Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Astronomie - observatii si experiente personale

Creat de Dreamy, 23 Noiembrie 2006, 13:36:05

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.


ionu


Dreamy

Ionu...sunt frumose pozele, insa nu se compara cu senzatia pe care o ai cand obti propria ta fotografie, e o senzatie superba!!
In Martie o sa ai ocazia sa faci propriile tale fotografi la eclipsa de luna!!
Intrebare: de ce te intereseaza cum sa construiesti un telescop atata timp cat tu ai unul, parca asa am inteles, nu?

ionu

e adevarat ca pozele facute de tine sunt altceva, dar asa cum spuneam mai sus...neavand pana acum cu cine impartasi ceva ...nu m-am stresat foarte tare.Poate ca acum gasind acest forum ma voi stradui mai mult...am acele fisiere de pe vremea cand nu aveam telescop si ma uitam la stele cu gura cascata incercand sa inteleg cate ceva... :-D

Arckadii

ionu. te intrebasem si pe mail. din ce oras esti?
ai gasit greu materiale pentru telescop?
eu nu gasesc lentile:) nu stiu unde sa ma duc. poate ma poti lamuri.
Ark



p.s.:multumesc pentru pdf-uri

ionu

nu am citit mailul, din brasov, am avut doar gandul de a construi un telescop ...nu s-a realizat pt ca am ajuns sa imi cumpar unul, nici nu am cautat materiale ci doar documentatie
despre lentile ...cred ca ar trebui sa cauti in afara si nu am nici o ideee de cat ar costa

totusi ...de ce nu cumperi un telescop de-a gata? cred ca sunt multe e-shopuri si nici nu cred ca vrei unul cat cel de la observatorul astronomic din bucuresti :) vezi la www.meade.de

Arckadii


Skywalker

Am urmarit cu interes discutiile de aici. Din pacate nu am nici telescop, nici aparat foto, dar asta nu inseamna ca nu va pot spune nimic.

Cate ceva despre telescoape. E bine de stiut:
(preluat de pe telescoape.3x.ro)

Ce este un telescop astronomic?

În esenþã, telescopul optic este un instrument ce concentreazã o imagine din realitate într-un mãnunchi suficient de mic de raze astfel încât sã intre prin pupila ochiului uman. Ca un produs secundar al acestei operaþii, lumina este intensificatã, lumina slabã devenind uºor vizibilã.

Tipuri de telescoape

Existã trei tipuri principale de telescoape, în funcþie de tipul obiectivului colector de luminã:


Refractoare (obiectiv dioptric): cunoscute ºi sub numele de lunete, adunã ºi focalizeazã lumina prin intermediul unei lentile aflatã în partea din faþã a instrumentului.

Refractoarele sunt cel mai popular design de telescoape deoarece din punct de vedere istoric este primul model de telescop apãrut. Obiectivul este compus fie din douã lentile de densitãþi diferite (refractoare acromate), fie din trei lentile (refractoare apocromate) pentru a reduce aberaþia cromaticã specificã sticlei. Avantajele refractoarelor sunt date de lipsa obstrucþiei centrale în calea razelor de luminã, specificã celorlalte tipuri de telescoape, ceea ce duce la un contrast mai mare, de faptul cã acestea îºi menþin foarte bine alinierea opticii ºi de faptul cã sunt utilizabile atât la observaþii astronomice, cât ºi la observaþii terestre. Dezavantajele principale sunt greutatea ºi preþul lor mare pe mãsurã ce creºte dimeniunea obiectivului, precum ºi aberaþia cromaticã specificã modelelor acromate.


Reflectoare (obiectiv cataoptric): cunoscute ºi sub numele de reflectoare newtoniene, adunã ºi focalizeazã lumina prin intermediul unei oglinzi aflatã în partea din spate a instrumentului



Telescopul newtonian este cel mai simplu dintre telescoapele reflectoare. Oglinda principalã este din sticlã ºlefuitã sub formã sfericã în cazul oglinzilor mici (de obicei pânã la 114 cm) ºi sub formã parabolicã în cazul oglinzilor mai mari. Parabolizarea este necesarã pentru a corecta aberaþia de sfericitate specificã oglinzilor sferice (razele de luminã nu sunt focalizate într-un acelaºi punct decât de partea centralã a oglinzii). Discul de sticlã este acoperit cu un strat de aluminiu, protejat la exterior cu un strat de protecþie în general din SiO2. Oglinda secundarã, numitã diagonalã, are rolul de a reflecta razele de luminã sub un unghi de 900 pentru a menþine capul observatorului înafara acestora ºi a le dirija spre ocular.

Principalele neajunsuri ale designului newtonian sunt date de obstrucþia centralã a razelor de luminã datã de oglinda secundarã ºi de faptul cã pentru dimensiuni mari ale oglinzii principale lungimea tubului va fi ºi ea mare astfel cã pentru a ajunge la ocular în cazul în care telescopul este îndreptat spre zenit este nevoie de scarã. Efectul principal al obstrucþiei centrale este reducerea contrastului, însã aceasta nu este majorã pânã la obstrucþii de aproximativ 30-35% din diametru, rar atinse de telescoapele newtoniene, în general obstrucþia centralã încadrându-se între 20% ºi 29% din diametru.

Aceste neajunsuri sunt compensate însã de simplitatea sa ºi valorea scãzutã a preþului sãu de producþie per centimetru.


Si mai sunt catadioptricele, dar despre ele, data viitoare.