Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Ozn la Barsaul Mare

Creat de kefren, 11 Septembrie 2017, 16:06:00

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

kefren

Salut pe toata lumea!
Vreau sa va aduc in atentie 2 poze la care am ajuns prin intermediul unui prieten,poze facute anul acesta la 24 km de Dej, in localitatea Barsaul Mare.
In aceea cu selfie, omul nu a avut habar ce va surprinde, el insusi a descoperit fornatiunea de zbor cand a studiat poza!
A doua, este facuta de o alta persoana care sustine ca a vazut de multe ori obiecte luminoase pe cerul noptii. De altfel, din discutii am aflat ca lumea in zona e obisnuita cu astfel de aparitii, pentru ei nefiind ceva iesit din comun!
Pare a fi o zona cu mare potential in observatii de ozn-uri, din pacate nu am atata timp liber la dispozitie incat sa petrec macar o saptamana acolo,si cine stie ce surprize as avea!
Am sa incerc sa aflu detalii despre locul, data, conditiile in care au fost facute pozele.


prodcomb

Seara, la lumina cu descărcare în vapori, se pot vedea şi fotografia multe insecte care lasă urme punctate.
Becul cu filament incandescent al lui Edison, care a ajuns să coste 1 leu (atunci când se găseşte) nu ar fi dat "aşa probleme".
Altfel localitatea are probabil un cer senin şi curat (atunci când se sting proiectoarele cele). :)
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

prodcomb

Citat din: Guest

...
PS: salutari de pe litoral, seara ies aburi din Marea Neagra si plutesc mistic deasupra plajei. Poate o sa observ si triunghiul lui Xanadron deoarece sunt in Eforie Nord  :-D

Aşa bate briaza noaptea, de la mare către uscat; ceaţa este din cauza lui delta T cam mare.
Triunghiul lui Xanadron. Ce este triunghiul lui Xanadron?
Apropo, pe cer se vede bine încă triunghiul de vară.   ;)
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

kefren

Pozele au fost facute cu telefonul de fiecare in parte, seci nici vorba de aparate profesionale.
Acuma o parere personala, in poza cu selfie luand in calcul faptul ca era inca lumina, daca ar fi fost pasari ar fi aparut ca puncte negre si nicidecum luminoase, poza nefiind facuta cu aparat night vision. Acest tip de formatiune luminoasa l-am mai intalnit si e f asemanator cu 2 poze pe care am sa le atasez.
In a doua poza, subiectul a afirmat ca initial lumina era mai mare, mai luminoasa si avea forma triunghiulara. Pana si-a luat telefonul si a facut poza, atat a mai ramas vizibil. Obiectul se deplasa pe directia Baia Mare-Cluj, aproximativ NSSV.