Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

PRINTARE 3D: NASA ACORDĂ UN CONTRACT PENTRU CONSTRUIREA DE DRUMURI PE LUNĂ

Creat de abyss, 10 Decembrie 2022, 23:19:38

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

abyss


Un nou contract de finanțare de la NASA va sprijini ICON în dezvoltarea unei tehnologii de construcție care ar putea fi utilizată pe Lună și Marte.
Credits: ICON/BIG-Bjarke Ingels Group



PRINTARE 3D: NASA ACORDĂ UN CONTRACT PENTRU CONSTRUIREA DE DRUMURI PE LUNĂ

Da, ați citit titlul corect.
https://www.nasa.gov/press-release/nasa-icon-advance-lunar-construction-technology-for-moon-missions

Potrivit articolului, NASA intenționează să utilizeze intensiv imprimarea 3D pentru a construi infrastructura pe Lună:

Într-un efort de a răspunde acestei nevoi, NASA a acordat companiei ICON - o companie de tehnologie avansată în domeniul construcțiilor, cunoscută mai ales pentru casele tipărite în 3D - un contract de 57,2 milioane de dolari pentru a dezvolta tehnologii de construcție pentru a construi infrastructura pe Lună - inclusiv platforme de aterizare, habitate și drumuri. Contractul este valabil până în 2028.

Contractul de marți se află în cadrul fazei III a programului Small Business Innovation Research al NASA. Acesta este o continuare a unui contract SBIR anterior cu dublă utilizare cu Air Force, pe care NASA l-a finanțat parțial. Premiul va finanța Proiectul Olympus al ICON pentru a se angaja în cercetarea și dezvoltarea de sisteme de construcții spațiale pentru a sprijini continuarea explorării spațiale.

"Pentru a explora alte lumi, avem nevoie de noi tehnologii inovatoare adaptate la acele medii și la nevoile noastre de explorare", a declarat Niki Werkheiser, director de maturizare tehnologică în cadrul Space Technology Mission Directorate al NASA. "Împingerea acestei dezvoltări împreună cu partenerii noștri comerciali va crea capacitățile de care avem nevoie pentru viitoarele misiuni."

Noul premiu va ajuta sistemul de construcție Olympus al ICON, "care este conceput pentru a utiliza resursele locale de pe Lună și Marte ca materiale de construcție", potrivit anunțului.

ICON va folosi un zbor de simulare a gravitației lunare pentru a-și aduce tehnologia în spațiu. De asemenea, compania va utiliza mostre de regolit lunar - un strat de resturi care acoperă suprafața Lunii - pentru a examina comportamentul acestora în gravitația lunară simulată; acest lucru va ajuta la fundamentarea abordărilor de construcție. ICON a precizat că tehnologia "va ajuta la stabilirea infrastructurii critice necesare pentru o economie lunară sustenabilă, inclusiv, în cele din urmă, o locuire lunară pe termen lung".


Sper că ați sesizat schimbarea masivă a abordării pe termen lung a NASA față de Lună. Cu doar câteva decenii în urmă, majoritatea gândurilor publice despre construirea unor baze permanente populate de oameni pe Lună ne-au făcut să tragem lucruri "acolo sus" de "aici de jos", cu un proces extrem de costisitor - și lent - dacă ne bazăm pe rachete chimice și pe un amestec de oameni și roboți pentru a le asambla și construi. Au existat variații ale acestora, cu construirea unei stații spațiale pe orbita lunară pentru a transporta lucruri de "aici de jos", a le asambla pe stația spațială și apoi a le ateriza pe Lună.

Dacă se sapă și se scormonește suficient de mult, se va întâlni un proiect ciudat de la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960 pentru a transporta pe Lună mașini de tunelare cu plasmă nucleară pentru ca acestea să topească tuneluri subterane pe planetă pentru baze umane.

Cele mai multe dintre aceste proiecte se bazau pe capacitățile de "go-and-return" ale vremii.

Acum, NASA s-a axat pe imprimarea 3D și pe utilizarea materialelor lunare disponibile și planifică o serie de teste la gravitație redusă ale unor astfel de echipamente care utilizează astfel de materiale, pentru a vedea dacă într-adevăr se poate face acest lucru.  Acest lucru se va face în cadrul unor teste de zbor la gravitație redusă și a fost deja realizat pe stația spațială internațională cu teste de imprimare 3D în condiții de gravitație aproape zero.  Dar Luna este un mediu special: are gravitație, doar că nu la fel de mare ca pe Pământ. Așadar, articolul ne anunță care este "prima fază". Dar există și o fază doi la care articolul face aluzie, iar aceasta este cea care atrage atenția cu adevărat:

"Pentru a schimba paradigma explorării spațiale de la "go-and-return" la "către acolo pentru a rămâne", vom avea nevoie de sisteme robuste, rezistente și cu capacități extinse care să poată utiliza resursele locale ale Lunii și ale altor corpuri planetare", a declarat Jason Ballard, cofondator și director executiv al ICON. "Rezultatul final al acestui contract va fi prima construcție a umanității pe o altă lume, iar aceasta va fi o realizare destul de specială."

Suspectez mai degrabă că acest comentariu al domnului Ballard de aici este menit să spună la fel de multe despre fazele contractului actual (și foarte probabil orice contract imediat următor), cât și despre un obiectiv fantezist pe termen lung. Cu alte cuvinte, în cazul în care testele de zbor cu gravitație redusă cu materiale lunare în format de imprimare 3D sunt reușite, următorul și cel mai important test de validare a conceptului va fi să aterizeze o sondă automată pe suprafața lunară și să o pună să construiască efectiv o mică "infrastructură", să zicem, un dom transparent imprimat 3D împreună cu o sursă de apă, pentru a testa creșterea unei culturi de plante pe Luna însăși, suprapunând astfel funcțiile și omorând doi iepuri dintr-o lovitură (s-a demonstrat deja că plantele pot crește în solul lunar. Doar că nu a fost făcuta proba pe Luna însăși). Așadar, ceea ce mai mult decât pare a fi testul de zbor este un test al conceptelor de proiectare pentru imprimantele 3D în medii cu gravitație redusă, teste necesare dacă se dorește proiectarea unei astfel de sonde pentru a merge "acolo sus și a construi ceva".  În acel pachet de pe acea sondă vor fi probabil incluși o varietate de senzori concepuți pentru a arăta cât de bine rezistă structura la condițiile lunare și la bombardamentul constant cu microparticule de praf meteoric. S-ar putea chiar să fie proiectată pentru a face reparații și întreținere obișnuită a structurii.

Timpul va spune dacă tehnologia de imprimare 3D este răspunsul la problemele pe care NASA încearcă să le rezolve.