Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Misiune aproape imposibila

Creat de Dreamy, 08 Decembrie 2006, 15:36:50

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Dreamy

Echipajul de pe naveta Discovery, la  cea mai dificila misiune pentru finalizarea ISS.





NASA urmeaza sa lanseze astazi o a treia misiune a navetei sale spatiale din ultimele sase luni, un ritm relativ alert pe care Agentia ar trebui sa-l mentina pentru a finaliza la timp lucrarile de constructie la Statia Spatiala Internationala (SSI).

La timp inseamna inainte de preconizata retragere a navetelor, din 2010. In cursul ultimei misiuni, astronautii au instalat provizoriu noi baterii de panouri solare, care sa asigure alimentarea cu electricitate a modulelor suplimentare care vor fi adaugate anul viitor. Delicata sarcina de a conecta panourile la instalatia electrica a statiei revine echipajului format din sapte persoane al navetei Discovery, programata pentru lansare la ora 4.36 (ora Romaniei).

In afara de STS-116, pentru incheierea lucrarilor la SSI mai sunt necesare cel putin 14 misiuni ale navetei. Ambitioasa incercare de a finaliza SS, care se desfasoara aproape contracronometru, este periclitata de faptul ca lucrarile au fost sistate timp de sase ani, in urma catastrofei navetei Columbia.

12 zile pe orbita

Specialistii NASA se tem ca unele dintre componentele statiei, care au stat atata vreme in durele conditii de pe orbita Pamantului, unde temperatura fluctueaza cu peste 2000 C la fiecare 45 de minute, ar putea sa nu mai functioneze corect. Ei spera totusi ca misiunea STS-116 sa fie un succes.

"Multi dintre noi considera ca aceasta este cea mai provocatoare misiune pe Statia Spatiala Internationala de cand am inceput efortul de a o asambla", a apreciat directorul SSI, Mike Suffredini. Zborul navetei Discovery ar urma sa dureze 12 zile, timp in care astronautii vor iesi in spatiu de trei ori, pentru perioade totalizand aproape 20 de ore.

"Stau cu sufletul la gura de fiecare data cand ies in spatiu deoarece nu stii niciodata ce ti se poate intampla", a spus Robert Curbeam, specialistul in EVA (activitati extravehiculare) al STS-116.


Source: http://www.evz.ro/article.php?artid=283444