Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Scheme aparate

Creat de Arckadii, 19 Februarie 2007, 18:22:26

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

jean

#45
Citat din: Arckadii din  19 Februarie 2007, 18:22:26
Stiu ca pe vremuri existau niste reviste. Tehnium parca se numeau si contineau scheme pentru anumite aparate ce pot fi construite in casa.
Daca are cineva asa ceva, si are cum sa scaneze sau sa faca poze si sa posteze, o poate face aici.
Arhiva-electronica-revista-tehnium-1971-2001 poate fi gasita la urmatoarea adresa:
http://blog.jointelecom.com/lang_enarhiva-electronica-revista-tehnium-1971-2001lang_en/
Chestii interesante si montaje construite de mine am gasit acolo. Cu ele am inceput electronica si m-am bucurat la revederea lor.
Pentru pasionati si cu stoc de piese mai vechi, pot construi cate ceva interesant fara a da banii pe la magazinele din strada Maica Domnului.

 Multe intamplari ciudate se petrec in timpul nopti, somnului, am imaginat conceperea unui aparat pt. monitorizarea unei incaperi mai ales in timpul nopti. Binenteles ca o sa apara colegi care sa rada sau sa spuna ca nu este util atata vreme cat sunt aparate electronice pe piata care fac acest lucru si la un pret rezonabil. Eu am gandit acest aparat pt. pasionati si pentru cei care nu au fonduri pt. a cumpara astfel de aparate. In acest fel cei pasionati si cunoscatori sa-si puna mintea la contributie incercand sa dezvoltam proiectul in loc sa stam pe forum in discutii despre chestii care nu prea au legatura cu acest forum.
Am numit acest proiect ,,Aparat pt. monitorizarea unei incaperi pe timpul nopti". Am sa impart proiectul pe sectiuni pt. a fi mai bine inteles.
 Studiind diferite cazuri de acest fel am observat ce efecte se produc si ce domeniu de unde ar trebui monitorizat. Am gasit sase domenii, ferestre, ce ar trebui monitorizate:
 1-unde radio. Zgomote si oscilatii diferite;
 2-unde luminoase, radiatii luminoase diferite, infrarosii, vizibil, ultraviolete;
 3-efecte termice, variatii bruste de temperatura;
 4-electricitate statica si magnetism;
 5-spectrul audio si ultrasunete;
 6-video.
Pentru simplitate aparatul se poate construi pe blocuri, sau se poate construi cate un aparat pentru fiecare din cele cinci domenii. Este necesar ca acest aparat sa fie cat mai compact si sa consume cat mai putin si eventual sa inregistreze datele sau sa alarmeze la distanta.
Va urma.
Adevarul este dincolo de noi

jean

     Aceste blocuri trebuiesc interconectate la o unitate care prelucreaza semnale si in functie de nivelul de alarmare stabilit, conecteaza blocul inregistrare-alarmare. Unitatea si blocul de inregistrare-alarmare este comuna  pt. toate tipurile de senzori si simplifica constructia aparatului. Blocul respectiv se poate realiza cu un mic controler de tip PIC sau AVR, si poate functiona pe baza unui soft scris in acest controler. Astfel de schema este avantajoasa si din punct de vedere al comunicatiei cu un PC, este simpla si usor de realizat. Cu controlere de tip PIC am mai lucrat, numai ca softul a fost facut de altcineva. Eu nu prea ma pricep, asa ca eu am ales o varianta clasica.
  Tinand cont de cele de mai sus am inaginat cateva blocuri principale. Acestea pot fi modificate sau imbunatatie dupa preferinte.
    Am sa incep cu blocul nr.2 (optic) deoarece contine numai trei senzori si este mult mai simplu de realizat. Acest bloc este specializat pe radiatii luminoase, infrarosii, vizibil, ultraviolete. Vezi schema bloc.
Cei trei senzori pentru fiecare din cele trei tipuri de radiatii luminoase, si trei preamplificatoare identice pt. fiecare canal, notate cu 1, 2, 3, formeaza blocul optic. Senzorii sunt de fapt niste fototranzistori, fotodiode, specializati pe domeniile respective de radiatii.
-Pentru IR (infrarosu) se gasesc de cumparat sau se pot recupera din televizoare sau combine mai vechi. Cele care au telecomanda.
-Cel pt. VZ (lumina vizibila) il gasiti de cumparat sau se poate lua de la un dispozitiv care aprinde lumina la lasarea intunericului.
-senzorul pt.UV (ultraviolete) il puteti gasi la detectoarele de valuta.
Semnalul de la cei trei senzorii intra in preamplificatoarele de semnal, este preluat de un tranzistor FET, dupa care este aplicat amplif. operational pt. a fi amplificat. Acest circuit are potentiometri de reglaj a sensibilitati si nivelului de iesire. Ca operational se poate folosi celebrul 741, cate unul pe fiecare canal, sau se poate folosi LM 324 un singur circuit pt. cele trei blocuri. Este de preferat aceasta varianta, montajul va ocupa un spatiu mai mic mai ales daca se folosesc CI de tip SMD, va consuma mai putin.
  Pentru marirea eficacitati se pot momta si lentile (sistem optic) in fata acestor senzori. Ei au din constructie o mica lentila dar sistemul poate fi imbunatatit. Ideal este sa primeasca lumia la un unghi cat mai mare. Eventual sa fie orientabil. Se pot folosi si alte tipuri de scheme pt. acesti senzori, dar semnalul trebuie sa aiba un anumit nivel, sa se poata regla sensibilitatea in functie de lunina ambianta, sa aiba si un mic intrerupator pe alimentarea preamplificatorului pt a fi scos din functiune la nevoie.
Adevarul este dincolo de noi

Ganditorul

Iata un subiect care a murit desi este interesant si are aplicatii in viata de zi cu zi. Pana la urma nu poti vb de cercetare, de sondarea necunoscutului - asa cum isi propune forumul - fara a avea si o preocupare spre latura tehnica, o baza minima de aparatura de cuantificare a observatiilor.
Altfel ne transformam in "cenaclu" ... in care fiecare vb din amintiri evocand intamplari, ne dam cu parerea - fara sa putem aduce probe.
Poate ca cei care pana acum au adus aici scheme de aparate au reusit sa realizeze ceva practic si poate - si mai bine - pot pune la dispozitia userilor, conta cost, astfel de aparate.
Pentru moment sunt interesat de o sursa de tensiune dubla, variabila, intre 0-30V , 1 A.
Are cineva asa ceva la un pret acceptabil ?

jean

Citat din: Ganditorul din  21 Septembrie 2011, 09:45:53
Iata un subiect care a murit desi este interesant si are aplicatii in viata de zi cu zi.
Am constat ca subiectul nu prezinta interes asa ca am intrerupt temporar proiectele pomenite mai sus. Sunt multe alte chestii interesante de facut.
Adevarul este dincolo de noi