Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Iepurasul de Paste

Creat de Guest, 12 Aprilie 2019, 00:44:03

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Guest

Iepurasul ca simbol face referire la zeita Eostre (Easter?) si reprezinta fertilitatea, iar conceptul provine din spatiul credintelor germanice, ortodocsii avand ca simboluri mielul si puii de gaina. Iepurasul era simbol folosit de catolici pentru sarbatoarea pascala.

M-am intrebat recent de ce iepurasul este asociat cu sarbatoarea pascala si cum a intrat acest concept in sfera traditiei noastre.

Cautand mai multe informatii am ajuns pe o pista care ne arata ceva interesant.
Prima tiparnita de ilustrate/carti postale a luat nastere in Austria in anii 1869 ca mai apoi in anii 1870 a aparut in Ungaria, apoi in Germania in anii 1874 iar in anii 1889 apar primele carti postale in multiple culori. Informatia este preluata de pe internet si nu am verificat-o inca: http://fashionshowbybya.blogspot.com/2016/01/istoria-unei-amintiri-cartea-postala.html

In Romania primele carti postale inscrise in circuitul public, conform site-ului de mai sus, au aparut in 1894 - insa nu cred ca erau color.

Am reusit sa gasesc pe internet o carte postala care infatisa conceptul iepurasului de Paste din anul 1901. Aceasta era tiparita in Germania insa comerciantii vremii cumparau aceste carti postale si le vindeau in tara. Cartea postala (1901_carte_postala.jpg si 1901_carte_postala_verso.jpg) arata faptul ca a fost trimisa si primita in Romania desi a fost tiparita in Germania.




Acest obicei de a importa carti postale si a le distribui ulterior in tara a durat mai multi ani.
Prima carte postala tiparita in Romania si gasita de mine, pana in acest moment, si care ilustreaza iepurasi pentru sarbatoarea pascala este din anul 1923 (1923_carte_postala.jpg si 1923_carte_postala_verso.jpg).




Oare aceasta traditie isi are originea din importarea si distribuirea acestor imagini in spatiu comercial? Din cauza faptului ca imaginea reprezentata pe ilustratii a dominat o perioada spatiul destinat sarbatorii a facut sa apara o noua traditie? Cum anume s-a infiripat aceasta traditie?

PS: interesant de asemenea ca traditia a fost preluata concomitent (inceputul secolului XX) de mai multe tari ortodoxe.


abyss

Chestia cu puii de găină la ortodocși nu o cunoșteam. Oare de unde vine? Or fi eclozat ouăle pe care a curs sângele  Mântuitorului? Zic si eu....

abyss

         Nemtzotecii au/aveau tot soiul de activitati educative in aer liber, iar cu ocazia sarbatorilor aveau unele și mai și. Le puteai admira cu ani in urma prin ardeal. Originea acestora fiind veche, in special scolile catolice organizau asemenea chestii. Iepurasul ... venea  pt cei mici. Ascundea oua si cadouri prin gradina/parc/iarba verde. Si cautai nu gluma... cat de mic erai. Cineeee....gasea mai multe, oua , cadouri, bilete de tombola etc. era promovat, laudat, scos in fața tuturor la final. Purandeii dezorientati , grasunei si cam incetinei la mansarda erau de toata tristetea. O simteai efectiv cum musca din tine... si te umplea ambiția ca anul viitor sa fii pe fază nene... Erau dăștepți nemtzotecii aceia.

   Prin urmare dupa cum ai zis si tu, iepurasul a venit odata cu catolicii si presupun nemtii ...teutoni.