Sectiune pentru limba româna > Laborator

Avioane pe cer

(1/11) > >>

DepthOfField:
M-am gandit sa deschid un topic, unde sa postam poze cu avioane. Facute de noi, dar nu neaparat. Poate si ce gasim pe net. Nu ne intereseaza in mod deosebit marci de avioane, (F117, MIG-uri, si alte minunatii), nici poze extrem de clare si frumoase, nu ne intereseaza "arta si frumosul" din domeniu ... pentru ca suntem pe un forum de studiul al obiectelor zburatoare neidentificate, ne intereseaza in special sa intelegem mai bine de ce uneori avioanele nu mai pot fi corect si bine identificate, sau, asa cum se spune, pot fi chiar confundate cu niste nave misterioase. Deci ma gandeam ca ar fi bune in acest sens poze mai neclare, sau in iluminari si perspective mai deosebite, mai misterioase... la limita vizibilitatii..din unghiuri ciudate...sau fenomenme ce rezulta din limite tehnice de vizualizare sau inregistrare (defocalizari, lumini orbitoare etc) ...de asemenea, pot fi si poze mai clare, care prezinta aspecte sau particularitati care pot in contextul potrivit sa para..altceva.
De ce ar fi nevoie de astfel de topic? Poate pt ca unii nu ne ridicam prea mult ochii spre cer... sau daca o facem, nu avem experienta, si daca vedem un avion, iar creierul nostru a dat verdictul "este avion", deja nu ne mai intereseaza detaliile... sau poate pentru ca diferenta dintre ceea ce vedem pe monitor declarate ca si OZN-uri ici si colo, si ceea ce am surprinde si noi pe o camera foto sau de  filmat luand un avion in vizor in situatia propice..nu ar fi chiar atat de mare, uneori, precum ne inchipuim noi. Adica cred ca avem de invatat. Iar daca altadata vrem sa ne raportam la ceva anume, poate gasim aici pe acest topic, poza potrivita pentru exemplificare.

Ca o nota, corectati-ma daca gresesc, daca nu ma insel, jetul de condensare la un avion poate aparea mai mare sau mai mic sau deloc doar datorita cantitatii de umiditate din atmosfera, temperatura, presiune..adica acelasi avion poate uneori sa nu faca jet, alteori sa faca jet nu prea lung, iar alteori jetul sa ramana in aer mult si bine, transformandu-se chiar in norisori persitenti.

Asadar, m-am gandit la cateva poze cu avioane..unele chiar interesante ca manifestare.

Probabil unii dintre voi va mai aduceti aminte de o compilatie prezentata si anul trecut... "2006-04-02-IMG3819__3828-avion aparente1.jpg" ... acelasi avion, la momente de timp diferite succesive, indreptandu-se cam spre vest, catre sfarsitul zilei..cu lumina soarelui lucind pe fuzelaj. Fac observatia ca zoom-ul folosit a fost destul de puternic (12x ), as spune ca in afara de prima poza si poate si a doua, la celelalte, cu ochiul liber nu s-au vazut decat niste lumini sau o lumina puternica "orbitoare" sau mai slabe in miscare foarte inceata (nu se vedea nici jet de condensare)..deci oricare din cadrele acelea, surprinse la nimereala de vre-un fotograf amator, ar fi fost cel putin ..ciudate. (iar sunetul motoarelor nu se mai auzea deja!)

"2006-03-25--IMG_3672--avion.jpg" .. inchipuiti-va ca acest avion, ca si cel precedent, nu ar fi produs jet de condensare... si s-ar fi indreptat exact catre fotograf, nu putin intr-o parte..interesant, seamana cu ..un disc cu cabina, vazut din lateral. (nota: zoom 12x)

"2006-03-25--IMG_3670--avion.jpg" .. acelasi avion de adineaori, dar cu 6 minute mai devreme, undeva catre orizont...desi el zboara orizontal, pare mai degraba ca o racheta in lansare..plus ca avionul nu se vede. (nota: zoom 12x)

"2006-03-29--IMG_3720--avion.jpg" .. un alt avion..care ..nu se prea vede. Aripi, reactoare..nimic. Doar ceva din fuzelajul sau.


Deci: aveti poze cu avioane? Postati-le aici. In ideea de a invata cate ceva util din banalitatea unui zbor de avion pe cerul de deasupra noastra.

DepthOfField:
si inca cateva avioane... cu aripi greu vizibile..sau chiar invizibile cu totul! si cu luciri de soare "ciudate" pe ele.

alx:
Super topicul,Ciuciulete!   O idee foarte buna,poate ca unii dintre noi vor invata anumite lucruri...
si cred ca toata lumea va iesi in castig...mai putin cei care doresc cu ardoare ca un avion sa fie ozn :evil:...voi incerca sa contribui si eu,dar atunci cand voi avea timp sa caut prin cateva mii de fotografii pe cele in care apar avioane...sau poate ca o sa fac niste fotografii...vom vedea...
  Oricum,vorba americanului:good work!

jackie28t:
Buna initiativa topicului Ciuciulete.
Avioanele pana la urma sunt avioane dar uite ca de multe ori ele ne pot si pacali. :-D

Sunt sigur ca pe viitor cineva va fi nevoit sa faca o comparatie cu unele din imaginile atasate aici in acest topic deoarce cred ca 60% din cazurile OZN in general sunt doar interpretari gresite care de la un banal incident,exagerand putin din cauza unor factori datorat unor imprejurari si mai ales subconstientului se poate sari foarte usor catre un fenomen OZN.Cred ca si eu m-am pacalit de multe ori.Avioanele intr-adevar,uneori pot fi interpretate gresit.Depinde de poztie si distanta de zbor a avioanului,depinde de pozitia soarelui,depinde de umiditatea atmosferei,depinde atat de fotograf cat si de aparatul de fotografiat si asa mai departe.Un incident poate fi interpretat gresit din cauza mai multor factori.Defapt nu este nimeni vinovat ca doar nu purtam binoclul la noi tot timpul cand ne uitam spre cer.Cu un binoclu in 10 secunde poti trece de la o nava spatiala la un banal avion matriculat cu ''EASY JET'' :-D LOL

Deci revenind la subiectulö nostru si inainte de a expune si eu aici cateva imagini as vrea sa adug o mica intamplare pe care am patit-o cu nu mult timp in urma.Venind de la lucru cu masina si trecand pe langa un aeroport,am observat la o anumita distanta,foarte indepartat,doua lumina ca doua mingi de foc.In primele secunde m-a surprins deoarece arata prea ciudat pentru a fi avioane.Deoarece conduceam cu 70 Km/h si trebuia sa fiu atent si la drum nu puteam sa disting ceva banal la acele lumini ciudate.Era umed afara,inourat,frig si acele mingi de lumina erau la o distanta foarte mare.Mergand pe marginea aeroportului,ajugand la finalul drumului am incetinit masina si m-am uitat ceva mai atent si cand sa vad,maicuta mamei,opa am si destins ceva aripi asemanator cu avioanele.Defapt acele doua lumini puternice ca doua mingi de foc erau doua avioane care vroiau sa aterizeze sau unul din ele era in viraj dupa decolare sau inainte de aterizare.Deci mai pe scutrt au fost 100% doua avioane care din cauza atmosferei si din lipsa altor factori si din lipsa de timp de a fi mai atent pot sa va spun ca am avut senzatia pentru cateva secunde ca vad doua OZN'uri mai bine spus nave extraterestre.
Dupa intamplare,am zambit,m-am gandit la ciuciulete si am facut virajul catre drumul meu spre casa. :lol: LOL

Referitor la fotografii cu avioane....a-mi pare rau ca am sters din PC'ul meu multe imagini cu avioane care mai decare mai ciudate.Fotograf amator fiind unori m-ai fotografiez si ciudatenii.Am avut imagini cu avioane fotografiate de la distanta si defocalizate care aratau foarte ciudate.De exemplu,dupa cate a-mi aduc aminte din multele imagini un avion intr-o fotografie arata ca o broasca tzestoasa.Bine,nu va mai retin si am sa expun mai jos doua imagini cu un avion care mie mi se pare ca au iesit cam ciudate.Ciudatenia fiind defapt din cauza defocalizarii ''OUT OF FOCUS'' si al altor factori.
In timp voi incerca sa mai revin aici cu alte imagini ce implica avioane pe care le-am fotografiat in parcursul anilor trecuti.Iar daca apare ceva intre timp va voi instiinta numaidecat.Numai bine.

Cele doua imagini de mai jos sunt in rezolutie originala deci atentie sunt imagini cu rezolutie mare.Oricum le-am trecut in format JPG ca sa nu ramana cu capacitate mare de MB


LATER EDIT: Deoarece imaginile atasate aratau prea mari am redus fotografiile cu 50% din rezolutia originala.
Acum sunt ceva mai mici.Altfel se incarca greu si devenea plictisitor.LOL

DepthOfField:
Jackie, avioanele tale seamana un pic cu "celebrul" "unknown object with trail" ....  :-D

Mai pun aici un avion, filmat noaptea. Destul de sus (la Braila, nefiind aeroport, de obicei avioanele trec doar la inaltimea de zbor de croaziera, deci probabil 7..12 km), cred ca undeva pe la 60..70 grade deasupra orizontului. Zgomot se auzea, nu retin daca in momentul filmarii, ci mi se pare ca dupa aceea.

Sa vedem cum sunt luminile de semnalizare... (apropo si de cazul "LA TV [OZN Helegiu, jud. Bacau - Antena 1] " de care vorbim noi acum.

Deci descarcati filmul, poza am pus-o doar asa, pt a ne face o idee.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version