Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Cafenea => Subiect creat de: udar din 30 Mai 2006, 11:09:07

Titlu: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: udar din 30 Mai 2006, 11:09:07
Am sa va aduc in atentie o problema spinoasa a societatii moderne: problema E-urilor din alimente. Desi probabil ca nu are o atat de mare legatura cu OZN-urile, trebuie sa va spun ca este important pentur fiecare sa aiba grija de sanatatea sa si sa fie atent la ceea ce consuma. Voi face o mica introducere in problematica E-urilor si mai apoi va voi prezenta o lista cu E-urile pe care ar trebui sa le evitati, precum si cu alimentele cele mai bogate in E-uri.

Mult controversatul cod E ne indică dacă în produsul alimentar respectiv există sau nu aditivi alimentari. Aditivii alimentari sunt substanţe naturale sau sintetice care sunt introduse de către producători în alimente pentru a face produsul mai atrăgător ca gust, aspect, formă, culoare.
   Aditivii alimentari sunt substanţe care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorării calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. (Ordinul Ministerului Sănătăţii Nr.975/1999).   
Codul E (de la Europa) urmat de trei numere a fost adoptat de către majoritatea ţărilor europene şi nu numai, în scopul creării unui sistem universal de identificare a lor, indiferent de limba în care e scrisă eticheta produsului.

E-urile periculoase

¤ E122 - azorubina (dulciuri, marţipan, jeleuri) poate produce reacţii adverse la persoanele alergice la aspirină.
¤ E123 - anaranthul (prăjituri, umpluturi cu aromă de fructe, jeleuri, brânzeturi topite) - poate provoca astm, eczema si hiperaciditate – cel mai cancerigen.
¤ E124 – colorant roşu (în dulciuri şi mezeluri) – e cancerigen, poate produce tumori tiroidiene.
¤ E132 - indigotina (tablete şi capsule, îngheţată, dulciuri, produse de patiserie, biscuiţi). - poate provoca greaţă, vomă, hipertensiune arterială, urticarie, probleme de respiraţie si alte reacţii alergice.
¤ E155 - brun HT (ciocolata si prăjituri) - poate produce sensibilitatea dermică.
¤ E210 - acidul benzoic (băuturi alcoolice, produse de brutărie, brânzeturi, condimente, dulciuri, medicamente) – este cancerigen.
¤ E231, E232 – în răcoritoare
¤ E211 - benzoatul de sodiu (în sucurile răcoritoare, în lapte, carne, dulciuri ca şi conservant) – este cancerigen.
¤ E249 – (mezeluri, produse conservate prin sărare, brânzeturi) – posibil cancerigen.
¤ E250 - nitritul de sodiu (dă culoare roşiatică şi gust specific produselor din carne) – e cancerigen.
¤ E259 - (mezeluri, produse conservate prin sărare, brânzeturi) – posibil cancerigen.
¤ E312 - galat de dodecil (uleiuri, margarina, untura, sosuri de plante) -iritaţie gastrica sau cutanată; provoacă tulburări hematologice la copiii mici; tulburări nervoase.
¤ E420 - sorbitol şi sirop sorbitol - (dulciuri, fructe uscate, hrana săracă în calorii, siropuri farmaceutice, produsele cosmetice) îndulcitor artificial si umectant – poate provoca tulburări gastrice.
¤ E555 - silicatul de aluminiu si potasiu (sare, lapte praf si făină) – este asociat cu boala Alzheimer.
¤ E952, E954 – ciclamat de Na  - în guma de mestecat - migrene si alte reacţii adverse – este cancerigen.



Adaosuri fără pericol

E 100, E101, E103-105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E160, E163, E170, E174, E175, E180, E200,E203, E236-238, E260, E262, E263, E270, E280-282, E325-327, E332-337, E381, E382, E400-406, E408, E410, E411, E413, E414, E420-422, E471, E472, E480.      
         
Adaosuri suspecte
E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477

Adaosuri periculoase
E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroida), E 621

Adaosuri toxice
— produc boli intestinale: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224,
— afectează tubul digestiv: E 338, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466
— produc boli de piele: E 230, E 231, E 232, E 233
— suprima din organism vitamina B12: E 200
— cresc colesterolul: E 320, E 321 (antioxidanţi din margarina)
— ataca sistemul nervos: E 311, E 312
— produc boli ale aparatului bucal: E 330 (acidul citric sau sarea de lămâie - cel mai periculos adaos cancerigen)

Adaosuri cancerigene
E 123, E 131, E 142, E 211 (foarte nociv), E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 230, E 631 (glutamatul de sodiu), E 239

Substanţe de evitat E110, E123      

Emulgatori interzişi

E102, E110, E120, e123, E..24, E125, E131, E141, E142, E150, E171, E172, E173, E200, E211, E213,E214, E215, E216, E217, E220, E221, E222, E223, E224

Margarina: este unul dintre cele mai toxice produse create vreodată. Margarina a fost descoperită accidental în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial , când untul era raţionalizat. Ea are aceeaşi structură moleculară cu plasticul, rezultând din încălzirea la peste 150 de grade Celsius a unor uleiuri vegetale. Grăsimile sintetice nu pot fi asimilate şi transformate în energie şi de aceea consumul excesiv de margarină poate duce la sclerozare sau hepatită.

Supele concentrate: conţin glutamatul de sodiu, E 621, una dintre cele mai cancerigene substanţe. Ele se obţin prin supelor şi ciorbelor, preparate normal, în cantităţi industriale, până rezulta un praf, care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranţi, aromatizanţi, conservanţi şi glutamat de sodiu), după care se ambalează în vid, sau sub forma de cubuleţe.
Glutamatul se foloseşte şi pentru conservarea laptelui, brânzeturilor, mezelurilor şi ciupercilor.

Zahărul: Consumul în exces de zahar expune la gripă, boli de plămâni, infecţii urinare şi intestinale. Producătorii au inventat şi substituenţi ai zahărului, dintre care cel mai nociv este aspartamul (E 950 şi E 951), care provoacă peste 70 de tipuri de boli mortale. Pentru a evita zahărul, se indică consumarea mierii de albină şi a fructelor.

Guma de mestecat: conţine cel puţin de şapte - opt tipuri de substanţe chimice: E 171, E 320, E330, E 420, E421, E422, E 950, E 951, E 967 şi alte asemenea chimicale. Mestecând regulat guma, vă expuneţi următoarelor afecţiuni: colesterol (E320), boli ale aparatului bucal (E 330) şi cancer (E 950 şi E 951).

Băuturi: cel mai folosit e acidul citric (E 330) sau sarea de lămâie. Aditivii E 110 şi E 123, precum şi înlocuitorii de zahăr mai sus amintiţi produc efectele amintite. Coloranţii folosiţi, E 102 şi E110, sunt declaraţi periculoşi.

Băuturile alcoolice, cum ar fi berea şi vinul, sunt saturate de metabisulfit, care da limpezime, dar care ataca aparatul digestiv. La bere, în procesul de pasteurizare sunt folosite substanţe chimice, care provoacă migrene. Din punct de vedere al aditivelor alimentari, tăriile (vodca, whisky etc.) nu prezintă pericol, întrucât chiar alcoolul este un bun conservant.

Gemuri, dulceţuri şi alte dulciuri: principalul este acidul citric, nelipsit din nici un borcan de gem sau dulceaţă.

Mezeluri: circa 40% din compoziţie este constituita din produşi obţinuţi artificial. Toate aceste produse se conservă cu acelaşi glutamat de sodiu.

Muştarul: fabricat în general prin amestecarea boabelor de muştar cu uleiul de muştar. Uleiul de muştar este devastator, el fiind deja interzis în Canada, unde s-a stabilit ca în timp, produce orbirea.

Brânza topită: conţine multe E-uri numite ,,săruri de topire" care se bazează pe polifosfaţi – substanţe de sinteză.

Produsele animale (lapte, carne, ouă) Deşi produsele animale sunt cele mai indicate a fi consumate pentru că sunt naturale, există anumite cazuri în care schimbări radicale în mediul animalelor pot produce mutaţii la nivel compoziţional al produselor animaliere.


Aceste informatii nu provin din nici o teorie a conspiratiei. Sunt informatii stiintifice, ale cercetatorilor in domeniu. Precum vedeti, cam nici un aliment nu este 100 % natural, si de aceea este relativ imposibil sa spui "eu nu consum e-uri deloc". Multi oameni de stiinta afirma si faptul ca fara e-uri nu s-ar putea produce mancare pentru asigurarea consumului global. Fie ca aceste informatii sunt valide sau nu, ideea de baza este ca ORICE SUBSTANTA ARTIFICIALA, improprie organismului, ii produce acestuia daune, si de aceea trebuie evitate. Daca voi nu va ingrijiti de sanatatea voastra, cine sa se ingrijeasca?
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: pri3st3ss din 30 Mai 2006, 13:03:53
   ne spui si ce putem manca? :-P :mrgreen:
doar ierburi si vin -aaah,vin nu avem voie..pai parca era sangele domnului :cry:?trecem pe wisky... :P si inghetata straciatella, a8a minune a lumii   :-P
oricum, teoriile astea privind mancarea exista de foarte mult timp si multi ne tot trag de maneca sa mancam sanatos....numai ca cine ii asculta?
mai bine mori fericit :-D  hehe...mda...
trebuie sa devenim vegetarieni,adevarul e ca regimul alimentar  bazat pe verdeturi e un plus pentru organism...nu spun numai de minerale,vitamine etc...dar ce te faci cand preturile la vegetale sunt asa mari?mai bine te otravesti cu o pulpa de pui aviar la gratar :wink:
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: udar din 30 Mai 2006, 13:58:12
Sa va spun eu ce sa mancati?

Eu nu va spun nici ce sa mancati, nici ce sa nu mancati, e treaba voastra. Eu doar v-am prezentat cam ce contin mancarurile pe care le consumati zi de zi. Daca voi vreti sa va auto intoxicati, e treaba voastra. Eu nu sunt Mesia, sa va salvez pe toti de la pierzanie...

Cat despre verdeturi... Uite... tu spui ca sunt scumpe. Dar carnea cum e? Ia fa o comparatie intre un regim vegetarian si unul bazat pe carne, si vezi cam cum iesi cu preturile.

Eu nu sunt vegetarian, si nici suporter al vegetarianismului (desi exista multe dovezi ale punctelor sale pozitive). Ceea ce am incercat eu sa va spun este sa lasati deoparte aceste mici bucurii de moment care sunt absolut toxice. Nu uitati ca mancam pentru a trai, si nu traim pentru a manca.

Ca si sfaturi pe care le-as putea da, ar fi urmatoarele:

Nu mai folositi vegeta la supe, cand gatiti. Incercati sa creati voi insiva o vegeta naturala, din legume presate, uscate la soare, si sare de mare.

Scoateti din regimul dumneavoastra prajelile, gatiti totul la capac (baie de aburi)

Nu beti sucuri carbogazoase. Luati sucuri naturale din comert doar daca aveti intrega garantie ca sunt naturale. Beti vin daca stiti cum a fost produs. Cat despre vinul ca si sange a lui Iisus, parca asa le  zicea si Michael Jackson copiilor, cand le dadea alcool...

In final, scoateti toate alimentele care vi se par absolut inutile, si care nu va ofera decat o satisfactie de moment. Eu pana nu demult am fost un gurmand convins, mancam ca spartul :P. De catva timp mananc doar cereale, beau doar apa, lapte, si cateodata o supa sau o ciorba. Vreau sa va spun, nu numai ca ma simt satul, dar ma simt si foarte bine si multumit de regimul dietetic. Si asta pentru ca am gustat in viata mea absolut toate felurile de mancare posibile, si tin sa spun ca nu am pierdut nimic si nici nu voi pierde daca nu voi mai consuma diferite alimente in viitor.
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: pri3st3ss din 30 Mai 2006, 20:22:59
mda,si eu m-am dat pe din astea cu ceva timp in urma...am descoperit de curand fructele de mare...
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: Skywalker din 30 Mai 2006, 22:08:45
Haideti sa va spun ceva! Credeti ca vegetalele nu sunt toxice? Depinde de ce noroc ai cand le cumperi.

   Cred ca stiti ca plantele de cultura sunt stropite cu diferite substante impotriva bolilor si daunatorilor. Ei bine, aceste substante dupa un timp se descompun in compusi mai simpli si apoi si mai simplii, pana dispar. Insa ca sa dispara substantele nocive, tratamentele trebuiesc efectuate la momentul optim. Insa la noi tratamentele se fac cam aiuria, uneori cu mult dupa momentul prescris. Astfel, pesticidele nu mai au timp sa se descompuna in totalitate pana la comercializarea verdetzurilor. Bine, noua tendinta in materie de pesticide e sa se descompuna cat mai repede, asta nu inseamna a doua zi...
Si oricat de la timp ar fi efectuate tratamentele, acele pesticide chimice tot lasa reziduuri. O solutie buna ar fi acele alimente biologice, insa nu stiu in ce masura se gasesc pe piata autohtona.
 
   Portocalele si bananele sunt tratate cu ceva substante chimice pentru ca sa-si mentina culoarea si consistenta pentru mai mult timp.
 
   Marul din soiul Jonathan are nevoie de cel putin 12 tratamente/an. Deci ganditi-va ce poate sa mai contina acel mar. O metoda pentru reducerea tratamentelor la plante este crearea de soiuri sau hibrizi imuni sau macar rezistenti la boli si daunatori. Insa pentru asta, se transfera gene de la speciile salbatice sau rustice, care au calitatea de rezistenta la conditii nefavorabile si boli, insa au fructele mici si de calitate slaba. Si aceste defecte ale fructelor se transmit si la soiurile nou create.

   Cat despre vin, in procesul de vinificatie se folosesc si multe produse naturale, iar sulful si produsele pe baza de sulf, de care amintea Udar se pot inlocui si cu alte produse mai netoxice, insa acelea sunt mai scumpe. Dar oricum, acele produse amintite de Udar se administreaza in doze foarte mici, ca sa nu altereze nici gustul. Insa ele sunt necesare.
    Si mai lasati si voi chestia aia cu vinul nu se bea ca-i sangele lui Iisus Hristos, etc. Atunci pentru ce a fost creat? Si atunci de ce exista stiinte care se ocupa de vinificatie sau au legatura cu asta, ca ampelografia, oenologia, pe care le studiez intens la faculta? Haideti sa fim seriosi. Vinul nu e bun in exces.

Si sa va mai zic un secret despre vin: fetelor/femeilor le trezeste dorinta si pofta de... hai ca nu spun aici ce. Insa pe barbati ii inhiba de la acel "sport", sa-i zicem asa. Deci de acum incolo veti sti cine are mai mare nevoie de vin... :-D
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: udar din 30 Mai 2006, 22:36:40
Eu nu am spus ca vegetalele sunt mult mai bune si ca nu contin nici o substanta toxica.

Exista numeroase cazuri in care produsele "naturale" sunt mai toxice decat substantele din comert. De exemplu, dacă se raspandesc neuniform îngrăşămintele de azot şi în cantităţi mari pe o suprafaţă mare de teren, iarba depăşeste, astfel, numărul de nitraţi. Fiind ingerată, iarba  ajunge în corpul animalelor, obţinându-se lapte cu cantităţi de nitraţi crescute peste doza admisă. Iar nitratii produc nitrozamine care sunt substante cancerigene...

Tot ce va recomand eu este o alimentatie CAT MAI sanatoasa, lipsita de excese si alimente inutile.
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: Alethia_Spitz din 02 Octombrie 2006, 17:31:27
Cerealele integrale contin E-uri?
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: udar din 02 Octombrie 2006, 20:16:02
Exista obligativitatea fiecarui producator de a afisa pe eticheta tot ceea ce contine produsul respectiv. In principiu eu nu cred ca cerealele acelea simple, fara zahar, miere (ma refer la cele pentru copii, dulci) ar contine e-uri. Cel mai sigur este sa te uiti pe eticheta produsului. Dar sa nu te lasi inselat(a). Unii producatori s-au smecherit mai nou si nu mai scriu denumirea cu "E" ci scriu denumirea chimica a aditivului, de ex. "acid ascorbic", "acid citric", deci trebuie sa fim atenti si la astfel de detalii.
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: Shadowman din 29 Octombrie 2006, 09:35:08
Salam cu 5 % carne...! (noi nu mincam salam cu soia,noi mincam salam cu aditivi...!)De ce nu mai putrezesc mortii...? In Romania se utilizeaza peste 200 aditivi alimentari...! Ce "E"-uri mincam...? 
   Despre acestea la :      www.ziua.ro/display.php?id=209867&data=2006-10-26
   Cititi si comentariile la : www.ziua.ro/f.php?thread=209867&data=2006-10-26
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: maya din 29 Octombrie 2006, 13:02:54
Pentru detoxifierea organismului si interirea sistemului imunitar este utila bautura de Kombucha...adica ceai negru sau verde fermentat cateva zile sub o cultura de kombucha. Daca vrea cineva am permanent gratis de dat cultura kombucha.
Este foarte usor de preparat si gust dulce-acrisor ca un cidru sau suc proaspat de mere.
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: maya din 03 Noiembrie 2006, 17:43:15
Kombucha
Kom-bu -medic koreean (414D.C) a adus aceasta bautura in Japonia
Cha-ceai
Kombucha este o bautura racorioare foarte utila sanatatii noastre. Kombucha este rezultatul procesului de fermentatie a ceaiuiul verde sau negru cu ajutorul unei culturi de ciuperci si bacterii care traiesc in simbioza. Bautora Kombucha rezultata are un gust placut asemanator cidrului (mustului).
Se prepara foarte usor.
Efecte binefacatoare ale consumului de Kombucha:
-detoxifierea organismului,
-creste "senzatia de bunastare" psihica si fizica (avand o actiune tonic nutritiva)
-afrodisiac tonic
-este vitaminizanta si remineralizanta
-regleaza apetitul
-creste rezistenta la infectii (intareste sistemul imunitar)
-este un bun antibiotic si antiviral in special la nivelul tubului digestiv
-are actiune antidepresiva
Indicatii:
-stres
-oboseala
-scaderea libidoului
-impotenta, frigiditate
-afectiuni ale prostate
-tulburari digestiva:dispepsii(de putrefactie sau fermentatie), gastrite, ulcer, diskinezie biliara,
-disbacterioze si infectii intestinale
-diaree
-constipatie cronica
-lipsa poftei de mancare
-obezitate
-psoriazis
-insomnie
-depresie
-anemie
-faringo-amigdalita
-avitaminoze sau hipo-vitaminoze B. In starile de convalescenta, in cazul efortului fizic si psihic prelungit este necesar un aport crescut de vitamine de grup B
-amelioreaza astmul bronsic, scade inflamatia cailor aeriene,
-afectiuni renala usoare
-amelioreaza hipertensiunea arteriala
-afectiuni reumatismale: artrita, guta, etc
ajuta la dizolvarea calculilor din vezica urinara prin acidul gluconic
-ulcere trofice, in aceste cazuri se fac spalaturi si comprese locale.
Doza recomandata este de 300ml/zi. Se poate consuma si ca bautura racoritoare, chiar daca nu suferim de nici o afectiune.
Curele se realizeaza timp de 2 luni cu pauze de 1-2 saptam02ni.
Atentionari si precautii speciale:
Fermentatia bauturii necesita o anumita temperatura si un mediu foarte bine igeinizat. Dupa extragere, sticlele trebuie tinute la rece. Daca nu sunt respectate aceste conditii, pot apare suprainfectii microbiene ale culturii si modificari in procesul de fermentatie ce anuleaza efectele pozitive, pot apare chiar reactii adverse negative, mare atentie de unde este procurata kombucha.
Se recomanda prudenta la pacientii diabetici neechilibrati terapeutic): bautura contine aprox. 3%glucoza, iar daca fermentatia nu este completa continutul de glucoza este mai mare.
Nu este indicata la pacientii cu insuficienta renala acuta in stadiul anuric si nici cei cu insuficienta cardiaca in stadiul final ce au restrictie de lichide.
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: udar din 04 Noiembrie 2006, 17:30:23
Bambooochaaaa!!!!!!!!!   :D :D :D

Cred ca o sa o incerc cand am un picutz mai mult timp... Ceva efecte secundare asupra ta maya?

http://www.kombu.de/romania1.htm
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: maya din 06 Noiembrie 2006, 01:38:17
Vitamins, herbs abut to be declared illegal
By medical author Jonathan V. Wright, MD

The Nation magazine Vol4, edition 11
The official newspaper of One Nation

The Food and Drug Administration's wildest dream (and our worst nightmare) in the area of natural therapies is about to come true.
http://members.iimetro.com.au/~hubbca/health.htm (http://members.iimetro.com.au/~hubbca/health.htm)
#udar, p.s efecte secundare - somn suficient 3-4 ore/24ore
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: Shadowman din 08 Noiembrie 2006, 17:32:21
Cu ce ne mai hranim...Sau ce-am mincat...Stire aparuta in ziarul ZIUA ,pagina 12,ieri 07.11.2006
  Greenpeace,intr-un comunicat de presa, confirma ca romanii sunt,citez,"cobai"pentru
alimentele modificate genetic ! Cei de la Greenpeace au cumparat alimente din magazinele alimentare din Romania si le-au trimis la analiza ANSVSA (Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si  Siguranta Alimentelor ) cit si unor laboratoare independente,certificate international,de la Viena. Alimentele testate contin,procentual,intre 61,2 si 97,3 organisme modificate genetic ! Fara sa fie inscris pe eticheta,fara sa fie informati consumatorii !
Mai grav,autoritatile tin rezultatele secrete,in mod ilegal,ANSVSA refuzind sa dea publicitatii rezultatele analizelor...
   Strigator la cer...
  Sa fie alimentele modificate genetic responsabile de vederea OZN-urilor si a "stelelor verzi"
in unele situatii...?   :lol:
  Vorba unui dascal : "Chimismul determina psihismul..." :wink:

  Informatii despre alimente modicate genetic : http://www.hotnews.ro/articol_58650-Nimeni-nu-controleaza-alimentele-modificate-genetic-din-Romania.htm:
  Din pacate,pe site-ul www.ziua.ro aceasta informatie,in arhiva, nu a fost afisata...

PS : Sorry, sunt off-topic ,tema de discutie fiind aditivii alimentari/E-urile din alimente...
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: xennon_2000 din 21 Decembrie 2006, 20:52:37
sunt deosebit de periculoase eurile.....dar nu exista inca o legislatie sa le interzica!sa speram ca din 2007 va fi una.Alimentatia este o problema a sanatatii.....dar mai sunt si altele cum ar fi stresul(60%)... poluarea aerului, solului, apei.ati auzit voi de cancer acum 1500 de ani!....poate un caz la 10 mil!
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: sxn_b din 21 Decembrie 2006, 21:50:59
Citat.....dar nu exista inca o legislatie sa le interzica!sa speram ca din 2007 va fi una
Daca s-ar interzice E-urile, ar disparea multe feluri de mancare de pe piata. Sau s-ar scumpi foarte mult. Deci nu se poate nici cu E-uri, nici fara E-uri.  :-)
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: Nox din 21 Decembrie 2006, 22:13:58

E200: Acid sorbic / Conservant Natural
acid t-2, 4-hexadienoic; acid 2-propenilacrilic

Origine:
Acidul sorbic se gaseste în fructul arbustului Sorbus aucuparia , dupa care acidul este denumit. Comercial se produce prin câteva metode chimice.

Functii & caracteristici:
Acidul sorbic este conservant, în special fata de mucegaiuri si drojdii. Nu este eficient împotriva bacteriilor. Activitatea optima o prezinta la valori ale pH-ului mai mici de 6,5 (produse acide si usor acide).

Produse:
Acidul sorbic este utilizat la un spectru larg de produse, cum sunt iaurtul si alte produse lactate fermentate, salte de fructe, cofetarie, limonada, brânza, pâine de secara, prajituri si produse de panificatie, pizza, fructe de mare, suc de lamâie, cidru si supe.

Doza zilnica:
Pâna la 25 mg/kg corp.

Efecte secundare:
Nu apar efecte secundare în concentratiile utilizate. Numai un procent foarte mic dintre consumatori prezinta usoare reactii pseudo-alergice.

Restrictii dietetice:
Nici una - sorbatii pot fi consumati de catre toate gruparile religioase, vegani si vegetarieni.


E 300 acidul ascorbic (vitamina C naturala) | antioxidant puternic

Vitamina C

Origine:
Acid care se gaseste în mod obisnuit în multe fructe si legume. Produsul comercial este sintetizat prin fermentatia bacteriana a glucozei, urmata de o oxidare chimica.

Functii & caracteristici:
Acidul ascorbic este vitamina C; insa el nu poate fi ca un supliment vitaminic când este etichetat E300. Când este adaugat în alimente el functioneaza ca antioxidant si ameliorator pentru pâine.

Produse:
Multe produse diferite.

Doza zilnica acceptata:
Nelimitat.

Efecte secundare:
Nu se cunosc efecte secundare în concentratiile utilizate.

Restrictii dietetice:
Nici una - acidul ascorbic si ascorbatii pot fi consumati de catre toate gruparile religioase, vegani si vegetarieni.



nu toate E-urile sunt nocive.
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: sxn_b din 21 Decembrie 2006, 22:18:22
Citat din: udar din  30 Mai 2006, 11:09:07
Adaosuri f?r? pericol
E 100, E101, E103-105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E160, E163, E170, E174, E175, E180, E200,E203, E236-238, E260, E262, E263, E270, E280-282, E325-327, E332-337, E381, E382, E400-406, E408, E410, E411, E413, E414, E420-422, E471, E472, E480.      
Astea sunt cele care nu sunt nocive.  :wink:
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: udar din 21 Decembrie 2006, 22:27:57
Citat din: sxn_b din  21 Decembrie 2006, 21:50:59
Daca s-ar interzice E-urile, ar disparea multe feluri de mancare de pe piata. Sau s-ar scumpi foarte mult. Deci nu se poate nici cu E-uri, nici fara E-uri.  :-)

Care-s felurile alea de mancare care ar disparea sau s-ar scumpi? Ciocolata si chipsurile sunt feluri de mancare? Coca Cola e fel de mancare? Nu prea cred...

Cat despre E-uri periculoase sau nepericuloase... Si acidul citric exista in mod natural in fructe (desigul, citrice). Dar produs pe cale chimica e extrem de daunator... Cat despre "nu se cunosc efecte secundare" asta nu inseamna ca nu exista. Este extrem de dificil sa stabilesti ce efect poate avea o substanta chimica asupra unui organism uman in 10-15 ani. Se trezesc unii care nu au fumat sau baut in viata lor cu cancere si se mira de unde... Pai uite de unde. Dintr-o alimentatie defectuoasa...

Concluzia mea pe care o repet de cate ori pot este ca orice substanta improprie organismului, in momentul in care e ingerata, nu poate face bine unui lucru natural precum omul...
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: sxn_b din 21 Decembrie 2006, 22:56:28
CitatCare-s felurile alea de mancare care ar disparea sau s-ar scumpi?
Cele care contin E-uri.Margarina,supele concentrate,zaharul,bauturi,bauturile alcoolice,gemuri, dulceturi si alte dulciuri,mezeluri,mustarul,branza topita. (cele spuse chiar de tine in primul mesaj).  :? Da, si chiar si chipsurile si Coca-Cola.
Totusi este mai importanta sanatatea, asa ca eu cred ca am putea rezista si fara E-uri.
Dar sunt o gramada care nu pot fara Coca-Cola, de exemplu.  :-)
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: Nox din 21 Decembrie 2006, 23:18:56
Citat din: sxn_b din  21 Decembrie 2006, 22:56:28
Dar sunt o gramada care nu pot fara Coca-Cola, de exemplu.  :-)

eu am reusit.... am trecut pe pepsi...si apoi dintr-o data m-am lasat...
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: udar din 22 Decembrie 2006, 00:07:46
Citat din: sxn_b din  21 Decembrie 2006, 22:56:28
CitatCare-s felurile alea de mancare care ar disparea sau s-ar scumpi?
Cele care contin E-uri.Margarina,supele concentrate,zaharul,bauturi,bauturile alcoolice,gemuri, dulceturi si alte dulciuri,mezeluri,mustarul,branza topita. (cele spuse chiar de tine in primul mesaj).  :? Da, si chiar si chipsurile si Coca-Cola.
Totusi este mai importanta sanatatea, asa ca eu cred ca am putea rezista si fara E-uri.
Dar sunt o gramada care nu pot fara Coca-Cola, de exemplu.  :-)

In primul rand ceea ce ai insirat acolo nu sunt feluri de mancare... Sa le luam pe rand:

Margarina trebuie scoasa oricum din alimentatie... Nu e nimic vegetal in ea, si ma distreaza la culme cand vad reclamele... Margarina a fost descoperita din greseala in timpul celui de-al doilea razboi modial si a fost folosita ca substitut pentru unt. Deci pica din start, si nu are nimic bun in ea...

Supele concentrate sunt cele mai toxice de pe piata... Nu au nimic in legatura cu supa... Nush cum pot oamenii manca asa ceva. Pica si ele...

Zaharul... De unde pana unde contine E-uri? E drept ca nu e foarte sanatos sa consumi mult zahar ca dai in diabet, da asta nu inseamna ca are probleme din cauza e-urilor...

Bauturi alcoolice - berea - si ingrasa si e si nesanatoasa... Cum poate lumea consuma asa ceva nu inteleg. Celelalte baututir, in special spirtoasele sunt in general lipsite de euri...

Branzeturile topite (extrem de toxice) si dulciurile (apropo, gemul facut acasa nu cred ca contine vreun E) nu sunt alimente esentiale. Despre Coca Cola si Pepsi no comment.

Problema cu oamenii e nu ca nu POT sa evite alimentele, ci ca NU VOR sa le evite... Ce te intereseaza pe tine daca va disparea branza topita sau daca se va scumpi daca tu stii ca e toxica si nu consumi oricum? Sunteti prea atasati de atatea gusturi si atatea arome incat uitati ca mancarea e menita supravietuirii in primul rand. Deci totul se rezuma la dorinta personala a fiecaruia de a trai sanatos...
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: sxn_b din 22 Decembrie 2006, 09:55:36
CitatDe unde pana unde contine E-uri?
Felurile astea de mancare le-am luat dintr-un mesaj de-al tau. Adevarul e ca din toate alea consum margarina si zahar, ca restul nu prea imi plac.
CitatDeci totul se rezuma la dorinta personala a fiecaruia de a trai sanatos...
Aici iti dau dreptate.
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: udar din 22 Decembrie 2006, 11:52:27
CitatZaharul: Consumul în exces de zahar expune la gripa, boli de plamâni, infectii urinare si intestinale. Producatorii au inventat si substituenti ai zaharului, dintre care cel mai nociv este aspartamul (E 950 si E 951), care provoaca peste 70 de tipuri de boli mortale. Pentru a evita zaharul, se indica consumarea mierii de albina si a fructelor.

Atentie! nu am spus niciodata ca zaharul e E. Zaharul e in principiu ceva natural, doar ca nu e foarte sanatos sa il consumi in exces. Eu nu am zis niciodata "feluri de mancare". Acestea amintite mai sus nu sunt FELURI DE MANCARE! sunt simple PRODUSE.

Este o diferenta mare. Cand zici multe "feluri de mancare vor disparea" manipulezi lumea si o duci in eroare! Un fel de mancare e de exemplu, "sarmalute cu mamaliguta". Sau "orez cu pui" nicidecum "margarina" desi, pe cat de tragic pare, unii mai nou mananca doar margarina pentru ca nu au bani de mai mult.

Insa revenind! Nu vor diparea feluri de mancare. Vor disparea produse nocive, ceea ce e bine! In loc de margarina, vom folosi untul, care e gras, dar e mai sanatos din punct de vedere al eurilor. In loc de Coca Cola, bem un suc natural... In loc de chipsuri mancam cartofi copti, etc... Nu vom muri de foame, nu te teme...
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: xennon_2000 din 28 Decembrie 2006, 20:24:26
nu toate E-urile sunt nocive dar majoritatea sunt!Atata timp cat nu exista o legislatie clara vom baga otravuri in noi.....din placerea de a manca!
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: sxn_b din 28 Decembrie 2006, 22:04:30
CitatInsa revenind! Nu vor diparea feluri de mancare. Vor disparea produse nocive, ceea ce e bine! In loc de margarina, vom folosi untul, care e gras, dar e mai sanatos din punct de vedere al eurilor. In loc de Coca Cola, bem un suc natural... In loc de chipsuri mancam cartofi copti, etc... Nu vom muri de foame, nu te teme...
Pai daca o sa fim nevoiti sa folosim untul(care e oricum mai scump) inseamna ca nu vom putea sa folosim margarina. Si ce ne-ar face sa nu mai putem folosi margarina decat disparitia ei?
CitatAcestea amintite mai sus nu sunt FELURI DE MANCARE! sunt simple PRODUSE.
Pai aceste feluri de mancare nu sunt formate din produse? Eu cred ca n-ar exista felurile de mancare fara produse.
Asta e parerea mea. Mai astept si parerile voastre. :-)
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: udar din 28 Decembrie 2006, 22:26:02
Simpatice mesaje. In primul rand nu trebuie sa existe legislatie care sa interzica e-urile atata timp cat legilatia nu-ti baga pe gura alimente cu aditivi, nu? Noi suntem singurii care alegem ce mancam, nu legislatia. Daca nu tepoti abtine, asta nu e vina legislatiei, ci a ta...

Cat despre unt... Dar cine te obliga sa folosesti unt? Imi si inchipui pe cineva cu un pistol la tampla ta, obligandu-te sa mananci unt. Untul este foarte gras in primul rand, este nesanatos. De ce trebuie sa mananci margarina sau unt? Pur si simplu NU MAI MANANCI!
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: sxn_b din 29 Decembrie 2006, 19:58:59
Ma bucur ca ti se par simpatice. Nu vezi ca te contrazici singur? In primul mesaj ziceai asa:
Citatcam nici un aliment nu este 100 % natural, si de aceea este relativ imposibil sa spui "eu nu consum e-uri deloc"
Si acum:
Citatlegilatia nu-ti baga pe gura alimente cu aditivi, nu? Noi suntem singurii care alegem ce mancam, nu legislatia. Daca nu tepoti abtine, asta nu e vina legislatiei, ci a ta... [...] Pur si simplu NU MAI MANANCI!
De fapt voi ce credeti? Se poate fara E-uri sau nu?   :|
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: xennon_2000 din 29 Decembrie 2006, 20:45:34
Se poate...! si inca foarte bine!...sunt destui conservanti si coloranti naturali.....dar se fac mai greu...adik se procura mai greu....fata de cei sintetici!
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: udar din 29 Decembrie 2006, 21:48:43
Citat din: sxn_b din  29 Decembrie 2006, 19:58:59
Ma bucur ca ti se par simpatice. Nu vezi ca te contrazici singur? In primul mesaj ziceai asa:
Citatcam nici un aliment nu este 100 % natural, si de aceea este relativ imposibil sa spui "eu nu consum e-uri deloc"
Si acum:
Citatlegilatia nu-ti baga pe gura alimente cu aditivi, nu? Noi suntem singurii care alegem ce mancam, nu legislatia. Daca nu tepoti abtine, asta nu e vina legislatiei, ci a ta... [...] Pur si simplu NU MAI MANANCI!
De fapt voi ce credeti? Se poate fara E-uri sau nu?   :|

Eu nu ma contrazic... Problema e ca nu exista aliment intr-un supermarket care sa nu aiba fie e-uri, fie sa fie crescut artificial. Poti sa spui "nu consum e-uri deloc", atunci cand produci totul in ograda ta, si stii fiecare fruct sau leguma cum a crescut, daca ai folosit sau nu chimicale, etc. Deci poti trai fara E-uri, dar e foarte foarte greu, aproape imposibil intr-un oras. La asta ma referam.

Ceea ce poti face intr-un oras insa, este sa reduci la maximum consumul de alimente cu e-uri. Sa te uiti pe fiecare ambalaj la eticheta (e obligatoriu sa fie trecute substantele daunatoare), sa renunti la carne pe cat se poate, in special la carnea de porc si la mezeluri, iar la fructe sa vezi tara de provenienta (de la anul vor fi obligatorii informatiile despre pamantul unde au crescut, chimicalele folosite, etc.). Problema, am mai spus-o si o mai spun, nu e in informare, ci in prostia si pofta nesabuita a consumatorului. Atunci cand desi stii ca nu sunt bune pentru organism, totusi consumi Coca Cola, chips-uri, hamburgheri, dulciuri idioate sau mezeluri, nu e o problema legata de legislatie, ci de tampenia celui care le consuma. Ce-ar trebui? Sa introduca o legislatie ca sa le interzica de tot, doar pentru ca tu nu te poti abtine? Asa ar trebui sa introduca legi impotriva lenevelii, pentru ca nu putem sa ne apucam de treaba, sau legi impotriva jocurilor pe computer pentru ca ne dauneaza (desi chestia asta a fost deja introdusa in China)...
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: sxn_b din 29 Decembrie 2006, 21:58:26
CitatCe-ar trebui? Sa introduca o legislatie ca sa le interzica de tot, doar pentru ca tu nu te poti abtine?
Pai sunt de acord cu tine, nu e nevoie de o lege care sa interzica E-urile.
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: udar din 30 Decembrie 2006, 12:45:13
Citat din: sxn_b din  29 Decembrie 2006, 21:58:26
Pai sunt de acord cu tine, nu e nevoie de o lege care sa interzica E-urile.

Uite cum sta treaba cu E-urile in opinia mea, si cu asta inchei...Exista in lumea aceasta cercetatori care investigheaza in mod continuu efectele benefice ale e-urilor si modalitatile prin care alimentele sa fie modificate astfel incat sa fie mai mari, mai hranitoare, etc. In procesul acesta, exista foarte multe substante care, desi aparent nu au efecte daunatoare, mai tarziu se dovedesc a avea. Este aproape imposibil sa verifici daca un anumit E va duce in timp la aparitia cancerului la om. Imposibil! Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nu se poate stabili efectul daunator al unor combinatii de e-uri. In plus de asta, sunt multe companii care ar pierde foarte multi bani din cauza dovedirii unor substante ca fiind daunatoare, si de aceea ele fac lobby printre politicieni si isi baga coada pentru a nu le retrage.

Pe de alta parte, trebuie sa intelegi ca suntem cu totii oameni, si ca nu conteaza cate miliarde ai in cont, atata timp cat sanatatea nu poate fi masurata in bani. Ceea ce vreau sa spun este ca oamenii care fac legile si oamenii care voteaza lista e-urilor au si ei un corp si sunt si ei preocapti de sanatatea lor. Nu traiesc intr-un balon inchis ermetic in care au viata lor. Ei intra in contact cu produsele de pe piata, copiii lor consuma alimente, de aceea iti poti da seama ca nu risca nici ei sa introduca pe piata substante daunatoare, fiindca vor fi afectati si ei.

Deci nu se poate spune ca exista o conspiratie mondiala de a imbolnavi lumea. Legislatie exista. Acum cativa ani au fost scoase de pe piata cateva sute de e-uri. Ce-i drept, au fost introduse altele. Poate ca si cele introduse, peste cativa ani vor fi daunatoare. Sa nu uitam ca prin anii 50-60 si chiar mai recent, se dadea cu DDT pe culturi la modul activ, si nimeni nu se indoia ca substanta e buna. Acum efectele distrugatoare ale substantei sunt mai mult decat evidente si nu se mai utilizeaza acel pesticid.

Ce putem noi face, ca si consumatori, este sa privim etichetele produselor si sa eliminam cat putem acele produse care contin substante daunatoare. Produsele proaspete de genul fructe sau produsele perisabile in general contin mai putini aditivi alimentari pentru ca rolul aditivilor este sa prelungeasca viata alimentelor. Cand vezi o conserva de porc care are uin termen de garantie de 2 ani, iti poti da seama cam ce contine. De ales produse sanatoase putem alege, si nu sunt atat de scumpe precum am crede... Alegerea este insa o chestiune personala...
Titlu: Raspuns: Aditivii alimentari / E-urile din alimente
Scris de: xennon_2000 din 04 Ianuarie 2007, 19:04:10
Poate cu U E se mai scot din eurile periculoase!