Sectiune pentru limba româna > OZN - generalități

OZN Origini - Proiectele "SIGN"/"GRUDGE"/"BLUE BOOK"

<< < (2/5) > >>

Grifon:
E frapantă şi o anume coincidență.
Seria celor 3 programe a debutat în 1947 (la puțin timp după faimosul incident Roswell) şi s-a finalizat la sfârşitul lui 1969 (la puțin timp după aselenizare).
Deşi sunt sceptic în privința teoriilor (multe) referitoare la cele două "borne", sunt silit totuşi a lua în seamă bizara "potrivire".

Cu toate acestea, Hynek (aflat deja in proiect in '48) nu prea a dat atenție întămplării Roswell - deşi treaba era "la cald" atunci. Nici ulterior, în publicistica sa, nu consideră Roswell-ul drept emblematic, alegând mai degrabă alte incidente (precum cel cu polițistul Zamora).

Ceva rămâne straniu cu acele începuturi, şi nu mă pot dumiri cu privire la ansamblul de cauze.

Xanadron:
...înfipte totuși ca testări (unele defazate-n timp) în copîrșeul ufologiei incipiente p-atunci - continui deci să cred asta, stimabil-redutabile coleg @Grifon, fără de care mărturisesc c-aș fi ras-o din zona asta devenită nu char demult cam *cu gheață la mal*. :lol:
(n.b.: Evident că-s și alți - doar cîțiva rămași activi din păcate - coforumiști talentați în incitări neuronal-productive, dar gata cu laudatio, că nu d-asta ne mai pierdem vremea și p-aici.)

...De acord deci cu logica ipotezei dumitale, serios. Mica dihotomie (gnoseo-categorie utilă, fără de care am cădea toți într-un abrupt consens cu sforăieli :-D) constă doar în existența sub-logicilor sistemice - despre care însă nici eu n-aveam mari convingeri acu două decenii să zicem.
Nici vorbă deci de vreo *conspiro-ozenită* contractată la bătrînețe - ba chiar dimpotrivă, scepticismul fiind acum prevalent în tărtăcuța subsemnatului. Dar m-am exersat (involuntar și fără să am acces la cine știe ce sekrete :-P) în parcurgerea unor labirinturi treptat mai îmbîrligate prin care fie Establishmentul de fațadă, fie Elitele ghidonînd și mai abil pe primii ocultează conștientizarea adevărurilor incomode.

Pe f. scurt, pînă la un anume nivel și ocultivatorii ăștia :-D se calcă pe bătături la greu, de multe ori fără să aibă habar de asta - egal dacă-n domeniul militar ori *civil* sekreto-ser_vicios.
Ar fi și greu să fie altfel, paradigma actuală fiind bazată pe principiul complicării inutile a vieții și implicit a ocupării timpului majorității *containerelor* cu orice în afară de chestii esențiale. Inclusiv a celor folosiți drept *curele de transmisie* inconștiente între Cerurle unora și iadul nostru - nu mai reiau totuși știrile despre miliardele de file secretizate anual allover cam de-a-n pixu, ori clte agenturi/servicii și mai secrete ca astea (prea) multele oficiale funcționează *la negru*...

Din păcate iar sînt în criză - nu de inspirație -, dar o să revin și aici, și c-o mostră de disecare (subiectivă, clar) a unor mangleli-abureli mai recente decît semi-paleo-ufologia d-aici, interesantă oricum și ea.
Pe topicul cu dr. Greer mai precis, că omu a venit cu niște avertizări cel puțin stranii dacă nu dubioase - deși par serioase (pe topicu-n care susțin că umblă și la portofelele, nu doar la psihicul fanilor - recunosc, și ca să-l zgîndăresc o țîră pe Waffenbruder @abyss, că și el o mai face. :wink:)

Grifon:
Hynek a făcut o mărturisire sinceră, în cartea "de după" ("The UFO Experience").
Conform spuselor sale, USAF a început să facă nişte "artificii" (probabil încă din perioada GRUDGE), cu scopul de a determina posibile reacții.
Concret, foloseau avioane / rachete / baloane meteo, în condiții atipice, pentru a determina, calitativ / cantitativ, feed-back-ul populației. Se pornea de la premisa că, dacă în urma "glumelor" s-ar fi ivit acelaşi val de raportări, atunci se demonstra că şi valurile inițiale aveau aceeaşi cauză.
Hynek a împins sinceritatea până la a recunoaşte că efectele nu au fost similare (mult mai puțini repezindu-se a raporta "jucăriile" USAF).

Destăinuirea e interesantă, chiar dacă Hynek n-a mai dezvoltat-o în memorii. Ca metodă ştiințifică treaba era OK - a (re)crea artificial nişte cauze pentru a confirma / infirma un efect este, fără îndoială, o idee bună.
Problematic e însă unde (şi dacă) s-au oprit cu "artificiile". Căci tentația devenea, îmi dau seama, destul de mare - pe varianta : "Hm, cu UFO astea nu prea ne-am lămurit, dar ia te uită ce chestii interesante se pot face...".

Grifon:
Mi se pare elementar ca, disecând originile acestea, să intrăm chiar în primele verigi de cauzalitate.
De ce a fost inițiat Project SIGN ?
Știu că o bună parte din pasionați atașează deschiderea de presupusul incident Roswell - în principal marșând pe coincidența de moment (1947). Totuși, eu nu cred că asta e explicația.
Motivul e mai vast, fiind vorba de "valurile" de observații care au uimit SUA în anii post WW2 - și care s-au cumulat cu bizareriile foo-fighters din finalul războiului. Aceste "valuri" reprezintă o certitudine incontestabilă - atât de clară, încât populația de peste ocean a introdus (extins) amuzanta sintagmă "farfurii" zburătoare.

Colectivul din SIGN (condus de căpitanul Ruppelt) era conștient de aceste manifestări, precum și de presiunea curiozității publice. De aceea a și fost un proiect oficial, inclusiv cu obligativitatea unor periodice conferințe de presă.
De altfel, niciuna din inițiative (nici GRUDGE sau BLUE BOOK) nu au negat existența manifestărilor - încercând doar să le explice. N-au reușit total, si au păstrat rezerva asupra procentajului ce nu putea fi lămurit.

Din ce a mai detaliat Hynek, uriașa majoritate a OZN raportate pe timp de zi aveau forme discoidale (mai sferice, mai ovale, etc.). De aceea s-a și impus rapid termenul de " farfurie", pe care echipa lui Ruppelt a trudit din greu să-l schimbe (căpitanului datorându-i-se mai neutra formulare Unidentified Flying Object).

Deci...între '43-'45 valuri de foo-fighters peste front, apoi valuri de "farfurii" între '45-'47, aproape exclusiv pe teritoriul S.U.A (motiv ptr. care, la acei ani, doar americanii au fost nevoiți să întreprindă cercetări oficiale).

De aici a pornit totul - și aici m-aș axa eu pe lămurirea unor premise.

Rayden:
@Grifon, foarte bune punctele de vedere ale domniei tale. la asta ma cam gandeam si eu.
ma tot tineam sa scot la lumina din carti citite in copilarie, niste pasaje referitoare la unele intalniri mai neobisnuite cu OZN-uri de pe teritoriul americii...dar, nu am prea reusit. mare parte din carti le am la ai mei, in provincie si ajung cam rar...si in plus, stau cam prost cu timpul liber...nu prea am timp sa caut. sper sa imi fac pentru ca le consider destul de importante. sunt convins ca o sa imi dati dreptate.

pana atunci, va citesc cu mare interes postarile.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version