Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Studiu comparat al religiilor si credintelor

Creat de Urban, 19 Februarie 2007, 16:22:49

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Urban

 Dumnezeu asa cum este prezentat de catre religia crestina, cel putin, nu are cum sa existe datorita faptului ca insusi conceptul este bazat pe o serie de paradoxuri:

-daca orice lucru se poate explica pe baza argumentelor celor mai simple ("briciul lui Occam"), existenta divina poate fi negata foarte simplu deoarece necesita o serie lunga de explicatii.
-daca Dumnezeu este atotputernic si atotstiutor, cum de exista rau ?
-existenta sa nu poate fi dovedita prin nici o "interventie divina" cunoscuta. Miracolele bazate pe oralitate nu au nici o relevanta.
-insasi punerea la indoiala a existentei sale de catre om sau multiplele puncte de vedere in legatura cu persoana sa. Dumnezeul bun si atotstiutor ar cauta sa indrepte "iubirea" sa catre toti oamenii, in aceeasi masura, toti fiind, conform Bibliei, construiti dupa chipul si asemanarea sa.


Si un link util pentru cei care au de gand sa il citeasca:
http://www.horrormasters.com/Text/a0293.pdf

Arckadii

Citat-daca orice lucru se poate explica pe baza argumentelor celor mai simple ("briciul lui Occam"), existenta divina poate fi negata foarte simplu deoarece necesita o serie lunga de explicatii.

-Faptul ca pentru demonstrarea Lui Dumnezeu este nevoie de o serie lunga de explicatii nu reprezinta nicidecum inexistenta divina ci mai degraba complexitatea ei.


Citat-daca Dumnezeu este atotputernic si atotstiutor, cum de exista rau ?

-Dumnezeu, din marea Lui dragoste pentru oameni, le-a lasat capacitatea de alegere.
Pe langa Dumnezeu mai exista si diavolul, caruia Dumnezeu i-a lasat si lui putere de decizie insa a ales sa nu mai asculte de Dumnezeu.
Raul provine de la diavol...simplu.



Citat-insasi punerea la indoiala a existentei sale de catre om sau multiplele puncte de vedere in legatura cu persoana sa. Dumnezeul bun si atotstiutor ar cauta sa indrepte "iubirea" sa catre toti oamenii, in aceeasi masura, toti fiind, conform Bibliei, construiti dupa chipul si asemanarea sa.




- Definitia omului? In primul rand omul este o fiinta rationala. Asta inseamna ca gandeste. Daca gandeste este normal sa isi puna intrebari. Acest lucru nu arata decat maretia Lui Dumnezeu, care a facut omul atat de complex incat acesta sa poata sa se intrebe si poate chiar sa demonstreze existenta Lui Dumnezeu.


Scurt si la obiect,

Ark

Urban

#2
Citat din: Arckadii din  19 Februarie 2007, 16:32:57
-Dumnezeu, din marea Lui dragoste pentru oameni, le-a lasat capacitatea de alegere.
Pe langa Dumnezeu mai exista si diavolul, caruia Dumnezeu i-a lasat si lui putere de decizie insa a ales sa nu mai asculte de Dumnezeu.
Raul provine de la diavol...simplu.

"dzeu e atotputernic si atoatestiutor, insa nu poate impiedica si nu cunoaste rezultatul actiunilor generate de faptul ca a dat oamenilor liberul arbitru, ceea ce-l transforma intr-un biet spectator"

Un mic exemplu:
O echipa suedeza a vrut sa studieze daca exista o corelatie intre nivelul unui anumit tip de receptor neuromembranar presinaptic pentru serotonina si diferite trasaturi de personalitate, destul de multe, printre care se numara si tendinta spre credinta religioasa.
Nu aveau de gand sa studieze in mod special religiozitatea, insa rezultatele le-au sarit in ochi pentru ca erau mult prea surprinzatoare. Exista o corelatie negativa foarte clara intre numarul aproximativ al receptorilor respectivi (Care au rol in recaptarea serotoninei de la nivel sinaptic) si nivelul de religiozitate.
Cu cat receptorii respectivi erau mai multi si nivelul de serotonina la nivel sinaptic mai scazut (pentru ca era recaptata rapid in neuronul care o eliberase in spatiul sinaptic) cu atat omul respectiv era mai incredul dar si mai expus la depresii sau stari de anxietate si invers. Iar numarul receptorilor respectivi este influentat de multi factori, unii fiind exogeni dar si unii endogeni, dintre care foarte important este factorul genetic.

Un alt exemplu este cel al cercetarilor lui Michael Persinger, care a reusit sa provoace stari cu caracter religios-mistic chiar si in cazul unor subiecti atei prin expunerea anumitor zone cerebrale unor anumite tipuri de campuri electromagnetice. Si culmea este ca tot timpul e vorba de aceleasi zone din creier la toti subiectii, ceea ce pune in discutie iar factorul genetic, care programeaza "arhitectura" retelelor neuronale ale creierului uman.
Tipul a primit niste critici in ce priveste corectitudinea unora dintre metodele folosite, dar pana la urma se pare ca are dreptate.
Si stii care e culmea? 
Tocmai credinciosii incearca din rasputeri sa "demoleze" rezultatele cercetarilor ce dovedesc existenta unor factori biologici, materiali, ce determina aparitia fenomenului credintei religioase. Ei prefera de o mie de ori mai mult sa se sustina ca numai educatia determina aparitia credintei religioase decat sa se afirme ca de fapt cheia respectivului fenomen se afla in ADN-ul uman si in necesitatile foarte materiale de supravietuire din preistorie ale speciei umane.
 
De fapt educatia doar imprima modul de manifestare al inclinatiilor ereditare in cauza sau chiar le poate inactiva expresia vizibila in comportament si in viata psihica constienta (cazul ateilor).
Una dintre problemele actuale ale omenirii eu cred ca de fapt consta in decalajul foarte mare dintre aspectul rational-stiintific al cunoasterii umane (componenta de "software" si componenta de "hardware" reprezentata de mostenirea biologica, genetica, ce imprima atat directiile aspectelor psihice instinctive (de exemplu tendinta barbatilor de a avea cat mai multe partenere de sex pentru a-si imprastia genele etc.) cat si predispozitia catre ritualuri si credinte reilgioase (teiste sau nu, pentru ca exista si religii caracterizate de ateism, cum este cazul cu unele forme de buddhism care neaga in mod explicit existenta lui Dumnezeu). Software-ul are multe update-uri la zi, dar hardware-ul a ramas invechit, similar cu al stramosilor care traiau inca in pesteri si de aici zic eu ca apar unele probleme existentiale specifice umannitatii actuale. Parerea mea..  :-D

Arckadii

Neah...nu mi-ai adus argumente solide...
Eu iti spun ca mai degraba s-a demonstrat capacitatea de a influenta perceptiile umane cu ajutorul unor aparate. Nicidecum ca religia este ceva indus.
Am vazut experimente asemanatoare cu asta numai ca acolo se induceau stari de frica, si se inducea existenta unor spirite(fantome).
Repet...nu mi-ai adus argumente solide.
Mai gandeste-te:)
Ark

Urban

Hai sa facem o diferenta aici ca sa nu discutam degeaba.
Eu ma refer strict la Dumnezeul Biblic si atat, pentru ca el face subiectul discutiei.

Arckadii

topicul se numeste "Studiu comparat al religiilor si credintelor" si totusi
CitatEu ma refer strict la Dumnezeul Biblic si atat, pentru ca el face subiectul discutiei.


Am pierdut ceva pe drum?

Ark

sxn_b

Citatexistenta divina poate fi negata foarte simplu deoarece necesita o serie lunga de explicatii.
Orice poate fi negat foarte simplu. Doar faptul ca noi, oamenii, nu putem demonstra existenta divina nu inseamna ca nu exista Divinitate.
Citatdaca Dumnezeu este atotputernic si atotstiutor, cum de exista rau ?
Explicatia lui Ark este clara. Omul alege daca sa urmeze o cale buna sau una rea.
Citat-existenta sa nu poate fi dovedita prin nici o "interventie divina" cunoscuta. Miracolele bazate pe oralitate nu au nici o relevanta.
Eu simt de multe ori ca primesc ajutor divin. Voi nu simtiti? Nu vi s-a intamplat niciodata vreun miracol? Mie da.
Citatinsasi punerea la indoiala a existentei sale de catre om sau multiplele puncte de vedere in legatura cu persoana sa. Dumnezeul bun si atotstiutor ar cauta sa indrepte "iubirea" sa catre toti oamenii, in aceeasi masura, toti fiind, conform Bibliei, construiti dupa chipul si asemanarea sa.
Dumnezeu indreapta iubirea catre toti oamenii. Insa omul nu stie cum sa o primeasca sau unii nu vor.
:-)
LE. Vad ca au fost scrise 4 mesaje, il las totusi si pe al meu.

Urban


sxn_b

Divinitate=Forta supranaturala creatoare si carmuitoare a lumii; Dumnezeu; demiurg.  :-)

Urban

Haideti sa lamurim niste chestii.
Inainte sa continuam discutia despre dumnezeu, ar trebui sa stim cum il vede fiecare participant la discutie pe dumnezeu.

Pentru mine Biblia este o colectie de aberatii.
Promit sa revin cu citate care se contrazic flagrant unele pe altele, erori logice, istorice, cronologice, care atesta acest lucru.
Fiecare are parerea lui despre dumnezeu conform gradului sau de cultura,inteligenta, inclinatii native, si asa mai departe.
Deci, ar trebui ca fiecare sa isi expuna conceptia despre dumnezeu, apoi sa argumenteze de ce crede in existenta unui astfel de dumnezeu.

sxn_b

Eu cred in Dumnezeu (cel ortodox). Spre rusinea mea, n-am citit Biblia pana acum deci nu pot sa spun ce cred despre Biblie.

Arckadii

chiar sunt curios ce neconcordante ai sa ne arati, Urban:)
Eu sunt crestin ortodox. Asta ca sa iti raspund la intrebare.
Ark

xennon_2000

Sxn...nu-mi vine a crede ca mai sunt oameni fara sa citeasca biblia! :-o

LupinThe3rd

#13
A citit cineva Eliade si ce a scris despre religii si credinte?
La link-ul asta gasiti titlurile.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Eliade
Cred ca merita inainte sa discutati, macar sa cititi cateva din ele...
Nu de alta dar e posibil in timpul discutiilor sa se lanseze epitete de genul "diletant", "semidoct", etc.
Asa ca inainte de a incepe discutia cred ca e bine sa scrieti putin ce carti ati citit in domeniu de religie comparata...
Pe scurt: faceti treaba cum trebuie si nu doar dat cu parerea... nu de alta dar la fotbal si dat cu parerea ne pricepem toti
@Ark
Imi plac raspunsurile tale...dar noroc ca Socrate a baut cucuta ca altfel o incurcai :)

Arckadii

Lupin, nu am inteles ce ai vrut sa spui prin Socrate si cucuta....te rog fii mai explicit
Ark