Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

A Glitch in the Matrix

Creat de terraflorin, 19 Martie 2021, 15:05:52

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

terraflorin

A Glitch in the Matrix este un film documentar american din 2021 regizat de Rodney Ascher.

În parte, o ficțiune științifico-fantastică, în parte o poveste de groază, A Glitch in the Matrix este o explorare multimedia a ipotezei simulării- o ,,idee la fel de veche ca Republica lui Platon și la fel de actuală ca feedul lui Elon Musk pe Twitter" - prin ochii celor care suspectează că lumea în care trăim nu este reală


https://www.fantasticfilmfestival.com.au/films/a-glitch-in-the-matrix
http://aglitchinthematrixfilm.com/
https://www.imdb.com/title/tt9847360/
https://www.magnoliapictures.com/aglitchinthematrix

terraflorin

Câteva idei (printre altele) vehiculate (toate ''noi'' desigur) în documentar - doar pt. cei care nu l-au urmărit (încă):

Philip K. Dick (The Exegesis, Minority Report, Blade Runner, Total Recall) a vorbit cu fanii francezi în septembrie 1977 la Metz despre matrice:
Citat"If you find this world bad, you should see some of the others.  I may be talking about something that does not exist. Therefore, I am free to say everything or nothing. We are living in a computer programmed reality and the only clue we have to it  is when some variable is changed and some alteration  in our reality occurs."
https://www.youtube.com/watch?v=0LDv8fm_R7g

Citat"Dacă vi se pare că această lume este rea, ar trebui să vedeți câteva dintre celelalte. S-ar putea să vorbesc despre ceva care nu există. Prin urmare, sunt liber să spun totul sau nimic. Trăim într-o realitate programată pe calculator și singurul indiciu pe care îl avem e atunci când se schimbă o anumită variabilă și se produce o anumită modificare a realității noastre."

CitatEu, în poveștile și romanele mele, scriu uneori despre lumi contrafăcute. Lumi semi-reale, dar și despre lumi private, deranjate, locuite adesea de o singură persoană... În niciun moment nu am avut o explicație teoretică sau conștientă pentru preocuparea mea față de aceste pseudo-lumi pluriforme, dar acum cred că înțeleg. Ceea ce simțeam era multitudinea de realități parțial actualizate, tangente la ceea ce evident este cea mai actualizată - cea pe care majoritatea dintre noi, prin consens gentium ("consensul clanurilor"), suntem de acord cu privire la ea.

O secvenţă The Larry King Show cu cosmologul Neil deGrasse Tyson (pe care l-am văzut în Cosmos: A Spacetime Odyssey): It's hard to argue that we aren't living in a simulated world

https://www.youtube.com/watch?v=SYAG9dAfy8U

Citat
Lary King: Deci, trăim într-o simulare?
Neil deGrasse Tyson: Mi-e greu să argumentez împotriva acestei posibilități

Minutul 00:11:12:
Citatdacă există de fapt destule mașini care rulează simulări mondiale de jocuri video, întrebarea este... dacă există atâtea realități false și o singură realitate de bază... care sunt șansele ca tu să fii în realitatea de bază? Șansele că ne aflăm în realitatea de bază este una din miliarde.

Cineva (mascat de pixeli) povesteşte ce a păţit într-o zi şi concluzionează (la 00:57:54):
CitatDar totul, faptul că am supraviețuit mi se părea atât de neverosimil. Probabilitatea ca toate acestea să se întâmple cu adevărat este foarte redusă. Cineva trebuie să fi intervenit pentru că tocmai am revizuit toate acestea din punctul de vedere al algoritmului de ajustare al probabilităților, astfel încât lucrurile devin în esență mai interesante, deoarece este un joc.


De câțiva ani încoace, fizicienii teoretici și filozofii au continuat cu teoria că de fapt trăim într-o simulare generată de computer și, mai mult, ,,putem chiar să o detectăm".


Noi nu am exista deloc în afara matricei - nu ieşim ca Neo într-un bazin. Suntem mai degrabă ca în Minecraft, săteanul de acolo nu poate exista în afara jocului, a realităţii sale.  00:32:18:

CitatAm început să observ experiența săteanului din Minecraft. El este o versiune simplificată masiv a noastră. Are liber arbitru. Se mișcă în jurul spațiului după cum consideră potrivit. Dar ceea ce este interesant, totuși, este ce se întâmplă cu săteanul, ce face el când tu, avatarul, intri în jocul Minecraft? Când îți locuiești avatarul Minecraft și cobori pe Pământ, ce face săteanul când îl întâlnești? Se uită la tine, știi? El te privește ca și când ai fi la fel ca el. Desigur, nu ești. Pentru că ești controlat de o inteligență, o putere mai mare... Există Dumnezeul care a făcut lumea și apoi este avatarul care coboară în fața ta și sunt diferiți pentru că Dumnezeul care a făcut lumea nu este persoana care este în fața ta. Nu ajungem să vedem asta. Nu ajungem să-l vedem pe creatorul jocului.