Sectiune pentru limba româna > Evenimente OZN în România

Observatie OZN Rediu, Vaslui - ROVSNL20060819

(1/5) > >>

liteady73:
Salut forumiste si forumisti RUFON !...

Am deschis acest subiect "Observatie OZN" pentru a relata o observatie din noaptea de 19-20 august 2006 care a avut loc in satul Rediu - la o distanta de 3 km de Vaslui, situat in vestul orasului pe unul din cele doua dealuri care marginesc orasul -  si la care au fost martori parintii mei si alte rude de ale mele. Specific faptul ca observatiile sant autentice carora le acord totala incredere, persoanele implicate in observatie nefiind nici pe departe interesate de fenomenele ozn.

In seara de sambata 19 august 2006, 3 persoane la orele 23.00, privind cerul senin de noapte, au observat cum apare brusc o lumina, aproape la inaltimea locului (h~80 grade), spre est - din descriere, o sfera luminoasa cu un diametru unghiular de aproximativ 0.5 grade -, de o luminozitate foarte mare (facandu-se comparatie cu cea a unui "bec puternic care se aprinde"), care a stationat aproximativ 5-10 secunde, dupa care,  micsorandu-si brusc luminozitatea, s-a deplasat cu viteza constanta, spre vest. Obiectul a disparut dupa aproximativ 20 de secunde, la fel de brusc dupa cum a aparut.

Rezumatul intalnirii de gradul I:

- locatie : satul Rediu, in zona limitrofa orasului Vaslui;
- data : in jurul orei 23.00, sambata, 19 august 2006;
- durata observatie : aproximativ 30 secunde;
- nr martori : 3 (sau 4);
- conditii atmosferice : cer senin;
- obiectul observat de tip sfera cu luminozitate variabila :
  1. stationar timp de 5(-10) secunde, a prezentat un diametru unghiular aproximativ 0.5 grade;
  2. din momentul deplasarii, luminozitate scazuta comparata cu cel al unei stele;
- date deduse si aproximative :
  1. aparitie obiect in est la inaltime de 80-85 grade;
  2. deplasarea est-vest a descris un arc pe sfera cereasca de aproximativ 20-25 grade;
- alte caracteristici :
  1. fenomenul nu a fost insotit de fenomene acustice;
  2. nu exista probe fizice directe (doar marturiile observatorilor);

apokryphos:

liteady73,

Observatia e foarte interesanta. Diametrul de 0.5 grade este aproape de diametrul lunii pline, adica imens. Asta exclude multe fenomene naturale. Esti sigur pe dimensiunea asta? E esential, pentru ca un diametru mare exclude un Iridium flare (sau satelit similar) care se comporta printr-o licarire puternica timp de cateva secunde urmata de reducerea luminozitatii pana la un nivel obisnuit unui satelit artificial.

Un flare produs de Iridium 32 era prezis pentru ziua aia, orele 23:01:38, dar pentru o inaltime a locului mult mai mica decat observatia relatata de tine.
http://www.heavens-above.com/flaredetails.asp?SatID=24945&lat=46.633&lng=27.733&alt=82&loc=Vaslui&TZ=EET&Date=38948.8344700898&Mirror=2

Luna nu se vedea pe cer in perioada respectiva. Cam care e luminozitatea locala? De exemplu, se vede Calea Lactee vara din locul de unde s-a efectuat observatia?

S-a mai intamplat ceva demn de mentionat prin zona in ultimul timp?

A.

liteady73:
Salut Apokryphos !...

Nu stiam de acest fenomen "flare" al satelitilor (in cazul de fata Iridium 32). Iti multumesc pentru aceasta informatie.

In legatura cu detaliile observatiei pot spune ca sant indeajuns de exacte, eu afland astazi despre aceasta. Diametrul unghiular e estimat la 0.5 grade pentru ca i-am rugat sa compare discul de lumina vazut cu latimea degetului mare al mainii, tinand bratul intins (latime care e aproximativ de 1 grad). Cerul de deasupra Rediului, situat pe un deal, vestic si impadurit, dinimediata apropiere a Vasluiului, este neafectat de luminozitatea orasului, astfel incat intr-o noapte cu cer senin se poate observa chiar si Calea Lactee vizibilitatea fiind de-a dreptul excelenta.

De retinut ca, in mod expres mi-au repetat si descris de mai multe ori  faptul ca obiectul luminos a stationat la aparitia sa brusca. Obiectul si-a facut aparitia la inaltimea de 80-85 grade inaltime, pentru ca mi-au spus ca se uitau la el tinand capetele pe spate, privind aproape la inaltimea locului. Si in legatura cu alte cazuri ozn sau fenomene deosebite care sa fi avut loc in zona eu nu am cunostinta.

PS : Tind sa cred ca a fost totusi un caz de tip "flare". In masura care se poate, te rog sa imi dai mai multe amanunte despre acest fenomen.

apokryphos:

liteady73,

Pe un cer pe care se vede Calea Lactee, un flare de magnitudine -2 nu e spectaculos. Intr-o zona poluata luminos, o licarire care apare "din senin" e mai probabil sa fie remarcata de persoane care nu se uita la cer ca hobby (ca mine, de exemplu). Ceea ce este important este ca Iridium flares sau licaririle periodice ale unor sateliti defecti care sunt in stare de rostogolire nu au diametru aparent, fiind practic puncte luminoase. Pe un cer senin si umiditate redusa nu apare nici macar halou in jurul luminilor. Nu sunt niciodata stationare, nici macar pentru 5 secunde. Flare-ul prezis pentru noaptea respectiva era pentru o inaltime de 16 grade, nu aproape de zenit. Parerea mea este ca ce au observat parintii tai nu a fost un flare.
Nici meteorit nu poate fi, pentru ca a durat prea mult timp. Tranzitiile bolizilor dureaza mai mult, dar bolizii au cozi care sunt remarcate usor. Maximul curentului Perseidelor trecuse deja de cateva zile bune. Oricum, stationar nu apare decat un meteor care se indreapta direct spre observator, dar asa ceva e aproape imposibil din cauza conditiilor necesare pentru a se intampla.

Stationaritatea este o caracteristica esentiala pentru observatie. La fel este si diametrul aparent foarte mare. Cu datele prezentate, nu cred ca fenomenul descris are o explicatie simpla.

Pentru ceva detalii referitoare la Iridium flares te poti uita la http://www.satobs.org/iridium.html

Pentru observatii din zona de unde locuiesti siteul http://www.heavens-above.com/ e preferatul meu.


A.

liteady73:
Salut !...

Imi cer scuze dar am omis doua detalii al observatiei :
 1. se pare ca obiectul in timpul deplasarii prezenta fascicole de lumina foarte mici - comparabile cu raza obiectului luminos-, raze care proiectau pe directia de deplasare.

 2. dupa aceasta observatie, in spatele casei - de fapt in spatele padurii -, pe directia SE, la cateva minute dupa incident au fost vazute lumini puternice care baleiau cerul timp de cateva minute (precizez ca in locatia indicata - pe care o cunosc foarte bine - nu se afla case, nici macar drum -sosea, strada -, fiind zona exclusiv agricola pe sute de hectare).

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version