eronat, invartinddu-ne in cercul incertitudinii, cautand "Acarul Paun" care ne aduce in pozitia de a ne trai viata atat de searbad, de neplacut, de violent,  si ... ne-uman, imoral, lipsit de sens, pe drumul spre pierzanie/distrugere/apocalipsa etc. etc. etc. (stiti si voi la ce concluzii ajungem de obicei ).

P.S. Cu "ateul" Stalin lucrurile stau cam asa :

În scurtă vreme a devenit cel mai puternic sportiv și cel mai bun la învățătură. El a strălucit în școală și a fost premiant, iar când a împlinit 14 ani a fost răsplătit cu o bursă la Seminarul teologic din Tiflis, o instituție a bisericii ortodoxe ruse, unde a început să învețe din 1894. El era plătit pentru cântatul în cor, bani care se adăugau la mica sa bursă. .... (se spune ca n-avea vocatie de preot ...dar ca ateu e cam greu sa iei bursa la un seminar teologic - cred eu. Atata minte or fi avut si preotii=profesori, sa dibuiasca un ateu ce lua note mari intr-o scoala religioasa )
Tot istoria zice :

Singura sa contribuție semnificativă la dezvoltarea teoriei marxiste din acea vreme a fost un tratat scris în perioada scurtă în care era exilat la Viena, "Marxismul și problema națională" unde prezintă o poziție marxist-ortodoxă față de această importantă problemă.


- Deci hai sa nu vorbim de raspopitzi care au probleme la "mansarda" si se razbuna pe clica religioasa care nu i-a facut si lui un loc caldutz pentru ca provenea dintr-o familie saraca. Sa nu vorbim de nebuni setosi de sange si putere ce au jucat prea bine rolul "decat sa planga mama, mai bine sa planga ma-sa". Hai sa cauta ATEI convinsi ca ...nu exista DUMNEZEU.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Aseneth din 30 Octombrie 2016, 22:23:19
O sa fac in aceasta postare un amestec intre cativa zei, cateva principii si cateva idei personale (sau...poate nu?). O sa va rog sa fiti indulgenti incat am ajuns la faza la care am citit atat de mult incat am si uitat mult din ce am citit.

In hindi, YAAD( citit IAD)= AMINTIRE/AMINTIRI
Tot in hindi, PUJA (citit pugea)= UITARE, (A)(SE)UITA, SLUJBA RELIGIOASA

Fiind, printre altele, si fan Bollywood, am auzit de nenumarate ori aceste cuvinte, si stiam si traducerea lor. Abia la inceputul acestui an mi-a picat fisa ca IAD=AMINTIRI... si, daca e sa ne gandim, trecutul ne chinuie de vii, pe majoritatea. Ce am observat insa abia foarte recent, este ca nu e o coincidenta faptul ca Slujba religioasa este echivalenta cu uitarea. Practic, daca uiti, esti eliberat, purificat.

Sa inteleg din asta, ca filonul religiilor iudeo-crestino-islamice , si anume PACATUL, VINOVATIA SI IERTAREA, poate fi ocolit?
Prin UITARE, VINOVATIA dispare?
Voi face aici o paranteza introducandu-l pe marele zeu Osiris ca judecator dupa moarte. Cu sufletul muritorului care trebuie sa nu fie ingreunat de vina, sa fie mai usor ca o pana. Deci, daca muritorul are parte de o stergere a memoriei inainte de moarte, se poate bucura de huzur dupa? Sau... ce se intampla cu el?
Pe de alta parte,in pseudo tablitele de smarald, zeul Hermes/Thoth  ne spune sa tinem minte cat mai multe cand murim....ca sa ne foloseasca in existentele urmatoare... atunci, cum facem sa triem amintirile, sa tinem minte doar pe cele de care nu ne simtim vinovati?
Iar VINOVATIA, cat din ea este ceea ce ar trebui sa fie, si cat este manipulare sau vinovatie indusa? Poate fi inlocuita cu altceva pentru a pastra ordinea morala intr-o societate? Nota bene: Prin pastrarea ordinii morale nu ma refer la altceva decat la conservarea si perpetuarea speciei umane, precum si progresul civilizatiei umane.
In primul rand, pentru ca un om sa cunoasca sentimentul de vinovatie, exceptand exceptiile, trebuie sa greseasca. Deci, practic sentimentul de vina nu te opreste sa gresesti, eventual te opreste sa repeti greselile. Cu accent pe eventual.

Am vreo douazeci de idei care converg toate in  acelasi punct, dar nu vad punctul. Vad razele, dar soarele continua sa ramana acoperit de nori.
Poate ca e totul atat de simplu. Poate totul se reduce la AMINTIRE si UITARE. Poate daca toti martorii unui eveniment uita acel eveniment, acel eveniment dispare si el din timp....si asa apar efecte ca efectul Mandela.

Ma opresc aici ca imi tot vine sa scriu si la fiecare cuvant vad si coada in jurul careia ma invart...
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: hanzo din 30 Octombrie 2016, 23:53:59
Citat din: Aseneth din  30 Octombrie 2016, 22:23:19
O sa fac in aceasta postare un amestec intre cativa zei, cateva principii si cateva idei personale (sau...poate nu?). O sa va rog sa fiti indulgenti incat am ajuns la faza la care am citit atat de mult incat am si uitat mult din ce am citit.

In hindi, YAAD( citit IAD)= AMINTIRE/AMINTIRI
Tot in hindi, PUJA (citit pugea)= UITARE, (A)(SE)UITA, SLUJBA RELIGIOASA


impoteze. :-)
caracteristicile iadului:

un loc unde te chinuie, diverse ganduri? dialog interior nestapanit? emotii necontrolate? dorinte care te consuma? arderi (celulare)?
in iad a coborat isus se spune.. si a zis ca imparatia lui nu e de aici.  :mrgreen:
cunoasteti un loc asa.. cunoscut?

mai zice la biblie a cui este lumea asta. matei 4:8/9. "Diavolul l-a dus (pe Isus) pe un munte foarte înalt i-a arătat toate împărăţiile lumii şi strălucirea lor şi i-a zis: Toate aceste lucruri Ţi le voi da Ţie dacă te vei arunca cu faţa la pământ şi Te vei închina mie."

iaca apropitarul  :-D

sa ne .. racorim zic.  :lol:

ipoteze taicule.. ipoteze..  :planet:

Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Aseneth din 31 Octombrie 2016, 07:14:03
Citat din: hanzo din  30 Octombrie 2016, 23:53:59

mai zice la biblie a cui este lumea asta. matei 4:8/9. "Diavolul l-a dus (pe Isus) pe un munte foarte înalt i-a arătat toate împărăţiile lumii şi strălucirea lor şi i-a zis: Toate aceste lucruri Ţi le voi da Ţie dacă te vei arunca cu faţa la pământ şi Te vei închina mie."

iaca apropitarul  :-D

In primul rand ai dat un citat din biblie... de ce?
In al doilea rand, cu ce ma ajuta informatia ca Diavolul este proprietarul iadului? Sau cu ce ajuta pe cineva?

Da, stiu ca toti pornesc de la premisa ca Diavolul e ala rau, deci iadul e rau... pentru ca asa scrie undeva.

Parerea mea e ca nu putem sparge morala daca luam ca argumente exact aceleasi instrumente care au facut din morala ceea ce este azi, o modalitate de manipulare si ingropare in matrix.
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Xanadron din 31 Octombrie 2016, 10:05:19
Hmm, colegul @hanzo cred c-a vrut doar sa ne reaminteasca cine-i apropitaru' Terrei  - adicatelea al Iadului de fapt. :evil: Din cite-mi amintesc, pina si "ereticul" traduttore-tradittore :-D al Vaticanului Mauro Biglino puncta in prima (si ultima) lui carte cele 8 sau 9 locuri unde-s clare in Biblie trimiterile la Nefartat ca "land lord", cu procura de-mai-sus totusi. De unde si ultimele bulibaseli contradictorii ref. la modificarea pasajului "si nu ne duce pre noi in ispita". Nu si la ortodocsi insa, evident.

Si Infernu-i insa o notiune fluida la scara istorica - dac-am fi mai atenti la re-definirile lui succesive, unele f. recente si venite chiar din partea Papei Francisc (cu adieri gnostice pe ici-colea, ba chiar treptat mai aproape de ideile mozaice - mda, zmecherii care nu cred in existentza Iadului "clasic', da' ne-au bagat-o noua-crestinilor pe git cu schepsis pe cit de simplist, p-atit de non-comentat.)

Trecind insa peste "blasfemiile" originalului iezuit (si membru Rotary - oficial, ca ne-- ar fi bagat in mai multe :wink:) ref. la "iadul interior" al fiecaruia si nu ala dogmatic tip tzarc... colectiv :-P cu enspe cercuri, sint absolut de acord cu analogiile tale   din postarea anterioara mai lunga, @Aseneth (schematic, Iad=remuscari/regrete, Mantuire = uitare... cu-nvatzare totusi).

...Care merita comentate mai extins, da' alta data poate, ca treaba-i prea imbirligata - v. de ex.:
http://giacintobutindaro.org/2013/05/26/secondo-papa-francesco-anche-gli-atei-vanno-in-paradiso/ (http://giacintobutindaro.org/2013/05/26/secondo-papa-francesco-anche-gli-atei-vanno-in-paradiso/)
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: hanzo din 31 Octombrie 2016, 19:53:01
Citat din: Aseneth din  31 Octombrie 2016, 07:14:03


In primul rand ai dat un citat din biblie... de ce?
In al doilea rand, cu ce ma ajuta informatia ca Diavolul este proprietarul iadului? Sau cu ce ajuta pe cineva?

Da, stiu ca toti pornesc de la premisa ca Diavolul e ala rau, deci iadul e rau... pentru ca asa scrie undeva.

Parerea mea e ca nu putem sparge morala daca luam ca argumente exact aceleasi instrumente care au facut din morala ceea ce este azi, o modalitate de manipulare si ingropare in matrix.

tot ceea ce cunosc oamenii se rezuma la "invataturi/educatie" primite de la altii. practic experientele lipsesc.
vorbim de iad, iar informatiile despre unde cine ce cum sunt scrise in carti, si apoi intrebarile care reies ca urmare a faptului ca nici un sistem nu e perfect, iar oamenii stiu/simt asta, sunt legate tot de.. informatiile din carti.

era o vorba intr-un film cu indieni, in care un indian vazand fum la orizont care se traducea prin "este fum la orizont" in momentul in care traduce sefului semnalele, primeste una peste ochi, pentru ca si seful vedea fumul dar nu il putea traduce. iar raspunsul indianului este magistral.. " nu e vina mea ca e fum la orizont care zice ca....' e fum la orizont". :mrgreen:


mai bine explicata "realitatea"  si in filmul de mai jos.


Westworld

distributie buna hopkins, ed harris..

https://filmeseriale.online/serial/westworld/sezon-1/episodul-1-1423/










Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate vizibile
Scris de: fiulploii din 28 Aprilie 2018, 20:31:31
Dna.Simona Tivadar...o poate contrazice cineva ?

"Asta o să fie una dintre rarisimele mele postări de jale: constat în fiecare zi că sunt contemporană cu dispariția poporului român, așa cum îl știam eu. Cei mai harnici, mai întreprinzători, mai serioși și mai blînzi oameni au emigrat si continuă să plece masiv, de la cel mai bun căpșunar sau dulgher până la cel mai bun medic sau cea mai strălucită minte de savant; e un exod înspăimîntător. Țara e confiscată de țoape și infractori și nu știu care e o specie mai dăunătoare. Din popor au rămas ciurucurile, neputincioșii, niște dinozauri ca mine și niște tineri entuziaști care țin șandramaua, să nu ne cadă în cap.
Sigur, actualii conducători nu sunt veșnici. Sigur, în țara asta bogată și frumoasă o să vină încet alte neamuri, mai întâi ca să muncească, apoi ca să o asaneze și să o respecte așa cum poporul actual nu o face: poate asiatici, poate africani, poate sud-americani, cine știe? Și o să existe o altă populație, care o să devină un popor în adevăratul sens al cuvântului.
Aș fi preferat să fiu contemporană cu sfârșitul lumii, măcar era aceeași soartă pentru toată omenirea. Așa, mă uit cu jale cum se zbate în chinurile morții poporul meu în timp ce alte popoare evoluează spre mai bine, capabile să supraviețuiască istericilor sau ticăloșilor efemeri istoric. Probabil noi am ieșit prea secătuiți de puteri din dictatură ca să facem față unei alte pecingini istorice.
Sper să se inventeze criogenia în decursul vieții mele, mi-aș dori foarte mult să mă trezesc peste două-trei sute de ani și să văd cine locuiește aceste pământuri. În ceea ce privește sfârșitul, nu mai am nici un dubiu. Și spun asta fără pic de patetism, rece ca un cercetător care studiază un experiment științific. Cartea de istorie e nemiloasă, va consemna și felul în care am decăzut și cauzele pentru care s-a întâmplat asta. Mi-aș fi dorit să nu se întâmple în decursul vieții mele."
Titlu: Re: Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate
Scris de: Xanadron din 02 Mai 2018, 12:26:24
Fără comentarii: :evil:

http://new.euro-med.dk/20180420-pres-macron-eurafrica-is-our-future-with-200-mio-african-immigrants-within-the-next-30-years-europes-illuminati-masonic-destiny-bound-with-africa-germany-opens-up-for-airbridge-for.php