Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Legaturi catre stiri interesante!

Creat de jackie28t, 12 Iulie 2006, 01:12:37

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

baguvix

-- Profesorul Nicolae Ursea dezvaluie ca PF Teoctist se afla in plin tratament cu Plavix, un anticoagulant puternic, care trebuia obligatoriu intrerupt cu 72 de ore inainte de operatie
   
         
               
               
         
   
Medicul personal al Prea Fericitului Parinte Teoctist timp de 21 de ani, prof dr Nicolae Ursea, revine in premiera cu precizari despre problemele medicale ale Patriarhului si moartea sa. Materialul publicat de ZIUA vineri, 3 august, sub titlul ales de noi "Acuzatie Capitala", a reusit sa declanseze doua anchete asupra mortii Patriarhului: una din partea Colegiului Medicilor si o a doua din partea Ministerului Sanatatii. Dupa interviul exploziv aparut in ZIUA, in care reputatul profesor afirma ca Patriarhul a murit cu zile si operatia nu era necesara, doctorul Ursea a refuzat sa mai faca orice alte comentarii presei. Dorinta sa a fost de a nu antrena memoria Patriarhului in dispute sub limita bunului simt si normele deontologice, cum sunt cele generate de medicul care l-a operat pe Prea Fericitul Parinte Teoctist, prof. dr Ionel Sinescu de la Fundeni.

Plangere la Parchetul General

Profesorul Ursea nu intelege nici azi de ce a fost mintit de dr Sinescu atunci cand l-a sunat, cand Patriarhul era deja in coma, si acesta i-a spus ca nici macar nu a fost operat. Dupa ce ne-a contactat personal, profesorul Ursea ne-a oferit un material in care explica punctual posibilele cauze ale mortii Patriarhului si motivele pentru care este ultragiat fata de modul in care a fost tratat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane. Apare un element cheie care poate invinovati total echipa dr Ioanel Sinescu - dr Dan Tulbure, cea care l-a operat pe Patriarh la Spitalul Fundeni, dupa care Parintele Teoctist a murit in conditii inca neelucidate. Si anume faptul ca Patriarhul se afla sub o medicatie care include Plavix, un medicament a carui administrare trebuia suprimata cu cel putin 72 de ore inainte de operatie, pentru simplul motiv ca este anticoagulant. Or, Patriarhul a fost internat seara si operat a doua zi dimineata, fara a fi stabilizat in prealabil. Toate amanuntele ce tin de medicatia si starea sa de sanatate se aflau stipulate in dosarul medical al Patriarhului cu care acesta s-a deplasat la Spitalul Fundeni. Cauzele probabile ale mortii Patriarhului, afirma prof dr Ursea, sunt un accident hemoragic postoperator alaturi de o posibila fibrinoliza sau embolie. In ce priveste hemoptizia - inecarea cu sange - martorul ocular prezent pe holul spitalului la momentul operatiei ne-a precizat ca medicii alergau la un moment dat dupa un aspirator bronsic, pe care l-au adus intr-un tarziu. La fel, aparatul de resuscitare nu se afla la etajul patru, unde era Patriarhul, si a fost nevoie sa fie adus de la etajul doi. In aceste momente, Patriarhul nu a avut alaturi nici un ierarh al Bisericii pentru a fi impartasit. Azi urmeaza sa fie depusa la Parchetul General o plangere penala pentru a fi cercetate imprejurarile neclare ale mortii Patriarhului. (Victor RONCEA)

Opiniile prof dr Nicolae Ursea privind decesul PF Patriarh Teoctist

Consternat fiind de amploarea comentariilor facute in mass-media (...) de ploaia de telefoane primite, precum si de unele acuzatii ca am facut declaratii iresponsabile, ma simt obligat sa fac unele precizari si completari privind decesul PF Parinte Patriarh Teoctist, pentru informarea corecta si reala a opiniei publice.

In ziua de joi, 2 august a.c., intre orele 10:30-11, pe aleea din spatele Palatului Patriarhal, mergand cu sotia pentru a ne inchina la catafalcul PF Teoctist, m-am intalnit cu un domn pe care-l cunosteam de la Patriarhie. Ne-a oprit si m-a intrebat foarte mirat cum se face ca eu, despre care stia ca sunt medicul Patriarhului, nu am fost chemat si nu l-am insotit la spital? A intervenit in discutie o a doua persoana, care-l insotea, revoltata de moartea Patriarhului si foarte agresiva la adresa echipei de medici de la Spitalul Fundeni.

In acest context emotional si in graba, am exprimat unele opinii personale si am facut unele afirmatii pe care le mentin si la care adaug si altele.

1. Mi-am exprimat regretul profund pentru moartea surprinzatoare, total neasteptata a PF Parinte Teoctist.

2. Mi-am exprimat indignarea si regretul ca nu am fost chemat pentru a fi prezent la luarea unor decizii vitale privind interventia chirurgicala pentru adenom de prostata, avand in vedere faptul ca fusesem medicul sau curant de 21 de ani si ii cunosteam foaret bine trecutul si starea de sanatate a pacientului.

O boala veche de 10 ani

3. Interventia chirurgicala nu era atat de urgenta (cum s-a efectuat), Patriarhul avea o hipertrofie benigna de prostata de aproximativ 8-10 ani, pentru care a fost monitorizat clinic, ecografic si serologic (antigenul specific prostatei), a primit tratament cu Proscar si nu prezenta tulburari de mictiune. In aceste conditii, ani de zile nu s-a pus problema interventiei chirurgicale, despre care Prea Fericirea Sa nici nu voia sa auda. Totul a evoluat foarte bine pana la inceputul lunii iulie a acestui an, cand a facut un puseu infectios urinar, insotit de mictiuni frevente, mai ales nocturne. Fenomenele au cedat dupa 48 de ore de terapie antiinfectioasa, dovada constituind-o faptul ca a putut efectua chiar o deplasare in strainatate (la Praga). Tot in luna iulie, i-am facut controlul periodic complet pe care-l efectuam regulat, bianual, de foarte multi ani.

4. Am discutat cu PF Parinte despre necesitatea interventiei chirurgicale, pe care de aceasta data nu a mai refuzat-o categoric si i-am indicat sa o efectueze in Germania, eventual la una din clinicile in care fusesera operati de prostata, cu succes, doi inalti prelati, care aveau o varsta mai inaintata decat a Sa. Totusi, Patriarhul prefera sa se opereze in tara. Il atentionasem ca, in cazul reaparitiei tulburarilor urinare, provocate de un alt puseu infectios, operatia va fi absolut necesara, bineinteles, dupa tratarea acestuia.

5. Alte probleme de sanatate ale PF Patriarh vizau inima si vasele, prezentand de mai multi o hiper tensiune arteriala moderata, de 3-4 ani o aritmie extrasistolica si, mai apoi, o fibrilatie atriala, iar in ultimul an, discrete fenomene de insuficienta cardiaca. In plus, de peste 10 ani, avea o ateroscleroza obliteranta la membrul inferior drept. Pentru toate acestea, precum si pentru mentinerea polului cerebral in parametri normali, i-am dat o medicatie adecvata, sustinuta, care i-a asigurat o stare de sanatate si o memorie corespunzatoare pentru a face fata tuturor eforturilor si responsabilitatilor pe care Inalta Sa functie le cerea.

"De ce m-a mintit Sinescu?"

6. Sunt foarte mahnit ca Patriarhul a fost internat si operat atat de repede, mai ales fara sa se fi instituit o comisie de specialisti, tinand seama de varsta de peste 90 de ani, de comorbiditatile expuse mai sus si de faptul ca pacientul era o mare personalitate. In plus, era absolut obligatorie suprimarea cu 72 de ore inaintea interventiei a Plavixului, pentru a evita un eventual accident hemoragic postoperator - explicatie posibila a expectoratiei sanguinolente survenite (alaturi de o posibila fibrinoliza, embolie etc.).

7. Graba cu care s-a intervenit chirurgical, fara a fi vorba de o urgenta, fara a se tine seama de cele mentionate mai sus, m-au determinat sa afirm ca Patriarhul a murit cu zile.

8. Dupa aflarea vestii ca PF Parinte Teoctist a fost operat luni, 30 iulie a.c., la orele pranzului, l-am sunat pe prof. Sinescu, pentru a afla care este starea pacientului, cu intentia de a veni in Bucuresti, si mi-a raspuns ca nu a efectuat inca operatia, ca se va consulta cu anestezistul si dupa ce vor decide, ma va anunta data interventiei. Pregatit fiind sa plec la Bucuresti, dupa aproximativ trei ore am aflat de la TV intai ca Patriarhul a fost operat si se simte bine, iar apoi ca a decedat. Am fost pur si simplu socat, nu am inteles si nu voi intelege niciodata de ce m-a mintit prof. Sinescu???

Complicatii postoperatorii

(...) Eu nu am acuzat pe nimeni, nu am facut pe nimeni responsabil de decesul Patriarhului.

Personal, sunt convins ca actul operator a fost corect executat, dar din pacate asa cum se vede, acest lucru nu a fost de ajuns, iar moartea s-a datorat complicatiilor survenite postoperator.

Nu sunt de acord insa cu speculatiile care se fac in presa, de aceea precizez ca nu urmaresc vreun interes sau scop, nu concurez si nu rivalizez cu nimeni, nu fac parte din vreo tabara ostila prof. dr. Sinescu, dar resping cu vehementa si ma revolta jignirile si ironiile sale, cu atat mai mult cu cat, ca varsta, ne despart mai mult de 20 de ani. De aceea, consider lipsa totala de respect, ca sa nu spun altfel, de a-mi da lectii de patologie reno-urinara. Las opinia publica sa-si spuna parerea!

Exprimandu-mi opiniile privind moartea Patriarhului, sunt convins ca nu am calcat normele deontologice si ele nu au fost facute cu intentia de a face rau cuiva.

Regret insa profund, inca o data, ca am fost mintit de un confrate, care avea obligatia morala de a ma informa corect, la solicitarea mea.

Din respect pentru memoria PF Patriarh Teoctist, nu am cerut, nu doresc sa se faca nici o ancheta din partea Ministerului Sanatatii sau a Colegiului Medicilor din Bucuresti. Sunt convins ca Dumnezeu a oranduit sa se petreaca lucrurile asa cum s-au intamplat, iar anchetele nu vor aduce nimic bun; in schimb, vor stimula pe cei iubitori de rau, pe cei agresivi, care se hranesc zilnic din minciuni si fapte rele.

Fata de cele afirmate mai sus, refuz sa mai fac alte comentarii, indiferent cine le-ar cere si doresc sa fiu scutit de alte interpelari, deoarece nu am nimic de spus in plus.

Sa lasam Patriarhul Teoctist sa se odihneasca in liniste si pace, sa nu-l mai tulburam, respectandu-i mesajul pe care ni-l transmitea zilnic in timpul vietii sale, de "iubire, intelegere si iertare intre oameni, de liniste, pace si credinta in Bunul Dumnezeu"!

Prof. Dr. Nicolae URSEA

6 August 2007

(n.r. - intertitlurile apartin redactiei)

Ursea l-a salvat de la moarte pe Patriarhul Iustin

Prof. dr. univ. Nicolae Ursea, medic primar medicina interna si medic primar nefrologie la Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr Carol Davila", doctor in stiinte medicale, a fost medicul personal al Patriarhului inca de la intronizarea sa, in urma cu 21 de ani. Fost prorector al Facultatii de Medicina "Dr Carol Davila" timp de 12 ani, profesorul Ursea este autor al unei opere de specialitate voluminoase, de la Tratatul de Nefrologie, aparut in doua editii, la Enciclopedia Medicala Romaneasca - Secolul XX. Profesorul Ursea l-a cunoscut pe viitorul Patriarh si s-a imprietenit cu Teoctist inca din 1985, cand acesta il vizita la Clinica "Dr Carol Davila" pe Patriarhul Iustin Moisescu. Fostul Patriarh Iustin Moisescu fusese internat la Spitalul Elias cu o insuficienta cronica renala care i-a provocat pana la urma moartea clinica. Aceasta a fost constata, conform normelor de la acea vreme si potrivit statutului demnitarului, de chiar Ministrul Sanatatii, prof dr Eugen Proca. In noaptea de dupa declararea mortii clinice a Patriarhului, familia lui Iustin Moisescu l-a cautat pe profesorul Ursea, deja foarte cunoscut. Familia Patriarhului Iustin l-a implorat sa faca ceva pentru viata acestuia. Intr-un moment de har divin, spune astazi profesorul Ursea, s-a gandit ca este posibil ca unul dintre rinichi sa nu mai functioneze iar cel de-al doilea sa fie blocat de o piatra. A obtinut cu sprijinul familiei aprobarea ca Iustin, aflat in coma, sa fie transportat de la Elias la Spitalul de Urologie unde i-a aplicat mai multe dialize. Dupa trei zile, Iustin a deschis ochii si si-a revenit la viata. Dupa alte trei zile a eliminat o piatra. Timp de mai multe saptamani a stat internat in Spital pana la recuperare. De atunci, a ramas medicul Patriarhului Iustin iar, dupa moartea acestuia, al Patriarhul Teoctist, timp de 21 de ani. Cei doi Patriarhi sunt inmormantati azi alaturi. Un amanunt macabru: Iustin a murit intr-o zi de 31 iulie, Patriarhul Teoctist in 30 iulie dar ambii au fost ingropati pe 3 august. (V.R.)
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

-- PF Teoctist dorea sa confere Mitropolia Munteniei si Dobrogei preferatului sau, Teofan, pozitie care l-ar fi transformat pe actualul Mitropolit al Olteniei in favorit in fata lui IPS Daniel
   
         
               
               
         
   
Dintr-o noua precizare facuta de Costel Calapod, soferul si apropiatul Prea Fericitului Parinte Teoctist timp de 21 de ani, aflam despre Testamentul Patriarhului si despre favoritul sau pentru preluarea fraielor Bisericii Ortodoxe Romane. Un amanunt tulburator ne provine si de la alte surse, bisericesti, care afirma ca Patriarhul pregatea o schimbare spectaculoasa in organizarea Bisericii: impartirea atributiilor sale. Prea Fericitul dorea sa pastreze din toate prerogativele sale pe cele de Patriarh si Arhiepiscop al Bucurestilor si sa confere pozitia de Mitropolit al Munteniei si Dobrogei preferatului sau, Teofan, in prezent Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. Alegerea urma sa se faca in Sfantul Sinod, ca si numirea Vicarilor Patriarhali, evitandu-se astfel ingerinta Adunarii Nationale Bisericesti, plina de mireni apropiati unor structuri oculte, cum ar fi Masoneria. Numirea lui Teofan la Bucuresti drept Mitropolit al Munteniei si Dobrogei l-ar fi transformat pe acesta in prim favorit pentru preluarea pozitiei de Patriarh al Romaniei si l-ar fi dat la o parte pe Daniel, Mitropolit al Moldovei. Ulterior, dupa cum ne confirma mai multe surse, inclusiv Costel Calapod, Patriarhul era pregatit si de o eventuala retragere la Manastirea Cernica, nu inainte de a-l vedea Patriarh pe Teofan. N-a fost sa fie asa. Alegerile de peste 40 de zile ne vor arata daca vointa Patriarhului va invinge peste timp.

Va rog sa ne spuneti ce stiti despre Testamentul Patriarhului?

Stiu ca si raposatul Patriarh Iustin, cand a raposat, s-a gasit testamentul sau, pe care Prea Fericitul Parinte Teoctist l-a respectat intocmai. Eu cred ca si Prea Fericitul Parinte Patriarh a lasat un Testament, intrucat la Revolutie, in 1989-1990 se stia ca are Testament.

Deci dansul a lasat inca de la Revolutie, din 1989, un Testament?

Da. Si de multe ori spunea ca va lasa, ca toti Patriarhii care au fost au lasat Testament.

Dar v-a spus vreodata explicit ca lucreaza la un Testament sau ca doreste sa se retraga si ar putea sa lase un Testament?

Imi spunea ca daca cumva batranetea isi va spune cuvantul asupra sa, sa fie bolnav sau, eu stiu, sa nu mai aiba capacitatea sa-si faca datoria, preconiza sa se retraga in viitorii ani la Manastirea Cernica, unde isi pregatea o casa langa Sfantul Calinic, acolo. Pentru a se retrage, dar nu acum.

Si pe cine si-ar fi dorit sa lase in locul dansului?

Asta nu pot sa stiu. Insa de multe ori in discutii batea apropouri ca Mitropolitul Olteniei semana foarte mult la chip cu raposatul Iustinian Marina.

Da?

Da, da.

Aha, deci i-ar fi placut oarecum sa-i succeada?

Da, da. Mai ales ca el l-a format ca secretar, episcop, mitropolit.

Da, si mai este o asemanare: amandoi - si Teoctist si Teofan - provin dintr-o familie

cu 11 copii.

Da, dintr-o familie necajita.

Dar credeti ca acest Testament - al Patriarhului - ar putea sa fie in seiful dansului?

In momentul cand se vor desigila camerele, cand va intra Comisia, e imposibil sa nu gaseasca, sa nu fi lasat un Testament.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix




Danezii vor sã demonstreze cã lanþul subacvatic Lomonosov este o prelungire a Groenlandei

Danemarca trimite ºi ea o misiune în Arctica pentru a-ºi revendica drepturile asupra resurselor minerale ºi energetice

Disputele pentru Polul Nord continuã. Dupã cum se ºtie, ruºii au înfipt un drapel la peste 4.000 de metri adâncime pe fundul Oceanului Arctic. Canadienii ºi-au trimis prim-ministrul într-un periplu de trei zile în Arctica. SUA, Norvegia ºi Danemarca vizeazã ºi ele subsolul marelui Nord. O datã cu încãlzirea climaticã, navigaþia ºi accesul la resursele de hidrocarburi este facilitat.

Danemarca a programat pentru ieri plecarea într-o expediþie în Arctica, misiune similarã cu cea întreprinsã recent de Rusia, relateazã BBC. Timp de o lunã, cercetãtorii vor studia lanþul muntos subacvatic Lomonosov, despre care ruºii cred cã este legat de teritoriul lor.

Expediþia danezã, Lomrog – denumitã aºa de la ,,Lomonosov Ridge off Greenland", ceea ce se traduce Lanþul Lomonosov al Groenlandei - vrea sã demonstreze însã cã lanþul Lomonosov este, dimpotrivã, o prelungire Groenlandei, teritoriu care aparþine Danemarcei.

La expediþia danezã participã 40 de cercetãtori, care vor folosi echipamente sofisticate, dintre care ºi un sonar, în scopul realizãrii unei hãrþi a solului apelor îngheþate ale Arcticii.

Expediþia danezã costã peste 11 milioane de dolari

Misiunea Lomrog va fi susþinutã de un spãrgãtor de gheaþã suedez, numit ,,Oden", ºi de un spãrgãtor de gheaþã nuclear rus, numit ,,50 let Pobedy" (,,50 de ani de victorie").

Expediþia, care va costa 11 milioane de dolari, era programatã sã porneascã, ieri, din Tromsoe (nordul Norvegiei) ºi sã se încheie la 17 septembrie.

Potrivit Convenþiei Naþiunilor Unite asupra dreptului mãrii, Polul Nord nu aparþine niciunei þãri, iar cele cinci þãri riverane nu au decât o zonã economicã de 320 km fiecare în largul costelor lor de nord.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix



O gena care poate stopa multiplicarea celulelor canceroase in tumori a fost descoperita de o echipa de oameni de stiinta din Vancouver, potrivit editiei electronice a cotidianului canadian The Globe and Mail.


Echipa, condusa de dr. Paul Sorensen, a descoperit ca gena are puterea de a suprima cresterea tumorilor in diferite tipuri de cancere, inclusiv cancerul de san, plaman si ficat. Gena numita HACE 1, ajuta celulele sa lupte impotriva stresului care neeliberat permite formarea de tumori multiple, informeaza NewsIn.

Echipa dr. Sorensen a descoperit ca celulele se grupeaza in tumori cand gena HACE 1 este inactiva, iar cand gena este inactiva si se mai adauga un stres suplimentar ca de pilda radiatiile, cresterea tumorilor devine violenta. Cercetatorii au atras atentia ca prezenta activa a genei HACE 1 previne tendintele celulelor de a forma tumori.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

Shadowman

 Revitalizarea propagandei anti-americane...
Un amplu comentariu publicat de generalul Ion Mihai Pacepa, in Wall Street Journal, pe 7 august 2007.
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-18&id=225448
" PREA DES NOI NE BUCURAM DE CONFORTUL UNEI OPINII FARA DISCONFORTUL CUGETARII."

                                                                                        JOHN F. KENNEDY

baguvix

Anual, omenirea pierde paduri cat teritoriul Marii Britanii

Anual, in lume sunt defrisate circa 20 de milioane de hectare de padure, suprafata egala cu teritoriul Marii Britanii fara Irlanda de Nord, fapt care are drept consecinta mentinerea sau emiterea, (prin fumul generat de arderea lemnului), a milioane de tone de dioxid de carbon.

Ritmurile de despadurire sunt diferite in diverse regiuni ale lumii (foto 1), insa, expertii sunt unanimi in a estima ca daca nu se vor lua masuri si ritmul actual al despaduririlor se va mentine, disparitia completa a acestor formatiuni vegetale va avea loc pana la sfarsitul acestui secol, consecintele asupra mediului si chiar a existentei vietii pe Terra fiind incalculabile.

Un studiu comandat de Trezoreria britanica arata ca, daca s-ar aloca fonduri destinate combaterii incalzirii globale pentru impaduriri, randamentul ar fi net superior celui al biocombustibilior pe baza de ulei de palmier si de soia, pe care statele UE il importa masiv din Malayesia si Indonezia. Pentru fiecare 1,5 acri (0,65 hectare) de teren impadurit s-ar obtine o economie de 25.000 de dolari in termeni de retentie a dioxidului de carbon, la un pret de 35-50 de dolari per tona de CO2, fata de numai 10.000 de dolari, pentru aceeasi suprafata cultivata cu soia pentru biodisel. Acelasi studiu arata ca, daca nu se vor lua masuri, orice tona suplimentara de dioxid de carbon emisa va produce economiei mondiale o paguba de 85 de dolari.

Un alt studiu elaborat de cercetartorii americani Brent Sohngen si Robert H. Beach arata ca la un pret mediu de 27, 25 dolari per tona de CO2 in piata de drepturi de poluare, despaduririle ar putea chiar sa se reduca la zero din cauza ca ar fi mai rentabila mentinerea padurilor si plantarea de arbori decat exploatarea lemnului. Acelasi studiu mai arata ca circa un miliard de oameni care traiesc in conditii de saracie extrema depind de apa, lemnul si hrana pe care le procura din padurile ce ar urma sa fie defrisate.

Negociatorul-sef american in cadrul Protocolului de la Kyoto, Stuart E. Eizenstat, a declarat, legat de acelasi subiect, ca includerea unor stimulente fiscale pentru impaduriri in viitorul acord Post-Kyoto ar putea determina statele in curs de dezvoltare sa adere la acest acord.

Tarile industrializate isi protejeaza padurile

Europa si America de Nord au reusit franarea procesului de despadurire dupa mai multe secole, potrivit unui raport recent al ONU.

Raportul bianual al Organizatiei Mondiale pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) observa efectele pozitive ale dezvoltarii economice, care s-a rasfrant dupa 2000 si intr-un concept de exploatare rationala a zonelor impadurite. Tarile care mai au probleme serioase in gestionarea zonelor impadurite sunt cele sarace sau macinate de conflicte, in vreme ce in Statele Unite despadurirea a stationat, iar in Europa a dat inapoi. Regiunile cu cea mai inalta rata de despadurire au ramas, potrivit raportului ONU, Africa, America Latina si zona Caraibelor. Un expert FAO indica si o cifra ingrijoratoare: 32 milioane de acri de padure dispar in fiecare an, totusi despadurirea in cifre nete (diferenta intre ce se taie si ce se planteaza) a scazut intr-un deceniu de la 22 milioane la 17 milioane de acri pe an (un acru=0,4 hectare).

Africa are inca 16 la suta din suprafata impadurita a Terrei, dar noua la suta din aceasta suprafata s-a pierdut in ultimii 15 ani, iar in America Latina (ale carei paduri reprezinta jumatate din zonele impadurite de pe Glob) se pierde in fiecare an, din 2000 incoace, 0,5 la suta din suprafata impadurita, consemneaza raportul FAO.

Exista si zone care au inregistrat dupa 2000 o crestere a suprafetelor acoperite de paduri, in primul rand China, unde investitiile in plantari de puieti reusesc sa sufoce tendinta de exploatare irationala a padurii din alte regiuni, cum ar fi Delta Mekong. Expertul FAO are si o explicatie pentru despadurire: nevoia de terenuri pentru agricultura si cresterea animalelor.

O zona unde despadurirea s-a mentinut la un nivel constant o reprezinta Statele Unite. Raportul FAO consemneaza o situatie diferita de acum cativa ani, cand un studiu american constata transformarea padurii in "insule de verdeata", inghitite tot mai mult de constructiile din afara oraselor. Volker Radeloff, profesor la Universitatea Wisconsin-Madison, a realizat un studiu pe baza datelor oficiale americane despre extinderea zonelor locuibile in zone impadurite declarate rezervatii naturale, dupa 1950, si a ajuns la concluzia ca, in ultima jumatate de veac, numarul amenajarilor locuibile in zone impadurite a crescut de la 500.000 la 1,5 milioane.

Tara verde nu-si mai merita numele

Nu mai este Irlanda, care avea pe vremuri aceasta reputatie si mandrie. In Europa, un exemplu de conservare a padurii este Finlanda, care a promovat, in semestrul cand a detinut presedintia UE, iulie-decembrie 2006, o agenda ambitioasa de protectie a mediului. Finlanda este tara in care produsele furnizate de padure (primar sau secundar, de exemplu produsele de birotica) reprezinta circa 25 la suta din veniturile de la export. Din 1950 aceasta suprafata impadurita a sporit de la 55 la 80 metri cubi. Aproximativ doua treimi din suprafata impadurita a Finlandei este in proprietate familiala, ceea ce este de natura sa ingreuneze planurile guvernului de a integra productia forestiera in strategia mai larga de dezvoltare durabila si conservare a biodiversitatii.

Un reprezentant al "tarii celor 1000 de lacuri" in Comisia Europeana, Paas Rautio, explica de ce acest lucru nu se intampla: din cauza "utilizarii alternative" a padurii, pentru cultura fructelor de padure. Aceasta este o traditie bazata pe dreptul nordic, in virtutea careia mai mult de jumatate din populatia adulta a Finlandei iese de mai multe ori pe an la cultivat de fructe de padure, in special coacaze.

Orasul verde

Exista in Europa o capitala cu o suprafata impadurita de 7.961 hectare, 17 la suta din suprafata, reprezentand un procent bun la scara europeaa. In total municipalitatea Vienei administreaza - socotind padurile din Niederoesterreich si Steiermark – 43.000 de hectare de padure si pasune. Padurea vieneza creste cu circa cinci la suta pe an, aceasta crestere fiind cuprinsa in programul municipalitatii, program pentru care, in 2005, autoritatea silvica a Vienei a fost inclusa pe lista Greenpeace a intreprinderilor model. Viena are cinci paduri si parcuri naturale, in care specia dominanta sunt foioasele, dar cea mai mare diversitate (salcami, plopi, salcii, frasini) se gaseste in parcul Lobau, in lunca Dunarii.

"Fata intunecata" a biocombustibililor europeni

Statele Uniunii Europene sunt unul dintre promotorii cei mai ferventi ai introducerii masive a biocombustibililor in industria auto, existand si un obiectiv unilateral asumat de Comisia Europeana care prevede ca, in decursul urmatorilor 25 de ani, biocombustibilii sa reprezinte 20 la suta din totalul carburantului consumat pe batranul continent, iar in cazul ajungerii la un acord international post-Kyoto procentul putand sa creasca pana la 30 la suta. Anumite studii arata, insa, ca aceasta "energie verde" ar urma sa fie obtinuta prin exploatarea uleiului de palmier din Asia de Sud-Est (in principal din Malaysia si Indonezia), prin defrisarea unor suprafete de padure pentru a putea face loc culturilor soia si palmier, sursele primare de biodiesel. De asemenea productia masiva a biocarburantilor ar putea reduce drastic resursele de apa si hrana ale planetei, amenintand cu declansarea foametei exact in cele mai sarace regiuni ale planetei: Africa, America Latina si Asia de Sud-Est. Ecologistii adauga ca aceste paduri (foto) sunt habitatul a multe specii amenintate, precum urangutanul, rinocerul sumatran, mai multe specii de tigru sau gibonul.

Acest fenomen se produce paralel cu o inversare a tendintei de despadurire in Europa si America de Nord, precum si cu o reducere cu 30 la suta a ratei de despadurire in Amazonia. In Brazilia, reducerea defrisarilor s-a produs gratie veniturilor obtinute din turismul in Amazonia, care s-au majorat de cinci ori in ultimii zece ani.

Un raport al organizatiei ecologiste "Friends of the Earth International" arata ca intre 1985 si 2000 cresterea suprafetei plantatiilor de palmier a generat circa 87 la suta din despaduririle din aceasta tara, precum si disparitia a 6 milioane de hectare de padure ecuatoriala din insulele indoneziene Kalimantan si Sumatera. Se estimeaza ca anual, in Indonezia dispar paduri virgine echivalente cu suprafata Belgiei (circa 2 milioane de hectare). Uleiul de palmier produs, in proportie de 89 la suta, in cele doua tari reprezinta 29 la suta din productia mondiala anuala de uleiuri vegetale.

In acest an importurile de ulei de palmier ale UE sunt estimate la 4,5 milioane tone in conditiile in care numai 5,75 la suta din carburantul european este constituit din biocombustibili.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Monitoarele viitorului au intrat in prob

Laboratoarele Inami din Japonia au dezvoltat un monitor care creeaza chiar senzatia de briza atunci cand utilizatorul "alearga" intr-o lume virtuala.



Monitoarele viitorului vor fi mai late si mai subtiri, iar tot mai multe vor primi comenzi direct prin atingerea ecranului, conform site-ului Statesman.com. Unele vor avea forme si marimi neobisnuite.

Este vorba despre ecrane flexibile ce pot fi rulate pentru a ocupa mai putin spatiu sau de ecrane curbate, ce le ofera un camp mai bun de vizualizare jucatorilor impatimiti. Altele vor beneficia de ecrane reflexive care se incarca de la soare sau de la lumina becului, pentru a consuma mai putina energie.

Exista chiar un proiect de monitor, dezvoltat de laboratoarele Inami din Japonia, care are mici fante incorporate ce sunt capabile sa creeze o briza atunci cand, de exemplu, utilizatorul ,,alearga" intr-o lume virtuala gazduita de un joc video.

,,Aceste inovatii sunt determinate de modul in care oamenii folosesc computerele si televizoarele, o piata de peste 100 de miliarde de dolari la nivel mondial", crede Kurt Scherf, de la compania de cercetare din Dallas, Parks Associates.

Vom  consuma cafeaua pe monitor

Corporatia Microsoft, cel mai mare producator de software la nivel mondial, lucreaza la un proiect interesant - Microsoft Surface.

Este vorba despre un computer cu forma unei masute de cafea, care reprezinta un pas important in directia inlocuirii mouse-ului si a tastaturii cu mijloace mai simple de utilizare, precum comanda vocala sau simpla atingere.

Microsoft Surface are un ecran cu diagonala de 30 de inchi (76 de centimetri), plasat sub o suprafata din plastic dur care permite accesarea prin atingere a meniurilor.

Computerul recunoaste si interactioneaza cu aparate plasate pe suprafata sa, putand fi vizualizate, de exemplu, fotografiile stocate intr-un aparat foto digital asezat pe ecranul sau. Primele exemplare vor fi livrate in noiembrie 2007, la un pret cuprins intre 5.000 si 10.000 de dolari.

Nici cel mai mare producator de computere personale si imprimante din lume, Hewlett-Packard, nu s-a lasat mai prejos. In ianuarie anul curent a introdus computerul TouchSmart, in valoare de 1.800 de dolari. Acesta este destinat folosirii in interiorul casei.

Parintii si copiii pot folosi monitorul sensibil la atingere al acestuia pentru a naviga pe internet, a scrie mesaje, pentru a vedea agenda sau calendarul familiei sau pentru a vizualiza poze sau filme, fara a le fi teama ca varsa lapte pe tastatura.

Monitorul care se incarca de la bec

De asemenea, tot HP lucreaza si la un proiect de monitor curbat care sa imbunatateasca esential campul de vedere. Acesta este destinat in special ,,gamerilor", care prin intermediul sau isi pot pune mai bine in valoare vederea distributiva.

Compania Qualcomm si-a prezentat propriul proiect de monitor de ultima generatie - IMOD. Acesta, in loc sa transmita lumina, o absoarbe si o foloseste pentru a crea imaginea, consumand astfel mai putina energie electrica. Qualcomm se asteapta ca principalii clienti pentru aceasta tehnologie sa fie companiile producatoare de telefoane mobile, playere muzicale sau laptopuri.

Si LG Philips se poate lauda cu un produs inovator. Monitorul gandit de ei se poate curba si functiona apoi la fel de bine ca inainte. Cu alte cuvinte, iti poti scoate monitorul din geanta, il fixezi pe perete ca pe un poster, iar dupa ce-ti termini reprezentatia il rulezi si pleci.

Ecologie

Monitoare ,,verzi"

The Organic Light-emitting Diode (OLED) este o tehnologie ce permite formarea imaginii pe baza unor substante organice. Este vorba despre un polimer pe care se depun anumiti compusi organici, intr-o formatiune de linii si coloane.

Rezultatul este o ,,matrice" de pixeli care emite lumina de diverse culori. Monitoarele OLED consuma mai putina energie, insa au o durata de viata mult mai scazuta decat cele traditionale deoarece materialele folosite se degradeaza repede.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Islamistii recruteaza pe YouTube

Islamistii din gruparea Abu Sayyaf, care actioneaza in sudul statului Filipine si are legaturi cu al-Qaida, recurg la site-ul YouTube pentru a recruta si a strange fonduri, a afirmat, ieri armata, relateaza AFP.

In doua inregistrari video publicate pe acest site foarte popular, membrii gherilelor care vorbesc araba, le cer fondatorilor bogati sa le sustina cauza, potrivit purtatorului de cuvant Bartolome Bacarro.

Unul dintre clipuri il arata pe fondatorul defunct al grupului, Abdurajak Janjalani, precum si pe fratele acestuia, Khadaffy Janjalani. Cei doi au fost ucisi in 1998, respectiv 2006, informeaza NewsIn.

Armata filipineza considera ca difuzarea acestor clipuri este "un act disperat" din partea gruparii, tinta unei ofensive majore a armatei.

"De ce oare fostul lider al Abu Sayyaf este cel care vorbeste si cere sustinere si nu noua ierarhie? De ce vorbim cu mortii?", s-a intrebat Bacarro.

Gruparea a revendicat cel mai sangeros atentat din Filipine, comis pe un feribot in februarie 2004, soldat cu 116 morti.

Sursa: 9AM, 21 August 2007
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Zece ani pina la viata sintetica

Malaria si cancerul vor fi invinse cu celule create sintetic, iar omenirea va scapa de dependenta de petrol. Toate, in urmatorii zece ani, promit oamenii de stiinta preocupati de crearea vietii artificiale.

O mina de savanti din mai multe tari ale  lumii incearca de ani buni sa creeze viata artificiala, insa astazi sint foarte aproape de a-si atinge telul, scrie agentia Associated Press (AP). Dupa ce in luna iunie a acestui an echipa condusa de biologul Craig Venter a izbutit primul transplant de ADN la bacterii, expertii sustin ca in urmatorul deceniu visul alchimistilor din secolul al XVI-lea se va implini. ,,Va fi o realizare enorma (n.red. - crearea vietii artificiale) si toata lumea va sti despre asta", declara increzator pentru AP Mark Bedau, cercetator la ProtoLife Venetia- Italia, unul dintre laboratoarele care cerceteaza dezvoltarea vietii sintetice. ,,Vorbim despre o tehnologie care ne poate schimba fundamental lumea - de fapt o poate schimba in moduri greu de prevazut", adauga Bedau.

In urma cu citeva luni, cercetatorii reuseau sa mute pentru prima oara un genom al unei specii intr-o alta specie. Codul genetic al Mycoplasma mycoides a fost transferat intr-o eprubeta cu organisme ale unei specii asemanatoare, bacteria Mycoplasma capricolum. Absorbind noul genom si descotorosindu-se de al lor, bacteriile

s-au dezvoltat si au inceput sa se comporte ca donatorul. Reusita grupului lui Venter nu inseamna insa mare lucru pentru oamenii de rind, mai ales ca noul genom trebuie privit la microscop pentru a fi observat. Totusi, ,,crearea de protocelule pune intr-o noua lumina locul nostru in univers. Acest lucru va indeparta unul dintre cele citeva mistere fundamentale despre crearea universului si despre rolul nostru", este de parere Bedau. In plus, unii savanti cred ca formele de viata facute de mina omului vor deveni intr-o buna zi solutii pentru rezolvarea numeroaselor probleme, de la lupta contra maladiilor pina la stoparea emisiilor de gaze.

Trei mari pasi trebuie insa indepliniti pentru ca producerea de viata sintetica sa devina joaca de copil, completeaza Bedau. Primul este ,,faurirea" unui container sau a unei membrane care sa tina celulele departe de moleculele ,,rele", sa permita accesul celor ,,bune" si sa le lase sa se multiplice. Cel de-al doilea este crearea unui sistem genetic care sa controleze functiile celulei, ingaduindu-i sa se reproduca si sa se transforme ca raspuns la schimbarile de mediu. Cel de-al treilea este realizarea unui metabolism care sa extraga din mediu materia prima ca hrana si s-o modifice apoi in energie.

Membrana despre care vorbeste Mark Bedau ,,nu va mai fi o mare problema" peste sase luni, crede Jack Szostak, cercetator la Scoala Medicala de la Harvard. Savantii folosesc acizi grasi pentru dezvoltarea tesutului in cauza. Szostak este la fel de optimist si in privinta celui de-al doilea pas propus de colegul sau de breasla. El considera ca, o data ce containerul este gata si dupa ce s-au adaugat nucleotide in proportii corecte, intra in scena teoria evolutionista a lui Darwin. ,,Nu sintem suficient de destepti ca sa proiectam lucruri, lasam evolutia sa faca treaba mai grea si apoi ne dam seama ce s-a intimplat", se amuza Szostak.

La rindul lui, Steve Benner, un chimist biolog din Gainesville-Florida, ataca problema vietii sintetice din afara geneticii naturale, incercind sa adauge opt noi baze nucleotide la alfabetul genetic (ADN-ul normal este alcatuit din patru astfel de baze cunoscute ca A, C, G,T). Mark Bedau spune insa ca exista si temeri cu privire la crearea unor forme de viata care ar putea ,,s-o ia razna", dar probababilitatea ca acest lucru sa se intimple este mica. Cu toate acestea, cercetatorii nu sint siguri ca rezultatele actuale pot fi reproduse pe celulele eucariotice. ,,Banuiala noastra este ca metoda poate sa functioneze pentru toate tipurile de sisteme. Pe de alta parte insa, ne putem gindi la o gramada de bariere", afirma pentru AP unul dintre reprezentantii echipei de cercetare Clyde Hutchinson III. Ambele specii de bacterii folosite in studiu ar putea insa avea probleme in privinta absorbtiei de ADN. Totodata, multe celule contin enzime care resping ADN-ul strain. Cele doua tipuri de bacterii utilizate si de biologul Venter sint insa atit de asemanatoare incit fiecare trateaza ADN-ul celeilalte ca pe propriul acid dezoxiribonucleic. ,,Nu exista formula universala pentru a reusi", recunoaste chiar Venter.

Experimentul biologului se situeaza la limita biologiei sintetice, drept pentru care a iscat discutii aprinse in rindul oamenilor de stiinta. In acelasi timp, reusita lui Venter a accelerat cercetarile in acest domeniu.

    *
      Aplicatii benefice

    In urmatorul deceniu, Craig Venter si-a propus sa creeze pe cale sintetica o serie de microorganisme care sa produca metan si sa fie astfel o sursa pentru combustibilii ecologici. Eventualul sau succes ar face ca omenirea sa nu mai fie dependenta de petrol si de carbune, ceea ce ar conduce si la scaderea emisiilor de gaze poluante. Un alt mare proiect de creare a unei forme de viata arficiala urmareste sintetizarea unui medicament care ar vindeca malaria. O data cu progresul stiintei, si cancerul va fi atacat cu particule nascute pe cale sintetica, promit savantii din breasla.

    *
      Mai multe informatii despre viata artificiala, pe www.cotidianul.ro/select


Cercetatorii promit ca, in mai putin de zece ani,
transferul de ADN de la un organism la altul va
deveni o metoda uzuala in laboratoare
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Serviciile tin cu dintii de fratia secretelor

Infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare isterizeaza SRI

Serviciile secrete romånesti duc un razboi crunt pentru mentinerea puterii discretionare de care se bucura la ora actuala. Noua legislatie cu privire la securitatea nationala reintrata, ieri, in dezbaterea parlamentarilor a determinat SRI si SIE sa desfiinteze Autoritatea Nationala de Interceptare a Comunicatiilor. Reprezentantii celor doua Servicii sustin, in esenta, ca statutul pe care il are aceasta Autoritate nu se poate substitui serviciilor secrete romånesti.

Luptele declansate de serviciile secrete au insa un balast care nu poate fi inlaturat: decizia CSAT din 17 iulie 2002 prin care SRI devine singura autoritate care poate intercepta convorbiri telefonice, hotaråre care si in momentul de fata este secretizata si prin care o serie de institutii, cum ar fi DNA si SIE, au putut asculta convorbiri telefonice in timp real chiar cu ajutorul SRI, desi acest Serviciu nu poate furniza astfel de convorbiri ,,live". Lipsa unei cenzuri din partea Serviciului condus acum de George Maior a dat nastere la abuzuri grave din partea serviciilor secrete.

Aceste abuzurile sunt confirmate chiar de SRI. Declaratiile reprezentantului Directiei Juridice a SRI Eugen Iorga prin care acesta recunoaste ca interceptarile convorbirilor telefonice au scapat de sub control l-au determinat pe secretarul Comisiei parlamentare de control al SRI, Ion Stan, sa declare ca saptamåna viitoare Comisia se va reuni pentru a initia un control la unitatile centrale ale SRI. Mai mult decåt atåt, Iorga sustine ca SRI detine informatii potrivit carora o serie de firme detin tehnica speciala de interceptare a convorbirilor telefonice.

Pachetul de legi ale securitatii nationale readuce in actualitate, dupa câteva zile de acalmie, problematica interceptarilor ilegale. Cele mai importante servicii secrete românesti - respectiv SRI si SIE - s-au opus, ieri, infiintarii unei Autoritati Nationale de Interceptare a Comunicatiilor (ANIC). Reactia celor doua servicii secrete vine dupa ce ziarul nostru a publicat in exclusivitate declaratiile generalului SRI Dumitru Zamfir din Comisia ,,Voiculescu". Generalul a recunoscut in luna martie ca institutiile care colaboreaza cu SRI ascuta ,,live" convorbiri telefonice, desi SRI este unica autoritate care poate intercepta aceste convorbiri. Potrivit regulilor jocului, convorbirile ar trebui sa plece - de exemplu catre SIE - numai dupa ce SRI cenzureaza anumite informatii ce nu au legatura cu motivele pentru care un personaj este ascultat.

Dar sa urmarim razboiul declansat de cele doua Servicii si situatia confuza in care se afla senatorii care analizeaza zilele acestea pachetul de legi ale securitatii nationale.

Atacul SRI
Colonelul Eugen Iorga, reprezentantul Directiei Juridice a SRI, a facut, ieri, o declaratie interesanta care arata faptul ca SRI nu vrea sa lase din mana puterea pe care i-a dat-o CSAT in 17 iulie 2002. La vremea respectiva s-a decis- desi potrivit Constitutiei, Consiliul nu poate modifica legi - ca SRI sa fie unica autoritate care poate intercepta convorbiri telefonice.

ANIC «nu se poate disloca» de SRI
Eugen Iorga a precizat ca ANIC, prin noile acte normative ce privesc siguranta nationala, este de fapt ,,un nou serviciu de informatii care îsi aroga si niste competente pentru seful acesteia". Iorga a mai spus ca Autoritatea ,,nu se poate disloca" într-un sediu si într-o alta institutie disticte de structura SRI, pentru ca cele doua institutii sunt create ,,pe aceeasi infrastructura tehnica". Colonelul Iorga a sustinut ca, daca s-ar înfiinta Autoritatea Nationala de Interceptare, angajatii ei ar trebui sa lucreze în sediile centrale si judetene ale SRI. Potrivit reprezentantului SRI, aceasta situatie nu se regaseste în niciun alt serviciu de informatii din lume. El a aratat ca SRI este desemnat, potrivit legii, autoritate nationala în domeniul interceptarilor.

Firme care intercepteaza ilegal
Reprezentantul Directiei Juridice a SRI a mai aratat ca exista firme ,,care au fel si fel de activitati", în spatele carora se ascunde interceptarea ilegala a comunicatiilor, ,,si care recurg apoi la activitati de santaj, inclusiv la adresa unor personalitati publice, din viata publica".

Vrea sa-si conserve puterea
Mai mult, el a aratat ca SRI a inclus în pachetul legilor securitatii nationale, aflate în dezbaterea Sentului, un amendament prin care i se atribuie Serviciului competente în instrumentarea interceptarilor ilegale. De asemenea, Iorga a mai precizat ca SRI are posibilitatea de a preveni interceptarile ilegale. ,,Da. Avem structurile specializate. Trebuie obtinuta informatia si trebuie surprins momentul operativ, nu e simplu. Dar avem posibilitati tehnice sa realizam acest lucru", a spus Iorga.

Subcomisie pentru legi
Senatorii din Comisia juridica au convenit, ieri, în principiu, sa ceara Biroului Permanent înfiintarea unei subcomisii pentru legile securitatii nationale, care sa lucreze, împreuna cu Guvernul si initiatorii, la cele cinci legi din cadrul pachetului legislativ. În cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei juridice, senatorul PSD Serban Nicolae a propus, la rândul sau, sa solicite Biroului Permanent ca membrii comisiei sa întocmeasca raport pe pachetul de legi al securitatii nationale, împreuna cu comisia de aparare, si nu doar aviz, asa cum era stabilit.

CNI are o problema
Senatorul PSD, Antonie Iorgovan, a declarat la dezbaterile din cadrul Comisiei juridice, la care au participat reprezentantii tuturor structurilor de aparare, ca nu a întâlnit ,,legi mai proaste decât cele cinci legi din pachetul legilor securitatii nationale, poate cu exceptia Legii ANI". El a anuntat ca, în cazul în care nu se înfiinteaza o subcomisie parlamentara, pentru modificarea pachetului de legi privind securitatea nationala, ,,va protesta sub toate formele" si va fi primul pe lista celor care vor sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea acestora. Iorgovan a aratat ca în aceste legi ,,sunt probleme mari de constitutionalitate" si s-a referit la înfiintarea Comunitatii Nationale de Informatii, care se ridica la acelasi rang de autoritate cu SRI si SIE, singurele autoritati în acest domeniu înfiintate prin Constitutie si aflate sub control parlamentar. ,,Cum justificam, din punctul de vedere al Constitutiei, faptul ca înfiintam alte servicii, care scapa de controlul parlamentar si asculta în veselie?", a aratat senatorul PSD. El a criticat si ,,transformarea STS-ului si a SPP-ului în directii care ies de sub controlul parlamentar pentru a se subordona unui ministru care este pus în functie pe criterii politice". La rândul sau, senatorul PNL Norica Nicolai a declarat ca acest pachet de legi a fost lasat special pentru a fi luat în dezbaterea Senatului în sesiunea de toamna, pentru ca si membrii Comisiei de aparare ,,au câteva chestiuni de fond", de luat în discutie. ,,Am discutat si cu SRI si cu o parte din initiatori, si eu pun sub semnul constitutionalitatii Comunitatea Nationala de Informatii, care este, în opinia mea, în afara ordinii constitutionale", a declarat Norica Nicolai.

În opinia acesteia, ,,Comunitatea Nationala de Informatii nu poate functiona ca integrator de informatii si ca decident în planul planificarii strategice a informatiilor fata de celelalte servicii". Norica Nicolai a mai solicitat, în calitate de membru al Comisiei de aparare, o proiectie bugetara, din anul 2000 si pâna în prezent, a tuturor structurilor din sistemul de aparare, pentru realizarea unei ,,evaluari a costurilor din sistem". ,,Aveti bugetele, ce ati cheltuit, cum stati logistic, pentru a discuta clar, în cunostinta de cauza", a precizat aceasta.

Stan: Mergem in control la SRI
,,Comisia parlamentara de control al SRI se va reuni saptamâna viitoare, când va initia un control la unitatile centrale ale Serviciului Român de Informatii, una dintre temele vizate fiind cea a interceptarilor ilegale efectuate de societatile de protectie si paza, detectivi particulari sau alte firme", a precizat, la randul lui, secretarul Comisiei SRI Ion Stan. Deputatul PSD a declarat ca directorul SRI a prezentat, vara aceasta, catre CSAT o analiza în acest sens, în legatura cu firmele de protectie si paza, firmele de detectivi particulari si ,,chiar unele firme care detin în cadrul structurilor interne compartimente de interceptare a comunicatiilor". El a ararat ca membrii comisiei au solicitat SRI sa le puna la dispozitie materialul documentar prezentat catre CSAT si sa precizeze daca, pentru interceptarile ilegale descoperite, a transmis sesizari Parchetului. Potrivit lui Stan, daca SRI are cunostinta ca exista firme care fac interceptari ilegale, trebuie sa le sesizeze Parchetului, care, la rândul sau, trebuie sa ia masurile care se impun ,,pentru a curma aceste activitati ilegale". La rândul sau, presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe, a declarat ca va cere Comisiei juridice a Senatului textul sedintei de ieri, în cadrul careia un reprezentant al SRI a afirmat ca exista firme care fac interceptari ilegale, pe care le folosesc pentru a santaja inclusiv personalitati publice. De asemenea, vicepresedintele Comisiei juridice din Senat Serban Nicolae a mai declarat ca membrii comisiei au cerut SRI un punct de vedere în legatura cu posibilitatea inventarierii tuturor celor care detin si utilizeaza tehnica de interceptare în România, informeaza Mediafax. Potrivit senatorului PSD, activitatea de interceptare a comunicatiilor este ilegala cu exceptia cazului în care ea este efectuata de catre SRI. ,,Nu numai ca o serie întreaga de institutii publice fac interceptari la limita legii, dar chiar exista institutii private, firme, persoane fizice, care utilizeaza asemenea tehnica. (...) În mod evident, aceste informatii sunt folosite în scopuri private, în scopuri economice, chiar în scopuri ilegale", a spus Nicolae. El a completat ca, în cadrul unei alte dezbateri parlamentare, ,,s-a facut afirmatia ca nu este foarte complicat sa detii o tehnica speciala pentru interceptari" si ca ,,oricine, cu ceva bani, poate sa faca acest lucru".

SIE de acord cu SRI
Reprezentantul SIE Mihai Calian a declarat, la randul lui, la dezbaterile pe legile securitatii nationale din Comisia juridica a Senatului, ca proiectul legislativ privind înfiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare ,,nu poate fi acceptat" în varianta actuala. Mihai Calian a precizat ca la proiectul de lege privind înfiintarea acestei autoritati unice de interceptare au fost facute mai multe observatii, în special de catre Ministerul Justitiei, înca de anul trecut. ,,Aceasta initiativa legislativa comporta mari probleme de natura constitutionala. Este nefericit formulata, oricum ar fi. În nici un caz, cum este formata în acest moment, aceasta initiativa nu poate fi acceptata", a declarat reprezentantul SIE în fata membrilor Comisiei juridice din Senat. El a precizat ca forma initiativei legislative reprezinta ,,o evidenta intruziune în actul de justitie al altor organe, al procuraturii, al serviciilor de informatii". ,,Este evident ca aceasta structura, asa cum se va numi ea, daca va fi o alta, apare ca o autoritate informativa, ceea ce este de neacceptat", a aratat Calian, în opinia caruia acest proiect ,,bulverseaza si alte acte normative, pentru ca într-o proiectie aparea ca unitate informativa, iar în alta ca autoritate de interceptare sau era introdusa în structura autoritatii informative, iar în principiu, cele cinci initiative nu erau corelate".

Si MApN intercepteaza
Reprezentantul SIE le-a spus senatorilor juristi ca ,,nu exista o structura informativa care sa intercepteze toate comunicatiile si a dat exemplul comunicatiilor prin satelit, care nu sunt realizate de SRI, ci de Ministerul Apararii Nationale, care este abilitat sa faca aceste activitati pe linie militara. ,,Sa nu facem confuzia de a crede ca vom crea o structura care sa se ocupe de toate interceptarile, de orice fel de natura. În varianta initiala, aceasta structura prelua toate interceptarile, ceea ce era o chestie total haotica", a comentat Mihai Calian. Mihai Calian a precizat ca ,,SIE considera ca textele initiativelor legislative din pachetul securitatii nationale, în noua forma, sunt convenabile, elimina multe formulari nefericite din legile anterioare si completeaza un gol din reglementarile de pâna acum". Referindu-se la propunerea de comasare a legii privind activitatea de informatii, contrainformatii cu legea securitatii nationale, asa cum a fost adoptata de Comisia de aparare, Mihai Calian a mentionat ca SIE precizeaza ca, în noua formula, sunt mult mai bine conturate amenintarile si riscurile, comparativ cu forma anterioara a legii. Reprezentantul SIE a transmis Comisiei juridice din Senat ca institutia pe care o reprezinta ,,nu realizeaza interceptari, SRI fiind singura abilitata sa faca acest lucru, pe baza mandatului dat de judecator". Mihai Calian s-a referit si la propunerea transformarii STS si SPP în directii, aratând ca SIE considera aceste autoritati ca fiind autonome, astfel ca ,,trebuie sa îsi pastreze aceasta formula de organizare si functionare, având în vedere atributiile pe care le au".

Basescu tine la Servicii
Presedintele Traian Basescu s-a aflat intr-un razboi permanent cu liberalii pe tema noii legislatii cu privire la securitatea nationala. In esenta, seful statului nu agreeaza ca serviciile secrete romanesti sa-si piarda din puterea pe care o au si nici nu doreste ca STS si SPP sa iasa de sub influenta CSAT. De remarcat faptul ca nici sefii STS si SPP nu vor ca cele doua Servicii sa treaca sub influenta Guvernului asa cum se specifica in legile care sunt acum in dezbatere la Senat.

Vulnerabilitatile din eter, confirmate de Zamfir
In urma declaratiei lui Iorga, care confirma faptul ca o serie de firme intercepteaza ilegal, republicam astazi declaratia lui Zamfir, unde acesta recunostea vulnerabilitatile telefoniei mobile: ,,Sistemul tehnologic utilizat astazi in telefonie comporta niste discutii in ceea ce priveste modul de transmitere a informatiilor. Este telefonia clasica fixa, cea veche, in care informatia circula pe fir de la centrul de comutatie la utilizatorul postului telefonic, in care daca utilizatorul nu foloseste telefonie wireless cu prelungire radio, cu hand set pe care il porti prin casa, el este tot ce se transmite, se transmite pe fir, deci nu iese in eter, cu exceptia celor care am vorbit inainte. In conditiile telefoniei GSM sau CDMA, deja, din momentul acela utilizatorul iese in eter. In eter, iesind, eu vorbesc in termeni generali, oricine poate sa aiba un receptor profesional de o tehnologie aparte si poate intercepta, adica, cred ca nu spun o noutate. E foarte adevarat ca multi intreaba cum nu putem impiedica acest lucru. Sa-mi fie iertat, eu am pus o intrebare. Si inainte de 1989 se cerea sa impiedici pe unii cetateni romani sa asculte Europa Libera. E un receptor. E o structura pasiva care e in casa omului sau in masina omului, nu ai cum sa impiedici o astfel de chestiune. Numai daca ai informatia si luptam pentru protectia drepturilor si libertatilor cetatenesti fata de aceste tentative de activitati ilegale, dar e foarte greu sa identifici pe cel care are un receptor pasiv si-l plaseaza oriunde. Revenind, legat de echipamentele punctuale si de activitatile punctuale, cu autorizatie, noi asiguram suportul tehnic al conectivitatii intre solicitarea DNA-ului, ca despre el vorbim, si conectivitatea pe fir, indiferent ca-i telefonie fixa sau de GSM sau CDMA in centrul de comutatie.

Informatia curge in timp real catre beneficiari
Deci, informatia din momentul in care este interceptata curge pe fir catre beneficiarul acestui lucru. Ca exista cineva sau ca ar exista cineva care are echipamente de interceptare din eter, e putin probabil de identificat, iar in cadrul altor institutii nu SRI-ul este abilitat sa faca controlul achizitiilor care se desfasoara..."

Vodafone a recunoscut dependenta de SRI
La inceputul lunii august, Vodafone Romånia a raspuns solicitarii ziarului nostru de a lamuri problema colaborarii dintre aceasta institutie si Serviciul Romån de Informatii. Vodafone recunoaste ca legea permite o astfel de colaborare. ,,Obligatiile pe care le are Vodafone Romånia, in calitate de operator de telecomunicatii, cu privire la operationalizarea functiei de interceptare legala, sunt stipulate in autorizatia generala de functionare (O.U.G. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor – aprobata prin Legea 591/ 2002)", au sustinut la vremea respectiva oficialii companiei. Atunci, se pune intrebarea de ce a mai fost nevoie de incheierea unui protocol de colaborare cu Serviciul Romån de Informatii? Existenta protocoalelor a fost confirmata de Radu Stroe, presedintele Comisiei de control al SRI. Mai mult, el a precizat ca unul dintre cei doi mari operatori de telefonie mobila din Romånia, respectiv Vodafone sau Orange, a vrut sa denunte intelegerea scrisa cu SRI. Interesant este faptul ca oficialii companiei Vodafone nu au putut sa confirme, dar nici sa nege existenta unui protocol de colaborare cu SRI, sustinånd ca Vodafone, ,,in calitate de persoana juridica cu capital privat, considera aceste informatii ca fiind strict confidentiale". Decizia CSAT din 17 iulie 2002 prin care SRI devenea singura autoritate care poate intercepta convorbiri telefonice a produs in timp efecte din cele mai interesante. Dupa acea hotarâre, SRI a incheiat cu marii operatori de telefonie mobila protocoale de colaborare.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

Osama ben Laden "este foarte sãnãtos ºi foarte activ"

Unul dintre principalii comandanþi talibani susþine într-o înregistrare video datatã 15 iunie cã liderul reþelei al-Qaida, Osama ben Laden, este în viaþã ºi sãnãtos. Înregistrarea a fost difuzatã marþi de un grup de analiºti americani specializaþi în supravegherea grupãrilor extremiste, relateazã AFP.

Ben Laden "este foarte sãnãtos ºi foarte activ", afirmã Mansour Dadullah, într-un interviu tradus de centrul de studii IntelCenter.

Mansour Dadullah - fratele mollahului Dadullah, unul dintre cei mai importanþi lideri talibani uciºi de forþele aliate în Afganistan - afirmã cã a fost contactat de ben Laden, acuzat de Statele Unite pentru atentatele din 11 septembrie 2001.

"Am primit un mesaj de la el, în care mã sfãtuia sã îi urmez mollahului Dadullah ºi sã duc mai departe acþiunile lui, pentru ca forþele combatanþilor islamiºti sã nu slãbeascã", afirmã liderul taliban, conform traducerii publicate de IntelCenter.

Autoritãþile americane afirmã cã ben Laden, urmãrit încã de la începutul campaniei americane în Afganistan, se ascunde într-o zonã muntoasã de la granþia


Osama ben Laden
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

baguvix

O argentiniana de 22 de ani va naste septupleti

O tanara in varsta de 22 de ani din Argentina va naste prin cezariana septupleti, adica sapte fetite identice, fapt fara precedent in respectiva tara avand in vedere ca este vorba de o sarcina naturala care nu a fost stimulata prin proceduri medicale, potrivit AFP.

Nasterea prin cezariana a celor sapte fetite este asteptata pentru data de 30 august asa cum a declarat Iolanda, tanara mama presei locale.

Pentru tanara mama este prima nastere dar spune ca in familia sa au mai fost cazuri de sarcini multiple, atat mama cat si bunica sa avand gemeni. "Speram ca fetele noastre sa fie unice ca si prenumele lor Zahara, Acsa, Aixa, Sjael, Zalma, Nahir si Zael", a spus tanara care a precizat ca micutele aveau intre 400 de grame si 2,1 kg la zece zile inainte de data probabila a nasterii, informeaza NewsIn.

Ea a explicat ca a luat medicamente si vitamine si ca a facut 85 de injectii pentru ca bebelusii sa se dezvolte corespunzator. Femeia care se afla in somaj impreuna cu sotul ei in varsta de 27 de ani este in somaj a lansat un apel catre generozitatea publicului pentru a-i ajuta sa-si creasca cele sapte fetite.
Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar.

loreley

Incalzirea globala aduce megaprofituri
25 August 2007
Catalin Balan/ ev.zilei

Companiile europene din domeniul energiei (in special producatorii pe baza de carbuni) fac afaceri de miliarde de euro pe seama incercarii UE de a reduce emisiile de dioxid de carbon, potrivit Reuters.




Producatorii de electricitate primesc, fara a plati taxe, permisiunea sa emita milioane de tone de dioxid de carbon.

Valoarea actuala a unei tone este de 20 euro pe tona, dar aceste costuri sunt transferate asupra consumatorilor. Michael Grubb, director pentru strategii climatice de la Carbon Trust, spune ca profiturile acestor companii sunt de 20 de miliarde anual.

Matt Lockwood de la Ins-titutul de Cercetare in Politici Publice spune ca ,,scumpirea gazelor si a curentului electric mascheaza aceste castiguri ale companiilor".

Producatorii de energie primesc aceste permise de poluare si pot vinde dreptul lor de a polua companiilor care depasesc plafonul stabilit. In perioada 2008-2012, plafoanele vor fi reduse si o parte din emisii vor fi licitate. 

Nox

In legatura cu sitrea de mai sus sa vedeti acest documentar: Dispatches: The Great Green Smoke Screen. Cred ca e productie Channel 4.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

jackie28t

#179
Dragi colegi,am placerea sa va anutz ca pe websitul meu (free webpage) am facut cateva modificari si adaugari deschizand o pagina nou despre......



Link direct aici: http://pic1.piczo.com/valuca/?g=26799156&cr=1

Am expus acest link deoarece sunt expuse cateva cazuri noi pentru voi cum ar fi.....



Websitul este in constructie deci pe parcurs vor fi expuse cazuri noi.
Sper sa fie de ajutor.Sunt foarte preocupat pentru urmatoarele zile deci voi intarzia pe forum la unele subiecte.Numai bine