Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Cazul Valea Plopului - o minciuna?

Creat de Guest, 11 August 2018, 15:58:45

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Guest

Citat din: Anna din  06 Mai 2007, 16:42:10
CAZUL VALEA PLOPULUI
Prima aterizare OZN atestata stiintific in Romania

Intr-una dintre noptile dintre 2 si 6 septembrie 1972, un obiect luminos neidentificat a fost vazut aterizand intr-o livada langa satul Valea Plopului, comuna Posesti (jud. Prahova). Mai multe echipe de cercetatori au examinat ulterior urmele aterizarii.

Intr-una dintre noptile dintre 2 si 6 septembrie 1972 (nu s-a putut stabili cu precizie data), in jurul orelor 24-1, langa satul Valea Plopului, comuna Posesti (jud. Prahova), Vasile Carabus, paznic de noapte la C.A.P. Posesti, a vazut, de pe dealul Tabacioi, un obiect stralucitor, ,,o stea cu coada" de culoare galbena, traversand cerul, planand si aterizand lin intr‑o livada aflata la circa 2 kilometri de el, pe dealul "La Odaia", dupa care obiectul a disparut. Nu s-a auzit nici un zgomot.

Paznicul, impreuna cu mai multi sateni au cercetat, peste vreo doua zile, locul cu pricina, aflat intr-un lan de porumb presarat cu pomi fructiferi. Aici au gasit o zona circulara cu diametrul de 4,5 metri in care toate tulpinele erau rupte la circa un metru de sol. In centrul cercului se gasea un musuroi de pamant, avand in mijloc un orificiu rotund, cilindric, cu diametrul de 12-14 centimetri si adanc de cel putin 2 metri. De la aceasta gaura porneau radial, distantate perfect la 120 grade, trei urme identice de talpici, bine imprimate in sol.

Ulterior aici au venit sute de curiosi, ca si elevi adusi pentru "munci agricole". Pentru a verifica rumorile care se raspandisera in zona, profesorul Calin Turcu de la o scoala din Valenii de Munte (aflat la circa 17 kilometri de Valea Plopului) s-a deplasat, in 29 noiembrie, in acel loc. Pe atunci urmele se vedeau inca destul de bine. Calin Turcu a revenit aici, facand numeroase fotografii si stand de vorba cu martorii. El va trimite constatarile sale lui Ion Hobana. Ca urmare, profesorul Turcu va insoti la Valea Plopului, in zilele urmatoare, specialisti veniti de la de la "Cercul Stiintific OZN" organizat la Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti, cerc condus de Ion Hobana. Inginerul Justin Capra, din Bucuresti, a constatat, cu un contor Geiger-Muller, "o crestere substantiala a radioactivitatii de tip gamma in zona centrala a presupusei aterizari", apoi, in 10 decembrie 1972, un grup de 11 persoane, au facut masuratori, fotografii, prelevari de esantioane de sol si vegetatie, inregistrarea pe banda a unor martori, declaratii scrise. Cu acest prilej s-a realizat si un film, care a fost larg difuzat ulterior si a castigat si un premiu. Judecand dupa adancimea urmelor, s -a estimat ca obiectul putea cantari cateva zeci de tone. Solul parea sa fi fost expus la o temperatura ridicata dar nu la flacara. Obiectul a evitat doua linii de inalta tensiune (135 metri pana la fiecare), ca si trei meri din preajma, aterizand la o distanta egala de ele, fara a le vatama.

Calin Turcu a constatat ca pe mamelon in urmatorii patru ani vegetatia a lipsit cu desavarsire, apoi a fost firava. El a continuat sa monitorizeze si alte aspecte ale cazului, in ciuda faptului ca in vara anului 1973 doi insi, ramasi neidentificati, i-au facut o vizita si l-au "sfatuit" sa nu se mai duca pe acolo.

(Prelucrare de Dan D. Farcas, dupa volumul lui Calin Turcu, Cazuri OZN in Romania, Ed.Sincron, 1992)

sursa: www.asfan.ro

https://goo.gl/Yx1RH8

Am impresia ca si in tara noastra precum in multe alte tari, frenezia a cuprins cel mai de neinteles subiect - sa-i spunem FAN - si a capatat valente din cele mai bizare. Cel putin pentru noi care traim la 46 de ani dupa relatarea cazului Valea Plopului, pare a fi din ce in ce mai clar ca este doar o minciuna cu picioare din ce in ce mai scurte.

Cazul care aparent l-a facut cunoscut pe domnul Calin Turcu a demarat cu o minciuna? Cate dintre cazurile adunate de dansul din tara noastra, mai pot fi considerate reale? Putem vorbi despre acelasi individ care a fondat revista RUFOR? Ii putem vedea si pe partenerii sai, membri fondatori, prin prisma unei optici asemanatoare? Cele mai cunoscute cazuri romanesti provin din aceasta grupare, interesant nu?

Sa ne intoarcem catre cazul Valea Plopului. Desi crema cercetatorilor din acea vreme s-a ocupat de acest caz, aparent nu exista nicio dovada, niciun document stiintific si niciun argument plauzibil ca sa intareasca acest caz. Lipsa informatiilor si a detaliilor acestui caz sunt insa mult mai numeroase decat am crede. Convenabil, argumentele invocate pentru lipsa dovezilor sunt de natura iarasi cu caracter manipulativ cum suntem obisnuiti in cazuri asemanatoare - arhiva disparuta miraculos / aruncata la gunoi / barbatii in negru etc. - devin clisee vechi si prafuite pentru oricine.

Ce stim:

*Cercetarea martorului (paznic) insotit de cativa sateni:

  • Obiectul pare a fi avut 3 picioare dispuse echidistant formand un triunghi echilateral.
  • Forma acestuia a fost aparent de disc cu diametru de 4-5m, retezand pomii fructiferi pe o suprafata cu forma rotunda la un metru deasupra solului.
  • Obiectul era manevrat inteligent evitand liniile de inalta tensiune.
  • Obiectul a aterizat lin.
  • Obiectul a avea o tija centrala cu diametrul de 12-14 cm si cu o lungime de 2 metri.
  • Obiectul era interesat de un musuroi, ori musuroiul rezulta din forarea pamantului cu tija centrala.
*Dupa trei luni s-au deplasat cercetatorii OZN la locul cu pricina:

  • S-au detectat radiatii gamma la locul cu pricina.
  • Au fost prelevate mostre de vegetatie si sol.
  • Solul parea sa fi fost expus la temperaturi ridicate dar nu la flacara.
  • Dupa adancimea urmelor, obiectul avea greutate de cateva tone.


Ce nu stim:

  • Au fost gasite partile superioare ale pomilor?
  • Care sunt rezultatele analizei vegetatiei si a solului?
  • Ce valori avea radiatia gamma?
  • Ce se afla la baza musuroiului?
  • Unde este locatia exacta?
  • Armata a fost implicata in cercetarea cazului? Lipsa implicarii armatei in poveste care trebuia sa izoleze locul si sa faca masuratori - pana la urma era vorba de invadarea spatiului aerian si
    terestru. Caz in care sigur nu ar fi lasat dovezi si probe in urma pentru a fi descoperite de Calin Turcu sau de alti civili.
  • Obiectul a aterizat lin intr-o livada insa a reusit cumva retezarea pomilor.
  • Cum au fost retezati pomii daca obiectul a aterizat lin? Inseamna ca acestia nu au fost retezati prin soc mecanic.
  • Ce fel de impact sugerau tulpinile pomilor?
  • Care era distanta dintre cei trei talpici?

Ce mai stim este ca la vremea respectiva erau la moda in descrieri si in filme OZN-urile de forma discoidala cu 3 picioare: https://goo.gl/6xuZuR

Are cineva mai multe detalii despre caz?

Rayden

bune intrebari, colegu', dar inainte sa raspund la cateva din ele..as vrea sa te intreb eu cate ceva:

- sunt intrebarile tale?
(te intreb in ideea, ca..poate sunt venite / primite pe filiera licuriciana-godakiana; stiu ca (mai) tii legatura cu ex-colegu' cu pricina, si imi pare ca parca te-a pus sa faci asta - cu nu stiu ce scop - asa cum de multe ori incerca sa ma convinga si pe mine sa fac cam la fel... - pentru eventuale alte comentarii, ca sa nu poluam, te rog sa continuam in privat...)
- de ce ai tu sentimentul ca este un caz ...fake? doar din ce ai expus in prezentul topic?

si pe mine m-a interesat acest caz. am vizitat localitatea respectiva cu un detector de radiatii, am stat de vorba cu cativa sateni...
nu am reusit sa aflu cu exactitate locul aterizarii cand am fost atunci.
am incercat sa am acces la dosarul cazului. cum? am incercat la familia regretatului C.N. Turcu, atat la sotie..cat si la fiul acestuia. telefonic, fara vizite la valenii de munte.
acestia nu au dorit sa ma ajute cu informatiile respective, dar am aflat ca vor sa o doneze d-lui Farcas / ASFAN-ului.

am discutat cu Dl Farcas, informandu-l ca sotia lui C.N. Turcu vrea sa doneze arhiva ASFAN-ului...eu oferindu-ma sa ajut la transpunerea acesteia in format electronic - cu modificarile de rigoare: nume persoane, etc - conform protejare date personale - in prezent, am inteles ca aceasta arhiva se afla in posesia ASFAN.
probabil colegul @Jean - care tine legatura cu aceasta asociatie si care e destul de activ pe FB din acest punct de vedere - poate confirma sau infirma. Posibil si fostul coleg Licuriciu/Godak, care am vazut ca a transmis la un moment dat colectia de reviste RUFOR (cu care incerca sa ma convinga sa le pun eu pe rufon...desi, nu imi era clar ce si cum cu ...drepturile de autor; dar, in fine - acum sunt disponibile pe site-ul ASFAN)

dl Cohal - de la ASFAN - stie care este locatia exacta a aterizarii obiectului...daca frecventezi sedintele asociatiei, ai putea sa il intrebi pe dumnealui.

cum nu prea mi-au fost de ajuns informatiile de mai sus - pe langa cele scrise in cartile lui C.N.T., m-am pus pe ...intalnit si discutat cu dl Justin Capra. dumnealui, m-a primit cu mare bucurie si mi-a spus tot ce isi mai amintea despre eveniment.
dumnealui a fost cel care a venit cu un contor Geiger pentru masurarea radiatiilor; valoarea masurata a fost de 50 micro Sieverti, iar in timp s-a diminuat. stiu ca s-au diminuat pentru ca s-au facut masuratori la intervale de timp si de dl Cohal. stia si dl Capra.
masa obiectului era de cateva zeci de tone, nu mai stia exact cat dl Capra. acesta facuse estimari / calcule in baza tasarii pamantului de catre talpa obiectului.
adancimea la care s-a format nu a putut fi masurata cu exactitate, deoarece locul mai fusese calcat de sateni, scolari si liceeni, si se mai surpase din musuroi. dl Capra a incercat cu o sfoara care avea cam 2 m lungime sa masoare adancimea, coborand legata o sticla de jumatate de litru si nu a reusit sa dea de fund.

regretatul inventator, credea ca dosarul complet al investigatiei se afla la rudele lui Turcu, in arhiva acestuia. ba chiar a vorbit cu fiul acestuia sa ma ajute sa am acces la dosar...insa, in zadar...fiul acestuia nu a dorit. le-am mentionat ca nu scriu o carte, ca nu am blog pe internet, vreau doar sa stiu eu. dar, se pare ca, nu se prea poate.

ma asteptam si de la ASFAN, acum ca au arhiva, sa o scoata la lumina, ca lumea - cei interesati - sa o vada, sa citeasca, sa stie. daca nu au resurse, pot sa ceara - sunt ferm convins ca se vor gasi voluntari sa ajute cu structurarea informatiilor / cazurilor. eu m-am oferit...

cam asta e tot ce stiu eu.

prodcomb

Povestea a fost lamurita pe vremea cand aceste intamplari se discutau la casa de cultura "G.P" pe vremea lui I.H.
Este inca unul din exemplele cand dintr-un fapt real se dezvolta o poveste de toara frumusetea.
Oameni mari ramasi in basmele copilariei!
   :)
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Rayden

stimabile coleg @prodcomb,

daca tot ai binevoit sa intervii, de ce nu imi spui ce s-a discutat sau cum s-a clarificat "povestea"...ca eu unul, nu stiu - altfel, nu te intrebam.

merci anticipat.

prodcomb

I.H. & Co au fost informati de catre seful de lucrari ca in zona au fost facute prospectiunu geologice. Urmele lasate si masurate de investigatori se potrivesc perfect cu cele ale utilajelor folosite, transportate cu elicopterul.
Cu toate ca zona este foarte credincioasa. (sunt foarte multe biserici in zona) astazi satenii au trecut la atacarea ozeneurilor. Vezi evenimentele de la Carligul Mare.
De, s-au schimbat vremurile!

   ;)
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

prodcomb

Un or fi procesele verbale ale intalnirilor de la Grigore Preoteasa?
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

jean

Citat din: prodcomb din  12 August 2018, 17:25:02
I.H. & Co au fost informati de catre seful de lucrari ca in zona au fost facute prospectiunu geologice. Urmele lasate si masurate de investigatori se potrivesc perfect cu cele ale utilajelor folosite, transportate cu elicopterul.
Cu toate ca zona este foarte credincioasa. (sunt foarte multe biserici in zona) astazi satenii au trecut la atacarea ozeneurilor. Vezi evenimentele de la Carligul Mare.
De, s-au schimbat vremurile! ;)
prodcomb, ai amintit de"prospectiuni geologice. Urmele lasate si masurate de investigatori se potrivesc perfect cu cele ale utilajelor folosite, transportate cu elicopterul".
Este prima dată când aud de teoria utilajului de foraj. S-ar putea să ai dreptate. Poți detalia? Orioce date noi sunt binevenite.
Adevarul este dincolo de noi

prodcomb

#7
Cercul științific OZN a fost constituit la Casa de cultură a studenților (,,Grigore Preoteasa") în data de 20 martie 1971.
Printre alte evenimente a investigat și cele de la Valea Plopului din septembrie 1972.
După ce zona a fost cotrobăită și măsurată, oamenii intervievați, cazul a fost prezentat în locașul amintit.
A fost ceva prezență în sală. După ce s-au cam epuizat întrebările, la microfonul instalat pe culoarul dintre șirurile de fotolii și-a cerut cuvântul șeful echipei de geologi care au făcut investigații în zonă. Zona este plină de gaze de șist, care se simt și la suprafață. Erau de față cam toți geologii din echipă și s-au prezentat întregii săli.
Urmele lăsate pe și în teren erau ale utilajelor și aparaturii de măsură ale echipei de geologi. Pentru confirmare aceste echipamente au fost prezentate (în imagini) cu dimensiunile lor, precum și elicopterul care a cărăușit echipa de geologi. S-a constatat că cercul OZN măsurase cu conștiinciozitate urmele materiale ca corespundeau echipamentelor, mai puțin tot felul de radiații și alte bătăi de câmpi.
Bineînțeles că despre gazele de șist nici vorbă să fie băgate în seamă de cerculozn.
Adunarea s-a spart într-o ,,fâsâială" jenantă pentru certculozn.
Restul înfloriturilor care apar în relatările ozenistice sunt basme ale copilăriei.

Au mai urmat și ale fâsâieli ale cerculuiozn după alte evenimente. Mai fuseseră și înainte fâsâieli, dar ei erau neabătuți.

În zilele noastre sătenii s-au războit cu geologii și le-au deteriorat echipamentele. Nici vorbă de ozeneuri!
Se mai schimbă vremurile.


distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

jean

Colega prodcomb, vorbești ca un martor ocular. E foarte bine. Însă, după cum se vede, acea debunkeală a fost uitată. Iar pentru a o împrospăta nu ajung generalitățile enumerate de tine. Geologii din acei ani erau de la Foraje Berca? Ai putea identifica pe net poze cu utilaje similare?
Este foarte ciudat că teoria ta nu se regăsește în presa vremii și nici măcar în însemnările unor ufologi români direct implicați în caz. Și dacă e cum spui, hai să reconstituim partea finală a poveștii.
Adevarul este dincolo de noi

prodcomb

Eu am participat doar la discutarea evenimentului la casa de cultură. Nu am nici o însemnare. Poate vor mai fi auditori de atunci în viață.

De aceea am întrebat unde ar putea fi procesele verbale de la acele adunări; au fost și înregistrări audio. Or fi ,,îngropate" la mare adâncime.    :roll:

Sunt bune și ,,săpăturile" în rețea, dar nu prea sunt eficiente. Am găsit fotografii de atunci cu echipa, cu aparatele de măsurători, cu elicopterul, dar nu și sapa trepied de luat probe.

În măsura timpului disponibil mai fac ,,săpături".   :)
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

prodcomb

Oare unde se regăsesc investigațiile cerculuiozn și ale altora?

Nu am găsit decât povestiri, nici o poză, nici un desen.

:roll:
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

prodcomb

Au apărut și poze, dar nu una-două ci multe; în paginile unui băiat cu mustăcioară (sub nas) - terramirabilis.
Dar atenție că este cam ,,nărăvaș": mi-a șters observațiile ce le-am postat și m-am trezit cu o ,,depeșă" scrisă într-un limbaj suburban în care se privește în oglindă și se împroșcă cu noroi, reușind să-și facă o autocaracterizare cu care am fost de acord.
De, scriolog de miracole și ,,altelele".
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

prodcomb

Fotografiile prezentate sunt searbede, irelevante.
Nu au avut drept obiecte de comparație în câmpul imaginilor decât picioarele investigatorilor; nici o miră gradată, un obiect obișnuit cu dimensiuni știute, ...
Toate schițele au aceeași greșeală: marcarea unghiului de 120 de grade.
Unul din lipsurile investigatorilor: nu au reușit să fotografieze spre interiorul (degajat) al găurii, pentru a surprinde urme ale obiectului penetrant (sapa de foraj care a prelevat carote).
Nu au reușit să observe că punctele de aplicare ale eforturilor de carotare erau mijloacele urmelor tălpilor, indicate de mine cu galben.
Pe vremea aceea se făceau fotografii stereo minunate cu un simplu aparat de fotografiat, cu un singur obiectiv. Imaginile zonei sondate ar fi fost relevante.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Nox

#13
Salutare @prodcomb,

Aspectele menționate sunt corecte (lipsa mirei gradate sau al unui obiect pentru referință, etc.), dar eu nu înțeleg ce reprezintă pozele încărcate de tine, de unde le-ai luat și de ce nu au nicio descriere.

Care este legătura între prima poză (Schița - 1.jpg - scan din Dosarul Valea Popului din arhiva documentară a lui Călin N. Turcu) și restul (dom gaura.jpg, interior gaura 1.jpg, interior gaura 2.jpg)?

Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Ganditorul

#14
interesant subiectul - pacat ca se denigreaza amintirea unor oameni  care au fost pionierii cercetarii OZN in Romania. Le iau si le pun amestecate - pt ca amestecata a fost si postarea initiala :

- gaze de sist in 1972 ?? interesul pt gaze de sist a aparut mult dupa 1972, forajele se fac oblic sau orizontal iar aducerea instalatiei de foraj-teste pentru carotarea unei zone ...cu elicopterul e utopie pentru anul 1972.
- Cineva intreba daca nu cumva era echipa de foraj de la Barca ...  Barca este peste sosea in directia cealalta , cam departe  de Valea Plopului. DAR N-auzi bre ca le-au adus cu elicopterul - deci puteau fi si de la Cioro-garla, cu elicoptere de pe Clinceni. iar taranii nostri prosti - da prosti rau , nu stiau sa deosebeasca un elicopter de un OZN. Ca a fost si un profesor in zona ... nu conteaza, tot prost este si asta pt ca n-a vazut ca era vb de o  "echipa de geologi" care a descarcat utilaju' din elicopter pe timp de noapte si pana dimineata l-a montat pe  trepied , a dat drumu' la motor si pana dimineata au forat carote foraand dupa "gaze de sist".

- tot "prostii" astia - Hobana, Turcu, Capra, Cahal- au inventat povestea cu radiatii marite, cu pamantul ars dar nu cu flacara ci doar cu temperatura mare, urme de presare atat de bine facute incat se vedeau bine si dupa 3 luni ...de toamna relativ ploioasa (da ce drk stiau "prostii" aia despre sondele de prospectiuni , de greutatea lor infinita si de urmele pe care le lasa pe sol )

= unul din colegi isi aduce aminte de conferinta "geologilor" de la casa de cultura unde au fost prezentata tipul de sonda care lasa astfel de urme pe sol si este carata noaptea cu elicoptere care nu fac zgomot  si-si da cu parerea despre proasta analiza la fata locului pe care au facut-o pionierii nostrii in ozn la acea vreme. Ii respect parerea pt ca n-am fost la conferinta
Dar imi aduc cu siguranta aminte ca in acea vreme nu plecai cand voiai si unde voiai ca sa faci "anchete" (Tovarasu' Director lipsesc si eu cateva zile ca ma duc sa fac o ancheta OZN), ca erai socotit bogat daca aveai un amarat de aparat foto cu film de celuloid pe care il  developai acasa cu substante azomures, ca informatiile despre "aterizari si obiecte ciudate" nu apareau pe net sau telefon ci erai norocos daca aparea vre-un crampei de informatie prin Scanteia la fapt divers sau iti soptea vre-o ruda cate ceva cand te intalneai cu ea o data la 3 luni (ca la telefon nu se vorbeau aceste aspecte... de, frica, asa era atunci) , ca cercetarea o faceai pe fuga/ascuns cu metode rudimentare (era de ajuns sa spuna "un taran" ca interogai lumea cu bazaconii ca sa ai viata profesionala compromisa - cum tovarase, in timp ce toata lumea se chinuie sa faca cincinalul in 4 ani si jumatate dumneata deranjezi oamenii de la lucru cu bazaconii ?)

Deocamdata doar atat despre atza alba cu care este cusut acest topic. Dar accept ca poate eu nu am dreptate si ca pionierii activitatii/cercetarii OZN din Romania - Calin Turcu, Ion Hobana, Iustin Capra = erau niste prosti care trebuie mushtruluitzi de cei din generatia IT de azi pentru povestile insailate pe atunci.

P.S. Toata colectia Calin Turcu - cateva sute/mii de poze, documente , declaratii a disparut. Dar oricum nu conteaza - Calin Turcu era un amator si cei care s-au chinuit atat sa-i fure colectia s-au pacalit. N-avea valoare.