Sectiune pentru limba româna > Laborator

Tehnica imaginii

<< < (2/3) > >>

jackie28t:
  Ciuciulete,multumesc foarte mult pentru timpul acordat si expunerea acestor detalii despre tehnica imaginii.
Ma bucura faptul ca avem aici si membri talentati.Stiu ca ti-ai luat din timp si ca ai facut-o din pasiune.Ai toate respectele mele si te rog sa continuii cu astfel de detalii importante pentru noi toti.Detalii ce trebuie tinut cont atunci cand investigam o fotografie ce poate fi una chiar foarte ciudata al unui obiect zburator neindentificat si nu numai ce ne pune sa apelam uneori si la detalii logice din tehnica imaginii.

DepthOfField:
Am sa explic pe scurt despre un alt artefact (defect) de imagine, datorat atat sistemelor optice imperfecte, dar mai ales modului cum este prelucrata sau inregistrata informatia (analog sau digital).
Ma refer la haloul datorat accentuarii fortate a contururilor detaliilor dintr-o imagine, respectiv, datorita aplicarii efectului de "sharpening".

De ce este nevoie de aplicarea acestui efect de accentuare? Pentru ca detaliile fine ale unei imagini sunt scoase mai bine in evidenta, si intreaga imagine apare ca fiind mai clara, mai neta, mai atragatoare. Se spune ca imaginea are o "ACUTANTA" (acutantza) mai buna. Dar nu numai datorita acestui scop, ci si pentru a compensa neclaritatea obiectivului, a senzorului optic, sau a proceselor de prelucrare si inregistrare ale imaginii respective, care de multe ori tind sa deterioreze tocmai detaliile fine si impresia de claritate.
Fie ca este camera video (sau foto) electronica model vechi, analogica, fie mai noua, pe sistem digital, este nevoie de aplicarea acestui efect. Chiar si la peliculele chimice, se puteau face anumite prelucrari chimice la substantele de developare, pentru a spori acutanta imaginii.
La camerele mai ieftine, (si deci cu optica sau electronica mai putin performanta) unii producatori aplica un nivel putin cam mare de "sharpening", tocmai pentru a compensa neclaritati, si a da impresia de imagine clara. Nivelul de sharpening aplicat, este fix, si ne-reglabil. pentru pretentiosi, haloul generat de prea mult sharpening, este neplacut.
La camere ceva mai scumpe, nivelul de sharpening se poate regla la latitudinea utilizatorului.
Cert este ca peste tot ne intalnim cu acest efect. De obicei el trece neobservat.
Insa in cazul imaginilor cu OZN-uri, tendinta este de a analiza cu atentie imaginile, la nivel de pixel, marite foarte mult, si asfel, iese in evidenta usor si haloul datorat efectului de "sharpening". Majoritatea nu stiu ce este, iar unii chiar vad acolo efecte de "camp energetic" care inconjoara obiectul, umbre, diverse chestii exotice. Mai rau, am intalnit documentare pe tema UFO, la care se speculeaza in opinia mea in mod voit acest tip de artefact, insistandu-se pe campuri de energie si alte exotisme care suna bine (adica manipulare). Dar ele nu sunt decat atat: ARTEFACTE DE IMAGINE.
De aceea este important sa intelegeti acest tip de artefact de imagine, inainte de a judeca imagini neclare si a pica in confuzii. Nu judecati o imagine la modul empiric, superficial.

Si am sa exemplific modul cum se creeaza acest efect, esenta lui, prin simulare cu ajutorul unui program de prelucrare grafica, Adobe Photoshop (si de fapt, majoritatea programelor dispun de acest efect).
Am luat o imagine oarecare fotografiata de mine, si am redus-o un pic ca sa incapa mai bine pe forum, si am adaugat prin suprapunere intr-un colt, un patrat perfect uniform gri cu o dunga perfect uniforma alba. Scopul patratului gri cu dunga alba este de OBIECTE MARTOR INITIAL PERFECTE, pentru a vedea ce se intampla cu ele ulterior prin aplicarea efectului. Este singura manipulare aplicata imaginii originale.
Imaginea originala martor este aceasta:(link direct: http://img301.imageshack.us/img301/9332/img5789os5.jpg )

Am aplicat un efect de sharpening, poate un pic exagerat, dar pentru evidentiere, si se poate vedea mai jos cum imaginea a devenit "mai clara", mai "taioasa", mai "frumoasa". Imaginea intreaga in urma aplicarii unui efect de sharpening, este aceasta:(link direct: http://img180.imageshack.us/img180/6737/img5789sharpenzk7.jpg )


Insa daca privim in detaliu ce s-a intamplat, vedem cum de fapt muchiile de trecere dintre oricare zone vecine luminoase si intunecate au fost accentuate. In imaginea urmatoare, va prezint fereastra cu efectul aplicat de Photoshop, un decupaj cu imaginea originala in stanga, si un decupaj cu imaginea afectata de aplicarea efectului de sharpening, iar dedesubt, detaliile marite.(link direct: http://img404.imageshack.us/img404/3892/artefactedeaccentuarefx9.jpg )

Se poate vedea aparitia unui halou pe contururi, in special uitati-va la obiectele martor (patrat gri cu dunga alba). Dupa cum am subliniat, pe langa nuantele de gri si alb, apar pe langa conturul de separatie si alte culori, inexistente in original (nuante de gri inchis, negru, sau gri deschis).
Asadar, aplicarea efectului de sharpening, are o latuira pozitiva, cresterea claritatii, a acutantei, dar si un efect negativ, respectiv nerespectarea imaginii originale (introduce artefacte).
Cu alte cuvinte au fost accentuate trecerile intre zone diferite. In domeniul sonor, pentru electronisti, efectul este IDENTIC cu accentuarea frecventelor inalte dintr-o melodie oarecare.

Un alt exemplu de explicatie, il puteti gasi aici: http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Digital_Imaging/Sharpening_01.htm

pe respectivul site, sunt analizate si testate "la sange" diferite aparate foto, si, daca aveti curiozitatea sa urmariti cateva modele, veti vedea cum aparatele mai scumpe (dSLR) au posibilitatea aplicarii controlate a efectului de sharpening, iar altele din gama mai ieftina, nu au aceasta posibilitate, iar  haloul datorat "sharpeningului" este ceva normal si intrinsec unei imagini, indiferent de aparat, difera doar gradul de manifestare.

Aparatul meu foto personal, model Canon S2 IS are 3 reglaje de sharpening, low, normal si high. Eu l-am reglat pe low, pentru ca pe langa accentuarea detaliilor, se mai accentueaza si alte defecte de imagine (aberatii cromatice) specifice acestui model, si cu toate acestea, halourile de sharpening sunt vizibile cand ne uitam in detaliu la nivel de pixel, spre exemplificare priviti imaginea de aici http://img291.imageshack.us/img291/8635/img8156ud4.jpg , originala, mariti la 100% si priviti cum firele de curent electric sunt dublate de un halou subtire mai albicios decat restul cerului.
La fel, daca analizati cam orice fel de imagini, o sa puteti depista halouri datorate efectului de sharpening.

Deci, tineti cont de artefacte! Imaginile date de aparatele foto si video nu sunt PERFECTE.


alien_too:
In primul rand salut tuturor eu aveam vechiul cont "alien" dar din pacate am uitat parola asa ca l-am facut pe acesta.Dar revenind la subiect un fenomen ciudat este ca orice camera digitala percepe lumina inflarosie a telecomenzilor TV ca fiind vizibila si de culoare albastra.Pentru cei care nu au observat deschideti camera si uitativa pe display in timp ce apasati pe orice buton al telecomenzi tinand-o cu LED-ul indreptat spre obiectiv.

StarDust:

--- Quote from: alien_too on  03 May 2009, 17:30:42 ---In primul rand salut tuturor eu aveam vechiul cont "alien" dar din pacate am uitat parola asa ca l-am facut pe acesta.Dar revenind la subiect un fenomen ciudat este ca orice camera digitala percepe lumina inflarosie a telecomenzilor TV ca fiind vizibila si de culoare albastra.Pentru cei care nu au observat deschideti camera si uitativa pe display in timp ce apasati pe orice buton al telecomenzi tinand-o cu LED-ul indreptat spre obiectiv.

--- End quote ---

Nu e un fenomen ciudat,  senzorii video CCD cat si CMOS cuprind in gama de sensibilitate si o parte din spectrul IR.

alien_too:

--- Quote from: StarDust on  04 May 2009, 09:17:19 ---Nu e un fenomen ciudat,  senzorii video CCD cat si CMOS cuprind in gama de sensibilitate si o parte din spectrul IR.

--- End quote ---

Da dar dece mie mil redau ca vizibil?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version