Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Observatie OZN Rediu, Vaslui - ROVSNL20060819

Creat de liteady73, 27 August 2006, 18:49:34

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

liteady73

Salut forumiste si forumisti RUFON !...

Am deschis acest subiect "Observatie OZN" pentru a relata o observatie din noaptea de 19-20 august 2006 care a avut loc in satul Rediu - la o distanta de 3 km de Vaslui, situat in vestul orasului pe unul din cele doua dealuri care marginesc orasul -  si la care au fost martori parintii mei si alte rude de ale mele. Specific faptul ca observatiile sant autentice carora le acord totala incredere, persoanele implicate in observatie nefiind nici pe departe interesate de fenomenele ozn.

In seara de sambata 19 august 2006, 3 persoane la orele 23.00, privind cerul senin de noapte, au observat cum apare brusc o lumina, aproape la inaltimea locului (h~80 grade), spre est - din descriere, o sfera luminoasa cu un diametru unghiular de aproximativ 0.5 grade -, de o luminozitate foarte mare (facandu-se comparatie cu cea a unui "bec puternic care se aprinde"), care a stationat aproximativ 5-10 secunde, dupa care,  micsorandu-si brusc luminozitatea, s-a deplasat cu viteza constanta, spre vest. Obiectul a disparut dupa aproximativ 20 de secunde, la fel de brusc dupa cum a aparut.

Rezumatul intalnirii de gradul I:

- locatie : satul Rediu, in zona limitrofa orasului Vaslui;
- data : in jurul orei 23.00, sambata, 19 august 2006;
- durata observatie : aproximativ 30 secunde;
- nr martori : 3 (sau 4);
- conditii atmosferice : cer senin;
- obiectul observat de tip sfera cu luminozitate variabila :
  1. stationar timp de 5(-10) secunde, a prezentat un diametru unghiular aproximativ 0.5 grade;
  2. din momentul deplasarii, luminozitate scazuta comparata cu cel al unei stele;
- date deduse si aproximative :
  1. aparitie obiect in est la inaltime de 80-85 grade;
  2. deplasarea est-vest a descris un arc pe sfera cereasca de aproximativ 20-25 grade;
- alte caracteristici :
  1. fenomenul nu a fost insotit de fenomene acustice;
  2. nu exista probe fizice directe (doar marturiile observatorilor);

apokryphos


liteady73,

Observatia e foarte interesanta. Diametrul de 0.5 grade este aproape de diametrul lunii pline, adica imens. Asta exclude multe fenomene naturale. Esti sigur pe dimensiunea asta? E esential, pentru ca un diametru mare exclude un Iridium flare (sau satelit similar) care se comporta printr-o licarire puternica timp de cateva secunde urmata de reducerea luminozitatii pana la un nivel obisnuit unui satelit artificial.

Un flare produs de Iridium 32 era prezis pentru ziua aia, orele 23:01:38, dar pentru o inaltime a locului mult mai mica decat observatia relatata de tine.
http://www.heavens-above.com/flaredetails.asp?SatID=24945&lat=46.633&lng=27.733&alt=82&loc=Vaslui&TZ=EET&Date=38948.8344700898&Mirror=2

Luna nu se vedea pe cer in perioada respectiva. Cam care e luminozitatea locala? De exemplu, se vede Calea Lactee vara din locul de unde s-a efectuat observatia?

S-a mai intamplat ceva demn de mentionat prin zona in ultimul timp?

A.

liteady73

Salut Apokryphos !...

Nu stiam de acest fenomen "flare" al satelitilor (in cazul de fata Iridium 32). Iti multumesc pentru aceasta informatie.

In legatura cu detaliile observatiei pot spune ca sant indeajuns de exacte, eu afland astazi despre aceasta. Diametrul unghiular e estimat la 0.5 grade pentru ca i-am rugat sa compare discul de lumina vazut cu latimea degetului mare al mainii, tinand bratul intins (latime care e aproximativ de 1 grad). Cerul de deasupra Rediului, situat pe un deal, vestic si impadurit, dinimediata apropiere a Vasluiului, este neafectat de luminozitatea orasului, astfel incat intr-o noapte cu cer senin se poate observa chiar si Calea Lactee vizibilitatea fiind de-a dreptul excelenta.

De retinut ca, in mod expres mi-au repetat si descris de mai multe ori  faptul ca obiectul luminos a stationat la aparitia sa brusca. Obiectul si-a facut aparitia la inaltimea de 80-85 grade inaltime, pentru ca mi-au spus ca se uitau la el tinand capetele pe spate, privind aproape la inaltimea locului. Si in legatura cu alte cazuri ozn sau fenomene deosebite care sa fi avut loc in zona eu nu am cunostinta.

PS : Tind sa cred ca a fost totusi un caz de tip "flare". In masura care se poate, te rog sa imi dai mai multe amanunte despre acest fenomen.

apokryphos


liteady73,

Pe un cer pe care se vede Calea Lactee, un flare de magnitudine -2 nu e spectaculos. Intr-o zona poluata luminos, o licarire care apare "din senin" e mai probabil sa fie remarcata de persoane care nu se uita la cer ca hobby (ca mine, de exemplu). Ceea ce este important este ca Iridium flares sau licaririle periodice ale unor sateliti defecti care sunt in stare de rostogolire nu au diametru aparent, fiind practic puncte luminoase. Pe un cer senin si umiditate redusa nu apare nici macar halou in jurul luminilor. Nu sunt niciodata stationare, nici macar pentru 5 secunde. Flare-ul prezis pentru noaptea respectiva era pentru o inaltime de 16 grade, nu aproape de zenit. Parerea mea este ca ce au observat parintii tai nu a fost un flare.
Nici meteorit nu poate fi, pentru ca a durat prea mult timp. Tranzitiile bolizilor dureaza mai mult, dar bolizii au cozi care sunt remarcate usor. Maximul curentului Perseidelor trecuse deja de cateva zile bune. Oricum, stationar nu apare decat un meteor care se indreapta direct spre observator, dar asa ceva e aproape imposibil din cauza conditiilor necesare pentru a se intampla.

Stationaritatea este o caracteristica esentiala pentru observatie. La fel este si diametrul aparent foarte mare. Cu datele prezentate, nu cred ca fenomenul descris are o explicatie simpla.

Pentru ceva detalii referitoare la Iridium flares te poti uita la http://www.satobs.org/iridium.html

Pentru observatii din zona de unde locuiesti siteul http://www.heavens-above.com/ e preferatul meu.


A.

liteady73

Salut !...

Imi cer scuze dar am omis doua detalii al observatiei :
1. se pare ca obiectul in timpul deplasarii prezenta fascicole de lumina foarte mici - comparabile cu raza obiectului luminos-, raze care proiectau pe directia de deplasare.

2. dupa aceasta observatie, in spatele casei - de fapt in spatele padurii -, pe directia SE, la cateva minute dupa incident au fost vazute lumini puternice care baleiau cerul timp de cateva minute (precizez ca in locatia indicata - pe care o cunosc foarte bine - nu se afla case, nici macar drum -sosea, strada -, fiind zona exclusiv agricola pe sute de hectare).

spooky

Salut Liteady73,

in primul rand iti multumesc ca ai relatat acest fenomen, as putea spune chiar interesant. De aceea te rog sa completezi formularul de aparitie OZN de pe site-ul RUFOn.

Linkul il gasesti aici

http://www.rufon.org/raporteaza/

La ce distanta fata de martori au fost observate acele lumini? Luminile pareau a fi solide?... parea a fi un obiect iluminat sau unul care genera propia lumina.
"In a world of universal deceit telling the truth is a revolutionary act." -- George Orwell, 1984

liteady73

Salut Spooky !...

Iti multumesc pentru atentia si interesul acordate. Am dat cu placere raspuns solicitarii, completand formularul RUFON de raportare a observatiilor ozn.

Toate detaliile acestui caz mi-au fost relatate zilele trecute dupa o saptamana de la incident. Le-am relatat cat mai exact cu putinta fara a contamina prin concluzii personale, singurul detaliu pe care l-am dedus fiind acela in care obiectul ar descris pe cer o traiectorie echivalenta unui arc de cerc de aproximativ 20-25 de grade. Am coroborat toate datele si le-am expus cat mai exact, succint si clar cu putinta. Am incredere totala in rudele mele, in special, parintii mei, tragand concluzia ca au asistat de data aceasta la un fenomen cu adevarat neobisnuit.

Distanta nu a putut fi estimata, ea fiind aproximata ca fiind "la o inaltime foarte mare".

Lumina observata, din cate mi-au spus, nu parea a fi solida, ei observand doar caracteristica de luminozitate a obiectului (aparitia brusca in forma de "flash", care a tinut cateva secunde; stationarea obiectului; reducerea luminozitatii - aproape brusc - din momentul deplasarii, care a fost cu viteza unghiulara constanta, facandu-se comparatie cu viteza unui avion sau unui satelit). Dupa cum mi-au spus, obiectul parea sa aiba luminozitate proprie.


DepthOfField

Salut.
Cele descrise corespund foarte foarte bine fenomenului de "iridium flare". Mai putin cateva elemente zic eu subiective:

1)
CitatDiametrul unghiular e estimat la 0.5 grade pentru ca i-am rugat sa compare discul de lumina vazut cu latimea degetului mare al mainii, tinand bratul intins (latime care e aproximativ de 1 grad).
Daca intrebati oamenii obisnuiti sa descrie planeta Venus (cum arata asta toamna, foarte stralucitoare), mai toti o sa-ti spuna ca era "mare". Desi nu era mare deloc, ci doar foarte stralucitoare. Adica, un obiect foarte luminos, desi punctiform, va crea senzatia de "mare" in interpretarea oamenilor neobisnuiti cu acest fenomen, si oricum luati prin surprindere in cele cateva secunde - zeci de secunde, cand nici nu s-au dezmeticit si nu le crede ochilor ce vad. Adica subiectivismul inconstient bate obiectivitatea constienta in acele momente.

2)
CitatDe retinut ca, in mod expres mi-au repetat si descris de mai multe ori  faptul ca obiectul luminos a stationat la aparitia sa brusca.
obiectul se misca suficient de incet (ca un avion), si in lipsa de repere, si luati pe nepregatite, in cele 5--10 secunde  de subiectivism si nedumerire, nu poti detecta o miscare relativ inceata. Am vazut si eu lens flare si doar dupa cateva secuinde si atentie iti poti da seama de miscare, insa ceea ce se vede imediat si sare in ochi este schimbarea luminozitatii si "stingerea" relativ rapida

3)
Citat
se pare ca obiectul in timpul deplasarii prezenta fascicole de lumina foarte mici - comparabile cu raza obiectului luminos-, raze care proiectau pe directia de deplasare.
Pot fi doar fenomenele de difractie in ochiul uman, la lumini puternice punctiforme... priviti o stea mai stralucitoare..pare ca are raze, de aici si simbolul tipic de stea cu colturi. Fenomenul este cunoscut in optica si astronomie.

4)
Citatdupa aceasta observatie, in spatele casei - de fapt in spatele padurii -, pe directia SE, la cateva minute dupa incident au fost vazute lumini puternice care baleiau cerul timp de cateva minute (precizez ca in locatia indicata - pe care o cunosc foarte bine - nu se afla case, nici macar drum -sosea, strada -, fiind zona exclusiv agricola pe sute de hectare).

Nu cred ca are legatura, poate erau baieti glumeti sambata noaptea cu lanternele pe camp..moment propice distractiei. In plus, martorii erau deja surescitati si cu atentia si spiritul de observatie la maxim, cu adrenalina sporite, asa ca daca nu era fenomenul luminos, probabil nici nu observau luminile pe camp, cuprinsi fiind de propriile subiecte de discutie.Deci dupa mine, cazul ozn in speta se poate diferentia de fenomenul "Iridium Flare" numai daca elementele subiective enumerate pot fi transformate/confirmate in observatii obiective.
David Sereda: "Evidence - The case for NASA UFO's" ... Evidence ?!
http://www.freewebs.com/depth0ffield/analizasereda1.htm

toma

Scopul cuvantarii nu este de a impune, ci de a convinge." (IACOB NEGRUZZI)

paleoastronaut

#9
Incredibil..AXA ASA ZISILOR SCEPTICI s-a adunat sa se autofelicite!
Din nou planeta venus,din nou "Iridium Flare"....
Ciuciulete,Toma,Apocryphos..Aswotim pe unde o fi...
Si sa mai ai curajul BLackie sa spui ca pe Rufon DOMINA CEI CARE CRED..SI NU SCEPTICII...
Va serviti unii altora dovezi care sa ateste ca fenomenul ozn..NU EXISTA...
Desi negati toate demonstratiile voastre de doi lei insiruite pe pagini intregi nu spun decat un singur lucru despre voi....
CA SUNTETI DUSMANII ADEVARULUI...
Si nu va mai felicitati intre voi(SAU SINGURI) despre cat de FALSE SI ERONATE sunt toate fotografiile care prezinta ozneuri...
Gargara voastra pseudostiintifica merge numai la naivii care abia au deschis ochii pe subiectul asta...
Din pacate nici moderatorii forumului NU SUNT DEPARTE DE VOI..
Altfel ar vedea ce ROL NOCIV are CONTINUA VOASTRA BATALIE de a spune NU! NU! NU! NU! NU! NU EXISTA!NU!NU!NU!NU!NU!

spooky

paleoastronaut...

cred ca faci o confuzie intre analiza unui caz si refutarea unei dovezi.

Tin sa amintes cu o buna parte din obsevatiile facute de oameni sunt gresit interpretate cand ei defapt nu vad decat, intr-adevar, o stea, sau un fenomen necunoscut lor.

Mai tii minte isteria cu planeta Venus de anul trecut? Un numar foarte mare de oameni raportau ca ei vad defapt un OZN... cand defapt ei observau o simpla stea care lumina mai puternic pe cer decat celelalte stele. Noi ne-am deplasat in doua din aceste locatii, prezentate si la tv, si am vazut ce au filmat oamenii, si la fata locului am reusit sa identificam imediat fenomenul. Cu altii am vorbit la telefon sau pe email si ei fotografiasera sau observasera acelasi lucru.

Anul acesta, langa Iasi, un individ a fotografiat... soarele... si el declarase ca era un OZN care fugea si cu ochiul liber nu il vedea... cand colo el avea camera indreptata spre soare si cand o misca in pozitia potrivita aparea... vezi doamne, OZN-ul.

In alte cazuri am avut parte de un fulger globular... alte ori chiar de un OZN... si a ramas Obiect Zburator Neidentificat... nu neaparat de origine extraterestra.

asadar, nu tot ce zboara e extraterestru... nici macar OZN. Nu e nimic rau in a exclude toate posibilitatile... ca pana la urma ne intoarcem la ceea ce zicea, daca as putea sa-l numesc, unul din parintii ufologiei, un obiect zburator neidentificat este acela care, in urma unui scrutin, ramane neidentificat. Si aici eu precizez, pentru o mai buna diferenta:
Obiect Zburator Neidenfitificat si Neidentificabil... inainte si dupa analiza si o incercare a identificarii obiectului/fenomenului.

Critica, scepticismul, analiza si scrutinul, ne ajuta sa catalogam mai bine un caz. Cu cat avem mai multe cazuri false, cu atat mai bine. Cel putin pe mine, nu ma intereseaza cantitatea, ci calitatea.

Asadar, noi nu spunem NU NU NU...
Noi spunem: poate fi asta? ba asta? ba nu stiu ce? ... e o mare diferenta... si in final de unde stii ca un OZN, catalogat in urma analizei, este de origine extraterestra. In ziua de astazi avem parte de tehnologii atat de avansate incat nu m-ar mira ca 1% din cazurile pozitive de OZN (adica 1% din cazurile care le analizam)... asta inseamna 0.01% sa zicem ar fi poate de natura extraterestra.  Avem tehnologii care ne permit sa facem orice, inclusiv sa se simuleze o invazie extraterestra... si desi pare hazardata,... poate o sa incerc sa lansez un topic separat.

paleostronaut.... te rog... participa la discutie si nu mai fi atat de fanatic si arunca imediat cu noroi in altii.
"In a world of universal deceit telling the truth is a revolutionary act." -- George Orwell, 1984

paleoastronaut

#11
SPOOKY...Ce spui tu ca ozneurile ar fi de fapt de origine TERESTRA este exct ce se promoveaza astazi pe mai toate canalele de documentare stiintifice gen "DISCOVERY" sau "NATIONALG>"...Exact asta spun si ei in fata avalansei de observatii ozn din ultimii ani....
Sa nu uitam ca oamenii au AVANSAT ENORM in domeniul stocarii imaginilor filmate sau fotografiate...
Practic oricine are acces la telefoane mobile cu capacitati de fotografiere si filmare..nu mai spun de camerele de web sau supraveghere instalate peste tot pe-afara...sau de revolutia cantitativ-calitativa a tehnologiei digitale foto-film....
Trebuiau cumva sa reactioneze si posturile OFICIALE la avalansa de imagini cu aparate extraterestre...
Si cum altfel decat spunand..Da..Ne-ati FORTAT sa admitem ca ele exista...Dar aceste ozneuri sunt fabricate de marile puteri.....
In nici un caz de ALIENI......
Din fericire mai exista si dovezi stravechi ale TRECERII ALIENILOR PE TERRA....
Pe acelea nimeni nu le poate cataloga drept "CREATII ALE COMPLEXULUI MILITARO-INDUSTRIAL"......
Era cam greu pentru regii Frantei sa creze ozneuri in timp ce se scarpinau de PADUCHI  cu andrele de aur prin perucile imputite...(pentru cine nu stia asta sau nu crede il rog sa se documenteze...asa faceau)

spooky

CitatSPOOKY...Ce spui tu ca ozneurile ar fi de fapt de origine TERESTRA este exct ce se promoveaza astazi pe mai toate canalele de documentare stiintifice gen "DISCOVERY" sau "NATIONALG>"...Exact asta spun si ei in fata avalansei de observatii ozn din ultimii ani....

Nu-mi interpreta gresit ceea ce am scris. Spun ca OZN-ul e un fenomen complex. Spun doar ca dintr-un numar foarte mare de cazuri, un numar foarte mic sunt intr-adevar neidentificabile... si aici putem emite ipoteza... asa cum si raportul cometa sugera, cea mai simpla explicatie fiind si cea mai buna, originea acestor obiecte este una extraterestra.

CitatSa nu uitam ca oamenii au AVANSAT ENORM in domeniul stocarii imaginilor filmate sau fotografiate...
Practic oricine are acces la telefoane mobile cu capacitati de fotografiere si filmare..nu mai spun de camerele de web sau supraveghere instalate peste tot pe-afara...sau de revolutia cantitativ-calitativa a tehnologiei digitale foto-film....
Trebuiau cumva sa reactioneze si posturile OFICIALE la avalansa de imagini cu aparate extraterestre...
Si cum altfel decat spunand..Da..Ne-ati FORTAT sa admitem ca ele exista...Dar aceste ozneuri sunt fabricate de marile puteri.....
In nici un caz de ALIENI......

Ceea ce zici tu aici e ca...

CitatDin fericire mai exista si dovezi stravechi ale TRECERII ALIENILOR PE TERRA....
Pe acelea nimeni nu le poate cataloga drept "CREATII ALE COMPLEXULUI MILITARO-INDUSTRIAL"......
Era cam greu pentru regii Frantei sa creze ozneuri in timp ce se scarpinau de PADUCHI  cu andrele de aur prin perucile imputite...(pentru cine nu stia asta sau nu crede il rog sa se documenteze...asa faceau)

... si aici...

ca nu mai exista OZN-uri contemporane.

Intr-adevar, paleoastronaut, nu te contrazic... vezi ca tocmai am postat un link catre un video cu Michael Tsarion, pe care ti-l recomand, printre multi altii, daca nu deja l-ai studiat.

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,601.0.html

Si totusi, noi aici discutam un caz concret,  si incercam sa ne dam seama ce NU ar putea fi... si ceea ce ar mai putea fi...

Va multumesc anticipat tuturor daca ramanem pe firul subiectului initial.
"In a world of universal deceit telling the truth is a revolutionary act." -- George Orwell, 1984

apokryphos

Ipoteza conform careia a fost un Iridium flare este din fericire testabila, sau falsificabila, in limbaj stiintific mai scortos. Siteul heavens-above da predictii pentru orice zona din lume. Liteadi73, data viitoare cand mai ajungi pe la Rediu intr-o noapte senina, uite-te dupa Iridium flares prezise care au magnitudine -2 sau mai mica (-3, -4, ...), asta insemnand stralucire mai puternica. Daca observatia e similara cu cea din 19 august, atunci misterul s-a rezolvat. Daca nu, inseamna ca a fost altceva. Ca preferinta personala, Iridium flares sunt in topul fenomenelor date de satelitii artificiali, urmate de satelitii care se rostogolesc si cei care abia ies din umbra Pamantului.

Paleoastronaut, daca ai ceva tehnic de adaugat, te rog sa participi. Daca vrei sa continui ad nauseam cu "filosofia", eu iti recomand sa-ti deschizi un blog. In felul asta simplu poti sa debitezi ce vrei si sa injuri pe cine vrei fara sa strici niste discutii la obiect.

A.


paleoastronaut

#14
Apocryphos atunci cand teoriile tale atat de TEHNICE vor fi puse in slujba ADEVARULUI atunci vor avea valoare pentru cei care CRED!Atata timp cat tot ceea ce faci este doar o NEGARE CONTINUA A FENOMENULUI OZN .....
Asa zisii SCEPTICI CRONICI..dupa cateva SUTE DE POSTURI ANTI-PALEOASTRONAUTICA SI ANTI-ALIEN THEORY ar trebui BANNATI..SCURT.
Din pacate AR RAMANE Rufonul pUSTIU..
Deoarece SCEPTICII INRAITI...DOMINA AICI!