Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Constructii pe Marte? Viata pe Marte?

Creat de paleoastronaut, 07 Iulie 2006, 22:45:44

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

jean

#495
Foarte interesant filmul prezentat de Xanadron, dar am ceva indoieli ca asa stau lucrurile. In film apar doua nume ca referinta pentru zona respectiva. Este vorba de ,,Lonar Crater Ejecta" si ,, Gemini Scopuli". Am cautat pe  HiRISE niste poze cu aceste nume la o rezolutie mai buna. Am aflat ca zona se afla in emisfera nordica intre latitudinea 72-74 grade (Lonar crater) si latitudinea 79-84 (Gemini Scopuli).
Este vorba de o zona destul de rece si partial acoperita cu zapada carbonica. In zona se afla si ceva dune. Pe Marte fiind o atmosfera foarte rece si uscata avem si foarte mult praf. Rezulta ca, avem cel putin doua situatii.
1-Structurile pot fi dune de praf. Acestea pot fi evidentiate prin urmarirea zonei in timp pentru a se vedea modificarea pozitiei lor. Daca se modifica sigur sunt dune. Uite o poza in acest sens: http://www.uahirise.org/ESP_017733_2630  acolo este si poza marita daca dati pe ,,map projected" sau ,,no-map".
2-Sunt zone mai inalte de relief si din aceasta cauza reflecta lumina mult mai mult ca alte puncte de relief. Prin unele locuri se vad si urme, dare, de praf create de curentii de aer care ocolesc aceste structuri. Altfel singura logica, dupa logica noastra pamanteasca, este ca, structurile par asezate pe anumite linii sau arce de cerc. Ca distributie pe arie de suprafata, pare a nu fi nici o logica. Totul este aleator.
Pana la noi dovezi cred ca este vorba de ceva natural, nu cred ca putem vorbi de construtii, domuri de cristal sau metal....
O seara buna.
Adevarul este dincolo de noi

klingonianul mascat

Ar putea fi resturile unor paduri martiene, stanci etc!
Soarele este o stea din 100 de bilioane de stele in aceasta galaxie. Galaxia noastra este una din bilioanele de galaxii ce populeaza universul. Ar fi ilogic sa credem ca suntem singuri in acest univers. (Werner von Braun)

jean

Citat din: klingonianul mascat din  16 Iulie 2013, 15:59:28
Ar putea fi resturile unor paduri martiene, stanci etc!
Stanci?....Este posibil sa fie partea superioara a unor forme de relief asemanatoare stancilor sau domurilor care se afla deasupra stratului de zapada carbonica sau praf. Acest lucru este intarit si de asezarea lor pe anumite linii drepte sau curbe.
Paduri martiene?....In acest moment nu avem nicio dovada ca a existat ceva vegetatie acolo. Personal nu cred acest lucru. Marte a evoluat diferit de Pamant. Poate doar, niste organisme asemanatoare coralilor, lichenilor, ciupercilor, si microorganismelor. Dar, ar fi foarte interesant de gasit si studiat organisme de origine extraterestra si compararea lor cu cele pamantene..
Adevarul este dincolo de noi

Urban

@Jean
Eu nu cred ca sunt dune, poti sa compari imaginile.
Mai mult, in fig.2 chiar sunt de aceeasi marime absolut toate elementele, cu foarte mici exceptii.
Primele doua figuri sunt din clipul video iar figura 3 din linkul tau.
De departe nu e aceeasi chestie.

fiulploii

#499
Citat din: jean din  15 Iulie 2013, 22:58:08

1-Structurile pot fi dune de praf. Acestea pot fi evidentiate prin urmarirea zonei in timp pentru a se vedea modificarea pozitiei lor. Daca se modifica sigur sunt dune.
2-Sunt zone mai inalte de relief si din aceasta cauza reflecta lumina mult mai mult ca alte puncte de relief. Prin unele locuri se vad si urme, dare, de praf create de curentii de aer care ocolesc aceste structuri. Altfel singura logica, dupa logica noastra pamanteasca, este ca, structurile par asezate pe anumite linii sau arce de cerc. Ca distributie pe arie de suprafata, pare a nu fi nici o logica. Totul este aleator.
Pana la noi dovezi cred ca este vorba de ceva natural, nu cred ca putem vorbi de construtii, domuri de cristal sau metal....
O seara buna.

  Ai cautat pe net sa vezi cum arata dunele din Sahara ? Sau cu gogu-earthu' ? Chestiile alea de pe Marte daca sunt naturale atunci poti sa zici ca planeta are o boala eruptiva gen varsat-de-vant  :evil:
  Pe bune , candva poate si acum esti un sustinator al pareidoliei in privinta anumitor chestii. Nu ai impresia ca ai cazut in aceeasi capcana ? Adica singura explicatie pe care o vezi e ca sunt dune de nisip sau de zapada carbonica , dune care nu se suprapun unele peste altele si care vietuiesc si eventual calatoresc respectand un spatiu minim de respect una fatza de alta. Daca se deplaseaza concluzionezi categoric ca sunt dune . Pe ce te bazezi?

La punctul 2 ai perfecta dreptate . Sunt zone mai inalte si atat stim sigur. Ca sunt zone de relief sau nu , asta nu stim sigur ci e doar o concluzie de tip pareidolie, nu?

Vorba ta , pana la noi dovezi este vorba de ceva ciudat . Atat si nimic mai mult . Ca o fi natural sau nu asta chiar ca nu se poate sti sigur deocamdata.

StarDust

Avand in vedere conditiile atmosferice si geologice diferite intre Terra si Marte mi se pare normal ca pe Marte sa apara formatiuni geologice diferite si ciudate fata de ceea ce intalnim pe pamant. Stiti foarte bine ca acestea nu sunt singurele structuri care naturale care arata ciudat pe Marte. Chiar Jean a prezentat multe studiind in amanunt suprafata planetei vizibila in poze disponibile pe internet. Eu cred ca formatiunile acelea sunt varfuri de vai erodate ce ies deasupra prafului martian depus de vanturi. Daca va uitat atent sunt unele cu forma alungita, unele aprox. rotunde, triunchiulare rectangulare, deci sunt de forme variate. Sa nu uitam ca la acel grad de marire acele forme sunt (iarasi) alcatuite doar din cateva zeci de pixeli deci ceea ce vedem e doar o forma aproximativa si nu cea reala.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Urban

Nu e musai sa fie OZN-uri, pot fi "made on Earth", dupa Roswell si alte zeci/sute de "intamplari ozenistice" un loc de constructie in serie pentru tehnologia "picata din cer/sau nu" mai bun ca Marte nu vad care ar fi, poate pe Luna dar e privita de prea multi.

Si foarte important, sa nu uitam ca termenul "pareidolia" a fost folosit prima oara in 1994 de catre Stephen GOLDSTEIN (sic)

Xanadron

#502
Citat din: fiulploii din  17 Iulie 2013, 03:09:00
  Ca o fi natural sau nu asta chiar ca nu se poate sti sigur deocamdata.
De stiut se stie sigur ce sint - cu mica precizare ca nu stim sigur NOI, astia multii (era sa adaug "si prostii", :-D dar la RUFON-isti nu se aplica nici macar "prostitzii".)

...Sper deci sa nu va imaginati ca NAZA ar avea doar pozulici d-astea cu pixeli stingheri. 8-)
Mai mult de-atit, inclin sa cred ca are si imagini clare din.... interiorul formatiunilor martiene. :martiansmile:   
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

kandaon

Parerea mea de nespecialist e ca arata cam prea ciudat pentru a putea fi considerate 100% ca ceva natural.
Nu e exclus sa fie niste varfuri de stanci din cine stie ce mineral sau material, erodate in timp etc etc.
Dar mie imi par totusi cam ne-naturale, cam artificiale.

Nu inseamna ca ar fi OZN-uri, sau baze extraterestre facute ieri, ar putea fi ceva ce a apartinut unei civilizatii stravechi de pe Marte de exemplu, de dinainte ca viata de acolo sa dispara (daca a disparut de tot).
Domurile unor cladiri din niste orase inghitite de desert, cine stie.

Cred si eu aici (ca si maestrul Xanadron) ca cei de la NASA (sau altii care o folosesc pe post de paravan) stiu mai multe despre ce e pe acolo

Aliosa

Felul haotic in care sunt grupate ma duce cu gandul la un singur lucru, natural si nu artificial , natural inseamna inclusiv vegetal(forma cunoscuta de noi oameni) .
Domuri nu sunt sigur doar daca sunt facute de om , un martian , nu-si face capace pentru ca e perfect adaptat sau demult disparut , un colonist avansat tehnologic isi cauta un loc mai decent decat Marte .

Oricum daca NASA ascunde adevarul (asa cum spune mai toata lumea), atunci pozele nu reprezinta suprafata lui Marte in nici un caz, sunt doar motive pentru a demonstra ca au ce studia pe viitor si bani de la buget de alocat . Ei oricum au probleme inca cu recipienti de apa prin costume :), nush daca au reusit mare lucru in privinta explorari zonelor indepartate ale spatiului , posibil sa faca poze la vreun desert autohton cu boschetzi batuti de vant ca oricum nu putem sa-i contestam , alte surse nu sunt :) , ca restu' nu au reusit sa puna satelitzi pe orbita lui Marte (stiu, doar cei de la NASA au rachete capabile sa rupa gravitatia cu tonaj mare :D:D:D).

alx

Citat din: Aliosa din  17 Iulie 2013, 20:08:10
Felul haotic in care sunt grupate ma duce cu gandul la un singur lucru, natural si nu artificial , natural inseamna inclusiv vegetal(forma cunoscuta de noi oameni) .
Observ ca ai cazut in pacatul gandirii egocentrice...de ce un lucru haotic pentru noi ar trebui sa fi la fel si pentru restul universului? Ar trebui sa le spunem celor care inca mai locuiesc in corturi,asezate haotic de cele mai multe ori ca sunt doar vegetatie? De ce ar trebui ca scarile noastre valorice sa se aplice la nivel universal? Om fi noi buricul universului,civilizatia primara,laganul vietii,si prin urmare totul se raportaza la noi?  Cu siguranta NU!
   Si dupa cum nu poti afirma ca sunt structuri artificiale,tot asa nu poti spune cu certitudine ca ar fi stucturi naturale...dilema ramane...

Sigur,e greu de spus DOAR din fotografii ce sunt chestiile alea...asa cum s-a spus deja,vorbim de cativa pixeli...TOTUSI,daca ai citit cu atentie,si mai mult printre randuri,adevarul e DEJA pe aici,pe undeva...

"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

jean

Citat din: fiulploii din  17 Iulie 2013, 03:09:00
  Ai cautat pe net sa vezi cum arata dunele din Sahara ? Sau cu gogu-earthu' ?
Da, si am postat aici pe forum mai multe imagini cu structuri ciudate de prin deserturile noastre. Am cautat vreo 20 de minute si nu mai gasesc, vroiam sa pun link-ul aici. Daca te interesaza poti cauta tu.
CitatAdica singura explicatie pe care o vezi e ca sunt dune de nisip sau de zapada carbonica
Nu, daca observi mai sus am gasit doua posibile explicatii.
Citatdune care nu se suprapun unele peste altele si care vietuiesc si eventual calatoresc respectand un spatiu minim de respect una fatza de alta.
Sa nu uitam ca, pe Marte avem alta compozitie atmosferica, alta presiune, alta compozitie a prafului, alte temperaturi fata de Pamant. Cum spune alx: de ce ar trebui sa semene cu cele de la noi?...
CitatDaca se deplaseaza concluzionezi categoric ca sunt dune . Pe ce te bazezi?
Nu am vazut constructii sau copaci, boscheti care sa se deplaseze singuri nici macar pe la noi. Deci, am tras concluzia ca ar fi dune. :-D
CitatLa punctul 2 ai perfecta dreptate . Sunt zone mai inalte si atat stim sigur. Ca sunt zone de relief sau nu? Vorba ta , pana la noi dovezi este vorba de ceva ciudat . Atat si nimic mai mult . Ca o fi natural sau nu asta chiar ca nu se poate sti sigur deocamdata.
Cu afirmatiile de mai sus sunt de acord. StarDust a atins destul de bine acest subiect in postarea sa de mai sus.

Mai jos vreau sa supun atentiei celor interesati trei imagini cu alte structuri asemanatore cu cele de la care s-a pornit discutia. Ca o mica observatie, la un moment dat ai impresia privind imaginile, ca acel structuri apar mici prima data si cresc in timp. Sau invers?...Aceasta se datoreaza marimi variabile a acestor structuri. Cele mici fiind in numar mai mare de cat cele mari.
Pozele sunt luate de aici:
http://hirise-pds.lpl.arizona.edu/PDS/EXTRAS/RDR/ESP/ORB_026000_026099/ESP_026098_2535/ESP_026098_2535_RED.abrowse.jpg
http://hirise-pds.lpl.arizona.edu/PDS/EXTRAS/RDR/PSP/ORB_003100_003199/PSP_003155_1820/PSP_003155_1820_RED.abrowse.jpg
http://hirise-pds.lpl.arizona.edu/PDS/EXTRAS/RDR/ESP/ORB_028800_028899/ESP_028884_2315/ESP_028884_2315_RED.abrowse.jpg
Adevarul este dincolo de noi

Aliosa

Citat din: alx din  17 Iulie 2013, 21:20:32
Observ ca ai cazut in pacatul gandirii egocentrice...de ce un lucru haotic pentru noi ar trebui sa fi la fel si pentru restul universului? Ar trebui sa le spunem celor care inca mai locuiesc in corturi,asezate haotic de cele mai multe ori ca sunt doar vegetatie? De ce ar trebui ca scarile noastre valorice sa se aplice la nivel universal? Om fi noi buricul universului,civilizatia primara,laganul vietii,si prin urmare totul se raportaza la noi?  Cu siguranta NU!
Ai un punct de referinta ca sa potzi gandi altfel decat un om si sa tragi concluzii mai mult decat simple ? eu zic ca nu . In momentul in care o sa avem o vaga idee de ceea ce reprezinta altceva decat gandirea umana o sa fiu de accord cu tine , pana atunci OZN-urile sunt discoidale, cilindrice, triunghiulare si adesea zboara in formatii (daca astea se pot numi dovezi ale unei alte civilizatii) , deci trag concluzia inversa ca sunt facute de om .
Sper ca ai inteles unde bat ... si da, nu sunt egocentric in gandire , dar toate elementele descoperite pana acum (daca o fi pe bune) , care alcatuiesc universul ,  vad ca sunt in general bazate pe acelasi tipar , de ce viata ar face o exceptie ?

Ca idee, nu vreau sa te contrazic , e o parere .

Urban

#508
@Jean
Ok, hai sa incercam altfel...
Intreaga istorie a omului e presarata de aparitii ozenistice, mai mult sau mai putin veridice, incepand din preistorie pana in zilele noastre... dovezile sunt peste tot si inclin sa cred ca marea majoritate au fost deja dezbatute pe undeva pe forumul asta... ca guvernul X sau Y ascunde constant toate dovezile solide asta stie toata lumea (avantajele economice primeaza - vezi iPhone, cercetarile genetice si asa mai departe) e absolut normal sa existe o asa zisa "concurenta" in strangerea de tehnologii extra-terestre.

Intrebare:-Daca tu ai avea acum acces la ramasitele unei farfurii zburatoare de origine extraterestra, in calitate de electronist sau inginer care ar fi primul lucru pe care l-ai face? Ai admira echipamentele si le-ai pune in vitrina...sau ti-ai dedica toata viata descoperirii mecanismelor care o fac sa functioneze (evident prin retro inginerie)...eee, imagineaza-ti ca exact asta fac proiectele cu buget "negru"...de dimineata pana seara desfac si refac toate componentele sau echipamentele unor farfurii ajunse accidental sau mai putin accidental pe meleagurile Terrei... e absolut normal sa ne intereseze cum functioneaza si daca putem construi si noi aceleasi chestiuni...

De la Roswell incoace se observa cu ochiul liber gadgeturile care nu provin din manufactura umana, le vezi in fiecare zi si fac parte din viata ta de zi cu zi...ca nu avem acces la chestii "mari" e iarasi normal, nu vrea nimeni sa isi scoata "asii" din maneca...dar intuitiv eu iti garantez ca tehnologia pe care omul o stapaneste astazi face posibila calatoria spre Marte si inapoi in cateva ore daca nu chiar zeci de minute...de unde stiu?...e intuitiv, asamblezi piesele de puzzle si vei vedea ca nu exista alt raspuns...

Revenind la subiect, asa cum spunea si Alx, ceea ce noi consideram logic, prin alte parti ale Spatiului s-ar putea sa existe in alta forma, e adevarat ca cineva spunea la un moment dat ca fizica e la fel in tot Universul...permite-mi sa am rezerve din punctul asta de vedere...noi habar nu avem cum functioneaza creierul uman si in schimb ne dam buricul Universului....cu adevarat suntem doar un fir de nisip in calea Evolutiei Universale...important e ca Existam.
Lasand la o parte pareidolia, prima impresie pe care mi-au lasat-o elementele din clipul video a fost de structuri metalice, la fel cum apar si elementele din prima poza a ultimului tau post...
Evident ca nu vom sti niciodata ce sunt (sau poate ca da) insa ideea de baza este ca Marte nu e deloc o planeta pustie...
Eu cred ca avem cam demult capacitatea unor zboruri in afara sistemului solar, ca or exista doar doua sau trei aparate capabile de asa ceva sau o mie asta deja e nesemnificativ, e suficient sa existe una...

Cu siguranta Area 51, Dulce Base si multe altele sunt doar praf in ochi, lumea deja incepe sa isi puna intrebari, se comunica mai rapid, mai usor, accesul la informatie e facil...nu se mai trimit scrisori si mesageri ca acum o mie de ani, deja devine evident ca daca ceva trebuie ascuns nu prea mai exista loc pe Terra...

Un exemplu rapid, trecut neobservat pe aici:
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3470.msg65762.html#msg65762

abyss