Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Misterioasele discuri Dzopa din Himalaia

Creat de maya, 28 August 2006, 23:11:34

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

LupinThe3rd

Xennon_2000
uite un link la wikipedia care cred ca nu a fost postat. Acolo exist si sectiunea cu critics care de obicei toata lumea evita sa o posteze pe site :lol:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dropa
Citeste sectiunea critica. E interesanta
Si uite varianta romaneasca: placutle de la Sinaia care erau date pe forum a argument la existenta Departamentului 0 al Securitatii. Si uite ce spun arheologii despre placutele de la Sinaia:
CitatALEXANDRU VULPE
,,Placile sunt 100% un fals.
Genial, e drept, dar un fals"


     - Sunt aproape o suta de ani de cand in subsolurile Institutului de Arheologie din Bucuresti zac, uitate si necercetate, zeci de placute de plumb, pe care unii cercetatori le considera o cronica a regilor daci...
     - Am mai spus o data, intr-un interviu, sunt niste falsuri.
     - Ipoteza dvs. a fost dovedita stiintific? Doamna Aurora Petan, cercetator in domeniul lingvisticii, este de alta parere...
     - Doamna Petan ar trebui sa se ocupe de lucrurile la care se pricepe. Daca ar fi stat de vorba cu noi, cred ca o puteam lamuri, pentru ca este o cercetatoare serioasa.
     - Placutele de plumb aflate in custodia Institutului de arheologie au fost studiate vreodata temeinic?
     - Bineinteles. Chiar si eu le-am studiat in tinerete. Dupa cateva ore, mi-am dat seama ca sunt falsuri. De altfel, le stiam ca falsuri, pentru ca Vasile Parvan le vazuse si el si credea acelasi lucru. Generatia de dupa Parvan, la fel, le-a considerat niste falsuri, sunt niste falsuri din secolul al XIX-lea. Noi le putem data dupa anumite criterii.
     - Ce parere aveti despre originea lor? Sunt ele, asa cum s-a spus, copii ale unor placi de aur care au fost topite?
     - Asta este o nascocire. Nu exista nici o dovada a existentei unor placi de aur. Asta o sustin cei care cred ca ele sunt autentice, pentru a crea o falsa disputa.
     - Au fost gasite la Sinaia?
     - Au ajuns la Manastirea ,,Sinaia", dar cred ca au fost facute in alta parte. De fapt, nu se cunoaste deloc istoria lor, de unde provin. Ceea ce putem spune este faptul ca ele au ajuns la noi (in cladirea fostului Muzeu de Antichitati, actualul Institut de Arheologie) la inceputul secolului al XX-lea. Nu au avut niciodata un numar de inventar, pentru ca au fost considerate, inca de la inceput, falsuri. Ele nu au nici astazi un asemenea numar. Au stat pur si simplu in depozitul muzeului. Eu le stiu acolo dintotdeauna, puse intr-un cos.
     - Cate au fost initial? Cate au disparut?
     - Nu stiu precis, dar au fost pana intr-o suta. In momentul de fata, noi mai avem 31 sau 35, nu stiu exact, si mai exista si in alte locuri, cred ca in total mai sunt vreo 50. Atunci cand stii ca sunt falsuri, nu-ti pierzi vremea. Aici problema care se pune este cine le-a facut.
     - Si in ce scop, nu? Un asemenea fals de proportii trebuie sa fi avut un scop precis: gloria unei descoperiri, faima sau bani.
     - Nu va impresionati! Nu este asa de greu de facut un asemenea fals. Faptul ca e in plumb... nici macar nu a costat asa de mult. Scopul? Ca sa poti sa raspunzi ar trebui sa faca cineva, intr-adevar, un studiu. S-au ocupat unii, dar nu au scris. Eu le-am preluat de la generatia dinaintea mea, drept ,,falsurile lui Hasdeu". Hasdeu a facut falsuri, se stie. Ceea ce putem spune noi este ca acela care a facut aceste falsuri era un om de cultura. Cunostea principalele izvoare ce privesc istoria Daciei si care erau la dispozitia oricarui om cult in secolul al XIX-lea, cunostea cartile despre Columna lui Traian si alte lucrari care erau disponibile atunci, plus ca avea notiuni de filologie. Hasdeu este suspectul principal, pentru ca el a mai incercat sa faca niste falsuri, chiar sa vorbeasca despre un alfabet getic in disputa lui cu Grigore Tocilescu. Pentru a avea siguranta acestei ipoteze ar trebui ca cineva sa se ocupe, sa caute in arhiva Academiei, sa gaseasca indicii. Dar Hasdeu nu e singurul suspect. Pe la 1880, a fost un adevarat curent de scoatere in evidenta a culturii dacice. Tot atunci, Nicolae Densusianu a emis acea carte care a facut valva, Dacia Preistorica, si in care afirma ca nu noi suntem urmasii Romei, ci ca romanii ar fi urmasii dacilor. Adica, dacii vorbeau deja o limba latina. E o absurditate. Evident, nici un om de stiinta nu ia aceasta teorie in serios. In 1880, asemenea carti erau destul de la moda in Europa. Si ca sa revenim, ar mai putea fi un cerc de suspecti, de pe vremea Mariei Tereza, pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, cand s-a vehiculat ideea unei Dacii mari, integrata in imperiul Austro-Ungar. Si atunci au aparut o serie intreaga de falsuri, chiar de la cabinetul numismatic din Viena. Dar eu nu cred in aceasta ipoteza. Cred ca falsurile sunt mai tarzii.
     - Care sunt argumentele care sustin ipoteza ca ar fi falsuri?
     - Din punctul de vedere al textelor de pe tablite, veti vedea ca ele nu tin seama decat de ceea ce se cunostea la momentul acela, adica pana la 1900. Tot ce s-a descoperit dupa 1900 nu figureaza pe ele. Ulterior, s-au descoperit inscriptii importante care, daca ar fi fost cunoscute, ar fi trebuit sa existe pe placi. De pilda, inscriptia despre Burebista, de la Dionisopolis, care s-a descoperit in 1905. Va mai dau niste exemple. Cetatea de la Cumidava apare pe tablite ca la Ptolemeu, Comidava. Autorul falsului nu avea de unde sa stie ca in 1942 avea sa se descopere o inscriptie, la Rasnov, in care era scris Cumidava. Pai daca era scris de un dac, ar fi scris asa, in limba lui, nu in greceste. Apoi, ar mai fi iconografia. Toate reprezentarile sunt acelea care se cunosteau pana la 1900, or astazi, noi stim considerabil mai mult decat ceea ce se cunostea atunci. N-am facut un studiu exact, dar majoritatea sunt imagini preluate de pe Columna Traiana si imagini ale unor culte orfice, deci nu este ceva nou.
     - Cetatea Sarmizegetusa a fost descoperita mult mai tarziu decat au fost facute placile, si totusi, este reprezentata cu destula fidelitate fata de modelul real...
     - E facuta atat de schematic, incat orice reprezentare de castru roman sau de cetate medievala ar fi corespuns la fel de bine. In orice caz, toti inaintasii mei au fost de acord cu acest lucru. Eu m-am ocupat de ele cand aveam 24 de ani si mi-a trebuit o zi sa-mi dau seama ca sunt falsuri. Altii, cum a fost Horatiu Crisan, si-au dat seama intr-o ora. Singurul lucru la care trebuie raspuns este cine le-a facut.
     - Mai exista un argument in favoarea autenticitatii tablitelor: analiza materialului, efectuata in Anglia. Plumbul s-a dovedit la fel de vechi ca cel folosit in urma cu 2000 de ani de catre daci...
     - Nu cred ca rezultatele analizei de material sunt concludente in asa masura incat sa tragem concluzii.


ALEXANDRU SUCEVEANU, director adjunct
al Institutului de Arheologie din Bucuresti
,,Dan Romalo a facut un imens serviciu culturii romane,
deschizand calea unor cercetari care vor lamuri,
in cele din urma, problema"


     - D-le Suceveanu, sunteti semnatarul prefetei cartii lui Dan Romalo, ,,Cronica apocrifa pe placi de plumb", in care, spre lauda dvs., va declarati de acord cu faptul ca placutele de plumb merita a fi studiate. Ar fi si timpul! Se fac o suta de ani de cand zac in depozitele Institutului de Arheologie din Bucuresti, de unde mai dispar, mai apar...
     - Nu cred ca au fost vreodata disparute cu adevarat. Eu le stiu de 30 de ani, de cand am venit in institut, si de la inceput am avut o reticenta fata de ele. Poate pentru ca nu stim de unde provin. Nu au fost gasite intr-un context arheologic si asta le face necredibile.
     - Daca ar fi autentice, atunci ar produce un adevarat seism in istoria noastra si a limbii romane, nu-i asa?
     - E adevarat, pe placutele ,,puse in circulatie" de Dan Romalo, in afara de nenumarate reprezentari, apare o scriere predominant greaca - dar si de alta sorginte -, in care numele proprii descifrabile indica o realitate geto-dacica la confluenta intre era pagana si cea crestina. Dan Romalo face o investigatie prudenta, luand in calcul permanent posibilitatea ca placile sa fie niste falsuri, dar inclinand, totusi, cu toata prudenta, spre caracterul autentic al acestora. Daca placutele ar fi autentice, atunci da, ar putea fi vorba despre limba geta. Toate acestea trebuie formulate cu mare prudenta, pentru ca stiti bine deserviciul pe care-l fac diletantii tracomani, cand e vorba de asemenea ipoteze de lucru.
     - L-ati ajutat pe Dan Romalo sa faca in Anglia acea analiza a aliajului din care sunt facute placutele, in comparatie cu un aliaj dacic. Erau identice. Ce parere aveti?
     - Intr-adevar, acesta este unul dintre argumentele care in ochii mei atarna greu in favoarea ideii ca ar fi autentice, dar ramane posibilitatea ca falsificatorii, foarte inventivi, sa se fi gandit la structura aliajului de la bun inceput. Un alt argument care poate fi luat in seama ar fi reprezentarea cetatii Sarmizegetusa, care avea sa fie cunoscuta arheologic dupa 1939, cand nu se mai punea problema unor asemenea falsuri, numai ca si aici ar fi diverse explicatii posibile. Impartasesc opinia domnului Romalo, ca daca aceste obiecte sunt opera unor falsificatori, atunci avem de-a face cu niste falsificatori absolut geniali. Cunostintele lor in ceea ce priveste autorii antici sunt remarcabile, ca si capacitatea lor de a integra aceste date intr-un sistem lingvistic coerent. Sigur, una e sa falsifici doua-trei piese, si alta e sa inventezi o adevarata biblioteca de plumb antica, cu un scop ce ramane deocamdata ascuns.
     - Care este parerea dvs. personala despre placile de plumb?
     - Recunosc greutatea argumentelor pe care le aduce d-l Dan Romalo, neuitand nici o clipa dificultatile in acceptarea lor. Dan Romalo a facut un imens serviciu culturii romane, deschizand calea unor cercetari care probabil vor lamuri, in cele din urma, problema placutelor. Singura cale de a expune problema lumii stiintifice era publicarea lor.


Acad. VIRGIL CANDEA
,,Cercetarea oricaror relicve ale trecutului
este o datorie sacra a stiintei"


(Fragment din postfata cartii lui Dan Romalo, ,,Cronica apocrifa pe placi de plumb?")
,,Stimate domnule Dan Romalo,
     In urma cu cativa ani, ati avut bunavointa sa-mi comunicati interesul dvs. pentru ansamblul de inscriptii si imagini criptice pe placi de plumb - originale sau reproduceri fotografice - pastrate la Muzeul National de Antichitati din Bucuresti, piese carora v-ati consacrat din tinerete eruditia si eforturile. Rezultatele cercetarilor dvs. le-ati prezentat in cartea Cronica apocrifa pe placi de plumb?, care apare acum in editie definitivata. Am parcurs cu atentie lucrarea si sunt convins ca cititorii ei, specialisti sau amatori cultivati, vor pretui dupa cuviinta initiativa dvs. de a atrage atentia asupra acestor piese enigmatice, chiar daca nu va vor impartasi integral solutiile si ipotezele. Va incurajez demersurile, animate de pasiunea dvs. sincera pentru mai buna cunoastere a inaintasilor nostri si de convingerea ca cercetarea oricaror relicve ale trecutului este o datorie sacra a stiintei. V-am indemnat sa faceti neintarziat publice misterioasele texte si imagini care, indiferent de natura lor - originale sau falsuri -, au dreptul la atentia si verdictul autorizat al savantilor. Repet, chiar falsurile se cuvin studiate, pentru ca furnizeaza informatii utile despre motivatiile, imprejurarile, data, autorii si procedeele confectionarii lor (dovada studiile actuale privitoare la falsurile monetare). Ignorarea apriorica a pieselor suspecte intemeiata pe prejudecati sau teama de discreditare nu se justifica".
Acu cine a falsificat placutele de la Sinaia? Probabil Hasdeu ca altul nu putea fi atat de genial incat sa inventeze o limba

xennon_2000

multumesc lupin!....Parerea mea despre aceste placute este ca au fost furata si contrafacute ..poate pentru ca erau si niste interese mari la mijloc......AUR foarte mult...sau poate continutul lor (traducerea si interpretarea scrisului)

LupinThe3rd

#17
@Xenon, in cazul in care comentariul tau se referea la placutele de la Sinaia:
Nu cred ca s-a furat nimic. Iti dai seama ca nu puteau fi atat de mult aur incat Regele sa nu poata face castelul fara el.
Cel mai probabil sunt niste falsuri geniale. Cine le putea face? Cred ca Hasdeu era singurul care putea face asa ceva. Geniu e geniu si cand face falsuri :)

xennon_2000

Da Lupin, ma refeream la placutele de la Sinaia....si crezi ca si discurile din hymalaia ar fi contrafacute??...doar de dragul de a face senzatie?

LupinThe3rd

Xennon, scuze de intarzierea raspunsului :)
Cele de la Sinaia, eu inclin catre falsuri iar discurile din Himalaya inclin sa cred ca nu exista...
Despre daci o sa scriu putin mai incolo. Nu va asteptati din partea mea oricum sa vin cu teorii de genul Corutci mai degraba pe dos:))
Pe curad...

xennon_2000

Lupin de unde sa-ti vina "geniala idee" de a inventa o poveste cu discurile?...poate un sambure de adevar in jurul lor exista

Shadowman

Citat din: LupinThe3rd din  12 Ianuarie 2007, 14:39:40
@Xenon, in cazul in care comentariul tau se referea la placutele de la Sinaia:
Nu cred ca s-a furat nimic. Iti dai seama ca nu puteau fi atat de mult aur incat Regele sa nu poata face castelul fara el.
Cel mai probabil sunt niste falsuri geniale. Cine le putea face? Cred ca Hasdeu era singurul care putea face asa ceva. Geniu e geniu si cand face falsuri :)

 
In Buletinul de Informatii al Asociatiei Romanilor din Australia (Anul 52,Nr.2,Ianuarie -Februarie 2006) cititi informatii incendiare : "Cercetatori,mafioti si servicii secrete,pe urmele Tablitelor dacice de la Sinaia " !
  http://www.aradomain.com/archives/biara2006no2.pdf

  (pag.10-13 din documentul pdf...)
" PREA DES NOI NE BUCURAM DE CONFORTUL UNEI OPINII FARA DISCONFORTUL CUGETARII."

                                                                                        JOHN F. KENNEDY

Urban


adipop

Citat din: Shadowman din  11 Februarie 2007, 10:47:06
 
In Buletinul de Informatii al Asociatiei Romanilor din Australia (Anul 52,Nr.2,Ianuarie -Februarie 2006) cititi informatii incendiare : "Cercetatori,mafioti si servicii secrete,pe urmele Tablitelor dacice de la Sinaia " !
  http://www.aradomain.com/archives/biara2006no2.pdf

  (pag.10-13 din documentul pdf...)

Interesant. Multumesc.

antoniu

pe cand o asociatie a cercetatorilor romani de placute si discuri in HIMALAIA ?

romulus

Citat
Citat din: antoniu din  06 Martie 2008, 22:06:14
pe cand o asociatie a cercetatorilor romani de placute si discuri in HIMALAIA ?
---Da dom'profesor, aferim ! Ma inscriu si io !
---Am zis !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

Shadowman

Citat din: antoniu din  06 Martie 2008, 22:06:14
pe cand o asociatie a cercetatorilor romani de placute si discuri in HIMALAIA ?

  Deocamdata,il citez pe adipop: "Sa formam o echipa de Romani, care sa descifreze informatiile aflate pe aceste placute (tablitele de la Sinaia ). Sa la gasim si pe celelalte."
Dupa aceea,il citez tot pe adipop :"Sa formam o echipa de Oameni, care sa ceara acces la forurile competente, pentru a descifra informatiile aflate in arhivele secrete ale Vaticanului."
  Apoi o sa studiem placutele si discurile din Himalaia.Incepem cu ce ne e mai la indemina,mai aproape...
  Dupa care propun sa construim un OZN si sa zburam pe Marte sa vedem daca exista viata,piramide,tuneluri...
Ce spuneti ? :roll:
" PREA DES NOI NE BUCURAM DE CONFORTUL UNEI OPINII FARA DISCONFORTUL CUGETARII."

                                                                                        JOHN F. KENNEDY

antoniu

vad ca deja s-a constituit in cuartet de cercetatori superpasionati.......asa ca votati uninomonal ,in cunostinta de cauza seful expeditiei.

alx

Citat din: romulus din  06 Martie 2008, 22:09:06

---Da dom'profesor, aferim ! Ma inscriu si io !
---Am zis !

contati si pe mine!

Citat din: Shadowman din  06 Martie 2008, 22:16:03
  Deocamdata,il citez pe adipop: "Sa formam o echipa de Romani, care sa descifreze informatiile aflate pe aceste placute (tablitele de la Sinaia ). Sa la gasim si pe celelalte."
Dupa aceea,il citez tot pe adipop :"Sa formam o echipa de Oameni, care sa ceara acces la forurile competente, pentru a descifra informatiile aflate in arhivele secrete ale Vaticanului."
  Apoi o sa studiem placutele si discurile din Himalaia.Incepem cu ce ne e mai la indemina,mai aproape...
  Dupa care propun sa construim un OZN si sa zburam pe Marte sa vedem daca exista viata,piramide,tuneluri...
Ce spuneti ? :roll:

de acord!   nici ca se puteau alege teme de lucru mai bune!


Citat din: antoniu din  06 Martie 2008, 22:31:21
vad ca deja s-a constituit in cuartet de cercetatori superpasionati.......asa ca votati uninomonal ,in cunostinta de cauza seful expeditiei.

sunt de acord si cu asta,cu cateva amendamente:  seful expeditiei sa care echipamentul,sa finanteze expeditia,sa se ocupe de logistica...cine isi depune candidatura?
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Shadowman

#29
Citat din: antoniu din  06 Martie 2008, 22:31:21
vad ca deja s-a constituit in cuartet de cercetatori superpasionati.......asa ca votati uninomonal ,in cunostinta de cauza seful expeditiei.


Eu il propun pe antoniu ca sef al expeditiei...Are experienta organizatorica,spirit de initiativa,elan tineresc,percepe lumea subtila,are ascutit al saselea simt,are aparatura video necesara,merge cu Dumnezeu inainte ( Nihil sine Deo )...In plus ,ne poate pregati rapid in citeva zile cit nu ne pregatesc altii in citiva ani.Plus ca ar face niste emisiuni si reportaje foarte interesante,din cite am vazut la e pe site...
Votati antoniu ! :rainbow: Votati schimbarea ! Pentru o viata mai imbelsugata,pentru un intelect mai dezvoltat !  :rainbow:
" PREA DES NOI NE BUCURAM DE CONFORTUL UNEI OPINII FARA DISCONFORTUL CUGETARII."

                                                                                        JOHN F. KENNEDY