Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Cuiul dacic

Creat de padme, 20 Septembrie 2010, 18:44:47

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

padme

 " In sanctuarul dacic de la Racos s-au gasit cuie dacice de fier care nu ruginesc. Testate cu raze X, s-a descoperit ca, intr-adevar, cuiele au 2000 de ani. In componenta lor intra fier pur ( 99,97 % ), magnetita, oxid de fier si alumino-silicati. Cuiul nu rugineste. In lume mai sint doua exemple de astfel de fier inoxidabil: stilpul de fier de la Delhi si discul din Mongolia, cercetate de NASA. S-au mai gasit si niste calupuri de fier dacic de peste 40 de kg. La acea vreme, romanii nu puteau sa topeasca in cuptoarele lor bucati mai mari de 25 kg."
sursa:
http://www.enciclopedia-dacica.ro/inedite/mistere_dacice.htm

Am mai gasit o poveste deosebit de interesanta pe urmatorul blog!
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/09/19/istoria-cuiului-dacic-care-valora-un-milion-de-euro/

Mai stiti ceva despre asta?? Ce parere aveti despre asta?

Nox

CitatIn componenta lor intra fier pur ( 99,97 % ), magnetita, oxid de fier si alumino-silicati. Cuiul nu rugineste.

Fenomenul de oxidare a fierului se mai numește ruginire.

Cã sã super simplific lucrurile pentru cei care au tras chiulul la orele de chimie.

Magnetita este o ruginã (de culoare neagrã ºi este formatã din oxid feros și feric).

Oxidul de fier este tot o "ruginã". (deja redundant cã am dat definiția mai sus)
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

abyss


http://dacia.8m.net/Diverse/Cuiul_dacic/cuiul_dacic.html

Cuiul Dacic care nu vroia sa rugineasca de peste 2000 de ani, format din alfa-fier pur in proportie de 99,97% era acoperit, nu cu vopsea ci cu 3 straturi moleculare, perpendiculare, care-l protejau impecabil, pastrindu-i puritatea, aceste trei straturi fiind, tineti-va respiratia va rog:

1. suprafata - Magnetita "Fe3O4"

2. oxid de fier "FeO"

3. alumo-silicati.

Prin cercetarile efectuate de profesorul Kiosse si doctor Galina Volodin, utilizind metode de iradiere ci X-Ray aplicate la pelicule subtiri de semiconductori (asa numitele unghiuri mici) s-a putut observa peliculele protectoare despre care am vorbit mai sus. Profesor Daria Grabco a studiat la microscop microstructura deosebita a fierului dacic si a mai observat ca acest fier are foua straturi de "domene", unul central si unul de suprafata. Domenele, si aici este "ciudatenia", sint orientate perpendicular unul pe altul asta insemnind ca, mai intii s-a solidificat (in cimpul magnetic al Pamintului) stratul interior, apoi, peste el s-a aplicat in stare lichid! un alt strat, care s-a solidificat si el, dar ... in alta pozitie fata de cimpul magnetic al Pamintului!!!

Xanadron

#3
Multzam pt. interesantul link, compadre @biss!
Deloc... excesiv de protocronist si interesant ca idei si scriitura, nu doar prin prisma noutatilor privitoare la "cui prodest"-ul dacic. :lol:

Ce-as mai putea spune insa? Doar ca obiectul cu pricina, fabricat in Cosmos sau nu, putea sa nu fie de fapt un... simplu cui :roll: (ori posibil sa fi fost un cui cu destinatii speciale?!) - nu de alta, dar ruginirea e chiar un fenomen cumva pozitiv in cazul cuielor utilizate la asamblarea componentelor din lemn. Asamblare ce stim cu totii ca devine astfel mai solida in timp (clar ca pentru perioade relativ limitate - de ordinul deceniilor, sa zicem).
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/