Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Cafenea => Subiect creat de: daos din 28 Decembrie 2011, 19:39:44

Titlu: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: daos din 28 Decembrie 2011, 19:39:44
Salutare

Am deschis subiectul acesta fara sa imi dau seama exact unde sa-l postez. Mi s-a parut cel mai simplu la Cafenea.
Aseara am avut o discutie cu un personaj de rang destul de inalt din carul Ministerului Justitiei pe care-l banuiesc ca are legaturi si cu serviciile secrete de pe la noi, mai vechi si mai noi, plus alte conexiuni. La un moment dat a pomenit de o societate secreta medievala care s-ar fi perpetuat pana in zilele noastre. O societate care l-ar fi propulsat pe Mihai Viteazul in perioada evului mediu si l-ar fi sprijinit sa ajunga cel ce a fost, cat si intr-o epoca mai recenta l-ar fi scos in fata in politica principatelor pe Cuza si mai apoi l-ar fi adus pe Carol I pe tronul Principatelor Unite. Sincer sa fiu nu am retinut prea clar, fiind si putin luat la bord dupa citeva paharele de palinca. A pomenit de o anumita "biserica egipteana a celor trei valahii".  A si mentionat ca nu e vorba de masoneria regulara, ci de cu totul altceva.
N-am mai auzit pana acum de asemenea denumire nici din surse normale si nici din unele asa ... mai paranormale. Am cautat si pe net
Ce as dori? Daca exista cineva pe forum si citeste aceasta postare si are cunostinta de asa ceva, il rog sa-mi dea si mie acele informatii. Cel putin pentru mine personal e foarte important. Cred ca are legatura cu anumite intamplari mai ciudate de care am avut parte in trecut.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 28 Decembrie 2011, 21:46:05
Daca nu te superi @daos cred ca se impun niste precizari minuscule :
   - ce dovezi ai ca informatia respectiva este si adevarata ?
   - de ce crezi ca nu e un joc ?
   - de unde stii ca persoana respectiva nu urmareste acest forum ? eu asa as face  :lol:  sau poate ca ....e si alta varianta
Si nu in ultimul rand cred ca mai e nevoie de niste amanunte , de care poate nu ti-ai adus aminte cand ai scris subiectul .

Pentru ca , altfel pot sa zic si eu ca Ordinul Cavalerilor Basarab , infiintat de Mihai Viteazul a supravietuit pana in zilele noastre si acum  , o ramura a lui se numeste Nucleul - si pot chiar sa pun si ceva dovezi , fie ele si circumstantiale pentru a initia o discutie interesanta cel putin , daca nu si veridica .
   No offence .
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: mr din 28 Decembrie 2011, 22:47:19
In spatele lui Mihai Viteazu pot fi aceeasi care au avut stiinta "descalecatelor" de la intemeierea Tarilor Romane (casta Basarabilor cu origine in Transilvania) si care, din cate spune Vasile Lovinescu in cartea sa "Dacia Hiperboreana", nu aveau origine crestina. Deci ar putea fi chiar o "biserica egipteana"...
http://www.librariasophia.ro/carti-Dacia-hiperboreana-Lovinescu-Vasile-so-4085.html (http://www.librariasophia.ro/carti-Dacia-hiperboreana-Lovinescu-Vasile-so-4085.html)
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: daos din 29 Decembrie 2011, 00:20:19
Citat din: fiulploii din  28 Decembrie 2011, 21:46:05
Daca nu te superi @daos cred ca se impun niste precizari minuscule :
   - ce dovezi ai ca informatia respectiva este si adevarata ?
   - de ce crezi ca nu e un joc ?
   - de unde stii ca persoana respectiva nu urmareste acest forum ? eu asa as face  :lol:  sau poate ca ....e si alta varianta
Si nu in ultimul rand cred ca mai e nevoie de niste amanunte , de care poate nu ti-ai adus aminte cand ai scris subiectul .

Pentru ca , altfel pot sa zic si eu ca Ordinul Cavalerilor Basarab , infiintat de Mihai Viteazul a supravietuit pana in zilele noastre si acum  , o ramura a lui se numeste Nucleul - si pot chiar sa pun si ceva dovezi , fie ele si circumstantiale pentru a initia o discutie interesanta cel putin , daca nu si veridica .
   No offence .

Omul cu care am avut discutia despre acea societate secreta e genul de om respectabil, "cu parul alb" si , mai ales pana acum mi-a facut o impresie de om cu capul pe umeri. Nu cred sa fi fost o simpla "gulguta otravita", asta ca sa folosesc o expresie din arsenalul lui Corut.
Stiam de cativa ani ca in timpul lui Cuza s-ar fi realizat o formatiune de tip masonic (dar atee), desprinsa din masoneria regulara si care s-a perpetuat pana in timpurile noastre, aproximativ sfarsitul lui 2004, inceputul lui 2005 cand au aderat la o loja subordonata americanilor direct (o loja tot atee, repet strict atee si nu cu tendinte religioase) care se pare ca are astazi conducerea Romaniei in cea mai mare masura (aici incluzand oamenii cu abilitati paranormale care fac parte din organizatie,... si sunt destui). Aici nu-i includ pe cei ce tin de Franta-Germania si cu conexiuni in principal in spatiul ex-sovietic sau "dictatorii" din lumea musulmana.
Insa acea "biserica egipteana a celor trei valahii" (cu scuzele de rigoare daca nu am retinut exact denumirea din cauza alcoolului ingerat) nu cred sa fi fost o grupare atee, ci una religioasa, ceva cu tendinte ortodoxe sau poate cel mult monofizite. Asta daca nu are legatura cu religia misterelor din Egiptul antic (nu cea oficiala cu Apophis, Ra, etc.).
De regula nu mi se starneste interesul chiar asa de mult pe o tema de genul asta, fiind un fixist in parerile despre lume si viata in general, dar in cazul de fata parca s-a produs un declic in mintea mea care mi-a trezit pur si simplu o curiozitate deosebita. Repet, interlocutorul in cauza mi se pare genul de om serios.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: romulus din 29 Decembrie 2011, 23:32:13
CitatRepet, interlocutorul in cauza mi se pare genul de om serios.
OK. Atunci poti relua cu siguranta contactul si sa-l rogi sa-ti dea cateva amanunte/directii pe tema respectiva- eventual sa-ti recomande ceva carti, documente, pe care sa le studiezi! Gasesti tu motivul si ocazia, eventual le "creezi" ! Stiu, din proprie experienta,  ca e nasol sa faci asta! Eu, pe vreamea cand eram locotenent si abia invatam pasii, mi-am luat cateva castane de la sefi, cand veneam cu informatii incomplete ori neconcludente dupa vreun contact operativ. Iar dupa toate castanele, banuiesti ce-mi faceau, nu ? Exact ce-ti spun eu acum : "reia contactul si lamureste(ne/te) ...."  :-D
Am zis !
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Xanadron din 30 Decembrie 2011, 11:00:29
Tema-i extrem de incitanta si-i perfect ca daos a initiat-o (aveam si eu un gind mai demult, dar inclinam sa cred c-as putea fi acuzat de protocronism acut :-D sau chiar de legionarism - v. sursa "Fondazione Dragan").

http://www.fondazionedragan.org/media/12_1984_nt_dicembre.pdf (http://www.fondazionedragan.org/media/12_1984_nt_dicembre.pdf)

"Le progres egyptien" ediţia de duminică, 25 aprilie 1982, scrie că nu departe de Sharon EI-Sheik (Egipt), la poalele muntelui Caterina (cel mai înalt din Sinai, 2.642 m) se află o mânăstire cu acelaşi nume, construită de împăratul Justinian, în sec. VI. Mânăstirea este înconjurată de un zid de apărare lung de 320 m., înalt de 11 m. şi gros de peste 2 m. Manuscrisele medievale spun că Justinian a trimis pentru apărarea mânăstirii 200 soldaţi, împreună cu familiile lor, originari din Valahia, asigurându-le aprovizionarea. După venirea Arabilor, ei au trecut la islamism, fiind strămoşii tribului Gabalia, care şi azi îi ajută pe călugări, aflându-se în serviciul mânăstirii Caterina şi îngrijind livezile din afara incintei. Călugării spun că ei prezintă un tip antropologic diferit de ceilalţi beduini din peninsulă şi au în dialectul lor «cuvinte de origine necunoscută».
Dar care poate fi acea limbă «necunoscută», vorbită de urmaşii unor Valahi, dacă nu limba strămoşilor noştri, geto-daca?


sau:   http://www.fondazionedragan.org/media/11_1988_nt_novembre.pdf (http://www.fondazionedragan.org/media/11_1988_nt_novembre.pdf)

ori:  http://www.fondazionedragan.org/media/03_1986_nt_marzo.pdf (http://www.fondazionedragan.org/media/03_1986_nt_marzo.pdf)

("I VALACCHI DEL SINAI") :-o

Ar fi destul de comentat pe marginea respectivelor articole, in conexiune cu ipoteza cuprinsa-n titlul prezentului topic (primul studiu pe tema asta nici acum lamurita datind din 1973 in "Magazin Istoric" - din pacate nu l-am putut detecta pe net, poate reusiti voi), dar, in criza de timp fiind pe moment, va las pe voi sa dati startul. 8-)
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 30 Decembrie 2011, 11:50:56
Asta este ce am gasit pana acum :

Enigme ale istoriei
Beduini de origine valaha?

d U.Friedberg – Valureanu

(articol aparut in revista Magazin Istoric 1973)
X


In urma cu mai mult de un an, la Tel Aviv, un cunoscut mi-a istorisit o intamplare careia, atunci, mi-a venit greu sa-i dau crezare. Interlocutorul meu lucrase un timp in Peninsula Sinai, la Ras Abu Rhodeis. Intr-o zi, se afla acolo impreuna cu un coleg. Vorbeau romaneste. Deodata, zari alaturi de ei un beduin — lucrator pe un santier din apropiere — care ii asculta cu interes si care, surprins, le-a explicat, prin translator, ca a inteles, parca, unele din cuvintele rostite de ei. Prins de alte preocupari, interlocutorul meu nu a mai avut prilejul sa stea de vorba ca neobisnuitul beduin, sa afle in ce masura cunoaste — si de unde — rostirea romaneasca. Un singur lucru mai stia : ca satul beduinului se afla la cativa kilometri de Abu Rhodeis.
Dupa catva timp am avut prilejul sa rasfoiesc un numar mai vechi al saptamanalului englez Observer. In pagina rezervata turismului, mi-a atras atentia un reportaj despre Manastirea Sf. Ecaterina, din sudul Peninsulei Sinai. Redand istoricul asezarii, ridicata in secolul VI din porunca imparatului Justinian (527–565), ziaristul britanic Eric Newby — care vizitase manastirea — furnizeaza cateva informatii uimitoare. El povesteste ca imparatul bizantin a daruit manastirii un grup de robi, din care o parte au fost Wallachian Christians (,,valahi crestini,,).
O ipoteza tulburatoare : era oare, beduinul din Abu Rhodeis un urmas al robilor valahi ? Nu cumva, de-a lungul generatiilor, in desertul Sinai s-au transmis si s-au raspandit cuvinte ale vorbirii de acum 14 secole ?
Avand, in sfarsit, primele elemente concrete, am incercat sa gasesc alte informatii. Raspunsul unui lingvist a fost negativ : nu se stie absolut nimic despre faptul ca in Peninsula Sinai ar putea exista beduini care sa cunoasca limba romana. Am fost primit cu solicitudine la biblioteca Patriarhiei din Bucuresti si la biblioteca Manastirii Antim. Dar consultarea materialelor ce mi-au fost puse la dispozitie nu mi-a adus nimic nou. Am apelat la profesorul Niculae Serbanescu, din serviciul Patriarhiei din Bucuresti, caruia intrebarile mele i-au evocat unele amintiri din tinerete. Da, el mai auzise de valahii trimisi la Manastirea din Sinai. A vrut chiar sa cerceteze aceasta chestiune. Odinioara s-a mai scris ceva despre ea. O lucrare a lui Marcu Beza care s-a ocupat intens de studierea urmelor romanesti in Orientul Apropiat si Mijlociu, descoperind elemente valoroase *, apreciate intre altii de Nicolae Iorga, in revista Boabe de grau. In numarul din octombrie 1932 figureaza articolul Urme romanesti la Muntele Sinai si la Manastirea Sf. Sava.
In articolul citat, el povesteste cum, prin anul 1922 — dupa ce i-a aparut studiul Calatori englezi despre romani — cineva i-a semnalat ca Thomas Herbert amintise, in 1626, de asezari valahe in Asia. Unde puteau fi aceste asezari? Abia dupa zece ani a gasit raspunsul. Cu prilejul unei vizite la Ierusalim, a citit cartea scrisa de C. S. Jarvis, guvernatorul englez al Peninsulei Sinai, publicata la Londra in 1931. Jarvis scria : ,,Printre cei ce ajuta pe calugari in treburile manastirii se afla o ciudata rasa de oameni, zisi Gebalié. Nu fac parte din stocul arabesc, ci sunt urmasii robilor valahi, trimisi de Justinian in veacul al saselea, pentru a servi manastirilor,,.
Marcu Beza a scris imediat guvernatorului pentru a-i solicita amanunte si, mai ales, pentru a-l intreba daca in informatiile sale se bizuie pe vreun act documentar. Raspunsul lui Jarvis a venit
prompt: informatiile fusesera luate de la alti calatori. El oferea, totusi, cateva amanunte in plus despre oamenii Gebalié (Djebalieh): ,,Mai exista aproximativ 400; ei traiesc in afara zidurilor manastirii. Au fost obligati sa treaca la religia mahomedana putin timp dupa Hegira,, (622).
Beza a cautat si alte surse documentare. Folosindu-se si de indicatiile lui Jarvis, a facut descoperiri semnificative. A gasit ca ,,chestia colonistilor se intretese in chiar faptul intemeierii manastirii in Sinai la 536,,. Astfel, Eutichius, patriarhul Alexandriei intre anii 933–940, ,,da intregul istoric al fundatiei Manastirii Sinai, aratand ca Justinian a trimis o suta de «sclavi ai Romei cu sotiile si copiii lor»,,. Formula ,,sclavi ai Romei,,, in araba abid al-rum — precizeaza Marcu Beza — ,,atat traditia cit si diferiti calatori socotesc a se referi la Valahi,,.
Un autor englez, John Levis Burckardt, intr-o carte aparuta in 1822, ne ofera amanunte interesante despre viata si obiceiurile celor numiti Gebalié : ,,Cand Justinian a cladit manastirea, a trimis un grup de sclavi originari de pe tarmurile Marii Negre [...] Ei marturisesc in chip unanim pogorarea lor din robii crestini, de unde [de aceea — n.r.] si-i numesc ceilalti beduini «Fiii crestinilor». Se casatoresc numai intre dansii, alcatuind o comunitate aparte din vreo suta si douazeci de oameni inarmati. Sant o rasa muncitoare si robusta,,.
Intr-o lucrare din 1841 a lui Edward Robinson, se citeaza explicatia egumenului manastirii privitoare la trecerea ,,fiilor crestinilor,, la mahomedanism : ,,Justinian, zidind manastirea, trimisese o suta de prizonieri valahi. In cursul vremii, cum navalisera arabii si rapisera manastirii multe din posesii, urmasii acestor valahi au devenit musulmani si au adoptat obiceiurile arabe,,.
Un alt cercetator orientalist, profesorul american E.H. Palmer, intrigat si el de ciudatii locuitori din Sinai, scria : ,,Acest trib se zice a fi de obarsie europeana, tragandu-se dintr-o colonie de robi valahi, asezati de Justinian sa pazeasca manastirea. Ei insisi cred sa fi venit dintr-o tara numita «Llah» si trasaturile lor deosebite de ale obisnuitului tip de beduini par a favoriza presupunerea,,.
Marcu Beza a cunoscut personal un asemenea beduin, care i-a servit drept calauza. Era un om tanar si voinic, infasurat la cap cu o broboada alba, cu camasa tot alba, cu cingatoare de piele si incaltat in opinci. L-a condus pe cararile muntelui si, la intoarcere, i-a aratat in gradina manastirii coltul unde fusese ingropata, in 1750, cea din urma femeie crestina a tribului. La Manastirea Sf. Ecaterina, arhiepiscopul Porfirios i-a daruit lui Marcu Beza o carte greceasca a lui Pericle Grigoriade, Sfanta Manastire Sinai, tiparita la Ierusalim, in 1875, in care se dau lamuriri si amanunte despre colonistii Gebalié. In discutia cu oaspetele orientalist, arhiepiscopul a staruit asupra unui detaliu important, dupa parerea sa: djebalieh inseamna ,,oameni de la munte,,...
Aici se opresc informatiile oferite de Marcu Beza, el nedand alte detalii in plus asupra modului cum s-a inteles cu calauza sa. Nici in familie nu a povestit ulterior lucruri care sa intregeasca cele aratate in articolul din Boabe de grau, dupa cum ne-a spus fratele sau Vasile George Beza.
Socotind posibila cunoasterea unor cuvinte romanesti de catre beduinul din Abu Rhodeis si tinand seama de insemnarile ziaristului englez de la Observer, ne aflam, se pare, in fata unor noi informatii cu privire la existenta descendentilor din valahii daruiti de Justinian. De fapt, nu numai ca se confirma iarasi, dupa patru decenii, existenta lor, dar sunt indicii ca tribul Djebalieh s-a raspandit pe un spatiu mai larg, Abu Rhodeis aflandu-se la peste 100 km de manastire. Pe de alta parte, pentru prima data s-ar pune acum si problema supravietuirii, in spatiul desertului Sinai, a unor elemente ale limbii vorbite pe teritoriul Romaniei cu 14 veacuri in urma ! Se naste urmatoarea intrebare: n-ar putea oferi, oare, ,,oamenii de la munte,, din desert marturii lingvistice si toponimice in sprijinul legaturii de continuitate dintre populatia daco-romana si poporul roman? Poseda cumva Manastirea Sf. Ecaterina in vasta si valoroasa ei biblioteca — una din cele mai vechi din lume — documente lamuritoare privind imprejurarile in care au sosit sclavii valahi ?
Ce taine, ce mosteniri nedeslusite poarta oare cu ei, pe potecile intortocheate ale istoriei, beduinii de origine valaha din Sinai ?

NOTA REDACTIEI. Ipoteza este, in adevar, interesanta. Sant necesare, insa, unele precizari. In primul rand, Justinian nu putea da ctitoriei sale din Sinai decat niste locuitori ai Imperiului sau; este vorba, deci, de o populatie romanizata. In al doilea rand, in limba araba al-rum inseamna roman, bizantin, crestin ortodox, astfel incat abid al-rum a putut avea semnificatii variate, intre care si pe aceea de sclavi crestini, nu numaidecat originari de pe pamantul viitoarelor principate romanesti. Aceasta cu atat mai mult, cu cat nu e dovedit ca tribul Djebalieh a fost adus din nordul Dunarii si nu din sudul ei, din Muntii Balcani, de pilda. Cercetari viitoare vor limpezi, poate, aceasta enigma.

Editor: Uli Friedberg – Valureanu
Str. Beit El 19, Haifa 34564
Tel. 972 4 833 4017, 0548 131345
uli@netvision.net.il
http.www.isro.press.net (http://www.isro.press.net)

   

Articol preluat de aici :
http://abcd.top-me.com/t142-beduini-de-origine-valaha (http://abcd.top-me.com/t142-beduini-de-origine-valaha)

Se pare ca acesti beduini au fost implicati in diferite actiuni si sprijiniti de-a lungul vremurilor de domnitorii Tarilor Romane .
Atentie , se pare , am zis . :-)
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: SLEAH19 din 30 Decembrie 2011, 14:59:44
La acest trib se face referire tangential si int-un film englezesc,  referitor la istoria religiei crestin ortodoxe .

     Cu circa o lună în urmă, BBC difuza acest episod, Orthodoxy - From Empire to Empire, al unui serial mai amplu, A History of Christianity, realizat de profesorul de istoria religiei, Diarmaid MacCulloch, de la Universitatea Oxford

           Mânăstirea Sf. Ecaterina din Sinai, cea care este prezentată în film ca deţinătoare a celei mai vechi colecţii de icoane ortodoxe, se află de secole sub paza unui trib de aşa-zişi beduini, Djebalieh, despre care C.S. Javis, guvernatorul englez al Peninsulei Sinai, scria în 1931 (la fel ca şi un alt englez J.L. Burckardt, în 1822) că sunt urmaşii robilor valahi de la sud de Dunăre, aduşi aici de împăratul Iustinian în secolul VI.
 


http://antiiluzii.blogspot.com/ (http://antiiluzii.blogspot.com/)

Interesanta definitia ecumenismului data in deschiderea articolului de Arsenie Boca.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Siberia din 30 Decembrie 2011, 16:40:54
   Ar fi interesant de vazut legatura domnitorilor romani cu Sinaiul, si poate cumva ajungem si la cea secreta Biserica egipteana a celor trei Valahii.
(Evident ca niste clarificari din partea colegului @daos ar fi binevenite)

   Sinaia - Romania si Sinai - Egypt ?
Orasul Sinaia a fost numit dupa manastirea Sinaia - manastire care la randul ei a primit acest nume de la Muntele Sinai.
O casa domneasca la Sinaia pentru continuitatea legaturilor domnesti intre Valahia - Romania si Sinai ?
   "The town was named after Sinaia Monastery, around which it was built; the monastery in turn is named after the Biblical Mount Sinai. King Carol I of Romania built his summer home, Peleş Castle, near the town."
http://en.wikipedia.org/wiki/Sinaia (http://en.wikipedia.org/wiki/Sinaia)

   "Vedem de aici cum relaţia româno-sinaită se sprijină pe conlucrarea atât a Ţării Româneşti cât şi a Moldovei, şi menţionăm că la sfârşitul sec. al XIX-lea, stareţul M-rii Sinaia din România descoperea cu uimire existenţa la Sinai a unei hărţi ,,vechi", ce cuprindea figura unui domnitor alături de reprezentarea comună a celor două provincii româneşti  amintite mai sus. În aceeaşi perioadă amintită mai înainte, domnitorul Ţării Româneşti, Mihnea Turcitul (1530-1532) fixează o dare anuală către M-rea Sf. Ecaterina de la Sinai de 15.000 de aspri."
Leg Domnitorilor cu Sinaiul (http://www.scribd.com/doc/5571436/Leg-Domnitorilor-cu-Sinaiul#)

Cat despre ce ar fi avut printre altele de pazit beduinii/tribul Gebeliye pe muntele Sinai ?
Poate un Codex Sinaiticus ?
Nu stiu, zic si eu...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 31 Decembrie 2011, 02:32:55
http://www.planetware.com/tourist-attractions-/st-catherines-monastery-egy-sin-scm.htm (http://www.planetware.com/tourist-attractions-/st-catherines-monastery-egy-sin-scm.htm)
St Catherine Monastery & Mt Sinai, Egypt - HD 720p (http://www.youtube.com/watch?v=C1Sokdxhrps#ws)
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Arhanghelul din 31 Decembrie 2011, 19:45:42
Citat din: SLEAH19 din  30 Decembrie 2011, 14:59:44
La acest trib se face referire tangential si int-un film englezesc,  referitor la istoria religiei crestin ortodoxe .

     Cu circa o lună în urmă, BBC difuza acest episod, Orthodoxy - From Empire to Empire, al unui serial mai amplu, A History of Christianity, realizat de profesorul de istoria religiei, Diarmaid MacCulloch, de la Universitatea Oxford

           Mânăstirea Sf. Ecaterina din Sinai, cea care este prezentată în film ca deţinătoare a celei mai vechi colecţii de icoane ortodoxe, se află de secole sub paza unui trib de aşa-zişi beduini, Djebalieh, despre care C.S. Javis, guvernatorul englez al Peninsulei Sinai, scria în 1931 (la fel ca şi un alt englez J.L. Burckardt, în 1822) că sunt urmaşii robilor valahi de la sud de Dunăre, aduşi aici de împăratul Iustinian în secolul VI.
 



Se pare ca manastirea crestina  ... este "protejata" si de mulsulmani ...

The Monastery of Saint Catherine (http://www.youtube.com/watch?v=MZ3dFABGySg#)

The Holy Prophet Muhammad 's Letter to the Monks of St. Catherine in Mt. Sinai (http://www.youtube.com/watch?v=u0SsRmC6O5k#)

In continuare o bucata BBC  ...

St Catherines Monastery, Egypt - BBC World Wonders (http://www.youtube.com/watch?v=owJYiweSKW8#ws)


Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: panta_rh_ei din 10 Ianuarie 2012, 19:23:29
Referitor la valahii din Sinai/ Manastirea Sf. Ecaterina, iata ce am gasit eu in revista HISTORIA, nr. 120/ dec. 2011, intr-un articol amplu cu tema : Sunt Dacii stramosii nostri?
" In vremea imparatului Iustinian, o populatie  tracica din Balcani-bessi- care inca vorbea limba ei- lingua bessorum- a fost mutata in Sinai, la manastirea SF. Ecaterina"
Se mai spune ca acum 25 de ani s-a descoperit o lada cu manuscrise ce se pastreaza in Grecia dar accesul la aceste documente este restrictionat(de cine?) .
De asemenea se mai spune ca totusi au fost vazute (de cine? cand? ) si ca ele contin texte in limba slava sau poate chiar in limba bessorum- mentionez ca analiza pe marginea temei este facuta de istorici, fiecare cu argumente pro si contra- si studierea lor.. ar putea aduce elemente noi si surprinzatoare despre ...traci/daci/geti...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: roxaline din 04 Aprilie 2012, 20:48:33
Citat din: daos din  28 Decembrie 2011, 19:39:44
Salutare

Am deschis subiectul acesta fara sa imi dau seama exact unde sa-l postez. Mi s-a parut cel mai simplu la Cafenea.
Aseara am avut o discutie cu un personaj de rang destul de inalt din carul Ministerului Justitiei pe care-l banuiesc ca are legaturi si cu serviciile secrete de pe la noi, mai vechi si mai noi, plus alte conexiuni. La un moment dat a pomenit de o societate secreta medievala care s-ar fi perpetuat pana in zilele noastre. O societate care l-ar fi propulsat pe Mihai Viteazul in perioada evului mediu si l-ar fi sprijinit sa ajunga cel ce a fost, cat si intr-o epoca mai recenta l-ar fi scos in fata in politica principatelor pe Cuza si mai apoi l-ar fi adus pe Carol I pe tronul Principatelor Unite. Sincer sa fiu nu am retinut prea clar, fiind si putin luat la bord dupa citeva paharele de palinca. A pomenit de o anumita "biserica egipteana a celor trei valahii".  A si mentionat ca nu e vorba de masoneria regulara, ci de cu totul altceva.
N-am mai auzit pana acum de asemenea denumire nici din surse normale si nici din unele asa ... mai paranormale. Am cautat si pe net
Ce as dori? Daca exista cineva pe forum si citeste aceasta postare si are cunostinta de asa ceva, il rog sa-mi dea si mie acele informatii. Cel putin pentru mine personal e foarte important. Cred ca are legatura cu anumite intamplari mai ciudate de care am avut parte in trecut.

Buna @daos

Prima data am auzit "sintagma" "biserica egipteana a celor trei valahii" un pic inainte de 1989. Si am auzit de la cineva care a declarat ca avea legaturi cu nu'sh ce servicii de oarecare fel, mai mult sau mai putin inteligente. Nu am aflat mai multe pentru simplul motiv ca reactia mea ca si copil intr-o adolescenta prelungita a fost "ma lasi .. fa pasi" ... cu tonul si fitzele de rigoare. ACUM inteleg reactia mea de atunci, altfel extrem de copilaroasa dar extrem de coerenta in contextul de negare in care eram, cu multi "prieteni" care-mi spuneau ca sunt dusa cu pluta din cauza flash-urilor informationale ciudate pe care le aveam. "Flash-urile" cu pricina, accesul la informatii de genul citesc ceva si vad imagini au fost motivele pentru care respectiva persoana a fost trimisa la mine. Hmmm ... wrong move!

A doua oara a fost in 1996 sau 1997, cand a mai venit cineva "inteligent", mi-a amintit de episodul petrecut cu ani in urma si mi-a spus ca mai au informatii. Imi aduc aminte ca a spus ceva legat de sf Nicodim de la Tismana ca fiind printre ultimii "mos-sfinti" ( asta a fost expresia! ) care stiau informatii si misiunea. Ce misiune? Habar nu am. Din ideile - informatiile pe care mi le amintesc de la persoana respectiva:
- exista o grupare atasata unor anumite directii de evolutie a tarii SI poporului si are legatura cu "biserica egipteana a celor trei valahii" ....
- exista multe grupari care ar face orice ca OAMENII sa nu "se prinda" de anumite informatii. Cam asta a fost exprimarea, cu adaugirea ca, daca la nivel individual se produce un anumit soi de conectare, va urma un soi de reactie in lant dorita de unii ( mai putini ) si nedorita de altii.
- informatiile sunt cunoscute la nivel de "mos-sihastri" , unii le stiu sub forma de "legende" dar rolul lor este de a urmari si a anunta "implinirea" lor + de a face ceea ce stiu ca au de facut.
- am auzit expresia "daca ar fi citite cum trebuie, cum ar citite si cele de la noi" ( scrierile - dar nu stiu care!) atunci ar fi totul clar. Si "multi le vor cauta si putini vor avea usa deschisa", dar daca mai multi "lupta pentru mantuire, mai multi vor sti sau vor visa" si vor sti ce au de facut "ca fiecare".

Cam asta este ceea ce-mi amintesc din discutiile de atunci. Sper sa-ti fie de folos cumva.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: daos din 23 Mai 2012, 18:24:26
@roxaline

In ultimul timp am avut alte prioritati si nu am mai vizitat forumul de cam demult. Multumesc, ce-i drept cu intarziere, pentru informatii. Este cam ce banuiam si eu intr-o anumita masura.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: daos din 04 Iulie 2012, 16:19:58
Legat de subiectul pe care l-am deschis cu ceva vreme buna in urma, la o cautare pe "Goaghel" am gasit o lucrare a lui Em. C. Grigoraș, ,,Criptografia și istoria românească" din 1924. O gasisem si mai demult dar n-am avut rabdarea sa o citesc. Este mai mult decat interesanta si, ... mai ales legata de subiectul acestui thread. Probabil persoana care mi-a vorbit despre "biserica egipteana a celor trei valahii" sa se fi inspirat de aici. Totusi cred ca stia chiar mai mult. Mai ales ca din cate am aflat de la rude ale acestuia, au trebuit ca in momentul in care a absolvit facultatea (cu ani in urma pe timpul lui Ceausescu) sa tot dea cu subsemnatu' pe diverse hartiute in care isi dadeau acceptul pentru o anumite scoala tip militar, plus "sa-si tina gura" legat de anumite discutii. Asa cum imi spune mie nasul meu, cred ca a lucrat "under cover" la manastirea secu. Dar in ceva mai special. E posibil ca in timpul pregatirii de la acea scoala tip militar (probabil Baneasa) sa fi invatat si despre ce era in carte sau, ... posibil chiar mai mult. Datele din carte conduc la ideea unei secte religioase perpetuate de catre zmolxienii pitagoreici din stravechea populatie traca de la nord si sud de Dunare in cadrul noii venite biserici crestine ortodoxe sau catolice (vedeti legatura cu Roma papala a imparatului Ionita Assan al Imperiului romano-bulgar).
Cartea se poate gasi pe scribd la: Criptografia i Istoria Romneasc[1] (http://www.scribd.com/doc/88292116/Criptografia-i-Istoria-Romneasc-1#)
Oricum pe timpul lui Ceuasescu am mai auzit, asa ... mai soptit, despre cateva sate de momarlani din proximitatea fostei Sarmizegetusa Regia unde accesul publicului larg era blocat de trupe de securitate si unde populatia detinea ceva abilitati telepatice native. Cred ca avea legatura cu cultul acelei "secte".
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Xanadron din 04 Iulie 2012, 19:07:19
Incitanta toata zvonistica asta (fiindca, din pacate, la stadiul asta zic eu ca ramine totul deocamdata), mai ales c-ar aduce si  un iz proaspat de patriotism "pur si dur" cu irizari oculte-n plus :star: atit de hulitei Securitati.
Care inclin sa cred ca avea cu totul alte treburi - si mai mundane, si mai murdare - pe linga exhibarea unui patriotism ceva mai... realist-socialist decit ezoterico-pitagoreic :lol: reflectat si-n spionaj economic, dar si-n apararea (reala p-atunci) a secretelor de stat.

Si-n care putini zic eu ca erau totusi cei capabili sa recepteze macar elementele de baza ale unor "initieri inalte" de tipul celei a gnosticilor zalmoxieni pitagoreici (a nu se uita ca Armata/DIE si nu Secu se ocupa inainte de '89 cu experimentele paranormal-telekinetice ale prof. Rudan si-abia dupa '95-96 a inceput din cite stiu eu sa-si creeze si SRI-ul o baza de selectie proprie pentru operatori psi cu predispozitii naturale "ciudate").

...Dar uite cum iar revenim, in cerc, la dificila intrebare "Exista sau nu Departamentul Zero?" 8-)
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Arhanghelul din 18 Ianuarie 2016, 01:38:33
Protectia a expirat in septembrie - octombrie 2015 ...

http://lonews.ro/turism-pelerinaje/20707-manastirea-sfanta-ecaterina-din-sinai-se-inchide-la-ordinul-guvernului-egiptean-infometare.html (http://lonews.ro/turism-pelerinaje/20707-manastirea-sfanta-ecaterina-din-sinai-se-inchide-la-ordinul-guvernului-egiptean-infometare.html)
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei Valahii
Scris de: Xanadron din 18 Ianuarie 2016, 12:34:49
Citat din: roxaline din  04 Aprilie 2012, 20:48:33
[...]
(1) - exista o grupare atasata unor anumite directii de evolutie a tarii SI poporului si are legatura cu "biserica egipteana a celor trei valahii" ....
(2) - exista multe grupari care ar face orice ca OAMENII sa nu "se prinda" de anumite informatii. Cam asta a fost exprimarea, cu adaugirea ca, daca la nivel individual se produce un anumit soi de conectare, va urma un soi de reactie in lant dorita de unii ( mai putini ) si nedorita de altii.
(3) - informatiile sunt cunoscute la nivel de "mos-sihastri" , unii le stiu sub forma de "legende" dar rolul lor este de a urmari si a anunta "implinirea" lor + de a face ceea ce stiu ca au de facut.
(4) - am auzit expresia "daca ar fi citite cum trebuie, cum ar citite si cele de la noi" ( scrierile - dar nu stiu care!) atunci ar fi totul clar. Si "multi le vor cauta si putini vor avea usa deschisa", dar daca mai multi "lupta pentru mantuire, mai multi vor sti sau vor visa" si vor sti ce au de facut "ca fiecare".
Amnezia rozei-sclerozei :lol: m-a facut sa uit citiva ani buni c-ar merita comentata SI zvonistica asta (tot parerea mea, desi poate fi gresita - da' macar consecventa, fiindca pe aceeasi linie a ultimei postari din 04.07.2012).
Deci:
1. Daca "directia noastra de evolutie" presupusa a fi ghidonata subtil de Biserica celei de-a Treia Valahii e asta efectiv dizolvanta a natiei/poporului pe care-o traim acu', e musai nevoie si de-o a... Patra Valahie - una pe la Sinaia poate, fiindca Sinaiul vad c-o zbarceste nasol prin RV.

2. Sint vechi de cind lumea [bankstero-babiloniana] eforturile Sistemului Subjugant Multicefal :evil: (sa-i mai repet structura tentaculara?) in directia ne-"prinderii" misculatiilor lui ocultate de catre Turma. La fel si principiul "divide et impera". Cu totul alte noutati - si nu banalitati - ar fi deci de asteptat de la un "sifonator binevoitor". 8-)

3. Nu zic ba, mos-sihastrii & Co. au avut un rol structural benefic in societatea vremii lor - aia a cinstei si/sau alegerilor direct-meritocratice etc. - dar acum nu prea vad influentza lor pozitiva, ba chiar dimpotriva (btw, ar merita deschis si-un topic pe tema halucinanta a unor presupuse psy-ops global-statale cu scopul detectarii reincarnatilor "incomozi" :-o - tema lansata de un anume Clif High p-un site propriu - http://www.halfpasthuman.com/ (http://www.halfpasthuman.com/) .)

4. Cam idem - mai exact, "alienarea high-tech" a transumanismului actual vad ca avanseaza galopant spre o uniformizare masiva IN JOS a spiritelor, iar aburelile New-Age pasivizeaza si mai eficient un bun procent din minuscula categorie a celor care mai au cit de cit mintea la purtator.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 07 Februarie 2016, 17:53:54
Oricat de neverosimila e ideea "bisericilor valahe", ea are adepti marcanti, si nu intamplator in segmentul intelectual filo-rus. Un exemplu e fostul general Radu Theodoru, de asemenea scriitor, care exploateaza subtil filonul in romanul "Corsarul". Cine ii cunoaste anturajul - pana in momentul mortii - poate face conexiuni extinse ( vezi filiera Jean Parvulescu - Aleksandr Dughin -  Vladimir Putin ). Nu conteaza daca o idee e adevarata, ci cati (sau cine) cred in ea.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii - divagatii (Radu Tudoran)
Scris de: Xanadron din 08 Februarie 2016, 10:22:52
Citat din: Grifon din  07 Februarie 2016, 17:53:54
Oricat de neverosimila e ideea "bisericilor valahe", ea are adepti marcanti, si nu intamplator in segmentul intelectual filo-rus. Un exemplu e fostul general Radu Theodoru, de asemenea scriitor, care exploateaza subtil filonul in romanul "Corsarul". Cine ii cunoaste anturajul - pana in momentul mortii - poate face conexiuni extinse ( vezi filiera Jean Parvulescu - Aleksandr Dughin -  Vladimir Putin ). Nu conteaza daca o idee e adevarata, ci cati (sau cine) cred in ea.
http://documents.tips/documents/theodoru-radu-corsarul.html (http://documents.tips/documents/theodoru-radu-corsarul.html)
Radu Theodoru (care inca traieste la Gradistea-Giurgiu din cite stiu eu cel putin - a implinit 92 de ani pe 21 ianuarie) e deseori confundat cu alt [si mai] mare romancier - Radu Tudoran - tocmai fiindca nu prea e citit (si nici promovat - ar fi si culmea sa fie, dupa carti in care-l elogiaza pe Maresal ori altele critice la adresa sionismului / masoneriei si altor "oculte".) 8-)
http://documents.tips/documents/romania-ca-o-prada-radu-theodoru.html (http://documents.tips/documents/romania-ca-o-prada-radu-theodoru.html)

...desi observ ca si "fratii" (de o anume orientare) il promoveaza-n ultima vreme (mai 2015 - [re]lansarea cartii "Romania ca o prada"):
http://masonerie.com/eveniment-cultural-romanesc/ (http://masonerie.com/eveniment-cultural-romanesc/)

Culmea e ca si surse "serioase" il confunda - de neiertat zic io: http://www.luceafarul.net/ca-in-tinerete-radu-theodoru-la-90-de-ani-tot-asa-de-prolific (http://www.luceafarul.net/ca-in-tinerete-radu-theodoru-la-90-de-ani-tot-asa-de-prolific)
",,Toate pânzele sus", romanul lui Radu Theodoru :-o  care prin 1972 a aprins  fantezia nu numai a copiilor noştri ci şi a părinţilor, ne amintim, de clubul Cutezătorii, după care  au apărut alte şi alte scrieri, printre ele şi cele semnate de Octav Pancu-Iaşi şi Puiu Manu , ultimul cu albumele  în ediţia Stadion  în 1972-1973, printre care  şi ,,Busola nu arată nordul"  şi ,,Tânărul şi marea", ca să revină în 2010 cu o nouă ediţie a albumului ,,Toate pânzele sus", complet redesenat şi minunat colorat la Editura Studio, Iaşi..."  :-D :|

Lasind acu' aberatiile altora deoparte, RT cred c-a fost/e un bun scriitor, dar si patriot (nu neaparat rusofil, ci poate doar uber-protocronist citeodata - parerea mea), care a "strecurat" ipoteze aparent SF in cartile lui cu tema nu numai istorica. Viziunea lui asupra unui Levant (ISIS/IL someone?!) in care romanii au avut un rol pina acum subevaluat nu-i totusi, zic eu, exagerata si nici 100% "scoasa din burta", probabilistic cel putin putind fi argumentata si istoric.
Pina si-ntr-un roman aparent "usurel" - Steaua de mare (1966 - O tempora!...) - RT sugereaza conexiuni intre pavlicienii efesieni si proto-crestinii mioritici si-n altele atinge conexiuni mult mai vechi, pe linie geto-egipteana (nu mai revin la presupusa conexiune Zalmoxe-Pitagora niciodata lamurita... fiindca la fel de "incomoda" si ea pentru istoria "odiciala", c-ar trebui un nou topic.)

Concluzie (tranzitorie): nici gind sa neg posibilitatea existentzei Bisericii Egiptene a celor Trei Valahii, doar m-as bucura ca tema sa fie cindva clarificata si dincolo de orizontul zvonisticii.

P.S. Merita oricum recitite "vechiturile" astea:
http://www.fondazionedragan.org/media/12_1984_nt_dicembre.pdf (http://www.fondazionedragan.org/media/12_1984_nt_dicembre.pdf)
http://www.fondazionedragan.org/media/03_1986_nt_marzo.pdf (http://www.fondazionedragan.org/media/03_1986_nt_marzo.pdf)
http://www.fondazionedragan.org/media/11_1988_nt_novembre.pdf (http://www.fondazionedragan.org/media/11_1988_nt_novembre.pdf)

Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 08 Februarie 2016, 16:19:44
Longeviv, mosul, am estimat gresit ca a ramas fara ani...Confuzie insa nu e, romanul Corsarul ( ed. Albatros 84) e al Radului de care zic.Referintele sale pe subiect sunt explicite - IGLESIA, ireductibilul conflict est-vest, etc. E filo-rus, chiar daca asta nu-l exclude ca patriot. S-a vazut si in afilierile politice - orice, numai atlantist nu ! Zvonistica, sa dispara ? Pai nici nu exista...spre deosebire de ocultii vestici, de care e plin netu'! Despre Iglesia abia auzi vreun ecou, si ala la mana a 7-a...Mai degraba deduci emanatii -precum panglica Sf Gheorghe, de aceea am facut referire la Putin, Dughin....Sa nu uitam ca Theo e general, asa ca GRU bantuie - mai ales ca Dughin ii slaveste ca lancieri rasariteni !
Ca opinie, daca Iglesia mai fiinteaza, e departe de parghiile puterii la noi, cel mult supravietuieste, conservandu-se.
P.S. - Onorat de atentie si raspuns, mein herr ! Poate mai vorbim...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Arhanghelul din 10 Februarie 2016, 08:15:07
""Toate-s vechi si noua toate""
http://www.mihaieminescu.ro/opera/poezia/glossa.htm (http://www.mihaieminescu.ro/opera/poezia/glossa.htm)

http://ioncoja.ro/doctrina-nationalista/lahii-din-sinai/ (http://ioncoja.ro/doctrina-nationalista/lahii-din-sinai/)

http://www.efemeride.ro/cuiul-dacic-care-nu-rugineste-niciodata (http://www.efemeride.ro/cuiul-dacic-care-nu-rugineste-niciodata)

https://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/2012/02/23/cuiul-lui-pepelea/ (https://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/2012/02/23/cuiul-lui-pepelea/)
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 13 Februarie 2016, 00:28:04
Un alt posibil indiciu : Sadoveanu.  In romanul initiatic "Creanga de Aur", deceneul-candidat merge la perfecționare in Egipt (standardul de 7 ani), apoi, devenit "Egipteanul"- asta e grad initiatic, nu poreclă- indeplineste porunca autohtona de a testa compatibilitatea crestinismului bizantin cu doctrina predecesoare. Veti zice: pai Sadoveanu era mason, de aia jongleaza cu simboluri !  Voi raspunde: mason, da, dar dupa ce unifica si conduce toate lojile române, le rupe din obedienta anglo/saxona, intr-un veritabil demers de nationalizare...Suparare mare in Vest, aplauze in Est !  Ergo, migratie ideologica spre aceeasi rusi, care-l rasplatesc masiv ( distinctii, premii, ba ii dau provizoriu si sefia Marii Adunari Nationale !). Presupunem: la acea vreme, Iglesia a marcat puncte grele cu "Ceahlaul", pe multiple planuri...iar masonii il au la "index" si acum.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 20 Februarie 2016, 16:23:20
Lasandu-l deocamdata pe Sadoveanu si revenind la lucrarea lui Emilian Grigoras ("Criptografie si Istorie Romaneasca", evocata de @Daos), pot spune ca e o pista utila, dar trebuie luata cu rezerve. Autorul forteaza rau limitele criptografiei, improvizand abundent "sa iasa". E drept, alternanta grafiilor  latina / chirilica / greaca/ ebraica se practica in epoca, dar pe mine ma zgarie tare aseriuni precum "asta e un P fara bucla / T fara liniuta / X pe trei sferturi", etc. De nu mai gaseste litere "sa iasa", zice ca-s abrevieri, iar de are prea multe, zice ca-s "la deruta".

Intamplator, printre micile mele hobby-uri se numara si criptografia, iar principiul ei de baza e de a servi la comunicarea secreta, pe sablon unitar, omogen si logic. Nimeni nu cripteaza aiurea, alandala, doar-doar s-o prinde careva, peste secole.

A nu se intelege ca desconsider munca (ampla) a lui E.C.G. Mai mult, pe mine ma intriga altceva - de unde stia ce sa caute ?  Un asemenea efort descifrator nu putea fi inceput "la plesneala", si chiar sfortarea lui "sa iasa" arata ca lucra dupa idei PREALABILE.  De regula, excluzand serendipitatea, gasesti doar ceea ce cauti. El cauta IGLESIA Egipteana. De unde ?  De ce ?
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 28 Februarie 2016, 16:16:00
Completând cele spuse despre Sadoveanu, merita sesizat ca reia tema "deceneului egiptean" si in "Fratii Jderi" (vol 2), intitulat simbolic "Izvorul Alb", de data asta "imaginand" un pelerinaj al lui Ștefan cel Mare la sacerdotul vechii religii autohtone (intermediat de un ierarh al bisericii succesoare -ortodoxe). Se vede, asadar, ca preocuparea lui Sadoveanu pentru vechile eresuri carpatice nu a fost accidentala, ba chiar consecventa.

Nu cunosc daca se afla in relatii cu Emilian Grigoraș, dar n-ar fi exclus, fiind contemporani si impartasind preocupari comune. Oricum, "izvorul alb" a fost sursa de inspiratie ptr. multi, chiar personalitati de la care nu ne-am astepta sa aiba / sa fi avut asemenea priotitãți.

În treacãt fie insă spus, remarc un interes minor pentru acest subiect (inclusiv inițiatorul său, @daos, părând a fi mai puțin dornic de actualizări), așa că-mi voi frâna elanul conexiunilor -cel puțin până la eventuala apariție a unui coleg mai preocupat.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 04 Aprilie 2016, 12:49:00
http://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa/he-monastery-saint-catherine-controversial-agreement-across-faiths-003538 (http://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa/he-monastery-saint-catherine-controversial-agreement-across-faiths-003538)

Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: kandaon din 04 Aprilie 2016, 21:42:25
O sa-mi zic si eu parerea aici (sigur, destule chestii tin de folclor, mitologie si opinii personale, mai mult sau mai putin fanteziste  :lol: ), legand-o si cu solomonarii de care s-a pomenit si pe alt topic.

Solomonarii (nume primit destul de recent, la scara istoriei, cateva secole in urma, sub influenta crestina legata de regele mag Solomon) si-ar avea originile intr-un cult sacerdotal dacic (cel mai probabil cei numiti "calatorii prin nori", am uitat numele grecesc, kapnobatai sau ktistai, unu din astea cred).

Atat despre Zalmoxis cat si despre Deceneu s-au spus ca au calatorit la un moment dat in Egipt. Primul care pomeneste de Zalmoxis, Herodot (de la care au preluat apoi povestea majoritatea celorlalti) spune insa ca Zalmoxis ar fi trait cu mult inainte de Pitagora, si se accepta in general asta. Grecii doar au facut o conexiune cu ceva ce stiau din zona lor si au facut o legatura astfel cu Pitagora.
Deceneu se pare ca ar fi reformat, revitalizat etc vechiul cult al lui Zalmoxis, intre ei fiind o distanta in timp foarte mare. Intre Deceneu si Pitagora e cam juma de mileniu, iar Zalmoxis trebuie sa fi trait mult inainte, posibil cu un mileniu chiar inainte, daca nu si mai mult (unii istorici considera ca anumite elemente ale cultului lui Zalmoxis tin de epocile pre-indo-europene).

Daca am considera ca dacii sunt, evident, stramosii nostri (unii din cei de baza, de la care am mostenit multe) si atat Zalmoxis cat si Deceneu, cele mai cunoscute si influente personaje din domeniu religios, au avut treaba si prin Egipt, putem spune ca perioadele lor ar fi cele ale primelor doua "biserici".

A treia (evident in continuare si legatura cu primele) e mai greu de decelat (desi se pot face speculatii, inclusiv despre lucruri ce tin de gnosticism sau de isihasm).

Solomonarii ar fi asadar un cult stravechi care s-a perpetuat de-a lungul istoriei, acumuland in timp cunostinte (si abilitati, inclusiv din cele parapsihologice/paranormale) extraordinare, inclusiv in urma unor "vizite de lucru" si schimburi de experienta in alte zone precum Egiptul antic (sa nu alunec mai spre domeniu SF asa  :-) ).
Sunt insa ceva original, parerea mea, nu au trecut neaparat prin Egipt pentru a prelua parti semnificative din credintele de acolo desi sunt posibile niste influente. Exista si unele elemente care ar putea duce la ideea ca a existat si o rivalitate inainte de asta si ca egiptenii ar fi suferit niste probleme majore din cauza asta, spre sfarsitul perioadei lor clasice.

O alta chestie interesanta, se pare ca primele unitati auxiliare dacice din armata romana au fost trimise chiar in Egipt, si fapt mai putin obisnuit, dacii si-au pastrat numele originale si nu au primit nume latine/romane cum se proceda de obicei cu auxiliarii ce intrau in armata romana.
Iar cel putin unii din ei erau "intelectuali" (s-au pastrat scrisori trimise unul altuia pe placi numite ostraca, sau inscriptii pe stanci, scrise in greaca si latina, in zona numita Krokodilo din Egipt)

Cunostintele solomonarilor ar tine si de studierea si cunoasterea legilor naturii (universului) la un nivel special si mult mai adanc, controlul climei si inclusiv cunoasterea sufletului uman dar si a resorturilor ascunse care controleaza societatile umane.

Fiecare ar avea o carte scrisa (personal) intr-un limbaj secret, propriu lor, in care trec toate astea si toate magiile si vrajile care pot exista, toate lucrurile pe care ei le invata la scoala lor (se admit doar zece elevi odata, si ies doar noua de acolo, unul ramane zalog). Studiile dureaza noua ani daca imi amintesc bine, in izolare totala, intr-un loc la limita dintre lumea asta si "lumea cealalta" (numit uneori si Crugul Pamantului, intr-o pestera etc).
In general ei se prezinta ca manipulatori/controlori ai climei si exista prea putine descrieri despre alte indeletniciri, desi se spune ca invata mult mai multe (iar atunci cand ies prin lume se plimba sub aspectul unor cersetori sau pribegi zdrentarosi).

Cei considerati strigoi de ex (varcolaci, valve etc) au anumite elemente comune cu solomonarii (au anumite semne la nastere, se pare ca astfel de oamni se nasc cu asemenea capacitati iar unii le mai antreneaza, au anumite abilitati etc, inclusiv calatoriile extracorporale, interesant ca si Culianu de care vorbeam pe alt topic a scris ceva despre asta, nu mai zic de Eliade si studiile lui despre samani). La fel sunt si unii sihastri, daca nu mai toti, si le pot dezvolta daca nu le au prezente de la inceput.

Solomonarii ar fi cercul cel mai ascuns (si mai puternic), care mai exista teoretic doar in legende, povesti si folclor (la fel ca alte cateva astfel de grupari stravechi mentionate mai demult sau mai spre zilele noastre in scrieri mai mult sau mai putin fantastice). Desi unii oameni prin sate mai izolate sau asa spuneau ca au mai intalnit cate unu, cel putin in secolul trecut

Dar ceva apropiat (acei sihastri de care s-a mai pomenit pe topic) e posibil sa fie cercul urmator propulsat de ei mai in fata pentru a interactiona mai usor cu societatea crestina (care incepea sa-i mai "demonizeze" pe ici pe colo pe solomonari). Posibil (si aici mai inaintam un pic si mai mult in domeniul fantasticului) sa-si aleaga noii membrii sau adeptii de la distanta, folosindu-si capabilitatile parapsihologice, si sa ii instruiasca tot asa.

Ori sa controleze asa oameni formand cu acestia alte cercuri mai "laice" (sau chiar spirituale) si mult mai prezente in societate (nu neaparat doar a noastra) fara sa atraga nicio atentie dar si fara ca acei oameni sa realizeze neaparat ca sunt folositi (sau folositori, unii poate stiu cate ceva). Parerea mea e ca daca lucrurile stau asa se actioneaza pe cicluri istorice mari (pe sute de ani) si chiar la scara mare (nu doar locala, aici), pe mai multe paliere pentru a influenta si controla una alta in directiile dorite.

Un foarte posibil reprezentant a fost Daniil Sihastrul, cel despre care se spune ca i-a prezis cateva lucruri lui Stefan, de la faptul ca va ajunge Domn al Moldovei la acela ca va invinge pe turci si deci sa nu cedeze in fata lui Mohamed Cuceritorul dupa batalia de la Valea Alba.

Chiar si in batalia de la Podu Inalt se poate spune ca Stefan si ai lui au fost ajutati de conditiile meteo, o ceata deasa invaluia zona chiar cand armata otomana ajungea acolo (blocandu-i observarea terenului si a inamicului), armata otomana deja extenuata de marsul prin balti si noroaie (o perioada de iarna mai blanda) si de o ploaie rece si zdravana care i-a udat pana la piele.


Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 08 Aprilie 2016, 20:32:01
Mulțumesc pentru instructiva prezentare, d-le @kandaon.
Buna precizarea cu Daniel Sihastrul, chiar mă gândisem să-l menționez si eu pe misteriosul anahoret atunci când am vorbit de vol.2 din "Frații Jderi". E posibil ca figura acestui pustnic să-l fi inspirat pe Sadoveanu in "confecționarea" misteriosului său personaj (absent, de altfel, in roman).

Se pare că vechiul nume autohton al "solomonarilor" - inainte de-a fi asimilați creștinismului, era "salmani" - o rezonanță uimitor de apropiată de "șamani". Mai mult, descrierea acestor stranii vrăjitori in poveștile populare aduce mult cu descrierea druizilor - deci si cu a sacerdoților daci.

Este posibil - chiar dacă dificil de probat - ca unii din sihaștrii ascunși in prezent prin diverse pustietăți montane de la noi să fie chiar din această categorie (fără a nega creștinismul ortodox, păstrând doar a anumită - fizică - distanță față de acesta).
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 28 August 2016, 21:33:06
Revin pe acest subiect in care mi-am făcut "debutul" rufonistic, cu câteva considerații ce ar putea contribui la elucidarea acestei stranii "biserici".
- cred că respectiva entitate are origini mai vechi decât cea creștină, fiind legată (cel puțin printr-o ramură, de sacerdoțiul geto-dac);
- ideea "egipteană" nu cred că are vreo legătură cu mânăstirile ortodoxe de prin Sinai, ci se referă la o conexiune pitagoreică - inclusiv misteriile lui Pitagora revendicându-se de la piramide;
- cumva, din rațiuni pierdute in acel mileniu intunecat (aprox. 300 - 1300 a.D.), nucleul de care vobim a "fuzionat" cu creștinismul ortodox, remarcându-se ulterior printr-o acerbă rezistență anti-papală;
- după dezastrul Bizanțului, "biserica egipto-valahă" s-a orientat spre noul pol ortodox -Moscova, iar, dacà in prezent mai are vreo influență, aceasta poate fi "simțită" doar in mediile ciare, dintr-un motiv sau altul, sunt antioccidentale, antimasonice și - invariabil - antipapale.

Din punctul meu de vedere, subiectul rămâne interesant - mai ales din perspectiva stabilirii scopurilor acestei străvechi entități...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: mr din 29 August 2016, 10:14:22
Cred ca, in general, sacerdotiul are radacini mai adanci decat orice religie (de masa) cunoscuta. Sacerdotiul implica cunoastere interioara reala si responsabilitate maxima, atat pentru sine cat si pentru cetatile conduse. Acest lucru il face din start incompatibil cu masele guvernate de ceea ce numim religie, mase care sunt manipulate sa creada in ceva.
Sacerdotiul nu a disparut, cred ca doar s-a restrans in zone izolate, tinand cont si de putinele spirite care-i mai inteleg cu adevarat sensul. S-a arondat, sub diverse forme, unor religii de-a lungul timpului, prin ceea ce s-ar numi ezoterism, religia in sine constituind exotericul, destinat vulgului, maselor. De exemplu, sufism - islam, kabbalah - iudaism, taoism - confucianism, isihasm - ortodoxism etc.

Este foarte posibil ca aceasta "biserica egipteano-valaha" sa conserve o veche cunoastere sacerdotala si sa caute sa se mentina independenta si ferita de anumiti "ochi" profani, in limite acceptabile, luand chipurile epocilor prin a trecut. Piramide, Pitagora, Eleusis, esenieni, hermetici...samd, sunt raze ale caror invataturi duc in acelasi centru, punct - recunoscut de cei care au parcurs raza.

Din ce am observat biserica ortodoxa tolereaza greu isihasmul practicat in schiturile din muntii Moldovei, probabil constienta ca nu-l poate elimina total. Firesc, pentru ca isihasmul se apropie mai mult de metafizic, de unitate, pe cand religia promoveaza componenta materiala si manipulatorie, separanta.

Desi mai toate formele de organizare occidentale (papalitate, masonerie etc) au la baza si o componenta ezoterica, solida,  aceasta este ignorata aproape complet deoarece oamenii din varful societatii vestice sunt integral eponenti ai exoterismului...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 29 August 2016, 20:22:43
Foarte realiste și argumentate considerentele dumitale, dle. @mr. Subscriu 100% la ele, dar rămân cu următoarea preocupare, ce rezultă, chiar empiric, din traiectul altor entități similare (fie de la noi,fie de aiurea):   greu vei găsi un nucleu, incipient doar ezoteric, care să nu ajungă, la un anumit climax de cugetare, la dezideratul acțional. E chiar de ințeles. După ce ai filosofat, cumpănit, meditat, sau orice alt tip de activitate pasivă, ajungi implacabil la niște concluzii, care, cu toată reținerea, tot ești silit a le plasa in dihotomii (bine / rău, util / zadarnic, progres / regres, etc.)
Consider că exponenții "IGLESIEI", oricăt de sihaștri ar fi, nu s-au putut abține de a căuta pârghii asupra cotidianului nostru jenant. Aproape mi-aș paria leafa cà au căzut in aceeași tentație ca și masonii : " ce folos că știm, dacă nu acționăm"...
E aceeași ispită edenică...Adam &Eva redivivus. "Știu că n-am voie să mă bag, dar nu mă pot abține"

IGLESIA se mișcă. Panglica "Sf. Gheorghe" e doar un val brizant. Niște minți lucrează, și nu pentru mâine-poimâine. Așa cum hegemonia WASP de azi a inceput cu Henric VIII Tudor, apogeul slavismului a inceput cu rușii ....dar nu Petru I, sau chiar Lenin, ci cu personalități ca prințul Trubețkoi sau Soloviov (a nu se confunda cu spațialul omonim). In lucrările lor se poate vedea, cu adevărat, "mesianismul" rus - nu in porcăriile lui Lenin, exportat tot de atlantiști....
Stimați colegi, știți cum mereu avem nostalgia trecutului - dacă ne place istoria ? Ei bine, greșim ! Căci și azi e istorie profundă....pentru mâine.
Ce a fost in 2014 - când Vestul a remarcat, oarecum surprins, "revirimentul Kremlinului", nu-i decât un aconto - ale căror urmări se vor vădi abia peste jumătatea sec. XXI.
Din hoarde de analiști TV (unu' mai penibil ca altu'), n-am auzit pe niciunul să se mire de "panglica negru-oranj" pe care toată rusimea o poartă la marile lor ocazii. Niciun "de de ?"..niciun "care-i ideea ?". Deși ar trebui. Biserica "valahă"? "Oastea Domnului"? "Gheorghienii" moscoviți ? Noi ne uităm la "summit-uri" și ne relaxăm că NATO trimite câțiva trupeți...

In sec. XIX, "Sfânta Alianță" potopea Europa cu trupe. Rezultat ? Masonii (veritabili) au surpat tot eșafodajul imperial european. Pentru că atunci erau serioși - nu ghiftuiți ca paiațele de azi.

Morala - să pândim Răsăritul. Ce azi e doar gestant, mâine va fi făt, iar poimâine va fi iar "Făt-Frumos" - căci gloaba lor va mânca jăratec.

De ce mă deranjează pe mine ? Nu m-ar deranja dacă "jăratecul" ar fi mâncat de alții....dar nu de ruși - o nație care nu dă pe români nici măcar ăia 2 cenți pe care îi scapă americanii....
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: kandaon din 29 August 2016, 23:18:54
Citat din: Grifon din  28 August 2016, 21:33:06
Revin pe acest subiect in care mi-am făcut "debutul" rufonistic, cu câteva considerații ce ar putea contribui la elucidarea acestei stranii "biserici".
- cred că respectiva entitate are origini mai vechi decât cea creștină, fiind legată (cel puțin printr-o ramură, de sacerdoțiul geto-dac);
- ideea "egipteană" nu cred că are vreo legătură cu mânăstirile ortodoxe de prin Sinai, ci se referă la o conexiune pitagoreică - inclusiv misteriile lui Pitagora revendicându-se de la piramide;
- cumva, din rațiuni pierdute in acel mileniu intunecat (aprox. 300 - 1300 a.D.), nucleul de care vobim a "fuzionat" cu creștinismul ortodox, remarcându-se ulterior printr-o acerbă rezistență anti-papală;
- după dezastrul Bizanțului, "biserica egipto-valahă" s-a orientat spre noul pol ortodox -Moscova, iar, dacà in prezent mai are vreo influență, aceasta poate fi "simțită" doar in mediile ciare, dintr-un motiv sau altul, sunt antioccidentale, antimasonice și - invariabil - antipapale.

Din punctul meu de vedere, subiectul rămâne interesant - mai ales din perspectiva stabilirii scopurilor acestei străvechi entități...

Destul de apropiat de cum as zice si eu, cu exceptia orientarii spre Moscova (sau spre Bizant). Cum vad eu lucrurile e ca acest grup a preluat la un moment dat puterea in imperiul roman unde dacii ajunsesera sa domine in armata si chiar au impus o serie de imparati.
Dpdv religios au "fuzionat" cu, si influentat crestinismul, prin modelul sihastrilor in prima faza, dar si-au pastrat si un teritoriu liber, sa zicem asa, la nord de Dunare (unde in ciuda unor teorii istorice nu prea a trecut sau lasat urme niciun neam migrator, astia ocoleau prin stepele si campiile din Dobrogea si Panonia si cam ocole padurile dese si Carpatii).

Odata cu faramitarea imperiului roman (superputerea lumii de la acea data) s-au ridicat 2-3 centre de putere care au inceput sa lupte intre ele. Unul a fost gruparea de vorbim noi, altul a fost (inca mai e, de fapt) Vaticanul cu ramificatiile sale, evident, si altul a fost Bizantul grecofon.

Grecofonii au preluat conducerea in est si a urmat o lupta pentru putere cu valahii (dar si o colaborare uneori) iar in vest a ramas Vaticanul. Bizantinii au fost controlati din umbra prin mscarea isihasta cu radacini in cultul sacerdotilor daci (similari ca mod de viata cu esenienii dupa cum zice Iosefus Flavius).

Intre Bizant si Vatican s-au mai dat diverse lovituri fiecare incercand sa-si extinda sau mentina teritoriul in partea celuilalt. Valahii au mutat cu manta cum se zice, odata cu venirea ungurilor in Panonia, fapt care a marcat o miscare de populatie (formata in buna parte din romani sau daco-romani sa zicem asa) de acolo inspre imperiul bizantin.
La scurt timp dupa patrunderea lor acolo apare bogomilismul, o varianta a gnosticismului care exista foarte probabil la nord de Dunare unde nu exista o biserica institutionalizata (si nici cronici care sa confirme sau infirme asta  :lol: ).

Ideea era (e) de a cuceri mintile (si sufletele) oamenilor si de a transforma si controla asa respectivele societati. Miscarea a fost apoi transplantata in vest, dupa ce a fost crescuta si verificata la sud de Dunare, in "laboratorul" bulgar si bizantin. Asa au aparut Catharii care au amenintat dominatia Vaticanului si care Vatican a reactionat apoi in forta pentru a-i elimina si a-si pastra controlul spiritual.

Reactia Vaticanului a venit prin atragerea la catolicism a ungurilor si cumanilor si incercarea lor de a-i folosi pe post de "sabie" contra valahilor (si chiar Bizantului). In acelasi timp Bizantul facea cam acelasi lucru prin rusi (Rusia kieviana) crestinati prin intermediul lor si care avansau spre gurile Dunarii si practic vechea Dacie era incercuita si presata din toate partile.
Mutarea de contraatac a noastra (sau ma rog, a valahilor  :-D) a venit prin intermediul mongolilor (ajutati dealtfel si de venetieni care avea si ei interese contra Vaticanului, si acolo e de discutat ce influente oculte erau).
Ca si dacii (si romanii) mongolii aveau o conexiune mitologica cu lupul si au fost "coasa" care a "curatat" terenul in jurul nostru.
In batalia de la raul Kalka in care i-au zdrobit pe rusi, si care a starnit interesul si a aratat mongolilor ca pot cuceri Rusia, ei au fost ajutati/ghidati de catre voievodul Ploscanea al brodnicilor, o populatie cu origini romanesti care se vantura prin stepele dintre Ucraina si Rusia, printre vikingii rusi, slavi, cumani si ce alte natii isi mai faceau veacu pe acolo.

Cativa ani mai tarziu mongolii vor veni sa faca curatenia generala si dupa ce ii vor elimina (cuceri) pe rusi ii vor elimina si pe cumani si apoi vor zdrobi regatele catolice ale Ungariei si Poloniei. Din pacate Vaticanul a avut destule resurse sa revina si sa ridice Ungaria (care suferise peirderi uriase) si sa mentina o presiune aici. Au adus o gramada de colonisti (germani si slavi catolici) si au pus o conducere vest-europeana (vezi Carol Robert D'Anjou etc etc). Ungaria a devenit practic o entitate politica (re) formata si (re) construita aproape complet de Vatican.

O miscare similara de transplantare a gnosticismului a avut loc si in zona rusa insa
https://en.wikipedia.org/wiki/Bogomilism#Origins

--. In 1004, scarcely 25 years after the introduction of Christianity into Kievan Rus, we hear of a priest Adrian teaching the same doctrines as the Bogomils. --

Numele Adrian este romanesc, la data aia nici bulgarii si nici rusii nu foloseau astfel de nume

Ceva mai tarziu avem
https://en.wikipedia.org/wiki/Strigolniki

--The origins of the name remain unclear. ........... Others think the name comes from a special initiation ceremony (a specific haircut, or strizhka), performed by a deacon named Karp – a supposed founder of the sect--

Numele Karp - Carp e iarasi un nume nu doar romanesc ci chiar dacic (tribul Carpilor care a dat si numele muntilor Carpati, sau invers, au preluat numele de la munti).

Eu zic ca batalia se da acum si mai mult in alt plan si nu neaparat in cel fizic (se actioneaza in asta doar cand este amenintat serios "centrul") ci in cel spiritual, (para)psihologic si "imaterial". Si se actioneaza pe termen lung si in feluri nebanuite din care Dughin cu eurasianismul si atlantismul lui a prins doar ceva franturi (de la Jean Parvulescu in buna parte).
Nu degeaba tot vine pe la diverse manastiri pe aici prin Romania  :-D, incearca sa prinda niste idei mai bine si sa se bage in mersul lucrurilor dar parerea mea e ca e depasit cu mult (ca si diverse mari puteri si alte entitati mai din umbra). Cu cat cobori mai adanc in istorie cu atat urci de fapt pe scara evolutiei in domeniu asta, unde cei mai vechi sunt si cei mai abili, cunoscatori si "invizibili" si pot juca pe degete pe altii fara ca aia sa-si dea seama ce se intampla de fapt (si chiar ce li se intampla).
Iar lucrurile astea se planifica si petrec la o scara macro-istorica pe care noi la nivelul nostru nu prea o putem percepe sau intelege prea bine, vedem cel mult franturi ici colo in istoria trecuta, si asta daca avem o imaginatie mai bogata (din asta macar am hehe), parerea mea.

Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: mr din 30 August 2016, 13:36:41
Colega Grifon, astazi noi cred ca avem o parere foarte diluata in ceea ce priveste ideea de sacerdotiu. Pe fondul subtirimii cozii Ouroborosului din ultimile milenii, apare evident ca si castele sacerdotale au iesit din zona de carma a comunitatii, prin diminuarea lor in primul rand numerica. Unii zic ca pe undeva pe la mijlocul primului mileniu i.e.n s-ar fi produs o schimbare majora in mentalul colectiv, care a determinat o ascensiune accentuata a reprezentantilor exotericului in viata cetatilor...

Totusi societati pur sacerdotale au existat in antichitate, de exemplu cea hindusa in care casta brahmanica conducea o civilizatie bine organizata sau cea egipteana timpurie, in care domnia oamenilor-zei era incontestabila, aceste societati lasand urme vizibile pana astazi, etaland semne de inalta cultura si civilizatie pe care ne chinuim sa le intelegem cat de cat sensul.

Noi azi, cu ce avem la indemana, putem avea tendinta sa intelegem ezotericul cu elementele abundente ale exotericului. Ceea ce e cam imposibil, daca vrem sa avem o imagine reala a ezotericului. Ezotericul, atunci cand este inteles efectiv, consider ca genereaza  intelegeri asupra vietii cu un pronuntat carater unitar, altuist, fapt care conduce intotdeauna spre un set de actiuni in acord cu acestea. Simplu, in raport cu un om bun in esenta, care va cauta mereu sa faca lucruri bune in viata sa, o casta ezoterica care are insusite efectiv valorile pozitive, va genera un mod de conducere al cetatii in acord cu valorile sale. Nu are cum sa genereze pasivitate.
S-a osificat ideea ca ezotericul e un soi de plasmuire transcedentala, fara nici un fel de valoare aplicabila, perspectiva convenabila conducerilor exoterice.

Astfel, consider ca nu putem amesteca notiunile de sacerdotiu/ezoterism cu iluminarile aberante pe care le-au capatat anumite cercuri elitiste de-a lungul vremii si le-au transpus in desfasurari de evenimente care s-au dovedit a servi doar unor factiuni si care au generat o istorie favorabila doar unora.

Tot in acest context consider ca un nucleu ezoteric veritabil , in situatia in care ar mai exista, nu are cum sa se implice in tot felul de tendinte separante, in timp, fara sa-si piarda/denatureze caracterul initial. Acesta, pur si simplu, nu mai este ezoteric.

Oricum, bataliile lumii acesteia se duc in marea lor parte in zone in care suntem educati (exoteric, binenteles) sa nu patrundem. Nu pentru ca nu contam, ci tocmai pentru ca putem schimba balanta...
 
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 30 August 2016, 13:51:22
Foarte corect, dle. @mr.
Cu toate astea, chiar și deceneii daci - și presupușii urmași din primele sec. ale erei creștine se mai amestecau. Adevărat, nu pentru scopuri mundane, cuceriri, sau cine știe ce alte pretenții, ci pentru a salvgarda anumite...principii poate, sau linii evolutive.
Așa avem casta "Basarabilor" (pe care ai evocat-o și dumneata in acest subiect). Ei au fost o emanație laică, cu valențe acționale ("descălecatele"), a unor nuclee profunde, ce nu interferau cu vulgul submontan.
Așadar, ezo / exo se intrepătrund, volens-nolens...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: mr din 30 August 2016, 15:24:33
Se prea poate sa fi existat multe amestecaturi pentru a pastra/salva anumite...principii, insa cu un pronuntat caracter exoteric (poate urmarit indeaproape de unul sau mai multe nuclee ezoterice constiente de faptul ca nu mai pot reveni la vremurile anterioare, ci doar de a mentine anumite limite).  Batalia acestei lumi nu a incetat niciodata si poate ca acest demers conta. Biserica egipto-valaha sa fi fost unul dintre nuclee..(?!)

Mai apropiat de vremurile actuale, dupa faptele care le vedem si traim, se pare ca si acele nuclee s-au diminuat si au cedat in favoarea unor grupari total exoterice, prea iluminate. Ne apropiem oare de varful cozii?  :star:
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 31 August 2016, 20:00:14
Domnule @kandaon, ai sesizat bine că Aleksandr Dughin face ce...face, și se tot impiedică prin România. Mai pe la Neamț....mai pe la Suceava...și nițel București (prin videoconferință, adevărat).
Dughin e un nimeni. Sau, ca să fim gentili cu el, e o " cutie de rezonanță". Apropo de părerile domnului @mr, e un intermezzo intre ezo/exo. El știe că e parte a ceva. Atât. Ce nu știe, pune de la el - dar măcar are bunul-simț a se recunoaște discipol Jean Pârvulescu (nu ca grecii de altădată, care inversau rolurile Zamolxe/Pitagora).

Ceea ce ar trebui să ne frământe nu-i "ce știe Dughin", ci, evident....ce nu știe. Noi știm ? Mă tem că nu...nici măcar ce bănuiește odrasla de general GRU.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 16 Octombrie 2016, 12:34:18
Citat din: Grifon din  07 Februarie 2016, 17:53:54
Oricat de neverosimila e ideea "bisericilor valahe", ea are adepti marcanti, si nu intamplator in segmentul intelectual filo-rus. Un exemplu e fostul general Radu Theodoru, de asemenea scriitor, care exploateaza subtil filonul in romanul "Corsarul". Cine ii cunoaste anturajul  [...] poate face conexiuni extinse ( vezi filiera Jean Parvulescu - Aleksandr Dughin -  Vladimir Putin ). Nu conteaza daca o idee e adevarata, ci cati (sau cine) cred in ea.
Imi reiau acest mesaj (primul ce l-am scris pe RUFOn), intrucât abia acum am văzut postarea unui coleg din luna mai a.c.:
Citat din: classic din  25 Mai 2016, 13:45:07
În direct, de la ora 17.00: "România, de la stat suveran la pion sacrificabil în jocul geopolitic" - este titlul discuției de astăzi în cadrul Grupului pentru Acțiune Națională

Invitatul principal va fi generalul Radu Theodoru, care va prezenta noua ediție a celebrei sale lucrări "România ca o pradă". Pe lista conferențiarilor sunt Valentin Vasilescu, pilot de vânătoare și analist militar al Vocii Rusiei și istoricul Marin Badea, autor al celor mai importante lucrări de istorie a fenomenului economic - "Istoria economiei mondiale", "Istoria gândirii economice" etc., Petre Răcănel, autor al lucrării "Bătălia pentru România". Vor fi prezenți col. Vasile Zărnescu, jurnalistul Dumitru Avram, prin skype va participa jurnalista brașoveană Camelia "Cocoon", realizatoarea incisivului site cocoon.ro. Vor fi abordate și articole de pe Justițiarul.ro. Reuniunea va avea loc azi, miercuri 25 mai, la ora 17, în sala pusă la dispoziție de PRM [...]
.
Hm...vezi, dle @Xanadron ? Dumneata ziceai, răspunzând atunci la postarea mea, că:
Citat din: Xanadron din  08 Februarie 2016, 10:22:52
http://documents.tips/documents/theodoru-radu-corsarul.html (http://documents.tips/documents/theodoru-radu-corsarul.html)
Radu Theodoru [...] nu prea e citit (si nici promovat - ar fi si culmea sa fie, dupa carti in care-l elogiaza pe Maresal ori altele critice la adresa sionismului / masoneriei si altor "oculte" [...]...desi observ ca si "fratii" (de o anume orientare) il promovează in ultima vreme [...]  RT cred c-a fost/e un bun scriitor, dar si patriot (nu neaparat rusofil, ci poate doar uber-protocronist citeodata - parerea mea), care a "strecurat" ipoteze aparent SF in cartile lui cu tema nu numai istorica. [...].
.
Deci "seniorul" general nu șade binișor la pensie, in ciuda vârstei f. inaintate. Și se "ține aproape" cu alți militari, lipiți de "Vocea Rusiei" ? Ba chiar cu alt "ghinărar", foarte discutat aici pe forum, ufologul (in timpul liber) Emil Streinu ?

Măi să fie...măi să fie....
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 18 Octombrie 2016, 12:32:26
"Aceasta stranie metamorfoza a Timpului care incremeneste in sine, continand istoria nu ca pe o succesiune, ca o curgere fir pe fir; ci ca un tot atoate cuprinzator in care el vede congregatia V.E.I.I. a Iglisiei, dincolo de cabala, ca o forta spirituala a Rasaritului in lupta lui de a-si pastra fiinta interioara, impotriva geometriei aspre a legiunilor romane si mai tarziu, impotriva celor ce s-au numit de la sine urmasii apostolului tradator Petru."

(Radu Theodoru, Vulturul, 1973, Ed. Militara)

Hm, se pare că la dl.Theodoru "biserica egipto-valahă" e un leit-motiv. Eu știam cà o menționase numai in romanul "Corsarul", dar văd că omul chiar se ține de idee.

V.E.I.I. ?  Ăsta ce acronim o mai fi ?
Chiar devin de-a dreptul curios...
Titlu: Re: Biserica celor trei-patru - Histria, Hesperus, Herakles, Herodot ?!
Scris de: Xanadron din 18 Octombrie 2016, 13:41:26
Mi-e să nu devii si... furios, curiosule coleg @Grifon ! :lol: - cind n-o să afli mai mult decit aluzii d-astea criptice. Cum mai aiuram demult p-acilea, ex-aventurosul aviator, dar si navigator acum arhi-pensionar R.T. pare să stie mult mai multe, da' nexam detalieri mură-n gură nicăieri, te asigur.

Nici eu n-am aflat de ex. pină acum dacă... sau CIT de multe stie despre descoperirile arheologice "incomode" din anii '60 făcute-n străfundurile litoralului Mării Negre, dincolo de enigmaticul Glykon... dezgropat - fiindcă a si participat efectiv la multe scufundări autonome-n zonă cu prima lui barcă Hai-Hui, alături pare-se si de - bingo - p-atunci inginerul-inventator in mecanică fină al unui detentor original romanesc... Sergiu Nicolaescu , premiat la Cannes in tineretze taman pentru un filmuletz documentar subacvatic. Bănuiesc că n-o stiati [nici] p-asta, relevantă insă pe alte directii decit Iglesia Valahă.

Presupun toate astea la decenii bune de la citirea aparent minorului mini-roman al lui Radu Theodoru "Steaua de Mare" - găsibil si pe net -, despre care am aflat mult mai tirziu ca-i mai... autobiografic decit pare. 8-) Si-n care "bate cimpii" la fel de insistent pe spatiul traco-getic extins, cu divagatii pavliciene s.a.m.d. (pe profetul Saul-Pavel il avea la inimă de-atunci, spre deosebire de Simon-Petru, hehe.)
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 18 Octombrie 2016, 13:59:35
Ei, dacă le ține-n "cripta" hermetică, o să-mi bat capul a dibui conexiuni mai cetind despre anturajul său (frecventat in prezent). Vb.aia, "cine se aseamànă se adună"...sau, "zi-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești".

De aia am și arătat mai sus cu cine mai ține legàtura - chiar dacă asta nu e neapărat relevant. Posibil să pierd vremea de pomană cu așa curiozități, dar, deh...decât să stau așa...degeaba...

P.S. - Mai ales că-i "presimt" in zonă și pe alți ghinărari - mai un Chelaru, mai un Dogaru...Dacă tragem linie, o să iasă numai bine de-un film, numai că nu "Noaptea...." ci eventual "Amurgul Generalilor" (că tot par a fi potrivnici lu' alde "Zori...Aurii").
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 24 Ianuarie 2017, 01:06:53
Da, da...domnul Radu Theodoru cu adevărat ține la această "biserică egipteano-valahã"...
Dacă la inceput l-am considerat doar un protocronist mai mult (sau mai puțin) subtil - punând elanul său livresc in seama unui anume curent cultivat ante-1989, mai nou am remarcat că hobby-ul domniei sale are continuitate, ajungând mai aproape de...anii noștri.

Misterioasele sale teze privind ocultismul răsăritean (din "Vulturul" - 1973, sau "Corsarul"- 1984) sunt reluate recent (2013) in romanul "Calea Robilor" (Ed. PACO). Acum, vine și cu anumite detalii istorice, care atestă - dacă nu adevăruri - cu siguranță preocuparea sa intensă (și extinsă) asupra temei.

Spicuiesc dintr-o recenzie (cu citate):

[...] Căpitanul de plai are  acolo niște întrevederi cu mesageri ai unor structuri secrete care pretind că orânduiesc și guvernează societatea umană, prin el autorul introducându-l pe cititor în atmosfera unei lumi mai speciale pe care Mârzea Șoimul în ultima instanță o numește Nevăzuta. Casa comerciantului nu este doar o simplă locuință, ci și un "nod al ortodoxiei", un loc de întâlniri tainice ale mesagerilor structurii secrete Iglisia, una care "este deopotrivă ortodoxie, dar este și Răsărit pithagoreic, și Răsărit zamolxian, și Răsărit valaho-egiptean, și putere nevăzută care (...) păstrează de veacuri ființa neamului în trupul, cugetul și duhul său"(p.9). Iglisia este similară cu "eclesia latină și iglesia spaniolă" și întruchipează încă din vremea propovăduirii sfântului apostol Andrei în Dobrogea "unitatea dintre lumea văzutelor și a nevăzutelor în scopurile ei legate de atemporalitate"(p.12). În ierarhia celor inițiați în relațiile Iglisiei există câteva trepte, în cea superioară ajungând un grup de numai șapte persoane care dirijează anumite acțiuni din cele trei provincii (Moldova, Transilvania și Valahia) ale Țării Soarelui,precum este denumită vechea Dacie. Iglisia este împărțită în mai multe subdiviziuni: Frăția Lupilor Cenușii (din Țara de Sus), Frăția Ortodoxă (de la Liov), Frăția Calului Sălbatec (a tătarilor-nohai din neamul Cantemireștilor), Frăția Zimbrului (din Țara Hațegului), Frăția Căpriorului (din Țara Tigheciului), Frăția Dropiei (din Ținutul Balta, de dincolo de Nistru), Frăția Peștelui (din Dobrogea) și altele. Una din rivalele Iglisiei este cea a Zidarilor, structură care promovează  catolicismul, unii dintre "zidari" găsindu-se și printre boierimea moldoveană, mai ales printre cei cu studii la Colegiul iezuit din orașul Bar din Lehia (actualmente în Ucraina), o instituție de învățământ a papistașilor. Din această rivalitate a suferit și "Mihail Voievod Viteazul căzut sub sabie catolică și nu sub sabie islamică, (...)

Sau:

"Dintr-o dată lucrurile i se par limpezi și înfricoșătoare: Iglisia joacă deopotrivă cartea marelui maestru al Ioaniților, care luptă în credință împotriva piraților sarazini, încercând să ușureze apărarea Hispaniei dinspre mare, ca să-și poată întoarce armele împotriva Franciei; dar și pe partea regelui frânc care-i ușurează sultanului lupta cu Viana, războindu-se cu Habsburgul prin Țările de Jos și spre Dunărea de Sus"(p.96)

Ficțional, ficțional - da' moșu' pare că ține cu tot sufletul la această teză. Mai-mai să-l cred, nu alta !
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 24 Ianuarie 2017, 19:16:16
Se ridică totuși intrebarea : din ce "izvor" se inspiră venerabilul general ?
Căci, in alte cazuri asemănătoare, putem repera anumite filiații. De pildă Coruț (care a exploatat și el filonul) se hrănește, neindoielnic, din "Creanga de Aur" a lui Sadoveanu. Același "moș" din munți, inițiat și hierofant, aceeași zonă (aprox. Călimani), ba până și spionii - in cartea lui Sadoveanu - orbitau in Bizanț pe lângă Mânãstirea Octogonului...
Bun, deci Coruț a jucat o pastișă modernist pigmentată, chiar cu un bunicel succes financiar (in primă fază ). Dar Sadoveanu, de unde le-a scos ? Că aici vorbim de un scriitor veritabil, realmente dotat (asta  ca să nu-i mai (re)amintesc și vastele preocupări oculte, sau politice).
Iar Theodoru - care, deși, mai puțin talentat ca Sadoveanu, e totuși și el un scriitor bun - de unde și-a confecționat proiecțiile (mai detaliate, si chiar mai...tehnice)? Doar din resursele sale imaginative ?

Multe intrebări, puține răspunsuri...Oricum ar fi, personal găsesc a fi captivant să-mi bat capul, căci, fie și (doar) imaginația sa (lor), ideea mi se pare adâncă.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Ganditorul din 27 Ianuarie 2017, 11:01:57
Eu nu as pune accentul pe "izvorul" de inspiratie ci pe mesajul transmis - pentru ca o observatie mai atenta asupra literaturii romanesti arata ca fiecare generatie a avut un cronicar al acestui "izvor" de inspiratie, cronicar care a expus cu mai mult sau mai putin talent, cu mai multa sau mai putina inspiratie  intamplari, fapte reale sau imaginare, cu un discurs mai direct sau mai ascuns despre credinta, traditie, istorie sau actualitate. Si am sa enumar aici "cronicarii", cel putin cei identificati de mine : Eminescu, Eliade, Sadoveanu, Culianu, Constantin Chirita, Radu Teodoru, Vintila Corbu, Rodica Ojog Brasoveanu, Anghel Rugina, Pavel Corutz, si chiar (sau mai ales...) Cinamar. Despre "izvor" ar fi cam inutil sa vorbesti - undeva, acolo sus, in sfera foarte inalta a cunoasterii se stie "de unde curge apa calda", aici jos la noi ma indoiesc ca vom afla ceva mai mult decat ceea ce ni se da prin aceste scrieri. In schimb "mesajul" cronicarilor a suferit de-a lungul timpului transformari structural-temporare = intamplarile, exemplele, cunoasterea oferita a devenit din ce in ce mai contemporana, mai apropiata de timpul nostru. Iar abia asta devine mai interesant, mai incitant (...sa fie asta o "conectare" mai directa a cititorului la realitatea luptei din umbra ?). Parerea mea.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 27 Ianuarie 2017, 16:22:15
De acord cu posibilitatea unei continuități.
De acord și cu unii exponenți ai "lanțului de transmisie" reperat de d-ta, @Gânditorul - deși nu cu toți. Categoric, Eminescu și Eliade pot figura, insă am rezerve la R.O. Brașoveanu, Constantin Chiriță sau alti contemporani. Să nu confundăm o rețetă literară (detectivism + naționalism) cu texte de factură veritabil inițiatică. Altfel, de ce nu și Haralamb Zincă, Paul Carpen, ș.a. ?

Cât despre ce-i mai important, "izvorul" sau mesajul, consider că ambele. A studia doar mesajul ne transformă insă in simpli receptori (asta ca să nu zic consumatori). Un mesaj e un mijloc, nu un scop, iar dacă e mijloc ptr. "emițători", la fel ar trebui să fie și ptr. "receptori".

Dacă "ei" vor să ajungă pe asemenea canale la noi, de ce n-am căuta și noi să ajungem, studiindu-le mesajele, la "ei"?
Asta, firește, dacă "ei" există - dincolo de aparențele ficționale ale unora sau altora.
E important de reperat sursa acestei entități, pentru a i se putea ghici și scopurile. Urmele trecutului pot fi depistate in urma unui demers logico-deductiv, insă proiecțiile de viitor - mai greu.

Ca urmare, voi mai cerceta prin "jaloanele" ce par a indica o anume influență a "Iglesiei". Până acum, am identificat doar borne din sec XX, insă un nod important bănuiesc a se ascunde in sec XIX (cam de când am ajuns și noi a avea literatură cultă).
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Ganditorul din 27 Ianuarie 2017, 21:38:17
Daca doresti sa vezi doar jaloanele clare care indica acea forta misterioasa care se opune raului, indiferent cum migreaza acesta - de la est la vest si invers - atunci ai dreptate. daca insa cauti si cele mai fine urme, cele mai palide evocari, ascunse printre randurile banale ale unei carti de aventuri (asa cum era odata moda de a ascunde mari adevaruri in carti, paragrafe, aparent banale) atunci  o sa vezi aceasta evocare si in autorii mentionati de mine.
Interesanta este insa nu descrierea directa a "fortei", unde se foloseau cu grija fraze tip "cioara vopsita" ci cea indirecta, prin descrierea adversarului, adica a ceea ce nu este aceasta forta :

"Acolo, la conciliul de la Florenta, unde imparatul Ioan al VIII-lea Paleologul a vazut salvarea Bizantului prin unirea bisericii rasaritene cu Roma pontificala si unde Georgios Gemistos, poreclit Plethon, initiat al Iglisiei, s-a impotrivit din porunca ei; [...] Roma antica nimicise sau incercase sa nimiceasca marile centre religioase ale Egiptului, Orientului Apropiat si Daciei, centre intre care pendulau magi si filozofi, preoti ai Soarelui si arhitecti, astronomi si sculptori in stanca. Rasaritul subjugat de forta s-a retras in abstractiune, salvandu-si credintele prin taina. Magii au calauzit asupra Romei valurile umane venite din inima Rasaritului. Istoria a fost mereu bantuita de aceasta ampla pendulare dintre Rasarit si Apus si dintre Apus si Rasarit. Valaska Ekli, Igipsia Iglisia a devenit forta spirituala si politica secreta, care lucreaza de veacuri, dincolo de puterea laica si religioasa, dincolo de impartirea Rasaritului in regate si imparatii, la unitatea lui in spirit, facandu-l sa reziste asalturilor Romei fie ca se numesc cruciade, fie ca se numesc ordine cavaleresti, fie ca se numesc misionari, bancheri, artisti sau filozofi."


Radu Theodoru, "Corsarul", Ed. Albatros, 1984, pp.87-89
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 27 Ianuarie 2017, 21:53:34
Eh, la R. Theodoru e clar, referirile sale sunt și explicite, nu doar implicite.
Oricum, dialogând cu d-ta, colegule @Gânditorul, imi aminesc de o postare pe care ai inserat-o la subiectul "Detectivi din spatele tastaturii" (reproduc link-ul ce l-ai dat atunci):

"Societatea secretă a scriitorilor români: a fost descoperit un jurământ ,,misterios" semnat de Ion Creangă, N. Culianu şi alţii

http://www.descopera.ro/dnews/12469328-societatea-secreta-a-scriitorilor-romani-a-fost-descoperit-un-juramant-misterios-semnat-de-ion-creanga-n-culianu-si-altii (http://www.descopera.ro/dnews/12469328-societatea-secreta-a-scriitorilor-romani-a-fost-descoperit-un-juramant-misterios-semnat-de-ion-creanga-n-culianu-si-altii)

Ei bine, am bănuiala (doar chestie de fler, cam indoielnic, poate) cà acest jurământ are legătură, intr-un fel sau altul, cu ceea ce dezbatem aici.
Căci NU e vorba de loja masonică Junimea - oricât s-ar confunda unele personaje.
Voi reveni cu detalii - deși o asemenea discuție aș fi preferat să o dezvolt intr-o promisiune veche făcută colegului @SLEAH19 -"Detectivii II - Mihai Eminescu".
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Ganditorul din 28 Ianuarie 2017, 00:11:17
Da, si eu am impresia ca undeva, intr-o sfera mult mai inalta de cunoastere, se duce o lupta dura, cumplita, la un nivel pe care noi putem doar sa-l banuim, sa-l intuim. Iar manifestarile belicoase cu ciomege, puscoace sau masinarii sofisticate sunt doar prelungiri ale acelei lupte din sfera inalta, o incercare de distragere a atentiei, de acaparare de sentimente nascute din actiunea directa a oamenilor. Imi doresc sa intuiesti d-le @Grifon ceea ce vreau sa zic pentru ca mi-e greu sa exprim exact in cuvinte aceast tablou al realitatii, pe care desi il intuiesc si eu din cele spuse pana acum in tot cuprinsul RUFOn, mi-e extrem de greu sa-l sintetizez in cateva cuvinte fara teama de a ma duce spre ridicol.

Probabil ca aici putem gasi o explicatie a incifrarii scrierilor pe acest subiect - pentru ca un autor lovit de inspiratie va gasi cu greu un subiect pe care sa-l puna in pagina in asa fel incat sa satisfaca si dorinta cititorului ancorat in realitatea imediata dar si a celui care vede printre randuri o altfel de confruntare, de realitate, virtual energetica. Mai ales ca trebuie sa faca asta intr-un mod credibil pentru cele doua genuri de cititori fara sa cada in ridicol ( si imi amintesc aici de regretatul Ion Tugui si al lui conte Incappucciato).
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 28 Ianuarie 2017, 23:34:56
Citat din: Ganditorul din  28 Ianuarie 2017, 00:11:17
Imi doresc sa intuiesti d-le @Grifon ceea ce vreau sa zic pentru ca mi-e greu sa exprim exact in cuvinte aceast tablou al realitatii, pe care desi il intuiesc si eu din cele spuse pana acum in tot cuprinsul RUFOn, mi-e extrem de greu sa-l sintetizez in cateva cuvinte fara teama de a ma duce spre ridicol.
Nimic ridicol aici, d-le @Gânditorul. Absolut nimic ridicol.
Adevărat, când datele concrete lipsesc, nu ne rămâne decât intuiția. Problema e că, deși ades utilă, intuiția nu e un instrument validat, și trebuie susținută și cu detalii, cât mai concrete.

Revenind la misteriosul manifest indicat de d-ta, ipoteza unui patronaj masonic cade din pricina prezenței lui Creangă (care, precum scrie si in material, NU  fost niciodată mason inregimentat). Cum n-a fost nici Eminescu, dealtfel (chiar dacă ambii frecventau Junimea, fiind in colaborări și amiciții cu membrii de acolo).
Reperăm aici o arie de intersecție - probabil legitimată, in acea perioadă, de un sentiment mai pregnant al conștiinței naționale. De altfel, aceeași zonă bivalentă am remarcat-o si analizând pe Sadoveanu (tot mason) in primele postări.
Poate Iglesia pactizase, pe anumite momente, cu Zidarii. Poate infiltrase lojile de obediență occidentală, intr-un joc mai adânc decât putem percepe (mai ales după atâta vreme). Nu putem ști, dar putem lega logic de faptul că masoneria sec. XIX incă avea un pronunțat caracter anti-catolic - fapt ce nu putea decât să convină egipto-valahilor, contextual.

Complementar, prezența lui Creangă in acest peisaj cu valență inițiatică imi amintește de Lovinescu, ce îl statua pe humuleștean pe un soclu greu comprehensibil de "mare maestru". A se vedea tezele sale, și in special hermeneutica aplicată basmului Harap Alb.

Nu mă pronunț incă ferm pe această ipoteză, intrucât nu am putut "lega" toate firele "intinse" in epocă. Sigur insă poate fi luată in conexiune și teoria lui V.Lovinescu - ca de altfel și misterioasa sa activitate, ce ne va duce la...Dacia Hiperboreeană, și la guenonism (alt curent ce a făcut - si incă face - opoziție la hegemonia masonică).

Cumva, e ca in jocurile de logică. Unii s sunt p, unii p sunt q...deci câți s sunt (sau nu) q ? (a se echivala p ca zonă de tranzit, interfața oferità de paravanul masonic).
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: hanzo din 29 Ianuarie 2017, 12:20:34
peste 60 - 100 de ani, cand vor cauta pe vastul internet informatii despre acea "biserica a celor trei valahii" vor gasi ce scriem noi acum...iar informatiile de aici facute pdf, vor circula pe sub mana.. vor capata valente de "adevarate informatii" caci uite, niste oameni (cronicari domnule) candva au scris despre ele..

si uite asa vor afla ca dacii erau cei mai viteji dintre traci, ca nu au ciordit ciricliul, dar "zice ca nu-i la ei".

din gura in gura pana in ... spate la taxatoare. :mrgreen:
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 29 Ianuarie 2017, 13:19:15
Aha...
Se prea poate.
Și, ar fi rău ?
Sau ar trebui ca, peste suta de ani evocată, să se citească doar despre ...ce ? Mlaștina care pare piscinà pentru mediocrități ?

In sfârșit, n-am nimic impotriva obiectivizării studiului. Sunt oricând binevenite și opiniile comform cărora această Iglesia e doar o aiureală, plăsmuită de naivi exaltați.
Opinii...dar parcă n-ar strica și niscaiva argumente.
Cel puțin cu aceeași potențialitate...mitică.
Mitică - nu Mitică (se ințelege sper schimbarea accentului pe a doua silabă, într-o mai neaoșă onomastică românească).
Titlu: Re: Biserica celor 3-4-5 - Histria, Hera, Hesperus, Heron, Herakles, Herodot ?!
Scris de: Xanadron din 30 Ianuarie 2017, 11:28:17
Citat din: Xanadron din  18 Octombrie 2016, 13:41:26
Mi-e să nu devii si... furios, curiosule coleg @Grifon ! :lol: - cind n-o să afli mai mult decit aluzii d-astea criptice. Cum mai aiuram demult p-acilea, ex-aventurosul aviator, dar si navigator acum arhi-pensionar R.T. pare să stie mult mai multe, da' nexam detalieri mură-n gură nicăieri, te asigur.

Nici eu n-am aflat de ex. pină acum dacă... sau CIT de multe stie despre descoperirile arheologice "incomode" din anii '60 făcute-n străfundurile litoralului Mării Negre, dincolo de enigmaticul Glykon... dezgropat - fiindcă a si participat efectiv la multe scufundări autonome-n zonă cu prima lui barcă Hai-Hui, alături pare-se si de - bingo - p-atunci inginerul-inventator in mecanică fină al unui detentor original romanesc... Sergiu Nicolaescu , premiat la Cannes in tineretze taman pentru un filmuletz documentar subacvatic. Bănuiesc că n-o stiati [nici] p-asta, relevantă insă pe alte directii decit Iglesia Valahă.

Presupun toate astea la decenii bune de la citirea aparent minorului mini-roman al lui Radu Theodoru "Steaua de Mare" - găsibil si pe net -, despre care am aflat mult mai tirziu ca-i mai... autobiografic decit pare. 8-) Si-n care "bate cimpii" la fel de insistent pe spatiul traco-getic extins, cu divagatii pavliciene s.a.m.d. (pe profetul Saul-Pavel il avea la inimă de-atunci, spre deosebire de Simon-Petru, hehe.)
Ma autocitez  ca sa subliniez din nou senzatia de "nisipuri miscatoare" data de topicul asta - f. incitant, ce-i drept, desi bazat in mare masura pe zvonistica, egal daca sutanica ori triliterata -, dar si sa re-recomand citirea numitului mini-roman celor 2-3 :-D aiuriti [JE included] interesati de tema - repet, mult mai autobiografic decit pare (un singur ex.: personajul I.G. Düller e fostul oceanograf Iuliu Geza Müller de la Institutul de Cercetări Marine din Constantza).

In orice caz si la modul f. general[izator], subscriu si la opinia @Ganditorului "ca undeva, intr-o sfera mult mai inalta de cunoastere, se duce o lupta dura, cumplita, la un nivel pe care noi putem doar sa-l banuim"... dar nu neaparat pentru binele "nostru" (al astora multi da' nu chiar totzi... tontzi, pe care-l vor sa ni-l ia :lol: si elitele vestice, si alea estice - cu mult inainte de aventurierul cam condotier Mihai si cu mult dupa reconfigurarea liniei "frontului invizibil" post-WW-II.)

Si similitudinile pseudo-gasite (dupa mine) de catre unii istorici intre cultul "pagin" zalmoxian cu accente gnostice si [proto]crestinismul dacic par de fapt fortzate, incercind doar sa explice comod-convenabil o schimbare de macaz radicala dictata pastorilor de containere/baterii vivante din arealul nostru De-Mai-Sus (sau de-ma-jos, tot un drac.) :evil: :-D
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 30 Ianuarie 2017, 17:26:54
Nisipuri mișcătoare, bine spus - dar tocmai asta face subiectul mai incitant.
Preocuparea mea e mai veche față de această prezumtivã entitate - nu provine din postările din debut ale colegului @daos. Dincolo de altele, in principal că exact acesta este modul de lucru al unei asociații cu adevărat secrete.
Problema pe care mi-o pun este alta - cât din activitatea acestei prezumtive "biserici" are legătură cu concretul cotidian ? Nu cumva reprezintă o forță cu scopuri mut mai elevate, greu de ințeles, si care transcede generații, chiar sacrificându-le nonșalant ?

Cărțile lui R. Theodoru sunt OK, dar, ca multe altele, sunt doar o "romanță". Inclin a crede că generalul a prins, la vremea sa, unele fire vagi și disparate (cum ne chinuim a repera și noi), insă, neputându-le completa, s-a consolat prin incropirea unei povești proprii - incluzând și propriile sale fantazii și / sau deziderate.
Oricum, cu cât scopurile acestei presupuse "biserici" ar fi mai elevate / trancendente, cu atât m-ar interesa mai mult. Că de coterii dâmbovițene, pseudo-masonice sau cu altfel de tichii / fistichii, chiar că mi s-a acrit....
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii, valhalle sau valpurgii - tot aia
Scris de: Xanadron din 30 Ianuarie 2017, 18:47:31
Posibil ca probabil sa ai poate sigur dreptate eventual, :-D meticulosule coleg Grifon, si RT sa nu fie decit un alt protocronist exaltat, doar ca unu' cu ceva mai mult talent de... improvizatie sugestiva decit altii.

Serios acu', eu inclin sa cred ca, desi n-o avea nici el "probe tangibile", mosu' s-ar baza si pe unele informatii primite din surse credibile - dar cu adevărat secrete. 8-)
...De ce? Fiindca prin natura ex-profesiei lui de aviator militar pe jet-fighterele vremii avea nu doar "top-secret clearances", ci si ocazia sa asculte / discute unele chestii transpirate para-oficial.
"Sifonari" posibil mai detaliate decit zvonistica auzita la un pahar de vorba de colegul @daos, ca sa nu mai adaug contactele lui certe pe linie culturala de top (astea extinse si-n Europa / Orient / Ursia dughineza mai ales dupa pensionarea lui de-acum un secol :lol:), dar si cele ecleziastice - nu intru-n amanunte, dar crede-ma ca stiu ce spun.

In rest, 90 de procente din precedenta-mi postare de pe topicul Disclosure sint fix ontopic si aici, in ciuda lungimii ei plicticoase si-a aparentelor generalizari excesive.
Concluzia mea: NU vom avea vreodata parte de clarificari... inteligibile nici pe tema Iglisiei Igipsia Valakhia etc, decit in perspectiva improbabila  a aterizarii unui ozenici :ufo: intai pe peluza Casei Boborului inainte de pajistea Casei Albe.
...Si nici atunci de fapt daca ma gindesc mai bine, c-o sa fie 'de-al nostru'. :lol:
:abduct:
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: kandaon din 30 Ianuarie 2017, 21:17:04
Cum vad eu lucrurile, si daca o astfel de organizatie exista (si, ca sa parafrazez pe cineva, a posibil ca probabil sa existe), nu cred pe de o parte ca ar lasa sa se stie prea multe despre ea, iar pe de alta parte membrii ar fi alesi cumva de ei, invitati sa faca parte, pe niste principii, reguli si mijloace de ei stiute si folosite (ca sa dam frau liber imaginatiei, cum au facut si altii cred, poate chiar chestii d-alea mai para-psiho mai greu accesibile muritorului de rand).
Nu ca n-ar putea lasa sa circule niste aluzii asa, destul de vagi, care sa pluteasca in subconstientul unora si sa dea de gandit altora.

Iar daca exista si in realitate si nu doar in imaginatia unor scriitori (desi se zice ca realitatea depaseste orice imaginatie  :-D ) ar trebui sa aibe radacini stravechi, antice chiar, si sa fie extraordinar de eficienta daca s-a perpetuat pana in zilele noastre (si teoretic merge si in viitor sa zicem).
Scopurile ei ar fi iarasi unele pe termen lung si nu neaparat legate de lumea vizibila, cea de zi cu zi in care isi duce viata imensa majoritate a oamenilor. Desi in mod cert au treaba si cu oamenii si locurile de pe aici (de unde ar fi logic ca isi si recruteaza membrii)
E posibil sa foloseasca inclusiv chestii de genul "psiho-istoriei" lui Asimov (poate cu ceva modificari sau adaugiri de care sa se fi apropiat Eliade sau Culianu s.a. cand au studiat de la credinte religioase, spirituale, cicluri istorice, mituri si pana la magie si manipularea maselor) pentru a prevede si dirija unele tendinte si manifestari istorice, spirituale si sociale.

Acum, daca sunt si unii "de mai sus" (sau "de mai jos") care isi baga coada/aripile/ozn-urile sau altceva pe aici, nu e exclus, scopurile iarasi se pot discuta si supozitii se pot face o gramada.

Dar sa parafrazez iarasi pe altcineva, adevarul pare cam dincolo de noi si cam greu de aflat  :-D
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 30 Ianuarie 2017, 23:18:59
Un mic memento istoric - nu doar din cartea lui R. Theodoru:

E un fapt indubitabil că forul ecleziastic bizantin, deși amenințat de certa cucerire otomană in sec XV,  a preferat - adică, scuze, a ales in deplină cunoștință de cauză să intre sub stăpânirea lui Mahomed II, decât să accepte patronajul Vaticanului (ce ar fi capacitat trupe, in schimbul anulării schismei din 1054 !)
Absurd, nu ? Adică erau de preferat păgânii sângeroși, in detrimentul fraților creștini ?
Hm...timpul a dovedit că da. In Ardeal, s-a incercat din greu anularea ortodoxiei, in timp ce la noul Istanbul, creștinii au fost lăsați deplin in pace !
Mai mult, cei din cartierele Pera / Fanar, nu doar că au fost lăsați in ortodoxie, dar li s-a mai dat și stăpânire cu firman.
Unde ?
Desigur, in Valahiile rămase ! Că Ardealul era deja al...papistașilor.

Ei ? Plan de plan, nu ? Chiar de au trebuit peste două veacuri pentru a-și arăta roadele...
Și asta e istorie, nu ficțiune.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Ganditorul din 31 Ianuarie 2017, 10:46:09
Maestrul Xanadron (dar si postarile colegilor de discutie) ne duce pana aproape de a pune punctul pe i si in ultima clipa il pune pe y.
Uite ce am inteles eu din discutiile de pana acum :

Intrarea in marea taina a "izvorului" nu e intamplatoare. Trebuie sa te afli la momentul potrivit in locul potrivit - si probabil acolo vei gasi pe altii ca tine. Exemplul Generalului Radu Theodoru si a lui Sergiu Nicolaescu este evident - amandoi au pornit de la un moment dat pe un drum (unul in scris altul prin imagine) pentru ca s-au intalnit la un moment dat la "locul potrivit".
     Pe de alta parte nu cred ca intrarea in zona cunoasterii o gasesti TU. Mai degraba cunoasterea te alege pe tine pentru anumite calitati native sau educate.
- In al treilea rand nu cred ca interferenta cu aceasta zona, cu aceasta Iglesia ( care mie imi aduce aminte doar de "nostalgie" a lui Hulio Iglesias ) este accesibila pentru oricine. E ca si cum ai vrea sa prinzi ProFM cu un aparat de radio care merge pe unde medii. E imposibil sa treci de portile cunoasterii daca nu esti acordat pe "frecventa" limbajului de comunicare - care este probabil telepatic.
Un popa imbracat in negru, cunoscand latina si greaca se poate amesteca printre 1 milion de chinezi imbracati in galben - dar nu va afla niciodata istoria Chinei din gura lor, va interpreta, cel mult, in varianta proprie gesturile celor care il inconjoara . Tot asa cum unii "esoterici" incearca sa afle adevarul citind cuvintele invers si direct sau asociind cifre, limbaje si desene unor notiuni pe care nu le inteleg pe deplin dar incearca sa pozeze in fata altora ca profesori.
- In al patrulea rand cred ca transferul de date catre "cronicarii" care duc cuvantul prin lume spre stirea tuturor este limitat. Si este limitat nu numai de capaciteatea de perceptie a acestor cronicari ci si de capacitatea de perceptie a umanitatii, care la un anumit moment dat ii trebuie un anumit discurs filozofic pentru ca numai peste 10 ani, cand valoarea "frecventei" a crescut, discursul public acceptat si inteles sa fie altul. De aceea am trecut in lista mai multi cronicari decat se asteptau colegii de discutie - pentru ca unii au doar cateva pasaje scurte, rupte din actiunea principala a romanului, dar necesare tabloului complet, cel mare, din care toti cautam sa intelegem cate ceva...
- Talentul cronicarilor  este ca privind spre cele 4 puncte cardinale, acolo unde altii vad doar ruine si chetroaie, ei "vad" aievea edificii, intamplari si personaje inlantuite intr-o logica atat de exacta incat tu, ca cititor, te intrebi prostit : "Cum drk de n-am vazut asta pana acum ?".
- Raman convins ca acolo, undeva, in sfera inalta a cunoasterii, exista o confruntare cumplita pentru "acapararea de suflete" care sa priceapa sau sa adere inconstient la una din "frecvente" (fie la cea de jos, fie la cea de sus), si ca toate cele din jurul nostru, religii, conflicte, mariri sau decaderi sunt prelungiri ale aceleiasi confruntari - asa cum culorile care inconjoara un punct de pe un tablou sunt opera aceleiasi pensule si aceluiasi pictor care schimba doar borcanele de culoare cu care isi manifesta vointa artistica. Noi, ca punct, vom vedea multitudinea de valente de culoare materiala - dar ele sunt doar expresia de voina a aceleiasi manifestari, mult superioare intelegerii noastre. De aceea nu cred ca plasarea acestui "izvor" in spatiu si timp (Egipt, Dacia, orient, occident ...) este prea relevanta. El poate fi si langa tine daca esti acordat pe "frecventa".
- In ultimul rand subliniez calitatea temporara a evocarilor cronicarilor. Daca la primii cronicari mentionati vedem evocate intamplari plasate cu mult timp in urma, la cei contemporani intamplarile evocate sunt doar cu cativa ani in urma. Daca pentru primele cronici nu aveai, ca umanitate consumatoare de informatii celeste, mintea "destul de coapta" pentru a vedea realitatea imediata a confruntarii si trebuia sa primesti informarea cu intamplari/pilde mult plasate in urma - pentru a putea avea puterea de a judeca corect prin prisma educatiei si cunostintelor avute ghemul de cunoastere ce ti se oferea - azi intamplarile sunt aproape contemporane - aratand ca "frecventa" de existenta a umanitatii s-a ridicat, ca poate pricepe aceasta confruntare de forte si energii in timp real, fara acordari temporale sau atemporale care sa permita accesul la cunoastere.
Tot aici subliniez incapatanarea unora de a se agata de scrieri extrem de vechi, cu pilde puerile si blocaje in practici arhaice, de mult depasite de cunoasterea si "frecventa" umanitatii versus accesul la cunoastere dat de cronicarii moderni care aduc in prim plan intamplari contemporane, ancorate in realitatea imediata - un conflict inutil, pentru ca ambele tabere sunt pe calea cunoasterii, dar pe repere vibrational-temporale diferite. Parerea mea.

Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 10 Februarie 2017, 19:55:52
Vă pot povesti un aspect interesant, legat de momentul in care am citit prima dată despre această Iglesia (in romanul "Corsarul" al lui Radu Theodoru).
Cartea o găsisem la un anticariat, cumpărând-o mai degrabă din pricina prețului ( 1 leu, haahaha !), dar si ptr. că imi plac, de regulă, romanele cu/despre pirați. De autor stiam puține (il reținusem in trecut ca fiind cam anti-ițicar, tovarăș cu Vadim, Ilie Neacșu, Merce, mă rog, trupa aia), dar am fost curios să mă delectez cu o aventurà ficționalà.
Lecturând romanul, am fost plăcut surprins de adâncimea nebănuită, și, evident, de introducerea in poveste a "Valaska Iglisiei". Tot citind insă, am descoperit si altceva - mai intâi nesigur, ulterior totalmente convins.
Exemplarul ce-l achiziționasem, dincolo de conținut, fusese utilizat ca și cod.

Știu, sună a clișeu literar, fumat incă din romantismul sec.XIX ("manuscrisul străvechi, din prăvălia anticarului"), dar lucrurile chiar așa au stat (și chiar stau, incă, de vreme ce mai posed exemplarul). Mai exact, din loc in loc, intr-o secvențialitate aleatorie, unul din anteriorii posesori ai cărții a marcat prin fine sublinieri ori câte o literà, ori grupe de 2, max.3. Inițial am crezut că-s imperfecțiuni de tipar (ediția fiind pe hârtie poroasă, ieftină), dar apoi am sesizat că nu e vorba de asta - mâna cuiva fàcuse clar sublinierile (am verificat și cu lupa).

Inutil să precizez cum s-a trezit Sherlock-ul din mine ! Cunoșteam superba eficiență a criptării cu cheie = carte (metodă care este aproape infailibilă, lăsând oricând cu buzele umflate și mega-computerele NSA), și am fost incântat că am in față suportul codului . Firește, m-am lansat in studierea tuturor literelor marcate - doar ca să am o (rapidă) deziluzie.
Textul marcat era la rândul său codat, cu un al doilea algoritm, ce-mi râmânea totalmente necunoscut.

Așadar, vă puteți imagina impactul acestei cărți asupra unui amator de enigme, ca mine ! Nu doar cà descopeream intriga pasionantă a cărții, dar mă aflam și in fața unui cod real, sesizabil ! De aceea am rămas cu interes major față de subiect, și caut cu orice prilej să-l adâncesc...

P.S. - Știu cã suprapunerea codului peste romanul in cauză poate fi doar o pură coincidență (corespondenții neavând, poate, o alta la indemână), dar...hm...cumva nu cred.
Coincidențele imi saltă intotdeauna cel puțin o sprânceană.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: padme din 10 Februarie 2017, 21:48:43
Super tare! :)) 
Titlu: Re: Egipsis Iglisia i Valaki - Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Arhanghelul din 11 Februarie 2017, 08:28:16
Citat din: Grifon din  10 Februarie 2017, 19:55:52
Vă pot povesti un aspect interesant, legat de momentul in care am citit prima dată despre această Iglesia (in romanul "Corsarul" al lui Radu Theodoru).

""Dacii leagă astfel cultul zamolxian de cel creştin, prin convingerea că şi Zamolxe a putut fi un ales a lui Dumnezeu. Adoptarea arianismului de către daci este mai mult ca sigură , având în acest sens trei dovezi :
1. prima este legată de comunitatea cu goţii ; obiceiurile celor două popoare se întrepătrund pe parcursul sutelor de ani. Aşa cum goţii au preluat cultul lui Zamolxe, tot aşa au preluat şi dacii arianismul de la goţi.
2. numai astfel se poate explica dispariţia prezenţei cultului lui Zamolxe din spiritualitatea dacă, prin identificarea cu Iisus Christos.
3. descoperirea unei inscripţii, datată 1128, care afirmă aurmătoarele :''egipsis iglisia i Valaki'', adică '' biserica egipteană şi valahă'', termenul de biserică egipteană reprezentând tocmai forma ariană a cultului practicat la începuturi.
Primele comunităţi creştine au fost persecutate de împăraţii romani, iar practicanţii ucişi. Pe teritoriul Daciei, braţul romanilor e mai scurt, creştinii putând să-şi desfăşoare activităţile legate de cult mai în voie. Totuşi în timpul domniilor lui Domiţian şi Galerius, creşte intensitatea persecuţiilor faţă de creştini, ajungând şi în Dacia, mulţi adepţi ai lui Christos fiind martirizaţi.""

http://istorieveche.ro/2014/06/02/istoria-credintei-si-inceputurile-bisericii-dacia-valahia/ (http://istorieveche.ro/2014/06/02/istoria-credintei-si-inceputurile-bisericii-dacia-valahia/)

____________________________________________________________________________

http://neinfrantii.forumactual.net/t60-legenda-sau-adevar (http://neinfrantii.forumactual.net/t60-legenda-sau-adevar)

http://www.evz.ro/palma-sfantului-nicolae.html (http://www.evz.ro/palma-sfantului-nicolae.html)
https://ro.orthodoxwiki.org/Arianism (https://ro.orthodoxwiki.org/Arianism)
____________________________________________________________________________

http://fastupload.rol.ro/3f8e45e0cc1c8583ebc9190d6b7042f6.html (http://fastupload.rol.ro/3f8e45e0cc1c8583ebc9190d6b7042f6.html)
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 11 Februarie 2017, 19:33:43
Folositoare completări, dle.@Arhanghelul - si pot preciza că, in afara inscripției din 1128, in Evul Mediu au mai existat unele mențiuni (le-a inventariat prof. Em.C. Grigoraș, in lucrarea pe care am comentat-o in postări anterioare).

Revenind insă la ciudatul cifru descoperit, pot spune că, la vremea respectivă (vara lui 2003) chiar mi-am bătut o vreme capul cu el. Mai intăi am descoperit și că lipseau pagini, rupte chiar la sfârșitul cărții. Nu multe - doar ultimele două, și rupte doar pe jumătate - cea inferioară. Așa am și realizat că e vorba doar de două, căci pe ultima rămășiță se mai putea vedea scris "Cuprins".

Ce motiv ar fi avut cineva să rupă (doar parțial) ultimele două pagini ? M-am dumirit abia când am descoperit, intâmplător, o altă ediție a lucrării. Atât penultima, cât și ultima, erau pe jumătate goale - penultima având doar câteva rânduri rămase, iar ultima conținând doar "Cuprinsul", relativ scurt. Ca urmare, cel ce le-a rupt sunt convins că a folost spațiile libere pentru a-și nota reperele codului, ulterior rupându-le pentru șterge urmele.

Am putut deduce și că respectivul era un "receptor", nu un "emițàtor". Dacă era invers, literele marcate pe text ar fi avut sens - abia in faza a doua urmând a fi re-alambicate. Așa, omul a primit mesajul (in cheia numerică pag./rând/cuv./literă(e), și a marcat ce-a găsit - ininteligibil. Ulterior, trecând literele extrase pe o hârtie, a putut să le "joace" și prin al doilea algoritm - care mie (cu mare tristețe o spun !) mi-a fost imposibil de spart.

Deci, cineva (cel mai probabil din orașul Iași) a primit prin intermediul romanului "Corsarul" un mesaj, undeva intre 1984 (anul de apariție al cărții) si 1990. Nu cred că mai târziu, căci unele elemente din sublinierile "codului" semânau cu semnătura de pe prima pagină - si, de regulă, doar primul proprietar se semnează pe o carte.
De altfel, și semnătura e ciudată. Deși indescifrabilă, pare a fi in grafie chirilică - lucru care m-a dus instant cu gândul la "prietenii" mai din răsărit.

Intrebarea care m-a bântuit (si periodic mă mai ințeapă) este : ce era atât de important, cândva, de a trebuit codat atât de...profesionist ? Nu doar prin cheie = carte, ci si printr-un al doilea sistem ?
Asta nu știu, dar, intr-o postare viitoare, vă voi povesti unde am mai intâlnit o asemenea metodă - aproape identicà.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 15 Februarie 2017, 22:55:32
Câteva precizări - pentru colegii mai puțin familiarizați cu jocurile criptice:
Un cod bazat pe cheie=carte este 99% infailibil. Toată lumea cunoaște așa-zisa "eficiență" și mega-potență a NSA (evident, altu' din miturile urbane grijuliu urmărite de tromboane precum "Discovery", "History", sau alte "difuzoare" ale estabishment-ului). Ei bine, adevărul e că, deși o asemenea echivalență e veche de când tiparu', ea este la fel de solidă ca intotdeauna - iar șmecherii yankei nu pot decât să ofteze a jale.
Scurt pe doi : dacă 2 aiuriți (mai idealiști, așa) poftesc a comunica cifrat, e destul să convină, prealabil, asupra unei cărți=cod (singura conditie, să aibă măcar 300 pg., ptr. cuprinderea unei largi plaje de cuvinte /semne). Ulterior, treaba e ușoară. Din "zestrea" cãrții se aleg literele necesare mesajului,  apoi se transmit, in cheie numerică (ex: ptr. litera "a", din romanul ales, se specifică ceva precum : 27 (pag) 9 (rând) 7 (cuvant) 4 (literă). La final, intregul mesaj codat (tip : bomba in capu' lu' X din  gruparea "y") va aràta ca o prelungă inșiruire de cifre (fără noimă).
Bun. Dacă... (adică, ha-ha, sigur !) mesajul e interceptat, titanii (alde NSA) vor rula degeaba seturile de cifre - le va fi imposibilă echivalarea coerentă (oricăt de 201984-core le-ar fi mașinăriile). Totuși, intrucât pe acolo sunt și profesioniști (dincolo de mașinile tâmpite), cel puțin unu' (care nu-i adus ca la noi, adică "fratele lu' sora lu" cuscru' lu' vecinu') se va prinde -"se folosește ca suport o carte.!
Superb ! Dar....care carte ? Care din milioanele (poate miliardele) tipărite de la Guttenberg incoa' ? Eh ? Aud ?! Aloooo, NSA, zi care carte ! Haaahahahaha...nu poți, ai ? Păi, EVIDENT că nu poți...
Decât intr-o singură manieră (de aia n-am zis că metoda e 100℅ sigură). Mai pot lucra, evident, in "dulcele stil clasic" - adică să inșface, pe șest, unul din corespondenți, să-l bage intr-un subsol, și să-l rupă cu bătaia până spune cartea=cod.
Nu-i prea academic, dar e bun așa...hahahahaha !
Altfel, NEXAM ! Metoda e hard-core.
Tocmai de aia m-am activat așa când am descoperit-o in "Corsarul" lui R. Theodoru....
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii - inclusiv cele din Ceruri probabil
Scris de: Xanadron din 16 Februarie 2017, 17:15:11
F. interesanta scurta introducere-n unele aspecte mai putin stiute ale criptologiei, colega @Grifon.

Ceva mai la obiect (daca ceva poate fi 'la obiect' pe topicul asta aparent aeriano-zvonistic): :lol:
http://ufosightingshotspot.blogspot.ro/2017/01/akhenaten-discovery-changes-history.html (http://ufosightingshotspot.blogspot.ro/2017/01/akhenaten-discovery-changes-history.html)

...adica descoperirea neasteptata a unor morminte/artefacte faraonice in... Turcia - chestie care apropie pina si geograficeste vb. arealul egiptean de al nostru, dincolo de supozitiile logice pe linie Akhenaton-Nefertiti-Tutankhamon. Detalii, in interviurile lui D. Liszt cu egiptoloaga C. Boulter - asta de ex., dar nu-i singurul:
"NEFERTITI BREAKTHOUGH! ATLANTIS EGYPTIAN HALL OF RECORDS - DR. CARMEN BOULTER & DARK JOURNALIST"
https://www.youtube.com/watch?v=WLs2wYgCNuA (https://www.youtube.com/watch?v=WLs2wYgCNuA)

...Sa ne asteptam oare si la descoperiri direct legate de presupusul mentorat alexandrin Zalmoxe-Pitagora? Posibil, desi n-as baga mina-n foc. Si nici picioarele-n biblioteca din Alexandria - scuze, a Vaticanului, c-as iesi probabil cu ele inainte.

P.S. In ciuda unor predictii apocaliptice ref. la soarta RUFOn, observ [fara surprindere] ca pina si vechiul nostru cavaler al luminii stinse :star: Calator Astral il viziteaza inca, la ani buni dupa banare.
Deduc asta din ultimul lui comentariu de pe umilu-mi blog, care nu-i dezminte caracterul - si nici macar lipsa umorului. :lol:
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 17 Februarie 2017, 21:43:42
Revin, precum am promis, cu precizarea unde am mai intălnit o practică asemànătoare - ba chiar detaliată de insuși protagonistul:

,,Cheia cifrului pe care l-am învăţat era o carte de literatură a unui autor român (nu-mi amintesc numele autorului şi titlul cărţii). Pentru a transmite o scrisoare cifrată, se proceda în felul următor: Între rândurile unei scrisori ce avea un conţinut inofensiv se scria cu cerneală simpatică textul secret în felul următor: în stânga primului rând cifrat se scria un grup de cifre care indica numărul paginei şi al unui rând din pagină. Textul din rândul indicat în grupul de cifre de la început se încadra într-un tabel format din 100 de pătrate (câte 10 în fiecare rând) care se numerota de la stânga la dreapta şi de jos în sus de la 1 la 10. Literele din textul găsit pe rândul indicat la început se scria una câte una în pătratele din tabelă de la stânga spre dreapta începând cu coloana de pătrate de sus. Textul cifrat scris cu cerneală simpatică era format din grupe de câte cinci cifre. Descifrarea textului cifrat se făcea în felul următor: pentru citirea fiecărei litere se despărţeau grupe de câte două cifre din grupul de câte cinci cifre în continuare. Prima cifră din grupul de două indica numărul pătratului din tabelă citit de la stânga spre dreapta. A doua cifră din grupul de două indica numărul pătratului citit de jos în sus. Astfel se obţineau coordonatele fiecărei litere în partea care compunea textul cifrat. La sfârşitul textului cifrat scris cu cerneală simpatică se trăgea o linie după care se indicau ziua şi luna prin cifre care corespundeau zilei şi lunii respective", îşi aminteşte Teohari Georgescu, potrivit procesului verbal de interogatoriu din 3 septembrie 1953. Cartea pe care învăţase complicata tehnică este ,,Povestea unei coroane de oţel", a lui George Coşbuc, arată istoricul Cristina Diac în volumul ,,Zorii comunismului în România. Ştefan Foriş, un destin neterminat".

Ei bine, iaràși "tovarășii" ruși. Teohari Georgescu a fost, pe lângă profesionist intr-ale "iscodelii", un om de bază al Kominternului in România. Dedicația și zelul față de Moscova i-au și fost răsplătite, fiind promovat chiar ministru de interne al R.S.R. (in treacăt fie spus, oricât de nocivi erau comuniștii, măcar puneau in funcții oameni care "mâncaseră" destul d-astea, "de interne" - nu ca neghiobii pe care-i unge azi democrația...

Așadar metoda era preferată de ruși incă din anii WW2 - și nu aveau niciun motiv să renunțe la ea prin '84. Sunt aproape sigur că mesajul găsit de mine e "urma" glumeților ce ne pregăteau "revoluția" - ce altceva puteau conspira in Iașul finelui de ani '80 ? Mai ales că se cunoaște cum voiau a lovi mai intâi la Iași (14.12.1989), ulterior mutând mizeria la Timișoara.

Bun, ăia ca ăia, dar care poate fi conexiunea cu "bisericile valahe"- dincolo de ideile din romanul folosit drept cheie ? Eu cred că mai multe, căci merg convins pe ideea că Moscova este, indubitabil, moștenitoarea (și chiar acaparatoarea) oricăror forme de putere (inclusiv oculte/religioase) din arealul ortodox, ex-bizantin. Se incadrează perfect in strategia pan-slavistă, și chiar n-ar fi prima oarà când muscalii confiscă o organizație "grea". Puțini știu cum Petru cel Mare (primul care a trâmbițat mesianismul rus) a reușit să preia, cu arme și bagaje, mai bine de jumătate din elita Cavalerilor de Malta, in sec. XVIII. Cealaltă jumătate a rămas in siajul Vaticanului, păstrând titulatura, ceva bani...dar nu și anumite...miezuri. Iar ce a luat Petru, o vreme a funcționat cu denumire echivalentă, apoi....nu se mai știe (adică nu știu eu, hahaha !).

Conchid prin a spune că, dacă această "Iglesia" mai funcționează, ea e legată, intr-un fel sau altul, de ruși. Poate nu neapărat in "vasalitate", poate in parteriat doctrinar-programatic...nu pot deplin intui.
Dar aici unii ca Dughin sunt urmele ce trebuie amușinate...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 19 Februarie 2017, 17:57:05
Revenind insă la istorie, in continuarea ipotezei Iglisia / Bizanț / otomani, cred că trebuie să privim puțin și asupra personalității de excepție care a fost Dimitrie Cantemir.
Spirit profund, erudit, veritabil uomo universale, Cantemir a fost, indiscutabil, o figură marcantă a spațiului și timpului său. Vastitatea preocupărilor sale (dar și profunzimea lor, pe alocuri ocultă) l-au făcut o bornă chiar și pentru esoteriștii de azi. A fost catalogat ca exponent rosicrucian (?!), iar apoi - se putea altfel ? - de-a dreptul mason (ăia intrec de mult limita nesimțirii, după mintea lor orice personalitate mai elevată a unei epoci tre' să fie obligatoriu "de-a lor", hahah !).

Adevărul e că nu se știe apartenența lui Cantemir. Multe elemente (inclusiv scrierile sale hermetice) il califică, adevărat, pentru o filiație inițiatică, dar nu se poate stabili care.
Faptele sale sunt insă elocvente ptr.un anume curent. După lupte de culise crunte cu Constantin Brâncoveanu, provoacă dezechilibre in raport cu turcii. Nemaiputând tolera dominația otomană, se pune (cu tot cu Moldova) la dispoziția țarului Petru - primul moment in care una din țările române acceptă patronaj rusesc.
Invins la Stănilești/Prut, cu tot sprijinul rus, se refugiazã la Petersburg, unde rămâne până la moarte in simpatia țarului. Incepe deja planul rușilor de extindere....si restul se știe...epoca fanariotă (adică, atenție, nu pașalâc)

Mai hazos e altceva. Fiind curios să-i citesc lucrarea ermetică "Inorogul și Corbul", am descoperit doar o singură ediție, de prin 1926. Când să incep lectura, ghiciți cine îi scrie prefața, inclusiv exercițiul de hermeneutică ?
Același Em. C. Grigoraș, care a fost și primul de-a enunțat urmele "bisericii egiptene !"
Uite de aia nu cred in coincidențe...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Arhanghelul din 19 Februarie 2017, 21:56:01
Citat din: Arhanghelul din  31 Decembrie 2011, 19:45:42
Se pare ca manastirea crestina  ... este "protejata" si de mulsulmani ...

""   
Primul tipar arab a fost manufacturat în Braşov

Istorici şi teologi români şi arabi sînt de acord că prima tipografie din Siria a fost adusă din România, însă despre locul în care a fost manufacturată nu se ştiu prea multe. Se presupune că utilajele au fost concepute în atelierele din Ţara Românească, probabil la Bucureşti. Însă în 2009, Mohammed Basil Suleiman, cercetător la Institutul de Studii Palestiniene, susţine într-un studiu despre primele tiparniţe din Orientul Mijlociu, că ,,primul tipar arab a fost manufacturat în Braşov, România, în jurul anului 1700, şi deschis pentru funcţionare în Aleppo, în 1706.""

Istorie demolată

Om de cultură şi învăţat, Antim Ivireanul a militat pentru luminarea minţii şi a înfierat ocupaţia otomană. În toamna anului 1716, la cererea domnitorului Nicolae Mavrocordat, primul domn fanariot al Ţării Româneşti, a fost înlăturat din scaun, închis, caterisit de patriarhul ecumenic şi exilat pe viaţă în mănăstirea Sfînta Ecaterina de la Muntele Sinai. Şi-a dat viaţa ca un martir pentru credinţa creştină, fiind ucis de ostaşii care îl escortau pe drumul spre locul exilului. Trupul său a fost aruncat în rîul Mariţa,
în apropiere de Adrianopol. Sfîntul Antim Ivireanul a fost canonizat de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 1992 şi este prăznuit în fiecare an la 27 septembrie.

(http://adevaruldespredaci.ro/wp-content/uploads/2012/05/Sfanta-Ecaterina-Sinai1.jpg)(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/The_Patent_of_Mohammed.jpg)

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=mozaic&s_id=150437&O-comoara-pierduta-Prima-tipografie-din-istoria-Siriei-facuta-la-Brasov (http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=mozaic&s_id=150437&O-comoara-pierduta-Prima-tipografie-din-istoria-Siriei-facuta-la-Brasov)
http://www.buciumul.ro/2016/09/27/antim-ivireanul-sau-strainul-care-ne-a-invatat-limba-romana-2/ (http://www.buciumul.ro/2016/09/27/antim-ivireanul-sau-strainul-care-ne-a-invatat-limba-romana-2/)

Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 19 Februarie 2017, 22:18:07
Interesant....mai ales că acest Antim Ivireanul a fost contemporan cu Cantemir, părtaș, poate, la anumite curente ale epocii.
Implicarea sa in filiera creștino-siriană nu trebuie privită ca ceva surprinzător. Anterior lui, cam toți voievozii români marcanți au susținut centrele religiei răsăritene, chiar dacă aceste ajutoare / cheltuieli nu aduceau beneficii directe țărilor "valahe". Și aici nu mă refer doar la faimoasele donații ale lui Ștefan cel Mare, ci și ale lui Vasile Lupu (Moldova) sau Matei Basarab (Muntenia).

Se confirmă prin aceste manevre existența unei filiere extinse, ce cuprindea, intr-un amestec de interese, Țările Române, vechiul Bizanț, Orientul Mijlociu, și intreaga arie balcanică. Desigur, in bună parte aceste filiere au fost moștenirea epocii de glorie a Imperiului Roman de Răsărit, ce ingloba atât estul Europei, cât și porțiuni bune din Asia Mică.
Insă atunci putem considera că s-a născut și Egypsia Iglisia - influența Constantinopolului (politică, de metropolă) plus centre religioase vechi (non-romane), intre care zamolxianismul - inrudit cu Pitagora, Misterele Eleusine, etc, juca un rol de vază.

Istoria e f.utilă in a ințelege obârșii sau continuități. Ne ajută mai puțin insă, când e vorba de durerile prezentului....
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 21 Aprilie 2017, 21:45:11
Citat din: Godak din  21 Aprilie 2017, 19:59:44
Exemplificare: Biserica celor trei Valahii... Distinșii colegi au ales să umple pagini întregi cu discuții sterile și conspirații de peron, în loc să procedeze la alternativa firească: să-l identifice pe scriitoarul Radu Theodoru și să întrebe direct la sursă. Omul locuiește în apropierea Bucureștiului, retras într-o casă de țară. E foarte bucuros să discute cu tineri; pe noi ne-a întreținut ore întregi. Iar problema Iglesiei s-a lămurit în 10 minute. Treaba e însă alta: mai puteau distinșii colegi să-și exhibe dumele zile la rând dacă alegeau această alternativă?

Bag seamă că nu te lași, scumpule...

Uite, voi mai face o încercare (tot deșartă) de a te lumina:
Subiectul "Bisericilor Valahe" nici nu ocupă prea multe pagini, iar elementul R.Theodoru / Iglesia l-am introdus eu, reanimând în doar câteva momente discuția.
Acum, privitor la marea d-tale "ispravă", câteva cuvinte :
Nu are prea mare relevanță venerabilul general /scriitor. Pot fi doar câteva variante în ce-l privește:
a) a inventat pur și simplu conceptul, din condei, ptr.a-și creste cota de interes a cărții (ceea ce-l califică drept bun romancier, dar mi-l scoate mie din aria de interes)
b) a prins ceva fire, ca si noi, dar neputând să le adâncească, a mixat cu propriile fantezii (ipoteza asta am si scris-o, ca "dumă exhibată", evident)
c) chiar știe mai multe, având un acces privilegiat la "Iglesia" (mai puțin probabil, dar luăm varianta ca posibilă).
Bun. Acum, dacă 'mneata crezi că eu voi străbate toată țara doar ca să-l întreb direct ce are de zis, cred că ești un naiv incurabil. Păi în primele două variante n-aș afla decât trucuri literare (cu cel mult un reper istoric sau unul personal, cum a dat si @daos), iar în cazul 3 nu m-aș alege decât cu manevrele moșului ptr.a-si păzi taina - ce n-ar fi numai a lui "de dat".

Pricepi d-ta ? De altfel, îmi confirmi cele spuse prin faptul că dl.Theodoru te-a lămurit în "zece minute". Hahahahahaha !! Te-ai scos ! Sper măcar că n-ai mers pe jos până acolo, hahahah !

Și în altă ordine de idei, parcă te oripilau "glamourizările" neonazi, nu ? Dar de "România ca o Pradă", de acelasi domn Theodoru, indexată ca manifest antisemit, matale nu cârâi o vorbă...drăguț.
În concluzie : "căinele moare de drum lung, criticul...de grija altuia" (alege care parte din proverb poftești dumneata, căci mi se pare că făcuși și un drum lung...hahah !)

P.S - Ah, era să uit ! "Succesuri" si în viitoarele investigații !
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 21 Aprilie 2019, 14:29:35

Completare:

http://www.cyberistan.org/islamic/charter1.html
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 22 Aprilie 2019, 10:11:56
Foarte frumos...
Dar ce  caută pe una din fațade simbolul crucii flancat că și molenii de simbolul "asasinilor". Ai ?
Simbol care mai apare si pe la noi prin țară.... tot pe la anumite biserici.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 22 Aprilie 2019, 17:49:12
Tot nu imi dau seama la care simbol te referi, cel din joc sau cel real?
   Ai fost la manastirea Sinaia? E fondata dupa modelul Sinaiei celei mari adica dupa asta din Sinai. Nu stiam..
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 22 Aprilie 2019, 21:09:47
Ma refer la mănăstirea Sf. Ecaterina din Sinai. Daca intri pe google map, sau te uiti la foto, o sa descoperi pe fațade toate simbolurile scrijelite (cruci templiere, etc) de parca toți s-au reunit pe acolo. Si e o biserica pe al carei fronton se afla o cruce in basorelief flancata de 2 molenii.... cu simbolul hașișului ce inlocuieste tradiționala reprezentare a Maixii Domnului  si a Sf. Apostol.  E ceva ireal.... cam eretic. Nu stiu daca realizezi.
  Acolo in manastire adapostesc ... printre altele o comoara de manuscrise si obiecte sfinte. Aerul e uscat.
  Iar acum cu ce ai gasit tu scris de Mahomed.... e capac. Sa fie adevarat? Secolul VI?
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 23 Aprilie 2019, 07:48:57
Pe fronton, dr sus.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: AdarM din 24 Aprilie 2019, 07:54:15
Citat din: daos din  28 Decembrie 2011, 19:39:44
La un moment dat a pomenit de o societate secreta medievala care s-ar fi perpetuat pana in zilele noastre. O societate care l-ar fi propulsat pe Mihai Viteazul in perioada evului mediu si l-ar fi sprijinit sa ajunga cel ce a fost, cat si intr-o epoca mai recenta l-ar fi scos in fata in politica principatelor pe Cuza si mai apoi l-ar fi adus pe Carol I pe tronul Principatelor Unite.
Intr-adevar, cel care a "mosit" teoria este Radu Theodoru, in romanul Vulturul.
Imi amintesc ca era vorba de o lupta intre doua societati secrete de sorginte religioasa, una cu aplecare spre ortodoxie si Bizant, cealalta catolica si inluentata de Roma.
Unii erau numiti Zidarii, de ceilalti nu mai stiu.
Citat din: daos din  28 Decembrie 2011, 19:39:44
A pomenit de o anumita "biserica egipteana a celor trei valahii".
Posibil sa fie vorba de manastirea Sf. Ecaterina din Sinai, insa Justinian a stramutat aici nu neaparat vlahii locuitori ai spatiului romanesc de azi, ci o populatie de pastori vorbitoare a unui grai latin.
..................
Totusi, asa cum cautarile tunelurilor lui Cinamar sunt o fantasmagorie, la fel si incercarea de a identifica aceste societati secrete, care sunt doar rodul imaginatiei scriitorului.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 26 Aprilie 2019, 17:21:47
Theodoru, cum am mai zis, a utilizat masiv tema, în toate romanele sale istorice (Vulturul, Călărețul Roșu, Corsarul,etc.), dar nu el a "născocit" termenul / noțiunea.
Prima atestare (literară) e lucrarea de care s-a mai vorbit - profesorul Emilian.C.Grigoraș, "Criptografie și istorie românească", apărută în 1924.
Iar pentru exactitate, el aduce în discuție inscripția de pe leii venețieni, ce face referire la anii 1128 și 1113, puse în conexiune cu misterioasa dinastie Basarab (misterioasă fiindcà ea apare, oficial, dupà 1300).
Àsta e primul reper existent,  primul " motor", dacă  vreți. Ce au brodat ulterior Sadoveanu, Theodoru sau Coruț nu prea importă....și nimic nu exportă.

Rămân la părerea că mânăstirea Sf.Ecaterina nu este o cheie pentru ce ne preocupă aici. Dacă e legată cumva de Iglesia, e doar un efect , nu cauza / primordiile. Dar este și ea interesantă per se, și aș fi curios, d-le @abyss, de ce ai asociat simbolul moleniilor cu....asasinii ?
Te referi la hassissinii "bătrânului de pe munte", pe care i-a exploatat hiperproducția Ubisoft ? Sau la alții ?
(nu de alta, dar simbolul ăla ca un compas l-au născocit programatorii, poate chiar români - căci toate seriile Assasin's Creed sunt lucrate masiv de Ubisoft București;  eu nu cunosc ca, în realitate, acel nucleu să fi avut un semn cunoscut, decât în iconografia arabă - caligrame Nizari).

Dacă ai alt reper, aș fi curios să-l aflu.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 27 Aprilie 2019, 00:30:34
Da, la hassissinii "bătrânului de pe munte" ma gândeam însă nu fix la ei fiindca sub aceasta forma au apărut evident mai tarziu. Acele simboluri vegetale le-am gasit ilustrate identic într-un manuscris arab. Si indicau planta din care se obține hașul. Ce cauta asemenea molenii... poate doar arabii ce treceau pe acolo or fi știut.
  Voi lectura cărțile menționate mai sus din curiozitate deși nu sunt preocupat de găsirea de societăți secrete in special de asemenea calibru.
   Însă fără să vreau , citind tipicul  ca oricare altul, mi-au apărut cateva nedumeriri.
   Locația in sine , ctitorii, ... nu vad logic importanța alocată acelui loc. Pentru noi bizantinii. Dar faptele si istoria contrazic. Si corelari apar pur si simplu singure fiindca nu doar banii lasă urme ci și orgoliile. De exemplu: "te-am întrecut Solomoane!" a zis cel care a ridicat Sf Sofia. Acelasi care a fortificat si creat Mănăstirea Sf Ec. asa cum o stim. Dar... nu era doar un om care l-a intrecut pe Solomon era mai mult. Dormea maxim 5 ore. De unde acea vitalitate? De unde importanța acestui loc ... aproape marțian? Ce adevăr, principiu , miez abstract ori foarte concret a reusit sa convinga 3 religii avramice sa conserve (Ce?) acel loc de parca adăpostea o mașinărie infernală  ravnita dar nedorită cu adevărat de nimeni?
  Zgrafitările de pe pereți arată că toți au trecut pe acolo mai ceva ca la Mecca parca sa se asigure ca ... Si nu oricine...
   Toți domnitorii noștri imediat după înscăunare erau băgați la briefing si apoi pac! prima poruncă era sa se trimită bani acolo. Poftim? Pe marte ? De ce? Wikipedia nu zice mai mult. Apoi ce era acolo de a venit si aici.? Alte peregrinări,  alt sinai, alt "O... Solomoane!", alta Sofie cu aceeași pălărie, alte 5 ore adormite.
    Ma opresc aici, nu mai zic nimic fiindca am descoperit ca pare un subiect destul de sensibil pentru foarte multe persoane inchinatoare si nu mă mai bag. Nici Mahomed nu avrut...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 27 Aprilie 2019, 17:01:56
Da, acum cà am primit explicația, parcă aduce cu lujerul de cannabis, stilizat să se termine într-un anume nr.de puncte.

Și da, mânăstirea indică multe...ciudățenii.
Pe lângă cele enumerate, adaug faptul că, inițial, nu se numea Sf.Ecaterina, ci....Rugul Aprins.

Aceeași denumire cu misterioasa grupare esoterică ce a activat în București, taman în cei mai negri ani ai comunismului. Au făcut parte din acest nucleu mulți preoți (renumiți ca asceți), dar și figuri laice însemnate.

Să fie coincidență ?
Încep a se acumula tot mai multe coincidențe pe această linie - fapt care, dincolo de semnul de intrebare probabilistic, indică în orice investigație că e vorba de adevăruri ce converg subteran.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 28 Aprilie 2019, 10:37:12
Da, hramul bisericii e important, e "cheia" in care trebuie inteles mesajul unui sfant locaș.
Continuarea misterului merge la Sinaia. Wikipedia zice : "Deosebit de impozant este portalul bisericii, care este sculptat, reprezentând la dreapta pe Moise cu Tablele Legii, și în partea stângă pe fratele lui, Aaron, cu toiagul înfrunzit. La mijlocul portalului se găsește stema familiei fondatoare - familia Cantacuzino - vulturul bicefal ce ține în gheare semnele imperiale ale puterii: sceptrul și crucea. Pictura din pridvor și naos este cea originală, realizată de Pârvu Mutu Zugravul, pictorul preferat al Cantacuzinilor. "
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 28 Aprilie 2019, 13:19:24
Interesant, fără îndoială.
Nu știu de ce "rugul" și nu muntele "tablelor". Poate era mai intensă semnificația la " rug", sau poate n-au putut construi pe munte (ori poate locul celălalt era deja "antamat" (și așa mă miră că evreii, "titularii" mitului, nu s-au amestecat prin zonà, poate mai "îndrituiți" și mai periculoși ca arabii...).
Oricum, "rugul" și/sau "toiagul înverzit" ar putea la fel de bine să fie cheia moleniilor - si poate chiar fără a exclude paralelismul cu buclucașa "cânepă". Mai degrabă s-ar explica opțiunea ziditorilor, decât cu ...Mary Jane.

Dar, dincolo de toate, aici sigur sunt conexiuni. Nu știm însă nici lanțul de cauzalitate, nici lanțul cronologic exact, și de aceea speculațiile noastre pot ușor aluneca în eroare..

Până una-alta, iată rezumatul " Rugului" din București  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Rugul_Aprins
Interesantă emblema, care, dincolo de simbolistica mistico-astrologică, trimite un fir spre ..."octogonul" coruțian.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 29 Aprilie 2019, 15:15:21
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ashtiname_of_Muhammad

http://www.lastprophet.info/covenant-of-the-prophet-muhammad-with-the-monks-of-mt-sinai
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 29 Aprilie 2019, 19:16:50
Tot vorbind despre "Rugul Aprins" (în această nouă conexiune) mi-am amintit de postarea colegului @Arhanghelul de acum cca. 2 ani (pe pagina anterioară a discuției), prin care îl evoca pe Antim Ivireanul - într-un context legat de exilul său la  Sf. Ecaterina și activitatea culturală de la noi.
Păi...hm...acest Antim Ivireanul e chiar fondatorul bisericii Antim, unde s-a lansat esoterismul mistic al "Rugului"...

Atunci n-am făcut legătura, deși am apreciat postarea. Se pare că acest ecleziast (georgian de origine) a fost chiar capul bisericii din Valahia anilor 1700, și avea conexiuni ín tot Ràsàritul (de la Alep la Moscova) - fapt ce-l indică drept o bună piesă din acest puzzle.
Iar ca să adâncim și mai mult, "Rugul Aprins" a fost infuzat cu misticism de alt străin (isihastul Ivan Kalâghin), cam pe aceeași filieră (rusă) cu Ivireanul.

Fapt care nu-i scapă lui Dughin, geopoliticul mistic al Kremlinului, ce a evocat în mai multe rânduri aceste nuclee și conexiuni.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 29 Aprilie 2019, 21:43:43
Interesant este că Antim Ivireanu a fost acuzat printre multe altele de practicarea magiei de către oponenții sai.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 29 Aprilie 2019, 23:59:05
http://www.sinaimonastery.com/index.php/en/

Foarte interesanta prezentarea, numele " oficial" fiind , in traducere libera, Manastirea Locului unde Dumnezeu a calcat pe munte.


"The Greek Orthodox monastery of the God-trodden Mount Sinai is located at the very place where God appeared to Moses in the Burning Bush, beneath the Mount of the Decalogue. In the providence of God, it is at this site also that the holy relics of Saint Catherine are enshrined. This is the oldest continuously inhabited Christian monastery, with a history that can be traced back over seventeen centuries. The monastery predates the divisions of the Christian world, its origins extending to late antiquity."

  "  The earliest description refers to the Monastery of the Holy Virgin, for the revelation of God at the Burning Bush was seen as a type of the Virgin Mary and the Incarnation. The monastery is also especially dedicated to the holy prophets Moses and Elias, who both came to this mountain, and who both spoke with Christ at the Transfiguration. More recently, it has been known as Saint Catherine's Monastery. This remains its name today, though the monastery has not lost its earlier dedications."
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 30 Aprilie 2019, 00:21:36
Pe pagina de mai jos sunt simbolurile cu pricina
http://www.sinaimonastery.com/index.php/en/description/the-monastery/catholicon-of-the-transfiguration
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 30 Aprilie 2019, 01:48:27
Super. Caz rezolvat, erau curmali. Ce gafă de proporții am facut. :lol:
Hai sa mai incerc una.
Referitor la un soi de întrupare a MD ... mai bine citeste Exodul. Tot, ca nu e mare lucru. Mie nu mi se pare ca a fost Fecioara Maria. Cu tot respectul,  dupa cum vorbea de omorat ... tot neamul evreiesc...parea un soi de Predator.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 30 Aprilie 2019, 16:22:16
Da, varianta din acel link pare mai probabilă - curmalul, sau finicul (în limbaj arhaic).
Evocarea acestui copac apare foarte frecvent în Biblie, ca și "cedrii Libanului". În multe versete finicul e asociat cu vrtutea, puritatea, "cei drepți" sau "cei aleși" - un motiv în plus ptr. a fi evidențiat.
Faptul că e capitelul coloanelor nu surprinde, fiind o practică decorarea acestora cu motive florale. E interesant totuși că i s-a dat și "prim-planul" pe fațadă...e clar vorba de o subliniere.

Ca exercițiu interesant (și practic), n-ar fi rău, dle. @abyss, dacă ai arunca un ochi peste Mânăstirea Antim - d-ta fiind din București. Sunt multe simboluri pe acolo, o parte pictate / sculptate de Antim însuși, la care se adaugă cele create după schițele sale explicite. Mai mult, tot acolo sunt niște picturi realizate de Olga Greceanu, singura femeie acceptată în "Rugul Aprins", ce se pare că, pe lângă a fi fost prietenă cu Eleanor Roosevelt, se trăgea din spița hatmanului Arbore.

Dacă vezi și aici " tufa", poate simbolul are mai multă încărcătură decât simplul finic.

Personal, dacă apuc vara asta, voi face o cercetare similară la Mânăstirea Sinaia.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 01 Mai 2019, 10:05:21
Citat din: fiulploii din  30 Aprilie 2019, 00:21:36
Pe pagina de mai jos sunt simbolurile cu pricina
http://www.sinaimonastery.com/index.php/en/description/the-monastery/catholicon-of-the-transfiguration
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sumerian_Cylinder_Seal_-_The_sacred_tree.jpg
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Sumerian_Cylinder_Seal_-_The_sacred_tree.jpg)

Sa mergem pe calea curmalului.
Sunt izvoare care traduc simbolul ca fiind ''Copacul Cunoasterii/Vietii''.

Below, p. 131. fig. 108. "merman and mermaid." Jeremy Black and Anthony Green. Gods, Demons and Symbols of Ancient Mesopotamia, An Illustrated Dictionary. London, British Museum, in association with the University of Texas Press. Austin. 1992. ISBN 0-292-70794-0. paperback).

Note: The 'seven sages' are associated with Eridu, where in other myths, Enki or Ea planted two wonderous trees called a mesu tree associated with "long-life" (Gudaea a king of of Lagash requests of his patron god a long life for himself like a mesu tree) and a giskanu tree whose roots were in the abyss (apsu) and whose branches were in the heavens, earlier scholarship mentioned an oracle-tree at Eridu and suggested this oracle-tree might be what is behind Genesis' Tree of Knowledge, as oracles do impart "knowledge" of future events. The fish-men imparted "knowledge" of civilization to man the naked beast of edin according to Berossus. So this tree might be what is behind the Tree of Knowledge, the oracle-tree of knowledge associated with fish-men who imparted knowledge to mankind.

Hastings (1906) on the giskanu tree at Eridu possibly being behind Genesis' Tree of Knowledge:

"Bur-Sin 'restored the giskanu tree of Eridu,' Eri-Aku calls himself 'the restorer of the oracle of the giskanu tree of Eridu,' while Sin-idinnam describes it as the oracle of the giskanu tree of the spirits of earth.' It corresponds, therefore with the tree of knowledge rather than the tree of life..."

(p. 471. Vol. 10. James Hastings. Editor. The Expository Times. Edinburgh,Scotland. T. & T. Clark. 1906)

Sayce (1908) on the kiskanu:

"The tree of knowledge was called kiskanu by the Babylonians, from Sumerian gis-kin, 'the tree of the oracle.' "

(p. 471. Vol. 19. A. H. Sayce. "The Archaeology of the Book of Genesis." pp. 470-472 in James Hastings, Editor.
The Expository Times. Edinburgh, Scotland. Oct. 1907-Sept. 1908)

Sayce (1907) on the 'tree of life' being possibly the gis ges-tin:

"...the Sumerian gis ges-tin 'the tree of the drink of life,' usually signified 'the vine,' ges-tin being 'grape wine,' but it may have primarily denoted 'palm wine.' "

(p. 471. Vol. 19. A. H. Sayce. "The Archaeology of the Book of Genesis." pp. 470-472 in James Hastings, Editor.
The Expository Times. Edinburgh, Scotland. Oct. 1907-Sept. 1908)

My notes: Neo-Assyrian bas reliefs show a sacred tree which appears to be highly stylized date palm enveloped by vine tendrils and marsh Arabs in Iraq did drape grape vines about their date palms according to European travelers of the late 19th century A.D. Were the gis gestin and gis-kin (kiskanu), similarly sounding names via homophone confusion, combined into one tree in Neo-Assyrian art (Grape and Date wine became a tree with two different features portrayed: vine tendrils of grapes and date palm branches)?

sursa =>http://www.bibleorigins.net/AdapaAdamPicturesFishmen.html


http://www.bibleorigins.net/EdensTreeofKnowledgeLife.html
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 02 Mai 2019, 16:10:37
 :-D interesante link-uri. Mi-a placut aia cu omul este imoral, ucigas, mincinos  etc. fiindca am fost facuti dupa chipul si asemanarea lor  :lol:
     Un sambure de adevar sigur este in curmal, el fiind copacul vietii , din ce spun prietenii mei beduinii. Cica poti trai lejer mancand curmale. Observ ca e functie de regiunea geografica acest copac al vietii. Ca simbol initial cred ca mai apropiat ar fi Yggdrasil
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Yggdrasil
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 02 Mai 2019, 16:56:38
Aș vrea totuși să analizăm puțin "izvorul" acestei stranii entități - pentru obiectivizare.
Cum am zis, înaintea lanțului de prozatori ce l-a exploatat, termenul "valaska ekli" apare prima dată la profesorul Em.C.Grigoraș, fiind ceea ce el numește "decriptare inițiatică" a leiilor din Veneția (de la Arsenal).
Aici ar cam trebui să fim sceptici. Povestea leilor e interesantă, ca și a inscripțiilor.  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Leul_din_Pireu
Și alții au fost curioși, iar după cum se vede, diplomatul ăla scandinav le-a socotit a fi rune - oferind și o traducere.
Absolut nicio legătură cu "sacrul" lui Grigoraș, iar dacă vrem să clasăm speța în stilul amicului nostru @Godak am chicoti de altă stupizenie rostogolită din om în om.
Doar că....hm....nici varianta nordicilor nu e prea sigură (e socotită doar ca cea mai probabilă). Iar colac peste pupăză, în această tentativă apare termenul ...."Romania", mult, muuult avant la lettre.

Bizară afacere. Nu-i de mirare că a născut "pui" și adepți. Poate n-ar strica s-o comentăm puțin, mai ales contextual.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 03 Mai 2019, 16:58:39
Citat din: abyss din  30 Aprilie 2019, 01:48:27
:roll:
Hai sa mai incerc una.
Referitor la un soi de întrupare a MD ... mai bine citeste Exodul. Tot, ca nu e mare lucru. Mie nu mi se pare ca a fost Fecioara Maria. Cu tot respectul,  dupa cum vorbea de omorat ... tot neamul evreiesc...parea un soi de Predator.
Un element interesant: Moise construise pe locul Tufișului Ardent o coliba/altar. Înăuntru era un obiect care emitea o radiatie luminoasa albastră. Vocea putea veni de acolo.

Daca YHWH e Hathor atunci mi se pare ca e corect.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 03 Mai 2019, 16:59:29
Si mai e un element comun al traducerilor "venețiene" : secolul XI. Nordicii consideră inscripțiile ca fiind in acea perioadă, Grigoraș traduce "1128 - egipsia iglisia i valakia" și "1113 -Nicolai Basarab ot Vidi ot Bulgaria (conexând astfel cu presupușii proto - Basarabi).
E totuși ceva demn de studiu - voi atașa într-o postare viitoare lucrarea integrală a profesorului interbelic. E drept, stilul său " descifrator" e alambicat rău (pe alocuri chiar ilogic), dar lectura cărții îl indicà drept foarte erudit - mai ales pe tărâmul epocilor/ zonelor neguroase.

Până atunci însă, un link conex - din cele ce colportează eforturile profesorului: https://muscelpedia.ro/aboutus/index.php?pid=271
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 04 Mai 2019, 22:13:39
Citat din: abyss din  01 Mai 2019, 10:05:21
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sumerian_Cylinder_Seal_-_The_sacred_tree.jpg
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Sumerian_Cylinder_Seal_-_The_sacred_tree.jpg)


Sunt izvoare care traduc simbolul ca fiind ''Copacul Cunoasterii/Vietii''.



Pe de alta parte unii sustin ideile din poza atasata
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 05 Mai 2019, 09:02:47
Este o analogie valabila in contextul corpului uman iar la nivelul principiului insine de funcționare , patternul copacului sacru poate fi identificat de la scara micro pana la scara macro, in ce domeniu doresti. De la un curmal mergand la planete si sisteme solare, galactice etc.
  In contextul de față copacul poate marca o cale de comunicare, atat suportul cat si traseul concret prin/pe care informatia circula si uneste puncte distante in spatiu si timp.
  Daca animalele folosesc liniile de camp magnetic pentru orientare si comunicare  eventual asa cred ca omul a folosit liniile de camp magnetic pentru a sonda sau receptiona "extrasenzorial" informatie in spațiu timp.
  Moise e posibil sa fi nimerit peste o fântână de linii de camp, unde a stabilit contactul cu reteaua de linii cosmice primind informatie. Apoi a construit un soi de aparat.
  Liniile acestea cere se impletesc si se unesc nu sunt doar locale, provin de la alte planete, sori etc. De unde si informația/influența pe care o exercita asupra sistemului nostru nervos, chestiune pe care ti-o traduc astrologii sub o forma inteligibilă.
  Tufa ardenta reprezintă un principiu. Cum il folosesti sa ajungi precum Moise, David , Solomon si probabil si altii.... habar nu am
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 06 Mai 2019, 19:21:04
Nu am reușit să încarc pdf-ul cu lucrarea lui Grigoraș (fiind digitalizat după original e prea mare), dar indic link-ul de unde se poate descărca.
https://dokumen.tips/documents/criptografia-si-istoria-romneasca-emcgrigoras

Acum vreo trei ani, comentând "rețeta" sa de criptare, spuneam:
Citat din: Grifon din  20 Februarie 2016, 16:23:20
Lasandu-l deocamdata pe Sadoveanu si revenind la lucrarea lui Emilian Grigoras ("Criptografie si Istorie Romaneasca", evocata de @Daos), pot spune ca e o pista utila, dar trebuie luata cu rezerve. Autorul forteaza rau limitele criptografiei, improvizand abundent "sa iasa". E drept, alternanta grafiilor  latina / chirilica / greaca/ ebraica se practica in epoca, dar pe mine ma zgarie tare aseriuni precum "asta e un P fara bucla / T fara liniuta / X pe trei sferturi", etc. De nu mai gaseste litere "sa iasa", zice ca-s abrevieri, iar de are prea multe, zice ca-s "la deruta".

Îmi mențin opinia - procedeul este de-a dreptul hazardat, frizând pe alocuri ridicolul. Dar merită lecturat finalul (ultimele pagini), unde Em.C.Grigoraș sintetizează concluziile:
1) Mircea cel Bătrân = templier.   2) urmașii Drăculești, tot templieri, deveniți "zidari".  3) urmașii Dănești = "egipteni", deci antagonici. 4) Zidarii sunt " de 3", "egiptenii" de 4.    5) Mihai Viteazul era "egiptean", ucis de " zidari".

Tare, nu ? "Assassin's Creed" ín 1924 ! Iar mai tare e că toate acest idei, integral, sunt preluate de Radu Theodoru ín "Vulturul" (1969), apoi duse până la ultimul său roman din 2015 ("Calea Robilor).

Ăsta da hobby.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 10 Mai 2019, 21:53:31
Foarte interesanta micutza lucrare a lui Grigoraș. Dar formidabila.
Am ramas cu impresia ca ridicolul survine din bruschețea cu care prezintă traducerile pe care in opinia mea le consider destul de valabile.
Omul lasa impresia ca pricepea foaaarte bine modul de operare al celor care transmiteau mesajele. Zugravii nu s-ar fi apucat de capul lor niciodată , absolut niciodată sa scrie ciudățenii pe vesmintele sfinților pictați. Iconografia si textele cuprinse in imagini erau stabilite de ierarh. Astia nu se jucau cu asemenea chestiuni.... plus ca pictorii mai si trosneau la masea, plus oboseala, posturile si stresul meseriei. Cred ca stateau popii cu lumânări înfipte in pălării si le dictau ce sa scrie si cum. In primul rand la vremea aceea o biserica pictata echivala cu un Mega Mol. Acolo era toata treaba. De citit stiau doar extrem de putini, preotii in primul rand si boierii. Iar subtilitățile înscrisurilor erau doar pentru preoții pamanteni. Clar.

Interesante legaturile cu :
Marduk
Nabucodonosor
Zaharia
Kirano Kuyula ot Saka
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 10 Mai 2019, 23:09:06
Bruschețe e puțin spus - le trântește axiomatic, deși logica sa scârțâie la fiecare....șurub.
Sunt sceptic, dar îi recunosc un singur lucru - și-a bătut binișor capul, documentarea se vede limpede.
Acum, rămânând obiectiv, trebuie să admit că o serie din canoanele de criptare invocate existau în Evul Mediu, fiind reperate (și atestate) în mai multe lucrări cunoscute. Iată un articol interesant, mai amplu și mai solid documentat, în care se prezintà o gamă variată de inscripții / cripturi:

https://corespondenteculturale.blogspot.com/2013_07_02_archive.html

Autorul (ce preferă anonimat) îl citeazà inclusiv pe Grigoraș - dar cu serioase rezerve. Argumentația sa confirmă totuși, pe alocuri, aserțiunile jurnalistului interbelic - și o face într-o manieră mai acceptabilă pentru critică.

Voi reveni cu niște completări privitoare la acest Em. C. Grigoraș - e, orice s-ar zice, un personaj interesant.

Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 11 Mai 2019, 17:15:03
Despre Em. (Emil sau Emilian) C. Grigoraș se găsesc foarte puține date, doar 3-4 referiri secvențiale.
Puse cap la cap, reperele aratà cà era jurnalist, mai mult independent. Scria în nișa "mistere / senzațional", cercetând ades culisele conspiraționiste (Siguranța, masonii, NKVD...de-ale epocii).
Ca publicist, s-a evidențiat cu lucrări mici, precum " criptografia" de aici, și cu preocupări de hermeneutică medievală.
George Călinescu, marele critic și istoric literar, și-l amintea ca o persoană introvertită, "cenușie" - ba chiar îl cataloghează ca fiind "puțin maniac".  Putea fi văzut adesea la Capșa (local elitist și boem), semn că nu stătea chiar rău cu banii, și interacționa cu multe din figurile cunoscute ale perioadei.

Lucrarea sa cu "Iglisia" si templierii a stârnit controverse doar în mediul istoricilor, nefiind prea difuzată la publicul larg. Critica a desființat-o iute, dar lucrarea a fost recuperată în era comunistă, ca izvor pentru protocroniști (si așa deduc c-a picat sub ochii lui Radu Theodoru, ce a făcut din "izvor" câteva romane interesante).

Totuși, eu altceva vreau să punctez. Tezele sale sunt îndoielnice, decriptările sale și mai bizare....dar de unde a găsit el ideea primară, noțiunea de fond ? Căci, atunci când vrei cu orice preț să-ți iasă ceva, înseamnă că acel "ceva" pre-există. În cazul lui, marile strădanii de-a dreptul rebusistice pentru a decripta "igipsia iglesia" atestă că el avea deja noțiunea, și chiar în această formulare - îi mai trebuia legitimarea ei, cu probe.

Ei, acum ne întrebăm, vrând a urmări lanțul cauzal : de unde găsise / primise Em. C. Grigoraș noțiunea ? Căci nu cred  s-o fi născocit pur și simplu, ar fi putut jongla cu taine și conspirații mai suculente în acea perioadă.
Ori cineva i-a "strecurat-o", ori a descoperit niște ițe disparate, pe care le-a croșetat până la împletire.

Mai devreme de el, alte referiri explicite la o " Iglisia" nu mai găsim. Firul mai poate fi dus, speculativ, până la Eminescu (cu așa-numitul său "plan Basarab") și apoi mai în spate, la B.P.Hașdeu.
Iar mai în urma lor, nimic. Ieșind din jumătatea a 2-a a sec. XIX ieșim din statul modern român, si nu ne mai rămâne decât obscura medievalitate, ce la noi a ținut aproape până la Tudor Vladimirescu.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 11 Mai 2019, 17:32:01
Citat din: Grifon din  11 Mai 2019, 17:15:03
Totuși, eu altceva vreau să punctez. Tezele sale sunt îndoielnice, decriptările sale și mai bizare....dar de unde a găsit el ideea primară, noțiunea de fond ? Căci, atunci când vrei cu orice preț să-ți iasă ceva, înseamnă că acel "ceva" pre-există. În cazul lui, marile strădanii de-a dreptul rebusistice pentru a decripta "igipsia iglesia" atestă că el avea deja noțiunea, și chiar în această formulare - îi mai trebuia legitimarea ei, cu probe.

Ei, acum ne întrebăm, vrând a urmări lanțul cauzal : de unde găsise / primise Em. C. Grigoraș noțiunea ? Căci nu cred  s-o fi născocit pur și simplu, ar fi putut jongla cu taine și conspirații mai suculente în acea perioadă.
Ori cineva i-a "strecurat-o", ori a descoperit niște ițe disparate, pe care le-a croșetat până la împletire.

Si eu mi-am pus aceeași întrebare.

Și cum sa scoți o cărțulie atât de mica si de ... putin spus bizară??

Mi-a rămas gândul la ultimele cuvinte ale lui Em. (Emil sau Emilian) C. Grigoraș:
''Si pentru ca trebuie sa inchei; voi spune ca intuiția mea, izvorâta din cele ce expun, imi indica ca materialul examinat nu e deceit oinfima particica din cel existent si ca surprinderi mai mari ne re-zerva desgroparea partii necunoscuteCine o va face insa, aici sta toata chestiunea in legatura cu cunoasterea unui ass de bizar trecut. Bucuresti, 20 Decemvrie 1924''
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 12 Mai 2019, 16:35:33
Această încheiere confirmă pasiunea și dedicarea lui Grigoraș - omul chiar credea sincer în tezele sale (mai ales după cât s-a trudit cu toate acele inscripții).
Iar contextul (istoric / geografic / religios) este, într-adevăr, extrem de complex. Prin zonele noastre s-au perindat (și amestecat) zeci de seminții, mai mult sau mai puțin diferite. Iar peste asta se adaugă și valurile diversificate de credințe, unele chiar concomitente. Paulicieni, bogumili, templieri, arieni, nestorieni....oho. Iar pe fundal, remanent, mai era și cultul zamolxian, ce tot căuta, evolutiv, diverse sincretisme.
Cine să le mai dea de capăt....și mai ales într-o formulă inatacabilă ? Sarcină, mă tem, imposibilă.

Crâmpeie totuși se mai pot repera, puse în conexiune. De exemplu, ce caută în vestitele fresce de la mânăstirile din Moldova filosofi platoniceni / neoplatoniceni ? Sau ínsuși Pitagora, pictat și la Sucevița și la Voroneț ?
Păi, dacă zamolxianismul are rădăcini pitagoreice, aceste fresce pot fi privite ca..."link" Mai ales că ele se regăsesc aici pe cale de excepție, cu atribuirea unor mesaje biblice (în mâini) ce nu se leagă între ele (plus că acești filosofi au viețuit cu mult înaintea apariției creștinismului).

Chiar mă întreb, cum de Em. C. Grigoraș nu s-a trudit să găsească și în aceste mesaje un cod...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 12 Mai 2019, 22:11:08
Ințelepții elinilor apar in iconografia bizantina fiindca au pomenit despre intruparea Mântuitorului nostru. Același lucru este valabil pentru sibile (cele care slujeau in temple pagane) care au proorocit despre Maica Domnului.

Filozofi:
Apollonius
Solon Atenianul
Thucydide
Plutarh
Platon
Aristotel
Filon Filologul
Sofocle
Thulius \Vulisis
Valaam vrăjitorul

Sibile:
Persana
Libiana
Delfiana
Cimeriana
Samiana
Cumeeana
Helespontica
Frigiana
Europeana
Tiburtina

https://www.scribd.com/doc/307324669/Dionisie-din-Furna-Erminia-picturii-bizantine-pdf

Daca apare alti filozofi decat cei mentionati atunci e o problema.

Un citat la Imaginea de mai sus:

''O evoluţie foarte interesantă ne dezvăluie profeţia elin-ului Pivogo(r) [=Pitagora] din
registrul al treilea al benzii drepte ,,cu filosofi" de la Voroneţ (Fig. 10). Profeţii identice,
atribuite aceluiaşi Pitagora, descoperim pe banda din stânga Arborelui lui Iesei de la aceeaşi
mănăstire Voroneţ (vezi supra), precum şi în pictura exterioară de la mănăstirile Humor şi
Suceviţa. Textul acestei profeţii este următorul: ,,Сe выш/нїй Бѓъ съ/нидgть/ и съ
ч(hло)в(h)к/ и поживg(т)/ и дв(с)тъ в/ на (ч-?)#ло(ж)..." [,,Înaltul Dumnezeu va
coborî şi între oameni va trăi şi două sute (probabil, de ani) de la începutul..."]. Această
profeţie nu are nimic în comun cu spusele lui Pitagora
de la Trapeza Lavrei athonite29 şi de la
biserica ,,Naşterea Domnului" din Arbanassi30. Nu o putem descoperi în izvoarele antice
referitoare la Pitagora sau în culegerile medievale bizantine şi slavone. Totuşi, unele afinităţi
între textul profeţiei filosofului din Samos (reprezentat în frescele moldave) şi unele surse
literare medievale există cu certitudine. Astfel, începutul profeţiei lui Pitagora de la Voroneţ
– Înaltul Dumnezeu va coborî şi între oameni va trăi... – pare să fie foarte apropiat de
profeţia apocrifă referitoare la Hristos, atribuită lui Ieremia în manuscrisul slavon de
secol XIII, cunoscut sub denumirea de ,,Cronograful Iudaic": ,,Сg Бѓъ наш ... и посgмжg
на зgмли "вис# и съ чл(в)кы поживg..." (,,Dumnezeul nostru... pe pământ va apărea şi
între oameni va trăi")31. Această profeţie apocrifă a lui Ieremia (mai exact pseudo-Ieremia)
pare să fi circulat în versiune slavonă pe parcursul mai multor secole. O găsim într-o formă
aproape identică în capitolul 81 (care precede capitolul 82 cu profeţiile Anticilor!) al primei
redacţii a Cronografului rus (1516-1522)''
http://www.medieval.istoria-artei.ro/resources/Voronrt.SCIA.AP2011-02-C.%20Ciobanu-Profetiile.pdf
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 13 Mai 2019, 06:35:54
Bun, într-adevăr, unii din filosofii antici sunt acceptați în religie, devenind "canonici". Platon și Aristotel au fost "cooptați", dar Pitagora, din câte știu eu, nu. Și nici Homer, care nu e nici măcar filosof.

Și apoi, chiar de luăm de bună lămurirea din ultimul link, c-ar fi un citat apocrif din profetul Ieremia (să zicem), de ce trebuia atribuit lui Pitagora ?! Păi, ce păzeau ierarhii-supervizori ? Să bagi un citat apocrif, deci nerecunoscut evanghelic, si apoi, colac peste pupăză, să-l pui în gura unui păgân ?! De-l lăsau lui Ieremia, măcar păstrau aparența canonică.... Dar, hm, stricau lanțul cu filosofii antici, care rezultă astfel că era...necesar.

Cât despre misterioșii (ceilalți) filosofi ce continuă "lanțul", ce să mai zicem ? "Astakoe ", "Zmovagl ", "Goliud ", "Umid ", "Selum ", "Udin " ??
Treaba se complică. Fie și dacă forțăm traducerea "à la Grigoraș", găsind Zmovagl = Sofocle, sau Selum=Solon, tot rămâne un mare mister, care nu văd ce-ar fi avut comun cu ortodoxismul (sau cu creștinismul, în genere).
Asemenea subtilități, jocuri și adâncimi în plin Ev Mediu ? De la cine ? Și mai ales, întrebare și mai grea, pentru cine ?
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 18 Mai 2019, 11:13:25
"Astakoe ", "Zmovagl ", "Goliud ", "Umid ", "Selum ", "Udin "
Daca forțăm a la Grigoraș ... poate nu sunt nume ci o frază: " A stat Zamolxe gol si ud ascuns din lume"
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 18 Mai 2019, 13:04:21
Citat din: abyss din  18 Mai 2019, 11:13:25
"Astakoe ", "Zmovagl ", "Goliud ", "Umid ", "Selum ", "Udin "
Daca forțăm a la Grigoraș ... poate nu sunt nume ci o frază: " A stat Zamolxe gol si ud ascuns din lume"

:lol: :lol:  you made my day !  Cea mai tare glumă!
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 19 Mai 2019, 17:28:12
Citat din: abyss din  18 Mai 2019, 11:13:25
"Astakoe ", "Zmovagl ", "Goliud ", "Umid ", "Selum ", "Udin "
Daca forțăm a la Grigoraș ... poate nu sunt nume ci o frază: " A stat Zamolxe gol si ud ascuns din lume"

Acest tip de "forțare" nu e à la Grigoraș, ci mai degrabă à la prof. Adrian Bucurescu (v."Dacia Secretă" și alte lucrări similare). Deși nu exclud, sunt totuși puțin înclinat să iau această ipoteză în lucru, din următoarele motive:

1) Dacă numele de filosofi erau menite să formeze, prin alăturare, propoziții, atunci ar trebui ca și celelalte nume, deja traduse (Aristotel, Platon, Pitagora) să poată compune ceva similar - și eventual conex.
2) Similaritățile fonetice / semantice sunt ades înșelătoare, iar dacă le "potrivim" după ureche pot ieși cele mai năstrușnice comparații.
3) Dacă sunt propoziții sau fraze ascunse, atunci acestea mai degrabă ar fi în "pergamentele" afișate de filosofi. Precum am zis, nu doar că nu aparțin realmente lui Pitagora, Platon, etc., ci nici nu au o legătură coerentă (vizibilă) între ele, care să le justifice alegerea și alăturarea.

Dar un anume tâlc sunt convins că există, mai ales că ideea filosofilor e reluată în cel puțin două edificii (Sucevița și Voroneț). Cum zicea și dl.@abyss, niciun zugrav nu și-ar fi permis "șotii" de capul său - așa că deducem o intenție anume la cei care au dat (și supervizat) comanda.

Posibil să fie o noimă în amplasarea anumită a coloanelor de filosofi pe lateralele tabloului în cauză. Intuiesc niște corespondențe / liante, poate orizontale, poate diagonale...după canoane geometrice.

La pitagoreici (implicit la zamolxianism) geometria și numerele erau sacre, iar armonia ansamblului trebuia să se supună unor legități matematice, nu doar estetice.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 13 Iunie 2019, 09:45:55
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/de-ce-sunt-romanii-ortodocsi-o-falsa-explicatie-istorica
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 30 Iulie 2019, 14:55:21
Precum am zis prin aprilie, am reușit să dau o fugà și la Mânăstirea Sinaia (atât la cea nouă, cât și la cea veche).
Cea nouă nu mi-a furnizat prea multe elemente de interes. E frumoasă, impozantă...dar banală.
Pe cea veche am studiat-o însă cu mare atenție, cam 2 ore - făcând și o mulțime de poze. E mică (15m / 5), așa că nu e greu să fie acoperită din toate unghiurile.
Desigur, nimic extraordinar nu sare în ochi, mai ales că se tot perindau grupuri de turiști, înghesuind zona. Totuși, am remarcat iute aceleași teme Sinai / Antim: "schimbarea la față", " rugul aprins" și chenarele ce formează figura octogonală asupra personajelor centrale.
De asemenea, zugrăveala e interesantă, dar puțin relevantă. E o re-vopsire din 1795, și nu mai păstrează din fresca originală decât zona din turlă (restul s-a pierdut într-unul din desele incendii).
Voi reveni cu păreri, atașând și unele cadre luate. Deocamdată afirm că merită cercetată - dacă nu din alte p.d.v, măcar din perspectivă cultural-istorică.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 31 Iulie 2019, 17:06:16
Chestiunea repictarii ori a redecorarii cu o pictura noua dupa 1750 am mai întâlnit o.  De exemplu la Arhiepiscopia Râmnicu vâlcea,  unde Antim Ivireanu a fost episcop si a ridicat mai multe edificii pictate ele au fost unele ori demolate ori distruse prin incendiu ori repictate ... dar se pare ca paraclisul de acolo mai pastreaza pictura originală (se pare). Evident la exterior are filosofi si sibile. Am sa incerc sa fac rost de imagini.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 31 Iulie 2019, 19:11:25
Ocurența filosofi / sibile e chiar demnă de atenție.
Iată ínsà cine străjuiește intrarea în mica ctitorie Cantacuzino - Moise și Aaron.
Interesant, nu ? Pe linia unei ipoteze mai vechi a d-tale, dle.@abyss - asupra căreia rămân totuși sceptic.
Am și o poză cu mesajul integral al plăcii, dar din nefericire chirilica ei ími scapà.
Sinai, Moise & Aaron (gestionarii de...jucàrii ?).
Plus o mulțime de israelieni care iar au invadat Sinaia, ca în fiecare an...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 31 Iulie 2019, 22:30:15
Probabil fug si ei de căldură la frații români... restul, ipoteze si presupuneri fantastice in lipsa de altceva mai sexy.


LE - nu pot posta pozele... nu merge site-ul asta ruginit. Normal ca toata lumea sta pe feis&buci mai draga alx
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 01 August 2019, 19:51:00
Până să reușești ceva cu pozele alea, dle. @abyss, să mai zic ceva de Sinaia.
Placa flancatà de Moise & Aaron are caracter votiv. N-am descifrat total textul (atașament 1), dar se indică "voievod", "egumen Damaschin", și niște formule de laudă - pe lângă mențiunea anului renovării (1795).

Aaron pare a ține în mână o ramură de măslin - mai degrabă decât "curmalul" buclucaș de la Sf.Ecaterina. Nu știu de ce nu e faimosul "toiag" - sau poate e, în accepțiune simbolică .
Atașez și precizările afișate chiar în pridvor, pentru clarificarea premiselor. Păcat că nu s-a păstrat zugrăveala originală - am fi avut acolo, cu siguranța, mai multe indicii.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 04 August 2019, 10:26:07
Zice cam asa pisania:
"  ZUGRĂVITUSAU AIASTĂ SFÂNTĂ BISERICA ÎN ZILELE PREALUMINATULUI DOMN IOAN ALECSANDRU COSTIDIN MURUZ VOEVOD FIIND, MITROPOLIȚI PREASFINȚITUL DOSIFTEI, SI SAU SĂVÂRȘIT PRIN TOATĂ OSTENEALA ȘI CHELTUIALA PĂRINTELUI EGUMEN DAMASCHIN ANO 1795 SEPTEMBRIE  16"

Pictura din pridvor e originală,  zice-se.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 04 August 2019, 16:36:48
Da, precum mă așteptam, "mulțumiri & dedicații". În afara posibilității de a exista vreo criptare (anagramă / acrostih), pisania pare a fi irelevantă pentru tematica noastră.

Am căutat și prin ornamentele sculpturale simbolul curmalului. Nu l-am descoperit, însă pe dichisul stâlpilor am găsit porumbul (atașament 1) și ceva ce pare căpșună (atașament 2).
Porumbul, ca element decorativ, a făcut furori la celebra bisericuță Rosslyn din Scoția (știți mega-povestea templieri-masoni, priorate..etc.), dar numai ptr.cà planta nu era cunoscutà ínainte de Columb. La noi, în sec.xvi-xvii, cucuruzul / păpușoiul era ceva deja banal - ba n-avea nici vreo conexiune cu Sinai, Moise, Biblia (ca sursa Sf. Ecaterina).

Să fi fost, ca și lujerul celălalt, doar un capriciu decorativ al unor cioplitori ?
Greu de susținut altceva...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 08 August 2019, 01:40:02
O sa incerc sa rasfoiesc prin arta medievala romaneasca. Poate apare ceva.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 18 Octombrie 2019, 21:30:27
Orice s-ar zice, ciudățeniile se țin lanț în proximitatea Mânăstirii Sinaia - și asta de peste 150 de ani.
Știți faimoasele "tăblițe dacice", despre care bânuiesc că s-a discutat pe forum...ei bine, tot pe la lăcașul în cauză au trecut (cel puțin în tenebrosul lor tranzit). Unele vestigii au fost (zice-se) chiar în muzeul conex mânăstirii, stârnind și interesul unor arheologi ai perioadei comuniste (cam prea legați totuși de omologii ruși...pentru gustul meu, cel puțin...).
Nu țin morțiș să dezbat "tăblițele" - nefiind prea convins de autenticitatea lor (cam fac "pachet" cu alte protocronisme controversate, așa că îmi rezerv o sănătoasă doză de scepticism). Vreau însă a indica coincidența de areal, și, suplimentar, un articol bunicel   http://stiri.cool/enigme/51-tablitele-din-plumb-de-la-sinaia-istoric.html 
din care aș spicui (căci nu mă pot abține) niște idei ale (oare ?) notoriului gangster Vitalie Usturoi:

" [...] un personaj misterios şi controversat, Vitalie Ustroi, originar din Moldova de peste Prut, a lansat ipoteza că plăcile de aur nu ar fi fost descoperite în timpul lucrărilor de pe şantierul Castelului Peleş, ci acestea s-ar fi aflat în posesia Mânăstirii Sinaia care, ca multe alte vechi aşezăminte creştine, s-ar fi ridicat pe o capişte (vechi altar al cultului zalmoxian). Astfel, aceste plăci s-ar fi păstrat de-a lungul secolelor în grija iniţială a preoţilor daci, fiind apoi transmise urmaşilor lor, preoţii creştini. Conform ipotezei lui, fiecare trib getic sau dacic ar fi posedat o arhivă de texte scrise pe plăci de aur sau din alte metale, care se reînnoia periodic. Textele ar fi fost scrise de marele preot, ar fi avut caracter sacru, magic, ar fi fost închinate zeilor şi, ca atare, ar fi fost foarte bine păzite. În ceea ce priveşte o posibilă locuire dacică în zona Sinaiei, în afară de depozitul de bronzuri datat 1800-1700 î. Hr. şi descoperit în urma multiplelor săpături arheologice în zonă (printre care se numără şi sondajul efectuat de Tocilescu în 1890), nu există informaţii referitoare la epocile ulterioare [...]"

Ei, cât de tare e asta ? Usturoi (care, dincolo de ilaritatea numelui, e un veritabil Viktor Bout -"lord of war")...se lansează în cunoașteri...dacice ? Păi bine frate, "ARO", "Bancorex", "Țigareta"...mai pricep, că acolo îți este expertiza....dar să mai plonjezi și în cețurile zamolxiene ?!?

Cred că acest Vitalie merită puțin investigat. Dar nu prea mult, căci unii de au mai riscat asta s-au trezit cu picioarele rupte...hahaha !
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 29 Octombrie 2019, 18:58:51
Greu de legat acest personaj de nuclee...mai apropiate de esența subiectului.
Fost militar, posibil la trupe de intervenție, ulterior conexat cu mafioți ruși...masoni ruși...și, in fine, diverși finanțiști de-ai lui...Solomon.
Dar nu pot intui cine/cum/de ce i-a strecurat ideile Sinaia / plăcuțe /daci. Pentru doar a da un alt "tun", sau vreo altă escrocherie, nu-i trebuiau speculații despre sacerdoțiul post-dacic...
Nu pare, oricum, a fi o idee proprie. Și nici nu a mai apărut ulterior cu vreo completare...
Dubios. Dar merită reținută doar ipoteza (pur speculativă deocamdată) că între Mânăstirea Sinaia și religia dacă (sau protocreștină, să zicem) ar fi o conexiune cauzală...
Poate unii o vor relua, posibil prin alte "voci"...mai onorabile.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: kandaon din 30 Octombrie 2019, 11:17:51
 Ca tot vorbim de epocile antice si presupusele placute dacice de la Sinaia, Iordanes, ala de a scris Getica, o istorie a gotilor/getilor, mentioneaza ca undeva demult "gotii" (adica getii din vremurile de demult) condusi de regele lor, Tanausis, s-au confrunta cu egiptenii condusi de faraonul Vesosis (la Iordanes) sau Sesostris la Herodot. Herodot spune si el ca egiptenii faraonului asta au invadat Europa si ar fi ajuns pana in Tracia (probabil zona Bulgariei si Romaniei de azi) dupa ce ii cucerise pe etiopieni si pe sciti. Aici s-ar fi luptat cu getii, fiind insa invinsi de acestia si fortati sa se retraga.

Iordanes dezvolta subiectul insa la el confruntarea decisiva are loc undeva in Georgia de azi (pe malurile raului Phasis) iar getii (numiti goti de el) condusi de Tanausis nu doar ii inving pe egipteni dar ii si urmaresc pana in Egipt, oprindu-se abia pe malurile Nilului.

E posibil ca astea sa fie niste descrieri mai romantate ale unor evenimente foarte vechi, de pe la sfarsitul epocii bronzului si inceputul epocii fierului, cand au avut loc invaziile "oamenilor marii" cum au fost numiti, care au ajuns pana in Egipt si a caror punct de start sau de initiere ar fi fost undeva in zona Dunarii de la noi. Sursele lui Herodot (mai apropiat de evenimente desi si el a trait mult, mult dupa ele) si Iordanes ar fi putut fi niste tablite getice/dacice de genul celor de la Sinaia (la data aia putem vorbi de proto-traci sau proto-daci) ori documente egiptene in cazul lui Herodot, preluate (si mai amestecate si rescrise in timp) mai tarziu de Iordanes de prin bibliotecile Bizantului din vremea lui Iustinian (el insusi de origine traco/geta-romana).

Asta ar putea fi prima conexiune istorica daco (si prin extensie, vlaha)-egipteana si insusi Zalmoxis, ca om, ar fi putut trai in perioada aia, 1300-1200 i.H, calatoria lui in Egipt avand loc in contextul acelor invazii.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 01 Noiembrie 2019, 15:41:54
Citat din: kandaon din  30 Octombrie 2019, 11:17:51
Asta ar putea fi prima conexiune istorica daco (si prin extensie, vlaha)-egipteana si insusi Zalmoxis, ca om, ar fi putut trai in perioada aia, 1300-1200 i.H, calatoria lui in Egipt avand loc in contextul acelor invazii.
E prima conexiune căci e și prima referință, retro-cronologic gândind.
Doar că aceste repere ale istoricilor au o mare problemă, ce debusolează mai mereu pe cercetătorii de azi - aparenta lipsă de logică contextuală. Modernii sar peste așa-zisele "inadvertențe" prin verdicte tip: "Iordanes se înșeală" sau "Herodot face o confuzie"...etc.
E tipic ptr.modul de gândire contemporan (liniar-triumfalist). Anticii erau "înapoiați", "lipsiți de informație", "cu prejudecăți",'s.a.m.d. - astfel încât, gata, inadvertențele sunt...din vina lor.

Eu nu subscriu la acest "stil". Sunt convins că anticii știau prea bine ce scriau, iar lipsa coerenței nu indică decât că nu poți forța "coerență" între paradigme / contexte diferite.
Căci anticii nu doar că aveau noțiuni / concepții diferite, dar și etichetarea lor se făcea altfel. Ce înțelegeau ei prin egipteni ? Sau goți ? Sau traci ?  Cu totul altceva decât înseamnă azi noțiunile, forțate a intra în geografia contemporană sau în istoriografia acceptată.
Păi, "egipteni" erau și exponenții helenismului, Ptolemeu, etc. - ce aveau fundal euro-balcanic. Germanii nu erau cei de azi, căci Roma numea "Germania" o "țară-soră" (asta și însemna cuvântul "germanos" - frate).
Iar goții (presupușii "goți") erau o nație migratoare, pripășiți după căderea Romei. Nu la ei se referea Iordanes când vb.de goți, cum nu se referă la ei nici arhitectura "gotică".

Nu insist pe aceste coordonate. E bine doar să fim f.atenți când ne folosim de străvechile scrieri. Ele au fost scrise în/pentru "lumea lor", nu pentru a noastră.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 05 Noiembrie 2019, 01:15:13
"Inserția" bizară a "spetz-ialului" Vitalie arată (pe lângă alte indicii ce le-am mai dezbătut pe aici) că, indiferent de temeiul veridic al unor speculații protocroniste, acestea sunt vehiculate de anumite cercuri. Basarabeanul pare din zona GRU, ca și Dughin - așa că gândul ne-ar duce la o subtilitate rusească...
Doar că, dacă ar fi așa, ar fi o răsturnare a procesului de cauzalitate. Idei precum "biserica egipto-valahă" nu mai sunt cauze care să ducă în lanț temporal până la ei, ci ei sunt cauzele care forțează retro-proiecții până în veacurile uitate.
Dacă e așa, tot constructul ideatic n-ar mai prezenta interes de cercetare. Sau poate da, însă pentru alt tip de cercetări - nu ca ale noastre,  generate de pasiunea misterelor.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 30 Ianuarie 2020, 18:20:07
Pe fuga deocamdată.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 22 Octombrie 2020, 23:30:18
Ca să răspund (cu întārziere) d-lui @abyss, iatā citatul (exact) din straniul roman "Corsarul" al generalului Radu Theodoru:
[...]Adevărul este mult mai vechi decât cel care se contureazā la Florența în februarie 1439; mai vechi decât Asăneștii, el începe cu inițierea lui Pythagoras de către magii persani, care i-au transmis învățăturile lui Zoroastru, și dincolo de ei, la întâlnirea magilor indieni cu preoții Soarelui în munții Daciei Străvechi, unde păstoreau și străbunii îndepărtați ai celor din Epir, Macedonia și Vlahilor mai mici de mai tărziu. Acolo, la conciliul din Florența, unde împăratul Ioan VIII Paleologul a văzut salvarea Bizanțului prin unirea bisericii răsăritene cu Roma pontificalā, și unde Georgios Gemistos, poreclit Plethon, inițiat al Iglisiei, s-a împotrivit din porunca ei [...]
           (ediția Albatros 1984 - colecția "Cutezătorii" - pag. 87 - 88)

Buuuun...deci cum să luăm asta ?
Un general (de aviație), totodatā căpitan de vas (navigator cu brevet și vas, ulterior...tot respectul !) găsește timp printre romanele sale istorice (multe, iarăși...jos pălăria !) să strecoare asemenea..."șopàrle"? ?
Și unde ? Ín paginile unui roman de aventuri, destinat adolescenților ?? (Colecția "Cutezătorii" era dedicată formării pionierilor, nu era colecție pentru adulți).

Preoții Soarelui ? Țara Soarelui ? ? (mai are cel puțin vreo 3-4 inserții din astea...). Georgios Gemistos (Plethon), personalitate ce scapă și filosofilor cu pretenții ??
Protocronism, bine, ínțeleg...dar să-l lași de modern și pe Zoroastru (Zarathustra) și să legi de magii...indieni pe sacerdoții pre-dacici ?
Domnul g-ral e șotios, nimic de zis. Mi se pare că și antroposof, că numai pe acolo am mai regăsit teze Rose-Croix precum proto-persanii, proto-hindușii (e drept, n-am găsit proto-dacii...dar deh, noi ăștia din zonă, mai ca Badea Cârțan, fără pretenții...).

Și cenzura ?! Omniprezenta cenzură comunistă ? Cum de a permis asemenea idei, sā suceascā mințile bravilor pionieri ??
O fi avut generalul pile mari...ce să zic...


Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 23 Octombrie 2020, 19:16:30
A adresa unei generații tinere asemenea informații sub forma unor romane de aventuri ar putea reprezenta o încercare de a iniția un efect peste timp. Noi... acum, alții peste timp, ajunși la maturitate putem privi altfel lucrurile din acele romane.

De exemplu,  toiagul folosit de bătrânii monahi ori preoți ortodocși era identic cu cel al preoților zoroastrieni, adică in forma de tau.

Sau altă ciudațenie. Ce caută o relicvă a vechiului testament pe masa altarului din toate bisericile ortodoxe de aievea....pana in Etiopia. Catolicii nu au această relicva. Ba chiar nici un alt cult crestin. Oare de ce? Fiindcă relicva in sine era candva prezenta in toate templele egiptene si nu era altceva decât o tehnologie antedeluviana.

Lista continua. Harta lui Piri Reis amiralul turc. Lumea nu realizează ca ea a fost făcută dupa mai multe hărți gasite in capitala imperiului bizantin proaspăt cucerită.

Prin urmare care ar putea fi mesajul generalului?  Ca avem sub nas o grupare straveche, un ordin monastic depozitar al unor tehnologii de dinainte de potop? Fiindcă tehnologia atlantă nu se oprea la toiege si cutii... ci se aresa si edificiilor ori....gândurilor.  Exista o tehnologie și pentru gânduri.  Care pregatea mintea...
Aparent, acest ordin nu pare a fi impotriva folosirii acestor tehnologii daca ele sunt folosite in slujba unui principiu bun. Desi banii nu par sa-i deranjeze  ;)
Greșeala noastră astăzi este ca ignorăm existența unei civilizații dispărute. Urmele acesteia par însă sa fi supraviețuit pana astăzi.  Asta sa fi dorit generalul a ne aduce in atenție?
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 23 Octombrie 2020, 22:35:52
Nu prea m-aș hazarda sā opinez asupra intențiilor generalului (posibil să fie mai multe, etajate pe diferite planuri).
E cert că a vrut să transmită idei - orice scriitor are asta ca imbold. Și e cert că a ținut mult la ideile acestea, sfidând chiar și canoanele / cutumele publicisticii comuniste.
Dar aici e dubiul, pe care l-am mai enunțat și ín alte ocazii. Sunt oare idei vechi, transmise într-un lanț temporal / personal organizat, sau sunt doar propriile sale idei, generate de o gândire cumva...aspirațională ?

E limpede că omul este o capacitate. E clar că a acumulat, în lunga sa viață, foarte multe informații inaccesibile marelui public (mai ales în perioada 1960 - 1980, când și-a elaborat romanele). Se găseau foarte greu materiale serioase despre ocultism, societăți inițiatice, gnosticism sau antroposofie. Nu erau chiar imposibil de procurat, dar...in lipsa internetului și a unei prese libere, acumularea susținutā a unui asemenea bagaj neconvențional de cunoștințe ar fi necesitat...ani de-a rândul, poate cel puțin douā decenii.

Doar sā fi avut, cumva, un acces privilegiat la anumite fonduri documentare. Ori pe cale instituționalā (partidul putea favoriza un astfel de acces, prin excepție), ori pe cale...interpersonalā. Un amic...o rudā...posedând lucrāri din perioada interbelicā - precum, de exemplu, lucrarea lui Em. C. Grigoraș (apărutā prin anii 1920).
Sau, mai e varianta speculativā cā cel ce l-a inițiat în astfel de cunoașteri (metempsihozā, gnosticism, curenți subterani istorici) l-a inițiat chiar și...în Iglisia.

Ultima posibilitate, deși seducătoare în dezbaterea noastrā, mi se pare totuși cam forțatā. Mi-e sā nu încurcăm efectul drept cauză, și sā presupunem cā simpla sa pasiune ar fi fost exterior, precedent și mai ales intenționat hrănitā.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 24 Octombrie 2020, 12:41:40
Ar putea fi vorba, cum s-a mai relevat și în postări anterioare, de apartenența generalului la curentul protocronist. Precum se știe, în avântul PCR de a-și confecționa o legitimitate naționalā și autarhicā, multe personalitāți s-au implicat (benevol sau la ordin) în conceperea unor teze despre primatul românesc, cam prin toate domeniile. Acolo a și apărut, de altfel, "daco-mania", cu exagerările sale uneori ridicole.
Dar acest curent, protocronismul, a fost inițiat abia dupā 1970, apogeul fiind în anii '80. Generalul a scris prima lui saga in anii '60...deci ar fi fost, ce ? Un proto - protocronist ?!

Cred că mai degrabā îl putem pune în siajul altui curent, tot cam de aceeași facturā, apărut în interbelic. Atunci, sub euforia refacerii Daciei (România mare), mulți corifei au alunecat în exagerări, dornici a contribui la emanciparea națiunii. Atunci au apărut și tezele lui Grigoraș, precum și romanul esoteric "Creanga de Aur" al lui Mihail Sadoveanu - când ultimul era și șeful schismatic al Masoneriei Române.

Deci  d.p.d.v literal - cultural, pe scriitorul Theodoru îl putem plasa la confluența (sau continuitatea) acestor curente. Dar nu putem sā nu remarcăm că ambele tendințe (fie din anii '20-'30, fie din '70-'80) erau...hm..pro-răsăritene (implicit, sau explicit, anti-occidentale). Sadoveanu nu doar că scos masoneria autohtonă de sub obediența vestică, dar a și adus elogii "luminii de la răsărit", fiind și numit președinte al Marii Adunări Naționale (cum botezaseră comuniștii Parlamentul).

Și iarăși rămânem cu dubiul...niște nuclee ascunse au determinat asemenea orientări, sau simpla politică íși căuta argumente de propagandă - legitimare ?
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 24 Octombrie 2020, 16:44:00
Pro-rasaritean nu înseamnă neapărat pro-rus. Inseamna Orient.
Văzând in brațele cui a ajuns astăzi RT și ce mesaje emite, putem deduce că antisemitismul său,  anti.... tot cam ce reprezinta vestul cu oculta sa asezonata cu ce a mai ramas din catolicism reprezinta esența unui ortodoxism ce merge până la identificare cu Iglisia aceea reala ori nu.  Acea Iglisie care a preferat sultanii, fanariotii mai degrabă decat un ecumenism inchinat papei.
Ce scrie pe steagul Patriarhiei noastre?? Cine a dat acel răspuns?? E un statement foarte puternic. .
Catedrala Neamului...... un proiect inițiat de catre Cuza. Uau....

Pe scurt merg pe varianta 3. RT a fost inițiat in ... Iglisia de către un sacerdot. Nu am dubii.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 24 Octombrie 2020, 18:37:03
Adevărat, pro - răsăritean nu implică, obligatoriu, pro - rus.
De altfel, rușii sunt cei care, de la Petru I, s-au erijat în apărătorii Răsăritului (știți povestea, cu Palladium-ul, sau măcar varianta laică, ce-i face să se proclame "a treia Romă").
Ar putea fi (doar teoretic, până una - alta) și motivul pentru care unele personalități ( precum Sadoveanu) au îmbrățișat iute tutela sovietică (dupà 1945). Percepția, ínsă, a fost de oportunism grosolan - și între noi fie vorba, muscalii care intrau cu tancul peste noi numai...spiritualizați nu erau (doar spirt - ualizați, poate).

Nu e de exclus însă varianta. De altfel, se și leagă cu mai multe elemente ce le-am inventariat pe aici (interesul fostului consilier al lui Putin, (Dughin) sau bizara filieră militaro-mafiotă a lui Vitalie Usturoi). Un interes din partea lui Ivan se simte clar ín dedesubturile acestei povești, dar iar nu putem fi siguri : cauza e veche, sau șmecherii prezentului sunt singura (propria) cauză ?
Nu văd de ce s-ar agăța de asemenea taine doar pentru a face bani sau a capta influență. Puterea de azi, ín România, se află pe cu totul alte coordonate, iar a demara un fir la a șaptea mână...mi se pare cel puțin contraproductiv.
Doar dacă acești intermediari (presupuși, să zicem, ai Iglisiei) nu urmăresc altceva...Obiective care n-au legătură cu prezentul, și nici cu înfruntări de suprafață...
La urma urmei, și Palladium-ul tot o legendã zice-se că e. Dar dacă acea statuetă chiar există, rușii n-ar ezita să cheltuiască milioane pentru a o avea (cam cum cheltuiau și naziștii, cotrobăind prin toate colțurile lumii după felurite artefacte).
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 26 Octombrie 2020, 22:19:17
Interesantă scoaterea din context.
Ca si poantă ozenistică e bună. Ce ai decupat seamănă cu un ozn din prima eră, cu "nuts and bolts" , seamănă si cu o capsula a lui Elon Musk... dar mai aduce si cu altceva. Sus pe scut avem crucea de Ierusalim. Sub scut pare a fi un munte.
Iar "ozn-ul" tău pare a fi altceva. Un coif? Capul unei statui?

Voi scoate si eu din context ceva sa vedem ce parere aveți.... dar pe maine seară fiindcă nu am acces la Photoshop.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 27 Octombrie 2020, 12:54:24
Mai clar se poate spune ce a fost Iglesia? Inceputurile ei, scopurile si daca ar mai supraviețui si azi, pe unde o fi ?
Ma rog, cat mai multe elemente.

Acel Plethon a cam fost eretic ? Ca manuscrisele lui au fost puțin arse , cel putin unul, nu toate.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 27 Octombrie 2020, 14:01:40
Citat din: Guest din  27 Octombrie 2020, 00:42:14
Unde este crucea Ierusalimului? Poti atasa o imagine... din blazon?
Uhhh, eram cu gandul la ....crucea de Ierusalim, rectific: Crucea Patriarhală.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 27 Octombrie 2020, 19:41:27
Citat din: fiulploii din  27 Octombrie 2020, 12:54:24
Mai clar se poate spune ce a fost Iglesia? Inceputurile ei, scopurile si daca ar mai supraviețui si azi, pe unde o fi ?
Ma rog, cat mai multe elemente.

Cel mai onest răspuns ar fi "nu știm".
Știm doar ce au crezut / insinuat unii că ar fi - și deja ne lansăm pe un tobogan. Doar că acei "unii" nu erau niște prompteriști de tip "Click" - vorbim totuși de personalități.

Comprimând...nu e o religie, per se. Transpare a fi mai degrabā un ordin inițiatic, cu valențe acțional - combatante. Poate fi echivalatā (strict teoretic) cu templierii (sec. XI - XIV) și cu iezuiții (sec. XVI - XIX). Un "braț" de manevrā pentru prezervarea unor valori, tradiții...credințe.

Asta e verosimil. Dar dacā aprofundām "ce credință susținea", ne rătăcim. Căci avem și ortodoxie, și zoroastrism, și catharism (bogumilism), dar și filieră egipteanā (Osiris ? Akhenaton ?). E ușor să zici "răsărit" / "Orient", dar noțiunile astea includ o imensitate eclectică...
Singurul numitor comun (și constant) în toate aceste aparente izvoare e ...dușmanul. Roma catolicā, Occidentul agresiv (cu subtextul de "pervertire a valorilor").
De aceea apar și ridicările de spânceanā - căci cam coincid cu zbaterile geopolitice din ultima sută de ani. "Răsărit" azi inseamnā Rusia sau Orientul Mijlociu - spații clar definite (cel puțin propagandistic) drept anti-occidentale.

Dar, dacă tot întrebarea asta ne invitā spre concretizări, zic că ar fi util sā rezumăm cumva cursul topicului (că s-au cam aglomerat liniile de divagație, și riscăm a ne rătăci in propriul hățiș de prezumții...).
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 28 Octombrie 2020, 21:41:35
Pentru a reactualiza / comprima, iată ce avem (până acum):
- denumirea "biserica egipteană a celor trei valahii" nu există nicăieri; este titlul acestui topic dat de (fostul) coleg @daos, ce a inițiat discuția afirmând că l-a auzit de la o cunoștință;
- titulatura "biserica egipto-valahă" există - enunțată de bizarul jurnalist din perioada interbelică Emilian C. Grigoraș;.  este primul care folosește sintagma, in lucrarea "Criptografie și istorie româneascà". Nimeni înaintea sa nu a folosit-o (cel puțin din ce-am gàsit noi), dar ulterior alții au preluat-o.
- cam în aceeași perioadà - dar după - Sadoveanu scrie romanul său atipic - conceput /redactat după cutume masonice - "Creanga de Aur". Aici nu se pomenește de "igipsia Iglesia", dar e povestea ultimului Deceneu  (sec 7 d.Chr.), care întreprinde un voiaj inițiatic la Memphis, revenind ca sacerdot egipto-dac.
- prin anii '60, generalul R. Theodoru își lanseazā prima parte a unui ciclu istoric, in care regăsim iar, textual, formula "valaska ekli, igipsia iglesia. Este exact aceeași formulare ca la Em. C. Grigoraș, și nici nu mai apare, ulterior, la alt autor.
- înspre anii noștri, îl putem bifa pe Coruț, care și-a brodat fanteziile mai mult pe pânza lui Sadoveanu (inclusiv ideea de "octogon" fiind pescuitā din "Creanga de Aur").

Astea sunt reperele certe, ușor de verificat. Restul au fost speculații de-ale noastre (și așa putem continua, legându-i, conjunctural, și pe Eminescu sau B.P. Hașdeu (dar deja prin extensii).

Curiozitatea ce mā macină pe mine, dincolo de aceste înșiruiri, este : de unde a luat noțiunea Em. C. Grigoraș, de a muncit mult (și chiar grotesc, pe alocuri) ca să forțeze acești  termeni, și nu alții (căci, reamintesc, lucrarea lui se vrea o decriptare documentarà, nu o ficțiune romantică.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 28 Octombrie 2020, 21:59:27
Citat din: Guest din  25 Octombrie 2020, 02:12:50
Ce părere ai abyss, este asta un OZN? Sta la baza blazonului patriarhiei din 1928. Are si doi cracisori la vedere, cred ca al treilea e in spate - treime. Asta cred ca e "Iglesia"  :evil:

(https://i.imgur.com/FWtAAWE.png)

Citat din: abyss din  26 Octombrie 2020, 22:19:17
Voi scoate si eu din contextul tău ceva sa vedem ce părere aveți....
O ultima si cinstita ratacire, ca tot ii eram dator cu un raspuns colegului Guest.
Nu pare a fi un ozn in opinia mea si fiindcă tot forțăm rău de tot iată: cu o cutie egipteana tot seamănă. Parca ar avea pe ea doua statui înaripate.

Ar mai fi un fir. Em. C. Grigoraș in a doua sa cărticica intitulata Din Cronografe -Legende si Istorii -Ed.Vremea 1933 da la final o descriere a căderii Constantinopolului. E interesanta legătura. Fiindcă la vremea aceea toata elita a fugit către Bucuresti.

Cineva a indicat lucrarea Bizanț după Bizanț.

https://www.academia.edu/15284350/Nicolae_Iorga_Bizan%C8%9B_dupa_Bizan%C8%9B
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 29 Octombrie 2020, 23:32:10
Câteva considerente despre inserțiile sadoveniene n-ar strica - mai ales că...intrigă.
L-am mai menționat pe titan in postări mai vechi, dar acum ar fi utile niște precizări.
1) În "Creanga de Aur" (o clară apologie esotero-masonicā), "bardul" forțează conexiunea daco - egipteanā (cu Memphis, îndeosebi) pentru clarul motiv cā masoneria lui prețuia ritul Memphis - Misraim (cel puțin cum era acest rit perceput în perioada interbelică). Dincolo de apologia castei sale, Sadoveanu reușește totuși o lucrare bunā, pe care o recomand nu doar din unghiul de abordare al topicului.
2) "Maestrul" nu s-a oprit insā aici (cum nici R.Theodoru nu s-a oprit  la "Vulturul"). Parcā am mai scris, și în "Frații Jderi" apar inserții similare (vol 2, "Izvorul Alb" - frumoasā sintagmă). Aici apare iar..."ultimul Deceneu" - deci cam pe la 1450...deși "Creanga..." anunțase tot "ultimul Deceneu" pe la 700 - 800 d.Chr. E stridentā lipsa de logicā...dar tocmai de aceea scrierile sunt fascinante. Sadoveanu nu poftea nicio logicā (sigur nu o logicā liniarā. Pur și simplu ținea morțiș sā comunice ceva (fie și postum), și nu-l preocupa absolut deloc închegarea unui narativ coerent. Comunica pe alt palier, într-o lume a ideilor, nu a formelor cotidiene.

Acceptând acest modus vivendi, putem a contempla și posibilele scopuri de tip "Iglesia". Nu sunt de azi pe mâine (decenii ? secole ?). Sunt chestiuni care își cautā calea spre abisalul etern - și poate așa am putea concepe altfel nuclee precum..."valaska ekli"

Doar o părere...căci oricum mi-am luat (iar) linguriță de scepticism.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: sunnyboy din 31 Octombrie 2020, 20:21:46

E posibil, stimate Grifon, ca societatea (sau cum sa-i spun) masonica la care era afiliat Sadoveanu sa fi supravietuit in Romania pe vremea comunismului? iar un ofiter de rang inalt, deci un potentat al vremii, cum era Theodoru, sa fi fost membru?

Citat din: Grifon din  29 Octombrie 2020, 23:32:10
Câteva considerente despre inserțiile sadoveniene n-ar strica - mai ales că...intrigă.
L-am mai menționat pe titan in postări mai vechi, dar acum ar fi utile niște precizări.
1) În "Creanga de Aur" (o clară apologie esotero-masonicā), "bardul" forțează conexiunea daco - egipteanā (cu Memphis, îndeosebi) pentru clarul motiv cā masoneria lui prețuia ritul Memphis - Misraim (cel puțin cum era acest rit perceput în perioada interbelică). Dincolo de apologia castei sale, Sadoveanu reușește totuși o lucrare bunā, pe care o recomand nu doar din unghiul de abordare al topicului.
2) "Maestrul" nu s-a oprit insā aici (cum nici R.Theodoru nu s-a oprit  la "Vulturul"). Parcā am mai scris, și în "Frații Jderi" apar inserții similare (vol 2, "Izvorul Alb" - frumoasā sintagmă). Aici apare iar..."ultimul Deceneu" - deci cam pe la 1450...deși "Creanga..." anunțase tot "ultimul Deceneu" pe la 700 - 800 d.Chr. E stridentā lipsa de logicā...dar tocmai de aceea scrierile sunt fascinante. Sadoveanu nu poftea nicio logicā (sigur nu o logicā liniarā. Pur și simplu ținea morțiș sā comunice ceva (fie și postum), și nu-l preocupa absolut deloc închegarea unui narativ coerent. Comunica pe alt palier, într-o lume a ideilor, nu a formelor cotidiene.

Acceptând acest modus vivendi, putem a contempla și posibilele scopuri de tip "Iglesia". Nu sunt de azi pe mâine (decenii ? secole ?). Sunt chestiuni care își cautā calea spre abisalul etern - și poate așa am putea concepe altfel nuclee precum..."valaska ekli"

Doar o părere...căci oricum mi-am luat (iar) linguriță de scepticism.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 31 Octombrie 2020, 20:51:37
Da, este posibil.
Nu știu cât de probabil, dar o asemenea variantă nu poate fi exclusă.
Câteva precizări, totuși:
- Sadoveanu nu conducea, in anii '30, doar o lojà. Ajunsese șeful întregii masonerii regulare - adică unica veritabilă, recunoscută de patronajul anglo - american.
- când a "rupt" ansamblul de obediența occidentală, a fost exclus ("ars între coloane"), iar cei ce l-au urmat au fost considerați "falși masoni".
- comunismul, după '45, a interzis practicarea riturilor masonice, dar ținta lor predilectă a fost aceea masonerie ce se reîntorsese sub obediența Londrei (fiind văzuți ca "uneltele capitalismului, dușmani de clasà"). Cei ajunși încă înainte de ràzboi "iregulari" nu au fost vânați cu același elan, iar întrucât Sadoveanu ajunsese "cap" al partidului, e de presupus că și-a salvat / protejat apropiații;
- existā indicii cā ulterior (anii '60 - '70) a existat o anume activitate masonicā ascunsā in România, derulatā cu maximā discreție. Nu era prea amplā (nici nu ar fi avut cum), dar pe ici - colo se mai întruneau prin diverse locuri, cu grijā a nu atrage asupră-le atenția Securitāții.
- de prin '78-'79, chiar Securitatea a avut interes sā resusciteze unele din nucleele acestea, întrucât avea nevoie de "intrări" in Occident. Sub atentā monitorizare, unii "frați" au putut chiar efectua deplasāri in Occident - incercându-se, prin ei, captarea bunăvoinței masoneriei vestice față de regimul Ceaușescu.

Deci...ca ipotezā, nu exclud. Dar dacā generalul a fost captat de o filierā masonicā, mi-e foarte greu sā înțeleg cam ce fel de masonerie ar fi fost aceasta.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: sunnyboy din 01 Noiembrie 2020, 11:52:43

Radio sant spunea ca Ceausescu insusi a fost initiat intr-o loja italiana; masoneria romana de acum contrazice acest zvon.
Daca acest fapt ar fi fost adevarat, Securitatea ar fi putut avea interese sa refaca legaturile intre fostii reprezentantii ai lojilor, si sa introduca acolo persoane tinere, cu obedienta clara si orientare nationalista, cum ar fi ofiteri.

Dl. Theodoru, pe de alta parte, are o biografie cel putin ciudata; "insailand" din doua surse rezum urmatoarele:  a iesit din armata la 28 de ani cu gradul de maior (!!!), s-a apucat de scris, a fost exclus si reprimit in Uniunea Scriitorilor (1958-60), apoi a fost cumva reabilitat, re-activat militar (pana la gradul de general) si s-a bucurat de aprecierea regimului, participand la expeditii in strainatate, avand functii de conducere pe linie ideologica (vicepreşedinte al Comitetului Judeţean de Cultură şi Artă Braşov 1965-1970) si a fost publicat "la greu".

Ce vreau sa spun eu aici e ca dl. Theodoru pare a avea profilul corespunzator unui infiltrabil.
Eh, nu ma luati in serios, fabulez si eu, ca Umberto Eco in Pendulul...

Surse biografice:
http://info.tm.edu.ro/biblioteca/afisare-carti/3872/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Radu_Theodoru

Citat din: Grifon din  31 Octombrie 2020, 20:51:37
Da, este posibil.
Nu știu cât de probabil, dar o asemenea variantă nu poate fi exclusă.
Câteva precizări, totuși:
- Sadoveanu nu conducea, in anii '30, doar o lojà. Ajunsese șeful întregii masonerii regulare - adică unica veritabilă, recunoscută de patronajul anglo - american.
- când a "rupt" ansamblul de obediența occidentală, a fost exclus ("ars între coloane"), iar cei ce l-au urmat au fost considerați "falși masoni".
- comunismul, după '45, a interzis practicarea riturilor masonice, dar ținta lor predilectă a fost aceea masonerie ce se reîntorsese sub obediența Londrei (fiind văzuți ca "uneltele capitalismului, dușmani de clasà"). Cei ajunși încă înainte de ràzboi "iregulari" nu au fost vânați cu același elan, iar întrucât Sadoveanu ajunsese "cap" al partidului, e de presupus că și-a salvat / protejat apropiații;
- existā indicii cā ulterior (anii '60 - '70) a existat o anume activitate masonicā ascunsā in România, derulatā cu maximā discreție. Nu era prea amplā (nici nu ar fi avut cum), dar pe ici - colo se mai întruneau prin diverse locuri, cu grijā a nu atrage asupră-le atenția Securitāții.
- de prin '78-'79, chiar Securitatea a avut interes sā resusciteze unele din nucleele acestea, întrucât avea nevoie de "intrări" in Occident. Sub atentā monitorizare, unii "frați" au putut chiar efectua deplasāri in Occident - incercându-se, prin ei, captarea bunăvoinței masoneriei vestice față de regimul Ceaușescu.

Deci...ca ipotezā, nu exclud. Dar dacā generalul a fost captat de o filierā masonicā, mi-e foarte greu sā înțeleg cam ce fel de masonerie ar fi fost aceasta.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 02 Noiembrie 2020, 00:49:26
Citat din: sunnyboy din  01 Noiembrie 2020, 11:52:43
Radio sant spunea ca Ceausescu insusi a fost initiat intr-o loja italiana; masoneria romana de acum contrazice acest zvon.

Este vorba de loja P2 ("Propaganda Due"), un melanj bizar de ocultiști, spioni, mafioți sicilieni și ecleziaști ai Vaticanului. Zvonurile au plecat de la faptul cā mulți potentați comuniști s-au întâlnit cu Licio Gelli (șeful acestei grupări), dar e cam mult spus cā "Ceaușescu devenise un P2".

(ca fapt divers, gruparea aceasta a constituit și tema filmului "Nașul III" - poate cel mai profund și realist din trilogia ce l-a fàcut celebru pe Al Pacino)

Se poate ca, in goana după "aport valutar", structurile secrete să fi jucat și cartea unor asemenea nuclee. Sau, cine știe, poate au avut ambiția de a crea o "masonerie comunistă", cu alipirea unor teze naționaliste (precum "cultul stràmoșilor"). Dacă e așa...noi nu facem acum decât să urmărim un fir fals (fals nu că n-ar fi existat, ci că a ínsemnat doar o coterie laică, asezonată cu pretenții de străvechime...).
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: sunnyboy din 02 Noiembrie 2020, 20:50:42

Ce mi-a atras atentia era ca filonul nationalist folosit  in cartile lui RT era mai curand nu unul oficial, ceausist, ci unul (poate?) provenit din ceea ce l-a zvarlit pe Sadoveanu din masoneria oficiala/vestica...


Stiu ca e o aiureala, dar vazand gradul de stupiditate al celor aflati in structurile de putere (armata, securitate, servicii) ale statului roman, nu pot sa nu ma gandesc ca cineva a pus botul; tineti minte zvonurile despre avioanele ascunse in munte in Apuseni (Muntele Mare etc...) crezute de o gramada de... ofiteri... post-decembristi :))))





Citat din: Grifon din  02 Noiembrie 2020, 00:49:26
Este vorba de loja P2 ("Propaganda Due"), un melanj bizar de ocultiști, spioni, mafioți sicilieni și ecleziaști ai Vaticanului. Zvonurile au plecat de la faptul cā mulți potentați comuniști s-au întâlnit cu Licio Gelli (șeful acestei grupări), dar e cam mult spus cā "Ceaușescu devenise un P2".

(ca fapt divers, gruparea aceasta a constituit și tema filmului "Nașul III" - poate cel mai profund și realist din trilogia ce l-a fàcut celebru pe Al Pacino)

Se poate ca, in goana după "aport valutar", structurile secrete să fi jucat și cartea unor asemenea nuclee. Sau, cine știe, poate au avut ambiția de a crea o "masonerie comunistă", cu alipirea unor teze naționaliste (precum "cultul stràmoșilor"). Dacă e așa...noi nu facem acum decât să urmărim un fir fals (fals nu că n-ar fi existat, ci că a ínsemnat doar o coterie laică, asezonată cu pretenții de străvechime...).
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: sunnyboy din 02 Noiembrie 2020, 21:42:25

Stimate Grifon, ce vreau eu sa zic e: cartile scrise in anii 70-80 de Radu Theodoru si apoi dupa 2000 de alt Radu (Cinamar), par - pentru mine - a fi din acelasi scenariu - scrise de persoane care au primit oarisce informatii, dar nu le-au inteles deloc; primul a incercat sa transcrie informatiile primite intr-un scenariu nationalist-securist, al doilea le-a transcris nationalist si le-a imbogatit cu  publicitate bivolian-grigolara :)
Din pacate, orice informatie ezoterica ce e posibil sa fi fost transmisa oricaruia din ei s-a pierdut, cred eu, ei nefiind in stare s-o inteleaga!
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 02 Noiembrie 2020, 22:27:12
Personal, nu pun pe același palier lucrārile d-lui Teodoru cu...alealalte.
Primo, că romanele lui RT sunt bine scrise (din p.d.v. literar și / sau istoric), in timp ce amalgamul cinamarez  este o ieftineală new-age.
Secundo, că informațiile din ciclul generalului provin totuși din surse mai vechi, in timp ce la Cinamar sunt doar mituri urbane combinate cu o "yoga" de duzinā.

Și tertio, ptr. cā Cinamar (și filiera sa para-misanā) au vrut pur și simplu sā facā bani cu o rețetā senzaționalā, in timp ce ultimul roman din seria "Iglesia" (mai exact "Calea Robilor" - 2005) e f.greu de gāsit (mā chinui de vreo 3 ani și nu am putut obține un exemplar, deși am umblat pe la toate librăriile / anticariatele).
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 03 Noiembrie 2020, 04:37:05
Citat din: Grifon din  02 Noiembrie 2020, 22:27:12
.... in timp ce ultimul roman din seria "Iglesia" (mai exact "Calea Robilor" - 2005) e f.greu de gāsit (mā chinui de vreo 3 ani și nu am putut obține un exemplar, deși am umblat pe la toate librăriile / anticariatele).

https://www.google.com/search?safe=active&client=ms-android-samsung&ei=WpOgX-LIB83zgAbiobaIDA&q=calea+robilor+pdf+radu+theodoru&oq=calea+robilor+pdf+radu+theodoru&gs_lcp=ChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAMyBQghEKABOgcIIRAKEKABUNuvAVi84wFg6PQBaABwAHgAgAGyAYgB-w6SAQQwLjE1mAEAoAEBwAEB&sclient=mobile-gws-wiz-serp#ip=1

Daca te duci pe linkul revistei Bocşa culturala, la pag 34 este publicat un fragment ( nr. 7 ) din roman. Eu deduc ca romanul a fost publicat integral pe episoade in revista mai sus amintita, revista care ar trebui sa se gaseasca la biblioteca din zona respectiva.  Succes.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 03 Noiembrie 2020, 13:02:52
Mulțumesc pentru pont.
Nu mi-aș fi închipuit cā se mai practicā foiletonul...voi lua în calcul opțiunea.

Iar cât despre raportul dintre dl. Theodoru și masonii contemporani...
https://cuvantmasonic.ro/2018/08/?paged=28
Se pare cā, deși adesea ostil fenomenului contemporan (vestic), generalul este privit cu oarecare interes și din acea laturā. Nu destul pentru a fi promovat, dar considerat demn a fi menționat...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 01 Decembrie 2020, 14:48:31
Iatā și niște clarificāri mai noi (din anul curent), provenite direct de la sursā (g-ral Theodoru însuși), privitoare la relațiile / atitudinea sa fațā de Federația Rusā:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3D_rIoptfK1zc&ved=2ahUKEwicz-3P5qztAhXKesAKHVzwBwUQo7QBMAR6BAgBEAE&usg=AOvVaw3533xOemFSv2XkoEFLgtIF

De remarcat cā are la veston medalia jubiliarā de care se vorbește in link, și respectiva medalie are panglica negru-portocalie a Sf.Gheorghe (despre care am mai vorbit aici).
Pe platforma Fundației "Arsenie Boca" generalul are multe contribuții video recente (2020), prin care ne putem lāmuri punctul sāu de vedere privind "virusul", neomarxismul..."resetarea", etc.

Ce-i al lui e al lui. Onorabilul veteran rămâne consecvent.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 17 August 2021, 10:09:43
Chiar dacă forumul dă semne de stingere, doresc să mai adaug o idee la acest fascinant subiect.
Am fost și anul acesta la Manastirea Sinaia, atras de ciudățenia poveștilor sale.
Am studiat cu mai multă atenție arhitectura, deși nu sunt specialist. Abia acum m-a frapat un detaliu ce-mi scăpase la precedentele vizite. Anume că, deși manastirea (cea veche) are formă unicat in RO de "cruce latină" (rectangulară), pe interior are forma trilobată tradițională a absidelor.
Deci nu doar că e ciudată această "camuflare", dar s-a creat astfel un spațiu intre liniile drepte ale peretilor exteriori si rotunjimile construite pe interior.
Desigur, poate volumul excedentar e doar piatră. Nu mi-am permis să ciocănesc pereții pe interior (am un respect pt decorul zugravit care imi inhibă curiozitățile) dar imi pare rău că nu am verificat din exterior, să văd dacă sună cumva a gol.
Deh..sunt un Indiana Jones cam inabil..hahaha.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 20 August 2021, 09:39:51
In interior sunt capiteluri cu grifoni si tauri inaripati. Le-ati observat?
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 20 August 2021, 10:07:05
Ca in atasament ?
Fireste, i-am si pozat. Nu par insa grifoni (ar trebui sa fie capete de vulturi). Nici tauri (lipsesc coarnele).
Par a fi niște măgari cu coada de reptile, dar inaripați, intr-adevăr.
Nu știu ce ființă mitică e sculptată.
Mai caut, poate intuiesc ceva.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 24 August 2021, 11:30:47
A, și mai e ceva interesant.
În timp ce mă tot uitam eu la zugrăvelile interioare, a apărut un grup de preoți, vizitatori. Un preot le era ghid (de la manastire) și le explica una-alta despre istoria lăcașului. M-am alăturat și eu grupului (respectuos, ca june cu educațiune ce sunt) și am primit unele explicații.
A confirmat și preotul-ghid bizareria diferenței interior-exterior, și a zis, puțin mirat, că au mai cercetat aspectul ăsta niște....israelieni.
Grupul a început să râdă, iar un popă șugubăț a întrebat dacă israelienii voiau să revendice ceva, hahahha, iar ghidul a râs și el, zicând că nu cereau nimic, erau doar foarte curioși.

V-am mai zis și eu că prin zonă dau târcoale, anual, mulți...Ițic. Se pare că zona îi atrage, nu se duc doar să se holbeze la Sfinx...
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 24 August 2021, 21:14:03
Daca popa "Hahaha" a intrebat daca voiau evreii sa revendice ceva, ma intreb ce ar fi fost de revendicat?

Dar imagini cu celelalte capiteluri aveti?
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 25 August 2021, 10:45:56
Am, dar vad ca nu pot sa le atasez. Ceva e in neregula cu resetarea forumului, da eroare - desi pusesem 4 foto de acelasi tip/dimensiune ca precedenta.
In fine,voi reveni daca se ocupa cineva de "reparația" platformei.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 24 Ianuarie 2022, 23:16:36

https://www.nli.org.il/en/discover/manuscripts/saint-catherine?_gl=1*owezra*_ga*NTk5NjY3NTQuMTY0MzA1ODc5Nw..*_ga_8P5PPG5E6Z*MTY0MzA1ODc5NS4xLjEuMTY0MzA1OTA3Ni41MA..&_ga=2.52658528.95433241.1643058797-59966754.1643058797
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 23 Iulie 2023, 17:10:51
Alte manuscrise păstrate sunt "Tetraevanghelul de la Suceviţa 23", "Evanghelia Patriarhului Ioachim al Antiohiei", "Tetraevanghelul de la Biserica de Piatră din Bacău", dar şi manuscrise de la Ieremia Movilă, cum ar fi o Evanghelie din 1598 sau una din 1605. Ieremia Movilă şi familia sa au trimis manuscrise şi la mănăstiri ca Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai sau Mănăstirea Cutlumus din Athos. Toare acestea dovedesc faptul că la şcoala de copişti erau numai cărturari cu un nivel înalt de cultură, care cunoşteau greaca şi slavona.

despre Manastirea Sucevita
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 31 Iulie 2023, 23:20:09
Interesant.
Dacă se cultiva conexiune cu Manastirea Sfânta Ecaterina încă din vremea lui Ieremia Movilă (început de secol XVII), asta indică precedență cu cca. un secol față de spătarul Cantacuzino care a ctitorit Manastirea Sinaia (1695). Zic "cel puțin" pentru că, dacă pe vremea lui Movilă deja pare că era un obicei curent trimiterea de cărți, și nu o premieră, rezultă că practica data de mai multă vreme.
Nu m-aș hazarda să estimez lungimea precedentelor, dar parcă aș bănui o întindere până spre fondatorii Basarabi.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 13 Decembrie 2023, 21:44:11
https://www.academia.edu/729159/The_Jebeliyeh_of_Mount_Sinai_and_the_Land_of_Vlah?fbclid=IwAR19NC3YXuoN27TXvfmamxrf8mqTjCxpjCV6gPAxcVpXJXshmON_j3AWbXY

Interesant. Un studiu despre valahii (aromâni?) din Sinai.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: abyss din 14 Decembrie 2023, 21:31:45
Altarul bisericii vechi a manastirii Sinaia. In imagine peretele de Est. Asemănarea cu descrierea chivotului din templul lui Solomon flancat de catre 2 ingeri este ... mai mult decât întâmplătoare. Iar poziția lui Isus in centrul mesei, plus haloul sferic de lumină... este foarte sugestivă. Nu cred sa mai existe în lumea ortodoxa o reprezentare asemănătoare. Mistere profunde răzbat în aceste ecouri imagistice.
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: fiulploii din 15 Decembrie 2023, 11:03:10
Citat din: abyss din  14 Decembrie 2023, 21:31:45Asemănarea cu descrierea chivotului din templul lui Solomon flancat de catre 2 ingeri este ... mai mult decât întâmplătoare. Iar poziția lui Isus in centrul mesei, plus haloul sferic de lumină... este foarte sugestivă. Nu cred sa mai existe în lumea ortodoxa o reprezentare asemănătoare. Mistere profunde răzbat în aceste ecouri imagistice.


De acord. Daca ar fi sa duc un pas mai departe ideea ta, as zice ca acelasi "dispozitiv" - pat cu baldachin la o etichetare pe fuga, se regaseste si pe "tavanul" firidei din acelasi perete insa observam o persoana culcata. Putem spune ca sus este dispozitivul "pornit"-"on" iar in firida este reprezentat "inchis"-"off" ? Eu zic ca putem zice asta.
  Ce a vrut sa transmita autorul? Nimic despre sine ci doar ramasite de cunostiinte de neinteles pentru el. Asaa au aparut canoanele-regulile in pictura religioasa, dupa parerea mea. Gresesc?
Titlu: Re: Biserica egipteana a celor trei valahii
Scris de: Grifon din 15 Decembrie 2023, 15:42:53
Ader și eu la ideea că nu vorbim doar de coincidențe.
Nu sunt specialist în iconografie religioasă, dar am remarcat - observații empirice - că anumite simboluri sunt utilizate în raport cu mai multe concepte abstracte (ce la rândul lor asociază mai multe interpretări la concret).
De aceea e riscant să se grăbească asocierile (chiar dacă, garantat, analogiile nu sunt fortuite).
"Chivotul Legământului" era cea mai importantă mărturie a lui Dumnezeu în Vechiul Testament,fiind surclasat doarde persoana Mântuitorului în noua eră. Dacă evreii păstrează încă acel Chivot ca simbol suprem, creștinii au păstrat doar elementele decorative, înlocuind reperul central.
Desigur, asta e o interpretare dogmatică, să zicem. Dar își are logică explicativă prin filtrul dogmatic, respectat cu siguranță de comanditarii picturii.
Iar postura "on-off" poate semnifica, simplu, Învierea (Misteriul maxim din creștinism). Ar fi prima sugestie
 interpretativă.