Forum RUFOn

Resurse => Diverse => Topic started by: calator astral on 21 November 2011, 21:20:07

Title: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: calator astral on 21 November 2011, 21:20:07
              :star:
Am cazut din intimplare pe o stire neobservata, prea putin mediatizata, am verificat pe rufon si nici aici nu s-a vorbit de asta...:

>    "Supersonicul românesc IAR-111 Excelsior a fost testat cu succes deasupra Mării Negre."

Doamne cit de frumos mai e...!

"Avionul supersonic IAR-111 este un aparat destinat lansării rachetei spaţiale Haas II pentru competiţia de astronautică Google Lunar X Prize.
Programul ARCA pentru Competiţia Google Lunar X Prize este finanţat cu surse exclusiv private având programat primul zbor în toamna anului 2012.
ARCA a decis să nu comunice deocamdată valoarea programului.
Printre programele dezvoltate la ARCA se numără şi racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume realizat din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes, de pe ţărmul Mării Negre;
 sistemul Stabilo care a executat două zboruri până în prezent, misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă; şi Misiunea 2 lansată la o altitudine de 12.000 de metri, deasupra Mării Negre.
Totodată, ARCA a lansat prima rachetă spaţială românească, Helen 2, tot din largul Mării Negre, realizând astfel primul zbor din cadrul competiţiei Google Lunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de catre o organizaţie privată.
Racheta suborbitală Helen este demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize.
Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) şi 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăţilor întâmpinate în lansarea balonului purtător. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat a Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5.
Lansarea cu succes a primei rachete spaţiale româneşti, Helen 2, în cadrul Misiunii 4 B, a avut loc la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, racheta a atins altitudinea de 40 de kilometri."

Sa moara toti dusmanii nostri de necaz!
                  -calator-
                   :rocket:Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: alx on 21 November 2011, 21:33:02
Stirea asta e un mare fass...stii de ce?
pt ca ei au testat :"Cabina avionului supersonic IAR-111 Excelsior a fost testată de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), în zbor, luni, deasupra Mării Negre, în cadrul Misiunii 6, evenimentul realizându-se cu succes, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii ARCA."
stirea aici : http://www.gandul.info/magazin/supersonicul-romanesc-iar-111-excelsior-testat-deasupra-marii-negre-simulare-cu-aparatul-de-zbor-video-8811280 (http://www.gandul.info/magazin/supersonicul-romanesc-iar-111-excelsior-testat-deasupra-marii-negre-simulare-cu-aparatul-de-zbor-video-8811280)
   si daca nimeni nu a bagat-o in seama,e pentru ca nu merita bagata...pur si simplu au agatat cabina de o parasuta si i-au dat drumul...daca asta se poate chema test de avion...eu sunt popa!
   Ideea e ca Arca nu au facut nimic in ultimii ani....de fapt au facut:au tocat fonduri fara numar,fara numar,si au prezentat filmulete de simulare facute pe calculator...si au fost batuti de niste tineri,care au investit cateva sute de dolari,si au urcat un balon la vreo 32 km in aer,ba au mai si facut poze... :lol:    http://www.descopera.ro/dnews/4062674-imagini-din-spatiu-capturate-din-balon (http://www.descopera.ro/dnews/4062674-imagini-din-spatiu-capturate-din-balon)

PS   calator astral,de acum inainte te rog insistent sa precizezi sursa (din motive de copyright) si sa nu mai trunchiezi citate! 
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 21 November 2011, 21:51:54
Acum aproape un an, era sa transform cu colegul Kbal stirea asta in... topic: :-D

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,550.msg54551.html#msg54551 (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,550.msg54551.html#msg54551)

Imi pastrez in orice caz pozitia (sceptica) de-atunci - similara cu cea a lui alx -, fiind si-acum de parere ca sponsorizarea BRD ramine un simplu act de marketing.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: alx on 21 November 2011, 22:02:10
asta e o stire mai calda,si mai interesanta,desi nici ea nu e chiar noua...

Agentia Spatiala Romana (ROSA) a participat pe 15 Octombrie a.c. la realizarea unui experiment de zbor cu balon de mare altitudine. Initiatorul si sustinatorul acestui proiect a fost revista Stiinta si Tehnica.

Din partea ROSA, cercetatorul stiintific Florin Mingireanu a asigurat coordonarea tehnica, proiectarea si constructia sistemelor de zbor precum si integrarea acestora pentru zbor.

Din partea Stiinta si Tehnica, Catalin Beldea a fost responsabilul cu incarcatura foto/video de pe nacela precum si initiatorul proiectului.
De asemenea zborul a beneficiat de sprijinul clubului de radioamatori YO3KSR  echipa clubului fiind condusa de dl. Adrian [/i]Florescu - expertul echipei de tracking radio.

In cadrul experimentului balonul si incarcatura stiintifica a acestuia a atins altitudinea maxima de 35.304 metri. Lansarea a avut loc din punctul¨44°49.88' N 28°01.98' E iar aterizarea a avut loc in Insula Mare a Brailei la vest de localitatea Agaua in punctul de coordonate: 44°49.88' N 28°01.98' E

Pe parcursul zborului a fost transmisa in timp real pozitia precum si alti doi parametric:


-          Temperature din nacela

-          Tensiunea de alimentarea a sistemului de tracking radio

Obiectivul principal al acestui zbor a fost realizarea de fotografii de inalta rezolutie si filmare HD precum si recuperarea nacelei. Acestea s-au realizat integral, in timpul zborului sistemele de la bord realizand peste 500 de fotografii si 3 ore de filmare HD.

Sarcina utila a constat din:


1.)    Sistem tracking radio 144.800 Mhz

2.)    Camera video HD- inregistrare la bord

3.)    Aparat foto 12 Mp- inregistrare la bord

4.)    Sistem televiziune timp real


mai multe detalii si informatii aici:  http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/noutati/524-experiment-zbor-cu-balonul-la-mare-altitudine.html (http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/noutati/524-experiment-zbor-cu-balonul-la-mare-altitudine.html)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: calator astral on 21 November 2011, 22:13:33
Alx>e buna stirea si putin mai noua,asa e,dar e vorba de un simplu balon!
Revin pe raspunsul tau precedent, uite ce: te rog frumos verifica stirea aia pe care ma acuzi ca am schimbat-o, uita-te la ea exact asa cum a fost publicata de "Gandul".

Revino te rog ulterior aici si spune-mi ce vezi tu scris acolo, ce titlu are:

1) -"Cabina supersonicului IAR 111 testata deasupra Marii Negre." ( varianta ta).

2) -"Supersonicul IAR 111 testat deasupra Marii Negre." (varianta mea).
__________
"si restu e tacere..."
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: calator astral on 21 November 2011, 22:19:35
Oricum nu e deloc rau ca ai nostri se misca si ei si mai au idei si proiecte...macar sa faca mare branza cu Proiectu asta...
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 21 November 2011, 23:04:02
Oricum nu e deloc rau ca ai nostri se misca si ei si mai au idei si proiecte...macar sa faca mare branza cu Proiectu asta...
A.R.C.A. este un tocator de fonduri ... inutila(alieneaza visarea creatoare romaneasca nonproductiva)... de la racheta "pendul" propulsata de apa oxigenata ... pentru care au deplasat si-o nava militara corveta 281 (ce nu este ieftin sa fie urnita din "garaj") ...

Mai bine vedeai IAR XT (adevaratul IAR 101) ...

http://resboiu.wordpress.com/2011/11/02/ar-putea-fi-iar-xt-viitorul-avion-de-antrenament-al-poloniei/ (http://resboiu.wordpress.com/2011/11/02/ar-putea-fi-iar-xt-viitorul-avion-de-antrenament-al-poloniei/)
http://rumaniamilitary.wordpress.com/2011/07/03/aripi-romanesti-iar-xt/ (http://rumaniamilitary.wordpress.com/2011/07/03/aripi-romanesti-iar-xt/)
https://rumaniamilitary.wordpress.com/tag/iar-xt/ (https://rumaniamilitary.wordpress.com/tag/iar-xt/)

Si daca tot visam ..Romania la saracia ei are nevoie de niste "jucari" la portofelul ei ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Alenia_Aermacchi_M-346_Master (http://en.wikipedia.org/wiki/Alenia_Aermacchi_M-346_Master)
http://en.wikipedia.org/wiki/Yakovlev_Yak-130 (http://en.wikipedia.org/wiki/Yakovlev_Yak-130)

Toate jucariile alea micute sa  vina sub comanda sefului de escadrila ce vine pe     http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-34 (http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-34) ...

... stiu ca a-ti rade de asa avionutze dar cu rachete ghidate de radare terestre matura si un F22 ("aparent" invizibil radar)... cine stie ce-au facut iugoslavi ... cunoaste ... suntem o tara "saraca " acum  ... asa ca nu trebuie decat sa ne aparam un timp (saptamani) .daca dureaza mai mult nu facem fatza ..
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: alx on 22 November 2011, 07:53:53
Alx>e buna stirea si putin mai noua,asa e,dar e vorba de un simplu balon!
Revin pe raspunsul tau precedent, uite ce: te rog frumos verifica stirea aia pe care ma acuzi ca am schimbat-o, uita-te la ea exact asa cum a fost publicata de "Gandul".

Revino te rog ulterior aici si spune-mi ce vezi tu scris acolo, ce titlu are:

1) -"Cabina supersonicului IAR 111 testata deasupra Marii Negre." ( varianta ta).

2) -"Supersonicul IAR 111 testat deasupra Marii Negre." (varianta mea).


__________
"si restu e tacere..."

Aici e articolul din Gandul    http://www.gandul.info/magazin/supersonicul-romanesc-iar-111-excelsior-testat-deasupra-marii-negre-simulare-cu-aparatul-de-zbor-video-8811280 (http://www.gandul.info/magazin/supersonicul-romanesc-iar-111-excelsior-testat-deasupra-marii-negre-simulare-cu-aparatul-de-zbor-video-8811280)

Si daca titlul e cum l-ai pus tu,stirea e despre testul cabinei.Asta pentru ca doar cabina exista in momentul de fata in realitate,restul avionului e pe youtube... :lol:Cat despre stirea cu balonul...pai ROSA au facut cu sute de euro ce nu a facut ARCA cu milioane de euro,adica au trimis un aparat la limita atmosferei,au facut diferite teste plus imagini,iar mie personal treaba asta mi se pare etraordinara...orice ai zice tu.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: calator astral on 22 November 2011, 08:23:06
               
                    (...) titlul e cum l-ai pus tu (...)


   bun, alex. Iti multumesc.

Recunosc ca nu am dezvoltat aspectul tehnic al testului, am redat doar in mare citeva informatii despre Proiect si ARCA.
Precizez ca nu am actiuni la ARCA, am postat de pe mobil si nu pot selectiona integralitatea textului,am ales doua trei informatii semnificative.
O zi buna alex.

ps> oricum pe de alta parte m-am saturat sa aud ca nu facem mai nimic nici in acest domeniu, ca in atitea altele, parca sintem lesinati...
Dar nici epavele alea rusesti propuse de "arhanghelul" nu pot fi o solutie viabila, cel putin pe termen mediu si lung.

daca titlul conteaza asa mult,ti-am pus unul care sa fie in concordanta cu tema si cu realizarile       alx
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Nox on 22 November 2011, 19:46:15
Nu mai scrieţi tâmpenii! A.R.C.A., în ceea ce priveşte subiectul de faţă şi anume IAR 111/Google Lunar X Prize, beneficiază de fonduri exclusiv private (Google). Iar pentru proiectul acesta, dacă ţinem cont de destinaţia finală, suprafaţa Lunii, nu cred că îţi ajung câteva sute de dolari. Tinerii aceia de care pomeneşti tu alx, ştii la fel de bine ca mine că au fost sponsorizaţi la greu că altfel nu ridicau nicio pungă de plastic în aer.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: alx on 22 November 2011, 19:59:15
Nu mai scrieţi tâmpenii! A.R.C.A., în ceea ce priveşte subiectul de faţă şi anume IAR 111/Google Lunar X Prize, beneficiază de fonduri exclusiv private (Google). Iar pentru proiectul acesta, dacă ţinem cont de destinaţia finală, suprafaţa Lunii, nu cred că îţi ajung câteva sute de dolari. Tinerii aceia de care pomeneşti tu alx, ştii la fel de bine ca mine că au fost sponsorizaţi la greu că altfel nu ridicau nicio pungă de plastic în aer.
absolut corecta remarca ta vizavi de finantari...stiam si eu asta.Insa problema se pune altfel:ce realizari CONCRETE au "savantii" astia?   Lansari esuate de rachete,concepte care deja s-au dovedit nefezabile,o MULTIME  de filme/simulari pe calculator ale unor avioane/rachete si,in sfarsit,o CABINA GOALA,care ar trebui sa fie a unui avion suborbital.Pai sa ma scuzi,da eu vad aici o uriasa masina de spalat bani,indiferent de unde or proveni banii astia.Cu alte cuvinte,visam sa castigam X-prize,dar pana acum avem o cochilie...si aia goala.
  In schimb,"savantii" de la arca se plimba bine mersi in toata lumea,pe unde au chef ei,adica...si ne mai miram ca au numai simulari de 2 lei de prezentat?
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 22 November 2011, 20:58:36
Hmm... de unde pina unde sa finanteze Google iluzoriile "programe" A.R.C.A.? Ca vor da (sau nu) ceva premii celor ajunsi cu roboteii lor pe Luna :moon: - asta-i o alta poveste.

Banca Romana de Dezvoltare (BRD), reprezentata de Claudiu Cercel (director adjunct din 2 Oct. 2009) le-a dat pe 26 octombrie in acelasi an 300.000 mii euro celor de la ARCA fara ca macar sa astepte testul rachetei "Helen" programat ulterior. Cum poate fi finantata o organizatie cind toate datele aratau ca nu foloseste cum trebuie fondurile si istoria lor era un lung sir de proiecte abandonate in faze incipiente? :roll:
Nea' Cercel asta a planificat mai mult ca sigur o sustragere de fonduri din BRD sub pretextul finantarii unor proiecte "indraznete" - tipu' fiind oricum pomenit prin presa inca din 2001 ca implicat in operatiuni de spalare de bani. :x
Sint voci care sustin ca totu-i incropit sub deviza mioritica "fifty-fifty" si cei de la ARCA stiu perfect "tabla impartirii". :-D

Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 22 November 2011, 22:34:14
Dar nici epavele alea rusesti propuse de "arhanghelul" nu pot fi o solutie viabila, cel putin pe termen mediu si lung.

daca titlul conteaza asa mult,ti-am pus unul care sa fie in concordanta cu tema si cu realizarile       alx

Epavele alea (transonice/supersonice) ... sunt printre primele in top la avione usoare de atac (LCA) si antrenament  ... in prezent ... si SU-34 asistat de radar terestru si detectoarele  barice si termice  ... iti da jos pana si un F-22 Raptor (nr. 1 in lumea super-pradatorilor zburatori) ...

Off topic : http://dudelol.com/sonic-radar-thats-how-it-used-to-be/ (http://dudelol.com/sonic-radar-thats-how-it-used-to-be/)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: fiulploii on 22 November 2011, 22:58:15
Probabil se incadreaza tot la utopii sau la propaganda de partid cele ce urmeaza:
  - prin anii '987 circula zvonul ca noi , romanii facusem un prototip de avion suta la suta romanesc care putea actiona in 2 medii , aer si apa . Si ca prototipul fusese testat in Marea Neagra si trecuse testele . Insa, si acolo ca si la modelul de Dacia Lastun , una a fost prototipul si altul modelul de serie  - care nu a mai apucat sa fie in viata , venind agitatia de iarna .
  Stie sau a auzit cineva ceva mai mult ?  :-D ca ar fi interesant de stiut
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Cautatorul on 23 November 2011, 01:02:31
In loc sa inceapa cu motorul ei incep cu cabina....

Imi aduc aminte ca in copilarie vroiam sa fac un robot care sa faca ce fac si oamenii. Am inceput sa-i fac din carton si lemne capul, corpul si facusem si ceva picioare. Mi-am zis ca mare scofala n-o fi sa-l faca sa mearga si sa vorbeasca asa ca m-am si apucat de treaba cu exteriorul...   Normal, treaba s-a impotmolit cand am vrut sa-l fac sa se miste...

Asa si astia cu nava lor spatiala... Au inceput cu alesul culorii navei...


Asta apropo de articolul de la:
http://www.realitatea.net/arca-a-finalizat-structura-cabinei-primului-avion-supersonic-romanesc-iar-111-excelsior-foto_850394.html (http://www.realitatea.net/arca-a-finalizat-structura-cabinei-primului-avion-supersonic-romanesc-iar-111-excelsior-foto_850394.html)

unde vad ca au baut si sampanie pentru o cutie... careia ii spun cabina avion...
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 23 November 2011, 08:28:07
Cabina (de fapt mock-up al cabinei, fara macar o sirmulitza montata-n interior) nici macar nu seamana cu cea a machetei/proiectului initial... :|

Repet: am (inca) mare incredere in potentialul intelectual romanesc (chiar daca altii de-afara profita acum de el), darrr... proiectarea si dezvoltarea unui avion similar dureaza circa 10 (zece) ani la un constructor reputat (Lockheed, Boeing - you name it), care dispun nu doar de mii de specialisti, ci si de miliarde $/euro pentru fiecare proiect in parte. Programul Eurofighter a costat de pilda vreo 70 miliarde euro. :-o
Fiindca doar avionica unui asemenea "utilaj" (care ar trebui sa aiba inevitabil sisteme de comanda fly-by-wire) scoate peri albi unor echipe de sute de oameni hipercalificati, timp de multi ani.

E doar parerea mea, evident si poate ma-nsel, iar entuziastii baieti sponsorizati de BRD or reusi c-un milion sa faca ce nu poate USAF cu miliarde. :roll: Iar Romanica va deveni superputere peste noapte. :wink:

In fine, ca sa mai zic una / alta - "cabina" lui 111 e mai conica si la o superficiala apreciere ochiometrica.

Ma risc oricum sa afirm ca, daca un grup de forumisti de-aici ar beneficia fie si doar de echivalentul sponsorizarii initiale a BRD catre ARCA din 2009 (300.000 euro), ar fi rezultat "ceva" care macar ar fi zburat de colo-colo. :lol: Si inca la altitudine f. mare, chiar daca nu neaparat in regim supersonic si purtand rachete mai mici, dar capabile poate s-ajunga pe Luna :moon: fie si doar prin pravalire-n freza ET-ilor  :-( din craterul Tziolkovski.

Daca am timp, o sa incropesc un mic proiect la tema asta (ca fost aeromodelist de frunte :-P), tratabil eventual interactiv de voi (care aveti tangentza cu aeronautica, natural) intr-un topic separat.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 24 November 2011, 11:40:51
Si daca tot visam ..Romania la saracia ei are nevoie de niste "jucari" la portofelul ei ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Alenia_Aermacchi_M-346_Master (http://en.wikipedia.org/wiki/Alenia_Aermacchi_M-346_Master)
http://en.wikipedia.org/wiki/Yakovlev_Yak-130 (http://en.wikipedia.org/wiki/Yakovlev_Yak-130)

Toate jucariile alea micute sa  vina sub comanda sefului de escadrila ce vine pe     http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-34 (http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-34) ...

... stiu ca a-ti rade de asa avionutze dar cu rachete ghidate de radare terestre matura si un F22 ("aparent" invizibil radar)... cine stie ce-au facut iugoslavi ... cunoaste ... suntem o tara "saraca " acum  ... asa ca nu trebuie decat sa ne aparam un timp (saptamani) .daca dureaza mai mult nu facem fatza ..

Subscriu - si mai adaug ca, in vremile astea tulburi, nu de ajuns pe Luna cu robotei ar trebui sa ne arda (sau, in fine, sa ne prefacem ca vrem s-ajungem p-acolo :moon: :-D), ci de chestii de genul astora - v. drona israeliana "kamikaze" Harpy-2 (Harop):

http://www.youtube.com/watch?v=-xdaCF8Fwe0&feature=player_embedded# (http://www.youtube.com/watch?v=-xdaCF8Fwe0&feature=player_embedded#)!

...Ma indoiesc totusi c-am mai avea oameni pregatiti pentru asta - nu doar la fabrica de avioane Craiova, Turbomecanica etc, ci si-n institutele de cercetare aflate-n stare de moarte clinica. :|
Iar de finantzare si/sau vointza politica n-are rost sa ne mai batem gura/tastatura.


Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: alx on 24 November 2011, 12:46:47
Subscriu - si mai adaug ca, in vremile astea tulburi, nu de ajuns pe Luna cu robotei ar trebui sa ne arda (sau, in fine, sa ne prefacem ca vrem s-ajungem p-acolo :moon: :-D), ci de chestii de genul astora - v. drona israeliana "kamikaze" Harpy-2 (Harop):

Subscriu la subscriere  :-D si adaug ca acum ARCA ar trebui sa-si indrepte atentia spre dezvoltarea unor motoare supersonice PERSONALE SI INDIVIDUALE,ca sa aiba cei de la Deveselu cu ce sa "taie aerul"...asta in conditiile in care se pare ca mama Rusia a pictat cate o tinta pe spatele fiecarei persoane care sta prin zona aia... :lol:
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: alx on 24 November 2011, 17:04:13
Ma risc oricum sa afirm ca, daca un grup de forumisti de-aici ar beneficia fie si doar de echivalentul sponsorizarii initiale a BRD catre ARCA din 2009 (300.000 euro), ar fi rezultat "ceva" care macar ar fi zburat de colo-colo. :lol: Si inca la altitudine f. mare, chiar daca nu neaparat in regim supersonic si purtand rachete mai mici, dar capabile poate s-ajunga pe Luna :moon: fie si doar prin pravalire-n freza ET-ilor  :-( din craterul Tziolkovski.

Daca am timp, o sa incropesc un mic proiect la tema asta (ca fost aeromodelist de frunte :-P), tratabil eventual interactiv de voi (care aveti tangentza cu aeronautica, natural) intr-un topic separat.

Sa stii ca de mult ma bate gandul sa fac si eu cum oi putea si sa trimit un balonas catre straturile superioare ale atmosferei.Asa ca daca te hotarasti sa te bagi,eu zic ca pana in vara anului viitor am putea sa definitivam o astfel de jucarie...eu ma pot ocupa de partea de "avionica",respectiv dispozitive de control si inregistrare...sigur,imi doresc sa ma implic si in constructia balonului si tot ce mai e de facut acolo.
Ce zici? te bagi?   Si sigur,oferta e deschisa tuturor celor care pot contribui...ramane sa vedem ce se poate face.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 24 November 2011, 17:51:26
Subscriu - si mai adaug ca, in vremile astea tulburi, nu de ajuns pe Luna cu robotei ar trebui sa ne arda (sau, in fine, sa ne prefacem ca vrem s-ajungem p-acolo :moon: :-D), ci de chestii de genul astora - v. drona israeliana "kamikaze" Harpy-2 (Harop):

http://www.youtube.com/watch?v=-xdaCF8Fwe0&feature=player_embedded# (http://www.youtube.com/watch?v=-xdaCF8Fwe0&feature=player_embedded#)!

...Ma indoiesc totusi c-am mai avea oameni pregatiti pentru asta - nu doar la fabrica de avioane Craiova, Turbomecanica etc, ci si-n institutele de cercetare aflate-n stare de moarte clinica. :|
Iar de finantzare si/sau vointza politica n-are rost sa ne mai batem gura/tastatura.

Ceva aemanator se vroia in urma cu peste 20 de ani ...
http://www.gorjeanul.ro/societate/proiectele-secrete-ale-epocii-de-aur-tomahawk-ul-romanesc-a-fost-casat-pe-sest (http://www.gorjeanul.ro/societate/proiectele-secrete-ale-epocii-de-aur-tomahawk-ul-romanesc-a-fost-casat-pe-sest)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Nox on 25 November 2011, 00:45:51
Nu ştiu ce vă deranjează aşa tare ce fac cei de la A.R.C.A. Am citit tot felul de păreri ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă. Până la urmă e treaba lor. Sunt o entitate privată (ONG), la fel şi finanţarea. Per total avem de câştigat chiar dacă şi numai la nivel de reprezentare internaţională. Vorba cuiva: doar cine nu munceşte nu greşeşte.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: alx on 25 November 2011, 08:12:04
Nu ştiu ce vă deranjează aşa tare ce fac cei de la A.R.C.A. Am citit tot felul de păreri ce ar trebui şi ce nu ar trebui să facă. Până la urmă e treaba lor. Sunt o entitate privată (ONG), la fel şi finanţarea. Per total avem de câştigat chiar dacă şi numai la nivel de reprezentare internaţională.

pai e simplu,Nox,sau cum ar spune un personaj celebru: "elementar Watson,elementar"
   Din punctul meu de vedere,lucrurile stau cam asa: entitatea ARCA este persoana publica? DA! Entitatea ARCA are pretentia de a REPREZENTA Romania? DA! ARCA foloseste tehnica apartinand Romaniei(fregate,baze militare,etc.) DA! Si atunci in cazul asta,de ce nu as fi interesat de ce fac si ce NU fac ei? In plus,prin utopiile pe care le prezinta ei drept proiecte proprii REALIZABILE pe la diferite ocazii internationale,NU FAC DECAT SA PREJUDICIEZE IMAGINEA PUTINILOR OAMENI DE STIINTA CARE MAI FAC CERCETARE IN TARA ASTA.

Vorba cuiva: doar cine nu munceşte nu greşeşte.
Corect.Stii care e paradoxul: ca astia de la ARCA DOAR se fac ca muncesc,ei fiind ocupati cu tocarea finantarilor primite.

cam asta e problema cu ARCA...noi suntem bebelasi oricum in a le analiza activitatea...da si tu un search pe net,si vei gasi mult mai multa informatie despre cum ARCA "greseste fara sa munceste". :lol:
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Ganditorul on 25 November 2011, 08:52:45
Am citit critici si aprecieri (mai mult critici) la adresa unor entitati publice sau private care fac cercetare pe aviatie in Romania.
Puteti specifica care ar fi atunci "oponentul bun si capabil"al ARCA ? Pana la urma in epoca moderna cercetarea inseamna un concept in care unii stiu sa aduca banii in sistem, altii stiu sa aduca stiinta, altii sa valorifice produsul finit.
De ce la noi nu s-ar putea ajunge la o unire a celor 3 activitati ?
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 25 November 2011, 19:47:43
Pentru cei care deabia au descoperit ARCA ... studiati ce-au dezbatut alti in urma cu 2 ani (inclusiv eu) ...pe alte forumuri ...

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=578342 (http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=578342)

Eu unul sunt satul de proiectele acestui grup ... nu au reusit sa construiasca un produs conform cerintelor ... sau propiilor dorinte/vise ...

http://resboiu.wordpress.com/2011/03/14/i-a-r-111-avem-supersonic/ (http://resboiu.wordpress.com/2011/03/14/i-a-r-111-avem-supersonic/)

Nu ma consider un dogmatic / traitor din sablon ... dar uitati-va ce folosesc alti pentru a trimite sonde/roboti catre /pe Luna ...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_current_and_future_lunar_missions (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_current_and_future_lunar_missions)

L.E. Ca sa fiu cusurgiu ... exemplu de nerespectare a protectie munci ... curatarea uneltelor si masinilor unelte de praf si fibre de sticla fara masca de protectie ... Dorele atentie la  plamani ...
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 25 November 2011, 23:36:47
Scuze ... pentru dubla postare ... dar la o noua trecere peste cele postate de mine am observat ca lipseste filmuletul cu Dorel ...

http://www.youtube.com/user/dragosmur#p/u/33/EcR3sjGCI9w (http://www.youtube.com/user/dragosmur#p/u/33/EcR3sjGCI9w)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: calator astral on 26 November 2011, 10:01:12
Arhanghele, eu inteleg ca nu sint bani sa dezvoltam proiecte autohtone de avioane de lupta, dar te rog frumos lasa-ne cu Sukhoaiele tale rusesti, shtifturi depasite bune pentru fier vechi. Nu e vorba de "realism", e vorba de bani aruncati pe fereastra, mai bine citeva aparate scumpe dar super-performante decit sute de sicrie zburatoare. Daca sint productie neaosa cu atit mai bine, daca nu atunci sa ne orientam spre aliatii nostri NATO, de ce nu americane?!
Adineaori am terminat serviciul de noapte, am fost afectat pina Marti la securitatea celui mai mare portavion din lume, USS BUSH, care de unul singur iti face varza cu cirnati toata Rusia ta si aviatia ei militara, cu simbolul Mig sau Sukhoi,un fel de Sub-Zero japoneze ale secolului XXI.
Impresionant acest vapor, lung cit patru terenuri de fotbal
si lat cit unul, are 100 de avioane gata sa loveasca oricind si oriunde, F18,Super-Horneturi,Growlere, plus alte aparate si droane top secret...
USS BUSH e insotit nonstop de alte cinci nave de aparare si aprovizionare. Nu stiu incotro se indreapta dar ceva-ceva se intimpla.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Urban on 26 November 2011, 10:34:05
...lasa-ne cu Sukhoaiele tale rusesti, shtifturi depasite bune pentru fier vechi. Nu e vorba de "realism", e vorba de bani aruncati pe fereastra...

Visezi?
Su-27M (Su-37) pe care NATO l-a denumit "Terminator" e singurul avion  (oficial vorbind) care poate executa manevra Pugachev Cobra la 360 de grade si mai cara si vreo 8 tone de bombe si rachete.
Cobra maneuver (http://www.youtube.com/watch?v=xgHoBDW56CI#)
http://video.google.com/videoplay?docid=-2002313961490667235# (http://video.google.com/videoplay?docid=-2002313961490667235#)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: alx on 26 November 2011, 11:59:26
Arhanghele, eu inteleg ca nu sint bani sa dezvoltam proiecte autohtone de avioane de lupta, dar te rog frumos lasa-ne cu Sukhoaiele tale rusesti, shtifturi depasite bune pentru fier vechi. Nu e vorba de "realism", e vorba de bani aruncati pe fereastra, mai bine citeva aparate scumpe dar super-performante decit sute de sicrie zburatoare. Daca sint productie neaosa cu atit mai bine, daca nu atunci sa ne orientam spre aliatii nostri NATO, de ce nu americane?!
calatorule,stii tu care a fost cea mai mare problema a super laudatelor f18,f22&Co?    iti spun eu,avioanele RUSESTI MIG! chiar daca tu nu crezi asta...
mai apoi,ca locuitor al frumoasei Frante,ar trebui sa stii ca EUROFIGHTER este in acest moment printre cele mai bune avioane de vanatoare din lume,mult peste ale americanilor...de ce? iti spun tot eu...pentru ca este EXTREM de instabil,de aici rezultand o manevrabilitate iesita din comun...
Iar in romanica au aparut probleme grave la MIG-uri dupa ce acestea au fost ”modificate”,daca intelegi ce vreau sa zic...

Impresionant acest vapor, lung cit patru terenuri de fotbal
si lat cit unul, are 100 de avioane gata sa loveasca oricind si oriunde, F18,Super-Horneturi,Growlere, plus alte aparate si droane top secret...
USS BUSH e insotit nonstop de alte cinci nave de aparare si aprovizionare. Nu stiu incotro se indreapta dar ceva-ceva se intimpla.

ceea ce am subliniat eu in postul tau cred ca se cheama SECRET DE SERVICIU! Chiar esti sigur ca aveai voie sa dai astfel de date?  :?
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Siberia on 26 November 2011, 13:10:24
USS BUSH e insotit nonstop de alte cinci nave de aparare si aprovizionare. Nu stiu incotro se indreapta dar ceva-ceva se intimpla.

Era si greu sa anticipezi incotro se indreapta, nu ? Spre Iran, desigur...

DEBKAfile’s military sources note that Russia and America adopted aggressive postures on Nov. 12, when two American carriers, the USS Bush and USS Stennis sailed through the Strait of Hormuz side by side and took up position opposite the Iranian coast.
http://www.debka.com/article/21504/ (http://www.debka.com/article/21504/)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 26 November 2011, 13:23:25


Adineaori am terminat serviciul de noapte, am fost afectat pina Marti la securitatea celui mai mare portavion din lume, USS BUSH, care de unul singur iti face varza cu cirnati toata Rusia ta si aviatia ei militara, cu simbolul Mig sau Sukhoi,un fel de Sub-Zero japoneze ale secolului XXI.
Impresionant acest vapor, lung cit patru terenuri de fotbal
si lat cit unul, are 100 de avioane gata sa loveasca oricind si oriunde, F18,Super-Horneturi,Growlere, plus alte aparate si droane top secret...
USS BUSH e insotit nonstop de alte cinci nave de aparare si aprovizionare. Nu stiu incotro se indreapta dar ceva-ceva se intimpla.

ceea ce am subliniat eu in postul tau cred ca se cheama SECRET DE SERVICIU! Chiar esti sigur ca aveai voie sa dai astfel de date?  :?

La ditamai hardughia n-avea cum sa treaca neobservat ... asa ca nu vad ce mare secret sa fie ... sunt sigur ca miscartile portavioanelor sunt monitorizate in permanenta ... nici un razboi semnificativ nu sa dus fara ele in ultimi 30-40 de ani ...

Era si greu sa anticipezi incotro se indreapta, nu ? Spre Iran, desigur...

DEBKAfile’s military sources note that Russia and America adopted aggressive postures on Nov. 12, when two American carriers, the USS Bush and USS Stennis sailed through the Strait of Hormuz side by side and took up position opposite the Iranian coast.
http://www.debka.com/article/21504/ (http://www.debka.com/article/21504/)

... via Siria ... http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/provocare-moscaleasca-rusia-trimite-nave-de-razboi-in-siria-pentru-a-bloca-o-interventie-militara-61542.html (http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/provocare-moscaleasca-rusia-trimite-nave-de-razboi-in-siria-pentru-a-bloca-o-interventie-militara-61542.html)

Pregatiti ciaunul pentru mamaliga ...

http://www.ziuaveche.ro/international/externe/daca-cipru-va-fi-atacat-grecia-pregatita-de-razboi-cu-turcia-51597.html (http://www.ziuaveche.ro/international/externe/daca-cipru-va-fi-atacat-grecia-pregatita-de-razboi-cu-turcia-51597.html)
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/turcia-a-acuzat-israelul-ca-i-a-furat-dronele-50204.html (http://www.ziuaveche.ro/international/externe/turcia-a-acuzat-israelul-ca-i-a-furat-dronele-50204.html)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: mm on 26 November 2011, 17:26:46
Quote
Ma risc oricum sa afirm ca, daca un grup de forumisti de-aici ar beneficia fie si doar de echivalentul sponsorizarii initiale a BRD catre ARCA din 2009 (300.000 euro), ar fi rezultat "ceva" care macar ar fi zburat de colo-colo.
  Fara nici o indoiala! Risc si eu sa spun ca te pot ajuta cu proiectele pentru orice parte mecanica (si tehnologia de executie). Se poate face si cu mijloace modeste (nu chiar "pe genunchi"), chiar daca unii nu cred ca ar fi posibil. Pe mine m-ar fi interesat sa obtin o tehnica de invizibilitate pentru acest avion. In sponsorizarea aia cred ca ar fi "incăput" si asa ceva.   :-)
 
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 28 November 2011, 12:59:52
Sa stii ca de mult ma bate gandul sa fac si eu cum oi putea si sa trimit un balonas catre straturile superioare ale atmosferei.Asa ca daca te hotarasti sa te bagi,eu zic ca pana in vara anului viitor am putea sa definitivam o astfel de jucarie...eu ma pot ocupa de partea de "avionica",respectiv dispozitive de control si inregistrare...sigur,imi doresc sa ma implic si in constructia balonului si tot ce mai e de facut acolo.
Ce zici? te bagi?   Si sigur,oferta e deschisa tuturor celor care pot contribui...ramane sa vedem ce se poate face.
  Fara nici o indoiala! Risc si eu sa spun ca te pot ajuta cu proiectele pentru orice parte mecanica (si tehnologia de executie). Se poate face si cu mijloace modeste (nu chiar "pe genunchi"), chiar daca unii nu cred ca ar fi posibil. Pe mine m-ar fi interesat sa obtin o tehnica de invizibilitate pentru acest avion. In sponsorizarea aia cred ca ar fi "incăput" si asa ceva.   :-)
 
...Dovezi reconfortante ca entuziasmul creativ nu-i chiar in coma-n Romania, :-D in ciuda vremurilor astora tulburi.
Chiar daca un asemenea proiect mi se pare greu realizabil (desi nu chiar imposibil) acum si-aici, macar din ambitia de-a contrapune o concurentza reala celor de la ARCA (si nu doar de-a carcoti "teoretic") cred c-ar merita efortul unei asemenea actiuni.
Care ar implica obstacole majore mai ales pe linia finantzarii (zice optimistul din mine, fiindca pesimistu' prevede si multe alte hopuri). :wink:

Nu trebuie uitat ca echipa lui Burt Rutan ("Scaled Composites" -  http://www.scaled.com/projects/ (http://www.scaled.com/projects/) ) a investit de "x" ori mai mult decit premiul Ansari X-Prize de 10 milioane $ primit in 2004 dupa inaltarea la 112 km altitudine a lui SpaceShipOne (21 milioane a dat doar Paul Allen):
http://www.scaled.com/projects/tierone/spaceshipone_flies_again_within_14_days_-_wins_10m_x_prize (http://www.scaled.com/projects/tierone/spaceshipone_flies_again_within_14_days_-_wins_10m_x_prize)

Ca sa nu mai vb. de vasta experientza a companiei (private, ce-i drept, dar cu numeroase comenzi de la DoD sau NASA) care a reusit, printre altele, primul zbor periterestru fara escala in 1998.
In fine, sint nenumarate aspecte de "puricat" pe tema unui asemenea proiect (real, nu fantasmagoric ca machetele statice ale ARCA - n.b. - vezi asemanarea suspecta a cabinei "supersonicului lor oxigenat" cu cea a avionului-purtator White Knight), dar poate om avea timp sa le luam pe rind - ca tot a trecut Elenin fara sa ne cada-n freza... :lol:
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: calator astral on 28 November 2011, 13:22:55
calatorule,

ceea ce am subliniat eu in postul tau cred ca se cheama

 SECRET DE SERVICIU! Chiar esti sigur ca aveai voie sa dai astfel de date?  :?


ceea ce am subliniat eu in postul tau cred ca se cheama SECRET DE SERVICIU! Chiar esti sigur ca aveai voie sa dai astfel de date?  :?


La ditamai hardughia n-avea cum sa treaca neobservat ... asa ca nu vad ce mare secret sa fie ... sunt sigur ca miscartile portavioanelor sunt monitorizate in permanenta ... nici un razboi semnificativ nu sa dus fara ele in ultimi 30-40 de ani ...

... via Siria ... http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/provocare-moscaleasca-rusia-trimite-nave-de-razboi-in-siria-pentru-a-bloca-o-interventie-militara-61542.html (http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/provocare-moscaleasca-rusia-trimite-nave-de-razboi-in-siria-pentru-a-bloca-o-interventie-militara-61542.html)

Pregatiti ciaunul pentru mamaliga ...

http://www.ziuaveche.ro/international/externe/daca-cipru-va-fi-atacat-grecia-pregatita-de-razboi-cu-turcia-51597.html (http://www.ziuaveche.ro/international/externe/daca-cipru-va-fi-atacat-grecia-pregatita-de-razboi-cu-turcia-51597.html)
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/turcia-a-acuzat-israelul-ca-i-a-furat-dronele-50204.html (http://www.ziuaveche.ro/international/externe/turcia-a-acuzat-israelul-ca-i-a-furat-dronele-50204.html)


Nu-ti fie teama draga alex...ti-am spus ca am o personalitate "border-line", dar am precizat ca "nu sar calul" niciodata!

Sint un cercetator autodidact al fenomenului ozn, asta inseamna CURAJ si ACTIUNE. Daca nu ai curaj cum vrei sa descoperi secrete ascunse?! Cine afirma deci pe rufon ca stai "intins in pat si-ti vin toate raspunsurile" ca sanchi "te conectezi cu memoria akasha" sau cu "Constiinta Universala" si "instantaneu stii tot" minte cu nerusinare...

ps> uite, sa vezi ca nu mi-e teama, un cadou pentru tine alex si pentru toti colegii nostri forumisti, o poza facuta acum,luni la doispe jumate, deci pe loc, linga USS BUSH, cel mai mare si cel mai temut portavion din lume.

Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 24 January 2012, 02:26:51
Acesta stire ...poate face parte si din topicul cu legaturi catre stiri interesante ...
Dar in "second time" o afisez"  :evil: ...ptr. scumpul nostru coleg plimbaret ... si 111 cel fabricat de la cabina la "coada" ...

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/siria-a-cumparat-36-de-avioane-de-lupta-rusesti-159981.html (http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/siria-a-cumparat-36-de-avioane-de-lupta-rusesti-159981.html)

Sa nu uitam ca Rumania poate produce in fabriciile din tara  acest "super-soim' ... totul depinde de licenta de motor ...

http://ivchenko-progress.com/welcome.do?id=39 (http://ivchenko-progress.com/welcome.do?id=39)

Motor folosit si de alti ....la pasaretele ieftine ...http://www.airforce-technology.com/projects/hongdusupersonictrai/ (http://www.airforce-technology.com/projects/hongdusupersonictrai/)
___________________________________________________________________________________
Sau putem foarte bine sa luam licenta de la copia vestica (?) ... Alenia Aermacchi M346

M 346 Master (http://www.youtube.com/watch?v=d5OX-ugzDRk#ws)

Démonstration Aermacchi M-346 Le Bourget 2011 (http://www.youtube.com/watch?v=zQxeiXRoEWM#ws)


Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 24 January 2012, 11:54:31
Hai sa revenim totusi la... arcele noastre. :rocket: Maxima "cind o zbura porcu"" sint convins acum ca poate fi cu maxime succesuri :-D inlocuita cu "cind o zbura ARCA". Nu mai intru in argumentatii savante - simpla vizionare a clipului astuia e lamuritoare (de remarcat precizia extrema a masuratorilor - in centimetri!!!). :-o

http://www.youtube.com/watch?v=Xo9uu6wImWA&feature=player_embedded# (http://www.youtube.com/watch?v=Xo9uu6wImWA&feature=player_embedded#)!

Sau a astuia (unde se monteaza ceva peturi de Borsec :lol: pe post de hublouri - n.b.: pe exterior, contrar regulii nr. 1 a cabinelor presurizate).
ARCA: Drumul spre Supersonic - Episodul 107 (http://www.youtube.com/watch?v=8DxqF1voZ0k#ws)

Ori a astuia:
Road To Supersonic Episode 76 (http://www.youtube.com/watch?v=-mP26T3rYOk#ws)
In care inocentii Doreli (meseriasi onesti ca instalatori de sanitare, ce-i drept) lucreaza "astronautic" cu cleste papagal si racorduri de chiuveta. :-o

Nu mai comentez "testarea in zbor" :roll: (mai clar: in pravalire parasutata in mare :-D) a asa-zisei cabine; in ritmul asta, himera IAR-111 o sa zboare in rate - azi o roata, maine un profundor etc.
Ce ma oftica cel mai mult e terfelirea (re)numelui siglei IAR de niste escroci tupeisti.

Culmea-i insa ca mass-media (inclusiv posturi TV "renumite") le face reclama spalatorilor astora de bani, :x in timp ce gogoritza ARCA "produce" in continuare fuse, carucioare si burlane, dezleaga un balon si baga fara rost perhidrol intr-o butelie de voiaj.
In rest, simulari peste simulari, plimbari prin lume si trancaneala "fara numar", ca sa mai curga sponsorizarile (a nu se uita - de ordinul milioanelor de euro pina acum)... :|

Clar, traim un vis urit de-o vreme-n Romania - si ARCA e doar una din fatzetele cosmarului. :fullmoon:
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 24 January 2012, 14:25:36

Sau a astuia (unde se monteaza ceva peturi de Borsec :lol: pe post de hublouri - n.b.: pe exterior, contrar regulii nr. 1 a cabinelor presurizate).
ARCA: Drumul spre Supersonic - Episodul 107 (http://www.youtube.com/watch?v=8DxqF1voZ0k#ws)


Foarte bine observat ... pana si un elev de scoala generala ... ce-ar fi citi cartile lui Jules Verne ... stie cum se "monteaza" un hublou in submarin ,batiscaf sau "proiectil" lunar ...

Cel mai simplu hublou  cu forma muchiei tesita sa formeze un trunchi de con ... ce se monteaza la interior la cabinele presurizate sau la exterior la submarin sau batiscaf ... prin aceasta forma presiunile exercitate fac ca acesta sa aibe o entaseitate si mai buna ... asta spus la modul simplist ... la mintea copilului ...  :mrgreen:
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: tractorbeam on 24 January 2012, 16:35:04
...Sa nu uitam ca Rumania poate produce in fabriciile din tara  acest "super-soim' ... totul depinde de licenta de motor ...

Cred ca te inseli grav , Romanica la ora actuala cu industria pe orizontala facuta pilaf nu poate sa produca mai nimic, eventual vreo ratzushca de cauciuc umpluta cu heliu.
Chiar daca ar primi o licenta de motor tot nu ar fi in stare sa produca celula si sistemele adiacente.
Stiu foarte bine care este nivelul de pregatire al  maistrilor militari de aviatie si mai stiu ca suntem cat se poate de departe de productia de serie a unei celule de supersonic.
Nu am fost in stare pe vremea lui nea Nicu sa facem decat un avion de atac la sol si la ala cu grave probleme la celula (noroc cu fratii Iugoslavi care ne-au scos din kakao), avion de inspiratie sovietica oricum.

Cred ca toata apararea europeana ar trebui sa se doteze uniform cu Eurofighter dar o alternativa pentru ridicarea nivelului stiintific ar fi si achizitia de SAAB-uri daca pachetul este financiar atractiv, totusi SAAB este sub Eurofighter Typhoon ca si sisteme. Evident noi fiind in prima linie in caz de conflict, nu are rost sa platim bani grei pe avioane scumpe care sa fie distruse la sol de rusnaci.
Mai bine cateva bunkere montane bine chitite si o flota de SAAB care sa poata opera de pe orice teren. Macar sa putem tine piept vreo 48 de ore pana vine cavaleria USAF. 

Cat priveste Su-37 si variantele, singurul progres real este instalarea motorului cu thrust-vectoring ceea ce ii sporeste maniabilitatea, manevra Cobra o faceau si cu Su-27 fara thrust-vector.
Degeaba faci manevra Cobra cu Sukhoi-ul  daca americanu'  te buleste cu o racheta AMRAAM sau un PHOENIX cu raza lunga cu cateva minute inainte ca tu rusnaku' sa faci aquisition-lock  si sa apesi pe butonul de lansare.

Pe simulari exista cateva scheme de evitare si de dogging missile ca sa scapi de racheta americana dar... aia trag si in mod "salvo" si atunci ai pus-o!
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 25 January 2012, 13:24:57
Inclin sa subscriu la opinia pesimist-realista a colegului tractorbeam - evident ca luind in calcul situatia strict actuala, deloc favorabila oricaror demersuri creative in primul rind din cauza adevarului maximei "Va rugam sa ne scuzati, Nu producem cit furati". :-D
Fiindca finantzarea ramine problema number one in orice demers de genul asta - creierashe romanesti eficiente inca fiind disponibile (fie si doar cele de peste granitze, motivabile sa revina aici, temporar sau definitiv, doar cu destui... bani). :|
Bani care stim prea bine prin ce conturi "offshore" (sau buncare & Black Projects) sint ingropati.
SAAB-ul e in orice caz o optiune mult mai convenabila ca F-16, Rafale sau Eurofighter (ca raport pret/dotari-performante, dar si conditii de creditare).

Problematica achizitiei si/sau constructiei supersonicelor privita prin prisma strict militar-strategica e oricum mai complexa decit la prima vedere, fiind implicate interese mari din 1001 directii - inclusiv cea a Sfintului Comision. :-P
Care-i prezenta si la case mai mari - un singur exemplu: revolutionarul "Mudfighter" ARES dezvoltat de genialul Burt Rutan in anii '80 n-a fost primit cu aplauzele meritate de responsabilii U.S. Army, motivul real fiind ala ca era prea... ieftin. :lol:

Turbofan Killer Bee: Rutan ARES "Mudfighter" for U.S. Army Close Air Support (http://www.youtube.com/watch?v=zG9LlHcX8lg#)
Excelent pentru atac la sol si sprijin al infanteriei, originalul canard turbofan ARES din materiale compozite (cu priza de aer pe stinga si tunul pe dreapta, extrem de manevrabil si capabil de 800 km/h) ar fi costat de... 50 de ori mai putin decit un jet-fighter "serios", putind deschide implicit perspective reale strategiei "swarm-fight"-ului dus cu "killer-bees" (lupta aeriana "in roiuri"). ARES avea nu doar un performant tun de 25 mm Gatling, ci si posibilitatea acrosarii a 4 rachete AMRAM AIM-120s ori AIM-9 Sidewinders. Mai multe detalii, prin zona asta:

http://www.combatreform.org/killerbees2.htm (http://www.combatreform.org/killerbees2.htm)

In fine, in prezent se pare ca teoria extinderii rolului dronelor e in voga si ne putem astepta la aparitia unor escadrile de drone supersonice, pina la nivel de bombardiere grele. :roll:   

P.S. (ca sa fiu macar o tzira si ontopic): Sint convins ca IAR-111 poate indeplini si rolul de bombardier, utilizabil indeosebi pentru vizualizarea prin platinare intensa a blondelor inamice :-D (cu jeturi de perhidrol, evident)... :lol:                       
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 25 January 2012, 16:49:51
Cred ca te inseli grav , Romanica la ora actuala cu industria pe orizontala facuta pilaf nu poate sa produca mai nimic, eventual vreo ratzushca de cauciuc umpluta cu heliu.
Chiar daca ar primi o licenta de motor tot nu ar fi in stare sa produca celula si sistemele adiacente.
Stiu foarte bine care este nivelul de pregatire al  maistrilor militari de aviatie si mai stiu ca suntem cat se poate de departe de productia de serie a unei celule de supersonic.
Nu am fost in stare pe vremea lui nea Nicu sa facem decat un avion de atac la sol si la ala cu grave probleme la celula (noroc cu fratii Iugoslavi care ne-au scos din kakao), avion de inspiratie sovietica oricum.

De acord cu tine 90% ... nu face confuzie intre poiectant/inginer si maistru /tehnician ...
Romania a construit din totdeauna sub licenta anumite componente ... in special "motorizarea" si avionica ...
http://www.aviatori.ro/articole_details.php?id=5 (http://www.aviatori.ro/articole_details.php?id=5)

Industria "aerului" a ajuns la stadiul actual datorita ...
"Va rugam sa ne scuzati, Nu producem cit furati". :-D
http://www.certitudinea.ro/articole/de-la-lume-adunate/view/radu-berceanu-implicat-in-actiuni-de-spionaj-militar-in-favoarea-israelului (http://www.certitudinea.ro/articole/de-la-lume-adunate/view/radu-berceanu-implicat-in-actiuni-de-spionaj-militar-in-favoarea-israelului)

On-topic... Asa ca IAR 111 are niste stramosi mai reusiti decat el ...

http://ro.wikipedia.org/wiki/IAR_95 (http://ro.wikipedia.org/wiki/IAR_95)
http://en.wikipedia.org/wiki/Novi_Avion (http://en.wikipedia.org/wiki/Novi_Avion)

La 20 de ani de la Lovilutie am fi fost la alt stadiu cu jetul romanesc ... prin colaborari ,achizitii de licente si join- venture   ... poate la stadiul asta    http://en.wikipedia.org/wiki/CAC/PAC_JF-17_Thunder (http://en.wikipedia.org/wiki/CAC/PAC_JF-17_Thunder) daca nu superior ...

Other source:

http://anonymusgerula.wordpress.com/2010/04/14/dosarul-de-spionaj-al-lui-berceanu-redeschis-la-bruxelles/ (http://anonymusgerula.wordpress.com/2010/04/14/dosarul-de-spionaj-al-lui-berceanu-redeschis-la-bruxelles/)

Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 25 January 2012, 17:07:05

Cred ca toata apararea europeana ar trebui sa se doteze uniform cu Eurofighter dar o alternativa pentru ridicarea nivelului stiintific ar fi si achizitia de SAAB-uri daca pachetul este financiar atractiv, totusi SAAB este sub Eurofighter Typhoon ca si sisteme. Evident noi fiind in prima linie in caz de conflict, nu are rost sa platim bani grei pe avioane scumpe care sa fie distruse la sol de rusnaci.
Mai bine cateva bunkere montane bine chitite si o flota de SAAB care sa poata opera de pe orice teren. Macar sa putem tine piept vreo 48 de ore pana vine cavaleria USAF.

Daca tot am postat din greseala de doua ori ... sa mai adaug ceva "virtual"...

http://resboiu.wordpress.com/tag/iar-xt/ (http://resboiu.wordpress.com/tag/iar-xt/)

Hai ...ca prinde forma clasica de "cornet" ...
https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/IAR111T1AndT2Airframe#slideshow/5685132661933497394 (https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/IAR111T1AndT2Airframe#slideshow/5685132661933497394)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 30 January 2012, 14:07:26
Se pare ca si eu mai gresesc ... deh ... inseamna ca sunt ... om...  :-D

http://www.lovendal.net/wp52/ar-putea-un-balon-sa-zboare-in-spatiul-extraterestru-am-putea-ajunge-cu-balonul-pana-la-stele-da/ (http://www.lovendal.net/wp52/ar-putea-un-balon-sa-zboare-in-spatiul-extraterestru-am-putea-ajunge-cu-balonul-pana-la-stele-da/)

Deci nu trebuia sa-i tot pistonez  :evil: ...sa renunte ... la lansarea pendulului ... cu balonul ...  :mrgreen:

Acum noi romanii ... eram pionerii de la marginea universului ...  :fullmoon:

Acum ramanem ... niste diletanti supersonici  :rocket: si ... viitori hypersonici ...  :ufo:

http://www.220.ro/emisiuni-tv/Racheta-Alba/Z4m0IbI0KW/ (http://www.220.ro/emisiuni-tv/Racheta-Alba/Z4m0IbI0KW/)

On - topic ... hot news ....

https://www.arcaspace.com/ (https://www.arcaspace.com/)

https://www.arcaspace.com/ro/executor_ro.htm (https://www.arcaspace.com/ro/executor_ro.htm)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: kefren on 31 January 2012, 20:36:19
   Cei de la ARCA avaseaza in munca lor,incep realizarea motorului si anunta ca primesc donatii in atingerea acestui scop,..................cine se ofera??? : :roll: :-D :lol:


   http://www.realitatea.net/google-lunar-x-prize-arca-a-inceput-constructia-motorului-avionului-supersonic-iar-111_908980.html (http://www.realitatea.net/google-lunar-x-prize-arca-a-inceput-constructia-motorului-avionului-supersonic-iar-111_908980.html)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: alx on 31 January 2012, 20:56:22
Pai ma ofer eu,si cred ca as putea sa donez motorul.Adica le ofer pe tava un bax de coca-cola,si astept sa se ofere cineva sa doneze si combustibilul,respectiv 6 mentosane...le explic si cum trebuie sa puna mentosanele in coca-cola,si cum sa construiasca ajutaje pentru a dirija jetul produs in directia dorita de ei...
Si asa am mai rezolvat o problema...acu sa vedem cine le ofera avionica? adica niste sfoara si cateva bucati de sindrila... :-D
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 01 February 2012, 11:36:11
   Cei de la ARCA avaseaza in munca lor,incep realizarea motorului si anunta ca primesc donatii in atingerea acestui scop,..................cine se ofera??? : :roll: :-D :lol:

http://www.realitatea.net/google-lunar-x-prize-arca-a-inceput-constructia-motorului-avionului-supersonic-iar-111_908980.html (http://www.realitatea.net/google-lunar-x-prize-arca-a-inceput-constructia-motorului-avionului-supersonic-iar-111_908980.html)

 :-D Ce ma intriga e ca ARCAsii cer acum donatii in dolari $$$ - poate ca au informatii certe despre desfiintarea euro?! :roll:

Serios acum, cei 200.000 USD ceruti de impostorii ARCA ar reprezenta max. 0,1% (UNU LA MIE) din costurile minime necesare dezvoltarii unui motor cu reactie modest.
Nu mai are rost sa revin asupra strategiei lor de escroci marunti, strecurind pseudotermeni "savanti" in toate apelurile lor caragialesti (ex.: fibre de quartz si carbon, rasini fenolice, epoxidice etc - de parca astea nu s-ar topi in minutul urmator "aprinderii" asa-zisului motor).
Ghiveciul anti-tehnic eructat pe cimpia netului e jalnic, dar e unica lor speranta pt. aburirea unor naivi entuziasti.

O sursa interesanta pt cei pasionati de domeniul aero si costurile implicate: 

 http://www.defense-aerospace.com/dae/articles/communiques/FighterCostFinalJuly06.pdf (http://www.defense-aerospace.com/dae/articles/communiques/FighterCostFinalJuly06.pdf)

...de unde aflam ca un F-22A costa de pilda mai mult decit greutatea lui in aur! :-o
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: calator astral on 01 February 2012, 21:01:41
Noua ne trebuie avioane noi, ultramoderne, de calitate, pina si tari relativ sarace ca India se echipeaza cu modele occidentale, vorba nu-stiu-cui "sa numai aud de rusii aia!". Sa-si tina vechiturile, sicrie zburatoare. http://www.ziarelive.ro/stiri/succes-urias-al-frantei.-india-cumpara-126-de-avioane-rafale.html (http://www.ziarelive.ro/stiri/succes-urias-al-frantei.-india-cumpara-126-de-avioane-rafale.html)
Acesta stire ...poate face parte si din topicul cu legaturi catre stiri interesante ...
Dar in "second time" o afisez"  :evil: ...ptr. scumpul nostru coleg plimbaret ... si 111 cel fabricat de la cabina la "coada" ...

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/siria-a-cumparat-36-de-avioane-de-lupta-rusesti-159981.html (http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/siria-a-cumparat-36-de-avioane-de-lupta-rusesti-159981.html)

Sa nu uitam ca Rumania poate produce in fabriciile din tara  acest "super-soim' ... totul depinde de licenta de motor ...

http://ivchenko-progress.com/welcome.do?id=39 (http://ivchenko-progress.com/welcome.do?id=39)

Motor folosit si de alti ....la pasaretele ieftine ...http://www.airforce-technology.com/projects/hongdusupersonictrai/ (http://www.airforce-technology.com/projects/hongdusupersonictrai/)
___________________________________________________________________________________
Sau putem foarte bine sa luam licenta de la copia vestica (?) ... Alenia Aermacchi M346

M 346 Master (http://www.youtube.com/watch?v=d5OX-ugzDRk#ws)

Démonstration Aermacchi M-346 Le Bourget 2011 (http://www.youtube.com/watch?v=zQxeiXRoEWM#ws)Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: alx on 01 February 2012, 22:04:55
Noua ne trebuie avioane noi, ultramoderne, de calitate, pina si tari relativ sarace ca India se echipeaza cu modele occidentale, vorba nu-stiu-cui "sa numai aud de rusii aia!". Sa-si tina vechiturile, sicrie zburatoare. http://www.ziarelive.ro/stiri/succes-urias-al-frantei.-india-cumpara-126-de-avioane-rafale.html (http://www.ziarelive.ro/stiri/succes-urias-al-frantei.-india-cumpara-126-de-avioane-rafale.html)
Stii care e parerea mea? Ca decat sa ai un avion ultrasofisticat,,”occidental” sau ”american”,avion care s-ar putea intorce intr-o buna zi impotriva ta,LA PROPRIU,as prefera sa avem o dotare mai putin ultramoderna,insa ”sanatoasa”...ca sa nu mai vorbim ca tare as vrea sa nu mai stie diversii nostrii ”aliati” si cate bășini trage soldatelul roman,daramite cate cartuse are in incarcator,si cate avioane in hangar...asa ca as prefera ”anticele” MIG-uri,dar intr-un numar...fara numar :lol:
Ma rog,unii ar putea spune ca sunt cam nebun la faza asta,insa eu cred ca acum avem ”armata” doar ca sa nu spunem ca nu avem...

Si dupa treaba asta,va rog sa reveniti la topic,recte piscina zburatoare a celor de la arca. 
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: kandaon on 04 February 2012, 00:42:52
Un pic offtopic - asta e modelul cu doua motoare a lui IAR-95. Din pacate cred ca s-au facut doar teste cu macheta la scara redusa, in tunelul ala aerodinamic, sau suflerie, cum ii zice

(http://i.imgur.com/bL6IF.jpg)

Mai ontopic acum, daca totusi (si aici poate am eu o imaginatie prea bogata) ARCA nu e decat un paravan pentru altceva?
Adica Armata, care ii sprijina, precum si toti sponsorii aia, nu cred ca sunt atat de naivi sau complet pe dinafara in domeniul aeronauticii incat sa fie pacaliti nonstop de catre "ARCASI" si sa cheltuie o gramada de bani aiurea.
Daca e doar un paravan pentru ceva mai serios, si prin programul asta doar se testeaza ceva materiale sau alte lucruri? (nu cred ca aerodina lui Coanda, aia cred ca e deja produsa  :-D :-P)
Daca sa zicem, dat fiind forma lui IAR-111, foarte asemanatoare cu a lui YF-23, a exista o negociere cu americanii?
Ceva de genu, "noi va lasam sa puneti scutu antiracheta aici, va lasam sa folositi si niste baze aeriene, suntem aliati de nadejde, avem si o pozitie strategica, dar avem nevoie si de ceva aviatie sau/si rachete, dar nu F-16 la mana a treia".
Si americanii au zis, "bine, va dam YF-23, la care noi am renuntat, asta asa, sa nu bata la ochi". Sigur, doar planurile fuselajului si aerodinamica lui, plus ceva materiale compozite, fara sistemele electronice sau radar ultrasofisticate.

Americanii oricum au F-22 (ales in detrimentul lui YF-23, care mie mi se pare insa mult mai frumos), si fac acum F-35, in colaborare cu alti cativa, si pe care vor sa-l vanda multor altora (chiar si de F-22 am citit parca undeva ca ar fi fost propuneri sa-l vanda si japonezilor).
Iar pe viitor se preconizeaza ca incet incet, in cateva decenii, sa se treaca la folosirea tot mai generala a avioanelor fara pilot, chiar si cele de vanatoare.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 04 February 2012, 10:12:41
Am c-am obosit sa tot spun ca IAR95 (chiar si vers. Sprey ... single engine ) a ajuns la saturnieni ... ce l-au vandut la galbejiti ... si-a rezultat chestia de mai jos (bine inteles mai tunata / siliconata ) ...

http://resboiu.wordpress.com/2011/03/06/jf-17-este-cumva-inrudit-cu-iar-95-ul-nostru/ (http://resboiu.wordpress.com/2011/03/06/jf-17-este-cumva-inrudit-cu-iar-95-ul-nostru/)

Uitati-va ... la data cand a intrat ... in teste ... primul zbor ... in productie (multumim conducatorilor nostri saturnieni din Romanica  :planet:)

http://en.wikipedia.org/wiki/CAC/PAC_JF-17_Thunder (http://en.wikipedia.org/wiki/CAC/PAC_JF-17_Thunder)

Daca nu era diferendul dintre Ceasca si Tito ... acum zburau si pe la noi ... deh ... crezicova ...

Ai dreptate cu ARCAsi ...ca sunt paravan ... la o smecherie ...  :-D

La treaba cu YF-23 ... simt ca ai ceva dreptate ... dar tot la F35 ne vom abona ... tranzitul se va face cu F16 ...

Nasol ca numarul de zburatoare va fi prea mic ... si mai conteaza si numarul ... nu numai tehnologia ultra-avansata... tehnologie ce poate fi chiar "calcaiul lui Ahile" ...

Un virus trimis radio-electronic (camuflat prin semnal radar /emisie tv-radio aparent publica /comunicati aparent civile) si nu-ti trebuie nici mufa  ... sau mai tare unul pus din constructie (soft sau hardware printr-un circuit integrat in structura altui circuit esential ) ... in urma cu ceva ani ani am invatat (o chestie chiar simpla) cum sa fac din conectarea de jonctiuni <<diode/jumatati de tranzistori>> si /sau blocuri logice ... circuite ce trebuiau sa execute o comanda "temporizata" ca sa blocheze definitiv aparatul ... sau sa  necesite interventia "service-ului" ... asa ca sa stiti si voi ... cum se poate face un abonament la reparator ... sau vanzator ...

Ceva de genul au patit-o de curand iranieni cu compurile vandute via Europa ... :-D

Alte informati pe axa Washington-Londra-Bucuresti ...
http://www.ziare.com/international/america/sua-finanteaza-achizitia-a-20-de-avioane-de-lupta-f-35-pentru-israel-1047463 (http://www.ziare.com/international/america/sua-finanteaza-achizitia-a-20-de-avioane-de-lupta-f-35-pentru-israel-1047463)
http://karadeniz-press.ro/kara/marea-britanie-primeste-primul-avion-din-lotul-de-f-35/ (http://karadeniz-press.ro/kara/marea-britanie-primeste-primul-avion-din-lotul-de-f-35/)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: kandaon on 22 February 2012, 16:08:10
ARCA persevereaza si isi extinde gama de realizari (propuneri), cu un program si mai ambitios  :-D

https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/ProgramulSpatialAlRomaniei20122025

Sincer, as vrea sa realizeze ceea ce isi propun, dar in acelasi timp astept si ceva rezultate palpabile sa fiu sigur ca e pe bune, desi vad ca au realizat deja elemente de structura atat la avion cat si la motorul acela racheta
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Flight33 on 30 March 2012, 10:39:03
http://www.foxcrawl.com/2011/09/28/photo-romanian-supersonic-plane-iar-111-in-first-test-flight-over-the-black-sea/ (http://www.foxcrawl.com/2011/09/28/photo-romanian-supersonic-plane-iar-111-in-first-test-flight-over-the-black-sea/)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: fiulploii on 25 June 2012, 16:38:10
https://www.arcaspace.com/ (https://www.arcaspace.com/)
http://www.antena3.ro/high-tech/arca/aflati-totul-despre-programul-spatial-al-romaniei-cand-se-vor-finaliza-testele-pentru-primul-supersonic-romanesc-172837.html (http://www.antena3.ro/high-tech/arca/aflati-totul-despre-programul-spatial-al-romaniei-cand-se-vor-finaliza-testele-pentru-primul-supersonic-romanesc-172837.html)
Fara comentarii  :-D
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 25 June 2012, 17:02:03
Antenistii :martiansmile: nu-s mai putin senzationalisti decit altii, din pacate.  :x

Ca sa nu ma mai repet la infinit, citez doar unul din comentariile cu care-s 100% de acord in continuare:

3. adrian | 25 Iunie 2012 15:08
Iar le faceti publicitate impostorilor de la ARCA. Pana acum, inafara de declaratii sforaitoare, animatii si poze, nu au facut nimic, dar absolut nimic. Rachete din fibra de sticla ridicate cu baloane pana la 12000m, dar declarate ajunse in spatiu cosmic si cam atat, mai rau ca niste amatori cu rachete facute in garaj. Colac peste pupaza mai pangaresc si numele de IAR. Treaba tipic damboviteana!


...Auzi tu, "Programul Spatial Romanesc"!!! :-o
 Adevaru-i ca spalarea de bani e tipic romaneasca, ce-i drept... :|
Concluzie: :evil: Ptiu, drace...
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: fiulploii on 09 July 2012, 11:54:02
Chiar nu ma pot abtine  :-D
Citat:
Pentru persoanele care sprijina

-toti donatorii, indiferent de suma donata, vor primi imagini si informatii care nu sunt dezvaluite publicului larg

-sustinatorii care si-au convins cel putin 5 prieteni sa doneze vor fi invitati sa participe la un test de motor

-persoanele care au facut donatii insumate la peste 500 RON de asemenea vor fi invitati sa participe la un test de motor

-sustinatorii care si-au convins cel putin 10 prieteni sa doneze vor fi invitati sa participe la un test de motor si vor primi un premiu surpriza

-donatorii care au contribuit cu peste 1000 RON insumati de asemenea vor fi invitati sa participe la un test de motor si vor primi un premiu surpriza

-persoanele care si-au convins cel putin 20 prieteni sa doneze vor avea posiblitatea sa participe la un test de motor, vor primi un premiu surpriza si vor fi invitati sa petreaca doua zile alaturi de echipa la centrul de testare si asamblare al motoarelor Executor

-donatorii care care au contribuit cu peste 2000 RON insumati de asemenea vor avea posiblitatea sa participe la un test de motor, vor primi un premiu surpriza si vor fi invitati sa petreaca doua zile alaturi de echipa la centrul de testare si asamblare al motoarelor Executor
Pentru donatorii care au fost convinsi sa doneze de catre un prieten exista acum un camp suplimentar in interfata de plata in care pot trece numele celui care i-a convins.
Astfel exista posibilitatea ca oricine sa poata petrece doua zile alaturi de ARCA, sa primeasca premii si sa participe la testele de motor fara sa doneze nimic!


Lista cu romanii sinceri , care chiar isi doresc si cred ca arca e ceea ce zice ca e .
https://www.arcaspace.com/ro/executor_ro.htm (https://www.arcaspace.com/ro/executor_ro.htm)

 8-)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 09 July 2012, 12:24:25
Mie-mi place ca pe lista donatorilor apare si Burebista. :-D

Clar, lu' Deceneu i s-a stricat propulsoru' din toga. :lol:
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: alx on 02 August 2012, 22:45:26
http://www.antena3.ro/high-tech/arca/arca-va-plasa-pe-orbita-anul-viitor-cubemessenger-un-satelit-bulgaresc-de-mici-dimensiuni-178512.html (http://www.antena3.ro/high-tech/arca/arca-va-plasa-pe-orbita-anul-viitor-cubemessenger-un-satelit-bulgaresc-de-mici-dimensiuni-178512.html)

Mai,astia de la ARCA vor avea racheta lansatoare de anul viitor... ;D ;D ;D ;D ;D ;D s-a terminat cu suprematia marilor puteri,peste 2-3 ani noi vom fi carausii pe ISS...ma intreb,cam cu ce s-ar putea face contrabanda? >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 18 August 2012, 02:54:51
Motor avem ... niste gaz mai trebuie ... chibrit gasim ... :evil:

http://resboiu.ro/space/2012/08/16/arca-a-finalizat-lucrula-la-primul-motor-executor/ (http://resboiu.ro/space/2012/08/16/arca-a-finalizat-lucrula-la-primul-motor-executor/)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 14 July 2013, 10:58:47
http://www.antena3.ro/high-tech/arca/arca-va-plasa-pe-orbita-anul-viitor-cubemessenger-un-satelit-bulgaresc-de-mici-dimensiuni-178512.html (http://www.antena3.ro/high-tech/arca/arca-va-plasa-pe-orbita-anul-viitor-cubemessenger-un-satelit-bulgaresc-de-mici-dimensiuni-178512.html)

Mai,astia de la ARCA vor avea racheta lansatoare de anul viitor... ;D ;D ;D ;D ;D ;D s-a terminat cu suprematia marilor puteri,peste 2-3 ani noi vom fi carausii pe ISS...ma intreb,cam cu ce s-ar putea face contrabanda? >:D >:D >:D >:D >:D >:D >:D

 :evil: :evil: :evil:
Cum sa reinventam roata si apa calda ... MIG 21 Excelsior ...
 :evil: :evil: :evil:

(http://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2013/07/MiG21_3.jpg)(http://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2013/07/F4_11.jpg)(http://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2013/07/GO1_1.jpg)

http://www.tehnomil.net/2013/07/11/mig-21-lansatorul-de-sateliti/ (http://www.tehnomil.net/2013/07/11/mig-21-lansatorul-de-sateliti/)

Resurse:
http://www.tehnomil.net/2013/05/26/rachete-romanesti-lansatoare-de-sateliti-noutati-2/ (http://www.tehnomil.net/2013/05/26/rachete-romanesti-lansatoare-de-sateliti-noutati-2/)
http://faculty.kfupm.edu.sa/AE/hmomar/Air_Launcher_Project/Preliminary%20Design%20of%20the%20Hybrid%20Air-launching%20Rocket%20for%20Nanosat.pdf (http://faculty.kfupm.edu.sa/AE/hmomar/Air_Launcher_Project/Preliminary%20Design%20of%20the%20Hybrid%20Air-launching%20Rocket%20for%20Nanosat.pdf)
http://www.generationorbit.com/publications/go_charts_nsrc2013.pdf (http://www.generationorbit.com/publications/go_charts_nsrc2013.pdf)
http://premierspacesystems.com/Nanolaunch.html (http://premierspacesystems.com/Nanolaunch.html)

P.S. ARCA-si ar trebui sa mai intre pe rUFOn ... le vindem ideeA pe gratis ... ca norvea ...  :mrgreen:
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 13 February 2014, 21:09:31
Aducere ... aminte ...
Si continuare ...

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,550.msg87880.html#msg87880 (http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,550.msg87880.html#msg87880)

Mock up-ul are doua probleme de configurare aerodinamica ... nu mai zic ca in suflerie rezultatele sunt zero barat ...

Unde se escamonteaza rotile din spate si de ce nu este gaurit fuzelajul in zona de aspiratie (conteaza la rezistenta aerodinamica masurata) ... orice element ce atarna produce frecare aerodinamica implicit consum de conbustibil ce va duce direct proportional la scaderea andurantei si autonomiei in zbor ... mai ales la altidini joase ... sub 8000 de metri ...

P.S. Consilierea este gratuita ... in timpul liber disponibil ...  :mrgreen:
P.S.2 Elimin din start chestia cu electrica ... este prea grea ... o foloseau de mult alti care au investit milioane si miliarde de dolari sau euro...  in aceste (astfel de) drone ...
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 28 February 2014, 14:54:50
Ti-n sa precizez ... mie teama ca ... m-am inselat ... oare ... :-o
Arcasi au aruncat niste imagini in care se executa un zbor de joasa altitudine cu zmeul ... binenteles de test ... ca ne plictisisem de atatea baloane ...

http://www.rumaniamilitary.ro/air-strato-by-arca-a-decolat (http://www.rumaniamilitary.ro/air-strato-by-arca-a-decolat)
http://www.resboiu.ro/air-strato-uav-dezvoltat-de-catre-arca/ (http://www.resboiu.ro/air-strato-uav-dezvoltat-de-catre-arca/)
http://en.wikipedia.org/wiki/Air_Strato (http://en.wikipedia.org/wiki/Air_Strato)


P.S. Se pare ca au corectat anumite unghiuri de atac ...are o curgere a aerului mai buna ...
P.S.2 Tare ciudat sunt dispuse  "betele" de la rotile din spate ....   :-o
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 28 February 2014, 18:30:14
As avea 1001 carcoteli despre aeromodelul asta nu tocmai reusit si care zboara cu greu la 25 m inaltime (mai are doar :-D 17.975 m pina la plafonul promis - normal, cu electromotoarele alea de jucarie chinezeasca), dar chiar nu (mai) are rost sa-mi pierd vremea cu el.

Mai interesant e modul pervers in care PR-ul spalatorilor de bani arcasi uita de restul "programelor spatiale" :rocket: (whahaha) lasate-n paragina (doar sintem pe topicul supersonicului IAR-111, nu?).
Ba chiar se mindresc cumva c-au renuntat la Google X-Prize (exact "proiectul" pentru care-au primit sponsorizari enorme), "avind alte prioritati mai importante". :roll:

P.S. Stiu, sint nepatriot, chitibusar, arogant, pesimist etc. Ca sa ma "scot" macar un pic, uite ca apreciez totusi eficientza si solidaritatea-n crearea iluziei ca fac ceva - si nu orice! - a gastii ARCAsilor.

Title: Re: UtopiA ARCA S.A. ... pardon LTD ...
Post by: Arhanghelul on 04 December 2014, 18:58:49
Pentru cine mai crede in visul asta ...

http://www.arcaspace.com/ (http://www.arcaspace.com/)

https://ro-ro.facebook.com/arcaspace                                 vs.                       http://www.usbmania.ro/cadouri-usb/lansator-rachete-usb-thunder.html

http://www.rumaniamilitary.ro/noutati-arca-airstrato-si-haas (http://www.rumaniamilitary.ro/noutati-arca-airstrato-si-haas)

https://vimeo.com/112750523 (https://vimeo.com/112750523)

Si viitorul ...  :evil:

https://vimeo.com/112746275 (https://vimeo.com/112746275)

Pardon anii '60 - '70  ... au fost ... inainte in trecut ... (http://www.bttf.com/tyfoon/site/gallery/4/1/2/3/3//images/364d1e934f.jpg)

""Cel mai rapid avion din lume a fost aparatul american X15, care a atins in anul 1964, o viteza de peste 7000 km/h?""   (http://www.competitiazece.ro/imagini/imagini_secundare/X-15_mic.jpg)

http://www.competitiazece.ro/ro/secundare/stiatica.htm (http://www.competitiazece.ro/ro/secundare/stiatica.htm)
http://www.competitiazece.ro/ (http://www.competitiazece.ro/)

P.S. Stiu ca pare ca sunt paranoic in legatura cu copiiI ASTiA...din "FerenTexas", "UltraGiulestina"', ETC. ... dar este adevarat ...  :mrgreen: ... Apoi ne cred niste oligofreni de la muica venire ... apoi daca estem ... SA fie cu  ...  BANat ...

______________________________________________________________________________________

http://www.arcaspace.com/en/ (http://www.arcaspace.com/en/)
Title: Re: UtopiA ARCA S.A. ... pardon LTD ...
Post by: Arhanghelul on 04 December 2014, 19:17:17
http://www.uasvision.com/ (http://www.uasvision.com/)
http://www.newscientist.com/blogs/shortsharpscience/2010/10/romanian-moon-balloon-gets-fir.html (http://www.newscientist.com/blogs/shortsharpscience/2010/10/romanian-moon-balloon-gets-fir.html)
http://www.zmescience.com/space/google-lunar-x-prize-05102010/ (http://www.zmescience.com/space/google-lunar-x-prize-05102010/)
http://www.universetoday.com/45277/atlantis-roars-to-space-for-trek-to-iss-2/ (http://www.universetoday.com/45277/atlantis-roars-to-space-for-trek-to-iss-2/)
http://www.zf.ro/eveniment/dupa-ce-au-lansat-prima-racheta-spatiala-romaneasca-inginerii-de-la-arca-lucreaza-la-prototipul-primului-avion-supersonic-romanesc-7840197 (http://www.zf.ro/eveniment/dupa-ce-au-lansat-prima-racheta-spatiala-romaneasca-inginerii-de-la-arca-lucreaza-la-prototipul-primului-avion-supersonic-romanesc-7840197)

___________________________________________________________________  (http://www.rightwords.ro/imgupl/author/o-900x600/vladimir-ilici-lenin--1302.jpg)


http://platformacivica.wordpress.com/2013/06/14/o-minciuna-spusa-destul-de-des-devine-adevar/ (http://platformacivica.wordpress.com/2013/06/14/o-minciuna-spusa-destul-de-des-devine-adevar/)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 04 December 2014, 19:33:26
Off Topic ... de DaTa asta InTentionAT ...

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#.VICFL3smNRW (http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#.VICFL3smNRW)

_____________________________________________________________________________

S-o dat drumul la dronele de ... a 6-a generatie (care nu le vedeti) ... incepe SkyNet ...

(http://www.signs-unique.co.uk/ekmps/shops/autounique/images/achtung-minen-rusted-metal-sign-pst-1212--7692-p.jpg)

Am zis.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior si alte (xana)drone :-)
Post by: Xanadron on 04 December 2014, 22:16:39
Hai sa mai fiu carcotas o ultima oara (si) pe subiectul "noua ARCA" - aceeasi Marie cu alta palarie (de cowboy mai nou). :lol:
Habar n-am care-i mecanizmu' mutarii lor peste Marea Baltoaca, da-s convins 100% ca-i unu' dubios... fara dubii, tinand cont de istoria pre_spalarii lor masive de bani (mioritice adica), cu nexam rezultate.

Hardughia lor de drona Airstrato zboara ce-i drept intr-un clip la 20-30 m deasupra unor razoare pur romanesti (cum 'reaku' totusi aici si nu acolo?) - in fine, important e ca de-abia se taraie... GOALA, clar debila-n motorizare, fara vreun echipament la bord si mai ales fara bateriile necesare indeplinirii "caietului de sarcini" promis, ca-ntotdeauna, din burta (doar astea ar trage peste 100 kile la cantar, chiar de-ar fi LiPo-Packs de ultima generatie).
Plafonul de 18.000 m ori autonomia de 12 ore sint oricum doar halucinatii puerile la energia (kWh) ceruta fie si de alea 4/6 motorase RC de jucarie, a 4-5 kW max. si cu elici (mici/ cu pas mare) moarte la altitudini mari (EM-urile brushless outrunner sint ieftineli germano-chineze Robbe-Roxy - pfui, macar sa fi bagat ceva mai "pro" gen Hacker, ca de Plettenberg nici nu cred sa fi auzit teologu'-lor sef Popescu.)


N-are rost sa mai pierd insa timp pretios cu evaluari tehnice (gimbals, controllers, giroscoape etc), ca nu sintem p-un forum aviatic (tot e bine ca scriind aici mi-am adus aminte ca-s dator cu niste raspunsuri taman p-un forum d-asta 'merigan - scleroza, deh).

Concluzia insa (avizata, credeti-ma pe cuvint ca stiu ce zic) nu poate fi decit: VARZA la patrat.
P.S. Poate revin totusi dupa ce descopar straniul mecanism al relocarii ARCAsilor, fiindca de eficienzta comerciala nu poate fi vorba (nimeni n-o sa le cumpere drona... mai vorbim la anu' :wink:) si nici finantzarile nasparlii nu prea merg p-acolo.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: horia2008 on 23 February 2015, 14:22:29
NOU  :-D

January 31, 2015 - The Interface prototype for AirStrato was completed (http://www.airstrato.com/en/interface.html)

Quote
The command and control center for the AirStrato aircraft, called the Interface, was completed today.
It is designed to communicate with the AirStrato via satellite, no matter how far away from aircraft. It allows the pilot to view all flight parameters, to program the autopilot or to control the aircraft assisted or in full manual mode. It also enables the pilot to activate or deactivate sub-systems or to interact with the aircraft payload. The interface is built entirely from composites.
Only high quality equipment was used on the Interface, from the display, HOTAS system, keyboard and mouse and of course the computer.
A special attention was given to the design. ARCA put a lot of hours in creating a beautiful curved design that complements the AirStrato and Accelerator.
The Explorer is currently under tests and is available for pre-order at a 20% price reduction. Commercial production will begin in August 2015. After the commercial production will start, customers who pre-ordered will be able to purchase this model and future AirStrato models at a 10% price reduction for a period of one year. from $140,000
sper ca nu intra la reclama... :roll: :-D

Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: prodcomb on 23 February 2015, 22:36:32
Dacă nu dă din aripi avionu' ca să zboare, atunci sigur va da dacă va fi propulsat cumva.
Minune mare cu tehnica asta!
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior si alte (xana)drone :-)
Post by: Arhanghelul on 26 July 2015, 00:08:14
Hai sa mai fiu carcotas o ultima oara (si) pe subiectul "noua ARCA" - aceeasi Marie cu alta palarie (de cowboy mai nou). :lol:
Habar n-am care-i mecanizmu' mutarii lor peste Marea Baltoaca, da-s convins 100% ca-i unu' dubios... fara dubii, tinand cont de istoria pre_spalarii lor masive de bani (mioritice adica), cu nexam rezultate.

<...>

Concluzia insa (avizata, credeti-ma pe cuvint ca stiu ce zic) nu poate fi decit: VARZA la patrat.
P.S. Poate revin totusi dupa ce descopar straniul mecanism al relocarii ARCAsilor, fiindca de eficienzta comerciala nu poate fi vorba (nimeni n-o sa le cumpere drona... mai vorbim la anu' :wink:) si nici finantzarile nasparlii nu prea merg p-acolo.


Uite ca si-au gasit fraieri ...  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://www.descopera.ro/dnews/14591831-romanii-vor-produce-si-testa-aeronavele-fara-pilot-airstrato-video (http://www.descopera.ro/dnews/14591831-romanii-vor-produce-si-testa-aeronavele-fara-pilot-airstrato-video)
http://www.arcaspace.com/docs/ARCA_Press_Release_Las_Cruces.pdf (http://www.arcaspace.com/docs/ARCA_Press_Release_Las_Cruces.pdf)

(http://www.arcaspace.com/images/xnews_las_cruces.jpg.pagespeed.ic.ITKg54G_16.jpg)(http://ngonoo.com/engine/wp-content/uploads/2013/02/speedy-gonzales.jpg)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 27 July 2015, 12:36:16
interesante updates apropo de relocarea ARCA... in continuare dubioasa dupa mine, colega Arhanghel, dar ele tot nu pot contrazice predictiile mele (ca de obicei infailibile :lol: ) - mai exact, ca nimeni nu va cumpara facatura lor care, repet:
"[...] zboara ce-i drept intr-un clip la 20-30 m deasupra unor razoare pur romanesti (cum 'reaku' totusi aici si nu acolo?) - in fine, important e ca de-abia se taraie... GOALA, clar debila-n motorizare, fara vreun echipament la bord si mai ales fara bateriile necesare indeplinirii "caietului de sarcini" promis, ca-ntotdeauna, din burta (doar astea ar trage peste 100 kile la cantar, chiar de-ar fi LiPo-Packs de ultima generatie).
Plafonul de 18.000 m ori autonomia de 12 ore sint oricum doar halucinatii puerile la energia (kWh) ceruta fie si de alea 4/6 motorase RC de jucarie, a 4-5 kW max. si cu elici (mici/ cu pas mare) moarte la altitudini mari (EM-urile brushless outrunner sint ieftineli germano-chineze Robbe-Roxy - pfui, macar sa fi bagat ceva mai "pro" gen Hacker, ca de Plettenberg nici nu cred sa fi auzit teologu'-lor sef Popescu.)"


Cineva :evil: acolo sus se vede totusi ca-i "iubeste' pe ARCAsi, dar nu-i oricum unicul caz de finantari ale unor proiecte aiuristice, cu rol politicianist de justificare a cheltuielilor agitator-populiste dupa toate aparentzele (v. discursul guvernatoarei New Mexico.)

Cunosc de ex. personal (de pe vremea cind scriam timpenii prin presa moto) cazul unui englez care a papat 4 milioane pounds :-o din fonduri UE pt un proiect (oricum nasparliu si neaplicat vreodata nici macar in lumea curselor moto) de sistem directie moto "revolutionar" din anii '90 (cei care mai citesc nu doar pe savantii britanici, ci si articolele umoristilor de la Superbike tin minte sigur articolul "Kiss my ASP" :-D de prin '97-'98 - ASP fiind abrevierea numitului proiect.)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 30 July 2015, 11:04:03
Update pe tema mega-gogoseriei ARCA - cu riscul de-a fi iar considerat carcotash, nepatriot etc.:
http://www.gandul.info/magazin/un-roman-de-38-de-ani-creeaza-100-de-joburi-in-sua-de-ce-nu-a-putut-sa-faca-asta-in-romania-14650617 (http://www.gandul.info/magazin/un-roman-de-38-de-ani-creeaza-100-de-joburi-in-sua-de-ce-nu-a-putut-sa-faca-asta-in-romania-14650617)

"Articol" in care se minte la greu inca din titlu, dar si din subtitlu (= "biscuite", pt. meseriasii din presa):
"Dumitru Popescu, 38 de ani, un proiectant român de rachete spaţiale, :-o a investit într-o companie cu sediul în New Mexico (SUA)[...]"

...Asadar DP e proiectant de rachete, cind el a facut Teologia ??!! :lol:
Nu zic ba, e plina lumea SI de autodidacti, da' nu-i deloc cazul individului astuia care acuza "coruptia din Romanica", uitind brusc prin ce metode - corupte, evident - a "spalat" si el pina acum milioane din donatiile naivilor, dar si-ale unor bancheri deloc naivi. :evil:

Nu mai zic ca si restu-i la fel de aburitor, toate afirmatiile popii astuia mitoman fiind, ca si pina acum, facute la timpul viitor ("vom face, vom drege").
Mai clar, la Sfintu' Asteapta :-( - ca si pina acu'.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Aseneth on 31 July 2015, 14:08:39
"Articol" in care se minte la greu inca din titlu, dar si din subtitlu (= "biscuite", pt. meseriasii din presa):
"Dumitru Popescu, 38 de ani, un proiectant român de rachete spaţiale, :-o a investit într-o companie cu sediul în New Mexico (SUA)[...]"

...Asadar DP e proiectant de rachete, cind el a facut Teologia ??!! :lol:


Proiectant de rachete, pictor de icoane... tot aia. Nu ati auzit de ozeneurile si aliensii de pe peretii bisericilor?
Important e ca a investit bani, nu mai conteaza ca nu sunt banii lui sau de ce a investit... cand auzim de bani creativitatea romaneasca explodeaza si gasim tot felul de titluri pompoase la meserii de altfel banale.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: simplex1 on 02 August 2015, 00:47:42
Eu nu sunt convins ca AirStrato a zburat vreodata. Mai degraba acel video prezentat de ARCA este un trucaj.

"Asa cum rezulta din fisa tehnica a motorului utilizat in 6 exemplare de ARCA pe AirStrato (vezi: http://www.sierra.ro/Motor-BL-Outrunner-ROXXY-8085%E2%80%9310-p1849p.html (http://www.sierra.ro/Motor-BL-Outrunner-ROXXY-8085%E2%80%9310-p1849p.html) ) acesta trebuie sa tragă 125 A la 45 V adică 5625 W pentru a genera ~ 20 kgf. In consecința cele 6 propulsoare necesita pe total 6 * 5625 W = 33.75 kW!!

Generatorul de electricitate de la bordul lui AirStrato furnizează doar 5.1 kW deci nu ajunge nici măcar pentru învârtirea elicei unui singur motor astfel încât ea sa furnizeze 20 kgf. In loc de 120 kgf, AirStrato are sub 20 kgf tracțiune (prea putin pentru masa lui de 185 - 230 kg) iar 5 din motoarele sale stau degeaba deoarece nu exista energie pentru ele.
"

Sursa: Escrocii de la ARCA Space Corporation lovesc în Las Cruces (New Mexico, US) cu "avionul" AirStrato (http://forum.softpedia.com/topic/1025652-escrocii-de-la-arca-space-corp-lovesc-in-las-cruces-new-mexico-cu-avionul-airstrato/)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: horia2008 on 29 December 2015, 00:00:50
ArcaBoard :wink:
Title: Re: Utopii supersonice : Arca Board - 36 ventilatoare pt. "doar" 20.000 USD
Post by: Xanadron on 29 December 2015, 12:57:25
Un review specializat:
http://www.engadget.com/2015/12/24/arcaboard/ (http://www.engadget.com/2015/12/24/arcaboard/)

...balacareste fara mila :lol: noul "vaporware" arca - o adunatura de escroci fara limite se vede, stimulata insa si dincolo de Marea Baltoaca sa-si vada de aburelile finantzate misterios, dar en-gros.
...De ce oare si-acolo insa?
Asta ar fi de fapt intrebarea esentiala in orice discutie legata de pseudo-firma raspopitului Popescu :-D - pe care-l vaz "hoverizand" instabil pe placa aia primitiva (si incontrolabila) cu 36 de ventilatoare intr-un apus de soare - si visindu-se probabil ca nou Mesia deasupra valurilor.

P.S. Extras elocvent:
"Lest we forget, what is ARCA Space Corporation anyway? Well, it used to be a non-governmental organization based in Romania, established in 1999 to develop rockets and other aerospace technology. Moving to Las Cruces, New Mexico last year, it adopted the name ARCA Space Corporation. The company's currently developing rocket systems and serious, commercial drones (that seem to be behind schedule), but its history is a bit mysterious for our liking.
In more than 15 years, it's performed numerous tests of aerospace technology, but we can't see that the outfit has ever really done, made or sold anything. Thus, we reckon it's incredibly unlikely that the first commercial product ARCA Space Corporation will actually deliver is going to be an overpriced hoverboard no one wants."
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: horia2008 on 08 January 2016, 10:25:23
ArcaBoard :wink:
dăcât ca să moară dujmanii  :-D :-D :-D
https://www.youtube.com/watch?v=lqlrru1V69E (https://www.youtube.com/watch?v=lqlrru1V69E)

Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: prodcomb on 09 January 2016, 17:21:01
Aș vrea să-l văd zburând deasupra apei.
Pe teren solid nu ridică nici un fir de praf iar atmosfera sub placă este „calm plat”.
Vorbesc de „năzdrăvănia” de la ARCA.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Black Soul ...
Post by: Arhanghelul on 30 January 2016, 21:36:57
Vai de voi ... aveti ... concurenta ...

http://www.hover-bike.com/MA/the-hoverbike/how-you-can-own-it/ (http://www.hover-bike.com/MA/the-hoverbike/how-you-can-own-it/)

(https://d253pvgap36xx8.cloudfront.net/editor_uploads/1277/2015/03/04/hoverbike1.jpg)

http://www.gizmag.com/closer-look-malloy-aeronautics-hoverbike/33414/ (http://www.gizmag.com/closer-look-malloy-aeronautics-hoverbike/33414/)

BOT-ul sef ... (http://www.hover-bike.com/MA/wp-content/uploads/2014/07/Buster.jpg)

http://www.hover-bike.com/MA/product/buster-the-hoverbike-test-pilot/ (http://www.hover-bike.com/MA/product/buster-the-hoverbike-test-pilot/)
Title: Re: Utopia dronica ... consultant prodcomb ...
Post by: Arhanghelul on 30 January 2016, 22:16:26
https://www.youtube.com/watch?v=bpko3CPHonQ#t=151.720678 (https://www.youtube.com/watch?v=bpko3CPHonQ#t=151.720678)
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Cautatorul on 24 November 2016, 23:08:33
N-am gasit alt loc unde sa postez o stire noua despre ARCA Space.... dar aici mi se pare cel mai potrivit loc.
Daca vreun admin considera ca trebuie mutata, ok, daca s-a mai postat imi cer scuze dar am dat cautare dupa ARCA si n-am gasit nimic legat de ce urmeaza sa postez.

„Dorel“ loveşte şi pe Marte. Cine e românul acuzat de prăbuşirea sondei Schiaparelli pe Planeta Roşie

"Agenţia spaţială italiană (ASI) susţine că Arca Space Corporation ar fi de vină pentru prăbuşirea pe planeta Marte, pe 19 octombrie 2016, a modulului Schiaparelli, după ce Agenţia Spaţiala Europeană (ESA) a încredinţat companiei fondate de Dumitru Popescu misiunea realizării unor teste importante legate de intrarea în atmosferă a modulului. Agenţia italiană susţine că Arca a primit contractul privind testarea sistemelor de control a reintrarii în atmosferă a sondei spaţiale, deşi nu avea suficientă experienţă în domeniu, lipsindu-i „competenţe specifice suficiente“, informeaza cotidianul italian La Repubblica în ediţia online. Pentru efectuarea testului cerut de ESA, compania lui Popescu a primit 1,1 milioane de euro, dar testul nu a mai avut loc pentru că regiunea unde urma să fie efectuat, deasupra Mării Negre, era în apropiere de Crimeea, iar Rusia tocmai invadase peninsula. Contactat de Repubblica.it, Dumitru Popescu a declarat că Arca a făcut tot ce a putut privind testarea echipamentelor înainte de misiunea spaţială. „ASI ar trebui să fie atentă pentru că, dacă nu are dovezi care să susţină declaraţiile, va trebui să plătească. Noi suntem împăcaţi, am făcut tot ce se putea face: pentru acel test trebuia să zburăm foarte aproape de baza militară rusă de la Sevastopol. Atunci, Rusia tocmai ce ocupase Crimeea şi riscam declanşarea unui conlict între Federaţia Rusă şi NATO“, a explicat Popescu, referitor la testul pe care ARCA ar fi trebuit să-l execute în 2014."

Sursa si articolul complet la:

http://adevarul.ro/tech/stiinta/un-roman-acuzat-esecul-misiuni-marte-dumitru-popescu-era-responsabil-testarea-sisteme-dus-prabusirea-modulului-schiaparelli-urma-luna-1_5836bb145ab6550cb8cd1b9b/index.html (http://adevarul.ro/tech/stiinta/un-roman-acuzat-esecul-misiuni-marte-dumitru-popescu-era-responsabil-testarea-sisteme-dus-prabusirea-modulului-schiaparelli-urma-luna-1_5836bb145ab6550cb8cd1b9b/index.html)


Sau cautati pe net dupa cuvintele: Schiaparelli ARCA

Din pacate nu am gasit stirea de la antena3 video in care era intrebat si dl. Alexandru Mironov despre ARCA dar am vazut-o eu si spunea ca se mira ca ARCA a primit un asemenea contract de o asemenea importanta avand in vedere ca era doar o echipa de amatori entuziasti si nu era nimic serios si profesionist in ce-i priveste. Nu am citat exact dar asta era esenta a ce a spus.

Din toate stirile asta cu "Dorel loveste si pe Marte" mi s-a parut ca exprima exact despre ce e vorba cu ARCA.  E caz clasic de excroc si impostor.  Cel putin asta e opinia mea si iata ca timpul a dovedit asta din pacate. M-as fi bucurat sa ma insel dar...
Title: Re: Utopii hipersonice : ARCA da cu ei de pamint... si pe Marte :)
Post by: Xanadron on 25 November 2016, 08:55:45
https://www.agerpres.ro/sci-tech/2016/11/24/romanul-dumitru-popescu-acuzat-de-agentia-spatiala-italiana-ca-e-responsabil-pentru-prabusirea-modulului-schiaparelli-pe-marte-17-38-07 (https://www.agerpres.ro/sci-tech/2016/11/24/romanul-dumitru-popescu-acuzat-de-agentia-spatiala-italiana-ca-e-responsabil-pentru-prabusirea-modulului-schiaparelli-pe-marte-17-38-07)

...Deci ASI acuza ESA c-a incredintat un test esential pt Schiaparellli unor "amatori" - impreuna, evident, c-un ceculetz de "doar 1,1 milioane euro !!! :-o

Hai ca escrocheriile teologului-sef DP am ajuns sa le inteleg cumva, dar naivitatea celor care-i faciliteaza manglelile... vestice n-o pot intelege. Decit poate daca o fi aplicat metoda "fifty-fifty" si cu sefii ESA, asa cum a facut-o cu delapidatorii zisi "sponsori" estici (adica din valea/dealu' nost'.)
Posibil si asta, chiar daca DNA-ul si media noastra "vigilenta" i-a convins pe romani ca strainii sint curati-lacrima si doar noi le avem cu smenurile-sutelile-manglelile.
 (offtopic doar aparent: Saracu' Barosso.... http://www.agerpres.ro/externe/2016/09/24/barroso-s-a-aflat-in-contact-strans-cu-goldman-sachs-in-timpul-mandatelor-sale-de-presedinte-al-ce-presa--20-00-51 (http://www.agerpres.ro/externe/2016/09/24/barroso-s-a-aflat-in-contact-strans-cu-goldman-sachs-in-timpul-mandatelor-sale-de-presedinte-al-ce-presa--20-00-51) ...e interpelat doar pe nimicuri d-astea, uitindu-se comisioane ca ala luat pe vanzarea F-16-urilor portugheze NOUA...) :evil:

P.S. Interesanta si-o coincidentza: numele teologului "arcas"care-ar trebui sa stea la parnaie decenii e acelasi cu al lui Dumitru Popescu zis si "Dumnezeu" :star: pe vremea Impuscatului (cenzorul-sef al regimului de-atunci).
Asta-i viatza deci: Domnu' Schiaparelli a dat, Domnu' DP a luat... :-D
Title: Re: ARCAsul Dorel ... Prezent! ...
Post by: Arhanghelul on 27 November 2016, 11:01:40
Din pacate nu am gasit stirea de la antena3 video in care era intrebat si dl. Alexandru Mironov despre ARCA dar am vazut-o eu si spunea ca se mira ca ARCA a primit un asemenea contract de o asemenea importanta avand in vedere ca era doar o echipa de amatori entuziasti si nu era nimic serios si profesionist in ce-i priveste. Nu am citat exact dar asta era esenta a ce a spus.

Din toate stirile asta cu "Dorel loveste si pe Marte" mi s-a parut ca exprima exact despre ce e vorba cu ARCA.  E caz clasic de excroc si impostor.  Cel putin asta e opinia mea si iata ca timpul a dovedit asta din pacate. M-as fi bucurat sa ma insel dar...

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/raspunsul-romanului-acuzat-ca-a-distrus-visul-martian-619050 (http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/raspunsul-romanului-acuzat-ca-a-distrus-visul-martian-619050)

L-am cunoscut cu ceva vreme în urmă pe tânărul Dumitru Popescu şi pe colegii lui. Erau o echipă de amatori care voiau să se lanseze în aventuri spaţiale. Dar, desigur, la nivelul de amatori. Sunt uimit după aceea să aflu că au contracte cu ESA (Agenţia Spaţială Europeană, n.r.). Din ce ştiu eu, la Agenţia Spaţială Română nu se punea problema ca o entitate de talia acestei ARCA să preia contracte serioase”, spune Alexandru Mironov, realizator Digi World.

http://parsec.ro/2016/11/despre-arca-space-si-exomars/ (http://parsec.ro/2016/11/despre-arca-space-si-exomars/)
______________________________________________________________________________

http://forum.softpedia.com/topic/1025652-escrocii-de-la-arca-space-corp-lovesc-in-las-cruces-new-mexico-cu-avionul-airstrato/page__st__288#entry20230346 (http://forum.softpedia.com/topic/1025652-escrocii-de-la-arca-space-corp-lovesc-in-las-cruces-new-mexico-cu-avionul-airstrato/page__st__288#entry20230346)

Title: Re: ARCAsul Dorel ... Prezent! ...
Post by: Arhanghelul on 13 March 2017, 17:51:50
https://www.youtube.com/watch?v=uQ-ikwXe-ds (https://www.youtube.com/watch?v=uQ-ikwXe-ds)

Daca nu stii principiul de functionare al unui motor electric ... in loc de cateva ... pui mai multe ... in functie de masa proprie si masa maxima dorita ... ce simplu este matematica ... de teolog ...
Lasa ... ca asa este mai bine ... ai mai multa redundanta ... pot pica cate ... Ca Sa nu mai zboare plansa ?

Daca asa gandeau si cei de la DARPA ... nu mai reuseau ei ... catari electro-mecanici(mecano-hidraulici) ... ghinion ...

Of, Of ...  Prikoke, Prikoke ... A'poi ... ti las cu binie ...

https://www.youtube.com/watch?v=40gECrmuCaU (https://www.youtube.com/watch?v=40gECrmuCaU)
https://www.youtube.com/watch?v=M8YjvHYbZ9w (https://www.youtube.com/watch?v=M8YjvHYbZ9w)

P.S. Daca puneti 100 de motorase ... poate carati un magar ... putere ...
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: prodcomb on 13 March 2017, 22:09:35
Din păcate rămân în continuare limitările legate de sursa de putere.
Aici ar trebui „făcut ceva”.   :?
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: horia2008 on 14 November 2017, 13:16:22
na ca a-ncurcat-o baeatu
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-22111267-sua-dumitru-popescu-seful-arca-space-corporation-fost-arestat-pentru-frauda.htm
http://www.lcsun-news.com/story/news/crime/2017/11/13/arca-ceo-dumitru-popescu-charged-fraud-embezzlement/859103001/
sa mai dea si don' livio o tura pan state, ca tot se chinuie sa-ajunga, poate-poate...

l.e.
oops, am ratat postarea colegului @fiulploii... stergeti va rog.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Xanadron on 14 November 2017, 14:16:50
Ba, să fie-n două locuri e mai bine - deși slabe speranțe ca pupink-r-iștii de serviciu să aibă vreo urmă de remușcare - v. comentarii, de ex.:

Cineeeee???
Dumitru Popescu, geniul intre genii, cel care avea sa revolutioneze si transportul spatial si o seama de alte lucruri, sa faca rachete spatiale, avioane supersonice si multe altele, sa castige concursul ala de la Google, cel laudat in nestire chiar si aici, pe HotNews ??
Peste poate, trebuie sa fie o greseala...
 :-D
Pe de alta parte si lasand gluma la o parte, cu dom' Popescu treaba nu e nici chiar ATAT de simpla cum poate parea din acest articol, un mic escroc printre multi altii.
Pacat ca nu prea mai exista adevarati jurnalisti de investigatie, ar fi iesit o poveste foarte, foarte interesanta...


P.S. Corect ce aștepți apropo de Livache, dar și mai corect ar fi ca Băse &Co să aibă prioritate absolută-n drumul spre pușcăreală / pîrnaie / mititica / zbîrnă / răcoare / beci / ocnă / bahaos (da da, iegzistă termenul - vine de la Bauhaus) / etc.
...Fiindcă găurile produse Românicii de kha.zarul diabolic :evil: și gașca lui oportunistă sînt cu un ordin de mărime mai grave decît ale tuturor celorlalți patri-hoți luați la grămadă post-loviluție. Nu-i însă aici locul detaliilor și nici n-ar avea vreun efect postarea lor.
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: horia2008 on 14 November 2017, 19:10:48
da coane, ai dreptate, desigur   :lol:
da' parca de la diabolic n-o simti asa de nashpa ca de la un taran prost... :-D :-D

Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: Arhanghelul on 15 November 2017, 00:09:27
Hasta la vista ...

https://www.donaanacounty.org/inmates/viewprofile/1700009732
Title: Re: Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior
Post by: fiulploii on 24 August 2019, 20:50:56
He, he, interese complicate la mijloc dar care or fi alea?
Arcasul a fost eliberat intre timp pt ca a fost retrasa plangerea iar ARCA isi continua nestingherita traiectoria complicata asociindu-se cu ESA.
  Pana la Lună, te mănâncă meteorii  :evil:

Pare-se ca ARCA s-a relocat in România.