Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Real sau fake ?

Creat de zamotrak, 23 Aprilie 2025, 14:47:58

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

zamotrak

link gresit. Te rog verifica și repostează-l.
Mulțumesc
@abyss


Ati vazut,probabil acest scurt video ,cu acel obiect,care venea vertiginos spre oras si care a fost deturnat de un alt "ozn".Real sau...?
Care este urmarea?

abyss

Cred ca trebuie sa verifici link-ul. Se deschide la altceva

snapisrl


zamotrak

Citat din: zamotrak din  23 Aprilie 2025, 14:47:58Ati vazut,probabil acest scurt video ,cu acel obiect,care venea vertiginos spre oras si care a fost deturnat de un alt "ozn".Real sau...?
Care este urmarea?

https://www.instagram.com/reel/DIohrQqSffA/

Acum sper sa mearga.

abyss

#4
nu am gasit imagini sau descrieri asemanatoare. Adica cu doua obiecte. Doar cateva in care se specifica prezenta unui singur obiect. Posibil sa fi fost un efect de lens-flare.

https://www.nytimes.com/2025/04/18/science/mexico-city-bolide-meteor.html

iata si traducerea:

Articol de Aimee Ortiz
18 aprilie 2025

Timp de câteva momente scurte, miercuri, o minge de foc strălucitoare a luminat cerul dinaintea zorilor în apropiere de Mexico City. Spectacolul i-a uimit atât pe locuitori, cât și pe cei care l-au urmărit online, întrucât filmările cu obiectul s-au răspândit rapid.

Obiectul luminos a fost un bolid, potrivit Associated Press. Bolizii sunt mingi de foc care explodează într-un fulger strălucitor, adesea cu fragmente vizibile, conform Societății Americane de Meteorologie.

Dacă un meteorit este o rocă spațială care ajunge la sol, un bolid este ,,doar fenomenul luminos" asociat cu intrarea obiectului în atmosferă, a explicat Jérôme Gattacceca, editor al The Meteoritical Bulletin din cadrul Meteoritical Society, organizație care înregistrează toate meteoritele cunoscute.

Meteoriții care sunt mai luminoși decât planeta Venus pe cerul nostru se numesc ,,mingi de foc" (fireballs), a adăugat dr. Gattacceca. Deși meteoriții și mingile de foc sunt fenomene relativ comune, bolizii sunt mai puțin frecvenți — însă ,,totuși nu rari", a spus el.

Aceasta confirmă ceea ce a declarat și Guadalupe Cordero Tercero, cercetător la Institutul de Geofizică UNAM și coordonator al proiectului Mexican Meteor Network, pentru revista UNAM Global Magazine.

Se estimează că ,,la fiecare două zile și jumătate un obiect de cel puțin un metru diametru pătrunde în atmosfera Pământului," a spus dr. Cordero Tercero, potrivit revistei. Totuși, majoritatea acestor obiecte cad în oceane sau în zone nelocuite, astfel încât rămân adesea neobservate.

Denton Ebel, curator de meteorite la American Museum of Natural History din Manhattan, a declarat că, deși a văzut doar câteva înregistrări ale bolidului și a auzit relatări despre el, ,,pare ceva extrem de palpitant."

Meteoriții ,,nu sunt atât de rari pe cât cred mulți oameni," a spus dr. Ebel, însă sunt raportați mai frecvent datorită rețelelor de camere specializate în detectarea mingilor de foc, montate pe clădiri și care surprind obiectele când intră în atmosferă.

UNAM Global Magazine a mai relatat că bolidul a produs și un vuiet puternic după ce a traversat cerul întunecat. O explozie sonică apare atunci când obiectul se fragmentează, a explicat dr. Gattacceca.

,,Acest zgomot este de obicei un indicator bun că obiectul s-a fragmentat la o altitudine relativ joasă și că fragmente de meteorit au ajuns la sol," a adăugat el.

Vuietul poate suna aproape ca un tren de marfă, a precizat dr. Ebel.

Toți meteoriții sunt creați de roci spațiale care lovesc atmosfera cu viteză foarte mare, a spus dr. Gattacceca, majoritatea acestor roci provenind din centura de asteroizi.

Din cauza vitezei lor uriașe, chiar și pietrele mici, de mărimea unei nuci, pot ,,genera o minge de foc datorită vitezei lor ridicate," a mai spus el.

Spectacolul orbitor al obiectului a atras atenția multora dintre cei peste 22 de milioane de locuitori din Mexico City, însă nu au avut motive de teamă.

,,Nimeni nu a fost ucis vreodată de un meteorit căzut în vremuri istorice," a concluzionat dr. Gattacceca, adăugând: ,,Deci, nu este periculos."