Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Despre ufologia romaneasca si internationala

Creat de fiulploii, 29 August 2019, 17:18:53

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

fiulploii

Se sugereaza si de fapt se si "obsearvă" ca acest forum este in cadere libera. Corect partial. Pt ca toata ufologia romaneasca este in cadere libera si reflecta de fapt situatia la nivel global. S-a intrat puternic intr-o alta etapa si se asteapta mult mai mult decat lumini in noapte, CGI-uri si false artefacte .
   Ufologia nu mai inseamna doar bolțuri si nituri ci si alte nivele sau niveluri de cunostiinte si intelegere. S-a cam trecut de etapa salbaticului care observa pe cer zumzaind un avion si ii ridica un altar. Parafrazand un scriitor renumit, vremea copilariei a trecut, lumea nu mai vrea ursuleti de pluş.
  In rest, zarurile sunt la altii de mai de sus iar noi culegem faramele aruncate.

Grifon

De acord, in mare parte, cu această ultimă opinie.
"Ufologia" tradițională e o altă emanație a materialismului născut în sec. XIX. De aia și blocul socialist a preluat-o și încurajat-o, căci dădea apă la moară teoriilor gen "euglenă-maimuță", viața poate apare oriunde prin galaxii în același hazard evoluționist...etc., etc.

De altfel, în interbelic (adică înainte de "roșeață") nici nu aveam in România SF tip "nituri & bolțuri". Aveam proză fantastică, desigur (Eliade un titan !) dar fără "farfurii", "roboței" și tot cortegiul triumfalist științific.

Și da, lumea se schimbă, dar nu tranzitul conceptual limitează activitatea acestui forum. O asemenea platformă e oglinda user-ilor, și cu cât mai serioși / documentați sunt aceștia, cu atât părerile nu vor fi aruncate cu nemiluita sau "din praștie".

Eu am intrat aici în 2016, când zona a fost deja "asanată" prin eforturile adminilor și moderatorilor. De găseam forumul prin 2009--2011, nu doar că nu postam ceva, dar nu mai intram niciodată. Văd acum, citind retrospectiv, ce haos devenise...Zeci de neaveniți, zeci de amatori, opinând de-a valma, fără o minimă răbdare sau documentare...Sute de postări tip "chat", zeci de conflicte, insulte, tensiuni - fără nicio noimă.

Asta se regretă azi de către unii ? Ar fi culmea.

Da, prin efortul celor serioși, forumul a intrat pe un curs de aprofundare, chiar "elitizare". Nu oricine postează, ci doar cei care 1) înțeleg ce se scrie, 2) pot aduce plusvaloare.
Așa că, dintr-o hoardă de postaci (amatori de senzațional sau băgători în seamă) au rămas puțini. Acești puțini nu au vederi unitare sau congruent orientate, dar au în comun un singur lucru : grija ptr.ce postează - gramatical, argumentativ, și nu în ultimul rând politicos.

Și mie mi-ar place să fim mai mulți de acest tip, dar decât iarăși stilul din anii uitați...mai bine așa.
Puțini, dar buni.
Și demni de respectul meu, toți cu care am schimbat idei.
Chiar și cei cu care m-am mai contrat...

StarDust

Forumul nu e mort, dar reflecta o realitate. Evenimentele OZN notabile sunt tot mai rare. Desi in media se tot sugereaza ca evenimentele OZN se intetesc tot mai mult, eu nu vad asa ceva.
Eu, daca am sa vad ceva cu adevarat notabil aici am sa raportez in primul rand(asa cum am mai facut-o). Din pacate, in ultima vreme, chiar nu am vazut nimic notabil cu toate ca sunt tot cu ochii pe cer, nu neaparat dupa obiecte zburatoare neidentificate, ci pentru ca sunt deschis observatiilor, si imi face o deosebita placere sa observ realitatea in care traim si sa imi pun intrebari despre locul nostru aici.
Asa cum s-a mai discutat pe forum, calitatea cred ca ar trebui sa fie mai importanta decat cantitatea. Si asta se intampla acum!
Cam asta este parerea mea.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Grifon

Eh, dle. @Guest, observ iar cunoscuta radicalizare a "orelor târzii"...
Acele 15% erau răspuns la postarea d-tale, iar restul erau răspuns la inceputul subiectului - dar şi pentru redundantele lamentări ale colegului @jean.
În sfârşit, reține şi d-ta partea ce-ți place.
Cât despre:
Citat din: Guest din  31 August 2019, 21:39:28
daca vorbim de gramatica, vedeti ca nu se scrie "mi-ar place" ci "mi-ar placea"
...foarte adevărat. Corecția este binevenită.
Dar în rest, să rămânem la:
Citat din: Guest din  31 August 2019, 21:39:28
[...]am neplacuta surpriza [...]
..si să nu mergem pâna la exagerata "scârbă" - chiar dacă ceasurile sunt relativ înaintate.
O noapte liniştită doresc domniei-tale.
Şi să ne citim cât mai des (evident, la maximum vigilenţi gramatical).

abyss

Nu cred ca fenomene tip ozn sunt tot mai rare. Insa in prezent este inundată media de tot soiul de informații care mai de care incat e foarte greu sa iti mai menții o curiozitate sănătoasă pe verticală.  Pentru cei cu adevarat interesați insa ... lucrurile abia au început! De acum încolo va fi interesant cu adevărat.

abyss

Interesant. Si eu am de zis câteva of(f)uri pe linia asta. Dar domnule @Guest duceți-va ideea pana la final. Oricum suntem 3-4 mohicani rămași si chiar ma intereseaza parerea dumneavoastră din mai multe puncte de vedere.

abyss

Mda... nu cred ca am înțeles bine, adica nu imi amintesc cand am insinuat eu personal ceva vizavi de persoana dumneavoastră. Dimpotrivă,  am considerat ca sunteti un om onest, sincer pasionat si numai de bine in rest...
Prin urmare, nu stiu ce sa mai adaug. Ma interesa ce ati observat, care tipar vi sa parut prezent pe aici. Acest interes il manifest in nume personal si atat.

abyss

#7
Grupul 0 e nul. Ar fi trebuit desfiintat demult.
A fost candva o idee ... dar a rămas doar un script al forumului cu o lista plina de dispăruți iluștri.
Suntem doar noi câțiva cei care mai postam. In rest RIP

LE In grupul 0 nu au existat discuții cum s-ar putea percepe. Decat administrative in perioade de criza. Nimic in legatura cu subiectul ozn. Deci nimeni nu a pierdut nimic. Totul e pe forum, 

Dar... fiindcă tot au trecut 10 ani de când citesc si pe aici pot spune ca cei care au avut contacte adevarate ori au fost martori credibili nu au relatat nimic . Iar 99% dintre ei  :-) nici nu erau in grupul 0. Fiindcă exista o presiune nevăzută,  subtilă și coordonată de a se pune preț doar pe lucrurile prezentate de sifonarii cu "șepcile albe". Tot ce iese din acest șablon e de trimis la psihiatru. Prin urmare ce ar mai rămâne? Sa raportam ce ? Fenomene,  date exacte, ca sa ce? Cui ii trebuie asa ceva? Adica cum iti explica măsurătorile  si mostrele prelevate , datele , etc un eveniment? Da... valideaza ceva. Dar nu explică mai nimic. Prin urmare nu s-a facut nici un progres. Nu se mai aud de zgomotul de fond răspunsurile ce puteau veni la intrebarile: ce vor? De unde vin? Ce se întâmplă? Cat timp mai are omenirea?

Fiindcă nu tot ce e UFO e proiect secret, fenomen natural ori fals generat pe computer. Nu toti martorii erau de internat, nu era totul minciună. 

kandaon

#8
Impresia mea e ca subiectul a devenit mult mai complex si incarcat, mai interdisciplinar asa si din cauza asta atrage pe de o parte si multi care se lasa doar dusi de valul fanteziei si fabulatiilor si pe de alta parte si multa dezinformare.

Adica, nu mai e vorba de fenomenul OZN "clasic", cu farfurii zburatoare venite de pe alte planete, un "fenomen modern" totusi, cu umanoizi ciudati, nave facute din superaliaje nu stiu de care si cu motoare nu stiu de care, lumini ciudate pe cer etc.

Acum totul s-a extins mult mai mult, se vorbeste mult mai mult si de paleoastronautica, de conexiuni cu folclorul, mitologia, religia, fenomene paranormale, societati secrete, suprapunerea dintre fiinte mitologice ori din diverse religii cu extraterestrii "de azi", universuri sau lumi paralele, universul ca o simulare, calatorii in timp, teorii ce tin de genetica (ajungand pana la cele propuse de TV Moldovan), panspermie, colonizari, planete inchisoare etc etc etc.

Ai unii langa altii pe unii care bat campii cu tot felul de fabulatii despre cum vorbesc ei cu guvernul intergalactic in fiecare zi si isi organizeaza tot felul de mini-secte chiar, si la acelasi subiect ai savanti renumiti care vorbesc de multivers, teorii cuantice si inventii care sa permita calatoria cu viteze mai amri decat cea a luminii. Deci e mai greu de navigat in hatisul asta, multe lucruri se pierd in tot zgomotul de fond, unii isi pierd interesul nu neaparat in subiect ci in a-l discuta public samd, viata de zi cu zi poate nici nu-ti lasa suficient timp uneori, blamarea ori luarea in deradere inca exista

abyss

Eu am impresia ca fabulatiile stiintifice numite elegant "teorii" cat si idioții cu guvernele galactice au probabil aceiași sponsori.
Sa nu fabuleze prea mult as zice, nici unii nici altii fiindca nu au reușit macar sa explice ce este banalul curent electric. 
In rest sănătoși sa fim !

abyss

Ați omis o categorie. in afara de specialiști și curioși ... sunt cei care au fost martori si care doresc/caută un raspuns dincolo de spionaj și fengșui sau conga. Un exemplu: câți au trecut pe lângă bateriile de la Bagdad ? Specialiștii arheologi ... vedeau niște simple vase bizare pentru ei. Din această cauză subiectul ozn/ufo este pluridisciplinar si cu subiecte conexe.  Daca ființe,  altele decât noi exista ne intereseaza spectrul total al informațiilor,  nu? Unii pot ntelege sistemele de propulsie, altii cele care furnizează energia, alții comunicațiile iar alții sistemele lor de gandire etc. Este un subiect cu spectru destul de mare iar noi... cam primitivi deocamdată.

Grifon

Ufologia...."serviciile"...masoneria....toate acestea sunt (sau, mai bine zis, au devenit) mituri urbane.
Sunt zonele de refugiu ale imaginarului colectiv, prea strâmtorat de pozitivismul contemporaneității pentru a-și mai găsi plaje de extindere.
Ele au luat locul "monștrilor marini" sau al altor ființe năstrușnice care populau imaginarul medieval.  Științele au lichidat vechile mituri, dar imaginarul își caută debușee. Debușee științifice...adică...științifico-fantastice.

Totodată, nevoia de mister naște și frica de mister - căci necunoscutul sperie. Existența a ceva secret naște, instinctiv, îngrijorare. De ce sunt unele servicii / organizații secrete ? Logic, ptr. că au ceva de ascuns - iar cei față de care se ascund lucruri devin frustrați - in crescendo.

De aici și amalgamul deja greu decantabil. OZN-urile se ascund....serviciile ascund dovezi...masonii se ascund în dosul serviciilor...s.a.m.d. Nu-i de mirare că sute de cărți conspiraționiste sfârșesc prin a ajunge la demascarea "satanismului", căci diavolul se ascunde în toate detaliile, n'est-ce pas ?

De aceea am devenit eu un sceptic - această mitologie modernă e doar o amestecătură de idei insuficient (sau adesea deloc) validate.
Dar dacă ieșim din mrejele ei...se pot descoperi totuși chestiuni demne de interes.

abyss

Ni se ascund prea multe. Da. Este un fapt incontestabil. Practic ni s-au furat cel puțin 100 de ani.
Privilegiile unora se hranesc din secretizare. Asa apare gașca lucrului bine facut (praf).

Grifon

#13
Da, multe ni se ascund - sau mai bine zis se ascund.
Nu doar diverse organizații practică ascunderea, ci și oamenii obișnuiți. Câți martori ai unor momente / fenomene deosebite sunt dispuși a vorbi ? Foarte puțini. Fie se tem de ridicol, fie de a nu fi...internați, fie pentru că nu vor să fie pisați apoi cu întrebări...(între noi fie vorba, cam aceleași motive, la scară micro, ce le au și unele cercuri / instituții, la scară macro).

Dar aceste ascunderi (dincolo de paguba informațională ce-o produc) vin și cu un beneficiu. Stimulează curiozitatea (cel puțin cea epistemică, dacă nu și cea gnoseologică). Impulsionează cercetarea, ne ascut simțul investigativ (implicit cel critic), făcându-ne, într-un sfârșit, mai...deștepți.

Dacă n-ar fi secrete / enigme, ar mai fi apărut o platformă ca RUFOn ?  Cine știe...

Dar acest beneficiu apare doar pe fundal de discernământ și obiectivitate. Altfel, "foamea de mister" ne-ar transforma în colportori de zvonuri și senzaționalisme, ducându-ne în final spre derizoriu.

Deci, cu aceste amendamente, show must go on ! - căci, fie de ne lămurim sau nu cu UFO, la sfârșit tot ne vom afla în câștig.
Un câștig atât intelectual, cât și de loisir.