Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Mesaje Recente

#21
Cafenea / Re: BIBLIOTECA
Ultimul mesaj de Nox - 25 Ianuarie 2023, 07:31:09
A talk by Michael Crichton - WHY SPECULATE?

http://geer.tinho.net/crichton.why.speculate.txt (sau în format PDF arhivat aici).


#22
Evenimente OZN în România / Re: S-a intamplat in Apuseni
Ultimul mesaj de StarDust - 24 Ianuarie 2023, 09:50:31
Stiu, dat fiind faptul ca intamplarea e fara localizare exacta(spatiu/timp) si prezentata doar asa cum a fost relatata, m-am tot uitat unde sa o postez. Totusi aici mi s-a parut a fi cel mai potrivit. Am considerat ca ceea ce cuprinde relatarea e foarte interesant. Nu stiu daca omul e dispus sa dea declaratie nominal sau sub pseudonim, pot intreba...
#23
Astronomie / Re: Astronomie-Stiri(back-up l...
Ultimul mesaj de Nox - 24 Ianuarie 2023, 00:51:06
"Many comets glow green. Laboratory research has linked this aura to a reactive molecule called dicarbon, which emits green light as sunlight decays it.

Dicarbon is common in comets, but it's not usually found in their tails.

That's why the coma — the haze surrounding the ball of frozen gas, dust, and rock at the center of a comet — is glowing green, while the tail remains white."

We could be the last humans to see the green comet passing Earth for the first time since the Ice Age. Here's how, where, and when to watch it.
(21 ianuarie 2023)
https://www.businessinsider.com/green-comet-ztf-viewing-where-when-how-see-2023-1

Why do some comets glow green? (20 decembrie 2021)
https://www.science.org/content/article/why-do-some-comets-glow-green
#24
Astronomie / Posibil meteor/meteorit observ...
Ultimul mesaj de Nox - 23 Ianuarie 2023, 22:44:35
Cred că astfel de evenimente sunt destul de rare (în România) și pot avea valoare educativă, deci merită indexat aici.

Pentru cei interesați găsiți mai multe detalii în linkurile de mai jos.

Fenomen inexplicabil în Galați. Mai mulți oameni spun că au văzut un obiect luminos pe cer care s-a rupt în bucăți. Autoritățile susțin că nu au găsit nimic, 19 ianuarie 2023.
https://observatornews.ro/inedit/fenomen-inexplicabil-in-galati-mai-multi-oameni-spun-ca-au-vazut-un-obiect-luminos-pe-cer-care-sa-rupt-in-bucati-autoritatile-sustin-ca-nu-au-gasit-nimic-507653.html
https://archive.ph/BXNQz (link arhivat 20.01.2023)

Obiect strălucitor și neidentificat, semnalat pe cerul Galațiului, joi, 19 ianuarie 2023.
https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/196140-obiect-stralucitor-si-neidentificat-semnalat-pe-cerul-galatiului
https://archive.ph/zEdK9 (link arhivat 23.01.2023)

A fost elucidat fenomenul inexplicabil observat pe cer la Tuluceşti, sâmbătă, 21 Ianuarie 2023.
https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/a-fost-elucidat-fenomenul-inexplicabil-observat-pe-cer-la-tulucesti.html
https://archive.ph/16N8e (link arhivat 23.01.2023)

https://www.facebook.com/sarm.ro/posts/pfbid0GZGmfQNUYQdBoeT2gfin7KuqSyybm7Ghmf4Qd6qBt8y6bCik8uegw9BoictfRZcpl

O postare de pe grupul de Facebook Meteor_Romania. În comentarii există și o imagine surprinsă de stația de monitorizare Moroi de la Galați.
https://www.facebook.com/groups/1000019113848795/posts/1596416950875672/

Am înțeles că ar exista și o înregistrare secvențială, dar nu a fost încă postată sau nu am identificat-o eu.

P.S. Nu îmi dau seama care secțiune e cea mai potrivită aici pe forum pentru astfel de subiecte așa că am postat aici în Astronomie. Altfel se poate muta de către moderatori.
#25
Evenimente OZN în România / Re: S-a intamplat in Apuseni
Ultimul mesaj de Nox - 23 Ianuarie 2023, 22:09:59
Apreciez postarea, dar în lipsa unor date concrete (cine, când, unde exact în Apuseni, etc. - nu zic că astea ar fi trebuit puse pe forum) nu prea are mare valoare documentară.
#26
Stiri / Re: Legaturi catre stiri inter...
Ultimul mesaj de Nox - 22 Ianuarie 2023, 02:10:23
#27
Evenimente OZN în lume / Re: Mic Registru revizuit al c...
Ultimul mesaj de abyss - 18 Ianuarie 2023, 20:33:12
- "Obiectul era de formă ovală și foarte luminos, galben în centru, iar pe margine cu o indistinctă culoare portocalie ca o flacără... Busola magnetică se învârtea atât de repede încât nu am putut citi numărul."

Pilot de Piper Arrow PA-28, Saxonia Inferioară, Germania, 13 august 1976.

Video: 1:08:00
"Obiectul semăna cu două farfurii inversate, presate una împotriva celeilalte, cu un contur precis, de culoare gri-metal pe partea de sus și albastru închis dedesubt, fără lumini sau orificii."

Căpitanul de aviație Jean-Pierre Fartek, martor al unui OZN la joasă înălțime pe câmp - Dijon, Franța, 9 decembrie 1979.

Link1>https://www.ufocasebook.com/2010/fartek1979.html

Link2>https://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/sociopol_cometareport01a.htm

- "La aproximativ un minut de la coborâre, orice ar fi fost s-a deplasat extrem de repede, adică într-o secundă și jumătate, de la o distanță de trei mile de la aripa de tribord până la nasul nostru. M-am întors și m-am îndepărtat de el, iar chestia aia blestemată ne-a urmărit, tot paralel cu noi, așa că trebuie să fi accelerat, pentru că se afla la exteriorul virajului."

Pilotul Peter Maher descrie un incident OZN radar/vizual petrecut în anii 1970, în timp ce pilota un avion NAC Fokker 27 de la Tauranga la Auckland.

Video

- "Pe baza experienței mele în tacticile de luptă, sunt de părere că obiectul a fost controlat de ceva care avea contact vizual cu noi. Puterea și accelerația au depășit capacitatea oricărui avion american cunoscut."

Locotenentul Burt Deane, pilot de F-94, Raport de informații aeriene - Hempstead, Long Island, 29 octombrie 1953.

Link>https://www.nicap.org/books/fsos/chI.htm- "Secțiunea superioară, parțial ascunsă de nori, era neagră, iar pe secțiunea inferioară părea să existe patru sau cinci panouri."

Sergentul José Fransisco Rodrigues, din Forțele Aeriene Portugheze, descrie obiectul întâlnit zburând deasupra barajului Castelo de Bode, Portugalia, 17 iunie 1977 (pană de curent a aeronavei și a barajului).

Link>https://www.nicap.org/770617portugal_dir.htm

Video
https://www.dailymotion.com/video/xytpsc- "Pe măsură ce mă apropiam, am putut vedea că obiectul nu avea aripi, nici coadă și nici alte suprafețe de control exterioare care să iasă din ceea ce părea a fi fuselajul. Părea să plutească cu o mică mișcare de legănare. Pe măsură ce se legăna în sus, departe de mine, am putut vedea că era un obiect în formă de disc. Aș estima diametrul la aproximativ 5 - 17 metri, iar grosimea în mijloc la aproximativ 2.4 - 3 metri. Avea aspectul de aluminiu sablat. Nu am putut vedea nici ferestre, nici uși sau alte deschideri, nici uși ale trenului de aterizare, care să iasă în afară, nici nu se vedeau... S-a ridicat brusc la aproximativ 1.000 de picioare deasupra mea în timp ce mă apropiam, oferindu-mi o vedere excelentă a părții inferioare, care era exact ca partea superioară, din câte am putut observa."

Pilotul Waldo J. Harris - Aeroportul din Salt Lake City, Utah, 2 octombrie 1961.

Link>https://www.nicap.org/reports/611002saltlakecity_report.htm

Video

- "Această pată a crescut brusc extrem de repede până când am văzut o umbră uriașă trecând peste noi, dar cel mai uimitor lucru a fost că nu a fost niciun zgomot și absolut nicio mișcare sau turbulență. Ne-am uitat unul la celălalt, spunând: "Ce naiba a fost asta?". Mai mulți piloți au văzut OZN-uri în Anglia, așa că nu m-a surprins, dar am fost surprins că am reușit să facem o fotografie cu el".

Pilotul David Hastings, obiect văzut și de copilotul David Paterson - Deșertul Mojave, 9 septembrie 1985.

Video
În cartea sa The Report on the Unidentified Flying Objects (Link), 1955, căpitanul Ed Ruppelt, care era șeful Proiectului Blue Book când acesta era la început, a scris:

""Apoi [în 1948] a apărut radarul. Timp de luni de zile, facțiunile anti OZN au arătat cu degetul spre lipsa rapoartelor radar, spunând: "Dacă ele există, de ce nu apar pe radar-scope?". Când au apărut pe radare, OZN-urile au câștigat câțiva convertiți.
La 15 octombrie [1948], un F-61, un avion de vânătoare de noapte "Black Widow" din al Doilea Război Mondial, aflat în patrulare deasupra Japoniei, a detectat pe radar o țintă neidentificată. Ținta zbura între 5.000 și 6.000 de picioare și se deplasa cu aproximativ 200 de mile pe oră. Atunci când F-61 a încercat să intercepteze, a ajuns la 12.000 de picioare de OZN, doar pentru ca acesta să accelereze până la o viteză estimată la 1.200 de mile pe oră, lăsând F-61-ul mult în urmă înainte de a încetini din nou. Echipajul F-61 a făcut șase încercări de a se apropia de OZN. La o singură trecere, echipajul a declarat că s-a apropiat suficient de mult pentru a-i vedea silueta. Avea o lungime de 6 până la 10 metri și arăta "ca un glonț de pușcă".

Pilotul unui F-61 descrie un obiect confirmat de radar deasupra Japoniei - Fukuoka, Japan. 15 octombrie 1948.- "Era în formă de glonț, rotunjit în față, care se lărgea și se îngusta până la un vârf la capăt. În jurul corpului principal, în centru, era un inel care se învârtea."

Instructorul de zbor Shannon Davis descrie un OZN deasupra Californiei, pe 5 noiembrie 1980.

Video: 7:48- "A fost la fel de clar ca și cum ai vedea un Cadillac trecând la 100 de metri... Configurația generală era discoidală; baza era de un roșu aprins, iar cupola era de un alb strălucitor."

Pilotul William C. Powell, obiectul a fost văzut și de pasagera Muriel McClave - Willow Grove, Pennsylvania, 21 mai 1966.

Link>https://www.nicap.org/660521willowgrove_dir.htm

PDF>https://cufos.org/UFOI_and_Selected_Documents/UFOI/036%20MAR-APR%201967.pdf


- "Pe 24 august, zburam cu un F-84 la 35.000 de picioare, în drum spre baza Turner Air Force Base, în Georgia. La ora 10:15, Mountain Standard Time, am văzut două obiecte rotunde argintii care zburau alăturate deasupra Hermanas, New Mexico. Unul dintre ele a virat la dreapta, în fața F-84-ului meu. Ambele obiecte au dispărut la viteză foarte mare, apoi au reapărut deasupra El Paso, Texas. L-am văzut pe unul dintre ele urcând drept în sus, la două sau trei mii de picioare. Apoi, al doilea a trecut prin fața mea și s-a alăturat celuilalt în formație strânsă. În câteva minute au dispărut amândouă. Din manevrele lor și din viteza lor teribilă, sunt sigur că performanțele lor de zbor erau mai mari decât ale oricărui avion cunoscut astăzi."

Colonelul USAF Carl Sanderson.

Link>https://www.nicap.org/books/fsos/chVII.htm


- "Am decis să urc cu forța maximă pentru a ajunge deasupra obiectului, dar acesta a început să urce aproape paralel cu avionul meu, iar când am ajuns la 63.000 de metri, s-a oprit. În acest moment, am ajuns la o distanță de aproximativ 300 de picioare de OZN. Acesta avea un diametru de aproximativ 30 de picioare. Era o cupolă emailată, de culoare crem, cu o bază metalică lată, circulară, lată. Nu avea motoare, nici țevi de eșapament, nici ferestre, nici aripi sau antene. Îi lipseau toate componentele tipice ale aeronavelor și nu avea niciun sistem de propulsie vizibil. În acel moment mi-am dat seama că nu era un dispozitiv de spionaj, ci că era un OZN, ceva total necunoscut."

Comandantul Oscar Santa Maria Huertas, pilot de avion cu reacție Sukhoi S-22 al Forțelor Aeriene peruane, descrie întâlnirea cu un OZN deasupra bazei militare La Joya, Arequipa, Peru, 11 aprilie 1980.

Video

- "Între timp, avionul cu reactie Meteor a întors spre Dishforth, iar obiectul, în timp ce își continua coborârea, a părut să îi urmeze exemplul. După alte câteva secunde, obiectul și-a oprit mișcarea pendulară și coborârea și a început să se rotească pe propria axă. Dintr-o dată, a accelerat cu o viteză incredibilă spre vest și s-a îndreptat spre sud-est înainte de a dispărea. Toate acestea s-au petrecut într-o perioadă de 15-20 de secunde. Accelerația a fost mai mare decât cea a unei stele căzătoare. Nu am mai văzut niciodată un astfel de fenomen. Mișcările obiectului nu puteau fi identificate cu nimic din ceea ce am văzut în aer, iar viteza de accelerare a fost incredibilă."

Locotenent de zbor RAF John Kilburn din Escadrila 269, 19 septembrie 1952.

Link>https://www.howandwhys.com/mysterious-ufo-sightings-during-1952-nato-exercises/

Document

#28
Arheologie - Astronautica Antica / Re: Extraterestrii au pierdut ...
Ultimul mesaj de prodcomb - 16 Ianuarie 2023, 09:06:36
Sunt foarte multe surse unde se găsesc asemenea mașinării; în postările anterioare am indicat cuvintele pentru căutare, în mai multe limbi.
Am preferat să identific și să indic urmele lăsate pe piesă care atestă funcționarea ei într-o astfel de mașinărie.
#29
Arheologie - Astronautica Antica / Re: Extraterestrii au pierdut ...
Ultimul mesaj de Nox - 15 Ianuarie 2023, 20:53:38
Nu subscriu neapărat la ipoteza de mai sus.

Aș fi preferat dai și o referință la imaginea de mai sus. De exemplu, ce ai postat ca WALKMASCHINE a .jpg apare identificată ca fiind Fig. 12 Walkmaschine în Meyer's Großem Konversations-Lexikon, volumul 1, editat de Hermann Julius Meyer, ediția a 6-a, 1905–1909.

Mai multe detalii (în germană) la http://www.zeno.org/Meyers-1905/B/Appretur.
#30
Astronomie / Re: Astronomie-Stiri(back-up l...
Ultimul mesaj de prodcomb - 14 Ianuarie 2023, 19:12:39
Cometa C/2022 E3 (ZTF).

Dar de ce are și culoarea verde?