Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Prioritati - Reconsctructia tarii!

Creat de volare, 20 Martie 2020, 21:08:06

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

volare

Va intreb, mai are Romania fabrici de otelarie, ciment, metalurgie, siderurgie? Unde s-au "vindut" toate fiarele vechi?
Daca statul nu ia acum masuri pentru demararea constructiilor pentru industria si agricultura de baza,  ca sa se creeze PRODUCTIE
de unde bani pentru sustinerea acestei pandemii cu efect principal falimentul tarii!???

Oamenii nu vor astepta sa moara de foame....

Grifon

Oamenii nu au de ales. Iar când au de ales...aleg ce pot (dintre așa-zisele "partide", tagme de infractori).
Pentru producție trebuie o guvernare care sà aibà că prioritate doctrina dezvoltaționistà. (termenul nu-mi aparține, e consacrat ín literatura de specialitate economicà). La noi, ultimul cu aceastà țintà a fost Ceaușescu. Prin lume e China, Turcia (dincolo de titanii deja dezvoltați).

E doar o micà problemà - când te dezvolți (România sau Iugoslavia, 1960-1980) ajungi sà-i încurci pe cei deja dezvoltați. Și s-a văzut cum reacționează.

Azi, nicio formațiune politică din România nu merge pe această linie. Nici măcar cele naționalist-populiste (actori puși să confiște un posibil elan național și să-l compromită, odată cu liderul).
Până nu va exista un nucleu de personalități care să coaguleze un curent dezvoltaționist, ne vom bălăci în spirală descendentă cu marionetele astea de azi, care de care mai umile față de cei...deja dezvoltați.

Grifon

Recomand excelenta lucrare a lui Cornel Ban - "Dependențà și Dezvoltare" (o istorie a capitalismului românesc 1859 - 2009). Acolo se explicà, pe larg și pe înțeles, multe aspecte ascunse (ori minimalizate) publicului larg.
Se va remarca "punctul de rupere" din 1974, când I.G Maurer a zis "Nicule, economia noastrà crește prea repede !"
S-a fàcut exact acea greșealà din tactica militarà, cánd trupele, ímbătate de victorii rapide in lina întâi, se aventureazà prea departe, lungind și subțiind linile de aprovizionare.
Asta n-a priceput Nea Nicu.
Nu era un geniu, evident...dar măcar avea și alte vise decât sà lîngă ciubotele apusene.

Grifon

Maurer avea, evident, dreptate.
Doar el fusese și cel care-l ajutase pe Ceaușescu sà devinà președinte, cà altfel era Apostol, preferat de rusnaci.

Aprovizionarea dezvoltării noastre din anii '70 nu era agricultura, ci petrolul. Ca sà meargă complexul industrial românesc trebuiau tot mai mulți combustibili fosili (mult mai mulți decât aveam noi ín subsol).
Iar criza petrolului din '79 ne-a lovit grav. De aia a și crescut mult datoria externà între '78-81...iar apoi vesticii au crescut dobânzile la ímprumuturi.

Nu țin s-o lungesc cu asta - ideea e cà, luat de valul propriilor progrese, Ceaușescu s-a întins prea departe (adicà prea repede). Oricât de harnici ar fi fost părinții noștri...nu te poți dezvolta într-un deceniu cât vesticii au făcut-o ín...secole.

Dar, repet - măcar s-a incercat. Iar de atunci noi nu mai optăm decât pentru modelul "satelit / dependențà".
Iar lumea e bucuroasà (adicà, hm...era, că azi mai puțin). Are Netflix...are gumă Hubba-Bubba...ce-i mai trebuie paradigme dezvoltaționiste ?

Grifon

Să nu le încurcăm, stimată colegă.
Ceaușescu încerca să rezolve aprovizionarea cu petrol, dar spirala in care intrase era prea rapidă.
Iar Maurer...ce să caute la elicopter ? Nu mai era activ in politica  RSR din '74, de când părăsise funcția de premier.
Cred cà-l confunzi cu Dàscàlescu.

Grifon

Pot detalia, dar ar ocupa f.mult timp/postàri, și nu àsta e scopul subiectului.
Te asigur doar cà Ioan Gheorghe Maurer nu mai era in anturajul prezidențial în 1989.
Și mà indoiesc profund cà i-ar fi sàrutat mâna - repet, el l-a susținut pe Nea Nicu in '64, deci àla íi era dator lui, nu invers.

Revenind la oile de azi - pánà nu se va consolida un grup de personalități cu perspectivà dezvoltaționistà, nu ne vom schimba statutul de dependențà neoliberalà.

abyss

Admirați arta neo-marxistă va rog.

abyss

Nu stiu cine a facut-o dar e reușită bine intr adevar imaginea. Ar merita păstrată ca pictură pe pânză in galeria președinților de la Pal. Cotroceni.

abyss