Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Calatorie spre Centrul Pamantului

Creat de maya, 10 Iunie 2006, 01:45:14

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

LP

Salutare,

Eram prin zona si as vrea sa adaug ceva pe aici. Cea mai adanga sonda de cercetare sapata vreodata a fost in URSS in pen. Kamcetka (sper ca am scris bine) la mai mult de 11,000 m adancime. In Romania cea mai adanca e pe la 7000 m adancime. Din pacate nu avem tehnologia necesara pt a sapa mai adanc plus ca este foarte, foarte scump. Profilarile detaliate cu diferite metode geofizice ajung pana la 7000-8000 m adancime, insa se pot face masuratori adanci cu numitele: tomografie seismice, de rezistivitate, magnetometrie; la adancimi mult mai mari,dar cu o rezolutie mai scazuta (dar destul pentru studii la nivel de scoarta terestra). Cu datele inregistrate astfel, se fac modelari (manual acum n ani, pe PC acuma). Este un volum de munca mare, pt care se aplica diferite metode de modelare... Nu sunt specializat in asa ceva, insa am invatat in facultate. Grosimile de crusta terestra si nivelele pana in nucleul Pamantului au fost facute pe baza analizei undelor seimice care sunt de mai multe tipuri, cu caracteristici distincte si usor de inregistrat. Pana acuma, dpdv stiintific, nu s-a putut dovedi ca Pamantul e gol inauntru. Problema asta a fost analizata de diversi cercetatori si care chiar sunt interesati de stiinta.

Mai este ceva. Magnetismul Pamantului. Acesta se poate calcula functie de grosimea scoartei terestre si distantei fata de centru Pamantului. Si difera in oceane, pe continente, la poli...Orice gol, obiect (orice care nu e la locul lui) interpus intre nucleu si punctul de masura al campului magnetic, da o anomalie clara. Daca Pamantul ar avea un gol interpus intre nucleu si crusta pe care stam noi, ar trebui sa fie "vizibil". Oricare din noi poate sa cumpere un magnetometru si sa invete sa faca masuratori si modelari ale masuratorilor. Avand mai multe puncte de vedere, nu ar fi o problema sa combatem sau sa aprobam diferite terorii.

xennon_2000

si ce vom gasi oare in adncul pamantului???? :lol:ca tot ne foim atata...aici....doar nucleul :lol: :lol:

LP

Pai masuratori au fost facute in continuu de 60 de ani. Si se mai fac inca. In Romania avem Institutul de Fizica a Pamantului care cu asta se ocupa, avem (dar vai de ei) Institutul Geologic... Plus alte n^n institute si centre de cercetare din intreaga lume. Mergi la Muzeul de Geologie (care e foarte frumos) si vei gasi mai multe sau incearca sa cumperi de la Libraria Universitatii carti de geologie si geofizica. Poate gasesti si la Biblioteca Universitatii. Din pacate nu prea sunt.. la noi cu stiinta mai putin.. stim asta.

Putem sa luam altfel problem. De unde vine magma vulcanilor? Din punct de vedere a stiintei se stiu adancimile actuale ale vulcanilor activi, insa si cele a fostilor munti vulcanici (incluziv la noi in tara). Pe langa vulcanism, au loc fenomenele de metamorfism care au nevoie de anumite temperaturi si presiuni (in consecinta de adancimi clare, calculate). E mult prea mult de scris pentru a putea sa ma fac inteles; ar trebui sa scriu vreo 2-3 ani de facultate. Asa e si cu fosilele de pesti si melci care ajung in varful muntelui! Sunt fenomene normale la nivel planetar care au loc peste tot.

Putem sa luam de buna explicatia stiintifica si sa incercam sa gasim dovezi ca Pamantul e gol inauntru. Altfel, vorbim asa in 100 de ani fara nici un rezultat.

xennon_2000

pacat ca nu se foloseste energia termica din interiorul pamantului....ar fi sursa aproape inepuizabila

LP

Resursele termale sunt infinite. De ce? Pt ca se poate injecta apa in puturi pana la o anumita adancime (difera de la zona la alta) unde se incalzeste la temperatura necesara de dus sau incalzit, apoi este pompata inapoi. Sistemul se foloseste, dar e scump de pus in practica. Insa din momentul in care este realizat, e aproape gratis. Apoi e sistemul solar de incalzire a apei. Iarna e o problema totusi, insa pe perioada cand temperatura este peste 15-16 grade, face fata. Se pot face multe, dar e problema industriei. Acolo este poluarea mare, nu in casele noastre. Ori sa pornesti niste cuptoare la 2000 grade Celsius cu apa termala sau mori de vant...Oricum, merita sa se investeasca bani in energii alternative. E un inceput.


Arckadii

cu cat te apropii mai mult de centru cu atat fortele externe sunt mai puternice ajungand in centru sa fie o concentratie de forte care reduc materia la un singur punct, cat de mic se poate face sub actiunea lor.
Ark

ps: nu cred ca e prea placut:)

LupinThe3rd

Citat din: Arckadii din  05 Februarie 2007, 19:21:39
cu cat te apropii mai mult de centru cu atat fortele externe sunt mai puternice ajungand in centru sa fie o concentratie de forte care reduc materia la un singur punct, cat de mic se poate face sub actiunea lor.
Ark
ps: nu cred ca e prea placut:)
Daca nu esti inginer cred ca ai mari sanse (Asemanarea dintre un caine si un inginer: amandoi au ochii blanzi si nu pot sa se exprime).
Care e concluzia de fapt? Poti sa faci o schita si sa o atasezi?
ps: si eu sunt tot inginer :D

Arckadii

este vorba de forta de greutate lupin. imagineaza-ti ca o infinitate de raze ale pamantului(care e cercul) si pe fiecare raza o sageata indreptata spre O (centru).
o sa devin probabil inginer...sunt la Poli
Ark

LupinThe3rd

Ark,
stai o secunda. Forta de greutate depinde de masa. Nu sunt specialist in geoologie si stiintele aferente. Ma gandesc de fapt masa este totusi distribuita si nu e concentrata intr-un singur punct.
Probabil exista si fortele de presiune si nu stiu daca nu cumva sunt mult mai puternice...
Nu stiu.
LP???? Ne poti ajuta? ca e domeniul tau

LP

Ha, ha! Pai avem forte din toate directiile, unele previzibile (ca presiunea hidrostatica) si multe altele imprevizibile legate de stressul interplaca, de rezistenta rocilor, elasticitatea lor...Cu cat adancimea creste, ciu atat e mai greu de previzionat o distributie a presiunilor. Pentru sonde de pana la 7000 m adancime, e mai simplu avand in vedere ca s-au sapat foarte multe si sunt date. Dar mai jos deja se intra intr-o gaurica neagra. De altfel, normal ca masa e distribuita, insa depinde la ce te referi. Densitatea materiei (rocii) si nu masa (masa este o masura specifica miscarii), constanta gravitationala si coloana de roca da presiunea hidrostatica care se poate calcula relativ simplu. Apoi, trebuie luate in considerare diferite forte laterale unele masurabile, altele nemasurabile. Presiunile nu sunt constante la aceeasi adancime pe intreg globul pentru ca difera presiunile laterale si verticale. Pamantul nostru e in echilibru din punctul asta de vedere, ceea ce simtim noi la suprafata este rezultatul ajustarilor din interiorul sau. Traim pe o planeta normala....

xennon_2000

LP...te rog sa-mi spui si mie cam ce temperatura e la 7000 m adancime in sol!evident...dak stii

LP

Gradientul geotermic mediu este de 1 grad C la 33 m. La 100 m adancime avem 18 grade C (temp constanta de la 4 m adancime) + 3 grade C = 21 grade C. La 1000m adancime sunt 51 grade C. Pe la 7000 m adancime sunt peste 200 grade C . Asta in conditiile din Romania, pt ca variaza functie de fenomenele geologice din adancime.

xennon_2000

perfect pentru exploatarea energiei termale!.....fonduri pt o asenmena investitie nu prea sunt si nici proiecte de dezvoltare durabila

LP

Din pacate o sonda la 7000 m adancime costa peste 2 milioane de dolari (poate 3-4)! Energia termala se exploateaza atunci cand exista natural. Exemplul cel mai bun e Islanda unde apa termala este la suprafata. Si noi folosim, insa foarte restrans. Avem cateva sonde la vreo 3000 m adancime in zona Casei Presei Libere care alimenteaza caloriferele din acea zona. Nu avem ce face cu temperaturi de 200 C, e de ajuns la 100 C si mai putin. Apa termala este foarte dura si contine multe minerale nedorite intr-un sistem inchis pt incalzire. Plus ca nu poate fi aruncata in Dambovita (de exemplu) pt ca e poluanta din cauza continutului in minerale. Si trebuie reinjectata, asa ca pretul de exploatare e dublu: se extrage acea apa si apoi este injectata sub presiune. Plus adancimile de lucru care creaza foarte multe probleme tehnice.

xennon_2000

Lp@/
Dupa cum spui tu ..e o risipa de bani si materiale!Dar e mai bine sa se incerce decat sa investim bani putini in termocentrale si tehnologii conventionale, care nici nu rezista in timp si polueaza foarte mult!...Un defect al omului: nu stie sa faca pasi marunti (sa se multumeasca cu putin)