Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Constructii pe Marte? Viata pe Marte?

Creat de paleoastronaut, 07 Iulie 2006, 22:45:44

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

abyss

#510
 :-o

http://hirise-pds.lpl.arizona.edu/PDS/EXTRAS/RDR/

Pentru vizionare imagini mari descarcati programul "HiView"

Urban

#511
Citat din: abyss din  17 Iulie 2013, 23:11:37
:-o

Ultima e "mortal" de naturala...
Cred ca Omul Modern e singura specie din Univers al carui Ego se vede in tot ceea ce face inclusiv in constructii (inalte, cat mai inalte, cu multa sticla...beton, faianta, gresie, brizbrizuri, etc)...daca ne intoarcem la vechile civilizatii vedem ca nu au folosit decat PIATRA, adica elementul care rezista zeci de mii de ani (vezi monumentele de pe glob)... si care culmea, la o eventuala disparitie a speciei, se confunda deja cu mediul ambiental...Marte nu vad de ce ar face exceptie (a fost locuita si poate este in continuare)...

alx

Citat din: Aliosa din  17 Iulie 2013, 22:34:38
Ai un punct de referinta ca sa potzi gandi altfel decat un om si sa tragi concluzii mai mult decat simple ? eu zic ca nu .
Dar daca da?

Citat din: Aliosa din  17 Iulie 2013, 22:34:38
pana atunci OZN-urile sunt discoidale, cilindrice, triunghiulare si adesea zboara in formatii (daca astea se pot numi dovezi ale unei alte civilizatii) , deci trag concluzia inversa ca sunt facute de om .
1. Nu confunda OZN-urile cu dovezi ale existentei altor civilizatii.
2. Nu tot ce zboara si e OZN e facut de om.
3. MAi sunt si...altfel de OZN-uri...cine stie,cunoaste.

Citat din: Aliosa din  17 Iulie 2013, 22:34:38
Sper ca ai inteles unde bat ... si da, nu sunt egocentric in gandire , dar toate elementele descoperite pana acum (daca o fi pe bune) , care alcatuiesc universul ,  vad ca sunt in general bazate pe acelasi tipar
Sa ma scuzi,poate ca vad tiparul,da nu vad tipografia...o fi din cauza copacilor? Imi mentin parerea...am fost invatati sa gandim egocentric,pentru ca asta ne tine in negura...ia incearca sa gandesti altfel,si s-ar putea sa ai o surpriza...poate chiar neplacuta...

Citat din: Aliosa din  17 Iulie 2013, 22:34:38
de ce viata ar face o exceptie ?
Care viata? Aia bazata pe carbon,banuiesc...deci...egocentrism!
  Pt ca ar putea existasi aia bazata pe siliciu,sau aia care nu are nevoie de o baza solida ca sa existe...pana la urma,cred ca ar trebui sa definim ce reprezinta viata...si apoi sa continuam discutia actuala intr-o directie sau alta...

Citat din: Aliosa din  17 Iulie 2013, 22:34:38
Ca idee, nu vreau sa te contrazic , e o parere .
Mie imi plac contrazicerile...n-au timp neuronii mei sa se plictiseasca...asta daca,bineinteles,sunt hraniti cu argumente,am vrut sa zic logice,da m-am abtinut...ca atunci trebuia sa definim si logica,si apoi sa o raportam la univers... ;D ...urmand sa ne dam seama cat de ilogic e demersul asta... :D
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

jean

Mai oameni buni, eu nu am spus ca nu ar putea fi si niste structuri artificiale, doar de asta pierd timpul studiind pozele cu suprafata planetei Marte. Tocmai pentru a gasi chestii care nu de incadreaza in peisaj sau care sa tradeze o activitate biologica sau artificiala. Dar, in acest moment, nu avem nici o dovada in acest scop. Structurile respective de relief seamana mai mult cu cele naturale decat ceva artificial.
O ipteza SF, ar putea fi reprezentarea in plan fizic a unor structuri care chiar sunt facute de anumite inteligente aflate intr-o lume din alta dimensiune, putin defazata fata de a noastra.
Citat din: Urban din  17 Iulie 2013, 22:58:59
@Jean
imagineaza-ti ca exact asta fac proiectele cu buget "negru"...de dimineata pana seara desfac si refac toate componentele sau echipamentele unor farfurii ajunse accidental sau mai putin accidental pe meleagurile Terrei...
Asta ar vrea ei sa faca, dar ma indoiesc ca detin componente si echipamente de natura extraterestra. Dar asta este alt subiect si nu am sa-l dezvolt aici.
Citatdar intuitiv eu iti garantez ca tehnologia pe care omul o stapaneste astazi face posibila calatoria spre Marte si inapoi in cateva ore daca nu chiar zeci de minute...de unde stiu?...e intuitiv,
Tot intuitiv pot sa-ti spun ca, din punctul meu de vedere lucrurile nu stau chiar asa. Din pacate dezvoltarea noastra tehnologica in momentul actual nu permite asemenea calatorii. Si sunt convins ca pentru marea masa o parte din aceste tehnologii ne sunt ascunse. Nu stiu de ce noi avem tendinta de a crede ca suntem mai destepti decat in realitate si avem misiuni secrete si la vedere spre marte dar si in sistemul solar. Adevarul este ca, suntem destul de limitati in acest sens dar ne este rusine sa spunem.
Citatasa cum spunea si Alx, ceea ce noi consideram logic, prin alte parti ale Spatiului s-ar putea sa existe in alta forma, e adevarat ca cineva spunea la un moment dat ca fizica e la fel in tot Universul...permite-mi sa am rezerve din punctul asta de vedere...noi habar nu avem cum functioneaza creierul uman si in schimb ne dam buricul Universului....cu adevarat suntem doar un fir de nisip in calea Evolutiei Universale...important e ca Existam.
Foarte corect, sunt de aceasi parere.
Citatideea de baza este ca Marte nu e deloc o planeta pustie...
Iarasi din punctul meu de vedere, in plan fizic asa cum intelegem noi acest plan este foarte pustie si inospitaliera pentru fiintele umane, terriene.
O zi buna va doresc.
Adevarul este dincolo de noi

StarDust

#514
Citat din: jean din  18 Iulie 2013, 11:49:25
... Din pacate dezvoltarea noastra tehnologica in momentul actual nu permite asemenea calatorii. Si sunt convins ca pentru marea masa o parte din aceste tehnologii ne sunt ascunse. Nu stiu de ce noi avem tendinta de a crede ca suntem mai destepti decat in realitate si avem misiuni secrete si la vedere spre marte dar si in sistemul solar. Adevarul este ca, suntem destul de limitati in acest sens dar ne este rusine sa spunem...

Asta e si parerea mea. Cred ca suntem deocamdata foarte limitati la capitolul calatorii in cosmos chiar daca e vorba numai de zboruri in sistemul nostru solar. Nu cred ca exista nici un fel de programe alternative secrete de zbor in cosmos. Deocamdata din pacate suntem "tintuiti" langa planeta Terra.
Tot la fel, cred ca universul ne va rezerva in viitor mari surprize! Nu noi suntem cei ce l-am inventat, ci el ne-a creat si desi cunoastem tot mai multe datorita progreselor tehnicii, il putem observa deocamdata doar la nivel "macro" structurile mai indepartate si mai mici ca dimensiuni scapand rezolutiilor instrumentelor care le folosim acum. De aceea si eu cred ca logica noastra e valabila doar aici, in rest, universul are logica lui total diferita, ca sa nu mai vorbesc de logica altor vietuitoare ce s-au dezvoltat in cu totul alte conditii decat pe Terra noastra (sau care poate ca nu ne apartine) :)
Eu astept cu interes prezentarea unor vestigii, urme de viata ce a existat in trecut pe Marte. Nu am idee cand va fi asta, dar am eu un "feeling" ca pe Marte a existat viata din moment ce a existat apa lichida, dar cred ca acele dovezi vor fi de alta natura decat o puzderie de "domuri" sau piscuri de cel putin 100 metri lungime sau diametru ce ies din praful martian.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

fiulploii

#515
jean si StarDust
   Parerile voastre sceptice - sa le zic asa  :lol: - situate de partea stiintei oficial acceptate vin ca o contrapondere necesara pentru a tempera entuziasmul unora - printre care ma numar si eu - si a ne impiedica sa patinam spre zari SF.
   Cel putin eu incerc sa folosesc gandirea voastra ca reper in constructiile logice si ipotezele cu aer fantastic pe care le dezvolt.
   De exemplu , in pozele puse de abyss cu formele care prezinta crapaturi , ce parere aveti? Fiindca eu gandesc cam asa: daca pe o constructie se depune praf de o anumita grosime in prezenta unei anumite umiditati minim necesare atunci se formeaza deasupra o crusta a carei forma prezinta caracteristici naturale datorate curentilor de aer , sa zicem. Dupa schimbarea dramatica as zice a climei in sensul scaderii pana aproape de zero a umiditatii atunci nu se produc crapaturi in crusta respectiva?
  Parerea mea e ca sub crapaturile alea exista o alta forma de o consistenta diferita de cea a crustei de nisip sau ce o fi .
  Si nu se poate face o paralela cu craparea pamantului pe timp de seceta fiindca difera forma si caracteristicile crapaturilor . Ca un experiment oarecum simplut , acopera cu pamant/lut imbibat cu apa o minge ingropata pe jumatate si las-o la soare. Crapaturile care se vor forma cam seamana cu cele din poze.

  Faptul ca ''dunele'' nu se suprapun sub influenta vanturilor ci merg/se formeaza cu grija sa nu se deranjeze reciproc nu cred ca o putem pune pe seama faptului ca Marte ar fi diferita fata de Terra in privinta fizicii atmosferei . Si acolo actioneaza aceleeasi legi la scara de planeta . De ce in unele poze sustinem analogia cu geologia si vanturile de pe Terra iar in alte poze sustinem diferenta?

  jean a zis :
Nu am vazut constructii sau copaci, boscheti care sa se deplaseze singuri nici macar pe la noi. Deci, am tras concluzia ca ar fi dune. :-D
   De pietre care se deplaseaza singure aici pe Pamant sunt sigur ca ai auzit insa poate nu te-ai gandit si la varianta asta naturala  :-D Si apoi , nici macar nu stim daca se deplaseaza .

  Deci , cum ramane cu acele dune ce prezinta crapaturi?

P.S. Sunt curios cat este radioactivitatea pe Marte. In aer si in sol.

StarDust

Fizica atmosferei martiene e aceeasi ca si pe pamant. Efectele asupra solului insa sunt diferite, in primul rand datorita diferentei de densitate a atmosferei martiene, si in al doilea rand vanturile martiene au de regula intre 40 si 100 km/h si de regula transporta praf fin abraziv fapt care accentueaza eroziunea.
Pietrele ce se deplaseaza "singure" pe Terra, s-a demonstrat ca de fapt se deplaseaza sub actiunea unor ploi periodice de scurta durata ce inmoaie solul, iar pietrele se deplasau cate putin sub actiunea apei si vantului.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Aliosa

Citat din: alx din  17 Iulie 2013, 23:52:07
Dar daca da?
Argumente ? o idee lipsita de principiul gandirii umane , daca o ai , te rog uimeste-ma , imagineaza-ti inimaginabilul .

Citat
1. Nu confunda OZN-urile cu dovezi ale existentei altor civilizatii.
2. Nu tot ce zboara si e OZN e facut de om.
3. MAi sunt si...altfel de OZN-uri...cine stie,cunoaste.
Si cu ce ar trebui sa le confund ? cu baloane meteo ? , eu incercam sa explic doar ca formele sunt regulate si prezinta tiparul tipic uman si de aici trag concluzia (dar nu e batuta in cuie) ca nu sunt extra iar tu ma acuzi de egocentrism  :|
Am mai spus pe aici ca nu sunt adeptul ideilor cum, ca am fost sau suntem vizitati (nu inca) de extraterestri  , pentru simplu fapt ca-mi pare  banala (da-mi voie sa am o imaginatie mai bogata de atat) ideea de humanoizi cu vehicule .
Legat de cine stie si cunoaste, nu are legatura cu OZN-urile , nu de alta dar sunt identificate in acest caz .

Citat
Sa ma scuzi,poate ca vad tiparul,da nu vad tipografia...o fi din cauza copacilor? Imi mentin parerea...am fost invatati sa gandim egocentric,pentru ca asta ne tine in negura...ia incearca sa gandesti altfel,si s-ar putea sa ai o surpriza...poate chiar neplacuta...
Tipografia e in jurul nostru pretutindeni , singuri alegem sa stam in negura  :-D.

Citat
Care viata? Aia bazata pe carbon,banuiesc...deci...egocentrism!
Pt ca ar putea existasi aia bazata pe siliciu,sau aia care nu are nevoie de o baza solida ca sa existe...pana la urma,cred ca ar trebui sa definim ce reprezinta viata...si apoi sa continuam discutia actuala intr-o directie sau alta...
Ar putea exista multe si forme si viata dar pana la exista (stai ca nici existenta nu stim exact ce e) mai e cale lunga .
Cuvantul viata era scris altfel decat restul frazei, data viitoare o sa-l trec in ghilimele si o sa-l bold-uiesc, poate asa o sa ma fac inteles mai bine .

Citat
Mie imi plac contrazicerile...n-au timp neuronii mei sa se plictiseasca...asta daca,bineinteles,sunt hraniti cu argumente,am vrut sa zic logice,da m-am abtinut...ca atunci trebuia sa definim si logica,si apoi sa o raportam la univers... ;D ...urmand sa ne dam seama cat de ilogic e demersul asta... :D
Logica o potzi exclude total intr-o discutie legata de egocentrism  :-D
Si mie-mi plac contrazicerile (uneori ma contrazic :D) , mai ales cand stiu ca nu au nici un efect aupra modului in care gandesc , illogic evident  :-D .

Imi cer scuze pentru deviatia de subiect :) , ma opresc aici , nu mai vreau sa am argumente fie ele logice sau invers .

fiulploii

#518
Citat din: StarDust din  18 Iulie 2013, 13:59:19
Fizica atmosferei martiene e aceeasi ca si pe pamant. Efectele asupra solului insa sunt diferite, in primul rand datorita diferentei de densitate a atmosferei martiene, si in al doilea rand vanturile martiene au de regula intre 40 si 100 km/h si de regula transporta praf fin abraziv fapt care accentueaza eroziunea.

Bun insa tot nu am inteles cum gandesti referitor la acele dune crapate .
Citat
Pietrele ce se deplaseaza "singure" pe Terra, s-a demonstrat ca de fapt se deplaseaza sub actiunea unor ploi periodice de scurta durata ce inmoaie solul, iar pietrele se deplasau cate putin sub actiunea apei si vantului.
Chestia cu pietrele era o incercare de gluma gri-verde cam seaca e adevarat  :-) :moon:
  Referitor la o posibila deplasare a formatiunilor de sere   - na , uite o alta explicatie  :lol: - e cam aceeasi chestie cu deplasarea formatiunilor pe Luna. Pacat ca nu mai gasesc acum linkul insa poate stii si tu ca pe la sfarsitul secolului 19 Societatea Regala de Astronomie - sau cum s-o numi ea- a deschis o sectiune pentru observatiile ciudate de pe Luna. Dupa 3 ani s-a inchis aceasta sectiune din neputiinta de a explica multitudinea fenomenelor observate: poduri imense care se  deplasau, domuri care apareau si dispareau, etc. Si pe vremea aia nu era internet si nu se ocupa de astronomie lelea Floare intre doua postari pe feisbuc. Si in plus nu oricine facea observatii astronomice, nici mass-media nu era asa de inregimentata ca azi la anumite cauze.
   Deci ..?

L.E. Ca sa nu mai bag la inaintare si tampenia aia de cub negru care orbiteaza sau face naveta prin jurul Soarelui si surprins de SOHO. Si aia or fi tot un grup rebel de pixeli ?

alx

#519
O sa incerc sa fiu on-topic de data asta,si sa vorbesc despre Marte...
  In primul rand,vad ca cea mai la "moda" ipoteza zilele astea se refera la existenta,in trecut,a oceanelor pe Marte.Lucru pe care pot sa-l accept.Insa daca accepti ca au existat oceane pe Marte,se impune o intrebare: unde este ACUM apa din acele oceane? Pentru ca pe o planeta apa are un circuit inchis,adica nu se poate evapora in spatiu,si nici nu vad cum ai putea sa ascunzi/depozitezi un astfel de volum de apa in interiorul planetei... si de ce ai face-o?
Asadar,au existat oceane pe acolo,dupa cum afirma baietii de la NASA(Non American Space Agency),dar acum apa nu mai exista.A disparut! Unde? 
   In al doilea rand,multa lume crede cu tarie ca Marte a fost locuita,pana la un moment dat...altii spun ca si acum mai are...ocupanti. O fi,n-o fi...nu stiu.
Insa cand ma gandesc la aceste 2 aspecte,are imi vine s-o iau pe panta SF-urilor,si sa va spun o poveste de adormit...pe cine vreti voi.
    Iar povestea suna cam asa:

Cu multa vreme in urma,miezul planetei a inceput sa se raceasca.De aceea,toti savantii au inceput sa se gandesca la solutii...insa nici una nu parea capabila sa tina frumoasa planeta in viata...
Aunci un tanar cercetator a propus o solutie atat de radicala,incat in primele momente nici macar nu s-au putut gandi la ea.Insa pe masura ce timpul trecea,au realizat ca acea propunere putea fi ultima lor sansa...daca nu de a se salva toti,macar de a transimte mai departe cunostiintele acumulate de-a lungul timpului,in speranta unui nou inceput.
Asa ca au inceput neintarziat pregatirile pentru marele pas.Sapte generatii au muncit neostoit,secatuind planeta de ultimele resurse,pana la momentul la care proiectul a fost terminat.Si a fost terminat tocmai la timp,pentru ca frumoasa lor planeta nu-i mai suporta...in lipsa campului magnetic stabil generat de rotirea miezului,planeta ii ucidea intr-un ritm ametitor.Nimic nu mai era ca inainte,iar timpul nu era de partea lor.
Asa ca s-a trecut la ultima parte a proiectului,care avea 2 faze:prima faza presupunea mutarea intregii cantitati de apa de pe planeta pe planeta vecina,si a doua faza,care presupunea imbarcarea populatiei ramase in cele 5 mari nave construite,dintre care una avea sa poposeasca pe planta vecina,iar celelalte aveau sa pornesca in spatiul nemarginit,pentru a raspandi si acolo minunea gandirii si a conceptiei.
   Procedeul ales pentru mutarea apei parea incredibil pentru insesi cei care l-au conceput:folosind cantitati uriase de energie,apa era descompusa in cele 2 elemente componente,care erau apoi teleportate separat in atmosfera planetei vecine,unde se recombinau si ajungeau pe sol sub forma de...ploaie.Procesul odata inceput continua automat pana cand ultima molecula de apa era descompusa si trimisa la destinatie.Astfel incat o lunga perioada solul planetei vecine nu se mai vedea din cauza norilor...
   Apoi,cand procesul a fost terminat,si planeta devenise un desert,a sosit randul locuitorilor ei sa o paraseasca.Si au plecat cele 5 nave,fiecare pe calea,cu promisiunea ca se vor intoarce candva la planeta care le-a fost leagan. Cea de a cincea nava a coborat pe planeta vecina,si s-a ingropat adanc in ocean,lasand deasupra valurilor doar o mica parte a ei...
   Si astfel a inceput aventura unui nou inceput pentru o parte din mintile luminate de pe planeta pustiita de catre ei insesi...
...
   Noe privea deja de patruzeci de zile cum apa nu inceta sa cada din cer,si se intreba daca oamenii aceia blonzi care i-au aparut in vis si l-au avertizat de asta nu s-au inselat...pentru ca portile cerului pareau ca nu se vor mai inchide vreodata...


Cu scuzele de rigoare pentru stilul "din barda",da ideea asta a fost tastata acum pentru prima data...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Xanadron

#520
Interesanta - fiindca plauzibila, in ciuda tentei SF - ideea ta cu transferul... potopic teleportat/disociat, alx !

Totusi, cheia enigmei trecutului vietii (nu numai microbiene ;)) pe Marte cred c-ar ramine lamurirea originii "cicatricilor" martiene (nu doar aia ecuatoriala gigantica de 10.600/8.500 km)
http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2011/03/28/mars-scar/

Alte ipoteze cu tamponari galactice, sateliti ghetzosi etc, aici: http://www.thule.org/mars/

P-aia cu rezbelu' cosmic, pulverizarea planetei Tiamat etc nu cred ca mai are rost s-o reluam.
Merita pomenit totusi un recent comentariu al lui Joseph Farrell pe blogul lui, apropo de 1001 teme martziene:
http://gizadeathstar.com/2013/07/just-what-the-heck-is-going-on-with-mars-anyway/
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

jean

Citat din: alx din  18 Iulie 2013, 22:57:50
Insa daca accepti ca au existat oceane pe Marte,se impune o intrebare: unde este ACUM apa din acele oceane? Pentru ca pe o planeta apa are un circuit inchis,adica nu se poate evapora in spatiu,si nici nu vad cum ai putea sa ascunzi/depozitezi un astfel de volum de apa in interiorul planetei... si de ce ai face-o?
Asadar,au existat oceane pe acolo,dupa cum afirma baietii de la NASA(Non American Space Agency),dar acum apa nu mai exista.A disparut! Unde?
O explicatie privind apa din oceanele martiene ar fi urmatoarea: atmosfera fiind destul de subtire  si moleculele de apa ajungand in paturile superioare a atmosferei sunt disociate de radiatia solara, in special cea ultravioleta. Radiatie care doatorita lipsei campului magnetic ajunge in cantitate mult mai mare fata de Pamant. Molecula de apa o data disociata, gazele componente se pierd in sapatiu. In special Hidrogenul care este un element usor si se pierde din cauza gravitatiei reduse. O parte din Oxigenul ramas este posibil sa fi intrat in oxizii de Fier care se gasesc din abundenta pe Marte si uite asa s-a pierdut apa.

Dar, eu ma indoiesc ca pe Marte au existat candva oceane. Cu toate ca, cei de la NASA dar si altii sustin acest lucru. Ce argumente am?....Pai Marte este mult mai mica ca Pamantul, este mult mai departe de Soare ca noi si din acest caz este mai rece, nivel de radiatii mai ridicat, atmosfera mult mai subtire si cu o compozitie diferita. Am constat ca, corpurile ceresti mici nu au nici o atmosfera foarte bogata. Uite, Luna nu are o atmosfera bogata doar ceva urme de gaze pe acolo. Momentan nu avem nici o dovada ca acolo chiar au existat oceane. Si nu in ultimul rand, asa simt eu ca Marte nu a avut in trecut apa in cantitati foarte mari.
Deci, pana la dovezi sigure sa ne mai slabeasca cu aceasta ipoteza. Este posibil ca asazisele urme de apa sa fie inca de la inceputul formari sistemului solar si se aflau in norul de materie ce se afla in jurul Soarelui din care s-au format planetele. In acest caz nu cred ca moleculele de apa au fost distibuite egal in acel nor si Marte s-a format intr-o zona cu mai putina apa. Nu am dovezi in acest sens?......Pai nici ei nu au ca au existat oceane pe Marte.
Adevarul este dincolo de noi

alx

Citat din: jean din  19 Iulie 2013, 09:44:26
O explicatie privind apa din oceanele martiene ar fi urmatoarea: atmosfera fiind destul de subtire  si moleculele de apa ajungand in paturile superioare a atmosferei sunt disociate de radiatia solara, in special cea ultravioleta. Radiatie care doatorita lipsei campului magnetic ajunge in cantitate mult mai mare fata de Pamant. Molecula de apa o data disociata, gazele componente se pierd in sapatiu. In special Hidrogenul care este un element usor si se pierde din cauza gravitatiei reduse. O parte din Oxigenul ramas este posibil sa fi intrat in oxizii de Fier care se gasesc din abundenta pe Marte si uite asa s-a pierdut apa.
@jean
Cu tot respectul,mi se pare fragila explicatia data,si asta dintr-un singur motiv:judeci evenimente intamplate in urma cu foarte mult timp(daca s-au intamplat) folosind date actuale pe care iti intemeiezi rationamentele.Cu alte cuvinte,cat de sigur esti ca actuala atmosfera a planetei Marte este identica cu cea de acum 100 000 de ani? Pentru ca doar in aceasta situatie explicatia ta sta in picioare...altfel,daca compozitia atmosferei e diferita acum...
Plus ca ar trebui sa discutam si despre absenta actuala a campului magnetic,cauzata foarte probabil de racirea si solidificarea miezului planetei...ceea ce,teoretic,ar trebui sa insemna ca,candva,Marte a avut si ea o...busola. ;D


Citat din: jean din  19 Iulie 2013, 09:44:26
Ce argumente am?....Pai Marte este mult mai mica ca Pamantul, este mult mai departe de Soare ca noi si din acest caz este mai rece, nivel de radiatii mai ridicat, atmosfera mult mai subtire si cu o compozitie diferita.
Singurele 2 argumente valabile sunt cele legate de marime si distanta...restul...am explicat deja mai sus.Iar in mod particular,daca vorbim de radiatii,ei bine,in acest caz pe Marte ar tebui sa fie mai putine,data fiind distanta mai mare fata de principala sursa de radiatii de pe o distanta de catva ore-lumina.

Citat din: jean din  19 Iulie 2013, 09:44:26
Luna nu are o atmosfera bogata doar ceva urme de gaze pe acolo.
Luna,zic eu,face parte din cu totul alta liga,asa ca nu cred ca poate fi folosita ca si etalon...

Per ansamblu,indraznesc sa afirm ca Marte ne mai rezerva multe surprize,cel putin din punct devedere al descoperirilor...arheologice si...tehnice.Iar ca asta se va intampla intr-un viitor foarte apropiat...sunt 99% sigur. Insa nu din motivele la care va ganditi voi... :D ...si aici am motivele mele ca sa afirm asta... ;D
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

fiulploii

#523

fiulploii

Desi are un an de cand a fost postat merita zic sa ne uitam la el. Sunt curios ce parere au scepticii despre materialul prezentat.
https://www.youtube.com/watch?v=6iIi_aRrXyU