Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Scrierile Apocrife (Interzise publicului larg)

Creat de baaron, 01 Februarie 2007, 04:29:05

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

pacala

articolul este revelator  :-D
- un caz clasic de sincretism ( absorbtia in corpusul religios a unoi idei/concepte externe )

Gnosticismul este o categorie vasta care include atit crestini ( eretici  :-D ) cit si necrestini ; in Ro inca mai supravietuieste dualitatea Demiurgica ( firtate si nefirtate ) , bogomilismul mai avea aderenta in perioada interbelica .


Apocrifele sint rezultatul politicii centralist_democratice a bisericii ( proclamarea ca erezie a unui sincretism - dar nu neaparat , poate sa fie si un concept canonic ce intra in contradictie cu noile obiectivele ale  organizatiei -  care nu este pe placul lu' el_lidero_maximo ) ;

Fenomen contemporan : ceausismu'
-  proclamarea ca eretic si excomunicarea
- ,,apocrifarea" bibliilor lui ( daca succesorul are singe in instalatie : le interzice ; daca nu : le proclama eretice si le scoate din documentele programatice ale noii_lumi )
- aparitia sectelor revalorizante

orynider

Citat din: zana@M din  02 Octombrie 2011, 08:12:18
Am gasit acest link ... despre Cartea Jubileelor sper sa fie bun

VT VARA 2011

E o siteză pentru sesiunea de vară de la facultatea de teologie, în care se dispută canonicitatea unor capitole din profeţi şi apocrife.

orynider

#32
De ce mă interesează cartea jubileelor ?
http://ro.wikipedia.org/wiki/Gr%C4%83dina_Edenului#Cartea_jubileelor

Aşi dori să verific ce scrie despre trămutarea lui Enoh, al şaptelea de la Adam, primul om după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, în grădina Oraşului Noul Ierusalim luată din Eden.

La început cel care a amăgito pe Eva, şarpele cel vechi Aş'Beel, a fost blestemat să fie vrăşmăşie între sămânţa lui şi sămânţa femeii (omul după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu).

În cartea lui Enoh scrie cum a fost judecata dinainte de potop şi cum a scăpat Aş'Beel să fie aruncat în închisoarea lui din adânc care ia fost pregătită, prin imitarea închinării la Fiul Omului, cel care stătea pe scaunul de judecată, şi după chipul şi asemănarea căruia a fost făcut primul om.

Ceilaţi îngeri sau mesageri care trebuia să avertizeze oamenii ce să facă ca să nu vină un potop cu apă, şi a căror 200 de căpetenii au intrat la fiicele oamenilor (cf. Geneza 6 şi Enoch 6) ca prin "sămânţa" lor să poată controla oamenirea, au fost judecaţi şi îşi aşteaptă judecata legaţi în locuri speciale.

Potrivit acţiunilor lui Dumnezeu cei care scapă de o judecată şi iar fac ceea ce este considerat rău planului iniţial al lui Dumnezeu sunt judecaţi cu moartea a doua, adică sunt aruncaţi în iadeşurile de foc care sunt ţinute sub control prin apele oceanelor.

În Cartea jubileelor trebuie să se continue relatările evanimentelor de la potop până la exilul egiptean.

p.s. Pentru că aici pot spune şi asta, cei care au fost decoperiţi în capsule deasupra atmosferei, cam unde erau stratul atmosferei din apă care a căzut la potop, ( pot proveni dintr-un experiment care s-a făcut întrecut şi au fost abandonaţi acolo unde nivel radiaţiilor ia modificat şi mai mult, încât par mici şi gri ...

fiulploii


roxaline

Citat din: orynider din  05 Octombrie 2011, 06:08:44

La început cel care a amăgito pe Eva, şarpele cel vechi Aş'Beel, a fost blestemat să fie vrăşmăşie între sămânţa lui şi sămânţa femeii (omul după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu).


Daca tot te intereseaza subiectul, cauta alte traduceri fata de cele "promovate" intens. De exemplu exista o traducere "mecanica". Uite aici despre traducere:
The Mechanical Translation

Este doar un exemplu! Mi-a fost mai simplu sa aleg acest exemplu. Exista multe lucrari despre erorile majore de traducere la VT si NT. Pe masura ce citesti, multe lucruri se lamuresc, inclusiv cele pe care le cauti dar si contextul actualelor informatii pe care le ai. De exemplu, daca sapi un pic, o sa descoperi o chestie interesanta: ce anume a fost tradus ca fiind "bine" si ce anume a fost tradus ca fiind "rau" legat de pomul cunoasterii.

have fun!
"Disbelief in magic can force a poor soul into believing in government and business." ― Tom Robbins