Forum RUFOn

Subiecte...Ireale/Science Fiction! => Ireale...pe bune! => Topic started by: abyss on 13 September 2016, 22:05:47

Title: Muntele Meru
Post by: abyss on 13 September 2016, 22:05:47
Topic conex cu subiectul Stupa.

Postare ciot:
Muntele Meru sau Sumeru este un munte legendar și este considerat sacru în hinduism, budism și jainism, deoarece se spune că s-ar afla în centrul Universului.

Legendele mitologice indiene spun că la baza acestui munte s-ar afla Infernul (Naraka), iar în vârful său s-ar afla Paradisul (Svarga) și ținutul zeilor hinduși (Brahmaloka). Alte legende spun că muntele Meru este înconjurat de șapte grupuri circulare de munți din aur, separate de oceane. Conform unuor scrieri din epopeele hinduse, muntele Meru ar face parte din ansamblul Munților Himalaya, dar nu se știe exact.
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Muntele_Meru_(mitologie) (https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Muntele_Meru_(mitologie))


http://projectavalon.net/lang/ro/valery_uvarov_interview_transcript_ro.html (http://projectavalon.net/lang/ro/valery_uvarov_interview_transcript_ro.html)
Title: Re: Muntele Meru
Post by: Rayden on 14 September 2016, 22:58:03
hehe..stimabile abyss, ce subiect ai deschis...si zic asta pentru ca, Muntele Meru, e o treaba destul de complicata……
…Cybele / Sibila a fost numita Mama Idei -> un titlu al Mamei Meru (Ida vratta – sau Cercul Idei)…
… Meru, simbolizeaza locuri sacre tip: Ida, Olimp, Athos, etc. ale religiei primare, celei dintai forme de divinatie si/sau adoratie a sacrului & divinitatii…
…Meru din Himalaya unde s-a dezvoltat Ghaggar – prima civilizatie din lume (de la facerea planetei ?)…
…Meru unde isi avea Brahma (sediul?!) pamantul sacru…
…Meru, sediul divin al nemuritorilor (si al zeilor mitologici?!)…
…Meru a tot fost reprezentat sub forma unor piramide (si) zigurate…ca un punct comun al distantei dintre Cer si pamant..simbol al ascensiunii catre planuri inalte…
…Meru in stransa legatura cu SuMeru – in varful caruia atarna steaua polara…
......complicat, ca...din cele de mai sus, nu se stie care e adevarata..sau poate ca toate sunt…
Title: Re: Muntele Meru
Post by: abyss on 15 September 2016, 11:10:02
As fi interesat dacă putem pune pe acest topic atât comentarii cât și scurte copy/paste-uri care sa cuprindă partea esențială a informației însoțita si de un link. Mă interesează sa adunăm mai întâi tot ce se poate în legătură cu acest subiect.
Title: Re: Muntele Meru
Post by: Grifon on 02 April 2017, 22:59:25
" În mijlocul tărâmului Olmo Lung Ring se ridică Yungdrung Gutseg, un munte în formă de piramidă, acoperit de ghețuri. Cele patru fețe ale sale privesc către cele patru zări, iar straturile sale seamănă cu nouă zvastici. In preajmă se aflà sfântul Lac Manasarovar, precum turcoazul, iar prin cele patru colțuri ale muntelui  curg cele patru mari fluvii, curgerea lor având forma unor fiare. În colțul Răsăritului, in formă de elefant, începe fluviul Gange. In colțul de miazăzi, Indusul curge ca un vultur. In apus, tâșnește Brahmaputra, ca din gura unui cal, iar din miazănoapte fluviul Sita se involburează ca intre colții unui leu."

Eh, ce zici de această poetică descriere, herr @abyss ? Bizară de-a binelea, nu-i așa ? Nici nu m-am ostenit a privi o hartă, căci e limpede că nu ne va ajuta cu nimic.
Dacă resimți (cum am resimțit si eu) o anume frustrare izvorâtă din aceste stihuri, ceartă-te cu Vrăjitorii Bon, hahaha. E recomandabil insă a nu face asta - șleahta lor e cea mai primejdioasă dintre toți asceții tibetani.

De mai desprind vreun indiciu, nu te uit. Până una-alta, amintesc că acești Bonpo (sau doar unii dintre ei) sunt cei care au binevoit să lege o oarecare înțelegere cu Vrillerinen - prin intermedierea (evident, vămuitoare) a oculților niponi din "Dragonul Verde".