Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

2020 - Macaz la paradigmă

Creat de Grifon, 26 Martie 2020, 10:57:46

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

panta_rh_ei

LIBERTATEA este doar aspectul negativ al intregului fenomen - viatza omului - al carui aspect pozitiv este RESPONSABILITATEA. LIBERTATEA  este in pericol sa degenereze intr-un capriciu daca nu este vietzuita in termenii RESPONSABILITATZII.

Grifon

Această suită de filmulețe reprezintă, integral, ideația Q-Annon - și se pare că la noi MISA se raliază curentului.
Pe linia acestei evoluții, există posibilitatea ca, în timp, toate nucleele conspiro să se aglutineze sub acest stindard, amplificând masa curentelor extremiste de "dreapta".
Cum postula acum vreo 30 de ani autorul William Cooper, "nu contează cât de adevărată e o idee, contează cât de mulți cred în ea". Dacă procentul aderenților "Q" ar atinge o "masă critică", atunci, teoretic, această masă ar putea dezvolta un curent socio - revoluționar.

Totuși, nu cred că asemenea melanj excentric s-ar putea coagula într-un curent amplu. Cred însă că includerea acestor mesaje în meta-propaganda  lui Trump va avea drept consecință adoptarea unor tactici similare și de către oponenții săi politici, fapt ce va duce, in crescendo, la o radicalizare de ansamblu a comunicării sociale, deschizându-se astfel calea ascensiunii oricărui nucleu dur.

Atmosfera generală începe a semăna cu climatul tulbure din Germania interbelică, iar gravitatea contextului nici nu a ínceput íncă. Dacă recesiunea economică preconizată va deveni chiar depresiune, milioanele de șomeri vor alcătui un segment eminamente radical.

panta_rh_ei

"Această suită de filmulețe reprezintă, integral, ideația Q-Annon" - de aceea am postat. Pentru cine are timp si surse de informatii cuprinzatoare si relativ sigure poate face un exercitiu de integrare in "realismul ofensiv" care spune printre altele: "Raporturile dintre state sunt raporturi de forta. Orice stat va incerca sa-si maximizeze puterea pentru a-si asigura supravietuirea. Istoria relatiilor internationale este istoria luptei pentru hegemonie. "Interesanta teoria care explica intr-un fel situatia actuala si, repet, cineva informat care stie sa citeasca printre randuri si sa vada dincolo de tot ce inseamna declaratie publica, are o privire de ansamblu a situatiei internationale poate vedea scopul, cui foloseste, cine pierde si cine castiga, cum va arata lumea post criza/e. (John J. Mearsherimer - Tragedia politicii de forta. Realismul ofensiv si lupta pentru putere.)
LIBERTATEA este doar aspectul negativ al intregului fenomen - viatza omului - al carui aspect pozitiv este RESPONSABILITATEA. LIBERTATEA  este in pericol sa degenereze intr-un capriciu daca nu este vietzuita in termenii RESPONSABILITATZII.

Grifon

Citat din: Grifon din  18 Aprilie 2020, 11:19:43
Cred însă că includerea acestor mesaje în meta-propaganda  lui Trump va avea drept consecință adoptarea unor tactici similare și de către oponenții săi politici, fapt ce va duce, in crescendo, la o radicalizare de ansamblu a comunicării sociale, deschizându-se astfel calea ascensiunii oricărui nucleu dur.

De fapt, acest lucru s-a întâmplat deja. Uitasem de scenariul "The Family", difuzat pe Netflix - tentativa echivalentă de răspuns a taberei neoliberale.
Acolo se íncearcă acreditarea ideii că Trump & Co sunt exponenții unei societăți secrete de tip fundamentalist creștin, ce acționează subteran și eficient pentru a consolida o conducere teocratică a lumii.
Ín pofida audienței platformei Netflix (cunoscută cu agendă neo-liberală), aceastà încercare n-a prea avut răsunet, fiind mai slabă decât Q-Anon. Deși ambele "povești" sunt șubrede și forțate, cea pro-Trump e mai de impact emoțional (combinația sataniști / pedofili / canibali ridicând oricui părul "măciucà").

Pătrunderea acestor "narațiuni" ín zona mainstream va avea ca efect (dincolo de beneficiile unei tabere sau alteia) amplificarea curentelor conspiraționiste și pràbușirea íncrederii ín limbajul moderat. Chiar și cei tentați să echilibreze extremele vor conchide că "ceva ocult sigur este" și vor alimenta, involuntar, același curent.

E foarte posibil ca de pe urma unor asemenea  "semințe" propagandistice sà profite alte forțe, cu adevărat (și nu doar mimat) anti-sistem. Terenul le va fi pregătit, culmea ironiei, chiar de propaganda mainstream.

SLEAH19

O lume normală este aceea în care diavolul este în iad, nu mai există religii iar Iisus este la Guvernare!

Cercetează totul şi reţine doar ce e de trebuinţă !

Grifon

Este clar că noua paradigmă ce se prefigurează va fi caracterizată de multipolarism.
Și aici nu e vorba doar de mai mulți poli geopolitici (SUA, Rusia, China, etc), ci de o multipolarizare chiar și în cadrul sistemelor consacrate.
Ín America asistăm la o divizare fără precedent (sau cu precedent índepărtat, precum chestiunea aboliționistă). Politica lui Trump adâncește clivajele, asta e limpede, și va fi interesant de urmărit cât de mult se va accentua radicalismul în perioada septembrie - decembrie, pe fundalul alegerilor prezidențiale.
Precum arată și elemente din articolul postat de dl.@SLEAH19, competitorii (China, Rusia) toarnă cu elan "gaz pe foc" ín acest segregaționism, paralel cu radicalizări tip Q-Anon - ceea ce pune și mai multă presiune în societatea americană.

În opinia mea, indiferent cine va câștiga Biroul Oval, tensiunile vor rămâne adânci cel puțin încă 4-5 ani. Și dacă "virusul" va "recidiva", climatul va deveni de-a dreptul exploziv, mai ales că : https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.dailymail.co.uk/news/article-8116579/amp/Nervous-Americans-start-panic-buying-GUNS-amid-coronavirus-panic.html&ved=2ahUKEwjK2v_bo_7oAhWylosKHdgOBZ4QFjAEegQIAxAB&usg=AOvVaw18z9MQFQHxz_KZdsGRXiAL&ampcf=1

Grifon

După cum anticipam, conflictul cu China se amplifică. S-a trecut de la insinuări aparent disparate prin presă la acuzații aduse de oficiali (de rang 2 sau 3), iar acum se trece la represalii economice.
https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com/en/china-bans-beef-from-australian-slaughterhouses-in-feared-tit-for-tat-move/a-53403414
Deja e clar că lumea anglo-saxonă s-a mobilizat unitar contra galbenilor (unde mișcă SUA e și UK, iar unde-i UK obligatoriu vin Canada și Australia).
Iar asta pe fundalul unor tensiuni în continuă radicalizare la yankei, care-s atât de divizați încât apar riscuri secesioniste.

Dar cel mai ciudat lucru e tăcerea Rusiei, ce n-a făcut nicio mișcare de la începutul așa-zisei "pandemii". Putin stă în expectativă...își dă seama că de manevrele de acum va depinde întreaga paradigmă 2020 - 2040.

(de UE n-are rost să vorbim...ori va sta speriată, ori va vota, inerțial, cu americanii)

Indra

D-le Grifon, mi se pare mie, sau chiar aveti o "obsesiune" impotiva USA, indiferent de tema abordata?

Grifon

Să nu exagerăm termenii - s-a exagerat destul cu "pandemia".
Disprețuiesc însă ipocrizia americană (ce-și camuflează la infinit imperialismul sub devize de "libertate" și "democrație"), și mai ales imbecilitatea presei autohtone care trâmbițează - abia ei "obsesiv" - parteneriatul "strategic".
Păi parteneriat cu adevărat strategic are doar Israelul sau Coreea de Sud, unde SUA varsă miliarde de dolari anual - țările fiind vitale pentru control ín Orientul Mijlociu și Asia.
Pe noi doar ne mulg constant, iar ăstuia de s-a dus de 2 ori pe acolo i-au dat..o șapcă.
Și mă mai irită și "romgleza", uzitată excesiv și prostește - toți nătărăii se cred "cool" dacă se exprimă pestriț și "americănește", boțind limba română (avem și pe forum vreo câțiva).

Dar ar fi mai bine să revenim la subiect - care e despre majora schimbare de paradigmă la care asistăm , nu despre simpatiile sau antipatiile mele.

socrate

      D-le Grifon,ai spus o fraza cat 1000 de cuvinte,citez;E foarte posibil ca de pe urma unor asemenea  "semințe" propagandistice sà profite alte forțe, cu adevărat (și nu doar mimat) anti-sistem. Terenul le va fi pregătit, culmea ironiei, chiar de propaganda mainstream. Fi amabil,la care "alte forte" cu adevarat anti-sistem faci referire ? Sau e vorba de "alte forte" necunoscute din cadrul  sistemului ... ?  :wink:                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Grifon

E-hee...bună íntrebare. Chiar profundă.
Părerea mea este că, fiind cunoscută perspectiva unor schimbări de ansamblu, forțele "anti-sistem" nu pot fi íntru totul străine de sistem. Ele vor contribui la transformarea actualului sistem...nu la modificări de profunzimi insondabile.
Posibil să par eliptic, dar nu sunt. Neînțelesul s-ar diminua dacă am fonda raționamentele pe clarificarea premisei bazale. Ce este sistemul ?
Dacă îl concepem a fi peren, cu existență milenară, atunci e clar că nu se va modifica în urmātorii ani.
Dar eu vorbesc de "sistem" în sensul paradigmei neoliberale care a dominat ultimele decenii, nu la sisteme precum banul sau religia, care rămân, în esențā, neschimbate, și-și modificā doar interfața dupā aspirațiile noilor generații.

Iar ca să rāspund cât mai la concretul întrebārii, sunt ferm convins că existā elemente ale actualelor structuri de putere care lucreazā la fabricarea unor "forme" noi, sau la infiltrarea (ulterior cāpușarea) acestora.
Cam la fel cum securiștii abili dinainte de '89 s-au "integrat" bine în noul peisaj de "după".

Dar...chiar și cu menținerea unora la butoane, nu înseamnā cā la precedenta revoluție nu s-a schimbat sistemul. El s-a modificat substanțial, și asta e unicul motiv pentru care mai pot denumi tragedia din 1989 "revoluție". Chiar și cu Ilici & Co la putere, lumea din anii '90 n-a mai fost deloc cea din anii '80.

Să nu fim însă pesimiști. Unica garanție că în noua pradigmā nu vor domina majoritar cei "vechi' poate fi clăditā doar de cei cu adevărat "noi". Pe principiul : nu suntem proști când greșim, dar am fi cu adevărat nătărăi dacă repetăm.

abyss

Citat din: Grifon din  15 Mai 2020, 14:01:34
Să nu exagerăm termenii - s-a exagerat destul cu "pandemia".
Disprețuiesc însă ipocrizia americană (ce-și camuflează la infinit imperialismul sub devize de "libertate" și "democrație"), și mai ales imbecilitatea presei autohtone care trâmbițează - abia ei "obsesiv" - parteneriatul "strategic".
Păi parteneriat cu adevărat strategic are doar Israelul sau Coreea de Sud, unde SUA varsă miliarde de dolari anual - țările fiind vitale pentru control ín Orientul Mijlociu și Asia.
Pe noi doar ne mulg constant, iar ăstuia de s-a dus de 2 ori pe acolo i-au dat..o șapcă.
Și mă mai irită și "romgleza", uzitată excesiv și prostește - toți nătărăii se cred "cool" dacă se exprimă pestriț și "americănește", boțind limba română (avem și pe forum vreo câțiva).

Dar ar fi mai bine să revenim la subiect - care e despre majora schimbare de paradigmă la care asistăm , nu despre simpatiile sau antipatiile mele.
Nu sunt deloc de părere că s-a exagerat cu pandemia. Însă nu mai intru in detalii. Nici măcar nu s-a rezolvat... Vad aici două variante valabile. Ideea că pandemia e o minciună e lansată de șefii mici ai sistemului care au rămas cu buza umflată (gogoserii, terase,hoteluri,  transporturi, importuri exporturi...ma rog , "micile gainarii") văzând că șefii mari s-au înțeles și au împărțit tortul din februarie. Si atunci încurajează expunerea la virus sa stoarca și ei un ban. Iar șefii mari acceptă fiindca vor avea motiv la vară toamna sa mai bage un lockdown pandemic pe fondul temerii vizavi de foarte posibile mișcări sociale.

Am ajuns sa nu mai disprețuiesc pe nimeni și nimic. Pe principiul că dacă ceva merge si e folosit legal fie și la limită,  atunci bravo lor. Vina o poartă cei care nu se adaptează, nu se informează, nu caută să exploreze variante noi, nu au un ideal clar in viața.

Presa autohtonă e TOATĂ aservită...intereselor proprii și ...  așa că ce sa mai zicem. Cred ca ne mulgem singuri in timp ce ii lasam pe altii din afară sa ne jupoaie, ca vad ca la categoria asta de jupuitori intră mai toate imperiile.

Normal că i-au dat lui mastermond von sibiu șapca. Ca doar nu era să i-o dea lui Dragnea comunistul. Chit ca si psd.ul are democrat în titulatura iar pnl.ul e grefat pe STANGA amerlocilor aia democrată ha-ha. Ar fi strigat aia acolo ca tru,p e cu stanga in romania... el fiind de candidatul  dreptei. Dar coceanul românesc oricum confunda la greu ce se întâmplă acolo.
  Poate asistăm la o schimbare poate ca nu. Depinde de unde ne informăm. Inclin insa sa cred ca da, va veni o schimbare. La noi insa in rău. Ca de obicei.

socrate

 D-le Grifon,toata stima,inteleg,opinia dvs. despre toata tarasenia asta globala din cadrul actualului sistem social planetar ar fi o "noua ordine mondiala",alta... decat precedentele.... capitalism,feudalism,sclavagism barbar ...  in cadrul aceluiasi sistem de referinta ideologic si legislativ spiritual/patriarhal/misogin,sclavagist,razboinic cotropitor,inuman,imoral. Citez;Dacă îl concepem a fi peren, cu existență milenară, atunci e clar că nu se va modifica în urmātorii ani.
Dar eu vorbesc de "sistem" în sensul paradigmei neoliberale care a dominat ultimele decenii, nu la sisteme precum banul sau religia, care rămân, în esențā, neschimbate, și-și modificā doar interfața dupā aspirațiile noilor generații.  Cu alte cuvinte,se doreste a se gandii/filozofa in continuare despre actualul sistem prin prisma definirii filozifiei ... Filozofie. O rută din mai multe drumuri, care conduce de nicăieri spre nimic.Ambrose Bierce si mai putin, prin definirea rational/logica,Filozofia este starea naturală a spiritului.(normal/natural) Garret Imis.Opinia mea,este libertate de gandire si opinie,asa ca,fiecare gandeste si isi da cu parerea in functie de starea/calea spirituala aleasa,potrivit cu interesele si beneficiile aferente sistemului ideologic si legislativ agreat.Este de notorietate,fiinta uman/rationala nu este expresia propriei vointe si puteri de a fi/fiinta si dainuii prin propria vointa si putere,dar in temeiul cunostintei binelui si raului are capacitatea de a rationa/gandii si a alege daca doreste sa traiasca in respectarea binelui reciproc sau a raului reciproc ... :|

Grifon

Citat din: abyss din  16 Mai 2020, 21:45:48
Nu sunt deloc de părere că s-a exagerat cu pandemia. Însă nu mai intru in detalii. Nici măcar nu s-a rezolvat...
Eu îmi păstrez opinia, dar, la fel, nu țin să mă scufund în amănunte (mai ales că m-aș repeta). Cine crede în gravitatea "fenomenului" n-are decât să adopte conduita aferentă, iar dacă din această cauză pierde ceva...atunci să nu mai caute vinovați prin alte părți.
În fapt, la momentul actual nici nu mai contează dacă tărășenia a fost cacialma sau nu, căci oricum se constituie în factor declanșator pentru succesiunea unor secvențe cauzale.
Citat din: abyss din  16 Mai 2020, 21:45:48
  Poate asistăm la o schimbare poate ca nu. Depinde de unde ne informăm. Inclin insa sa cred ca da, va veni o schimbare. La noi insa in rău. Ca de obicei.
Da, depinde de unde ne extragem informația, așa a fost întotdeauna. Dacă aș fi în postura unui simplu consumator media, aș avea și eu o problemă, căci întețirea conflictului global de forțe complică și mai mult nebunescul carambol mediatic. Se găsesc de toate : conspirații de dreapta, de stânga, comunicate guvernamentale tâmpite, analiști cumpărați sau doar...utili, apoi iar Nostradamus, iar Vanga, iar...iar...iar.

Totuși, eu am un atu: faptul că analizez contextul de muuult, când acest carambol media nu era atât de radical intensificat. Am studiat f. atent fenomenul "Occupy", nașterea "Black Block" (de la battle of Seattle), apoi toată derularea "Gilets Jaunes" (cred c-am acumulat peste 300 ore de vizionare, în direct, la ce s-a petrecut pe străzile pariziene). Paralel, am lecturat și tot ce prezintă MSM-ul - doar că nu aiurelile și mimetismele dâmbovițene, ci sursele - Foreign Policy, Bloomberg, The Economist, Financial Times, etc.
Concluzia era clară de mult - cam toate forțele societății (oriunde în lume) doresc modificarea paradigmei neoliberale (numită uneori eronat, din intenție sau nu, "neomarxistă"). Problema nu e dacă vom asista la schimbări, ci cum vor arăta acestea.
Prin urmare, vis-a-vis de părerea d-tale, dle. @abyss "că nouă ne va fi mai rău, ca de obicei", am doar comentariul că...poate da, poate nu.
Și nu e o platitudine ce afirm...doar că nimeni nu poate ști exact, astăzi. Ne va fi atât de rău sau de bine după cât vom fi în stare să "navigăm" prin turbulențele ce vor veni.
E drept, paradigma neo-liberală (născută în Vest prin 1980 și impusă la apogeu după 2000) nu ne-a adus nouă, românilor, nimic bun. Însă vina a fost a noastră...nu a paradigmei. Ea nu a fost gândită la primordii pentru vreo țară anume, iar unii au câștigat masiv din ea (nu doar Occidentul, ci și Coreea de Sud sau China comunistă). Că veni vorba, ultimii, teoretic, ar fi trebuit să capoteze ca sistem (neo-liberalismul fiind diametral opus doctrinei comuniste) dar, iată...nu doar că n-au clacat, dar s-au adaptat așa bine că le mai trebuia puțin să surclaseze SUA.

Deci..."bine" și "rău" sunt în funcție de acțiunile noastre. Că nu ne-au distrus străinii cât ne-am distrus noi înșine. Nouă legislaturi post '89, cu sute deputați / senatori / primari, fiecare cu voturi în spate. Are vreo vină neo-liberalismul că nici acum, când se prăbușește, 90% din concetățenii noștri habar n-au ce a însemnat, sau de ce a apărut, în anii '80?
Așa va fi și cu noile realități, indiferent ce vor implica. Atâta vreme cât nu vor fi temeinic înțelese (cu cauze și efecte) României îi va fi, evident...la fel de rău. Poate și mai rău.
Dar repet...să fim optimiști. Mai ales că, după cum văd că se prefigurează, România ar avea unele "cărți" pe care le-ar putea juca - dacă ar re-dobândi, după decenii, voința de a face asta.

socrate

Citat din: Grifon din  17 Mai 2020, 00:07:42
Dar repet...să fim optimiști. Mai ales că, după cum văd că se prefigurează, România ar avea unele "cărți" pe care le-ar putea juca - dacă ar re-dobândi, după decenii, voința de a face asta.
Hmmm... Vointa  fara putere e nula, dreptatea fara putere e neputincioasa,puterea fara dreptate e tiranica ... asadar,usor de zis,greu de facut.Oare,fara putere era posibila accederea la putere a creatorului creatiei ideologice si legislative patriarhaliste/sclavagiste,misogine !? Este oare.... posibil, fara putere, revenirea la libertate, egalitate/dreptate, fraternitate,normalitatea natural/umana,fericirea de a trai fericiti,scopul in sine al nasterii vietii ?  :wink: