Forum RUFOn

Sectiune pentru limba româna => Administratie => Subiect creat de: Yagg din 26 August 2007, 00:38:00

Titlu: Cum scriem
Scris de: Yagg din 26 August 2007, 00:38:00
Deschid acest subiect cu dorinþa de a ajuta sau, mãcar, de a informa utilizatorii care scriu pe acest forum, despre cum ar trebui sã arate un rãspuns scris mai corect sau cel puþin sã se conformeze articolului 1.3 din Regulamentul RUFOn (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,629.0.html).

Citat1.3. Utilizatorii trebuie sa foloseasca un limbaj adecvat, fara obsecenitati, corect gramatical (a nu se folosi j , k, 3,1 unde nu este necesar). Nu cere nimeni un limbaj academic, insa nici unul de mahala. A nu se folosi in exces iconitele emotive.

Nu se impune o scriere perfect corectã, dar trebuie sã încercaþi sã vã apropiaþi de o exprimare mai corectã, lizibilã ºi nedeformatã.

Scopul acestui subiect este mai mult educaþional decât unul de mustrare. Cauza creãrii acestui subiect este din simplul motiv cã, unii utilizatori au o exprimare deosebit de gravã, în sensul deformãrii cuvintelor din limba românã, folosirii incorecte a semnelor de punctuaþie ºi altele.
Efectele se vãd în folosirea în scris a limbii române sau unde este cazul, în vorbirea limbii române, de zi cu zi, iar unii pot considera ori cã omul respectiv nu ºtie sã scrie, ori pot considera acea persoanã un model ºi scriu asemãnãtor.

Sper sã nu deranjeze pe nimeni intenþia mea, dar cred cã într-o comunitate în continuã dezvoltare trebuie sã avem câteva idei despre niºte lucruri elementare, de bazã, care vã pot ajuta zi de zi.
Una dintre calitãþile de bazã a utilizatorilor acestui forum ºi a membrilor RUFOn, am observat cã este dorinþa de a învãþa ºi de a cunoaºte.

Poate cã nici eu ºi nici altcineva care considerã cã ºtie sã scrie, oarecum mai corect, în limba românã nu o fac aºa cum trebuie, deci va trebui sã contribuim toþi la asigurarea unei calitãþi în rãspunsurile noastre. Bineînþeles, acest lucru nu înseamnã cã, automat, trebuie sã vã modificaþi modul de a scrie, se poate ºi treptat. De aceea, vã propun sã contribuim cu surse ºi corectãri în cazul în care întâlnim o exprimare incorectã sau o neclaritate.

Am sã încep eu prin inserarea unor adrese web de unde puteþi sã vã asiguraþi exprimarea corectã:

http://dictionare.edu.ro/ - DEX

http://dictionare.edu.ro/corect.php -  Ghid de exprimare

Exemple:
http://dictionare.edu.ro/search.php?cuv=extraterestru
http://dictionare.edu.ro/search.php?cuv=martian

Lecþii Limba Românã clasa a V-a (http://didactic.ro/index.php?cid=disciplina&did=1&what=planuri&cls=&&cls=5)
Lecþii Limba Românã clasa a IX-a (http://didactic.ro/index.php?cid=disciplina&did=1&what=planuri&cls=&&cls=9)

Deocamdatã atât, cine mai are resurse sau idei sã contribuie.

Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: Yagg din 27 August 2007, 01:09:38
Virgula:

Pentru o idee de bazã, vã prezint sumar definiþia ºi 1-2 exemple:

Definiþie:
Virgula delimiteazã unele propoziþii în cadrul unei fraze ºi unele pãrþi de propoziþie în cadrul propoziþiei. Virgula aratã felul în care fraza ºi propoziþia se despart în elementele lor constructive, pe baza raporturilor sintactice dintre ele. De asemenea, virgula marcheazã anumite pauze scurte fãcute în cursul rostirii unei propoziþii sau fraze. Astfel, ea, alãturi de alte semne de punctuaþie, serveºte la redarea graficã a ritmului vorbirii ºi a intonaþiei.

Exemple:

Virgula este inseratã imediat dupã cuvântul scris anterior, fiind urmatã de un spaþiu ºi continuarea propoziþiei. Poziþionarea virgulei are importanþã foarte mare ºi pentru aspect. Spaþiul se foloseºte dupã virgulã, nu înaintea ei.

Corect: Asearã, am avut un vis, o premoniþie, prin care eram avertizatã cã avionul va avea defecþiuni tehnice.

Greºit: Asearã , am avut un vis , o premoniþie , prin care eram avertizatã cã avionul va avea defecþiuni tehnice.

Greºit: Asearã am avut un vis [lipseþe virgula] o premoniþie<-(explicaþie suplimentarã) ,prin care eram avertizatã cã avionul va avea defecþiuni tehnice.

+ alte cazuri.


Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: Nox din 07 Octombrie 2007, 14:54:12
Sa scriem corect acronimele


Definitie:

ACRONÍM, -Ã adj., s.n. (Cuvânt) format din prima sau primele litere ale cuvintelor care compun o sintagmã, o expresie, un titlu etc. [< fr. acronyme]

http://en.wikipedia.org/wiki/Acronyms
http://ro.wikipedia.org/wiki/Acronime

Exemple:

Corect:

RUFOn (Romanian UFO network)
OZN (Obiect Zburator Neidentificat)
UFO (Unidentified Flying Object)


Gresit:

rufon / rUFOn / ozn / Ozn / ufo / UfO / samd...

Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: Yagg din 15 Februarie 2008, 22:47:22
Pentru utilizatorii browser-ului Mozilla Firefox care doresc verificarea ºi corectarea ortograficã în limba românã, existã o extensie pe care o descãrcaþi de pe situl diacritice.ro (http://www.diacritice.ro/bazaconii/spellchecker-ro-latest.xpi) ºi se instaleazã automat.

Dupã instalare, închideþi ºi reporniþi browser-ul, faceþi clic dreapta într-un câmp de text, asiguraþi-vã cã opþiunea "Spell check this field" e bifatã, iar din submeniul Languages> alegeþi  "Romanian".

Cuvintele scrise incorect vor fi subliniate cu o linie punctatã de culoarea roºie, iar pentru corectarea lor faceþi clic dreapta ºi din meniu, din partea de sus, alegeþi cuvântul corect.

Atenþie! Nu toate cuvintele sunt inserate în dicþionar, deci este posibil sã fie ºi mici scãpãri ºi nu întotdeauna cuvântul ales de dicþionar poate fi corect d.p.d.v al propoziþiei. Pentru inserarea unui cuvânt nou, corect, verificat, în dicþionar faceþi clic dreapta pe cuvântul scris corect de dvs, dar subliniat ca fiind greºit(negãsit), iar din meniu alegeþi opþiunea: "Add to dictionary". Verificaþi de douã ori înaintea inserãrii cuvântului nou în dicþionar. Acesta va fi considerat ca fiind corect la urmãtoarea verificare.

Succes!
Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: spooky din 15 Aprilie 2008, 13:42:25
Numele e: Romanian UFOnetwork (de la asocierea cu UFOnetwork - www.UFOn.org)... si prescurtarea RUFOn.*

Se accepta si RUFON.

*Since 1998.
Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: Yagg din 26 Mai 2008, 23:08:28
Cum scriem corect:

Diacriticele

Orice vorbitor de limba românã este de acord cã limba românã se scrie cu semne diacritice. Wikipedia este o enciclopedie; ca atare, redactarea articolelor în limba românã trebuie fãcutã în singurul mod corect, ºi anume folosind literele cu semne diacritice acolo unde trebuie: Ã, Â, Î, ª, Þ ºi perechile lor minuscule. A scrie fãrã diacritice poate duce la exprimãri ambigue ca de exemplu ,,un tanc de 12 ani", ,,un roman nascut la Roma", ,,zece paturi" etc. Cuvinte precum ,,pamant", ,,stiinta", ,,samanta" nu existã în limba românã, iar un cuvânt precum ,,tata" se poate interpreta în nu mai puþin de ºase feluri în funcþie de diacriticele care i se ataºeazã. În plus, lipsa diacriticelor într-un text românesc denotã o gravã lipsã de profesionalism. La fel ca în alte limbi (francezã, germanã, maghiarã etc.) ºi în limba românã scrierea fãrã diacritice este inacceptabilã.

Sursa: Wikipedia (RO)  - Învaþã mai multe despre diacritice  (http://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Diacritice)

Resurse

1. Convertor diacritice (http://srv.diacritice.com/) (din cuvinte fãrã diacritice, în cuvinte cu diacritice)
2. Program extern pentru Microsoft Windows XP [Diacritice.ro (http://www.diacritice.ro/cum_sa_scrii_cu_diacritice_in_windows_xp)]
3. Diacritice sub Microsoft Windows XP:

De obicei la o instalare corectã a sistemului de operare, la Categoria Regional Settings se selecteazã ºi Romanian/Romania pe lângã limba standard, Engleza.

Presupunem cã nu s-a fãcut o asemenea instalare ºi presupunem cã aveþi instalat o copie validã, nemodificatã de Microsoft Windows XP

Urmaþi paºii de mai jos:

1. Clic pe butonul Start -> Control Panel -> Regional and Language Options (sau Date, Time, Language and Regional Options-> Language and Regional Options).
2. Din categoria Standards and Formats se alege Romanian, iar din categoria Location se alege Romania; Clic Ok.
3. Comanda implicitã de comutare între limbi este combinaþia de taste Shift(stânga)+Alt(stânga)
4. Principalele modificãri de pe tastaturã sunt:

Z-Y (ºi invers)
;-º (ª)
'-þ (Þ)
[-ã (Ã)
]-î (Î)
\-â (Â)



Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: jackie28t din 15 Iulie 2008, 17:35:36
Yagg,eu cred ca orice varianta este binevenita atata timp cat se intelege.

http://www.youtube.com/v/mLl9Q47e7bQ
Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: Yagg din 16 Iulie 2008, 07:12:17
@jackie:

eu am pus câteva idei în subiectul ãsta cu gândul cã, poate, vreodatã, cei care scriu stâlcit sau dupã instincte fonetice sã mai tresarã puþin ºi sã se gândeascã, poate, poate se vor schimba într-o zi. Nu am obligat pe nimeni sã respecte în totalitate ce am publicat în acest subiect. E doar aºa, ceva ca o chestie de motivare pentru toþi. Doar sfaturi.
Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: jackie28t din 16 Iulie 2008, 21:26:46
Citat din: Yagg din  16 Iulie 2008, 07:12:17
@jackie:

eu am pus câteva idei în subiectul ãsta cu gândul cã, poate, vreodatã, cei care scriu stâlcit sau dupã instincte fonetice sã mai tresarã puþin ºi sã se gândeascã, poate, poate se vor schimba într-o zi. Nu am obligat pe nimeni sã respecte în totalitate ce am publicat în acest subiect. E doar aºa, ceva ca o chestie de motivare pentru toþi. Doar sfaturi.

Yagg,
ce ai prezentat in acest topic este foarte bine pus deci KEEP up the good work.
Clipul pe care l-am expus mai sus a fost pus cu intentia de a reda un zambet tuturor celor care citesc acest topic si in acelasi timp de a se sesiza varianta hip-hop prezentata in clip ce emana o anumita scriere simtita chiar si pe acest forum.Bine-nteles ca clipul respectiv poate avea si multe alte subintelesuri.Asta ramane la aprecierea fiecaruia.
Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: Yagg din 29 Martie 2009, 16:23:22
Punctele de suspensie ºi semnul de exclamare

Folosirea punctelor de suspensie în exces nu exprimã nimic ºi au doar un impact vizual neplãcut.

Când folosim punctele de suspensie?

Dupã DEX:

CitatPuncte de suspensie sau puncte-puncte = semn de punctuaþie constând din trei (sau mai multe) puncte aºezate în linie orizontalã, folosit pentru a arãta o întrerupere în ºirul gândirii, al acþiunii sau o omisiune dintr-un text reprodus.

De obicei, se folosesc doar trei (3) puncte care urmeazã imediat dupã cuvânt, la fel ca ºi în cazul virgulei, apoi sunt succedate de un spaþiu ºi se continuã ideea.

Exemplu:
Citat— Câþiva dintre prietenii meu visau la ,,motoare spaþiale" — câmpuri de energie care sã poatã înlocui rachetele ºi sã permitã miºcarea fãrã nici cea mai urmã de senzaþie de miºcare. Mulþi dintre noi credeam cã-s nebuni, dar se pare cã au avut dreptate! Încã mi-e greu sã cred... ºi dacã nu mã înºel am început sã pierdem din greutate.— Da, se ajusteazã la valoarea gravitaþiei selenare. Când vom ieºi, o sã te simþi exact ca pe Lunã. Dar, în numele lui Dumnezeu, Frank, uitã cã eºti inginer, ºi pur ºi simplu bucurã-te de peisaj.
(Fragment din 3001: Odiseea Finalã (http://www.scribd.com/doc/11560550/Arthur-C-Clarke-Odiseea-Spatiala-3001) de Arthur C. Clarke)

Punctele de suspensie se folosesc atunci când dorim sã facem o pauzã mai lungã decât cea pe care o descrie virgula sau dorim sã exprimãm o stare de meditaþie mai lungã pentru urmãtoarea idee sau în cazul continuãrii ideii cu o explicaþie mai profundã.

Atenþie:
Punctele de suspensie... nu le folosim... de foarte multe... ori... pentru cã nu e... corect ºi nici dacã........... folosim............ zeci de puncte............................. nu exprimãm nimic......... decât o exprimare incoerentã..................... în scris.

Când folosim semnul de exclamare?

Dupã DEX:
CitatSemnul exclamãrii = semn de punctuaþie, întrebuinþat dupã o interjecþie, dupã un vocativ sau dupã o propoziþie exclamativã sau imperativã

Pentru cã definiþia de mai sus poate pãrea complicatã pentru unii, de obicei, folosim semnul exclamãrii atunci când dorim sã exprimãm senzaþia cã strigãm, cã spunem ceva cu voce foarte tare sau cã vrem sã fim stringenþi, sã atragem atenþia.

Exemplu:
Citat
Robbie! Robbie!
Deodatã se opri: din pragul casei o privea cu ochii sãi castanii, dând din coadã, un câine mare scoþian de toatã frumuseþea.― Vai ce câine frumos! exclamã Gloria, urcând scara. Se apropie de el cu multã prudenþã ºi-l mângâie: E al meu?Mama le ieºi în întâmpinare.
(Fragment din Eu, Robotul (http://www.scribd.com/doc/285018/Asimov-Eu-robotul-colectie-v7-1) de Isaac Asimov)

Folosirea excesivã a semnului de exclamare are, ca ºi în cazul punctelor de suspensie, un impact vizual neplãcut ºi denotã o scriere incorectã.


Atenþie:

Nu!!!!!!!! folosiþi semnul exclamãrii!!!!!! de prea multe ori decât o singurã datã ! sau de trei ori !!! când doriþi sã fiþi foarte "gãlãgioºi". Dacã folosiþi semnul exclamãrii de zece ori!!!!!!!!!! nu va exclama mai tare decât cel folosit o datã ! sau cele folosite de 3 ori !!! ºi niciodatã în paranteze (!!!!!!!).
Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: arckadii din 24 Aprilie 2011, 15:16:13
Acum ceva vreme in cadrul forumului Rufon, exista o sectiune in care anumiti utilizatori explicau care este forma corecta a anumitor cuvinte, cum ar trebui folosite si ce reguli gramaticale ar trebui aplicate pentru a ne asigura ca nu ne aflam in eroare.
Mi s-a parut extrem de importanta o astfel de categorie pentru ca din pacate din ce in ce mai multi oameni uita sa foloseasca in mod corect limba romana.
Exemplul care m-a facut sa deschid un astfel de topic acum a fost un raspuns (mutat in cosul de gunoi) al moderatorului StarDust.
Fara sa vreau sa aduc o ofensa cuiva sau sa supar pe cineva, cred ca ar trebui trasate niste linii destul de riguroase in ceea ce priveste exprimarea, mai ales din partea persoanelor care au grija de buna functionare a mediului pe care il reprezinta.
Drept urmare, avem urmatorul exemplu:
"Sirius13 daca ai de facut vre-o urare fa-o, daca nu, exprima-ti opinia pe un topic separat."
In cazul de fata forma corecta este vreo si iata si motivul:

VREÚN, VREO adj. nehot., pron. nehot. I. Adj. nehot. 1. Care este un (sau o) oarecare; careva. 2. Aproximativ.  (Cu valoare adverbialã) Cam, circa. Vreo doi. ◊ Expr. Vreo doi (sau douã)=câțiva (sau câteva). II. Pron. nehot. (În forma vreunul, vreuna) Cineva, oarecine, oarecare; careva.
Sursa: DEX '98

Succes!

Ark
Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: StarDust din 24 Aprilie 2011, 15:23:37
Cred ca topicul asta e mai mult decat binevenit. Cred ca toti mai avem scapari si ar trebui semnalate. Si eu tin la scrierea cel putin cat de cat corecta.
Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: romulus din 24 Aprilie 2011, 21:35:42
CitatMi s-a parut extrem de importanta o astfel de categorie pentru ca din pacate din ce in ce mai multi oameni uita sa foloseasca in mod corect limba romana.
[/b]
Esti indulgent Ark , atunci cand zici "uita" !Asta presupune ca undeva, in trecut, au stiut !
Acum si eu cred ca ar trebui sa fim toleranti cu unii, cum ar  fi : cei care mai gresesc accidental, din graba ori neatentie ,ori ambele ; aceia care  (romani fiind ) nu mai vorbesc uzual limba romana; cu strainii ; cu unii copii care n-au ajuns (inca) la o anumita  lectie, care s-ar preda la clase mai mari ( acilea, glumesc desigur) !
Cu altii insa, folosesc si eu indemnul auzit - parca - la Corneliu Vadim Tudor - ori poate cita si el pe cineva nu mai stiu sigur, poate pe Eugen Barbu (!?) : " La scoala maaaaaaaaaaaaaaaaa ! "  :-D
Am zis !
Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: Nox din 24 Aprilie 2011, 22:05:52
Existã deja un topic... alipit la cel existent din secțiunea Administratie.
Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: Nox din 26 Aprilie 2011, 15:59:12
Încã o chestiune... când redactați/postați un mesaj aveți grijã sã nu existe spații goale (rânduri goale) la sfârșitul mesajului. Asta ca sã nu vã întrebați de ce v-a fost editat mesajul fãrã (aparent) nici un motiv.
Titlu: Raspuns: Cum scriem
Scris de: Xanadron din 27 Aprilie 2011, 09:00:47
Ma gindeam c-ar fi mai usor de citit/inteles un mesaj decit sa-l scrii (activitate creativa si mai putin pasiva decit prima).
Se pare ca nu-i insa chiar asa, iar adevarul stirii de mai jos se reflecta uneori si-n haotismul unor replici din zona rufon-istica:

http://www.ziarullumina.ro/articole;1551;0;30119;0;Jumatate-din-elevii-de-gimnaziu-din-Romania-sunt-analfabeti-functional.html

Serios acum, situatia e GRAVA - fiind vorba nu "doar" de agramati, ci de analfabeti functional. :-o
Iar situatia pare si mai grava in segmentul adultilor.

Acum, despre forumul asta - pe care, by the way, imi pare corect sa-l numim acronimizat si RUFON, cu "N" majuscul de la Network. Fiindca, daca tot ati ales anglo-saxonismul denumirii (unde esti tu, Prutene-Doamne?! :-D), cred ca-i cazul sa va raliati si regulii limbii globaleze adoptate - in care fiecare cuvintzel din denumirea unui film, cintec, roman sau mai ales al unei organizatii se scrie cu majuscula.

Sa revenim insa ontopic - RUFOn imi pare, totusi, o zona internautica ceva mai "inalta" comparativ cu nivelul efectiv... mlastinos al altor forumuri mioritice. Desi nivelul general al postarilor parc-a mai scazut in ultima vreme (chiar si prin prisma pur gramaticala vorbind). Personal, n-o sa mai recidivez insa in corectarea cuiva :-P - am facut-o o singura data si-am fost interpretat gresit.
Fara sa intru intr-o dizertatie stufoasa despre dezagregarea fondului ideilor cind forma lor e schioapa :| (desi eram tentat s-o fac), as aminti doar concluziile unor studii recente despre efectul complex al folosirii cuvintelor atent nuantzate chiar si asupra... ADN-ului nostru (si-al altora).
Asa ca i-as indemna pe forumistii mai neglijenti in scris sa se "contamineze" de exprimarea evoluata a celor mai atenti.

Fiindca altfel habar n-au ce pierd - inclusiv (se pare) unele destinatii interesante-n Ceruri, la plecarea de "aici".:moon: :wink: :star:
Titlu: Re: Cum scriem
Scris de: Xanadron din 29 Iunie 2011, 12:45:59
Aici ar fi poate si locul unui clip din seria "The Grammar Nazis" nu doar plin de umor, :lol: ci si de informatii utile - evident ca mai ales pentru anglofoni.
Dar nu numai. :wink:
Cu o realizare grafica remarcabila, clipul contine si judecati de valoare, recomandari si analize valabile pentru al doilea sistem de comunicare (scris/vorbit) in orice limba - exprimate concis, dar foarte sugestiv.

Intr-o epoca atit de grabita ca asta a suprimarii esteticii, dar cumva si-a noimei limbii pe altarul eficientzei seci (si-n care, din pacate, lecturile majoritatii tind sa se reduca la etichetele din supermarketuri :|), nu cred ca strica o revenire la exprimarea plastica, imaginativa - chiar cu riscul de-a fi considerati "elitisti".

Asa cum, din pacate, se cam intimpla in vremile din urma, in care "modelele ideale" au ajuns sa capete contururi vangheliene, berbecalice si maneloide... :cry:

http://www.youtube.com/watch?v=J7E-aoXLZGY&feature=player_embedded#at=179 (http://www.youtube.com/watch?v=J7E-aoXLZGY&feature=player_embedded#at=179)
Titlu: Re: Cum scriem
Scris de: Nox din 26 Iulie 2011, 22:43:37
Am observat că există unii utilizatori care repetă același greșeli. Acum o să fac referire la doar una din ele.

Când puneți un link aveți grijă ca acesta să fie mărginit de spații şi nu de alte caractere:

Incorect:

:http://www.exemplusite.com.
:http://www.exemplusite.com;

Corect

http://www.exemplusite.com (http://www.exemplusite.com)
www.exemplusite.com (http://www.exemplusite.com)

Dacă vreți totuși să puneți punct ( . ), virgulă ( , ) sau punct și virgulă ( ; ) după link deoarece acesta se află încadrat într-o propoziție, folosiți butonul pentru inserare hyperlink (se află sub butonul U  - Subliniat sau Underline în engleză).

exemple:

LINK (http://www.exemplusite.com).

sau

http://www.exemplusite.com (http://www.exemplusite.com).

Ca să vedeți codul pentru cele două exemple de mai sus folosiți opțiunea "Citat".
Titlu: !!!!!!!!!! Cum scriem !!!!!!!!!!
Scris de: Nox din 11 August 2011, 20:52:05
Ţin să vă amintesc faptul că dacă nu scrieți în mod corect numele de utilizator (nickname-ul) al colegilor de pe forum vă expuneți riscului să primiți avertisment. Se acceptă articularea sau adăugarea desinențelor, dar rămâne la bun simț al fiecăruia. De asemenea, Echipa Zero (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3663.0.html) este Echipa Zero (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3663.0.html) (en. Team Zero) şi nu Zero Team. OK? Sper că m-am făcut înțeles.